marți, ianuarie 25, 2022

Victor Ponta: primul semn al panicii

Guvernul Ponta a aprobat, în ședința din data de 28.08.2014, Ordonanța de Urgență care va permite, într-un interval de 45 de zile, primarilor și consilierilor locali să părăsească partidul pe lista căruia au fost aleși și să se înscrie într-un alt partid. Încă de la începutul ședinței, premierul Victor Ponta a declarat că își asumă decizia politică care legalizează traseismul, una din tarele endemice ale scenei politice românești. Toate partidele din opoziție, organizațiile cele mai reprezentative ale societății civile, analiștii politici, mass-media au comentat în termeni vehemenți și au protestat împotriva adoptării Ordonanței, arătând gravele prejudicii pe care modificările legislative făcute în preajma unui scrutin electoral le aduc stabilității politice, prin încălcarea normelor fundamentale ale statului de drept. Cu atât mai mult cu când este vorba de alegerea președintelui țării. Toate protestele au răsunat în van. Victor Ponta, PSD, partidele din coaliția de guvernământ, cu excepția UDMR, merg de neclintit pe drumul pe care s-au angajat. Când?

Nu am uitat, și nu avem voie să uităm nimic din ce s-a întâmplat în vara lui 2012. ”Tentativă de lovitură de stat” a fost titlul generic sub care au fost înregistrate toate derapajele și toate loviturile pe care USL le-a dat și urmărea să le dea instituțiilor de bază ale statului de drept. Avalanșa în care s-au precipitat evenimentele a fost dublată și susținută de o furibundă campanie de respingere a tuturor semnalelor de îngrijorare și avertisment venite din partea cancelariilor partenerilor europeni și nord-atlantici ai României. ”Suntem o țară independentă, nu o colonie!” a fost leit-motivul cu care liderii USL le-au respins, de cele mai multe ori pe un ton inacceptabil. Nu a trecut mult timp până când puciștii au fost obligați să conștientizeze faptul că, în iresponsabilitatea lor, sunt gata să arunce România într-un blocaj total, cu consecințe lesne de imaginat. Au fost obligați să facă pasul înapoi. Și l-au făcut revenind la jocul de mimă pe care PSD l-a practicat întotdeauna, în relație cu valorile definitorii ale statului de drept, ale unei democrații autentice. Sigur, revenirea ”Fiului rătăcitor” nu putea fi lipsită de promisiunile cele mai sincere, de angajamentele cele însuflețite, de listele de promisiuni smulse din mâinile celor care trebuiau să dea iertarea. În fapt, nimic din ceea ce s-a promis atunci nu era decât proba supremă de ipocrizie și minciună care definește politicianul Victor Ponta. Azi a dovedit-o din nou, într-un mod pe care numai orbii nu pot să-l vadă.

Nu era de imaginat că scandalul politic declanșat de zvonul Ordonanței, pentru că până azi nu a fost cunoscută integral, nu va provoca o reacție imediată din partea celor care au în continuare obstinația să se gândească la România ca la un aliat pe care se poate conta. În ziua în care Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență, presa a făcut publice pozițiile transmise de ambasadele Statelor Unite, ale Marii Britanii, ale Comisiei Europene. Le voi reproduce integral, pentru că ele trebuie cunoscute de toți cei preocupați de soarta României.

Ambasada SUA: “Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate.”

Ambasada Marii Britanii: ”Legislația privind statutul aleșilor locali este o chestiune internă a României. Cu toate acestea, așa cum am spus în numeroase alte ocazii, Guvernul britanic apreciază că modificările legislative intră în competența parlamentului ales democratic. Ordonanțele de urgență trebuie folosite pe cât de rar posibil, așa cum prevede Constituția României.”

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București: „Nu comentăm decizii de politică internă luate de un stat membru. În ce privește metoda folosită, noi ne-am exprimat în rapoartele MCV (cel mai recent, în ianuarie 2014) asupra riscului de a afecta calitatea actului legislativ prin recurgerea la OU, care <<adesea nu lasă loc pentru o pregătire și consultare adecvata>>, afectând astfel principiul transparentei„.

Își închipuie cineva că Victor Ponta, Liviu Dragnea și toți ceilalți lideri ai partidelor din coaliția guvernamentală care au votat Ordonanța au aflat de aceste mesaje când au citit ziarele într-o pauză de cafea? Exprimate în limbajul sibilinic, dar atât de expresiv, al codului diplomatic ele au fost transmise direct și din vreme responsabililor politici ai României și dau un semnal peste care nu trebuia trecut cu indiferență. Nu au avut niciun efect!

Azi, ca și în 2012, Victor Ponta dă iresponsabil cu barda în stâlpii de susținere ai democrației. O face gândindu-se, poate, că în criza pe care Rusia o amplifică de la o zi la alta tot mai amenințător duplicitatea politică în care excelează să treacă neobservată.

Dar, cel mai probabil, o face sub semnul panicii care l-a cuprins la gândul că alegerile din noiembrie îl vor duce ”La capătul liniei”. Este o perspectivă tot mai înfricoșătoare pentru el și care, cu siguranță, îl va împinge la noi și la noi abuzuri.

Coincidența între vizita în China, pe care o începe în zilele următoare, și scandalul politic pe care îl lasă în urmă poate nu este întâmplătoare. Acolo sigur, gazdele tradițional amabile, nu-i vor bate obrazul…

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

 1. Nu inteleg de ce lasati UDMR deoparte. Sunt la guvernare. Daca nu sunt de acord cu violul statului de drept solutia e simpla: sa iasa de la guvernare. Din moment ce nu o fac e clar ca sunt de acord cu ce se intampla. Sau ciolanul la care au ajuns e mai important decatstatul de drept. Oricum sunt la fel de vinovati.

  • Udemeristilor li se falfaie de orice ,sustin stanga,dreapta,sus,jos,in functie de ce li se ofera,ei avand voturi decisive pentru a se forma o majoritate parlamentara.Va reamintesc ca inclusiv Ungureanu ,ar fi sacrificat ,cu consecinte greu de evaluat ,invatamantul superior din Tg.Mures pentru a-si pastra majoritatea.Nu-i interesa pe liderii udemereului asa de tare la acel moment medicina in limba maghiara.Era mult mai important patrarea lui Borbely in libertate.Hrebenciuc le-a promis ca nu va fi dat pe mana justitiei Borbely,si astfel PSD ul a reusit sa obtina debarcarea lui Ungureanu si cu ajutorul „flexibilitatii” udemeristilor. UDMR ul va iesi in curand cu un proiect de autonomie care va agita puternic campania prezidentiala.Fara aceasta ticaloasa ordonanta , Ponta ar fi fost la mana ungurilor si in parlament cu asigurarea majoritatii,si in teritoriu cu pierderea voturilor minoritarilor,daca ar fi indraznit sa condamne prea tare proiectul de autonomie .Dar asa ,cu posibilitatea crescuta a dobandirii majoritatii parlamentare cu penelisti veniti la Tariceanu,va putea sa-si umfle pipota in fata ardelenilor,ca este roman verde si mandru .Acestea sunt temerile ungurilor.Ca Ponta nu mai are nevoie de ei ( sustinere pentru majoritate)si nu-l vor mai putea santaja cu acceptarea unui proiect de autonomie,pe care udemeristii-l au deja pregatit,si vor zice ca-i mai „soft”.Deocamdata. Oricum,ochii pe liderii maghiari,care vor incerca marea cu degetul in toamna aceasta.

 2. Nu va cred:
  „Nu am uitat, și nu avem voie să uităm nimic din ce s-a întâmplat în vara lui 2012. ”Tentativă de lovitură de stat” a fost titlul generic sub care au fost înregistrate toate derapajele și toate loviturile pe care USL le-a dat și urmărea să le dea instituțiilor de bază ale statului de drept.”
  Pai, nu faceti acum alianta tocmai cu o parte din cei pe care spuneti ca nu vreti sa ii uitati?

  Cum se numeste retorica asta?

  • ”Victor L” noi nu ne-am abatut nici atunci si nu ne abatem nici acum de pe o pozitie ferma fata de repere ce dau sens ideii de ”stat de drep” si ”democratie”. (Asta nu vrea sa spuna ca nu avem destul alte pacate). PNL de astazi nu are printre lideri nici na dintre vocile sonore de atunci, nici Crin, nici Ghise si nici altii ca ei nu sunt azi colegi nostri.

   • Dle RFA, cu Putin timp inainte ca USl sa preia majoritatea in Parlament, s-a aprobat o modificare a legii referendumului, a.i. presedintele sa nu poata fi demis decat cu aprobarea majoritatii absolute a celor inscrisi in listele electorale, adica minim 9,1 milioane de voturi. Cum aceasta suma e practic imposibil de atins, oare nu putem interpreta asta ca pe un blocaj constitutional? Si, prin imposibilitatea pe care o creaza, poate deveni o invitatie pentru prima functie in stat sa incalce Constitutia, intrucat titularul ei nu ar mai putea fi demis, indiferent ce „fapte grave” ar savarsi. Mi se pare echivalenta cu martea neagra.

    • E o tema colaterala subiectului pus in discutie de dl RFAlexandru, dar nu ma pot abtine sa va raspund. Referendumul pt demiterea presedintelui intreaba clar daca esti de acord cu demiterea. Logic, daca nu te duci la vot, inseamna ca nu esti de acord cu demiterea.
     In alegeri nu esti intrebat daca esti dau nu de acord sa fie X presedinte, ci esti intrebat pe cine votezi. Logic, daca nu te duci la vot inseamna ca nu te intereseaza care dintre candidati devine presedinte.
     De asta, in cazul demiterii e nevoie de 50% + 1 din voturile totale in timp ce la alegeri e suficient 50% + 1 din voturile exprimate.
     Asta e o discutie de principiu, fara legatura cu cine este presedintele.
     In cazul din 2012 ar fi de spus mult mai multe despre motivele care au stat la baza suspendarii, despre plimbarea votantilor pe la mai multe sectii de vot etc.

     • cristi,
      corect e sa le iei in ordine cronologica: presedintele e mai intai ales, abia apoi ar putea fi suspendat sau chiar demis.
      Procedand astfel, logic e sa afirmi ca cel purin o treime din electorat nu e interesat cine e la Cotroceni. Asa ca, desi oficial ramane discutabil, la o discutie nu poti oficializa cifra, trecandu-i pe respectivii la „NU”. Ei sunt si raman neinteresati de subiect, iar utlizarea numarului lor este cel putin unfair.
      Cat despre speculatiile privind turismul electoral, hai sa rununtam la a afirma ce nu stim. Nu stim, de exemplu, nici cum de a banuit Boc ca la aldoilea scrutin din 2009 vor vota , peste hotare, cu 50% mai multi romani, de a tiparit mai multe buletine decat la primul tur.

     • N-are nici o „logica” ce zici tu acolo!
      „Logic, daca nu te duci la vot”, poate sa insemne: ca esti undeva unde n-ai acces la o cabina de vot, ca te doare ceva atat de tare incat nu-ti mai vine sa iesi din casa, ca e prea cald sau prea frig, ca ti se rupe-n paishpe si daca e demis si daca ramane, ca poate e unica ocazie sa faci dragoste-n nestire cu iubirea vietii tale… si orice altceva!! Interpretarea ta e trasa de par la greu.
      In mod „logic”, conditiile de demitere ar trebui sa fie identice cu cele de alegere – in cazul acesta, 50% + 1 din voturile valabil exprimate!

    • Pe dl. Iohannis nu mi-l amintesc in nicio ipostaza ”vocal”. Daca dvs. imi puteti aminti un eveniment in care vi s-a parut ca Iohannis scandeaza, vocifereaza, urla, etc. v-as fi recunoscator daca mi l-ati aminti.

 3. Privit de la New York, numarul infim de protestatari ai Ordonantei de Urgenta mobilizati de ACL, PMP si Monica Macovei ma face sa cred ca opozitia ar trebui sa intre in panica.

   • A intra in panica insemana si a recunoste gravitatea situatiei si lua urgent masuri pentru a o corecta. Este semnificatia pozitiva a expresiei „hit/press the panic button”.

    Situatia creata prin Ordonanta de Urgenta este de gravitate maxima pentru Romania, in general, si pentru partidul/alianta dumneavoastra. in particular, dar nu ati putut deocamdata obtine suportul populatiei pentru nici un fel de actiune corectiva.

    • Cred ca panica se poate naste din ratiune, din constientizarea unui pericol major si iminent – cum poate fi o reactie instinctiva, emotionala, fara o cauza limpede.
     ”Suportul populatiei” nu este cuantificabil prin numarul de oameni care participa la un prim eveniment public. Va asigur ca tot mai multa lume vorbeste oripilata de perspectiva Ponta-presedinte. Fiecare picatura umple paharul.

  • De ce sa intram in panica?
   Daca suspendarea legilor pentru atingerea unui scop personal nu mai deranjeaza pe nimeni in tara asta, atunci Ponta e presedintele de care avem nevoie. O solutie perfect democratica.

   PS Chiar m-am intrebat ce sens are organizarea unei (oricarei) manifestatii joi, la pranz. Votantii dreptei avem prostul obicei de a fi la munca la orele astea.

 4. Desi nu am prins perioada comunista decat la o varsta frageda, am avut timp pana acum sa aflu maretele realizari si subjugarea la care a fost supus poporul roman care nu dorea o „colaborare”. Ma ingrozeste gandul ca pe zi ce trece ne apropiem tot mai mult de o reintoarcere la acele timpuri. Toate actiunile PSD sunt de sorginte sau tind catre comunism. Acum: partidul unic. In jurul nostru, Ungaria cocheteaza deschis cu putinismul, o forma updatata a stalinismului. Chiar ma sperie ce se intampla. Iar din pacate, opozitia nu misca nimic.

 5. Ne meritam soarta.
  Lumea iese spasmodic in strada pentru antena 3, pentru voiculescu, pentru rosia montana sau pentru salvarea ciinilor maidanezi!
  Nu am vazut oameni iesind in strada sa protesteze impotriva:
  – OU ce legifereaza traseismul
  – accizarea aberanta a carburantilor (avem benzina mai scumpa decit in Austria si Germania)
  – taxa pe stilp ce ne va urca factura electrica pina la cer
  – viitoarea taxa preconizata pe centrala de apartament
  si alte si alte mirlanii, imbecilitati si atacuri directe ale PSD indreptate impotriva acelei rominii care munceste, produce, plateste taxe si isi doreste un viitor in UE, un stat de drept, un climat legislativ corect si previzibil.
  Daca la alegeri o sa mai si stam in casa, lasind asistatii sociali si pensionarimea mizerabila din rominia profunda sa meraga la urne…vom primi Victor Viorel Ponta pe piine urmatorii 5 sau 10 ani..
  Ne meritam soarta…

  • Eu am fost ieri, alaturi de cei care au raspuns chemarii noastre, in Pta. Victoriei, sa protestam. Dati-mi, va rog, de stire cand veti iesi si dvs. in strada, sa vin sa va strang mana.

   • Eu vreau sa demonstrez in urmatoarele doua ore in legatura cu ORDONANTA referitoare la TRASEISM. In primavara anului 2012 POPORUL a votat in mod covarsitor la alegerile locale in favoarea USL.. Cum USL ul a fost desfiintat de catre doamna ADINA ….este firesc sa se permita Primarilor care au castigat sub sigla USL sa faca o optiune libera pentru unul sau altul dintre cele doua foste mari componente ale USL adica fie pentru PSD fie pentru PNL-VALEAN. Eu pot sa inteleg ca un membru al NOULUI SI MARELUI PARTID LIBERAL nu se va incurca in niscai scrupule pentru a tine legati de glia propriului partid primari care ar vrea sa migreze….totusi cine e mai imoral ….primaru lcare se considera pacalit de familia Valean , sau neica nimeni liberal (defaptMARE LIBERAL) de 3 saptamani si cu carnetul maro de membrul al MARELLUI PARTID BASIST ascuns la piept ? ******* Si inca ceva: la localele din 2012 …partidul numit PDL a fost ZDROBIT ….a pierdut aproape toate Consiliile Judetene , iar in marile municipii a castigat doar in vreo 4 sau 5. La Cluj s-a inregistrat o victorie bizara a domnului Boc ,in conditiile in care USL a castigat Judetul….ca si cum e de crezut ca locuitorii Marelui Municipiu CLUJ ar fi mai in urma istoriei decat restul judetului…..noroc cu dl Rus care era la interne , iar sangele Feleacului apa nu se face.
    ******Ei bine functiile de Prmari de la Cluj si Arad nu le-a castigat PDL ul , ci Boc&Rus = Love si respectiv Falca. Nu este prin urmare cinstit ca Boc si Falca sa fie tinuti prizonieri in MARELE PARTID ADINA VALEAN ….ci trebuie lasati sa migreze acolo unde ii trage inimioara. Ca doar nu credeti ca vor fi singurii. Va recomand sa urmariti cu mare atentie traiectoria nu tocmai liberala pe care se vor inscrie cat de curand: doamna Boagiu, doamna Sulfina Barbu, domnul acela de la Bistrita – care face mereu gluma cu inghititul broastei…..dl Flutur….si cine stie cati alti ”neo-liberali”********* In ceea ce priveste stransul mainii – va rog sa nu va obositi – nu imi doresc asa ceva si ar fi si greu sa va deplasati instantaneu aici la Londra , in Trafalgar Square unde se fac de obicei manifestatiile politice.

 6. Din punctul meu de vedere, este doar o noua dovada ca domnul Ponta este prizonierul unui rol, in propriul partid. Ca, vrand-nevrand, trebuie sa le faca jocul „baronilor locali”. Ca nu este vorba de a dori sa candideze la presedintia Romaniei, ci ca este nevoit s-o faca. Ca este nevoit sa faca orice, pentru „victoria finala”. Si ca, poate, PSD -ul nu mai e sigur nici macar de majoritatea din parlament.
  Ca si autorul articolului, cred ca este un semn de panica. O zvarcolire.
  In plus, imi pare ca aceasta ordonanta „de urgenta” arunca in derizoriu un parlament in care, culmea, alianta guvernamentala are majoritatea. As putea intelege (chiar daca nu as fi de acord cu ea) o ordonanta de urgenta a unui guvern care are un parlament ostil. Dar, in conditiile date, „ordonanta traseistilor” imi pare a fi, pe langa un semn de panica, chiar un semn de nesiguranta. Nicidecum un semn de putere, ci unul de slabiciune.

  • Eu zic ca VREA!!
   Nu e nici un fel de „prizonier” – ii PLACE!!
   Idolul sau politic e Erdogan (si asta, de mult, nu de cand acesta a ajuns Presedinte) – iar visul lui e sa fie Marele Conducator Care Rezolva Problemele Tzarishoarei (el chiar se vede in rolul acela!!) :P
   Chestia asta cu „Anul Brancoveanu” nu face altceva decat sa-i alimenteze gargaunii…!

 7. Nu stiu de ce, dar ce face acum ponta si dragnea ma duce cu gandul la invazia din Ucraina. Aceeasi mentalitate, cainii latra, caravana trece.
  Opozitia se bucura ca pesedeul, rapace, ia tot potul, vezi Doamne, de frica…Of,of.

 8. Panica dle Alexandru ar fi trebuit sa se instaleze cand
  -ACL si-ar fi numit candidatul (care ar fi putut fi cineva de tipul Plesu, Liiceanu, Macovei )
  -cand pdl si pnl si-ar fi recunoscut public atat erorile cat si incapacitatea/nerealizarile/neimplicarea etc etc Asta insa nu se putea intampla cata vreme rolul „unificatorului” a fost jucat de blaga (cozmancahrebenciucul pdl -caruia dvs si nu noi, cei care v-am sustinut prin vot si cand nu era nimic de sustinut si nici dvs nu va mai sustineati-)
  NU este vorba de panica la psd&haita ci de
  -calcule .Cata vreme nici multi dintre noi nu stiu exact daca voteaza, cu cine si de ce, ei nu au certitudini si sunt obisnuiti sa lucreze cu majoritati de 150% in fapt si 95% pe hartie.Alea cu 51% presupun exercitiu democratic spre care nu au aplecare.Structural.Ei au „scoala”disimularii , a mimarii democratiei si a servirii interesului public si asta practica de 25 de ani;
  -nevoia de a opera cu certitudini sau pur si simplu o sarcina de la baronet (ca sa fie grstionate corect recompensele dupa victorie)
  Ce faceti dvs , maaaarele partid de dreapta in acest timp ? Ce ati facut si pana acum fie impreuna fie separat (pdlpnl) : mimati opozitia se asteptati sa prindeti ce cade intr-un blat total cu psd invocand, fireste blaturi Presedintelui dupa reteta stiuta pe principiul „unde merge mia merge si suta” !!
  Pai va faceti ca ne invitati sa protestam la aceasta OUG de azi pe maine, cu niste anunturi obscure , cu scune pe care va asezati chiar dvs, cu floricele, cu nu stiu ce film….Jalnic ! Ati adunat in acl doua nevoi iar rezultatul e o nevoie si mai mare ! In 10 ani nu ati facut nimic sa capacitati forta anti-psd, nu ati invatat nimic de la Profesorul vostru, nu ati inteles nimic din ce suntem, din ce nu suntem -noi cetatenii cu vedei de dreapta-si inteleg azi ca de fapt nici nu va interesam !

  • Pai, daca e vorba de „candidati de parada”… Eu una as intoarce spatele celor care mi-ar propune asa ceva, numai ca sa falfaie o chestie – sau care scoate ursul la dans, in piatza… >:

   Cand propui un candidat, de bun-simtz (daca vrei sa DOVEDESTI ca VREI sa castigi!! – si nu cred ca ar vota cineva cu unii care nu VOR sa castige!!) este sa te gandesti la numarul celor care il vor vota. CATI naiba ar vota cu „Plesu, Liiceanu, Macovei”??!!

 9. Bunu-mio, fost taranist care a facut puscarie pentru asta, imi spunea prin 98, dezamagit, ca tampitii astia sunt mai prosti decat aia de pe vremea lui. Si atunci urlau taranistii din opozitie ca liberalii sunt ticalosi ca fura ca inseala ca … pana cand ajunsi la putere se imbolnaveau de aceleasi metehne. Pai labagii astia, pesedistii, fac ce au mai facut atat ei cat si lioberalii si pedelistii. Ce ma enerveaza insa la RFA ca si la alti politicieni e abilitatea lor de a ascunde metehnele lor si de a le ingrosa pe-ale celorlalti. Toti sunt o apa si-un pamant. Niste labagii.

 10. De parca pana acum migratia politica era ilegala :) Hai sa ne jucam de-a scrisul articole „politice” pentru ca politica nu stim sa facem.

 11. In ce fel poate fi utila Romaniei alianta dintre PNL, mascota PSD in USL, alcatuit din oameni care au votat in covarsitor proiectele antidemocratice ale USL, si PDL?
  Pana acum 6 luni singura directie a PNL a fost anti-Basescu si a calcat tara in picioare pt. asta. Am pierdut institutii una dupa alta in urma epurarilor politice la care PNL prin membrii sai a fost partas. De asemenea, PNL prin membrii sai a incurajat folosirea sintagmei „basisti” prin care toti cei care s-au opus USL au fost declarati indezirabili si urmariti cu ura.
  In ce fel PNL sau PDL au facut opozitie Partidului-Stat in ultimii 2 ani? In ce fel cele 2 partide s-au curatat de infractori? Prin ce se deosebesc de PSD, lasand la o parte lozincile?

  Ma indoiesc ca PSD are un adversar in formatiunea politica PNL sau cum s-o chema acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Radu F. Alexandru
Senator PDL. Profesor-asociat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România; membru PEN-CLUB România; membru titular al Uniunii Cineaștilor din România

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Vreau să dezleg două enigme

Scrisoare deschisă către concetățenii mei Dragi prieteni,            Ați observat,...

Povestea unui om leneș

«Întrebarea esențială e alta: Sunteți sau nu pe aceeași pagină cu conu’ Leonida? Dacă susțineți că statul ar trebui să răsplătească morții...

Ce știm sigur despre planurile lui Putin privind Ucraina, între atâtea incertitudini

Există un număr considerabil de încercări de a găsi un răspuns la întrebarea dacă armata rusă va ataca...

Opinie-răspuns la opinia vicepreședintelui PSD: putem aboli cota unică, dar cu asta ce-am rezolvat?

Percep opinia prezentată zilele trecute în ZF de dl. Sorin Grindeanu, vicepreședintele PSD, ca o binevenită deschidere la dialog privind oportunitatea renunțării...

Monitorizarea PNRR – examen de maturitate?

Autori: Dragoș Pîslaru și Tana Foarfă La vârsta de 15 ani începi să vezi lumea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro