sâmbătă, decembrie 14, 2024

Mareea roșie – un catharsis după triumful răsunător al lui Trump

First, they ignore you,
then they laugh at you,
then they fight you,
then you win.
Mahatma Gandhi (?)

Pe 11 noiembrie 2016, în articolul Când America strănută, restul lumii începe să tremure de friguri. Despre masca de oxigen a domnului Trump, scriam:

Am fost unul din cei 2.912.941 cetățeni ai statului Pennsylvania care au votat pentru ca Donald J. Trump să devină al 45-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii.

Pe 6 noiembrie 2024 am fost unul din cei 3.485.778 cetățeni ai statului Pennsylvania care au votat pentru ca Donald J. Trump să devină al 47-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii.

Ce a făcut ca peste jumătate de milion de oameni din statul de baștină al lui Joe Biden să-și schimbe opțiunile electorale? A fost numărul record de mitinguri electorale ale celor doi candidați, a fost atentatul comis la viața lui Donald Trump sau au fost alte motivații?

La nivelul întregii țării, numărul votanților lui Trump a crescut de la 62.984.828 în 2016 la 73.455.040 în 2024. Cele peste 10 milioane în plus de alegători au declanșat o maree roșie, pe cât de neașteptată, pe atât de justificată (v. harta de mai jos)

O hartă care valorează mai mult decât 1.000 de cuvinte, publicată de The New York Times cu rezultatele alegerilor din 6 noiembrie 2024.

Ce a determinat această incredibilă și pașnică maree roșie?

Răspunsurile sunt multiple și diverși analiști, reali sau pseudo, vor avea o bună pâine de mâncat de acum încolo. Fiind doar un simplu alegător, voi considera majoritatea sondajelor de opinie care au indicat drept cauze majore ale alegerilor din 6 noiembrie situația economiei și migrația scăpată de sub control. Dar alegerile se câștigă prin marja votanților, iar ceea ce a făcut diferența între 2020 și 2024 a fost dezertarea multor alegători tradițional democrați în tabăra lui Trump și a republicanilor.

Cel mai clar semn al dezertării în rândurile electoratului american este numărul de comitate din întreaga țară care au trecut în favoarea lui Trump, în timp ce niciunul nu a trecut de la roșu la albastru. Trump a triumfat în locuri în care un candidat republican nu mai câștigase de zeci de ani, inclusiv în comitatul Starr din Texas, unde Trump a devenit primul republican care câștigă din 1892, și în comitatul Carlton din Minnesota, unde un candidat republican la președinție nu mai câștigase din 1928.

În Texas, Trump a primit peste 6,3 milioane de voturi – mai mult decât orice alt candidat din istoria alegerilor prezidențiale. Numărul total de voturi a fost cu aproape 500.000 mai mare decât cel obținut în 2020. Harris a primit 4,8 milioane de voturi, cu aproximativ 450.000 mai puține decât a primit Joe Biden în 2020. Trump a obținut cele mai multe voturi în 242 din cele 254 de comitate din Texas. Harris a câștigat doar 12 comitate, în scădere față de cele 22 pe care Biden le-a câștigat în 2020.

Trump a câștigat un teren fără precedent în întregul electorat, inclusiv în rândurile alegătorilor de culoare, latino-americanilor și musulmanilor în multe zone-cheie. Chiar și tinerii, mai ales bărbații tineri, „au trecut pe roșu” (😊). Ceea ce Trump și Partidul Republican au obținut este o realiniere majoră și masivă în politica americană, care ar trebui să distrugă odată pentru totdeauna mitul propagandistic potrivit căruia susținătorii lui Trump sunt „albi suprematiști” sau „fasciști”.

Votanții lui Trump nu sunt „bigoți” pentru că se opun desființării poliției, deschiderii necontrolabile a granițelor ori impunerii cotelor DEI (Diversity, Equality, and Inclusion) în defavoarea meritocrației. Votanților lui Trump le-a displăcut să fie etichetați inculți, anti-știință, pentru că s-au opus experimentelor medicale transgender pe copii. Și acei votanți au mai respins și eticheta de conspiraționiști pentru că au pus întrebări oficialităților despre politicile Covid sau pentru că au chestionat FBI, CIA și Department of Homeland Security în legătură cu cenzura în masă (de ex., pe Facebook sau Twitter).

Efectul cel mai remarcabil al mareei roșii declanșate de victoria răsunătoare a lui Donald Trump în alegerile de pe 6 noiembrie este unul de catharsis, de eliberare a emoțiilor puternice sau reprimate și apariția unui sentiment de reînnoire spirituală.

În contextul victoriei lui Trump, mulți alegători republicani și-au exprimat sentimentele de ușurare și răzbunare după ani de zile în care s-au simțit marginalizați și atacați de narațiunile politice mainstream. Acest sentiment își are rădăcinile într-o reacție culturală mai amplă împotriva a ceea ce unii percep drept ideologii și politici „woke” care au dominat discursul public în ultimii ani. Pentru mulți, alegerea lui Trump nu reprezintă doar o victorie politică, ci și o restaurare a valorilor și credințelor lor, care au fost respinse sau ridiculizate de adversari. În timp ce democrații au transformat administrația actuală și sistemul judiciar în arme politice, încercând să îl scoată pe Trump de pe buletinele de vot și să îl bage în închisoare, votanții republicani nu s-au identificat cu Trump omul de afaceri sau fostul președinte, ci mai degrabă cu Trump cel acuzat pe nedrept sau cel asupra căruia s-au tras gloanțe ucigașe.

Mulți alegători se opun de mult timp la ceea ce ei consideră a fi corectitudinea politică excesivă și mișcările de justiție socială care subminează valorile tradiționale. Rezultatele alegerilor oferă un sentiment de legitimitate nemulțumirilor lor, consolidându-le convingerea că nu sunt singuri în opiniile lor.

Anii premergători alegerilor au fost marcați de o polarizare politică semnificativă și de anxietate în rândul alegătorilor conservatori. Probleme precum imigrația, instabilitatea economică și atacurile percepute asupra libertăților personale au creat un sentiment de urgență și frustrare. Victoria lui Trump atenuează o parte din această anxietate, oferind speranță pentru politici care se aliniază mai îndeaproape cu prioritățile lor.

Mulți susținători ai lui Trump consideră că media mainstream le-a denaturat în mod constant opiniile și le-a marginalizat vocile. Rezultatul alegerilor este văzut ca o respingere a acestor narațiuni, permițând alegătorilor să își revendice modul lor de gândire și acțiune pentru a-și putea afirma perspectivele în arena politică.

Catharsisul trăit de alegătorii republicani în urma victoriei lui Donald Trump este emblematic pentru diviziunile societale mai profunde din cadrul politicii americane. Acesta reflectă nu numai o reacție la rezultatele electorale, ci și o eliberare emoțională după ani de marginalizare percepută și conflict cultural. Pe măsură ce Partidul Republican continuă să evolueze sub influența lui Trump, înțelegerea acestui răspuns cathartic va fi esențială pentru analizarea viitoarelor dinamici politice din Statele Unite. În cele din urmă, acest moment poate însemna nu doar o victorie pentru un candidat, ci o schimbare esențială în peisajul identității și angajamentului politic american.

În loc de concluzie

Se spune că lumina roșie vă ajută să dormiți mai bine – Elon Musk

Distribuie acest articol

224 COMENTARII

  1. Interesant. Sper ca presedintele ales Trump sa fi invatat ceva din mandatul 2016-2020 si sa inceapa sa taie cu adevarat capetele hidrei. Alegerile sunt doar primul pas pentru a face din(nou) SUA o tara de admirat si de folosit ca exemplu.

  2. Tump a castigat cu un scor de rasunet. Nemultumirile multor votanti, au fost MARI.
    Acum, vine greul: „after we talked the talk, we have to walk the walk” = adica trecerea la faptele/deciziile care sa aduca CONCRET schimbarile dorite de aceasta mare majoritate a votantilor lui Trump.

    • Republicanii au câștigat Senatul, Presedentia – au Curtea Suptema conservatoare și dacă vor câștiga și Camera Reprezentanților, vor putea să-și legifereze toate hotaririle ce vor readuce UȘ pe drumul bun. Să le urăm succes ca să întorcând tara din drumul “progresiv” spre ….. socialism ! PS – Mi-am adus aminte de vechiul banc : La Radio Erevan un ascultător întreabă – Se poate construi socialismul în UȘA ? Răspundem : Se poate – dar e păcat !

  3. Și eu cred că victoria lui Trump este/ va fi aproape o Revoluție. O Revoluție conservatoare de tip clasic în contra încercării Revoluției progresiste( de stânga). Personal, mă bucur, există o speranță de revenire la valorile clasice ale democrației originare.
    Pentru Europa de Vest, foarte progresistă, socialistă și verde victoria lui Trump este o lovitură care poate deveni mortală. Pur și simplu Europa a rămas perplexă. Ce ne facem dacă ” nebunu'” își ia catrafusele și pleacă din Europa? Rămânem singuri cu rușii? Brrr!
    Europa ar face bine și să facă ce a făcut poporul american, respectiv să revină la valorile clasice ale libertății și democrației. Dacă nu va face asta, va pieri.

    • Europa e o curva. Vai vai ce ne facem cu nebunu’. Au cheltuit doar in Ge 500 de MILIARDE pe moristi ca niste boi. Acum cand sunt cu cutitul la os ca le ingheata neamtu’ votant, au construit in 8 luni 2 terminale de gaz lichefiat. Nu conteaza cat au costat.

  4. Am fost atit de injurat ca l-am sustinut pe Trump incit nici nu-mi vine sa savurez victoria.
    Acum, desigur, sunt un pic ingrijorat in ce masura va reusi sa realizeze ce cred eu ca ar trebui realizat, ca de la promisiuni la realizari e drum lung.
    Mi-as dori sa reuseasca sa aduca ceva liniste in lume, macar un pic de pace.
    Ma amuza nespus panica in care au intrat unii din asa zisii „lideri” europeni, bietii de ei, pina mai ieri il injurau cu spume pe Trump, acum parca-i vad ca-ncep sa-i linga clanta! Ma uimeste ca mai niciunul nu s-a gindit ca ar exista sansa ca acesta sa cistige, deci ca nu ar fi f diplomat sa-l injure, jigneasca.
    Nici in Ge nu am auzit acel „Ich bin ein Berliner!”, al celebrului Kennedy, nu se preconizeaza nici o manifestare populara in Berlin, cum a fost la instaurarea marelui Obama.

    Uneori chiar ma sperii cind vad ca am dreptate!

    • Dragă Conu’ Neamțu’,

      Nu vă mirați că sunteți înjurat. Este numai dovada bunului simț pe care îl dovediți pe majoritatea subiectelor. (Nu sunt întotdeauna în consens cu unde/cum vedeți adevărul în Orientul Mijlociu, cîteodată, dar e OK să nu fim identici!!)

      Am observat însă cît de multe ori exact „progresiștii” vă atacă sau vă disprețuiesc etnic, cînd nu au argumente.

      Triumful Trump a fost relativ ușor de prezis. Numai „intelighenția” auto-declarată nu poate vedea adevărul.

      Au încercat să fure și de data asta, știți bine cine, dar a fost mai dificil. Au furat „numai” cîteva milioane, nu 15-20 precum în 2020. Donald Trump a cîstigat alegerile de TREI ori. (Nota bene: alegeri înseamnă număr de voturi reale, nu buletine de vot imprimate la ceas de noapte și adăugate cu milioanele.)

      Vor fi cei care rîd – cam mînzește – acum, dar după investigațiile necesare – și sper că Președintele Trump, care este un om mult prea iertător și blînd [nu glumesc, e unul dintre defectele sale majore], given enough time, așa-numiții insurectionisti din ianuarie 2020 (mă refer la demonstranții reali, nu la agenții FBI și alți infiltratori violenți, în stil Piața Universității) vor fi complet reabilitați, nu doar grațiați.

      • @absurdistan. Esti demn de nick-ul ales, bati campii (fara gratie), m-am amuzat teribil cand ti-am citit comentariul, cat de brainwashed sunt unii…! Esti unul din acei partizani prea infierbantati la minte care nu pot vedea nuantele de gri, ei vad totul in alb si negru, atat. Si de cele mai multe ori gresesc si spun tampenii, fiindca situatiile in orice tara si in lume sunt nuantate si complexe.

          • @absurdistan. NU ai inteles si repeti fara a gandi niste sabloane simpliste. Ce presedintie „Hillary Clinton” sau „Harris”, aberezi iar?! De unde ai tras concluzia ca as fi tinut cu astea 2 ?! Asa-i ca aveai note mici in scoala/liceu la materiile exacte?
            Nu am votat nici cu Hillary, nici cu Harris. Victoria lui Trump in alegeri (la fel si daca castiga Harris) nici nu ma bucura, nici nu ma intristeaza. Trebuie sa fii dumb ca sa absolutizezi cum faci tu, astea sunt apucaturi comunisto-ceausiste.

            • Extrem de convingator, n’est-ce pas?

              repeti fara a gandi… aberezi… aveai note mici… trebuie sa fii dumb

              Va cred ca n-ati votat, dar nu fiti modest peste masura, va calificati ca un potential votant Harris eminent. Acelasi comportament, acelasi nivel de limbaj.

              Goodbye.

  5. O pace de felul celei relatate in presa prin care Trump ofera Rusiei cistigul il arunca pe Trump afara deciziilor democratice si ii anuleaza toate contractele militare cel putin cu Europa .Zelenski nu va accepta in veci .Trump are in fata provocari uriase si se va ciocni cu atit de multe probleme imposibil de rezolvat incit il va apuca durerea de cap.In toate cazurile Trump devine inamicul .Indiferent ce decizie ea cineva il va considera dusman .Cum naiba sa poti gestiona o astfel de situatie .Vrei sa distrugi Woke vei avea un miliard de potrivnici .Vrei sa distrugi Iran vei avea alt miliard .Vrei sa pui taxe europenilor vei avea 500 de milioane de inamici plus daca te retragi din Ucraina numarul lor va creste .Imi poate spune cineva ce va face punctual Trump ? Evident nici Kamala si nici Biden nu puteau face nimic .De ce Trump ?SUA este acum dusmanul tuturor declarat sau nedeclarat .Trump a cazut in propria lui capcana .Istoria imediata ne va arata .Trump nu a cistigat .I s-a oferit intreaga povara a universului pamintean .Indiferent ce decizie ea va fi „fluturat” de miliarde de oameni fie ca ajuta Ucraina ,fie ca loveste Rusia sau Iran, fie ca vrea sa distruga miscarile Gay sau ca vrea sa creasca taxele .In orisicare dintre situatii cineva va fi nemultumit ca ordin de marime exprimat in miliarde .Nimeni nu ar fi vrut sa fie in locul lui .Este o vorba ce ne zice cum maretia are costul ei .UE i-a bagat „sula in coste ” iar Biden i-a oferit-o pe tava pe Harris .Ce va face nici el nu stie .Miza e alta .Cu mult mai mare .Trump trebuie sa gestioneze pozitiv multe situatii complicate.Cred ca este de acord .Kamala nu putea face fata si nici Biden nu putea .Chestie este ca nici Trump nu intinereste.Biden inca era conducatorul lumii libere .Trump poate fi doar conducatorul SUA si nici asta nu e sigur in viitorii patru ani .Multe i se pot intimpla de la ruperea SUA in bucati la declinul cognitiv .Acum stim de ce Michelle Obama nu a candidat .Totul a fost o pacaleala ce s-a concretizat prin premeditarea aducerii ca Presedinte al SUA , in aceste momente extrem de dificile si greu foarte greu de gestionat a celui numit Trump ce si-a luat o pacaleala de zile mari.Altfel democratii o nominalizau pe Michelle Obama si conform tuturor sondajelor, indiferent de cine au fost facute ,cistiga usor alegerile .Nimeni nu a vazut un Harris un contracandidat chiar daca din motivele stiute unii au votat Harris .In realitate Harris a fost doar cea care i-a pus mandatul in brate lui Trump cu bunastiinta .Acum Trump va sparge toate oualele nestiind ce trebuie facut .Probabil ca nu va termina mandatul oferit de democrati . Non combatul doamnei Harris a fost extrem de vizibil si coloborat cu neparticiparea ,ca si candidat ,a doamnei Michelle ne arata un alt adevar greu de priceput si extrem de „malefic” elaborat.
    Trump a luat atit de multe voturi pentru ca nu a candidat Michelle Obama si pentru ca inlocuitoarea lui Biden impreuna cu vicepresedintele ei erau sortiti infringerii inca de la inceput .America avea nevoie de un Trump .Harris nu putea fi un Trump feminin cum nici Waltz nu putea fi .Biden l-a batut o data pe Trump prin eleganta si experienta sa dovedita in timp .Partidul Democrat , ca noi toti , stia inca de la inceput rezultatul neavind nici un motiv sa cistige alegerile in aceasta extrem de complicata situatie internationala .Este ca la box .Nu poti pune fata in fata luptatori aflati la categorii diferite .Peste patru ani sau poate chiar mai devreme Michelle Obama va cistiga cu usurinta in fata oricui .Acum doar un luptator ,de aceiasi categorie ,putea sa il invinga pe Trump si nicidecum cineva care nu avea in spate nici experienta , nici carisma si nici puterea necesara confruntarii .Sa banuim ca Partidul Democrat era habarnist si nu stia ne-ar insulta inteligenta .Practic Partidul Republican nu mai exista exista doar trampisti .Un fost membru , in tinerete , al Partdului Democrat numit Trump reuseste aceasta performanta .Stim cu totii ca in politica si fotbal prima dragoste nu se uita

    • Mai lasati-ne cu prohodul partidului democrat si cu viziuni catastrofale asupra mandatului lui Trump. Ce n-a inteles ala, ce n-a priceput aia si tot felul de tirade plangacioase si ciudoase ca lamentatiile unui comunist la groapa lui Ceausescu!
      Cand aud de promotorii toaletelor unisex precum Obama si de politicile warmongering ale establishmentului socialist-globalist mi se acreste.
      Donald Trump a trecut prin multe episoade oribile provocate de democrati si de elite. La varsta sa are o energie si un dinamism care ii baga in cos pe Biden, Macron, Harris, Ursula, Scholtz, Starmer (nu vreau sa amintesc de Ciuca, Ciolacu, Iohannis si pleiada de comunistoizi de la noi) si multi tinerei de pe la Bruxelles si aiurea. Daca Biden ar fi trecut prin tentativele de asasinat, procese nedrepte, persecutie politica, toata stanga ati fi strigat si bocit in proteste á la georgica floy.d, arzand si distrugand comunitati intregi.
      Trump a castigat si asta e. Deal with it!

      • „La varsta sa are o energie si un dinamism care ii baga in cos pe Biden, Macron, Harris, Ursula, Scholtz, Starmer…”

        Ba, pardon! Pe Starmer nu îl bagă.

        https://www.dailymotion.com/video/x80zyvv

        Uitați-vă la primul ministru al UK lucrând la mănuși și luptând ca un leu în ring! Ce femeie nu și-ar dori un soț ca el, capabil, după cum se vede, să-și apere cu forța brațelor și cu o măiestrie de invidiat în artele marțiale nu doar familia, ci chiar și imperiul?

      • Bravo Monica, citind gulsul rasfiert al lui Lili, mai mai vroiam sa raspund, apoi am vazut comentariul Dvs. N-am nimic de adaugat.

    • Să nu plângem noi de grija Americii. Mai bine am plânge de grija Europei. Dacă America pleacă din Europa, ne papă gaia rusă.

    • Să scrii sub numele de Lili și să-ți răspunzi ca esop e semn clar de degradare. Cognitivă sau/și morală. Acum nu puțin timp decretai în nenumărate comentarii victoria de neoprit a Kamalei.
      N-a mai rămas nici o firimitură de rușine sau mândrie în vre-un cotlon al creierașului tău?

    • Draga Lili, imi pare rau ca trebuie sa-ti spun dar iar bati campii cu gratie !

      Ridica-te de jos, stergeti lacrimile si accepta faptul ca tot ce au facut democratii in ultimii ani a avut ca rezultat victoria lui Trump si a republicanilor in alegerile din 6 Noiembrie. Se pare ca nu ai inteles prea bine acest lucru.

      In ceea ce-l priveste pe Trump cred ca nu e cazul sa-ti faci griji pentru el…a dovedit ca stie sa se descurce in situatii dintre cele mai dificile.

  6. S-au saturat americanii de impostura „our democracy” de au vazut rosu in fata ochilor. A invins libertatea si bunul simt impotriva raului disimulat in agenda open society si a elitelor cocotate in varful bucatelor sau ascunse in tenebrele masinariei politice.
    Omenirea se bucura si rasufla usurata, sperand in incheierea razboaielor, a wokismului diabolic si nerusinat, in trecerea la diplomatie si dialog normal, in eliminarea minciunilor sforaitoare a climate change, a cenzurii. A invins libertatea, libertatea de exprimare si normalul. In Pennsylvania populatia Amish, neinregimentata politic, a iesit masiv la vot contribuind si ea la victorie.
    O vreme nu vom mai vedea barbati aspirand la titlul de „femeia anului”, nici drag quees tinand prelegeri copiilor de gradinita, poate nu vom mai fi stapaniti de fricile si apocalipsele promovate de MSM care, acum, se zvarcoleste in mizeria pe care au provocat-o ani intregi pe banii contribuabilului sau al celor din tribul lui Soros.
    Priveghiul de la televiziunile legacy media si morgile activistilor de la stiri raman mult timp si ele un catharsis pentru oamenii rationali.
    Kamala nu mai are sansa de a ne spune pronumele ei preferate si de a rade isteric cand se refera la „dreptul” femeilor de a-si avorta familia.
    Sper ca satira, comedia, ironia, sarcasmul sa infloreasca din nou, fara teama de „cancel culture”, de rasism. misoginism, bigotism, sexism, suprematism al albilor, DEI si alte nazbatii marxisto-globaliste de inchis gura adevarului si de a le spune oamenilor ca ceea ce vad cu ochii lor si aud cu urechile lor nu e real.
    Ma distreaza meltdown-ul democratilor si progresistilor, al celebritatilor care ar trebui sa inunde aeroporturile cu prezenta lor fugind din calea lui „Hitler”, cu lacrimile de crocodil ale politicienilor slabi si neputinciosi in a-si depasi conditia de papusa platita sa figureze in congres si sa se imbogateasca fraudulos.
    Poate nicicand „We the people” n-a suierat mai taios pe la urechile administratiei, congresului, institutiilor de forta si MSM!
    In rest, Doamne ajuta!

  7. E interesant cum oameni inteligenti vad in Trump ceva ce acesta nu are: bun simt, empatie, etică de viatā, etică a muncii, cinste, etc. Nimic din valorile vechilor Americani care au facut cu adevarat America great.
    Democratii se târăsc de peste trezeci de ani si au devenit un fel de sindicat al celor cu sânge albastru din partea de stânga a politicii americane. Teribil. ….Dar să numesti venirea la putere a lui Trump „renastere” e mult. O fi entuziasmul de turmă care işi pune amprenta pe reactia individuală.
    Lenin, cand a venit la putere, a proclamat o noua era, mai dreapta si mai buna pentru cei din imperiu rus. …Soarele rasare din Est etc.
    Venirea lui Hitler la putere a fost numita la fel ” o renastere a Germaniei eterne” dupa umilinta de la Paris (Versailles).
    Lista e lungă, a celor cu intentii mesianice si care au terminat extraordinar de prost pentru ei si mai ales pentru votanti.
    Eu, unul, nu astept nimic bun de la administratia Trump. Pentru binele nostru a celor care traiesc in Europa si Nordul Americii, intr-o lume relativ functională, sper să mă insel.

    • De Europa infectata de idei progresiste sa va faceti intradevar griji si mai putin de SUA, SUA este o superputere iar Europa pe cale sa devina Disneyland pt chinezi.

      • Asta e miracolul american: ori de cate ori America pare ca o ia la vale si se sparge, ea are puterea sa se repare singura in ultima clipa si sa revina mai puternica decat inainte.

  8. De ce ar vota americanii (sau alte popoare) un procuror drept președinte? Mi se pare periculos să pui în fruntea statului o persoană care este obișnuită să acuze și să câștige condamnări în instanță. Asta dincolo de excesele progresismului democrat, care a fost sancționat la alegeri.

  9. De regula culoarea rosie este atribuita socialistilor/comunistilor, in SUA este invers fata de o Europa confiscata de elitele ecosocialiste. In ziua votului massmedia europeana era in doliu, negrii de suparare multi reporteri incercau sa motiveze victoria lui Trump cu gradul redus de educatie al electoratului dansului, adica prostii au votat cu Trump iar desteptii cu Harris si amentau cu tot felul de scenarii apocaliptice.
    Europa pana astazi n-a inteles cum functoneaza America, America in care libertatea este considerata mult mai importanta decat egalitatea, egalitatea propagata de Europa ramanad doar un mit.
    In SUA au castigat oamenii simpli, majoritatea cetatenilor, impotriva elitelor urbane infestate de ideologii woke demostrad valabilitatea devizei „Go woke, go broke“ !!
    Trump este considerat de alegatorii sa ca fiind cel mai in masura sa le asigure libertatea individuala si economica astfel incat fiecare sa-si poata trai viata conform valorilor personale, ale familiei, ale unei comunitati in care multi se cunosc intre ei etc.etc. anonimatul si libertatile progresiste ale marilor centre urbane nefiind un model de urmat.
    Alegatorul american in mare parte este conservator, numarul celor care participa la slujbe religoase fiind mult mai mare decat in Europa, loc in care religia este tot mai marginalizata, cultura crestina invadata de alte culturi care nu rezoneaza cu valorile crestine pe care a fost cladita Europa.
    Americanul este conservator, familia traditionala fiind cea mai importanta totodata cu tolerarea si acceptarea altor forme de convietuire, preferinte sexuale, etc.etc. comuitatile din New York , Chicago sau altundeva putand sa-si traiasca fara probleme propriile vieti.
    Avortul intradevar ramane probabil in continuare un aspect care va provoca frictiuni majore intre sustinatori si opozanti, reglementarea la nivel federal, al statelor fiind un compromis cu care e poate trai in lipsa consensului.
    Pentru Europa Trump va fi probabil furtuna care va curata si aici continentul de tendintele ecosocialiste insa nu intr-un mod atat de clar cu toate ca tendintele catre partidele de dreapta sunt pronuntat vizibile.
    Ce este intradevar de remarcat, multi alegatori tineri incep sa-si revizuiasca pozitiile „revolutionare” catre cele traditionale, de la valori universale la cele traditionale ale familiei si comunitatii apropiate, important, optiunile sa fie acceptate in deplina libertate fara amestecul autoritatilor.
    Ce se va intampla cu conflictul in Ucraina daca SUA isi va reconsidera ajutorul catre Ucraina, se vor retrage din sustinerea militara a tarii ? va continua Europa singura sa sustina conflictul in continuare invocand valori universale ? sau isi va regandi pozitiile si cautarea unei solutii de pace cu Rusia.
    SUA a demonstrat care are o identate, identitatea americana care in Europa este inexistenta, nu mai putem vorbi de identitate europeana, doar nationala, dorinta elitelor europene de formarea in Europa a unei identitati bazate pe valori universale putand fi considerata esuata.

    • Corect. Trump a fost votat de AMERICANI nu de europeni. Idem Brexit-ul. Europa progresist/ socialist/ecologistă NU este SUA sau UK. Europa este izolată și urâtă de Restul Lumii pentru trecutul ei colonialist/imperialist și pentru cele 2-3 războaie mondiale care au izbucnit de aici. SUA+UK disprețuiesc Europa cea arogantă, ticăloasă și nerecunoscătoare.

  10. Si totusi Clima va fi salvata, chiar acum la Baku, unde e, din nou, o mare conferinta, deoarece va participa si o echipa de talibani din Afganistan. Síngurii care lipseau.
    O mica, f mica problema sunt banii. Pina acum era nevoie de un mizilic de 100 de miliarde, acum e nevoie de Die Vereinten Nationen rechnen mit etwa 2,4 Billionen Dollar pro Jahr.
    2400000000000 $ pe an. Avind in vedere ca suntem ca. 8 miliarde, atunci ar trebui ca fiecare om al lumii sa plateasca cam 800$ pe an.
    Fac apel la toti oamenii de bine sa dea cite ceva!

    P.S E adevarat ca a inceput cenzura si la d-l Cranganu. Mi s-a pierdut o postare f buna!

    • Chiar acum citeam stirea pe HN care din inalt repsect pentru cititori a blocat comentariile! Pai puteau sa lipseasca talibanii cand e vorba de impartit bani care nu sunt ai lor? Se confirma inca o data ca COP si ONU nu sunt despre incalzire/racire/schimbare climatica ci despre redistribuirea banilor la nivel planetar!

  11. Efectul Trump după 48 ore de la alegeri

    -„Misoginul” numește o femeie ca șefă a personalului de la Casa Alba – prima dată în istoria SUA

    – Reacții prompte din partea unor țări sau uniuni de țări: Mexic, Afganistan, Rusia, Qatar, China, UE, organizația Hamas.

    – Reacții feministe foarte „serioase”: Dacă ai votat cu Trump, refuz să mai fac sex cu tine.

    • Efectul Trump este cu mult peste puterea unora de a intelege .Ample demonstratii anti Trump vor spare SUA sau il vor obliga sa plece .

      • Efectul Trump este cu mult peste puterea unora de a intelege

        Când v-ați uitat ultima oară în oglindă?

        Ample demonstratii anti Trump vor spare SUA sau il vor obliga sa plece .

        Vrăbiile (albastre) mălai visează. Scenariul acesta a fost folosit și în 2016:

        Proteste majore după alegerea lui Trump

        Proteste la nivel național

        9-12 noiembrie 2016: În zilele imediat următoare alegerii lui Trump, au avut loc proteste de amploare în numeroase orașe, inclusiv:

        New York City: Mii de persoane s-au adunat în Union Square și au mărșăluit până la Trump Tower, estimările variind între 5 000 și 10 000 de participanți. Lozincile de tipul „Nu e președintele meu!” au fost predominante, demonstranții exprimându-și nemulțumirea față de victoria lui Trump, deși a pierdut votul popular.

        Chicago: Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, iar mulțimea a exprimat sentimente similare.

        Los Angeles, San Francisco, Seattle: Proteste majore au avut loc și în aceste orașe, mii de persoane participând și exprimându-și opoziția față de politicile și retorica lui Trump.

        Proteste internaționale (astea n=au apărut încă):
        Demonstrațiile nu s-au limitat la SUA; au avut loc proteste și în țări precum Canada, Regatul Unit, Franța, Germania, Australia și Israel. Aceste proteste s-au concentrat adesea pe solidaritatea cu comunitățile marginalizate amenințate de politicile lui Trump.

        Marșul femeilor din 21 ianuarie 2017

        Acesta a fost unul dintre cele mai mari proteste de o singură zi din istoria Statelor Unite. Se estimează că între 3,3 și 4,6 milioane de persoane au participat în întreaga țară. Marșul a avut ca scop să susțină drepturile femeilor și alte probleme de justiție socială ca răspuns la inaugurarea lui Trump.

        • la zi : Anti-Trump protests erupt across US from New York City to Seattle ne zice the Guardian .Poate fi un foc de paie sau poate nu .Vom vedea .Trump se confrunta intern si extern cu o dezaprobare zgomotoasa atunci cind ataca categorii sociale .Poate vom vedea un Trump schimbat dar timpul si timpurile nu tin cu el .

  12. Trump a fost votat pentru că…

    În doar câteva decenii, mulți americani și-au văzut Dumnezeul detronat, eroii pângăriți, cultura poluată, valorile atacate, țara invadată și pe ei înșiși demonizați ca extremiști și bigoți pentru că și-au păstrat convingerile pe care americanii le au de generații.

    Pat Buchanan
    The Death of the West (2002)

    Patrick J. Buchanan, unul dintre cei mai cunoscuți paleoconservatori americani, a fost consilier principal al lui Richard Nixon, Gerald Ford și Ronald Reagan. A candidat la președinție în 1992, 1996 și 2000. Buchanan este un izolaționist în ceea ce privește politica externă americană și crede într-o politică de imigrație restrictivă.

  13. Da, victoria impotriva aberatiilor woke era necesara si e meritata. Poate cu ocazia asta intelege si stanga mesajul nu ne mai freaca atata la cap cu homsexualii si cu diversitatea. La fel si cu imigratia, unde sunt probleme mari in multe tari, probleme despre care politicienii mainstream nu au curajul sa vorbeasca de frica sa nu fie catalogati drept rasisti. Dar raman multe semne mari de intrebare. Trump a vandut in campanie solutii simple si utopice pentru toate problemele posibile. Ideal ar fi sa aiba aceeasi soarta cu mult promisul program de healthcare al lui Trump, ala care e mult mai bun, mult mai cuprinzator si mult mai ieftin decat Obamacare, si care a ramas patru ani la stadiul de „very soon” si care acum a fost recent retrogradat la nivel de „concepts of a plan”. E ok asa. Alt semn de intrebare e faptul ca la sfarsitul mandatului trecut mult prea usor au intrat in cercul de apropiati ai lui Trump tot felul de mascarici si nebuni cu acte devotati cauzei trumpiste, ca Sidney Powell, femeia care spunea public ca Trump a fost furat la alegeri cu un soft facut in Venezuela, sau ca My Pillow Guy. Daca tura intra si bufonii la butoane nu are cum sa iasa bine.

    • r2 – ”nebuni cu acte devotati cauzei trumpiste, ca Sidney Powell”

      Ce decizii politice a luat Sidney Powell, cum a afectat ea viața cetățeanului american? Ai tu vreo evaluare psihiatrică a lui Sidney Powell, ca să o încadrezi la ”nebuni cu acte”?

      Data trecută s-a organizat o plandemie pentru a împiedica realegerea lui Trump, s-a votat ”fără număr” prin corespondență, dar problema ta a fost Sidney Powell?

      În momentul când folosești formule gen ”cauzei trumpiste”, asta spune ceva despre tine, nu despre Trump. Oricărui om decent ar trebui să-i fie rușine pentru astfel de etichete.

        • @r2 – am înțeles, nu ai nicio evaluare psihiatrică a lui Sidney Powell, dar la batjocură ești campion, la fel ca Victor Ponta.

          Lipsa maturității psihologice și manifestările infantile care vin la pachet cu ea, deși sunt naturale, ar trebui controlate cât de cât.

          • Am mai văzut stilul tău de dialog la niște feministe și în general la adepții stangii. Zice omul ceva și imediat se găsește un deontolog cu mult timp liber sa-i sara in cap și să-i dea tot felul de lecții de morală și de viață. Aia cu softul ei din Venezuela e perfect normală, cum își permite cineva să creadă altfel. Agită-în continuare te cu datul de lecții, dacă asta te face pe tine să te simți mai cumva.

            • @r2 – „Am mai văzut stilul tău de dialog la niște feministe și în general la adepții stangii.”

              Așa e. Iar tu ești ”om de dreapta”, la fel ca @Hantzy, corect? 😀

              E un clișeu tipic pentru activiștii Partidului Democrat, să-i acuze pe ceilalți tocmai de faptele pe care le comit ei. Chiar nu ai nici măcar responsabilitatea propriilor afirmații? Judecătoarea ta federală nu permite desfășurarea procesului, dar pe Sidney Powell o încadrezi la ”nebuni cu acte” ?! Care acte?

              Știi că judecătoarea aceea federală din Michigan a cerut excluderea lui Sidney Powell din barou pentru ”îndrăzneala” de a fi deschis acel proces în Michigan? Vă comportați ca niște fasciști atunci când sunteți la putere, dar mă acuzi pe mine de feminism și de manifestări de stânga?! Hai, zi că tu ești om de dreapta! 😀

            • Eu lucrez cu materialul clientului, Haralde. Am scris o opinie, pur și simplu. Tu ți-ai asumat rolul de a-mi da tot felul de lecții pe un ton de activist care înfierează dușmanii de clasa. E normal să nu te ia lumea în serios. E common sense. N-ar fi mai bine și mai “de dreapta” să îți mai vezi și de problemele tale? Ca, vorba aia, par cam neglijate.

        • @r2 – „lucrez cu materialul clientului”

          Formula asta o foloseau și @Hantzy și @Florix, se vede că toți trei ați primit aceeași instruire. ”Materialul clientului” e de fapt punctajul primit la respectiva instruire, de asta scrii aceleași lucruri pe care le scrie și @Richard. Ai mai făcut asta și în urmă cu câțiva ani, tot la un articol al Dl.Crânganu: din 20 de comentarii, 8 erau ale voastre, toate cu aceeași idee 😀

          Cam pe la 15 ani, adolescenții învață să nu mai mintă, aceea e vârsta la începe să conteze stima de sine, așa începe maturizarea psihologică. Tu folosești niște șabloane de-a dreptul infantile, minți ca un copil de 5 ani.

          @r2 – „pe un ton de activist care înfierează dușmanii de clasa.”

          Tocmai ți-am scris, într-un comentariu precedent, că îi acuzi pe ceilalți de propriile tale fapte, exact cum a procedat și Kamala. Tu vii cu șabloanele tipice de activist neomarxist, dar tot tu formulezi acuzații la adresa mea. Nu ești niciun ”dușman de clasă”, nu te flata singur. Ești doar un activist mic și necăjit 😀 trimis de stăpânii lui pe un forum de limbă română.

          • „…trimis de stăpânii lui pe un forum de limbă română”

            gata, ai bifat si „demascarea”. ce faci tu e foarte diferit de ce fac activistii stangii. total diferit.

            • @r2 – ”ce faci tu e foarte diferit de ce fac activistii stangii. total diferit.”

              Da, meștere, ce fac eu e total diferit, e exact opusul: tu vii cu minciuna despre Sidney Powell, în timp ce eu explic cum judecătoarea ta federală numită de Obama nu a permis desfășurarea procesului în care Sidney Powell ar fi prezentat dovezile privind fraudarea alegerilor din 2020 în Michigan.

              Colegul tău vine cu povești despre ”Trump condamnat” pentru ”34 de capete de acuzare”, în timp ce eu explic faptul că Trump nu e condamnat la nimic, nu s-a pronunțat nicio sentință pentru cele ”34 de capete de acuzare”. Simplu și total diferit. Complet opusul.

            • Acum am inteles. Diferenta totala fata de stanga e ca tu ai opinia corecta 😃 E cu totul altceva. Opinia ta e mai corecta si decat si cea a lui Trump in cazul asta, pentru ca el a declarat public ca femeia aia nu il reprezinta cand a vazut ca nu merge cu bazaconiile cu Venezuela. Mare pacat.

            • @r2 – batjocura și lipsa bunului simț n-or să te ajute să-ți promovezi minciunile. Linda V. Parker a fost numită în funcție de Obama. Asta nu e opinie, e fapt. Arhiva de la Casa Albă:

              https://obamawhitehouse.archives.gov/the-press-office/2013/07/25/president-obama-nominates-six-serve-united-states-district-court

              Mai departe: asta e tot fapt, nu opinie: Linda V. Parker a ”dismissed” procesul privind alegerile din 2020 fraudate în Michigan:

              https://www.cbsnews.com/detroit/news/federal-judge-upholds-michigan-election-results-saying-the-people-have-spoken/

            • insisti sa iti raspunzi la ce spui tu, nu la ce zic eu, desi tu te-ai bagat in vorba. gata, esti bun. suficient.

    • @r2 – ”femeia care spunea public ca Trump a fost furat la alegeri”

      Pentru cine a uitat faptele, un exemplu concret: procesul privind alegerile din Michigan nu s-a judecat niciodată. A fost ”dismissed” de o judecătoare federală numită de Obama:

      A Michigan Federal Judge dismissed an election fraud lawsuit filed by an attorney in support of President Donald Trump.

      https://www.cbsnews.com/detroit/news/federal-judge-upholds-michigan-election-results-saying-the-people-have-spoken/

      Dacă nu era nimic de ascuns, procesul s-ar fi judecat. Evident, Obama nu avea cum să fie rasist, el a numit în funcție acea judecătoare federală numai și numai pe baza competențelor ei, nu pentru că era negresă și nu din cauză de ”affirmative action”.

      Ce zici, încape comparație între Sidney Powell și Linda V. Parker, judecătoarea din Michigan numită de Obama?

      • Prea multa putere au judecatorii astia… cum adica sa ascunda sub lacat dovezile doamnei Powell si sa nu o lase sa-si faca macar o copie xerox?

        Sper ca Trump o sa schimbe legile astea nedrepte si o sa lase de acum inainte oamenii sa-si publice dovezile chiar daca nu le pot prezenta in fata tribunalului.

  14. Dupa albi, hispanicii sunt ca numar cei mai multi si se inmultesc cel mai repede. E bine, pentru ca hispanicii sunt crestini catolici care tin la traditiile crestine, ca de pilda legăturile stranse de familie, biserica, si sunt in general anti-wokisti si anti-genderisti, etc. Foarte destept Trump ca ii atrage spre P. Republican. Si populatia de culoare a votat record cu Trump. Viitorul pare asigurat pentru republicani daca procedeaza inteligent. Cine voteaza cu democratii sunt albii, asa numitii woke liberals, marea majoritate a indienilor din India, musulmanii si asiaticii, pe diferite motive.

  15. Victoria lui trump de acum este mai mult un vot de blam la adresa democratilor si a ideologiilor woke.
    Nu va fi nicio „renastere” a Americii dupa 2024 si toate speech-urile triumfaliste de acum sunt gaunoase, mult sclipici, dar au prea putin realism si sanse de realizare. Trump are multe bube in cap, e un infractor condamnat, 34 capete de acuzare, un istoric al afacerilor destul de dubios, iar in primul mandat s-a certat si l-au abandonat toti colaboratorii sai. Inclusiv VP MIke Pence, care a procedat corect ca nu a dat curs ingerintelor lui trump dupa alegerile din 2020 si „insurectiei” demente de la Capitoliu din ian 2021. Pur si simplu democratii au facut greseli masive, care au indepartat segmente largi ale populatiei:

    1) Nu au luat in calcul conservatorismul american, faptul ca in SUA spre deosebire de Europa de Vest, lumea e inca f.religioasa. DEci teme ca avortul, religia, drepturile exagerate ale lgbtq, etc, rezoneaza f.puternic cu americanul de rand.

    2) Biden s-a tinut aiurea de putere, desi era clar ca e pe jumate senil si nu ar mai fi facut fata unui mandat nici fizic si nici mental. S-a retras tarziu, si atunci mai mult a fost fortat sa se retraga. Democratii nu au tinut conventia nationala, ci Biden a impus-o pe Kamala. A facut si multe gafe, de exp cea in care a numit sustinatorii lui trump „gunoaie”.

    3) Kamala nu a avut suficient timp sa-si faca campanie, si in putinul timp avut nu s-a distantat de miscarea woke si de political correctness-ul care a luat-o razna. Teme precum „gender studies”, gender identity (unii bezmetici care zic ca azi se simt femei, maine barbati, poimaine o combinatie, etc), comunitatea lgbtq care face propaganda desantata si sminteste multi tineri, toalete unisex sau toalete de 3 genuri (cum am vazut eu in SUA), etc. Toate aceste teme woke au fost tembele si democratii au crezut ca castiga „comunitatea lgbtq” de ca si cum asta ar fi o comunitate importanta. Au dat importanta unor false teme.

    4) Plusarea exagerata pe negrii si latino a democratilor, de ziceai ca e partidul negrilor/minoritatilor. Totusi SUA nu a fost construita de negrii, si sa marginalizezi albii cu o umbra de vina „colectiva”, sa dai jos statui ale unor personalitati albe fiindca nu stiu ce au zis sau au facut impotriva negrilor, e stupid.

    Toate aceste motive i-au condamnat pe democrati in fata unei mari parti a populatiei albe, si chiar fata de o parte din negrii sau latino. Pur si simplu, democratii trebuie sa reflecteze si sa isi schimbe ideologia, sa dea deoparte false teme precum „drepturile lgbtq”, affirmative action exagerat, miscarea woke, si sa se concentreze pe ce conteaza cu adevarat.

    • Prima paguba colaterala a victoriei lui Trump in Europa, caderea guvernului german care timp de 3 ani a produs cele mai mari pagube industiei tarii de dupa WW2.
      Schimbarea guvernului german pana in primavara anului 25 va produce schimbari si in Europa.
      Sper ca la nivelul UE sa fie inteles mesajul in sensul renuntarii la toate ideile economice si sociale toxice la baza carora de multe ori au stat initiative germane, regandirea bazata pe pragamitsm a sustinerii in continuare a conflictului in Ucraina sau la renuntarea acestuia, Europa singura neputand nici finanta si nici sustine militar acest conflict.
      Europa are cateva alternative viabile prin care si-ar putea reconsidera pozitiile, continuarea drumulu ales nefiind altceva decat distrugerea economica pe termen scurt si mediu, iar pe termen lung asimilarea de catre alte culturi.

      • ”cele 34 de capete de acuzare la adresa Presedintelui Trump”

        E vorba de procesul din statul New York. În orice țară civilizată, asta s-ar încadra cel mult la ”nereguli în contabilitate” și s-ar rezolva cu 5.000 de dolari amendă. În Statele Unite e legală încadrarea acelor plăți, însă judecătorul Juan Merchan a instruit jurații să ignore legislația în vigoare. A obținut verdictul, dar n-a avut curaj să pronunțe vreo sentință și e greu de crezut că o va mai pronunța vreodată. În absența unei sentințe, avocații lui Trump nu pot face apel. Trump nu e condamnat la nimic, dar democrații au ocazia să facă circ electoral.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Prosecution_of_Donald_Trump_in_New_York

        Despre asta e toată povestea, despre circ în mass-media afiliată democraților.

        • Multumesc, stiam lucrul acesta, dar am dorit ca dumnealui comentatorul sa detalieze pentru a dilua seriozitatea si gravitatea cu care invaluie pe fraieri.

    • Cred ca sunteti constient ca cele 34 capete de acuzare sunt de fapt in alte jurisdictii, o singura contraventie eventual in forma continuata si pentru care de obicei plateste un contabil in administrativ!

  16. Orice război este pierdut când soldații tăi dezertează și trec de partea dușmanului tău și în articol am dat câteva numere semnificative, numere care pot fi extinse. În opinia mea, această dezertare a fost una din cauzele majore ale demolării establishment-ului politic inițiat de Obama și continuat de Biden/Harris.

    Dar mai sunt și alte cauze, pe care le-am omis din motive de economie a spațiului inițial al articolului. Discut mai jos două idei expuse de un fost democrat, Michael Shellenberger, pe 7 noiembrie:

    1. Undeva între Occupy Wall Street în 2011 și primul protest Black Lives Matter din 2013, liberalii și democrații aparent normali au început să-și piardă mințile. Totul a devenit rasist. Totul a devenit suspicios. Și nimic nu era mai suspicios decât să nu fii 100% de acord cu agenda oficială a democraților Woke. Alegerea lui Trump din 2016 a pus Woke-ismul pe steroizi. Dintr-o dată, un cuvânt pe care, în trecut, doar stângiștii radicali și extremiști l-au folosit pentru a descrie un președinte republican – „fascist” – a fost folosit acum de persoane foarte serioase, cum ar fi editorialiștii de la New York Times, democrații din establishment și establishment-ul de politică externă, anterior sobru.

    Etichetele de „fascist”, „nazist”, „Hitler” au fost folosite ad nauseam de Kamala și mass media liberale.

    2. Momentul în care minciunile propagandei Woke au atins punctul culminant, dezvoltând cea mai mare putere de manipulare a societății, va fi fost în vara anului 2020, când experții în sănătate publică, gen Anthony Fauci, au cerut închiderea școlilor publice pentru a stopa răspândirea Covidului. Dar aceeași experți au spus că ar fi imoral dacă nu ne alăturăm protestatarilor Black Lives Matter în cadrul unor evenimente fizice care nu erau diferite de „evenimentele de super-răspândire” la care, cu doar câteva săptămâni mai devreme, experții au cerut arestarea celor care au participat.

    Cenzura de vârf a venit după mai puțin de doi ani, când fostul președinte Barack Obama a ținut un discurs la Universitatea Stanford, îndemnând administrația Biden să „reglementeze” platformele social media. Îndemnul a fost imediat implementat pe Facebook, Twitter, YouTube etc. Din păcate, o mare parte a complexului industrial al cenzurii este încă în vigoare, puține dintre abuzurile de putere din ultimii opt ani au fost pe deplin investigate, iar Woke-ismul rămâne înrădăcinat în fiecare instituție majoră a societății. Votul masiv pentru Trump din 6 noiembrie a încorporat definitiv și aceste componente ale nemulțumirii, indignării, repulsiei populare. A nu se uita.

    • Mda, americanii au votat din nou contra comunismului/ progresismului/ ecologismului. Deci au votat CONTRA autoritarismelor de tot felul. Poporul american a votat PENTRU democrație și libertate.

      • Invers , pt libertate si democratie, fara libertate nimic fiind posibil. Democratia este o forma de organizare, libertatea o valoare. Este o mare diferenta, putem sa vedem tot felul de democratii incepand de la cele iliberale gen Orban si pana la cele consiliate de stat, Germania, pana si guvernul doamnei Meloni considerata post-fascista, tot democratic este.
        Votul american a fost pt libertate, portul de arme, libertate economica, cel care munceste sa poata profita in urma muncii sale individuale de bunastare si mai putin in favoarea unui egalitarism si colectivism sustinut puternic de Europa.
        In mentalul comun american este puternic inradacinata idea, libertatea poate fi aparata numai cu pretul portului individual de arme, daca la nivel politic international idea este sutinuta de democratiile occidentale de ce atata reticienta in fata acestei realitati interne americane ?
        Si inca ceva, sper ca de adata acesta fam, Obama sa se tina departe de politica, evitarea unei presedinte Harris, dupa unele guri rele, ar fi fost evitarea a celui de al „4 mandat Obama”.

        • Obama a fost o catastrofă ca președinte, din cauza lui America și-a pierdut o parte din relevanța globală. Asta a permis Chinei+Rusiei să preia inițiativa, asmuțind contra Occidentului Restul Lumii. Distrugerea SUA din interior a fost făcută cu premeditare de Obama.

  17. Ce mi se pare interesant, ca evolutie a reactiei lui putin la alegerea lui Trump, e ca postul TV national Rossiya 1, in speta trompetzaca de Olga Skabeeva, a avut o emisiune in care a prezentat tendentios niste poze cu Melania cam dezbracata de pe cand era fotomodel.
    Pai asta-i atac la persoana. Nu-i Trump nici pe departe cheie de bierica dar una-i sa calci cu cizma-n rahat si alta-i sa-ti intre rahatul in cizma. Trump mai iarta dar nu uita…

      • Inca mai crezi in dosarul cu Golden Shower? ala intocmit de FSB si platit de democrati? Marlania cu Melania numai act prietenesc nu este! Tu esti constient ca un astfel de presupus santaj nu poate schimba rezultatul alegerilor din US? esti constient ca Senatul + Camera Rep e sub control republican deci zero sanse de impeachment? Esti constient ca asta poate doar sa ii schimbe opinia lui Trump privind Ucraina vs Rusia? Ca sa ma exprim altfel nici macar democratii nu au fost in stare de un asemenea atac la familia unui adversar!

        • Astai show arhicunoscut pt audienta dobitoaca din rusia.
          Uitati oameni buni ce denaturata-i America, uitati si va minunati, faceti mii de cruci si stuchiti in san, e diavolul.
          Noroc ca la noi e altfel. L-avem pe Kirill care a ctitorit biserica armatei, facuta in intregime din otel de tanc german din WW2. La noi paganele ale din Pussy Riot sunt schingiuite de cazaci…vrajitoarele. Si alte flegme date cu bolta in capul iobagilor. Dar ei spun ca doar ploua.
          Trista natie!

          • „… audienta dobitoaca din rusia ”
            Pai, parca dobitoci sunt si cei care l-au votat pe Trump… ca doar asa spun unii !
            Asta inseamna ca avem dobitoci si prin Rusia si prin America… atunci unde e diferenta ?
            Sau se aplica principiul : Dobitocii lor sunt mai dobitoci decat dobitocii nostrii ?

            Nu ar fi cazul sa fim mai retinuti in exprimare ,sa incercam sa folosim argumente si dovezi si sa nu mai folosim etichetari si invective in apararea ideilor si principiilor noastre ??…intreb si eu pentru un grup de prieteni !

            • Cine a citit si inteles ceva carti (nu alea de telefon ca au cam multe personaje), cine se informeaza, cine a trecut prin comunism, cine gandeste cu propria tartacuta, cine nu a suferit o lobotomie, stie ca:
              „Comparison n’est pas raison”
              Nu exista si nu va exista in veci comparatia pe care o faceti.
              Un popor de iobagi asa ramane. Au avut loc mutatii genetice.
              Au revoire.

        • Citez:

          ‘Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a sfătuit pe dictatorul rus, Vladimir Putin, să nu escaladeze războiul din Ucraina, reamintindu-i de prezența militară semnificativă a SUA în Europa, a informat duminică Washington Post, reluat de Bloomberg.’

    • ”niste poze cu Melania cam dezbracata de pe cand era fotomodel.”

      Pozele acelea erau făcute într-un Boeing 727 care aparținea lui … Donald Trump 😀

      Pozele acelea sunt motiv de laudă pentru Donald Trump, dar Olga Skabeeva n-a avut niciodată un avion personal, nu înțelege cum merg lucrurile astea. Ea gândește în rusește, asta e mica ei problemă, de care nu e conștientă.

    • (mesaj trimis de esop în data de 10.11.2024, 16:45)

      Hai sa simplificam apoi va raspundeti singuri pornind de la aceste intrebari

      Mai exista Partidul Republican din moment ce multi dintre conducatorii lui au devenit inamici ai lui Trump iar unii, majoritar vorbind ,asa cum sunt deja Pompeo sau Halley , nu se mai afla in staful de conducere guvernamental?Stiati ca Trump a fost initial membru in P.D.? Credeti ca P.D. nu stia slabiciunile candidatului K.Harris si intelegeti de ce a fost numita ca si candidat atita timp cit sondajele o aratau pe Michelle Obama cistigatoare la mare distanta ?Intelegeti de ce Harris, intentionat, nu si-a schimbat discursul ce o transforma in cistigatoare si nici nu a raspuns la „ alegatiile” lui Trump in aceiasi maniera ?Intelegeti de ce acum Putin o ataca pe Melania ?Intelegeti de ce , chiar acum,au iesit in strada mii de cetateni in marile orase impotriva lui Trump . Stiti in capul cui se vor sparge toate aceste situatii extrem de greu de controlat interne si externe ?Daca stiti stiti si cine este fauritorul .

  18. Acum aproape 200 de ani Alexis de Tocqueville avertiza asupra riscului unei tiranii a majorității într-o democratie. Ultimii ani au oferit, atât in America de N, cat si in Europa, exemple ale tiranii unor minorități. Am asistat la un fel de memoricid, la tentative de distrugerea identităților naționale si a istoriei.
    Lucrurile par sa se schimbe.
    Observ insa că votul popular e bun numai când ies „ai noștri”, altfel e ceva suspect sau chiar nedemocratic in procesul electoral. Fie ca ne place sau nu Trump trebuie acceptat ca el a fost ales printr-un proces gestionat in mare parte de adversarii sai.
    Ce va reuși sa facă e alta istorie. În toate tarile exista un deep state, un copac cu rădăcini adânci și multe ramuri. Dacă vrei sa tai măcar niște crengi din acest copac secular îți trebuie o secure bună și o echipa întreaga. Nu degeaba l-a sfătuit Eisenhower pe JFK, la inaugurarea celui din urma, ca ar trebui sa fie un mare măcelar, adică sa dea afara multi oameni. S-a dovedit ca JFK n-a fost un măcelar profesionist, iar copacul a crescut și mai vânjos.
    Nu sunt convins ca întreg partidul republican vrea o curățire a sistemului asa cum se lauda Trump in campania electorala. Vom trai și vom vedea.

      • … POpulisti de genul Milei vor taia si de la fonduri de la universitati, educatie, programe sanatate, etc. Republicanii l-au adoptat pe trump ca sa castige alegerile. Nu inseamna ca il sprijina total. Sunt destui republicani care s-au dezis de el, Chenney, Schwartzenegger si altii.

  19. BBC, 10 noiembrie 2024 – Pariul democraților pe o generație de alegători liberali s-a întors împotriva lor

    Democrații au visat la o generație care să nu poată fi bătută. Trump și votanții lui i-au făcut praf și i-au aruncat-o în lada de gunoi a istoriei, după ce președintele Biden i-a etichetat „gunoi”.

    Potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, Trump a câștigat:

    13% din votul persoanelor de culoare în 2024, față de 4% cât a obținut republicanul John McCain împotriva lui Obama

    46% din votul latino-americanilor de data aceasta, în timp ce McCain a obținut 31% în 2008

    43% dintre alegătorii sub 30 de ani, față de 32% pentru McCain

    56% dintre cei care nu au o diplomă universitară – în 2008, Obama a fost cel care a obținut majoritatea

    Vorbind joi, după victoria sa de revenire, Trump și-a sărbătorit propria coaliție diversă de alegători. „Am început să văd că realinierea ar putea avea loc deoarece democrații nu sunt în concordanță cu gândirea țării”, a declarat președintele ales pentru NBC News.

    • Cineva a făcut o comparatie între numărul de voturi luate de cei în competiție la alegerile din 2004 încoace. Trump a luat in 2024 74.5 milioane de voturi. Cele mai multe voturi le-a luat Biden în 2020, 81.3 milioane, cu aproape 12 milioane mai mult decât Obama în 2008. A fost Biden a fost mai popular decât Obama?

      • Marele elefant din odaie este Inflation Reduction Act (IRA), 2022, care a fost aprobat fără nici măcar un singur vot republican în Cameră sau Senat. La Senat, democrații au câștigat doar cu un singur vot, cel al VP Harris.

        IRA este un eufemism pentru avansarea politicilor climatice de tip New Zero, dragi sufletelor democrate. Din cele $891 miliarde aprobate prin lege, nu mai puțin de $783 miliarde de dolari – adică 88% !!! – sunt alocați pentru inițiative privind securitatea energetică și schimbările climatice.

        Ținând cont că în timpul campaniei sale în Pennsylvania și alte state unde se practică intens fracturarea hidraulică, președintele ales a promis alegătorilor că va susține alte politici – Frack, frack, frack și Drill, baby, drill – mă aștept că IRA va suferi serioase amendamente, care vor schimba actuala paradigmă climatică, trecând securitatea energetică pe primul plan.

        • Alex (la fel ca dvs. in comentariul precedent) vorbea despre numarul de voturi, nu despre politicile lui Biden sau a lui Trump

  20. Ce se va intimpla in Ucraina ca in SUA deja stim si vedem mai peste tot .Nu se va intimpla decit ceea ce deja UE a pus in practica inca din 1989 si continua si acum dupa 35 de ani si va continua pina cind Rusia se va dezmembra si toate natiunile inrobite se vor elibera si isi vor regasi locul intr-o Europa unita mama a tuturor natiunilor europene .Reintregirea imperiului are loc chiar acum cind vorbim .Rusia nu poate controla granita cu Europa de est de la nord la sud si nici pe cea cu Ucraina .Tot ce poate face Rusia este sa forteze o pace iluzorie pe aceste aliniamente ea neputind trece o linie imaginara stabilita de Occident .Cu Trump sau fara Trump Europa isi ascute dintii . Avem in fata un secol de realizari extrordinare si nicicind banuite .Acum Europa se poate inarma multumita razboiului de cotropire declansat de Putin .Germania se poate inarma si ea deja isi muta fabricile de armament in Ucraina .Mustata lui Hitler a aparut pe sub nasul lui Putin ca si o alta recenta aparitie pe sub nasul lui Trump .Germania devine „politistul cel bun” lasind pe altii sa poarte acum statul de criminali de razboi .Istoria are marea calitate ,ce este uneori atribuita politicii care ne spune cum : politica este o vesnica razbunare .Japonia porneste si ea pe drumul inarmarii fara ca cineva sa le mai condamne Pearl Harborul .Europa creste mai cdeva ca fat frumos din lacrima iar Germania se transforma in prietenul tuturor lasind pe altii sa poarte acum mustata .

    • Europa e moartă în toate variantele. Va sucomba chiar înaintea Rusiei, asta după părerea mea. SUA+UK vor părăsi Europa care, după cum zicea cineva pe aici, va deveni un fel de Disneyland ruso-chinez. Eu sper că va deveni un cimitir al elefanților, un fel de muzeu al Ticăloșiei Umane….

    • Ai băgat ceva la venuță și ai devenit iarăși optimist? Un om citav nu poate să scrie bazaconiile care le îndrugi tu. Ești de cămăși cu mâneci lungi! Până acum două săptămâni ne spuneai cum Ileana Cosânzeana de America va pășii glorioasă și îl va umili pe Trump, Putin și Xi în drumul triumfal spre făurirea societății multilateral-marxist-ecologistă!

    • ” Avem in fata un secol de realizari extrordinare si nicicind banuite ” …impreuna cu celelalte predictii din comentariul tau le fac invidioase si pe Mama Omida si pe Baba Vanga !

      Cred ca nici Mama Omida si nici Baba Vanga nu ar putea sa ghiceasca viitorul mai bine decat tine cu toate puterile lor magice si cu toate instrumentele din dotare, Globul de Cristal, Cartile de Joc fermecate, Zatul de Cafea, Cititul in Stele etc !

      Keep on dreaming, my dear !

  21. Pe scurt: Motivul principal a fost economia, si in special inflatia. 75% din alegatori au declarat ca au suferit din cauza inflatiei, dintre ei 25% suferind f mult. Ceilalti factori sint secundari. Democratii au fost invinovatiti de cresterea preturilor, desi acelasi lucru s-a petrecut in intreaga lume (minus China) si in momentul de fata inflatia a fost coborita la 2.44%, sub jumatate din cea din Romania. Si totusi romanii vor alege din nou PSD-PNL …

  22. Din nou, despre dezertorii democrați:

    Am strâns 50 de milioane de dolari pentru democrați. Săptămâna aceasta, am votat pentru Trump.

    Partidul Democrat mi-a întors spatele mie și familiei mele cu mult înainte ca eu să-i întorc spatele.

    Aveam 17 ani când am început să lucrez în politica democrată. În timp ce eram încă în liceu, am fost stagiară pentru prima campanie prezidențială a lui Barack Obama; mai târziu, am fost organizatoare de teren pentru Hillary Clinton. Până să împlinesc 26 de ani, am fost consultantă pentru zeci de campanii pentru Camera Reprezentanților și Senatul SUA, pentru patru curse pentru funcția de procuror susținute de George Soros și pentru o gamă largă de organizații democrate. Am strâns cel puțin 50 de milioane de dolari pentru democrați.

    Și totuși, marți, am votat pentru Donald Trump. M-am simțit ca cel mai mare deget mijlociu pe care l-am ridicat vreodată față de partidul pe care l-am susținut în cea mai mare parte a vieții mele de adult. Când a câștigat, am fost complet euforic. Lăsați-mă să vă spun de ce. …

    (Din păcate, articolul care a adunat deja peste 1.000 comentarii, poate fi accesat numai prin abonament: https://www.thefp.com/p/democrat-fundraiser-evan-barker-i-voted-trump)

  23. Conceptul de încălzire globală a fost creat de și pentru chinezi pentru a face producția americană necompetitivă. – Donald J. Trump

    Ce se va întâmpla cu „apocalipsa” climatică, prezisă de ONU și alți actori politici? Alegerea lui Trump dă o lovitură fatală agendei privind schimbările climatice.

    Următoarea Conferință a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice (COP29) începe luni la Baku, Azerbaidjan – dar e ceva despre nimeni nu vorbește la fel de mult ca în anii precedenți. La reuniunea de anul trecut din Emiratele Arabe Unite a participat un număr record de 86 000 de persoane, însă viitorul eveniment va fi norocos să atragă jumătate din acest număr.

    Liderii guvernamentali și corporativi deopotrivă găsesc motive creative pentru a nu participa. La sfârșitul săptămânii trecute, cancelarul german Olaf Scholz și-a anunțat decizia de a nu participa la reuniune, invocând drept cauză imediată colapsul recent al guvernului său de coaliție.

    Iată mai multe detalii din Politico:

    Retragerea lui Scholz se adaugă la o listă tot mai lungă de lideri care au decis să lipsească de la discuții. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a renunțat, de asemenea, la planurile sale de a participa în această săptămână, citând audierile în curs de desfășurare pentru confirmarea echipei sale executive a UE. De asemenea, Emmanuel Macron din Franța, Justin Trudeau din Canada, Cyril Ramaphosa din Africa de Sud, Joe Biden din Statele Unite, președintele Luiz Inácio Lula da Silva din Brazilia și prim-ministrul australian Anthony Albanese nu sunt programați să participe.

    Să fie vorba de efectul Trump și în politicile climatice alarmiste? Sau se aplică o remarcă făcută de V. Hugo? Din moment ce tot ceea ce există este un carnaval generalizat, nu mai există nici un carnaval Sau, parafrazându-l pe Caragiale: Amice, nu mai ai niciun haz.

  24. OFF TOPIC

    Câinele dă din coadă sau coada dă din câine?!

    Profesorul grec Demetris Koutsoyiannis, pe care l-am prezentat în premieră cititorilor români în articolul Despre ouă și găini, temperaturi și CO2 și legături cauzale în procesele climatice contemporane (2023) continuă se demoleze actualul consens climatic și să producă o schimbare de paradigmă îndelung așteptată.

    A doua zi după istorica victorie republicană, domnia sa mi-a trimis un email cu un titlu sugestiv: Trump has reasons to celebrate today – I too have some other reasons… Este vorba de publicarea unui important studiu peer reviewed, intitulat Relative importance of carbon dioxide and water in the greenhouse effect: Does the tail wag the dog?, din care citez o porțiune semnificativă:

    Contribuția CO₂ la efectul de seră este de 4% – 5%. Emisiile umane de CO₂ reprezintă 4% din total, ceea ce înseamnă că contribuția umană totală la intensificarea efectului de seră este de 0,16% – 0,20% – un efect neglijabil. Indiferent de originea creșterii [CO₂] în ultimul secol, contribuția sa la efectul de seră este de aproximativ 0,5%, sub orice prag care să o facă observabilă. În schimb, apa (inclusiv norii) contribuie la efectul de seră atmosferic cu 87% până la 95%. Contextul fizic care face ca apa, în diferitele sale faze, să aibă cel mai puternic impact asupra radiației din atmosferă, iar CO₂ să aibă o contribuție slabă, este explicat, cu calcule spectroscopice detaliate, de Harde (2013, 2014). În plus, 50% din răcirea Pământului și încălzirea atmosferei se datorează apei (față de 39% datorate radiației LW, care din nou este dominată de apă).

    Argumentele comune care încearcă să amplifice importanța emisiilor umane de carbon sunt că acestea se acumulează în atmosferă și că determină creșterea temperaturii. Primul argument este eronat, deoarece atmosfera nu dispune de niciun mecanism care să separe CO₂ primit în funcție de originea sa și să acumuleze acea parte care provine de la om. De asemenea, al doilea argument a fost respins prin demonstrarea, folosind atât probe paleoclimatice, cât și serii cronologice instrumentale moderne de CO₂ și temperatură, că schimbările de temperatură preced schimbările de CO₂ și, prin urmare, creșterea CO₂ nu poate fi o cauză a creșterii temperaturii (Koutsoyiannis și Kundzewicz, 2020; Koutsoyiannis et al., 2022a,b, 2023; Koutsoyiannis, 2024a).

    Potrivit profesorului grec, dilema Ce a fost prima dată – oul sau găina? – se poate formula și printr-o altă întrebare: În cazul schimbării climei, câinele dă din coadă sau coada dă din câine? (parcă ar fi un vers emblematic din Nichita Stănescu)

    • Câinele dă din coadă sau coada dă din câine?!
      Stiam vorba asta de mai demult. Mi-a placut si mie; chiar m-a pus pe ganduri…
      Am ajuns la vechea concluzie ca totul e relativ, depinde de sistemul de referinta. In speta daca stau pe coada catelului atunci coada da din catel; lucru care e hazliu 😂

  25. Viitorii votanți din America

    În timpul Haloween-ului (31 octombrie), câțiva băieți colindă o casă unde găsesc două batoane dulci: „Sunt oamenii lui Trump, deci sunt cool”. După care, formula clasică Trick or Treat este schimbată în Trump or Treat. Expresiile finale, despre Trump și Kamala (pe care nu le reproduc) sunt rezultate ale educației primite în familie.

    https://x.com/ShelbyGrie/status/1854956973336219689

  26. În timpul unui discurs de victorie, susținut miercuri dimineață, Donald Trump a lăudat rezervele vaste de petrol și gaze naturale ale țării:

    Avem mai mult aur lichid decât orice altă țară din lume. Mai mult decât Arabia Saudită. Avem mai mult decât Rusia.

    Energia a fost, într-adevăr, pe buletinul de vot pe 6 noiembrie, Trump promițând în mod repetat să elibereze energia americană de-a lungul campaniei sale, în timp ce vicepreședintele Harris a încercat să ascundă sub preș trecutul ei anti-energie.

    Chestiuni-cheie precum fracturarea au fost esențiale în state precum Pennsylvania, care în cele din urmă au pecetluit realegerea lui Trump. De fapt, un sondaj realizat de CNN la ieșirea de la urne a confirmat că majoritatea alegătorilor din Commonwealth (PA) susțin fracturarea hidraulică și au considerat-o esențială pentru asigurarea avantajului energetic al Americii. Acum, victoria lui Trump – și o victorie a republicanilor în Senat și, probabil, în Camera Reprezentanților – înseamnă o inversare aproape sigură a politicii energetice actuale.

    După cum am scris mai sus, politica energetică trumpiană va însemna în primul rând securitatea energetică a națiunii și ajutorul energetic acordat prietenilor SUA, precum UE, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud ș.a. Printre măsurile așteptate se numără ridicarea embargoului privind exportul de GNL, extinderea exploatării petrolului și gazelor naturale, reforma procedurilor de acordare a permiselor de explorare/exploatare pe terenurile federale, litigiile climatice, revizuirea normelor privind emisiile de gaze de eșapament, norme care sunt de fapt un eufemism pentru extinderea obligatorie a vehiculelor electrice.

    Cât despre partea climei, a se recita și interpreta vorbele lui Mircea cel Bătrân rostite în fața lui Baiazid:

    Despre partea închinării însă, Doamne, să ne ierți;
    Dar acu vei vrea cu oaste și război ca să ne cerți,
    Ori vei vrea să faci întoarsă de pe-acuma a ta cale,
    Să ne dai un semn și nouă de mila Măriei tale…
    De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris și pentru noi,
    Bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război.

  27. Pennsylvania, statul american și energia

    În august 1859, în Pennsylvania s-a forat prima sondă de extracție a petrolului la Titusville, marcându-se actul de naștere al industriei petroliere americane.

    În octombrie 2004, compania Range Resource a săpat sonda Renz #1 în argila Marcellus din Mount Pleasant Township, Washington County, Pennsylvania, marcându-se o renaștere a industriei de gaze care a schimbat regulile jocului pentru Commonwealth și Statele Unite. Gazele naturale extrase prin fracturarea hidraulică s-au poziționat ca o industrie transformatoare cu un impact pozitiv larg asupra economiei, comunității și întregii țări. Astăzi, argila Marcellus, prin cele 12,406 găuri de sondă existente, toate fracturate hidraulic, în Pennsylvania și statele învecinate, este cel mai mare producător de gaze din SUA. Producția din argila Marcellus – proiectată la peste 2,400 miliarde metri cubi – reprezintă circa 80% din totalul gazelor naturale extrase în Statele Unite. Între 3.700 – 7.800 noi foraje vor contribui la creșterea producției.

    Primele mele două articole publicate pe această platformă în 2014 au informat cititorii români despre cea mai importantă revoluție tehnologică de la începutul secolului al XXI-lea prin discutarea unor cazuri concrete din Pennsylvania:

    Gasland sau puterea manipulării

    Povestea a două sate: Dimock, Pennsylvania și Pungești, Vaslui

    Dacă la aceste borne istorice adăugăm și faptul că Declarația de Independență a fost semnată la Philadelphia și că armata revoluționară a generalului George Washington s-a format și instruit la Valley Forge (cca 40 km departe de Philadelphia) în iarna anului 1776/77, rezultă cu claritate de ce statul Pennsylvania este considerat Keystone (cheia de boltă) a întregii națiuni americane. A câștiga voturile celor 19 mari electori este doar cireașa de pe tort.

  28. Am un drum de Etiopia, treaba cu niste spodumen (asta-i un silicat de aluminiu care contine si litiu), tara in care n-am fost vreodata si despre care in afara de Rift Valley (Snspa, asta face parte din zona unde unde se rupe Africa. Azi.), de unii dintre primii hominizi descoperiti, de citiva atleti de nivel mondial si de cafea nu stiu mare lucru, asa ca ma uit sa vad ce si cum si inevitabil dau pe Wikipedia si de urmatoarea informatie: „CO2 emissions per capita 0.15 metric tons (2020).”
    Dear Wikipedia: what am I suppose to do with that information? What a normal living person gives a s…t about that kind of information?
    Pot sa-ntreb si in romaneste si cu asta vin si la tema: cum au fost obtinute acele date? Cine a masurat ce, cum si unde? Si imi vine sa intreb si de ce mama dracului?

    Foarte de dinafara privind lucrurile a fost foarte mare larma la albastrii americani pe genul asta de informatii care nu spun nimic si nu e de mirare ca au cazut in cap. Oamenii cu vietii reale in afara internetului au grija facturilor, a inflatiei, au nemultumiri legate de imigratia ilegala – zica cine ce-o zice insa sa platesti carute de bani unora care doar au sarit pirleazul iti da dreptul sa pui niste intrebari la care sa astepti raspuns in termeni concreti, de proceduri si de bani. Poate nu s-a observat la stinga bruxelleza insa in Europa avem exact aceeasi problema (intre multe altele), lasind la o parte cea a comportamentului in societate a unor nou veniti in Europa si care cind nu intra cu camioane in oameni iesiti la plimbare jignesc prin gesturi si atitudine oamenii normali la cap, femeile care vor sa fie mame si nu mai putin de-atit – auzi la ele, egoistele, nu le permit barbatilor sa le foloseasca budele si eventual sa ramina gravizi! Totusi, cine si de ce plateste pentru imigratia ilegala in Europa?
    Si de ce la un articol despre alegerile din US onorabilii comentatori nu vorbesc despre ce inseamna asta pentru Romania? Ori romanul s-a nascut comentator politic si din asta traieste ori are prea mult liber. Din perspectiva americana asta inseamna ca in Romania se traieste prea usor!

  29. Șefii FBI „uimiți” și „șocați” de realegerea lui Trump

    https://www.washingtontimes.com/news/2024/nov/7/fbi-brass-stunned-shell-shocked-donald-trump-reele/

    Surse interne susțin că șefii de la etajul al șaptelea al sediului FBI din Washington sunt năuciți și se tem de o mare curățenie de când Donald Trump a fost reales președinte.

    Washington Times a aflat prin intermediul mai multor surse anonime din FBI că directorii de rang înalt ai agenției au fost „uimiți” și „șocați” de victoria dlui Trump asupra vicepreședintei Kamala Harris.

    ”Cunoașteți testul de aptitudini? Cum au relaxat standardele privind testul de aptitudini?„, a povestit prima sursă FBI, referindu-se la cerințele de pregătire fizică ale agenției. „Cu toții vor va avea o mare problemă atunci când vor alerga spre ușă”.

    Potrivit unor surse, directorul FBI Christopher A. Wray și directorul adjunct Paul Abbate au puține șanse să rămână în cadrul biroului până la învestirea dlui Trump.

    „A început numărătoarea inversă pentru Wray pentru că [oamenii de aici] nu cred că el va rămâne pentru a fi concediat după ce i-a făcut Trump lui Comey”, a declarat prima sursă. „Trump va spune, ‘Yeah, fire his a—. Don’t let him take the plane home.”.

    Dl Comey a aflat despre concedierea sa în timp ce zbura spre California cu avionul FBI-ului.

    Sursele spun că ceilalți șefi de la etajul al șaptelea al FBI sunt atât de îngrijorați pentru locurile lor de muncă, încât este posibil să inunde piața muncii din domeniul securității private din Washington.

    Majoritatea surselor au declarat că nicio slujbă din FBI de nivel GS-14 sau superior nu este sigură și că se așteaptă ca dl Trump „să facă totul praf când va intra” și că va fi o „baie de sânge”.

    Fostul denunțător al FBI, George Hill, a declarat pentru Washington Times că oamenii din agenție spun că FBI-ul este într-o stare „disperată”.

    „Am prieteni care lucrează încă la FBI și care îmi spun că nu mai puțin de 50 de cadre superioare (SES) se grăbesc să se pensioneze cât mai curând posibil”, a declarat el.

    Mulți de la etajul al șaptelea al FBI sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că miliardarul Elon Musk se alătură administrației Trump ca șef al unei comisii guvernamentale pentru eficiență.

    „Când acesta se pune să îmbunătățească eficiența la nivel de conducere, locul rămâne cu cinci persoane … dacă vorbește despre o grămadă de balast”, a declarat o a doua sursă FBI.

    „Încercați să găsiți o persoană care chiar lucrează”, a spus sursa. „Aceasta poate fi cea mai mare problemă acolo – că nu există eficiență. Deci asta este de fapt cea mai mare amenințare. Dacă ai de gând să încerci să eficientizezi guvernul, ar trebui să începi cu FBI, deoarece dacă te ocupi de politică tot timpul, probabil că ești supradimensionat.”

    Agenții FBI și-au petrecut o mare parte din timp în perioada administrației Biden căutând, investigând și arestând inculpații din Jan. 6. Dl Trump a promis să îi grațieze la începutul celui de-al doilea mandat al său.

    O a treia sursă FBI a declarat că unii membri ai biroului, sătui de investigațiile privind Jan. 6, sunt amuzați „de faptul că Trump [probabil] îi va grația pe toți cei implicați în Jan. 6”.

  30. Dragă dle Profesor,

    Felicitări pt. articol. Felicitări pt. a nu vă fi plecat capul în ultimii ani de (relativă, nu dramatizez, dar reală) tiranie. În SUA sau în România.

    M-a bucurat mult că americanii nu s-au pleoștit în prostrația tîmpă a ideologiei fals progresiviste – „progresul” care [con]duce viața spre mormînt. Realitățile sunt extraordinar de triste și potențial pesimiste… par aproape dincolo de rezolvare. 

    „Stable genius” Donald John Trump nu este Dumnezeu și nu va rezolva toate problemele deodată.
    Dacă există însă un lider important, în viață, care are potențialul de a „pro”duce – și de a aduce progres real, benefic, țării și chiar lumii – e el.

    cu drag – și recunoștință – „Absurdistan”

    • Da, aveti dreptate si D-l Prof. Crânganu merita cu prisosinta felicitarile.
      Donald Trump nu e vreun sfant in viata, el nu a candidat din partea bisericii, ci e un om imperfect ca noi toti, insa dansul poarta pe aripile agendei politice dorinta oamenilor de libertate si ordinea sociala data de Dumnezeu, fie ca va place sau nu: doua sexe, barbat si femeie, famila traditionala cu mama, tata si copii, constitutia cu amendamentele ei, normalitatea.
      Daca asta inseamna sa fii fascist, sexist, misogin, retrograd, bigot, atunci inseamna ca 99% din omenire e asa. L-ati auzit vreodata ca s-a plans ca sunt prea multi oameni pe planeta sau ca resursele trebuie impartite „echitabil” ( miorlaiala asta o fac miliardarii de la Davos care plang de grija saracilor) luand de la harnici si dand la lenesi, ca a incurajat nemunca si minciuna?
      A fost Trump Hitler in primul mandat, a inchis oameni pe nedrept si i-a bagat pe unii la camere de gazare? Au dus-o rau hienele de la MSM. cnn, msnbc, Hollywood, fbi, cia, si alte institutii? A unit el statul cu marile corporatii care in totalitate sunt ale democratilor? A cenzurat el pe cineva? A lansat vreun razboi in care sa moara zeci de mii de nevinovati? A demolat economia SUA?
      Cand cei care comenteaza afirma lucruri de acest fel, ei au in mana manualul bolsevikului zglobiu care se face neom pentru a incasa bani si a vedea fericirea oamenilor distrusa.

      • @monica. A castigat urcandu-se pe valul resentimentelor populatiei fata de politicile absurde woke si affirmative action ale democratilor. Asta se intampla cand niste ideologii aparent bine intentionate (orice ideologii) sunt politica de stat. Dar vi se pare normal ca un presedinte SUA sa fie implicat in scandaluri cu prostituate, si sa le plateasca astora hush-money? Sau sa vaneze numai modele si bimbos prin cluburi si defilari de lenjerie intima? Sau sa nu recunoasca alegerile din 2020 si sa-si puna sustinatorii sa atace Capitoliul? Ar fi facut asa ceva Ronald Reagan?….
        Parerea mea e ca politica americana din ultimiii ani dovedeste ca se intampla ceva foarte rau cu SUA, o radicalizare si lipsa de viziune, daca 2 partide mari nu au fost in stare sa aleaga niste oameni mai rationali ca sa candideze.
        Asa ca nu va bucurati, sa vedem ce va fi, si ce va face concret in al doilea mandat, din toate zecile de promisiuni ….

        • @Grizzly, din cate stiu Kenedy lua unele decizii impreuna cu consilierii si secretari sai, stand pe WC cu usa deschisa. Este locul in care iti vine inspiratia, este o realitate. Trump nu si-a imaginat vreodata ca va ajunge presedinte sau ca-l vor afecta scandalurile sexuale atunci cand va locui la Casa Alba. Nu este mai putin „socant” decat Macron, pe care mi-ar fi placut mai degraba sa-l vad iesind cu vreo gagica dintr-un club, decat sa aiba vise de independenta „strategica” si sa le intinda covorul rosu lui Putin si Xi. Pe cine ati vrea sa-l vedeti cu blonde, pe Olaf Sholz? Jesus Christ.. Ca doar n-o fi Europa vreo maicuta in costume Armani, nu? Sunt curios, daca Churchill ar fi aparut cu vreo tipa, ar fi fost cinva „socat” de asta? Ar fi fost Chruchill tarat prin procese si acuzat ca a lasat bani in chilotii dansatoarelor?

          • @mike. Deci tot ce face trump e bun, nu?!! Mai e vreun sef de stat din lumea civilizata care sa fi avut atatea scandaluri… cu mult inainte de 2015 si de intrarea lui in politica. Cum se impaca asta cu afisarea ostentativa a valorilor crestine? Sau le aplicam doar cand ne convine?
            Lasa aiurelile cu scholz, macron, etc, de la astia n-am auzit sa aiba scandaluri.
            Churchill ??! Vorbesti ca sa te afli in treaba, habar n-ai de istorie… Churchill a luptat in INdia, apoi in razboiul Angliei cu burii (S. Africa) a fost corespondent de razboi. Apoi a fost Lord al Amiralitatii, dupa care a participat in WW1 pe frontul de Vest. Apoi a avut un rol determinant ca premier in WW2 in rezistenta Angliei impotriva dementilor nazisti. A scris multe carti si a scris f.bine. Nu a avut scandaluri ca vana femei usoare. A fost o mare personalitate. NU se compara…

            • @Grizzly – ”scholz, macron, etc, de la astia n-am auzit sa aiba scandaluri.”

              Pentru că presa mainstream e toată de stânga, de asta ”n-ai auzit” scandaluri. Dpdv psihologic, Macron e căsătorit cu maică-sa și oricărui om decent ar trebui să-i fie rușine să voteze un asemenea personaj, cu asemenea probleme la mansardă. Așa-i că ”n-ai auzit” nici despre tunisianul pe care-l primeau în dormitor? Un băiat căsătorit cu maică-sa înțelege că n-o poate satisface, așa apelează amândoi la un terț.

        • Tov. Grizzly,
          Cand va ganditi sa amintiti oamenilor de scandalurile sexuale ale lui Trump pe cand nu era presedinte, va aduc eu aminte de un presedinte in functie, curat democrat, pe nume Bill al lui Clinton, care, in toiul mandatului, a fost implicat intr-un scandal galactic as putea spune. Remember? Cu o mana pe butonul rosu si cu trabucul in cealalta, taman in biroul cel oval, lua decizii epocale (de aur sau de altceva) pentru poporul american si, de ce nu, pentru planeta, intr-o dezbatere „aprinsa”cu o anume Monica (nu eram eu!!)!
          Pilda aceea cu barna din propriul ochi e binevenita pentru dvs.!
          Si apropos de Capitoliu si de J6, ,mai studiati cazul Piata Universitatii pentru ca e un fel de copy-paste la alta dimensiune al aceleasi minti diabolice.

          • …. Ati ajuns sa comparati atacul asupra Capitoliului (care a facut USA sa arate ca o republica bananiera cu toti dementii Qanon care au dat buzna atunci), cu Piata Univ de la noi in primii ani dupa revolutie cand abia iesiseram din comunism. E grav daca comparati astea doua. Inseamna ca superputerea SUA a ajuns in stadiul in care era Romania abia iesita din comunism si condusa de fosti comunisti…

            Iar daca trump se compara cu bill clinton, iar nu prea da bine. Vedeti ca ramaneti fara salariul de troll. Pai marele salvator e doar o clona a lui bill clinton??! Ntz-ntz…

            • Nai vedeti ce inseamna „troll”!
              Metodele si strategia sunt aceleasi iar bill clintonica are prea multe zboruri lolita express in timpul mandatului. N-a reprezentat vreo lumina decat pentru democrati si globalisti. Comparatiile rezista petru ca evenimentele in cauza sunt provocate si reprimate dupa acelasi manual bolsevik. „Insurectia” este o forma de lupta armata, nu proteste cu oameni neinarmati invitati de politisti in Capitoliu ca la muzeu. Partea violenta a fost in exclusivitate creata si coordonata de agenti fbi.

  31. Multumim inca o data pentru articol! Nu stiu daca exista o logica, insa observ pe harta ca sagetile rosii (republicane) au directie SV->NE, iar cele albastre SE->NV. Daca as fi fost american, l-as fi votat si eu pe Trump. Sper ca aceste alegeri sa schimbe politicile „progresiste” dezastruoase initiate si aplicate de catre democrati. Pana la urma, daca aceste ideologii „woke” corecte politic dispar in SUA, vor avea aceeasi soarta si in Europa, nemaifiind sustinute politic. Toate aceste politici su slabit enorm Occidentul si au incurajat Rusia si China sa-si extinda influenta si amenintarile. Speram de asemenea, sa ia sfarsit propganada climatica si spaimele inoculate privind o iminenta „apocalipsa climatica”. Efectul se vede astazi, mai ales in economiile occidentale (taxe „verzi” impuse cu forta, giganti auto fortati sa produca masini electrice peste noapte pentru alinierea la cote impuse politic, lucruri urmate de inchiderea multor fabrici si zeci de mii de oameni lasati someri, adoptarea de tehnologii „verzi” instabile si nesustenabile care favorizeaza marii producatori chinezi de metale rare, directive (europene) absurde prin care dopul trebuie legat de sticla pentru a nu polua planeta, si cate si mai cate…). In tot acest timp, Rusia si China isi folosesc hidrocarburile la maxim pentru a produce bunuri si arme. Trump va revitaliza industria petroliera fara de care am reveni in epoca de piatra in doar cateva luni. Legat de migratia necontrolata, cred ca orice om zdravan la cap realizeaza ca este precum o invazie, o „poluare” sociala fara precedent si un motiv de schimbari politice radicale. Nu este o migratie controlata, bazata pe motive serioase de a emigra, nu este o migratie de calitate asa cum a existat inspre SUA secole la rand, cand oamenii veneau sa lucreze si chiar iubeau America si libertatile ei. Nu, astazi migrantii vin sa traiasca din alocatii de somaj platite de statul respectiv, sa primeasca eventual case cu chirii minuscule sau chiar platite de stat, sa se plimbe prin mall-uri in timp ce cetatenii americani, care la randul lor au emigrat acum zeci de ani, muncesc de crapa si platesc taxe. America sau Europa nu sunt niste scoli care organizeaza zilele „portilor deschise” pentru a fi vizitate de catre TOATA lumea de pe tot globul. Pentru ca asta au facut si europenii, dar si americanii- au lasat portile deschise pentru toata lumea. Din cele 206 state recunoscute oficial de catre ONU, nu cred ca lipseste cineva la Bruxelles sau New York. Trump n-a fost singurul care a facut un zid in America; multe alte state europene au reintrodus controale la granite sau chiar au construit garduri.

  32. Let my people GO!
    Societatea americană de azi pare foarte confuză…😕
    De moment ce republicanii au venit cu același candidat de trei ori la rând! Joe nu a vrut… să se dea la o parte din timp!! iar Kamala nu a convins…
    Întrebarea mea e:
    Câți nativi americani au însemnat ceva pentru omenire și câți europeni, cate premii și câți dintre aceștia au fost valorizați pozitiv de lumea civilizată și cât dintre cei recent naturalizați născuți pe alte meleaguri??
    Mi se pare mie, ori cei recent naturalizați (fie și la a doua/ a treia generație) au jucat rolul evreilor din societatea rusă și sovietică?
    (când Germania s a umplut a DAT mereu pe afară, dacă nu in foc dintotdeauna – așa au ajuns până și strastra Moșii lui Iohannis taman până la noi, dacă nu prin Americi și Siberia)
    Să se fi umplut America, ori doar ca și prîn Europa, țările și regiunile cele mai bogate de acolo încep să devină suprapopulate?
    (și drept urmare creste in mod firesc și costul vieții exact acolo)

    • @faraoane zice „Câți nativi americani au însemnat ceva pentru omenire și câți europeni, ”

      Aha, m-am prins, iata un comentariu cu adevarat romanesc, f romanesc. Da, americanii nu au reusit sa inventeze Laserul Dacilor, si nici apa calda si nici praful de pusca si nici praful de pe toba. Drept urmare americanii sunt inferiori, sunt, de fapt, niste maimute, omoara negrii si indieni.

      P.S ce e aia nativ american? Dar nativ oltean, sau bucurestean? Mai faraoane lasa-te de ierburi!

      • Haow, fata palidă.
        Națiunea americană e un popor de emigranți, mai mult sau mai Puțin naturalizați recent. La fel cum veți deveni și voi prin Europa la un moment dat…
        Nu erau triburile într-un perpetuu războiului între ele până la venirea europenilor, nu erau europenii într-un continuu conflict până la sosirea americanilor?? Nu era daci cei mai viteji războinici dintre dtraci!? Cu cine se războiau ei dacă nu ei între ei, că sa poată fi comparați?

    • O nu… SUA a trecut deja prin Iepoca de Aur.

      Sub măreața conducere a lui Barack Hussein Obama, The Lightbringer. Ticălosul incompetent care a dirijat spre noi culmi de progres[ism] și civilizație SUA, timp de 16 ani nenorociți. Două mandate directe (2009-2017), unul (2017-2021) în care a sabotat din umbra președintele în exercițiu prin servicii (da, au și americanii „serviciile” lor), plus mandatul Harris/Biden, ciuma și holera cum sunt cunoscuți, sau tusea și junghiul, sau demența senilă și DEI/Affirmative Action pentru activiștii de IQ minuscul.

      De la Președintele Trump nu așteptăm o „Epocă de Aur”, asta a fost deja făcută imposibila de decenii de conducere incompetentă, ci o încetinire a declinului și o schimbare de direcție. Va face.

      • @absurd. Schimbarea regilor, bucuria prostilor ….! „Decenii de conducere incompetenta” … tot prin vot democratic au fost alesi si predecesorii… Nota bene.

  33. Domnule Cranganu , cu tot respectul , v-am citit si apreciat articolele precedente foarte bine documentate si dialogul civilizat si elegant pe care il aveti cu cititorii. In cazul de fata nu cred ca pe primul plan este victoria lui Trump ( respectiv infrangerea lui Harris ) , ci consecintele ei pentru Ucraina, Europa , Europa de Est si desigur pentru Romania.
    Dincolo de histrionismul lui Trump si de luptele politice dintr-o America atat de divizata ( America este celebra prin atentatele asupra presedintilor ei ) asupra acestui ultim presedinte planeaza grave suspiciuni ( https://www.politico.com/magazine/story/2017/11/19/trump-first-moscow-trip-215842/).
    Cum aschia nu sare departe de trunchi , fiul presedintelui ii calca pe urme cu acelasi cinism si prin aceleasi gafe de proportii (https://www.youtube.com/watch?v=4RmahFkuP1 ) care sunt in contradictie flaganta cu conservatorismul si spiritul crestin afisat formal de tata care negociaza orice inclusiv teritoriul altei tari cu aceeasi usurinta cu care politicienii romani se lasau miruiti in Parlament ca sa scape de dosarele penale.
    Altfel spus , americanii au problemele lor la fel cum europenii au problemele lor , dar marea problema este ca bataia de aripi ale fluturelui din USA care a renuntat sa mai ramana vultur poate starni uragane in Europa (via Kremlin ?). Vom vedea.

    • Cu tot respectul, mai innoiti-va sursele, pentru ca insinuarile si calomniile quasi-kaghebistilor de peste ocean au fost demult si complet demantelate.

      „Suspiciuni” planau si asupra lui Paul Goma, alt om care nu a acceptat sa taca pentru a-si asigura supravietuirea. Cum v-ar conveni sa fiti automat judecat dupa suspiciuni de tip securist?

      Nu va acuz de rea credinta, insa sinteti clar dezinformat. In apararea dv., propagandistii vestici sint mult mai profesionisti decit amatorii lui Putin.

        • N-am facut nici o insinuare la adresa dv.

          Am incercat sa va feresc de ridicolul reiterarii unor „hoaxes” care au fost de mult demantelate.

          Nu va pot opri. Daca asa aveti ordin dv., procedati. Au incercat case mai mari – CNN, NY Times, MSNBC, Washington Post etc. – si s-au facut de tot risul.

          • Ati facut mai multe, puteti sa le numarati singur . Din nefericire pentru dvs , scriu doar in nume propriu si doar daca vreau . Sub pseudonimul de care nu puteti scapa de atata vreme ( prietenii stiu de ce ) nu cred ca sunteti in aceeasi situatie, dar fiecare cu soarta lui.

    • Articolul de față este exact despre ce ați remarcat – pe primul plan este victoria lui Trump ( respectiv infrangerea lui Harris ). Nu mi-am propus și nici nu-mi propun s-o fac pe analistul de serviciu, dându-mi cu părerea despre consecințele efectului Trump pentru Ucraina, Europa , Europa de Est si desigur pentru Romania. Sunt suficiente alte articole postate pe această platformă pline de păreri, mai mult sau mai puțin pertinente, despre prioritățile care vă interesează pe dumneavoastră.

      Analizarea comportamentului copiilor ca referință despre caracterul părinților este un om de paie ad hoc și trădează ulcerațiile de care suferă toți cei care nu-și pot linge rănile cu decență.

      • Articolul de fata nu este doar despre victoria lui Trump , ci doar despre Trump, dar America nu este formata numai din Trump si Harris . Dincolo de infrangerea lui Harris , caracterul si comportamentul lui Trump si al fiului sau major analizate separat sau impreuna ( cu totul intamplator , desigur, ele sunt foarte asemanatoare ) raman si sunt vizibile prin actiunile lor pentru ca sunt persoane publice si pot fi apreciate intr-un fel sau altul indiferent daca dumneavoastra va convine sau nu.
        In sfarsit , scripta manent. Reactia urzicata pe care ati avut-o in locul unor argumente , respectiv rabufnirea umorala din final pune lucrurile in adevarat lor lumina si va defineste .

        • Domnule Simion, o opinie de semidoct, ca mine. Ati trecut prin comunism dar n-ati iesit din el, subliminal. Va legati de lucruri paralele, secante, divergente, dar pierdeti partea fundamentala, pe nume liberate. Aceasta libertate (azi e Ziua Recunostintei) era cat pe ce sa fie sugrumata de niste chimonii, multe.
          Nu-ti trebuie multa carte daca ai principii. Am un exemplu foarte elocvent. Bunica mea cu 4 clase mi-a spus prin ’90, nu vota cu Iliescu mama, asta n-are Dumnezeu. Ei stangistii de ambele parti a baltii n-au Dumnezeu si asta e fundamental.

        • ”caracterul si comportamentul lui Trump si al fiului sau major analizate separat sau impreuna”

          Cine v-a investit să analizați comportamentul lui Trump și al fiului lui? A candidat fiul lui la vreo funcție? Aveți drept de vot în State?

          Numai în România se pot întâlni psihologi narcisiști 😀 Se duc la Psihologie ca să înțeleagă ce se întâmplă în mintea lor și ies de-acolo convinși că nu li se aplică și lor. La modul cel mai serios, când un psiholog începe să repete discursul neomarxist (i.e. ”Rusia, Rusia!”) ar trebui să-și pună unele întrebări cu privire la propria persoană, ca să zicem așa.

          • Harald, ar fi interesant de analizat preocuparea obsesiva (hai sa nu zicem patologica, ca nu sintem diagnosticieni profesionisti) a unora cu copiii cit se poate de „asezati” ai Presedintelui Trump, in vreme ce odrasla Biden-ului – un drogat, un escroc multilateral dezvoltat, care vindea la colt de strada pe o chila de cocaina, chinezilor, rusilor si ucrainienilor, „influenta” tatucului – nu le trezea nici o alarma.

            Sa nu uitam nici pe tatuc, cu manifestarile lui ciudate:

            https://www.youtube.com/watch?v=hh0PBr6ZUN0

            ACESTA este, aaa, omul pe care, pina in iunie 2024, presa „prestigioasa” si „expertii” (fara indoiala incluzind psihologii facuti pe puncte) jurau cu mina pe Biblie ca este intreg la cap, in deplinatatea facultatilor, ba chiar la apogeul abilitatilor.

            Pe de alta parte, atacul unui psiholog de duzina de duzina de duzini (sic) la adresa Profesorului Cranganu („Reactia urzicata pe care ati avut-o in locul unor argumente , respectiv rabufnirea umorala din final pune lucrurile in adevarat lor lumina si va defineste”) este in mod clar un simptom de proasta crestere… si de ce numea Alexandru Paleologu „faux esprit” – cineva cu poleiala calpa a unei diplome, lipsit de orice miez.

            • @Absurdistan – with all due respect, e la fel de incorect să discutăm despre fii. Atât despre fiul lui Biden, cât și despre fiul lui Trump.

  34. De ce iubesc America?

    Faimoasa primă frază din „Memoriile de război” ale lui Charles de Gaulle se traduce cel mai fericit astfel: „Toată viața mea am avut o anumită idee despre Franța”. M-a frapat când am citit-o pentru prima dată cu mulți ani în urmă și mi-a rămas în minte pentru că toată viața am avut o anumită idee despre America.

    Care este această idee? Că este bună. Că are valoare. Că de la naștere a fost ceva nou în istoria omului, un pas înainte, o avansare. Părinții fondatori au fost implicați în cea mai înaltă formă de realizare umană, formulând ipoteze și creând aranjamente prin care viața ar putea fi făcută mai dreaptă.

    În mersul istoriei sale, am văzut ceva fabulos.

    Grupul de genii al fondatorilor, de exemplu: Cum s-a întâmplat ca acei oameni să se adune la un moment dat cu darurile potrivite, diferite, dar complementare? Cu mult timp în urmă, l-am întrebat pe istoricul David McCullough dacă și-a pus vreodată această întrebare. El a spus da, iar singura explicație pe care a găsit-o a fost: „Providența”. Și eu mă gândesc la asta.

    De Gaulle spunea că gândurile sale despre Franța erau conduse atât de emoție, cât și de rațiune, și la fel este și pentru mine. Nu prea mă încântă mărețiile munților purpurii. Aș iubi America și dacă ar fi o gaură în pământ, deși da, este frumoasă. Nu o iubesc doar pentru că este „o idee”. Asta mi se pare un pic anemic. Baseball-ul nu a venit de la o idee, a venit de la noi – un joc lung și rece, punctat de momente de excelență și de suferință totală, un sport de echipă în care fiecare jucător funcționează pe cont propriu. Marele film despre trecutul american nu se numește Field of Ideas, ci Field of Dreams. Iar scena care îi face pe toți adulții să lăcrimeze este cea în care tânărul jucător cu plete negre iese din lanul de porumb și se îndreaptă spre Kevin Costner, care își dă seama brusc: Acela este tatăl meu.

    Marea întrebare vine de la tată: Acesta este Raiul?

    Marele răspuns: Este Iowa.

    Ceea ce mă apropie de sentimentele mele cu privire la patriotism. Suntem un popor care a trăit ceva epic împreună. Ni s-a oferit acest lucru genial și frumos, acest nou aranjament, o invenție politică bazată pe presupunerea uluitoare că toți suntem egali, că locul de unde începi nu dictează unde ajungi. Am continuat, din tată în fiu, din mamă în fiică, de-a lungul generațiilor, inspirați de excelență și în ciuda suferinței. Orice s-ar fi întâmplat, depresie sau război, am susținut sensul istoriei și am mers înainte. Am respectat și protejat Constituția. Și am creat o istorie, tradiții, un mod de a exista împreună. Totul este un miracol. Iubesc America pentru că acolo este miracolul.

    Peggy Noonan – On loving America

    Peggy Noonan a scris discursuri pentru Ronald Reagan. Ea a ajutat la alegerea lui George H. W. Bush. A fost consultantă la casa Albă – The West Wing. De aproape un sfert de secol este editorialistă săptămânală la Wall Street Journal, scriind articole care i-au adus un Pulitzer – și care au fost acum parțial adunate într-o viitoare carte intitulată A Certain Idea of America, disponibilă în librării de pe 19 noiembrie. Fragmentul tradus este un extras din carte.

  35. Spuneti ca: „Votanților lui Trump le-a displăcut să fie etichetați inculți, anti-știință, pentru că s-au opus experimentelor medicale transgender pe copii.”

    Sa vedem cine – si cu cine – vrea sa faca „America Great Again”.

    Departamentul de Educatie al SUA, in timpul administratiei Obama: SUA a devenit un lider global, IN MARE PARTE, datorita geniului si muncii sustinute a oamenilor ei de stiinta, a inginerilor si a inventatorilor. Totusi, astazi aceasta pozitie este amenintata deoarece putini studenti americani isi doresc sa devina experti in domeniul stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii (abreviat STEM in engleza) – si datorita putinilor profesori care se specializeaza in aceste domenii. Presedntele Obama a facut o prioritate din cresterea numarului studentilor si profesorilor competenti in aceste domenii vitale (pentru SUA)„.

    Am preluat paragraful de mai sus – acum inaccesibil – dintr-un comentariu de la vremea respectiva.

    Avertisment al unor oameni de știință după victoria lui Donald Trump

    Victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite a generat nu doar dezamăgire, ci și teamă, printre oameni de știință din toată lumea, scrie Nature, prestigioasă revistă britanică de știință, care nu și-a ascuns niciodată opțiunile anti-Trump.

    „În toată viața mea, care se întinde pe 82 de ani, cu greu pot găsi o zi în care să fi fost mai trist. Tocmai am fost martor la ceva ce simt că va fi foarte rău nu doar pe SUA, ci pentru toată lumea”, a spus cercetătorul american Fraser Stoddart, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2016, citat de revista britanică.

    „Poate cea mai mare teamă a mea este că politica lui Trump nu va fi decât un ultim cui în coșciugul încrederii în știință”, a declarat pentru Nature Lisa Schipper, geograf specializat în schimbările climatice din cadrul Universității din Bonn, Germania.

    Conform unui sondaj realizat la finalul anului trecut de specialiștii de la Pew Research Center din Washington D.C. arăta că, din anul 2019, încrederea în știință în rândul americanilor a scăzut constant.

    În prezent, circă 34% consideră că știința nu este nici bună, nici rea, în timp ce 8% dintre respondenți au afirmat că știința are un impact negativ asupra lumii. Luate împreună, procentele însumează aproape jumătate din publicul american.

    Un sondaj de opinie realizat chiar de Nature la finalul lunii trecute în rândul a 2.000 de oameni de știință din toată lumea a arătat că 86% dintre ei sunt îngrijorați de faptul că politicile lui Donald Trump ar putea avea un efect negativ asupra științei și a sănătății publice. Unii dintre ei au spus că iau în considerare inclusiv mutarea din Statele Unite.

    Doar 6% dintre cei chestionați au susținut că ar opta pentru Trump, dar asta numai pentru că reprezintă „răul ce mai mic”.

    https://tinyurl.com/ycxefxct

    Dintotdeauna SUA s-a bazat pe atragerea celor mai bune ”creiere și voințe” din lume când a fost vorba de știință.

    Competiția internațională este într-o creștere fără precedent, iar comunitatea științifică din această țară se teme că SUA va fi depășită în următorii ani, relatează reputata revistă de știință Nature.

    China a depășit deja SUA în multe domenii

    În ceea ce privește numărul de articole științifice, China este lider global încă din anul 2016, anunță Nature.

    În anul 2019, tot China a depășit Statele Unite la numărul de doctorate acordate, iar în 2021 a devenit lider global la numărul de aplicații pentru patente, conform Fundației Naționale de Științe din Statele Unite.

    Chiar dacă există voci care susțin că, din punct de vedere al calității producției sale științifice, China a rămas mult în urma SUA, în 2020, China a depășit Statele Unite în ceea ce privește ponderea sa din primele lucrări citate. Iar asta este o măsură indirectă a impactului cercetării din China.

    Există și alte semne de creștere a calității cercetării din China față de alte națiuni. Anul trecut, ca un alt exemplu, a depășit Statele Unite în ceea ce privește studiile apărute în publicații cu mare impact în lumea științei.

    Tăierea fondurilor și politica ostilă față de străini a SUA

    Reducerile bugetare care au afectat NASA și US National Cancer Institute (NCI), cel mai mare institut oncologic la nivel mondial, sunt doar cele mai notorii cazuri recente. De asemenea, discursurile cu tentă imigraționistă au creat o imagine a SUA ostilă față de străini, avertizau oficiali ai Academiei Naționale din Știință din SUA, citați de Nature.

    Investițiile în științe fundamentale au ajuns la nivelul care nu a mai fost atât de jos din anul 1997. Iar faptul că Donald Trump nu a făcut un secret din faptul că intenționează să reducă și mai mult fondurile destinate cercetării nu a făcut decât să agraveze imaginea SUA din acest punct de vedere.

    Vânătoarea de creiere, un alt domeniu în care SUA pierde teren

    Față de anul 2000, scăderea în ceea ce privește numărul de studenți străini care privesc SUA ca pe o destinație atractivă a scăzut cu 23%.

    SUA se află pe o linie foarte subțire

    Este cert că Statele Unite au pierdut teren, în principal în fața Chinei, spune Nature. Chiar dacă dețin încă poziția de lider global, aceasta este puternic amenințată, iar SUA riscă să ajungă pe locul 2 în mai puțin de un deceniu, conform datelor statistice.

    https://tinyurl.com/yue99hdm

    China domină Statele Unite în aproape toate sectoarele tehnologiei de vârf – raport

    Un raport al Institutului Australian de Politici Strategice face publice rezultatele analizei privind competiţia tehnologică internațională. Potrivit acestuia, leadershipul american istoric tinde să dispară în avantajul Chinei, potrivit Courrier International, citat de Rador.

    Centrul de greutate al lumii academice, tehnologice şi, în consecinţă, ştiinţifice se deplasează încet, dar sigur, spre Asia. „Democraţiile occidentale sunt pe cale să piardă cursa tehnologică mondială, inclusiv pe planul progreselor ştiinţifice şi din cercetare şi capacitatea lor de a reţine talentele. Or, toate aceste elemente sunt esenţiale în dezvoltarea şi controlul principalelor tehnologii mondiale de astăzi şi de mâine”.

    Cu această constatare începe raportul Institutului australian de politică strategică (Aspi), un think tank australian, care anunţă că şi-a obţinut rezultatele „analizând cercetările cu mare potenţial din domenii tehnologice critice şi emergente, concentrându-se pe articole publicate în reviste de prim-plan”, precizează „The Guardian”.

    Potrivit raportului Aspi – comandat de Centrul pentru implicare internațională al Departamentului de stat american -, China ar fi trecut în frunte în 37 din cele 44 de sectoare de tehnologii de vârf analizate, mergând de la „baterii eletrice la comunicaţii bazate pe tehnologiile 5G sau 6G”. „Statele Unite rămân lider în numai şapte tehnologii, precum vaccinurile, informatica cuantică sau sistemele de lansare spaţială”, mai scrie „The Guardian”.

    Multă vreme pândind cea mai mică noua tehnologie occidentală de copiat sau de ameliorat, China conduce acum cortegiul naţiunilor în ce priveşte ştiinţele.

    https://tinyurl.com/4bfb987a

    • @Cetatean. Asa este. Stiinta nu e o prioritate, ba chiar din contra, pentru majoritatea americanilor. Este un curent irational, de alegeri instinctive primare in USA. Se vede si in „documentarele” pseudo-stiintifice prezente in numar tot mai mare pe canele gen History, Travel Ch, etc, despre fantome, paranormal, ancient aliens, bigfoot, ufos, etc. Asta in trimp ce documentare serioase de stiinta precum How the Universe works, Space’s deepest mysteries, etc au fost oprite probabil din cauza audientei in scadere. Sunt insa prezente foarte multe curente si opinii contrare stiintei, care prezinta teorii conspirationiste pseudo-sttintifice sau doar partial stiintifice dar in slujba unor agende proprii.

    • „Conform unui sondaj realizat la finalul anului trecut de specialiștii de la Pew Research Center din Washington D.C. arăta că, din anul 2019, încrederea în știință în rândul americanilor a scăzut constant.”

      Încrederea americanilor in oamenii de știință a scăzut pe măsură ce tot mai mulți dintre universitari s-au lăsat corupți de mediile politice și corporatiste. Atâta timp cât 97% (pasămite) din ei au abandonat orice rigoare științifică pentru a susține un consens-deziderat politic și deopotrivă o mega-escrocherie e de mirare că încă se mai uită cineva in gura/tastatura lor. In momentul in care șarlatani internaționali și revoluționari de profesie și-au dat mâna pentru a declara culpa omenirii intr-un dezastru imaginar și iminent (și aici intră Al Gore și B Obama plus liota de pigmei europeni ce nu merită pomeniți) orice om de știință veritabil trebuia să facă un pas înainte pentru a avertiza asupra pericolului confiscării științei de către politruci (așa cum a făcut-o domnul Crânganu și o mulțime de alți oameni de știință onești și curajoși). Astăzi Climatologia și Ecologia au fost deja grav contaminate de politicianism și corupte de coterii ce vânează rente extrem de profitabile, și au ajuns un soi de socialism științific al Occidentului. A-l pune pe Trump in legătură cu acest fenomen de degradare a mediilor științifice și a-l portretiza ca primitiv anti-știință este o glumă proastă. A deplânge starea de lucruri doar pentru a-l acuza pe Trump de violarea Mamei Naturi (știm, omul e nepotolit, sigur a atentat și la virginitatea și onoarea Naturii, nu-i așa?), omițînd toate sabotajele politice la adresa autonomiei universitare săvârșite chiar de predecesori este parte dintr-un vast curent de demonizare a metodelor, polemicii și principiilor științifice căci asociază toți oameni de știință ce se opun politizării cu un căpcăun coborît din iad (l-ai votat pe Trump? ei bine, ești anti-știință!). Deci o retorică ridicolă ce atacă știința in timp ce pretinde că-i ia apărarea și care abia reușește să-și mascheze imboldurile revanșarde și totalitare (mai ales in sensul instaurării cenzurii). Un asemenea discurs nu poate veni de la un om de știință, este propagandă pură.

    • @cetateanu, turmentat, il cunosc pe ipochimen drept un basist disperat.
      1. peste 97% din oamenii de stiinta spun ca.. schimbarile climatice., inclusiv Greta.
      2. peste 120% din oamenii de stiinta au dovedit ca Covidul e nasol.
      3. intr-o lume buna ar trebui sa voteze doar oamenii de stiinta.
      4. intrebare grea, care presedinte american a taiat fondurile NASA ot cercetare un spatiu deschisindu-i lui Musk drumul pt marile lui realizarì? Pt savantii mai timpitei, numele li incepe cu O.
      5. Cit de absurd poate fi cineva sa-i puna in circa cuiva, care a „domnit” doar 4 ani, toate relele pamintuli? Desigur un cetatean de virf, macar de ar fi turmentat, mai degraba e drogat.

  36. Felicitari! Este cel onest, clar si bine scris articol despre alegerile din USA.
    In Romania are loc o adevarata avalansa de articole, unde diversi isi dau cu parerea despre ce s-a intamplat in USA, plangadu-i pe democrati. Se ajunge la situatii penibile si stridente in care Donald Trump e comparat cu Hitler si Ceuasescu -ziceri ale unui american-Andei Ursu ieri pe hotnews.
    https://hotnews.ro/plecat-de-40-de-ani-in-sua-fiul-disidentului-gheorghe-ursu-vorbeste-despre-romanii-din-america-care-l-au-votat-pe-trump-ajungi-in-tara-aia-o-duci-bine-nu-mai-vrei-sa-vina-nimeni-ca-sa-ti-1830799
    Ceea ce dl. profesor nu spune,e ca in US preturile au crescut exagerat de mult.Reporterii televizinilor din Franta, Romania (pe care i-am vazut eu!) si care au transmis in direct alegerile erau uimiti cat de scump e totul. De vuna in astfel de situatii sunt guvernantii,si care la alegeri platesc.

  37. @Robert Mon dieu, je suis surpris, tu parles français…incroyable…je ne l’aurais pas dit !

    Chiar daca vorbesti franceza nu prea intelegi unele lucruri. De pilda nu ai inteles ce am vrut sa zic si anume ca nu sunt de acord cu invective si etichetari atunci cand iti aperi ideile sau principiile. E o chestie care nu se face intre cei care au multa carte ,asa cum afirmi tu ca ai !!

    Pe de alta parte, vad ca ai imbratisat ideea ca dobitocii lor sunt mai dobitoci decat dobitocii nostri. E dreptul tau sa crezi ce vrei .

    • @sile, nu am fost pe faza, dar cred ca e vorba de o neintelegere. Robert e de al nostru, impartaseste aceleasi valori, idei.
      Poate lb franceza ne incurca!

    • Pudibonderia de buduoar imi repugna. Si ai dreptate, cred ce vreau cu capul meu atat cat e el de citit ori nu deajuns. Calme toi!

    • Mostra de idiuti rusi. De pe Europa Libera.

      Belarusian Prankster Dupes Russian Teachers Into Wearing Tinfoil Hats To Ward Off ‘Foreign Enemies’
      Teachers in a school in Russia’s Voronezh region were tricked into wearing „protective” pro-Russia tinfoil hats.
      A famous Belarusian prankster who has garnered a reputation for duping schools to highlight the “fascistization of Russian society” has tricked teachers in Russia’s Voronezh region into wearing pro-Russia “protective” tinfoil hats.

      Vladislav Bokhan, an exiled Belarusian artist and activist who lives in Poland, wrote on Telegram on November 9 that in July he sent out what appeared to be an official government directive to schools in the Voronezh region to organize events in which tinfoil hats bearing the Russian flag were made.

      The hats, the order said, would “protect against foreign enemies.” The schools were also instructed to provide videos and images of the teachers wearing the hats to – what they thought was – the government.

      In one video shared by Bokhan on Telegram, a teacher talks about the supposed benefits of the tinfoil hat, which the fake government order described as the “helmet of the fatherland.”

      “Let the helmet that you make with your own hands become a means of protection against foreign enemies of our wonderful country,” the teacher says in the video.

      Bokhan has staged several similar pranks aimed at opposing Russia’s invasion of Ukraine and highlighting contradictions and hypocrisy in government rhetoric.

      On Telegram, he said his latest prank was the continuation of “measuring the level of fascistization of Russian society” based on Italian historian and philosopher Umberto Eco’s renowned essay, Ur-Fascism.

      Part of the birthday card that activist Vladislav Bokhan, posing as a Russian lawmaker, ordered teachers to draft with their students.

      Bokhan posed as a Russian lawmaker and tricked several schools into sending birthday messages to President Vladimir Putin bearing a photograph and quotes by Stepan Bandera, a World War II-era Ukrainian partisan leader who has been vilified by the Kremlin.

      In 2022, Bokhan duped several Russian schools into holding marches to pay tribute to him, pretending to be a military hero serving in Ukraine.

      Demonstrators were pictured holding signs saying, “Vladislav is our hero.”

      Another action that Bokhan pulled off was tricking schoolteachers in a Moscow region town to participate in a municipal cleanup day carrying slogans used by Nazis at concentration camps.

  38. Reînvierea ecologismului real: Un plan pentru prima zi a președintelui Trump
    Eliberarea de ideologia climatică pentru restabilirea energiei, economiei și integrității științifice

    În momentul în care președintele Trump se întoarce în Biroul Oval, el are o oportunitate unică de a demonta ideologia climatică care a încătușat sectorul nostru energetic, a împiedicat creșterea economică și a compromis integritatea științifică de ani de zile. Americanii sunt de mult timp împovărați de reglementări de mediu restrictive, reguli pe care politicienii le ignoră în mod convenabil atunci când le convine agendei lor.

    Luați în considerare derogările recente acordate fabricilor de semiconductoare sub administrația Biden.

    În timp ce cetățenii obișnuiți și întreprinderile mici se luptă cu respectarea costisitoare a normelor, proiectele favorizate de guvern primesc o scutire. Această duplicitate nu numai că erodează încrederea publică, dar și denaturează adevărata esență a responsabilității față de mediu. Este timpul să reînviem un veritabil ecologism, unul care să acorde prioritate soluțiilor practice în fața zelului ideologic și care să plaseze oamenii și știința deasupra politicii.

    Iată ce ar trebui să prioritizeze președintele Trump pentru a restabili echilibrul, transparența și bunul simț în politicile noastre climatice și energetice:

    – Anularea standardelor duble în reglementările de mediu
    – Eliminarea limbajului ideologic din agențiile federale
    – Eliminarea propagandei neștiințifice precum „dezastrele de miliarde de dolari”
    – Revizuirea deferenței Chevron și tragerea la răspundere a birocraților
    – Revitalizarea independenței energetice și oprirea încetinirii exploatărilor de gaze naturale
    – Revitalizarea gestionării terenurilor federale pentru o politică de mediu echilibrată
    – Revenirea la ecologismul real, nu la ideologia climatică

    Dr. Mathew Wielecki, Profesor de științele pământului în exil
    11 noiembrie 2024

    Lista propunerilor sale detaliate poate fi citită aici: https://irrationalfear.substack.com/p/reviving-real-environmentalism-a

    • Foarte arbitrara linia de demarcatie intre „ecologismul real” si „ideologia climatica”. Concret care sunt proiectele de ecologism real care nu erau pana acum? Doar vorbe si interzicerea unor vorbe gen „dezastre de miliarde de dolari” sau ‘limbaj ideologic”. De fapt se pare ca de anul viitor nu prea va mai exista ecologism, ci doar urmarirea neingradita a profitului („forati, forati, forati”, etc).

  39. Probabil că multă lume privește cu stupoare spectacolul virtual de furie și neputință prilejuit de alegerea lui Trump. Și desigur că mulți sunt tentați să pună acest val resentimentar pe seama anilor de propagandă din MSM sau pe instalarea așa-numitului TDS. Alții îi suspectează pe acești figuranți furibunzi antiTrump de trolaj sau de diverse interese mechine. Dar eu cred că multe din sentimente puse -cu nerușinare- pe tapetul digital sunt reale și se datorează unei trădări mai vechi intr-o dragoste orișicât neîmpărtășită. Cei ce se vaită cu atâta foc astăzi sunt cei mai îndrăgostiți fani ai lui Trump, cei ce odinioară îl idolatrizau și-i urmăreau fieșce vorbuliță și care brusc au descoperit ceva murdar ori dubios ce nu cadra deloc cu imaginea de cleștar a iubitului conducător. Nu cred că un adult sănătos la cap și o cu o viață sentimentală echilibrată se poate lamenta in asemenea hal că Trump i-a înșelat cu niște…curve. Ba mai rău, cică ar fi făcut-o la Moscova, deci cu niște rusoaice! Extrem de grav este pentru ei faptul că Trump a îndemnat la apucarea femeilor de…păsărică (mă scuzați)…așa-ceva le-a dat peste cap tot sistemul axiologic! Pentru un adolescent neprihănit o asemenea știre a fost de-a dreptul spărgătoare de moral și iată că nici până astăzi nu și-au revenit. Există printre noi și ființe diafane ce nu concep ca un act sexual să se desfășoare in spații publice, așa cum pasămite obișnuia Trump in tinerețe (când agăța cucoane prin malluri). Există și delicate fete bătrâne, amorezate târziu de câte-un berbant cu apucături ascunse și perversiuni debusolante, fete ce odată elucidate asupra materialului suferă și dânsele astăzi, dar nu in tăcere, că avem net. Alții, contabili ireproșabili și buni familiști, ce au fost extrem de atașați de valorile etice ale candidatului Trump, se dau acum cu capul de pereți de furie că au fost păcăliți de acest pungaș care a făcut înregistrări neregulamentare ale banilor folosiți in campanie electorală. Ei cer, pe bună dreptate, capul cuiva și desigur, despăgubiri. Daune morale pentru că le-a fost lovit moralul…sub centură.

    Toți aceștia și mulți alți adoratori din penumbră l-au votat pe Trump tocmai pentru că erau sătui de personalitățile imorale, de craii nesătui, de târfele babiloniene și gheii in uniformă cu care defila stânga de atâția ani. L-au votat din scârbă față de mizeria și ușurătatea moravurilor stângii! Și, bieții de ei au fost tare dezamăgiți. Așa că zic că e musai să-i privim cu indulgență, binențeles…când nu-i ignorăm.

  40. Ce surpriza:Jeff Bezos descoperă, panicat, ca oamenii nu mai cred în stirile de pe mass media.
    Intr-un editorial scris de proprietarul lui WP se spune ca atât mașinile de votat cât și ziarele trebuie sa îndeplinească doua condiții: sa reflecte corect realitatea și oamenii sa aibă încredere ca aceasta reflectare este corecta. El spune ca în cazul mass media a doua condiție nu mai este întrunita.
    Eu cred va nici prima nu este întrunita de mass media.
    Surprinzător articolul poate fi citit la liber:
    https://www.washingtonpost.com/opinions/2024/10/28/jeff-bezos-washington-post-trust/?trk=feed_main-feed-card_feed-article-content

  41. Desființarea Ministerului Educației din SUA

    Ministerul Educației (Department of Education) a fost înființat de președintele Carter în 1979.

    Evaluările recente arată că performanțele elevilor americani nu s-au îmbunătățit semnificativ în ultimele două decenii. Evaluarea Națională a Progresului Educațional (NAEP) a raportat că rezultatele la citire și matematică pentru elevii claselor a 4-a și a 8-a au regresat la niveluri comparabile cu cele înregistrate în anii 1990, cu scăderi semnificative observate în timpul pandemiei COVID-194. Aproximativ o treime dintre elevii din aceste clase nu pot citi nici măcar la nivelul de bază. În plus, evaluările internaționale precum Programul pentru evaluarea internațională a elevilor (PISA) arată că elevii americani s-au clasat pe locul 13 din 79 de țări la citire și pe locul 37 la matematică în 2018, evidențiind un decalaj îngrijorător în comparație cu națiunile cele mai performante.

    Președintele ales Trump a decis desființarea acestui Minister și transferarea tuturor responsabilităților educaționale la nivel de stat. Trump a caracterizat Departamentul Educației drept un exemplu de intervenție federală excesivă în educație, susținând că acesta impune ideologii și reglementări care nu corespund valorilor multor familii americane. El susține că statele ar putea gestiona educația mai eficient fără supravegherea federală, permițând abordări personalizate care să reflecte nevoile și preferințele locale. Această perspectivă se aliniază unei agende conservatoare mai largi care pledează pentru un guvern mai mic și un control local sporit asupra serviciilor publice.

    Detalii: https://x.com/i/status/1856021616503009296

    • Trump a caracterizat Departamentul Educației drept un exemplu de intervenție federală excesivă în educație, susținând că acesta impune ideologii și reglementări care nu corespund valorilor multor familii americane.

      Ăsta e anti-semitism pe față!

    • Departamentul de Educatie are un nume orwellian. O armata de birocrati complet neinteresati in binele elevilor.

      In general invatamintul trebuie scuturat din temelii. Destul, cu armatele Hamas pe campusuri universitare.

      https://www.youtube.com/watch?v=1KPKPSvJol8

      Mai spre scoli si licee, destul, cu lesbienele cu IQ mai micut decit codul etic al lui Biden, politizind invatamintul si urlind de parca ar fi posedate de toti demonii de la Tanacu:

      https://www.youtube.com/shorts/abC9eMvC8dg

      https://www.youtube.com/watch?v=MC_Gh3-l1Wo

      ( Nu e de mirare ca Kamala este produsul unor astfel de „magistri”:

      https://www.youtube.com/watch?v=j6qzYdGwQBY )

      Despre eficienta invatamintului:

      https://www.illinoispolicy.org/fewer-than-1-in-3-chicago-public-schools-students-read-at-grade-level/

      „State test scores are in for Chicago Public Schools, and fewer than 1-in-3 students could read and fewer than 1-in-5 do math at their elementary grade level in 2024..”

      Asta e MEDIA.

      E si mai rau decit atit. Mult mai rau.

      https://wirepoints.org/education-fail-not-a-single-child-tested-proficient-in-math-in-67-illinois-schools-for-reading-its-32-schools-wirepoints-special-report/

      In 2023, there were 67 Illinois schools where *not a single student tested* was proficient in math and 32 schools where no student tested was proficient in reading. What’s worse, officials in those schools graduated nearly 70% of their students.

      More than 12,000 students attend Illinois’ zero-proficiency schools. Every single one of those children will struggle in life because they lack basic reading and math skills.

      ––-

      Bugetul 2024 pentru scoli numai in statul Illinois: 10 miliarde de dolari

      https://www.chicagotribune.com/2024/07/25/cps-passes-budget/

      Sindicatul ceruse 14 miliarde.

      ––

      Presedintele Trump are de curatat MII de grajduri ale lui Augias, in toata tara. Va izbuti? Poate, cu unele. Stiu ca va incerca din rasputeri.

      Kamala & Co. nu pot face nimic pentru ca ei sint parte organica din MIZERIA din grajduri.

      Good riddance to bad rubbish.

    • Care sunt „abordările personalizate care să reflecte nevoile și preferințele locale” in educatie? E absurd.
      IN mod normal ar trebui sa existe un organism federal care sa coordoneze educatia la nivel national.
      Concret, ce inseamna in educatie „nevoile si preferintele locale”? Adica unele state sa continue sau sa accentueze o educatie inapoiata, in care nu se preda teoria evolutiei a lui Darwin de exp?!
      Ce legatura are Department of Education cu performantele elevilor americani la testele Pisa? Elevii americani au rezultate slabe fiindca nu sunt obisnuiti sa invete serios. Daca educatia se va lasa la latitudinea statelor/comunitatilor locale, poate vor exista unele counties bogate cu rezultate mai bune, dar per total rezultatele vor fi si mai slabe.

      • Ca să dialogați cu mine, trebuie mai întâi să existați.

        O dată semnați @Socrate, altă dată @Yuval, altă dată @Grizzly, altă dată @Feynman. Este un comportament tipic de troll. Și eu nu hrănesc trolii. Căutați-vă alt loc de activitate.

  42. Nu am fost niciodată normali

    Ted Nordhaus, al cărui eseu – Da, ar trebui să încercăm să controlăm vremea – l-am tradus și publicat în luna iulie, a oferit o lungă serie de explicații pentru triumful lui Donald Trump și mareea roșie (We Have Never Been Normal). Citez doar cîteva pasaje:

    Talentul incontestabil al lui Trump de a-și inflama adversarii i-a determinat și pe aceștia să se discrediteze. De la Greta Thunberg la tăierea fondurilor poliției, reacția exagerată a statului albastru COVID la „Woke Bill Kristol”, Trump a inspirat în mod fiabil cele mai rele impulsuri politice ale adversarilor săi. Eforturile democraților de a se prezenta drept partidul normal și responsabil, iar Trump și adepții săi MAGA drept „ciudați” au fost în mod constant anulate de propria ciudățenie a stângii progresiste.

    Reclama campaniei Trump „Kamala este pentru ei/ele, Trump este pentru tine” a fost, fără îndoială, cea mai memorabilă și mai eficientă reclamă a ciclului electoral, surprinzând nu doar poziția nepopulară a lui Harris cu privire la problemele transsexualilor, ci și sentimentul mai larg că democrații sunt complet rupți de preocupările oamenilor obișnuiți.

    Ca să fie clar, Trump a greșit la fel de des pe cât a avut dreptate. Dar asta înseamnă că nu de puține ori a avut dreptate. În ceea ce privește imigrația și China, democrații au fost forțați să recunoască acest lucru cu întârziere și cu rea-credință. Am susținut cu tărie efortul de a sprijini Ucraina după invazia rusă și este greu de știut ce s-ar fi întâmplat în Ucraina sub o președinție Trump. Dar, cu beneficiul retrospectiv, pare clar că, în absența unei dorințe din partea SUA și a Europei de a intra direct în conflict, pe care nici cei mai fervenți susținători ai Ucrainei din partea SUA, din câte îmi dau seama, nu sunt dispuși să o susțină, războiul este în acest moment imposibil de câștigat. Și, deși Trump poate că nu mai vorbește mult despre vaccinul COVID, operațiunea Warp Speed a avut loc în timpul mandatului său, nu al lui Biden.

    Dimensiunea victoriei lui Trump și amploarea coaliției electorale pe care a construit-o ar trebui să stabilească faptul că coaliția MAGA a clasei muncitoare albe, a evanghelicilor creștini, a proprietarilor de întreprinderi mici și a managerilor de nivel mediu și, din ce în ce mai mult, a alegătorilor albi fără studii superioare este noua normalitate, iar noi, minoritatea de oameni cu studii superioare și mentalitate liberală din Statele Unite, suntem cei W.E.I.R.D [Western, Educated, Industrialized, Rich, and Democratic]. Pe scurt, lupta pentru a nu-l normaliza pe Trump, agenda sa și coaliția sa s-a încheiat. Nu mai este credibil să îl tratăm pe Trump și mișcarea MAGA ca pe un fenomen necinstit, ilegitim sau anormal.

    Dimpotrivă, normalizarea lui Trump și a agendei sale este, fără îndoială, cel mai bun lucru pe care îl pot face forțele anti-Trump. Tratându-l pe Trump ca pe un politician normal, nu ca pe o amenințare excepțională la adresa democrației care trebuie scoasă din viața publică, îi refuză oxigenul care a alimentat marca sa unică de politică a plângerii. Calitățile mesianice pe care susținătorii lui Trump i le atribuie sunt în mare parte rezultatul eforturilor extraordinare pe care adversarii săi politici le-au depus pentru a-l ține departe de putere.

    =========================================================================

    Când în cărțile de istorie se va scrie povestea mareei roșii din noiembrie 2024, observațiile remarcabile ale lui Ted Norhaus vor trebui considerate cu toată atenția.

    • ”este greu de știut ce s-ar fi întâmplat în Ucraina sub o președinție Trump.”

      Nu este greu deloc de știut. Ucraina n-ar fi fost invadată sub o președinție Trump.

      Trump i-ar fi explicat lui Putin că va duce prețul petrolului la sub 40 de dolari barilul, iar Putin ar fi stat cuminte. Exact discuția asta o să aibă loc acum, despre cum i-ar plăcea lui Putin un preț de 35-40 de dolari barilul.

      Politicile energetice americane din timpul administrației Biden au ridicat mingi la fileu Rusiei, exact așa se vede mâna lui Obama. Mai mult decât atât, Obama și Biden i-au permis Chinei să intimideze Arabia Saudită, forțând-o să renunțe la agresivitatea față de Iran. Trump nu va permite așa ceva, Trump are relații foarte bune cu lumea arabă. Nu cu Iranul, ca Obama.

      Cel mai probabil, nu va scădea semnificativ prețul petrolului înainte de 20 ianuarie 2025. Dar pe la jumătatea anului viitor, Federația Rusă o să fie în comă 😀

      • Spre deosebire de Harald, eu nu cunosc viitorul și nu am nici cea mai vagă idee cine va fi în comă pe la jumătatea anului viitor.

        Dar, când mă uit la cele mai recente nume avansate pentru executiv, puzderie de neocon warmongers de extremă puritate, cum ar fi

        State dept: Brian Hook
        UN: Elise Stefanik (WEF-fellow)
        NSA: Mike Waltz
        Sec State: Marco Rubio
        Sec Treasury: Scott Bessent
        DHS: Kristi Noem (The Governor of „INJECT THE TRUMPCINE OR YOU ARE FIRED, AND YOUR FAMILY MADE HOMELESS!!” + Vetoed the „No Trannies in Women’s Sports” bill.)

        mă cuprinde o tristețe iremediabilă.

        Citez un observator sarcastic: „If President Trump appoints Marco Rubio as his Secretary of State, we’ll all get our wish to start a war with Iran. Good times!”

        Și, oare, cum se va concilia ambiția mai veche, exprimată de Musk, că nu va avea liniște până când ultima mașină cu combustibil „fosil” nu va dispărea de pe șoselele Americii, cu ambiția, recent exprimată de Trump, de a termina cu climate change, mori de vânt, panouri solare etc. si de a-i lăsa pe petroliști să-și facă treaba?

        Iar când zici Musk, zici și Peter Thiel, partenerul lui de nebunii în numeroase afaceri. Iar când ai zis și Musk și Thiel, ai în fața ochilor o rețea de miliardari veninoși care s-au târât pe nesimțite sub Mar-a-Lago și sâsâie înfometați.

        Și încă una: se înmulțesc cei care îl suspectează pe Tucker Carlson că e un CIA asset și că apropierea lui de Trump, de când a fost dat afară de la Fox News, pare misiune comandată. Mai de succes decât tentativa de apropiere de Putin (că FSB nu doarme în șoșoni ca paznicii lui Trump).

        „Does anyone find it interesting that the new White House Chief of Staff, Susie Wiles, is a former Big Pharma lobbyist?” – întreabă un conspiraționist.

        Da, una dintre cireșele de pe colivă, numită „the most powerful Republican you don’t know” e Susie Wiles, co-managerul campaniei lui Trump pentru 2024. Susie Wiles is about to be the most powerful woman in Washington. But many people in this town are just learning who she is.

  43. De ce mareea republicană este roșie și nu albastră?!

    Din cele peste 60 comentarii aflate în lada de gunoi sau spam, o mare parte, din lipsă acută de argumente pertinente, sunt preocupate să lege culoarea roșie a partidului republican de „comunism”, iar albastrul democrat de pacea mondială?!?. Un singur citat edificator din lada de gunoi:

    Culoarea rosie este specifica stangii comuniste extremiste si radicale. Este dificil de spus de ce conceptorii partidelor americane republican (dreapta) si democrat (stanga) au atribuit culoarea rosie dreptei americane, nu stangii americane, careia i-a atribuit culoarea albastra, a pacii (ca a ONU sau a Israelului)

    Autorul acestui comentariu, și alții ca el, discută și își dau cu părerea fără o minimă cultură politică americană. Ca și părinții lor, ei înșiși trăind mulți ani sub teroarea introdusă de ciuma roșie leninistă și stalinistă, comentatorii respectivi dau dovadă de ignoranță politică ((incultură politică ar fi mai potrivit).

    Explicația celor două culori este simplă:

    Asocierea Partidului Republican cu culoarea roșie și a Partidului Democrat cu albastrul este o evoluție relativ recentă în istoria politică americană, consolidându-se în principal în timpul alegerilor prezidențiale din 2000.

    Înainte de anul 2000, culorile utilizate pentru a reprezenta cele două partide politice majore din SUA erau inconsecvente și adesea inversate. Diverse instituții media foloseau scheme de culori diferite, uneori desemnând democrații cu roșu și republicanii cu albastru, iar alteori invers. De exemplu, în alegerile din 1976, NBC a folosit culoarea roșie pentru statele câștigate de candidatul democrat Jimmy Carter și culoarea albastră pentru cele câștigate de republicanul Gerald Ford. Această inconsecvență a continuat și la alegerile ulterioare, reflectând mai degrabă alegeri arbitrare decât o asociere fixă cu ideologiile partidelor.

    Momentul crucial care a cimentat aceste asocieri a avut loc în timpul controversatelor alegeri prezidențiale din 2000 dintre George W. Bush și Al Gore. Întrucât rezultatele alegerilor au fost amânate din cauza renumărării voturilor din Florida, principalele rețele de știri au început să standardizeze codurile de culori pentru mai multă claritate. Decizia de a atribui culoarea roșie republicanilor și culoarea albastră democraților a fost parțial arbitrară; Archie Tse de la The New York Times a observat că „roșul începe cu „R” (Red), republican începe cu „R””, ceea ce a făcut ca alegerea să fie naturală. Această schemă de culori a fost adoptată rapid pe diverse platforme media, ceea ce a dus la o recunoaștere și o acceptare publică pe scară largă.

    Alegerea culorilor roșu pentru republicani și albastru pentru democrați reflectă, de asemenea, semnificațiile culturale mai largi asociate cu aceste culori. În mod tradițional, roșul a fost asociat cu radicalismul și mișcările de stânga la nivel global, în timp ce albastrul este adesea asociat cu conservatorismul și bogăția. De fapt, înainte de sfârșitul secolului al XX-lea, Partidul Republican era mai frecvent asociat cu albastrul – simbolizat de uniformele albastre ale Armatei Uniunii din timpul Războiului Civil. Inversarea asocierii culorilor în politica americană contrastează puternic cu practicile din multe alte țări, unde roșul semnifică de obicei partidele de stânga.

    Să lăsăm roșul comunist și albastrul păcii pentru alte articole, mai colorate corect politic.

    • Nu stiu daca e adevarat dar am auzit demult ca pe vremea revolutiei culturale in China, au incercat sa schimbe semnificatia culorilor rosie si verde intre ele. Cum ca rosu e pentru inainte tovarasi iar verde e pentru stop. Curios, nu?

  44. Asta deoarece habar nu au că culoarea PSD a fost paradoxal ALBASTRA – chiar în perioada lui Geoană dacă nu mă înșel – cel mai plastic și longeviv președinte de plastilină, …poate cauciuc, al PSD – imediat deci daca după cele două partide americane și-au ales într-un final culorile.
    Cert e că culoarea roșă a partidului se potrivește de minune cu tenul portocaliu și ros al octogenarului care-l conduce – mai ceva ca Iliescu! – spre o victorie totala pe toate planurile – cel puțin în următorii doi ani.

    • Penibil! Biden este octogenar si probabil nici nu stie.
      Trump are 78 de ani si e mai dinamic si energic decat orice alt politician, dar, deh, la noi comunismul n-a murit si este reflectat de comentariile unor brainwashed.

      • Se pare că Biden a avut destule resentimente pentru că a fost înlocuit de Kamala. La un miting din Pennsylvania, în septembrie 2024, și-a pus o șapcă pe care scria ”Trump 2024” și s-a distrat de minune 😀

        BBC n-a negat faptul, dar a venit cu o explicație fantezistă: a pretins că Biden se referea la unitatea națiunii (era comemorarea pentru 11 septembrie):

        https://www.bbc.co.uk/news/videos/cn494jgevkwo

        în timp ce Reuters vine cu o explicație și mai alambicată: fotografia a fost ”falsely shared as evidence of endorsement”

        https://www.reuters.com/fact-check/photo-biden-trump-cap-falsely-shared-evidence-endorsement-2024-09-20/

        În realitate, nu e nimic ”falsely shared”. Fotografia e reală, Biden are resentimente și are pe cap șapca cu Trump 2024, dar Reuters și BBC nu s-au consultat în privința unei explicații fanteziste comune. A scris fiecare ce i-a trecut prin minte 😀

        • „Se pare că Biden a avut destule resentimente pentru că a fost înlocuit de Kamala.”

          Poate că nu de resentimente e vorba, ci de sentimente paterne și de un gentlemen’s agreement cu Trump privind un mic schimb de servicii. Ca să fie bine și să nu fie rău. (Și nu la mărunțișul cu șapca mă refer.)

          1, President Biden has said he would not pardon his son.
          2. Trump open to pardoning Hunter Biden

          https://www.axios.com/2024/10/24/trump-hunter-biden-pardon

          O mână spală pe alta și amândouă obrazul.

          • Neomarxismul e o ideologie resentimentară, la fel ca și marxismul clasic, dar Trump nu e adeptul soluțiilor bazate pe resentimente.

            Discuția asta a mai avut loc o dată, cu Hillary Clinton în rolul principal. Merita să ajungă în închisoare, în timpul primului mandat al lui Trump, dar imaginea Statelor Unite ar fi fost serios șifonată. În Pakistan se practică încarcerarea opozanților politici, nu în State.

            Dacă Hunter Biden ajunge în închisoare, ar fi aproape la fel de rău pentru imaginea Statelor Unite. Prin urmare, dacă Trump o să-l grațieze, bravo lui!

  45. OFF TOPIC

    Președintele țării gazdă a COP29 a declarat la conferința ONU privind schimbarea climei că petrolul și gazele sunt un „dar de la Dumnezeu”.

    Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a criticat „știrile false occidentale” cu privire la emisiile țării sale și a declarat că națiunile „nu ar trebui să fie învinuite” pentru că au rezerve de combustibili fosili.

    Aliyev a declarat că ponderea țării sale în emisiile globale de gaze este de „doar 0,1%”. „Petrolul, gazele, vântul, soarele, aurul, argintul, cuprul, toate… sunt resurse naturale și țările nu ar trebui să fie învinuite pentru că le au și nu ar trebui să fie învinuite pentru că aduc aceste resurse pe piață, deoarece piața are nevoie de ele”.

    Azerbaidjanul intenționează să extindă producția de gaze cu până la o treime în următorul deceniu.

    La scurt timp după aceea, șeful ONU, António Guterres, a declarat la conferință că dublarea utilizării combustibililor fosili este „absurdă”.

    Detalii,

    https://www.bbc.com/news/articles/cpqd1rzw9r4o

  46. Get Ready for the Republican Carbon Market

    Despite Republican rhetoric and Trump’s past policy on the Paris agreement, the incoming Trump administration is being heavily influenced by figures tied to carbon markets and efforts to implement dubious climate finance schemes.

    by Whitney Webb, November 7, 2024

  47. New York Tmes despre alegerile din Pennsylvania

    Activismul la firul ierbii din Pennsylvania nu a fost pe măsura valului de nemulțumiri

    Democrații au bătut la mult mai multe uși în Pennsylvania decât republicanii. Nu a fost suficient pentru a depăși un val de sprijin pentru Donald Trump.

    În cele din urmă, mișcările care au decis alegerile au fost mai puțin tactice decât tectonice: o nemulțumire generală față de starea economiei și o neliniște profundă cu privire la imigrație și securitatea frontierelor. Dna Harris a pierdut teren în comparație cu dl Biden în 2020 în aproape fiecare parte a statului – în comitate profund roșii și profund albastre, în orașe cu majoritate latino-americană, în Pittsburgh, în Philadelphia și chiar în comitatele suburbane din colțul de sud-est al statului, care ar fi trebuit să formeze un firewall democrat.

    Rezultatele din comitatele rurale au fost, într-un fel, și mai sumbre pentru democrați. După ani de declin precipitat, mulți democrați au crezut că partidul a ajuns la fundul sacului electoral în acele locuri. Campania lui Harris a pus accentul pe reducerea marjei de înfrângere chiar și în cele mai roșii comitate, chiar și numai cu un punct sau două. Birourile de campanie au fost deschise în orașe mici, unde nu mai fuseseră niciodată, iar voluntarii au venit cu autobuzele pline. După cum s-a dovedit, situația democraților din Pennsylvania rurală a scăzut și mai mult.

    ==============================
    La ușa mea au sunat activiști ai Partidului Democrat de nenumărate ori. Niciodată nu a sunat cineva din partea Partidului Republican. Telefonul meu mobil, ca și al soției mele, au fost inundate cu apeluri și mesaje din partea activiștilor democrați. Cutia mea poștală a fost ticsită zile la rând cu spam democratic. Degeaba.

    Dacă așa descrie NYT situația catastrofei democratice în alegerile din Pennsylvania, un alegător ca mine, de la firul ierbii, va înmuți cel puțin de 10 ori semnele diagosticate de NYT. Este mult loc liber pentru învățat mai bine și mai realist. Când KH a făcut o demonstrație de forță în Phildelphia, la baza scărilor muzeului de artă făcut celebru de Silvester Stalone în „Rocky”, defilând cu vestite vedete din show bussines, mi-am adus aminte imediat de o celebră poezie a lui Mihai Ursachi: „Un om din Tecuci avea un motor/ Dar nu i-a folosit la nimic”.

  48. Întrebare întrebătoare
    Când pică o țară in genunchi ?
    Atunci când votează conducători puternici sau când alege conducători șantajabili și slabi ?

    Pt că, pana la urmă, fiecare om are o pasiune ascunsă, un viciu
    Suma viciilor e constantă
    Dar autoritățile statului ar trebui să controleze ca aceea ce face omu sub plapuma sa nu devină un prilej de șantaj ordinar

    Primul succes pt votanții lui Trump este propunerea celei mai competente persoane la șefia informațiilor americane
    https://hotnews.ro/tulsi-gabbard-fosta-democrata-cunoscuta-pentru-rostogolirea-unei-teorii-a-conspiratiei-lansata-de-rusi-aleasa-de-trump-ca-sefa-serviciului-national-de-informatii-1835059

    E bine când alegi oameni competentu care, la rândul lor, aleg oameni la fel de competenti

    Noi stam liniștiti, ca stim ca avem conducătorii capabili pe care ii alegem
    Viitorul nostru președinte probabil a descoperit gaura covrigului in versiune rusească
    https://hotnews.ro/ciuca-ii-cere-lui-ciolacu-sa-publice-motivele-pentru-care-george-simion-nu-are-voie-in-republica-moldova-si-ucraina-psd-vrea-sa-guverneze-cu-aur-1834875

    stalin si poporu rus fericire a adus numai celor săraci cu duhu

    • Cred că mai degrabă se schimbă paradigma climatică și, încet dar sigur, NY Times (și alte publicații) vor realiza că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili.

      În copilărie, era un plugușor cu niște versuri remarcabile: Semne bune anul are/ Semne bune de belșug/ Pentru brazda de sub plug.

      Semnul bun este mareea roșie din 6 noiembrie, iar catharsisul climatic este clar exprimat de cei doi climatologi renumiți: Studiem schimbarea climei, dar nu putem explica ceea ce vedem.

      Până acum explicația era indubitabilă și acceptată în proporție de 97-99.9%: Emisiile antropogene de CO2 produse de arderea combustibililor fosili.

      Un alt semn bun este invitația lansată de NY Times la sfârșitul articolului:

      The Times is committed to publishing a diversity of letters to the editor. We’d like to hear what you think about this or any of our articles. Here are some tips. And here’s our email: [email protected].

  49. Despre primele Ordine Executive ale Președintelui american

    Când și-a luat funcție în primire, președintele Biden a întreprins numeroase acțiuni executive și a semnat o serie de ordine executive care direcționează o abordare „la nivelul întregului guvern” a problemei climei/energiei.

    Exemplele climatice includ:

    Ordinul executiv privind protejarea sănătății publice și a mediului și restabilirea științei pentru abordarea crizei climatice„, 25 ianuarie 2021;

    Ordinul executiv privind abordarea crizei climatice acasă și în străinătate„, 27 ianuarie 2021;

    Ordinul executiv privind refacerea și îmbunătățirea programelor de reinstalare a refugiaților și planificarea impactului schimbărilor climatice asupra migrației„, 4 februarie 2021.

    Există multe altele de acest fel. Și da, linia oficială a administrației Biden este că principalul motiv pentru valul de emigranți ilegali care traversează frontiera de sud este „schimbarea climei” !

    Acordul Climatic de la Paris, 2015

    Obama a aderat la acest acord prin acțiune executivă.
    Trump a ieșit prin aceeași metodă.
    Iar Biden a reintrat, tot prin acțiune executivă, chiar pe 20 ianuarie 2021.

    Trump ar putea urma metoda anterioară și pur și simplu să renunțe din nou. Dar ar fi preferabil că Președintele să supună Acordul Senatului ca tratat. Nu există nicio șansă ca Senatul să-l ratifice. Votul Senatului ar „ucide” acest lucru mult mai sigur decât cealaltă metodă. Pe timpul administrației Clinton-Gore, tratatul climatic de Kyoto a fost „omorât” de Senat pe 25 iulie 1997 cu un vot unanim: 95-0.

  50. ”ar fi preferabil că Președintele să supună Acordul Senatului ca tratat. Nu există nicio șansă ca Senatul să-l ratifice.”

    Vă faceți o mulțime de prieteni printre simpatizanții lui Obama, atunci când prezentați astfel de evaluări 😀

    Însă asta ar fi soluția corectă, într-adevăr.

  51. Dragi jurnaliști: Nu mai încercați să salvați democrația Jurnaliștii care se transformă în activiști politici subminează fără să vrea instituțiile democratice.

    Recomand un eseu extraordinar de tranșant despre pericolele care apar atunci când jurnaliștii care lucrează pentru un bine perceput ca fiind mai mare – cum ar fi păstrarea democrației – își denaturează produsele muncii lor. Jurnaliștii și mass media liberale care i-au publicat sau i-au adus pe ecranele TV poartă o vină semnificativă pentru înfrângerea catastrofală a vicepreședintei Harris. Traduc câteva paragrafe:

    Costul cognitiv al partizanatului

    În ultimele luni, am auzit de la mai mulți diplomați europeni că amploarea dificultăților lui Joe Biden era cunoscută de mult timp. În cadrul întâlnirilor cu o serie de înalți oameni de stat, Biden a repetat aceleași anecdote sau părea nesigur de locul în care se afla, încă din 2021. Este cu adevărat plauzibil ca jurnaliștii americani să nu fi fost în stare să afle ceva ce se știe de atâta timp în capitalele din Europa – ceva pe care, întâmplător, zeci de milioane de alegători americani îl consideră de mult timp o preocupare serioasă în sondajele de opinie?

    Adevărul evident este că, în mare parte, jurnaliștii pur și simplu nu au vrut să meargă acolo. Este posibil ca o parte din această reticență să fi avut la bază un simț al corectitudinii de înțeles (deși deplasat). Dar o altă parte a fost înrădăcinată în suspiciunea nerostită că abordarea deschisă a acestui subiect ar sfârși cumva prin a-l ajuta pe Donald Trump.

    Așa cum se întâmplă, reticența de a fi sincer cu cititorii a dus în cele din urmă la opusul a ceea ce s-a dorit. I-a permis lui Biden să rămână în cursă suficient de mult timp pentru a face întreaga instituție democrată complice în acoperirea adevăratei stări a sănătății sale mintale. Și a făcut practic imposibilă organizarea unei alegeri primare deschise pentru alegerea succesorului său.

    Acest lucru ne aduce la un alt mod în care consensul din presa tradițională a dăunat în cele din urmă democraților. Ar fi trebuit să fie de mult evident că Harris era un candidat slab. Deși a intrat în cursa pentru nominalizarea democrată din 2020 cu mult entuziasm și cu un mare cufăr financiar, ea a desfășurat o campanie dezastruoasă și a scăzut rapid în sondaje la o singură cifră. În cele din urmă, a fost forțată să renunțe la candidatură înainte ca un singur vot să fie exprimat în favoarea sa.

    Atâta timp cât Harris era doar o potențială candidată la președinție, toate acestea puteau fi spuse în presa mainstream. În momentul în care a fost ridicată la rangul de candidată democrată, a devenit brusc tabu să se sublinieze aceste fapte. Iar atunci când Harris a beneficiat de o creștere nesurprinzătoare (dar de scurtă durată) a entuziasmului după ce a devenit candidatul oficial, facultățile critice ale jurnaliștilor tradiționali au încetat complet să mai funcționeze. Se spunea acum că duce o campanie fără cusur, exploatând un val de entuziasm necunoscut de pe vremea lui Barack Obama – toate acestea (în ciuda faptului că sondajele erau atât de strânse) păreau să o pună pe o cale sigură către victorie.

    ========================================
    Aș mai adăuga aici și politica dezastruoasă a așa-ziselor sondaje de opinie, care, după părerea mea, au fost manipulate grosolan, similar cu maniera acelorași sondaje din 2016, care o creditau pe Hillary Clinton cu un avans substanțial asupra nou sositului în politică, Donald Trump.

    În ultimele zile înainte de alegerile recente, unele sondaje sugerau că Harris avea un avantaj perceptibil față de Trump, cu unii indicatori arătând-o pe Harris cu 51% față de 47% pentru Trump. Acest lucru a creat un sentiment de optimism în rândul susținătorilor săi.

    La un moment dat, posturile de televiziune naționale, cu tentă leberală (NBC, CNN, AB, CBS) au prezentat un sondaj în care Harris era înaintea lui Trump în statul Iowa, un stat care nu a votat niciodată în istoria sa un candidat democrat. Desigur, o astfel de știre, pe care s-au repezit s-o preia și televiziunile de știri din România, a creat o senzație de triumf, care, în final, s-a transformat în dezastru.

    Știu că foarte mulți jurnaliști scriu ce li se comandă să scrie pentru a nu-și pierde pâinea zilnică, nu ceea ce cred ei cu adevărat. Citez din nou pe nemuritorul polițai Ghiță Pristanda:

    …eu gazeta d-voastră o citesc ca Evanghelia totdauna; că să nu vă uitați la mine… adică pentru misie… (misterios) altele am eu în sufletul meu, dar de! N-ai ce-i face: famelie mare, renumerație după buget mică…

    • Foarte bun articolul!
      Stati sa vedeti acum cum sare sleahta de stangaci de fund in sus folosind ca fals argument faptul ca e jumatate evreu. Cred ca si Grtutza cu naframa palestiniana in gat va posta.

  52. Interesant articol, dar OFF TOPIC. O sintagma care mi-a atras atentia:

    „China is so large – when the Sun has set in eastern China, it is still shining in western China,” says Myllyvirta. „And when a low-pressure zone is generating high winds in one part of China, another part of China will be part of a completely different weather system at the same time.”

    https://www.bbc.com/future/article/20241113-will-chinas-ultra-high-voltage-grid-pay-off-for-renewable-power

  53. Trump anunță crearea Consiliului Național al Energiei

    Președintele ales Donald Trump a declarat vineri că va crea un Consiliu național al energiei pentru a coordona politicile de stimulare a producției de energie din SUA, consiliu care va fi condus de Doug Burgum, guvernatorul Dakota de Nord, ales și pentru funcția de ministru de interne.

    Consiliul Național al Energiei va reprezenta departamentele și agențiile federale implicate în autorizarea și reglementarea tuturor formelor de energie, se arată în declarație. Această inițiativă a președintelui ales Trump urmărește să eficientizeze producția de energie și să reducă obstacolele în materie de reglementare, marcând o îndepărtare de abordările administrațiilor anterioare.

    Trump a spus într-o declarație:

    Acest consiliu va supraveghea calea către DOMINANȚA ENERGETICĂ a SUA prin reducerea birocrației, sporirea investițiilor sectorului privat în toate sectoarele economiei și prin concentrarea pe INOVAȚIE în detrimentul reglementărilor de lungă durată, dar total inutile…Doug Burgum va proteja resursele naturale ale națiunii noastre, va restabili avantajul nostru fabulos în materie de petrol și gaze și va face ca America și energia sa să redevină dominantă și măreață!

    Statul lui Burgum, Dakota de Nord, ocupă locul al treilea în țară în ceea ce privește producția de țiței obținută prin fracturare hidraulică, după Texas și New Mexico. Dakota de Nord folosește în mare măsură atât cărbune, cât și energie eoliană pentru producția de electricitate.

    Detalii,

    https://www.reuters.com/world/us/trump-says-doug-burgum-will-chair-new-national-energy-council-2024-11-15/

  54. Un anunț de ultima oră:

    Trump îl numește pe Chris Wright, executiv în domeniul combustibililor fosili, în funcția de ministru al energiei

    Wright este fondatorul și directorul general al companiei Liberty Energy, o firmă de servicii petroliere cu sediul în Denver. Se așteaptă ca acesta să sprijine planul lui Trump de a maximiza producția de petrol și gaze și de a căuta modalități de a stimula producția de energie electrică, a cărei cerere crește pentru prima dată în ultimele decenii.

    De asemenea, este probabil să împărtășească opoziția lui Trump față de cooperarea globală privind combaterea schimbării climei. Wright i-a numit pe activiștii din domeniul schimbării climei alarmiști și a comparat eforturile democraților de a combate încălzirea globală cu comunismul de tip sovietic. `Nu există nicio criză climatică și nici nu ne aflăm în mijlocul unei tranziții energetice”, a declarat Wright într-un videoclip postat pe profilul său LinkedIn anul trecut.

    Wright, care nu are nicio experiență politică, a scris pe larg despre necesitatea creșterii producției de combustibili fosili pentru a scoate oamenii din sărăcie. El s-a remarcat printre directorii din sectorul petrolului și al gazelor prin stilul său liber și se descrie drept un fan al tehnologiei. Wright a făcut furori în mass-media în 2019, când a băut lichid de fracturare în fața camerelor de luat vederi pentru a demonstra că acesta nu este periculos.

    Dacă va fi confirmat de Senat, Wright o va înlocui pe Jennifer Granholm, o susținătoare a vehiculelor electrice, a surselor de energie emergente precum energia geotermală și a energiei eoliene, solare și nucleare fără emisii de carbon. De asemenea, Wright va fi probabil implicat în autorizarea transportului de electricitate și în extinderea energiei nucleare, o sursă de energie populară atât pentru republicani, cât și pentru democrați, dar a cărei autorizare este costisitoare și complicată.

    Cererea de energie în Statele Unite crește pentru prima dată în ultimele două decenii, pe fondul creșterii inteligenței artificiale, a vehiculelor electrice și a criptomonedelor.

    Detalii,
    https://www.cnbc.com/2024/11/16/trump-picks-oil-industry-ceo-chris-wright-as-energy-secretary.html

    • Ca sa confirm cele prezentate de dumneavoastra faptic.
      Contract major pentru o fabrica mica ca cea la care lucrez. Trei utilaje (masini unelte) vandute unui client din US. Fiecare masina costa in jur de 1.5 mil $ si sunt folosite la fabricarea componentei principale a schimbatoarelor de caldura cu aer fortat (header boxes). Acestea sunt destinate racirii serverelor de AI.
      Pe langa cresterea exponentiala din industria nucleara se vede, chiar cu binoclul intors invers, ca si celelate ramuri industriale in America de Nord sunt in tendinta clar ascendenta.

      PS. E cerere mare de ingineri.

  55. Mda, asa cum era de banuit, promotorii apocalipticei minciuni climatice fac miliarde de la speriatii care platesc fara sa cricneasca taxele pe fumarit, carbon etc.

    https://expose-news.com/2024/11/17/scrutiny-of-world-bank-intensifies/#comments

    Scrutiny of World Bank intensifies over $24 billion in unaccounted climate funds
    By Rhoda Wilson on November 17, 2024

    „A World Bank insider, speaking on condition of anonymity, suggested the figure for the missing money “could be twice or 10 times more.””

    Misto coliva!

    Inca o dovada ca FRICA inventata si profesionist diseminata (fearmongering), e cea mai eficienta arma politica.
    Si ca vorba lui Churchill „A lie gets halfway around the world before the truth has a chance to get its pants on.” se confirma si in cazul asta.

  56. Din gândirea lui Chris Wright, ministrul propus să conducă Ministerul Energiei din SUA:

    1. Energia este esențială pentru viață, iar lumea are nevoie de mai multă energie!

    2. Lumea modernă de astăzi este alimentată de și alcătuită din hidrocarburi.

    3. Hidrocarburile sunt esențiale pentru îmbunătățirea bogăției, sănătății și oportunităților de viață ale celor șapte miliarde de oameni înfometați de energie care aspiră să se numere printre cei un miliard de norocoși ai lumii.

    4. Hidrocarburile furnizează mai mult de 80% din energia globală și mii de materiale și produse esențiale.

    5. Revoluția americană a argilelor a transformat piețele energetice, securitatea energetică și geopolitica.

    6. Cererea globală de petrol, gaze naturale și cărbune este la niveluri record și în creștere – nu a început tranziția energetică.

    7. Alternativele moderne, precum energia solară și eoliană, acoperă doar o parte din cererea de electricitate și nu înlocuiesc cele mai importante utilizări ale hidrocarburilor. Energia nucleară fiabilă și mai densă ar putea avea un impact mai mare.

    8. Scumpirea sau lipsa de fiabilitate a energiei compromite oamenii, securitatea națională și mediul.

    9. Schimbarea climei reprezintă o provocare globală, dar este departe de a fi cea mai mare amenințare la adresa vieții umane.

    10. Sărăcia energetică zero până în 2050 este un obiectiv superior față de obiectivul Net Zero 2050.

    Extras din:

    Bettering Human Lives
    Liberty Energy | 2024

  57. Efectul Trump. Cumva va intra in dictionare, ca si alte efecte.
    Biden da drumul rachetelor americane sa loveasca adanc in rusistan.
    Cata retinere, cat respect pentru o promisiune data aliatilor. Zelensky a promis si s-a tinut de cuvant cu toate ca putea sa bubuie inclusiv moscova cu rachete vestice in timp ce mii de ucrainieni mureau in fata lui.
    OFF TOPIC, de la scholtz nu e nici o speranta, nici macar cat de la Bidon

    https://www.cbc.ca/news/world/ukraine-russia-us-arms-approval-1.7385817

  58. O altă explicație pentru mareea roșie, oferită de NY Times:

    Is This the End of the White Working-Class Democrat?
    Democrats hoped to lose by less in blue-collar areas that had drifted toward Donald Trump. In many places, they may have lost by more.

    Exemplul cu care începe articolul este al fostului senator democrat din Ohio, Sherrod Brown, un vechi campion al alegătorilor din clasa muncitoare, care a fost înlăturat de un republican bogat, fost dealer auto. După care, autoarea dă numeroase exemple care justifică, în opinia mea, mareea roșie marca Donald Trump. Doar un scurt citat:

    Poate că nicăieri nu au fost provocările cu alegătorii albi din clasa muncitoare mai dureroase pentru democrați decât în Pennsylvania, statul natal al dlui Biden și cel care i-a consolidat victoria în 2020.
    Anul acesta, dna Harris a pierdut statul, republicanii au câștigat două locuri în Camera Reprezentanților, iar dl Casey [senator democrat în exercițiu] este blocat într-o luptă pentru renumărare împotriva contracandidatului său republican, David McCormick.

  59. Un bun prieten de-al meu din Falticeni, insist, nu din Tecuci, are o forja, abia facuta. Merge pe gaz metan, mi-a aratat poze si clipuri. I-am spus, mai omule dar nu puteai so faci pe inductie, pe arc voltaic? Asa mai spre verde. Era sa-mi spuna ca „nu se merita” pana la urma a zis ca nu merita.
    I-am vandut un pont ieri: forjeaza lame de fascia ca sunt la moda.
    Pe de alta parte Dumneavoastra n-ati mai postat nimic de ceva timp.
    Dom Neamtu mi-a trimis o carte cu autograf dar Canada Poste e in greva de 2 saptamani…
    Nush cum sa spun dar abia astept ceva vesti bune.
    Probabil e doar mareea care trebuie sa se retraga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. 2024 este Annus Mirabilis: Patru cărți publicate ca singur autor (o tetralogie) -Reflecting on our Changing Climate, from Fear to Facts: A Voice in the Wilderness, Cambridge Scholars Publishing; Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, 2nd ed., Springer Nature; The Dynamic Earth - Introduction to Geology and Climate Change, KendallHunt; Clima în schimbare De la frică la realitate, Editura Trei/Colecția Contributors. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro