luni, decembrie 2, 2024

Va jucati cu focul

Vad ca acum se poarta afirmatia ca toate generatiile sa se dea la o parte ca a aparut Noua Generatie care stie si face si drege si are valori senzationale, de te doare mintea in postmaterialismul si spiritul ei public si de sacrificiu etc. etc. etc. Si ca Romania e a lor, ca viitorul e al lor, al astora din generatia asta binecuvantata de Istorie. Si ca ce se baga celelate generatii? Sa se dea la o parte. Gata, partie!

Sincer, eu ma asteptam la mai mult simt istoric, discernamant si in general bun simt elementar de la autoproclamatii teoreticieni si ideologi ai acestui fenomen ce tine preponderent de psiho-sociologia maselor si care capata pe zi ce trece accente de patologia vietii publice.

Sa vii sa reciclezi iar a enspea oara mitul Generatiei Tinere si Mantuitoare cand secolul cu sfanta tinerete legionara, juvenetea fascista, regenerarea rasiala nazista etc. nici nu se termina bine, mi se pare nu doar o lipsa de imaginatie ideologica dar si o dovada de iresponsabilitate crasa.

Eu fac apel la cei cativa oameni maturi si banuiti de a avea ceva minte in cap si care au ramas in mijlocul strazii cu petu’ intr-o mana si pixul in alta. Ii rog sa considere serios responsabilitatea ce o au pentru formulele ideologice si retorice pe care le incurajeaza si raspandesc in jurul fenomenului colectiv in cauza.

E in regula daca modalitatea ta de a-ti afirma identitatea sociala incerta, a-ti camufla nesiguranta intelectuala si de a-ti defula energiile ramase nefolosite si in surplus din motive care ne scapa este sa iesi in strada si sa strigi pentru cauze avand ratiuni si finalitati dubioase. Cat timp nu blochezi circulatia, nu spargi geamuri si nu subminezi ordinea statului de drept si economia, poti sa te manifesti oricat de stupid vrei. E democratie.

E altceva sa te apuci sa teoretizezi si ideologizezi problemele tale identitare, intelectuale si personale in formule dubioase care au un potential social malign daca ajung sa motiveze si inspire miniti mai slabe dar convinse ca Istoria, Natura si Universul vorbesc prin ele si le-au incredintat o Misiune Istorica.

Atat spun. Asumati-va responsabilitatea pentru ce va iese din pix, tastatura sau gura. Va jucati cu focul.

Distribuie acest articol

184 COMENTARII

  1. Cred că problema reală nu e a lor, ci a modului cum au crescut, au fost crescuți sau au fost lăsați să crească. Revoluția Islamică din Iran nu a avut drept cauză ideile islamiștilor, ci modul în care se trăia în Iran pe vremea șahului. Similar, legionarii nu au apărut din senin, ci ca o contrareacție la corupția generalizată din politica românească și criza economică din perioada interbelică. Iar crizele nu sunt date de la Dumnezeu, ci generate de incompetența politicienilor.

    Cred că situația actuală este similară, politicienii corupți își ascund incompetența sub accente de autoritarism, unele transpuse direct în legislație, altele exercitate la modul informal, iar reacția noii generații (fără majuscule) este explicabilă. Nu justificată, dar totuși explicabilă. Pentru noi, cei trecuți de o anumită vârstă, e clar că soluția nu e să dăm foc la casă pentru a scăpa de mizerie. Dar pentru ei, mai înclinați spre acțiune decât spre analiză, a da foc la casă poate părea o soluție.

    Și, repet, vina nu e a lor, ci a politicienilor incompetenți care au creat mizeria din casă și senzația lipsei totale de perspective.

    • În esență observația e corectă. Dar cred că și Nae Ionescu se juca cu focul: dincolo de cămașa verde Eliade, Cioran și poate întreaga generație 27 au rămas martori stingheri ai modernității nostre ratate. E greu să dai verdicte în domeniul ăsta – Diavolul și Bunul Dumnezeu nu ies în lume fără „obrăzare” trecătoare…

    • De ce nu e justificata reactia? Si de ce aceasta „condescendenta” fata de proteste si generatie (fara majuscule), ambele prezente – evident – si in articolele domnului DPA? Mizeria si lipsa de perspective sunt cat se poate de reale si dureroase. Sistemul, politicienii corupti si incompetenti, mizeria care-i pana-n grinda, toate vi le datoram in mare parte dvs., a celor trecuti de o anumita varsta. Puteti sa ne explicati protestul si sa-l analizati, facand asta nu veti matura mizeria nici macar de pe prag. Si nu avem de gand sa dam foc la casa, ci doar sa aruncam matura si sa punem mana pe lopata. E nevoie.
      Imi permit, in limita posibilitatilor disponibile aici, sa protestez fata de lumina in care articolul prezinta protestatarii cat si fata de paternalul „va jucati cu focul”. Fac asta scriind ca anonim, neasumandu-mi ce-mi iese din tastatura. Nu am o identitate sociala incerta, nu sunt nesigur intelectual, nici comunist, nici legionar, si am niste ratiuni si finalitati foarte bine definite pentru care ies in strada. Si majoritatea covarsitoare (cu exceptia catorva devianti) sunt asemenea mie. Fara o misiune istorica, dar cu dorinta de a forta incompetentii corupti care ne conduc sa tina seama de societatea civila. A, si nu particip la protestul impotriva gazelor de sist, care e vizibil mai agresiv si populat intr-o masura mai mare (desi, iarasi, nu majoritar) de extremisti.

      • Ma vad nevoit sa va contrazic. Varsta in sine nu te face cinstit sau corupt si nici slugarnic sau demn. Educatia face diferenta. Nu am votat niciodata cu Iliescu, nici macar atunci cand toti prietenii s-au dus sa-l voteze ca sa nu iasa Vadim Tudor presedinte. Am spus atunci ca iese Iliescu presedinte si fara mine si ca nu vreau sa ajung sa trebuiasca sa le spun nepotilor ca am votat vreodata cu Iliescu, indiferent de motive.

        Inteleg lipsa de perspective din RO si inteleg exasperarea tinerei generatii, dar solutia nu este sa dam foc la casa. Cred ca stiu si care ar putea fi solutia, ramanand totusi in limitele democratiei si ale statului de drept. Dar e un pic cam devreme sa vorbim despre asta. Asa cum au trecut peste 20 de ani, mai pot trece inca 5-6. Dupa o anumita varsta, oamenii invata sa aiba rabdare :)

        • Absiolut de acord. In fond, putem vedea „generatia tinara” nu numai in strada, ci si printre politicieni! Incepind cu Ponta, Banicioiu, Sova, Birchal, tot felul de putze parlamentare, secretare de stat6, purtatoare de cuvint, gasca lui Mazare etc., dar si Voinea, Barbu si alti „socialisti liberali”… sunt din generatia care era de presupus sa aduca schimbarea IN BINE in politica, economia si mediul social roman.
          Ieri chiar la Brasov a avut loc Congresul TSD. Parerea mea intima ceste ca nici tinerii utecisti nu erau de halul astora! Niste oportunisti „focusati” pe ciolan, cu exemple vii a ce inseamna sa intri de la virsta frageda in PSD: Ponta, Sova, Banicioiu… intr-o lume in care nici competenta, nici excelenta in educatie, nici macar ideologia nu mai conteaza.

      • Lopata? cum, nici proletari nu sunt? groparii cui sunt sa-l parafrazez pe marx?
        Societatea civila nu-i o chestie de turma e vorba tot de elite deci nu ma convinge retorica
        Lasati-i sa arda D-le Aligica!

      • @anonim
        as vrea sa comentez doua afirmatii. Prima:

        «Si nu avem de gand sa dam foc la casa, ci doar sa aruncam matura si sa punem mana pe lopata. E nevoie».
        Citesc acest rand lapidar, cu semnificatie alunecoasa, aparent poetica (suna ca un vers) si dintr-o data apare incorfortul de a sti ca un concetatean, un semen de-al meu, a scris asa ceva in alt cod decat cel al poeziei (militante).

        E aici mai mult decat incertitudine, este o deriva intelectuala in acest rand; cel mai grav mi se pare tocmai aceasta vecinatate cu poeticul, cu delectarea, cu placerea, vecinatate greu suportabila si care, cuplat la faptele pe care le stiu de aseara, imi semnaleaza pierderea unor repere.

        De altfel tot mesajul, prin pledoaria pentru „puritate”, „cinste”, „curatenie” ca obiectiv in societate sufera, cum spun moralistii, de pacatul angelismului, de un fel de teribilism euforic, lipsit de inocenta.

        A doua fraza: «cu dorinta de a forta incompetentii corupti care ne conduc sa tina seama de societatea civila. »

        Aici as atrage atentia asupra abuzului continut in verbul „a forta” care conduce spre aceeasi concluzie de pripire intelectuala.

        Scena din care am vazut secvente aseara este total absurda – niste tineri urlau la ministrul culturii, cu niste „texte” moralizatoare care pareau iesite dintr-o piesa, ceva gen Visniec.
        Totul era trait cu bucurie, ca intr-un happening dionisiac. Sincer, cred ca nici cel din urma borfas nu merita asa ceva….

      • „Sistemul, politicienii corupti si incompetenti, mizeria care-i pana-n grinda, toate vi le datoram in mare parte dvs., a celor trecuti de o anumita varsta.”

        Sunteti tanar. Cu timpul poate o sa deveniti si mai tolerant si mai intelept, caci intelligent mi se pare ca sunteti.

        Vedeti ca cei trecuti de o anumita varsta si-au trait o buna parte a vietii in comunism. Nu a fost o perioada cool, ca sa fiu succint. Apoi au trebuit sa reziste la o tranzitie dura, care I-a prins complet nepregatiti. Ma refer la cei care au ramas in tara. S-au descurcat si eu cum au stiut si cum s-au priceput. Iar schimbarile au venit extrem de greu, chiar daca unii dintre noi am fi vrut sa vina mai repede. O sa intelegeti ca societatea are inertie, o inertie uriasa.

        Iar rezultatul tranzitiei mie, care a stat in carca acestei generatii, nu mi se pare atat de dezastruos. Asa cum e Romania astazi, discutam de o tara membra UE si NATO, are un PIB/capita de cam 45% din media UE, un salariu mediu cam de 500 de dolari net, un nivel al datoriei publice printre cele mai mici din UE (37% din PIB) si un sistem parlamentar care a cunoscut mai multe succesiuni de schimbare de putere. Nu e o mostenire asa naspa, nu?

        Daca as vrea musai sa fiu rau, as spune ca dumnevoastra ati ajuns in filmul asta odata cu iPhonul :)

        Noi atat am putut. Poate ca aveti standard mai ridicate. Aratati ca puteti mai mult, dar fiti mai relaxat.

        Si aveti grija la mesaje, e foarte usor ca lucrurile sa degenereze. Citesc pe net prin diverse locuri de ceva vreme lucruri (de dinainte de protestele legate de RMGC) care pe mine ma ingrijoreaza. Asta cred ca voia sa spuna si autorul, daca am inteles eu bine.

  2. Relevanta este varsta spirituala, nu cea biologica. Pe de alta parte constat preponderenta persoanei fata de ideile/initiativele/propunerile emise, ceea ce consider fundamental eronat. Cat despre manifestarile publice ale indivizilor in situatii critice datorate degradarii conditiilor ne putem astepta la orice, din nefericire din domeniul maleficului, istoria ne-o arata cu varf si indesat.

  3. sa nu exageram. se joaca cu un foc de paie. nu are ce sa se aprinda mai departe. ne mai suparam, ne mai certam, dar daca ar fi alegeri maine, tot domnul acela studios care a furat doctoratul in drept penal ar iesi prim ministru. probabil ca majoritatea alegatorilor ar vota si acum, cu doua maini daca li s-ar cere, suspendarea procurorilor basisti gen Papici sau, mai simplu, desfiintarea DNA cu totul (tezele ganditorului politic Dogaru). pana la urma nu stiu cum e mai rau.

  4. Societatea din Romania este atat de intoarsa cu sus-ul in jos incat a devenit extrem de usor manipulabila.
    Inca din prima saptamana a mitingurilor de la Universitate (de la inceputul lui septembrie) au putut fi vazute pancarte cu mesajul „STOP gazelor de sist”. De ce oare ? Poate pt. ca acesta era de fapt, „firul rosu” al acestor manifestatii …
    In ultimele zile, odata cu incercarea de pornire a explorarilor din judetul Vaslui, putem spune ca a iesit la suprafata marea confruntare, pe FOARTE MULTI BANI (zeci de miliarde de dolari) care se va intinde pe cativa ani, confruntare dintre Vest (SUA – Chevron) si Est (Rusia – Gazprom).
    De data aceasta, cu toate poticnelile care ne caracterizeaza ca si tara (in decursul istoriei), cred ca Romania a ales sa joace in tabara corecta. Sa speram ca nu va apare niciun „accident” pe parcurs.
    Cine a ales gresit tabara, s-ar putea sa fie eliminat (vedeti exemplul Realitatea TV).

  5. doua observatii dle. Aligica:

    1) Va construiti un obiect de critica facila. Cine a vorbit de mantuire, misiune istorica si sacrificiu (sa zicem ca fara majuscule)? Cine le cere generatiilor mai in varsta sa faca partie? Daca le cereti celorlalti (cui?) sa-si asume responsabilitatea pentru cele spuse, poate ar fi cazul sa reproduceti mai exact ceea ce ei spun. Ca sa vedem daca merita sau nu sa ne batem capul cu ei.

    2) Cateva zeci de mii de oameni au iesit in strada in primul rand pentru ca nu se simt reprezentati. Mai criticati-i si pe politicienii care mai an mureau de gat cu Chevron si RMGC pentru ca acuma sa vorbeasca din fotoliile puterii de locuri de munca, masuri de siguranta, bani la buget etc. etc. Este perfect normal oamenii sa se simta tradati, este perfect normal sa iasa in strada atunci cand nu se simt reprezentati. Nu e vreun mister care sa va scape, trebuie doar un pic de atentie.

    • Politicienii nu sunt „sfinti” !
      Nu incerc sa iau apararea unuia sau altuia dar nu prea sunt deosebiri fundamentale intre taberele politice ! Din pacate …
      Si inca un aspect: unui politician este mai constructiv sa ii analizezi faptele si nu vorbele.
      Daca politicianul V.V.P. (impreuna cu T.B. si cu altii ca ei) reuseste sa rupa ombilicul prin care vine gazul rusesc, JOS PALARIA pt. plagiator !
      Similar, in 2009 politicianul T.B. spunea pe unde putea in campania de realegere ca nu va scadea salariile si pensiile. Si ce sa vezi: la nici sase luni, acelasi politician lua acea decizie corecta pt. acel moment cu determinare si mult curaj!
      Acestia sunt politicienii cu vorbele si cu faptele lor !
      Vorbele zboara … pe cand faptele raman !

  6. Redau in loc de comentariu o parte dintr-un articol publicat in Ziar de Cluj:

    Hipsterii
    „Mai bine hipster decât manelist”, spune titlul unui recent articol din presa autohtonă. Pe cât de seducător textul, pe atât de pernicios. Totuşi, de ce nu ar fi mai bine cu capul pe umeri, noi, cu sufletul şi mintea noastră, nealiniaţi şi nealienaţi?
    O să vă dezamăgesc, articolul meu nu este despre Roşia Montană. La problema asta încă mă mai gândesc, cu ratiunea mea şi cu expertiza altora, atunci când lucrurile mă depăşesc.
    În niciun caz cu cea a hipsterilor, pe care nu îi consider nici providenţiali, nici reprezentativi pentru societatea românească.
    Pe vremea mea s-ar fi zis că s-au scurs râuri de cerneală pentru a descrie fenomenul acesta, de s-ar fi întâmplat. În vremea hipsterilor, spunem că mulţi „gigabiţi” s-au lăsat irosiţi…Şi mulţi dintre neuronii mei şi ai domniilor voastre, care mai sunteti inca preocupati de framantarile țării. Cu cei care mi-au rămas, mă străduiesc să judec singur şi critic.
    Mă sperie lipsa criticii – întotdeauna necesare! – pe care o constat, la adresa curentului cu pricina, ceea ce face ca situaţia să fie mai periculoasă decât poate părea.
    Vorbind despre hipsteri si toata ofensiva lor sociala aproape de nimeni stavilita, am sentimentul bizar că o bună parte a opiniei publice işi imaginează că tocmai se împlineşte vreo profeţie biblică, altminteri nu-mi pot explica veritabila prosternare a unei semnificative părţi a intelectualităţii româneşti, la care asist cu necontenită uluire.
    Cum nu (mai) au nevoie sa le cânte cineva în strună, hipsterii noştri, în definitiv nişte condamnaţi si ei la nefericire, ca toţi românii, încerc să le ofer nişte „strunire”.
    Vă las să găsiţi dumneavoastră părţile bune – care cu siguranţă există – şi o să vă
    împărtăşesc doar ceea ce le reproşez eu „patern”, hipsterilor, într-o ordine aleatorie, asumându-mi inevitabilul risc al generalizării şi nedorind să-mi reprim o anumită simpatie pe care mi-o stârneşte tinereţea lor.
    1. Gradul de diluţiune.
    Tocmai amploarea pe care curentul, cu tendinţa de „mainstream”, tinde să o aibă în rândul tinerilor educaţi (în sistemul de referinţă dat), este de rău augur. Dinamica fenomenului – viu – este şi mai elocvent – pesimistă.
    Nu există „calitate în cantitate”. Şi nici identitate sau autenticitate. Hipsterismul a plecat, ca orice frondă, de la un miez dur şi nărăvaş al tineretului sensibil – cu înclinaţii artistice, în speţă – şi continuă printr-o diluare constantă, o îndepărtare de origini.
    Paradoxal, mişcarea „anti-snobism” devine zilnic victima propriului succes, o banală modă.
    ” Un fel de mancare in jurul caruia vad prea multa lume nu ma mai ispiteste”, spunea Julien Green.
    2. Stangismul.
    Pe cât de inevitabil – ca şi ateismul, la care o să mă refer –, pe atât de cert şi de nociv. Se zice că drumul spre înţelepciune al oricărui intelectual „rasat” are şi un parcurs pe partea stângă, deci n-ar fi nimic rău în asta. Dar nu sunt defel de acord cu teza aceasta sofistică şi am nenumarate exemple contrarii.
    Aplecarea naturală spre ideologia de stânga – socialistă, fals moderată – le răpeşte acestor tineri rolul de ferment al progresului real, de promotori valabili ai unei alternative. Lenin, Trotzki, Buharin şi alţi „progresişti” de teapa lor, au fost tot un fel de hipsteri („se sparie gandul!”). Au spulberat o orânduire socială nedreaptă şi au înlocuit-o cu iadul pe pământ.
    Să nu ne imaginăm că obnubilata noastră societate e mai bună – păstrând proporţiile şi actualizând vremurile – decât putredul imperiu ţarist. Anti-corpii unei societăţi sănătoase se dezvoltă prin practica democraţiei, sublimă, dar inexistentă, în ţărişoara noastră.
    Desigur, cei care cred că acest tip de filozofie poate genera progresul societăţii, mă vor înfiera, cu bine-cunoscuta mânie. Parafrazând un – sigur – „ne-hipster”, pe numele lui sir Winston Churchill, mi-aş da viata doar pentru ca ei s-o poata face…
    Nu pretind de la hipsteri – şi de la niciun simplu cetăţean – să ofere soluţii concrete, transformându -se – de pildă şi Doamne fereşte! – în partid politic. Nu lipsa lor de organizare mă îngrijorează, ci lipsa lor de substanţă.
    3. Ateismul.
    Numit în mod înşelător şi spirit „liber-cugetător”. Ca şi stângismul, pare – cumva – inexorabil. La fel de fals! Cunosc tineri remarcabili cu o profundă credinţă, dăruiţi cu o „carenţă” de tentaţii materialist – dialectice. Nu e musai nevoie să fii mai întâi necredincios, sau să ajungi la capătul cunoaşterii ştiinţifice, precum Einstein, pentru a te întâlni cu transcedentalul şi pentru a realiza că nu eşti buricul universului. Sau că , de la un punct, viaţa nu are nicio noimă fără Dumnezeu, o variantă „pragmatică” a credinţei şi, totodată – singura cale spre fericirea posibilă, împăcarea cu sinele şi cu lumea.
    „Păcatul de moarte” al acestor tineri care se cred „miez”, e tocmai fanatismul lor acoperit de măşti „liber-cugetătoare”, intelectualismul lor deşănţat, un eufemism al ne-credinţei.
    Ceea ce cred eu că nu înteleg ei şi toţi indivizii lipsiţi de o educaţie profundă şi de simţ moral, este imposibilitatea fiinţei umane de a se situa în afara binelui sau a răului. Evident, nu susţin o anumită versiune a credinţei -nu sunt un religios practicant-, ci doar nevoia de a crede pentru a fi.
    4. Pseudo-cultura.
    Este deja un eronat truism că hipsterii sunt cei mai educaţi dintre muritori. Mă rog, dintre români şi dintre tineri. Cu siguranţă, sunt peste media românilor şi reprezintă un fel de elită.
    Zic „un fel”, pentru că mă întreb care o fi însă fundamentul lor – şi al elitelor noastre – cultural real? Ştiţi ce muzică ascultă, de pildă, hipsterii cei tineri si multi, carora le este destinata critica mea ? Cei mai „rasaţi”, care se cred un fel de specie superioară, printre zei, preponderent „electro” si „minimal”. „Patura inferioara” a hipsterilor are o mare slabiciune pentru „indie rock”. Daca n-ati ascultat niciodata asa ceva, va recomand, in scopul intelegerii fenomenului.
    De acord, e indiscutabil mai bine decât să asculte house sau manele (să nu-i confundăm cumva cu marea masă a cocalarilor), dar daţi-mi voie să nu pun viitorul şi speranţa naţiei pe umerii unor oameni care trăiesc astfel de pasiuni obsesiv-exclusive pentru subcultura occidentală, indiferent dacă e vorba de pseudo-producţii muzicale, cinematografice sau literare.
    Sunt un admirator entuziast al civilizaţiei occidentale, dar asta nu mă împiedică să-mi pierd luciditatea şi simţul critic.
    Şi mă întreb, în definitiv, de unde Dumnezeu să se hranească spiritual tineretul nostru intelectual, in epoca facebook-ului şi – în general – a supremaţiei tehnologiei, pe care, tot paradoxal, o neagă – în fond – prin militantismul lor radical-ecologist şi anti-capitalist.
    Ăsta da moft, să vituperezi împotriva consumatorismului, dependent de facebook şi amorezat de iphone!
    5. Intoleranţa şi aroganţa.
    Cine nu e cu noi, sigur e împotriva noastră! Unde auzit-am oare retorica asta? Pleşu si CTP nu (mai) sunt buni – ca să dau doar două exemple notorii –, pentru că nu au scris „pro – ştiţi-voi-ce”! Nu încap aici nuanţe sau explicaţii dubitative, e clar că trebuie excluşi din rândul formatorilor de opinie patrioţi! Tăcerea lor e trădare pe faţă.
    Noi, hipsterii, singura conştiinţă vie a naţiei, am zis!
    6.Libertinajul.
    Categoric, aplecarea spre excese, în privinţa consumului de droguri, cel puţin, e o trasătură întâlnită şi la alte curente de gen, ce propovăduiesc emanciparea de tip anarhic. Doar că acele curente nu-şi arogă roluri de salvatori al ţării, şi nici nu li s-a pus cândva, undeva în cârcă aşa ceva! Nimeni – cu mintea acasă – nu şi-a imaginat, de exemplu, că hippioţii vor izbăvi America sau că democraţia liberală trebuie înlocuită cu cea flower-power!
    Credeţi-mă, de la cocaină la alte „liniuţe”, cei care ascultă cu religiozitate „electro” sau „minimal” (ce-i drept, nu vad cum altfel s-ar putea asculta asa ceva…), până la droguri banale, cei mai „sărăcuţi”, de toate consumă anti-consumatoriştii noştri, într-o deplină detaşare, cu o laxitate morala rudă apropiată cu amoralitatea.
    Dar cum altfel s-ar putea manifesta mai pregnant fronda şi simboliza mai adânc genul de libertate în care cred hipsterii, decât prin sfidarea convenţiilor şi cutumelor?!
    Nu cred că ar trebui încriminat consumul personal, în definitiv este dreptul oricărui individ să facă ce vrea cu corpul şi cu sufletul lui.
    Dar să-l lase pe al nostru – suflet – în pace!
    7. Autismul politic.
    Manifestat cu prisosinţă prin lipsa de sprijin acordat DNA-ului atunci când acesta avea mai mare nevoie, de către o mulţime dominată – se zice – de către hipsteri, ce mărşăluia recent, pe o rută ocolitoare a sediului naţional al instituţiei!
    Pentru mine aceasta a fost dovada irefutabilă a infantilităţii acestui curent, a neînţelegerii principiilor fundamentale ale (separaţiei) puterilor şi ale unei realităţi esenţiale ale României de azi. Şi anume aceea că justiţia e tot ce avem, oameni buni, cu toate păcatele ei, printr-o elementară comparaţie cu celelalte puteri ale statului (inclusiv cu presa)!
    Vă zice asta – cu mâna pe inimă – un om care a avut de pătimit mult şi pe nedrept din partea justiţiei lumeşti româneşti şi ar avea absolut toate motivele de pe lume s-o deteste…
    Într-o societate utopică, de tip „falanster”, ca cea pe care hipsterii noştri universali o doresc inconştient (Doamne iartă-i, că nu ştiu ce fac!), se poate trăi şi fără instituţii şi chiar şi fără stat. Dar utopistii romani de azi, hipsterii idealisti, pot crea cel mult o distopie, una autentica, nu relativa, ca cea pe care o traim.
    În lumea în care vreau eu să trăiesc – care nu e România de azi – din păcate, nu se poate fara baronul de Montesquieu.

    Textul integral, aici: http://www.ziardecluj.ro/coana-mita-hipsterita/#comments

  7. Alo – autorul. Stingeti lumina si culcati-va… v-ar prinde bine niste odihna, nu de alta, dar poate va explodeaza vreo vena… Stiu ca veti cenzura articolul, sau eventual voi primi onoarea de a fi inclus la categoria „imbecil”… Asa ca nu va suparati daca eu va includ la categoria „ticalos”.

    La revedere.

    • Eh, ai vrea dumneata sa ai onoarea de a intra la categoria „imbecili”. Acolo se intra greu, nu asa. Aici avem standarde. Dumneata esti la „reziduali”.

      • Nu cred că e o idee bună să coborâți discuția la nivelul lor, pentru că odată ajunși la insulte, totul devine un joc pe care ei îl joacă mai bine, având ceva antrenament în plus față de dvs. :)

        Problema mai serioasă mi se pare alta: ei au impresia că a ieși în stradă să urle înseamnă ”atitudine civică” din partea lor, dar li se pare de neimaginat că a scrie un articol precum cel de față reprezintă în mult mai mare măsură o atitudine civică. Pentru că asta e educația pe care au primit-o. Sau pe care nu au primit-o, au dobândit-o singuri, uitându-se la televizor, la protestele lui Dogaru.

        • Va multumesc pentru observatie. Sper sincer ca nu am coborat discutia la nivelul lor. Dar de data asta cred ca era important sa vedem cu totii cu cine avem de a face aici.

          Avem cred eu reprezentata toata gama de idei, argumente si principii sustinuta de acesti protestatari. Ce inteleg ei si sustinatorii lor si ce ii framanta.
          Avem de la oameni bine intentionati dar confuzi si dezorientati, la deraiati si dezaxati ideologici victimele propriilor marote ideologice, si pana la derbedei agramati esentialmente huligani virtuali. IN ce masura prima categorie e capabila sa se desprinda si sa ia atitudine fata de restul, nu mai e problema noastra.

          Oricum va multumesc pentru nota relativa la civism. Sincer, este obiectivul meu in mod deliberat si programatic. Ma bucur sincer ca ati remarcat asta.

        • @Harald

          Nu, nicidecum, nu mi se pare ca DPA coboara in nici un fel discursul. Din contra: calificandu-i drept „reziduali”, autorul trimite sociologic la clasificarea actiunilor dupa Vilfredo Pareto (logice /vs/ nelogice). Intr-adevar, ceea ce fac unii tineri (cu studii, totusi, si capacitate de argumentare) sunt asa numitele acte reziduale (reziduu-l fiind definit ca diferenta dintre obiectivul formulat si obiectivul atins printr-o actiune anume). Un act bine format conduce la rezultate preformulate ca obiectiv al actiunii voluntare. Cu cat discrepanta e mai mare, cu atat reziduul este mai consistent.

          Dar ce mi se pare fantastic in comentariul de mai sus este comparatia cu „protestele lui Dogaru” !! Cam nelinistitoare perspectiva….

  8. NU cred ca e cazul sa mimam acum ca nu intelegem despre ce e vorba sau sa despicam firul in patru. Ce se spune mai sus, intre randuri, e simplu:

    Traim vremuri volatile, incertitudinea cu privire la viitor creste aici si aiurea in lume. E bine sa fim atenti ce doctrine propovaduim. Mai ales ca intram social si politic intr-un teritoriu cu totul nou, fara precedent creat de si in spatiul miscarilor sociale potentate in bine sau rau de noile tehnologii. Efecte agregate pot crea in mod spontan si necontrolat monstri in moduri pe care istoria nu le-a intalnit nicodata. Pot crea si lucruri bune. Dar daca propovaduim doctrina actiunii directe sau mesianisme generationale sau moduri de expresie politica ce scurt-circuiteaza programatic mecanismele statului de drept, nu cred ca trebuie sa fim surprinsi de ce va iesi din asta.

    Parerea mea este ca cei inclinati sa-mi atraga a enspea oara ca nu inteleg maretia sau esenta acestor proteste sa mediteze la cele de mai sus in loc sa-si piarda timpul compunand texte deja redundante. N-are rost sa batem apa in piua. Iar ideea ca cele de mai sus nu sunt inteligibile in absenta unui adresant cu nume si prenume e, scuzati-ma, un pic naiva.

    • Stimate Domnule Aligică
      Cât se poate de corect! Din păcate, ceea ce a dispărut – preponderent la clasa politică – este simțul responsabilității. Și totuși, din păcate, protestul public (eventual reluat în presa vest-europeană sau în cea din SUA) a devenit singurul care este oarecum luat în seamă de către politicieni (ezit să spun conducători).

    • dle. Aligica, de cand scurtcircuiteaza niste proteste de strada mecanismele statului de drept? Parerea mea este ca puneti la un loc vrute si nevrute, intr-un mod deliberat vag, astfel incat sa va iasa un adversar convenabil. Nu e in regula!

      Si da, se intelege foarte bine ce spuneti deasupra, nu se intelege insa de ce spuneti asta. Cu cine ne luptam? E o singura persoana care vorbeste de mantuire si gonirea batranilor? E un grup organizat? Oare toti manifestantii vor sa-l izgoneasca pe dl. Sora din mijlocul lor? Oare toata generatia tanara simte ca-i rasare soarele sfant? Haideti sa iesim din nebuloasa asta si sa discutam la obiect!

    • Care stat de drept ? FYI: Romanika = stat de strimb.

      Mecanismele statului de drept? Exista in Ro altfel decit la nivel declarativ?

    • Am 38 de ani, am un master si lucrez in IT. La anul plec in Germania. Cu toate acestea plec fara a scuipa pe Romania, ci dimpotriva pt. ca sper sa o ajut mai mult, un pic mai incolo.
      Stiu ce vreau si am o identitate (sociala) foarte clar definita. Am iesit anul trecut la protestele anti-ACTA. Am iesit la protestele anti-plagiator. Am iesit la protestele anti-RMGC. Sunt un ecologist, dar NU sunt anticapitalist pt. ca lucrez intr-o corporatie germana (dupa ce am trecut printr-una franceza si una austrica). Imi doresc cat mai multe investitii de tip Oracle, IBM, Microsoft, Adobe, Ford, toate corporatii americane active in Romania. Iubesc America si spiritul ei, unde am o sora. Dar am dubii mari cand Chevron vine si vrea sa foreze dupa gaze de sist fara a consulta comunitatea locala iar Guvernul in loc sa urmeze niste proceduri transparente cand in discutie este o tehnologie cu un potential destructiv mare, trimite jandarmii „sa aplice legea”. STIU ce inseamna statul de drept, inteleg foarte bine premisele pe care s-a format civilizatia occidentala, cea mai performanta din istoria omenirii, motiv pt. care o consider singura civilizatie care merita atentie din punctul meu de vedere. Aceasta civilizatie si pivotul ei american s-a format prin activism civic. Fara veghea continu a cetatenilor ei, civilizatia vestica se va destrama si vom pierde libertatea catigata cu greu in sute de ani si la fel si drepturile cetatenesti.
      Demonstratiile RMGC vor forta un raspuns politic, conform principiilor lui Gandhi: „vom provoca Guvernul pana cand vom obtine o reactie”. Cand exista cerere, se va forma si oferta, inclusiv pe piata politica. Imobilismul „vostru” nu a format cererea in 20 de ani si mai bine. Protestele noastre sunt ceva real, palpabil. In piata se striga impotriva tuturor politicienilor, care s-au dovedit fara exceptie corupti. E nevoie de ceva nou. La limita, este acceptabil si un raspuns care va sfarama monolitul actualei clase politice. Se indoieste cineva? Urmariti-l pe Crin Antonescu si noile lui pozitii, „ecologiste”. Nu conteaza ca nu sunt sincere, conteaza ca cererea noastra trebuie sa genereze o oferta, ceea ce se intampla deja; cineva stie ca va lua voturi si va veni cu o oferta la cererea noastra.
      In sfarsit recitesc postul meu, si apoi din nou articolul domnului DPA si se naste o intrebare: DPA isi cunoaste identitatea sociala? Stie ce vrea? Din articol nu reiese nimic de genul asta, asa ca pana isi clarifica aceste lucruri, sa ne lase pe noi astia tinerii sa ne vedem de treaba in Piata.
      PS: treaba cu masina lui Barbu este o exceptie regretabila. Mai aveti alte exemple in 2 luni de proteste in toata tara (si chiar in Europa), ceva care sa dea tarie ideii pe care incercati sa o propagati cum ca zecile astea de mii de oameni (BTW, plaja de varsta este 5-75 de ani cu destule cupluri de pensionari) sunt niste lunatici gata sa starneasca haos? Nu? Argumentatie insuficienta, teza se respinge, veniti in toamna! Poate pana atunci veniti in piata sa discutati un pic cu mine si cu prietenii mei. Sigur aveti ce invata!

      • Spuneti: «Se indoieste cineva? Urmariti-l pe Crin Antonescu si noile lui pozitii, “ecologiste”… etc.»

        Scuze ! Dar daca indicatorul reusitei dvs. este… Crin A., atunci este destul de trist !
        Acest ins, precum si altii, din pacate, deputati si senatori, nu au nici o consistenta de gandire. Ce-i asa de mirare ca fluctueaza si ei dupa cum se nimereste…

        Ce sa mai vorbim, cand noi avem o clasa politica in care cineva poate sa afirme ca voteaza DA intr-o anumita calitate, si NU, in alta.. !!?? (culmea schizofreniei)

        Ce mai conteaza deci ca isi modifica gandirea asemenea oameni. Merita efortul ? Mi s-ar parea mult mai potrivit ca oameni ca dvs. sa intre in clasa politica, SA FACA politica in locul acestor semidocti care populeaza Senatul si Camera dep.

  9. Domnule publicist/ziarist, cum am mai spus-o si altora! Sunteti pe langa subiect! Nu se joaca nimeni cu focul, poate doar unii dintre dumneavostra care nu v-ati permis o amarata de excursie sau cateva zile de concediu pe banii proprii. Pe mine nu ma intereseaza taberele care se dueleaza in acest moment ma intereseaza ca noi sa nu mai fim presul altora, ne-am saturat ca aceasta tara sa fie considerata ca una din lumea a treia, si noi sa fim luati in deradere sau eventual batjocoriti. Putina abtinere din partea unora ca dumneavoastra nu ar strica!

      • Esti incredibil de destept. Atat de destept si de superior incat ma mir si ma minunez de cat de jos te-ai coborat!!!! Tara geme de asa zisi „destepti” ca tine!!!!

    • Metodele abordate de dvs. nu duc la o Romanie mai buna, duc la o anarhie generalizata, din care poate iesi orice: o revolutie religioasa ca in Iran, o revolutie anti-religioasa precum cea franceza sau orice altceva. Insa anarhia inseamna abuzuri mult mai mari decat cele dintr-un sistem corupt si in acel moment, un regim totalitar va fi acceptat ca o izbavire, in raport cu anarhia. Intr-acolo va indreptati, de aceea e nevoie de articole cum e cel de fata, tocmai pentru a va determina sa constientizati directia in care mergeti. Lumea nu a inceput cu actuala generatie protestatara, tot ce ar putea face ea acum s-a intamplat deja in diverse momente din istoria civilizatiei. Si inca de mai multe ori!

  10. Cine va impiedica pe dumneavostra, generatia… care oti vrea sa fiti, sa veniti si sa va implicati practic si sa schimbati ceva? Nu mai aveti loc pe strada de „Noua Generatie”? Sunteti la concurenta cu „Noua Generatie”? Sau credeti ca apelurile pe forumuri/site-uri de la cateva mii de km. vor schimba ceva? Poate ca este o buna defulare, dar atat! Va asteptam in tara sa schimbam impreuna ceva altfel, cum bine ziceti, v-ati dat deja la o parte: „Sa se dea la o parte. Gata, partie!” Este loc pentru toata lumea care vrea sa se implice in crearea unei Romanii mai bune!
    Inca ceva, nu pot sa nu observ modul jignitor si intolerant cu care va raportati la oameni care nu sunt pe placul dumneavostra. Nu este prima data!

    • Unde sa vin, stimate domn sau doamna? Ca vin. SI ce sa fac cand ajung acolo? Da-mi detalii si rezolvam. Orice numai sa nu mi se dea peste mana cu salamul de soia. Vin. Imi iau petul si vin. Ca inteleg ca in afara de pet si dorinta de a schimba ceva alaturi de toti oamenii de bine nu mai e nevoie de nimic altceva ca sa facem treaba ca lumea.

      • Noi, domnule Aligica, protestam impotriva unui proiect pe care il consideram nociv pentru aceasta tara, proiectul RMGC. De aici a pornit discutia… nu va faceti ca intelegeti! In opinia mea acest proiect subsumeaza multe dintre problemele societatii romanesti de azi. In articolele dumneavostra nu pot decat sa observ un dispret pentru protestatarii anti-proiect. Este OK!
        Dar, dumneavostra ce vreti? Protestul acesta se va termina odata si odata. In afara ca nu va place „Noua Generatie”, dumneavostra ce propuneti pentru a schimba lucrurile in bine in Romania si mai ales ce faceti pentru a va atinge acest obiectiv? Cum va implicati efectiv sau nu va intereseaza asa ceva? Sau problema este ca altii se implica civic?

        • Ma implic, domnule: discut, glumesc, ma intretin cu dv. sustinatorii senzationali si demni de tot respectul ai celui mai grandios si pur proiect politic gandit si pus in practica in ultimele decenii in aceasta tara. Ne punem intrebari reciproc, ne mai intepam, una-alta, trece timpul.

          NU vedeti cati tovarasi de miscare si generatie se agita si se simt impulsionati de intreventiile mele rau-voitoare si arogante sa-si prezinte gandurile si sentimentele in forme grafice? Pai asta in sine e o contributie, nu? Am ridicat nivelul discutiei: de la datul cu petul in caldaram si urlatul sa salvezi ceva in timp ce te invarti buimac pe strazile capitalei, la ce avem aici, e salt major. E tranzitia de la actiune la gandire. De la instinct si hormoni la conceptalizare.

        • O sugestie stimate anonim ( Chiar eu, iti zici) implicat civic:

          pasul 1 = invatam si gandim; pasul 2 = facem si vorbim. In aceasta ordine. Viceversa iese prost sau nimic.

          De la cine invatam? Ei, despre asta era vorba aici. Ideea e chiar sa invatam, nu sa ne bazam doar pe aia care zic si se manifesta ca noi. Ne mai uitam si la aia care critica. Eventual mai vechi de generatie, mai „epirati”, mai putin trendy-chic. Ba si de la morti e recomandabil sa invatam, daca se poate, daca ne-au lasat ceva util scris. Si gandim; critic si mai asezat de preferinta. Adica: ala zice asa, ala zice altfel; istoria ( recenta sau mai putin recenta) ne invata una, alta. Ia sa chibzuim nitel inainte sa ne indignam/entuziasmam/manifestam.

          Da’ nu. Atitudinal, actualul fenomenul de masa se traduce altfel. Exact cum scrie in acest text scurt: noi stim mai bine, chiar daca nu stim nimic bine. Iar aia de au trait, invatat si gandit mai mult, si acolo, dar si aici, tocmai pe vremea cand mizeria ( salamul cu soia) era printre putinele optiuni ( gen autorul),sunt depasiti. Numa aia care zic ca noi stiu ce zic. Si gata.

          Suficienta se cheama asta stimate. Recalcitranta la gandire critica si cunoastere.

          Apropo: eu aici sunt. La 30 de m de Universitate am biroul de 10 ani. 20 de ani am mancat salam cu soia. Facut revolutia ( aia adevarata) aici, in capitala. Si pe toate celelalte ( mineriade, marsul camasilor albe, chestii principiale, al naibii de importante, la care atunci s-au raliat sute de mii de oameni, numai in capitala; la un moment dat un milion). N-a iesti cum am visat. Ok. Dar n-am abandonat nici principiile de atunci si am continuat sa fac altfel decat marea masa. Inclusiv anul trecut, cand s-a instalat dezastrul USL. Si continui asist consternata la buimaceala „revolutiei Noii Generatii”, inceputa la Universitate, in ianuarie 2012; care noua ( ca noua e) revolutie a rasturnat inainte de vreme doua guverne, si i-a adus cu succes pe astia, „noi” si mult mai buni, nu-i asa, la putere. Revolutie inceputa anul trecut si continuata de aceeasi organizatori/instigatori/ activisti acum. Priceput? Nu? Pai vezi: cum spuneam mai sus: pasul 1 gandim si invatam ce nu stim ( istorie recenta si mai putin recenta, politica, da, ca protestele astea politice sunt), pasul doi actionam si vorbim.
          Greu? Se pare ca da.

          • Domana Hincu, spuneti cu o autosuficienta suspecta ca „pasul 1 = invatam si gandim; pasul 2 = facem si vorbim.” Dar de inteles, unde intelegeti doamna? Ca nu prea intelegeti! Intelegerea nu este pentru autosuficienti… ei au propriile obsesii! Las la o parte ca nu stiti nimic despre mine si imi explicati cum ati participat la revolutie… de unde stiti cu nu am participat si eu la revolutie? Aveti puteri paranormale?
            Protestul actual este despre Rosia Montana. Daca avea legatura cu protestele din 2012, Mircea Badea et. compania erau in strada. Acum ne injura cot la cot cu B1tv.
            Dar, poate ne spuneti si noua doua vorbe despre ce credeti despre proiectul de la Rosia Montana. Reiau… proiectul nu altceva.
            Si reiau parte din comentariul la care nu ati raspuns… poate totusi…:
            „Dar, dumneavostra ce vreti? Protestul acesta se va termina odata si odata. In afara ca nu va place “Noua Generatie”, dumneavostra ce propuneti pentru a schimba lucrurile in bine in Romania si mai ales ce faceti pentru a va atinge acest obiectiv? Cum va implicati efectiv sau nu va intereseaza asa ceva? Sau problema este ca altii se implica civic?”

            • Din toata gangaveala etalata de Chiar Eu rezulta un singur lucru: se opune proiectului Rosia Montana; in rest acuzatii cu aer provocator pt. a putea practica reactivitatea (n-are nimic in plus de spus vis-a-vis de sine, dar are toate argumentele pt a-i combate pe oponenti – e clar ca cine nu poate crea distruge!)

          • „Numa aia care zic ca noi stiu ce zic. Si gata. Suficienta se cheama asta stimate. Recalcitranta la gandire critica si cunoastere.”

            Cand aveti o clipa, transmiteti acest mesaj prietenilor dumneavoastra care exista in linie dreapta intre suficienta si intoleranta.

          • Doamna Hincu,

            Nu ma pot abtina sa nu va intreb daca nu vedeti o fractura de logica in cele ce ati scris. Daca „instigatorii” sint neschimbati cum se face ca in 2012 au strigat pro USL iar acum se duc in fata guvernului si striga: „Ponta get the fuck out”?
            Ori poate scandarile de ieri cu „Ponta iesi afara javra ordinara” fac bine imaginii premierului? Sau sinteti suparata ca agenda lor nu e aceeasi cu agenda d-voastra? Mmm. Poate ca ar trebui sa va explicati agenda mai bine, sa faceti mai mult marketing, chestii de-astea. Doar sinteti adepta pietei libere: exista o piata de idei si numai ideile valoroase devin globale, right? Daca nu devine globala … e doar o ideiuta.

      • Nu, mai bine stai aici pe contributors si baga cugetari d’alea grele. E mare nevoie aici de infatuarea, condescendenta si autosuficienta matale, ca doar ai studiat ‘stiinte’ (lol) sociale sau umaniste, adica esti expert. Parerile matale de specialist sunt axiome. La horoscop te pricepi?

        • @ Logos

          1. Scrieți ca un derbedeu electrocutat de veleități enorme ; 2. Tutuiți spontan, fără acordul premergător al autorului ; 3. Persiflați tălîmb o tradiție de reflecție și cercetare (Geisteswissenschaften) mai veche decît truchiul arborelui dvs. genealogic…

          • Mai, obsedatule textual, spaima semanticii, acum vorbesc ca sa ma intelegi si tu…
            Daca ai fost maltratat de vreun preot catolic in copilarie iar retragerea ta in filosofia continentala saturata de speculatii si rationalizari este doar un mecanism de aparare, adreseaza-te unui specialist.

            A studia Geisteswissenschaften inseamna a-ti face temele elementare necesare pentru a intra intr-un dialog relevant, informat, academic, daca e posibil. Insa premizele de pe taramul asta al speculatiilor, al cautarilor, (sociologie, politica) nu garanteaza niciodata veridicitatea concluziilor. De aceea tonul face muzica. Iar tonul lui Aligica este disproportionat si arogant. La fel ca si pretentiozitatea ta narcisista de hermeneut fenomenolog balcanic.

            • Aveți toate datele pentru a ilustra mucalit inversul criptonimului folosit : aiureală, nevroză, ignoranță, fason bolînd, delir…

            • mai draga cimpanzeule cu funduletul inrosit de cit ai luat cu hidrantul de la securoiul micea toma, ernu, talmes bumbes, etc, red gang bang se numeste, ce naiba cauti tu aici, du-te in sufletul lui guevara la criticacatacul tau si nu mai veni, ca otravesti aerul cu zbieretele tale ros brune. Daca vrei iti dau nume real, adresa si orice, ne vedem oricind nu-ti convine ceva. Dar mi-e ca nu prea ai cojones, ;latri de dupa gard, pe strada esti doar un soricel fricos. Fricos cu capul brun si coada rosie.
              Altfel, esti doar un biet slugoi cacarist, culmea slugarniciei, sa fii slugoiul unui manechin de paie.

  11. Protestul capata din ce in ce mai multe asemanari cu miscarile anti-sistem de gen Indignados si Occupy consumate in Occident in trecutul apropiat. Evident copii ale acestora in format dambovitean. Un singur lucru le apropie foarte mult, si anume rezultatul lor: fix zero. Am inteles ca s-au strigat si lozinci anti-DNA si ca cei ce protesteaza si-au extins aria de nemultumiri (cum era de asteptat) la exploatarea gazelor de sist. Asta intre doua runde de tango. Un mod interesant de a socializa cat vremea mai permite.

  12. Un comentariu excelent, nu mai am nimic de comentat. Tot ce as mai fi avut de comentat s-a zaharisit in momentul in care manifestantii au luat-o ieri si pe directia anti-gaze de sist, ceea ce arata ca gradul de manipulare e mai mare decat anticipam.

    Dar daca este sa se formeze o stanga juna din nou, se va forma oricum. Sa le acordam atentie nu face decat sa ii ajute, ciclu autocatalitic.

  13. Excelent articol!

    Nu este prima oara cand o mana de cetateni prost informati sau pur si simplu lipsiti de discernamant politic si social se inflacareaza pentru o cauza ce este total impotriva intereselor nationale. Comunismul s-a construit cu aprobarea inflacaratilor autohtoni, iar rusii ne-au dominat – mai mult sau mai putin ingaduitori – politic si economic cu ajutorul nepretuit al zelului romanesc. Ceea ce au priceput rusii demult – dar nu si toti romanii, dupa cum se vede – este ca pentru a-si pune iarasi ghearele asupra-ne, e nevoie sa ne domine economic.

    Este o lipsa crasa de discernamant si de patriotism elementar sa mergi la intersectii si sa strigi ca tu vrei sa depinzi in continuare de gazul rusesc, fiindca esti prea fraier sau prea fricos ca sa vrei sa-ti exploatezi resursele proprii. Cred ca Vocea Moscovei jubileaza. Suntem o tinta mult prea facila.

  14. Daca am inteles bine,mesajul acestu articol ar fi:
    Lasati-i pe cei cu experienta sa lucreze in tihna pentru viitorul luminos al tuturor,ei stiu cum sa atinga binele si progresul natiei,spre deosebire de tinerii exaltati si periculosi,care produc doar haos si dezordine!
    Foarte profund si extrem de necesar!Este exact ceea ce lipsea pentru coeziunea si solidaritatea unui popor caruia,in lipsa solutiilor,i se tot desemneaza vinovatii „cei mai la indemana”!
    E surprinzator ca n-ati retinut din manifestatiile actuale din Ro decat blocarea circulatiei si geamurile sparte,ca sa concludeti la incalcarea ordinei Statului de Drept…Eu le consider,tocmai,consecintele incalcarii sistematice ale aceluiasi stat de drept,dar de catre maturii aroganti,corupti si incompetenti care se cred a-tot-puternici si de neinlocuit!
    A declara ca unii ar fi preferabili altora doar datorita varstei pe care o au,este o discriminare ca oricare alta,adica condamnabila!
    Remarc cu regret,din comentariile pe care le faceti celor care nu va impartasesc ideile,ca respectul este doar o vaga notiune pentru dvs,si in acest context,faptul ca sunteti adult ,nu ajunge ca sa dati lectii de comportare civica cuiva!

    • Nu, n-ati inteles bine. Dar apreciez faptul ca faceti un efort. Ceea ce nu se poate spune despre cei care nu-mi impartasesc ideile dar tin neaparat sa se ilustreze in acest forum in absenta acestui efort minimal, fie el si lipsit de succes.

  15. acum cateva saptamani era pericolul extremei stangi, a leninistilor, a anarhistilor, etc.
    acum a venit pericolul legionarilor? atat de repede?

    domnule Aligica, am impresia ca sunteti buimac (folosesc termenul in sens tehnic)

    • Da, putzoisme. Scuzati expresia, termen tehnic. Pastram cateva mostre, suficiente pentru ilustrare si care s-au adunat deja in cantitate suficienta. Restul nu mai trec la moderare.

    • si tu ce diferenta vezi, ma, intre anarhocomunisti si legionari, ca io nu vad niciuna, sau esti asa subtil ca nici tu nu stii ce spui, ma? Ai subtilitati de lumpen recent urbanizat, cam atita poti, dar asta esti, deci nici o mirare.

  16. D-le Aligica,

    Am lasat si petul si pixul, ating tastatura cu rabdare si va zic:

    Sunt un om copt, parinte de ins criticat de dvs ( era sa-l las orfan de 1 an, pe 21 dec 1989, la Inter), veteran al pietii inca din 1990. Anii ’90 mi-au fost marcati de laringita de efort (in general de la „Jos Iliescu!”), stiu perfect cum e cu taberele astea si cu manipularea invocata…

    Pot reduce cu usurinta totul la lupta Est – Vest, pot accepta ca dupa o jumatate de secol de strivire sub inluenta sovietica Romania nu-si poate permite sa nesocoteasca interesele americane si ca merita sa vada (macar o alta jumatate de secol!) si cum o fi sub numita influenta americana, pot sa jur ca nici nu va incapea comparatie si ca asta e drumul , singurul, pe care trebuie sa mergem.

    Dar dati-le voie celor mai tineri decat noi (marea majoritate mari fani ai valorilor occidentale) sa se opuna la CUM se va exercita aceasta influenta. Nu e DACA sau DE CE, e CUM !. Sa se opuna la CUM inteleg actualii guvernanti (mai toti cu privirile spre Est, doar stim…) sa se ocupe de aceasta noua inluenta, la CUM inteleg ei sa ne comunice si sa minta, etc.

    Atat. Ei se opun acestui CUM. Noi era sa-i lasam orfani ca ei sa poata acum face asta, 1400 oameni au murit si pt asta (iertati tonul melo…). Nu e chiar greu de inteles, trebuie doar un pic de flexibilitate si multa, multa onestitate.

    Ba chiar si un strop de buna crestere: caci nu va face cinste sa spuneti „ratiuni si finalitati dubioase”…

    • Va multumesc pentru nota. Inainte de a lamuri chestiunea bunei mele cresteri, am o ingrijorare cu privire la fiul sau fiica dv, mai sus pomenit/a. Vedeti ca in timp ce noi doi ne ocupam aici cu metafizica istoriei, aia din piata sau pe unde mai practica ei reforma si reconstructia Romaniei, au trecut la practica doctrinei actiunii directe si au inceput cu masina unui ministru in exercitiu.

      • Cred ca e o generalizare fara baza. Indivizii respectivi sunt cazuri speciale. Nu ma indoiesc ca toti participantii la protest se delimiteaza de gestul lor. Bine, nu toti, 99.99%. In orice multime se vor gasi elemente de genul asta, si aducandu-le in fata se poate demoniza orice actiune. Ma chiar surprinde sa vad la dvs. astfel de tehnici bolsevice. Daca ne luam dupa rata criminalitatii din Bucuresti, intr-o multime de 10000 de protestatari fara indoiala gasim 16 infractori si 0.15 criminali ;)

        • Sa inteleg ca ati actionat in sensul izolarii delincventilor si predarea lor politiei? Sau asta nu intra in sfera de preocupari ale celor 99,9% manifestanti pasnici?

      • Cum ziceam, nici atitudinea asta nu va face cinste…Ati depasit vorbele, acum puneti mainile in sold cu o tzafna bizara (as fi zis „dubioasa”, recunosc, dar evit sa va citez…) si apoi ridicati degetul in semn de „ia mai bine vezi tu ce-ti face odrasla agresiva!’…
        Ar fi de ras daca n-ar fi de plans, d-le Aligica.
        Macar sa va puteti privi fara tresarire copiii in ochi, cand le veti expune parerea dvs. despre ce naiba se petrece la Romanica…

  17. Ne-ati desfintat superior si elegant ca intotdeauna. Ne-ati dat castane, cum spunea un fan.

    In afara de asteptare si aplauze la adresa dumneavoastra si a celor ca dumneavoastra ne mai este permis ceva?

    Insa in afara se epistole trimise de peste ocean, restante la orice actiune civica si aroganta ce am mai putea astepta de la dumneavoastra dl. Aligica?

    Un rezidual care doreste sa promoveze la imbecil.

      • Domnule profesor,

        Merita traduse unele din articolele dumneavoastra in engleza si promovate printre studentii dumneavoastra. Si ei merita sa cunoasca generozitatea dumneavoastra in a-si sfatui conationalii sa nu faca nimic.

        Unii, mai imbecili, ar putea chiar banui ca scrieti la comanda Cotrocienului. Insa stiti cum sunt cei de peste ocean, uneori facand afirmatii doar ca sa se dea importanti …

          • Cand scrieti „mai omorat” va referiti la luna mai 1968,cand la Paris se aclama „este interzis sa se interzica?”,sau v-a derapat degetul din greseala,si n-ati verificat ce-ati scris,sigur de dvs?
            Un pic de umilinta n-ar strica,poate…!?

            • Da, exact, semne grafice sarite sau inversate: asta e tot ce putem contribui la aceasta discutie. Observatii de mare finete care ne pun inpozitia sa punem de o poza si postura sau sa bagam o intepatura, chipurile subtila.
              Ma rog, e bine si asa. Asa cum se vede, se putea si mai rau.
              Altceva, o alta observatie care sa denote un minim de niteligenta, nimic?

  18. Domnule Paul, cred ca exagerati. Suntem ca natiune intr-o fundatura si este firesc sa se exploreze si alte posibilitati, alte ideologii, alte structuri. Nu cred ca aparand cu orice pret status-quo-ul actual se castiga si altceva decat un oarecare ragaz pana cand toata sandramaua se va prabusi. Este drept, exista si alternative mai rele, dar, zau asa, parca riscul merita asumat.

  19. Draga Paul Algica/Putza mica. In cazul in care tu moderezi aici te invit sa sugi pula la morti. Esti un dobitoc arogant si complexat. Cred ca tata-to regreta amarnic noaptea in care i s-a spart prezervativul.

    P.S. Nu sunt ecologist si sunt contra proiectului din ratini pragmatice
    P.P.S. In cazul in care moderatorul este altcineva decat Paul cum pizda masii l-o fi chemand, l-as ruga sa-i transmita mesajul meu. Stiu ca nu va trece de moderare. Va multumesc pentru intelegere.

    Bogdan Ivascu

    • Se zice corect: suge pula mortilor si nu suge pula la morti! sunteti,se dovedeste treaba, arogant si agramat! La scoala primara d-le se invata gramatica! Indignarea d-voastra e de tot hazul!

    • Bogdan, pacat ca nu exista o contorizare a like-urilor pt. comentarii. Sunt sigur ca ar fi fost No. 1. A fost nevoie de ceva spus direct, pe romaneste, pentru ca maimutoiul (Algica) sa intelea ceea ce au incercat sa explice altii.

      Dragos, ca un sumar al tuturor commenturilor din aceasta pagina, iti spunem cu totii:

      – Sugi pula
      – Du-te-n Pizda Matii !!

      • Deci cred ca ne-am lamurit. Spiritul oamenilor frumosi. Asta e nivelul. Confirmat nu odata.
        Stiu: batausii nu va reprezinta.
        Huliganii redusi in lipsa de argumente si vocabular la a se ilustra ca mai sus nu va reprezinta.
        Bezmeticii care merg prin ploaie 8 km tipand aiurea nu va reprezinta.
        Geniile care fac un lant uman in fata unei cladiri goale nu va reprezinta.
        Cum se face ca nimic din ceea ce va e tipic nu va reprezinta? Aveti o problema.
        Dar din pacate, cand tragem linie si adunam, mai sus aveti portretul robot al protestatarului. Astia sunteti oricat ati incerca sa va prezentati altfel. Va place?
        Am convingerea ca da.

        • dragos, esti penibi. asta este manipulare.
          te rog sa postezi si commentul (banat) in care iti spuneam ca nu ai argumente, ca debitezi aiureli, ca esti nepregatit si ca nu ai inteles nimic.

          nu este asta nivelul, asta e se pare singurul nivel la care rezonezi, care iti opreste aroganta si singurul pe care se pare ca il intelegi.

          • Domnule era la gunoi. Probabil colegii de la moderare l-au pus acolo, pe drept cuvant as zice. Dar l-am recuperat. Uite asta e:
            2013/10/17 la 23:23
            Dragos, pur si simplu esti depasit de situatie. Nu ai inteles nimic. Aroganta ta deriva din frustrare, lipsa de argumente si nesiguranta. Foarte probabil, esti si tu manjit de cei de la RMCG.

            Elev Aligica, te-ai prezentat penibil, nepregatit, ai luat nota 4. Te astept la restanta!

            Restaurează | Șterge definitiv | Promoveaza

            Multumit?

          • Mihaita baiatule sa stii ca te-au mintit fetele (ce nu fac ele ca sa obtina ce vor?)! Adevarul e ca esti ca si agramatul pe care-l aperi: un pseudomascul porcos in limbaj si-atat! Nu stii si nu stii ca nu stii!

        • Din pacate, nivelul asta a fost perpetuat si incurajat de exact cei pe care ii aparati acum. Tuplul (A3, Irealitatea, B1TV, OTV) produs cu matricea politicienilor, balacareala de zi cu zi, apelul la vintre, nu la neocortex … etc

  20. Avem o vorba: frica pazeste bostana.

    Pina acum, autista noastra (si abjecta…) clasa conducatoare n-a vrut justitie, a vrut numai sa se infrupte din resurse. Iata ca se scoala unii, iau lingura si ii dau peste peste mina „clasei conducatoare” (oligopolului politic) si il sifoneaza pe unul care a dat cu piciorul la 2000 ani de istorie. Ce tragedie !

    Ei se joaca cu focul ? Sau guvernantii nostri se joaca cu focul ?

    Parca erati de dreapta. proprietatea e sfinta, chestii de-astea.

    • si acei guvernanti n-au ajuns acolo rpin votul a 60% dintre romani?
      PS. Nu accept replica „eu nu i-am votat”, caci reiese ca NIMENI nu i-a votat. Cred ca mai curand fiecaruia ii este rusine de ce a votat, drept care cauta un vinovat pentru asta.
      Si cum blogul suporta orice, dl.DPA devine vinovat de serviciu.
      NB. cu ce difera asta de eternul vinovat gasit de Ponta , adica Basescu?

      • Dragule.

        N-am votat niciodata (si subliniez niciodata) impotriva convingerilor mele, care sint spre dreapta, dar nu dreapta dlui Aligica. N-am votat alianta numita USL. L-am votat pe Basescu de 2 ori, stiind ca el reprezinta raul cel mai mic. Intre altele fie spus, dl Base nu ma reprezinta (n-are cum, e si el mult prea grobian pentru gustul meu).

        Problema este cam asa: Ponta + Base + Barbu + altii au atitudini anti-romanesti. De aici, se taie orice discutie, si aici greseste dl Aligica. Exista „linia rosie” si din pacate ei au trecut-o, nu noi.

        Agresorii sint EI, nu cei care de fapt apara tara asta amarita (v. Art 55 / Art 35 din Constitutie). Faptul ca RMGC are lege cu dedicatie, in contra constitutiei Romaniei, si ca iti lasa o gaura in spate (financiara in primul rind, sa nu vorbim de ecologie aici) este doar evidenta. Pe care numai imbecilii nu o pot vedea, cei care nu pot socoti.

        Tu inca te agati de un om (Basescu – care apopos, poate gresi, nu neaparat este infailibil) si nu de faptul in sine (socotite una peste alta pierzi bani) ceea ce inseamna ca dpdv mental n-ati ajuns in stadiul de om, ci de semi-om (o emisfera cerebrala este imprumutata de la altcineva, in cazul de fata, B1TV) – fara suparare, nu vrea sa va jignesc, tot e bine si asa.

  21. Si as mai vrea sa va spun ceva: am prezis din primavara ca acest guvern nu va trece de iarna. Am prezis ca orice tema de genul RM va aseza un nou strat de nemultumire peste cele existente (si sint multe). Am prezis ca radicalizarea societatii romanesti este iminenta. I just got the crystal ball.

    Aveti in fata un fenomen social mult mai complex – sint extrem de multe curente, unele de-a dreptul halucinante, care isi exprima nemultumirea fata de un mod de a guverna.

    Pe scurt taman se concedieaza oligarhia politica. Ca n-are cap, ca pare haotica – asa este. Sa ii puna al de sus sa intervina in forta impotriva celor din piata, ca o sa vedeti distractie. Si nu cred ca ii pasa cuiva ce va iesi: alternativa oferita de ei nu satisface nici gustul lui Plesu, nici pe al meu si nici pe al amaritului din cartierele marginase.

    • si din „focul purificator” va reiesi ca din spuma marii o noua clasa politica? [am repetat o speranta a intelighentiei romane de dupa PRIMUL razbloi mondial]
      Ar fi Claudiu Craciun, Bumbes, Liviu Mihaiu, Mihai Toma et simili liderii acestei noi clase politice?
      PS. se zice ca ajunge un ciomag la un sac cu oale. Dar trebui MULTI olari BUNI ca sa faca un sac cu oale.

      Astept raspuns.

  22. d’le aligica, gresesti fundamental, asa ceva nu se face. abjectia, oricat de suparatoare, n-are ce sa caute pe site, nu demonstreaza nimic, cel putin nimic caracteristic neamului nostru. injuraturi gasesti destule pe tot mapamondul. ego’ul asta de a posta demonstrativ mesaje de dragoste triviale e cam halucinant.. revino-ti si pastreaza macar vizual layout’ul comentariilor la un nivel de minima decenta.

    • Apreciez interventia dv. Dar cred ca e bine sa nu ne asundem dupa deget. Acesta este materialul uman cu care avem de a face aici. De ce sa nu-l vada toata lumea? Astia sunt purtatorii de cuvant ai miscarii in cauza in acest forum. Toata varietatea lor este reprezentata aici.
      PS NU stiu la ce va referiti cu layoutul. Poate colegii de la moderare inteleg si rezolva dumnealor.

      • am vrut sa spun continut, nu layout, m-am grabit. insist ca e o greseala sa nu elimini trivialitatile. practic le dai satisfactia publicarii, asta e tot ce demonstreaza gestul dumitale. nimeni nu e atat de retardat sa nu stie ca opiniilor tari li se mai raspunde si la modul trivial, gasesc ca e de la sine inteles. depinde insa de moderator de a le elimina, nu-si au locul ptr ca, din nou, nu demonstreaza nimic, doar degenereaza. m-am nascut si m-am format in Romania, nu e ca si cum sunt vreun extraterestru sa nu-mi cunosc neamul; stiu cat il duce capul, nu-mi fac nici o iluzie.

        • Corect. In principiu aveti dreptate. Am facut o exceptie totusi. De data asta cred ca e relevant. Este bine sa avem cu totii o idee exacta cu privire la fenomenul in cauza si cred ca aceste interventii sunt elemente importante la dosar.

    • @crap. Cand contra-argumentul este o injuratura, avem de aface cu promotorii dialogului?
      Cand raspunsul la o intrebare este : ” stim noi ca esti [ceva]”, „esti corupt”, etc vedem/auzim un dialog?

      PS. se zice ca in manualul de maskirovka al KGB se da o directiva: ” daca nu poti sa arati ca esti mai bun ca el, atunci denigreaza-l – NU IMPORTA subiectul, motivul etc”. Pare plauzibil si il vad si pe acest forum si in destule interviuri …..

  23. In principiu sunt de acord cu ce spuneti cu o mica remarca. Actiunile anti-Gold Corporation sau anti-Chevron nu sunt exclusiv de stanga. Ba dimpotriva, pe masura ce protestele au devenit „mainstream”, dreapta identitara (ca sa nu ii spun radicala) si-a asumat o pozitie tot mai importanta.
    Formule precum „Nu ne vindem tara”, „Occidentul ticalosit” apelul constant la binomul traditie-religie dar si influenta BOR arata de ce este dificil a considera ca ideologia protestatarilor este strict ecologista.
    Cred ca ati vazut si exaltarile patetice legate de acest subiect pe Nasul TV sau ale domnului Neamtu ( personaje care nu sunt cu siguranta de stanga). Prin atitudinea lor anti-sistem amestecata cu misticism religios fac mai mult rau decat protestatarii posmaterialisti.

  24. Vazand ca ideile falimentare ale grupului bine platit din care face parte pe taramul Lumii Noi (grup care ne promoveaza titani ai gandirii neoconservatoare precum Ted Cruz si Sarah Palin), domnul Aligica isi indreapta pana din ce in ce mai des pana spre meleagurile natale.

    Well, un castig pentru noi. Ne putem distra citind panoplia de insulte aruncate dupa fiecare textoid catre cei ce-l „supara” si-l nu-i aproba genialoidele sfaturi catre vulg.

    La mai mare domnule, dar atentie ca face rau la ficat atat agitatie zilnica!

    • Vazand ca ideile falimentare ale grupului bine platit din care face parte pe taramul Lumii Noi (grup care ne promoveaza titani ai gandirii neoconservatoare precum Ted Cruz si Sarah Palin), domnul Aligica isi indreapta pana din ce in ce mai des pana spre meleagurile natale.

      Din categoria „meandrele concretului” :-) Incredibil ce conspiratii si paralele se pot tese peste Atlantic. Cu o astfel de gandire nu vad ce se poate face in Romania urmatorilor 30-40 de ani.

  25. Gata, alta acum: Lumea buna, prostestatarii frumosi acuzati de legionarism de Aligica cand ei nu fac decat sa practice o forma benefica de actiune directa. Se face o mare nedreptate. E absurd.

    Sa dau scris aici negru pe alb ca sa terminam circul asta: NU acuz pe nimeni de legionarism. Speranta mea, confirmata de majoritatea cititorilor mei, este ca se intelege ca vorbim aici despre formarea conditiilor pentru tipuri de actiuni si miscari intre care fascismul si legionarismul sunt doar forme specifice, membri ai unor familii. Speranta mea este ca cei care se joaca cu focul inteleg in ce se baga.

    Sigur, nu pa pot astepta la discernamant din partea preopinentilor mei de calibrul si factura ilustrata abundent mai sus. Ma astept insa de la ideologii si autoproclamatii lideri ai acestei miscari sa aiba maturitate si responsabilitate in a administra cu grija chestia pe care o teoretizeaza si legitimeaza. Atat.

    • Legionari? Comunisti? Martieni poate. Complot? Manipulare?

      Inteleg ca ati avut o noapte grea.

      Dar…presedintele Obama a fost mai generos cu voi decat ar fi fost oricine… :) Timp de mers acasa si luat medicamentele :)

      • dar tu, ma, inainte sa delirezi la moodul antenist, ce medicamente ai luat, ma, sau nu mai poti. ai bietul creieras saturat, ca de, e spatiul mic, indoctrinarea imbecila mare si altceva nu mai incape?

  26. Perfect adevărat, dle. Aligică- cineva inconștient se joacă cu un foc pe care la un moment dat s-ar putea să nu-l mai controleze. Mișcările ”de protest” s-au lăsat cu devastarea centrului Londrei- printre altele- pentru că niște ”suflete pure” aveau tot dreptul să protesteze iar niște inconștienți i-au încurajat . Acum sunt curios să văd care din ONG-urile care declarau că nu sunt plătite de Soroș și că se află ”absolut întâmplător” în piață își va cere scuze. Nu cred în așa ceva- problema e că anumite ”miliții spirituale” s-ar putea transforma încetul cu încetul în niște talibani. Sau și mai rău- că ăia verzii au cam terminat-o nasol. Fără deosebire de locație.

  27. Dragos, tu trimiti un semnal de alarma, incerci sa avertizezi ca vorbele au consecinte, ca joaca de-a revolutia poate avea efecte teribile, mai ales atunci cand jucatorii (naivi su nu, nici macar nu mai conteaza) nu prea au habar despre ce vorbesc, le spui unde pot duce aceste vorbe (ma rog, vor fi citit ei un manual de doctrine politice coordonat de o ganditoare „post-materialista”) si iata cam cu te alegi.

    Tu ceri o pauza de reflectie, ti se raspunde ca ii acuzi pe protestatari de cine stie ce pasiuni extremiste. Ti se servesc lectii. Ti se rastalmacesc gandurile si intentiile. Revoltele sociale pot duce in multe directii, o stim de la Raymond Aron si de la Francois Furet. E nevoie de discernamant, de rationalitate, de ceea ce Isaiah Berlin numea” the sense of reality” .Febra baricadelor, demagogiile nevricoase, nu ajuta in acest sens. Ba chiar dimpotriva.Reamintesc un lucru banal: suntem in 2013, nu in 1907. Unii par sa fi uitat acest elementar dat calendaristic.

    • Volo, iti multumesc pentru nota. Asa este: am spus simplu si clar ca nu e in regula. Reactiile lor vorbesc cred eu mai mult decat o mie de comentarii ale mele despre calitatea si orizontul unei buna parti a celor asociati cauzei respective. IN mod particular relativ la reactiile acestor derbedei agramati, ce pot spune? Ai avut partea ta si tu si nu te-ai plans. Face parte din riscurile publicisticii cand o parte din public este asa cum este.

      Asta este. Mergem mai departe. Doar nu o sa ne lasam intimidati de niste derbedei, neispraviti sau dezaxati ideologici? Avem ocazia sa aratam ca am invatat ceva de la anii 30 si 40, si nu vrem ca sa se mai repete, nu?

    • @ VT & DPA

      Iata ca unele banuieli pe care multi dintre noi le-am avut incep sa se confirme. Traian Basescu declara ci subiect si predicat implicarea Gazprom in demonstratiile impotriva exploatarii gazelor de sist. Asta implica evident ca serviciile secrete au dovezi in acest sens. Atunci articole precum cel al lui Ernu din CriticAtac ce reprezinta o instigare clara la violenta in special cand vorbeste de folosirea coctailurilor Molotov, indica faptul ca sunt scrise la o comanda ce vine din Rusia. Aspectul evident penal din articolul acestui dement ideologic pe nume Vasile Ernu ar trebui sesizat parchetului. Indiferent cine este prezent la manifestatii, oameni bine intentionati, rau intentionati, bizoni ce au pus botul la propaganda USL, este foarte clar acum ca aceste demonstratii au fost acaparate si sunt total coordonate de oamenii USL. Restul discutiilor despre idealul demonstratiilor, a aspectului ecologic samd, sunt pur si simplu vorbe goale si fara nici o substanta pentru ca acestea sunt folosite numai ca pretexte si paravan propagandistic pt. a promova sau mai bine zis impune interesele Rusiei in Romania si nu numai. Deunazi, plagiatorul de doctorat VVPonta declara ca e impotriva exploatarii gazelor de sist. Individul ar trebui audiat de Parlament pt. a aduce argumente solide in aceasta privinta. Lucru care nu se va intampla desigur insa asa ar fi normal.
      Cat despre cei ce injura in comentarii la acest articol, le spun celor ce au crezut un minut ca avem o noua generatie cu un spirit civic genuin, ca au interpretat eronat acest lucru datorita optimistimului cu supra-masura si a dorintei apriorice de insanatosire a societatii romanesti. Din pacate realitatea e alta si e din ce in ce mai clar ca ne intoarcem in ’90 datorita aceste dezastruoase puteri politice materializata in „grupul infractional organizat” USL.

    • dle. prof. In interpretarea lui Specer Tracy [cea mai reusita vesriune a Procesului Maimutelor] o fraza care se potriveste:
      ” Fanatismul si Ignoranta NU dorm…… ne duc in trecut”.

      Care din cele doua lipseste din filipicele de mai sus ale ” Noii Generatii”?

      PS. Liderul PAris ’68, Cohn-Bendit e un respectabil europarlamentar care nu-si aduce aminte de sloganurile incitate de el.

  28. Vreau sa multumesc tuturor particpantilor la acesta discutie.
    Atat celor care au sustinut sau comentat punctul de vedere prezentat aici cat si celor care chiar si in dezacord cu mine au stiut sa pastreze o linie civilizata si decenta. Va asigur de respectul meu sincer.

    Vreau in acelasi timp insa sa le multumesc si celor care si-au manifestat aici gandurile, obsesiile ideologice si personale sau vocabularul in moduri mai putin civilizate, inteligente sau decente. Au reusit sa ilustreze excelent natura fenomenului cu care tratam aici.

    • D-le Aligica,

      Ultima dvs interventie ar fi chiar o incheiere decenta a discutiei, dar cred ca mai lipseste ceva; sa cereti un soi de scuze pt.ca ati fost „promotorul’ lasarii la vedere a mascarilor din interventii (ati solicitat-o explicit, parca se auzea plescaitul de satisfactie…). Acele postari nu aveau ce cauta pe acest site.
      Dvs. credeti ca ele doar au aratat adevarata fata a protestatarilor in cauza, eu cred sincer, cu maxima intristare, ca ele au stricat si „fata” acestui site. Pt. mine a fost o premiera, ma determina sa iau o pauza, poate lunga. Nu, nu pierde nimeni nimic, desigur.
      Totusi, direct sau indirect, ati reusit sa manjiti un loc care era decent in limbaj, chiar daca virulent uneori.
      Habar n-am cine e cu-adevarat responsabil de asta si daca nu trebuiesc, TOTUSI, luate masuri…Caci niste reguli ale locului au fost incalcate, nu?!

      • Hai ca asta e chiar culmea: Ar trebui sa va adresati celor care gasesc de cuvinta sa se exprime asa, nu mie.
        Nu va place fata asta a protestatarilor? Nu e problema mea.

        NU va place cu ce avem de a face la aproape fiecare articol cei care intram in arena publica din Romania? Asta e sub covor, ca sa stiti. Ati avut ocazia sa vedeti odata si partea asta. Spre aducere aminte.

        Si da: sunt reperezentativi. Cum reprezentativi sunt si cei care fara sa foloseasca acel imbaj stalcesc pe aici logica si bunul simt in apararea unei cauze pe care nici macar nu sunt in stare sa o explice logic. Eu zic ca daca vreti sa fiti indignat si ingrijorat, asta ar trebuisa va ingrijoreze.

        PSRegulile locului le-am facut noi cei care scriind aici de la bun inceput am avut grija sa punem la punct asa ceva in loc sa promovam cum fac in alte parti, alte siteuri.

        • Ce chestie!

          Ati facut regulile si acum le macelariti cu atata voluptate?! Lasati abjectia sa curga acolo unde statuaseti ca doar limpezimea va stapani?! O fi si-asta vreun fel de PSIHO-ceva (am vazut ca va place mult vorba, ma rog, „semivorba”!).

          Nu sunt nici ingrijorat, nici indignat. Sunt tare dezamagit, vecin cu intristat…Desigur, si tristetea excesiva e…PSIHOpatologie!

          S-aveti o toamna blanda, sa va mai ostoiasca tzafna!

          • Dezamagit dati-mi voie sa fiu eu: sensibiliatea comentatorilor in aceste forumuri mi se pare excesiva date fiind conditiile.
            Autorii sunt bombardati cu mesaje din care unele sunt de natura celor scoase de sub pres mai sus. Problema centrala insa inteleg ca ar trebui sa fie hipersensibilitatile comentatorilor care intra in forum si de cele mai multe ori fara sa se expuna cu nimic personal, vor ca opiniile lor sa fie acceptate si aplaudate indiscriminat. Interesant. E si asta un punct de vedere.

            • Aveti voie sa fiti dezamagit, desigur!
              Asta face totul si mai trist; intre romanii de pe cele doua parti ale oceanulul se intinde si o alta mare, comuna, Dezamagirea. Dar cred sincer ca sunt vremuri in care nu trebuie nesocotita nicio comuniune; in cazul de fata, dezamagirea…

              In ceea ce ma priveste, va asigur ca nu e vorba de (hiper)sensibilitate ci de ceva mult mai simplu, mai prozaic; de gust.
              Nu gust acest limbaj nicaieri si de la nimeni, imi pare una din formele decaderii noastre (poate nu cea mai importanta), ma agreseaza cam peste tot si, inevitabil, apreciez si uneori investesc locurile in care el nu exista, spontan sau „lucrat”. Atat.

              Cred ca am avut naivitatea sa cred ca forumul asta e unul in care SPONTAN nu exista acest limbaj, apoi am aflat de la dvs. ca nu e chiar spontan ci ca niste „filtre” lucreaza (iata cum ajung sa fac apologia cenzurii, hi, hi!) si apoi, n-am prea inteles din ce motive, ati decis sa inlaturati numitele filtre…

              Desigur ca n-are neaparat de-a face cu dezbaterea de idei, desigur ca o sa se poata spuna ca fondul, NU forma conteaza, etc, etc. Pentru mine asta cu fondul si forma e o generalizare periculoasa, dar chiar nu vreau sa plictisesc…

              Oricum, va felicit pt „anduranta” !

  29. „E in regula daca modalitatea ta de a-ti afirma identitatea sociala incerta, a-ti camufla nesiguranta intelectuala si de a-ti defula energiile ramase nefolosite si in surplus din motive care ne scapa este sa iesi in strada si sa strigi pentru cauze avand ratiuni si finalitati dubioase.” Sigur Ion Iliescu va aproba ;)

  30. Dl. Paul Aligica este, din cate vad, singurul autor de articole care nu concepe ca cititorii sai pot avea alte opinii, alte idei si care nu se poate abtine cu nici un chip sa raspunda agresiv, condescendent si plin de insulte la parerile altora. N-am mai vazut asa ceva la nici un alt jurnalist ori „analist”. Dle, ti-ai exprimat o parere, ai lasat liber la comentarii, e normal sa nu fie toti de acord cu tine. Si nu, oricat de greu ti-ar veni sa crezi, nu esti tu cel care are 100% dreptate iar restul sunt doar niste prosti, agresivi ori derbedei. Esti si tu fix din categoria alora pe care-i infierezi aici, inca un extremist fara „dileme”, doar cu adevaruri. Iar daca te consideri mult peste nivelul celor care indraznesc sa aiba si alte opinii, nu e cazul sa te porti mai badaran decat toata lumea la un loc.

    • IN umila mea opinie cred ca de fapt dv nu puteti concepe ca stupizeniilor pe care le debitati in foc continuu in forumuri li se poate si raspunde. Ca puteti fi pusi la punct in calitatea imperiala de comentatori anonimi.

      De pilda dv: Va lipseste discernamantul si proprietatea cuvintelor, sunteti incapabila sa faceti distinctia dintre o particularizare si generalizare si sunteti imuna la evidenta empirica din fata ochilor. Dar aveti pretentia ca opiniile dv sa fie privite ca adevar absolut fara drept de replica. Veniti in zbor, depuneti cate un ousor din asta ca al dumneavoastra aici si daca se intampla ca prostia sau obraznicia sa va fie taxate, vai dati ochii peste cap si faceti isterii moraliste. Va aduceti brusc aminte de tot felul de sabloane cu privire la dreptul la opinie, „dileme” si adevaruri. Da, exact.

    • vai draga, ce indignata esti, dar tu nu esti o proasta agresiva, o pitipoanca cu pretentii intelectuale, care vorbeste la per tu cu oricine, cine ar fi crezut asa ceva, si nici nu esti toapa cu pareri cu care oricine nu e de acord e badaran, ca asa e toapa, vede numai badarani in jur, ca asta e complexul ei de toapa si asta o defineste. Este, draga, ca tu nu esti asa ceva? Sint numai impresiile unor badarani. neciopliti si cum or mai fi. Culca te linistita, cu constiinta impacata, nu esti o pitipoanca.
      Esti mult mai rau de atit.

  31. Trebuie ca politicienii actuali sa constientizeze ca exista o din ce in ce mai mare parte din populatie care nu se simte reprezentata de actualele partide politice .Acesti oameni se transforma usor din nerepezentati in sustinatori ai unor partide antisistem gen Pepe Grillo sau mai grav a unora extremiste ca in Grecia sau Franta. Trebuie urgent modificata legea electorala prin introducerea votului blank si acordarii, intr-o forma sau alta, importantei cuvenite acestui vot. Ar detensiona un pic scena politica si e mai mult decat nimic, nu?

    • dar votul FACE parte din sistem. Poti vota [adica sa alegi dintre optiunile DISPONIBILE] si in acelasi timp sa fii antisistem?

      Sa presupunem ca, prin miracol, maine dispare toata clasa politica (ne limitam la RO). Vor aparea din neant parlamentari care sa fie total opusi celor de azi (moralitate, experienta, competenta, etc)? Vor fi acesti ‘noi” parlamentari acceptati de toata lumea sau intram intr-o spirala anti, anti-anti, anti-anti-anti etc, adica in care nu stim ce vrem dar stim ce nu vrem ? E doar o intrebare…

      Personal nu cred ca inlocuirea lui X prin Claudiu Craciun, Bumbes, Mircea Toma [primele numele cunoscute] ne va duce spre un spectaculos MAI BINE si in orice caz nu pe termen scurt. Dar pana atunci? Justitia nu e buna si trebuie demolata, fie! Dar un nou judecatior nu se formeaza in 5 zile si astfel nu va avea cine sa judece o cearta intre doua babe pentru o gaina sau sa anuleze o amenda de….

  32. Aligica: nu inteleg de ce te phoooote grija de tzara din care ai sters-o de atatzia ani.
    Noi, aici, acum, ne-am saturat de TOTZI politicienii si de TOTZI ziaristii pentru ca nu sunt decat niste borfashi. Asa ca le spunem: PLECATZI! TOOOOTZI!
    Punct.

    • altfel mincarea e buna, asistentele voioase, doctorii competenti si binevoitori, medicamentele le iei la timp, caciulita de staniol, asemanatoare cu un prezervativ, care te impiedica sa auzi voci nu e rupta?

    • Pentru totzi nataraii care nu pricep: punetzi mana si cititzi cum s-au salvat Turcia si Grecia din catastrofa produsa de bandele de borfashi denumite „partide politice” in anii 60, 70 si 80. Regim autoritar prin care guverne de tehnocratzi administreaza tzara sprijinindu-se pe institutiile de fortza. Si cand lucrurile revin la echilibru – cam un deceniu – se mai incearca inca o data cu „partidele”, poate au aparut in ele si oameni cinstitzi.

  33. Va amgiti ca sunteti neinteles in acest articol. Intelegem foarte bine, cu toate ca personal (ca si ceilalti) ma indoiesc de bunele intentii.
    Negati dezinformarea practicata pe toate posturile tv, si cu regret si de presa online?
    Veniti cu un articol despre reactia presei fata de evenimente, diferita fata de ce incercati sa aduceti in discutie aici. Veniti cu un articol despre proiectul de lege care a declansat protestele, nu va mai faceti ca nu intelegeti. Veniti cu un articol despre totala absenta a politicienilor din aceste zile. Veniti cu un articol despre comisia constituia si reactia fata de experti, dusa pana la demitera singurului om care chiar avea competente si a si spus ceva. Veniti cu articole indiferent de pozitia pe care va aflati fata de subiecte. Daca ati fi sincer puteti fi convins ca si articolul de fata va fi pus in alta lumina.
    Dar nu sunteti sincer, dle Aligica, pentru ca nu asta va e scopul. Va alaturati celorlate canale media atacand din cat mai multe directii protestele si atat. Foarte buna coordonarea, va felicit, ce spune antena poate prinde la unii, ce spune b1 la altii, si pe frontul online dvs si alti cativa nu cumva sa ramana ceva descoperit. Dar nu prinde, si chiar daca protestele se vor stinge la fel va veti stinge si dvs pe frontul asta, va puteti lua adio de la online ca deja ati uitat cine v-a citit aici.

    • Domnule am scris critic despre Rosia Montana aici pe vremea cand pe majoritatea celor intrati azi in vrie o durea fix in cot. Cand proiectul parea ca si rezolvat. Cand era liniste si aproape consens public. Am spus ce aveam de spus atunci atunci cand toti ingrijoratii astia isterici de azi erau probabil la plaja si cand tema nu era trendy si cool. Asa ca nu stiu ce vreti de la mine.

      Spun ce cred si cum cred indiferent daca e popular sau nu cu niste oameni victime ale unui fenomen de psihologia multimilor, psihopatologogia maselor. Si in general nu scriu aici ca sa fiu popular. Am spus-o si o repet: vreti auori care sa scrie in conformitate cu ultima prejudecata publica sau punct de vedere popular cu o majoritate data, foarte bine. NU ma cititi si gata.

      • Logica beton:

        Eram in masina, intr-o intersectie. Coloana mare, se statea pe loc, in stil romanesc. Un domn din stanga, intrat pe contrasens, dar in acelasi rand cu mine, incepe sa claxoneze si sa tipe care da peste mine. Mi-a spus ca m-am bagat pe a 3-a banda, ca sunt pe contrasens. Eu eram in dreapta lui. I-am spus ca el este pe contrasens. La care mi-a replicat nervos ca el are ani de condus mai multi decat am eu varsta si ca sa nu-i dau eu lectii de soferie.
        Dar el era pe contrasens.

        L-am lasat sa-mi intre in fata. Ideea este ca sunt lupte cu miza si lupte fara miza. Aceasta este acum o batalie cu miza. Merita sa luptam. Indiferent de unde am fost si ce am facut anul trecut, acum 5 ani sau acum 50 de ani.

        • @raz. SI care este miza? as vrea sa o definesti prin ce VA FI nu prin ce NU va fi.
          E un proiect [de zona, de ramura industriala, de tara, de societate, de economie]? il poti creiona macar in cateva fraze?
          [poate nu te inteleg] probabil ca NU vor fi politisti/jandarmi, NU vor fi judecatori, NU vor fi parlamentari, NU vor fi ministri? dar ce VA fi? sau toate deciziile -fie ele si pentru sensul de circulatie pe o strada- trebui luate numai prin referendum? si ce ne facem cu cei ce NU castiga la referendum si continua sa conteste?

          NU ESTE O IRONIE, NU ESTE un atac ci doar o dorinta de a vedea ce preconizezi, dupa care putem discuta.

          • Miza este sa ne afirmam prezenta si vointa. Fortele politice, administratia publica si asa-zisii reprezentanti ai societatii civile sunt doar niste surogate – noi, oamenii obisnuiti, avem nevoie sa devenim un subiect principal in discutii. Daca reusim sa ne impunem vointa (conform Constitutiei vointa noastra este mai importanta decat a parlamentului, guvernului, presedintelui, dar nu sunt naiv) ne recastigam dreptul de a participa la treburile importante care se petrec in tara asta. Daca ratam momentul asta, lasam pentru multi ani puterea de decizie in mainile incompetentilor agresivi.
            Rosia Montana are potentialul de a deveni un exemplu unde implicarea noastra face mai mult bine decat nepasarea. Daca in urma acestor actiuni se vor infiinta acolo cateva zeci de pensiuni, vor fi aduse utilitati, va porni turismul si zona va intra in patrimoniul Unesco, avantajele pe termen lung sunt mult mai mari decat conform proiectului de transformare a zonei in peisaj lunar contra unor firimituri. Potentialul efortului nostru este enorm: doar sa calculam ca ani de zile au fost mii de oameni care au donat voluntar numeroase ore efort.

      • Dragos,
        Este posibil ca printre protestatari sa fie si persoane bine intentionate si persoane rau intentionate sau plictisite de stat in casa. Ce nu inteleg eu, iar asta nu inseamna ca intelegerea mea reprezinta un scop anume, este urmatorul fapt: stam, discutam, glumim, spunem ca ceva este bine sau nu, sau emitem posibilitati sau variante. Bun. Este un inceput sau cel putin un mod de a face ceva.
        Dar stau si ma uit, de 10-15 ani, nu de 20 de ani si am observat ca nu se misca nimic. Multi zic, vorbesc, glumesc. Oamenii politici, indiferent de culoare, fac acelasi lucru pe care l-au invatat in organizatiile lor de tineret, de la predecesori.
        Nu cred ca sunt o persona ce sustine protestul sau manifestarile violente, dar stau sa ma gandesc: ce ramane de facut? Multi vorbesc, multi fac ceea ce au fost invatati. Viata merge inainte, bine pentru foarte putini dintre noi, prost pentru restul.

        P.S.: Sunt o persoana care duce un trai decent in Romania si care are norocul de a practica o meserie cautata in timpurile curente.

        • „Ce ramane de facut?”
          La asta ma gandeam si eu acum. Singurul raspus, e unul provizoriu, uitandu-ma la multe reactii de aici care sunt echivalentul unor tipete mai mult sau mai putin isterice: Pe termen scurt trebuie sa incercam sa oprim escaladarea acestei stari de psihopatologia maselor care se raspandeste…
          NU spun ca nu exista explicatii si nu putem intelege cum oamenii sunt adusi in starea asta. Intelegem. Dar nu inseamna ca trebuie sa acceptam situatia. Nu se poate fce nimic cu oameni intrati intr-un ciclu al irationalitatii protestatare. Daca s-a ajus aici, dezescaladarea este cred primul lucru… Apoi, nu stiu ce sa zic.
          PS Am scris pe facebook ceva despre patologia psihosociala a fenomenului.

          • Stiti care e marea mea frica? Nu ca se vor radicaliza miscarile, ci ca folosind aceasta scuza domnul Ponta va transforma tara intr-o Ungarie, de genul Victor Orban . Deja abuzurile din institutii publice sunt la ordinea zilei (Papici, Marincea), media este incet-incet aservita (vezi TVR si noua lege privind publicitatea) sau elimintata (Realitatea) urmatorul punct e sa inchida gura protestarilor (legionari, neofascisti, ecoanarhisti etc), si pam-pam am intrat intr-o noua era cu un premier zambitor, jovial intr-o tara in care sunt numai impliniri. S-a mai vazut scenariul asta in Romania?

            Da, puteti sa fiti ingrijorat,dar nu de radicalizarea unor oameni care au iesit cu copii si cu bune intentii ci de ce se va intampla dupa.

  34. Pentru cei loviti de isteria Rosia Montana care se intreaba de ce nu scrie Aligica si despre contract etc. Am scris. Am scris in repetate randuri pe vremea cand pe majoritatea celor intrati azi in vrie o durea fix in cot. Cand proiectul parea ca si rezolvat. Cand era liniste si aproape consens public.

    Iata ce zicea Aligica pe 8 Noiembrie 2010, doua mii zece, 2010, da?

    „Sigur, poate ca nu pragmatismul ci naivitatea ne sugereaza ca ar fi intelept sa ne tragem un pic sufletul si sa reevaluam ce se intampla in jurul nostru. Ca poate ca ar fi bine sa ridicam piciorul de pe accelaratie si sa punem o delicata si amiabila frana pe acest proiect.

    O scurta pauza de reflectie -si pentru partea romana si pentru partenerul ei – nu poate fi asa de rea. Poate ca nu e bine pentru niciuna dintre cele doua parti sa mearga inainte fara a intelege mai bine care sunt directiile pricipalelor forte ce afecteaza valoarea de piata a proiectului in discutie. ….

    In plus, ar merita sa putem vedea si noi, public larg, in mod transparent, pe unde mai sunt aceste discutii intre statul roman si diligentul si investitor strain. Poate ca in naivitatea noastra, noi publicul, am putea ajuta un pic partea romana. Poate i-am da sansa sa aiba o pozitie mai buna in negociere, fie si daca spunem prostii cum sunt cele de mai sus. Negociatorul roman, ar putea folosi pretextul acestor prostii pentru a obtine un contract mai bun pentru Romania.

    Pragmatism sau naivitate, e de reflectat daca merita sa ne gandim la aceste lucruri. Oricum, la sfasit, cand se va trage linia, cineva trebuie sa iasa in fata Romaniei si sa-si asume responsabilitatea. Sa ne raporteze ca a negociat inteligent si sa ne demonstreze ca a obtinut cel mai bun contractposibil pentru tara.

    Ca sa fie credibil, acest cineva, oricine ar fi el, trebuie sa ne dea sansa si noua, celor naivi si neinformati, sa intelegem din cand in cand, cum si in ce directie evolueaza aceste negocieri. Si mai ales sa ne ajute sa intelegem daca negociatorul roman vede vreo legatura intre evolutiile recente din sistemul monetar-financiar international si maruntele noastre preocupari din fundul gradinii, de pe langa groapa cu minereu.”

    Deci Aligica pe Contributors in 8 Noiembrie 2010. Atat. Restul opiniei mele cu privire la actuala isterie publica il cunosteti deja.

    • Domnule Aligica, domnule Tismaneanu, articolul acesta nu este un indemn la calm si luciditate adresat faptasilor, recte Guvernului, Presedintelui si Parlamentului. Cred ca ati gresit destinatarul. Nu ii indemnati pe sus-numitii sa se opreasca din minciuni. Va adresati oamenilor care ii numesc mincinosi si le comunicati sa faca ciocul mic. Ca altfel…

      Sunt simpatice subiectele astea tratate academic. Dar sa stiti ca in lumea reala in care suntem nevoiti sa traim in Romania situatia se inrautateste. Iar minciunile promovate de institutiile statului la unison, laolalta cu jurnalisti fara minte nu fac decat sa agraveze situatia. O societate este tinuta laolalta de morala publica si de un bun simt colectiv, iar astea dispar cu repeziciune. Ne indreptam rapid spre vremurile de trista amintire din anii 90. Asta este. In definitiv si pe noi or sa ne intrebe copiii nostri peste 20 de ani (asa cum va intrebam noi acum pe dumneavoastra): ce ati pazit cand a fost furata si distrusa tara de sub voi?

      • Cred ca e o neintelegere:
        1. Am publicat mai jos un indemn adresat guvernului relativ la Rosia Montana inca din 2010. 2010. Nu-mi aduc aminte ca VREUNUL dintre cei aflati acum in stare isterie publica sa fi sariti in sustinerea incercarii mele de a pune presiune pe guvern atunci.

        2. NU cred ca eu si d-l Tismaneanu suntem cei mai indicati pentru a fi certati cu privire la pozitionarea critica fata de guvern. Impresia mea e ca la doua clickuri de acesta pagina evidenta empirica este covarsitoare si infirma absolut teza dv.

        3. Daca faptul ca eu si d-l Tismaneanu venim zilnic sa ne intalnim in arena publica atat cu oameni rationali si decenti dar si asa cum vedeti cu isterici, dezaxati si grobieni in exces, si interactionam in forumuri cu ei mai bine sau mai rau, cum de duce mintea, reprezinta o tratare academica a temelor publice, nu stiu. Noi doi avem alta opinie. Dar sunteti evident liber sa apreciati evidenta empirica asa cum doriti.

        • Repet: nu va mai faceti ca nu intelegeti. Nu va suspectez nici un moment ca nu intelegeti ca legea lui ponta a scos oamenii in strada, ca acea imbecilitate demontata de orice expert a coalizat o masa mare de oameni cu vederi uneori diferite in jurul unui nucleu care lupta de ani de zile pentru RM. Va bateti joc fara nici o gratie de orice ar putea insemna informare.

          Imi citati un articol de acum 3 ani fara nici o legatura cu ce se intampla acum, care trateaza tangential un singur aspect si anume cel economic? Nici macar despre faptul ca ideile dvs de atunci au fost total contrare felului cum actuala putere a ales sa gestioneze problema nu va deranjaza?

          Nu cred ca putea fi o manifestare mai pasnica decat felul in care a decurs aceasta timp de 2 LUNI si scrieti asemenea articol?

          Si blocarea strazilor? De cand nu este democratic? Si in caz ca va faceti ca nu intelegeti nici acest aspect vi-l spun eu: este rezultatul 100% al ignorantei si manipulari din massmedia, o alegere a celor implicati vazuta ca singura modalitate de a se face auziti si vazuti. Si pariez oricand ca o vizibilitate adecvata a protestelor ar schimba radical aceasta abordare.

          Lui ponta nu-i spuneti ca se joaca cu focul in declaratile de azi? Daca puteti da dovada de un dram de obiectivitate va rog sa-mi raspundeti doar atat pe o scara: de la 1 la 10 cat se joaca cu focul cateva mii de manifestanti printr vocile a o mana de oameni care debiteaza pe net si cat cea lalta parte prin vocea primului ministru? http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15832864-victor-ponta-doilea-mesaj-adresat-jandarmilor-intr-singura-nu-putem-accepta-revenim-anii-39-30-care-grupuri-mici-violente-extremiste-impus-punctul-vedere-romania.htm

          Oricum, eu am incheiat, convins ca tot ce-am scris stiati deja.

          • Impresia mea este ca, regretabil, in situatia de fata o comunicare normala este imposibila intre noi. Raman acelasi cititor plin de simpatie al comentariilor dv din acest forum si astept sa ne reintalnim in idei aici, dupa ce acest episod de irationalitate publica se va mai domoli.

          • E clar : trebuie sa zicem dupa d-nul luke – cosorul lui Moceanu e format din partea lemn-oasa si partea fier-oasa! Nu conteaza ca in articol si in luarile de pozitie anterioare D-nul Aligica a precizat ce crede despre subiectele in cauza; conteaza doar momentul in care d-nul luke isi expune teoriile! Esti in piata cand zice d-nul luke, deci existi! Astfel ma tem ca temele in discutie n-au nicio relevanta; legitimitatea ti-o da doar apartenenta la o miscare de strada a carei importanta a fost exagerata de media si care i-a transformat pe niste ilustri anonimi, peste noapte, in VIP-uri, profeti ai Parlamentului strazii – trambulina analfabetului catre high life! Cu turma e mai sigur! Ceva idei constructive? As! Trebuie sa citesti mult pentru asta! Asa ca ne arata muschii criticand cu aer psihopatoid pe altii (forma tipica a neputintei, cine nu poate crea, distruge)! Ai nevoie de studii serioase in economie si politici in America sau sa sustii teorii solide ale libertarienilor? Vax, poti fi simplu agramat daca ai mancat salam cu Zoia!

          • P.S.pt luke: „Nici macar despre faptul ca ideile dvs de atunci au fost total contrare felului cum actuala putere a ales sa gestioneze problema nu va deranjaza?” corect: Nici macar faptul….
            Pai cum sa-l deranjeze pe D-nul Aligica ca a avut idei contrare actualului guvern? Si cei din piata au idei contrare actualului guvern; care-i problema?
            P.P.S. pt. luke: „este rezultatul 100% al ignorantei si manipulari din massmedia, o alegere a celor implicati vazuta ca singura modalitate de a se face auziti si vazuti.” – manipularii se scrie cu doi de i!

        • Din cate vad suntem de aceeasi parte a baricadei. Dumneavoastra ati protestat din 2010. Si eu am protestat impotriva tepei de la Rosia Montana de ani de zile. Sunt oameni care de ani de zile merg la Rosia Montana la http://www.fanfest.ro – oamenii astia consuma multa energie. Altii care se opun organizat de peste 10 ani. Nu inteleg ce ne desparte in a avea o voce comuna care sa ceara decidentilor politici sa termine cu joaca.

          Nu va invinovatesc de nimic. Vreau doar sa va spun ca suntem de partea corecta, iar decidentii politici sunt pe fata de partea incorecta. Acesti decidenti deocamdata vorbesc pe o voce comuna, sunt coordonati, au aceiasi agenti de PR cu RMGC si folosesc institutiile statului impotriva propriilor cetateni. Ei nu au nicio problema sa se joace cu focul. Ca niste talhari porniti sa faca rele acestia nu au prea multe restrictii in comportament. Ei destabilizeaza ordinea publica prin actiuni si declaratii iresponsabile. Actiunile noastre au fost exclusiv pasnice pt. ca suntem oameni maturi si responsabili. Noi suntem oamenii productivi care isi platesc taxele si impozitele corect. Ei ar trebui sa aiba rusine sa-i instige pe oamenii care se uita la antenele lor la violente. Noi avem dreptul sa iesim si sa protestam. Ei nu au dreptul sa unelteasca contrar intereselor noastre.
          Stiu, vorbesc emotional. Insa este jalnic argumentul asta cu 500 locuri de munca: la un salariu de 10.000 euro pe an de muncitor, veniturile pentru romani sunt de maxim 5 milioane euro, cam cat un tun minor tras de un hot de politician. Si redeventele, la 6% inseamna maxim 60 milioane euro pe an (calculat la un venit total de 15 miliarde in 15 ani), cam cat se ia parandarat la 50 km de autostrada. Proiectul RMGC nu este strategic pt. Romania. Nici extragerea de gaze cu otravirea unor zone intens populate nu este un obiectiv strategic, iar mutarea discutiei in zona anti-Rusia este non-argument.

    • 1) Nimic despre latura ecologica a problemei. De ce?
      2) Generalizarea si implicit jgnirea tuturor protestatarilor este total descalificanta pt. un om care se vrea lider de opinie (comment-ul de la 17/10/2013 la 23:41 ). Forumul asta nu e sondaj de opinie privind profilul protestatarilor, si chiar daca ar fi, au fost suficiente pareri decente.
      3) Parerea unui blogger: http://lacoltulstrazii.ro/2013/10/18/ce-cauti-tu-bai-sinistrul-culturii-in-club-a/
      4) Parerea mea: Cristi, 17/10/2013 la 23:35

      • Momentan nu vad reactii categorice la tipul de discurs si limbaj folosit de sustinatorii cauzei dv aici si aiurea pe facebook la adresa mea.
        Vad justificari, incercari de a gasi nod in papura subsemnatului dar nu o delimitare ferma si categorica.
        Va dati jigniti si ofuscati dar din pacate iata, ati avut aici ocazia sa aratati ca sunteti diferiti de acesti derbedei dar nu stiu cum se face dar ratati mereu aceasta unica oportnitate si intrati in tangente.
        Insa asa cum am spus, este scuzabil. Fenomen de psihopatologia maselor. E o explicatie generoasa. Oameni OK loviti de un morb de psihopatlogia sociala a multimilor. Altfel explicatiile altenative ar fi de asa natura ca nici nu vreau sa ma gandesc, pentru ca acele explicatii ar implica lucruri cu adevarat jenante in ceea ce va priveste.

        • M-am autodelimitat fara echivoc de acel grup de protestatari. Sa nu uitam sunt 100 de oameni din zeci de mii. O fi relevant? Fie si asa…Prin urmare, voi apela la metoda Dv. si ma voi autocita (din comment-ul meu de la 17/10/2013 la 23:35, la care am facut deja referire). „PS: treaba cu masina lui Barbu este o exceptie regretabila.”
          Daca nu vreti sa vedeti, deja nu mai este problema mea, ci a Dv., pe care o adanciti insistand ca toti protestatarii sunt „derbedei”. Imi mentin invitatia unei intalniri cu mine si prietenii mei. Maine sau peste 1 an, cand va fi sa fie…
          Poate ar fi cazul sa subliniez, conform cu mersul evenimentelor, ca ma declar intrutotul de acord cu cercetarea celor vinovati. Atata timp cat ma declar un suporter fara rezerve al civilizatiei occidentale, cum as putea sa aprob recursul la violenta?!? Mai mult, sunt cat se poate de constient de deserviciul imens pe care acest episod il face protestelor; apa la moara pt. calificative gen „neofascisti”, „legionari”, „bolsevici”, in functie de interesele celor care ne dau vanduti ba rusilor, ba lui Soros, ba lui Basescu, ba USL-ului (asteptam acum sa fie scoase la iveala interesele Bilderberg si al serpilienilor in aceste proteste). Din nou, de ce as aproba violentele?!?
          Cat priveste insultele de pe forumuri, ce pot sa spun? V-as putea trimite la n comment-uri de pe diverse forumuri unde condamn insultele si instigarea la ura. La ce bun? Nu le cititi nici pe cele de aici…Din pacate face parte din isteria societatii romanesti. Insa ma vad nevoit sa subliniez ca in mediul virtual nici eu nici prietenii mei participanti la proteste nu ne-am permite asemenea grobianisme.
          Insa pt. consecventa ar mai fi ceva, o intrebare simpla: daca discutia ar fi avut loc acum 1 saptamana, moment pana in care nu se inregistrase nicio violenta, ce justificare ar fi fost pt. a condamna protestele? Caci daca recursul la violenta e condamnabil in democratia vestica, protestul pasnic, INDIFERENT de motiv, este unanim acceptat. E o clarificare necesara, pt. a sti la ce standarde ne raportam…

  35. Buna ziua dle Aligica, ma bucura apelul dvs la asumarea opiniilor exprimate pe strada sau pe internet. Ma bucura si faptul ca raspundeti intrebarilor puse de cei care v-au citit articolul. Sper sa se intample si acest lucru si acum – iata intrebarile mele:
    1. Cu ocazia manifestatiilor din Piata Universitatii din 1990 s-a blocat vreo strada? Articolul de pe Wikipedia (http://ro.wikipedia.org/wiki/Fenomenul_Pia%C8%9Ba_Universit%C4%83%C8%9Bii) pare sa indice ca toata piata a fost ocupata, deci probabil ca cel putin o strada a fost ocupata atunci. (Din pacate, sunt nevoita sa apelez la Wikipedia pentru ca la vremea respectiva aveam doar 8 ani si nu tin minte mai nimic despre acele momente).
    2. Manifestantii din Piata Universitatii 1990 subminau ordinea statului de drept si economia nationala? Daca da, cum?
    3. Interventia minerilor a fost justificata? (Strazile au fost deblocate in urma interventiei lor)
    4. Daca raspunsul la intrebarea 3 este NU, atunci interventia pentru deblocarea strazilor trebuia facuta de jandarmi / politie sau alte forte ale statului de drept?
    5. Exista vreun moment in care ocuparate unei strazi este democratica sau este mereu, indiferent de situatie, nedemocratic sa blochezi strazi?
    Sper ca se intelege ca nu sunteti obligat sa imi raspundeti si sper sa treceti peste micile mele ironii din comentariile de mai sus – nu citisem comentariile si nu mi-am dat seama ca dvs chiar raspundeti cititorilor.
    Va multumesc!

  36. Ei bine, urmarind comentariile, unele bineinteles, dar destule, neasteptat de multe, se impun niste concluzii:
    – articolul si-a atins tinta si a meritat sa fie publicat;
    – uneori netul este dezamagitor, dar elocvent pentru ceea ce sintem;
    – reactiile vulgare si mitocanesti dau dovada si ce fel de protestatari exista in multime.

  37. Mda, ar fi chiar haios ca in randul miilor de demonstranti din orasele romanesti – putine ! – in care se organizeaza aceste mitinguri sa existe numai insi crescuti cu guvernanta, cucoane finute si tipi cu IQ einsteinian. Normal ca acolo e si galeria echipelor de fotbal locale, si stalpi de bodega, si etnobotanisti care se aduna ca e cool, si perversi de toate nuantele si … si… La razboi ca la razboi. Daca manifestatiile astea nu se vor domoli si vor duce in cele din urma la caderea acestui sistem politic profund corupt care guverneaza Romania de 23 de ani abia atunci am putea spune ca s-a intamplat ceva. Faptul ca manifestantii mai sperie cate-un ministru penibil e in regula jocului, se intampla peste tot in lume unde mitingurile nu sunt imprastiate cu mitraliera.

    • Da. Alta justificare a violentei de limbaj si comportamentale. Bine ca va dati loviti si jigniti cand vi se atrage atentia pe acest forum ca ati luat-o razna sau ati sarit calul. Vai, Aligica ne trateaza nedrept si inelegant.
      Exact ce ne trebuia: apologia violentei. „La razboi ca la razboi”. Copii iresponsabili si inconstienti. Habar nu aveti ce spuneti. Habar nu aveti…

      • Extragerea din context si generalizarea nu va fac cinste.
        Pe formule matematica punand semnul egal intre cel care a spart luneta tov. ministru si cei 10-15-20mii de demonstranti din tara e complet echivalenta cu punerea semnului egal intre Breivik si cetatenii norvegieni sau intre minoritarii ce mai trag un viol in Italia si restul imigrantilor de aceeasi cetatenie….asta pe partea de generalizare.

        In ceea ce priveste extragerea vadit malitioasa din context, ca mesaje nu stiu cum, ca simboluri nu stiu ce, cu parere de rau iarasi fail. Cred ca dati cam mult zoom asupra unor zone din miscare numai in scopul de a va accentua ideile preconcepute (sau de a va justifica niste pareri).
        Miscarea de protest e destul de heterogena si trebuie privita in ansamblu, nu extrasi doar ultrareligiosii, sau anticapitalistii sau Black Bloc wannabes sau mai stiu eu ce minoritate ideologica mai apare pe acolo.

        Chiar e pacat sa avem numai specialisti tip irealitatea…mai ales cand exista potential.

  38. Ministrul Culturii atacat in centrul Bucurestiului = primitivism. Protestatarii s-au impuscat singuri in picior luand parte la acest eveniment… Cand plusezi si nu ai minte se intampla pocinogul. Asa cum si-a demontat ireversibil cariera politica si stimabilul Neamtu cu criza sa de nervi publica din Parlament. A obtinut exact efectul invers, Ponta a trecut drept victima si politician moderat. Too bad, so sad.
    Oricum inveitabilul este aproape, inceputul sfarsitului protestelor ANTI-orice este aici.
    Imi pare rau dragi protestatari naivi, Sic Transit Gloria Mundi! (Asa trece veselia omului). Trebuie sa invatati sa va alegeti bataliile pentru care merita intr-adevar sa luptati.

    • Ah, mi-a scapat complet chestiune cu Neamtu. Sunteti bun, va rog, sa-mi trimiteti un link cu intamplarea. Chiar sunt curios si interesat.

      • Avec plaisir!

        http://www.youtube.com/watch?v=7xmTNE8ddh8

        Observati ca l-au postat chiar pe canalul YouTube al partidului Noua Republica drept „vitejie”. Aveam pretentii mai mari de la acesti politicieni. Din pacate, recidiveaza… Mr. Neamtu nu este la prima „abatere” … :-)

        …si Ponta nu s-a abtinut in final sa faca o glumita…

        • Nu stiu daca Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru au facut bine, nici vorba de vreun act de „vitejie”, insa au transmis un mesaj, acesta consider ca a fost mai important decat gestul in sine, prin urmare cred ca mesajul merita comentat. Cat despre o comparatie intre cei doi tineri politicieni, aceasta este chiar o parte a mesajului, o dezbatere ar fi benefica/interesanta.

        • Prietene – cu siguranta au vrut sa transmita un mesaj. Din nefericire pentru cei doi protagonisti, de fiecare data conteaza contextul si calitatea transmiterii. Rezultatul/receptia depinde de transmisie, nu-i asa? Ce pot comenta este ca cei doi au procedat gresit, au pornit cu buldozerul la vanatoare de veverite. A iesit exact pe dos, Ponta s-a controlat (minus glumita tampita de la sfarsit) si a picat in picioare. Iar cei doi au fost scosi din aula Parlamentului cu cozile intre picioare. NU se procedeaza asa. NU se face politica desteapta asa. Repet, am pretentia de la acesti politicieni tineri. Cu bine.

          • @victor/victoria – mai incercam odata :-)

            S-a strigat „Ponta, tradatorul!”. Iata mai jos link-ul catre clipul ProTv despre acelasi eveniment de pomina din Parlament:

            http://www.youtube.com/watch?v=pnZ3tHy16Xg

            Se aude mai clar ce spune Mr. Neamtu. Pai asta este problema… eu nu mai vreau puerili, vocali, badarani la acel nivel. Astept cel putin de la acesti politicieni cu carte ceva discernamant, ceva pasiune si rabdare in ceea ce fac. Nu se rezolva nimic cu astfel de lucruri smucite. Din contra, ele servesc lui Ponta and Co. care trec de moderati si calculati. Ceea ce nu e cazul. Cu bine.

        • Multumesc mult pentru link. Chestiunea e ca nu-mi pot face o idee despre protestul lui Neamtu intrucat nu se intelege ce spune. Nu vad nimic rau sa reactionezi intr-o asemenea maniera avand in vedere subiectul discursului marelui plagiator si mincinos. Problema e ca gestul a ramas obscur si n-a avut nici un efect. In aceasta consta, sa-i zicem gafa, lui Neamtu. Un efect mai mare ar fi avut cred daca statea cu o pancarta la balcon sau afara. Eu nu sunt asa de categoric referitor la acest eveniment. Il consider doar un protest pueril. In general, in ceea ce-l priveste pe Neamtu, sunt de acord ca acesta are, in ciuda educatiei, ceva tamp atunci cand e vorba de politica si banuiesc ca vine dintr-o dorinta exacerbata de a-si promova propria imagine.

  39. Da’ di ce să nu se joace cu focul? Toată istoria e un șir de jocuri cu focul. De parcă nejocul cu focul nu e tot un joc cu focul.

  40. Le-a crescut lupilor tineri dinţi, / Muşcă din bunici şi din părinţi… (citat aproximativ din spectacolul „Degeaba” al lui Tudor Gheorghe)

  41. (emoţionat şi asudând): Atunci, iată ce zic eu, şi împreună cu mine (începe să se înece) trebuie să zică asemenea toţi aceia care nu vor să cază la extremitate (se îneacă mereu), adică vreau să zic, da, ca să fie moderaţi… adică nu exageraţiuni!… Într-o chestiune politică… şi care, de la care atârnă viitorul, prezentul şi trecutul ţării… să fie ori prea-prea, ori foarte-foarte… (se încurcă, asudă şi înghite) încât vine aci ocazia să întrebăm pentru ce?… Da… Pentru ce?… Dacă Europa… să fie cu ochii aţintiţi asupra noastră, dacă mă pot pronunţa astfel, care lovesc soţietatea, adică fiindcă din cauza zguduirilor… şi… idei subversive… (asudă şi se rătăceşte din ce în ce) şi mă-nţelegi, mai în sfârşit, pentru care în orce ocaziuni solemne a dat probe de tact… vreau să zic într-o privinţă, poporul, naţiunea, România…

    • Ruşine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase judeţe ale României pradă în ghearele unui vampir!…Curat murdar, coane Fănică!

  42. Sunt si eu unul dintre cei isterizati si care se joaca cu focul. Am 45 de ani, in 1990 eram printre golanii drogati, legionari, iresponsabili care nu lasau guvernul sa lucreze in liniste. Constat ca discursul a ramas acelasi, cu deosebirea ca acum isi dau mana toti, de la dreapta la stanga, sa infiereze demolarea statului de drept de catre elementele iresponsabile.
    Reactionez emotional, domnule Aligica, pentru ca m-am saturat. Intelegeti? M-am saturat sa fiu furat, mintit, sfidat. Am doi copii, cel mare a plecat deja, cel mic se pregateste sa plece. Muncim sa-i ajutam sa plece din tara lor unde li s-a luat, si lor ca si noua, orice perspectiva. 23 de ani am tot votat si asteptat sa vina la putere niste oameni care sa nu mai vada in tara asta o prada. Nu copiii din strada sunt inconstienti, ci jiganiile politice. Poate a venit, in sfarsit, factura pentru astia 23 de ani.

  43. „Continuând să considere că poporul ar fi prost şi slab, credul şi laş, lacom şi indiferent, mafia licitatorilor de patrie a aruncat din nou spre gâtul ţării laţul opresiunii, împletit grijuliu din funia fricii, unsă în prealabil cu alifiile unei demagogii întristător de abile. S-au aliat ori s-au pomenit aliaţi pentru acest asalt ucigaş câţiva cărturari şcoliţi, care au pregătit pomezile sub frunţile lor închiriate diavolului, cu bisericuţe de emuli avizi de un ideal ce le lipseşte, – aceştia au împletit cu tinerească destoinicie frânghia, admiţând că împletesc şnur de mărţişoare – cu clienţii stabilimentelor de sănătate psihică sau penală – nemotivat şi riscant decăzute din prerogative – care şi-au oferit braţul iute, dar iresponsabil pentru a executa lovitura. Din foişorul ascuns pe după iedera făgăduielilor de tot felul, priveau şi conduceau desfăşurarea evenimentelor naşii cei mari
    şi cei nepotoliţi ai revanşei, strategii care scrutează câmpul de luptă prin binocluri ce au pe lentile, în loc de miră, o literă „S” tăiată vertical de două paralele.”
    Sergiu Andon, Adevărul / 16.06.1990, pag. 1

  44. Semne tot mai numeroase şi mai diferite atestă şi sporesc atmosfera de apăsătoare nelinişte care ne înconjoară. Colţii violenţei s-au dezgolit aproape complet, încep să se vadă gingiile urii. Rebutaţi sau clasaţi biologic instigă făţiş la duşmănie, în vreme ce rebutaţi sau clasaţi social preiau semnalul, fâcîndu-l să reverbereze cu fanatism, real, simulat ori stimulat, oricum iresponsabil. Sub acest însemn se înscrie şi cochetăria actuală a unor obraze subţiri cu faunii primejdiei. Parcă s-a dezlănţuit un bal valpurgic. Unii întind fără odihnă coarda, alţii o zbîrnîie frenetic, nimeni dintre cei care au înşfăcat contrabasul zîzaniei nu pare preocupat de altceva decît să amplifice vacarmul. Riscul tot mai vizibil ca această coardă să se rupă, şfichiuind şi distrugind la întîmplare odată cu zvîrcolirea ei de şarpe, e în mod stupefiant ignorat.

    Dupa atâtea nopti de groaza pe care le-am indurat … ne-a fost dat ta avem si o ziua-noapte ; ziua-noapte a cutitelor, incendierilor, a atacurilor mlrsave dezlantuite de fiara setoasa de sînge, distrugere, foc si moarte. … Prin diferite canale, s-a promovat cu obstinatie – care nu poate scapa celor avizati in ale istoriei ultimilor saizeci de ani – cultul mortii, al eroului, ideea pacatului, a sacrificiului si a mîntuirii. S-a folosit, cu prisosinta, psihoza anticomunista. Idei elitiste au fost, si ele, puse in circulatie. S-a încercat, intr-o buna masura s-a si reusit, crearea sentimentului solidaritatii grupale si al încrederii nestramutate in victoria „cauzei*. … Unele dintre metodele puse la lucru in Piata Universitatii ne-au amintit – sa nu-si fi dat oare seama organizatorii demonstratiei de acest fapt? -de cele specifice miscarii fascisto-legionare; cintece, versuri rostite in grup, rugaciuni colective, ingenunchieri, ridicarea pumnilor, raspunsuri date la comanda, amenintari si jigniri la adresa guvernului ,presedinte tarii si fapt de o inimaginabila aroganta, jignirea unui intreg popor. Nu au lipsit, cel putin in ultima faza a demonstratiei, nici marsurile dinspre Piata Universitatiî catre Teteviziune sediul unor ambasade ori chiar partide. Sa fi fost teoreticienii pietei atît de ignoranti, cultura lor pontica si psihologica sa fi fost atit de redusa incit sa nu-si fi reprezentat consecintele actelor lor? Dimpotriva, credem ca erau cunoscatori ai trecutului unor miscari de dreapta. Incit stiau dinainte ce urmeaza sa se intîmple, daca metodele acelor miscari sint fara rezerve aplicate.

  45. Jalnic. Au aparut iarasi „legionarii”?

    Legionarii din anii 30? Care legionari? Aia de la Universitate de la 13-15? Aia de la sediile PNL si PNT unde fortele Securitatii lui Iliescu, Roman et comp gasisera droguri si valuta? Care legionari? Aia din filmele nationalisto- kulturnice ale lui Sergiu Nicolaescu?

    Toata chestia aia cu spartul parbrizului e o facatura marca Securitatii. Cine isi inchipuie ca in Bucuresti se pot gasi 14 militeni fix in zona demonstratiei cind sint mii de furturi din case, din masini, violuri etc si nu-i prinde pe nici unul! Prindeti hotul ca-l bagat noi la zdup – si pe drum iau o spaga mica si le dau drumul.

    E o facatura organizata si sincronizata cu „formatori de opinie” ori „naivi” ori aflati de fapt in misiune „afara” gen Tismenetki – falsificatorul istoriei de dupa 1945.

    Sint niste epigonii … Simțiri reci, harfe zdrobite,
    Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
    Măști râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;

    Profesori – asa-zis in America dupa cum se fandosesc in prezentarile personale, arogante si lipsite de bun simt – de fapt „predau” ori la facultatea cu cel mai mare procent de blenoragie din regiune (GMU) ori la campusul cu cea mai mare criminalitate din America (College Park). E interesant de vazut ca studentii de la GMU, inscrisi la cursurile de 4ani – reusesc sa termine in 6 ani. Eeee asa profesori asa studenti! Da’ din America!

    Aligica si Tismaneanu scriu de parca ar fi komisari bolsevici sositi la instruirea „maselor”. Mai ramine sa indemne la crime cum facea colegul parintilor lui Tismaneanu – Brucan in Scinteia. Rusine!

    P.S. Oare de ce Vladimir Tismaneanu l-a eliminat din Comsia studierii comunismului pe cel mai reprezentativ dizident, Paul Goma? Se temea ca apare versiune reala a isotriei? Daca dam filmul inapoi tatal lui Leonte Tismaneanu l-a dat pe mina Securitatii pe studentul Paul Goma.

    • @blindul ben: Cred ca aveti dreptate. De fapt le este frica. Ceea ce este bine. Asa si trebuie si au si de ce. Dumnealor se joaca de mult timp cu focul si o stiu. Acum ii ingrijoreaza ca perspectiva de a da socoteala a intrat in orizontul vizibil.
      (Dealtfel toate articolele semnate de domniile lor sint patetic de jalnice si jenibil de staliniste -pe rit nou, neo-securisto-comunist, desigur)

      • Daca plecam de la ideea asta, atunci orice alegeri nu isi mai au sensul!

        Daca insa referendumul s-ar organiza (am mari dubii ca d. Basescu ar mai sustine ideea), atunci macar politicienii ar trebui sa se explice de ce este o idee buna si sa spuna clar daca sunt pentru sau impotriva proiectului.

        • Dragule. Eu plec de la realitati, nu de la wishful thinking. Eu am mari indoieli ca Base al tau ar mai putea da inapoi: vezi tu, spaga s-a luat deja. Asta e valabil si pentru Ponta.

          Cu SRI-ul e cam asa: toata lumea stie de ani de zile cit si cum se fura voturile. Abia vara trecuta se trezi si SRI-ul. Tot e bine….

          Ia sa vad eu de la SRI lista politicienilor romani (si a copiilor de politicieni, rudele de gradul I ale acestora) care au detinut sau detin actiuni la RMGC / GR precum si felul in care le-au dobindit. Sa se mai uite si ei prin offshore-uri sa vada … prin bancile straine, ca doar bastanii nostri prefera cashu’ …. ei na, asta ar insemna sa-si faca treaba. Doar nu vrei ca nasica sa-l dea in git pe ginerica, nu? Nu se face, oameni sintem.

  46. Cred ca si dvs ar trebui sa va asumati o eventuala postura de Gica Contra, in conditiile in care ne spuneati acum cateva saptamani ca „sustineti isprava in cauza”? In articolul meu vorbesc de modalitati democratice, prezente TV, dialog si activism. Si mai spun ca actuala clasa politica ori se auto-elimina pe termen lung , ori invata sa dialogheze si sa-si reduca din nesimtire.

    • Corect!

      When the people fear the government there is tyranny, when the government fears the people there is liberty.”
      ― Thomas Jefferson

    • Razvan,
      sunt de acord cu tine in ceea ce priveste modalitatile de dezbatere, de dialog, alese de tine. Dar nu sunt de acord cu faptul ca actuala clasa politica se auto-elimina pe termen lung. Cred ca este un cerc vicios. Oamenii politici de azi ii cresc pe cei de maine, cu aceleasi obiceiuri. La gradul de nesimtire atins de politicienii din ziua de azi, imi este greu sa cred ca va aparea cineva normal in mijlocul lor. Singura speranta pe care o am, este ca noi, oamenii neimplicati in politica, care credem ca suntem sau nu superiori, sa continuam sa perpetuam obiceiurile bune si comportamentul adecvat, iar peste 15-20 de ani, poate vom avea noroc si valul de ignoranta va scadea.

      • Imi cer scuze ca intervin neinvitata, dar mi se pare foarte interesant cum puneti problema si as dori sa inteleg mai bine modul cum ganditi.

        Spuneti ca speranta este la cei neimplicati politic, care, cu putin noroc, vor fi capabili peste 10-15 ani sa dezvolte obiceiuri bune si un comportament adecvat. Credeti ca pentru a face lucrul acesta trebuie sa va implicati politic sau nu ?

        • Raspunsul scurt la intrebarea Dvs. este NU. In opinia mea, acum nu este nici macar o sansa de a schimba ceva fiind in interiorul cercului politic. Daca vrei sa schimbi ceva acum, ca om politic, vei fi respins de sistem. Putem face o paralela cu modul in care un virus este respins de sistemul imunitar.

          Cred ca noi trebuie sa schimbam lucrurile banale pe care le facem in viata de zi cu zi. Bunul simt, altruismul si alte calitati, sunt cultivate de la o varsta frageda, sau dintr-o faza incipienta de dezvoltare. In momentul in care o sa avem mai mult oameni de calitate printre noi, atunci rezistenta actualului sistem politic va scadea. Cred ca abia atunci s-ar putea schimba prin implicarea politica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica
Dragos Paul Aligica este publicist al Revistei 22, cerceteaza si preda sisteme economice comparate si analiza institutionala la George Mason University si este membru fondator al Centrului de Analiza si Dezvoltare Institutionala din Bucuresti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro