vineri, iulie 10, 2020

Scrisoare deschisa pentru salvarea manuscriselor scriitorului Lucian Blaga

Doamna Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, ne-a trimis aceasta scrisoare deschisa, adresata prim-ministrului Romaniei. Scrisoarea vorbeste despre situatia dramatica a manuscriselor detinute de Muzeul National al Literaturii Romane – muzeul ce a fost evacuat din sediul sau de pe B-dul Dacia. Multe dintre manuscrise apartin lui Lucian Blaga.

Domnului  VICTOR  PONTA

Prim-ministru al Romaniei

Subsemnata Dorli Blaga, fiica scriitorului Lucian Blaga, ma adresez Dumneavoastra intr-o problema care priveste patrimoniul cultural al Romaniei. O fac nu numai in memoria Tatalui meu, ci si in memoria tuturor personalitatilor culturii romane, ale caror MANUSCRISE se afla in posesia fostului „Muzeu al literaturii romane”, in curs de desfiintare. Proprietarul care a dobandit prin justitie cladirea [procesul dureaza de ceva ani, muzeul a fost subordonat fie Ministerului culturii, fie Primariei] nu a mai avut rabdare si a initiat evacuarea.

Domnule Prim-ministru, alte opere ale culturii se pot restaura, se pot consolida si repara, pot, daca se vrea, sa fie aparate de jafuri. Evident pot fi si furate. Hartia, ca suport al lucrarilor literare este cel mai PERISABIL suport si trebuie sa se asigure conditii moderne de CONSERVARE.

Intr-un comunicat sec in cadrul unui jurnal TVR1 s-a spus: muzeul se inchide, continutul muzeului se impacheteaza si va fi depus la  „Casa Scanteii”. No comment. Am spus „Casa Scanteii” pentru ca procedeul mi se pare stalinist. Sper ca sunteti de acord cu mine.

M-am consultat cu specialisti care au lucrat la Muzeu. Cel mai important este fondul Blaga, urmat de Sadoveanu, Rebreanu, T. Maiorescu, Slavici, Pillat, Comarnescu, Zarifopol s.a. T. Arghezi este putin pentru ca Mitzura a pastrat totul la Martisor. Pe care de altfel a reusit sa il salveze de intentiile de demolare ale lui Ceausescu.

Sunteti prea tanar ca sa stiti ca Lucian Blaga a murit ca scriitor interzis.

Am donat in 1980 Muzeului Literaturii biblioteca Tatalui meu. Carte straina achizitionata de el in timpul carierei lui de functionar al Ministerului de Externe [1926-1939], completata cu o mare parte a bibliotecii bunicului meu, politicianul Coriolan Brediceanu, din Lugoj, Banat [decedat 1908]. Muzeul a catalogat biblioteca. A fost evaluata la pretul de atunci al unui apartament nou construit de patru camere.

Cateva cuvinte despre Tatal meu. Nascut in 9 mai 1895, comuna Lancram, Sebes-Alba. Liceul „Andrei Saguna” Brasov 1906-1914. Facultatea de filozofie, Viena, 1916-1920 cand isi ia doctoratul. In 1918/19 ii apar primele poezii in revista „Glasul Bucovinei” din Cernauti. In 1919 ii apar primele carti: „Poemele luminii” si „Pietre pentru templul meu” care se bucura de mare succes. Se casatoreste cu Mama mea, Cornelia Brediceanu, medic stomatolog. In 1926 pleaca amandoi in serviciu diplomatic: Varsovia, Praga, Berna, Viena, Berna, Lisabona. In timpul carierei sale de atasat si consilier de  presa este foarte apreciat de N. Titulescu cu care si colaboreaza direct [1928-1936].

In 1937 este ales membru al Academiei Romane unde tine celebrul discurs de receptie „Elogiul satului romanesc” Acest discurs a fost tradus in occident la sfarsitul anilor 80 in actiunea de salvare a satelor de daramare [de catre Ceausescu].

Intors in tara este profesor universitar, la catedra de filosofia culturii la Cluj. Ca urmare a Dictatului de la Viena, august 1940, Universitatea se refugiaza la Sibiu.

Nu colaboreaza cu regimul Antonescu. Demisioneaza din „Societatea de prietenie romano-germana” si „Astra”. Isi editeaza propria revista independenta de filosofie „Saeculum” avand ca secretar de redactie pe asistentul lui de la catedra, Zevedei Barbu, membru in ilegalitate in PC, arestat impreuna cu alti intelectuali de stanga in 1943. In aceasi perioada filosofia lui Blaga este atacata de teoreticieni ai Bisericii ortodoxe.

Incepand de prin 1946 Lucian Blaga este atacat virulent in presa vremii. In 1948 este eliminat din invatamantul superior si Academie. Refuza sa colaboreze cu noul regim. Cartile lui sunt scoase din biblioteci si nu este voie sa fie citat. Este urmarit de Securitate. I se asigura un post de bibliotecar de unde se pensioneaza in 1959, redactand si un testament editorial. In anii de interdictie a scris enorm de mult.

Ma intorc la Muzeu si manuscrise. Dupa moartea Tatalui meu au inceput incet sa apara lucrari postume.

La inceputul anilor 70 am inceput sa editez la Ed. „Minerva” seria de „Opere„ conform Testamentului editorial” al Tatalui meu, in 12 volume, ale caror manuscrise originale au fost predate Muzelui Literaturii.

Va solicit deci, domnule Prim-ministru, sa faceti uz de autoritatea D-voasta si sa salvati de la moarte sigura acest foarte valoros patrimoniu prin transferarea in acea institutie care sa asigure CONSERVAREA in cele mai bune conditiuni a acestuia.

1. Noua Biblioteca Metropolitana [Nationala]

2. Noua Biblioteca a Academiei Romane

3. Palatul Parlamentului- exista spatii neamenajate.

4. Fondul Blaga la BCU-Lucian Blaga, Cluj Napoca.

Fiind vorba de o problema de interes national aceasta scrisoare doresc sa o fac publica.

Primiti, va rog, asigurarea stimei mele,

Dorli Blaga

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

 1. Cica sa donezi ceva statului roman :)) Norocul lumii ca Brancusi a donat fara chef statului francez fiindca statul comunist roman a refuzat donatia-una din cele mai intelepte decizii ale regimului!

 2. Problema ar putea fi rezolvata de propusul ministru al culturii, daca o lasa dictatorul sa se inscauneze. Vinovat este Basescu de distrugerea patrimoniului cultural.
  Poate se mileste vreu patriot sa le ia el. Ce valoare au pe piata? Cred ca nu prea mare.
  Daca faceau parale le rezolva Varanul cu academicienii lui.

 3. Nu imi vine sa cred ca pana la aceasta ora, „statul” nu a facut nimic pentru aceasta cauza. Trebuie sa vina o scrisoare deschisa pentru a incerca sa resusciteze un guvern muribund.
  Suntem o natiune destramata si nu avem habar cum sa ne aparam valorile stramosesti..

 4. Ca premierul Ponta nu glumeste, ci isi asuma o politica anticulturala de invidiat si pt Ilici: ICR, IICCMER, Arhivele Nationale, TVR Cultural, Festivalul George Enescu decalat si redus, Tribuna, Sediul USR, Muzeul de Arta din Timisoara, Muzeul de Arta Contemporana din Galati, Teatrul de Opereta Ion Dacian, Biblioteca Pedagogica, lichidarea Muzeului Literaturii, trendul spre a comasa muzee si biblioteci, mâine manualele digitale care nu vor mai permite editurilor sa sponsorizeze carti de elita…, – plus, cu complicitatea sinucigasa a TVR, suspiciunea A3 = unic canal Cultural românesc!
  In momentul lichidarii Muzeului Literaturii a existat si probabil mai exista un spatiu incarcat de un simbolism al dezbolsevizarii:
  http://www.b1.ro/stiri/eveniment/palatul-primaverii-resedinta-cu-robinete-de-aur-a-lui-nicolae-ceausescu-scos-la-vanzare-80720.html

 5. Muzeul Literaturii Romane este aruncat in hrubele intunecate de la Casa Scanteii. Initial s-a creat confuzia că muzeul se va muta in spatiile redactiilor ziarelor sau revistelor literare mai vechi sau mai noi, ca o iluzorie reintoarcere in timp. Dar nu! Nici măcar in spatiile fostului sediul al Ministerului Culturii din aceeasi locatie de tristă amintire. Muzeul este exilat, pur si simplu, in fostele depozite comuniste de materiale tipografice din spatele Casei Scanteii, “salubrizate” partial, dar interesat, cu sume uriase din banii cetăteanului bucurestean. Dacă n-ar fi o iresponsabilitate ar fi doar fi o ironie amară. Dar este pur si simplu o bătaie de joc la adresa culturii romane! Invit ziaristii si scriitorii neamului la un tur al noului muzeu al iresponsabilitătii…

 6. Actualul – sau fostul – Ministru al Culturii – se pare ca s-a auto-sesizat.

  Scrisoarea adresata de Dorli Blaga si platforma contributors.ro au aratat ca pot influenta un sistem.

  Felicitari si sa speram ca, intr-un final, cartile vor fi salvate!
  ESte pentru noi, cei care citim, un mare privilegiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

Antifragil

de

Nassim Nicholas Taleb

recomandată de contributors.ro

 

Top articole

Refuzat la export. Schimb de scrisori cu un prieten maghiar

Dragă Miklós, îți amintești de expresia „refuzat la export” din comunismul nostru românesc; subliniez „nostru”....

Când șahul devine rasist…

Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în...

Românii de la Tönnies suntem noi toți

Abia s-au uscau amprentele de pe tastele cu care au scris jurnaliștii despre scandalul sezonierilor români și polonezi...

Franța vs. Turcia sau de ce nu încap două săbii strategice în teaca Mării Mediterane

Că nu există deloc simpatie între Paris și Ankara se știe nu de azi de ieri, ci...

Un ordin de ministru și geografii academice

Să încercăm un mic exercițiu de imaginație. Suntem în vara anului 2024. La universitățile din România s-au încheiat...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)