vineri, iunie 21, 2024

Trei întrebări pentru industria energetică

În text sunt de fapt mai multe întrebări, doar trei având raspuns, celelalte fiind retorice.

De ce importăm energie electrică?

Într-un articol anterior trăgeam un semnal de alarmă: într-un an ( 25 nov 2019 – 25 nov 2020) am importat 23,5 TW și am exportat 7,3 TW.

tipConsumProductieCarbuneGazApeNuclearEolianFotoBiomasaexportimport
medie6592.16291.61116.31147.51723.21308.4788.5154.952.9GWGW
minim40603415276208137627-25-418

maxim933595592185207740301439276986386

total TW355.1338.960.161.892.870.542.58.32.8-7358.823543.2
rap. ANRE

410332126643141330231392138

diferenta

2986.72064.54919.8104.62234.51237.185.1

procent adevarat
27.235.7


procent fals
72.864.3


ANRE ne spune că avem capacități suficiente! Ba mai mult decât atât, raportările sunt către UE. (aici dovada) Minte și nu înțeleg de ce raportarile arată așa de mulți ani!

Mediul privat a investit în special în regenerabile. Singura investiție in “energie securitară” este cea de la Brazi a Petrom. După cum știm, bate vântul și este soare, avem energie atât de multă încât o exportăm. Dacă e o zi noroasă și nu bate vântul, hidro trage tot greul. Daca nu mai poate nici hidro, importăm de ne dor buzunarele. (dovada prețurilor este aici)

Această stare de fapt există de mulți ani. Singura realizare notabilă a statului român în industria energetică este punerea în funcțiune a celor două reactoare nucleare de la Cernavodă. În rest s-a cârpit, s-a furat, s-a închis, s-a tăiat și s-a vândut la fier vechi. Ultima “realizare” este CET-ul gălățean de acum câteva săptămâni.

În rest … ca la autostrazile de pe hârtie! Planuri. Iernutul, noua investiție a Romgaz, va mai întârzia. CEOltenia și CEHunedoara apar cu o groază de megawați fictivi, de stăm și ne întrebăm căți bani încasează pe ei … evident bani din buzunarele noastre. Și la CEO și la CEH se visează retehnologizări, adică pe aceeași instalație învechită (și fizic și moral) se schimbă arzătoarele, adică cele se folosesc praful de carbune vor fi înlocuite cu unele pentru gaz și se vor trage conducte de gaz. Cuvântul ce ar fi trebuit folosit ar fi fost investiții. Investiții în tehnologie și instalații noi. (Revin cu întrebarea: de ce se renunță la cărbune, când se poate renunța la tehnologia prin ardere și să se folosească gazeificarea, cum se folosește in aproape o mie de instalații de pe tot mapamondul?) Mai mult decât atât, toate companiile de stat investesc în regenerabile, în special solar, cunoscând că este o energie instabilă, dependentă de situația meteorologică.

Grozăvia este că instalațiile pe gaz au fost închise. CET-ul de la Brăila nu a mai produs de 7 ani. CET-ul de la Galați s-a închis anul acesta. … Și putem enumera încă câteva instalații pe gaz închise. Cele existente sunt pe vechea tehnologie. (minunea CET Vest al Elcen SA de 180 MW, adică o instalație pe gaz în ciclu combinat, are deja 11 ani de funcționare)

Concluzia este că: nu avem cu ce să producem energie cand nu bate vântul. Situația se va agrava atunci când reactorul 1 de la Cernavodă va intra în reparații capitale, cand instalațiile Hidroelectrica vor ceda deoarece nu au mai vazut de mult o retehnologizare, când lacurile se vor colmata compet, acestea nefiind decolmatate de 30 de ani.

De ce energia electrică se scumpește?

În piață avem următorii jucători: producătorii, care se împart în producători de energie securitară (cărbune, gaz, nuclear) și producătorii din regenerabile (hidro, eolian, solar), un transportator monopolist, câțiva distribuitori ce dețin monopol regional și brokerii de energie – ce se numesc generic furnizori. De fapt acesti brokeri, nu au decât câteva birouri și câteva calculatoare de la care se tranzacționează pe bursa organizată de energie OPCOM. “Băieții deștepți din energie” s-au cizelat, învățând mecanismele bursei.

Prețul producătorului este 54% din prețul plătit de consumator. La acesta se adaugă tarifele pentru seviciile de distributie, de transport și de menținere a sistemului, taxa de cogenerare, certificatele verzi și acciza (de ce este accizată energia?) de 1% – toate reglementate de ANRE.

Trebuie specificat că energia securitară, cea care menține în funcțiune sistemul energetic național, este un produs diferit față de energia regenerabilă. Energia securitară este mult mai scumpă decât cea regenerabilă. Mai mult decât atât, pentru energia regenarabilă noi plătim un fel de subvenție, sub forma certificatelor verzi. (Mai pun o dată întrebarea: de ce energia regenerabilă exportată este subvenționată?)

Producătorul își vinde la bursă energia. Pentru a putea realiza un buget de venituri și cheltuieli veritabil, preferă să vândă în avans pe piața contractelor bilaterale. (Dar să recunoaștem și că nu și-au pregătit oameni pentru tranzacționarea la bursă.) Energia este cumparată în avans de furnizori și revândută în timp, speculând momentele cu preț optim, către consumatori. Bursa de energie s-a democratizat și în timp, cât mai multe entități vor avea posibilitatea de a “juca” pe aceasta. Deci cineva trebuie să își asume riscuri. “Băieții deștepți” întradevăr sunt deștepți, profitul lor provenind din ceea ce ar fi trebuit să fie profitul producatorilor și din manipularea prețurilor plătite de consumatori. Să nu uităm că prețurile din bursa românească concurează cu cele din celelalte burse de energie europene. Tehnologiile și instalațiile noastre sunt mai vechi și au randamente mai slabe, de aici rezultând prețurile necompetitive.

Nu în ultimul rând: managementul companiilor de stat (plătit cu salarii astronomice și nemeritate) a fost politizat cu fel de fel de diletanți sinecuriști care au avut rolul de a căpușa marile companii cu fel de fel de firmulițe de partid. La fel și în ministerul de resort și ANRE, unde șerpăria de interese obscure a făcut ca nici după 12 ani România să nu aibe o strategie energetică. (nu discutam de calitatea ministrilor și conducătorilor ANRE ce s-au perindat în ultimii 30 de ani)

Mai există și companii în energie care nu produc nimic și care nu-și au rostul. Amintim doar câteva: Hidro Tarnița, Electrocentrale Grup, SAPE, fara a intra în amănunte. Acestea au consilii de administrație, directori, secretare, mașini cu șoferi, toți cu salarii imense … dar nu produc nimic.

Concluzia este: Niște băieți deștepți cu protecția statului, căștigă de la producători, de la consumatori, din energia regenerabilă subvenționată și din jocul import – export. Subliniem: este legal! Clientela politică trebuie servită cu “gazde” apte de a fi căpușate.

De ce nu avem autostrăzi?

Nu pare un subiect legat de energie, dar este! Transportul înseamnă carburant, înseamnă energie. În România circulă zilnic minim 300.000 de camioane. Dacă acestea ar circula pe autostrăzi, ar consuma mai puțin, timpul alocat transportului fiind mai mic.

Socoteală simplă: un camion sta în trafic în plus minim 3 ore / zi. Acesta consumă în plus 30 de litri de motorină / ora. Deci 300.000 de camioane x 3 ore / zi x 365 zile / an x 30 litri = aproape 10 miliarde de litri de motorină. Motorina este (să zicem, pentru ușurarea calculelor) 1 euro. Deci la mijloc sunt 10 miliarde de euro care intră în buzunarul producătorului, transportatorului și distribuitorului și al statului român prin accize, taxe si impozite.

Concluzie: În cazul în care am avea dezvoltată o infrastructură serioasă de transport auto, statul cu producătorii și distribuitorii (în bună colaborare cu decidenții din industria energetică) vor pierde 10 miliarde de euro într-un an din care aproximativ jumatate se duc în bugetul de stat și jumătate în profiturile companiilor producătoare (și distribuitoare) de motorină. (Și ne mai întrebăm de cum este posibil ca lobby-ul unor companii energetice la nivel guvernamental să aibă succes!)

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

 1. Drumurile României sunt construite pe vechile drumuri de căruță. Țăranul român trebuia să șerpuiască pe deal pentru ca boii să poată să tragă carul încărcat cu cereale. Noi nu am făcut decât să asfaltăm acele drumuri.
  Avem nevoie de corecții ale drumurilor, eliminarea curbelor, atenuarea vârfurilor de pantă, îndreptarea drumurilor și construcția altora mai drepte. Nu există nicio justificare pentru a merge șerpuit la câmpie. Toate curbele strânse de pe vechile drumuri generează pierderi în economie. Bineînțeles, corecția drumurilor se face cu expropieri și investiții, dar aceste investiții se vor întoarce înzecit în economie.

  • Tocmai asta se spune mai sus.. nu se vrea fluidizare de trafic..S-ar consuma mai putin.. Anvelopele de tir se uzeaza mai repede in curbe.

 2. Am invatat cate ceva din artïcolul dvs. Am doar o adaugire la sectiunea legata de transporturile auto.
  „Dacă acestea ar circula pe autostrăzi, ar consuma mai puțin, timpul alocat transportului fiind mai mic.”
  As spune ca daca marfurile ar circula pe cale ferata in loc de camioane s-ar consuma mai putina energie. Am copiat un sistem cretin din tari precum Canada, USA, Brazilia sau Australia, unde distante mari, lenea si interese oculte au dus la ignorarea si/sau distrugerea sistemului feroviar in favoarea celui rutier. Perseveram in investitii uriase in autostrazi in loc sa modernizam sistemul feroviar.

  • As spune ca daca marfurile ar circula pe cale ferata
   Poti sa spui cit vrei, dar transportul pe cale ferata are mari dezavantaje legate de punctualitate, durata transport etc. asa ca nu va inlocui niciodata transportul pe sosea.!

   • Nu e vorba de inlocuire, ci de folosirea a ceea ce avem si nu de a cheltui zeci de miliarde de euro pe care nu-i avem pentru a construi autostrazi pe care sa se miste mai repede cateva camioane cu doua butii de palinca de la Oradea la Bucuresti.
    Cat despre viteza exista suficiente marfuri care nu au nevoie de viteze mari, nu transportam numai oi sau pepeni. Transportul maritim este si mai incet dar tot este mai competitiv decat orice alt tip de transport.

 3. niciun cuvant despre bruxelles, artizanul acestei noi spolieri a romanilor?! nici macar o aluzie la tatal acestui sistem impus cu forta? fara insistenta suspecta a bruxelles-ului inclusiv cu scrisori de amenintare pe fata acest sistem nu s-ar fi facut niciodata la noi!

  • Stimate domn, problema este la noi! nu suntem in stare sa vedem oportunitatile, avem politicieni incompetenti si care se vand pe nimic. Nu UE e de vina ca nu s-au facut investitii in energia securitara! Nu UE e de vina ca noi nu stim sa ne aparam de capuse! Legistatia europeana este aceeasi peste tot. Macar un lucru simplu nu il facem (ca nu avem cu cine): sa participam activ la realizarea ei, astfel am ocoli niste ani problemele pe care trebuie sa le rezolvam.

  • bai Ivan, mai termina cu soparlele cu Bruxelles-ul. Bruxelles-ul ne da bani de nu putem sa-i cheltuim.
   … Spune-i la Putin sa se duca naibii cu tot cu clica lui.

 4. La aceste 3 intrebari va dau un singur raspuns:
  Energia electrica fost produsa de companiile de stat care sunt capusate de politruci! (Petrom este o exceptie pentru ca a fost obligata sa investeasca prin contractul de privatizare si de asta a facut centrala!)

  • Contrectul de peibatizare prevedea ca sunt obligati sa investeasca o suma de bani. E mai simplu sa gestionezi 1 investiti de 500 M on loc sa gestionezi 50 de investitii de 10M.
   Gazul ieftin nu mai a fost asa de ieftin, noroc ca si-au pus ministru si le-a rezolvat problema. A fost si gazul ieftin o ,oportumitate”!

 5. Ca să fim exacți până la capăt, există și posibilitatea ca acele capacități raportate de ANRE să fie suficiente, dar nu și rentabile. Nu știu concret situația termocentralelor pe cărbune, dar în situația în care energia din import e mai ieftină decât cea produsă de ele e normal (din punct de vedere al pieței) ca ele să stea iar noi să importăm… Ceea ce nu e normal (din punctul de vedere al autorităților) e să stăm și să ne uităm la situație fără să facem nimic. Presupun că directorii își iau salariul chiar dacă nu au curent de vânzare…

  • uitati-va in tabel: carbunele si gazele au cele mai dezastruoase raportari. mai adaugam ca la CEO puterea calirifica a carbunelui e extrem de slaba.

   • Păi nu trebuie să mă uit nicăieri, că știm care e situația, am vrut doar să o subliniez. Unora le place să se iluzioneze în acest fel. Functionăm într-o economie de piață, deci dacă nu produci competitiv e ca și cum nu ai produce deloc. Cei care raportează că „avem destulă capacitate” sunt frații celor care plâng după tot restul industriei comuniste. Realitatea e că atunci când nu există cumpărători pentru marfa ta, prăvălia e ca și cum n-ar exista. Ori o închizi ori faci ceva. Și slavă domnului, posibilități sunt, că nu mai e nici embargou industrial, nici nu e chiar tehnologie spațială… Dar e mai simplu să stai între ruginituri și să plângi de mila „industriei românești” pe care ai lăsat-o să se degradeze prin nepăsare și neglijență…

 6. In sfirsit un articol cu cap si coada. Ar trebui poate adaugat si presiunea facuta de aiuritii de a EU.

  Nu stiu daca e motiv de consolare dar nici in Ge nu e mai bine, ci chiar mai rau. Inchiderea centralelor nucleare si, in curind, ale celor pe carbune duce si la despagubirea acestor firme. E vorba de mai multe miliarde. Cine plateste aceste despagubiri!?

  P.S la mijlocul lui decembrie am bagat motorina cu ca. 1€/litru. Acum e 1,25… nu, nu s-a scumpit, ci s-a reasezat, spre binele poporului, a crescut impozitul pe codoi!

 7. Prin liberalizarea pietei de energie, consumatorii casnici sunt dati pe mana unor intermediari, care cadtiga prin comisioanele aplicate clientilor. Nici nu produc energie si nici nu detin retea proprie de distributie. Nu au capacitatea tehnica de a face investitii si interventii de anvergura. Enel nu a facut de la privatizare nici jumatate de investittile promise si la intelegere cu statul va iesi din piata, plus softul cu probleme mereu, cu tot felul de erori. Romania nu numai ca s-a desindustrializat dar s-a si dezernegizat, iar importurile vor creste cu fiecare an. Pana la punerea in functiune a inca doua reactoare nucleare noi, vor mai trece zece ani, iar cele vechi vor trebui scoase din uz.

 8. Nu am cuvinte. Aceasta este o speță care ne arata cine sunt cei care conduc de 30 de ani acest popor de moluște. Ii regăsim la fiecare 4 ani la diverse partide pe listele electorale pe poziții eligibile.

 9. CE sa „gazeifice”, mai? Piatra seaca? Tu nu intelegi ca raportarile in minerit au fost false, zeci si zeci de ani?
  Va da omu’ mura-n gura modalitatile in care s-a furat (si in care se intentioneaza sa se mai traga tzepe peste tzepe) – si voi, nimic: batman, batman…! :P
  Ati ramas cu capu’ la lozincile alea, „avem o tara frumoasa si bogata si un popor harnic si cutezator” samd…! Pai, cum vezi ca e poporul, asa e si „bogatia”! S-a dus! S-a distrus! Zacamintele? Nimic! niente! nada!

 10. Primul mare vinovat pentru situatia descrisa in articol este poporul roman. Din cauza imbecilitatii majoritatii romanilor, din cauza incapacitatii de intelegere a unor lucruri relativ simple de catre majoritatea romanilor suntem in aceasta situatie. Timp de 30 ani, tara a fost dominata in permanenta de lepre provenite din sistemul comunisto-securist(PSD si asociatii sai de-a lungul celor 30 de ani), pentru ca asa au votat romanii. Dominatia acestor impostori a fost permanenta! Niciun guvern NonPSD nu a reusit sa destructureze increngatura PSD(hoti, impostori, incompetenti), omniprezenta in toate institutiile statului roman, in toate domeniile vietii social-economice din Romania.

  Inclusiv o buna parte dintre operatorii economici privati sunt sub influenta mafiei patronate de grupul infractional PSD. Contra unor beneficii financiare in afara legii, operatori economici privati spaguiesc personaje din adiministratie sau ofera contracte de munca bine platite rudelor si odraslelor personajelor din mafia PSD. Evident, vaduvind bugetul Romaniei de sume care sunt destul de importante.

  Vina bravului popor apare si atunci cand evaluam capacitatile fortei de munca din Romania. Odraslele muncitorimii din vremea comunismului au aceleasi metehne ca si parintii si bunicii lor. Sunt maestri in arta lucrului prost facut. Fentarea angajatorului este principalul obiectiv al muncitorului roman. Lucrari prost facute si, daca se poate, se si fura cat se poate de mult. Faptul este cunoscut si tolerat, ascuns sub pres, pentru ca de indivizii acestia este nevoie atunci cand PSD trebuie sa organizeze asa zisele proteste spontane ale sindicatelor, atunci cand, un guvern care chiar doreste sa faca lucruri bune, pune in pericol mafia PSD.

  Particularizand la cazul industriei energetice, ce pretentii putem avea de la ANRE, atata timp cat acolo este plantat ca sef, de catre PSD, electricianul Chirita…proletarul Chirita! Fost lider de sindicat, fost deputat PSD…..calea normala de parvenire prin mijloace de tip comunist!

  Pana cand aceasta armata de impostori nu va fi inlaturata, sansele de dezvoltare si civilizare ale Romaniei sunt aproape nule! Momentan, in Romania, traim in tipul de societate creat de PSD, ce poate fi denumit: DOMINATIA PROSTILOR SI A HOTILOR ASUPRA CELORLALTI.

  • Eu nu as spune „hoti si prosti”, as spune interesati. Interesatii (si complicii lor) sunt mai numerosi decat „ceilalti” (adica cei care participa la piata libera) si nu vor sa se vaccineze!

  • „Niciun guvern NonPSD nu a reusit sa destructureze increngatura PSD(hoti, impostori, incompetenti),……..”
   Nici n-avea cum atunci cand accepti „traseisti” de la PSD.
   A se vedea cati PSD-isti au fost transferati inaintea ultimelor alegeri (locale si parlamentare) la PNL si cum se impart functiile care at trebui ocupate pe baza de „meritocratie”, clamate doar cand esti in opozitie.

   • Corect! Este insa doar una dintre cauzele dominatiei permanente a smecherilor de provenienta securisto-comunista.

    De PNL mi-e scarba demult! Am iertat cumva tradarile din decada 1990-2000, presupunand ca a fost vorba doar de cativa securisti infiltrati, de care se vor desparti….delimita, la un moment dat.

    Dar incepand cu mascarada guvernului Tariceanu sustinut de PSD, apoi cu USL si premierul de la Grivco, apoi cu toleranta premierului de la Grivco relativ la PSD, faptele comise nu mai pot fi trecute cu vederea. Sunt extrem de multe de spus in legatura cu colaborarea PNL cu clica PSD. Increderea mea in PNL este ZERO. Cu minime exceptii privind cateva nume de oameni cinstiti si corecti. Capacul mi l-a pus nemernicul de Predoiu! Am pierdut un an si jumatate degeaba, nu s-a reformat nimic in justitie! Mai mult, au fost numite in functii de procurori sefi persoane complet lipsite de profesionalism, integritate si moralitate.

    Singura noastra sansa, azi, este USR-Plus! Sansa noastra azi depinde de USR-Plus. Daca vor fi integri pana la capat, daca nu vor face compromisuri, daca vor bloca orice incercare a PNL de a nu lovi in PSD, s-ar putea sa poata face mult pentru tara.

    E greu! Clica comunistoida a facut tot posibilul sa discrediteze USR-Plus, si o va face si in continuare. Vor sa acrediteze ideea ca acestia sunt un fel de neomarxisti, ca sunt un fel de stanga modern-moderat-extremista, acreditand in acelasi timp ideea ca haita de tembeli numita AUR e o chestie de dreapta.

    AUR e o facatura de sorginte securisto-comunista, sustinuta de clica de securisti din BOR, de cativa „oameni de afaceri” de bine, tot de provenienta securisto-comunista.

    Sa nu uitam insa, ca toate aceste scursuri isi bat joc de noi din cauza imbecilitatii majoritatii romanilor. Masa imensa de conceteni imbecili ne-a dus in starea de fapt de astazi.

    Sansa noastra este reprezentata de USR-Plus si presiunea USA+UE. Sunt totusi destul de pesimist. Am senzatia ca nivelul de imbecilitate e din ce in ce mai inalt! Sper sa ma insel!

 11. Am verificat ieri, sunt in Romania 58 „furnizori”de electricitate, multe SRL-uri de apartament.
  Daca as avea timp mai mult as merge sa le vad faimoasele birouri.
  Sunt convins ca multe sunt proprietatea unor politruci de la PSD, PNL si chiar UDMR (exista una din Odorheiu Secuiesc) . Unele nici nu au o pagina web (de exemplu RES Energy Solutions SA sau Plenerg SRL) sau una functionala (de exemplu Restart Energy One SRL). Dupa date de pe web RES Energy Solutions SA din satul Borsa – Bihor avea anul trecut 2 angajati.
  Nici pagina ANRE nu este mai breaza, o lipsa totala de profesionalism. In plus cine dracu a verificat seriozitatea acestor companii?
  Cand te gandesti ca sefii de acolo au salarii de 10-11000 Euro/luna te apuca rasul (si plansul).
  Nu stiu ce dracu a facut guvernul PNL in ultimul an cand a reusit sa numeasca niste membri PNL tampiti la Administratia Apelor din judete, sa aduca niste fufe din provincie prin ministere in Buc, dar n-a reusit sa schimbe conducerea unei agentii importante.
  Tare ma tem ca repetam povestea celor 15000 specialisti din 1996.

 12. Cererea energiei electrice va creste considerabil in urmatoarele decenii (in paralel cu raspandirea vehiculului electric, IoT, robotiii autonomi, logistica comertului online, etc). Romania are oportunitatea sa isi construiasca un sistem energetic descentralizat de ultima generatie, bazat pe regenerabile (hidro, eolian, solar, bio) in combinatie cu backup pe gaz + sisteme de stocare inteligente si un base load (gaz+nuclear?) in jur de 20-25% din mixt. Partea faina este ca UE este pregatita sa contribuie din greu (cu zeci de miliarde) pentru realizarea acestui obiectiv si avand in vedere resursele Romaniei (hidro/solar/eolian/biomasa precum si gaz natural) in urmatorii 10-20 de ani, Romania ar putea deveni lejer un lider regional si un hub /exportator de energie (o oportunitate istorica/rara). In plus, daca guvernele stiu cum sa bata fierul (si cum sa atraga investitori) Romania ar putea deveni si un producator de componente fotovoltaice, invertoare, baterii, pompe de caldura, etc (cererea componentelor in domeniu va creste in intreaga Europa si in intreaga lume).

  Pentru a atinge o asemenea tinta, in opinea mea, „statul” ar trebui sa vanda pachetele majoritare de actiuni (din intreprinderile energetice) sau o mare parte din ele si sa atraga cat mai muti investitori privati in domeniu, asa cum au procedat si statele economiilor dezvoltate, e,g, SUA, UK, Germania, Japonia, Italia, Franta, Australia, Canada, Tarile de Jos, Spania, et al (nu este necesar sa reinventeze romanii apa calda). In economiile dezvoltate, statul creaza un mediu prielnic si atractiv in scopul atragerii incestitiilor, dezvolta strategii coerente /sustenabile de dezvoltare si dirijeaza investitiile cu ajutorul parghiilor pe care le detine (reglementari, instrumente fiscale, etc). Investitiile si treaba este jobul sectorului privat (statul doar colecteaza taxele, administreaza banul public in mod coerent /eficient /transparent si ofera publicului servicii de calitate).

  In ceea ce priveste absorbtia fondurilor UE (modernizarea infrastructurii, autostrazi, centuri, strazi rapide, cai ferate moderne, tranzitia justa, coeziune, dezvoltare, etc) cred ca reorganizarea /reformarea Romaniei dpdv al administrarii este iminenta. Nu in mod intamplator, Romania este codasa la capitolul absorbtiei fondurilor, reuseste „cu chiu, cu vai” sa construiasca vreo 60 km de autostrada pe an, in timp ce altii (spaniolii, italienii, polonezii, etc) reusesc sa construiasca doua autostrazi paralele!

  https://www.contributors.ro/succesul-polonei-in-absorbtia-de-fonduri-europene-modelul-care-nu-a-putut-fi-urmat-de-romania-i/

  https://www.contributors.ro/succesul-polonei-in-absorbtia-de-fonduri-europene-modelul-care-nu-a-putut-fi-urmat-de-romania-ii/

 13. Automobilele electrice inlocuiesc pe cele clasice si implica reducerea consumului de carburanti (benzina/motorina) iar robotii, IoT, logistica comertului online sunt cu componente electronice cu consumuri de energie mici (sau mult mai mici decat sistemele pe care le inlocuiesc). Deci, una peste alta, cosumul de energie ar trebui sa se reduca; totodata, unele forme de energie primara isi schimba partial ponderea (ex.petrol si gaz metandin carburanti/combustibil in produse plastice din industria petrochimica) si sunt inlocuite de altele:hidro, solar, eoliene etc.

  Din cele 10 tari enumerate, 7 fac parte din Grupul celor 7 (statele cele mai industriaizate din lume) l”……..statele economiilor dezvoltate, e,g, SUA, UK, Germania, Japonia, Italia, Franta, Australia, Canada, Tarile de Jos, Spania, „.
  In opinia mea nu se poate aplica in Romania solutia dvs., adica vanzarea pachetelor majoritare de actiuni din industria energetica. De ce? Din cauza inexistentei marilor consumatori de energie electrica – adica industria care e sublima, dar lipseste in Romania ca sa nu vorbim de nivelul tehnologic al intreprinderilor in special cele termo-energetice.

  • Deci, una peste alta, cosumul de energie ar trebui sa se reduca
   Inca unu din categoria visatori de cai verzi…
   1. Masinile electrice nu au consum mai scazut de energie, daca faci un bilant total, de la producere, transport, stocare, distributie etc.
   2. Nici logistica comertului online nu duce la economie de energie, ci din contra.
   3. populatia lumii creste, lumea vrea sa traiasca mai bine, sa calatoreasca mai mult, sa aiba locuinte mai mari, sa aiba climatizare, piscina etc.

   Deci afara de visele umede ale unora doar saracia ar putea duce la reducerea energiei si/sau pandemia.

   • @neamtu tiganu
    In adevar unii au vise umede iar unii au vise realiste.
    Fiecare are parerea sa strict pe experienta si cunostintele profesionale in domeniul de specialitate fara bias.

 14. Ceea ce se intampla acum in energia electrica este efectul unor privatizari smechere si hoate. Si in in telecomunicatii fixe, gaze, petrol, cai ferate, alim.apa, ca resurse strategice, statul trebuia sa pastreze 51% din actiuni si sa arate interes pentru populatie. Dar a vandut tot unor investitori slabi si smecheri, care nu au urmarit decat un profit cat mai mare. Acesti investitori din alte tari tot de stat sunt si nu din mediul privat. Actiunea de aur trebuia sa ramana statului. Asa ca acum avem conscintele cand unele institutii ale statului de control, precum ANRE isi dau mana cu mafioti in dauna clientului roman, si apoi ne intrebam de ce creste saracia in Ro ?!!!

 15. Vad ca exista ceva confuzii despre tenditele consumului de energie pe tremen lung.
  Exista studii serioase, nu pareri, care arata ca in UK cresterea consumului de energie a fost exponentiala pana in 1973, apoi a crescut linear pana in 2000 cand s-a cam stabilizat. In USA consumul de energie s-a stablizat cam prin 2002.
  In paralel costul energiei ca procent din GDP a scazut continuu de la revolutia industriala, cand era de peste 50% din GDP si s-a aplatizat prin ~2000 cam la 8-9% din GDP ((la acest cost este inclusa si energia necesara furnizarii alimentelor). Practic exista o limita a consumului (prin eficientizare si disparitia unor industrii energofage) dar si o limita de jos a reducerii pretului. Aceste tendinte sunt prezente si in alte tari in care exista statistici pe termen lung (un exemplu bun este Suedia). Tarile mai putin dezvoltate vor urma traiectorii similare, dar cu o intarziere de 10-30 ani sau mai mult. In fapt nimeni nu stie ce se va intampla dincolo de 10 ani.
  Problemea cheie nu este cata energie putem consuma ci cat la suta din GDP putem aloca consumului de energie. Tarile care aloca prea mult din GDP pe consumul de energie sunt ineficinte energetic si ca rezultat aloca prea putin pe alte domenii importante (educatie, sanatate).

 16. Raspunsul la intrebarea din titlu:
  Romania nu are decat incompetenti in posturile cheie , atat la guvernare cat si in marile monopoluri nationale.
  Nepotismul e in floare. Toti directorii isi angajeaza copiii, nevestele, amantele … Incompetenta, indiferenta si prostia e in floare.
  De-aia am ajuns sa importam curent de la unguri …
  Ar trebui sa le crape obazul de rusine tuturor celor aflati in posturi cheie din marile monopoluri nationale.
  Dar, deh … li se rupe. Banu vine lunar, ce sa ne mai strofocam pentru binele natiunii.
  Rusine, Rusine, Rusine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro