sâmbătă, aprilie 13, 2024

Cum eșuează și industria energetică românească

Când mă uit cum niște oameni care nu au habar de ceea ce se întâmpla în sistemul energetic național „construiesc” programul de guvernare mă apucă disperarea. Am citit programul de guvernare a potențialului guvern minoritar PNL – UDMR care nu a mai fost prezentat în Parlament și am constatat că este făcut pentru a fi scris ceva pe hârtie, că așa cere legea și nu pentru a fi dus la îndeplinire. Judecata o fac numai prin prisma capitolului energie. Dacă luăm la mână toate promisiunile scrise în precedentele programe de guvernare, ne este greu sa găsim vreuna care să fi fost îndeplinită. M-a îngrozit faptul că pe lista scurtă s-a regăsit cel care nu a îndeplinit nici o promisiune din capitolele referitoare la energie din ultimile două programe de guvernare.

Din tot ceea ce a apărut în presă despre ceea ce ar cuprinde un posibil program de guvernare PNL – PSD – UDMR, nu am găsit nimic care să se refere la energie, în afara unor nume aruncate ca potențiale ocupante a fotoliului de ministru.

Ceea ce mă înspăimântă este faptul că ceea ce discută șefii de partid nu se referă deloc la industria energetică.

În situația în care România a ajuns să importe regulat peste 1000 MWh, adică nu mai are capacitatea de a produce energia necesară consumului, nici un dedident nu este preocupat de varianta unui potențial black-out. Recunosc că este destul de greu ca această catastrofă să se întâmple, dar nu este imposibilă. Începînd cu ianuatie 2021 tot am scris pe acest subiect aici, aici și aici.

Spaima mea este că nimeni din partidele parlamentare din tot spectrul politic nu este preocupat de faptul că importăm, că au crescut prețurile gazelor, energiei electrice sau energiei termice, că situația regională încordată din jurul Mării Negre poate afecta și mai mult situația energetică națională. Chiar și tensiunile de la granița Poloniei cu Belarusul ar putea genera o nouă criză energetică europeană.

Citind serialul inițiat de ziare.com în care jurnalistii anchetează sinecurile din companiile energetice pe care statul le deține și din care reiese că niște iresponsabili au dat pe mâna unor analfabeți și amante capabile producția și transportul de energie de care depind viețile noastre, rămân siderat, revoltat și plin de silă.

Singurii care au avut o poziție sunt Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, care a cerut un sprijin real actualilor guvernanți pentru a salva sistemul de productie, transport și distribuție de agent termic și Președintele PNL București, Ciprian Ciucu, care a cerut expres ca în viitorul program de guvernare PNL-PSD-UDMR să se specifice clar acțiunile de unificare a ELCEN cu CM Termoenergetica sub Primăria Bucureștiului.

Zilele acestea ies la iveala șerpăriile din politica românească! Sunt niște locuri libere în guvern, după plecarea USR-ului și grupurile de interese încep bătălia pentru accesul la resurse. Probabil prima mea apariție pe Hotnews (2006) a fost o declarație a sociologului Gabriel Hâncean în emisiunea Dialoguri Directe, realizată de mine la Radio Mix, în care aceasta afirma că tensiunile dintre grupurile politice „pornesc de fapt de la gestionarea resurselor prin diverse persoane care au interese în zona publică, în zona economică”.

Ceea ce vedem/auzim zile acestea confirmă că există așa de mari interese în a ocupa scaune cu acces la resurse încât în ședintele de partid se poate ajunge la scoaterea cuțitelor pe masă. Dar nu ne uităm la alte domenii, ne uitam numai spre industria energetică. Știm că întotdeauna s-au dus lupte grele pentru ocuparea funcției de ministru al energiei. Relatam acum ceva timp că PSD-ul lui Dragnea a rafinat superior numirile din acest minister. E dată ca legendă (nu avem cum să știm exact) că se lansa un nume, se dădea șpagă de cei care nu-l doreau pe individ, se mai purtau discuții și se dădea spaga grasă pentru numirea celui dorit. Așa a eșuat statul român! Președintele l-a declarat stat eșuat după moartea a unui număr de cetățeni. Problema este că mâine alte cateva mii de cetățeni pot muri într-o pană naționala de curent. Deci eșuarea se va desăvârși.

Colegul de cotriburors.ro, Dan Ungureanu, spunea acum câteva zile: „Un stat eșuat (failed state) poate eșua din mai multe motive. Poate eșua din cauza unor conducători inepți. Poate eșua din cauza unor conducători atât de corupți, încît legile nu mai sînt respectate. Poate eșua cînd populația refuză să coopereze cu autoritățile. La noi, putem vorbi de toate aceste trăsături: un guvern cenzurat de către Parlament, un alt guvern care întîrzie să apară din certuri politicianiste, o populație care nu acceptă autoritatea statului din motive conspiraționiste.”

O singură concluzie: viitorul program de guvernare este scris de oameni care nu au habar, este facut pentru împărțirea accesului la resurse, nu ține cont de realitatea internă și externă și este în detrimentul securității energetice a României și a cetățeanului.

Later edit. Într-o discuție cu un prieten, acesta a spus, cu referire la PNRR: „nu poți lăsa la masă un USR cu câteva procente, era un nonsens ca un PSD cu 30% să stea pe afară”.

O și mai tîrzie editare, aflată pe surse: Dan Vâlceanu, actualul ocupant al scaunului de la finanțe, ar putea fi viitorul ministru al energiei în locul lui Virgil Popescu.

Și un post scriptum: Am fost întrebat de ce am lipsit doua săptămâni! De silă, nu am mai scris, după ce am văzut cîtă nepăsare este față de interesele naționale și ale cetățeanului în lupta pentru accesul la bugetul țării.

Distribuie acest articol

17 COMENTARII

 1. Vă înțeleg revolta care este pe deplin justificată, ce nu înțeleg este de spuneți că avem ”o populație care nu acceptă autoritatea statului din motive conspiraționiste”. Eu cred că autoritatea statului român este în disoluție din motive evidente și că în momentul în care avem ca prim ministru un neterminat ca Cîțu, un președinte capsoman care gîndește ca un absolvent tîmp de școală regimentară cu grad de sergent și niște clanuri mafiote care sînt organizate sub formă de partide, orice om întreg la minte are zero încredere în stat. Lupta politică este de fapt o încăierare pentru a rupe hălci cît mai mari din buget pentru a le căra în vizuina proprie și nu are nicio legătură cu guvernarea și bunul mers al societății, așa că vorbim degeaba despre problemele cu care se confruntă România. Ăștia nu se opresc din furat decît dacă-i împuști și chiar așa fiind, pică unul, răsar doi care fac la fel.

   • As indrazni sa spun ca asa-zisele programe de guvernare scrise de diversele adunaturi de prin partide, nu sunt nici macar maculatura pentru reciclat, ca sa nu dau alta utilizare.
    Nu am vazut niciodata, in vreun program de guvernare, obiective de atins in 2-4-6 ani (desi, alegerile/mandatele sunt pe 4-5 ani…daca…) si care sa fie monitorizate si, neindeplinirea lor, automat, sa conduca la demisia guvernului.
    Unele mici Exemple de indicatori:
    – crestere economica concomitent cu scadere datorie publica
    – scadere importuri produse alimentare (echilibrare balanta de plati externe) concomitent cu cresterea gradului de preleucrare a producelor agricole locale
    – scadere deficit comercial, in general
    – indicatori specifici pentru infrastructura (sunt arhicunoscuti)
    – de energie …ma abtin…ca aici, ca la toate celelalte domenii, este un dezastru

 2. Sila, scarba, lehamitea sunt chestii pe care le simtim cu totii. Nu cred ca exista vreun om in tara asta care sa nu aiba astfel de sentimente fata de clasa politica.

  Dar 1. Ei sunt tot noi – ne reprezinta. 90% dintre noi, cei scarbiti, daca am ajunge in acele pozitii, ne-am purta la fel, sa nu ne amagim. Asta este structura acestui neam. Si nu se va schimba niciodata. Hotii de la conducere nu au fost pusi acolo de extraterestri. Nu au fost alesi cei mai rai dintr-o masa de oameni cuminti si cinstiti si pusi in frunte. Nu. Avem conducatorii pe care ii meritam.
  2. Prin alegeri vedem ca din pacate la noi nu se rezolva prea multe. Suntem extrem de pasivi, insa, si, pana nu ne ajunge cu adevarat cutitul la os, nu reactionam. Unde este societatea civila ? Unde este protestul (civilizat), indignarea, unde sunt initiativele cetatenilor ? Ne doare, dar cu toate astea induram, cuminti, pasivi, stoici, revoltati si rabdatori. Asa cum am fost mereu de-a lungul istoriei. Nu avem vana. Nu avem nerv. Ne caracterizeaza atat de bine zicalele „Las’ ca merge si asa”, „Om trece noi si peste asta”, „Capul ce se pleaca sabia nu-l taie”, si „Asta este”.

  • Eu nu ma simt reprezentat ci inselat.
   Am votat cu buna credinta si acum sunt tratat cu rea credinta. Pe zi ce trece, e tot mai greu sa gasesti un zugrav, un instalator, un mecanic, un tractorist, un meserias, in general. La medic evit sa ma duc, de teama de a primi un fals diagnostic care sa-mi puna viata in pericol.

   M-am incapatanat sa nu plec din tara. Acum vad ca perspectiva e sumbra: copiii mei n-au parte de educatie care sa le asigure viitorul aici, iar eu nu vad cum as mai putea primi o pensie decenta, care sa-mi permita sa traiesc precum au facut-o bunicii sau parintii mei.

   Ne scufundam, ca natie, precum Titanicul. Scapa cine poate, fiecare pe cont propriu, mai putin alesii, care au asigurat un loc in barcile de salvare la clasa I.

   • Da, lipsa meseriasi, toti fug la facultati pt ca nu le place munca, cred ca din tastatura sau cu vreo aplicatie sa poate destupa WC-ul.
    Este rodul reformelor continue din invatatamantul romanesc si lipsa viziunii respectiv a necesitatilor romanesti.
    Astazi daca ai meserie precum instalator , zugrav, tamplar sau electrician poti castiga bani buni in Romania la „foamea” care este.
    Nu se scufunda nimeni, se descurca cine poate.

    • Prea suntem pesimisti si nu privim in directia care trebuie sau in cea in care priveste si teologul inginer mentor Dumitru Grigore
     https://www.patriotfest.ro/category/prietenii-si-premiantii/
     Omul acesta presupun ca va organiza
     o testare in masa a copiilor si tinerilor ( cu sau fara wc in fundul curtii) pentru a evalua potentialul creativ al acestora si ii va ghida catre zonele economico-sociale utile cresterii, dezvoltarii si infloririi Patriei.
     Nu glumesc, il recomanda biografia si mega teologul Sigurnov.

 3. Inca e bine, nu sint afectati intrat de multi oameni incat sa intervina acea masa critica care poate produce explozia. Probabil masa critica nici nu se va forma, exista un ventil de siguranta, cei care nu mai suporta pleaca.
  Se pare ca mai exista destule resurse pt plata facturilor, magazinele sunt pline de mancare si bautura, oamenii alearga de nebuni dupa nici ei nu mai stiu, mai mult, mai bine ?
  Viata isi continua ritmul, in orase este trepidanta, nu ai loc de masini care circula intr-un numar foarte mare chiar la preturile exorbitante care trebuie intre timp platite pt combustibili, la sate viata este ceva mai domoala, asa fost in totdeauna.

 4. Am scris din primul moment aici cu nume si prenume de ceea ce v-a scarbit: politruci habarnisti.
  Solutia: privatizarea prin bursa si management strain.
  Experienta din OMV Petrom mi-a demonstrat ca si acolo habarnisti au usa deschisa pentru ca ii ajuta sa-si rezolve din probleme. Costul salariului unuia care candva le va face un serviciu prin interpusi e mult mai mic ca impactul in cazul in care acesta nu va face acest serviciu.
  E celebra faza din Casino in care Robert de Niro isi pierde licenta de director ca il da pe un prost pilos afara.
  Asa ca obisnuiti-va cu ideea ca vor continua in energie acelasi numiri ca cele date in articolele din ziare.com.
  Nu am speranta ca cei care stiu cu ce se mananca energia vor ajunge vreodata sa aiba un cuvant de spus in fata politrucilor, poate ajung maxim consilieri dupa ce au lins bine clantele unui partid.

 5. In Ro, toate sunt esuate si neterminate, educatia, invatamantul, sanatatea, cercetarea. Dar si domenii care se zbat sa supravietuiasca, agricultura, energetica, transporturile, putinele uzine. Restul o duc de azi pe maine si totul merge pe importuri. Datoria publica si deficitul comercial au valori greu de crezut si imprumuturilr in euro au stins cote alarmante. Din cei aflati la carma tarii nici nu le pasa, ciolanul mai are ceva carne de ros. Asa ca nu imi fac iluzii ca in urmatorii 10 ani voi vedea reforme adevarate. De plecat, vor mai pleca, multi din cei care au revenit deja regreta.

 6. „Singurii care au avut o poziție sunt Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, care a cerut un sprijin real actualilor guvernanți pentru a salva sistemul de productie, transport și distribuție de agent termic și Președintele PNL București, Ciprian Ciucu, care a cerut expres ca în viitorul program de guvernare PNL-PSD-UDMR să se specifice clar acțiunile de unificare a ELCEN cu CM Termoenergetica sub Primăria Bucureștiului.”

  Si astfel de pozitii sunt corecte?
  Si primarul de la 6 si cel al Bucurestiului au terminat treaba: toate strazile sunt asfaltate, iluminate si cu retea de apa potabila si canalizare. Strazile sunt curate, asfaltate, marcate, locuri de parcare multe, parcurile la fel, transportul in comun e nemaipomenit si merge pe profit, deci nu mai avem nimic de facut, asa ca hai sa luam ELCEN la primarie.
  O sti primarul cu matematica, dar asta ii prinde rau de tot urechile!
  Intreb si eu ca prostul, daca va doare dintele mergeti la dentist, nu la croitor, daca vreti sa va tundeti mergeti la frizer, nu la bar, daca vreti sa mincati mergeti la un restaurant, nicidecum la pompieri, atunci de ce naiba de energie si incalzire nu se ocupa specialisti in asta, adica energeticieni, cei cu masini termice si se ocupa sau vor sa se ocupe ba politicieni, ba contabili, ba absolventi de SNSPA sau alti neaveniti?

 7. Si de ce sa ne ingrijoram ca importam si buleftrica?
  Adica ca cum sa fim autosufizanti sau sa avem si disponibilitati de exporc?
  Suntem in democratie deci importam!
  Da, da inainte aveam capacitati. Da traoam in autarhia comunista!!!

  (astea sunt „argumente” la misto. Din pacate prea multi cam asa „gandesc”)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro