Acum doi ani scriam că decidenți industriei energetice naționale nu au frică de Dumnezeu, știind că ei nu se sinchisesc de noi, catățenii.
Este clar că există un clivaj între cetățeni și stat. Clivajul se observă în orice domeniu al societății. De la cojile semințelor sparte de pe trotuar la evaziune – refuzul plății de taxe și impozite către stat. Există reciproca. Noi știm că statul își bate joc de banii strânsi la buget prin salarii și pensii nesimțite pentru „specialii țării”, că pentru a strănge voturi se subvenționeaza puturoșii apti de muncă, că grupuri de interese fură din buget folosind creativ trasee de scurgere a banilor în bugetele private. S-au instaurat ziceri de tipul: „scapă cine poate” – „fiecare pentru el” – „mai repede îmi văd bunăstarea mea decăt pe a celorlalți”.
În Constituția țării sunt prevăzute fel de fel de drepturi cetățenești, dar noi vrem să ne referim la dreptul la viață, inegritate fizică și psihică (Art. 22) și dreptul la ocrotirea sănătății (art 34), drepturi ce sunt legate de un alt drept fundamental: dreptul la apa și la energie, lăsând pe alții să dezbată problemele sistemului de sănătate, sistemului de învățământ sau sistemului juridic.
Cât este de clar dacă avem dreptul la energie?
Nu prea este! Nici măcar apa nu este garantată peste tot în România. Cred că ar trebui ca în viitoarea Constituție să se prevadă dreptul la energie și apă deoarece fără energie nu mai este nimic. Ne întoarcem în epoca primitivă. Vă imaginați cum am putea trăi fără energie electrică, fără energie termică sau fără energia destinată transportului?
Am trecut de câteva ori pe lângă un black-out, „o pană de curent”, și suntem în pericolul ca o asemenea catastrofă naționala sau regională să se petreacă, ceea ce înseamnă pe lângă pierderi în economie o să avem și pierderi de vieți omenești. Aproape jumătate din populație traiește în aglomerări urbane mari sau medii. Cum ar fi ca un oraș să nu aibă energie electrică o săptămână? Nu ar fi apă în primul rând, ceea ce ar genera o pandemie îngrozitoare. Să ne gândim la lipsa apei din băi înainte de a ni se face sete. Nu discutăm de lift, televizor, interet sau orice mijloc de comunicare sau transport. Să aruncăm un ochi la vecinii noștrii ucrainieni: și-au părăsit țara, și-au părăsit regiunea în care stateau și din cauza lipsei de energie, deorece criminalii ruși au distrus intrastructurile de producție și transport de energie electrică și termică.
Desfacerea contractului social?
Normal există un contract social între stat și cetățean: cetățeanul primește bani pentru educație în tinerețe și la pensionare pentru servicii sociale sau medicale iar în perioada activă trebuie să muncească pentru ca statul să funcționeze din taxele și impozitele pe care le percepe. Statul trebuie să organizeze un sistem de educație, un sistem de sănătate, un sistem de valorizare a muncii sau altfel spus, un sistem prin care noi contribuim la bunăstarea societății. Statul este deasupra societății pe care trebuie să o apere, să o organizeze, să instituie reguli de comportament dar și amenzi și recompense pentru comportamentele fiecărei părți ale acestui contract social.
Minouche Shaffik se întreabă „Ce datorăm unii altora?” în cartea sa, încercând să explice ce este contractul social și cum putem să trăim mai bine dacă există respect. Cartea de care vorbesc tratează și motivele care duc la desfacerea contractului social în ultima perioadă. V-o recomand!
Statul trebuie de fapt să acopere nevoile inferioare (și să faciliteze realizarea celor superioare) descrise de Maslow: nevoile imediate de trai, nevoile de securitate, de apartenență, de stimă și de autorealizare. Doamna Shaffik nu concepe că există și posiblitatea de a nu avea energie, tratând doar educația, serviciile sociale, serviciile de sănătate și condițiile de muncă.
Aer, apa, energie – condițiile traiului
Accesul la apă și accesul la energie, la care mai putem adauga accesul la aer curat sunt în subsolul Piramidei lui Maslow și înțelegem că trebuie asigurate. Nu întotdeauna se întâmplă! Energia este masura civilizației. Fără aceasta sigur ne-am întoarce în epoca primitivă. Prietenul Dumitru Chisăliță, cu a lui Asociație pentru Energie Inteligentă, încearcă să ducă energia la cei care nu au avut-o niciodată. Am văzut cu ochii mei case care nu au „curent” și proiectul asociației, „Energie pentru Viață„, le-a asigurat acel panou fotovoltaic și acel acumulator care permite copiilor să învețe, să aibă acces la internet, să folosească un calculator. În România sunt zeci de mii de gospodării care nu au energie electrică dar noi ne mândrim cu aparteneța la NATO și Uniunea Europeană. Statul nu și-a îndeplinit contractul social.
Dreptul la energie ar trebui să cuprindă condiții clare de: Acces neconditionat, Aprovizionare neîntreruptibilă, Calitatea energiei să fie constantă și Pretul energiei să fie suportabil pentru orice cetățean.
Azi accesul este condiționat de distibuitori, aprovizionarea nu se face continuu din cauza lipsei de capacități de producție sau din cauza lipsei de modernizări a retelor, nu întotdeauna existând frecvența sau voltajul standardizat iar de prețuri ce să mai spunem?
Cine este statul? (Adică pe cine tragem la răspundere?)
Interfețele statului cu societatea sunt multe. „Micul zeu de la ghișeu” este cel mai întâlnit. Este vinovat: este angajatul nostru și nu înțelege acest lucru. De fapt orice angajat, de la mic (portarul) la mare (directorul instituției de stat, primarul, …) este angajatul nostru. Parlamentul este angajatul nostru. Oricine lucrează la Guvern și Președinție, este angajatul nostru.
Cei de sus sunt cei mai vizibili și despre ei se discută cel mai des. La majoritatea, la o simpla căutare pe Google le găsim fel de fel de probleme de legitimitate. De la CV-uri care nu îi recomandă la nimic, până la CV-uri stufoase despre care aflăm că sunt falsificate. Doctorate peste doctorate, și nu puține în „securitate națională”, de parcă această pseudo disciplină ar fi cine știe ce știință complicată în care toata lumea „bună” cercetează pentru a-și pune la blazon diploma de doctor.
Să ne uităm la CV-urile șefilor din minister sau a celor ce conduc companiile naționale din energie. Toată lumea a trecut cel puțin pe la Colegiul Național de Apărare, dacă nu „și-a tras” o diplomă de doctor. (Apropo: nu se uită nimeni la prezență și dacă lucrările de absolvire au fost plagiate de absolvenții infatuați ce astăzi ne conduc?) Cum putem avea încredere în acești oameni în mâinile cărora se află destinele noastre?
Dar oare putem să îi tragem la răspundere? Nu! Și ei știu asta! Statul prin „ei” consideră că nu ne datorează nimic, ba mai mult, „ei” sunt acolo pentru că cineva i-a pus pentru a le atinge niște obiective. Nu sunt deacord cu „statul paralel”, conceptul dragnariot preluat de patriotarzii televizați ce sunt ghidati la randul lor de alte grupuri de interese mai mult sau mai puțin românești. Totuși este clar că „cineva” câștiga și noi pierdem. Statul este „eșuat”, că așa l-a definit un clasic în viață. Statul este și capturat. Nu prea știm cine este în spatele perdelelor de fum. Nu prea avem pe cine trage la răspundere și singura noastră „răzbunare” este din patru în patru ani, când punem ștampila pe câte un partid fără a bănui că de fapt același „cineva” va caștiga. (Cel puțin așa arată isoria puterii în România ultimilor ani.)
Îmi amintesc că un nene de la cârmă a pus problema ca să renunțăm la o mare sumă din PNRR doar pentru a îndeplinii dorințele micii caste de „speciali”.
Desfacerea contractului social s-a făcut din cauza dependențelor create: o sinecură e strecurată într-un post pe care niciodată nu l-ar fi putut ocupa. Aceasta va face tot ce i se cere de către „cinevaul” care a înscaunat-o. Un cetățean needucat este dependent de primar, de carciumarul sau patronul de magazin sătesc care-i dă „pe caiet” și va ștampila o dată la patru ani ce i se cere. Angajatul docil din orice instituție de stat, locală sau centrală, va face tot posibilul ca șeful să-și păstreze poziția pentru a nu-și pierde el poziția. S-a ajuns până acolo ca o institutie nerelevantă să aprobe un drept firesc a catățeanului, creind o dependentă impusă. (zilele trecute îmi povestea un prieten cum ANAF-ul trebuie să-i aprobe posibilitatea de depunere de documente în SPV-ul ANAF-ului)
Desfacerea contractului social s-a făcut și din cauza discrepanțelor dintre drepturile „specialilor” și „normalilor”. Cum este posibil ca „un normal” care a muncit 35 de ani să aibă pensia de 10 ori mai mică decat un „special” care s-a mai și învârtit de un post bănos prin vreo institutie importantă a statului? Să mergem pe orice uliță uitată dintr-un sat îndepărtat și vom vedea că cetățeanul de acolo deabia reușește să-și plăteasca „curentul”, că se încălzește cu vreascuri cine știe de pe unde luate – că nu are bani de lemne, că îi trece țeava de gaze prin fața casei și el nu are bani să-și instalaze un aragaz, că de plata gazului nici nu se pune problema.
Cum ar fi dacă energia devine un drept?
Atunci lucrurile se complică pentru stat că nu mai poate face fel de fel de giumbușlucuri pentru a-și crește bugetul și a-l folosi pe fantasmagorii (a se citi hoții) sau pe salarii și pensii speciale.
Putem să tragem la răspundere statul că în 2026 nu vom mai avea capacități de producție de energie electrică? Putem să tragem la răspundere statul pentru că prețurile pe care le plătim pentru energia electrică sunt de câteva ori mai mari decat prețul de producție? Putem să tragem la răspundere statul că nu avem energie termică?
Zilele trecute dezbateam problema de ce se decupleaza mulți bucureșteni de la SACET. Mulți nu se deculpeaza pentru a-și monta centrale individuale, se deculpează deoarece nu au bani pentru a-și plăti întreținerea. În blocul în care locuiesc, există o persoană care este decuplată și de la energia electrică deoarece nu are bani să o platească. Normal, firma statului Hidroelectrica, vinde energie la 0,26 lei / kW. Prețul de productie este de cam 0,1 lei / kW. Ne face un favor, deoarece, alții (tot de stat) ne vand cu 1,3 lei / kW, ca așa este prețul plafonat.
Nu voi spune niciodată ca energia să fie gratuită, dar un anumit număr de kW poate fi gatantat oricărui cetățean la un pret acceptabil. De mulți ani se discută despre categoriile vulnerabile ale societății. Până astăzi nici un partid aflat la putere nu a vrut să definească aceste categorii deoarece e mai simplu „dăm la toți la fel” decât „asigurăm un nivel minim celor care chiar au nevoie”. (subvenția existentă acordată este o butaforie!)
Situatiile descrise mai sus pot fi generalizate în ultima perioada în toata Uniunea Europeană sau Statele Unite. „Lumea civilizată” se va reseta. Problema este de către cine … De suveraniștii fals înfocați și deviaționiști către autocrație sau de către democrații educați și onești?
Lansăm așadar discuția despre un nou contract social cu dorința de a discuta mai întâi despre energie ca parte a acestuia!
Aveti dreptate .Intre Institutiile statului si cetatean s-a creeat o falie .Oriunde mergi spre ati rezolva vreo problema oarecare te impiedici de birocratia de la ghiseu . Iaca doua exemple . Daca mergi la Registru numit Cadastru si doresti a vorbi cu cineva aflat intr-o pozitie de decizie nu poti trece de ghiseul aflat chiar la intrare . Salariatul preia mesajul tau si te reprogrameaza spre a primi raspuns la o data ulterioara si chiar daca insisti invocind pe buna dreptate urgenta nu poti vorbi cu cineva ce poate decide pe loc decit in viitor si asta daca te programezi . Intr-o alta situatie daca mergi la un Spital si doresti sa contactezi un medic , avind o situatie personala ce este urgentă ,nu poti intra decit daca treci printr-un filtru aflat si el la intrare si nu poti fi insostit de alta persoana fiind astfel obligat sa mergi singur si asta doar in cazul in care ai trimitere de la medicul de familie sau o programare la medicul curant .Incet, incet ,se inchid toate modalitatile ce pot rezolva , in caz de maxima urgenta , situatii personale . Renuntarea pare uneori a fi singura solutie .Despre oferirea unui anume avantaj , cind facem referire la energie, deja exista practica prin care cei care consuma o cantitate mai mica de energie platesc un anume pret preferential ca si avantajul oferit de Guvern cind ne referim la plata caldurii sau a energiei electrice .Ceea ce nemultumeste este insa nevoia cetateanului de a avea un act justificativ , o factura , atunci cind el cumpara lemne de foc sau carbune acolo unde evaziunea este maxima .Trebuie inteles cum acest Guvern inchide pe zi ce trece supapele prin care cetateanul ocoleste impozitarea si in acelasi timp incearca sa elimine diferitele avantaje materiale ce nu sunt parte a salarizarii .Greul este insa vizibil cind ne referim la punerea in aplicare a legilor ce se refera la sistemul de pensii obisnuite si pe cel cu pensiile speciale ca si obligatiile ce fac referire la vinzarea activelor neperformante ale Statului sau la modificarile ce trebuiesc puse in practica in sistemul Administrativ – Teritorial .PNRR ne obliga in a rezolva toate aceste angajamente dar se vede cu usurinta tendinta de aminare a deciziilor pina in momentul prielnic Partidelor ce doresc a-si proteja numarul de votanti .Impactul aparitiei unor astfel de decizii este pierzator politic daca ele nu vin in momentul potrivit .
„la Registru numit Cadastru (…) nu poti trece de ghiseul aflat chiar la intrare (…) Incet, incet ,se inchid toate modalitatile ce pot rezolva , in caz de maxima urgenta , situatii personale”
Încet-încet, se revine la sistemul PCR (Pile, Cunoștințe și Relații) de pe vremea lui Ceaușescu. Un sfat util, pentru oricine are ceva de rezolvat la Cadastru: agenții imobliari au niște relații excelente acolo. Un cetățean fără relații la Cadastru poate intra în sediul oricărei agenții imobiliare și va găsi acolo un început de soluție pentru problema lui.
”acest Guvern inchide pe zi ce trece supapele prin care cetateanul ocoleste impozitarea si in acelasi timp incearca sa elimine diferitele avantaje materiale ce nu sunt parte a salarizarii”
”Acest guvern” va rămâne doar cu bugetarii, dacă mai insistă mult în direcția asta. Economia reală migrează în subteran, iar facturile deja emise sunt anulate cu maximă nonșalanță de agenții economici. Cine voia să muncească și să fie plătit pentru munca lui, a plecat deja din România. Cine a dat șpagă pentru o angajare la stat, are deja răsplata serviciilor publice execrabile pe care le primește. Funcționarii statului au și ei nevoie de medici, dar le-au rămas numai medicii șpăgari, care mai și implantează dispozitive medicale recuperate de la cadavre.
@dl.Cosmin: ”…Aer, apa, energie – condițiile traiului…Ț
ar mai fi una rea de tot – DATORIA !
degeaba le avem pe celelalte de mai sus, in curind, ajungem cu datoria la peste 10000 EUR/cap locuitor, mai mult decit salariul mediu anual, si, asta, numai si numai ca statul trebuie sa plateasca salariile de la stat si pensiile speciale, tot de la stat
Datoria/seviciul datoriei, insa, e platita de toti ceilalti…din taxe si impoazite
Viitorul ?…ajungem in default ca Grecia, cu deosebirea ca Grecia avea insule sa le vinda, dar, n-au vrut, pe cind noi o sa avem ce sa ”privatizam”, ca sa faca statul rost de bani, adica, sigur vom ramine si FARA APA SI FARA ENERGIE, chiar daca le vom avea fizic
ajungem cu datoria la peste 10000 EUR/cap
Nea Cataline, ce mai conteaza, oricum aceste datorii nu se vor putea plati niciodata. De altfel toata lumea buna are datorii, de ce n-am avea si noi falitii nostri?
http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2023/04/datorii.html
Sa inteleg ca numai nebunii nu au datorii ?!
Un articol foarte bun!
Visăm cu ochii deschiși să n-adormim… Câtă vreme băieții deștepți și lacomi vor putea, vor scumpi energia până plesnește amărâtul iar statul, formal cam din aceeași băieți deștepți, ne va fura mână-n mână. Pandemia a demonstrat-o din plin. Mare lucru că aerul e încă la liber… Să ne revoltăm, să nu plătim impozite!? Faci pușcărie, ți se confiscă bunurile, mai ales când o faci de unul singur… Mă tem că n-avem soluție. Ne va fura cine poate până crăpăm sub ochii lor. Lăcomia în economia de piață nu are leac. Câtă vreme va mai fi ceva de furat, vom avea stat, guvern, parlament, justiție, jandarmi… Ei, ca stat, vor fura tot ce pot, cu legea în mână, apoi ne dau de pomană câte ceva, ba ceva ca asistență socială, un ajutor, o cantină pentru calici, că doar suntem creștini, ce naiba! Ș-apoi vine batjocura cu alegerile unde, eu, la urne doar legitimez, sunt de acord cu cei de pe lista de partid să mă fure alți 4 ani!
Și așa am drepturi, după constituție, de care râde orice ins lucid. Dreptul meu la sănătate, un ins oarecare dintr-un sat e egal cu al mahărului de la Cotroceni? Să am drept la energie cum am la aer?
Ei, ași! Când cineva îmi poate lua toți banii legal, ca fiind dreptul lui, de ce nu mi-ar lua? Securitatea energetică, a mea și a familiei mele, e în mâinile unor străini mai hrăpăreți și-a câtorva cozi de topor de pe-acasă, care ciupesc și ei un bănuț de-un caviar, de-o șampanie. Spuneți-le lor textele astea! Un ins care trăiește în mizeria asta de România n-are cum s-o creadă, nu în viața asta!
Atata timp cat nici cel mai elementar drept, sa traiesti, nu poate fi „garantat” de nimeni pe langa cel al unui aer si unei ape curate, putem cere ca accesul la energie sa fie un drept ?
Pana acum 150 de ani s-a trait si fara energii moderne, adevarat, in alte conditii insa se poate trai daca esti lasat ca traiesti.
In alta ordine de idei, nici soarele si nici vantul nu „trimit o factura nimanui” cu alte cuvinte energia provenita din aceste surse nu costa la prima vedere nimic, nu.i asa ?
Daca acesta energie primara nu costa atunci de ce curentul din renegerabile pe care il platim devine tot mai scump, ecologistii sustind exact contrariul. Ceva nu se leaga.
In Germania maine se inchid ultimele 3 reactoare nucleare care mai furnizau circa 6 % din necesarul de curent, s-ar putea spune, un mizilic.
Sistemul va functiona si fara ele insa la ce costuri pt ca de ele vorba, costurile cu procesarea energiei solare si eoliene „data de Dumnezeu” , fara factura.
Ehe, aici incep sa se complice treburile, tocmai ca energia este vitala ea trebuie sa fie scumpa si este nevoie de multa economie nu.i asa, cel putin asa suna nartivul ecologist.
Energia este vaca de muls a statului, daca privim costurile de productie a energiei electrice undeva intre 2 – 10 centi in functie de tara restul pana la 30 – 50 centi pretul platiti de cetatean sunt taxele si impozitele incasate de stat prin instutiile din subordine.
Este in aceste conditii statul dispus se ne garanteze dreptul la energie ieftina si accesibila sau este numai whisfull thincking ?
Daca tot veni vorba de Germania, ca. 75 % din popluatie nu este de acord cu inchiderea acum in situatie de criza, razboi a centraleleor nucleare acelasi procentaj fiind de parare ca pretul energie va creste in continuare, de unde atata optimism din partea unui guvern care ignora total temerile populatiei ?
Digitalizarea fortata va consuma tot mai multa energie, necesarul care nu poate fi pus la dispozitie de producatorii europeni in conditiile ecologice cerute de UE, decarbonizare pana in 2050, in alte tari mai repede, electrificare totala a tuturor activitatilor.
Sunt tari avansate care mizeaza pe vant, soare si energie nucleara cuplata cu rezeva centralelor pe gaz in caz de nevoie, altele precum Franta mizand aproape in totalitate pe energie nucleara.
Productia curentului cu centrale pe baza de carbune este moarta, in citiva ani centralele vor trebui inchise dupa ordinele venite de la Bruxelles.
Romania unde se afla in acest mix energetic ?
Daca suntem inteligenti, putem miza pe vant, soare si hidro cuplat cu nuclear si gaz astfel incat pretul curentului sa poata devine accesibil pt fiecare, pretul KW nemaidand bataie de cap cetateanului, costuri de max 15 centi putand fi posibile ( actula parca este plafonat la 20 centi costurile reale fiind undeva intre 28 – 30 centi, foarte mult ! )
Se spune ca energiile regenerabile sunt cele ieftine cu costurile de productie, atunci unde este problema in Romania ? avem de toate, regenerabile, hidro din belsug ramane sa punem la punct priductia de energie nucleara si rezeva centralelor pe gaz respectiv hidrogen daca vom putea produce destul curent cu regenerabile.
Si totul in conditiile unei lumi tot mai incerte in care lupta crancena pt resurse energetice abia a inceput
Nu stiu de unde va luati cifrele dar comparatorul de preturi la energia electrica este public pe site-ul ANRE. Daca aruncati un ochi acolo, energia electrica de la Hidroelectrica are un pret final (cu toate taxele incluse) de 0.141 centi.
deschideti linkurile mele si vedeti ofertele Hidr si El … la oferta Hidr aaugati taxele de transport si distributie si ajungeti la pretul adevarat!
@Cosmin, tie cred ca trebuie sa-ti postez o poza cu factura mea de la Hidroelectrica, doar asa ai sa crezi…
@dl.ursul bruno – ”…Daca suntem inteligenti, putem miza pe vant, soare si hidro cuplat cu nuclear si gaz astfel incat pretul curentului sa poata devine accesibil pt fiecare, pretul KW nemaidand bataie de cap cetateanului, costuri de max 15 centi putand fi posibile sa ne dam noi peste cap cu toate amestecurile de gaze, nucleare, regenerabile…”.
Putem sa ne dam noi peste cap cu toate ”mixajele” astea, dar, nu realizam mare lucru in conditiile actuale ale modelului de piata folosit in UE. Adica, atita timp cit am mai avea nuclear (inca 2 unitati pe linga ce avem deja…nu mai zic de prostia cu SMR) care costa 12 miliarde EUR (IDC inclus), numai costul fix al energiei este in jur de 160 EUR/MWh. Pe linga asta , daca mai bagam si gaze (fie ele ciclu combinat supereficient), am cam bagat-o pe mineca…gazul este si va fi scump, este volatil ca pret, nu prea il avem si …este poluant. De fapt, pretul marginal in ultimii 2 ani, in Romania, culmea e, ca l-a dat centrala OMV-Brazi (sanchi, supereficienta) si nu centralele pe lignit ! (cauza era pretul gazului de la Amsterdam/Baumgarten). Iar, mai rau, in unele momente, pretul marginal a fost dat de import ! (neavind capacitati destule in RO !)
Solutia calculata (si demonstrata stiintific si obiectiv !) este
– pe linga cele 3100 MW hidro, ce le avem mai adaugam inca 1000 MW (din PNRR) si numai 2000 MW (din totalul de 3700 tehnic utilizabil, dar neterminate) ca sa facem ” baza hidro” cca 6100 MW (nu mai zic de decolmatari, cresteri d eputeri, eficiente TG, etc., etc)
– la astea adaug numai 7000 MW Eoliene, (din care, deja am 3100 MW instalati si mai fac 2400 MW din PNRR) si inca 6000 MW PV, (din care am deja 1300 MW, instalati, mai am 4000 planificati prin PNRR, si mai ramine un mizilic de 700-1000 MW sa-i faca cine-o vrea)
– ESENTIAL LA ASTEA DE MAI SUS, ESTE SA SE CONSTRUIASCA 2 CHEAP (la Tarnita-1000 MW si la Macin-Dobrogea, 1000 MW), PENTRU STOCAREA SI EVITAREA EXPORTULUI DE ENERGIE VERDE IEFTINA SI IMPORTUL DE ENERGIE GRI SCUMPA ! (”decuplarea” – nu fizica- de piata electricitatii UE si, posibilitatea de a juca in piata ENTSO, Balcani si CEE, dar, riscam sa-i suparam pe austrieci si OMV)
Toate astea creeaza autosuficienta SEN si un cost foarte mic al energie electrice.
ATENTIE” nu am inclus aici cei 500 MW care trebuie facuti din biomasa prin PNAER angajati de guvern si, cel cca 1000 MW diverse centralute de cogenerare inclaziri orase…dar, astea nu fac parte din SEN (nedispecerizabile), deci, putem zice ca suntem ”verzi”
Singurele cheltuieli mari aici sunt cca 2-2,4 miliarde pt, CHEAP si ceva eoliene si solare (care sunt finantate din PNRR (comparati astea cu miliardele pe cicluri combinate, nuclear si SMR)
E atit de simplu, dar Min.Energiei umbla dupa prostii cu cicluri combinate in PNRR (4500 MW), hydrogen ready si inchid 1500 MW lignit…baietii nu au inteles ca 1500 MW lignit polueaza mai putin decit 4500 MW gaze, dar, asa e cind nu le ai pe astea cu abacu…basca ca au scos stocarea din orice viitor energetic al RO
ps….si, daca vreau, pot sa fac si politica sociala…sa dau constitutional, energie moca la amariti, macar asa sa-i fac in sÎc lu dl. neamtu tiganu
Daca lasati definirea ,,amaritului” pe seama politicului o sa iasa o mizerie . In plus , pomana trebuie sa o faca cel care trudeste ( din rodul trudei sale ) nu cel care stringe taxe si impozite cu japca legala . Institutiile publice trebuie sa aibe la dispozitie bani cit mai putini . Astfel furtul din ei va fi mai mic . Caci furtul nu va disparea cit timp va exista pe pamint societatea umana asa cum este ea astazi .
Cred că ar trebui ca în viitoarea Constituție să se prevadă dreptul la energie și apă
Ha, ha, ha, o poanta f reusita, la fel cu drepturile omului, ca te intrebi care om, la fel ca dreptul la opinie, care opinie. Aiureli de doi bani! Una sa ai dreptul la ceva si alta e sa ti se ofera acel ceva. Sa zicem ca ai dreptul la enrgie, scrie in Cosntitutie, si ti se ofera acea energie, la pretul de 10 ron/kwh.
poate se referea la un drept minim pentru subsistenta minima…dreptul la un ajutor social (!?), sau dreptul la o pensie speciala… sau, mai pragmatic…dreptul de a avea caldura iarna, chiar daca nu ai platit-o ! (valabil deja si statuat in legi/regulamente si in RO si in alte SM – interdictia de a intrerupe alimentarea !)…
in unele state arabe, de ex., un resident sarac, are garantat dreptul la un minim de energie gratuit !
la noi printre cele mai sarace energertic populatii in UE, nu stiu daca ar fi o idee atit de gresita…nu stiu !?
Eu cred ca „dreptul la energie” se refera la obligatia furnizorilor/distribuitorilor de energie sa branseze oamenii (consumatorii) la reteaua nationala de electricitate/gaze naturale. Eu deja astept de 2 ani (24 luni) bransamentul la reteaua electrica in conditiile in care sunt zeci de constructii in jurul meu iar la 50 m de mine intra firele de inalta tensiune in oras. Acum 2 ani am semnat contractul de bransament si inca nu s-a intamplat nimic. Este ireala situatia si chiar nu am nicio explicatie logica. Eu ca cetatean ce pot sa fac in situatia mea, ca doar nu exista 5 companii de distributie a energiei electrice astfel incat sa merg la altul asa cum poti sa faci cu un abonament TV sau de internet sau de telefonie.
Din pacate falia sociala este nu numai intre stat si populatie (asta se poate rezolva de sus in jos prin legi corecte, ori de jos in sus prin revolutie), dar si in cadrul populatiei generale (urbani versus rurali), populatiei urbane (bugetari si privati versus paraziti), populatiei rurale (proprietari versus neproprietari) etc. dupa diferite criterii si interese. Pentru un calator atent este clar ca exista o Romanie urbana aflata in sec XX si una rurala aflata inca in sec XIX, dar noi suntem deja in sec XXI. Dupa decenii in care statul a incercat egalizarea prin aducerea varfurilor la nivelul poporului, ar fi cazul sa incercam si inversul, sa ridicam poporul la nivel de varfuri. Dar daca totul se cuvine prin lege celor avuti (asa cum spune si Biblia !) se va produce o diferenta si mai mare intre bogati si saraci.
Iar daca legea va prevedea dreptul firesc la apa, energie si orice altceva, pe de o parte costurile vor creste (va amintiti cum s-au scumpit brusc trusele medicale auto cand au devenit obligatorii ?) iar pe de alta parte nimeni nu va mai face sa zicem o fantana, se va astepta sa vina cineva de la Bucuresti sa sape…)
Dupa Revolutie aveam o clasa de mijloc, formata nu atat din mici proprietari cat din intelectuali de toate felurile, la care s-a adaugat improprietarirea cu certificate, locuinte si terenuri si reimproprietarirea cu suprafete agricole si silvice. Dar populatia nu le-a gestionat bine, le-a pierdut si a saracit, ca si statul insusi. Suntem un popor sarac intr-o tara saraca, asa cum am fost dintotdeauna, iar ceea ce producem ia drumul strainatatii, ca intotdeauna din sec II pana in sec XXI. Este cazul sa schimbam ceva, radical si repede. Si se poate incepe chiar cu propunerile autorului articolului.
Nu cred ca a pătruns știrea asta pe agentiile de presa: anul trecut regimul Macron a încheiat un acord cu tarile din Golf sa exporte o cantitate uriasa de apa dulce im schimbul petrolului. Cantitatea respectiva este un pic mai mare decât consumul întreg de apa al Hexagonului.
Mai în gluma ori mai in serios, s-ar putea ca garantarea dreptului la energie sa vina în coliziune cu dreptul la apa de băut.
Prostia se răspândește rapid si in Germania:
https://www.euractiv.com/section/politics/news/eat-less-meat-we-need-space-for-biofuels-german-producer-says/
UAE si KSA (Arabia Saudita), vor sa-si reduca emisiile (in special companiile aeriene, care au deja initiative voluntare in acest sens, pentru ca zboara spre UE).
Intrucit apa dulce se produce in zona prin desalinarea apei de mare (centrale gigant de cogenerare pe gaze si pacura – in special de la Saudi Aramco, pentru desalinarea apei de mare), este relativ scumpa.
Atunci, cumpara apa chioara de la francezi (de ex.) ca sa fabrice hidrogen din aceasta apa (care deja e curata) prin electroliza si sa-l utilizeze in zonele marginale (combustia pe pacura in special).
Mai vor sa faca desalinare si pe Solare/Eoliene
Am cunostinte intime asupra fenomenului…am desfasurat activitati in zona intre 2005-2020 in eficienta energetica si reducerea emisiilor de GES si SO2 (au pacura cu sulf si vanadiu mult)…o intreaga tevatura…inclusiv cu KACARE
Cine e interesat sa afle cite ceva, pentru largirea orizontului, poate accesa asta
https://www.energy.gov.sa/en/FutureEnergy/RenewableEnergy/Pages/default.aspx
Deja se stie ca razboaiele actuale sunt pentru petrol iar cele viitoare pentru apa (dulce). Fara energie esti sarac dar fara apa esti mort. Aici este cheia viitoarei politici mondiale.
Așa a zis Radio Moscova? 😀
„se știe că” e o formulă care a făcut carieră încă de pe vremea lui Stalin. Astea sunt planurile viitoare, să restricționați și consumul de apă în Europa?
În Sahara când restricționați consumul de nisip? Nu trebuie să-l exporte Rusia și pe acela? 😀
Evident ca nu. Dar o cautare pe internet „razboi pentru apa” si „war for water” va poate documenta in aceasta privinta. Inclusiv in publicatiile militare NATO.
De acord 100%
Daca nu gratis atunci la pret derizoriu, dar nu specula cu aer de camatarie cum a ajuns astazi energia. Pretul energiei determina viitorul unei natiuni, popor, scari de bloc sau persoana. Daca pentru asta trebuie cercetati penal cativa teroristi climatici, so be it!
Sau ne vom razboi la nivel de clan ca in madmax.