vineri, aprilie 19, 2024

Geopolitica unui iminent black-out

Realitatea geopolitică este gravă

Armand Goșu, una dintre cele mai credibile voci în relaționarea Federației Ruse, este de părere că se va ajunge la un conflict armat în Ucraina. Explicații asupra tensiunilor mai găsiti și în articolul colegului de Contributors, Silviu Nate.

Ce înseamnă asta pentru România? Mulți vor spune că este un scenariu apocaliptic, dar nu este exclus a se întâmple.

Dacă ne uităm la piața de gaze europeană, avem deja un semnal de alarmă! Prețul a crescut aiuritor în câteva zile.

Figura 1: Variația prețului gazelor (sursa europeangashub.com)

În 7 noiembrie prețul era de 72,377 euro / MWh și pentru 22 decembrie este 177,402 C / MWh.

Figura 2: Variația pretului gazelor (sursa powernext.com)

Explicatița: Rusia a închis robinetul de gaze provenite din marele depozit Yamal tocmai când se anunță temperaturi scăzute, ceea ce nu este alceva decât o agresiune a Kremlinului asupra Uniunii Europene.

Figura 3: Variația volumelor tranacționate (sursa powernext.com)

Agresiunea este demarată de câțiva ani, de când Europa s-a lăsat încorsetată de „cleștele energetic rusesc”.

Figura 4: Cleștele energetic rusesc (Cosmin Păcuraru)

Repet: Cleștele energetic rusesc este parte a războiului asimetric (hibrid) pe care Federația Rusă l-a demarat și pe care îl recunoaște oficial în Strategia Energetică din 2012 în care se specifică clar că țările UE trebuie să devină cât mai dependente de gazul rusesc, Rusia să faca investiții în conducte și în companiile de transport și distributie și de material rulant din industria energetică ce creează monopolul rusesc asupra gazelor din Europa. În 2013, Generalul rus Valerii Gherasimov, Șeful Statului Major General al Armatei Ruse, lansează într-un articol, o teorie despre un nou tip de război. Aceasta este dezvoltată și se transformă în „Doctina Gherasimov”. Un pasaj este relevant: „În cazul conflictelor actuale, a crescut rolul mijloacelor non-militare în atingerea obiectivelor politice și strategice, care au depășit în multe cazuri puterea și eficiența armelor, acestea devenind irelevante în realitatea modernă: uitilizarea componentelor informaționale și cibernetice, a forțelor speciale, a opoziției interne, a acțiunilor de dezinformare, a acțiunillor subversive a coloanei a V-a. (…) Noile conflicte vor fi asimetrice și mai puțin costisitoare, (…) astăzi combinarea dintre metodele tradiționale și „hibride a devenit o caracteristică a oricărui conflict armat”. În arsenalul acestui tip de război se află și șantajul energetic.

Ce ne așteaptă

România, fiind unul dintre cei 27 membrii UE a fost trasă în această capcană. Decidenții nu au priceput ce se poate întâmpla și astăzi suntem în fața faptului împlinit. De câțiva ani suntem importatori de energie electrică și din acest an importatori de gaze. Gazele de import sunt de proveniență ruseasca. Energia electrică importată nu este altceva decât un import mascat de gaze rusești ce au fost transformate în energie electrică în alte state care și-au adăugat profit și au taxat și impozitat această activitate. Motivele creșterii importurilor de energie sunt multiple și am scris aici despre ele. Am mai scris și că sunt persoane între decidenți care fac jocurile Rusiei. (vă recomand și articolul acesta pe aceeași temă)

Ceea ce s-a întâmplat, deja este istorie. Ce urmează însă, încă mai depinde de noi.

Deci începe un conflict la granița Federația Rusă – Ucraina. Comunitatea internaționala sancționează Kremlinul. Acesta ordonă întreruperea alimentării cu gaze a Europei. De aici se resetează toate relațiile internaționale, politice și comerciale. Probabil unele țări își vor schimba prioritățile industriei. (nu zic către apărare!) Prioritățile energetice vor fi altele. România nu mai are de unde importa nici gaze, nici energie electrică. Asta va duce, în cel mai fericit caz, la decuplarea marilor consumatori industriali. De aici rezultă că economia României va scade datorită lipsei de producție. Înseamnă venituri la buget mai mici și somaj.

Care este situația de azi a producției de energie electrică?

Figura 5: Minimele și maximele de producție pe tipuri de combustibili și situația importurilor

Sursa Transelectrica – (1 octombrie – 22 decembrie 2021)

În situația în care nu avem vânt și soare nu putem produce mai mult de 5100 MWh din cărbune, gaz și nuclear. Mai echilibrează producția hidro, ducând la un maxim de 8200 MWh. Conumul maxim a fost de 9211 MWh. Deci avem deja un necesar de 1000 MW pe care nu îi putem acoperi. Ținând cont că temperaturile au fost pozitive până acum două zile și că în curand frigul iernii va veni, probabil că necesarul de consum va fi de 11.000 MWh. Nu prea avem cum importa chiar dacă nu am avea de unde.

Importurile de gaze în aceași perioadă sunt după cum urmează:

 MWh (15°C/15°C)mc (15°C/15°C)
 maxim import                   565.737.109             6.223.108
 minim import                   311.522.867             3.426.752

Figura 6: Minimele și maximele de import de gaze – sursa Transgaz

(1 octombrie – 22 decembrie 2021)

Cel mai nefericit caz: Dacă nu vom mai avea de unde importa nici gaze si nici energie electrică și sigur nu avem termocentrale care să asigure producșia de energia electrică (și termică), ne asteaptă un black-out!

Și politicienii pot genera de mâine o criză energetică! (Nu are legatura cu subiectul de mai sus, dar chiar trebuie tras un semnal de alarmă!)

Am văzut că PSD-ul din Guvernul României, prin ministrul Rafila, vrea să își asume răspunderea pentru a trece proiectul de lege prin care Certificatul Verde să devină obligatoriu la locul de muncă. Asta înseamnă că persoanele nevaccinate nu mai vin la muncă.

Ținând cont de ultima raportare (din 16 decembrie), că sub 50% din populația adultă este vaccinată și că acest procentaj este valabil mai mult ca sigur și în industria energetică, rezultă că jumătate din angajații din energie nu vor mai munci. Domnilor miniștrii PSD, domnilor parlamentari sunteti siguri că vreți să generați o criză energetică în zilele următoare? Nu toți lucrătorii din energie pot lucra de acasă!

Distribuie acest articol

59 COMENTARII

 1. Va citesc articolele de ceva timp. Marea lor majoritate mi se par corecte si interesante dar rusofobia asta irationala mi se pare daunatoare reputatiei dumneavoasta .Daca nu-i cu suparare, de unde credeti ca ar putea Europa (Romania e ca doi-ul in carti in treaba asta) sa ia gazul necesar tranzitiei la economia decarbo. Din SUA nu , americanii il vand pe pietele asiatice, din EAUsi Q nu, este vandut tot in Asia, eventual din Iran , dar vai !!! SUA nu ne lasa sa ne jucam cu Iranul . Adevarurul dureros e ca NS2 a fost construit la initiativa Germaniei , nu a Rusiei, care considera gazul rusesc singura alternativa rationala la Coal and Nuclear. Miturile astea propagandistice gen „clestele energetic rusesc” se prabusesc daca privim cu ONESTITATE realitatea: Rusia are suficiente alternative energetice la NS2: Power of Siberia 2, terminale GNL , producerea de hidrogen, producerea de fertilizatori. Europa , din pacate , a devenit o putere economica de mana a doua in lume . Pana nu intelegem asta vom continua sa platim preturi ridicole la energie si sa dam vina pe rusi .

  • Este, cum sa zic? ceva, un remember al tineretii si vietii pierdute cu asemenea discutii.
   URSS, basttion al pacii eeee!
   Cum sa dai vina pe rusi?!

  • Dl.Bratu,
   As merge putin si pe calea batatorita a istoriei si as lua in considerare SI articolul scris Pamfil Seicaru (printre alti predecesori, fara sa mai vorbim si de alte arhive), articol care se intituleaza : „RUSIA – DUSMANUL NATURAL AL ROMANIEI”.
   Deci, n-as crede ca e vorba neaparat de „rusofobie”, ci, de ceva obiectiv, situatie careia trebuie sa- facem fata, pentru ca ea exista !…as indrazni sa judec „din papucii Rusiei”, ca Romania este mult mai importanta pentru ei, (din perspectiva „razboiului hibrid” dus de Rusia impotriva UE/NATO/SUA, adica impotriva tuturor) decit-reciproc comparativ – ca sa fie Rusia mai importanta pentru noi…exceptind, poate, gazul…pe care, pina si pásta l-am avea, dar, as putea sa banuiesc ca asta i-ar incurca pe rusi !?…sigur, e doar o fabulatie sau exces de rusofobie din partea mea… !…la limita, noi putem trai f.bine si fara Rusia, si, mai ales, la fel si ei fara noi, DAR !?….pentru Rusia eu zic ca suntem importanti !…iar cu Rusia, trebuie jucat Bridge, nu Septica…

   • Discurs antirusesc al lui Petre Ţuţea: «N-au ce căuta în Europa; nişte asiatici care aspiră inutil la civilizaţie». «Bine, dle Ţuţea, dar Dostoievski?» a obiectat cineva. Bătrânul a aruncat, pieziş, o privire nemulţumită şi a decretat scurt: «Era neamţ!» Noi ca si multe alte popoare am avut multi „dusmani naturali”. Asa au fost timpurile , nu stiu daca e ok sa judecam trecutul din prisma prezentului.

   • E un fapt constatat.
    Un Dusman Natural declarat creaza un alt Dusman Natural declarat in sfera relatiilor interumane.

    Desigur de aici ar trebui sa plece o intreaga discutie filozofica ( gen teoria chibritului ) despre care e dusmanul cel mai dusman dintre cei care se dusmanesc,nu-i asa ?

    Ca fapt divers indiferent cum privesti lucrurile,daca il tratezi pe unul ca dusman nu te poti astepta decat ca si el sa te priveasca la fel.

    Daca te uiti in istorie poti constata ca mai toate tarile ( si in special cele care conteaza ) s-au dusmanit si s-au imbrancit unele pe altele pentru un loc sub un soare mai „cald”.
    E un adevar care nu poate fi contestat.
    E de constatat insa ca unele au reusit sa se reconcilieze altele nu ( aici tot istoria ne da exemple ).

  • problema Romaniei nu sunt gazele rusesti ci cele romanesti, adica cele care nu se expoateaza. cele din on si cele din off shore. O alta problema este ca Romania nu isi poate asigura necesarul de energie pe plan local, nu are capacitati de productie de energie securitara deoarece nu s-a investit mai nimic.

  • Ati punctat cateva lucruri importante in comentariul dumneavoastra. UE, sub lidership-ul prost al Germaniei, a intrat singura intr-o dependenta exagerata de Rusia. Polonia a incercat tot timpul sa avertizeze. De la o relatie comerciala normala am devenit, pe termen scurt cel putin, prizonierii energetici ai lui Putin (n-as spune ai Rusiei, pentru ca intre interesele personale ale lui Putin si interesele pe termen lung ale Rusiei exista o diferenta uriasa).
   Putin are nevoie tot timpul sa-si faca noi dusmani pentru ca apoi sa pozeze in ”salvatorul” poporului rus. Din pacate pentru Putin, dupa 20 de ani de ”spectacole” patriotice la bustul gol rusii s-au cam plictisit si viseaza la o viata normala si linistita.
   Interesul Rusiei, ca al oricarei alte tari normale, ar fi sa-si faca cat mai multi prieteni, sa aiba o politica comerciala si geostrategica neagresiva si previzibila si sa se transforme intr-o putere economica.
   Vorbeam despre obsesia ecologica a Germaniei si despre lidership-ul lipsit de viziune al doamnei Merkel. Evident, doamna Merkel a avut calitati diplomatice exceptionale, o anumita finete si blandete in tinerea cat mai unita a UE. Din pacate cam atat, viziunea strategica a doamnei Merkel a fost, dupa parerea mea, slabuta, chiar si pentru interesele Germaniei. Companiile mici si mijlocii din Germania sunt disperate. Ceea ce ma mira pe mine este faptul ca o tara puternica ca Franta a acceptat sa intre fara sa gandeasca prea mult in strategia asta haotica Green a tarilor din Nordul UE. Situatia in care ne aflam acum nu va ramane fara consecinte si vreau sa punctez cateva:
   1 Starea conflictuala politica dintre tarile UE va creste foarte mult (spre bucuria lui Putin) iar populatia UE devine tot mai nemultumita. Curentele populiste devin tot mai puternice.
   1. UE va incerca cat mai repede sa reduca dependenta de gazul rusesc. Evident ca pe termen scurt nu se poate, dar pe termen mediu va avea loc o schimbare majora in politica energetica haotica a UE. Pentru a se trece prin criza din aceasta iarna se vor deconecta temporar marii consumatori industriali.
   2. Piata speculativa a certificatelor CO2 se va transforma intr-o taxa fixa si la un pret rezonabil, in asa fel incat sa nu falimenteze producatorii traditionali de energie.
   3. Companiile mici si mijloci din UE au deja o pierdere semnificativa de competitivitate si somajul va creste. In anii urmatori, cresterea economica in UE se va diminua mult fata de potential iar BCE nu va putea iesi din politica dobanzilor mici (mai ales ca trebuie sa sustina si tarile puternic indatorate din sud).

  • Rusofobie irationala? Ar trebui dl. Pacuraru sa iubeasca rusia pentru majorarea nejustificata a pretului la gaze, iarna? Pentru trupele sale de la granita? Pentru respectarea drepturilor omului sau ce altceva, ca nu inteleg..?

  • Eu sunt de alta parere…Lucrurile se regleaza automat in economie, desigur, nu tocmai instant. Cresterea pretului la energie (fie ca vorbim de gaz fie de curent electric) va atrage noi investitii in capacitati de productie. Sigur, nu poti sa produci gaz natural din „nimic”, dar poti sa produci hidrogen ca alternativa la gazul natural. Defapt, totul trebuie privit la nivel macro, in sensul ca ai o nevoie de X energie si tu produci Y energie. In acest moment Europa importa energie (sub forma de gaz natural) din Rusia. Daca pretul acestei energii importate ramane ridicat, automat se vor gasi alternative. Atat de simplu.
   Ar fi interesant sa vedem cat la suta din gazul consumat in Europa este folosit pentru producerea energiei electrice.

  • Sa punem in context actual raspunsul tau, in situatia de acum nu este vorba de rusi ci depre Putinici si acolitii sai care au acaparat puterea in Rusia. Dictatorul-hibrid Putin pe care pare ca il sustii de fapt este in scadere abrupta in sondajele din tara lui si incearca cu disperare sa mai dreaga busuiocu cu amenitarea unui conflict cu Ucraina. Asta se vrea marea lui salvare. Altfel e greu de crezut cat isi mai poate extinde suprimarea opozitiei ruse si arsenalul de mijloace nedemocratice prin care a acaparat putere si imense averi.
   A sustine mijloacele de constrangere energetica ale Rusiei lui Putin inseama a-l sustine pe acesta.
   Inventivitatea dicatatoriala a unor regimuri precum cel din Rusia, Turcia, Coreea de Nord, China sau Iran vor fi sterse pana la urma de valul istoriei precum feudalismul in Evul Mediu sau abolirea sclaviei. Sa speram insa ca asta nu va dura prea mult si ii vom prinde pe parcursul vietii noastre pe rusii, turcii, nord coreenii, chinezii, iranienii liberi sa se exprime in tarile lor.

   • De 21 de ani tot aflam cum Putin se va prabusi in sondaje „sub povara crimelor sale”. De 7 ani aflam ca Rusia se va prabusi sub povara sanctiunilor economice. De 15-20 de ani suntem informati ca populatia musulmana se va revolta impotriva rusilor iar Rusia se va dezmembra. De 6 ani tot aflam cum armata rusa va fi invinsa in Syria . Nu v-ati saturat sa tot mestecati aceleasi idei contrafacute.

  • Daaa, daca am intelege ca rusii vor doar sa fim pretini si sa le acceptam statutul de frate mai mare poate ne-ar da gazele mai ieftine, sa fie bine ca in transnistria spre exemplu, sau „republicile” donetk si luhansk.

  • Revino-ti !!! „Clestele energetic” ….. exista si chiar se intampla !!! Pe ce lume traiesti ??? No offense….:) Analiza este reala si articolul excelent…

  • Nu stiu cum vedeti Dv. rusofobia autorului ! Parca as vedea „cantarea prieteniei ruso-romane” din postarea Dv
   1 – Vedeti Dv. o scadere masiva in ochii rusnacilor a imaginei lui Putin ! Pai chiar daca este asa Putin are tot interesul sa-si joace cartea razboiului hibrid energetic sau razboiului clasic impotriva Ukrainei – pentru a-si pastra ascendenta si postul !
   2 – Si NORD STREAM II si II au fost construite DE COMUN ACORD Germania si Rusia Ca Ru.sia a vut tot interesul sa prinda in CLESTE (cel pe care Dv. refuzati sa-l vedeti, cu toate ca sare in ochi la o simpla aruncatura de ochi pe harta – si este mai evident decat ori ce explicatie. Sa nu uitam ca un fost CaNCELAR AL gERMANEI ESTE „MAre scula” – dar si SLUGA lui Putin la GAzPROM !! Iar Germania – care a fost „cam” totdeauna, cel putin in secolul XX o „mare cur va politica” are mari avantaje economico-politice prin revanzarea gazelor rusesti catre alte state europene !! Se pare ca si gazele importate de Romania se platesc tot printr-o firma germana !! Deci sunt INTERESE de ambele parti !
   3 – Chiar daca am vrea sa importam Gaze naturale lichefiate din USA NU AVEM CAPACITATI – INSTALATII
   4 – Si tot pentru informarea Dv , Rusia NU ARE INSTALATII DE LICHEFIERE SI EXPORT GAZE NATURALE LICHEFIATE ! nU ARE CAPACITATI SI KNOW-HOW NICI PENTRU PRODUCEREA UNOR ECHIPAMENTE NECESARE TRANSPORTULUI PE MARI DISTANTA A GAZELOR – In special compresoare de inalta presiune si randament (de tip centrifugal) pe care le importa !
   5 – Alternativele Rusiei la exportul de gaze in Germania ? Vise ! Producere de Hidrogen ??? Pentru ce si la ce ? Ca nici in Lumea buna” nu exista decat vorbe si dorinte ! La Inge=asaminte Chimice ? Cine io-a oprit pana acum sa produca ? Doar investitile uriase solicitate de combinatele Chimice si lipsa cronica de parale a rusnacilor ! Utilizarea gazelor in Siberia ? Poate dupa ce ar fi ocupata si manageriata de „unii care nu beau vodca” ! Si ultima Dv solutie : exportul spre China !!! Sa nu uitam ca Putin si Xi isi dau mana de nevoe ! Intre Rusia si China – ambele comuniste – au fost SUNT si – mai mult ca probabil – vor fi puternice contradictii si lupte pentru suprematie ! Sunt doua dictaturi -si doua sabii intr-o teaca …. Asa ca Rusia exporta gaze in China DE NEVOE DE DOLARI ! Nu din alte motive – si in cantitati…. rezonabile din punct de vedere …. geopolitic !
   Nu stiu ce vom putea juca cu Rusia ? Eu N-AS VREA SA JUCAM NIMICcu banditii de la Moscova ! De cate ori am avut intalniri – in istorie – cu rusii, am avut NUMAI DE PIERDUT ! Si – dealtfel – toti vecinii Rusiei nu au avut DECAT DE PIERDUT in ori ce contact ! Sau ati uitat recentul – 23 August 1939 – Pactul Ribbentrop-Molotov – care a impartit Europa intre germania si Rusia ? Dar A DECLANSAT si al Doilea Razboi Mondial ? Cu URSS=Rusia lui Stalin, alaturi de Germania lui Hitler BANDITII CARE AU DECLANSAT MARELE MACEL (ca dupa 1945 ni se tot canta ca URSS a distrus nazismul si a eliberat Europa ??? doar o minciuna in plus !)
   Si cu parere de rau nu vad „rusofobia” autorului articolului – dar vad RUSOFILIA postarii Dv. Filie care vine din nostalgice porniri, mai mult sau mai putin politice ? – sau doar din necesare si pecuniare interese ? In ori ce caz RETINETI : Rusia – sub ori ce forma de conducere : tarista, comunista-stalinista sau putinista a fost TOTDEUNA un dusman , declarat pe fata sau ascuns al Romaniei si romanilor – si nu vad NICI O SANSA de indreptare in viitor !

   • Dacă Rusia nu are instalaţii de lichefiere şi export de gaze lichefiate, cum se face că producţia de GNL a crescut de la 10.8 milioane de tone în 2016, cînd Rusia avea doar o singură instalaţie (în Sahalin), la 30 milioane de tone în 2019 după darea în folosinţă a instalaţiilor de lichefiere din Peninsula Yamal (construite cu tehnologie rusească) şi a terminalului de la Vîsoţk, iar exporturile au crescut de la 11 milioane de tone în 2016 la 29 de milioane în 2019?
    Şi cum se face că, dacă Rusia vinde Chinei „de nevoie de dolari”, plăţile se fac în ruble şi yuani? Pentru că, de fapt, China cumpară gaze din Rusia „de nevoie de gaze” care e tot mai mare.
    Rusia dispune de 15 spargătoare de ghiaţă transportoare de GNL şi are în construcţie 15 noi.

 2. Foarte bun articolul Dlui Pacuraru,
  As aduce in plus niste argumente si precizari, daca cineva ar avea curiozitatea sa citeasca cele de mai jos, publicate in Energynomics, prin 2017, si sa evalueze strategic si politico-economic situatia de mai jos.
  https://www.energynomics.ro/escorom-propune-conversia-centralelor-pe-carbune-ca-element-central-al-strategiei-energetice-nationale/
  Ideea, este ca daca BRUA facuta de Transgaz, care trece pe la ~6 Km de Turceni, ar alimenta cu gaze numai 2 grupuri x 300 MW existente, printr-o conversie lignit gaz, PE O INFRASTRUCTURA DEJA EXISTENTA, instalind doar cite 2 turbine pe gaz amarite/grup, ar creste puterea de la 600 MW la 1800 MW !…s-ar reduce emisiile cu ~50-60% (nu am avea probleme cu decarbonarea) si ar costa ~480 mill EUR !-comparati cu 8 miliarde pt. 1300 MW la Cernavoda-gr.3/4…si s-ar fi facut in <2 ani de zile (acest gen de conversii s-au facut din SUA pina in Japonia, nu si in RO)
  Potentialul in zona PE INFRASTRUCTURA EXISTENTA este de cca 2400 MW, si, cu astia, "faceam legea in Balcani", iar BRUA ar fi devenit numai BR
  Asa insa, stam si plingem ca n-avem capacitati de productie…si, am uitat sa mentionez inca ceva: am facut prounere la Ministerul Energiei (pe atunci era ministru Anton x 2), sa-mi dea mie un grup de 300 sa-i fac conversia…nu mi-a raspuns nimeni din RO, ..deci…
  Nu o sa va vina sa credeti: singura persoana care a "raspuns pozitiv" la concept (care este si BAT cf. Reglementarilor CE) a fost Comisarul pe energie Dl. Sefcovici care a recomandat sa discutam problema cu Guv. RO…si asa a ramas…(asta se poate spune acum ca au trecut 5 ani…)
  In plus, Romania, mai are si multe alte resurse nefolosite, care, ar acoperi, de departe toate necesitatile energetice, intr-un mod foarte economic. Vedeti mai jos:
  https://lemn.fordaq.com/news/Biomasa_resursa_ignorat%C4%83_a_Rom%C3%A2niei_74816.html?&utm_source=email&utm_medium=custom-newsletter&utm_term=news&utm_content=74816&utm_campaign=2021-12-16
  …dar ne plingem ca n-avem cladura si enerie electrica,…dar nici nu facem nimic ca sa le avem…

  • Turbinele de la Turceni isi Rovinari sunt reabilitate de Alstom si ABB prin celebrele A1 – A3 acum cam 25 de ani pentru ciclul clasic.
   Sa pui un ciclu inaintas nu e o idee noua, au incercat si altii si ce sa vezi, nu prea merita pentru ca durata de viata a partii clasice este aproape epuizata si in plus in afara partii de evacuare a puterii si a celei de racire nu prea merita tinut nimic din centrala clasica.
   Ce aveti de gand sa faceti cu prizele fixe pentru circuitul regenerativ, le blindati, ca la TA din ciclul combinat nu aveti nevoie de preincalzire apa sau degazorul clasic (e incorporta in HRSG)?

   • draga PIFu, fii sigur ca inainte sa propun „prostia”asta, problema a fost analizata (si nu numai de modestul subsemnat). Fara a intra in multe detalii tehnice, ca sa nu speriem ceilalti cititori, pot afirma urmatoarele:
    -1. din celebrele A1-A3 de acu’25 de ani, cu o inspectie si „remained life cycle assesment” pot avea „life extension” de ~10 ani , lejer !
    – 2. crezi cumva, in mod cinstit, ca problema „prizelor” de la TA n-a fost analizata in context ??? nu cred ca ma poate considera, din cei ce ma stiu, drept un „incepator”, sau vreun functionar din ME…sa lasam problema asta deoparte, e cu totul si cu totul colaterala
    -3. nimeni din tara nu a inteles (inclusiv CEO) ca acest concept – repowering – era calea cea mai scurta pentru:
    A. a „cumpara timp” pina in 2030-2035, intr-un mod ieftin !…da-o naibii de TA, dupa 2030 pun alta in locul ei, „who cares”?!? si am deja TG instalate si folosesc in continuare
    B. „repowering” este calea cea mi rapida: nu am nevoie de autorizatii, avize noi, etc., etc. ESTE O MASURA DE EFICIENTA ENERGETICA ON-SITE CU REDUCERE DE EMISII (EXACT CEEA CE A AVIZAT SI CE !…SI ESTE SI BAT !)…si, ce sa vezi ? CEO propune centrala cu ciclu combinat noi, care, evident, FIIND NOI, AU ALTE CRITERII DE EMISII !
    C. cum scrie si in PNRR, Turceni/Rovinari se dezafecteaza !…adica vindem fierul, cuprul aluminiul, etc., etc. stim noi cum si cui…exact alea care „nu mai merita”a fi folosite !?
    D. nu te lua dupa „ce au incercat si altii”…alea erau alte conditii, mult diferite de ale noastre !
    CONCLUZIA: ne-ar fi stricat acum ~1800 MW in plus, cu „troacele”alea din A1-A3 ?
    Nu uita ca TA-4 de la Buc. Sud, am participat la exploatarea ei in 1974, in 1992-1996 am reabilitat-o si, ce sa vezi, este disponibila si azi ! (la CET Sud !)…citi ani or fi ? cel putin 40 de ani !!…dar noi nu suntem singulari: in SUA (pentru care am f. mare respect energetic), au turbine si de 50 de ani, care merg bine mersi !…SA NU CADEM IN CONCEPTIA CUI STIU EU CA INDUSTRIA NOASTRA E FIER VECHI !

    • Raspunsul e o gluma?
     ATR nou, AC noua, proiectare totala noua, AD pentru a pune la pamant CA, auxiliarele, nu mai poti folosi mai nimic din centrala veche.
     In Ro proiectare = 0!
     Am participat la TA 4 la pif-ul Alstom + Fortum in 2001 si era refacuta de ei TA 4 CET Sud.
     Am 3 cicluri combinate la activ, nu prea stiti despre ce e vorba in procesul tehnologic din CC ( nu e doar TG, sunt o multime de lucruri care nu se pupa cu ciclul clasic).
     PS Ne si cunoastem, desi atunci cand ne-am vazut eram la inceputul carierei.

     • PS…draga PIFu, eu sunt transparent, spun cine sunt si imi asum chiar si prostiile pe care le spun. Nestiind insa, cine este PIFu, nu pot decit sa banuiesc ca la anii mid ’70 cind subsemnatul, cu modestie, exploatam Turbine cu Gaz la Buc.Sud (e adevarat- open-cycle) Fiat 3 x 30 MW, dvs., probabil desluseati tainele fizicii elementare…oricum, v-as fi trimis o gramada de referinte de proiecte reale in care centrale pe carbuni vechi, cu turbine vechi, li s-a facut „repowering” cu turbine cu gaze pe ciclul vechi existent…daca nu e prea tirziu, „back to school again”…nu e nici o rusine, dimpotriva.
      Ah, am uitat: „repowering” este clasat drept sistem BAT de JRC

  • O abordare a problemei din partea unui om care actioneaza pentru rezolvarea unei probleme (gets the job done).
   De ce ai complica o problema cand poate fi rezolvata simplu?

 3. ,,Și politicienii pot genera de mâine o criză energetică!”
  Criza energetica in Romania a fost generata de politicieni in primul rand, nu de clestele rus sau de prostia UE de a ne indrepta cu forta catre o ipotetica decarbonatare din care va curge lapte si miere peste europenii ,,verzi” la fata de atata saracie.
  Baza a fost pusa de politrucii care au condus sistemul si care au nascut baietii destepti prin impartirea productiei de energie electrica pe tipuri de energie, care au facut legile actuale care nu incurajeaza extractia si stocarea gazului natural, care nu au iesit din strategiile energetice ale lui nea Nicu, nu au dat posibilitatea exproprierilor pentru carierele de suprafata ceea ce a lasat fara carbune grupurile clasice.
  Solutii exista, dar nu vor fi luate ca le afecteaza acelorasi politruci parandaratul si banii pe care-i scot din CA (3 CA-uri, 3 companii, 3 locuri unde pot sa isi puna prostii din partide, 3 companii care dau contracte cui trebuie):
  -Prima ar fi ca sa se recentralizeze productia de energie electrica, cu banii comuni ai Hidroelectrica si Nucelarelectrica cei de la CEO ar putea investi si dezvolta noi grupuri pentru gazeificarea carbunelui/hidrogen (Stiu e prost lignitul pentru asa ceva dar ar putea sa fie o solutie).
  – A doua ar fi sa se apuce de Cernavoda 3 – 4 pentru ca o companie asa de mare ar avea cum sa finanteze un proiect de acest tip.
  – Garantii guvernamentale pentru ca tot tin starea de alerta si atunci o dau pe interseul national si ajuta si privatii sa puna mana sa construiasca capacitati securitare cu cicluri combinate
  – Sa dea drumul proiectelor din fondul de moderinzare ca doar sunt bani de la UE si ca de obicei din cauza prostului de ministru ii pierdem

 4. A pune piciorul in prag , a vedea pragul de jos doar cind te dai cu capul de cel de sus , a astepta plingaret caderea drobului de sare sau a te juca cu focul , par expresiile cele mai potrivite momentului .Europa nu poate ramane la cheremul Rusiei atunci cind vorbim de gaze naturale sau petrol .Pandemia face ca aceasta nevoie sa se micsoreze .Aplicarea noilor formule de energie verde au si ele partea lor importanta de producere a energiei .Pentru Europa este infinit mai usor sa suporte un an de restrictii majore pe sectorul energetic decit pentru Rusia care daca pierde piata Europeana este in faliment . Nu va fi nici un razboi .Rusii isi plimba inutil armamentul la granitele Ucrainei .Razboi inseamna actiune si contra actiune ca dealtfel si responsabilitate .Orisicare miscare , prezumtiv agresiva , este in mod cert contrabalansata de o actiune in oglinda ce stopeaza inaintarea trupelor ruse . Nu suntem deocamdata in aceasta situatie .Momentul in care tarile riverane Ucrainei si NATO vor decide masarea de trupe si utilitati militare , de forta,la granita cu Ucraina , este momentul in care ne putem astepta la un razboi . Acum fortele UE si NATO ca si cele ale Ucrainei sunt pozitionate spre a controla imagistic( sateliti si pozitionari de armament de felul celui de la Deveselu ) intreaga situatie ce tine de prezenta acestor trupe (presupuse de invazie ) si modul in care aceste forte militare ar putea declansa vreo formula ofensiva .Rusia doar doreste sa ii fie recunoscute zonele de influenta acolo unde Rusia are un numar mare de cetateni vorbitori sau nativi rusofili . Dealtfel SUA a exprimat foarte clar : „ Secretarul de Stat Anthony Blinken a spus ieri că „Preşedintele a fost extrem de clar de ani şi ani de zile asupra unor principii de bază de la care nimeni nu dă înapoi: principiul că o ţară nu are dreptul să schimbe prin forţă frontierele unei alte ţări, că o ţară nu are dreptul să impună politicile altei ţări sau să spună unei ţări cu cine trebuie să se alieze… O ţară nu are dreptul de a forma o sferă de influenţă. Acea naţiune trebuie trimisă la coşul de gunoi al istoriei”. Cerintele Rusiei nu pot fi acceptate, in totalitate, fie doar si din dorinta Occidentului de a nu fi creeat un precedent ce ar atrage si alte state si zone de pe Planeta in capcana intinsa de Rusia .Nu cred ca Rusia poate sustine un razboi atita timp cit exporturile de petrol si gaze naturale se injumatatesc .SUA va fi obligata sa aprovizioneze masiv Europa cu gaz lichefiat si poate si solutiile alternative sa sporeasca substantial .De preferat ar fi ca Rusia sa devina un partener si nu un adversar dar decizia este doar a lor .Privind in perspectiva Rusia este un popor mic ca si numar de cetateni nativi rusi si care poseda un teritoriu imens, cu bogatii extraordinare. In viitor , daca incalzirea globala se accentueza , costurile de extragere a acestor bogatii va deveni profitabil, dar pentru Rusia va fi greu (de una singura )sa asigure tehnologiile necesare accesarii profitabile ale bogatiilor imense .Probabil va fi o intelegere pentru 20 de ani ce va permite Rusiei accesul la exportul, catre Europa,de gaze la preturi avantajoase dar care intelegere va aduce si gazul lichefiat al SUA in Europa .Pina la urma jocul este si in mina Germaniei configurat si el pe deschiderea sau non deschiderea (*punerea in functiune ) Nord stream 2 .De razboi nu poate fi vorba . Doar se arata muschii .

 5. Principalul vinovat suntem noi. Pana acum trebuia sa extragem gaze din Marea Neagra. Dar ne-am dat cu stangul in dreptu’ si l-am luat pe „nu se poate” in brate. Si totul din cauza politicienilor romani , analfabeti fara viziune.
  Ce pot sa spun despre Uniunea Europeana? Ca sa misca greu, si e foarte ineficienta. Total neadaptata la schimbarile politice din lume.

 6. Dacă România este în situația în care este, dacă celelalte țări de pe „flancul estic” sunt unde sunt, dacă și europenii occidentali plătesc mult pe energie, cui prodest, quid prodest? Ne pregătim pentru un Maidan inter-țări? A, și să nu uităm: să-nchidem toate minele de cărbune, să nu intre în reactoarele Sukhoi-iurilor particule care le-ar putea scurta durata de viață! Smart!

  • In vremea asta ala care-i ceva saf pe la IEA, Fatih Birol pe numele lui, declara citat de Reuters: „renewable energy output had nothing to do with the current energy crunch if crunch is still the right word, which I doubt.” La care primeste o flegma direct in fata de la analistul principal de la Wood Mackenzie „If we had high winds or just reasonable winds over that period, we wouldn’t have seen these price spikes”.
   Care, WM scriu asa: media pretului gazului natural in deceniul 2011-2020 in Europa a fost in jurul a Euro 50/MWh. Astazi pretul contractului este de 2.5-3 ori mai mare iar pretul spot este de 6 si chiar si de 7 ori mai mare. Tot astazi Germania revinde pe piata spot gaz rusesc unor tari din Est la pret de 6 ori mai mare decit pretul la care-l importa.
   Putin isi vede de-ale lui, are tot interesul s-o faca.
   Totusi, NT, de Merkel doar de bine prin Germania? Nu se misca-n front? Se verifica inca o data vorba „neamtul va face ce i se spune de catre superior indiferent ca-i place sau nu”?

   • Merkel a fost suprinsa la mall si i s-a analizat cosul. Cumparase salam italienesc de 37 euroi kg. Asta in timp ce in lume se moare de foame!

    • Merkel este o adepta a meritocratiei, nicidecum Maica Theresa. In fine, nu se poate masura cu unii politicieni, parlamentari sau primari din Romania, Polonia sau din Ungaria lui Fidesz. Nu se poate masura nici macar cu fiul fostului primar din Timisoara (Ciuhandru) sau cu Oana Basescu.

    • 1. Cât cârnat a cumpărat Merkel?
     A. 100 grame
     B. 150 grame
     C. 200 grame
     2. Cine a plătit factura?
     A. Putin
     B. Jingping
     C. Biden

     Pentru exactitate, Chorizo e un salam spaniol, uscat, tradițional de dimensiuni mici circa 50 g/bucata, din carne de porc și vițel, iar prețul era 34,80 EUR/kg la data cumpărării în KaDeWe.

   • „neamtul va face ce i se spune de catre superior indiferent ca-i place sau nu”

    Superior? E demult recomandabilă renunțarea la limbajul de la „doi și-un sfert”, dar puterea obișnuinței vă joacă feste chiar și după atâta timp.
    „De către ales” ar fi fost mai potrivit. Știți, aleșii sunt cei legitimați de electorat să le spună ce să facă, fie că le place sau nu. E drept, pentru unii „patrioți” ei sunt cei care greșesc întotdeauna și și-i aleg tocmai pentru a avea pe cine să critice pentru propriile eșecuri.

    • Nu degeaba neamtul a inventat cuvantul „kadavergehorsam”, se vede actualmente in pandemie cat de bine functioneaza iar cei rai „reticientii” sunt cei din estul tarii, stiu de ce, comunismul a lasat urme adanci in constiinta colectiva.
     Germania nu mai este ce a fost, aluneca tot mai mult pe o panta foarte periculoasa.

     • Era vorba de alegeri libere într-un stat democratic. Prin unele țări din marginea de Est a uniunii mai votează și morții, dar nu și în Germania.
      Cu „recalcitranții” dumitale treaba stă cam așa: printre ăia mai în vârstă unii s-au fript cu supă, dar tot sunt penibili când suflă și-n iaurt. (Alții, mai nostalgici, încă votează die Linke.)
      Dar dintre Osis ăia tineri, care nici n-au prins bine vremurile de dinainte, sunt și cei care au pus la cale suprimarea lui Kretschmer pe Telegram.
      Dacă printre ăștia sunt modelele dumitale, să fii sănătos! Eu nu vreau să am de-a face cu uscături.

    • 2 si 1/4 fiind baiatul ala cu scoala de soferi, „activitate de partid” si scoala pe la Fane? Ala care freca menta la „Biroul Documente Secrete” croind scenarii de shpion in mintea lui, atita cita e? Ca ne luau ungurii zacamintele, ce sa spun, lopatica cu lopatica, bocceluta cu bocceluta. Ala la care mergeam sa luam si sa predam harti si profile geologice din care el nu intelegea nimic, ajuns azi consilier si aprozarist pensionar de larga anvergura judeteana? Ala care strecoara azi cite-o sopirla prin presa sa aiba lumea de comentat? Jemsbondu’ de Bontida rupt in cur cu benzina la Dacia luata peste rind? Ala care nu era in stare sa-si ia niste ghete Insulated ca facea foamea o luna dupa aia? Prostu’ satului ajuns din vacar contrashpion industrial, lume buna, personaje importante, ce sa spun. Noroc ca n-a ajuns la Bucuresti, sa te tii ce politica mare facea Romania atunci!
     Mai rasfirati, baieti, nu va mirati cind auziti noaptea din baie cum va zdrangane protezele-n pahare. Cinta la alta masa, draguta.

 7. Istoria ne povesteste ca in Romania din vremea lui Carol I, cand exista cate o situatie critica, regele invita la palat profesori universitari, cu care se sfatuia, si dupa ce isi forma o parere, facea propuneri guvernului. O fi fost el neamt, dar sigur nu era fascist. Astazi se sfatuiesc intre ei plagiatorii, falsificatorii si bisnitarii, autointitulati politicieni, si iau hotarari in tara si in afara, care sa le convina lor, iar populatia trebuie sa se supuna democratic…

 8. Adevarul este ca nici nu ai ce sa negociezi cu Putin. Armand Gosu spune foarte clar ca cerințele trimise de Rusia catre SUA reprezinta un ultimatum, nicidecum o dorință de negociere, pentru că Putin stie ca Biden nu va accepta multe dintre acele cerințe absurde. Asadar, daca SUA nu poate negocia asa ceva, ce sa mai negocieze UE? Insa este vina europenilor ca s-a ajuns ca un întreg continent sa sufere din cauza lipsei gazului. Este vina Germaniei si mediului de afaceri german care din pacate decide politica in Bundestag. Intr-un fel bine le face Putin ca oprește gazul. Poate asa vor realiza că Europa este la mana Rusiei, chiar daca relațiile cu Germania si Franta sunt foarte bune.

 9. Situatia/halul in care ne aflam este rezultatul unei strategii energetice deficitare la nivel UE.
  Mai precis, e vorba de impunerea unei treceri rapide/abrupte la regenerabile, fara propunerea/acceptarea unor tehnologii de tranzitie.
  Ca sa nu ma lungesc, doar energia nucleara poate asigura, la actualul nivel tehnologic (inclusiv costuri de producere), o tranzitie cu emisii de gaze cu efect de sera incadrabile in standarde.
  Germania e un exemplu evident in acest sens.
  La noi, dezastrul a fost initiat de spargerea Renel si punerea in conditii de concurenta a grupurilor bazate pe filiere/combustibili diferiti, care marcheaza costul final de producere e energiei electrice.
  Plus subventionarea exagerata a renenerabilelor si lipsa modernizarilor la grupurile clasice, cu durata de viata depasita.
  Si, evident, nefinalizarea grupurilor 3 si 4 de la Cernavoda.
  Adica decizii/strategii elaborate de habarnisti.

 10. Nu mi se pare deloc ca autorul ar fi rusofob. Pur si simplu descrie latzul in care Europa s-a prins singura, prin incompetenta/tradarea politicienilor de tip lubenita (verzi in exterior rosii inauntru).
  Solutia e simpla, daca se vrea. Energie atomica, verde si practic nelimitata, pana punem cu adevarat la punct regenerabilele. Arsenal atomic credibil. Daca prin absurd o Romania condusa de patrioti ar fi avut capabilitate de retaliere post strike si capacitati 100% de electrica nucleara, am fi putut urma o fantastica politica de nealiniere tip arici atomic. Patriotii, arma nucleara si capacitatile credibile de livrare te protejeaza 99.9% de actori agresivi externi. Am fi fost lasati in pace in veacul vecilor, amin. Pariez ca unii de prin guvernul ucrainean regreta ca au renuntat la arsenalul atomic pentru „garantii” pe hartie.
  Acest tip de garantii nu pot fi acceptate decat de catre politicieni corupti sau absolut incompetenti. Lumea actuala functioneaza exclusiv in realpolitik, unde injuram, sanctionam, excludem, ne exprimam ingrijorarea insa nu vom misca vreodata un deget impotriva unui stat inarmat nuclear.
  Asa ca bref, daca Putin doreste granita pe Don, sau mai incoace, o va avea. Are absolut toate atuurile, ne-am asigurat noi de asta. In alta ordine de idei, interesant de urmarit Germania, scapata de sub control Nato, acum ca America e in corzi. Au nemtii o istorie usor psihotica de la prietenie pe fata cu rusii la invazie instant…
  p.s. Poate ca ar fi interesant un articol care sa puna serios problema „ce vrea de fapt Putin” la varsta lui relativ inaintata. E sincer in demersul lui pro velika rossia?… E doar un alt mafiot?…vrea doar imunitate garantata in ultimii ani de pensie?…
  As fi dormit mult mai linistit cu niste ssbn-uri intr-un bunker ingropat undeva sub Carpati. Dar si mai linistit cu patrioti adevarati in guvern.

  • ” Pur si simplu descrie latzul in care Europa s-a prins singura, prin incompetenta/tradarea politicienilor de tip lubenita (verzi in exterior rosii inauntru). Solutia e simpla, daca se vrea. Energie atomica, verde si practic nelimitata, pana punem cu adevarat la punct regenerabilele.”
   _____
   1. Regenerabilele sunt puse la punct (pretul energiei regenerabile a devenit foarte mic), atrage „investitii private” pe plan local, creaza locuri de munca si prosperitate pe plan local, samd. https://ourworldindata.org/cheap-renewables-growth

   2. In contrast, energia nucleara este centralizata, necompetitiva /scumpa ($150 /MW), nu atrage investitii private si nici fonduri europene. Cine plateste anuitatile investitiilor de zeci de miliarde? Mama Mare in niciun caz! In acest context, propun ca anuitatile /pierderile investitiilor in noile centrale nucleare (planificate) sa fie acoperite printr-o taxare separata a familiilor clasei politice si a bugetarimii, inclusiv a angajatilor in sectorul energetic de stat, a ofiterilor, consultantilor, etc (cu mici exceptii precum angajatii la stat in sistemul sanitar, educatie si protectia mediului).

   3. In mixul energiei electrice al Germaniei de exemplu, ponderea energiei produsa in centrale fotovoltaice este de circa 10%; ponderea energiei produsa in centrale pe biomasa este de circa 10%, ponderea energiei produsa in parcuri eoliene este de circa 25%. In UK, ponderea energiei electrice produsa in centrale pe biomasa este de circa 10%, ponderea energiei produsa in parcuri eoliene este de circa 20%, iar strategia de dezvoltare energetica a UK-ului, precum si a Germaniei, Olandei, Spaniei, etc, prevad o atragere masiva a investitiilor private in dezvoltarea parcurilor eoliene on- si offshore, instalatii fotovoltaice, sisteme de stocare si in centrale de cogenerare pe gaz. Cam atat despre „lubenitele” din vest si capitalistii sectorului energetic „de stat” din Estul continentului (hotii striga hotii;).

   https://energy-charts.info/charts/energy_pie/chart.htm?interval=year&year=2020

   https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/904503/UK_Energy_in_Brief_2020.pdf

   P.S. Romania dispune de un potential eolian imens offshore si onshore (in Dobrogea, Podisul Moldovei, crestele Carpatilor si Subcarpatilor), de un potential solar cu circa 20%-25% mai mare decat al Germaniei si al UK-ului, precum si de un potential imens de biomasa. On top, Romania mai dispune si de un potential hidro de invidiat precum si de resurse proprii de gaz natural (ciresele de pe tort). Craciun Fericit!
   https://documents1.worldbank.org/curated/en/141221587050442759/pdf/Technical-Potential-for-Offshore-Wind-in-Romania-Map.pdf

    • Bravisssimo! Guvernele Dragnea, PiS, Fidesz din Estul-UE sunt democratice si liberale (sa traiasca monopolul energetic centralizat „de stat”) iar capitalul privat si guvernele din occident in frunte cu cele din vestul continentului european (vezi Aici si Aici ) SUA, Canada, Australia, se incadreaza la categoria extremistilor cu iz dictatorial. Nu stiu pe cine incercati dvs sa pacaliti… dar ma rog, haideti odata cu reformele mult asteptate de cetateni, incepand cu respectarea statului de drept, ridicarea MCV, intrarea in Schengen, cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si PNRR, descentralizarea, atragerea investitiilor private pe plan local, samd.

 11. Si totusi, in Europa n-am auzit ca undeva sa fie restransa masiv alimentarea cu gaz si curent, inseamna ca energie mai exista si cum se pare indestulatoare, geopolitica si fricile nefacand altceva decat sa maresca preturile energei, cine profita cel mai mai mult ?
  In primul rand cei care o exploateaza si o vand insa cel mai mare profit il fac statele in continuare prin accize, taxe si impozite, putem acuza Rusia in exclusivitate pt aceasta situatie ? tara care profita din plin de aceste „povesti” pe care intradevar le sustine, trebuie sa recunostem, inteligent dar mai ales efectiv.
  Costurile cu masarea trupelor la granitele cu Ucraina fiind fata de profitul obtinut prin vanzarea energiei justificate astfel incat profitul sa fie maxim.
  Este un conflict „rece” fara a provoca pagube materiale vizibile, provoaca pagube imense insa in alte parti, accelarea neincrederii in guverne si autoritati in vederea rezolvarii unor probleme care nu se pot elimina in timp scurt.

 12. Foarte bun articol.
  – Reamintesc că Rusia a săpat puternic ca sa nu se realizeze Nabucco și oricare alta magistrala de gaz care nu era sub controlul lor.
  – Reamintesc și greșeală strategică germana care a acceptat să devină ” de facto” dependenta de gazul rusesc.
  – Suplimentar a impus la nivel UE niste decizii politice care au creat premisele crizei energetice actuale.

  Prima din toate , lipsa diversificării furnizorilor prin construcția de puncte de aprovizionare cu GNL .
  ( In aceasta panorama , Italia e unica care are furnizori diverși de gaz metan reușind astfel să nu fie dependenta de un singur furnizor. Are magistrale de gaz atît cu Africa cât și cu restul Europei)

  Romania ca de obicei.
  Nu se gândește la propriul interes acceptând tot felul de aiureli dar și făcând jocul rusilor in domeniul gazului metan.
  Păcat pentru o țară cu rezerve dar fara capete iluminate la butoane și asta de zeci de ani.

 13. Parafrazand o celebra afirmatie politica englezeasca: nicio tara nu are prieteni permanenti ci numai interese permanente. Germania isi dorise hidrocarburile din URSS si uite ca le are, Rusia isi dorea acces la stramtorile Marii Negre si uite ca il are, China isi dorea Drumul matasii si uite ca are Belt and Road Initiative s.a.m.d. Doar caile de obtinere difera: razboi de cucerire, revolutie, alianta cu vasalitate si/sau comert liber dar bine reglementat….

 14. ..ok, știm cine e lupul cel rău.. Dar haideți să lăsăm basmele pentru deliciul celor mici.
  Dincolo de bubele (nu puține..) pe care le-a adunat de când a preluat despotic Rusia, Putin are din când în când și dreptate.

  El a declarat joi (23 decembrie) că Germania revinde gaz rusesc Poloniei și Ucrainei, folosind Yamal-Europe în modul „reverse” (trimițând gazul spre est) în loc să ajute la calmarea pieței.
  E un adevăr incomod pentru unii, confirmat însă de Gascade (operatorul german de rețea).

  Tot lupul cel rău a cerut UE să aprobe gazoductul Nord Stream 2 (care este gata, la cheie) pentru a reduce prețurile la gaze pe piața spot. Numai că Germania a suspendat certificarea în noiembrie, ceea ce le-a gonflat rapid..

  E și presiunea SUA, ne mai vorbind de nemulțumirea Ucrainei.. Administrația Trump a amenințat UE și Germania cu sancțiuni dacă nu suspendă proiectul NS2. Mai nou, Biden a ajuns la o înțelegere cu noul cancelar german pentru blocare gazoductului, dacă Putin invadează Ucraina.

  De evocat în context și conflictul SUA-Franța declanșat de acordul AUKUS, care s-a lăsat cu pierderea contractului de submarine fabricate de francezi pentru canguri. În replică a fost anulat importul de gaze de șist lichefiate de către ENGIE Franța.

  Adăugăm și jocul giganților din energie de piața românească și avem un tablou cu destul de multe personaje pe lângă căsuța din pădure.. Nu se vede în peisaj vânătorul..

  Și uite-așa s-a cam ales praful de liberalizarea pieței de gaze și EE. Deja vreo 10 furnizori de gaze au renunțat (sau li s-a retras) la licență. Cât despre oițele rătăcite, se re-ntorc la stână cu facturile plafonate de guvern și promițând solemn că n-o să mai facă. Bota pe spinare fiind un fel de binecuvântare..

  • Cascade este un jointventure intre Gazprom si Wintershall firma care la randul ei apartine BASF si LetterOne
   ( firma ruseasca)
   Germania pompeaza gaz catre Polonia din motive strict politice, sa-i linisteasca pe acestia, relatiile Poloniei fata de Germania nefiind dintre cele mai bune, Polonia cerand in continuare despagubiri in urma celui de al 2 lea Razboi Mondial.
   Nemtii si UE au blocat din motive politice Nordstream 2 , cei care vor plati vor fi consumatorii nicidecum politicienii iresponsabili ai noului guvern german, niste aventurier.

   • „Nemtii si UE au blocat din motive politice Nordstream 2 , cei care vor plati vor fi consumatorii nicidecum politicienii iresponsabili ai noului guvern german, niste aventurier.”
    ____
    Pana recent, erati un critic inversunat al NS2. Acum germanii au blocat comisionarea gazoductului si iar nu este bine. Cat despre pomparea gazelor din rezervele subterane ale Germaniei catre Polonia, germanii o fac din responsabilitate si din solidaritate intre membrii UE. Nu este nicidecum o cedare in fata istericalelor aberante (pe marginea evenimentelor istorice?) ale guvernului PiS. Tot mai multi polonezi incep sa se rusineze de atitudinea ipocrita a actualului lor guvern.

 15. Citez:

  ” Cleștele energetic rusesc este parte a războiului asimetric (hibrid) pe care Federația Rusă l-a demarat și pe care îl recunoaște oficial în Strategia Energetică din 2012 în care se specifică clar că țările UE trebuie să devină cât mai dependente de gazul rusesc,….”

  Pai daca se stia din 2012 ca FR are asemenea intentii de ce Uniunea Europeana nu si-a diversificat sursele de aprovizionare ? De ce a dormit 10 ani in bocanci ?

  O posibila sursa alternativa ( nu grozav de mare dar totusi ) ar fi fost si zacamintele de gaz din arealul romanesc al Marii Negre.
  ( S-a intamplat ceva,ne-a impins UE spre inceperea exploatarii acestor zacaminte ca pe noi nu ne prea da harnicia afara din casa . Nimic. )

  Pe de alta parte ia uite ce zice Putin in video-clipul de la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=n0v2zCX9O2s

  Daca luam in considerare ce zice el razboiul asta hibrid de care se tot vorbeste este clar bidirectional cu rezultatul pe care-l vedem,preturi crescute care afecteaza populatia Europei !

  Sa ne fie de bine !

  • „S-a intamplat ceva,ne-a impins UE spre inceperea exploatarii acestor zacaminte ca pe noi nu ne prea da harnicia afara din casa . Nimic.”
   _____
   Banca Europeana de Investitii a acordat credite de risk pentru lucrari de prospectiuni in plafonul Marii Negre, dar si pentru lucrari de infrastructura i.e. legarea zacamantului offshore cu reteaua de gaz, constructia gazoductului Brua, etc. Pentru finantarea exploatarii exista destul capital privat pe piata… Petrom si companiile americane de exemplu sunt de multi ani pregatite sa investeasca in exploatare, au fost insa blocate de guvernele Romaniei. Sa vedem ce branza mare vor face acolo administratorii (mari oameni de afaceri;) de la Romgaz – daca asteapta insa fonduri europene sau garantii guvernamentale „para malaiata” se imbata singuri cu apa rece. Sa acceseze piata de capital (pot lista noi clase de actiuni la Bursa de valori in Bucuresti, Euronext, pot emite obligatiuni, etc) la fel cum procedeaza toate companiile cu capital majoritar privat din jurul lumii. Contribuabilii din vestul continentului nu finanteaza companii „de stat” in tarile lor, daramite in alte tari!

  • Cred ca autorul materialului ar trebui sa citeasca atent si articolul aparut azi pe HotNews:

   ” Gazoductul Yamal-Europa, în a opta zi de marșarier / Cele mai importante informații despre conducta care ar trebui să aducă gaze rusești în Europa ”

   si sa-si revizuiasca ideile.

   Ma refer concret la,citez :

   ” Explicatița: Rusia a închis robinetul de gaze provenite din marele depozit Yamal tocmai când se anunță temperaturi scăzute, ceea ce nu este alceva decât o agresiune a Kremlinului asupra Uniunii Europene. ”

   Ce reiese din articolul de pe HotNews nu se leaga cu afirmatia de mai sus.
   Ma indoiesc insa ca o va face. N-ar mai ramane loc de propaganda antiruseasca ” neagra ” in cazul asta.

   Vreau sa fie bineinteles.Propaganda a avut ,are si va avea intotdeauna un loc in cadrul competitiei dintre state care stiu sa-si apere interesele. Nimic anormal sau uluitor in chestia asta.
   Atunci cand e facuta gresit,cand e „cusuta cu ata alba” efectul este contrar celui asteptat de cel care o pune in aplicare !

   E bine sa ne amintim de fiecare data acest lucru.

   • Departe de mine a fi filorus, am motive foarte puternice in istoria familiei sa nu fiu, insa pe cite stiu Rusia este la zi cu livrarile de gaze contractate cu tarile Europene. E-adevarat ca a cam ocolit livrarile prin unele conducte pretextind (cam straveziu) starea tehnica precara a celor care tranziteaza Ucraina.
    Ei au propus contractarea pe termen lung , ei tin la asta , a unor cantitati mai mari insa EU a mizat pe vintoase! Nu rusii, EU a mizat! Multumim Brusal, Berlin si pe unde mai sinteti. (Bucuresti nu conteaza in ecuatia asta din pacate. Dar uite ca Budapesta, da! Mama ei de iliberala… Si uite ca au inceput sa miriie la UE si cehii, tiens, tiens). Cind a dat frigul nexam vint iar UE s-a trezit cu cerere masiva de gaze neacoperita. Iar cind cererea creste brusc peste oferta preturile spot se duc sus. Se numeste deficit cronic de energie securitara la nivelul intregii UE!
    Daca sugereaza cineva vreo minte strategica a lui Putin in situatia asta n-ar fi rau sa-si tina gura, s-a intimplat si acum trage septe piei de pe noi. Oricare dintre noi am face exact la fel intr-o astfel de situatie comerciala
    .Partea intr-adevar timpita e ca era lesne de anticipat ca asa ceva se va intimpla si ca sint unii care au atras atentia de multi ani. Nu i-a bagat in seama vreun decident politic.

    • ..cine să se ocupe, când la noi se poartă impostura la vârf ?
     De unde competență la alde mr.Bean pus de Barna la economie pentru verzișorii aruncați cu praștia de peste ocean, de către papa și maman ..?
     Nu mai scăpăm de pilăraia de partid..

    • „.Partea intr-adevar timpita e ca era lesne de anticipat ca asa ceva se va intimpla si ca sint unii care au atras atentia de multi ani. Nu i-a bagat in seama vreun decident politic.”

     Poate ,usor off-topic dar nu prea, o paralela cu o situatie realmente distructiva prezentata in filmul Don’t Look Up ( un asteroid imens urma sa loveasca Terra ) ar fi elocventa pentru situatia in care ne aflam azi in ceea ce priveste pericolul unui black-out energetic.
     In film o clasa politica interesata mai mult de perpetuarea ei la domnie decat de pericolul mortal reprezentat de asteroid neglijeaza avertismentele oamenilor de stiinta pretandu-se la tot felul de „giumbuslucuri” pentru a-si atinge scopul !

     Desigur filmul este o fictiune dar are meritul de a pune in evidenta,la modul alarmant, niste disfunctionalitati ale societatilor noastre de genul celor prezentate de dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro