luni, mai 20, 2024

Despre Ungaria de azi. O schita de geo(grafie economică și)politică est-europeană

„Nu este o chestiune de dimensiune, ci de geografie. Iar Ungaria este un punct de întâlnire ideal pentru cei din Estul și cei din Vestul Europei. I-am cerut directorului meu politic Balázs Orbán să-și dezvolte teoria conectivității și să o adapteze dimensiunilor Ungariei; i-am cerut și ministrului Péter Szijjártó să o implementeze – să o traducă în limbajul politicii comerciale și de investiții. Ambii au făcut o treabă excelentă. În practică, aceasta înseamnă, de exemplu, că o fabrică de mașini germană și o fabrică de baterii din Est pot coopera într-un parc industrial dintr-un mare oraș de provincie. Dar simbioza dintre companiile occidentale și cele estice își găsește locul și în când vine vorba de alte tehnologii. Dacă lucrurile nu ar decurge așa, am fi pur și simplu o biată zonă periferică și neinteresantă a Occidentului.”-Viktor Orbán, interviu pentru săptămânalul „Mandiner[1]

Retailerul român eMag a început în urmă cu câțiva ani să se extindă regional și printre piețele vizate s-a numărat și Ungaria, unde, în anul 2019, a fuzionat cu compania locală Extreme Digital, înființată de doi antreprenori locali: Balázs Várkonyi şi Gyula Kelemen.[2] La acel moment CEO al eMag era Iulian Stanciu, înlocuit în anul 2021 de Tudor Manea, care a continuat strategia companiei de dezvoltare pe piața din țara vecină.

În decembrie 2023, eMag a punctat dezvoltări noi în piața din Ungaria, în primul rând a anunțat deschiderea unui centru logistic de 100 de mii de metri pătrați în apropiere de Budapesta, o investiție de 100 de milioane de euro, finanțată în proporție de 12% și cu sprijinul „HIPA”, agenția guvernamentală maghiară de sprijinire a investițiilor.[3]

Tot la final de an, eMag a anunțat instalarea unui nou CEO pentru eMag-Ungaria, Kinga Daradics, fostă CEO a MOL-România. Noul CEO s-a declarat extrem de optimistă la preluarea postului, iar auspiciile sunt bune, pentru că doamna Kinga Daradics s-a dovedit a fi un manager echilibrat și eficient în perioada în care a condus afacerile grupului petrolier MOL în România.[4]

În anul 2016, Kinga Daradics a predat poziția de CEO al MOL-România fostului manager de vânzări, Camelia Ene, care a condus filiala din România până recent, la începutul anului curent poziția fiind preluată de Gábor Mozga; noul CEO vine din Polonia, unde a gestionat transformarea lanțului Lotos în MOL-Polonia.[5]

Nu vom găsi foarte multe exemple de cooperare economică între companiile din România și cele din Ungaria, deși, după părerea mea, economiile celor două țări sunt în mare măsură complementare și există foarte multe domenii în care astfel de cooperări ar putea să se dezvolte, cu un impact regional semnificativ.

Totuși, nu se prea întâmplă, ceea ce mă determină să-mi pun întrebarea din ce motive ceea ce între țările din vestul Europei este o regulă, atât timp cât piața dictează oportunitățile, aici în est, în particular între noi și unguri, se dovedește a fi inhibat de rivalități moștenite din trecut și metehne mai noi.

Avem în schimb – sau am avut? – o avalanșă de investiții inițiate de guvernul maghiar în România, de fapt în Transilvania, țintind comunitățile locuite de cetățenii români care sunt de etnie maghiară: unguri și secui. Dintr-o analiză pe care Sabina Fati o face pentru DW[6] – în care se întreabă de ce stau lucrurile astfel în chestiune -, am desprins și punctez și eu câteva aspecte:

„Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel între România și Ungaria pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României” se arată într-o declarație  a Ministerului de Externe (…). Precizarea vine după ce Kozma Mónika, șefa Fundației Pro Economica, care supervizează programul de investiții al guvernului maghiar în Transilvania, a declarat în februarie că Ungaria vrea extinderea programului economic susținut de Budapesta dinspre Ținutul Secuiesc spre județele Bihor și Satu Mare. (…)

Principalul argument al părții române se referă la faptul că etnicii români n-ar avea condiții egale cu cele ale maghiarilor când participă la licitațiile organizate de Ungaria prin Fundația Pro Economica. Nu e clar deocamdată dacă în competiție au participat și majoritarii și dacă pe criteriu etnic ar fi fost declasificați. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu pare să fi avut astfel de plângeri. O parte semnificativă din fondurile oferite de Ungaria au fost folosite pentru repararea unor clădiri de patrimoniu aflate în administrarea bisericilor maghiare, pentru construirea de creșe, modernizarea grădinițelor și școlilor, pentru investiții în universitățile de limbă maghiară, dar și pentru agricultori și mici companii agricole, care plătesc taxe și impozite statului român. (…)

E adevărat, pe de altă parte, că Ungaria a preluat parțial din atribuțiile statului român și a completat spațiile goale lăsate de acesta, ceea ce duce tot mai mult la izolarea comunităților maghiare, care se uită mai mult spre Budapesta decât spre București. Pare să fie însă mai degrabă o autoizolare față de România și o includere în spațiul cultural și mediatic ungar. De ce? Fiindcă Parlamentul Ungariei a votat în 2011 un plan intitulat „Politica națională maghiară – cadrul strategic al politicii naționale” prin care își propune reunificarea și reconstrucția națiunii maghiare în Bazinul Carpatic, în vreme ce România nu are și nici nu a pus vreodată problema unei Strategii naționale prin care să-i convingă pe maghiari că sunt la fel de importanți ca majoritarii.

Există și alte opinii sau puncte de vedere despre care – chiar dacă nu le împărtășesc în totalitate – cred că merită să fie puse în analiză. Andrei Caramitru, economist, expert la companii de consultanță financiară de renume ca McKinsey și Boston Consulting, are o viziune personală pe care nu ezită să o exprime public asupra existenței unei bariere artificial creată în calea extinderii firești a cooperării regionale din Europa Centrală și de Est în care – firesc prin potențialul și dimensiunea pieței – România ar trebui să fie antrenată:

Marea bătălie geo-politică și economică a următorilor 10 ani se va da – pentru noi – pe următoarele fronturi: 1) Rute comerciale / logistică – până acum, rutele principale în Europa de sud-est au fost Istanbul și ruta prin Serbia către Ungaria și Austria. Noi total izolați și fără infrastructură. Intrarea în Schengen terestru și construcția a două rute principale sud-nord (peste munți spre Sibiu) și prin Moldova spre Lviv schimbă TOTAL ecuația și noi ieșim on top aici. Infrastructura la noi + bulgari va fi gata până prin 2028. Austria si Ungaria sunt DISPERATE să blocheze asta. 2) Energie. Investițiile în nuclear și gazele din Marea Neagră ne vor poziționa ca marele producător din regiune. Problema e să deblocăm interconectarea cu ungurii (și gazele externe să vină pe la noi, nu iar pe la sârbi spre Viena). E ESENȚIAL ca austriecii să nu mai controleze Petrom. E inacceptabil pentru noi. Soluția e o fuziune Petrom/Hidroelectrica/Romgaz – ar deveni cea mai mare companie din Europa de Est, un monstru puternic.[7]

Când am citit textul postării prima dată am fost tentat să consider că Andrei Caramitru exagerează, apoi m-am întrebat dacă acest mesaj, situat cumva în siajul proiecției sale despre evoluția economiei românești în perspectiva anilor 2028 – 2030 – 2035[8], nu se referă implicit și la o gamă de amenințări strategice proiectate să se manifeste tocmai pentru a „tempera” o prea impetuoasă creștere a forței economice și a influenței țării noastre în „concertul” Uniunii Europene? Nu ar fi de neconceput.

Ori, dacă astfel de amenințări nu pot fi excluse, atunci prudența de apartament ar face bine să se încline în fața expertului cu acces la informații mult mai bune, dat fiind mediul în care evoluează. Așa că am luat în calcul opinia lui Andrei Caramitru, cu atât mai mult cu cât istoria post-WW1 a relațiilor României cu Ungaria și necunoscutele politicii agresive și pro-putiniste a guvernului FIDESZ – Viktor Orbán par să fie favorabile, din păcate, unei astfel de proiecții.  

SOFT POWER-UL GUVERNĂRII VIKTOR ORBAN

Viktor Orbán este un prolific inventator de termeni de politici: mai întâi a inventat și consacrat ideea de „democrație iliberală”, pe care a nuanțat-o ulterior redefinind-o ca ideologie „conservatoare, naționalist-creștină”. Nu de mult, încercând să formuleze teoretic acceptabil poziția de Gică-contra a guvernului său în politica europeană, Viktor Orbán a numit-o „instrument legitim de soft power”. Într-un articol publicat de RFI[9], Balász Barábas a explicat ceva mai pe larg cum vede premierul maghiar acest „instrument” și de ce îl consideră legitim:

Există țări care prin statura lor militară și economică impun teamă și respect. Alte țări au o „superioritate relativă mică, atât de mică încât e pe minus”, iar din această categorie face parte și Ungaria. Cum își pot afirma aceste țări interesele? „Dacă o țară care nu dispune de avantaje relative vrea să urmeze o politică externă independentă, atunci acea țară trebuie să promoveze o poziție radicală”, indică Viktor Orbán. Pe cei îngrijorați de o asemenea atitudine pe plan extern, premierul îi îndeamnă la calm: practica politicii externe ungare de a pune întrebări la obiect nu strică, ci ridică prestigiul și admirația față de Ungaria. Tocmai acesta este soft power-ul Ungariei, adevărata forță a politicii sale externe, a spus Orbán. Pe lângă aceasta, diplomații ungari trebuie să urmărească interesul național, adică o abordare realistă a lucrurilor necesare, utile și practice. Abordare care însă nu trebuie să fie dogmatică, ci o adaptare continuă și flexibilă în funcție de situații.

Ca o paranteză, România ca țară vecină a Ungariei, pe teritoriul căreia există comunități compacte de maghiari – unguri și secui, cum am mai spus –, experimentează de ceva ani soft power-ul lui Viktor Orbán, adică cu mult înainte ca domnia sa să fi expus teoria cu instrumentul legitim; aspect remarcat și de mulți dintre intelectualii ardeleni de frunte din comunitatea maghiară, cum sunt Béla Markó sau Péter Eckstein-Kovács.

Ultima intrată pe lista „instrumentarului legitim” din această categorie este președinta Ungariei, fostă ministru în guvernul FIDESZ, Katalin Novák, o doamnă cu mult farmec și priză la publicul larg, fie el din Ungaria sau din țările vecine, adică România.

Recent, doamna Novák a întreprins o nouă călătorie cu un avion al armatei ungare în țara noastră, într-o „vizită privată”[10] prin sud-estul Transilvaniei, în cursul căreia a căutat cât mai multă expunere publică.

Ceva din modul în care se comportă și comunică doamna Katalin Novák mie îmi sugerează o paralelă cu Sisi – Elisabeta de Austria (din Casa de Wittelsbach), soția împăratului Franz Joseph. Poate nu întâmplător.

Dar să revin la Balász Barábas și relatarea sa pentru RFI:

A doua zi după expunerea premierului ungar, ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman a ținut o prezentare [în fața] reprezentanților companiilor americane din Ungaria. El a reamintit atacurile continue ale guvernului ungar la adresa administrației SUA, ca de exemplu etichetarea ei ca „adversar” al Ungariei și presupuse acțiuni din partea Statelor Unite de a răsturna guvernul de la Budapesta. (…) În ce privește politica externă ghidată de radicalism, „mă întreb dacă o politică externă radicală se potrivește cu angajamentele pe termen lung ale afacerilor dumneavoastră în Ungaria”, a transmis Pressman managerilor companiilor prezente, notând că în viziunea sa de diplomat, interesul național al oricărei țări ar trebui să fie valorile stabile, interesele comune și angajamentele strategice pe termen lung. 

Atunci când guvernul adoptă o lege „pentru protecția suveranității” iar această lege prevede înființarea unei agenții de securitate cu atribuții de investigații nelimitate și necontrolate, este alarmant. Această lege se poate aplica ONG-urilor și mass-mediei. „Proiectul acestei legi face ca legea Moscovei asupra agenților străini să pară slabă și blândă”, a spus Pressman. El s-a referit și la atitudinea cabinetului Orban față de Alianța Nord-Atlantică. Singura dintre aliați, conducerea Ungariei pare să privească apartenența la NATO mai degrabă ca un contract și nu ca alianță.[11] De fapt, NATO este o alianță politico-militară, o alianță a democrațiilor bazată pe valori comune, valori pe care Ungaria și le-a asumat ca o condiție a aderării la Alianța Nord-Atlantică. „De aceea ne-am asumat angajamentul de a ne apăra reciproc. Ne-am angajat să fim gata să vărsăm sânge american pentru apărarea Ungariei nu pentru că își îndeplinește obligații mărunte, contractuale – alocă un anumit procent din buget apărării, participă la exerciții militare – ci pentru că suntem toți membri ai acestei comunități a valorilor”, a punctat Pressman.

David Pressman a atins astfel, în discursul său, un punct nevralgic: nu cumva soft power-ul utilizat ca „instrument legitim” de Viktor Orbán și echipa sa de la guvernare, susținută de partidul FIDESZ și aliații săi, este de fapt folosit pentru a submina libertățile cetățenești și încrederea între partenerii occidentali care formează Uniunea Europeană și NATO?

CÂND SOFT DEVINE HARD

În luna noiembrie a anului trecut, guvernul Ungariei a lansat o nouă rundă de consultare națională (a douăsprezecea, se pare) – un instrument de politici publice prin care Viktor Orban ajunge la rezultatele dorite fără a urma rigorile unui proces constituțional – solicitându-le maghiarilor care doreau să răspundă la unsprezece întrebări de tipul „Tu ce crezi?”, formulate destul de manipulator și însoțite de câte două variante de răspuns[12]:

1. Bruxellesul dorește să elimine subvențiile la taxele pentru utilitățile casnice. Tu ce crezi că trebuie făcut?

2. Bruxelles vrea să elimine plafonul ratei dobânzii. Tu ce crezi că trebuie făcut?

3. Bruxellesul vrea să elimine taxele excepționale în Ungaria. …?

4. Bruxellesul vrea să creeze ghetouri de migranți și în Ungaria. …?

5. Sprijinul financiar de la Bruxelles pentru organizațiile palestiniene a ajuns și la Hamas. …?

6. Bruxellesul intenționează să trimită mai multe arme în Ucraina. …?

7. Bruxellesul vrea mai mulți bani pentru a sprijini Ucraina. …?

8. Bruxellesul vrea să accepte Ucraina ca stat membru al Uniunii Europene. …?

9. Bruxelles dorește să permită intrarea cerealelor ucrainene modificate genetic. …?

10. Bruxelles dorește să desființeze Legea privind protecția copilului. …?

11. Ei vor să influențeze politica maghiară folosind bani de la Bruxelles și de peste ocean. …?

Cine sunt ei? Răspunsul la întrebare a fost vizibil prin publicitatea stradală (uneori purtând și însemnele FIDESZ, partidul de guvernământ), afișele având de obicei două imagini în centru, în atitudini care sugerează o amenințare: Ursula von der Leyen și Alex Soros, fiul miliardarului american George Soros.

Ei bine, la încheierea consultării, secretarul de stat Zoltán Kovács a declarat că 1,172 milioane de maghiari[13] au răspuns solicitării și au completat și transmis formularele pentru a participa[14], iar după trimiterea a circa 300 de mii de formulare, secretarul de stat Csaba Dömötör s-a grăbit să anunțe că 98% dintre respondenți consideră că Ucraina nu întrunește condițiile pentru a se alătura Uniunii Europene[15].

Aș fi curios ce răspunsuri au dat acești cetățeni ai Ungariei la întrebarea 11, mai precis ce au ales dintre variantele: „Ar trebui adoptate măsuri mai stricte – inclusiv o legislație mai strictă – pentru a combate traficul de influență străină” sau „Legislația actuală este adecvată”. Oricum, contează mai puțin, pentru că la finele anului trecut, în 12 decembrie, Parlamentul Ungariei a votat oricum propunerea guvernului lui Orbán privind „legea suveranității”, la care se referea și ambasadorul american[16].

Această lege prevede că organizațiile care se angajează în activități politice și primesc finanțare străină trebuie să se înregistreze ca „agenți străini”, copiind astfel o legislație similară aprobată în anii anteriori de Vladimir Putin. Pentru a controla finanțările partidelor și ONG-urilor, legislația recent adoptată de Parlamentul Ungar prevede înființarea „Biroului pentru Protecția Suveranității”, aflat în subordinea lui… Viktor Orbán. Pedepsele pentru încălcările constatate de acest Birou pot ajunge până la trei ani de închisoare.

Așa cum semnala recent și Adevărul, cetățeanul ungur este practic captiv într-un sistem care îl hrănește sistematic cu fiere și apoi îi livrează câte o „consultare publică”, pentru ca astfel guvernul Viktor Orbán să primească „încuviințarea populară” de a utiliza „instrumentul legitim de soft power” chiar împotriva intereselor sale, a libertăților cetățenești pe care le restrânge sistematic, sau ale inamicilor definiți de regimul Orbán și de amicii săi de la Est:

[Faptul că] Ungaria, sub actuala conducere a țării, s-a îndepărtat de standardele democrației, a fost semnalat în repetate rânduri de organismele europene. Dar altă problemă este că în Ungaria guvernul controlează cea mai mare parte a spațiului media, iar pentru locuitorii multor regiuni rurale și orașe mici, propaganda guvernamentală este, de fapt, singura sursă de informații despre evenimentele din țară și din lume. Dar acest sistem acoperă nu numai Ungaria, arată un studiu al Centrului analitic independent maghiar Capital Politic, citat de pravda.ua. (…)

Potrivit organizației Reporteri fără frontiere, începând cu 2022, guvernul și partidul de guvernământ dețineau controlul de facto asupra a 80% din mass-media din Ungaria. Cu toate acestea, dominația regimului asupra mass-media nu s-a produs din cauza mecanismelor de cenzură sau pedepsire a celor care nu sunt de acord cu autoritățile, așa cum se întâmplă de obicei în dictaturi. Guvernul lui Viktor Orbán a atins acest obiectiv cu ajutorul instrumentelor legale de piață. Monopolul mass-media este administrat personal de șeful de cabinet al lui Orban, Antal Rogán[17]. La ordinul său, imperiul mediatic controlat de guvern bombardează discursul public din Ungaria, inițiind campanii masive permanente în mass-media ungară. (…)

Imperiul mediatic al lui Orbán, care include, după cum s-a menționat mai sus, 80% din mass-media din țară, acoperă Ungaria însăși. Cu toate acestea, există, de asemenea, instituții media în limba maghiară în țările vecine cu minorități mari de vorbitori de limbă maghiară, în principal România, Slovacia, Serbia și Ucraina. (…) Încă de la căderea comunismului în Europa de Est, guvernele maghiare au făcut din unificarea simbolică și culturală a poporului maghiar din așa-numitul „Bazin Carpatic” o prioritate la Budapesta – așa numește Budapesta teritoriul din Europa unde există așezări compacte cu maghiari.[18]

CUI PRODEST?

Attila Kerekes, într-un articol pe care l-a semnat pentru G4Media[19], ne îndeamnă să luăm seama la istoria Ungariei, dacă vrem să înțelegem dualitatea moderat – radical ce pare să se manifeste în societatea maghiară în ultimii ani, de guvernare a FIDESZ.

La sfârșitul Primului Război Mondial, imperiul dual Austro-Ungar era pulverizat, iar la Budapesta Béla Kun (Kohn) reușea să preia puterea printr-o insurecție bolșevică și amenința armat inclusiv România, în încercarea de a cuceri teritorii prin care să unească Ungaria Sovietică cu Rusia Bolșevică în formare. Armata română a intervenit pentru a confrunta amenințarea și după mai multe lupte a reușit să învingă și să alunge armata strânsă de Kun și să ocupe Budapesta, pentru a facilita reinstaurarea ordinii și instalarea unui guvern democratic.

Acesta este contextul în care unora dintre foștii lideri ai regatului Ungariei le vine ideea de a oferi coroana maghiară regelui Ferdinand I-ul sau fiului său Carol al II-lea, deși în același timp au avut loc mai multe tentative ale lui Carol al IV-lea de Habsburg de a o revendica pentru sine (ultima în anul 1921).

Negocierile au fost duse în principal de contele Miklós Bánffy, care (în 1922) se stabilise în Transilvania și a avut mai multe întâlniri cu regele Ferdinand, la Sinaia. Despre aceste negocieri avea cunoștință, se pare, și amiralul Miklós Horthy, cel care a preluat conducerea Ungariei (ca regent) în 1920. Liderii principalelor partide politice din România s-au opus proiectului, chiar dacă negociatorii maghiari au insistat asupra ideii până în anul 1926.

Mi-am pus întrebarea de ce au insistat ungurii ca regele României să preia coroana Ungariei și de ce Miklós Horthy, care s-a opus ca aceasta să ajungă pe capul lui Carol al IV-lea de Habsburg, ar fi cedat-o lui Ferdinand I-ul sau lui Carol al II-lea? Dar și de ce fruntașii politici români s-au opus? Ca să nu mai aduc în discuție Dictatul de la Viena…

Răspunsul pe care istoria continuă să ni-l ofere, este, firește, legat de Transilvania sau, mai bine spus, de cum s-ar fi pus problema acestui teritoriu locuit în majoritate de români, care se unise cu țara, dacă regele Ferdinand I-ul ar fi acceptat propunerea maghiarilor, recunoscând implicit Regatul Ungaria, al cărui rege ar fi devenit, el sau fiul său Carol al II-lea.

Attila Kerekes crede că Viktor Orbán nu face altceva decât să repete istoria, că manevrele acestuia între Vest și Est aduc aminte de politica duplicitară a lui Horthy Miklós din al Doilea Război Mondial, adică, așa cum atrage atenția și George Friedman: „Strategia lui Horthy a fost să dea nemților ce trebuie și cât trebuie, pentru a păstra suveranitatea Ungariei. În timp, cu cât germanii s-au apărat mai cu disperare la aproprierea sovieticilor, a trebuit să dea din ce în ce mai mult. Nu și-a dat spațiul de acțiune, ci i-a fost luat”.

Dar de ce ar face, deliberat, Viktor Orbán o astfel de eroare în raport cu Vladimir Putin? Cu un posibil răspuns vine tot Attila Kerekes, care evocă semnele de întrebare din trecutul premierului maghiar ce pot conduce la concluzia că este șantajat de Kremlin:

Cert este că până la întâlnirea cu Vladimir Putin de la Sankt Petersburg din noiembrie 2009, Viktor Orbán a avut poziții anti Rusia foarte dure, inclusiv condamnarea invaziei Georgiei de către armatele lui Putin în 2008. „Politica Estică nu suportă autonomia, nu suportă independența și nu suportă libertatea” a declarat Viktor Orbán la 23 octombrie 2007, la adunarea FIDESZ organizată de Ziua Națională a Ungariei. „Nu ar trebui să permitem tinerilor care vin după noi, ca după ce noi am scăpat de cea mai veselă baracă a regimul sovietic, acum Ungaria să fie transformată în cea mai veselă baracă a Gazprom. Da, acestea sunt mesaje importante pentru viitor” a declarat pe 30 martie 2007, în discursul susținut cu ocazia celei de 19-a zi a aniversării FIDESZ.

Dar ce s-a întâmplat la Sankt Petersburg în noiembrie 2009? Cum se explică întoarcerea totală a lui Viktor Orbán în fața Rusiei? Unele interpretări sugerează că schimbarea de atitudine s-ar explica prin legăturile pe care le-ar fi avut Viktor Orbán cu serviciile secrete de dinaintea căderii regimului comunist, legături care ar fi condus până la o relație cu KGB.

Aceste interpretări nu au fost probate, și nici considerate a fi relevante în Ungaria de azi. Alte interpretări vorbesc despre un caz din 1994, când Semion Mogilevich șeful mafiei rusești, mutat la Budapesta în anul 1990, prin intermediul omului de afaceri Dietmar Clodo, a înmânat o servietă cu 1 milion de mărci germane lui Viktor Orbán. Dietmar Clodo confirmă ulterior acest fapt printr-un înscris, dar alte probe nu au existat până acum. (…)

Ce se poate constata este că avem o discrepanță, o disonanță majoră între poziția față de Rusia a lui Viktor Orbán de dinaintea întâlnirii din noiembrie 2009 cu Putin, și cea de după. Această disonanță majoră a născut suspiciunea că Moscova îl are la mână cu ceva pe Viktor Orbán.

Și uite așa, geopolitica se manifestă implacabil, iar istoria se scrie și ea sub ochii noștri. Sub ochii noștri larg închiși, ca să parafrazez un titlu de fim. Cui folosește? Rămâne de văzut. Până la urmă, anul 2024 este anul marilor alegeri. Până una, alta, mă gândesc să continui să-mi consemnez gândurile și în alte analize viitoare, trecând Atlanticul, cu opriri la Davos și München.


[1] https://abouthungary.hu/speeches-and-remarks/interview-with-prime-minister-viktor-orban-in-the-hungarian-weekly-mandiner

[2] https://www.businessmagazin.ro/actualitate/de-ce-a-ales-emag-sa-fuzioneze-cu-o-companie-din-ungaria-18025948

[3] https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/retail/foto-emag-lansat-langa-budapesta-cel-mare-centru-logistic-e-comert-regiune-primul-depozit-emag-il-construieste-afara-romaniei-una-dintre-cele-influente-femei-romania-preia-conducerea-21414179

[4] https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/retail/foto-primul-mesaj-al-noului-ceo-emag-ungaria-una-dintre-cele-mai-influente-femei-din-romania-preia-conducerea-cum-a-anuntat-profit-ro-21453571

[5] https://www.wall-street.ro/articol/Companii/304083/mol-romania-are-un-nou-ceo-cine-este-g-bor-mozga-noul-sef-al-subsidiarei-din-tara-noastra-a-gigantului-maghiar.html

[6] https://www.dw.com/ro/de-ce-blocarea-investi%C8%9Biilor-ungare-%C3%AEn-ardeal-nu-folose%C8%99te-rom%C3%A2niei/a-64849375

[7] https://adevarul.ro/economie/solutiile-ca-romania-sa-devina-o-mare-putere-2329551.html

[8] https://www.gandul.ro/economie/andrei-caramitru-a-anuntat-anul-in-care-romania-va-depasi-austria-stiu-ca-pare-science-fiction-20123798

[9] https://www.rfi.ro/politica-162273-radicalism-contra-valori-comune

[10] https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26803072-presedinta-ungariei-katalin-novak-noua-vizita-privata-romania-weekend-prelungit-familia-transilvania.htm

[11] Aici viziunea FIDESZ / Viktor Orban se întâlnește fericit cu cea a lui Donald Trump vezi aici)

[12] https://abouthungary.hu/blog/the-12th-national-consultation-has-launched-here-are-the-eleven-questions

[13] Deci cam 14,5% din totalul cetățenilor cu drept de vot din Ungaria

[14] https://abouthungary.hu/news-in-brief/state-secretary-1-1-million-have-filled-out-government-s-national-consultation-survey

[15] https://abouthungary.hu/news-in-brief/state-secretary-98-of-national-consultation-respondents-say-ukraine-has-not-met-conditions-for-joining-eu

[16] https://romania.europalibera.org/a/parlamentul-ungar-aproba-legea-suveranitatii/32728469.html

[17] https://www.politico.eu/article/viktor-orban-media-empire-hungary-election-antal-rogan-fidesz-propaganda/

[18] https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/premierul-viktor-orban-si-a-construit-un-imperiu-2329481.html

[19] https://www.g4media.ro/viktor-orban-in-capcana-schizofreniei-istorice-cum-ajunge-ungaria-sa-aleaga-din-nou-intre-vest-si-est-de-ce-este-autocratie-patronala.html

Distribuie acest articol

54 COMENTARII

  1. Ungaria este condusa de un partid nationalist, care il sustine pe Putin.
    In acelasi timp, Ungaria are numai partide care cred in tezele maghiromane (oricine ar fi). Un om care ar nega asa ceva, ar fi ostracizat imediat. Poate chiar linsat.
    Politica lor externa/economica este subordonata ideii refacerii Ungariei Mari. Pe fata.
    In acelasi timp, trebuie sa intelegem ca Ungaria a FOST AJUTATA DE TOT APARATUL FSB. SI ALIATII LOR. SI AU POSIBILITATI MULTIPLE.
    Romania condamna ferm orice incercare de afirmare a interesului national. (Oare de ce si de cine?) Mai ales in domeniul economic, dar nu numai. Romania are impotriva sa tot FSB si aliatii. Si de multe ori, agentii FSB sunt in conducerea Romaniei. SRI/SIE nu face nimic, in domeniu. Mai vin si pitigoi ca AUR etc., care toarna gaz peste foc.
    Si asta de 36 de ani…
    Posibilitati avem multe, dar nu se face nimic! Ba suntem exploatati chiar de vecini, care ne cumpara energia ieftin, noaptea, si ne-o revind scump, ziua.-?!!!- Chiar daca nu au iesire la mare, maghiarii atrag mai mult investitii decat noii…
    E de intrebat si UE/NATO de ce accepta investitii intr-o tara satelit al Moscovei si eurosceptica. Plus la marginea dictaturii. Dar nu cred ca va va conveni raspunsul.
    E de remarcat ca maghiarii au fost in guvernele de la Bucuresti aproape constant, din ’89, in timp ce romanii nu se apropie de parghiile puterii de la Budapesta. Iar daca se apropie, sunt mai catolici decat Papa.
    Poate ca e timpul sa schimbam cate ceva si pe cineva, de la Bucuresti. Mai ales intre politicienii si serviciile secrete. Fara sa alimentam AUR, de care are grija FSB.

    • Excelent!!
      Cu tot respectul cuvenit, problema sunt intelectualii, însă nu inginerii, medicii, invatatorii si profesorii de pe strada, ci cei care au posibilitatea să spuna ceva în public, care nu au decât două atitudini, ambele conflictuale: ori critică tot ce ține de români și de România (secta lui Boia), ori fac propaganda aurista/șoșocistă/vadimistă. Mă rog, mai există politicieni și servicii. Probabil că unii sunt teleghidați direct de ruși, ca V. Orban, și alții cu atitudinea morală moștenită de la educatorii lor proveniți dinainte de 89. MAE și diplomații sunt cea mai nereformată și comunistă structură, încă îl admiră pe ștefan andrei, deci nu au cum să înțeleagă istoria noastră și să fie patrioți.
      Nu avem o problemă cu persoana lui Putin, ci cu țara lui ivan. Intelectualii ar trebui să explice ce probleme avem noi de secole cu rușii. Numai așa va putea înțelege omul de pe stradă de ce să aibă o solidaritate aparte cu cetățenii de peste Prut, de ce îi ajutăm pe ucrianeni (deși chiar sunt dificili) și de ce putem muri fără NATO. Din 2014 măcar, ar fi trebuit ca toți responsabilii din vârful statului să explice ce avem noi cu rușii. Rușii își difuzează propaganda peste tot. Intelectualii noștri și șefii politici sunt de lemn sau jignesc istoria și țara lor.
      De 30 de ani ni se spune că românii sunt de vină pentru orice, că sunt altfel, și că toate frecușurile cu ungurii se datorează primitivismului nostru. În 90, ungurii se declarau de origine fino-ungrică și spuneau că vor cu Vestul și că noi îi tragem înapoi. Acum spun că sunt de origine turanică si că din punct de vedere genetic nu acceptă presiunile asupra lor https://www.g4media.ro/summit-ue-la-bruxelles-viktor-orban-a-ajuns-sa-invoce-genetica-ungurilor.html . Nu e prima dată că spun că au un AND special. Marius Turda, in Războiul sfânt al rasei (https://academic.oup.com/shm/article-abstract/28/1/216/1655900 ), arată că la tratatiivele de la Trinanon ungurii au sustinut că sunt superiori romanilor tot dpdv genetic (singur, nu se știa pe vremea aceea ce e ADN-ul, o parte din eugenie se confunda cu igiena, însă mai rămânea totuși altă parte clar eugenică/rasistă). Așadar, în timp ce aroganța și excepționalismul sunt o probleme vechi ale ungurilor, care nu țin de ADN, ci de cultură și educație, nouă ni se spune că ungurii au dreptate și să ținem capul jos că suntem neam de opincari.
      Altă problemă cu HU sunt hărțile.
      Istoricii români nu cunosc hărțile etnografice https://pangea.blog.hu/2019/12/13/rom_nia_mare_n_oglinda_h_r_ilor_etnografice_rom_ne_ti , care, cel puțin de la 1/2 sec. XIX arată că ungurii erau în minoritate pe aproape tot teritoriul stăpânit de ei (mai ales în Transilvania, dar nu numai acolo).
      De asemenea, trebuie să vedem harta conflictului din 1919 și țările care au fost contra lui bela kun. Nu am fost doar noi implicați militar, ci și în NV polonezii, cehii (care erau direct interesați ca bolșevicii ruși să nu se unească cu bolșevicii unguri) și în SV sârbii și francezii. Horty a venit din Vest. (I-am predat puterea, a devenit fascist, nu întâmplător, dar nu e vina noastră că HU nu a avut decât această ofertă). Lenin voia, ca Putin, să cucerească lumea pârjolind întâi totul. HU – aristocrați, muncitori și chiar preoți – a mușcat momeala bolșevică. AU și DE erau cât pe ce să pice și ele, că și atunci erau tolerante cu Moscova și nu le păsa de consecințe. Putin, ca Lenin în 1919, are nevoie de HU ca să ajungă în Vestul Europei. AU e în buzunarul lui, DE e cam pe jumate, și până la Atlantic rămâne doar Belgia, cu soarta ei. HU nu e problema Estului. Vestul trebuie să uite că Estul mai contează ca pavăză în calea barbarilor. Ideologic, Vestul e chiar mai vulnerabil ca noi, care suntem varză.
      E bine că s-a adus în discuție campania noastră din 1919. A fost extrem de binevenită. Împreună cu înfrângerea bolșevicilor pe Vistula, a adus mai multă pace în Europa decât toleranța cu care au fost tratați nemții, care le-a permis să se reînarmeze, cu ajutorul rușilor, și să facă și mai mult rău. Lucrul ăsta era clar în WW2, și de asta Aliații au decis să accepte numai capitularea necondiționată, nu armistițiu, nu alte nuanțe – acesta fiind, până la urmă, și unul dintre motivele pentru care am stat sub ruși 40 de ani și încă nu am scăpat de ei. Chestia cu pedeapsa prea dură aplicată învinșilor a fost trâmbițată de propaganda hitleristă, ca să justifice ura și agresiunea, și reciclată de Putin și Dughin, cu scopuri similare.

      • Interesantă postare. Voi adăuga numai că, din când în când, poporul maghiar este cuprins de nebunie, ca în 1848, 1919, 1940, 1956, etc. Azi are o nouă „cădere” și va păți ce au pățit în anii specificați mai sus. Și-au pus în cap toți vecinii, agitând veșnicele pretenții teritoriale. Singura lor șansă este un pact germano-rus ca în 1940 care să facă dreptate Ungariei. Numai că de data asta va fi invers, Hungaria ar putea pierde și ceea ce are….

  2. Mi-a placut aceasta analiza.
    Totusi, continua sa ma frapeze faptul ca in aceste interpretari de ansamblu nu se acorda importanta viitorului, unde viitorul sa vizeze zeci de ani de aici inainte, cu jaloane pe 2030, 2050, 2070, 2100. Pentru ca aceasta imi pare ca este scara de timp pe care si acesti oameni politici si-o tot plimba prin fata ochilor. Trecutul istoric fiind de fapt doar etalonul, sursa de intoxicare a maselor.
    Cred ca trebuie lucrat cu diagnostice clare ale prezentului care sa duca spre scenarii de viitor, totul pe baze stiintifice, masurabile, cuantificabile. Zic ca o asemenea abordare ar avea potentialul sa puna serios sub semnul intrebarii retorica practicata de Orbani & co, imbibata de mult emotional indus de privirea orientata spre trecutul glorificat.
    Daca ma uit prin aceasta lentila, Ungaria are intradevar ca optiune o politica agresiva de control in Transilvania, Banat si Transcarpatia, si din simplul motiv ca are nevoie de acces la resurse pe viitor.
    Exemplul 1: aceste zone vor avea in continuare apa, vor putea sustine agricultura, vor avea premise de dezvoltare mai bune decat spatiul panonic, unde se preconizeaza deficit de apa & risc ridicat de secete. Sa controlezi „soft” aceste zone, sa ai proprietati de pamanturi si cladiri de patrimoniu, toate acestea iti intaresc pozitia in zona, pentru anii care vin.
    Exemplul 2: o resursa minerala care nu e tinuta sub control bine de statul roman, dar care e foarte importanta: balastul. Aceste teritorii au rauri cu nisipuri si pietrisuri, in Ungaria materialul transportat de rauri este dominant fin + in urma exploatarilor din trecut nivelul panzei freatice a scazut foarte mult. Ceea ce devine un factor de risc, mai ales in conditiile schimbarilor climatice. De ce amintesc de asta? Pai de unde a importat balast Ungaria pentru autostrazi? Cat din acel material a provenit din Romania? Iar intr-o proiectie de viitor, e clar ca acest areal devine o sursa importanta de balast in regiune, atat pentru reconstructia Ucrainei cat si pentru constructii viitoare care probabil vor reinventa orasele si asezarile mai mici, plus – in caz de migratii masive in regiune – noi asezari. Un acces la astfel de resurse e ceva ce ai putea sa iti doresti pentru economia ta din viitor.
    Ar fi interesant de facut o analiza a resurselor din regiune si cum sunt pliate investitiile guvernului maghiar pe acestea. Poate imaginea se clarifica mai bine.

    Cum spuneam, Ungaria are in prezent o optiune pentru politica agresiva. Dar e doar una dintre mai multele sale optiuni. Romania poate oferi alternativa, prin optiunile pe care le avanseaza ea in regiune. Ori ce optiuni poate avansa Romania ? Doar cele care au la baza o buna cunoastere a propriilor atuurilor + bune proiectii de viitor.
    (De exemplu – ai mult balast si te arunci in exploatarea lui urmarind toate oportunitatile de pe piata. Dar daca o faci haotic si fara masuri de protectie, iti scade panza freatica, iti poluezi sursele de apa plus distrugi raurile si ecosistemele lor – o serie de feedbackuri pozitive nu foarte greu de anticipat in ce infundaturi te pot baga. Ai nevoie de o proiectie cu viziune despre unde si cat balast exploatezi in urmatoarele decenii.)
    Dar clarificandu-si toate aceste aspecte, Romania poate sa impuna directia negocierilor si colaborarilor de sustinere reciproca. Ungurii sunt foarte buni profesionisti. Romanii trebuie sa fie la fel si mai buni. O negociere cu cartile pe masa, facuta cu proiectii clare, pragmatice, nu poate fi decat un castig pentru toata lumea. Pentru ca – sunt de acord cu ce spunea Maia Sandu la Timisoara – aceasta parte a lumii nu poate fi o zona gri. Nu o vrem o zona tampon, macinata de conflicte, intre doua lumi cu standarde diferite. Daca viitorul ne va pozitiona pe contactul dintre aceste doua lumi, deopotriva romani si unguri prieteni, esential este ca acest contact sa fie transant, cu noi de partea lumii democratice. Cu tot ce deriva de aici.

  3. Nu știu dacă nu cumva Putin i-a promis ceva lui Orban la întâlnirea din 2009. Aș înclina pentru varianta asta în locul celei cu șantajul. Ce i-a promis? Se poate lesne ghici, visul cu Ungaria Mare nu i-a părăsit niciodată pe vecinii noștri.

    • PUTIN nu i-a promis nimic lui ORBAN. Toate ”promisiunile” au fost transmise si negociate deja la MALTA (perechea noua a rimei IALTA)Gorbaciov si RUSIA lui ANDROPOV le-au formulat abil si pe indelete după ani buni de studiere si analiză.S-a luat în calcul cu mare atenție pînă și reactia colectiv psihologică a mulțimii La Malta s-au distribuit doar ROLURILE.ȘI , cin să fie ,cin că fie altcineva mai bun in rol decît UNGARIA ? NIMENI !!AȘA SE EXPLICĂ de ce Ungaria si-a deschis ultra generos frontiera cu AUSTRIA in sept 1989, ca nu după multă vreme toata partida de domino să cadă in aclamațile entuziaste la ZIDUL BERLINULUI ! GORBI ! GORBI ! GORBI ! se striga de nereprimat în tot Occidentul . Chestia e că șandramaua putea să și reușească dacă nu interveneau comunișții ” real politici„ în CRIMEIA care au dat peste cap totul. ACUM ? Acum ce se întîmplă de fapt ? Trăim pur si simplu ca in zilele miscării muncitorești germane SPARTACUS a lui KARL LIEBNECHT și ROZA LOUXEMBURG. Cu deosebirea că perioada e mult mai indelungată . Emoțional ,cel mai mult .

    • Ce i-a promismPutin lui Orban ? Mai nimic !! Doar TRANSILVANIA ! Si pentru Transilvania Orban si oricare unguras va pupa cu eul lui Putin VESNIC !

  4. Cât va fi lumea Lume, Hungaria va considera România dușmanul ei etern.
    Geopolitic vorbind, pentru mine este evident că în Europa există o axă revizionistă și revanșardă formată din Germania, Austria, Hungaria și Rusia. Timp de 30 de ani, această axă a lucrat împreună pentru o Europa de la Atlantic la Pacific, cu acceptul rușinos al Franței. Cine se pupă duios cu Putin? Păi tocmai Kohl, Schroeder, Merkel,etc dar și Austria, Hungaria și Franța.
    România și Polonia se aflau în acest malaxor germano-rus, ca în 1939 cu pactul Ribbentrop-Molotov când TOATĂ Europa de Vest a fost hăcuită, Hungaria fiind unul din marii câștigători. Se voia, din nou, același scenariu. României se pare că i s-a zis: vreți Moldova? Atunci trebuie să le dați maghiarilor o parte din Transilvania.
    Din nu știu ce motive(poate din cauza bazelor militare americane…), Germania a făcut stânga-mprejur, dar a asmuțit cățeii Austria și Ungaria contra statelor din Est. Deocamdată au preluat Slovenia și Croația și fac presiuni imense contra Cehiei, României și Bulgariei tocmai pentru „spațiu vital” în Est. Și nu au cum ajunge in Est, spre „prietenele” Rusia și Turcia decât prin România.
    Cam ăsta este după părerea mea momentul geopolitic actual. Respectiv ca România să accepte de bunăvoie suzeranitatea germano-austro-hungara.

    • La nivelul anilor ’80-’90, a existat o axa revizionista, care cuprindea Germania, Austria, Ungaria. Rusia era subiect de impartire, nu putea sa ceara ceva.
      Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Germania a iesit din axa si a revenit Rusia neoimperialista.
      Noi am fost tot timpul potentiale victime. Tinta agresorilor revizionisti. Am reusit sa scapam in anii ’90.
      Ramine sa vedem daca NATO si UE ne pot apara de noul revizionism (Rusia, Ungaria, Austria).

      • Am mai scăpat si in 44, poate mai scapam odata când Md fie intra in UE fie se reuneste cu noi. Cumva tot scapam de la 1859 încoace. N-as fi atat de pesimist dar intradevar, e bine sa ne pazim!

    • Prostii, geopoitic probleme sunt cu altele. Nu sunt noi, sunt cele vechi, raspandirea islamului in Europa.
      Ar fi cazul sa ne europizam impreuna cu ungurii care se opun acestei tendinte.
      Intre constiinta de sine si autoafirmare diferentele sunt mici si numai cine crede in el insusi se poate afirma si poate deveni model pt altii.
      Daca privim la Europa lucrurile ar putea sta la fel numai ca Europa este pe nicaieri.
      Stiti cum, e ca in fotbal, poti castiga la fotbal contra unei echipe mari numai daca ai incredere in propriile calitati si este dispus sa urmezi drumul propus. Daca ramai anchilozat de frica in fata adversarului nu ai nici o sansa de castig.
      Ce s-ar fi intamplat daca Ucraina ar fi urmat drumul din urma si de frica l-ar fi lasat pe Putin sa-si faca de cap ? Asa si cu Orban nu are frica de Europa.

  5. Bun articolul, ca de obicei. Vad ca se modifica unghiul de abordare si pe contributors, e un pas inainte pe drumul(dureros) de acceptare a noilor realitati. Ungurii au o strategie noi nici macar un business plan nu avem(al nostru, nu al „partenerilor”).

  6. „11. Ei vor să influențeze politica maghiară folosind bani de la Bruxelles și de peste ocean. …?” In ce sens s-o infleunteze, sa ramana cat de cat ancorata in aliantele occidentale si sa impiedice o orintare totala catre Rusia sau China? OK, atunci Orban este liber sa iasa din UE, NATO si sa blocheze investiile americane in Ungaria. Sa vedem unde va ajunge Ungaria astfel. Pe termen lung, va fi rau atat pentru Ungaria, cat si pentru UE/NATO.
    Oricum, UE se apropie prea mult de Rusia si China, nu mai era nevoie si de Ungaria sa destabilizeze de tot Europa. Pe de alta parte, Ursula se comporta precum o dictatoare la Bruxelles, iar consilierii si alti comisari o numesc „regina”. Individa asta macabra probabil ca este omul lui Putin la Bruxelles, avand in vedere politicile autoritare pe care le adopta si le aplica in UE. Dictatoarea din Berleymont a starnit furia Frantei, Germaniei, precum si chiar a lui Borel, asa cum este el saracutul. Daca pana si Borell este exasperat de „regina”, inseamna ca este ceva in neregula, iar UE se transforma in dictatura pe zi ce trece. Este o realitate, insa asta nu inseamna ca Orban are dreptate cand vrea sa interzica investiile private (!) occidentale in Ungaria. Una este politica marxista a UE si alta afacerile din mediul privat.

  7. Chiar daca ne ferim de a spune cuvinte Ungaria zilelor noastre ,cea condusa de catre Victor Orban , isi apara cu dintii interesele ei seculare interese ce nu corespund si nu se alinieaza Europenismului acceptat de intreaga suflare Europeana ce este acum parte a UE si nici de multe alte natiuni ce vor fi parte a UE in curind .Atila este in viziunea maghiarilor singurul conducator din lume ce nu a fost invins niciodata de nimeni (doar dragostea i-a venit de hac)si Orban de Budapesta vrea sa repete isprava .Romania este in alta situatie .Romania a mutat extrem de bine si s-a aliat in acest moment cu Ucraina si Rep.Moldova joc ce practic opreste Ungaria din visul ei expansionist oferit cu atita darnicie de catre Putin si Trump .Putin a oferit, inca de la inceputul conflictului din Ucraina , distrugerea Ucrainei si preluarea tuturor teritoriilor ce cindva au apartinut altor natiuni (promisiune stiuta)fapt ce ar fi dus la distrugerea UE. Polonia ,Romania au ramas insa consecvente deciziei UE ce nu permite contestarea granitelor si care a oferit tuturor Pacea mult visata .Orban de Budapesta a inghitit in sec .Desigur exista si in Romania multi cetateni ce si-ar fi dorit alipirea unor teritorii ce apartin Ucrainei in acast moment dar evident proverbul romanesc (ce-i in mina nu-i minciuna)nu ne-a lasat sa mergem in tandem cu Ungaria cea care a fost parasita si de fostii ei prieteni din Visegrad oferind lui Orban singularitatea bautului de cafea undeva la Bruxelles .Politica romanesca in care Iohannis a fost si este „fauritorul ” a demantelat toate miscarile Budapestei ce au fost si sunt extrem de vizibile chiar acum . Orban de Budapesta si UDMR au dorit sa realizeze in Romania apartita unei Enclave (poate intelegeti ce ar fi insemnat aceasta aparitie la nivel administrativ si juridic ) numita Tinut Secuiesc .Nu le-a reusit .Presedintele Iohannis i-a oprit de doua ori .Prima data in mandatul Dragnea si a doua oara chiar acum .In paralel , o trecuta alianta ,subtila, a lui Kelemen cu Barna si Orban fost PNL, a incercat sa limiteze competentele Presedintelui Iohannis (70 la suta dintre legile noi propuse au fost respinse de CCR la solicitarea lui Iohannis) si sa transforme Romania intr-un stat Iliberal cu ajutorul PSD-Dragnea .Nici asta nu le-a reusit .Ce doreste acum sa faca Moscova si Budapesta este vizibil .UDMR iese de la guvernare si isi canalizeaza toate fortele, punctual, (stie ca nu va intra in noul Parlament )catre impunerea in alegerile Prezidentiale a unui Presedinte agreat de Moscova. Kelemen ,Orban fost sef al PNL, Barna de la USR , Tomac exbasistul ,Sosoaca si Ciolos de la Reper impreuna cu Orban Budapesteanul se pare ca doresc a-l sprijini pe Simion(AUR) in turul doi al alegerilor Prezidentiale .PSD asteapta rezultatele alegerilor Europarlamentare si va incerca , daca PNL , nu obtine peste 20 de procente, vot exprimat ,sa schimbe barca .Daca se intimpla asa si daca Trump cistiga alegerile din SUA Romania are in fata o extrem de dificila alegere .Indiferent de ceea ce se va intimpla in SUA J.R.Biden si-a facut partea sa de intelegere cu UE .Acum este rindul nostru .Daca UE reuseste sa opreasca Rusia in Ucraina si sa ofere Chinei o intelege economico – militara avantajoasa acum cind Rusia s-a dovedit neputincioasa la nivel militar atunci Ungaria va pierde totul .In februarie vom vedea adevarul .Daca Ungaria nu accepta oferta UE (50 de miliarde de Euro) atunci ea va fi ocolita si toate celalalte natiuni din UE vor oferi in ritm extrem de sustinut tot ceea ce Ucraina are nevoie .Practic in acel moment totul se reduce la a nu lasa Rusia sa avanseze spre Nipru .Cit despre Trump vedem cum abia obtine „ cu chiu cu vai ” 50 de procente vot in Iowa si asta dor pentru ca De Santis inca vrea sa il sprijine pe Trump (perdant fiind inca participa)el nemaiavind nici o sansa .Daca De Santis renunta atunci Trump este in pericol si Halley poate cistiga nominalizarea .Oricum ar fi J.R.Biden il va invinge usor pe Trump care nu are decit 50 de procente vot republican iar cei care nu l-au votat din prima nu il vor vota niciodata .Occidentul in integralitatea lui se va opne lui Trump.Influenta Occidentului unit in SUAnu este de neglijat .J.R.Biden a cistigat si multumita acestei forme de influenta ce nu s-a manifestat in cazul doamnei Clinton ce era considerata, la vremea respectiva , cistigatoarea .Trump nu poate desfiinta NATO. Trump nu poate lua „piinea de la gura ”milioanelor de soldati americani aflati peste tot in lumea larga si nici nu poate renunta la ajutorul oferit UE si Ucrainei SUA neavind nevoie de un alt neprieten .Va imaginati retragerea celor 100 de mii de soldati aflati impreuna cu familiile lor, la a treia generatie in Europa si ce ar face acesti citeva sute de mii de cetateni daca Trump le va ordona plecarea ? Trump doar joaca o carte politica ce ii poate permite cistigarea alegerilor .In rest nu poate face decit „ZIDUL”.

    • Attila nu este stramosul maghiarilor. Vedeti „Pe urmele lui Gingis Han”. O gasiti la editura e.Creator. Va lamuriti acolo, ca nu este mare. Special conceputa ca ajutor pentru iubitorii de istorie, care vor sa cunoasca -rapid- o situatie prezentata contradictoriu in mass-media. E buna si pentru istorici, caci prezinta situatia din Mongolia. Nu au fost multi pe acolo.
      Attila a fost batut la Campiile Catalaunice de Aetius, de i-a sunat apa in cap.
      Attila n-a murit otravit. A avut un AVC combinat cu hermoragie nazala. Firesc pentru virsta si alimentatia sa, mai ales ca in ziua nuntii a mincat si baut din plin. Ca oamenii de atunci nu stiau medicina… e firesc. Dar ca populimea maghiaromana de azi inghite povesti din astea, e ridicol.
      In rest, nu cred ca se merita sa discutam. Chestii cu pielea ursului din padure…

      • Ca-concluzie, de fapt, bautura i-a venit de hac lui Attila.
        Ca sa zici ca „dragostea” inseamna sa ai un simt al umorului de telenovela. Si un tertip de a transforma o moarte rusinoasa in ceva romanticoieroic. Ar trebui sa apreciem efortul 🙃

      • #Mongolul
        Nu, domnule, nu a fost defel batut de Aetius. Batalia a fost suspendata la lasarea intunericului iar noaptea soldatii romani au vazut tot timpul focurile aprinsa in tabara lui Attila. Dimineata, cand ceata se ridica, Aetius constata cu stupefactie ca Attila si armia lui disparusera. Neant… Nimic… Parca in ajun nu se intamplase nimic! Ei, hunii, apar mai tarziu in campia Pannonica, fara ca parcursul lor sa poata fi reconstituit. Aflam apoi, din gesta triburilor germanice, ca Attila apare la curtea nibelungilor, unde se casatoreste cu Crimhilda, vaduva lui Siegfrid. Mit sau realitate, nimic nu spune ca Aetius a obtinut victoria pe teritoriul francilor.

    • Atila n-a fost invins „niciodata de nimeni” ?? Pai – daca bine ne-aducem aminte” – cel numit ULTIMUL ROMAN – pe undeva prin Campiile Catalaunice i-a tras o mama de batae lui Atil de nu si-a vazut fundul fugind ! Ba de atunci „s-a stabilit pe la Buda ” – tot camie – dar Panonica – ca asa le-a placut totdeauna hoardelor barbare, navalitoare, inclusiv hungurilor !

  8. Ungurii stiu sa faca politica. Si cei din Ungaria si cei din Romania.
    Asta cu punctul de intalnire dintre Est si Vest se traduce cam asa: banii n-au miros, sunt bineveniti, de oriunde ar veni ei. Dar, cum nimic nu-i gratis, pe Pamant, banii vin cu niste obligatii fata de investitori. Cata vreme poti jongla cu toate obligatiile, e in regula. Problema apare atunci cand te trezesti ca ai prea multe mingi in aer.
    Dupa mine, Ungaria este o vulnerabilitate majora, pentru UE si pentru NATO, in contextul in care „cortina de fier” se va muta in Ucraina. Ungaria si Austria constituie o enclava, care face jocul Estului, in toleranta Europa. Foarte probabil ca Ungaria, alaturi de rusia, a pus umarul, intr-un mod ocult si condamnabil, la evenimentele din decembrie ’89, de la noi. Poate ca, dupa ce Ion Ilici Iliescu va trece in nefiinta, oarece documente desecretizate, din „dosarul revolutiei”, vor mai face lumina in unele chestiuni.
    Cat despre politicienii romani, infiltrati de agenti de influenta ai rusiei, Chinei si mai-stiu-eu-cui, par incapabili de a-si face datoria fata de natiunea romana.
    Daca nu ar fi ridicat NATO din spranceana, pentru acces eficient la granita de Est a Aliantei, politicienii romani si acum s-ar fi balacit in studii de fezabilitate, licitatii trucate, contestatii, balbaieli si alte tehnici ticaloase din manualul „Cum sa evitam sa facem drumuri, in Romania”.

  9. Deocamdata investiile mari se opresc la unguri si mai putin in Romania inclusiv cele militare. Orban cu toate bubele pe care le are in cap isi vede in continuare de treaba si are destui sustinatori mai ales din partea spectrului si presei de dreapta, nu extrema, si este invitat de onoare fie la simpozioane, fie ca acorda interviuri. Orban este doar „bad guy” pt presa mainstream in rest ramane frecventabil.

    • Asa o fi cum ziceti „cu investitile” – Dar PIB-ul Romanei a ajuns in 2023 la vreo 350 Miliarde de US$ ! Iar al Hungariei ….. mai va ! In Est Europa doar Polonia depaseste Ro la PIB Simasta cu toata PERMANENTA atentie a PSD & Haita care din 1990 nu au avut alta politica, decat distrugerea industriei si economiei nationale ! Ori ce „pesedist” sau cum dreaq le mai fi fost zicand – s-au ocupat numai de FURT – VANZAREA (de fapt DAREA DE GEABA CONTRA MITA – CIUBUC ! a resurselor , industriei) si oricaror altor bunuri mobile sau imobile ale statului roman ! Sa ne amintin de pupilul lui Ilici Iliescu – A. Nastase, care a DONAT petrolul – industria petrolifera si INTEGRAL toate terenurile aferente – PLUS, bomboane pe coliva, doua Combinate Petrochimice -. Cui ? Austiecilor care n-au avut nici petrol vreodata si nici experienta-expertiza in petrol ! Si cu ce pret ? Cau cat a fosy castigul austriecilor pe urmatoarele 12 luni ! Ba – IPOCHIMENUL Nastase – ne explica cu ton poarintesc „cum ne-a scapat el de URIASELE PIERDERI PE CARE PETROM LE PRODUCEA Romaniei ! Sau Combinatul Siderurgic Galati – Contract semnat la Londra ( ??? intre un indian si statul roman??) …. Lista lunga de banditisme – marca 100% politice ! Si ar trebui sa ne intrebam : De ce i-am dat afara pe americanii ce cautau gaze de sist ? Vezi minciunica Ponta ! Ca sa cumparam cu CELE MAI MARI PRETURI de la GAZPROM ? De ce am amanat atiti ani EXPLOATAREA GAZELOR DE MARE ADANCIME din Marea Neagra ? Amanare DATORATA TOT PSD – dar si OMV-Austria (colonie rusa-sovietica)
      Trebue pus degetul pe rana si spus TOT ADEVARUL ! Campanie de presa cu multe si detaliate articole explicand romanilor tot ce s-a intamplat si – mai ales – ce se va putea intampla, daca Rusia-Hungaria-Ausria si alti tradatori si BANDITI DE CLASA MARE vor castiga partida sangeroasa din Ukraina ! Restul ? Sunt vorbe, vorbe si iar VORBE GOALE !

    • Teritoriile Elvetiei, Luxemburgului si altor state sunt si mai mici decat cel al Ungariei sau Transilvaniei. Asta nu-i impedica pe maghiari sa fie cu ani buni inaintea rumanilor, care au pamant de n-au ce face cu el dar n-au drumuri, canalizari si au ramas incremeniti in timp. A se vedea Romania profunda, adica Moldova si sudul tarii, ca cea vestica, mandria tarii in fata streinilor, nu prea are nimic autentic romanesc in dansa.

      • Io zic sa circulati un pic pe drumurile nationale din ungaria. Autostrăzi si drumuri expres da, au, bravo lor dar drumuri nationale care sa arate in halul asta in ro nu mai gasiti de multi ani! Mai mare rusinea.si sunt in starea asta de peste 10 ani! De cele judetene nici nu mai vorbim. Pur si simplu iti rupi masina.

    • Poate nu stiati : In Siberia exista un „Teritoriu Autoom Evreiesc” – cu limba oficiala IDISH ! (in timpul WW2 „se zice” ca traiau acolo cateva zeci de mii de evrei ! Acum ? ….)
      Daca Orban are nevoe de „spatiu vital” – si daca este asa de prieten cu Putin si – CHIAR – iubeste „din toti boshogii” Rusia – sa aranjeze cu „pretenul Putin” stramutarea ungurilor intr- „Mare – Mare Raspublica Hungureasca” pri Siberia de este – foarte slab locuita ! Ba – ca sa-si mareasca si numarul supusilor – ar putea sa- ia si pe ungurii+ secuii care tanjesc dupa „autonomie” ! Si-o sa le dea Putin autonomie, de nu vor putea sa o duca !!
      PS – Nu sunt rau ! Nu sunt anti-ungar (avem, prin alianta si membrii de etnie unguri in familie) nu le vreau RAUL – dar asta „cam” vrea Orban ! Asa ca fie cum vrea … prostul !

  10. D-le Felea,
    va felicit ptr.art.! Mai ales ptr.acele părți care evocă apropierea, de facto, dintre Hu&Ro.
    Sincer, nu știam despre proiectul de propunere a coroanei Hu ptr.Ferdinand I. Dar mi se pare semnificativ ptr.ceea ce înseamnă realism politic cu un accent ptr.wishfull thinking. Nu sunt naiv ptr.a nu-mi imagina că propunerea/negocierile vizau păstrarea unei influențe sau chiar un oarecare cuvânt de spus in afacerile transilvane. Așa e.
    Dar…..nu e mai puțin adevărat că dacă procesul s-ar fi înfăptuit istoria arăta altfel. Eu cred că mai bună pe alocuri.

    In sensul acesta complementaritatea amintită de dvs.a economiilor Ro&Hu ar trebui să facă niște politicieni Ro.sa îndrăznească propuneri de tip Schuman. Acum suntem in UE.
    Ar fi rău să avem un tip de aranjament Cooperare întărită pe anumite domenii ?!?! Eu zic că nu.
    Așa cum Fr.a arătat deschidere dupa ww2 când suspiciunea era maximă așa am putea demosntra și noi.
    Poate e momentul unei apropieri lucide, pragmatice și relaxate/neindarjite.
    Poate că astăzi engleza e federalizantă, dar cum ar fi ca școlarii din Hu să primească niște noțiuni elementare de ro.si școlarii ro.notiuni elementare de hu.?
    Cum ar fi să vorbim despre istoria noastră comună așa cum a fost fără să rămânem cantonați într-un naționalism păgubos ptr.ambele popoare ?!?
    Avem astăzi un exemplu teribil de ceea ce înseamnă instrumentalizarea naționalismului ptr.scopuri politice/geopolitice in UKR. Indiferent cât l-am înjura noi pe Putin și cât de intransigenți am fi fapt e că și naționalismul UKR poartă o răspundere importantă. Whatever……

    Reconcilierea franco-germana s-a realizat in ciuda suspiciunilor reciproce majore.
    Nu vorbesc germană și nu urmăresc viața politică din DE, dar o urmăresc pe cea din FR.
    Vă rog să ma credeți că nici astăzi unele personalități politice nu au depășit ranchiuna anti-germana. Bizar dar real.
    De multe ori nici nu înțeleg ce i se reproșează DE, uneori e aproape fățiș: succesul economic!
    Deci lucrurile nu sunt mereu roz. Nu! Dar un realism politc firesc face ca lucrurile să meargă înainte, să progreseze.

    Probabil că unii mă vor acuza de naivitate. Dar si Schuman in ’50 a fost acuzat de naivitate….. Uite că un pic de wishful thinking nu strică.

    P.S. ptr.amatorii de denigrări rapide și suspiciuni de tip ortodoxie vs. catolicism: după știința mea sunt ro.100%, atât cât poate fi un român obișnuit.

  11. Istenem! Dumnezeule mare! Traiesc in Ungaria de peste 20 de ani, si sunt socat de cat de superficial si unilateral e articolul. Il cunosc personal pe unul din CEO-ii mentionati in articol, iar firma mea are relatii de afaceri cu unele din firmele mentionate

    In primul rand, de atata bine, tineretul maghiar emigreaza ca nicicand inainte in ultimii zeci de ani. Inflatia e cea mai mare din EU (chiar dupa manipularea in jos a cifrelor de catre Instirttul lor de Statistica si Banca Nationala), oamenii traiesc tot mai rau. Drepturile omului (nu doar LGBT, dar si dreptul la informatie, de exemplu), sunt limitate, presa fiind 80% sub control FIDESZ. Propaganda pentru facutul de copii rivalizeaza cu cea din vremea lui Ceausescu. Educatia in scoli este sub orice critica (cu accent pe nationalism, victimizare, si cu introducerea in programa scolara a unor autori fascisti). Antisemitismul e in crestere, de antieuropenism stie toata lumea. Prietenia lui Orban cu Putin, Erdogan, Xin Pin si o pleiada de mici dictatori Asia Centrala e de notorietate. Biserica (in special cea reformata) duce o propaganda continua in favoarea Fidesz, in ciuda Orban si cei din jurul lui se pretind mari catolici si merg weekend dupa weekend la slujbe.

    Serviciile medicale din Ungaria sunt in criza continua de ani de zile. TVA e 27%
    Infrastructura (sosele, linii ferate) este in degradare maxima, in lipsa de fonduri, care sunt destinate programelor de stimulare a natalitatii sau a voturilor de peste hotare (vezi mai jos)

    In al doilea rand, autorul trece sub confortabila tacere subiectul coruptiei endemice in Ungaria: ginerele si prietenul din copilarie ai lui Orban (utimul un instalator de gaz semi-analfabet) sunt in top 10 cei mai bogati oameni ai tarii (imbogatiti peste noapte – in cativa ani). Spre deosebire de Romania, Orban nici macar nu mai simte nevoia sa isi ascunda averea sub numele unor intermediari necunoscuti, ea ne este fluturata sub nas fara rusine. Toata tara, de la banci la autostrazi, de la energie la firme de taximetrie, de la cluburi de fotbal la imobiliare este in mainile acolitilor Fidesz. Marile corporatii sunt fie silite sa plece din Ungaria (faceti o cautare legate de firme care au plecat, vandut, vor sa plece), fie, pentru ca sa ramana si sa fie scutite de nenumarate vizite de la autoritati (gen taxe, Banca Nationala, Oficiul Fortelor de Munca, samd, care INTORDEAUNA vor gasi ceva in neregula) sunt obligate sa plateasca taxe de protectie deghizate sub forma de „pact de cooperare cu FIDESZ” sau, foarte simplu, supra taxe pe profit.

    In al treilea rand: jumatate din votantii maghiari NU voteaza cu Fidesz. Rezultatele covarsitoare din alegeri sunt pe de o parte datorate modificarii constitutiei in asa fel incat partidul cu voturi majoritare mai primeste inca zeci de mandate. Pe de alta, voturile pentru Fidesz vine exact din zona subcarpatica (Ro, UKR, SRB, SK), unde minoritatea maghiara a promit cetatenie cu milioanele, si, prin programele FIDESZ mentionate in articol, sunt manipulate sa voteze cu Orban. E echivalent cu presupunerea ca Guvernul Roman ar investi masiv in Moldova si Ucraina si Timoc, in DEFAVOAREA investitiilor interne, ca sa primeasca voturi de acolo.
    Orban stie foarte bine ca suportul lui in Ungaria scade (populatia de pensionari nostalgici care il divinizeza si mai viseaza la Ungaria Mare scade inevitabil prin deces, iar cei mai tineri isi pierd dragostea pentru el cand se uita in portofel si la pretul gazului – cel mai mare din EU), motiv pentru care se bazeaza pe nationalismul minoritatilor maghiare frustrate din afara Ungariei ca sa isi asigure voturile. Dar nici asta nu mai tine chiar asa bine – nu ar strica sa intrebati niste intelectuali maghiari din Tg Mures sau Cluj care e parerea lor despre Orban. Probabil 1 din 3 il detesta. Din pacare, ei nu ies la vot, desi au cetatenie, in vreme ce fiecare secui care nu a calcat in viata lui in Ungaria va merge disciplinat la vot pentru Fidesz, ca asa ii zice si sufletul, si primarul, si popa.

    Patru: prefer sa ma incred in analizele si parerile Ambasadei Americii in Ungaria, si in mefierea UE fata de Orban, decat in delirurile lui Balázs Orbán, acest tanar si mic (la propriu si la figurat) Dughin al Ungariei

    Cinci: Novak Katalin e o toapa arivista gen Firea, comparatia cu Sisi e ridicola. As mai scrie, dar nu mai am chef, nici aer. Plus, la cum e scris articolul, nu sunt convinsa ca autorul nu o considera pe Firea o mare doamna.
    (totusi: sotul doamnei Novak e o persoane cheie in Banca Nationala a Ungariei, iar FIDESZ nu considera in niciun fel asta drept conflict de interese. Ah, si recent primul domn a si fost promovat in grad avansat de ofiter in armata. Nu se stie niciodata cand asta va fi util in viitor)

    • Deziluzia grandorii am văzut-o deja la Tito și fratele lui Ceaușescu. Se pare că sunt de aceeași rasă comica balcanoida ca Orban.
      (Erdogan și Putler suferă de alte iluzii și nu sunt hazlii deloc!

    • Și eu cred că Ungaria se îndreaptă spre dezastru. România ar trebui să ajute Ungaria să se prăbușească mai repede. Numai că, deocamdată, Ungaria este ținută în brațe de Germania și tolerată de Comisia europeană.

      • Na, pai „autoritatile” statului roman par a se simti confortabil sa cedeze initiativa in teritoriile cu cetateni de etnie maghiara (sau supusi maghiari) chiar cu riscul punerii in pericol a cetatenilor – vezi cazul acelui Internat, a carui cladire se vedea cu ochiul liber ca trebuie consolidata, dar care s-a prabusit in asteptarea finantarii promisa de catre Orban. Finantarea fiind defazata, pentru ca planurile lui Orban au alte repere de timp decat studiile de rezistenta… cladirea s-a prabusit si doi tineri cetateni ai Romaniei si-au pierdut viata.

      • Sunteti rau. Chiar daca nu pare, soarta celor doua tari e destul de strans legata. Romaniei ii va merge mai bine daca si Ungariei ii merge bine si invers. Politicienii vin si pleaca, cu toate ca unii fac totul ca sa se inscauneze pe viata prin orice mijloace, dar popoarele raman cu bune, cu rele. Trebuie sa avem grija sa avem numai bune. UE e o sansa mare. Sa nu o irosim. Altfel ne asteapta paruiala fara de sfarsit si arbitrajul unor capcauni ca putin. Orban va pleca si el pana la urma, sper ca politica lui sa nu fie urmata si de Romania.

        • NU! România trebuie să considere Ungaria un buboi în Europa Centrală. Buboi care trebuie extirpat prin orice mijloace.

        • E adevărat. Soarta Pomaniei ca cel mai sărac, înapoiat și fără niciun viitor pseudostat din Europa e legata de statalitatea Hungariei, Serviei și Bullgariei in lumina ultimelor evenimente – să sperăm că nu și de cea a Turciei, care abia așteaptă să ia locul Rusiei.
          Vestea cea bună e că vor dispărea împreună la un moment dat!

          • Cine să dispară? România? Asta vor progresiștii europeni în frunte cu Germania și Franța. Care vor ca TOATE statele europene să renunțe la suveranitatea națională și să accepte o Federație europeană condusă bineînțeles de Germania și Franța.

    • Niste precizari pentru red:
      – emigratia tineretului din Ungaria este departe de rata emigratiei tineretului din Polonia sau Romania
      A se vedea statisticile Eurostat.
      – Orban nu este catolic, ci reformat
      – propaganda de facut copii este, de fapt, o politica generosa pentru a ajuta familiile care vor copii: scutirea
      mamelor cu 3 copii (si peste) de plata impozitului pe salar, ajutor partial rambursabil sau chiar nerambursabil pentru familiile tinere cu copii pentru a-si cumpara locuinte etc.
      – voturile maghiarilor din afara granitelor au adus un singur mandat Fideszului. In plus, cei din Slovacia si Ucraina Subcarpatica nici nu voteaza intrucat ei nu au cetatenie ungara (datorita constitutiei Ucrainei si Slovaciei care nu permit cetatenie multipla)
      – Constitutia Ungariei nu reglementeaza alegerile, aceasta este reglementata de legea electorala (care se poate schimba fara modificarea constitutiei)
      – etc.

    • Subscriu la cele expuse despre infrastructura, afaceri(fideszul se infiltrează si la afacerile moci dar profitabile a.i. unii oameni de afaceri bu se dezvolta peste o anumita limita, desi ar putea, ca sa nu fie fortati sa predea cheia nomenclaturii economice fidesz). Si partea cu emigrarea tinerilor e foarte valabila.

    • @red _ „Traiesc in Ungaria de peste 20 de ani, si sunt socat de cat de superficial si unilateral e articolul.”

      Sigur că textul nu atinge perfecțiunea, dar comentariul dumneavoastră, nu vă supărați vă rog, este mult mai departe de ea.

      Probabil v-ați obișnuit cu [mai] binele, așadar, îndrăznesc să vă invit să vizitați România. Vă propun să vă conduceți afacerile pentru o perioadă din România.

    • @Red

      >…nu ar strica sa intrebati niste intelectuali maghiari din Tg Mures sau Cluj care e parerea lor despre Orban. Probabil 1 din 3 il detesta. Din pacate, ei nu ies la vot, desi au cetatenie, in vreme ce fiecare secui care nu a calcat in viata lui in Ungaria va merge disciplinat la vot pentru Fidesz, ca asa ii zice si sufletul, si primarul, si popa.

      Vă scriu din Tg. Mureş şi nu pot să fiu de acord cu ceea ce susțineți. Nu cred că Orbán e chiar atât de detestat de intelectualii maghiari de aici din Tg. Mureş. De asemenea, e greşit să separați intelectualitatea maghiară din TgMureş de cea din Secuime. Marko Béla trăieşte la TgMures din 1972 desi e nascut la Târgu Secuiesc. La fel ca şi fostul secretar de stat si deputat Vass Levente. Sau ca actrița şi profesoara universitară Illyés Kinga (prematur dispărută distre nou). Secuimea şi Târgu Mureşul sunt ca nişte vase communicante. D-na Katalin Novák (care, apropos, nu e deloc o țoapă aşa cum cu nedreptățire o numiți) a vizitat de curând zona montană din Secuime unde a făcut o ‘baie de mulțime’. Aşa cum de curând a vizitat Careiul (sau Careii) lângă Satu Mare, unde a dezvelit o statuie. Sau acel sat montan pitoresc populat în totalitate de maghiari din județul Alba, Torockó (Rimetea). Travaliul respectiv voiajele dânsei toate cu o încărcătură simbolică evidentă. Geografia capătă valențe politice.
      Maghiarimii din Ardeal nu are cum să îi repugne asemenea vizite datorită cărora aceasta se simte reintegrată intr-un spatiu istorico-politico-cultural familiar şi legitim (din punctul lor de vedere). Acesta nu e un lucru puțin. Cred că singurul loc unde Orbán e detestat e Budapesta. (Orban nu e budapestan ci se trage dintr-un mic orăşel de province gen Boldeşti-Scăeni sau Popeşti-Leordeni). Budapesta nu e condusă de partidul lui Orbán ci are un primar care provine din rândurile opoziției.
      Aş spune că cel puțin 80% din maghiarii din Ardeal, Partium şi Banat îl sprijină pe Orbán.
      Peisajul e însă complex şi mult mai nuanțat decât cum unele minți mai leneşe ar vrea să-l prezinte.

  12. Poate ar trebui facuta o analiza bine documentata a politicii economice si culturale ante-lovitura de Stat.
    Noi, romanii din Regat i-am considerat pe cetatenii din judetele cu autonomie lingvistica si administrativa, privilegiati fata de majoritari.
    Traind in Bucuresti ma intrebam cam cati unguri locuiau in capitala pentru a avea scoli cu limba de predare maghiara si cati membri erau inscrisi la casa de cultura Petöfi Sándor de pe Zalomit unde in fiecare sambata nu putea dormi nimeni din pricina muzicii pe care doar militienii nu o auzeau.
    In Primaverii fruntasii politici ai dinastiei Fazekas se bucurau de aceleasi privilegii cu ceausestii, radulescii, verdeții, cioarele si bobii.
    Si astazi liceul cu predare in limba maghiara este unul din cele mai bine inzestrate din capitala.https://invatamantsector2.ro/school/liceul-teoretic-ady-endre/
    Multi minoritari unguri lucrau la BCE si calatoreau foarte des peste granita fara a fi controlati la vama si fara a face o declaratie ptivind sumele de bani cu care treceau granita.
    Ceea ce ne contraria era faptul ca romanii din Covasna, Harghita si Targu Mures erau descurajati pe toate caile sa invete limba maghiara. Nu intelegeam cum este posibil sa accepti sa traiesti in propriu-ti sat fara sa intelegi ce canta Pişta dupa ce s-a impartasit cu juma’ de litru de palinka. Nici macar ce spunea doamna Lucia Jurca, directoarea postului de radio in limba maghiara nu pricepeau romanii.
    Cu emisiunea tv prezentata de distinsa doamna Topescu era mai bine din motive de subtitrare.
    Obraznicia guvernantilor de la Budapesta a fost incurajata de Iliescu si urmasii acestuia prin acceptarea si perpetuarea ” taberelor” de infratire a maghiarilot de pretutindeni pe pamant transilvan, adica in Romania, cu complicitatea pretinsilor patrioti membrii ai partidului Romania Mare care au respins sistematic propunerea batranilor Taranisti de a cumpara pamant, fie si in suparafete mici in ” maghiarime” .
    Zidul Berlinului a cazut si pentru ca astazi Orban sa indeplineasca proiectul care vedem bine ca este sustinut de corpul germanophil european din care face parte si axa Sibiu-Oradea, via Cluj.

  13. Am citit până am ajuns la citatele din Andrei Caramitru. Astfel, un articol care tratează o temă interesantă și serioasă, se coboară la nivelul articolelor făcute din postări anonime de pe facebook. Andrei Caramitru este recunoscut pentru bătutul câmpilor, în special în domeniul economic.

  14. „Cum se explică întoarcerea totală a lui Viktor Orbán în fața Rusiei?”

    Despre acest subiect s-a scris relativ mult și am citit mai multe explicații. Ceea ce nu a fost explicat vreodată și nu înțeleg nicidecum este cum de Uniunea Europeană a fost și este în continuare atât de concesivă cu Ungaria, indiferent cât de pro-rusă și anti-europeană este atitudinea sa.

    …Nu înțeleg în ruptul capului cum domnul Jean-Claude Juncker l-a putut pupa duios pe frunte pe domnul Viktor Orban numindu-l șăgalnic „Dictatorule!”.

    Putem să ne dăm noi peste cap, Ungaria are o relevanță internațională incomparabil mai mare decât România și, în acest context, consider inoportun să o criticăm. Are o economie mai stabilă, este un stat mai dezvoltat, are cetățeni cu un nivel de trai mai ridicat și mai puțin săraci. Ce-i putem reproșa noi Ungariei, că nu este precum suntem noi?. …Sper că nu se vor găsi colegi comentatori care să mă acuze de „trădare de țară”, nu sunt un admirator al Budapestei și am argumente suficiente pentru asta. :)

    Pe de altă parte, admir reportajele de călătorie realizate de doamna Sabina Fati, dar alte scrieri ale domniei-sale – la ELR, sau la DW – le consider discutabile.

    Cât privește opiniile domnului Andrei Caramitru, aș îndrăzni să spun că domnia-sa spune adesea lucruri trăznite, iar cel mai recent este că „Nicușor Dan a luptat masiv contra Chevron la Pungeşti, într-o operațiune clar organizată de ruși”. Aș spune, așadar, că zicerile sale trebuie privite cu prudență.

    În fine, auto-enclavizarea maghiarilor din România a intrat deja într-un cerc vicios pe care nici autoritățile de la București, nici cele de la Budapesta, nu știu cum să-l rupă. Procesul de enclavizare generează sărăcie, sărăcia conduce la izolare și mai accentuată. Investițiile din Ungaria nu sunt suficient de eficiente pentru a duce la un salt economic sau educațional, ci sunt făcute doar pentru a crește influența Budapestei în rândul etnicilor maghiari din România.

    Guvernele României, din care nu lipsește UDMR de peste trei decenii, urmăresc același lucru, căci UDMR este un soi de filială FIDESZ în România.

    • @Constantin

      >În fine, auto-enclavizarea maghiarilor din România a intrat deja într-un cerc vicios pe care nici autoritățile de la București, nici cele de la Budapesta, nu știu cum să-l rupă. Procesul de enclavizare generează sărăcie, sărăcia conduce la izolare și mai accentuată. Investițiile din Ungaria nu sunt suficient de eficiente pentru a duce la un salt economic sau educațional, ci sunt făcute doar pentru a crește influența Budapestei în rândul etnicilor maghiari din România.

      Nu ştiu la ce aşa-zis „proces de enclavizare” vă referiți, ar fi de dorit să veniți cu exemple concrete, altfel ceea ce susțineți rămâne doar un clişeu verbal lipsit de conținut.
      Izolare? Sărăcie? Din nou mi se pare că exagerați sau chiar că deformați realitatea…
      Scriu aceste rânduri din TgMures (care numeric vorbind, desi nu ca procente este cel mai mare oras maghiar din Transilvania si asta in ciuda unor successive si accentuate valuri de emigrare încă din anii 1980) si nu mi se pare de loc ca ar fi un oras izolat.
      La 10 km. de oras este un aeroport care leaga acest oras de Budapesta (35 minute de zbor), Londra Luton, Munchen etc. Vara exista zboruri directe la Hurghada în Egipt si Antalya in Turcia.
      De curând TgMures e legat de o autostrada care incepe exact unde se termina orasul spre Cluj respectiv Deva, Arad. Toate mariile rețele de supermarketuri sunt prezente in oras. Tinerii de aici nu sunt mai prejos dpdv vestmentar sau life style ca cei din alte orase. Nu am senzatia (in ciuda metehnelor acestui oras) că ar fi un ‘backwater’ cum ar spune englezii.
      Pe străzi văd nu puține Land Rover-uri, Lexus, Tesla si chiar pe alocuri Ferrari. Transpory public autobuze electrice de ultimă generatie
      Se poate bea aici un espresso la fel dpdv calitativ ca la Budapesta, Londra sau Timisoara. (nu dau numele venue-ilor fiindcă ar fi ‘reclamă’ )
      Repet, la ce tip de izolare vă referiti? Mai ales că trăim într-o lume deja globalizată. Mă intrigați…

      • @Comentator – internatul prăbușit de la Odorheiu Secuiesc a fost cel mai bun exemplu de enclavizare. În afară de șeful de la Pompieri, nu era niciun român acolo.

        Târgu-Mureș e la marginea enclavei, e poarta ei de acces spre lumea civilizată. Târgu-Mureș nu reprezintă o dovadă pentru nimic, acolo e cam 50-50 ponderea.

        • @Harald şi Constantin

          >Târgu-Mureș nu reprezintă o dovadă pentru nimic, acolo e cam 50-50 ponderea.

          1. Această ‘pondere’ reprezintă ceva insolit, recent, din punct de vedere istoric. In 1992 maghiarii erau inca majoritari in TgMures (ceva in genul.la 52%) a urmat insa un deceniu ‘negru’ 1990-2000 pentru România, in care economia (oricum vai de capul ei) efectiv s-a prabusit: inflație, instabilitate, nesiguranță, scheme Ponzi, izolare. Abia in 2002 când românii au fost lăsați sa circule fără vize în Europa lucrurile s-au destins şi mai apoi îmbunătățit subit: economia a intrat pe un făgaş de crescendo şi totul a culminat prin aderarea țării la UE. Dar din nefericire răul se produsese deja: milioane de români au plecat (şi urmau să plece!) cât au văzut cu ochii. Cei maghiari din TgMures s-au stabilit în Ungaria (unde nu toți au fost primiți cu entuziasm dar asta e o altă poveste) aşa că raportul demografic româno-maghiar s-a dezechilibrat favorizând încetul cu încetul comunitatea română a oraşului. Deasemenea, oraşul, unul „închis” până în 1990 s-a deschis (asa cum de altfel era normal) permițând oricui să rezide în el. Şi acest lucru a favorizat comunitatea română deşi au fost destui şi din rândurile românilor (mai ales tineri) care s-au mutat din TgMures în special la Cluj şi București dar si la Timişoara şi Braşov.
          Deci această ‘dinamică’ demografică şi etnică e complexă, multiplă şi multi-direcțională. Ar fi gresit sa privim TgMures ca pe un oras cu o majoritate eternă românească imuabilă.
          Acest lucru e ceva foarte recent dpdv istoric. Nu are nici un sens să ne furăm pălăria deformând realitatea astfel încât ea să ne „convină” şi să ne adăpostească idiosincraziile, în manieră de wishful thinking atunci când istoria e neprevăzută şi cu întorsături de 180 de grade.
          (Vezi cazul francofonilor din Montreal vs. anglofoni respectiv cel al maroniților creştini din Beirut vs. musulmani respectiv druzi.)
          Cu alte cuvinte să nu ne culcâm pe lauri.

          2. Ceea ce s-a intamplat la Odorhei e o excepție tragică, accidente similare se întâmplă din nefericire pe tot teritoriul României sau chiar în Europa.
          Ar fi riscant să încercăm să tragem concluzii din ea, poate doar să subliniem ataşamentul exagerat al maghiarilor față de clădirile lor istorice care uneori nu se ridică la standardele de siguranță moderne. Dar clădiri ca cea dărâmată sunt exceptii. Există şi la Odorhei clădiri super moderne si dotate (inclusiv un spital privat la nivel superlativ)

          • @Comentator – ”excepția tragică” de la Odorheiu Secuiesc a demonstrat enclavizarea. De la asta pornise discuția. Perorația despre Tg.Mureș e non-sequitur.

            ”ataşamentul exagerat al maghiarilor față de clădirile lor istorice” e cel care a făcut ca un iresponsabil să sape cu excavatorul lângă zidul clădirii, până când s-a dărâmat? Sau înțelegerile fără acte și fără contracte dintre localnici, pentru a cheltui între ei fondurile alocate de Budapesta?

  15. @Comentator _ ” Mă intrigați…”

    Dar ce intrigați au fost probabil cei din Cluj, după ce au citit comentariul meu! Mai ales că și prin Cluj-Napoca există câțiva cetățeni etnici maghiari, așa cum ne tot spunea domnul Gh. Funar iar, după București, acolo probabil s-au înmatriculat cele mai multe „Tesle”.

    Stimate @Comentator, este posibil să nu știți, dar în Mureș etnicii români dețin majoritatea absolută cu 52,6%, iar maghiari reprezintă doar aproximativ 38% din populația județului.

    Pentru a răspunde în mod direct solicitării dumneavoastră de precizări, referirea mea a fost la județele Harghita și Covasna, unde populația de etnie maghiară reprezintă 81,2%, respectiv, 73,74%, iar contribuția acestor județe la PIB-ul României este 1,1%, respectiv, 0,8%. Nu am, de asemenea, nicio îndoială că pot exista și câțiva mândri proprietari de Tesla printre potentații care au ras munții pe-acolo.

    … Dar, ceva mă face să cred că deja știați deja aceste lucruri. Și, atunci, mă întreb oare ce rost a avut comentariul dumneavoastră?

    • >Dar, ceva mă face să cred că deja știați deja aceste lucruri. Și, atunci, mă întreb oare ce rost a avut comentariul dumneavoastră?

      Nu, nu le ştiam. Nici chiar acum nu sunt foarte convins. (Vedeți răspunsul meu la comentariul lui Harald)

      >Și, atunci, mă întreb oare ce rost a avut comentariul dumneavoastră?

      În ceea ce priveşte ‘rostul’ comentariului meu sunt sigur că sunteți conştient că aici dialogăm, schimbăm idei, opinii. Cam asta facem. Acesta e rostul. Mie nu mi se pare puțin lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro