sâmbătă, mai 18, 2024

Va uni Putin Europa sau o va diviza?


Asaltul Rusiei asupra Ucrainei și atacul mai amplu asupra ordinii europene de securitate pun problema cooperării paneuropene dincolo de UE.


Atacul Rusiei asupra Ucrainei din 2014 și invazia pe scară largă din 2022, împreună cu alte câteva evenimente fatidice din Europa și din jurul acesteia, au redeschis întrebarea fundamentală cu privire la interesele și valorile precise pe care diverse națiuni europene le pot sau nu le pot împărtăși. Evenimentele extraordinare ce au avut loc de la anexarea Crimeei, în urmă cu zece ani, și, mai ales, cele de după începutul războiului de amploare început acum doi ani au modificat prioritățile politice ale UE și ale statelor membre, precum și ale țărilor europene din afara UE, inclusiv ale Turciei. În lumina acestor evenimente și a altor evenimente recente din Europa de Est precum și a discuțiilor continue despre acestea, viitoarea schimbare în compoziția și reconstrucția principalelor instituții ale UE în 2024-2025 a căpătat dimensiuni noi.


În parlamentele, comisiile și consiliile de până acum ale UE, principalele dezbateri și decizii politice se învârteau în jurul vitezei și direcției pe care le avea integrarea europeană, înțeleasă ca un proiect normativ și economic. Miza întrebărilor a crescut acum în mod semnificativ în sfera securității internaționale. Provocarea centrală pentru Bruxelles este astăzi și va rămâne și în următorii ani: Ce implicații și repercusiuni practice ar trebui să aibă noua situație militară, geopolitică și geoeconomică a Europei pentru politicile UE față de vecinii imediați ai Uniunii de pe continent?


O serie de structuri transnaționale leagă deja statele membre ale UE și țările europene din afara UE unele de altele. Printre acestea se numără, pe de o parte, instituții mai vechi, precum Consiliul Europei (CoE), OSCE, SEE sau Uniunea Vamală UE-Turcia, și, pe de altă parte, inovații mai recente, precum Sinergia Mării Negre, Programul Parteneriatului Estic (PaE) sau Triunghiul de la Lublin. Unele dintre aceste structuri fie au inclus în trecut, cum ar fi Consiliul Europei, fie includ și în prezent, cum ar fi OSCE, Rusia ca participant. Ele au fost însă insuficiente pentru a preveni escaladarea dramatică a războiului ruso-ucrainean din 2022. O poveste oarecum similară este valabilă pentru recentele confruntări militare dintre Armenia și Azerbaidjan – țări care sunt în egală măsură participante, printre altele, la CoE, OSCE și Parteneriatul Estic.


Recentele evoluții fatidice din Europa indică necesitatea unei schimbări mai mult decât cosmetice în relațiile UE cu țările europene din afara UE din două motive. În primul rând, abordările și inițiativele anterioare ale Bruxelles-ului s-au dovedit a fi insuficiente pentru a diminua sau a rezista tensiunilor din Europa de Est care au dus la război. Acestea au avut nevoie în 2022 și au nevoie și astăzi să fie revizuite pe fondul eșecului lor evident de a asigura pacea în Europa. În al doilea rând, războiul în curs de desfășurare și multiplele sale efecte în întreaga lume necesită abordări și acțiuni noi care pot contribui la salvarea statului ucrainean de la anihilare și a ordinii europene de securitate de la distrugere. O reconsiderare fundamentală și o reconfigurare – cel puțin parțială – a politicilor anterioare ale UE față de țările din afara UE – aflate în Europa totuși – este deja în curs de desfășurare.
Cea mai notabilă schimbare din ultimii doi ani a fost ridicarea, în 2022, a Ucrainei și a Republicii Moldova și, în 2023, a Georgiei și a Bosniei și Herțegovinei la statutul de candidați oficiali pentru aderarea deplină la UE. În timp ce țările din Balcanii de Vest aveau o perspectivă de aderare la UE deja de peste 20 de ani, soarta finală a Trio Asociat – și anume Ucraina, Moldova și Georgia – rămăsese neclară după demararea Parteneriatului Estic în 2009. Abia ca reacție la atacul Rusiei și la cererea de aderare a Ucrainei din primăvara anului 2022, Comisia Europeană a preluat inițiativa de a convinge statele membre ale Uniunii să își schimbe atitudinea nu doar față de Kiev, ci și față de Chișinău și Tbilisi. La sfârșitul anului 2023, Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova și a acceptat Georgia ca țară candidată la UE. Bruxelles a clarificat astfel, în sfârșit, scopul evaziv până atunci al celor trei acorduri de asociere și al DCFTA-urilor acestora pe care le-a încheiat cu cele trei țări încă din 2014.


O altă schimbare instituțională importantă ca răspuns la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a fost înființarea Comunității Politice Europene – o inițiativă demarată de președintele Franței, Emmanuel Macron, în mod simbolic la 9 mai 2022. În total, 47 de state, inclusiv Turcia, au acceptat să adere la CPE, creând astfel un nou cadru paneuropean de consultare și de relansare a relațiilor UE cu țările europene din afara UE. Înființarea CPE poate fi văzută ca o expresie a unui nou sentiment de comuniune a intereselor naționale europene față de asaltul nefast al Rusiei asupra uneia dintre cele mai mari națiuni europene. De asemenea, poate semnala un nou sentiment de comunitate între acele națiuni din UE și din afara UE care susțin valorile europene și doresc să facă față provocării la nivel normativ reprezentate de Moscova, precum și de diverșii săi aliați anti-occidentali.


Perspectiva viitoare a CPE – în sens restrâns – și eventualul impact al motivelor – înțelese în sens mai larg – care au dus la înființarea sa rămân, totuși, de văzut. Ele nu vor depinde exclusiv, ci în mod crucial de dorința, capacitatea și succesul UE de a aprofunda relațiile, asocierile și, în parte, integrarea Uniunii cu țările europene aflate în prezent în afara UE. Întrucât acestea din urmă cuprind un grup disparat de state, inițiativele generice noi, precum CPE, nu pot funcționa decât ca un forum de discuții și de relaționare. CPE și organizațiile mai vechi, cu vocație paneuropeană, precum CoE sau OSCE, pot fi utile pentru a lansa sau dezbate o idee sau alta în rândul zecilor de țări participante. Cu toate acestea, inițiativele globale precum CPE vor juca un rol mai puțin important în planificarea concretă și punerea în aplicare practică a îmbunătățirii juridice, instituționale și materiale a relațiilor dintre UE, statele sale membre și țările din afara UE din Europa.


Aprofundarea cooperării bi- și multilaterală în relațiile UE nu este sarcina zilei doar în ceea ce privește națiunile europene cele mai direct afectate sau amenințate de un asalt militar rusesc – adică Ucraina, Georgia, Moldova și Armenia. Este, de asemenea, o necesitate în ceea ce privește alte țări europene din afara UE – în sens larg – de la Islanda și Marea Britanie până la Azerbaidjan și Turcia. Focalizarea principală ale unor astfel de colaborări a devenit astăzi securitatea și reziliența națională și transnațională. Promovarea mai multor schimburi, a colaborării și a unității în diverse domenii care privesc descurajarea, prevenirea sau, cel puțin, limitarea războiului rusesc și a altor războaie anti-occidentale în Europa – fie că este vorba de război cinetic, hibrid, psihologic, politic, economic sau de altă natură – a căpătat o dimensiune pur și simplu existențială. Se va decide astfel nu doar în ceea ce privește calitatea democrației, ci și asupra supraviețuirii democrațiilor europene și a diverselor lor alianțe – mai ales, dar nu numai, a UE.


În plus, o cooperare mai profundă și mai largă în domenii care nu sunt direct legate de apărarea securității, integrității și suveranității Europei va contribui, de asemenea, la consolidarea comunității europene de state. Marea varietate de domenii în care Bruxelles și alte capitale ale UE pot și ar trebui să întreprindă acțiuni transeuropene mai eficiente variază de la promovarea inovării industriale la asigurarea unei mai bune protecții sociale și de mediu, precum și la facilitarea unei mai mari egalități de gen, a progresului științific și a schimburilor culturale. A milita pentru mai multă colaborare și integrare în aceste domenii și în alte domenii în întreaga Europă nu este astăzi doar o expresie a unei preferințe normative pentru umanismul transnațional, europenism sau/și liberalism. A devenit o chestiune de autoconservare.


Dacă democrațiile Europei – fie că se află în interiorul sau în afara UE – nu rămân mai aproape una de cealaltă și nu se ajută reciproc să se dezvolte și să se protejeze, ele sunt în pericol. Se poate presupune că Rusia și alte puteri anti-occidentale sunt în căutarea verigilor slabe din cadrul comunității statelor europene. Ele vor alege – așa cum a făcut Moscova cu Ucraina începând din 2014 – aceste țări nu doar pentru a le ataca politicile democratice și societățile deschise. Ele vor încerca să transforme slăbiciunea militară, instituțională sau/și societală a acestor țări individuale în provocări fundamentale pentru întreaga Europă.
O veche zicală din științele politice susține că nu doar statele fac războaie, ci și războaiele fac statele (Charles Tilly: „Războiul a făcut statele și statele au făcut războiul”). Pentru Europa în ansamblul ei și pentru UE, a apărut acum un test pentru a vedea dacă se aplică și o extrapolare transnațională a acestei reguli. Războiul ruso-ucrainean în curs de desfășurare va consolida sau va slăbi comunitatea europeană de state? Următorii ani vor arăta acest lucru.

Distribuie acest articol

39 COMENTARII

  1. Ne răspund la întrebare trecutul recent (Turcia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovacia și poate c-am omis) și viitorul imediat (Trump).

  2. „…abordările și inițiativele anterioare ale Bruxelles-ului s-au dovedit a fi insuficiente pentru a diminua sau a rezista tensiunilor din Europa de Est care au dus la război.”
    Presedintii Germaniei si Frantei -cele mai importante tari UE – drept garanti, impreuna cu ai Rusiei si Ucrainei, au semnat Acordrile Minsk I si II, ce opreau agresiunile din Donbas si stabilizau situatia in zona. Nu s-au putut opune intereselor SUA, care, prin impunerea denuntarii acordurilor de catre proaspat numitul Zelenski, a „invitat” Rusia la atacarea Ucrainei. Zicala „Fereste-ma, Doamne, de prieteni , ca de dusmani ma feresc singur” pare mai actuala ca oricand.

    • Si care, ma rog, erau interesele USA? Le-a traznit prin cap unora din USA ca trebuie razboi in Ucraina si i-au inoculat lui Putin ideea ca Rusia trebuie sa invadeze Ucraina?

      Sigur ca da, Zelenski a „invitat” Rusia sa invadeze Ucraina, prin atitudinea lui lipsita de supunere la adresa Rusiei! Nu-i asa? Era mai bine sa accepte tot, sa lase o tara dornica de independenta reala la mila cizmei rusesti, la mila unor scursuri provenite din comunism, dar cu idei imperialiste….zice-se „de dreapta” ….sunt atat de „dreptaci” rusii incat Putin li se adreseaza celor din clica lui nemernica cu „tavarisci” !?

      Nu exista nicio alta solutie decat infrangerea Rusiei si distrugerea capacitatii sale de a mai genera razboaie!

      Tocmai aici a gresit USA, pentru ca din primul moment trebuiau sa le arate pisica rusilor! La modul serios! Din primul moment Rusia si toate tarile NATO trebuiau sa acorde ajutor militar masiv si performant Ucrainei!

      Sa vedem ce faceau rusii! Atacau vreo tara NATO? Armata americana poate rade Moscova de pe fata pamantului in cateva ore!

      Nu mai ajungeam acum la obrazniciile Iranului. ale Coreei de Nord si ale Chinei, nu mai aveam poate razboiul din Gaza, pentru ca teroristii nu ar mai fi fost incurajati!

      Cu rusii trebuie procedat asa cum procedeaza Israelul cu criminalii palestinieni! E singura solutie de a salza Europa de pricolul major care o paste!

      • Scuze pentru „Din primul moment Rusia si toate tarile NATO trebuiau sa acorde ajutor militar masiv si performant Ucrainei!”

        a se citi corectat

        „Din primul moment USA si toate tarile NATO trebuiau sa acorde ajutor militar masiv si performant Ucrainei!”

  3. Toate aceste adunari, asociatii, comitete si comitii aduc aminte izbitor de Cocopo si Cocopa de pe vremea Aliantei de la guvernare din anii 97-2000. Nu folosesc la absolut nimic ,nu au nici o putere de decizie, sunt sinecuri pentru politicieni nealesi de nimeni din toate tarile Europei.

  4. Va uni vestul european. Vor trage o noua linie pe harta, la intelegere cu rusii. Momentul ales va fi cind Trump va deveni din nou presedinte. UE vest va balti ca un fel de rezervatie -muzeu, cam inca maxim 20 de ani. Vor crea o distopie ecologista digitalizata insuportabila. Apoi va imploda sub presiunea demografica a migrantilor musulmani. Noi astia din est vom fi vinduti rusilor contra pace si ceva gaz.
    Europa va fi unita, dar nu asa cum crede autorul. Toata pledoaria despre institutii si relatii bilaterale e degeaba. O panglicarie inutila de comisii si comitete.

  5. Sigur ca Putin va uni Europa, taranii vor protesta impreuna, ceferistii, medicii, personalul medical, soferii, se va ajunge la „proletari din toate tarile uniti-va”, la proteste!
    Comisiile europene, dupa alegerile din primavara, vor deveni de dreapta, f de dreapta… deci Europa va fi f unita… sa-i vedem pe comunistii europeni pe unde vor scoate camasa?

    • Inteleg ca o parte din banii pentru Ucraina aprobati astazi de catre Orban (da, pentru ca depindea de el sa-i aprobe) la Bruxelles sunt destinati platirii de salarii pentru cei din guvernul lui Zelensky. La fel a facut UE in Gaza, a oferit miliarde de euro (fara a-si consulta cetatenii europeni, desigur) in ultimii ani de cand cu Acordurile Abraham, iar toti banii au fost deturnati de Hamas si folositi la inarmare si constructia de tuneluri prin Gaza. Astazi, fermierii belgieni au dat foc Cartierului European din Bruxelles si au daramat si o statuie, insa i-a lasat reci pe eurocrati pentru ca „bujetul” pentru salariile guvernului de la Kiev era mai mult mai important decat niste fermieri amarati. Cineva se intreba daca nu ar trebui si UE sa aiba aceeasi atitudine precum Trump, adica Europe First! – insa, din pacate mai avem multi ani lumina pana sa ajungem precum cetateanul american care cere socoteala guvernului pentru alocarea de bugete imense catre alte tari. Acum intelegeti de ce trebuie sa alegem seful Comisiei Europene in viitor prin alegeri libere si democrate? Tocmai pentru a-l putea trage la raspundere si pentru a nu-i permite sa devina un dictator care face ce vrea cu un intreg continent.

      • Ei, lasati ca orcii o duc mult mai bine! vreo 500.000 morti si mutilati, o economie de Ev Mediu, bani ioc si inflatie cat casa; lor le place razboiul lui Putler.
        De altfel, ramin la covingerile mele: Orban e agent dublu.

        • Evident, starea caprei vecinului este foarte importana. Caci, neputirinta si propriile deficite trebuiesc acoperite cu ceva sentimente de Schadenfreude, etc.

      • @mike
        Comisia Europeana in rolul ei de executiv, face evident si recomandari, puterea decizionala si legislativa insa (deciziile per se) se afla in mainile membrilor Consiliului si a europarlamentarilor de la Bruxelles. Nu in ultimul rand, ei numesc, stabilesc si controleaza chiar si conducerea /resortul Comisiei. Asadar si prin urmare, puterea Comisiei este departe de a putea impune, sau de a trasforma UE intr-o dictatura, asa cum se insinueaza mereu.

        In rest, suntem intradevar departe de a fi o confederatie functionala precum SUA sau alte federatii. In constelatia actuala, divizati si incadrati intr-o Uniune incompleta si slab functionala (de tip nici carne si nici peste) este tot mai evident ca viitorul cetatenilor UE nu arata foarte rozaliu. Cu toate acestea, ei sunt nepregatiti sufleteste pentru a face pasii necesari spre coagularea unei federatii functionale (SUE) ceea ce ar implica cedarea la suveranitate /resorturi in diverse privinte – incepand cu pietele de capital, fiscalitate, un buget comun mai consistent pentru dezvoltare… pana la asigurarea securitatii (armata, servicii), politica externa, etc.

        • „Uniune incompleta si slab functionala (de tip nici carne si nici peste) este tot mai evident ca viitorul cetatenilor UE nu arata foarte rozaliu”.
          Ca de obicei incurcati borcanele.
          Este carne vs lapte Nu carne vs peste.
          Si exista si alimente inclusiv lapte praf care se numesc „parve” adica sunt neutre dpdv recomandari.
          Se vede ca nu ati calatorit cu avionul pentru ca ati fi stiut de optiunile la mancare.
          Oricum recomandarea este pentru o pauza de cateva ore.
          Altfel o sa vizitati toaleta des si nu o sa stiti macar de ce.
          :))

  6. Deh maica, daca Germania si Japonia ar fi reusit sa stearga in WorldWar II orice urma de comunism de pe fata pamantului, nu mai ajungeam aici. Tot raul de la nenorocitii de comunisti provine! Comunistii si ce a nascut din ei ar trebui arsi de vii in public, fara mila!

    Aratati un conflict armat din 1945 incoace in care sa nu fi fost implicati comunisti sau unelte ale acestora!

    Incepand cu Eisenhower si terminand cu George Bush senior pot sa spun ca si USA s-au descurcat foarte bine cu tinerea la respect a brutelor comunisto-teroriste! E o placere sa vezi cum armata SUA ardea cu bombe cu napalm sate intregi de comunisti in Vietnam si Corea de Nord! Brutele rosii nu merita nici pic de mila!

    • Scuzati-mi interventia.
      1. Istoria omenirii (si a razboaielor) este ceva mai veche, a inceput cu mult inaintea primului razboi mondial. https://www.youtube.com/watch?v=ymI5Uv5cGU4
      2. Comunismul si fascismul au fost perdele (ideologico-propagandistice de fum), folosite in scopul mobilizarii maselor si a creerii de putere verticala. Aceste perdele au fost evident tesute de puterile aflate pe lista perdantilor secolului 20.
      3. Regimul Putin mobilizeaza din nou poporul, de data aceasta pe fondalul unei ideologii nationalist-traditionaliste, revizioniste, soviniste si conservatoare (deci, mai degraba de sorginte fascistoida). In concluzie, atentie mare de ce parte va pozitionati!

      • Nu uitati ca Mussolini si Hitler au ajuns la putere prin alegeri libere! Comunismul in Europa, Cuba si Asia nu a ajuns la putere nicicand prin alegeri libere…..daca acceptam ca prin America de Sud exista procese democratice autentice, putem accepta ca pe acolo comunistii au ajuns la putere prin alegeri libere, dar e nesemnificativ!

        Eu ma pozitionez intotdeauna impotriva celo mai mari dusmani ai democratiei, ai libertatii si ai bunastarii! Si acestia sunt comunistii si ce a nascut din acestia( de exemplu, in Romanica, plozii comunismului sunt astazi PSD si AUR, plus toata gasca de prostovani si nemernici ce sustin aceste grupuri descendente din comunism)! Mult mai nemernici decat tot ce a insemnat Germania nazista, Japonia militarista si Italia fascista!

        Nu uitati onoarea desavarsita ce caracteriza ofiterii germani sau pe cei japonezi! Ati intalnit asa ceva in cazul comunistilor? Onoarea e ceva complet strain cocalarilor comunisti!

  7. deocamdata a unit UE si NATO; si a marit zona lor; impotriva lui!
    in viitor, sa vedem; dar nu cred ca va reusi sa le dezbine; bine, cu exceptia Ungariei si Austriei;
    problema lui pleaca de la faptul ca nu accepta forta dreptului si a declarat „Occidentul” ca inamic, opunindu-se in mod clar noii politici mondiale (globalizarii); chiar daca va veni Trump la putere, tot nu cred ca se va intelege cu el, pentru ca Trump vrea suprematia SUA, nu a Rusiei…
    dar, nu sunt genul care sa scrie „ce-ar fi fost daca…” sau „in viitor, daca….”

  8. Acest articol omite sa includa in ecuatie deficitul de management competent existent la nivelul UE, Originea problemelor nu trebuie cautata in exterior, ea este solid ancorata in Bruxelles si alte cateva capitale europene. Elitele politice generate in aceste puncte strategice s-au dovedit incapabile sa gestioneze relatiile atat cu SUA cat si cu FR, fiind mai degraba preocupate cu agende fanteziste. „Valorile europene” s-au diversificat mult de la Helsinki incoace, atat de mult incat au inceput sa semene cu un ghiveci din ce in ce mai greu de vandut chiar si propriilor populatii.

    Un prim pas catre normalizare ar fi inlocuirea intregii conduceri, incepand cu doamna Ursula, preferabil cu niste oameni cu scaun la cap si rationali. Daca se merge pe acelasi drum, UE mai are de trait 5, maxim 10 ani inainte de a deveni complet irelevanta dpv geopolitic(nu ca acum ar fi mare lucru).

    O precizare pentru domnul Umland: evenimentul extraordinar reprezentat de anexarea Crimeei(btw, de referendumul din 1991 mai stie cineva ceva?) a fost precedat de un alt eveniment extraordinar numit Maidan(soldat cu schimbare de regim si multe victime). Asta doar asa pentru a completa goluri de memorie.

  9. Să nu ne facem iluzii ca în 1938, Putin este noul Hitler (amestecat cu Stalin…), deci orice pact cu el este un pact cu Diavolul. Ar trebui ca Europa de Vest să nu mai fie naivă și lăsă ca în 1938, deja a cedat prea mult trădând Moldova, Georgia și Ucraina. În definitiv, ce vrea și Europa „noastră”? Dacă nu iese la luptă, moare.

  10. Cea mai bună treabă în a diviza Europa o face Europa însăși! Mai o politică verde stupidă, mai o turmă de migranți importată, mai un șantaj la adresa statelor care nu iau poziție de drepți în fața Comisiei, aproape că nu este zi în care UE să nu se împuște în picioare mai ceva ca recruții ruși pe frontul din Ucraina! Te uiți și nu poți decât să dai din cal șocat de lipsa de realism a Bruxelles-ului, de inadecvarea conducătorilor săi! După săptămâni întregi de proteste ale agricultorilor „marea favoare” pe care UE a decis să le-o acorde, în mărinimia sa, este „dreptul” de a cultiva plante fixatoare de azot în loc să-și lase terenurile părloagă! Atât, nimic mai mult, nici o altă măsură, nici o altă idee! „Qu’ils mangent des brioches”! zice Maria Antoneta von Der Leyen!
    După care șoc și groază, ajung agricultorii să cânte „Ca ira!”
    E noaptea minții la Bruxelles!

  11. Lasati, ca seful CIA, un propagandist fara viziune si cu un IQ cam mic pentru un spion, afirma sus si tare ca Rusia a pierdut razboiul (?) si ca este vasala Chinei. Nu-i vorba, vasala Chinei poate deveni si SUA in curand, insa daca Rusia a pierdut razboiul atunci de ce toate statele NATO din Europa se pregatesc de razboi si isi mobilizeaza populatia? De ce insistati pe aceasta propaganda de razboi ieftina si nerealista? Ce credeti ca rezolvati cu asta? Opriti Rusia sau China din avansul militar sau tehnologic? Nu cred.

  12. UE a recunoscut ieri ca n-a fost in masura sa livreze 1 mil de obuze 155 mm Ucrainei, le la va livra pana la finele anului iar astazi se va hotara ajutorul de 55 miliarde pt urmatorii 4 ani vom vede insa un lucru este cert, pe langa americani nemtii sunt cei mai mari cotizanti in acest conflict iar celalate tari la mare departare.

  13. In general, tulburarile profunde ridica gunoaiele la suprafata si in orice eveniment exista aspecte pozitive si negative.
    Invazia rusiei in Ucraina, asa ticaloasa si condamnabila cum este, a fost si ca un claxon de trezire a lumii occidentale, anesteziata de decenii de liniste si prosperitate. In ritmu-i greoi, Europa incepe sa se gandeasca (si) la razboi, constientizeaza ca trebuie sa fie pregatita, incepe sa expulzeze agentii de influenta ai rusiei, scade nivelul de toleranta pentru statele dependente de rusia, isi reconfigureaza rutele de aprovizionare etc.
    NATO mai primeste doua state in organizatie, incepe sa dezlege noduri birocratice si logistice, devine mai activa si mai alerta, atrage atentia politicienilor asupra unor aspecte critice s.a.
    Romania, desi inca pare nehotarata in taierea legaturilor oculte ce-o leaga de rusia, pare macar ca, dupa 3 decenii, a renuntat la aplicarea procedeelor ticaloase din manualul „cum sa nu construim drumuri si cai ferate”. Dupa 3 decenii de studii si re-studii de fezabilitate, de licitatii trucate, de firme turcesti de apartament, de spagi, de insolvente etc., Romania pare ca a inceput sa construiasca drumuri. Si nu e meritul lui Grindeanu, ci meritul NATO, care a ridicat din spranceana si a zis ca are nevoie de acces facil la granita sa estica.
    Deci, pe langa ticalosiile razboiului, invazia putinista in Ucraina poate genera si procese pozitive. Din pacate, cu pretul pierderii si irosirii a milioane de vieti de oameni.

    • Ce este intrat de „spectaculos” sa te gandesti la razboi. Am impresia ca unii chiar isi doresc un conflict, sa intre in trepidatii iar adrenalina sa creasca. Nu , razboiul este moarte si distrugere, nu este un joc video !!
      Ar fi mult mai intelept sa ne gandim foarte bine cum s-ar putea evita un macel, iar pacea trebuie sa ramana cel mai de pret lucru pe care il avem si ea nefiind nici un fel de anestezic.
      Oamenii de rand nu vor razboi, fiecare vrea sa munceasca, sa-si petreaca timpul liber cu familia si prietenii si nu vad nici o necesitate de a ne omori unii pe altii datorita intereselor unora foarte putini.
      Razboiul devine tot mai mecanizat si digitalizat, se lupta masini intre masini, cel putin asa au impresia care isi menajeaza soldatii, moartea ramane in continuare analoga pt cei fara drepturi si aparare necesara.

      • @Ursul Bruno
        Spectaculos?! De unde, pana unde?! Razboiul este cea mai mare nenorocire din istoria umanitatii, bineinteles ca numai dezaxatii isi pot dori razboi!
        Dar negarea amenintarii potentiale a razboiului nu face razboiul sa dispara de pe masa. Pentru dezaxati, razboiul este o optiune. Si ce facem cu ei?
        „Si vis pacem, para bellum”.

  14. Trebuie sa va hotarati despre UE: ori e unita si in pericol de a fi dezbinata , ori e dezbinata si in pericol de a fi… unita.
    Daca e dezbinata se cheama ca nu exista. Daca e unita nu poate fi unita de Putin deoarece e deja unita. Daca nu e unita , inseamna ca Putin creeaza Uniunea Europeana.
    Mai mult , pe de o parte Rusia este foarte saba si deja invinsa , pe de cealalta trebuie sa platim salariile americanilor sa ne inarmeze sa nu ne invadeze Rusia.
    Probleme in partea de sus ? Realizati ca nu sinteti in stare sa legati doua idei coerente ?
    N-avem nici un motiv si nici un interes sa ne certam cu Rusia. E opera si problema SUA , asa cum este intreg regimul de la Kiev.
    Inca ceva: UE nu este Europa si nici Europa nu este UE.

  15. Herr Umland prezinta ca esentiala pentru Europa infiintarea CPE, la initiativa lui Macron personal; singura importanta reala care imi vine in minte este pentru firma de catering care va furniza piscoturile si sampania, in rest, nimic. Pentru Putin conteaza doar calculele militare: arsenale de rachete, artilerie, efective de infanterie, etc. Nimeni nu mai are timp pentru fitele caraghioase ale lui Macron.

  16. Haideti sa vedem si alte perspective .O data ce toate natiunile (unele nou venite )in UE si Germania se federalizeza impreuna si o data cu trasarea (transeele ce delimiteaza granitele )granitelor noi intre Rusia si Ucraina putem redefini cum vor sta lucrurile in viitor pe masura ce organizatiile teroriste dispar din Orientul Mijlociu .Rusia va ramine pe aceste aliniamente dar va ceda Crimeea .Orientul mijlociu nou format (dupa ce Israel termina de revendicat noul teritoriu ocupat si dupa ce teroristii sunt ifrinti iar rusii sunt alungati ) se aliaza total cu noua Uniune Europeana .Evident Rusia nu are nevoie de Ucraina iar din cite se vede face jocul UE in plan global .Finalul ne va arata refacerea vechiului Imperiu al lui Alexandru Machedon undeva la un interval de timp cuprins intre 6 si 10 ani .Deja Franta se inarmeaza punind la bataie , in urmatorii cinci ani ,420 de miliarde de euro iar Germania probabil dublu .

  17. Europa in inconstienta senila a claselor ei politice se autodezmembreaza si Putin-KGB ajuta din plin procesul asta.
    Exemplu: https://www.politico.eu/article/eu-mulls-emergency-aid-for-collapsing-solar-producers/
    KGB-istii au invatat cum functioneza capitalismul. Politicienii UE – NU.
    UE narcisista a-la-Alba ca Zapada, indragostita de taxonomii si Directive o sa devina din ce in ce mai nesemnificativa politic, economic si evident demografic fata de APAC.
    SI printul american se lasa asteptat.
    :))

  18. Este oare posibilă o retorică mai paralelă cu realitatea decât cea exersată zilele astea de sumedenie de moș teacă, analiști de duminică și pirocrați de maidan european? In timp ce Europa arde, domniile lor visează la o Uniune extraordinară intre popoare, la o fantastică înfrățire întru democrație, libertate și…absolut, realizată, iacătă, cu concursul fratelui de la răsărit. Cică războiul ne ajută. Că ne solidarizăm brusc la cap dacă dăm peste un dușman, dacă se poate din afara granițelor (deci, ar trebui să ne milogim de Putin să ne atace, nu-i așa? ca să ne unească mai iute până nu trece cheful).

    La momentul in care monstrul birocratic născut de UE izbește cu toată puterea națiunile europene, economiile europene și însăși civilizația europeană, la momentul in care monstrul cu figuri de Cronus s-a chitit să-și halească poporul ingrat și extremist, la momentul in care începuse a zdrobi picioarele capitaliștilor europeni cu barosul Marelui Șmen Verde, fix la acel moment se găsiră cete de guralivoinici puși pe măcel, și iată-i cum, fără nicio jenă, ies in agora și ne cer ritos sacrificiu. suprem. De dragul Uniunii (birocraților care ne urăsc pentru că suntem carnivori și distrugem planeta cu respirația și curiozitatea, in special destinațiile de vacanță exotice precum insula micuțului jeff, și, prin urmare, ne doresc dispariția rapidă, dacă se poate printr-un război nuclear) ar trebui să acceptăm noul imperativ moral al (sin)uciderii pentru salvarea Măreței Construcții. haidade.

  19. Şmenul Verde a facut si continua sa faca milioane de victime si presa tace complice. Cioloş pune capul pe perna linistit fara a avea coşmare in care Universul il perfuzeaza pentru o bucata de eternitate cu produse fitosanitare marca BASF si il hraneste cu tomate ” inovate durabil” de Syngenta .
    In culisele protestelor agricultorilor europeni s-au aflat colosi ai industriei chimice, bancheri, actionari, statisticieni specializati in prognozarea tipurilor de morbiditati cu origini nutrutionale .
    Adevaratii ecologisti nu au participat la „şmen” si unii foarte informati si tenaci in a sustine „agricultura traditionala ” au fost „secerati de destin in plina forta creatoare”.
    https://www.agro.basf.fr/fr/qui_sommes_nous/basf_france_division_agro/la_direction.html
    Ce nu inteleg eu este retorica sterila, revolta justa dar ineficienta. Toti functionarii de la Brussel au un numar de telefon la care ii puteti contacta . Mesajele sunt inregistrate! Calificativele profesionale tin cont si de modul in care reprezentantii Romaniei raspund solicitarilor cetatenilor Eu ,acestia putand solicita si audiente.
    Schimbarile le putem face noi, nu cu parul ci cu argumente verbale.
    Ce ii impiedica pe romani sa mearga in audiente la comisarii eu, la primari, parlamentari, la Presedintele Iohannis insusi si chiar la Patriarhul Daniel? Toti acesti slujbasi au obligatia sa ii asculte pe cetateni cu rabdare si respect. Democratie fara dialog fertil nu exista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andreas Umland
Andreas Umland
Dr. Andreas Umland a studiat științe politice și istoria la Berlin, Oxford, Stanford și Cambridge. Este profesor asociat la Departamentul de Științe Politice a Academiei Kyiv-Mohyla (NaUKMA) din 2010 și analist la Centrul de Studii din Europa de Est din Stockholm (SCEEUS) al Institutului Suedez de Relații Internaționale (UI) din 2021.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro