luni, mai 20, 2024

Criza climatismului – Un interviu cu profesorul Mike Hulme, Universitatea Cambridge

CC: Am început să vă citesc ultima carte, Climate Change Isn’t Everything: Liberating Climate Politics from Alarmism, ca un ecou sau o imagine în oglindă a cărții lui Naomi Klein This Changes Everything: Capitalism Versus the Climate (2014). Dar apoi, mi-am dat seama că, potrivit dumneavoastră, schimbarea climei implică mult mai multe lucruri decât capitalismul, lucruri a căror uitare sau ignorare are consecințe.

Primul aspect care mi-a atras atenția a fost rolul reducționismului climatic, o noțiune pe care ați definit-o încă din 2011 și care este prezentă în mai multe pagini ale cărții dumneavoastră. (Am folosit cu moderație acest concept în câteva dintre articolele mele publicate pe această platformă între 2017 – 2022). Cum s-a format inițial acest reducționism și cum a evoluat el din 2011 până în prezent?

MH: Pe baza condițiilor de mediu predominante, societățile din trecut au dezvoltat adesea explicații reconfortante’ – și, prin urmare, justificări ‘evidente’ – pentru superioritatea anumitor rase, culturi și economii imperiale.  Vedem acest model de gândire în culturile clasice grecești și romane, dar și în societățile iluministe din Europa de Vest și, mai târziu, din Statele Unite.  Aceasta este ideologia determinismului de mediu, pe care istoricii au discreditat-o în mare parte până în ultimele decenii ale secolului al XX-lea.  Cu toate acestea, pe măsură ce secolul se apropia de sfârșit, o nouă formă de determinism de mediu a început să câștige teren, iar eu am numit-o ‘reducționism climatic’.  Reducționismul climatic afirmă că, deoarece clima viitoare este considerată previzibilă – de exemplu, prin intermediul modelărilor sistemului terestru -, atunci viitorul uman în ansamblu poate fi prezis.  Există multe alte dimensiuni care afectează viitorul uman și ecologic și care sunt imprevizibile în mod inerent – de exemplu, tehnologia, războaiele, pandemiile, dezvoltarea economică, schimbările din interiorul valorilor religioase sau culturale.  Însă reducționiștii climatici ridică o climă ‘previzibilă’ la rangul de motor principal al schimbării și, prin urmare, viitorul poate fi aparent cunoscut.  Pentru reducționiștii climatici, viitorul devine ‘climatizat’. 

Cartea dumneavoastră se ocupă în principal de conceptul de climatism, definit de-a lungul unei linii de evoluție care merge de la climă la schimbarea climei, la climatizare și în final la climatism. Ați avut grijă să vă diferențiați abordarea de cea a lui Steve Goreham (Climatism!: Science, Common Sense, and the 21st Century’s Hottest Topic, 2010), care susține că climatismul este ideologia care „promovează credința conform căreia emisiile antropogene de gaze cu efect de seră distrug clima Pământului.” Adică, ar fi vorba doar de un alt -ism negativ, precum „rasism, sexism, șovinism sau terorism”. Care sunt argumentele dumneavoastră pentru definiția climatismului?

Ideologiile pot fi privite ca un set structurat de credințe care interpretează lumile sociale și politice și care sunt folosite pentru a ghida acțiunea umană în aceste lumi.

Reducționismul climatic este procesul prin care un număr tot mai mare de probleme de interes public și politic ajung să fie interpretate ca fiind determinate de schimbarea climei.  Climatismul devine astfel ideologia – credința stabilită – conform căreia explicația dominantă a tuturor fenomenelor sociale, economice și ecologice este o schimbare a climei cauzată de om.  Climatismul încadrează problemele politice, socio-ecologice și etice complexe cu care se confruntă lumea de astăzi în primul rând în termenii unei schimbări climatice, de exemplu, că schimbarea climei a cauzat recâștigarea puterii de către talibani în Afganistan sau că schimbarea climei se află în spatele războiului din Gaza.  Se crede că schimbarea climei înrăutățește orice problemă și astfel ‘oprirea schimbării climei’ devine mantra care pretinde că orice problemă va fi îmbunătățită.

Cred că această ideologie a climatismului prezintă pericole semnificative pentru justiția socială, libertatea politică și prosperitatea viitoare. 

Într-o lucrare publicată în 2022 – The Green Church of Climatism (Biserica Verde a Climatismului) – am argumentat că „Climatismul are atributele unei noi religii seculare, una în care natura a devenit noul Dumnezeu, iar schimbările climatice vor deveni noua Apocalipsă.” Încorporează climatismul ca ideologie principii religioase?

Climatismul este diferit de o religie prin faptul că nu face apel la o ființă sau ființe transcendente care să dea sens sau direcție acțiunilor umane în lume.  Dar, ca fenomen socio-cultural, poate că are unele asemănări cu anumite stiluri de religie.  Oferă o narațiune totalizantă pentru materialiști, care pare să explice totul.  Iar pentru unii, apărarea climatismului devine singurul scop motivațional în viața lor.  Unii credincioși religioși pot fi foarte dogmatici în convingerile lor (deși acest lucru nu este cu siguranță valabil pentru toți; dogmatismul este o caracteristică umană mai largă, nu una specific religioasă).  Există cu siguranță mulți climatiști care ajung să fie foarte dogmatici în convingerile lor, devin rezistenți la contestarea opiniilor lor, chiar destul de furioși atunci când li se prezintă dovezi contrare.  Există o carte foarte bună scrisă de Thomas R. Dunlap, intitulată „Faith in Nature: Environmentalism as Religious Quest” (Seattle: University of Washington Press, 2004), care explorează această tendință mai în profunzime.

Capitolul 5 – „De ce este climatismul periculos?” descrie câteva motive importante pentru care ar trebui să evităm această abordare ideologică a schimbării climei. Puteți să le explicați/exemplificați pentru cititorii noștri?

Unele dintre pericolele climatismului pot fi urmărite până la convingerea climatiștilor că oprirea schimbării climei este proiectul politic care le învinge pe toate celelalte – că scopul justifică mijloacele – și că acest obiectiv trebuie atins într-un interval de timp care se reduce rapid.  În cartea mea, subliniez pericolele promovării unor explicații climatice monocauzale pentru multe dintre dezastrele ecologice și politice ale lumii.  De exemplu, uraganele pot provoca adesea niveluri extreme de daune și pierderi de vieți omenești.  Dar uraganele sunt fenomene naturale și, chiar dacă schimbarea climei cauzată de om contribuie la creșterea lor, există multe lucruri care pot fi făcute pentru a preveni sau a limita transformarea unui uragan într-un dezastru major: îmbunătățirea previziunilor privind uraganele; construirea de adăposturi împotriva furtunilor; îmbunătățirea digurilor de protecție; planuri de evacuare mai rapidă și mai incluzivă din punct de vedere social; etc.  Singurul lucru care nu va ajuta – cel puțin nu pentru o generație întreagă sau mai mult – este ca specialiștii în climă să spună că lumea trebuie să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră.  Acest lucru nu va avea niciun beneficiu material asupra riscului de uragane timp de multe, multe decenii de acum înainte, pur și simplu din cauza inerției sistemului climatic.  Există, într-adevăr, motive întemeiate pentru a renunța la combustibilii fosili în sistemele noastre energetice, dar limitarea pagubelor provocate de uragane – și, de fapt, de multe fenomene meteorologice extreme – nu este unul dintre ele.

Subliniez, de asemenea, modul în care însușirea de către climatism a lipsei de timp („au mai rămas doar 10 ani pentru a salva planeta”) creează o serie de riscuri psihologice și politice interconectate: eco-anxietate larg răspândită, teamă și deziluzie cu privire la viitor, în special în rândul adolescenților și al tinerilor adulți; suprimarea dezbaterii deschise a societății cu privire la valorile și obiectivele concurente, transformând schimbarea climei într-o problemă post-politică; și impulsurile antiliberale și anti-democratice care decurg prea ușor dintr-o convingere zeloasă că ‘nu există alternativă’.  În cele din urmă, am atras atenția asupra numeroaselor moduri în care urmărirea cu un singur scop a unor obiective politice legate de climă pot duce la rezultate perverse. 

În 2021, după ce Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat fizicianului Syukuro Manabe, am publicat imediat un articol intitulat „Nobila Minciună și Premiul Nobel pentru Fizică 2021. O traducere în limba engleză va apărea în noua mea carte „A voice in the wilderness – A changing climate, from fear to facts”, Cambridge Scholars Publishing, 2024. Am fost plăcut surprins să găsesc în cartea dumneavoastră un întreg capitol – „Are the Sciences Climatist? The Noble Lie and Other Misdemeanors” – despre „utilizarea corectă și utilizarea greșită a scenariilor climatice”, „evaluarea asimetrică a impactului climatic”, „integritatea științei climei” etc.[1] Care sunt cele mai scandaloase minciuni nobile pe care le-ați detectat în domeniul climatismului? Când o minciună nobilă devine ignobilă?

Climatologul Steve Schneider a vorbit despre „dubla obligație etică” cu care se confruntă oamenii de știință din domeniul climei.  Aceștia trebuie să spună adevărul (științific) al investigațiilor lor, cu toate rezervele și incertitudinile.  Dar, potrivit lui Schneider, ei trebuie de asemenea să vorbească și public despre riscurile și pericolele unei clime în schimbare. Pentru a se face auziți, ei ar putea alege minimalizarea acestor aspecte în comunicarea lor ca să atragă atenția asupra cazului pe care vor să-l susțină.  Schneider a susținut că ei trebuie să facă ambele lucruri simultan, dar că este foarte dificil să găsească echilibrul corect.

Dubla obligație etică a lui Schneider este motivul pentru care am vorbit în carte despre ‘nobila minciună’ a lui Platon, care este propagarea cu bună știință a minciunii sau a înșelăciunii de către o elită pentru a menține armonia socială sau pentru a promova o agendă.  Cu alte cuvinte, cauza morală sau politică justifică minciuna științifică.  Unii filozofi, precum Philip Kitcher, au susținut că oamenii de știință ar putea fi justificați să mintă în mod deliberat sau să ascundă unele dintre incertitudinile științei, pentru a promova apărarea climei.  Eu nu sunt de acord.  Dacă oamenii de știință în domeniul climei și comunicatorii în domeniul climei merg pe această cale, ei tratează, de fapt, știința la fel ca orice altă formă de retorică politică și abandonează acele calități care fac știința să fie știință.

În cartea mea, dau câteva exemple despre modul în care știința climei a fost prost comunicată publicului și politicienilor, poate nu întotdeauna în mod conștient, spunând o ‘nobilă minciună’, dar aproape sigur influențată în subconștient de nevoia lor de a face schimbarea climei să pară mai înfricoșătoare decât este.  Un caz bine cunoscut de compromitere a integrității științifice a avut loc în așa-numita controversă Climategate din 2009.  Aceasta s-a întâmplat la fosta mea universitate – Universitatea East Anglia din Regatul Unit – când oamenii de știință din domeniul climei au ascuns în mod ilegal date climatice față de alți oameni de știință care solicitau acces la acestea pentru a-și desfășura propriile investigații științifice.  Foștii mei colegi credeau că aveau dreptul să rețină datele, deoarece ceilalți oameni de știință „încercau să ne demonstreze că ne înșelăm”.  Dar acest lucru încalcă un principiu central al științei, și anume că toate teoriile și argumentele științifice trebuie testate și contestate cu fermitate dacă vrem să obținem cunoștințe științifice credibile și demne de a fi împărtășite public.

În calitate de geolog și geofizician care predă schimbarea climei studenților doctoranzi, masteranzi și celor de la licență, încerc să întăresc principiul „nu poți deriva un ar trebui dintr-un este”, adesea asociat cu filosoful David Hume și cu problema sa Is – Ought. Lucrările dumneavoastră științifice (cărți și articole) reflectă ideea că nu se poate deriva logic o declarație morală sau prescriptivă (un ar trebui) doar din fapte sau observații descriptive (un este). Cu alte cuvinte, ar trebui să trasăm o linie de demarcație între datele climatice (temperaturi, variații ale nivelului mării, concentrații de gaze cu efect de seră etc.) și valorile (economice, ecologice, sociale, culturale etc.) asociate cu acestea. Știința (așa este) și politica (așa ar trebui) pot deveni uneori un amestec periculos. Sunteți de acord cu această abordare în predarea schimbărilor climatice tinerilor sau există o alternativă?

Această întrebare se află în centrul vieții politice și personale a omului: cum decidem, individual și colectiv, ce să facem?  Și, bineînțeles, provocările generate de schimbarea climei fac ca această întrebare să fie importantă pentru noi toți.  (Cu alte cuvinte, cu greu putem ignora această problemă).  Și în legătură cu știința, în acest caz știința climei, ce rol (sau roluri) dorim să aibă aceasta în procesul nostru de luare a deciziilor?  Destul de des se aude refrenul din partea celor care militează pentru climă: „Ascultați știința”, „Faceți ceea ce vă spun oamenii de știință să faceți”.  Dar știința ne arată cum funcționează lumea fizică, nu ne spune cum să trăim.  Pentru a decide cu cine să te căsătorești, ce hobby să urmezi, cu ce partid politic să votezi, cui să dai bani în scopuri caritabile … și nenumărate alte decizii … nu voi întreba un om de știință.  Sau, cel puțin, nu aș da mai multă greutate opiniei unui om de știință decât altor oameni pe care îi cunosc, în care am încredere și pe care îi respect.

Așadar, dacă știința climei nu ne spune ce să facem în legătură cu schimbările climatice, trebuie să găsim busola (morală) care să ne ghideze în altă parte.  Știința climei ar putea explica de ce crește nivelul mării, dar nu ne spune dacă ar trebui să găzduim toți refugiații care doresc să își părăsească insulele.  Știința climei ar putea explica faptul că diferitele moduri de cultivare a alimentelor emit cantități diferite de gaze cu efect de seră în atmosferă; dar nu ne spune care ar trebui să fie dieta noastră.  Busola noastră morală poate proveni din studiul filozofiei, din convingerile noastre religioase sau din valorile culturale pe care le-am moștenit.  Și, bineînțeles, valorile altor oameni nu vor fi neapărat aceleași cu ale tale.  Iar acest lucru înseamnă că totul este politic – chiar și la scara unității familiale care decide unde să meargă în vacanță (nu toată lumea va fi de acord!), la scara unei națiuni care decide dacă să implementeze o taxă pe carbon sau la scara Națiunilor Unite care decide dacă un fond pentru „pierderi și daune” climatice este necesar și corect.  Știința sau, pentru a folosi tehnologia momentului, inteligența artificială, nu va rezolva aceste enigme politice.  Eu cred (și aici intră în joc propriile mele convingeri religioase) că suntem ființe umane cu o demnitate înnăscută și o sensibilitate morală și, deși suntem, de asemenea, modelați de istoria noastră culturală, avem, de asemenea, liberul arbitru.


Mike Hulme  este profesor de geografie umană, directorul Departamentului de Geografie al Universității  Cambridge și membru al Colegiului Pembroke, Cambridge. Anterior, a fost profesor de climatologie și cultură la King’s College London (2013-2017) și climatolog în cadrul Școlii de Științe ale Mediului de la Universitatea East Anglia (UEA). Profesorul Hulme a făcut parte din Grupul interguvernamental al Națiunilor Unite privind schimbarea climei (IPCC) între 1995 și 2001 și a contribuit la cel de-al doilea și al treilea raport de evaluare al IPCC, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2007. IPCC a apreciat activitatea profesorului Hulme printr-un certificat personalizat de recunoaștere a contribuției sale în cadrul acestei organizații.

Profesorul Mike Hulme a publicat un număr impresionant de articole și cărți. Dintre ultimele, citez: Why We Disagree About Climate Change, (Cambridge University Press, 2009), Weathered: Cultures of Climate (SAGE, 2017), Reducing the Future to Climate: a Story of Climate Determinism and Reductionism (Osiris, 2011), Can Science Fix Climate Change? A Case Against Climate Engineering (Polity, 2014). A editat și co-editat cărțile Climates of the British Isles: Present, Past and Future (Routledge, 1997); Climate policy options post-2012: European strategy, technology and adaptation after Kyoto (Routledge, 2005), Making Climate Change Work For Us: European Perspectives on Adaptation and Mitigation Strategies (Cambridge University Press, 2010). În 2013 a publicat Exploring Climate Change Through Science and in Society: An Anthology of Mike Hulme’s Essays, Interviews and Speeches (Routledge), care reunește multe dintre cele mai populare scrieri ale sale despre schimbarea climei de la sfârșitul anilor ’80 încoace. În ultimii ani, a editat/co-editat volumele Contemporary Climate Change Debates: A Student Primer (Routledge, 2020) și A Critical Assessment of the Intergovernmental Panel on Climate Change (Cambridge University Press, 2023). De asemenea, ca autor, a publicat Climate ChangeKey Ideas in Geography, (Routledge, 2021) și Climate Change Isn’t Everything (Polity, 2023).

[Pentru chibiții amatori de comparații, Profesorul Mike Hulme are un h-index 96. Un chimist român, relativ necunoscut, Claudiu T. Supuran, are un h-index 163. Laureatul Premiului Nobel pentru Fizică din 2022 și al premiului Wolf în fizică din 2010, Dr. John Clauser, are un h-index 31, de peste cinci ori mai mic decât al chimistului român.

A aprecia calitatea unui om de știință pe baza h-indexului său este ca și cum ai alege un vin după prețul sticlei, o brânză elvețiană după mărimea găurilor sau o ciocolată după conținutul de zahăr.]


[1] În 2021, în articolul Cultul cargo, uleiul Wesson și o climă în schimbare – Despre onestitate și integritate științifică am pus în contrast onestitatea științifică cu integritatea științifică folosind exemple climatice.

I started reading your latest book, „Climate Change Isn’t Everything: Liberating Climate Politics from Alarmism”, as an echo or a mirror image of Naomi Klein’s „This Changes Everything: Capitalism Versus the Climate” (2015). But then, I realised that climate change, according to you, involves many more things than capitalism, the forgetting or overlooking of whom has consequences.

The first aspect that caught my attention was the role of climate reductionism, a notion you defined since 2011, and present in several pages of your book. (I sparingly used this concept in some of my articles published on this platform between 2017 – 2022). How was this reductionism initially formed and how has it evolved from 2011 to the present?

Based on prevailing environmental conditions, past societies have often developed ‘comforting’ explanations – and hence ‘self-evident’ justifications – for the superiority of certain imperial races, cultures and economies. We see this pattern of thought in classical Greek and Roman cultures, but also in Enlightenment societies of western Europe and, later, the United States. This is the ideology of environmental determinism, which historians had largely discredited by the latter decades of the twentieth century. As the century drew to a close, however, a new form of environmental determinism began to gain ground, and I have called this ‘climate reductionism’. Climate reductionism asserts that because future climate is deemed predictable – for example, through Earth System models – then the human future as a whole can be predicted. There are many other dimensions affecting human and ecological futures that are inherently unpredictable – for example, technology, wars, pandemics, economic development, changes in religious or cultural values. But climate reductionists elevate a ‘predictable’ climate as the primary driver of change and hence the future can seemingly be made knowable. For climate reductionists the future becomes ‘climatised’.

Your book is mainly dealing with the concept of climatism, defined along an evolution line going from climate to climate change to climatization to climatism. You took care to differentiate your approach from that of Steve Goreham (Climatism!: Science, Common Sense, and the 21st Century’s Hottest Topic, 2010), arguing that climatism is an ideology, just another -ism like “racism, sexism, chauvinism or terrorism”. What are your reasons for this definition?


Ideologies can be thought of as structured set of beliefs that interpret social and political worlds and that are used to guide human action in those worlds.
Climate reductionism is the process by which increasing numbers of public and political matters of concern come to be understood as determined by changes in climate. Climatism then becomes the ideology – the settled belief – that the dominant explanation of all social, economic and ecological phenomena is a human-caused change in the climate. Climatism frames the complex political, socio-ecological and ethical problems confronting the world today first and foremost in terms of a changing climate, for example that climate change caused the Taliban to regain power in Afghanistan or that climate change lies behind the war in Gaza. Climate change is believed to make every problem worse and so ‘stopping climate change’ becomes the mantra which claims that every problem will be made better.
I believe that his ideology of climatism poses significant dangers for social justice, political freedom and future prosperity.

In a paper published in 2022 – The Green Church of Climatism – I argued that “Climatism has the attributes of a new secular religion, one in which nature has become the new God and climate change will become the new Apocalypse.” Does climatism as ideology incorporate religious tenets?

Climatism is unlike a religion in that it does not call upon a transcendent being or beings to give meaning or direction to human actions in the world. But as a socio-cultural phenomenon then perhaps it does have some similarities to certain styles of religion. It offers a totalizing narrative for materialists that seems to explain everything. And for some, defending climatism becomes the sole motivational goal in their lives. Some religious believers can be very dogmatic in their beliefs (although this is certainly not true of all; dogmatism is a wider human characteristic, not specifically a religious one). There are certainly many climatists who end up being very dogmatic in their beliefs, they become resistant to being challenged in their views, even quite angry when presented with contrary evidence. There is a very good book by Thomas R Dunlap called ‘Faith in Nature: Environmentalism as Religious Quest’ (Seattle: University of Washington Press, 2004), which explores this tendency in greater depth.

Chapter 5 – “Why is Climatism Dangerous?” describes some significant reasons for which we should avoid this ideological approach to climate change. Can you explain/exemplify them for our readers?

Some of the dangers of climatism can be traced back to the climatists’ belief that stopping climate change is the political project that trumps all others – that the end justifies the means – and that this goal must be achieved within a rapidly diminishing time window. In my book, I point out the dangers of promoting mono-causal climatic explanations for many of the world’s ecological and political disasters. For example, hurricanes can often cause extreme levels of damage and loss of life. But hurricanes are natural phenomena and even if human-caused climate change is contributing to them become a little more extreme there are many things that can be done to prevent or limit a hurricane turning into a major disaster: improving hurricane forecasts; building storm shelters; improving sea-walls; plans for more rapid and socially inclusive evacuations; etc. The one thing that will not help – at least not for an entire generation or more – is for climatists to say that the world needs to reducing its emissions of greenhouse gases. This will have no material benefit on hurricane risk for many, many decades to come, simply because of the inertia of the climate system. There are indeed good reasons to transition away from fossil fuels in our energy systems, but limiting the damage of hurricanes – and indeed of many weather extremes – is not one of them.

I also highlight how climatism’s appropriation of time scarcity (“there is only 10 years left to save the planet”) creates a set of inter-related psychological and political risks: widespread eco-anxiety, fear and disillusionment about the future, especially amongst teenagers and young adults; the suppression of open societal debate about competing values and goals, turning climate change into a post-political issue; and the illiberal and anti-democratic impulses that too easily follow from a zealous conviction that ‘there is no alternative’. Finally, I have drawn attention to the many ways in which single-minded pursuit of narrowly drawn climate-related policy objectives can lead to perverse outcomes.

In 2021, after the Nobel Prize in Physics was awarded to physicist Syukuro Manabe, I published immediately an article titled The noble lie and the Nobel Prize in Physics 2021. An English translation will appear in my new book “A voice in the wilderness – A changing climate, from fear to facts”, Cambridge Scholars Publishing, 2024. I was pleasantly surprised to find in your book a whole chapter – “Are the Sciences Climatist? The Noble Lie and Other Misdemeanors” – about “the use and misuse of climate scenarios”, “asymmetrical evaluation of climate impacts”, “the integrity of climate science” etc. What are the most outrageous noble lies you detected in climatism? When does a noble lie become ignoble?


The climate scientist Steve Schneider talked about the “double ethical bind” that climate scientists face. They have to speak the (scientific) truth of their investigations, with all the caveats and uncertainties. And yet, for Schneider, they also have to speak out publicly about the risks and dangers of a changing climate which, in order to get heard, might suggest they cut corners in their communication in order to draw attention to their case. He argued that they needed to do both things simultaneously, but that it was very difficult to get the balance right.
Schneider’s double ethical bind is why I talked in the book about Plato’s ‘noble lie’ which is the knowing propagation of falsehood or deception by an elite in order to maintain social harmony or to advance an agenda. In other words, the moral or political cause justifies the scientific lie. Some philosophers, such as Philip Kitcher, have argued that scientists might well be justified in deliberate falsehoods, or holding back some of the uncertainties of science, in order to advance climate advocacy. I disagree. If climate scientists, and climate communicators, go down this route they are in effect treating science just like any other form of political rhetoric and have abandoned those qualities that make science science.
In my book I give some examples of how climate science has been poorly communicated to the public and to politicians, maybe not always consciously telling a ‘noble lie’, but almost certainly influence sub-consciously by their felt need to make climate change appear more scary that it perhaps is. A well-known case of where scientific integrity was compromised occurred in the so-called Climategate controversy of 2009. This occurred at my old university – the University of East Anglia in the UK – when climate scientists illegally withheld climate data from other scientists who were asking for access to it in order to conduct their own scientific investigations. My ex-colleagues believed they were entitled to withhold the data because the other scientists were out to “try to prove us wrong”. But this breaks a central tenet of science, namely that all scientific theories and arguments need vigorous testing and challenge if we are to end up with scientific knowledge that is credible and worth sharing publicly.

As a geologist and geophysicist teaching climate change to both undergraduate and graduate students, I try to reinforce the principle „you can’t derive an ought from an is”, often associated with philosopher David Hume and his Is-Ought Problem. Your scientific work (books and articles) reflects the idea that one cannot logically derive a moral or prescriptive statement (an „ought”) solely from descriptive facts or observations (an „is”). In other words, we should trace a line between climatic data (temperatures, sea level variations, greenhouse gas concentrations etc.) and values (economic, environmental, social, cultural etc.) associated with them. Science (as is) and politics (as ought) may sometimes become a dangerous mixture. Do you agree with this approach in teaching climate change to young people or is there an alternative?


This question lies at the heart of human political and personal life: how do we decide, individually and collectively, what to do? And of course the challenges of a changing climate make this question an important one for all of us. (In other words, we can hardly ignore the issue). And in relation to science, in this case climate science, what role(s) do we want it to have in our decision-making? Quite often one hears the refrain from climate campaigners, ‘Listen to the science’, ‘Do what the scientists tell you to do’. But science reveals to us how the physical world works; it doesn’t tell us how to live. To decide who to marry, what hobby to pursue, which political party to vote for, which charity to give money to … and countless decisions besides … I am not going to ask a scientist. Or at least, I would give no more weight to a scientist’s opinion that other people I know and trust and respect.

So if climate science doesn’t tell us what to do about climate change, we have to find our guiding (moral) compass from elsewhere. Climate science might explain why sea-level is rising; but it doesn’t tell us whether we should accommodate all refugees who want to leave their islands. Climate science might explain that different ways of growing food emit differing amounts of greenhouse gases into the atmosphere; but it doesn’t tell us what our diet should be. Our moral compass may derive from our study of philosophy, from our religious beliefs, or from the cultural values we have inherited. And of course other peoples values will not necessarily be the same as yours. And this means that everything is political – even from the scale of the family unit deciding where to go on holiday (not everyone will agree!) to the scale of nation deciding whether to implement a carbon tax or to the scale of the United Nations deciding whether a climate ‘loss and damage’ fund is needed and fair. Science, or to use the technology of the moment, artificial intelligence, will not resolve these political conundrums. I believe (and here my own religious beliefs come into play) we are human beings with an innate dignity and a moral sensibility, and although we are also shaped by our cultural history we also have free will.


Michael Hulme is Professor of Human Geography and Head of the Department of Geography at the University of Cambridge, and also a Fellow of Pembroke College, Cambridge. He was formerly professor of Climate and Culture at King’s College London (2013-2017) and of Climate Change in the School of Environmental Sciences at the University of East Anglia (UEA).
He led the preparation of a series of climate scenarios and reports for the UK Government and in 2007 received a personalized certificate from the Nobel Peace Prize committee in recognition of his ‘significant contribution’ to the work of the United Nations’ IPCC.
Professor Hulme has published a remarkable number of books and scientific articles (h-index 96). He is best known as the author of Why We Disagree About Climate Change, published in 2009 by Cambridge University Press and which was named by The Economist in December 2009 as one of their four Books of Year for science and technology. He is also the author of Weathered: Cultures of Climate (SAGE, 2017), Reducing the Future to Climate: a Story of Climate Determinism and Reductionism (Osiris, 2011), and Can Science Fix Climate Change? A Case Against Climate Engineering (Polity, 2014). He has edited the books Climates of the British Isles: Present, Past and Future, „Climate policy options post-2012: European strategy, technology and adaptation after Kyoto” co-edited with Bert Metz and Michael Grubb and in 2010, co-edited with Henry Neufeldt, Making Climate Change Work For Us: European Perspectives on Adaptation and Mitigation Strategies. In 2013 he published Exploring Climate Change Through Science and in Society: An Anthology of Mike Hulme’s Essays, Interviews and Speeches, which brings together many of his more popular writings on climate change since the late 1980s. In recent years he has edited the volume Contemporary Climate Change Debates: A Student Primer (Routledge, 2020) and is the author of Climate Change (Key Ideas in Geography) (Routledge, 2021).
His last book, Climate Change Isn’t Everything (Polity, 2023), is at the heart of this interview.

Distribuie acest articol

168 COMENTARII

  1. Felicitări pentru acest interviu și pentru întrebările bine puse. Un interviu echilibrat, cu răspunsuri clare din partea unui profesor de la Cambridge. Îi voi cauta și cărțile cu această ocazie.

  2. Respect!
    (In ce priveste povestea cu liberul arbitru, este doar teorie. Mai ales in societatea moderna. Desigur, asa ar trebui sa fie. Dar idealul este greu de atins. Daca nu imposibil. )

  3. Mulțumim pentru acest interviu, pentru analiza echilibrata și obiectiva privind acest fenomen. „Nobila minciună’ a lui Platon (propagarea cu bună știință a minciunii sau a înșelăciunii de către o elită pentru a menține armonia socială sau pentru a promova o agendă”) trebuie explicata lumii pe cât mai multe canale media, altfel vom întra intr-o era dominata de autoritarism și totalitarism. Ideologiile radicale de stânga cuprind și „problema climatica”.

    • Wow, nasol, vai, vai, vai…. vine sfirsitul… din fericire doar in America, pe aici sunt 3 grade, cu 1,5 mai mult decit acum o suta de ani, cind eram f tinar. Mai la sud ninge.. chiar si la munte, ce surpriza!
      Trebuiesc luate masuri aspre, dieta, fara carne, oprite masinile, avioanele si mai ales fara copii.

    • N-am mai dat pe aici de multa vreme dar observ ca la fel au ramas lucrurile: dl. profesor ofera, gratis, cunoastere – adevarata, in profunzime, de detaliu – iar aceiasi trolli vin cu comentarii de aceeasi teapa: linkuri la Romania Mare / CNN, „ai sa-mi omori copiii pe care, de grija planetei, nici nu ii fac”, „sa facem ceva, orice, ca asa nu se mai poate” etc.

      Educatia poate fi oferita dar nu fortata pe gitul celor fie ignoranti „naturel”, precum mirosul de vodca al cetateanului turmentat, fie „incentivized” sa ramina astfel.

    • Maybe it does, but certainly news articles forecasting doom and gloom are clickbait.
      ”Beware, the end is near!” is as old as time, yet the world is still chugging along.

      Do we need clean air, water, soil? Yes.
      Do we need to protect the environment? yes
      Do we need to panic and act insane? NO

      We need to be dispassionate, rational, and find the most effective choice. Passion may be a powerfull driver for people, but most of the time it also blinds them to the whole picture.

  4. Suntem in plina schimbare climatica. Toate acestea sunt bine cunoscute.
    Ce putem face este sa cautam solutii inovatoare, benefice, inspirate din ceea ce e natural. Si repede, ca sa putem interveni n marja inertiilor din sistemele naturale si socio-umane deja afectate (pe care tot stiintific le putem deja documenta). Ratam aceasta fanta a timpului – va ramane doar sa ne adaptam (copiii nostri, ca noi ne-om fi dus). Care e miza in joc? Evitarea colapsului social si al civilizatiei, asa cum este acum. S-ar intampla prima data asa ceva? Nu. Dar scara la care s-ar intampla, ar fi extraordinar de mare ca sa riscam prin neactiune sau jumatati de masura.
    Putem zice – oooo – dar e exagerat! Hai ca sfarsit de lume vine la fiecare generatie! Pai e loc si de astfel de opinii.

    Daca ma duc la un medic si imi spune ca am gripa, imi da un tratament stabilit (cum?) stiintific, eu pot sa imi activez liberul arbitru si sa ma duc acasa sa beau trei luni moare de varza. Pai doctorii astia vor numai sa imi vanda produsele lor ca sa faca bani.

    • Toată istoria umanității demonstrează că perioadele de prosperitate și bunăstare au fost tocmai perioadele calde, în timp ce perioadele reci au adus foamete, migrații și războaie.

      Ca să pretinzi că lucrurile stau exact invers și că ar fi nevoie de o răcire a planetei, există doar două posibile explicații: ori incapacitatea de a distinge adevărul de minciună, ceea nu rezultă în niciun fel din comentariul tău; ori o totală lipsă de bună credință, bazată pe stima de sine falsă derivată din satisfacția de a minți pe alții. Aspecte care se mai pot vedea la Victor Ponta sau la consilierul acela din Bacău care merge cu BMW la ședințe, dar recomandă biciclete pentru alții 😀

      Long story short: nu ai nicio posibilitate de a controla clima planetei și nici de a reduce consumul de combustibili fosili. Iar dacă vrei într-adevăr să vezi ”colapsul social și al civilizației”, cel mult 3 zile fără energie electrică or să te aducă urgent la realitate. Crezi că o să mai existe guvern, în lipsa energiei electrice? Spune-i coordonatorului de la ONG-ul acela al tău că spre asta te îndrepți, dacă ai succes: spre câteva întreruperi masive de energie electrică. Finanțări pentru scris aiureli pe forum poți primi de la neomarxiștii americani, energie electrică n-ai cum să primești 😀

      • Total de acord cu istoria referitor la prosperitate. Totusi, se crede ca si perioadele de frig au fost „benefice” in sensul ca i-au stimulat pe oameni sa gaseasca solutii si astfel sa devina mai inteligenti.

        • in acest sens au ramas dovezi incontestabile precum expresia „a judeca la rece”;
          iar dintre civilizatiile antico-medievale, cei mai inteligenti erau nordicii, cu mintea ascutita ca lama toporului;
          iar la unison studiile confirma ca pradatorii au rol esential pentru sanatatea ecosistemelor; inteligenta se pare ca nu se califica pentru a interveni in complexitatea unui ecosistem;

          • da’ trebuie sa fie si mai mult soare ca sa fie mintea luminata;
            eu de exemplu iarna gandesc mai putin ca dorm mai mult;

          • ”Cei mai buni războinici erau oamenii gerului, vikingii”

            Da, pirateria normandă era celebră, a devastat timp de secole coastele Europei. ”Pe unde trec normanzii, nici lătrat de câine nu se mai aude”, scria într-o cronică medievală.

            O căpetenie normandă era celebră pentru că la 11 ani îi despicase capul cu toporul unui prieten de joacă. Iar sora altei căpetenii a rămas celebră după ce a omorât ea însăși alte 5 femei cu securea, pentru că bărbații refuzau să facă asta. Nu le-a omorât în luptă, le-a omorât ca să-și ascundă faptele. Ceea ce nu i-a reușit prea bine, atât timp cât au fost consemnate în cronici.

            ”Cei mai buni războinici” erau psihopați, asta e partea pe care ar trebui s-o înțeleagă oricine, în zilele noastre.

          • Normal, din lipsa activitatilor din cauza frigului iti trasnesc tot felul de idei tampite prin cap iar pe vikingi tocmai frigul si lipsa hranei i-a determinat la jafuri si omor , sa caute prin camarile altora.

          • Acest comentariu nu îmi aparține.
            Nu e decât un alt troll. Chiar mai subțire decât cei care l-au precedat!

      • Vedeti dumneavoastra, cald nu inseamna neaparat si bine.
        Exemplu scurt: megaciclul din care facem parte – aparitia agriculturii, marea revolutie dupa ameliorarea climatica postglaciara. Pai agricultura nu a fost neaparat ceva bun pentru toata lumea. Nici acum nu este. Din contra.
        Sunt studii (iar studii!) care arata foarte clar ca asociat efectlor benefice apar si alimentatie deficitara, boli, sclavagism, razboaie de acaparare, multa migratie. Care se continua in ziua de azi si cu santaj pe cereale, ziduri de protectie, bombe atomice, rachete intercontinentale, sateliti inarmati si pusti cu lunete impletite cu alte practici barbare de despicat omul in patru. Plus riscul de dislocare a milioane de oameni pentru ca, pe fondul schimbarilor climatice si a reactiilor in lant asociate, teritorii intinse devin in urmatoarele decenii improprii supravietuirii. Si putem continua lista. Uite o tema de articol.
        Personal ma uit in trecut mai atent la perioadele de tranzitie climatica, de la cald la rece si de la rece la cald, ca fiind cele cu risc de turbulenta si schimbare sociala. Incercati si perspectiva asta.
        Despre ultima parte a mesajului dumneavoastra – cam asa s-ar traduce?: n-ai, nu poti, esti cu stima de sine scazuta, lipsita total de buna credinta, mincinoasa, esti platita, esti neomarxista, ONG-ista aiurita. Ia mai stai in frig sa iti vina mintea la cap, nu mult – 3 zile deocamdata. Cam ca in Ucraina atacata, acolo unde rusii incearca sa educe masiv?

        • ”apar si alimentatie deficitara, boli, sclavagism, razboaie de acaparare, multa migratie”

          Exact în perioadele reci apar asemenea fenomene, tocmai din cauza resurselor deficitare. Perioadele calde aduc producții agricole mari și bunăstare, nu mai e nimeni interesat să-și jefuiască vecinii.

          Iar referirile așa-zis moralizatoare la Rusia demonstrează o dată în plus agenda neomarxistă. Neomarxiștii distrug societățile europene și promovează tocmai interesele Rusiei, chiar în timp ce arată teatral cu degetul spre aceeași Rusie.

          Încă nu s-a văzut vreun neomarxist care să se dezică de uneltele Rusiei: Merkel, Scholz, Timmermans, Rutte, Gutteres etc. Așa pot fi recunoscuți postacii neomarxiști pe forumuri, după criticile false la adresa Rusiei, însoțite de sprijinul oferit tocmai cozilor de topor ale Rusiei din lumea politică occidentală.

    • „Suntem in plina schimbare climatica. Toate acestea sunt bine cunoscute.
      Ce putem face este sa cautam solutii inovatoare, benefice, inspirate din ceea ce e natural. Si repede, ca sa putem interveni…”

      Nu-ti mai bate capul. Foarte curind, clima din Europa nu se va mai schimba. Treaba e ca si rezolvata. In parlamentul UE s-a votat acum citeva zile transformarea uniunii intr-o dictatura neo-comunista.

      E oficial: „Un raport in acest sens a fost redactat si, apoi, aprobat cu 305 voturi pentru, 276 de voturi împotrivă și 29 de abțineri. Acesta a fost pregătit de cinci coraportori care reprezintă o largă majoritate a Parlamentului. Rezoluția care îl însoțește a fost adoptată cu 291 de voturi pentru, 274 de voturi împotrivă și 44 de abțineri.”

      Cei 5 magnifici, autori ai raportului votat, sint:
      Guy Verhofstadt
      Sven Simon
      Gabriele Bischoff
      Daniel Freund
      Helmut Scholz

      Dupa cum vedeti, natiunile Europei sint judicios si echilibrat reprezentate in acest grup de magnifici.

      Printre multe altele, s-au votat:
      Competența exclusivă a UE, în detrimentul statelor membre, de a încheia și negocia acorduri internaționale privind schimbările climatice.

      Citez din articol: „În cele din urmă, le-au dat nenorociților TOATE drepturile de a decide în locul nostru cu privire la tot ceea ce are legătură cu impostura așa-numitei schimbări climatice.”

      – Politica comună în domeniul migrației va trebui să țină cont de stabilitatea economică și socială a statelor membre și să răspundă nevoilor de forță de muncă ale pieței unice.

      -UE va avea de acum înainte o competență partajată cu statele membre în ceea ce privește sănătatea publică, „accesul universal și complet la sănătate” și „drepturile sexuale și reproductive”. (Aceasta înseamnă că statele membre vor putea acționa numai dacă UE a decis să nu facă acest lucru sau dacă nu a propus încă o legislație).

      Luarea deciziilor în unanimitate de către statele membre (Consiliul European) devine o excepție, iar votul cu majoritate simplă sau calificată devine regula.

      – Politica externă și de securitate comună nu mai este adoptată în unanimitate, ci cu majoritate calificată.

      – Crearea funcției de „președinte al Uniunii Europene”, în locul președintelui Consiliului European și al președintelui Comisiei, care la rândul ei este înlocuită de un „executiv”.

      Vom avea presedinte al UE!!! Uraaaaa!!! /Poate chiar imparat. (Sau imparateasa!)/

      Informatiile sint luate din articolul Les députés nous ont cocufiés, macronistes en tête, der Leyen impératrice de l’UE a tous les pouvoirs.

      Eram convins ca asta e directia in care o va lua UE. Si sint convins ca planurile, inca nedezvaluite, de stringere a surubului in Europa celui de-al patrulea reich sint si vaste si extreme.

      • Nomenclatura UE e pe cale sa distruga spiritul UE, o uniune economica stabilita in urma tratatelor romane.
        Acest tratate cu nume sonore precum Nizza, Maastricht sau Lisabona au fost de-a lungul anilor reiniote cu multe adaugiri insa ele n-au facut nimic altceva decat sa amplifice brambureala politica, economica si sociala in UE.
        UE nu are nici un statut juridic asa cum nici parlamentul european nu isi are justificarea chiat daca este formal ales.
        Suverane sunt statele europene cu institutiile lor, atat, delegarea catre UE a multor atributii extrem de indoielnica, intre timp UE a devenit o uninue politica care impune politiciele nationale fara suportul democratic necesar chiar daca sunt semnate de sefii de stat si guvern.
        UE va deveni o structura opuza, nedemocratica formata din cei mai slabi politicieni pe care ii are Europa insa cu impact devastator asupra politicilor nationale.
        Chiar daca alegerile de anul urmator vor fi marcate de schimbari majore prin inlocuirea stangii ecologist/comuniste cu politicieni mai moderati, cursul este stabilit singura solutie pt state fiind iesirea pe rand din randul UE dupa modelul britanic si in paralel crearea unei uniuni strict economice.

  5. Mulțumesc pentru clarificări!
    Ați adus în discuție unul din motivele pentru care noi poli de putere revendicați în ultima vreme,reușesc să convingă o mare parte a lumii că Occidentul nu mai este atât de atractiv ca în trecutul apropiat.

  6. orice tema la moda va fi preluata de catre oamenii politici, pentru ca e o cale de acces facil la putere. Responsabilitatea e a celor care lanseaza „teoria la moda” . Ar trebui ca teoriile stiintifice sa isi pastreze circuitul lor aproape inchis. Oamenii de stiinta NU pot fi activisti, pentru ca nu pot sa isi asume esecurile sustinerilor lor.

    • Am râs cu lacrimi!!! Unui neamț cică i-au înghețat ochii! Dar suedezului e a doua oară când i se întâmplă!!!!! Chiar că ar trebui să-i croșeteze ceva nevastă-sa dacă mai vrea să treacă prin zonă!

  7. Off topic: pentru cei care vor un Mercedes electric (pentru a salva planeta de apocalipsa climatica desigur), bateria/bateriile masinii se vor descarca de la 100% la 20%, pe o distanta de 190 km, lucru confirmat de un coleg care s-a deplasat cu o astfel de masina acum cateva zile. Nu cred se intampla acelasi lucru cu o Tesla care trebuie incarcata de abia dupa 700-800 km.
    Tot off topic, numarul de adepti ai marxismului sau eurocomunismului a crescut enorm de mult chiar in randul angajatilor Comisiei Europene. Este un fenomen care se extinde, mai ales printre tinerii functionari europeni. Nu ne mira desigur, insa ne asteptam ca aceste institutii europene sa fie ultimele care promoveaza aceste politici. Se pare ca sunt primele.
    Viitorul „presedinte” al UE este acesta: https://twitter.com/milicbojan/status/1721893037788561672?s=46&t=t576-T-yd3121AwN5zpHFQ
    Inca o data, scuze pentru acest comentariu in afara subiectului din articol.

    • Tesla ? mai mult de 300 km nu rezista, reclamatiile curg suroi. Exista un articol si experiemnt facut de un roman in SUA pe Tesla.
      Da, a venit iarna. Ce am observat, mai toti conducatorii de masini electrice circula ca melcul, unele blocand chiar circulatia de frica ca bateria se va descarca prea repede si nu va putea ajunge la urmatoarea priza. Chiar este nevoie de atata stress ?

      • Rezista mai bine de 300 km și pe timp de iarnă astea-s minciuni ce spui tu aici. Când te-ai urcat ultima dată intr-o Tesla?

        Iarăși vorbesti prostii, unde locuiesc e mai mult frig decât cald pe tot parcursul anului iar masinile electrice sunt deja ceva normal de ani buni. Niciun blocaj in trafic nimic. Înțeleg că ai misiunea de a discredita mașinile electrice, no problem, dar postul ăsta ar trebui dat cuiva care a condus o vreme așa ceva și vorbește în cunoștință de cauză. Nu de alta, dar măcar pare mai credibil.

    • Nu stiu daca ai aflat pana acum dar atat Tesla cat si Mercedes fabrica mai multe tipuri de masini electrice cu capacitati diferite ale bateriilor, cu tractiune 4×4 sau doar pe 2 roti, cu 1 motor electric sau 2 motoare sau chiar 4 motoare electrice, cu mai multi sau mai putini cai putere, cu sau fara pompa de caldura. Intre timp, tu discuti povesti vanatoresti cu pesti pe forumuri in calitate de persoana care „a auzit de la un prieten” cum sta treaba defapt cu electricele.
      In calitate de posesor de masina electrica de ~3 ani, pot sa-ti spun ca da, iarna cand afara sunt sub 0 grade, autonomia reala este undeva la 300 km (cu caldura pusa pe 21-22 grade) la o masina de 2 tone (SUV) si cu tractiune 4×4. Eu consider ca este absolut in regula. Vara autonomia este intre 450 si 550 km pentru condus normal (cu sau fara AC – sincer nu am remarcat sa fie vreo diferenta majora cand era AC-ul pornit).
      Mai era cineva pe aici care calcula autonomii la electrice pentru baterii folosite intre 20% si 80%. E ca si cum pui la un ICE doar jumatate de rezervor si apoi zici ca nu are autonomie prea mare :).

      • Probabil v-ati cumparat masinile elctrice noi noute cu o caruta de bani si nu stiti care poate fi pretul la revanzare, second hand.
        Amprenta ecologica a turbodieselul meu de 2 l si ca 150 cp care acum are aproape 200.000 km este mai mica decat cea a masinilor voastre elctrice la prima pornire cu 0 km.
        Ca sa ma pot deplasa 1000 – 1100 km in rezervorul masinii mele incap ca. 75 l diesel cu conditia sa n-o calc prea tare, viteza indicata de croaziera ca. 120 km/ora indiferent de anotimp, de consumatori suplimentari, etc.etc.
        Sa va deplasati masinile de ca. 2 t cel mult 500 km cu ceva noroc, aveti nevoie e o baterie ca 800 kg daca nu si mai mult iar daca incarcati masina cu 5 persoane si cateva valize ajungeti usor le 2,5 t daca nu si mai mult.
        Abraziunea caucicurilor care este motivul principal pt numarul ridicat de particule in suspensie este mult mai mare la „tancurile ” voastre decat la Dieselul meu mult mai usor.
        Eu alimentezi masina in cel mult 10 minute si pot parcuge ca. 1000 km , pt alimentarea masinilor voastre electrice este nevoie de 2 – 3 stopuri a cel putin 30 minute fiecare cu conditia sa alimentati la o priza rapida, pretul energie electrice fiind mai mare decat cel al dieselului meu, in Europa , altfel aveti nevoie de ore intregi la priza normala.
        Eu n-am nevoie de nici o aplicatie sa gasesc o benzinarie, voi cautati o priza cu disperare daca bateria este goala si poate cel mai mare avantaj, la nevoie am o canistra de 5 l de motorina rezerva care ma poate duce la o benzinarie pe cand voi trebui sa sunati la depanare ce costa mult.
        Daca tragem acum o linie cine este in avantaj ? Dieselul meu vechi sau masinile voastre moderne electrice ?

        • O poveste spusa plina de subiectivism. Cu ce sa incepem?

          Cate KG are un SUV ICE de acelasi volum cu masina mea? Va spun eu: 1.8 tone. Apoi, referitor la incarcatura unei masini, atat un ICE cat si un EV va consuma mai mult cand e incarcata.
          Poluare: Nu e vorba de CO2 ci de noxe. Noxele sunt toxice si cauzeaza decese, end of story.
          Particule in suspensie… pai masina mea care e cu 11% mai grea fata de aceeasi masina varianta ICE, emite cu 11% mai multe particule din cauciucuri DAR emite probabil cu 90% mai putine particule de la frecarea placutelor de frana pentru ca eu in oras franez in 90% din cazuri pur electric. Ma rog, depinde si de stilul de condus al fiecarui om, dar crede-ma si la un condus agresiv, cand pun piciorul pe frana masina actioneaza 100% din frana electrica si „diferenta” doar din placutele de frana.
          Eu cu EV-ul consum in medie 16-17 KWh/100 km la 0.7 RON/KWh cat e curentul la hidroelectrica, rezulta 12 RON/100 KM. Un SUV echivalent ICE ar consuma in medie 7 litri de motorina sau vreo 8-9 de benzina. 7 litri de motorina este o cifra chiar optimista tinand cont de aglomeratiile din orase unde eu cu ICE-ul diesel consum 9-11 litri. Revenint, 7*7.5 RON = 52 RON. Mie imi da un aproape 5x diferenta la combustibil. Despre revizii nici nu mentionez. Un ICE are mult mai multe piese care se uzeaza cum ar fi curea de distribute, cutie de viteze, filtre de motorina, ulei motor, ulei cutia de viteze si multe altele.
          Referitor la pana prostului, mie nu mi s-a intamplat niciodata de cand conduc masini. Nu mi s-a intamplat nici la ICE nici la EV. Nu inteleg de ce trebuie mentionata o astfel de situatie ipotetica?

          Daca tragem linie, fiecare are avantaje si dezavantaje. Daca dumneavoastra bagati motorina de 50 RON , cred ca e mai sigur sa mergeti cu ICE-ul pentru ca da, daca ramaneti in pana prostului se rezolva mai usor treaba (ma rog, din ce stiu eu un diesel nu il mai pornesti din pana prostului numai la un service auto).

          • ”un diesel nu il mai pornesti din pana prostului numai la un service auto”

            Dacă are baterie bună, astfel încât demarorul să poată funcționa continuu timp de 1-2 minute, pornește și pe stradă, nu e nevoie de service auto. E testată metoda, pentru că unele neveste știu să aibă grijă să nu rămână fără motorină, dar unele fiice nu știu 😀

            În cel mai rău caz, e nevoie de o pereche de cabluri și de un binevoitor care să aibă el motorul pornit.

          • Normal sa fie subiectivism, fiecare cu parerile si experientele sale insa de aprenta ecologica ce parare aveti ?
            Trebuie sa fi chiar mare prost sa mergi cu masina pana se opreste din cauza lipsei de combustibil , pt ce exista un avertizor ? pana la epuizare totala de la masina la masina se pot circula chiar 100 km, incet !
            La masina electrica este identic insa limita maxima nu depaseste 50 km, pe autostrada sau undeva „in decor” o priza nu este chiar la indemana fiecaruia.
            In oras alta poveste dar este nevoie de masina in oras ? in conditiile unui trasport in comun functional ?
            In Bucuresti oricum este calvar dar mai sunt si orase mai destupate.
            Nu este nici o situatie ipotetica exemplu, autostrada iarna, accident ambuteiaj cateva ore. Un diesel in relantiu consuma putin insa am caldura in masina, o masina electrica in sa-i spunem in relantiu consuma multa baterie sa va tina la caldura, cele 5 l de motorina rezerva putand fi „salvarea” intr-o situatie limita.

            • Singura situatie ipotetica adevarata este data de cea cu accidentul pe autostrada pe gre cumplit. Acuma nah, depinde si daca tu te pornesti la drum (ICE sau EV) daca la stiri se anunta viscol, temperaturi foarte scazute si conditii meteo foarte nasoale.
              „insa de aprenta ecologica ce parare aveti” atata timp cat voi respira voi avea o amprenta ecologica (negativa) asupra acestei planete. Acum, daca vreau toata ziua sa arunc mizerii pe strada sau sa-mi iau masina cu motor de 6 litri (ca sa fie), sau sa tin toate becurile aprinse prin casa sau stiu si eu ce, este o poveste diferita, nu credeti? Considerati ca nu exista grade diferite de amprenta ecologica?
              Din punctul meu de vedere, si daca s-ar produce de 2 ori mai multa poluare intr-un loc pe care sa-l poti alege, tot ar fi mult mai benefic fata de poluarea produsa in orase, poluare care afecteaza sanatatea oamenilor. Repet, nu ma refer la CO2 ci la toate porcariile eliminate pe teava de esapament.

              P.S. Dar daca vi se strica motorul la ICE pe autostrada in plina iarna ce faceti? Nu mai bine ramaneti acasa si astfel scapati de tot felul de stresuri? :)

          • Narci, de curiozitate : Cati km parcursi?
            Cate revizii? Cost per revizie (in us se plâng ca sunt mai scumpe, nu mult dar mai, la vehicule similare)? Si functie de prima întrebare schimbări plăcute, sau la cati km e prevazut in cartea masinii?
            Ultima : cam cat va tine un set de anvelope?
            Asta e pt. mine si ma ajuta date direct de la posesor.
            Si acum va corectez un pic: Diesel 2 l ajunge sprel 7/100 la regim autostrada germania (reprize lungi 150-180km/h, stau, trafic – măsurat pe 650 km, media orara iese la 110-120).
            Acelasi diesel nu sare din 6-6.2 in regim mixt, condus normal si pe alta autostrada decât in De (nu de alta dar nici nu sunt proiectate, nu te lasa traficul si risti amenzi) – nici prea agresiv nici economic.
            La 3 l e si mai distractiv – iesi cam tot acolo ca nu fortezi mai deloc motorul (căruia ii place sa meargă relaxat peste 200/h, abia simti turatiile).

            • 35.000 km parcursi in total. La revizie (pe la 25.000 km) m-au jupuit pentru ca deh, fiind masina noua, revizia trebuie facuta la reprezentanta altfel iti pierzi garantia. In cadrul reviziei (dupa 2 ani) mi-au schimbat stergatoarele si lichidul de frana. Doar atat s-a facut in cadrul reviziei si a costat 1300 RON.
              „am cat va tine un set de anvelope” tinand cont ca am si anvelope de iarna si de vara inca nu pot sa apreciez cat or sa tina. Cu cele de vara cred ca am facut deja vreo 25.000 KM iar cu cele de iarna probabil ca 10.000 KM. Nu le-am masurat profilul asa ca nu pot sa dau un raspuns concret (inca).
              Placutele de frana sunt ca noi (asa ochiometric). Tinand cont ca am trecut de varsta la care aveam nevoie de putina adrenalina, coroborat cu faptul ca imi place sa analizez masinile din trafic pe distanta mai mare (atat in fata cat si in spate si lateral), foarte foarte rar mi s-a intamplat sa fiu nevoit sa pun piciorul pe pedala de frana. Tot timpul conduc pe modul de recuperare. Astfel, in functie de cat de mult ridic piciorul de pe acceleratie, atat de mult franeaza electric (e un „one pedal driving”). Pedala de frana o apas doar cand mai am cam 10-20 km/h. DAR, cum ziceam si mai sus, inclusiv cand apas pedala de frana vad in bord bara de recuperare energie electrica pana la 100% din cat poate recupera. Deci si cand franez din pedala defapt baga frana regenerativa 100% si doar pentru „diferenta” actioneaza placutele de frana. Sincer ma astept sa schimb placutele de frana la peste 100.000 km.
              Referitor la viteza pe autostrada, masina mea electrica este limitata electronic la 160 KM/h desi e 4×4 si are aproape 300 cp din 2 motoare electrice. Daca vrei sa mergi cu mai mult de 160 KM/h ai nevoie de alt model de masina electrica la care nu exista astfel de limitari. Si da, cred ca daca mergi cu un EV constant cu viteze de peste 130 KM/h ajungi sa consumi mult mai mult (procentual vorbind) fata de un ICE cu care ai merge cu peste 130 KM/h. Nu stiu exact care este motivul…Poate ca motivul e dat de faptul ca EV-urile nu au trepte de viteza…

              Ca sa fiu politically correct, cu dieselul meu 4×4, 2.0 TDI, BiTurbo (240 CP) am avut un consum record de 5.1/100km pe un drum Austria-Romania cu 130 KM/h pe tempomat (ma intorceam de la ski). A fost un singur drum cu un consum atat de bun. Din ceva motive, cu aceeasi masina in aceleasi conditii, nu am reusit sa mai scot sub 6l/100km. Sincer, cred ca tine de cum bate vantul… DAR, cu dieselul in oras sub 9l/100km nu scot indiferent de anotimp. Uneori am chiar 12l/100km

            • Merci Narci,
              Deci era ceva real in ce ziceau cei din us cu reviziile la EV. Ma rog, una pe an tot trebuie si chiar daca schimba doar maruntisuri trebuie sa trăiască si dealerul din ceva. Limitarea cred ca e legata de exploatarea bateriei- id4 in specificatii arata puterea maxima pe o plaja de max 10-30min, ce va de genul. E clar ca cu un ev nu poti avea viteze de croaziera mari pe drumuri lungi, cel putin nu cu majoritatea dintre ele.
              Am prins si eu un drum, scurt ce-i drept cu 5,2 l da o singura data si apoi never ever. Cred ca eram usor visator. Dar strict in oras n-am avut niciodată mai mult de 7,5 tot la 2l. Nu vorbesc de consum instant ci medii intre doua alimentari. Acuma depinde si de oras, ca fiecare are traficul lui specific.
              Numai bine

            • @Nman in general la reprezentanta costurile sunt cam duble. Prima revizie a fost la 2 ani (asa era setata din fabrica). Sincer nu stiu daca dupa 2 ani trebuia schimbat deja lichidul de frana dar ma rog.
              In oras, iarna, nici cu EV-ul lucrurile nu sunt prea roz lucrurile la consumul mediu. In loc sa am un 16-17 KWh/100 ajung pe la 25 KWh, mai ales daca fac drumuri scurte si trebuie sa incalzeasca interiorul. Vara in schimb, am avut un consum mediu record de 13 KWh in anumite conditii. La 13 KWh as fi facut ~600 km cu o incarcare full.
              Referitor la diesel si consumul in oras, tot despre consum mediu vorbesc nu despre instant.

    • La VW ID3 te indeamna sa o incarci optim la 80%, dupa care la 20% te roaga sa iti cauti statie de incarcare.
      Pana una alta temperatura are o influenta enorma asupra autonomiei pentru bateriile cu Li, experimentele facute arata un min 23% pierdere de autonomie daca este tinuta la 0 C, cazul fericit e pentru Tesla, ID 4 are doar 46% pierdere.
      Deci daca o tii afara, te trezesti ca o incarci la 2 zile pentru ca sa poti merge 100 km.
      Apropos, ieri am avut un consum de 38 kWh/100 km, in traficul din Bucuresti cu o viteza medie de 8 km/h la o baterie de 45 kW, din care mai trebuie sa ramana 20%.
      Electricele se incadreaza perfect in trendul climatismului, produc un stres continuu de ,,lipsa de autonomie” si urgenta incarcarii.

      • Am mai discutat subiectul…
        1. Nu mi se pare corect sa discutam despre autonomii la orice tip de masina daca tu iei in calcul doar 60% din rezervor (intre 20 si 80%).
        2. Si daca stai in parcare in masina cu caldura pornita vei avea un consum foarte mare pentru ca se consuma mult curent pentru incalzirea interiorului.
        3. Pana acum, iarna aceasta a fost ceva mai „serioasa” in sensul ca deja au fost vreo 10 zile cu temperaturi maxime de 0 grade pe timp de zi. Iarna trecuta, cred ca au fost 10 zile cu temperaturi maxime de 0 grade pentru tot sezonul. Ce vreau sa spun e faptul ca aceste consumuri foarte mari se intampla doar in cam 10% din an.

        P.S. I-am imprumutat de 2 sapamani dieselul unui prieten. Mi s-a plans ca are consum mediu de 12 litri in oras. 2.0 TDI. 12 litri inseamna 90 RON. 38 KWh inseamna 26.6 RON daca esti la Hidroelectrica.

        • In capitala europeana a neo-comunismului au mărșăluit azi 20000 de ecologiști împotriva incalzirii climatice. Cat de prrost poți fi sa protestezi împotriva unui fenomen natural când afara sunt 2 grade și ninge abundent? Aici se vede manipularea oamenilor și propaganda climatica. La fel sunt și cei cu mașini electrice care chiar cred in prostia lor ca „salveaza” Terra de vreo apocalipsa schimbând lichidul de frână la Tesla. De aia s-au saturat oamenii de mizeriile astea și votează Trump, AfD, AUR, Gilbert, Le Pen, etc. Îndrăzniți sa gândiți cu mintea voastră! Hai curaj ca se poate.

  8. COP28: UAE planned to use climate talks to make oil deals
    27th November 2023, 01:00 EST
    BBC News

    Dr Sultan al-Jaber is president of the climate summit and the head of the United Arab Emirates’ state oil company

    The United Arab Emirates planned to use its role as the host of UN climate talks as an opportunity to strike oil and gas deals, the BBC has learned.

    Leaked briefing documents reveal plans to discuss fossil fuel deals with 15 nations.

    The UN body responsible for the COP28 summit told the BBC hosts were expected to act without bias or self-interest.

    The UAE team did not deny using COP28 meetings for business talks, and said „private meetings are private”.

    ========================================
    O fi și această știre un simptom al crizei climatismului sau o dovadă a unor politici realiste, necontaminate de climatism?

  9. Terra a cunoscut lungi perioade glaciare si interglaciare. Dar si influente ale ciclurilor solare si inclinarii axei planetei in miscarea de revolutie pe orbita. Efectele sunt de lunga durata si cu dispersie inegala. De mai bine de 50 de ani se fac simtite niste efecte chiar daca nu le dam importanta Avem episoade cu uragane si furtuni puternice dar si cu temperaturi de peste 40gr. C. Statiuni montane fara zapada, disparitia unir izvoare in statiuni balneare dar si plantatii de vita de vie, maslini compromise ca productie. Ale ignora cu totul nu este benefic. Dar faptul ca aceste schimbari climatice devin arme politice si economice sunt lucruri de neacceptat. Devin arme de a detine o mai mare putere ale unora asupra altora. Cam asta face acum si UE. Nu are solutii punctuale si nici nu sprijina cu adevarat cercetarea in a gasi noi solutii dar pune interdictii de tot felul.

    • Statiuni montane fara zapada? Neaparat e de la calimat ceingi nu de la smecheri si idioti in administratie.
      – Inca ma mir cum de oamenii nu-i alearga cu parii pe strazi pe edilii din Bistrita care ce sa vezi, au cheltuit o gramada ca sa faca o pirtie de schi (ma rog, e mai degraba un derdelus de vreo 600m) la 365m altitudine unde nu prea au zapada. C-asa-i clima acolo si pirtia daca merge 2 saptamini pe an. Daca sint atit de orbi incit sa nu stie ca n-au zapada macar sa fi intrebat pe la Salvamont Bistrita. Zic si eu.
      – Da’ tutalai are si administratia franceza. S-au asociat ele niste sate si-au zis ca fac domeniu schiabil, turism, kestii. Au investit. Taluzari, captat de izvoare, telescaune, toate alea. Si abia cind a venit iarna au vazut ca n-au zapada. (Cine stie, astia vor fi trait la Marsilia inainte sa fie alesi). Ca nu prea tine zapada la altitudini de 1150 m nici daca-i zice Sinaia sau Mayrhofen. Ca nu esti in Suedia. Nu-i bai, avem instalatie de preparat zapada artificiala. Da, numai ca aia-i costa. Pe la Euro 1.6/mc. Asa c-au inchis-o. Sambuy ii zice. A mai fost una acum vreo 15 ani tot in Haute Savoie parca tot asa, n-au socotit cit ii costa mc de zapada. Baieti destepti foc da’ prilej numa’ bun ca toata presa sa latre ca nu-i de la proiecte facute prost din nascare ci de la claimat ceingi.
      – mai am: sint vreo 7 ani de cind a aparut un proiect de pirtie de schi la Brebeni. Judetul, ….., drums rolling, … Constanta. Aproape-n Lunca Dunarii, pe linga Adamclisi. Nu e nici o gluma, la vremea respectiva am citit proiectul pe site-ul CJ Constanta.
      – si tot de la claimat ceingi stau in cimp telegondolele cumparate acum 8 ani pentru „statiunea de schi Molivisu”, com. Arefu, jud Arges. Altitudine vreo 700m. Ba nu, pe-astia i-au oprit Romsilva si Procuratura.

    • Toate bune si frumoase da tocmai ce dadu viscolul de toamna pe la noi! Primii blocati in zapada fura acum 2 săptămâni de fapt (arieseni parca) iar din week-end-ul asta se deschide sezonul de schi la poiana brasov.
      Ca o fi un ciclu de 11 ani, c-o fi alta, cert e ca iarna nu ca vara iar starea naturala a climei este de continua schimbare. Lucru greu de inteles pt. pruncii obisnuiti de mici cu telecomenzi si butoane de reglaj a climatului interior!

      • Ciclul solar 25 încă nu a ajuns la maximum, probabil abia prin vara lui 2025 o să se întâmple asta. Însă în perioadele active, fluctuațiile sunt și ele foarte mari, astfel încât 2-3 zile de ”liniște” aduc imediat o răcire notabilă, iar apa evaporată în perioada precedentă trebuie să se ducă undeva, se face imediat zăpadă 😀

        https://www.spaceweatherlive.com/en/solar-activity/solar-cycle.html

        În primul grafic se observă o recentă cădere, iar în graficul lunii noiembrie se vede că pe 25 noiembrie a fost foarte liniște, în cadrul unei scăderi de activitate începute pe 21 noiembrie. Vântul soar are nevoie de 3-4 zile ca să ajungă pe Pământ.

        ”Acum 2 săptămâni” corespunde probabil cu activitatea redusă de pe 9-10 noiembrie.

      • Merci, da mi-ai dat o data, de mult linkul. E in bookmarks dar uitasem de el la un moment dat.
        Desi n-am făcut grafice(ar fi interesant pt. ca nu cred ca apar din neant ci mai degrabă algoritmic, legate de diverse evenimente si interse) Io urmăresc ciclul articolelor catastrofiste despre schimbările climatice – de câteva zile e liniste🤣.

        • M-am uitat la prognoza meteo maritimă pentru Washington și Baltimore, nu sunt șanse să se formeze nicio furtună în Atlantic, ”în următoare 7 zile”:

          https://www.weather.gov/lwx/tropical

          Datele sunt de la NOAA și sunt publice, accesibile oricui, la fel ca și cele despre activitatea Soarelui.

  10. @Durak 13:23

    @Durak

    Asta este interesant într-adevăr. În cazul Gretei, nu prea mult, IQul ei este în mod evident egal cu IQul mediu al populației gazane, ea ar putea fi, ca inteligență, următoarea președintă a Republicii Hamăstan, ceea ce explică multe. Nu degeaba au ieșit un total de PATRU premii Nobel (adevărate, pentru știință, nu premii pentru pace date criminalilor de război și alte spanacuri subiective) din TOT universul musulman. Arabi, iranieni, pakistanezi, suniți, (pardon) shiiți etc. Miliarde de oameni. A [nu] se compara cu 36 Nobeluri în chimie, 38 în economie, 56 în fizică și 59 în medicină obținute de evrei, aceasta națiune de 16 milioane de oameni, incluzînd Israel și toată diaspora, care trăiește [Israel] pe o suprafață < 21000 de kilometri pătrați.

    Pe de altă parte, antisemiții nemusulmani care au ieșit din tufișuri de pe 7 octombrie încoace chiar sunt un fenomen demn de studiat. Parcă abia așteptau pretextul. Și, cred că ați remarcat, nu sunt într-atît de mult "naziștii", "fasciștii" și imaginara "extremă dreaptă" (așa cum e numit BUNUL SIMȚ în zilele noastre….) nuuuu, cei care aplaudă cu voioșie bebeluși băgați în cuptor, femei violate și mutilate, și bătrîni înfricoșați medieval pe ultimul lor drum sunt tocmai "luminații", "progresiștii", "internaționaliștii" și pseudo-umaniștii de serviciu. Mi-aduc aminte de "distincțiile" socialiștilor ipocriți: nu, noi nu suntem antisemiți, doar antisionisti. Dacă vedeai adevărul, deveneai brusc rasist. Că și asta era o vorbă de dragul vorbei s-a dovedit cu asupra de măsură de la 7 octombrie încoace. Cînd i-am auzit latrînd barbar "gas the Jews" lîngă opera din Sidney, o capodoperă arhitecturală intre multe alte minunății ale civilizației vestice, mi-am spus… "another lie bites the dust".

    Cu permisiunea domnului profesor, așa neevreu păcătos cum mă aflu, multe urări de bine prietenilor din Israel și prietenilor evrei de pretutindeni. NU, nu izolați și singuri – gurile cele mai stridente nu vorbesc pentru majoritatea tăcută, care știe că ce se întîmplă astăzi în Orientul Mijlociu se poate întinde în restul lumii vestice (încă) civilizate.

    A spus-o cel mai bine Douglas Murray, superbul scriitor englez:

    https://www.youtube.com/watch?v=QCUfNLENLZg

    • Problema e un pic mai grava : varsta Gretei si a atator nemultumiti ce demonstrează si iau atitudine in cauze pe care nu le inteleg este similara tinerilor lui Mao, khmeri, hitler jugend si altor miscari de genul „cruciada copiilor”.
      Rebeli in asteparea oricărei cauze ce poate apărea in societate, zvacnind furtunos la cea mai mica scânteie. Undeva ceva s-a pierdut in educatia generatiilor tinerilor din ziua de azi.

      • Tinerii nu organizează ei înșiși societatea, bătrânii învechiți în rele fac asta. Și se folosesc de tineri care nu înțeleg pe ce lume trăiesc.

        Greta nu s-a dus singură să vorbească la ONU, tot niște bătrâni învechiți în rele i-au organizat acțiunea, că altfel nici n-ar fi intrat în clădire. Khmerii Roșii nu și-au cumpărat singuri AK-47, tot niște bătrâni învechiți în rele i-au recrutat și le-au distribuit arme.

        Dar când lucrurile scapă de sub control și tinerii încep să creadă că au puterea reală, se găsesc imediat niște trupe care să facă ordine. Așa s-a rezolvat în Cambodgia, când armata Vietnamului comunist a invadat-o cu binecuvântarea rușilor (Khmerii Roșii erau pro-chinezi). Tot așa s-a rezolvat în Germania, cu republicile sovietice de la Berlin și München, tot așa s-a rezolvat și cu replublica sovietică a lui Bela Kun din Ungaria etc etc.

        Ceea ce nu înțeleg ”tinerii frumoși și liberi” este că violența armată este întotdeauna soluția de rezervă a guvernului propriu sau a unui guvern străin, iar ei nu câștigă niciodată astfel de confruntări.

        • Corect ce spui Harald dar e nevoie si de o anume stare latenta in rândul tinerilor pt. a răspunde semnalelor. Si asta eu cred ca se cultiva, induce poate voit pana scapa de sub control – e uimitoare viteza cu care greta&co si nu numai au trecut de la clima la palestina! Sunt chiar la moda pe net steaguri, tshirt si alte accesorii. Si mai uimitor este ca nu au făcut acest switch nici fata putin si nici in cazul evacuarii armenilor.
          Amploarea fenomenului se datorează in special social media, dupa mine.

          • ”Starea latentă în rândul tinerilor” se obține prin propaganda marxistă făcută în școală, deci tot bătrânii învechiți în rele se ocupă cu asta.

            În școala generală, calitatea cadrelor didactice este destul de redusă. Asemenea persoane nu prea știu să-și asigure traiul prin alte mijloace decât banii primiți de la stat, ei vor permanent ”să li se dea”. Așa se generalizează propaganda marxistă în societate, copiii preiau frustrările cadrelor didactice și le duc mai departe, cu energia specifică vârstei.

            Trecerea ”de la climă la Palestina” este foarte simplă, cine plătește comandă muzica 😀

            • Dar ce altceva ar trebui să facă un profesor decât să predea? Să mai dea si la lopata un pic, să mai facă și agricultură, ca doar nu e suficient să își câștige traiul din predat. Că doar vorba lui Mao, puțini știu a cânta la pian dar toti pot sa tragă la lopata. Banii primiți de la stat sunt de fapt salarii primite în schimbul unei munci care nu e cea mai usoara, nu sunt pe degeaba. Încă mai sunt unii care habar nu au despre ce înseamnă a fi profesor si cred ca banii aia, si asa grozav de multi, sunt un fel de ajutoare sociale.

        • @Latcu – profesorul este și un model de om pentru elevi, indiferent dacă își propune asta sau nu. Pentru că așa sunt copiii, la vârsta lor caută modele și uneori le aleg pe cele greșite. De asta trebuie vocație pentru a fi profesor.

          Discuția nu era despre predare, discuția era despre valorile pe care profesorul le insuflă elevilor. Dacă e vorba de valori marxiste, acel profesor n-ar avea ce căuta la catedră. Chiar dacă situația lui e de înțeles, atât timp cât el personal depinde de banii statului. Discuția era despre antisemitismul stângii europene, asta fiind o valoare greșită pe care profesorii o insuflă elevilor, iar asta n-are nimic de-a face cu predarea.

          UK e mult mai avansată decât în România, ”pe drumul spre noi culmi de progres și civilizație”. Aici, comunitatea LGBT se laudă că are peste 50.000 de cadre didactice în sistemul public de învățământ, deci viitorul e asigurat 😀

  11. Sunt multi entuziasti, chiar prea multi, care pledeaza pt masuri drastice legate de salvarea planetei. Chiar si oameni de „stiinta”, 97%, obosesc sa ne sperie cu ce va veni. Dar ce-mi lipseste e cineva care sa faca o socoteala cit de cit realista. Sa ne spuna cam cit ar costa distractia asta cu salvarea planetei!
    Germania e in mare criza, mai ales financiara, masurile luate in trecutul apropiat au dus la scumpirea masiva a energiei si, nu in ultimul rind la o dezindustrializare masiva. Chiar si verzii au priceput, dar masurile lor sunt indreptate spre pomparea banilor in proiecte visate de ei.
    Se vorbeste de 400-500 miliarde necesare, n-am inteles pe ce perioada. Fapt este insa, ca regimul deja cheltuie mai mult decit primeste, se indatoreaza suplimentar anual cu ca. 50 de miliarde.
    Datoriile Ge sunt peste 2400 miliarde, la care se platesc, anual, 14 Mrd dobinzi.

    Si mai nasol e ca in constitutia germana exista o frina a datoriilor noi, 0,35% din PIB pe an.

    Deci de unde se iau banii, chipurile necesari, transformarii ecologice? Si, inca odata, citi bani sunt necesari si ce perspective sunt ca acesti bani vor aduce cindva dividente? Si de unde vin banii astia? Cica facem totul pt generatiile viitorae, dar se pare ca suntem gata sa le lasam datorii imense!
    Mi-e teama ca se va dovedi inca odata ca amestecul statului in economie duce la o catastrofa.

  12. 360 miliarde? Ieftin, asta ar insemna pr Ge doar vreo 200, pt Romania si mai bine, doar vreo 50.

    Dar oare de ce a bagat Ursula 750 in PRNn?
    Imi pare rau, dar sunt un pic zapacit, imi da cu virgula, citeva miliarde nu se potrivesc.

    • Un studiu făcut de McKinsey & Company sugerează ca trebuie cheltuite pana în 2050 275 mii de miliarde de dolari. Asta ar însemna anual mai mult de 7.5% din GDP tuturor tarilor. Pentru Germania ar însemna cam cat se cheltuiește pe învățământ plus înarmare la un loc. Pentru România fi mai mult decât suma acestor sectoare, si mai mult decat se aloca sănătății. Oricum 7.5% este mai mult decât se cheltuiește pe învățământ in mai toate tarile dezvoltate.

      • In Germania CCR a pus stop desfraului bugetar declarand alocarea ca. 62 miliarde de EUR ramase din fondurile pandemiei catre mediu si dezvoltare industriala neconstitutionale. Mare scandal, coalitia de extrema stanga de la putere este pusa la indioala de mai toata lumea, sustinerea din partea elctoratului fiind undeva la 1/3.
        Un alt studiu spune ca 2/3 dintre nemti nu sunt dispusi sa-si modernizeze casele si incalzirile conform unei legi aberante adoptate de acceasi coalitie de comunisti, de unde zeci de mii de EUR ? chiar sume peste 100.000 fiind necesare.
        Toate subventiile pe aceasta tema fiind astfel neconstitutionale !!!
        Asa se intampla daca comunistii ajungi la putere, saracirea populatiei prin constrangere.

  13. Azi e o splendida Luna Plina, o placere de vazut si de meditat la vederea ei. Tare-mi pare rau ca nu pot sa fiu undeva pe munte sa o vad de-acolo insa asta e, o vad din oras, e oricum impresionanta. Ma-ntreb citi dintre comentatori au vazut-o sau macar au stiut de fenomenul asta azi. Faceti cumva si vedeti-o si miine noapte. Merita.
    PS – S-a-ntimplat sa pot sa schiez in pulver la lumina Lunii Pline. Plutesti pe zapada in lumina Lunii, nu ai multe sanse sa traiesti asa ceva intr-o viata de om.

  14. Am vazut asta si am multe intrebari.
    https://corporate.virginatlantic.com/gb/en/media/press-releases/worlds-first-sustainable-aviation-fuel-flight.html

    1. kerosen aromatic? … Si acum jinduiesc dupa mirosul de carbune ars din Gara de Nord cand eram copil!
    2. cum se colecteaza materia prima? de la gogoserii sau restaurante? Uleiul ala polimerizat este razbunarea de peste mormant a Leantei? :))
    3. Cu esterii dn care rezulta compusi frumos mirositori o sa vrea consoarta sa ma tarasca langa aeroport la sfarsituri de saptamana si daca nu o sa vreau o sa mai cumpere inca si mai multe uleiuri esentiale nu numai pentru baie si wc? :))
    4. Trebuie o alegere binara intre filmul Sauvage … si ala cu Peter O’toole pe post de Robinson Crusoe?

    Cum am auzit pe cineva in tramvai spunand cu obida in iarna aia groaznica din anii ’80.
    „daca la vara mai trec de pe trotuarul cu soare pe cel cu umbra – (autoredactat) „ma trimit singur la origine” „

    • E o nouă cascadorie publicitară marca Richard Branson, a mai avut una similară în urmă cu vreo 15 ani. Motoarele Rolls Royce Trent 1000 consumă câteva mii de litri pe oră, probabil a durat săptămâni întregi prepararea kerosenului pentru un singur zbor transatlantic.

      Am mai dat ca exemplu în anii trecuți cercetările lui Heather Willauer, care a demonstrat că se poate produce kerosen din apă de mare. Dar cantitățile de energie necesare sunt exorbitante, iar costurile la fel. Deși US Navy alocă bani fără multă reținere pentru așa ceva, fiindcă portavioanele americane ar deveni astfel independente de aprovizionarea cu kerosen pentru aviația de la bord.

      Ursula a mai folosit biodiesel pentru avioanele de luptă ale Germaniei, pe vremea când era ministru al Apărării într-unul din guvernele Merkel, iar una dintre bazele aeriene din nordul Germaniei avea la un moment dat toate avioanele oprite de la zbor, fiindcă motoarele se ”năclăiesc” de la uleiuri vegetale. Probabil singurul mod realist de a le folosi pentru fabricarea kerosenului ar fi o rafinare similară cu a petrolului brut. Dar petrolul brut există deja și e de câteva ori mai ieftin, așa că va fi rafinat el. Ceea ce facem deja cu succes 😀

      • Eu mai tineam minte videoclipul asta:
        https://www.youtube.com/watch?v=FYQHDadIDxk

        Ca sa fie tacamul complet trei ani mai tarziu am scris in Assembler Intel 8080/8085 programul Relax.
        Programul a ramas ca referinta pentru perioada aia la IPROLAM de pe strada Negustori 23-25. Am luat si diploma de inovator.
        Apoape toti fostii colegi sunt in viata si pot sa confirme.
        Foloseam asta la programul pentru debitarea optimala a taglelor de la laminoarul cehesc de la Galati si aveam plan sa facem asta si la Hunedoara.
        Si senzorii pentru tagle erau facuti de un alt coleg de la IPROLAM.
        Algoritmul era conceput tot de un coleg de la IPROLAM care era practic product manager.

        Cand a vazut ce economii de material se faceau pe schimb, seful laminorului de la Galati a platit proiectul inainte de finalizarea lui completa.

        Am prezentat si un simulator facut tot de colegul meu si de mine japonezilor la targul de la Bucuresti.

        A venit insa mineriada din iunie ’90 si ne-am speriat si am emigrat in Israel.
        Stiu ca Tata Steel a cumparat combinatul de la Galati.

  15. COP28 – Un bazar pentru tranzacții cu petrol și gaze

    De-a lungul anilor, am publicat articole despre așa-numitele COP (Conference of the Parties), mari adunări politico-activiste despre schimbarea climei. Am început cu COP15, 2009, precedată de scandalul Climategate, menționat de profesorul Mike Hulme în interviul său.

    Mâine începe în Dubai (EAU) COP28, la care se estimează că vor participa 70.000 persoane.

    După cum am menționat într-un comentariu publicat pe 27 noiembrie, pe baza unor documente descoperite de BBC, noua conferință are șanse să devină un bazar al tranzancțiilor de petrol și caze. Scenariul a fost deja preluat de alte organizații de presă:

    Oficialii Emiratelor Arabe Unite s-au folosit de discuțiile ONU privind schimbarea climei pe care le vor găzdui săptămâna aceasta pentru a face presiuni în vederea încheierii unor noi contracte profitabile în domeniul petrolului și gazelor, potrivit ultimelor scurgeri de informații critice despre summitul din Dubai.

    Sultan Al Jaber, președintele emiratez al reuniunii COP28 a ONU, a planificat să abordeze interesele comerciale în domeniul petrolului și gazelor cu oficiali străini înainte de discuțiile din centrul de afaceri al EAU, arată rapoartele interne care au făcut obiectul unor scurgeri de informații.

    Acestea sunt cele mai recente afirmații care pun sub semnul întrebării dacă discuțiile vor stimula eforturile de reducere a emisiilor de gaze care încălzesc planeta sau dacă sunt mai degrabă un exercițiu de relații publice pentru petro-monarhia din Golf.

    Se poate oare imagina un final mai hilar și mai ignobil pentru marea campanie de ecologizare a economiei globale, decât ca piesa centrală a mișcării ecologiste să se transforme într-un bazar imens de tranzacții pentru petrol și gaze?! Mai există vreo culme neatinsă a ipocriziei?

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-12796143/Dubai-climate-shambles-UAE-energy-Sultan-Al-Jaber-secret-COP28-oil-gas.html

    https://www.nytimes.com/2023/11/28/climate/uae-cop28-documents-al-jaber.html

    • Am impresia ca copurile astea sint nu altceva decit niste paraziti. Produc un nimic alimentat de vorbaraia pafarista eco web.2.0 dar cu influenta politica? Si produc ce? S-ar zice ca astia dau tonul lumii. Intrebare: tonul carei lumi? In lumea reala faceam o conferinta pe w’app sau ce-o mai fi la moda acum. Dar nu, astia merg la Marea Rosie, la Oceanul Indian, unde acum e misto de tot. Ca sa ce? Pentru oamenii normali la cap nimic, cel mult un turism de lux pe banii nostri. Pentru kommentariat totul. Pai daca totul inseamna Guterez, Kerry si moasa de-i sefa la UE atunci Orwell e aici acum iar realitatea e fictiunea astora. Reiterez ideea de a da cu raticid prin citeva capitale europene si Nordamericane. La noi nu e nevoie, politrucimea nevertebrata va urma orice i se va parea ca sugereaza Bruxelles-ul.

      • Orwell a fost un optimist …
        Acum este Black Mirror si exponential as spune.
        France24 este sub orice critica si continua sa foloseasca denumirea de militanti in loc de teroristi pentru Hamas.
        Metastaza cognitiva a occidentului este vizibila de pe luna.
        Elon Musk a venit si el sa vada cu proprii ochi monstruozitatile Hamas si Jihadul islamic. O sa mai vrea sa ne mutam pe Marte?
        A murit azi-noapte Kissinger, fostul refugiat din Germania.
        Si in dimineata asta la ora 7 a fost un atentat terorist la intrarea in Ierusalim intr-o statie de autobuz si unde soldatii fac autostopul.
        Din poze pare sa fie autostrada care vine dinspre Tel Aviv.

          • Te referi la Gil Ofarim sau la lalaielile din anii ’60-’70 de la Esther si Abi Ofarim?
            Presupun ca te referi la Gil Ofarim.
            Nu stiam de nici unul dintre Ofarim pana astazi.
            Gil Ofarim imi pare ca vrea sa isi reincalzeasca mediatic propria ciorba din anii ’90.
            Nu stiu detaliile procesului dar decizia judecatoreasca pare ridicola indiferent de context.
            Probabil ca (franciza?) aia de la Mariott nu a vrut ricoseturi de publicitate negativa.

            Prefer esentele tari Rammstein (o parte) si Scorpions.

    • „Before a Just Stop Oil activist can take part in activities like slow marches, they must go through nonviolent resistance training.”

      Articolul asta e o dovada ca jurnalismul, ca meserie, nu a disparut complet. Nu stiu cum a reusit Sky’s Rachael Venables sa-i convinga pe diversionisti sa o lase sa filmeze sesiunea de antrenament a activistilor dar, pe de alta parte, nu cred ca exista cineva care sa-si fi inchipuit ca lunaticii Just Stop Oil se aduna spontan pe autostrazi, minati de instincte si nu organizati si finantati de oameni cu foarte multi bani.

      Daca investigatia Sky News se opreste aici si nu ia urma banilor pina ajunge la adevaratii autori ai circului mediatic Just Stop Oil, investigatia e doar jurnalism avortat.

      In cazul de fata, investigatorii ar trebui sa fie politia si serviciile secrete. Din moment ce din partea astora e tacere absoluta, inseamna ca treaba e above their paygrade.

      https://www.theburningplatform.com/wp-content/uploads/2023/11/F_-d8CZWoAAA2x9.jpg

    • Vă mulțumesc pentru urări.
      Pentru mine, sărbătorirea Zilei Naționale a României a început aseară, când, la invitația ES domnului ambasador Andrei Muraru, am participat la recepția oficială oferită de Ambasada României din SUA la Army Navy Country Club din imediata apropiere a Pentagonului. Printre numeroasele momente memorabile ale serii, o impresie deosebită a lăsat discursul Secretarului Departamentului Homeland Security, Alejandro Mayorkas, care s-a adresat în final audienței cu două cuvinte învățate de la mama sa româncă: „Vă iubesc!”

      • Neasteptat Domnule Cranganu. Domnul Muraru e un om care va citeste? Ori e datorita faptului ca aveti o audienta care poate schimba nonsensul. Mai mult, faptul ca Alejandro Mayorkas a fost prezent e mare lucru. Va certifica prezenta in cercuri inalte.
        Dati-i inainte si felicitari si urari de bine.

  16. La Dubai a inceput COP28 , o conferinta care trebuie sa „livreze” rezultate palpabile. EAU au anuntat ca participa cu cateva zeci de miliarde la un fond de mediu din care se fie despagubite tarile cele mai sarace lovite de schimbarile climatice.
    Nemtii vor sa dea 100 milioane de EUR cu toate ca le lipsesc 17 miliarde pt bugetul 24 , probabil ii scopt din joben pe melodia artistei Dua Lipa „Houdini”.
    EAU au ce lipseste occidentului, soare, energia solara putand fi folosita pt productia de hidrogen verde cu care Europa doreste sa transforme economia intr-una verde si curata.
    Arabii sunt insa pragmatici, europenilor vor vinde scump hidrogen pt satisfacerea „viselor ecologice umede” iar restului lumii gaz si petrol ieftin, miliardele de dolari astfel incasati sporind in continuare visteria tarii respectiv achizitiile de firme profitabile din toata lumea.
    Nemtii incearca disperati sa caute aliati in dorinta lor de decarbonizare a intregii lumi pana in 2050 incercand sa impresioneze aruncand cu bancnote in stanga si dreapta.
    Cum Germania este econmia cea mai puternica, inca, a Europei dorintele si nebuniile verzi vor avea respecusiuni majore asupra dezvoltarii intregii UE, vedem bine ce ravagii fac politicile nomenclaturii bruxelleze dominata de ecosocialisti.
    Tarile exporatatoare de petrol isi vor vinde in continuare petrol si gazul atat timp cate va exista o piata mondiala, piata care va exista inca multe decenii de acum inainte, probabil la COP100 se va discuta aceeasi tematica.

      • Sirul nebuniei e fata sfârșit. Recent în Franța au apărut lideri de opinie care spun ca nu ar mai trebui cantata muzica clasica pentru ca, de exemplu, Mozart e prea alb. Ce sa-i faci dacă austriecii n-au avut si ei o colonie în Africa.

        • …cruciada împotriva muzicii clasice europene reprezentate de Beethoven, Mozart, Händel, Stravinsky ș.a…se întemeiază pe ideea că orice formă de artă europeană este acum prezumtiv rasistă din cauza lipsei diversității rasiale din trecut. Folosind același calapod „logic”, orice lipsă a proporționalității rasiale printre membrii actuali ai unei organizații de artă este exclusiv atribuită rasismului.

          Cruciada a început la câteva zile după moartea lui George Floyd. Una după alta, Liga Orchestrelor Americane, Orchestra Simfonică din Hartford, Opera din Seattle, Opera din Omaha, Orchestra Operei Metropolitan, Orchestra Operei din Los Angeles și altele s-au auto-acuzat de rasism: Am tolerat și perpetuat o discriminare sistematică împotriva Negrilor, discriminare reflectată în activitățile orchestrelor și în întreaga noastră țară.

          După ce criticul muzical al publicației The Washington Post a declarat că rasismul sistemic este infiltrat ca un putregai prin structurile din muzica clasică mondială, canonada contra lui Beethoven a început. În septembrie 2020, Vox le explica cititorilor săi că Simfonia a V-a a fost mult timp populară printre cei aflați la putere, în special printre bărbații albi și bogați care l-au îmbrățișat pe Beethoven și i-au transformat simfonia într-un simbol al superiorității și importanței lor.

          Citate din articolul publicat de Ziarul de Iași.

  17. Climatism Has Gone From Virtue-Signaling To Vice-Signaling
    Hypocrisy is how weak leaders flex their power

    În timpul discuțiilor de anul trecut despre climă, au existat peste 300 de călătorii cu avioane private, în timp ce anul acesta, cancelarul german Scholz, premierul britanic Rishi Sunak și vicepreședintele Kamala Harris au călătorit cu jeturi private, iar Sunak, secretarul său de externe și regele Charles au folosit și ei avioane personale.

    Să zbori cu avioane private la o conferință pe tema climei pentru a anunța planurile de a face energia și mai scumpă pentru oamenii care muncesc este ca pâinea și circul, cu excepția faptului că nu există pâine, iar circul constă în oameni bogați care își sărbătoresc bogăția, moralitatea și superioritatea.

      • Există un mic amănunt în articol: ”termometrul” acela de la Oxford University, la care a 8-a și 9-a zecimală cresc în permanență, e cea mai bună dovadă despre minciunile sfruntate pe care le promovează încălziriștii. Plus orgoliul nemăsurat al autoarei: ”Victoria Seabrook, climate reporter in Dubai” 😀

        Dincolo de faptul că nu există o temperatură medie a planetei, ipotetica valoare a unei asemenea temperaturi medii ar trebui să oscileze în sus și în jos, chiar dacă tendința generală ar fi de creștere. Faptul că acel ”termometru” merge doar în sus e dovada evidentă că e doar un contor pus la dispoziția activiștilor eco-marxiști, ca să-i ajute în misiunea lor propagandistică.

        • Pe lângă absurditatea acelui „termometru” climatic, care măsoară cu precizii inexistente, pur propagandistice, eco-activiștii mai folosesc și o altă pistă climatistică: lipsa de timp. În interviul său, profesorul Hulme menționează această tactică sub numele time scarcity oferind ca exemplu sloganul “there is only 10 years left to save the planet”.

          Încadrarea schimbărilor climatice prin această lentilă a lipsei de timp are două rezultate de înțeles, dar periculoase: crearea de ceasuri climatice care ticăie și declarații de urgență climatică. Ambele sunt acum omniprezente.

          Unul dintre cele mai proeminente ceasuri climatice, organizat de Action Network, se află la New York. Cu o lățime de aproape 20 metri și dominând piața Union Square din New York, ceasul numără „timpul critic rămas pentru ca omenirea să acționeze pentru a se salva pe sine și propria casă de ravagiile schimbării climei”.

          Când am scris acest comentariu, ceasul arata că până la „haosul climatic” au mai rămas 5 ani, 230 zile, 23 ore, 37 minute, 50 secunde.

          https://www.theverge.com/2023/7/22/23803197/climate-change-clock-deadline-new-york
          https://climateclock.world/

        • Creșterea preciziei măsurătorilor de temperatura nu se face doar pentru cele prezente, ci și pentru cele din trecut. Un cercetător a observat ca in ultimii 20 de ani temperaturile raportate pentru început sec 20 au fost ajustate, mai precis pe măsură ce trece timpul temperaturile din trecut devin mai mici. Nu cu mult, cu doar 0.21 grade C. Cred ca este clar in ce scop.

  18. Vești proaste din partea U.S. Energy Information Administration (EIA)

    Emisiile globale de CO2 cresc până în 2050 în majoritatea cazurilor prezentate în International Energy Outlook 2023. (IEO2023)

    Estimăm că emisiile globale de CO2 provenite din consumul de cărbune, combustibili lichizi și gaze naturale vor crește în următorii 30 de ani în majoritatea cazurilor analizate în IEO2023.

    Până în 2050, emisiile de CO2 legate de energie variază între o scădere de 2% și o creștere de 34% față de 2022 în toate cazurile pe care le-am modelat. Populația și veniturile în creștere sporesc consumul de combustibili fosili și emisiile, în special în sectorul industrial și în cel al energiei electrice. Aceste tendințe contrabalansează reducerile de emisii datorate îmbunătățirii eficienței energetice, reducerii intensității carbonului din mixul de combustibili și creșterii energiei din combustibili non-fosili.

    https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=61024&mc_cid=5f58d8297a

  19. Și rocile emană CO2 – ce facem cu ele, le „interzicem” ca pe combustibilii fosili?!

    Ridicarea și eroziunea munților au reglementat echilibrul carbonului între interiorul Pământului și atmosferă, Accentul anterior a fost pus pe rolul alterării celor mai răspândite roci din crusta terestră (cele conținând silicați) în reducerea CO2 și pe contribuția lor la stabilitatea climei Pământului într-o stare locuibilă.* Cu toate acestea, descompunerea rocilor poate, de asemenea, să elibereze CO2 pe măsură ce carbonul organic din roci (OCpetro) este oxidat în apropierea suprafeței; acest flux geologic important de CO2 a rămas slab estimat.

    Noi folosim oligoelementul reniu în combinație cu un model de extrapolare spațială pentru a cuantifica acest flux în bazinele hidrografice ale râurilor la nivel global. Am constatat o eliberare anuală de CO2 de circa 68 megatone de carbon din cauza alterării OCpetro în rocile din apropierea suprafeței, rivalizând sau chiar depășind absorbția de CO2 prin alterarea silicaților la scară globală. [Este o cantitate de CO2 care se adaugă erupțiilor vulcanice anuale.] Zonele hot spot ale eliberării CO2 din roci se găsesc în lanțurile muntoase cu rate crescute de ridicare crustală, care expun eroziunii și alterării rocile sedimentare cu granulație fină, cum ar fi cele din estul Himalaiei, Munții Stâncoși și Anzii.

    Rezultatele noastre demonstrează că OCpetro este departe de a fi inert și că determină ca în regiunile de alterare rocile să fie surse sau zone absorbante de CO2. Acest lucru ridică întrebări, care nu au fost încă pe deplin studiate, cu privire la modul în care eroziunea și alterarea determină ciclul carbonului pe termen lung și contribuie la echilibrul fin al fluxurilor de carbon între atmosferă, biosferă și litosferă.

    Rock organic carbon oxidation CO2 release offsets silicate weathering sink, Nature, 4 October 2023

    –––––––––––––––––
    *Despre rolul silicaților din crustă ca termostat terestru, responsabil de controlul schimbării climei, am scris în articolul Termostatul Pământului este setat pe „Locuibil” de miliarde de ani. Au reușit oamenii să-l strice în ultimii 200 de ani?

    Studiul citat mai sus este interesant, deoarece evidențiază importanța unui flux insuficient studiat anterior în ciclul global al carbonului – oxidarea carbonului organic stocat în rocile sedimentare. Desigur, mai multe studii și mai multe măsurători vor minimiza incertitudinile care abundă în modelările climatice.

  20. COP28 – Dubai – Un nou scandal

    Sultan Al Jaber, președintele COP28 și directorul executiv al companiei petroliere de stat Adnoc, a declarat într-o înregistrare video apărută recent că nu există „nicio știință sau niciun scenariu care să spună că eliminarea treptată a combustibililor fosili este ceea ce va duce la atingerea nivelului 1,5 grade C…

    Vă rog, ajutați-mă, arătați-mi o foaie de parcurs pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili care să permită o dezvoltare socio-economică durabilă, dacă nu cumva vreți să duceți lumea înapoi în peșteri.

    Nu cred că [veți] putea ajuta la rezolvarea problemei climei arătând cu degetul sau contribuind la polarizarea și divizarea care se întâmplă deja în lume. Arătați-mi soluțiile. Nu mai arătați cu degetul. Opriți-vă!”

    Detalii,

    https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/03/back-into-caves-cop28-president-dismisses-phase-out-of-fossil-fuels

    • Cineva trebuie să spună lucrurile astea și n-are rost să ne așteptăm să le spună Biden.

      Elders Group, menționat în articol, e o altă cascadorie marca Richard Branson. Organizațiile marxiste ”independente” de genul ăsta ajung să stabilească agenda întregii planete, iar în timpul ăsta Richard Branson are insula lui în Atlantic, doar n-o să plătească taxe în UK.

  21. ChatGPT zice ca s-a nascut in Columbia.

    Victor Manuel Rocha (born October 23, 1950) is an American diplomat and former United States Ambassador to Bolivia⁴. He was born in 1950 in Colombia and grew up in a middle-class home in New York City⁴. He graduated from the Taft School in 1969, where he was captain of the soccer team, and graduated from Yale University cum laude in 1973⁴. He received a master’s degree in public administration from Harvard University in 1976 and a Master of Science in Foreign Service from Georgetown University in 1978⁴. He became a naturalized citizen of the United States in 1978⁴.

    In November 1981, Rocha began working for the US Department of State, serving as a Political Officer in the US Embassy in Santo Domingo, Dominican Republic, from December 1982 to January 1985⁴. He has served in various roles in the US Embassies in Honduras, Mexico, and Argentina⁴. He also served as the Director of Inter-American Affairs on the US National Security Council, influencing diplomacy with the Cuban government⁴.

    President Bill Clinton appointed Rocha as US Ambassador to Bolivia on June 14, 2000, and he was sworn in July 14, 2000⁴. He presented his credentials to the President of Bolivia on August 4, 2000, and served as ambassador until August 7, 2002⁴.

    In December 2023, Rocha was charged with acting as an illegal agent of Cuba⁴. The attorney general alleges ‘one of the highest-reaching and longest-lasting infiltrations’ of US government by a foreign agent². A former US diplomat who served as ambassador to Bolivia has been charged with working as an agent of the Cuban government for more than 40 years³.

    Source: Conversation with Bing, 05/12/2023
    (1) Manuel Rocha – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Manuel_Rocha.
    (2) Former US diplomat charged with spying for Cuba over 40 years. https://www.theguardian.com/us-news/2023/dec/04/diplomat-spying-cuba-victor-manuel-rocha.
    (3) Ex-US ambassador Victor Manuel Rocha charged over spying for Cuba. https://www.myjoyonline.com/ex-us-ambassador-victor-manuel-rocha-charged-over-spying-for-cuba/.
    (4) Manuel Rocha, charged as intelligence mole for Cuba, served as career US diplomat in Latin America. https://www.nbcnewyork.com/news/national-international/manuel-rocha-charged-as-intelligence-mole-for-cuba-served-as-career-us-diplomat-in-latin-america/4919137/.
    (5) The use of cryptocurrencies in the money laundering process. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JMLC-12-2017-0074/full/html.
    (6) undefined. https://doi.org/10.1108/JMLC-12-2017-0074.

    Era deja in sistem inca din anii ’80.
    Adica se joaca Scarface 2.0?

    • Cine stie cati mai sunt de astia si de-o parte si de alta.
      Un alt exemplu clasic e „ingerul” mosadului infiltrat in Egipt de Yom Kippur.
      Sigur stiti povestea. Ceva similar sa intamplat acum. Lupul, vine lupul si iar vine lupul.
      Supneati ca ati emigrat in Israel, mai sunteti acolo?
      Numai bine va doresc.

    • Off topic.
      Durak iti doresc o Hanukkah, cat de posibil, fericita.

      Cica Sf. Petru merge la bos si-i spune ca o gramada de ateistii vor sa vorbeasca cu el.
      Bosul raspunde: Petrica, spune-le ca nu exist.

  22. O recenzie recentă a cărții profesorului Mike Hulme, Climate Change Isn’t Everything, publicată in The New Atlantis

    Problema climatismului ca ideologie este bine explicată. De asemenea, cititorii pot vedea o imagine a ceasului climatic din New York, Union Square, pe care l-am menționat într-un comentariu anterior.

    Inutil să adaug că o traducere a cărții profesorului Hulme ar fi binevenită pentru informarea și educarea unei bune părți a opiniei publice din România.

    Detalii,

    Warm Planet, Cool Heads
    A new book warns against pushing all the world’s problems into the climate bucket.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. 2024 este Annus Mirabilis: Patru cărți publicate ca singur autor (o tetralogie) -Reflecting on our Changing Climate, from Fear to Facts: A Voice in the Wilderness, Cambridge Scholars Publishing; Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, 2nd ed., Springer Nature; The Dynamic Earth - Introduction to Geology and Climate Change, KendallHunt; Clima în schimbare De la frică la realitate, Editura Trei/Colecția Contributors. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro