sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Suveranismul: cui prodest?

“Suntem independenţi, suntem o naţiune de sine stătătoare (…), suntem o naţiune liberă şi independentă” au fost cuvintele lui Mihail Kogalniceanu, în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor din 9 mai 1877. Independenţi, dar nu izolaţi: țara era condusă de 11 ani de un principe dintr-o familie europeană, Casa Regală de Hohenzollern-Sigmaringen. Încoronarea lui Carol I, proclamat Rege al României, a avut loc la 10 mai 1881, fix la 4 ani de când acesta sancționase declarația de independență. Domnia lui, de 48 de ani, a fost cea mai îndelungată din întreaga istorie a ţării.

Familia regală a jucat un rol excepțional în istorie. Deși regele Ferdinand I, nepotul lui Carol I, provenea dintr-o familie de origine germană, în primul război mondial România s-a alăturat Antantei, nu Puterilor Centrale, pentru că interesul țării era marea unire. Mai apoi, regina Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, prințesă a Marii Britanii și Irlandei și nepoată a reginei Victoria a Regatului Unit, a jucat un rol crucial, mult prea puțin cunoscut și recunoscut în țară, în consacrarea internațională a unirii Transivaniei și a Banatului cu România.

Am facut aceste precizări pentru a arăta clar că independența și suveranitatea nu înseamnă izolaționism si autarhie. De fapt, dezvoltarea țării a fost incomparabil mai puternică în perioadele, nu prea lungi în istorie, când România a reușit să se apropie, politic și economic, de democrațiile din vest. Este, de altfel, ceea ce se întâmplă și în prezent. Țara noastră traversează cea mai fastă perioadă din întreaga sa istorie în deceniile de după decizia de integrare în structurile economice, politice și militare occidentale. Iar acest lucru se vede cu ochiul liber și este demonstrat de toate statisticile posibile. Salariul mediu net a trecut de 1050 euro lunar; speranța medie de viață a crescut cu peste 5 ani din 1990 încoace; doar în anul care se încheie s-au dat în folosință dublul lungimii autostrăzilor construite în întreaga perioadă comunistă. Mult mai important, suntem parte a unei alianțe militare care ne permite să construim viitorul în liniște, o viață la standarde tot mai aproape de media Uniunii Europene; eram la 34% din acest nivel în 2007; acum am ajuns la 80%.

Principala explicație a acestui avânt fără egal este încrederea. Aderarea României la NATO în 2004 și la UE în 2007 a arătat direcția spre care se îndreaptă țara. Adoptarea acquis-ului comunitar i-a convins pe investitori că suntem o destinație sigură pentru investițiile pe care le vor face. Așa se explică de ce privatizarea BRD s-a făcut pe 200 milioane de dolari pentru 42% din acțiunile băncii în 1999, iar a BCR, în 2006, a adus statului român 2,2 miliarde de euro, pentru 36,9% din acțiunile băncii. Dar atunci România mai avea câteva luni până la aderarea la UE, deci oportunitățile de afaceri erau colosale. De altfel, în 2007 investițiile străine au depășit totalul acestora din întreaga perioadă 1990-2000. Încrederea este unul din factorii-cheie ai succesului în capitalism.

Așa stând lucrurile, cum oare se poate explica avântul pe care l-au dobândit în ultimii ani partidele și grupările care se auto-denumesc “suveraniste”? Ce program au ele, ce anume oferă mai bun decât ceea ce avem în prezent? Nu voi intra aici decât marginal în temele politice ale chestiunii. Voi insista asupra celor economice, unde suveraniștii sunt într-o beznă totală: toate afirmațiile lor sunt, în cel mai bun caz, fantasmagorice, iar în cel mai rău – doar rezultatul uneltirilor unor puteri străine, cu obiective malefice, puteri pentru care “suveranitatea” altor țări înseamnă doar sclavia acestora, dar cu un înveliş de vorbe care escamotează realitatea.

Am arătat că patrioții români, cei care au înfăptuit unirea din 1859, ca și pe cea din 1918, au militat ferm pentru integrarea României în lumea occidentală. Timpul care a trecut a validat fără urmă de îndoială această abordare. Mai mult, lumea de azi și din viitor este o lume a cooperării și interdependențelor. Nu este nici măcar o singură țară dezvoltată autosuficientă – nici măcar Statele Unite, care au un PIB cam 30% din producția mondială, nu produc intern toate produsele și componentele de care au nevoie. Ah, iar investiţiile stăine în SUA sunt încurajate nu doar prin condiţii de competiţie egală, ci şi prin reglementări guvernamentale cu mult mai simple decât în alte ţări dezvoltate. Dar, ciudat, nu am auzit vreodată pe cineva care să susţină că SUA ar fi colonia Japoniei – ţara cu cele mai mari investiţii străine acolo.

Mai mult decât oricând în trecut, cooperarea este benefică, iar lipsa ei nu aduce decât sărăcie și mizerie. Iar lumea de azi arată fără urmă de îndoială acest lucru. Sunt foarte puține cazurile de țări care încearcă la modul absolut autarhia, în locul cooperării: Coreea de Nord, Cuba, Zimbabwe sunt exemple neechivoce; în toate acestea, conducători descreierați și-au condamnat țările la cea mai neagră mizerie.

Între aceste țări, nenorocite de propriii conducători, se enumeră și Venezuela – un caz de manual: cum poate fi distrusă o țară ultra bogată de un program politic imbecil. În 1998 puterea politică a fost preluată de Hugo Chávez, care a rescris constituția țării și a proclamat “Republica bolivariană Venezuela”, cu puterea deținută de partidul unit socialist venezuelean. Primele alegeri au fost câștigate cu un program populist, care a promis lapte și miere într-o societate în care statul prelua rolul primordial în economie; țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume a naționalizat industria petrolieră și a trecut la aplicarea unui program inspirat de regimurile totalitare.

Nu au trecut mulți ani până când bogata economie venezueleană s-a năruit. Din una din cele mai prospere țări latino-americane a ajuns una dintre cele mai sărace. Producția de petrol s-a prăbușit, întrucât nu au mai existat resurse pentru a investi în dezvoltarea producției. Evident, naționalizarea industriei petroliere a atras dispariția investitorilor străini, nu doar din această ramură, ci din întreaga economie venezueleană.

În plan politic, lucrurile au fost ceva mai “simple”. Deși au existat suficiente mișcări de protest, regimul Chávez nu a mai cedat puterea. La moartea acestuia, în 2013, succesorul a fost cel desemnat de Chávez însuși și care fusese numit vicepreședinte: Nicolás Maduro. De meserie șofer și cu experiență sindicală, noul președinte a continuat politica urmată timp de 15 ani de Hugo Chávez; au mai existat alegeri, cele mai recente în 2024, dar această formalitate nu a putut schimba nimic: ca în orice regim totalitar, nu contează cine votează, ci doar cine numără… Așa că, și azi, Maduro este stăpân absolut într-o țară care se afundă în mizerie, ce seamănă tulburător cu România ultimilor ani ai domniei lui Ceaușescu. Îmi amintesc că am citit mai demult o relatare a unei revolte spontane în Caracas, unde mulțimea a “descoperit” într-un magazin câțiva pui congelați, dosiți de salariații magazinului. Cam asta este azi viața oamenilor în țara cu cele mai mari rezerve cunoscute de țiței de pe glob…

Venezuela este doar un exemplu al efectelor devastatoare ale politicilor care se intitulează socialiste, dar care nu sunt decât noi și noi încercări în a arăta ca egalitarismul propăvăduit de ele ar fi realizabil. Ei bine, nu este! De fapt, nu există nici măcar un singur caz în lume în care colectivismul să meargă, deși există încercări de peste un secol. Cei mai îndărătnici dintre cei care trăiesc în negarea realității vorbesc despre China, ca un exemplu că s-ar putea construi un “socialism cu față umană”. Fals. Partea din China care a progresat a fost doar cea capitalistă, care a atras enorme capitaluri și know-how occidental – și aici s-au realizat creșterile impresionante. Doar că regimul politic chinezesc a găsit cu cale să se îndepărteze de modelul capitalist și să promoveze, din nou, un fel de struțo-cămilă capitalist-socialistă. Rezultatul? Economia chineză nu mai crește ca în trecut, decalajul care o desparte de SUA s-a adâncit în ultimii 3 ani, iar soluția găsită de autoritățile chineze pentru dezechilibrele tot mai pronunțate a fost de a ascunde datele statistice reale! Politica struțului, adică cea mai puțin recomandabilă pentru o creștere viguroasă și durabilă. Şi în cazul Chinei, motorul esențial al progresului uluitor au fost investițiile străine, atrase de condițiile oferite de China și de profiturile mari așteptate. Doar că, de când ani partidul comunist a întors foaia, mizând pe forţa internă din a doua mare economie a lumii, investițiile străine au cam înghețat, iar măreţele succese realizate de “o ţară, două sisteme” încep să pălească. Fără încredere economia nu poate să prospere!

Nu trebuie neapărat să căutam exemple din alte țări. Mai ales că noi nu avem vreo bogăţie naturală extraordinară şi nici nu avem o dimensiune a economiei dincolo de o ţară medie. Adică, nu avem ceva exceptional care să atragă în mod natural investitorii. Dincolo de asta, în România, din orice comparație între industriile din proprietatea statului față ce cele private, rezultatul este zdrobitor în defavoarea celor dintâi. Nici nu e de mirare. Pe lângă incapacitatea intrinsecă, structurală a sectorului public de a produce cât de cât la fel de bine ca cel privat, intervine un factor care agravează mai mult situația: selecția adversă, devenită regulă, nu excepție, în sectorul public din țara noastră. Administrarea proprietății de stat se face după algoritm politic, nu după competențe. Consiliile de administrație ale industriilor din sectorul de stat sunt înțesate de rude și prieteni ai puternicilor zilei, care au doar un singur obiectiv adevărat: să mai stoarcă puțin din ce mai poate fi stors, prin contracte “cu dedicație” sau orice alte mijloace. Recentul exemplu al unor giganţi din proprietatea statului care, în plin proces de ajustare (pretinsă!) a cheltuielilor publice, au dublat binişor indemnizaţiile, oricum foarte grase, ale membrilor consiliilor de administraţie este o dovadă elocventă. Aşa cum prezenţa unui miliţian în ambele consilii ne scuteşte de orice comentariu cu privire la rostul pentru care există consiliile de administrare respective!

Dar realitatea ineficienţei statului ca administrator al economiei pălește în fața unei propagande bine croite, chiar dacă în întregime falsă. La noi în țară, un avânt deosebit au dobândit partidele auto-denumite “suveraniste”, care au ajuns la peste 30% din Parlamentul României, după alegerile din decembrie 2024. Este dificil de analizat programul economic al acestora, pentru că el nu prea există. Da, au apărut în spațiul public promisiuni cu totul fantasmagorice, cum ar fi, de exemplu, “locuințe” (deci nu apartamente la bloc!) care să coste 35.000 de euro, cu toate costurile de finanțare incluse în această sumă, sau reducerea prețului benzinei la pompă la 1 leu pe litru. Nu am să pierd vremea pentru a diseca cele două promisiuni electorale – ele sunt dincolo de aberante și irealizabile, indiferent cum ar fi abordate. Asta, desigur, trecând peste “amănuntul” că nici în construcția de locuințe, nici în comerțul cu hidrocarburi președintele țării nu are atribuțiuni de vreun fel. În afara cazului în care constituția este abrogată și președintele preia puterea absolută – ca în Venezuela zilelor noastre. Mă rog, noi nu avem zăcăminte de petrol, nici consumul intern nu poate fi acoperit de producția națională, care are oricum costuri ridicate, dar nici acest fapt nu trebuie să oprească trâmbițele suveraniste. Poate, dacă se strânge un sobor de preoți și se roagă înflăcărat, vom produce mult mai mult petrol, nu?

Programele suveraniștilor români sunt un carcalete stânga-dreapta, fără vreo logică, dar nici asta nu pare să conteze. Dinspre stânga radicală vin visele privind naționalizarile extinse, care, nu e așa, ar aduce și la noi lapte și miere, întocmai ca în Venezuela lui Chávez. Din extrema cealaltă vin crâmpeie din ideile fasciste ale legionarilor sau cele legate de Ion Antonescu, condamnat la moarte pentru crime de război. Faptul că acest carcalete se regăsește în discursul public al candidatului situat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale anulate de CCR arată doar vulnerabilitatea extremă a unei părți importante a electoratului roman, faptul că o campanie mediatică bine ţintită înlocuieşte realitatea cu un înspăimântător succes. Zilele trecute, la o postare a mea pe un site social, am primit următoarea întrebare: mie îmi place că suntem sclavii occidentului? Oare ce se poate răspunde la aşa ceva?

Este foarte adevărat că establishmentul politic de la noi dă rateuri peste rateuri, atât prin decizii de politică economică aiuritoare, cât și prin faliile adânci create în societate, printr-o clasă de cetățeni cu drepturi inimaginabile altundeva în lumea civilizată. Avem deja câteva sute de mii de supra-privilegiaţi, care încasează pensii dincolo de orice imaginație, de la o vârstă la care muritorii de rând mai au încă vreo două decenii de muncă. Doar că a penaliza asemenea devieri de la direcția normală într-o țară civilizată e una, dar a alege să predai puterea unor forțe politice care ar arunca țara cu totul în afara lumii occidentale e cu totul altceva.

Dacă ascultăm ce declară suveraniștii, vedem că ei doresc revenirea la socialism; mai multă proprietate de stat în economie, mult mai puține posibilități de a investi pentru capitalul străin – adică, autarhie, model economic de secolul al XIX-lea, în dispreț total față de lumea de azi. Am îngropa imediat cel mai preţios ingredient al succesului capitalismului: încrederea. Nu e nevoie de prea multă înțelegere a legilor economice pentru a realiza că așa ceva ar arunca în prăpastie tot ce s-a realizat în țara noastră, în ultimele decenii. Prosperitatea s-ar topi în foarte scurt timp, iar autorii acestor politici nu ar avea altceva de făcut decât să dea vina pe conspirația iudeo-masonică pentru tot dezastrul pe care l-ar aduce ei înșiși, așa cum tot la dezastru a dus și politica partidului unit socialist venezuelean. Chiar dacă Venezuela are cele mai mari rezerve cunoscute de petrol din lume (noi nu avem nicio resursă naturală abundentă!), iar capacitatea Rusiei de a face jocul fix cum dorește ea este, totuși, mai limitată în America de Sud decât în estul Europei.

Și iată că am ajuns la întrebarea din titlul acestui articol. Am încercat să arăt că suveranismul (nu suveranitatea!) este calea cea mai directă spre pauperitate, spre distrugerea economiei și a bunăstării cetățenilor. Dacă cumva, dintr-un motiv sau altul, puterea politică în stat ar ajunge pe mâna suveraniștilor, România ar avea nevoie de mai puțin de un an pentru a se întoarce cu două decenii înapoi, după care direcția ar fi aceea a Venezuelei. Noi ştim cum e cu galantare goale în magazine, cu bătaie pe ceva care se poate mânca. Cui folosește așa ceva? Românilor? E absurd, sărăcia lucie este cea de care abia am scăpat; cum să vrem înapoi acolo?

Atunci, fără să ne gândim mult mai departe, cine și-ar dori afectarea severă a unei ţări din Uniunea Europeană? Pentru că nu România este neapărat ţinta finală, deşi e “normal” să fie îngenuncheată şi această ţară, nu? Ţinta adevărată este Uniunea Europeană în ansamblul ei! După eşecul jalnic în războiul energetic împotriva ţărilor UE, de acum 3 ani, Rusia a trecut de la mici șicane în media sociale la sabotarea directă a cablurilor subacvatice pentru telecomunicații și pentru gaze naturale din Europa! Şi, de altfel, declară, fără urmă de reținere, că ar dori reîntoarcerea Europei la situația politică de dinainte de 1997!  

Așa că, suveraniști, dați-i înainte! Scăpați țara de teroarea Bruxelles-ului, de miliardele de euro care intră în țară în fiecare an, de investițiile străine care aduc bunăstare! Respectarea regulilor eonomiei de piaţă dăunează conducerii discreţionare, a unor stăpâni absoluţi! Nu scăpați ocazia de a ieși imediat și total din spațiul Schengen. Avem o alternativă minunată: uniunea statelor independente, sau cum s-o mai numi azi URSS.

În ’44 rușii au ocupat țara și apoi au câștigat alegeri “libere”, cu tancurile lor pe post de argument. Acum e suficient să ne copleșească cu minciunile cele mai sfruntate, răspândite pe media sociale şi validate indirect de politicieni care nu înţeleg consecinţele îngrozitoare ale politicilor lor aberante.

Distribuie acest articol

169 COMENTARII

  1. Miliardele de euro intra in buzunarele celor care au negociat PNRR cu clauze secrete, ale politicienilor care aproba tot felul de studii de fezabilitate succesibile si practic inutile pentru ca proiectele nu sunt aprobate de Poarta in cele din urma din cauza unor chichite.
    Orban e suveranist si UE nu poate sa-i faca nimic. Totusi Ungaria profita de pe urma multor investitori celebri care nu se uita ca in Ungaria nu sunt hoarde de imigranti dintre cei cu religia pacii in gura care sa foloseasca ajutoare financiare asa cum dicteaza Ursula, ci se simt mai in siguranta.
    A fi suveran nu inseamna a fi putinist sau retardat, ci a juca la masa jocurilor geo-politice si economice mai demn si mai profitabil pentru tara ta, nu acceptand tot felul de cote ciudate de felul
    DEI din SUA, tot felul de aiureli „climate change” menite sa duca la saracie.
    UE nu mai e ce s-a dorit la origine, ci un fel de dictat politic, economic cu exagerari in zona reglementarii sufocante, cu accente de autroritarism comunist in legi de felul portofelului digital, al cenzurii din „hate crime speech” si a ciudateniei , ca sa nu spun satanism, de acceptare si promovare a destrabalarii, de a renunta la familie si la un limbaj rational, de a sfida realitatea obiectiva prin folosirea identitatii de gen, a prostiei anti-stiinta (vezi parinte1 si parinte 2) ducand la declin moral si economic.
    Toata agenda UE a declansat reactia de aparare prin suveranism. Lumea s-a saturat sa fie facuta „mai buna” cu forta. UE trebuie sa se intoarca la democratie si la ratiune, la pace si dezvoltare, nu la imperativele unor elite veroase.

    • @Monica _ “Miliardele de euro intra in buzunarele celor care…”

      Eu cred ca domnul Eugen Rădulescu a dorit să se refere la datoria suverană a României, domeniul domniei-sale de competență. Adică, din perspectiva aceasta cred ca a privit “suveranismul”.

      Dacă mă înșel cumva, înseamnă ca își binemerită comentariul dumneavoastră.

    • ” Miliardele de euro intra in buzunarele celor care au negociat PNRR cu clauze secrete ” – Ce dovezi concrete aveti pentru a justifica aceasta afirmatie? Si cum „intra” miliardele, cum se procedeaza ? Explicati clar si detaliat ! Si apoi facem plangere penala, daca exista dovezi!

      Miliardele vin, o parte dintre ele, la cealalta parte neavand acces pentru ca guvernul Romaniei nu a facut ceea ce si-a asumat ca va face ! Care guvern !? Sa va explic eu! Acela nasit de Johannis, cu Ciuca, urmat de Ciolacu!

      Sa va explic eu cum se fura miliardele din PNRR ! O parte din bani sunt pentru infrastructura de apa curenta si canalizare in mediul rural! Banii vin prin ministerul fondurilor europene catre consiliile judetene…..toate conduse de PSD, PNL, UDMR….majoritatea PSD. Se comanda studii de fezabilitate si proiectare firmelor „prietene” la costuri exorbitante( studii care in general sunt prost facute, mai ales acolo unde primarii sunt de acord, contra comision, evident ilegal( SPAGA adica) ca banii europeni plus banii alocati din buget sa fie HACUITI dupa bunul plac al mafiilor rosii locale, care livreaza o parte din acesti bani taticilor cu functii la partid, plus spaga catre procurori si, daca e cazul, judecatori, pentru a-si asigura impunitatea in fata legii).

      Apoi se „liciteaza” executia……trucata evident, pentru ca trebuie sa o castige tot o firma de partid care sa umfle preturile de executie de parca s-ar face lucrari la Paris. Evident firma nu are oameni, utilaje, etc, intarzie lucrarile, eventual le lungeste pe perioade indelungate, dar ce e cel mai rau este ca le face prost lasand in urma o mizerie de nedescris( tolerata cu voiosie de primarii rosii cu mentalitate de mocofani). Spagile curg, retelele sunt neviabile, unele nu vor putea functiona niciodata, dar sunt receptionate ca si cum ar satisface inalte standarde! Daca nu credeti, mergeti pe teren in zonele in care se fac lucrari de acest gen, toate cu incalcari flagrante ale legilor, printre care si incalcarea prevederii ca la incetarea lucrarilor „zona sa fie adusa la starea initiala”.

      Daca protestezi risti sa fii bruscat verbal sau chiar fizic! Degeaba le spui ca acesti bani sunt banii romanilor….nu-i intereseaza.

      Asa s-au dus pe apa sambetei sume colosale din 93 incoace…..bani de la Banca Mondiala, fonduri de preaderare, etc……unii bani erau nerambursabili! S-a furat in draci, iar ce s-a cheltuit a fost supraevaluat si in mare proportie facut prost, in batatie de joc!

      La astfel de „proiecte de investitii” o parte din bani vin de la buget, nu sunt bani europeni….sunt acei bani din sectiunea „investiitii”….de-aia nu renunta Ciolacu la Investitii, pentru ca in lipsa „INVESTITIILOR”, o parte din banii de furat dispar. La cele aferente unor bani europeni, mai e cum mai e, dar la celebrele „programe nationale de investitii”, gen Anghel Saligny, jaful e de proportie mult mai mare!

      Jumatate din banii de investitii se fura sau sunt cheltuti aiurea de incompetenti complet dezinteresati proveniti din zone clicilor de origine securisto-comunista.

      Sper ca ati inteles cum merg lucrurile!

      Nu exista nicio „Poarta”. confundati lucrurile! De 35 de ani suntem furati, jefuiti, saraciti de aceleasi clici de provenienta securisto-comunista, care-si tot schimba numele: au fost FSN, FDSN, PDSR, PRM, PDAR, PUNR, PUR, PNG Becali, PPDD, azi sunt PSD, AUR, gasca Calin Georgescu! Toate aceste jigodii profita de ignoranta a cateva milioane de romani care voteaza mereu aiurea, impotriva interesului propriu!

      Daca nu s-ar mai face investii aiurea si nu s-ar mai fura nimic pe acolo, daca ar scadea subventiile pentru partide, daca achizitiile facute de autoritatile publice centrale si locale nu ar fi exorbitante, daca sute de mii de oameni angajati pe criterii politice pe salarii mari si nefacnd nimic nu ar exista, atunci ar fi bani pentru indexari de pensii si pentru pensii mult mai mari, pentru dezvoltare reala la nivel de sanatate si inv, etc

      Spuneti aiureli legate de ceea ce intelegeti prin suveransim! Din punct de vedere economic suveranismul inseamna sinucidere curata, saracie crunta, lipse de produse pe piata, scumpiri in lant! Eu cred ca nu intelegeti sensul multor lucruri!

      Integrarea in NATO si UE ne-a dus avantaje multiple, la care nu ajungeam in vecii vecilor daca nu eram aici. Va lasati pacalita de sarlataniii din media stimata doamna si nu intelegeti mare lucru din ceeea ce se intampla azi!

      Atentie mare, solutia pentru a protesta contra jafului practicat de clica comunistoida PSD nu este un vot pro Georgescu, AUR si alte clici patronate din umbra de aceleasi clici de origine securisto-comunista! Atentie mare la ceea ce veti vota, pentru ca jucati la ruleta bunastarea natiei, atata cata e! Dati la o parte clicile de origine comunista, PSD, PNL, Georgescu, AUR, POT, si vedeti cine mai ramane…..adica aceia care de ani de zile se zbat sa explice romanilor cum sunt jefuiti zilnic si cum pot scapa de asta!

      Daca vreti sa intelegeti, bine, daca nu, sa va fie de bine allaturi de sarlatanii pe care-i votati! Va simtiti bine sa votati pe cei sustinuti de clanurile interlope, clanuri carora nu li se intampla nimic pentru infractiunile pe care le comit, rtocmai pentru ca sunt protejati de justitia subordonata mafiei de origine comunisto-securista!

      • LS nu pot decit cu umilintza sa va multumesc pt. aceasta replica adresata madamei respective ( nu cred ca va intelege,e un fan Trump de tipul hard- core; au avertizat distinsii forumisti Mongolul,Mike ca s ar parea ca noul ordin pe unitate sa fie acesta: toti agentii si vectorii de influenta pro rusa si pro putin fe la noi sa se declare mari trumpisti )
        CHAPEAU cu mult respect La Multi Ani!!!!

        • @Lamuritorul
          Subscriu multumirilor dvs.adresate lui LS.
          Totusi trebuie sa spun ca a fi „fan Trump hard-core” nu e neaparat ceva rau….daca asta nu se transforma intr-o cecitate autoindusa fata de personalitatea si sustinerile exagerate (numeroase) ale lui Trump.
          Avem pârdalnicul ( :-)) ) obicei de absolutiza calitatile sau defectele unui personaj politic/public uitand ca, fara indoiala, sunt personalitati complexe in adevaratul sens. Cu bune si cu rele.
          Asa si Trump. Are o multime de opinii/idei bune dar are si unele uimitor de proaste, egoiste la max sau chiar pernicioase mai ales in politica internationala (vezi stropsirea/certarea permanenta a aliatilor pe ratiuni inventate, mult exagerate, etc)

    • Monica@,ce nume duios!Era mai bine Natalia suskracinskaya ,tonul vitiperant va recomanda.Carevasazica am o veste proasta pentru balsoi statura și aura augustei voastre persoane:nu exista „suveranism”,e noțiune de dânșii inventata.De fapt este un populism feroce camuflat sub un cuvânt pompos ce suna a regalitate.Simt și vaz monstruos,zicea odinioară marele nenea Iancu!Acu văzând traznaile debitate -cele vizând UE -vad fisicuri de copeici nesmintit puțind a putinism.Apropos,plătită la cuvânt sau pe numărul de stupiditati enumerate?După o veste proasta firesc vine a doua.Uniunea europeana este cel mai frumos dar care ni se putea face vreodată și cum n-o agreați exista

      ruta Phenian-Beijing-moskva,capitale aparținând unor tari democratice ,care mai de care,va invit acolo făcând efortul de a va cumpăra bilet doar pentru dus…Nu va plac capitalele?Aveți alternative,havana și desigur Iranul dar aici sigur obiectati vizandu-i pe cei cu religia păcii în gura.Acestea fiind scrise ,am încălecat pe o sa și v-am spus povestea asa și asa!

      • @Sir blu,es stelu
        Totusi mi se pare o exagerare sa externalizam mereu raspunderea prostiilor unor asemenea comentatori, catre adversari externi. Cred ca e daunator sa subestimam contributia ignorantei si prostiei care ne inconjoara fara sa fie pecuniar cointeresata, etc. Pe bune !

        • Dupa ce ai tupeul sa emiti imbecilitati, vii si cu „I rest my case!” ! Esti de o obraznicie fara limite! Voi, milioanele de mocofani lipsiti de minima inteligenta si cu cultura zero, vreti sa impuneti tuturor asa zise principii nascute din gandirea voastra limitata, de lacuste fara creier….probabil mostenita genetic de la generatii intregi de mocofani semianalfabeti traiti in mizerie crunta, cauzata in principal de lene si prostie.

          Este tupeul specific celor cu scoala putina si prost facuta si minte si mai putina, tupeu alimentat de gandirea de tip comunist care v-a comunicat voua, prostilor, ca sunteti varful societatii.

          Ceea ce se intampla astazi in Romania este o revolutie a prostilor si a mocofanilor, alimentata exact de catre jigodiile comuniste care le-au bagat in cap acestor idioti ca ei sunt motul pamantului!

  2. Felicitari autorului, pentru aceasta scurta disertatie istorica, bine argumentata si explicita. Dar migratia romanilor si aparitia asa zisi lor suveranisti a fost si este data de existenta unei justitii inepte, a coruptiei la toate nivelurile, ale unor formule de control DNA, ANAF, Av. Poporului, etc ineficiente. In plus, lipsa unor reforme in structura teritoriului, a statului, a diluarii meritocratiei, ale unor legi date pe grupuri de interese, a expolierii mediului privat. Cu fiecare guvernare, partidele traditionale au facut sute de promisiuni de care s-a ales praful. Pe fondul acumularii nemultumirilor au aparut acesti ipocriti mesianici, pe unii i- am trimis si in Parlamentul european. UE si NATO nu pot sa ne rezolve noua problemele interne.

    • @Agora
      „a diluarii meritocratiei”…. OMG! A fost, ever, meritocratie in Ro.in domeniul politic ?!? Cu tristete intreb retoric…

      „UE si NATO nu pot sa ne rezolve noua problemele interne.” 100% adevarat! Culmea e ca tocmai „suveranistii” ar vrea ca UE&Nato sa ne rezolve problemele noastre interne. Este unul dintre reprosurile constante pe care le aduc UE&Nato. Dar se adreseaza unui public (chiar si in FR, IT, DE, NL, etc) cu foarte, foarte putina aplecare spre intelegerea unor probleme reale dar f.complexe.
      Greu !

  3. Sunt de acord cu principiile articolului, doar ca aluziile autorului sunt prea stravezii.
    1. Cu cit se baga statul mai putin in economie cu atit mai bine. Drept urmare orice „suveranism economic” este toxic. Asta e principiul meu. Asta e valabila si pt marele EU.
    2. „Suveranismul” si nu vad diferenta fara de suveranitate, nu se reduce la economie, vezi (1). Sunt si alte aspecte legate de valorile societatii, identitatea unui popor, de la cultura, la religie, la sport, la migratie, la dreptul ca fiecare sa-si stabileasca regulile dupa care doreste sa traiasca.
    3. Am vazut ca Trump vrea sa anexeze Canada, sa anexeze Gröenlanta si chiar canalul Panama. Ce bine ar fi sa anexeze si Romania, sa fie al 51, 52, 53 stat american. Sunt convins ca un referendum in acest sens ar arata ca peste 80% din electorat ar fi de acord. Pt simplu fapt ca este extrem de important la cine iti pierzi suveranitatea, la o adunatura de birocrati precum EU, sau te lipeste la o societate cu adevarat libera, democrata,

    P.S Si totusi China se dezvolta in continuare, chiar daca rata a mai scazut. Ca mai e ceva, exista popoare care chiar au nevoie de un tatuc, China fiind un amestec interesant intre capitalism si socialism.

    • România are o mie de probleme cu mizerabilii ei guvernanți, dar, la calicia mea, eu n-aș vrea să trăiesc în Statele Unite ale lui Trump, n-aș vrea să trăiesc în condițiile de acum din America… Să nu fiu înțeles greșit: iar în Rusia lui Putin cu atât mai puțin.

    • Și eu aș vota oricând ca România să devină stat federal al
      SUA. M-aș mulțumi și numai cu sistemul american de separare a puterilor în stat (cu un singur executiv, al
      cărui șef să fie ales direct de popor, nu să fie emanația parlamentului).
      Să facem o petiție online să vedem cat de populară ar fi ideea.

      • @Opinus
        M-aș mulțumi și numai cu sistemul american de separare a puterilor în stat (cu un singur executiv, al
        cărui șef să fie ales direct de popor, nu să fie emanația parlamentului).” OMG, ce bine suna lucrurile astea pe hartie….. Dar uitati-va la zecile de procese impotriva lui Trump si instrumentalizarea justitiei impotriva unui adversar politic si o sa vedeti ca, in practica, ceea ce se preda la law-schools si in scolile de jurnalism sunt interpretari ideale/idealiste ale unor principii (f.bune de altfel) care sunt denaturate de mersul societatii, rasucite ptr.a fi convenabile unor curente/tendinte sociale si interese.

        Probabil ca ideea dvs.ar fi populara, dar idealizarea unui sistem democrtatic sau a altuia e daunatoare ptr.ca niciunul nu este in afara tendintelor si denaturarilor aratate mai sus. Si asta e o concluzie pe care putem usor sa o observam de la republica ateniana incoace.
        Good luck!

      • @Opinius _ „Și eu aș vota oricând ca România să devină stat federal…”

        …Al Federației Europene.

        De ce să-i mai aducem pe cap domnului D Trump și problemele noastre? Le are destule pe ale domniei-sale. Munca la zid, spre exemplu. …La zidul cu Mexicul, în cazul în care nu reușește să-l ocupe odată cu Groenlanda și Canada.

        • Federația europeană este deja un proiect progresist mort. Să vedem cine va ocupa Europa: SUA+UK, China, Rusia sau islamiștii.
          Vă anunț că s-a schimbat paradigma: globaliștii, masonii și multinaționalele AU RENUNȚAT la varianta progresistă de conducere a Lumii prin distrugerea statelor naționale și au basculat pe invers, crearea de 3-4 mari imperii și desființarea statelor minore. Vezi Trump susținut de multinaționalele americane care vor Groenlanda, Panama, Canada, poate și Europa.

          • De observat, dupa manifestatia organizata ieri de Simion&AUR, ca ceea ce ii unește de fapt pe toti romanii, in ciuda aparentelor, este spiritul profund european. inclusiv pe entuziaștii manifestanți de ieri. Cum altfel se poate explica ca banii care circulau in cadrul manifestației AUR erau bancnote de euro? Pentru a măsura exact influenta Rusiei in alegerile prezidențiale din Ro, este suficient ca AUR/SOS/POT sa organizeze o noua manifestație, dar cu premii in ruble de data asta. Duminica viitoare?

    • @neamtu tiganu _ „China fiind un amestec interesant intre capitalism si socialism…”

      China este un stat condus de un regim autoritar cu o economie controlată, la guvernare aflându-se Partidul Comunist.

      Mai exact, toate, dar TOATE investițiile, pe care occidentalii obișnuiți cu economiile deschise le consideră ca fiind „capitaliste”, sunt cu voie de la Partidul Comunist Chinez. Așadar, în China NU este capitalism, sistem economic în care în mod fundamental există drept deplin asupra proprietății private și libertatea opțiunilor de investire a antreprenorilor, ci un „capitalism de stat” al unui stat autoritar socialist, ceea ce de fapt NU este capitalism.

    • @ neamtu tiganu: Neamtule, as fi incantat sa te vad revenind in Romanica si traind conform „regulilor si principiilor identitare” dovedite de cocalarii, derbedeii si mocofanii care sustin cu spor AUR, Calin Georgescu, etc

      Ceea ce e cumva de un ridicol fara limte in aceasta poveste, este ca toata sleahta asta de ratati votanti ai asa zisilor „extremisti de dreapta” e compusa de fosti votanti nostalgici comunisti ai PSD si din progenituri ale acestora!

      Transmite-le si tu, te rog, ca daca extremismul de drepata era reprezentat de dragutul de Adolf, atunci ei ar fi fost primii pe lista de arestati, dusi in lagare, impuscati in cap!

      Si cum totusi nu sunt prea convins ca acesti votanti sunt totalmente cretini, tare cred ca tot acest spectacol cu extremisti de dreapta, suveranisti, nationalisti, etc in Romania e regizat de clicile de origine securisto-comunista!

      E o chestie aici de sesizat! Nationalistii de dreapta respecta simbolurile nationale, se raporteaza cu respect( in general disimulat, dar asa se vede) la simboluri….pe cand astia de pe pliurile mioriotice calca in picioare orice bucatica de simbol national…..acesta e unul din motivele pentru care realizez ca tot circul acesta e de conceptie comunista….bolsevica.

      In plus mai exista si ura fara limite impotriva celor care dovedesc inteligenta si bun simt, studii facute pe bune, educatie de buna calitate primita acasa…..ura impotriva acestor nobile caracteristici este specifica comunistilor, bolsevicilor, animalelor rosii!

  4. Astfel de matriale pot contribui la educatia generala, ar putea fi incluse chiar si in programa scolara a elevilor avand peste 16 ani. Sincere felicitari!

    • @neamtu tiganu,
      Nimeni nu si-a „pierdut suveranitatea la o adunatura de birocrati preum UE”. Toate directiile mari in care evolueaza UE, inclusiv pe subiectele controversate pentru „suveranisti” precum politicile climatice, cele privind migratia sau cele privind minoritatile sexuale, sunt stabilite de Consiliul European (EUCO), care reuneste sefii de stat si de guvern ai statelor membre. Comisia (formata din oameni care sunt desemnati tot de statele membre si votata de Parlamentul European) nu face decat sa puna in aplicare principiile trasate de EUCO. E complet falsa impresia ca niste birocrati nelegitimi de la Bruxelles (Comisia, probabil) le-ar dicta ceva unor state care, nu se stie cum, au ajuns sa ii fie aservite. In realitate, ultimul cuvant il au statele membre, reprezentate la cel mai inalt nivel in EUCO, iar tot ce face Comisia e in limitele competentelor care i-au fost atribuite prin tratate si prin legislatia UE adotata de Parlament (care reprezinta direct cetatenii) si de Consiliul UE (care e altceva decat EUCO si e format din ministrii tarilor membre).
      A tot repeta povestea cu UE care striveste statele membre si actioneaza impotriva intereselor lor nu o face sa devina adevarata. Dar alimenteaza convingerile celor care sunt gata sa creada orice aud fara sa verifice. De cand cu social media, asta se intampla mult mai mult ca inainte – efectul pervers al internetului, care a generalizat nu doar accesul la informatie, ci si accesul la parerile gresite ale oricui.

        • @neamtu tiganu,
          Nici mie nu mi se pare normal sa mai existe monopolul initiativei legislative al Comisiei – e o relicva din perioada initiala a constructiei europene cand Parlamentul nu exista inca.
          Dar daca Scholz obtine un consens din partea altor state membre, Comisia se va conforma cu siguranta. Insa chestiunea taxelor vamale pt masinile din China nu e simpla si interesele Germaniei nu sunt neaparat aceleasi cu ale celorlalte state membre.

        • Eu asta chiar nu pricep: birocrația UE nu e bună ca pune taxe vamale, in vreme ce democrația și libertatea SUA este excepțională pentru că pune taxe vamale. Nu cumva sunt la mijloc prejudecăți?

      • E un pic mai complicat. Da, initial asa functionau lucrurile dar intre timp Comisia si PE au reusit sa-si extinda aria de influenta si decizionala direct si indirect. E oarecum similar negocierilor dintre puterile executiva – leguslativa – juridica dintr-un stat, fie si Ro dar nu numai. O mana politica spala pe alta, o mica directie noua pt. un favor in cosniliul de ministri etc. Sa ne amintim cum de germania se dadea de ceasul mortii pe tema maririi taxelor pt. imp auto din china in timp ce fr era pe val. Uite ca pana la urma s-a inventat si statul de drept, o notiune vaga dar cat de eficienta! Problema e ca nici nu e clar scopul, ca daca ar fi fost UE era egala economica US, nu depasita fara drept de apel.

        • @Nman
          Aveti dreptate: e un pic mai complicat. Dar Un pic!
          Poate ca CE&PE au reusit sa-si extinda puterea decizionala, dar…..sa avem pardon PE are legitimitate democratica maxima. Iar CE este un executiv mai slab/cu puteri mai limitate decat unul national, sa fim seriosi.
          Un exemplu ca marian ARE dreptate este povestea/saga regl.EPPO. HU (prin repr.in Consiliu UE) a fost foarte activa in elaborarea regulamentului dar…..la sfarsit a anuntat ca NU participa. DK si IRL au opt-out. NL a spus de la inceput ca opt-out dar…..dupa adoptarea regulamentului si un pic de timp de gandire a opt-in.
          Ca sa nu mai vorbim de blocajul frecvent praticat ani de zile de PL cu conditionari asimetrice confidentiale si obstructia consecventa (poate prudenta si indreptatita….who knows?!?) a HU in chestiunea UKR.
          Deci NU se poate nimic fara participarea&votul democratic al statelor in Consiliu si al repr.electoratului UE in PE. Ce vrem mai mult ?!? Sa schimbam regulile in functie de interesele specifice ale fiecaruia la un moment dat ?!? Pai ce cooperare si interes comun sunt acelea ?!?
          Sa fim onesti, acomodarea intereselor a 27 de membri este o sarcina f.dificila. Aceasta e o reusita majora a UE.

          „Inventarea statului de drept”/rule of law nu e de azi de ieri si fiind intr-adevar o notiune vaga si supusa interpretarii/cenzurata de instante in functie de…..curentele societale tinde sa dea interpretari mai restranse sau mai largi acestei notiuni. Dar, repet, Nu este nimic nou. Traditiile societale si-au pus mereu amprenta asupra noastra deci asi asupra interpretarii unor notiuni juridice.
          „daca ar fi fost UE era egala economica US, nu depasita fara drept de apel.” As fi mai prudent cu acest „fara drept de apel”. Macar in considerarea legislatiei super-protectioniste sub adm.Biden prin legea privind combaterea inflatiei (ce ipocrizie max !?!) si a ceea ce se prevede in viitoarea adm.Trump. Care ar fi motivul daca „fara drept de apel” ar fi chiar asa ?
          Mai reflectati….

          • Un pic in graba va răspund doar la partea cu fara drept de apel acum. Salariul mediu in us = 80k, UE, 40+k, cu PPP se ajunge la us 76k, UE 60+k.
            Din 2009 pana acum ecartul de PiB US vs UE este la 30% de la sub 10%.
            Printre primele 50 companii de tehnologie ai fix 3 companii UE, prima pe locul 26, de 10 ori mai mica decât locul 1.
            Vine Trump, pleaca Trump, democrati sau republicani, business-ul continua.
            https://www.politico.eu/article/united-states-europe-competition-covid-economy-gdp-food-cities-jobs-data/

          • @Nman
            Ok, DE&UE as a whole sunt nashpa economic. Nashpa rau! Atunci care e motivul ptr.care Trump, Biden, etc&co au crezut ca e bine sa impuna taxe/tarife bunurilor UE si sa ameninte clar si pe fata ca daca american IT entities sunt impozitate ptr.in UE (adica locul in care fac afaceri) vor impune si alte tarife?!? Care e motivul ptr.care otelul european este supraimpozitat in US si ptr.care prod.de otel din US sunt stipendiati/subventionati prin masuri care incalca WHO ?!? De ce Trump, in primul mandat, a supraimpozitat camionetele/trucks europene importate in US in conditiile incalcarii pe fata a tratatelor sus amintite ?!?
            Sincer, nu stiu cum or fi ajuns la rez.privind GDP Mississippi vs.DE dar nu cred ca denota o stare mai buna a acelui stat US ci…..un grad de uniformitate mai mare in DE/de disparitate mai mare in Mississippi in ceea ce priveste nivelul repartizarii bogatiei create. Dar statistica arata tot ce vrei daca stii, realmente, sa o rasuscesti/interpretezi.
            Ca un exemplu: daca facem aceleasi calcule cu privire la state of NY o sa vedem un grad (teoretic) de bogatie incredibil (pe aproape este si CA). In practica, restrangand si mai mult aria de calcul, am putea crede ca NY city se scalda intr-o prosperitate nemaivazuta/nemaintalnita si unde toata lumea e happy. Dar stim cu totii ca nivelul de multumire sociala in DE este, f.probabil, mult mai mare chiar si decat cel din NYcity darmite cel din NY.

            Ptr.a adauga un aspect f.important. US beneficiaza direct, indiscutabil si masiv de privilegiul exorbitant (vorba lui V.Giscard D’estaing) al monopolului world reserve currency. Si cum vedem in ultimele decenii ptr.orice problema, factura sau situatie deficitara click: Print ! De unde si inflatia serioasa mai ales la produse de baza, energie, etc si…..goana nelinistita a BRICS dupa alternative la $.
            Nu stiu cata bogatie reala (in afara stipendiilor/finantarilor federale) mai produc US ACUM. Dar, ca un facut, au o balanta comerciala net DEFICITARA. Asta cu toate super-extra-ultra IT entities, 2 big 2 fail banks, ivy league supeschools, etc. Alegerea lui Trump in care nemultumirea social-economica a jucat un rol major este graitoare.

            Asa ca se pune problema ce alegem. Un sist.de boom&bust divinizat de economistii din siajul Chicago boys&co sau unul de constructie fara cresteri explozive dar mai rezilient ?!?
            Scuzati aceste lungi explicatie, dar chestiunile complexe Au raspunsuri simple si directe si…gresite.

      • „Toate directiile mari in care evolueaza UE, inclusiv pe subiectele controversate pentru „suveranisti” precum politicile climatice, cele privind migratia sau cele privind minoritatile sexuale, sunt stabilite de Consiliul European (EUCO),”
        Pur și simplu nu este adevărat ce susțineți aici. Ursula von der Layen -comisarul-șef proaspăt numit atunci prin efortul doamnei Merkel și încălcarea practicilor democratice europene- este autorul și lansatorul proiectului faraonic Green New Deal. In decembrie 2019, DUPĂ alegeri, deci fără ca acest program să fie plebiscitat, fără ca publicul să participe la vreo dezbatere, fără să fi fost inclus in programul de guvernare al Partidei Popularilor Europeni, Comisia a lansat primul draft al Green Deal. Apoi, in aprilia 2021, tot Comisia este cea care a lansat Fit for 55. Toate aceste planuri mărețe au fost făcute in completă obscuritate, fără ca nici măcar membri de dseamă ai PP să fi aflat dinainte, așa se explică de ce in Germania au existat o mulțime de opozanți in UCD. Consiliul a fost practic forțat apoi să accepte Green Deal de o Ursulă de a manevrat cu dibăcie spaimele din timpul pandemiei. De altfel acea pandemie a fost instrumentul perfect de distragere a opiniei publice și de justificare a instituirii cenzurii in Europa. Toți criticii Green Deal au fost băgați la grămadă in oala infamă a negaționiștilor climatici și expediați astfel din dezbatere.

        nu mai dezinformați publicul că nu ajută deloc nici Europa nici tabăra pro-europeană.

        • @euNuke,
          von der Leyen a fost ideea/propunerea lui Macron, nu a lui Merkel. Numirea ei a urmat procedura normala, chiar nu inteleg ce practici democratice ar fi fost incalcate.
          Green Deal nu are nimic de a face cu pandemia – Comunicarea Comisiei a fost prezentata in 2019, Consiliul European a aprobat-o in decembrie 2019, si nu imi dau seama cum ar putea presedintele Comisiei sa forteze cu ceva Consiliul European – in realitate, raportul de forte e exact pe dos. Green Deal e modul in care von der Leyen a incercat sa raspunda manifestatiilor climatice masive ale tinerilor din 2019 si scorului destul de bun la alegerile pentru Parlamentul European obtinut in 2019 de ecologisti si de partidele din grupul Renew. Oricum, cetatenii si intreprinderile nu sunt afectati concret de ce scrie in comunicarea Comisiei, ci de dispozitiile normative din actele legislative adoptate in baza ei de Parlament si de Consiliu. Sigur ca Comisia e cea care a propus acele acte, dar forma lor finala e stabilita exclusiv de legiuitori. Comisia nu are, ca orice executiv national de altfel, decat implementing powers, conferite de legislatie si exercitate sub controlul strict al statelor membre (comitologia), asa ca nu face nimic de capul ei, chiar daca multi o folosesc ca pe un tap ispasitor perfect.
          In esenta, daca sunteti nemultumit de o anumita politica a UE, trebuie intai sa va convingeti propriul stat sa nu o mai sustina si apoi sa construiti o masa critica suficienta de state membre care sa mearga in acelasi sens (admit ca nu e ceva usor, dat fiind ca interesele si prioritatile politice sunt diferite de la o tara la alta, dar asta e, traiul in comun are multe avantaje, dar si dezavantajul ca nu mai poti face ce vrei si depinzi de toti ceilalti). Daca reusiti, veti vedea cum Comisia se va alinia.

        • @euNuke
          ” Ursula von der Layen […] este autorul și lansatorul proiectului faraonic Green New Deal. In decembrie 2019, DUPĂ alegeri, deci fără ca acest program să fie plebiscitat, fără ca publicul să participe la vreo dezbatere, fără să fi fost inclus in programul de guvernare al Partidei Popularilor Europeni, Comisia a lansat primul draft al Green Deal.”
          Adica pe furis/”noaptea ca hotii :-))” fara stirea Consiliului UE&PE ?!? D-le, va credeam mai serios, zau. De unde pana unde asta?!?
          Si cum ar fi fortat Ursula Consiliul ? Serios acum. Ii credem pe politicienii europeni nationali chiar asa o gașcă de naivi pe care ii ia o cucoana la vale ?!!?
          Ok, eu inteleg ca va e antipatica Ursula. Aveti tot dreptul. Dar sa o consideram un Mazarin cu fusta si pe Orban, sa zicem, un parasutat din aburii naivitatii politice mi se pare chiar naiv. Ok! Ursula e un fel de Basescu evil dead si buna de vinovat de serviciu la orice cotitura.
          Dar ce rost are ca noi sa ne imbatam cu apa rece aici ?!? Green Deal, cu toate mi nusurile si plusurile lui a fost adoptat cat se poate de democratic, dupa regulile dupa care ne conducem noi statele membre. Ah, stiu ca unii a dori plebiscit la orice colt de strada, dar aiasta nu se poate Maria ta!
          A propos de legatura cu Pandemia….”On 13 December 2019, the European Council decided to press ahead with the plan, with an opt-out for Poland. On 15 January 2020, the European Parliament voted to support the deal as well, with requests for higher ambition”.
          Si European Counci si PE au votat INAINTE de declansarea pandemiei, masurile restrictive ale circulatiei si panica de peste 1-2 luni. https://en.wikipedia.org/wiki/European_Green_Deal

          • „Ah, stiu ca unii a dori plebiscit la orice colt de strada, dar aiasta nu se poate Maria ta!”
            cand votezi europarlamentari e ca si cum ai vota vesnic cu opozitia, ca nu vor avea niciodata majoritate si implicit nu le poti cere socoteala; implicit, la europarlamentare nu poti vota un program; implicit, cu sau fara plebiscit, europarlamentarii vor avea mereu scuza chipurile ca ailaltia au fost impotriva si nu va exista interes pentru reprezentarea cetateanului, iar principiul raspunderii politice va ramane nefunctional;
            dar cum ar fi sa fie alegeri generale pentru sefia Comisiei ? sa vezi ce de voturi ar lua din Ro un candidat gen Orban sau LePen ! programul lor nici nu prea ar conta, ci ar conta semnificatia votului antisistem si raspunderea politica;
            iar Comisia sa-si vada de economia de piata libera, nu de tot felul de restrictii aberante;

            • dar cum ar fi sa fie alegeri generale pentru sefia Comisiei ?
              Se discută deja despre o astfel de posibilitate. Deja conceptul de Spitzenkandidat este cunoscut la nivel unional in ultimele două legislaturi. Se dezbate deja posibilitatea ca circumscripțiile electorale să nu mai fie cele naționale, iar dumneata să îl poți alege pe Orbán sau pe Tusk drept comisar șef dacă dorești.
              Ar fi, cred, o premieră mondială întrucât nu cunosc nicio țară în care șeful executivului să fie ales în mod direct de către populație. În țările membre ale Uniunii Europene cu siguranță nu.

            • @JB, @Hanty
              eu doar semnalez disfunctionalitatile (uneori avand la origine si o doza de ipocrizie), nu e treaba mea sa pretind o anume solutie;
              de ex. nu vad de ce m-ar deranja sistemul cu electori din US; principalul avantaj ar fi ca s-ar evita demiterea PM la fiecare 6luni

            • Prototipescu, asta nu e disfuncționalitate! În PE există întotdeauna o majoritate, și anume cea care investește Comisia Europeană și care aprobă sau nu inițiativele legislative.
              Iar dacă nu e treaba dumitale să pretinzi o anume soluție, atunci de ce o pretinzi?

              Cat despre „restricții aberante“, afirmația este fără echivoc. Puteți da două exemple de astfel de restricții și să explicați în ce ar consta „aberațiile“ respective?

            • @Hantzy
              de fapt, daca m-ati intreba pe mine, cum ar fi sa fie alegeri generale pentru sefia Comisiei, as zice ca ar fi o babilonie; or sa fie 200 de candidati ? sa stranga fiecare cate 5mil.de semnaturi? cum reglementam campiania si finantarea candidatilor ?
              dar de ce sa fie obligativitate pentru decizii care nu au fost validate in parlamentele nationale ? sa se aplice in statele care le valideaza; ca la fel si cu Schengen, nu e pentru toti cateii; desigur, o sa aprobam si noi greendealul, dar mai tarziu, peste cativa vreo 20ani, cand vom fi „pregatiti”, ca nici pentru Schengen nu eram pregatiti;

            • Prototipescu,
              faceți o gravă confuzie: șeful Comisiei Europene este șeful executivului, nu este președintele UE. In rolul președintelui avem Consiliul European, adică organismul unde ne reprezintă Iohannis.
              Șeful Comisiei Europene este corespondentul unional al lui Ciolacu. Ați votat în România vreodată premierul? Nu! De ce vreți să-l votați în UE? Rolul premierului este să obțină investitură în Parlamentul României în urma unor negocieri pentru formarea unei majorități parlamentare. La de și în UE. Nu e nevoie de semnături și reglementări financiare. Fiecare familie europeană de partide ar propune câte un candidat. Unele partide pot propune proprii candidați. Mai mult nu e necesar.

              Conform regulilor convenite între membrii UE, parlamentele naționale sunt ierarhic inferioare celui european. În caz de conflict legislativ are prioritate dreptul european. Dacă vreți să aderați la asociația pescarilor amatori, trebuie să îndepliniți și să respectați niște reguli. De exemplu să nu veniți cu o oră mai devreme pe lac, chiar dacă nevasta vă trimite mai devreme să veniți cu prada până la amiază. Regulile sunt aceleași pentru toți, indiferent ce ați ratificat în familie.

              Schengen este un acord care nu aparține UE. Acordul Schengen a existat încă din 1985 iar printre membri se numără țări care nu fac parte din UE: Elveția și Norvegia.

              Reiau cererea de mai sus: puteți exemplifica și argumenta câteva „restricții aberante“ ale Comisiei Europene?

          • „Green Deal, cu toate mi nusurile si plusurile lui a fost adoptat cat se poate de democratic”
            inainte de adoptarea unei legi mai importante, de bine de rau pe la noi se mai face cate-o dezbatere publica cu sindicatele, patronatele, ONG-urile, presa, etc.
            cand s-a dezbatut public legiferarea greendealului ?

            • @Prototipescu
              „cand s-a dezbatut public legiferarea greendealului ?” Aveti impresia ca nu a fost publicat spre dezbatere pe webiste-ul CE, PE&Ccons.UE?!?
              Dar, pe bune, cati dintre noi citim lucrurile astea…?!?
              Si trebuie sa insist pe faptul ca PE&Cons.UE au votat!! Iar mai public decat PE chiar nu se poate. Toate sedintele se transmit, live, pe website-ul Parlamentului.
              A fost vreun stat care, la momentul adoptarii, a facut opozitie solida ?!? Pe bune!
              Dar ca sa nu fim ipocriti: mie GreenDeal mi se pare nu atat o eroare conceptuala cât una de ritm de implementare iar coroborarea cu razb. UKR & efectul Trump fac situatia termenelor de implementare si mai dificila. Ca sa nu mai vorbim despre efectele asupra cetateanului obisnuit nu a privilegiatilor. Adica eforturi disproportionate, zic eu.
              Dar opiniile mele privind oportunitatea GreenDeal nu au relevanta asupra dezbaterii privind modalitatea de adoptare a lui…..

        • Nu e prima dată când constat ca euNuke este greșit informat. Marota dumisale cu aprobarea prin plebiscit a normalității mi se pare însă similară cu absurditatea ca un nefumător să ceară aprobarea majorității pentru a nu fuma. 😲
          În condițiile în care poluarea atmosferică cu deșeuri de ardere nu a fost niciodată aprobată plebiscitar, nu văd nicio obligație în a cere asta pentru corecția scadentă si necesară.

      • ”In realitate, ultimul cuvant il au statele membre, reprezentate la cel mai inalt nivel in EUCO, ”

        Yeah, right! 😀 Nu-i așa că Iohannis și-a dat personal acordul pentru ca TVA-ul aplicat asupra carburanților să se aplice și asupra accizelor (taxă la taxă)? Nu-i așa că Iohannis și-a dat personal acordul pentru certificatele de carbon incluse în prețul energiei electrice?

        Realitatea e un pic altfel: Germania lui Merkel l-a instalat în funcție pe Iohannis și tot Germania lui Merkel a instalat-o în funcție și pe Ursula. Având în vedere biografia personală a lui Merkel (*) misiunea ei era să promoveze interesele Rusiei, de asta a fost adusă la conducerea Germaniei și tot de asta a avut 4 (patru!) mandate de cancelar.

        (*) între 1982 și 1990, Merkel a fost secretar FDJ (UTC-ul est-german) pentru Cultură, șefa secției Agitație și Propagandă de la Academia de Științe a RDG. Merkel a fost echivalentul lui Ion Iliescu în RDG, era unul dintre activiștii comuniști pregătiți de Uniunea Sovietică pentru a conduce o țară comunistă după liniile directoare trasate de la Moscova. Reunificarea germană a făcut ca Merkel să ajungă să conducă toată Germania Federală și nu doar RDG, așa cum fusese planificat inițial.

        • @Harald,
          Chiar ati venit cu un exemplu extrem (si foarte trist pentru Romania).
          Din cauza individului cu pricina si a clasei politice jalnice din care provine, Romania a ratat toti anii astia sansa de a exercita in UE influenta la care ar fi fost indreptatita.

        • @Harald, un brexiter de maaare credibilitate internationala….
          Stiu: agentul merkelist (pe contributors.ro) care ma aflu…. si prin urmare lucrator cu 1/2 norma si ptr.URSS/RUS, etc.
          Dar sa fim seriosi, germanii au votat-o pe Merkel de 4 ori. Nu direct, evident, dar ea conducea CDU, ea reprezenta politica partidului castigator. Chiar „au pus-o” rusii de 4 ori ?!? Hai dom’le ce naiba !?!

          • Voi fi neinformat dar, din cate stiu, pe Iohannis l-au votat cetatenii romani, chiar pt doua mandate. E drept, contracandidatii din turul al doilea, mai ales pentru al doilea mandat, nu lasau alternativa deschisa. Singurul rol al Angelei Merkel a fost ca a vorbit germana cu Iohannis :)

            Iohannis nu a beneficiat de sustinere dubioasa prin zone in care fiecare face/spune ce vrea, dar care ajung sa influenteze multi alegatori. Concret, TikTok, Telegram ori alte medii similare nu devenisera inca mesia alegatorului.

            Nu a fost Merkel perfecta, insa de la a fi trait inainte de ’90 in fostul bloc estic pana la a fi controlata de rusi (care anume? banuiesc ca sunt sugerati KGB si decendentii acestuia drept controlori) este o cale lunga si iti trebuie multa fantezie pentru a pune cap la cap toti pasii. In aceasta logica, o multime de romani, care de voie si, mai ales, de nevoie, au fost facut parte din PCR/UTC, sunt controlati de rusi. Oricum, in cazul lui Merkel vorbim despre lucruri facute publice si asumate cu multi ani inainte, prin urmare greu de folosit pentru a fi controlata sau santajata.

            E doar o opinie, nu am alte informatii decat o parte dintre cele facute publice. Insa prefer sa nu vad conspiratii si scenarii peste tot.

          • @Anonim
            Subscriu comentariului dvs. 👍
            Există comentatori care o agendă personală bazată in general pe simpla antipatie ptr.Merkel, Iohannis, Macron, etc.
            E lipsit de sens aici pe contributors.ro, dar asta e…..

        • Am și un contraexemplu la Iliescu: funcția cea mai înaltă pe care o avusese vreun politician român înainte de decembrie 1989 a fost cea de director în ministerul transporturilor, deținută de Traian Basescu in cabinetul lui Dăscălescu. In comparație cu această funcție cea de director de editură deținută de Iliescu era un fel de cimitir pentru elefanți. Tovarășul Basescu in RSR, ca si tovarășa Merkel in RDG, erau pregătiți pentru a conduce RSR și respectiv RDG după liniile directoare ale Moscovei, nu așa?! De vârste apropiate, cu funcții înalte in aparatele politice ale statelor, cei doi nu puteau decât fi inoculați cu ideologie comunistă. Totuși Basescu este cel care a distrus sistemul din interior, susținând drept candidată pentru funcția de președinte al României pe doamna Udrea, viitor infractor în multiple dosare. Merkel nu a reușit performanța asta, deci trebuie să fi rămas credincioasă celor inoculate în pruncia sa politică.

          • Promovarea Elenei Udrea pe post de candidat la președinție a făcut parte din înțelegerea prin care Traian Băsescu a trecut peste a doua suspendare. Așa s-a ales România cu Iohannis președinte, pentru că nu a candidat Cristian Diaconescu.

            Aranjamentul ăsta (Iliescu vs Vadim Tudor ; Iohannis vs Ponta ; Iohannis vs Dăncilă) s-a repetat mereu, pentru a manipula alegerile prezidențiale.

            ”Merkel nu a reușit performanța asta,” pentru că a fost întotdeauna reprezentantul Kremlinului și nu a fost niciodată aleasă de cetățeni. În 2017, și-a împărțit funcțiile în stat cu Steinmeier cu 6 luni înainte de alegeri, atât de relevant urma să fie rezultatul lor. Last but not least, Traian Băsescu a avut o meserie reală, chiar comanda o navă. Nu era activist comunist.

            Motivul pentru care postacii Berlinului se zgârie pe ochi din cauza lui Traian Băsescu este pro-americanismul lui, în timp ce Berlinul e preșul Moscovei de 75 de ani încoace. Well, trupele americane sunt în România ca să rămână și e foarte bine așa 😀

            • Adica Basescu era șantajabil? Așa reiese din înțelegere. Și dacă era șantajabil indirect printr-un „preș al Moscovei“ rezultă că era chiar mai jos decât acesta. Oops! 🤭
              Dar altceva este interesant în comentariul tău: alegerile în România nu sunt câștigate pe meritele personale, ci datorită profilului contracandidaților. Înseamnă că așa a câștigat și Basescu. Nu că n-am fi știut asta deja. Iar căpitan de vas nu pare să fi însemnat mare lucru pentru domnia sa de vreme ce a renunțat la carieră pentru politică. Merkel a intrat în politica mare abia după 1990. Intre timp a obținut titlul de doctor academic în 1986. Un astfel de titlu se obține fără recomandări politice și antecedente de turnător precum Petrov.
              Pro-americanismul lui Petrov (apropo, de ce nu Petrescu?) a fost singurul lucru bun de-a lungul celor 10 ani de mandat. Asta este și motivul pentru care a fost și susținut la cea de-a doua suspendare de popularii europeni, inclusiv de către Merkel. 😀
              PS. Dacă Berlin are postaci, atunci sigur ei nu se obosesc să răspundă celor ai Kremlinului de pe forumuri românești.

            • Sigur că Merkel l-a sprijinit. Merkel a spriijinit toate înțelegerile care aveau OK-ul Moscovei. La Minsk s-a dus ea însăși, împreună cu Steinmeier, să-l preseze pe Poroșenko să semneze acordurile prin care Ucraina trebuia dezmembrată de bunăvoie. După invadarea Ucrainei, ai pretins pe-aici că nu exista nicio intenție de a respecta acordurile.

              ”Dacă Berlin are postaci … ”

              Uită-te într-o oglindă 😀 Numai Victor Ponta mai are flexibilitatea ta. Despre consumul de lignit al Germaniei ai voie să scrii vreo cifră sau tot nu? La testul ăsta ai picat mereu și tu și @Florix. Există lucruri pe care nu ai voie să le scrii, iar cantitățile de lignit arse de Germania sunt un bun exemplu.

          • ”Merkel a intrat în politica mare abia după 1990. Intre timp a obținut titlul de doctor academic în 1986. Un astfel de titlu se obține fără recomandări politice”

            În RDG-ul lui Honecker?! Merkel era secretar FDJ pentru Cultură încă din 1982 și tu scrii acum ”fără recomandări politice”? 😀 Tatăl lui Merkel, Horst Kasner, era evitat de toți opozanții regimului și i se spunea ”pastorul roșu”, iar tu scrii acum că fiica lui era ”fără recomandări politice”?

            Sigur că Merkel nu a fost turnător, la fel cum nici Ion Iliescu nu a fost turnător. Ei erau lideri de Partid, iar Securitatea se subordona Partidului, pe vremea aceea.

            Cât despre intrarea ”în politica mare” din 1990, Lothar de Maizière, șeful de partid redegist al lui Merkel, a fost dovedit colaborator Stasi. Așa i s-a făcut loc lui Merkel la conducerea partidului și așa i-a fost impusă lui Helmut Kohl, ca preț al reunificării germane.

      • @marian _ „Nimeni…”

        Ei, există totuși câțiva cu opinii diverse.

        Spre exemplu, unii o duc foarte bine „peste gârlă” și orice la merge bine europenilor este privit cu diverse sentimente, de la dispreț și dezgust pâna la invidie și ură.

        Alții sunt mari admiratori ai teoriilor domnului Crânganu privind schimbările climatice și urăsc Europa pentru măsurile de reducere a efectelor acestora. Întâlnim în această categorie de la persoane care lucrează în industria hidrocarburilor și pe cei furioși pe „timbrul de mediu”, până la cei supărați că prețul benzinei este mai mare în Europa decât în China, sau pentru că produsele fabricate în SUA devin mai puțin competitive după ce li se aplică taxe de mediu la intrarea pe piața din Europa.

        O altă categorie este cea a tzutzerilor lui V Putin, care sunt supărați pe orice este occidental și merge bine în vestul Rusiei, propovăduind de zor dezmembrarea SUA și a UE.

        Deci, sunt câțiva.

  5. Cred că termenul „suveranism” este folosit aiurea, mai corect ar fi euroscepticism. Dar rezultatele ultimelor alegeri în care aprox. 35% din alegători au ales partidele eurosceptice trebuie analizate. Fiindcă, da, intrarea României în NATO și UE a adus nenumărate beneficii societății românești care iată, din punct de vedere al bunăstării, a ajuns la cel mai ridicat nivel din istoria modernă, respectiv la 78-80% din media europeană, cu perspective pozitive, nu numai economice ci și politice.
    Totuși, o mare parte din populație( și mai ales elitele….) sunt nemulțumite. S-a ajuns în stadiul în care se contestă tot, absolut tot, începând cu propriul stat și continuând cu politicienii și instituțiile democratice. Virulența atacurilor din media frizează demența, practic 80% din populație contestă actuala situație, o stare extrem de periculoasă mai ales în actualul context al crizei din UE și al războiului din Ucraina.
    De ce s-a ajuns aici? A da explicația că din cauza manipulării externe și interne este insuficient, gradul mare de nemulțumire nu poate fi explicat numai din cauza manipulării. Să observăm aici că și diaspora românească este nemulțumită, ba chiar și societățile democratice avansate unde și acolo mișcările eurosceptice sau antieuropene au luat o amploare fără precedent prin Germania, Franța, Austria, Hungaria, Polonia,etc.
    Așa că, generalizând, ceea ce se întâmplă în România nu este singular. În toată Europa gradul de anarhie socială este în creștere. Totul pare inexplicabil, parcă europenii s-au săturat de bunăstare, de democrație și de libertate și vor altceva. Dar ce vor încă nu este clarificat.
    Vin vremuri ciudate și periculoase. Fiindcă anarhia nu poate fi eliminată decât prin dictatură/autoritarisme.
    Asta vreți?

    • Chestia cu „suveranismul” economic este generalizată prin „Europa noastră”, nu și în România care își vinde totul altora( mai de curând și-a vândut rezervele de gaze de la Marea Neagră….). O politică economică de tip „prin noi înșine”, respectiv de susținere și apărare a capitalului românesc este absolut necesară. Gata, am făcut prea multe pomeni pentru alții!

      • Franta – mare scandal pe vremuri vis a vis de intentia Fincatieri de a cumpăra STX France (santierul naval de construire a navelor de croaziera) https://www.france24.com/en/20170727-france-threatens-nationalise-stx-shipyard-italy-snubs-deal
        Spania – refuzul tranzactiei Talgo https://www.euronews.com/my-europe/2024/08/29/talgo-takeover-brussels-raises-no-objection-to-spanish-veto-of-hungarian-bid
        Mergeti in orice supermarket fr si veti identifica clar Fabriqué en sau Fabrication Francaise, bine inidvidualizate in vitrine..
        Incercati sa intrati cu diverse produse pe pietele respective si veti descoperi patriotismul economic, de multe ori sprijinit prin masuri guvernamentale (un exemplu -programul guv. Fr de credit d’impot la renovarea casei este similar programului casa verde – se aplica doar daca prestatorul final este firma inregistrata in fr cu angajati interni).
        Germania este celebra prin dublarea standardelor si certificarilor valabile la nivel ue, deci implicit si in germania, prin standarde germane daca se doreste intrarea pr piata „mare” de la ei. Diferenta Din – EN e minora dar patalamaua e data de organisme de certificare nemtesti, pe bani ceva mai multi.
        Deci da, sunt posibilitati de a-ti proteja piata interna, sau măcar de a dijmui actorii externi, chiar si in cadrul UE dar pt asta statul trebuie sa fie cu capul pe umeri si sa aibă viziune economica – adică sa stiu unde trebuie aplicate a.i. anumite sectoare sa prospere.
        Avem o proasta intelegere a patriotismului econmic in Ro – pe de o parte „suveranism” absolut pe de cealaltă „europenism” absolut. Adevărul e la mijloc si descoperit de altii demult pt. Ca „UE iti da dar nu-ti baga in traista” – si aici ma refer la sansele economice egale, nu la granturi.

        • @Nman
          Cher Mr.
          „Germania este celebra prin dublarea standardelor si certificarilor valabile la nivel ue, deci implicit si in germania, prin standarde germane daca se doreste intrarea pr piata „mare” de la ei. […] dar patalamaua e data de organisme de certificare nemtesti, pe bani ceva mai multi.”
          Exemplul dvs. incalca legislatia europenana (vezi: https://fr.wikipedia.org/wiki/Principe_du_cassis_de_Dijon) asa cum a fost statuata de CJUE in cauza Cassis de Dijon. Astfel, in principiu, orice bun aflat in „libera circulatie” in statul membru de origine nu poate fi supus unor constrangeri, de orice fel, care sa jeneze patrunderea pe piata relevanta. Nu vorbim despre droguri, arme si alte materii si materiale periculoase. Dar in afara de acestea exista si o exceptie clasica acceptata de toate statele membre: tutunul, tigarile.
          Dar include alcoolul, obiectul cauzei citate mai sus.
          Evident ca sunt si exceptii care se inscriu in „les États membres peuvent exempter des restrictions commerciales de l’Union certaines mesures nationales lorsqu’elles répondent à des exigences impératives, notamment l’efficacité des contrôles fiscaux, la protection de la santé publique, la loyauté des transactions commerciales et la défense des consommateurs”.
          https://www.europarl.europa.eu/ftu/pdf/fr/FTU_2.1.2.pdf Va recomand pag.2
          Asadar, protejarea pietei interne in cadrul UE este, in principiu, interzisa. Dar nu in mod absolut. Oricum exemplul dvs.a fost dezbatut de N ori de CJUE si ramane interzis.

          „(un exemplu -programul guv. Fr de credit d’impot la renovarea casei este similar programului casa verde – se aplica doar daca prestatorul final este firma inregistrata in fr cu angajati interni).” In primul rand, in acest caz NU este vorba de marfuri ci de servicii. In ceea ce priveste legalitatea masurii FR nu sunt chiar sigur, e cam la granita dintre ajutor de stat permis si discriminare permisa/acceptata pe considerente de tip eficacitate a controalelor fiscale, etc. Dar va sugerez sa-l intrebati pe dl.autor Orgoan de pe contributors.ro.
          Totusi trebuie sa amintesc ca SIGUR firmele/societatile din state UE care au filiale/sucursale inregistrate in FR si lucratori nationali dar stabiliti in FR POT participa la prog.casa verde din FR. Intamplarea face sa fi avut contact cu o astfel de firma care era din Ro. si lucratorii tot din Ro sau MD.

          Dar ca sa fim onesti, in primii 10 ani de la aderarea la UE TOATE guvr.Ro. (cu exemplul stralucit al „marelui patriot economic” Tariceanu…) au instituit N masuri prin care incalcau dr.european in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor. Taxele auto sunt doar un exemplu f.cunoscut.
          Daca nu sunteti de acord cu mine astept cu viu interes contraargumente.
          p.s. confirmarile comentatorului Lucifer, sunt, in aceasta materie, lipsite de relevanta deoarece NU cunoaste subiectul, dar se pronunta ritos.

      • @Lucifer _ „Chestia cu „suveranismul” economic este generalizată prin „Europa noastră”…”

        Și eu cred că „avem o proasta intelegere a patriotismului econmic”, iar aceasta s-a văzut limpede la promotorii MAGA și în primul rând la inițiatorul amuzantei mișcări suveraniste.

        Ne amintim bine că de îndată ce a văzut măsurile de retorsiune la inițiativele economice autarhice, dar și revolta industriașilor locali care au rămas fără materia primă și materialele din import, fiind nevoiți să-și închidă afacerile și să concedieze bravii suveraniști americani susținători MAGA, inițiatorul și-a reconsiderat urgent opiniile economice patriotice suveraniste.

    • Este simplu de identificat ce vor europenii: vor O EUROPĂ! Nu o „Africa de Mai Nord” nu un „Orient de Sus”, vor să-și regăsească acel ACASĂ. Bruxelles-ul arată ca Brazzaville, Berlin ca Ankara, Parisul ca Algerul. Nu ajunge?

      • Păi tocmai europenii de bunăvoie și nesiliți de nimeni au acceptat să intre în Europa milioane de arabi, africani, turci, etc. Cine e de vină? Și-au băgat singuri mortu’-n casă….

      • ”ce vor europenii: vor O EUROPĂ!”

        Europa aceea a dispărut în 1939 și nu mai vine înapoi. Până și în România sunt astăzi câteva zeci de mii de sri-lankezi, de nepalezi și de vietnamezi.

        Poate peste câteva sute de ani, după un nou episod de Ev Mediu (care se apropie cu pași repezi) va exista din nou o Europă locuită de europeni. Însă chiar și în Evul Mediu, Spania era stăpânită de arabi, iar turcii stăpâneau Budapesta, Oradea și Timișoara și ajungeau să asedieze Viena. În plus, faptul că în România de astăzi există nume de familie ca Turcu, Rusu sau Tătaru denotă că strămoșii acelor familii nu erau ei tocmai europeni 😀

        Asimov numea asta ”medievalism”: nostalgia după vremurile bune de altădată, care numai bune nu erau, pentru cei care le-au trăit în realitate. Însă dincolo de asta, e adevărat că politicile europene actuale nu mai pot continua: banii ”europeni” care finanțează construirea de autostrăzi în România sunt încasați de companii turcești, iar uzinele care produc, pe bani ”europeni”, tramvaie și autobuze pentru orașele românești, se află tot în Turcia.

        Banii ”europeni” sunt bani altora, iar ”banii altora se termină întotdeauna”, după cum a explicat cândva Margaret Thatcher. Pentru cine mai ține minte anii ’80, Ceaușescu avea și el proiecte mărețe de infrastructură în derulare. După 10 ani de la căderea lui, unele dintre acele proiecte mărețe încă zăceau abandonate, din lipsă de finanțare. Cine nu învață din istorie, o repetă.

        • „iar uzinele care produc, pe bani ”europeni”, tramvaie și autobuze pentru orașele românești, se află tot în Turcia.”
          Nu chiar, cu rare exceptii, uneori motivate de configuratia aparte, tramvaiele vin de la Astra, uneori pesa(pl). Autobuze/troleibuze foarte mult Solaris dar mercedes(ok, turcia :-)), ceva china.
          Autostrăzi – cu UMB +restul de companii romanesti implicate majoritatea sunt acum construite de firme locale, nu îai este chiar situatia de acum 10 ani.
          DIY – dedeman + altex(a cumpărat reteaua Brico) + arabesque au peste 60% din volumul pietei.
          Productia de materiale de constructii este in ce in ce mai internalizata cu segmente care merg in % la export intracomunitar (tamplarie, inchideri – de multi ani deja).
          Telecom – internet fix si tv digi are 70%, telefonie mobila 25-30%. Nu e rau. Tot digi are licente de operare in sp, pt, si parca si be(sau urmeaza) desi a fost scos fortat din hu.
          Capitalul industrial autohton a ajuns la maturitatea de a creste controlul sectorial la intern, asta e bine. Următoarea treapta ar fi iesirea la nivel regional, pe stil polonez – aici inca e timid in ciuda unor exceptii notabile.

    • @Lucifer _ „Cred că termenul „suveranism” este folosit aiurea, mai corect ar fi euroscepticism. ”

      Într-adevăr, putem spune că la D Trump este vorba despre „euroscepticism”, dar numai așa, ca „wishful thinking”.

      Cât despre „suveranismul” MAGA, el rămâne la fel de ridicol ca la primul mandat al domniei-sale. Adică, spun ridicol pentru că realitățile economice demonstrează că oricât s-ar screme „suveraniștii”, comportamentele economice autarhice conduc în cele din urmă la organizări socio-economice utopice de tip Ceaușescu, sau Kim Jong Un, care nu sunt viabile pe termen lung.

      …Astfel că, bunăoară, D Trump a renunțat rapid la majorarea taxelor pe aluminiul importat șamd., uitând de MAGA.

      Dar „suveraniștii” nu au treabă cu „suveranismul”…Ei sunt pur și simplu fascinați de personajele care-l propovăduiesc. Nu le pasă dacă „suveranismul” chiar funcționează, sau este doar o utopie. Nu mă îndoiesc, spre exemplu, că o grămadă de „suveraniști” dintr-ăștia vor asalta din nou Capitoliul, cerând un al treilea mandat pentru D Trump. Veți vedea, sper să vă amintiți.

  6. Evident ca aceste partide sunt „suveraniste” doar cu numele, de fapt mai corect ar fi „izolationiste”, „extremiste”, „autarhice”. Ce propun hauristii, sosocii si sarlatanul guru sunt niste tampenii absolute, calea sigura spre izolarea Romaniei, vulnerabilizarea sa si saracie. Totul spre bucuria rusiei, care face tot ce poate, baga batul prin gard, pt a distruge UE si a izola tarisoarele europene. I-a reusit deja cu micile ungaria si slovacia, niste tarisoare conduse acum de izolationisti extremisti pe care ii santajeaza usor.
    Extremistii nostri sunt un ghiveci de ceausism, neolegionarism si extrema dreapta habotnica, totul impanat cu teorii ale conspiratiei si minciuni gogonate. Aceste partide au adunat o gramada de ciudati, interlopi, sarlatani, habarnisti si habotnici.
    Leitmotivul lor e ca politicienii au condus prost Romania 35 ani. Nu zic, au fost prosti in general, dar cel putin au indreptat Romania spre Vest si azi nivelul de trai s-a ridicat simtitor, iar Bucurestiul de exp depaseste ca PPP Berlinul, Roma, Madrid, Varsovia, BUdapesta, etc. Romania per ansamblu e la 80% din nivelul UE.
    Cu politicile izolationiste ale sarlatanului guru, toate astea se pot duce pe apa sambetei. Solutia nu e sa dai foc la casa daca ceva nu merge, ci punctual sa vezi ce se poate repara, si sa alegi politicieni mai buni, mai putin corupti.
    Tristul adevar e ca lumea se obisnuieste cu binele, si asta nu doar la noi, ci in general, vezi si in SUA, Europa. Incepe sa vada toate partile mici rele ale unor politici (imperfecte) si vrea cu totul altceva, fara a realiza ca ce pune in loc poate fi mult mai rau…..

    • F bun articolul d-l Cerna, stiti ca va apreciez!
      Comunistii ajunsesera la economie inchisa, sa se produca totul in „casa”, precum un taran arhaic care avea in propria batatura si mincare, isi facea singur caruta, isi taia lemnele lui, porcul lui, isi facea piinea etc.

      Daca ar fi s-o luam istoric am vorbi de piperul din India, adica de anumite produse care nu se puteau produce in batatura. Asta ar putea fi considerat primul pas in „globalizare”. Drept urmare schimburile comerciale pot fi necesare chiar in cazul „suveranitatii economice”.

      Pt mine pierderea suveranitatii economice vine atunci cind cineva iti impune ce ai voie si ce nu sa produci, cu ce taxe, in ce conditii? Daca va amintiti prin anii 60-70 rusii au incercat sa impuna o anumita ordine prin care fiecare tara sa produca ceva ce credeau ei ca ar fi bine.
      Cam acelasi lucru se-ntimpla acum la nivel EU.
      Se impune o taxa pe codoi, mai nou se va impune o lege pe haine si tesaturi, nu ai voie sa mai produci tesaturi naturale, bumbac, in, cinepa, lina deoarece nu sunt reciclabile. Nu vei mai avea voie sa produci masini cu ardere, si as putea continua lista pina dimineata.

      • Sigur, conspiraționiștii de pe aici care vad in “neomarxista UE” sursa ruinării sanselor la prosperitate ale romanilor, in “plandemie” si BigFarma o conspirație mondiala impotriva sănătății dacilor liberi, in politica energetica a UE un cult intr-o toxica “Biserica Verde” care face concurenta neloiala energiei dacice din tunelul din Bucegi, nu fac decât sa amplifice discursul unor izolaționiști ca Georgescu, Simion si Sosoaca. Pe scurt, telul lor esențial este RoExit din UE/NATO. Copiat fidel dupa discursul deja clasic al lui Putin in privința Ucrainei.

      • Nu se întâmplă nimic în UE de acest fel: zvonurile cu interzicerea bumbacului au fost dezmințițe. Despre lână, în sau cânepă nici nu s-a pus problema.
        Este o diferență majoră între a împărți sarcini de producție de la un centru neavizat, cum era prin anii 60 și de a observa și institui protecție asupra bunurilor sau resurselor de utilizare comună. Cu ce drept îmi murdărește mie cineva aerul pe care-l inspir? până la urmă. Mi-a cerut voie? Când utilizarea privată a unui produs afectează mediul sau un bun de folosință comună, utilizator trebuie să suporte toate costurile aferente. Dar și asta abia după ce primește acordul celorlalți de a afecta temporar acel bun. Așa este fair.

  7. Din pacate s-a ajuns in faza in care argumentele logice nu prea mai au efect. Inteleg supararea si revolta oamenilor simpli impotriva sistemului politic plin de privilegii si care minte, pacaleste si sfideaza cu nerusinare si aroganta. Dar pericolul sa distrugem si ceea ce merge cat de cat e mare. Cred ca trebuie luate rapid niste masuri drastice:
    – eliminarea pensiilor speciale
    – orice functie publica sa poate fi ocupata doar prin alegeri sau concurs (exceptand ministrii, secretarii de stat si prefectii)
    – scurtarea duratei proceselor in paralel cu eliminarea prescriptiilor
    Din pacate politicienilor chiar nu le pasa. Ei chiar cred ca pot continua ca si pana acum.

  8. Mimetism, suveranism si izolaționism
    Ro este o tara relativ mica, istoric înconjurată de mari imperii: otoman, austro-ungar si rus (sub formele succesive de czarat, URSS sau “lagăr socialist”) , in istoria recenta. In aceste condiții, dezvoltarea tarii si existenta însăși a acesteia sunt cele doua axe principale in care este investita toata energia tarii. Cum Ro este sever limitata in a produce singură dezvoltare (sociala, tehnica, culturala), plasarea sub tutela sau cel puțin in siajul unui imperiu învecinat este norma, nu excepția. Unele imperii au adus țării progres, altele – stagnare. Imperiul dominant a fost uneori un factor de stagnare, alteori unul de progres. Mimetismul occidental a revolutionarilor de la 1848 s-a pliat foarte bine pe naționalismul Scolii Ardelene pentru ca Franta era un motor de progres pentru Principatele aflate sub influenta stagnanta a unor imperii orientale. Astazi, “suveranismul” celor ca Georgescu, Simion si Sosoaca vizează doar decuplarea Ro de UE (deci este doar izolaționism), pentru ca tara sa devină o prada ușoară influentei orientale. Suportul izolaționistilor de azi își are originea in propaganda rusa din cadrul războiului hibrid al Rusiei cu UE si NATO, in nostalgicii iliescieni din PSD, al fracțiunii originare Tariceanu-Antonescu-Patriciu din PNL, rezerviști (tineri si bătrâni) de azi educați ieri in spiritul “internationalismului socialist”, si impostori care mimează azi reflexele înruditului “naționalism socialist” practicat de legionari lui Codreanu (o mișcare mimetista a romanilor născută pentru a trezi simpatia atotputernicului zilei, Hitler).

  9. Așa stând lucrurile, cum oare se poate explica avântul pe care l-au dobândit în ultimii ani partidele și grupările care se auto-denumesc “suveraniste”? Ce program au ele, ce anume oferă mai bun decât ceea ce avem în prezent?

    Ceea ce oferă partidele și grupările care se auto-denumesc “suveraniste” nu are nimic de a face cu confortul, bunăstarea, salariul mediu sau kilometrii de autostradă. Oferta lor este libertatea în sărăcie, traiul în păduri, departe de civilizație, îndurînd frigul și foametea iarna, arși de soare, bătuți de ploi și de vînt în restul anului, alergătura zilnică în căutarea hranei sub privirile lacome ale dușmanilor de moarte ascunși în spatele fiecărui copac.

    Cîți români își doresc o astfel de libertate? Sînt convins că aceștia sînt o foarte mică minoritate și nu pun în pericol traiectoria euro-atlantică a României. De altfel, sondajele de opinie recente demonstrează că românii nu sînt interesați de suveranitate și că vor vota în continuare, neabătut, partidele euro-atlantice. Suveranismul la români e o simplă modă trecătoare, care a atras o mînă de marginali insignifianți și dezorientați politic.

    https://youtu.be/EFUmRRehwj0?si=N42qKSEe1IhGcsL7

  10. tot respectul pentru argumentele rationale expuse, privind dintr-o perspectiva cu repere bine definite, intr-un sistem de referinta stabil, bazat pe incredere in mecanisme institutionale, in bula anturajului select si in ziua de maine;
    parasind insa virtual propria perspectiva si incercand a privi prin ochiul psihozat de ispite si resentimente:
    – privind la cealalta fata a opozitiei e tot un carcalete de egalitarism, impozitari progresive si redistribuiri, lapte si miere de la tzatza fondurilor europene, salvare planetara si mesianicul DNA calare pe cai verzi in legiunea luptei cu coruptia; aproape jumatate din electorat s-o fi saturat de toate utopiile si nu se mai lasa impresionat de care-i mai mult sau mai putin gogonata, ci doar isi cauta o galerie mai vocala;
    – privind catre aristocratia stapanirii, o fi constientizand momentul de glorie de pe coama bunastarii, dar ce-o fi avand de ales ? nu cumva tot o iminenta Venezuela sub presiunea privilegiilor si impovararii cu o progresie apocaliptica a datoriei suverane ?
    – privind psihotic la urna de vot:
    cine, cand, cat si cum ma reprezinta in mandatul asta de 4-5ani, in care sunt bagat in seama doar in momentul in care imi este vanat votul ? macar acum sa fie momentul de glorie al amarasteanului: daca tot avem de ales intre Venezuela si Venezuela, hai sa ne unim democratic muschii neuronilor nostri rahitici…

  11. Superb articol! Cutremurator în același timp. De s-ar trezi românii până nu e prea târziu…

    Vă mulțumesc!

  12. Nu știu cui folosește repetarea ad nauseam a retoricii anti-suveraniste, in afară de așa-zișii suveraniști ce beneficiază astfel de o atenție nu tocmai meritată nu am nicio bănuială, dar nu mă pot abține să remarc că și de data asta argumentul numărul unu servit maselor (de pretinșii globaliști?) este fix argumentul numărul unu agitat de fanfaronii suveraniști, anume pericolul străin. Și unii și alții vorbesc tare încruntați de o intrare/preluare in sfere de influență/de către puteri străine ostile. Diferența ar fi, și pentru unii și pentru ceilalți, că străinii lor reprezintă forța Binelui.

    Și argumentul numărul 2 este comun: așa-numita independență economică ori energetică. Unii pretind că am fi devenit autonomi prin debranșarea de la o conductă fascistă și mufarea la o baterie comunistă, iar alții pretind că ar fi capabili să extragă din subsolul țării suficientă energie cât să asigure tot necesarul poporului și să dea și la alții dacă au chef. In acest context se vorbește in mod cât se poate de ipocrit de izolaționism in ambele tabere. Cum altfel să interpretezi apetența unor lideri politici globaliști de a închide comerțul cu anumite dictaturi și de a-l întreține cu altele? Cum să privești un individ care, din poziția de șef de guvern european, rotea robineți in urmă cu paișpe ani cot la cot cu un dictator euroasiatic, iar acum a ajuns ditamai șef peste nato?

    Pe teren cultural ambele tabere vorbesc și se bat pe identități colective. In descrierea caricaturală a fronturilor regăsim arhetipuri schițate spectral și tipuri umane…cu aspect de bufoni, de figuranți. De obicei ideologii la care se închină nu sunt indicați, dar se subliniază ideologii imaginari diabolici (cum altfel?) ai taberei celeilalte.

    In războiul politico-cultural din massmedia unii pretind că sunt uniți in jurul unei cauze nobile iar disidenții sunt musai trădători, iar ceilalți…așijderea. Interferențele in alegeri sunt acuzate de ambele părți, sunt insă tolerate sau tratate cu sărumâna acele interferențe de la tovarăși/prieteni de peste hotare ce pasămite ar fi conectați la principii nobile comune. In acest fel putem avea magnați americani și ingineri financiari internaționali care împrăștie fonduri in acțiuni politice prin Europa fără nicio grijă, ei fiind nu numai încurajați ci și protejați de politruci locali, dar și nababi tot americani și alți rechini care sunt vânați de presa mainstream și hăituiți de autorități pe motiv de…amestec in lucrăturile interne ale statelor europene..eh, suverane. E cu atât mai hilar să observăm un cor întreg de globaliști deraiați brusc in teze suveraniste când vine vorba de comentariile pe internet ale unei obrăznicături din zona hightech.

    Prin urmare ceea ce rămâne pe scenă pare a fi o adunătură de golemi scăpați de sub control de creatorii lor care pentru a reduce daunele au trimis niște mașiniști să le pună măcar coarne…dacă firele tot nu reușesc să le lege la loc.

    Ah, incă ceva. Mi-a displăcut profund recursul pur retoric, fără nicio legătură cu istoria, la diverse personalități naționaliste de calibru ale României. Niciun om politic veritabil al acelor vremuri nu a susținut nicio ‘integrare’ in nicio structură occidentală/străină, singurii care visau la așa-ceva erau fasciștii pro-germani și bolșevicii, adică acei oameni nevolnici incapabili să guverneze o țară (și nici măcar un butic). Toți oamenii politici de seamă ai României au fost suveraniști, in sensul propriu al termenului, nu in cel fantasmagoric livrat de autor. Iar pentru asta mulți dintre ei au fost vârâți in pușcării și lagăre de globaliștii acelor timpuri (ai căror mulți nepoți se află incă printre cei ce trag aiurea de cârma țării).

    • F bine spus, „Toți oamenii politici de seamă ai României au fost suveraniști, in sensul propriu al termenului, nu in cel fantasmagoric livrat de autor. „
      Trecind la concretul cotidian, un argument forte a antisuveranistilor este programul PNRR, cu alte cuvinte unii ne dau bani, asa ca trebuie sa fim cu ei. Mie mi se pare cea mai joasa forma de umilinta, chiar mai mare decit cea cu sticla de ulei, sau cu sepcile lui Basescu, e o forma rafinata de mituire. Si invers, daca iesi din front ti se taie subventiile. Ma-ntreb daca Putin ar infiinta un program al lui PNRRusesc, citi ar sari in caruta lui?

      Mie mi se pare suveranismul atunci cind nu trebuie sa stai cu mina-ntinsa sa-ti dea cineva ceva, fie bani, fie ordonante, fie indicatii, sau sa te controleze.
      E o vorba de la Vaslui, eu daca vreu sa-mi bat nefasta, fluier!

      • Citeam recent ca SUA ar putea mitui inuitii din Groenlanda să accepte schimbarea de suveranitate. Dacă cei 56000 de locuitori ai insulei ar primi câte un milion fiecare, efortul financiar al SUA ar fi minor față de avantajele obținute. La fel ar putea face UE însă poate și să dubleze suma. În plus, conform Freedom House, UE oferă mai multă autonomie, libertăți civile și democrație locuitorilor ei decât SUA.
        N-ar fi pentru groenlandezi o umilință atunci să accepte oricare dintre cele două propuneri?
        Nu e o umilință pentru Vaslui să accepte bani de la guvernul din București, unde și-au vărsat impozitele județele care contribuie net la bugetul național?
        NT, toate asociațiile funcționează în acest fel: toți membrii plătesc cotizațiile după veniturile proprii, dar unii beneficiază mai mult de sumele adunate decât alții. In schimb li se cere TUTUROR sa respecte regulile asupra cărora au convenit împreună. Mai echitabil decât atât nu se poate. Nimeni n-a putut vreodată să ofere o alternativă mai bună, deși toți susțin că și-au dorit cândva aderarea la UE.

        • ”conform Freedom House, UE oferă mai multă autonomie, libertăți civile și democrație locuitorilor ei decât SUA.”

          În mod sigur. Nu-i așa că milioane de americani emigrează în fiecare an și vin să trăiască în UE, în căutarea democrației și a libertăților civile pe care numai UE le oferă? 😀

          Problema cu Groenlanda e alta: se află exact la jumătatea drumului între Federația Rusă și Statele Unite, pe ruta arctică. Pe-acolo ar trece rachetele rusești lansate spre Statele Unite, deci instalațiile americane ”early warning” acolo trebuie amplasate. S-au dus vremurile romantice din anii ’90, astăzi Federația Rusă trebuie ținută la respect. Mai ales că dezmembrarea ei va aduce destulă disperare.

          Trump are modul lui special de a negocia, iar mesajul lui real trebuie interpretat cam la modul următor: Statele Unite vor instala în Groenlanda toate capacitățile militare pe care le consideră necesare. În caz contrar, vor anexa Groenlanda și abia după aceea vor instala acolo toate capacitățile militare pe care le consideră necesare. Așa se explică isteria neomarxiștilor europeni: interesul Rusiei nu este ca Statele Unite să instaleze noi capacități militare în Groenlanda.

        • @Hantzy
          Problema cu retorica trumpista fata de Groenlanda, Canada si Panama e ca, indiferent cat ne-am face noi ca nu observam, da apa la moara real-politik in cel mai pur&dur sens. De ce rationamentele si revendicarile fata de Panama, Groenlanda sau chiar CAN ar fi mai ok sau mai indreptatite decat cele ale lui Putin fata de UKR ?!? Cel putin invoca, dincolo de interesele de securitate, un trecut istoric secular, drepturile minoritatii rusofone.
          Ca sa nu mai vorbim de pretentiile CHN fata de Taiwan, Marea Chinei de sud, atoli, insulite, etc.
          Astfel, observ cu tristete un teribil dublu standard la unii comentatori de pe aici….. Dar asta e. Asta e lumea in care traim.
          Sunt curios cum vor trata art.de pe contributors.ro chestiunea aceasta.
          Sigur ca inteleg ca indiferent ce am afirma despre principiile general valabile, etc este clar ca ne intoarcem la „politica marilor puteri” si nu prea avem ce face.
          Nu o sa ne obisnuim prea usor cu ideea prevalentei intereselor lor asa clar, direct si public cum face Trump.
          Sper ca UE sa iasa din sfera dependentei securitare fata de US si sa foloseasca prilejul Trump ptr.o revigorare industriala&de aparare. Sunt destul de pesimist totusi.
          Bizare timpuri traim.

    • ” Cum altfel sa interpretezi …apetența unor lideri politici globaliști de a închide comerțul cu anumite dictaturi și de a-l întreține cu altele?”
      Uite-asa, e foarte simplu: sunt dictatori „buni” si dictatori „rai”. Dl. Aliyev, de mai jos , ghici de care e?
      „European Commission/ 18.iulie 2022:
      Statement by President von der Leyen with Azerbaijani President Aliyev
      Thank you very much Mr President for the warm welcome here in Baku. And thank you for stepping up and for supporting the European Union…”
      De mentionat ca si democratu’ nostru Mr. President era pe-acolo; in caz ca mai conteaza…

      • Frumusetea e in ochii privitorului. In mod simioar, paralela intre anti-europeana USL-Kakarau si a sa #MandrucasuntRroman si motto-ul pro-europeanului PNL este produsul gandirii dvs.

    • Articolul asta nu este o “repetare a discursului suveranistilor”, ci combaterea lui publica. Personajele la care faci referire au ajuns la 40% din voturi tocmai trecand pe sub radar si necombatute.
      Neolegionarismul este azi infratit cu putinismul din cauza ca ultimul este fascist pe fata, in timp ce stalinismul si-a mascat cu succes fascismul (national socialismul) sub masca internationalismului proletar (socialist, de fapt).
      Patriotismul si mandria nationala a romanilor intre cele doua razboaie mondiale si in timpul WW2 au fost personificate de Iorga, nu de Codreanu. Tocmai l-ai omorat pe Iorga a treia oara (a doua oara a cazut prada triadei siemionsosoacageorgianiste).

      • nici măcar să citiți cu atenție nu sunteți in stare, dar tare vă place să o dați prin bălării și să-i trageți pe cei mari după dumneavoastră (Iorga, pe bune? v-ați bătut pe burtă cu dânsul?). sunteți cumva absolvent de agronomie?

        • Da, sint intr-adevar absolvent de agronomie, de-a dreptul extraordinara puterea dvs. de patrundere! Pe de alta parte, impostura izolationistilor romani (jalnici mimetisti putinisti spoiti in culori trumpiene) nu are nicio legatura cu metateoriile dvs. aflate la limita dintre libertarianism si anarhie ( mai mult in zona anarhiei, in proportie de 90%). Ati terminat cumva pseudogeoreligia politica, promotia plandemica din crang?

  13. ÎN SIAJUL AUTORULUI…
    Cea mai importantă resursă a unei țări sunt oamenii, nu resursele naturale, nu alte bogății. Bogățiile solului, zăcămintele subsolului, devin o pacoste și un blestem pentru comunitatea care nu se poate apăra; va atrage toți lacomii lumii și nu sunt puțini. Și nu o apără îndestul nici un principiu/ideologie, nici o alianță, nicio prietenie. În istoria ei, știută și neștiută, țara asta a fost jefuită de tot ce se putea, de la resurse naturale până la tezaure, arhive, mărturii istorice, opere de artă, răpindu-i-se, un timp, până și oamenii de pe stradă, cât am fost sub ocupație. Ba am ajuns și slugile altora, așa făcându-ne renume că suntem și hoți, și leneși. Da, lenea noastră a sărăcit mulți stăpâni! Peste toate, de multe am fost acuzați că, la noi acasă rămânând, i-am jefuit pe străinii care au trecut pe aici.
    Iar când nu ne fură alții, ne furăm singuri, așa din patriotism, și dăm ca pe degeaba, pe un comision, pe un bacșiș. ”Neamul nevoii”.
    Nu, om slab ce ești, nu-i bine să ai averi, bunuri, resurse; oricând vei fi o tentație pentru vecinii puternici cărora niciodată n-o să li se pară că ți-au luat destul cât ești încă viu.
    Suntem xenofobi? Da; nici străinii nu ne iubesc!

  14. 1.SUVERANISMUL din Romania are o explicație simplă și unică: ea este votul contra stagnării economice și industriale, ca politică de 35 de ani a marilor partide din Romania!
    Suveranismul este doar votul contra săraciei și marginalizării sociale, a acelei treimi a populației care i-a votat pe simioni, georgești, și ciociolina noastră!
    Cănd ești sărac și n-ai nici o soluție, dar ești tînar, cu anumita cultură și ,,calificat”, ai soluția Vestică, adoptată de 5 milioane de romani!
    Atunci cînd nu prea ști pe ce lume politică trăiești, n-ai o calificare mai înaltă ca să pleci înafară și nu poți trăi din SALARIUL MINIM pe economie (ori n-ai nici acesta) , unica soluție s-a dovedit votul dat oricui, dar să plece de la guvernare/putere cei care au adus populația săracă la limita de insuportabilitate ,,politică”.
    2.Ca persoană – ,,analist economic (independent)” care am discutat cu n susținători ,,antisistem”, ceeace scriu este opinia lor nu a mea…
    Această ,,poziție” antisistem (nu suveranistă, deoarece numai ,,capii mișcării antisistem o au) nu poate fi evitată/schimbată prin exemple de beneficii aduse de integrare celeilalte 70 la sută din populație.
    Vecinul meu A ori S de la ,,țară” nu știe ce-i în Venezuela (și nici nu-l intersează), singurul de interes ar fi un proiect de țară care să măture prin precizie și dimensiune eculubrațiile economice ale lui P. Peiu. cu 30 de mii de euro casa, naționalizarea utilitaților, etc. (AUR).
    La fel proiectul de țară ar trebui să demonteze și eculubrațiile ,,siderurgice și miniere” ale actualului guvern, ca imposibile în țări fară resurse energetice masive, ori depozite imense de metal util în exploatările miniere!
    Totodată proiectul de țară să facă credibil afluxul de investitori industriali majori, prin capacitatea de aducere a instituțiilor naționale la funcționalitate și performanță.
    Cu indicele subafrican 74 de (ne)funcționalitate instituțională, de ani de zile avem parte doar de investitori minori, cu cablaje, montaje simple, produse cu ,,muncă manuală” cu valoare adăugată scazută, salarii minime pe economie, care practic determină tinerii și forța de muncă să le refuze.Odată cu creșterea salariilor, aceștia pleacă pe capete…
    Cum să vină investitoriî industriali majori din SUA, Asia sau Coreea de Sud, unde indicele de funcționalitate instituțională este maximal, 1 (unu) !?
    3. In cazul în care GUVERNUL nu va solicita (public) și evalua-promova un proiect de țară pe linia funcționalizării instituționale, la alegerile din mai, Crin Antonecu va ieși pe locul trei!Și să te ții apoi cu demonstrațiile sociale conduse de sfînta treime suveranistă. . .

    prof. Căliman I. Eugen
    autor proiect de țară,
    cu obiectivul reindustrilizării

  15. Admirabil articol! Aceleasi argumente pe care le folosesc si eu in discutiile recente cu suveranistii. Doar ca lipseste ceva esential. Cum de s-a ajuns la asa ceva? In tara a fost intotdeauna un bazin electoral nationalist dar chiar la nivelul de 30%? Lumea se ia de diaspora ca a votat uneori in proportie de 60% pentru CG dar s-a schimbat atit de mult electoratul diasporei de la ultimele alegeri in care l-au votat in majoritate pe Iohannis, ori inainte cu peste 85% pe Basescu?
    Chiar nu spuneti nimic de gestionarea finantelor statului de catre coalitia PSD-PNL? De faptul ca sintem campioni EU la inflatie?
    Degeaba le spuneti oamenilor ca sint prosti; o parte sint, dar nu e suficient. Oamenii s-au saturat de coruptie si in plus sintem intr-o perioada in care inflatia atotprezenta in lume (minus China si Japonia) a facut ca preturile sa o ia razna nu numai in termeni relativi ci chiar si absoluti. Rezultatul e o schimbare de guverne generala, numai la noi coalitia a reusit sa se salveze. In SUA a iesit presedinte un dezaxat insurectionist si care nu neaga ca ar putea folosi forta impotriva unui stat EU, o declaratie in stil putinist. Asa ca rezultatele alegerilor din Romania se inscriu intr-o schimbare generala majora.
    Si mai e o chestie. Spuneti dv. „Este dificil de analizat programul economic al acestora, pentru că el nu prea există.”
    Ati avut curiozitatea de a citi programul AUR? Voila: https://programaur.ro/program/
    Bineinteles ca sint propuneri cu totul nefezabile si populiste dar cred ca sint singurii care vorbesc de reducerea taxelor. Nu e suficient sa spuneti pausal ca nu au programe fara sa comentati punctual ce e criticabil.

    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-euro-indicators/w/2-07012025-ap#:~:text=Euro%20area%20annual%20inflation%20is,office%20of%20the%20European%20Union.
    Romania nu e listata dar e peste 5% (5,4% mai precis)

  16. Clar și corect, cu argumente și stil, ca de obicei.
    Observație: eu folosesc „suveranisti”, nu altfel, când mă refer la cg, gs, dș. Pentru că suveranitatea e doar un pretext pentru ei, o țintă falsă, o diversiune. Oamenii ăștia aspiră să devină noii ana pauker și ghe.-dej, să fie puși de stăpânul lor vătafi peste România.

    Nu cred că vor reuși de data asta, sunt încă în viață destui români care au trecut prin anii 80 -90 și n-au uitat ce ne-am dorit atunci, conștienți că avem o vecinătate riscantă cu rusia.

    Partea proastă e că n-am făcut curat înăuntru, n-am scos din funcții trădătorii și admiratorii lui putin, n-am renunțat la contra-selecția cronică din aparatul de stat. Iar asta ne-a costat și ne va costa foarte scump.

  17. PIB 2014: aproximativ 150 miliarde EUR
    Datorie externa 2014:
    – 94,3 miliarde EUR
    – datorie publica: aproximativ 30 miliarde EUR

    PIB 2024: aproximativ 350 miliarde EUR
    Datorie externa 2024:
    – 175,8 miliarde EUR
    – datorie publica: aproximativ 87 miliarde EUR

    • Dle. Catalin, nu este chiar sa de grava datoria, intr-o lume care se indatoreaza (apropos, suntem pe locurile codase la indatorare … ). Problema e ca ce se imprumuta, ESTE FURAT, este PRADUIT, iar nimeni nu raspunde de asa ceva.Iar altii, refuza sa intrebe. Uite, bunaoara niste gentelmeni foarte respectabili au facut sa nu mai existe stocuri de ~3,5 mil euro (cam 2,8 km de TIRuri, bara la bara) si productie neterminata de ~2,8 mil euro (cam 1,9 km de TIRuri, bara la bara). Fatalitate, firma a intrat in faliment, ANAF nu a efectuat controlul, FIINDCA NU A CONSTATA NIMIC „SUSPECT SI ANORMAL”, judecatorul sindic a validata ABSOLUT TOATE RAPORTURTELE CU LIPSURI, bancile +ANAF (comitetul creditorilor) au incuviintat vanzarea tuturor echipamentelor, masinilor (centre de copiere pe bani euripeni, … etc.) , unei firme, in care , STUPOARE (sau nu) … aici intra tobele, asociat majoritar era fostul asociat unic si administrator al falitei , iar minoritara era sotia . Aaaa, nu a contat nici ca a platit ~399.000 euro unei firme fara angajat (dar cu unic asociat mama-soacra) , ca sa ridice si sa coboare de catva ori, niste schele, ca a scos sute de mii de euro din patrimoniu cu titlul de dividente anticipat, nici ca a acordat sute de mii de lei angajatilor, fara nicun temei sau act, nici ca a vandut autoturisme, angajilor falitei- viitori angajati la noua firma, nici ca a prevazut in contractele de munca (unele), premierea- ca obligatie de plata a angajatorului, in valoare fixa de 30 % din venittul brut . Mishtoo ! Nu? Sa iti mai scriu ca SICE din (Super)Politia profesionista si experta + 1 procuror si un prim procuror au refuzat efectuare unor expertize financiare, contabile, … indatorarea Ro este o bagatela, intr-o tara in care nimeni nu munceste, nimeni nu produce, toata lumea fura si, ca nimeni nu vrea sa INTREBE unde sunt banii ? Si nu scriu de Felix Voiculescu, „Brazers” Stanescu, sau alt ortac de-al lor, in ale furaciunii, scriu de un prapadit care si-a luat si el din banii ce nu ii cere nimeni sa ii justifice, un GLA, nevestii un GLE, o vilisoara la Snagov, cu vedere la lac si o cabanuta la munte . Basca un apt la mare, pe vara, asa… Nooo, nu e apt in Dubai si nici casa in Spania. E colea la noi la Romanica . Asta tebuie sa ne enerveze cel mai tare !

  18. I. I. G. Duca în Memorii Volumul I Neutralitatea, Partea I (1914-1915), editura Expres, Bucuresti, 1992, la pagina 85, citează propriile ei cuvinte: „N-am venit în România ca după 20 de ani să renunț la coroana României! Nu mi-am sacrificat tinerețele și nu m-am ostenit să dau țării acesteia moștenitori de coroană, ca să-i văd acum rătăcind prin lume ca principi germani în exil! Eu de țara asta nu mă despart!” O motivatie plina de substrat
    II. lucrarea domnului Mihai Pelin, intitulată: Mareșal Ion Antonescu. Epistolarul Infernului (Editura Viitorul Romanesc pp. 272-310) dintr-o scrisoare de răspuns a mareșalului Ion Antonescu, cu data de 29 octombrie 1942: „Ați uitat cum ați pregătit și cum ați dus războiul trecut, în care ați intrat după una din cele mai îmbelșugate perioade economice pe care le-a trăit neamul românesc? Ați uitat în ce hal, ca instrucție, ca îmbrăcăminte, ca dotare, ca organizare și ca prevedere sanitară, a fost armata cu care am trecut Dunărea în 1913? Ați uitat cât era de lipsită – deși ați avut 2 ani de neutralitate – armata cu care ați intrat în războiul din 1916? Ați uitat câți au murit de foame în Moldova, câți au murit de frig la Iași, în spitale, câți au murit de boli și de tifos exantematic, datorită mizeriei, lipsei de nutriție și de higienă, a frigului și a dezorganizării? Ignorați poate că rapoartele generalilor Berthelot și Greenly – aflate în arhiva statului – către guvernele lor, au așezat pe fruntea dv. pentru vecie pecetea incuriei și a incapacității? Ați uitat cum era îmbrăcat soldatul? Ați uitat că el pleca la atac fără armă, cu pantalonii rupți la spate, fără ciorapi, cu degetele ieșite din bocanci, fără mănuși, fără căciuli, fără cămașe și fără flanelă? Ați uitat că armata era hrănită cu gărgărițe și cu tărâțe; ați uitat câți au murit de scorbut și de pelagră? Ați uitat că și regele țării stătea în frig și de pe masa lui lipseau alimentele? Ati uitat catastrofala oprire a circulației, din cauza blocării căilor ferate și a drumurilor; ați uitat spectacolul vagoanelor sparte, devastate și răsturnate cu roțile în sus, în lungul liniilor ferate, și halul de murdărie și de degradare în care au fost ținute multă vreme după război, trenurile în circulație; ați uitat că de la Iași la București, se făcea în iarna anului 1918 uneori 8 și 5 zile, chiar cu trenurile oficiale; ați uitat că atunci nimeni nu plătea, toți intrau și ieșeau din vagoane prin geamurile sparte; ați uitat câți călătoreau pe acoperișuri și pe tampoane, și câți au murit și au degerat din această cauză; ați uitat că trenurile erau devastate, neîncălzite, pline de mudărie și de insecte etc. etc.? Ați uitat ce a pățit populația din Moldova de la ruși, aceea din Dobrogea de la bulgari, și aceea din Muntenia și Oltenia de la ocupanți ? Ați uitat toate lipsurile în care ne zbăteam cu toții? Ați uitat că ați retras, „pentru a-i salva”, toți copii de la 17 ani în Moldova, unde au fost părăsiți și, fără nicio organizare și nicio îngrijire au fost puși să sape tranșee și lăsați să moară de frig, de foame, de tifos exantematic și de lipsa de adapost ? Ei nu au uitat-o, Domnule Brătianu. […] Ați uitat că aliații aduși de dv. să ne apere, luau copii noștrii în lance în trecerea lor prin sate, violau femeile și fetele, maltratau soldații și ofițerii noștrii, băteau din picior și insultau autoritățile, împingând această odioasă procedură până la treptele tronului? Ați uitat desigur, că în teribila iarnă de la Iași, regina țării, pentru a salva viața răniților din spitale, a fost nevoită, după ce făcuse, mai multe cereri – fără rezultat – să meargă personal la faimosul general de tristă memorie Saharov, să ceară să-i dea două cisterne de păcură, din propria noastră păcură, pentru spitalele Spiridoniei ? […] Numai războiul adusese, domnule Brătianu toată această catastrofală dezorganizare? Poate cineva afirma că dv. nu aveați nici-o vină? Ați uitat disprețul pe care vi-l arătau toți, ura care se ridica din această cauză împotriva dv., din armată, de la sate din orașe? Ați uitat că țara vocifera și cerea trimiterea dv. în judecată, chiar de partizanii dv.? […] Ați uitat domnule Brătianu, și devastările și umilirile la care asistam încremeniți, cu arma la picior, fiindcă eram cu totul la discreția sălbaticilor, și la ordinele comandamentului rus, care pentru a rămâne – din perfidie politică – singur stăpân în Moldova, a făcut o enormă și brutală presiune asupra fratelui dv., pentru ca regele, guvernul țării, resturile armatei, autoritățile și chiar o parte a populației să meargă undeva în fundul Rusiei, sub pretext că în Moldova nu este „loc pentru trupele sale” și are „nevoie de liniște și ordine”. Memento …
    III. De departe, cea mai spumoasa expresie a perioadei de dupa 4.12.2024, este Calin Georgescu legionar putinist, legionar pro putin, …, in contextul in care doctrina legionara avea ca inceput insasi anticomunismul, antibolsevismul fiind si antisovietica . Nu inseamna ca nu a avut pacatele sale, insa pentru acuratete in exprimare,e bine sa nu punem lucrurile rele, in mod antagonic, blamabil fiind amandou, si legionarismul, si putinismul .

  19. Am putea începe o discuție de la definirea mai exactă a sensurilor unor „vorbe”: Să vedem ce cred oamenii că înseamnă democratie; independenț;, suveranitate, anarhie; democrație populară; economie de piață; partide democratice bazate pe disciplina de partid …?
    Ne scapă din vedere interesul comun al indivizilor, garantarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Pentru asta plătim un stat ineficient, iresponsabil, de rea credință. Teoretic toată lumea dorește un trai decent, predictibil, dar nimeni nu observă că garantarea oricăror drepturi nu o poate asigura decât un stat puternic dar cu autorități responsabile în fața legii, care știe cum să ne limiteze drepturile proprii când încalcă drepturile celor din jur.
    Deocamdată unirea face putere și libertatea a adus eficiență economică, iar legile care stabilesc limitele drepturilor și libertăților, pot fi corectate, (indiferent dacă sunt concepute la București sau la Bruxelles) dacă vom cântări în fiecare caz avantajele și dezavantajele aplicării lor.
    Cam asta ar fi statul de drept, nu democrația ci DICTATURA ABSOLUTĂ A LEGII dacă vom avea judecători supuși legii nu doar supuși bunului lor plac (numit pompos propria conștiință)
    Dacă știm ce vrem am putea să discutăm pe ce cale putem obține!

    • nu m-as pricepe sa adaug ceva mai bine, asa ca ma multumesc doar sa raman biet carcotas (ptiu! aplaud cu o singura palma pe propriul obraz, ca de-abia ma mai suport…): e cazul si vrem sa discutam, dar eu unul nu prea simt ca as avea vreun drept democratic la o astfel de discutie, ci doar dreptul democratic de a fi carcotas in van si in pustiu;

  20. 1. „Așa că, suveraniști, dați-i înainte! Scăpați țara de teroarea Bruxelles-ului, de miliardele de euro care intră în țară în fiecare an, de investițiile străine care aduc bunăstare! Respectarea regulilor eonomiei de piaţă dăunează conducerii discreţionare, a unor stăpâni absoluţi! Nu scăpați ocazia de a ieși imediat și total din spațiul Schengen. Avem o alternativă minunată: uniunea statelor independente, sau cum s-o mai numi azi URSS.”
    O abordare maniheista, gen „totu’ ( adica UE + NATO) sau nimic (Rusia)”, ce coboara discursul in derizoriu. Ca si cum destulele abordari gresite ale UE vin de la o institutie divina: nu pot fi discutate si corectate! Eventual respinse, in cadrul „democratic” de care, altfel, dam pe dinafara in discursuri. Trebuie ori sa fie acceptate asa cum sunt ( cam ca slugile, nu ca sclavii ) ori out! Crede si nu cerceta?!
    2.” Economia chineză nu mai crește ca în trecut, decalajul care o desparte de SUA s-a adâncit în ultimii 3 ani…”
    Oare? Zice Curs de Guvernare- Adrian N Ionescu -19 ianuarie, 2022- „Cea mai severă criză sanitară mondială din ultimul secol, pandemia coronavirus, a redus decalajul dintre economiile SUA și Chinei, ca urmare a restricțiilor fără precedent dar și a politicilor economice diferite….Între primul trimestru din 2020 și trimestrul III din 2021 diferența dintre produsul intern brut (PIB) nominal al SUA și cel al Chinei a scăzut de la 7,4 trilioane de dolari, până la 6 trilioane de dolari….etc…”
    3. „…Statele Unite, care au un PIB cam 30% din producția mondială,…” Cam 25,6% la cifre estimate pe 2024.
    4. ” Așa se explică de ce privatizarea BRD s-a făcut pe 200 milioane de dolari pentru 42% din acțiunile băncii în 1999, iar a BCR, în 2006, a adus statului român 2,2 miliarde de euro, pentru 36,9% din acțiunile băncii. ”
    Adica, un morman de bani, o adevarata pleashca, a picat pe capu’ nostru, din marinimia UE”.
    5. „Avem deja câteva sute de mii de supra-privilegiaţi, care încasează pensii dincolo de orice imaginație,…”
    Pot crede ca despre acest subiect, un domn consilier BNR vorbeste in cunostinta de cauza…

  21. stiu sigur ca in Carta exista un drept fundamental la exprimare, dar la fel de sigur stiu ca nu exista nici un drept de a fi auzit, afara de articolul ala cu dreptul de a alege si alea cu dreptul, chipurile, la justitie;
    PS: am citit Carta cap-coada pentru ca am avut nevoie sa ma asigur ca invoc corect un drept fundamental intr-o banala speta de contestare a unui PV de circulatie, ca (cam) asa e cu drepturile astea: cineva le-a marginalizat undeva dincolo de dictatura legilor stapanirii

  22. Aveti dreptate sa criticati „suveranismul”, care este o idee politica rasuflata, preluata de Rusia in lupta cu „globalismul”.
    Dar argumentele mai pot fi discutate. Sunt mai multe greseli. Si in prezentarea situatie de azi, si in tabloul istoric.
    Pe scurt:
    Populatia trebuie sa inteleaga faptul ca independenta absoluta nu exista in ziua de azi. Si nici nu a existat.
    La 1877, statul roman s-a indatorat extrem de mult. (Pentru inarmare.) Datorie platita in zeci de ani. Si totusi, aveam cea mai sigura moneda din Europa. Pina la ww1, Romania a deschis larg portile capitalului strain, pentru simplul motiv ca nu aveam suficient capital intern. Ducand -simultan- o politica protectionista. Pare ilogic, dar asa a fost.
    In perioada interbelica, am avut doua teze economico-politice in confruntare:”Prin noi insine”, sustinuta de liberali, care aveau monopolul capitalului financiar din tara si „Portile deschise”, sustinuta de Maniu si taranisti, care voiau sa rupa monopolul liberalilor in economie.
    Azi, nu avem suficient capital autohton si cel pe care-l avem nu e suficient de bine utilizat. {Prea putine banci autohtone.) Prin urmare, e nevoie si de capital strain… dar si de sustinerea capitalului autohton. Dar suveranistii vor doar capital autohton. Neavind suficient capital intern, automat vor nationalizarea bancilor. Ceea ce ar fi o nenorocire.
    „Liberalii” actuali (numai bugetari, in fapt) nu vad necesitatea unor banci autohtone care sa ajunga la o cota parte semnificativa din piata. Accepta situatia actuala, care nu este sanatoasa. Neavind banci autohone (private), economia noastra e bransata la masina plamini-inima externa. Raspunde la comenzile strainatatii, nu la nevoile noastre, caci tot capitalul circulant(singele economiei) este strain. Prin urmare, e nevoie de o grupare politica noua, care sa accepte colaborarea cu capitalu strain (ma refer la lumea bancara) , dar sa si incurejeze infiintarea de banci comerciale romanesti. Nu avem acest curent politic.
    In domeniul industriei, lucrurile sunt identice. Fabricile noastre sunt putine. Si pe linga capital, ne lipseste tehnologia de varf. Deci, este nevoie de fabrici romanesti, dar cu tehnologie straina. Si astea nu se fac prin suveranism.
    Este adevarat, si formula electorala a lui Trump, alimenteaza suveranismul. Un fapt evident, care trebuie semnalat. Pentru SUA… poate fi pozitiva ideea suveranismului. Pentru tarile mici, este o nenorocire. Nu au forta financiara si industriala necesara pentru a face fata provocarilor lumii moderne. Si nici o piata interna mare, pe care s-o protejeze.
    E bine de stiut ca marile firme auto si constructii aero, au fuzionat in draci dupa anii ’90. Si-n UE, si-n SUA. Asta arata ca suveranismul este depasit, la ora actuala. Micile puteri nu au alta cale decat fuziunea.
    Afirmati ca avem salariu mediu de 1050 E. Asta e o facatura a politrucilor actuali, care ne conduc cu nerusinare. Media se face intre salariile lor astronomice si veniturile modeste ale populimii. Chiar ieri, Banca Mondiala a afrmat ca suntem tara europeana cu cea mai mare rata a saraciei… si cel mai mare risc. Nu va luati dupa statistici. Pot ascunde adevarul. Si propaganda se intoarce impotriva dvs.
    Afirmati ca am construit sute de km de autostrada. Pe linga faptul ca ne-a costat cam mult, stiti o autostrada care sa fie gata de la un cap la altul? (Lasati Bucuresti/Constanta, care e scurta si pentru neonomeclatura, sa vina vara la mare. Si inceputa de Ceausescu. Bucuresti/Pitesti facuta de comunisti.)

    Va dau dreptate, suveranismul este un curent politic gaunos. Avem numai de pierdut daca il aplicam si votam.
    Dar argunmentatia trebuie sa fie inteligenta si corecta, altfel pierdem. Si trebuie partidul ala care sa corecteze (democratic) greselile de doctrina si practica ale celorlalti.
    Poate ca un PNTCD autentic, ar fi bun. Foarte bun, in actualele conditii, cand USL nu face fata(si e prea corupt), suveransitii sunt aerieni si USR nu stie ce vrea (intii social-democrati, apoi … „de dreapta”) in afara de promovarea femeilor, gay-lor si animalelor.

    In rest, respect!

    • „Neavind banci autohone (private), economia noastra e bransata la masina plamini-inima externa. Raspunde la comenzile strainatatii, nu la nevoile noastre, caci tot capitalul circulant(singele economiei) este strain. Prin urmare, e nevoie de o grupare politica noua, care sa accepte colaborarea cu capitalu strain (ma refer la lumea bancara) , dar sa si incurejeze infiintarea de banci comerciale romanesti.”
      BT + OTP = 23% din capitalul bancar in ro. https://www.zf.ro/suplimente/cat-de-bine-capitalizate-sunt-bancile-din-romania-ce-banci-si-au-22446854 si cea mai mare banca din Ro. E de apreciat ca acest fapt s-a realizat in ciuda nepasarii politicului ro pt. sprijinirea capitalului bancar autohton.
      Doar ca nici acest capital nu poate fi seprat de circuitul de capital extern, nici nu ar trebui.
      Si aici vad un semnt de maturizare a capitalului autohton cu perspective bune pe viitor. Ce sa-i faci, in tre noi si PL (un model de urmat dpm de vedere) sunt 10 ani de experienta mai democratica in minus.
      Prima autostrada pe card o vad gata, probabil in 1-2 ani max este cea a moldovei – construira de firma autohtona, probabil ca răspunde mulg mai bine dorintelor clasei politice care, this time, coincide atât cu cea a populatiei cat si cu interesul strategic pe flancul estic al nato.
      Dimensiunea pietei interne a Ro ne-a ajutat mai mult decât pe restul tarilor din jur (toate cam max 1/2 din populatie) dar mai putin decât pe polonezi (2x populatia Ro). Realist privind, ponderea afacerilor autohtone este mai mare in tara noastră decât in cele vecine, dimensiunea pietei si tarii temporizand achizitiile din afara datorita costului mai ridicat si logisticii mai scumpe si complicate.
      Nu as fi chiar atât de pesimist. Pana la urma producem local, si cu capital romanesc atat locomotive, vagoane, tramvaie… Material rulant adică, cat si echipamente industriale, agricole, auto (nu ma refer la dacia si ford). In sectorul constructiilor, in plin boom de atâta vreme, de la cărămidă la ferestre, acoperisuri ponderea productiei autohtone este de multe ori sare la 100%. Pe partea de finisaje fie stam mai prost fie producem infabrici joi detinute de capital extern. Dar ideea este ca producem in tara din ratiuni economice si nu din suveranism.
      Când privesc din unghiul acesta ultimii 20 de ani nu pot sa nu ma întreb unde am fi fost daca am fi avut o clasa politica implicata in sprijinirea businessului local si nu doar in dijmuirea lui.

      • Nu ma gandeam la bancile autohtone in opozitie cu bancile straine! Doar o colaborare interna si externa, pe baze mult mai mari, decat acum. Altfel, nu existam.
        In privinta autostrazilor, mi-am exprimat de multa vreme opinia: statul roman trebuie sa privatizeze proiectarea, construirea si EXPLOATAREA cailor ferate, autostrazilor, porturilor, aeroporturilor. Trebuia de mult…
        Rezistenta la privatizare, arata ca structurile comunisto-securiste etatiste au devenit structuri mafiote, care pastreaza sectoare largi din economie, pe care pot lua mita la discretie.

  23. Poate că într-un alt context, as fi împărtășit părerea domnului Eugen Radulescu, însă din păcate de 35 de ani , asistăm la o hegemonie a abuzurilor clasei politice, încât în momentul de față a devenit că un tăvălug ce calca totul în picioare: conștiința națională,moralitate, bunul simt, dragostea de țară și popor, etc ,promovând in schimb abuzurile prin încălcarea tuturor legilor organice , încălcarea constituției, diminuarea încrederii în justiție, distrugerea economiei,gradul avansat de îndatoratorare a Romaniei, lipsa locurilor de munca, mărirea taxelor și impozitelor, nerespectarea promisiunilor și angajamentelor electorale, nerespectarea alegerilor făcute de popor, crimă împotriva umanității( vezi modul în care a fost gestionată pandemia), crimă economică ( vezi modul în care au fost gestionate criza gripei porcine, gripei aviare, boala vacii nebune, exploatarea forestiera a pădurilor, etc. A fi toleranți cu aceasta clasa coruptă, înseamnă să le dăm girul nostru de a ne conduce și de a le da libertatea de a fura mai mult ,fara a avea vreo garanție că se vor opri vreodată. Da, aparent trăim bine, dar atenție, asta e pe termen scurt, fiindcă va veni decontarea, în care datoria externă va trebui plătită, și ghici cine o plătește? Noi, poporul. Economia mondială a început să meargă prost, au apărut multe focare de conflict armat, și nu focare mici, ci focare mari între state puternice și cu interese mari in lărgirea sferelor de influență. Vom mai avea garanția, pe termen mediu sau lung, că vom mai beneficia de susținere socială? A fost un an 2024 crucial pentru România, în care poporul a dorit schimbarea, însă am pierdut șansă acestei schimbări, printr-o decizie abuzivă data de cei 9+1 justițiari in cârdășie cu principalele forte politice. Și nu am citit nici o declarație prin care vreun candidat ar dori sa naționalizeze economia și să aducă Romania în socialism. Am citit doar că unul dintre ei ar vrea sa renegocieze contractele corporatiste prin care bogățiile subsolului din Romania și platformele energetice, să fie cu capital de 51% romanesc. Ce este râu în asta?

  24. „Așa stând lucrurile, cum oare se poate explica avântul pe care l-au dobândit în ultimii ani partidele și grupările care se auto-denumesc “suveraniste”?”

    Nu este foarte dificil răspunsul la această întrebare, dar autorul reușește să evite cu grație orice posibilă explicație. O să lămuresc eu câteva câteva aspecte (motivațiile sunte prea multe ca să le ating intr-un comentariu de subsol).

    1. Departe de a fi ceea ce autorul schițează cu tușe groase aici, mișcarea suveranistă (in proprii termeni) este una occidentală cu propensiune globală, atât culturală cât și politică, in niciun caz o născocire românească. Fascinația pentru noua paradigmă (nu e de fapt nouă, dar e vorba de un tradiționalism ce a suferit suficiente mutații încât să pară altceva) s-a propagat ușor cu ajutorul internetului (in ansamblu, aici nu e vorba de jucării de gen tiktok) și nu avea cum să evite România, țară timpuriu conectată la web și occidentalizată. Suveranismul nu este și nu are cum să fie anti-occidental, ci este eminamente occidental, având in nucleu gânditori albi rasiști și xenofobi antiasiatici și antiislam (unii sunt și antisemiți). Din acest punct de vedere mulți români nu fac altceva decât să se ralieze acestei mișcări eurocentrice (in care și America tot o paranteză europeană a rămas). Desigur, rasismul și xenofobia mișcării sunt diluate, rafinate, împănate de eufemisme, dar in esență sunt același lucru. Eurasianismul dughinist este nu creatorul, ci filiala rusească a suveranismului occidental, dughin fiind un pigmeu față de marii gânditori europeni. Nu rușii au plantat sămânța suveranismului in Europa, ci viceversa. Când a fost necesar, de pildă in Ucraina, softpowerul suveranist a fost transformat in propagandă de război antirusească tot de către occidentali, dar nimeni nu acuză „suveranismul și extremismul” ucrainienilor ce s-au opus „investițiilor” rusești, ba le-au și sabotat. Pentru că in România suveranismul a ajuns pe cel puțin 2 filiere avem astăzi o cacofonie in care linia europeană se ciocnește cu cea rusească. Dar și Europa suferă de aceeași retorică schizoidă a suveraniștilor, chiar și in Parlamentul European.

    2. Așa cum Europa interbelică a fost teatrul conflictului ideologic dintre fasciști și comuniști, iată că astăzi se transformă iarăși in scenă și orice om normal cât de cât educat înțelege treptat că devine spectator in confruntarea dintre globaliști și suveraniști. Teatru fiind interactiv, pe nesimțite poți ajunge figurant intr-una din tabere. Pentru că globaliștii au fost foarte mult timp la putere in Occident, in alternanță doar aparentă cu dreapta naționalistă (contaminată masiv de globalism mai ales in UE), toate eșecurile guvernelor recente se adună in contul globalist al responsabilității lor politice. Toate abuzurile, hoțiile, nedreptățile și aroganțele elitelor sunt socotite de popoarele europene ca fiind parte din linia globalistă (chit că nu este intru totul adevărat, dar in acest moment nu mai contează). Dezlănțuirea presei (percepută ca fiind in slujba unor oligarhi globaliști) și a unei majorități a intelectualilor publici asupra tuturor criticilor regimurilor pandemice precum și ai politicilor verzi nu a făcut decât să alarmeze și mai tare populația, căci acele critici dădeau voce unor nemulțumiri generalizate in societate vizavi de politicile sănătoriste și climatiste (folosesc „-isme” pentru că este vorba de niște ideologii, nu de știință). De aici și ascensiunea tuturor populiștilor aparent suveraniști.

    3. chestiunea culturală. Din păcate pentru ei, politicienii globaliști au țintit destul de vehement in ultimii ani și structurile tradiționale ale societății, in special căsătoria. Modicarea definiției acestei instituții precum și extinderea unor drepturi in beneficiul unor minorități sexuale și, uneori, in detrimentul unor grupuri majoritare (in special femeile heterosexuale se simt agresate de aceste politici), a reușit să irite o mare parte din populație care a intrat la idei, ca să zic așa. Conspiraționismul resentimentar a devenit regula in zona asta și este tare greu de combătut. Foarte mulți oameni erau și sunt convinși că o partidă pro-lgtbq uneltește de zor impotriva familiilor cu mult înainte să apară vreun Gigel Georgescu candidat la președinție. Aceștia s-au și organizat intre timp și constituie un nucleu dur al suveraniștilor.

    4. In mod tare simplist și convenient poți alege un anume demagog din mișcarea suveranistă și pretinde că balivernele electorale ale acestuia reprezintă optica majorității asupra economiei. In fapt, mișcarea este atât de eterogenă, încât cu greu poți găsi puncte comune intre diferite aripi sau grupări naționale. Așa se face că unul din motoarele popularității suveraniștilor este chiar reacția unor segmente sociale tradițional la dreapta dpdv al politicilor economice in fața unor politici globaliste, in special față de avansul agendei Green Deal. E vorba de mici antreprenori, fermieri, transportatori, șoferi, dar și de cei afectați personal de scumpirea benzinei/motorinei, mulți navetiști de suburbii europeneetc. Toți aceștia au devenit simpatizanți ai suveraniștilor tocmai din cauza abondonării liberalismului economic de către globaliști, in mod accelerat după 2019, deși multă vreme ei au beneficiat de fondurile europene acordate prin PAC, mecanism nu tocmai liberal.

    • Aveți o scriere foarte elaborată, dovadă a unei pregătiri bine croite. Doar că, din nenorocire, de fapt răsturnați fără vreo grijă orice scară a valorii pentru a repeta toate minciunile grosolane ale propagandei ruse. Iată doar câteva exemple:
      1. “Suveranismul nu este și nu are cum să fie anti-occidental, ci este eminamente occidental, având in nucleu gânditori albi rasiști și xenofobi antiasiatici și antiislam (unii sunt și antisemiți). […] Eurasianismul dughinist este nu creatorul, ci filiala rusească a suveranismului occidental”. Serios? Deci existența unor Le Pen sau alții că ea este definitorie, după dvs., pentru occident? Nu vă trece prin cap ca tocmai libertatea de gândire și de expresie permite să apară excentrici de extremă dreapta/stânga dar care nu au vreodată vreun rol în croirea politicilor statelor și, cu atât mai puțin, a UE? Zecile de milioane de migranți străini, care trăiesc de decenii în țările UE sunt, nu e așa, dovada xenofobiei? Câți străini au emigrat în Rusia? Dacă tot este “pigmeu” Dughin, cum se face că ideologia lui este cea a statului rus? Unde anume găsiți în tratatele UE cea mai mică aluzie rasistă, xenofobă și așa mai departe?
      2. “În Ucraina, softpowerul suveranist a fost transformat in propagandă de război antirusească tot de către occidentali, dar nimeni nu acuză „suveranismul și extremismul” ucrainienilor ce s-au opus „investițiilor” rusești, ba le-au și sabotat.” Mulțumesc că m-ați luminat. Rușii au declanșat un război criminal, de agresiune, care a distrus o țară independentă, de care era legată prin tratate clare de recunoaștere a granițelor. Dar toate astea sunt zero, pentru dvs.: Ucraina este vinovată că a fost invadată de Rusia. Aici, să știți, ca și regimul fascist de la Moscova, aveti fix argumentele lui Hitler, când a invadat Polonia.
      3. “Modificarea definiției [instituției casatoriei], precum și extinderea unor drepturi in beneficiul unor minorități sexuale și, uneori, in detrimentul unor grupuri majoritare (in special femeile heterosexuale se simt agresate de aceste politici)[…]”. Am înțeles: femeile heterosexuale se simt agresate pentru că alte femei și alți bărbați decid să aibă familii altfel decât ar considera cele dintâi că e bine. Nu v-a tremurat mâna când ați tastat asemenea enormități? Și cum se pliază ele pe susținerea dvs. că extremismul este european, nu “euro-asiatic”?
      S-ar putea ca oameni cu o pregătire mai sumară să înghită enormitățile teribile pe care le susțineți. Eu sunt oripilat că oameni cultivați pot să strângă atâta puroi și să îl reverse public. Iar aici pun punct. Nu vă deranjați sa mai veniți cu alte gogoși KGB-iste, nu vă voi mai răspunde.

      • Asa e, dar sper sa nu il cenzurați pe talentatul propagandist al izolationismului si anarhiei. Cerberia autorului-serial de pe acest sit care propune rumegarea pe nemestecate a tezelor co2coalition ii dovedește slăbiciunea, nu ii sporește credibilitatea.

      • Vă mulțumesc pentru răspunsul amabil și apreciez spiritul democrat. Pare că ceva -nu mi-e foarte clar- v-a deranjat teribil din moment ce ați simțit nevoia să mă asociați și cu putin și cu hitler la punctele 1 și 2. E ceva, nu? :) La reductio ad h. nu se cade să oferi o replică.

        La punctul 3 însă am un răspuns simplu și cuprinzător: JK Rowling. Și nu, nu mă doare mâna să relatez despre nemulțumirile și grijile unor femei din Occidentul asediat de extrema stângă.

        • @EuNuke. Du-te domne de aici cu prostiile tale de extrema dreapta. Dusmanii democratiei si ai UE de la est atat asteapta, sa bage batul prin gard si sa arunce in spatiul public tot felul de tampenii pe care iata unii mai saraci cu duhul (ca tine) le inghit (sau poate sunt platiti).
          A acuza Ucraina ca a fost invadata de rusia e culmea propagandei stupide. Cica „firme rusesti nu au fost lasate sa investeasca”… vai saracile.. care firme, alea controlate de mafie?
          Unele politici ale UE nu au fost bune, dar per total au fost f.bune. Faptul ca Romania e in UE a fost un factor de progres si stabilizator. Altfel, nu aveam nici dezvoltarea actuala.
          Am vazut ca preiei si conspirationismele anti-schimbari climatice increnganite care tot apar pe acest site, alte baliverne de extrema dreapta, care sub o masca pseudostiintifica servesc de fapt niste interese politice.

    • @euNuke, da-mi voie sa rezum esenta tuturor interventiilor tale pe situl asta: UE este neomarxista, solutia e Roexit.
      Remarc existenta unui nucleu compact aici cu acest refren, ascuns sub diverse forme: conspirationism, contrarianism, trumpism.

      • Bravo. „esenta tuturor interventiilor”. Am, iaca, un exeget care îmi adună operele intr-o ediție critică (o activitate deosebit de periculoasă, căci vorbim de scrierile unui eurosceptic bătrân și înrâit cu mai bine de 17 ani de discurs subversiv anti-ue :)). Internetul chiar este ceva miraculos.. :)

        • Nu atât “operele” cat interventiile… Cu precădere metalimbajul corporal: fandări, grimase, întortocheri de limba, ocheade si îmbrățișări cu nucleul de plandemisti, conspiraționiștii si contrarieni care scriu cearceafuri de texte pe aici.

    • as zice exceptional, daca n-ar fi ca de obicei in cazul dvs. :)
      mai rudimentar:
      1. o simpla comparatie cu suveranismul maghiar ar trebui sa fie suficient de graitoare, ca Ungaria e cu mult inaintea noastra si la suveranism si la integrare si la globalizare economica;
      4. fortarea alternantei la putere si decontul politic e o necesitate care justifica un pas inapoi de sacrificiu
      4+. oligarhia suprastatala se sprijina pe yesmenii oligarhiilor statale, in schimbul iertarii pacatelor din propria lor ograda si la schimb cu favoruri/exceptii/neconditionari la alocarea/deblocarea de fonduri suprastatale

      • Ungaria a fost, este si o sa ramina sluga Moscovei. (Cum a fost a Papalitatii, a Habsburgilor, a lui Hitler, a lui Stalin si a comunismului, in general.)
        Cand Moscova a ordonat reforma si globalism, Ungaria e executat fara cricnire.
        Cand Moscova a ordonat suveranism, idem.
        Noi nu o sa avem niciodata pozitia Ungariei, pentru ca Rusia blocheaza teritorii romanest. Si le putem leza interesele in zona. Plus tezaurul.
        Ungaria in schimb, agreseaza toti vecinii. Este un stat imperialist/iredentist si face jocul Moscovei din interes.
        Terminati cu comparatia asta prosteasca, ce denota ca habar nu aveti de resorturile politicii externe in zona. Si nici de obiectivele „suveranismului”.

      • Mulțam fain. De acord cu cele 3 puncte, și da, exemplul Ungariei este cel mai grăitor. Iar ne-au luat-o ungurii înainte…dar ne consolăm cu faptul că-i batem pe bulgari :)

  25. Bogățiile subsolului sunt declarate 100% românești. Tocmai de aceea sunt concesionate. De la 1917 încoace. Tov. Brătianu. De la un timp și apele curgătoare cu „potențial energetic”. De aceea sunt devastate de balastiere inclusiv albiile minore. Scuze mă repet pe aici.

    • Bogatiile solului si subsolului sint romanesti dar nu beneficiaza de ele cetateanul . Daca imi fac un put de 10 metri in curte trebuie sa declar la Apele Romane si sa platesc . In schimb Romsilva vinde produse lemnoase si nelemnoase care sint ale cetatenilor si baga banii in buzunarul cui ?
      https://www.forbes.ro/romsilva-venituri-de-peste-66-milioane-de-euro-din-valorificarea-resurselor-naturale-in-2024-424714
      In ce fel beneficiez eu ca cetatean de sumele incasate de Romsilva ?

      • În același mod beneficiați ca de pe urma info colectate de serviciile de info cică naționale. Deci dacă doriți să investiți material în vreun domeniu , moral în vreo expresie politică șamd și doriți să vă informați temeinic mai întâi, apoi să vă fie de bine.

        Naționalizarea subsolului realizată de tov. Brătieni în 1917 și preluată la 1923 fără vot popular n-a fost întrecută decât de cele din 1991 și 2003 realizate chipurile cu vot popular (ultima cu urnelela vedere zburdând prin parc și supermarket). Ceea ce nu înseamnă că pot acționa retroactiv; și de aceea a insistat tov. Iliescu să nu se restituie imobile pe „fostele” -în realitate cuvenitele- amplasamente ca să se distrugă continuitatea generațiilor și să se pretindă că pe noile amplasamente se aplică noile „reguli”- a se citi tâlhării.

      • Dacă Romsilva este bine administrată, banii din exploatarea lemnului ar trebui sa fie investiți in întreținerea pădurilor și re-împădurire. Eventualele profituri ar trebui să intre la buget, însemnând impozite mai mici cu o fracțiune oarecare.
        Dacă își fac bine treaba, tu ca cetățean ai aer curat, și, ca să fac legătura cu Apele Române, ai mai puține inundații, pădurile având un efect foarte pozitiv în acest sens.
        Dacă nu își fac bine treaba, pădurile dispar, avem inundații mai mari și mai frecvente, și o să vedem în peisaj mai multe vile somptuoase, mai multe mașini șmechere, și cam atât.

  26. „Țara noastră traversează cea mai fastă perioadă din întreaga sa istorie în deceniile de după decizia de integrare în structurile economice, politice și militare occidentale. Iar acest lucru se vede cu ochiul liber și este demonstrat de toate statisticile posibile.[…] Mult mai important, suntem parte a unei alianțe militare care ne permite să construim viitorul în liniște, o viață la standarde tot mai aproape de media Uniunii Europene;”
    Asa este: 100% !! Dar…..”suveranistii” mizeaza pe frustrarea reala a unei parti importante a societatii care NU este parte, decat marginal, a „cele mai faste perioade din ist.tarii”. Minusurile grave ale societatii noastre pe care autorul le-a aratat aici (rateurile/falimentul establishement-ului politic) generaza singure platforme ptr.orice miscare populista oricat de bizara ar fi.
    Sa fim realisti si sa observam aceleasi inclinatii „suveranist-ignorante” la societati (FR, IT, DE, NL, etc) mult mai asezate. Se vehiculeaza cam aceleasi sloganuri „suveraniste” dar dublate de probleme grave de imigratie extra-europeana. In fine, o idee periculoasa isi croieste un drum favorizat de inactiunea/inabilitatea fortelor politice rationale/rezonabile.
    Am incercat sa vorbesc, nu o data, cu asa-zis suveranisti din FR, BE, etc. Foarte, foarte greu de inteles retorica argumentativa lipsita de argumente anti-UE. Replica „pai ce tu nu vezi?!?” este prezenta pana la exasperare si la fel refuzul de a argumenta concret. Lucruri usor observabile chiar si aici pe contributors.ro care orice am spune e cu mult peste nivelul dezbaterii tv si social networks.
    Asta e! Asta e societatea europeana in care traim care s-a lasat dusa de teorii populist-stangiste ciudate care au backfire catre „populismul cu orice pret”

    • @Adrian Popescu _ „Faptul ca romanii consuma din import …”

      Niciun stat nu poate produce tot ceea ce are nevoie, nici Coreea de Nord, nici România sub Ceaușescu etc. Prin urmare, se practică schimburile de mărfuri în cadrul comerțului intrernațional.

      …Dar sunt de acord cu dumneavoastră în principiu, adică, asupra faptului că producția industrială a României este sub potențial și că deficitele economice ale României se adâncesc.

      În aceste condiții, este de întrebat domnul E Rădulescu, cu privire la domeniul domniei-sale de competență, cum poate explica menținerea cursului de schimb al monedei naționale și cum de este raportat de INSSE un șomaj atât de mic (bine, ignorând faptul că există 4 [patru] milioane de persoane „casnice” în România)?

      Adică, să se afle oare BNR mai degrabă la dispoziția guvernului cleptocratic decât în serviciul cetățenilor? Nu pot să cred așa ceva, pentru că ar fi în contradicție cu propriul Statut.

      Carevasăzică, să fi crescut oare datoria suverană a României (adică, a mea, a copiilor, a nepoților și strănepoților mei) pentru a acoperi cheltuielile făcute de Marcel [vâslașul lui Dragnea] și pietenii săi, marionetele cleptocrației, pentru a se menține la conducerea țării, și nu pentru investiții care să ducă la dezvoltarea României și bunăstarea cetățenilor săi? …Inclusiv să conducă la creșterea producției industriale despre care faceți vorbire?

      Dacă nu îndrăzniți să-l întrebați pe domnul E Rădulescu aceste lucruri, ce țin de domeniul domniei-sale de competență, poate îl întrebați pur și simplu: când a planificat BNR și Guvernul României adoptarea monedei comune EURO de câtre România? Cu grafic exact, pe etape și obiective, câci [inclusiv] cu asta se ocupă în principiu domnul Rădulescu zi de zi la locul său de muncă la BNR, nu-i așa?!

      • Aici va contrazic! Ro poate produce alimente, fructe si legume, mobila, incaltaminte si imbracaminte, jucarii, textile lana si in, canepa, masini agricole, utilaje alimentare, etc. Dar vindem f.multe resurse naturale fara valoare adaugata! Avem cartofi Franta, mere Polonia, branzeturi Polonia si Ungaria, vinuri Italia si Franta. Haine si vesminte din Italia si Germania, fainuri si zahar, oua Ucraina, etc.

        • – „..mere Polonia, branzeturi Polonia si Ungaria..” – Stii, Agora, cati bani europeni a absorit Pl, pt agricultura si industria alimentara si, fara sa fure 1 euro ?
          – „..vinuri Italia si Franta” -Agora, draga, nu te pun sa bei, ca sa compari, 1 vin romanesc de 10 euro , cu unul francez, sau italian (chiar spaniol – desi mi se par cam acide cele it si sp), dar scrie dumneata cate scarficii si ce concurenta acerba era la sf. anilor 70″ inceputul anilor 80, intre Fr, Sp si mai ales Portugalia – care a fost determinata sa isi dezradacineze 90% din butasii de Porto … .
          „Haine si vesminte din Italia si Germania” scrie-mi si mie, te rog ceva de calitate din Ro si cu muta lana … sau macar bumbac … Nu am pretentii la design .
          AGORA, draga, noi nu suntem in stare sa facem niste ambalaje ca lumea. Uitea ia o sticla de ulei … supriza nu se deschide usor, si imposibil ca din 7 sticle, sa nu se verse pe tine macar 2, datprita dopurilor. Nu incerca cu conservele de peste si nici macar cu borcanele de muraturi sau mazare, fasole, …etc. Nici macar la lapte, nu este indicat ! Tara de rahat, oameni de rahat, consuatori de rahat producatri de rahat !
          PS, Geoana, nu cumva scrii sub pseudonaim ? Ca prea bat ideile de campanie cu ce scrie aici Agora …
          PPS La produsele venite din Ucraina, am rezerve, deoarece in 2020 – 2021 incercam sa intemediez o vanzare catre Olanda de mier si .. ulei Atunci am aflat si eu ca produsele ucrainiene aveau interdictie de tranzitare si desfacere, datorita riscului de contaminare radioactiva … Inteleg ca acum, a trecut perioda de injumatatire a emisiilor si totul este clean, nu ?

          • Agora zice că Ro poate. Confirm că străbunicul cultiva [după 1920] in, cânepă, tutun; exporta [prin intermediar] vite vii, cu trenul direct de Viena. Nu mă deranjează uleiul ucrainean nici mierea dacă se scrie clar chestia asta [nu aberații de tipul semințe din UE și din afara UE, aberații pentru care s-au dat și niște amenzi aparent nedescurajante] pe etichetă și desigur prefer să scrie[cum cred c-a devenit mai demult obligatoriu] locul mai precis de recoltare e.g. Storojineț și locul de procesare.

            • Si eu doresc sa gasesc pe etichete scrisa tara de provenienta ( inclusiv firma producatoare cu datele de identificare fiscala si adresa ) dar , surpriza ….. ANPC a spus ca este legal sa fie scris doar UE . De ce ?! Pentru ca asa a stabilit UE . Mai mult chiar ; am gasit intr-un magazin de tip ,,discount” mere pe a caror eticheta scria ,, Tara de provenianta : Moldova , Polonia ” . Adica in lada aceea mare de plastic erau amestecate mere din doua surse diferite . Asta pentru ca eu sa le pot alege de acolo pe cele din Polonia ….. de exemplu ….. Poporul roman doarme in bocanci anesteziat de pomenile oferite de hotii care guverneaza si ahtiat sa consume . E tot o distractie pe poporul roman . Nu va dura mult …….

        • @Agora _ „Aici va contrazic! ”

          Nicio supărare, doar că nu credeam că este nevoie să explic…

          Unele bunuri nu pot fi produse în România pentru că nu sunt disponibile cunoștințele și tehnologia șamd…Să zicem, avioane de luptă. Sau este imposibil accesul la meteriile prime, ori la alte resurse necesare.

          Carevasăzică, majoritatea produselor care NU se realizează în cadrul economiei unui stat nu se fac pentru că producerea lor ar fi ineficientă.

          În raport cu altele, fiecare stat are avantaje comparative, care sunt transformate în avantaje competitive. Astfel, spre exemplu, dacă, dincolo de anumite domenii strategice, pentru un stat este cel mai eficient să-și dezvolte agricultura, fiind un domeniu competitiv datorită condițiilor pedoclimatice, resurselor de specialiști, tehnologie etc., atunci asta face.

          Produsele agricole îi vor aduce statului respectiv, prin vânzare pe piețele internaționale, banii necesari pentru a-și cumpăra avioane, bunăoară, pe care nu le poate fabrica eficient industria locală.

          Este o problemă de eficiență economică, nu de ambiție, pentru că ineficiența duce în cele din urmă la faliment.

      • Este adevarat ; nici un stat nu poate produce tot ceea e are nevoie . Dar poate produce destul de mult din ceea ce are nevoie . In plus cetatenii statului respectiv pot fi educati in privinta consumului ( ce si cit sa consume ) .
        Somajul este mic ( in cifre oficiale ) pentru ca multi someri sint neinregistrati la institutia care e aproape inutila . BNR este una din multele institutii ale statului care face echilibristica intre a lucra in serviciul cetateanului si a fi la dispozitia hotilor ( chiar tilhari ) care guverneaza . Echilibristica pentru mentinerea pacii sociale . La cite institutii statale actioneaza imoral si contrar statutului lor de functionare …..
        Toti cei care cumpara titluri de stat ( imprumutind un minister de finante care administreaza defectuos finantele publice ) ce fac ?! Perpetueaza politica de hotie si impovareaza generatiile viitoare . Cit despre intrebari …. Cu citiva ani in urma am cautat adresele de posta electronica ale senatorilor si deputatilor . Am gasit la senat si la camera doar vreo 100 publice . Le-am scris acestora opiniile si dorintele mele . Nici macar unul nu mi-a raspuns . Macar o injuratura ceva …. De ce credeti dumneavoastra ca ar raspunde autorul acestui articol intrebarilor mele ?! Din responsabilitate ?!

    • Nu, nu au legatura cu suveranitatea si nici cu suveranismul.
      Este vorba de politici gresite ale martafoilor pe care ii alegeti mereu.
      Si e vorba de lipsa de initiativa a celor cu capital. Caci in 35 de ani, s-au acumulat averi importante. Dar bogatii nostri nu stiu sa fie investitori. Ei fura, doar. Sau asteapta pomeni.
      Un stat care nu are oameni de initiativa creatoare in economie, nu poate fi nicicum.
      Nu suveranismul este rezolvarea, ci promovarea unor oameni care fac ceva pozitiv in economie. Care investesc, isi risca banii proprii, atrag bani si tehnologii din tara, din strainatate.
      Dumneavoastra confundati termenii!
      Vreti sa inlocuiti investitorii autohtoni, blocati sistematic de politrucii din functii de stat, cu aceeasi politruci, care sa decida in calitate de functionari publici, in treburile statului. Am mai avut economie de stat, controlata de functionari. Si am ajuns rasul Europei. Si nu numai.
      Problema la noi este ca reforma nu a fost dusa pina la capat!
      Mai stati putin, mai respirati, mai ganditi. Sau dvs. sunteti din cei care munceau, nu gandeau?

    • ”Faptul ca importurile sint facute de firme controlate de demnitari si de rudele lor pina la spita a 7-a o fi avind legatura cu suveranitatea ?!”

      Ce a fost mai întâi oul sau găina? Pot spune că profiturile pot crea capital politic, și capitalul politic poate crea profit.
      Cu banii din orice afacere se poate finanța o poziție politică puternică, și o poziție politică puternică poate garanta o situație avantajoasă pentru afaceri. Suveranismul nu are legătură cu asta, mai exact, în orice sistem politic acest mecanism funcționează la fel. Lupta în realitate este printru schimbarea unor persoane privilegiate cu alte persoane privilegiate, nimeni nu consideră populația altceva decât o masă de manevră. Trist, dar, așa pare să fie.

      • Mai intii a fost Dumnezeu .
        Cu banii din orice afacere un antreprenor poate scoate din ignoranta pe cei in mijlocul carora traieste . Poate face milostenie cu cei in nevoie si in suferinta . Poate face educatie antreprenoriala / financiara . Ce folos daca banii aceia ii umfla numai burta si poftele ?!

  27. NU e vorba despre niciun suveranism intr-un
    vot de PROTEST.
    Iar ce care se suie pe VAL nu au nicio ideologie, scop benefic…
    si NU urmaresc in niciun caz BINELE COLECTIV
    …nici macar nu fac pe bune POLITICA!
    nu doar politica DEMOCRATICA.
    (statul e UN org POLITIC)

  28. „Am facut aceste precizări pentru a arăta clar că independența și suveranitatea nu înseamnă izolaționism si autarhie.”

    Nu inteleg pentru cine ati facut aceste precizari. Exista cineva care sa le confunde?

    Mai mult, exista vreun politruc roman care indeamna la izolationism si autarhie in secolul 21, sau le promite romanilor asa ceva? Poti cistiga voturi in Romania promitind inchiderea granitelor si izolarea de restul lumii, ca pe vremea lui Ceausescu, oprirea importurilor si „traiul simplu si modest” (citat din Deng Xiaoping), limitindu-te la ceea ce produci in tara? Bineinteles ca nu exista astfel de prostanaci. Dar exista politicieni acuzati, fara nici un fel de dovezi, ca asta le-ar fi pohta ce pohtesc. Iar daca acuzatia nu e suficienta ca sa li se prabuseasca popularitatea, se apeleaza la reductio ad Hitlerum, sau la comparatii cu alti invinsi din razboaiele trecutului, fiindca, din moment ce au fost invinsi, bineinteles ca au fost rai. Ca doar, asa cum stim din manualele scolare de istorie, binele invinge totdeauna, nu cei mai capabili sa ucida si sa distruga. Si daca nimic nu functioneaza si masele largi populare nu vor sa inteleaga necesitatea, democratia va fi salvata prin mijloace neconventionale. De-ar fi sa nu ramina piatra pe piatra. C’asa-i in tenis.

    Cita lipsa de imaginatie!

    Calin Georgescu, un histrion acolo si el, pe care eu nu l-as vota nici daca ar candida singur pentru un post de primar intr-o comuna, nu ar fi un presedinte mai ridicol/toxic/nepriceput decit precedentii (y compris actualul, aflat in prelungiri dictate chiar de el) sau decit cei cu care a concurat in actualele alegeri ajunse, „din cauza lui”, in balarii. „Din cauza lui”, fiindca a cistigat primul tur si exista riscul sa devina presedinte dupa turul 2 fara ca SISTEMUL sa fi anticipat ca poporul poate sa o ia razna si sa nu tina cont de ce i se spune la televizor.

    Daca SISTEMUL ar avea putina minte, ar face ca Trump. L-ar invita pe Georgescu la o cafea intre patru ochi si i-ar spune duios, facindu-i o oferta de nerefuzat, „Let’s make a deal!”. Daca tot nu poate sa-l invinga in aceasta opereta electorala de trei parale, sa si-l faca asociat! Ce mare brinza?! Ca doar fiecare om are pretul lui, iar SISTEMUL poate sa cumpere pe oricine indiferent de pret si sa satisfaca orice vanitati oricit de desarte.

      • @ Let’s make a deal, turcu: „Daca tot nu poate sa-l invinga in aceasta opereta electorala de trei parale, sa si-l faca asociat! Ce mare brinza?!”

        Asta e mentalitate de ev mediu, intr-adevar inca intalnita in randurile tarilor de mana a 7-a, unde numai democratie autentica nu se poate spune ca e! Chestia cu ce ar face Trump e o insirurire de vorbe goale, cu menirea de a povesti ce viseaza noaptea unii care cred ca orice zboara se mananca!

        Dar sa lasam asta, pentru ca aici nu este vorba de Sistem – versus Calin Georgescu, ci de un joc politic murdar in care asa zisul sistem dupa ce-l arunca pe piata pe Georgescu, scapandu-l partial de sub control, se preface ca ia masuri drastice impotriva mascariciului sarlatan, cu scopul de a scapa de reprezentantii opozitiei autentice( in sens electoral, adica sa le fure din voturi prin crearea pseudo-opozitiei) si de a zapaci milioanele de prostanaci care pot fi usor manipulati. Reamintesc ca prin SISTEM se intelege reuniunea tuturor clicilor de provenienta securisto-comunista ce tin tara captiva de 35 de ani. Evident PSD alaturi de toate creatiile sale de-a lungul timpului ( PSM, PRM, PDAR, PUNR, PUR, PNG, PPDD, AUR, SOS, POT, Georgescu C, etc ) sunt inclusi in ceea ce se cheama SISTEM. PNL, prin legaturile sale cu fosti securisti, de asemenea!

        Nu as paria pe faptul ca nu exista cateva milioane de prostanaci care cred ca izolationismul( nu numai economic) e o cale buna! Dar asa zisii izolationisti propovaduiesc izolationism doar in ceea ce priveste UE, NATO, nu si in ceea ce priveste Rusia, China ! Dar prostovanii nu prea inteleg despre ce e vorba! Si sunt multi!

        In afara de momentul dec 1989, de fenomenul Piata Universitatii am dovedit noi vreodata ca popor ca avem onoare !? De mandri, suntem mult prea mandri raportat la cine suntem de fapt si de fel !!! Deseori suntem mandri de cat de mari sunt imbecilismele pe care le producem!

        • Sorry, a fost doar o gluma cu „join him”.
          Dar amalgamul de etichete, suveranism, izolationism …, are un singur scop, anume evitarea discutiei despre dezastrului in care ne gasim, numirea vinovatilor…

          Suveranismul este o ideologie, pe noi ne interesea suveranitatea, care nu se confunda cu izolarea. Suveranitatea noastra ca stat inseamna ca toata politica sa fie pusa in slujba intereselor noaste.

          Investitiile straine sint bune atita timp cit sint reciproc avantajoase si respecta regulila trasate de noi. Daca investitorii straini fac regulile si noi trebuie sa le respectam atunci suveranitatea noastra este incalcata. Despre asta este vorba nu despre izolare, amestecul rusilor…

          De vina sintem noi, pentru ca mioritici cum sintem, nu ne comportam ca o natiune.
          O natiune are un instinct de conservare care noua ne lipseste, de multa vreme.

    • “Exista vreun politruc roman care indeamna la izolationism si autarhie in secolul 21, sau le promite romanilor asa ceva?” întrebați dvs. retoric.
      Din păcate, răspunsul este afirmativ și îl găsim în programul AUR: “Statul român va fi deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la companiile din domeniile strategice, precum și la cele care prelucrează bogățiile naturale, iar cetățenii români vor avea acces facil și drept de preempțiune la cumpărarea de acțiuni în aceste companii. Pachetele majoritare de acțiuni OMV-Petrom și ale altor companii strategice vor fi recuperate treptat, prin intermediul unei despăgubiri corecte, după ce se va verifica îndeplinirea tuturor obligațiilor contractuale, inclusiv a celor de la vânzare.”
      Sau cumva credeți că aplicarea unui asemenea program politic duce la altceva decât la izolaționism și autarhie?
      “Calin Georgescu […] nu ar fi un presedinte mai ridicol/toxic/nepriceput decit precedentii (y compris actualul, aflat in prelungiri dictate chiar de el)” Aici vă înșelați cu mult mai grav decât în cazul citat mai sus. Sunt pregătit să plec de la premisa (absurdă, de fapt) că el nu este plătit, direct sau indirect, de ruși și că nu ar fi imediat șantajabil pentru a juca exact cum îi cântă Moscova. Dar, și în acest caz, programul lui politic vizează ieșirea din Schengen, control al capitalului străin (adică, încălcarea flagrantă și deosebit de gravă a tratatului de aderare la UE), reducerea la maximum 49% a capitalului străin în orice investiţie din țară. Să nu îmi spuneți că toate acestea nu sunt atribuțiuni ale președintelui. Nu are absolut nicio importanță: capitalul străin s-ar retrage imediat dintr-o țară al cărei președinte își propune să înalce tratatul de aderare la UE. Mai mult decât atât: agențiile de rating ar scădea imediat calificativul României, de la BBB- la BB+, adică un nivel “nerecomandat investițiilor”. Piața financiară mondială s-ar închide pentru noi înainte ca Georgescu să depună jurământul de președinte.
      Nu încerc să vă înspăimânt. Aceasta este realitatea. Azi, când scriu aceste rânduri, titlurile de stat ale României pe 10 ani sunt cotate pe piața secundară la un randament în jurul la 8% – de departe cel mai înalt din întreaga UE! Asta înseamnă că România s-ar putea împrumuta la dobânzi de 10% sau mai mult – ca în anii ’90!! Să știți că numai pentru finanțarea deficitului bugetar guvernul se împrumută 4-5 miliarde de euro în fiecare lună. Ştiți cum ar arăta finanțele țării după ce nu ne-am putea împrumuta deloc 4 săptămâni?
      În concluzie: nu mai priviți atât de superficial lucrurile. România este parte a Occidentului și trebuie să respecte toate regulile care ne-au permis accesul la masa bogaților. Dacă un descreierat vrea să facă altceva, rezultatul ar fi dramatic, în numai câteva săptămâni. Dacă presupunerea că el este pionul Rusiei se dovedește corectă, asta înseamnă că el își va îndeplini misiunea fără să miște un deget.

  29. Excelent articol, clar si limpede,felicitari autorului.
    Exemplul autorului ar putea fi urmat si de comentatori, care practic nu au ce spune ceva cu substanta dupa citirea acestui articol.
    Din aceasta perspectiva adaug si eu ceva la acesta analiza stralucita. Si anume doua fapte reale:
    1.Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
    https://adevarul.ro/politica/diana-sosoaca-prezenta-la-investitura-lui-nicolas-2414274.html
    2. ONG-uri, despre decizia CCR în cazul Șoșoacă: Întâlnim astfel de cazuri în Rusia, Belarus sau Venezuela
    https://hotnews.ro/ong-uri-despre-decizia-ccr-in-cazul-sosoaca-intalnim-astfel-de-cazuri-in-rusia-belarus-sau-venezuela-1808674
    Va dati seama ACUM de pozitia ridicola a acestor ONG-uri ? Si nu e prima oara.
    Pe scurt, ni s-a urat cu binele, descris excelent in articol.

  30. In Ro, fenonenul de suveranism are alte cauze dacat in alte state UE. Astfel in Ro, coruptia si hotia, impostura si incompetenta sunt cauzele majore. In alte tari UE, neacceptarea deciziilor din Green Deal si alte bazaconii sociale si economice. Recomand de citit cartea lui St. Liiceanu – ” Romania 20 de ani de hotie, studiu de caz” publicata la Edit.Humanitas, 2024. Pana la V.Putin avem noi neajunsurile noastre date de o clasa politica de cea mai joasa calitate umana.

  31. Sunt de acord cu aproape toate argumentele dvs. dar trebuie mentionat 2 aspecte dureroase:

    1. Printre ultraspecialii din Romania este si eternul guvernator si multi din armata acestuia de consilieri si angajati care nu fac nimic (Dancila, Blaga, Tudy etc).

    2. Problemele semnalate in legatura cu CA-urile companiilor de stat sunt de asemenea in BNR deci incepeti curatenia de acolo.

  32. Zilele astea vedeta suveranismului european a fost komisarul Breton, un brav korporatist de origine franceză. Domnia sa s-a luat la trântă cu globaliștii americani și i-a amenințat că dacă vor continua cu interferențele in alegerile europene va călca cu șenilele regulamentelor barăcile lor virtuale unde și-au improvizat tribunele populiste.

    Cu ocazia asta mi-am adus aminte că același personaj, suveranist exaltat, a mai intrat in atenția publicului de 2 ori cu aceeași retorică euronaționalistă. Prima dată prin 2021 când a amenințat că sechestrează vaccinurile britaniclor produse de AstraZeneca in Olanda. Și, mai recent și mai relevant, prin vară, când l-a amenințat -in mod oficial, intr-o scrisoare cu parafa Comisiei- pe Elon Musk că dacă nu-l cenzurează pe Trump in interviul ce urma să se întâmple pe X…eh…”o să vadă el!” Care va să zică un înalt oficial al Comisiei Europene, un birocrat neales, a intervenit public in afacerile politice și alegerile americane încercînd să saboteze și cenzureze unul dintre candidați! Ce ditamai tupeul! Bravo Breton!

    Acuma, problema domnului Breton este că acel candidat a fost ales președinte de americani. Nu-mi dau seama ce poate fi in mintea lui, dar bâzdâcul, aroganța, stropșeala se pare că nu i-au trecut. Nici vorbă să încerce să se împace cu americanii globaliști, o ține langa cu țărișoara lui care brusc e jignită de interferențele celor interferați și ciufuliți chiar de el in vara trecută… :) Poate domnul Breton crede că Trump e oleacă ramolit și a uitat de scrisorica lui. Iar Musk un fel de cârpă leșinată in laba lui Trump, deci un troll inofensiv irelevant. Poate se simte cumva tartor pe tunurile normative ale Uniunii și are impresia că e mai tare-n legi și pârghii decât americanii. Poate crede că lucrează astfel la făurirea sentimentelor identitare europene. Poate.

    Mă întreb doar care o fi poziția suveranistului Breton vizavi de interferențele chinezești in economia europeană…

    • Aiureli: info trunchiata si manipulare puerila. Scopul este crearea de falii intre SUA si UE, asa cum georguru (aripa “tehnica” a izolationistilor romani) munceste stahanovist sa creeze falia Biserica Verde intre UE si Ro. Tactica comuna de a crea frictiuni si deschiderea de noi fronturi de cearta prin atacuri “false flag”. Romanul din tine se cearta cu Breton, urmeaza ca trupeti anarhisti ca tine deghizati in “incalziristi” sa zgarie asfaltul (produs petrolier) cu roci de varste geologice ca sa dovedeasca ca frictiunea produce caldura.
      P.S.
      Sa stii ca un cearceaf de comentariu nu arata decat ca o manipulare trebuie bine infasurata in foi de semiadevar.

      • Cred ca euNuke e cel mai vechi „comentator-frecvent” (termen inspirat de „frequent-flyer” 😎️ ) de pe contributors. A citit carti si a inteles multe. Cu majoritatea opiniilor lui, din cele pe care le-am citit, sint de acord. Cu altele, putine, dar importante pentru mine, nu. Normal, am citit carti diferite, ne informam din surse diferite etc. Dar nu l-am suspectat niciodata ca una vorbeste si alta fumeaza. Sau ca se ocupa de propaganda si dezinformare. Sau ca e platit sa influenteze.

        Cu el poti sa polemizezi daca ai uneltele necesare, tine la tavaleala. Dar, daca esti un troll, nu intri in asa ceva. Ca nu ai cu ce, nu ai nici timp – ca trebuie sa-ti depui ouale si pe alte site-uri, nici chef – ca, de fapt, nu te intereseaza discutia si nici nu esti platit pentru asa ceva. Ca troll, trebuie sa-ti faci punctajul conform instructajului si sa replici cu etichete, mistocareala si insulte in limitele legii.

        Nu te mai retin, ca time is money si mai ai de combatut si prin alte parti. Ca acusi revine peste voi turul 2 si iar va gaseste cu pantalonii in vine.

        • „Cu el poti sa polemizezi daca ai uneltele necesare, tine la tavaleala.”
          Da, așa este, sunt foarte greu de scos din țâțâni. O fi gena de ardelean de vină..:)

          Iar despre opinii…câteodată citesc din întâmplare câte-un comentariu mai vechi și nici eu nu sunt de acord cu mine.

      • „Sa stii ca un cearceaf de comentariu nu arata decat ca o manipulare trebuie bine infasurata in foi de semiadevar.”
        Ne tutuim acum? :) Și da, pot eu să mă pun cu experiența dumitale in cearșafuri? Așa o fi…

      • În concluzie , pe scurt , citiți doar concluzia [din ultimul paragraf al] textului comentat de dumneavoastră. Ceea ce nu înseamnă că n-aveți și dumneavoastră dreptate :) a scris atât de mult că nu putea direct scrie Breton e incompetent.

        • Breton e competent, dar ca executiv corporatist (cu rezultate excelente). Din păcate pentru el in politică nu funcționează aroganțele astea [de guru tech care le știe pe toate. iar rivalul său mai tânăr și mai băgăcios, Elon, o să descopere cât de curând pe propria piele ce înseamnă să te pronunți din poziția de om politic asupra oricărui subiect oricât de îndepărtat de tine e, că nu pare că ar fi priceput că i s-a schimbat statutul și nu mai e (doar) zmeul corporatist de odinioară].

  33. @Prototipescu 13/01/2025 La 21:02

    Mai mult despre muscalii beneficiari reali de pe urma economiei Ro:

    „„BENEFICIARUL REAL”. De doi ani, Alro o declară ca beneficiar real pe Olga Volokhova, 47 de ani, asociată cu oligarhul Vitaliy Machitski în mai multe companii. Cei doi au făcut afaceri împreună în Irkutsk, orașul lor natal. Au devenit apoi cetățeni israelieni și au creat împreună o suveică de tip offshore prin intermediul căreia își ascund afacerile comune pe mai multe continente.(…)
    Volokhova este „beneficiar real” și la alte două companii locale: Conef Energy și Conef Gaz. Sunt implicate în importuri de la Gazprom sau în vânzarea gazelor direct către consumatori finali.”
    https://www.riseproject.ro/investigations/uncategorized/factura-ruseasca/

    Adica, o parte din oligarhii muscali, prezentati mai sus/jos, se ascund sub protectia oferita de statutul de cetatean al Israelului, unul din cei mai cunoscuti noua fiind Ilan Shor – baietu siela care o inlesnit furtul/extractia a 1miliard de USD din Moldova, pe care acum ii baga inapoi cu taraita in piata de voturi moldovenesti si gagauze.

    Tot despre oligarhii muscali (cu si fara ghilimele):
    https://context.ro/serial/oligarhi-rusi-nesanctionati/
    https://www.proekt.media/en/guide-en/russian-war-oligarchs-en/

    Ar mai fi de remarcat si LIPSA de armonizare intre tarile G7/NATO/UE/SEE in ce priveste sanctiunile aplicate persoanelor prezentate in articolele de mai sus.

  34. @Hantzy
    „Prototipescu, asta nu e disfuncționalitate! În PE există întotdeauna o majoritate, și anume cea care investește Comisia Europeană și care aprobă sau nu inițiativele legislative.”
    multzam frumos ca ne reamintiti despre ce se discuta aici, adica despre proeuropeni si suveranisti;
    pe cine trebuie sa reprezinte PE daca nu tocmai pe cetatenii din statele membre ? faptul ca suveranistii sustin ca nu sunt de acord cu initiativele Comisiei si propun o abordare in interesul cetatenilor e principalul lor atu, e un program pe care electoratul poate considera ca merita sa conteze; nu intamplator am ridicat problema dezbaterii publice, ci tocmai pentru a sublinia ca democratia nu consta doar in mimarea unor proceduri, cat mai ales in consultarea publica; daca un politician pierde contactul cu realitatea de la firul ierbii, va fi sanctionat la vot, ceea ce se si intampla (sau oare ce se intampla ?); iar daca isi imagineaza ca propriul electorat e prea prost sa ia decizii, nu mai ramane decat sa constate ca e si prea prost sa il voteze; iar daca politicienii nostri nu simt realitatea din teren, cat de departe de realitate or fi functionarii aia bruxellezi, aia care ne leaga dopurile de sticle ? care e logica reprezentarii: Comisia se bazeaza ca reprezinta parlamentarii nostri, ca asa e democratic, in timp ce ai nostri se bazeaza pe ce initiaza Comisia, ca asa e proeuropean ? logica circulara da rezultate false cu aparenta de corectitudine;
    „Iar dacă nu e treaba dumitale să pretinzi o anume soluție, atunci de ce o pretinzi?”: inca n-am aflat ce solutie pretind eu, alta decat sanctiunea prin vot, care, teoretic ar trebui sa mai fie in vigoare, dar practic se pare ca nu mai e;
    „Cat despre „restricții aberante“, afirmația este fără echivoc. Puteți da două exemple de astfel de restricții și să explicați în ce ar consta „aberațiile“ respective?” : ati citit destule chiar pe platforma asta si nu sunt dator sa va fac contact cu realitatea pe care alegeti sa o ignorati; totusi, din respect pentru ceilalti cititori, o sa citez chiar un articol publicat pe aceasta platforma:
    https://www.contributors.ro/va-iesi-sau-nu-polonia-din-uniunea-europeana-ultima-decizie-a-tribunalul-constitutional-din-polonia-reanima-aceasta-dezbatere/
    si o sa-l citez si pe @Hantzy : „Polonia șantajează UE.”
    pai cum vine asta: nu ne-am inteles ca avem democratie ? e ca si cum ai spune ca electoratul ii santajeaza pe politicieni !

    • „…si o sa-l citez si pe @Hantzy : „Polonia șantajează UE.”
      pai cum vine asta: nu ne-am inteles ca avem democratie ? e ca si cum ai spune ca electoratul ii santajeaza pe politicieni ! ”

      Este la fel de logic ca asertiunea autorului articolului cum ca daca un stat suveran detine 51% din actiunile la ceva strategic inseamna ca e izolationist. Si autarhic: cum indrazneste un stat suveran sa se conduca singur ?!
      Gimnastica asta mentala aminteste de boli mintale. Si ne si ameninta cu o sarbatoare: cica daca suntem suverani asa cum scrie in Constitutie, o sa plece hienele si parazitii si hotii din tara :) Stiti, astia au vernit sa ne dea, nu sa ne fure…. ce ne facem noi fara ei ?! Va dati seama , sa negociezi marfa ta la pretul pe care-l vrei tu, ca e marfa ta…. oribil ! Iar ala care vrea sa cumpere, nu mai vrea, ca nu avea nevoie , stiti, el voia marfa ta doar asa, ca sa te ajute pe tine….

      • Principiul asocierii este foarte vechi: pentru a putea savura avantajele unui grup, membrii grupului respectiv trebuie să ofere ceva la schimb.
        De exemplu, un aurar din Florența pentru a-și putea deschide o dugheană pe Ponte Vecchio trebuia să adere la breaslă. Obținea astfel acces la deverul fantastic de pe podul ce lega cele două palate ale orașului, dar era nevoit să își vândă marfa într-o marjă de preț convenită în interiorul breslei și cu aprobarea familiei De Medicis, care colecta impozitele. Aderarea la breaslă rămânea însă facultativă, exact ca și aderarea la Uniunea Europeană. Tot așa, dacă Polonia vrea acces nelimitat la Piața Comună, atunci respectă regulile decise în PE, unde au si polonezii reprezentanții lor. Cum au și in Comisie și în Consiliu. Clar acum?

      • de-aici deriva mai multe discutii;
        una ar fi: https://romania.representation.ec.europa.eu/news/romania-proceduri-de-infringement-domeniul-energiei-si-climei-2023-01-26_ro
        alta ar fi reactia/pasivitatea UE la suveranitatea CCR-ului nostru, comparativ cu actiunea contra Poloniei;
        tot @Hantzy dadea un exemplu cu asociatia pescarilor; ok, avem un contract intre pescari; daca vreunul se simte lezat urmeaza un arbitraj la judele pescarilor si stabilirea de compensatii (de ex. Cehia contra Polonia in cazul minei de carbune de la granita), insa aici avem de-a face cu altceva: un pescar coproprietar al baltii e amendat de komisarul baltii, care nu e parte contractuale, ci un „organ” care isi exercita o autoritate stalinista; mai departe, la CJUE, e cam la fel cum se trateaza la noi spetele de drept administrativ, care primeaza din oficiu dreptului civil: nu e o cauza civila intre contractanti, ci o superputere administrativa suprastatala;

    • Prototipescule, o luași iar pe arătură! Dacă europenii sunt împărțiți între proeuropeni și „suveraniștii“ rezultă ca și unii și ceilalți sunt reprezentați în PE, iar majoritatea are prioritate într-o chestiune de „ori-ori“.
      Dacă dumneata vrei ca doar părerea suveraniștilor să conteze, nimic nu stă în calea unui X-exit. Altfel e cam ciudat ca „suveranistul“ să-și dorească să facă parte dintr-o echipă pe care o contestă. Exemplul meu cu pescarul este relevant pentru această situație.

      Apoi, mulțumesc pentru exemplul oferit, însă cerusem unul în care restricțiile aberante să aparțină comisiei europene, iar nu guvernului polonez. În rest, când vorbiți de Polonia și înțelegeți electoratul polonez, atunci și în cazul UE este vorba de cetățenii europeni, nu de politicieni. Sau invers, dacă țineți să confundați UE cu comisia europeana, atunci și Polonia înseamnă tot guvernul polonez. Guvern care a fost respins la ultimul scrutin de electoratul polonez. Asta ca tot vorbeați de „sancțiunea prin vot“.
      În fine, înțeleg ca nu aveți niciun exemplu de restricție aberantă a Comisiei Europene. Chestiile pe care le-am citit pe aici nu sunt decât exprimări care denotă frustrarea unor comentatori, dar nu pot fi folosite drept exemple în sensul solicitat de mine.

    • referitor la resurse, ai nostri s-au descurcat destul de bine, fara insa a face front comun cu celelalte state esteuropene (Polonia, Ungaria, Croatia, Grecia, etc) in situatii mai mult sau mai putin similare;
      https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/romania-raspunde-infringementului-energie-gaze-comisiei-europene-reglementarea-preturilor-restrictionarea-exporturilor-suprataxarea-reactii-urgenta-justificate-contextul-exceptional-21754633
      https://hotnews.ro/comisia-europeana-este-impotriva-plafonarii-preturilor-la-energie-si-gaze-romania-este-obligata-sa-elimine-in-doua-luni-limitele-de-pret-1806139

      ceva insa nu prea-mi iese la socoteala; consumatorul roman este coproprietar pe resursele nationale; in ce fel ar fi incalcata libera circulatie a marfurilor daca i s-ar furniza energie sau gaz pur si simplu gratis ? sau X% gratis si Y% la pretul bursei, unde X%+Y%=100% ? comparativ: e ilegal ca o firma care produce biscuiti sa le ofere actionarilor si angajatilor biscuiti gratis ca fiind o distribuire a profitului ?

  35. Ceea ce avem aici nu e suveranism, ci extremism si izolationism pro-rus si anti-occidental. Niste agitatori de profesie au sarit din batca comunismului in barca extremei drepte. Extremele se ating. Nu degeabs sarlatanul guru a fost omul sistemului ceausist. Imbina acum ceausismul tarziu cu dughinism si conspirationism. Niste prostii. Traim in epoca irationalului, numai aberatii si minciuni care prind la f.multi debusolati. Niste habarnisti, daca ii intrebi concret ce vor fave economic, social, habar n-au ii dau cu „trezirea intru constiinta” si „demnitatea de a fi roman”, sau „iubirea”. Alt increnganit ii tot da cu „articolele” sale de 2 lei in care combate cu pseudostiinta ca o flasneta schimbarile climatice. Cand schimbarile climatice se vad cu ochiul liber, iar Nasa a declarat ca 2024 a fost cel mai cald an din istorie… Ridicol si absurd e putin spus! Impostura multa..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Eugen Radulescu
Eugen Radulescu
Născut în 1958 în București. Absolvent al ASE, Facultatea de Finanțe-Contabilitate, 1982. Doctorat în economie, ASE, 1998. Director și consilier al guvernatorului BNR din 1990 până în prezent, cu excepția perioadelor in care a activat ca : președinte Banca Agricolă/Raiffeisen (1999-2002) și CEC (2005-2007) ; și Consilier al Directorului executiv FMI (1996-1998). Consultant FMI – misiuni în Afganistan, Maldive, Tunisia, Mauritania, Gabon s.a.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro