marți, aprilie 29, 2025

Da, ar trebui să încercăm să controlăm vremea

Argumente în favoarea geoingineriei pentru a limita variabilitatea naturală a climei, nu schimbarea climei

de Ted Nordhaus

Luna trecută, consiliul municipal din Alameda, California, a votat anularea unui experiment de geoinginerie în curs de desfășurare la o stație navală reconvertită care aparține orașului. Scopul experimentului era acela de a vedea dacă transformarea norilor în nori mai reflectorizanți ar putea fi o modalitate eficientă de a ține sub control încălzirea globală, cel puțin până când lumea se va hotărî să reducă drastic emisiile.

Pe măsură ce consiliul a dezbătut această chestiune, susținători și oponenți din întreaga lume au intervenit, exprimând preocupări catastrofale cu privire la acest efort. Susținătorii au argumentat că clima este în pericol iminent de a scăpa de sub control. Geoingineria ar putea fi necesară pentru a obține mai mult timp pentru reducerea emisiilor.

Oponenții au susținut că sistemul terestru este mult prea complex pentru a fi înțeles și modificat în acest mod. Nu putem prezice ce se va întâmpla și leacul ar putea fi mult mai rău decât boala, acest din urmă aspect fiind deosebit de îngrijorător, deoarece dacă începem geoingineria și apoi ne oprim brusc, încălzirea revine brusc – un fenomen cunoscut sub numele de „șoc terminal”. De asemenea, mulți oponenți susțin că geoingineria creează un risc moral. Dacă știm că putem pompa pur și simplu dioxid de sulf sau alte substanțe similare în atmosferă, s-ar putea să nu luăm în serios reducerea emisiilor, care este singura soluție pe termen lung.

În mod interesant, majoritatea protagoniștilor din ambele părți ale dezbaterii împărtășesc aceeași viziune asupra riscului climatic, fiind de acord că încălzirea planetei constituie o amenințare existențială la adresa societăților umane. Atât susținătorii, cât și adversarii geoingineriei solare acceptă în mare măsură ideea că Holocenul a fost o epocă climatologică unică, stabilă și „naturală”, pe care oamenii au perturbat-o, mai degrabă decât una pe care oamenii au creat-o. De fapt, ambii își bazează argumentele pe principiul precauției, cei care susțin geoingineria considerând-o o tehnologie „de avarie în caz de urgență”, de care am putea avea nevoie dacă lucrurile se înrăutățesc cu adevărat, iar cei care se opun considerând-o doar o altă formă de interferență umană periculoasă cu sistemul climatic, care, într-un fel sau altul, are șanse să se termine prost.

Dar dacă schimbarea climei, așa cum am sugerat în altă parte, este de fapt doar o varietate de grădină a ecologiei, o problemă care are consecințe negative foarte semnificative pentru viața non-umană, dar pe care societățile umane sunt pe deplin capabile să o gestioneze rezonabil de bine? Există motive pentru aplicarea geoingineriei dacă schimbarea climei nu reprezintă o amenințare existențială pentru societățile umane? Eu cred că da. Într-adevăr, aș merge chiar mai departe și aș sugera că, dacă societățile umane vor aplica vreodată geoingineria, este mult mai probabil să o facă pentru a crea o climă mai stabilă prin reducerea variabilității naturale a climei decât ca un ultim efort de a evita o criză sau o urgență climatică.

Ce înțelegem prin climă stabilă?

Necesitatea unui climat stabil este un trop bine stabilit în discursul climatic. Clima Holocenului a fost, ni se spune, stabilă, permițând civilizației umane să prospere. Antropocenul nu este, și amenință societățile umane cu o încălzire periculoasă.

Ca și „climă stabilă”, termenul „încălzire periculoasă” este utilizat în mod constant, dar este prost definit. Ambii termeni sunt utilizați în mod constant în moduri care implică faptul că se referă la o definiție clară, derivată empiric. Dar ambele se referă de fapt la o etică a precauției, nu la o definiție precisă din punct de vedere științific a ceea ce constituie un climat stabil sau a modului sau momentului în care o climă mai caldă devine periculoasă.

Ideea că Holocenul a fost unic de stabil se referă doar la perioada glaciară anterioară, care a durat practic întreaga existență a speciei umane. Holocenul a fost mai cald și mai stabil decât perioada anterioară, în timpul căreia o mare parte din suprafața terestră a emisferei nordice a fost acoperită de gheață. Dar nu există nicio dovadă că climatul Holocenului a fost mai stabil decât perioadele interglaciare anterioare. Nici că a durat mai mult.

Într-adevăr, geologii se referă adesea la Holocen nu ca la o perioadă distinctă, ci mai degrabă ca la cea mai recentă perioadă interglaciară a epocii anterioare, Pleistocenul. Ceea ce a schimbat clima nu a fost ciclul sistemului terestru între perioadele glaciare și interglaciare, care a avut loc destul de regulat în ultimele 2 milioane de ani ale epocii Pleistocenului. Am fost noi.

În timpul celei mai recente perioade interglaciare, oamenii au inventat agricultura, care a permis creșterea semnificativă a populațiilor umane. Am defrișat suprafețe mari de pădure pentru a face loc agriculturii, crescând foarte treptat nivelul de dioxid de carbon din atmosferă. Acest lucru a împiedicat probabil ca Mica Glaciație să devină următoarea perioadă glaciară, prelungind perioada interglaciară suficient de mult pentru ca oamenii să descopere și să exploateze combustibilii fosili, ceea ce a crescut foarte mult cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă și a asigurat că această perioadă interglaciară actuală va mai dura încă mii de ani.

În această privință, Antropocenul, în pofida diverselor dezbateri stratigrafice cu privire la punctul său de plecare, nu reprezintă ruptura de Holocen pe care mulți o sugerează. Holocenul este mai bine caracterizat ca Antropocenul timpuriu, o perioadă distinctă de perioadele interglaciare anterioare ale Pleistocenului, deoarece oamenii au început să refacă mediile terestre la scară largă și să crească concentrațiile de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Dar indiferent dacă Holocenul este considerat ultima perioadă interglaciară a Pleistocenului sau începutul Antropocenului, acesta nu a fost nici mai stabil, nici mai longeviv decât perioadele interglaciare anterioare din timpul Pleistocenului. Atunci când oamenii avertizează că temperaturile de astăzi sunt mai ridicate decât în orice alt moment din ultimii 2 milioane de ani, ceea ce spun ei este pur și simplu că clima este acum mai caldă decât a fost în timpul scurtelor perioade interglaciare ale Pleistocenului, o epocă dominată de glaciațiuni.

De asemenea, nu există motive întemeiate să credem că acele scurte condiții din Holocen au constituit un climat optim pentru bunăstarea oamenilor. Condițiile climatice care au coincis cu dezvoltarea agriculturii de către mici grupuri nomade de oameni acum 10 000 de ani nu au fost unice pentru Pământ sau chiar pentru Pleistocen. Ele au fost unice doar pentru Homo Sapiens, care a evoluat din speciile umanoide anterioare în momentul în care începea ultima perioadă glaciară extinsă.

Condițiile din Holocen, care au coincis cu apariția agriculturii și a civilizațiilor umane complexe, la rândul lor, nu ne spun aproape nimic despre gama de condiții în care ar putea prospera o lume cu 8 miliarde de oameni, avansată din punct de vedere tehnologic și interconectată la nivel global. Într-adevăr, indiferent dacă planeta a intrat într-o nouă epocă geologică numită Antropocen în ultimii 400 de ani sau în ultimii 10 000 de ani, dovezile din ambele cazuri ar sugera că o climă în încălzire, una care a fost mai caldă, practic de la început, decât orice climă experimentată anterior de oamenii moderni din punct de vedere anatomic, a fost una în care societățile umane au prosperat. 

Așadar, ce face clima periculoasă?

În discursul despre climă, climatul stabil al Holocenului este contrapus spectrului încălzirii periculoase care are loc în prezent. Încălzirea periculoasă nu se referă la niciun prag bine stabilit dincolo de care se întâmplă anumite lucruri periculoase. Mai degrabă, construcția Holocen stabil/încălzire periculoasă este de fapt tautologică. Încălzirea climei este considerată periculoasă, prin definiție, deoarece este mai caldă decât Holocenul.

Dar nu există nicio dovadă anume că climatul de astăzi, cu o temperatură globală medie de 15,1 grade Celsius, este mai puțin stabil sau mai periculos decât era în anii 1950, cu o temperatură medie de 14,1, sau în anii 1900, cu o temperatură medie de 13,8. Este doar mai cald, ceea ce înseamnă că temperaturile scăzute nu vor mai fi la fel de reci, iar temperaturile ridicate vor fi mai calde. Același lucru va fi valabil și pentru valurile de frig, valurile de căldură și unele maxime și minime din ciclul hidrologic (precipitații extreme și secetă), care sunt strâns legate de temperaturi mai ridicate, deoarece o atmosferă mai caldă poate reține mai mulți vapori de apă. Și, din nou, după majoritatea măsurătorilor pe care le-am putea folosi pentru a analiza impactul pe care clima mai caldă l-a avut asupra societăților umane, cum ar fi pagubele economice normalizate sau pierderile de vieți omenești, ar părea să fie mai puțin periculoasă, nu mai periculoasă.

Ceea ce cauzează de fapt pagube climatice pentru societățile umane nu este abstracția numită temperatura medie globală, o medie statistică sintetică a tuturor temperaturilor variate pe care oamenii le experimentează de-a lungul unui gradient enorm de temperatură în tot felul de locuri diferite. Mai degrabă, este vorba de evenimente climatice aberante sau anormale.

Modurile de viață ale oamenilor în locuri care sunt foarte calde și uscate tot timpul sunt bine adaptate la aceste condiții. Același lucru este valabil și pentru locurile care sunt foarte reci și umede. Luați în considerare faptul că majoritatea deceselor asociate cu valurile de căldură au loc în locuri care nu sunt atât de fierbinți, iar majoritatea deceselor asociate cu valurile de frig au loc în locuri care nu sunt atât de reci. Ceea ce este periculos este lipsa de adaptare la evenimente extreme anormale, nu extremitatea relativă a evenimentului.

Prin urmare, măsura în care un climat este „stabil” și asociat cu condiții care sunt mai bune pentru societățile umane decât alternativa depinde de faptul că acel climat are mai puține evenimente anormale sau extreme la care locurile care le experimentează nu sunt bine adaptate. Motivul pentru care un uragan puternic sau un val de căldură extremă este periculos se datorează faptului că nu este un eveniment obișnuit. Un val de căldură extremă în Pittsburgh, de exemplu, este doar vremea de vară obișnuită în Phoenix. Dar dacă un viscol, o furtună de gheață sau o săptămână de temperaturi sub zero grade se instalează în Phoenix, se poate anticipa cu siguranță un carnagiu.

Fenomenele anormale și extreme apar tot timpul și sunt imprevizibile deoarece clima este, și a fost întotdeauna, extrem de instabilă și variabilă. Variația naturală a extremelor climatice, atât între diferite zone geografice și topografii, cât și între acestea, este mult mai mare decât orice ar putea produce în prezent sau în viitor schimbările climatice.

Acesta este motivul pentru care sunt sceptic că vom aplica vreodată în mod serios geoingineria în scenariile de tip „frână în caz de urgență” așa cum aceasta este aproape întotdeauna imaginată atât de susținători, cât și de oponenți. Chiar și două grade în plus de încălzire pe parcursul următorului secol vor avea ca rezultat tendințe în cele mai extreme fenomene care vor fi greu de observat în orice loc dat, deoarece semnalul încălzirii este mic în raport cu zgomotul variabilității naturale.

Din acest motiv, așezările umane care s-au adaptat deja la variații climatice mult mai mari la nivel global de-a lungul deceniilor și secolelor mi se pare că se pot adapta destul de eficient la schimbările pe care încălzirea antropogenă le va produce probabil în următorul secol sau în următoarele două secole, în special având în vedere progresele tehnologice și dezvoltarea economică continue, și cu atât mai mult cu cât previziunile principale privind emisiile și încălzirea în cursul acestui secol estimează acum o încălzire totală de trei grade sau mai puțin față de nivelurile preindustriale.

În mod clar, există multe posibilități de a face mai multe progrese în ceea ce privește reducerea și, în cele din urmă, eliminarea combustibililor fosili și a emisiilor de gaze cu efect de seră care vin odată cu aceștia, ceea ce va fi important pentru protejarea biodiversității, reducerea poluanților atmosferici convenționali și, în general, pentru asigurarea faptului că generațiile viitoare vor avea o climă mai moderată. Însă, odată ce înțelegem influența limitată pe care încălzirea antropogenă o are de fapt asupra magnitudinii majorității extremelor climatice, rolul dominant pe care îl joacă variabilitatea naturală în producerea acestor extreme și capacitățile de adaptare substanțiale și bine demonstrate de care dispun deja societățile umane, devine clar că oamenii sunt capabili să se adapteze la o încălzire destul de mare.

Totuși, faptul că suntem din ce în ce mai bine adaptați la un climat instabil și periculos nu înseamnă că ar trebui să acceptăm acest lucru. De ce să ne mulțumim cu un climat instabil și periculos când am putea avea unul mai stabil și mai puțin periculos? °

Variabilitatea naturală a climei este periculoasă și costisitoare

Contrar afirmațiilor constante conform cărora fenomenele climatice extreme și impactul care rezultă din acestea sunt cauzate de schimbarea climei, suma totală a costurilor umane și economice asociate cu fenomenele meteorologice extreme și alte evenimente climatice este dominată în mod covârșitor de variabilitatea naturală a climei, nu de schimbarea climei. În 2023, costurile economice globale cauzate de fenomenele meteorologice extreme au depășit 250 de miliarde de dolari. Aceste costuri au crescut substanțial în ultimele decenii, aproape în întregime din cauza creșterii globale a economiei mondiale și a urbanizării continue. Populațiile globale mai numeroase și mai bogate trăiesc din ce în ce mai mult în orașe situate în zonele de coastă și în zonele inundabile și sunt mai expuse la numeroase pericole climatice.

Cea mai mare parte a acestei variabilități naturale este greu de prevăzut, cu atât mai puțin de influențat, și rezultă din variații aleatorii în mișcarea energiei între oceane și atmosferă și pe suprafața planetei. Cu toate acestea, un fenomen care este ceva mai ușor de prevăzut este fenomenul ciclic El Niño-Southern Oscillation (ENSO), care influențează pattern-urile meteorologice la nivel global. Ciclul ENSO este asociat cu secetele din bazinul Amazonului și Indonezia, cu precipitațiile din California și din vestul Statelor Unite, cu frecvența și intensitatea uraganelor din Atlantic și cu multe altele.

În prezent, este bine stabilit faptul că condițiile generate de un El Niño puternic (faza caldă a ciclului ENSO), generează costuri substanțiale pentru economia mondială. Un studiu recent a concluzionat că variabilitatea ENSO a costat economia mondială în medie 0,06% din PIB-ul anual între 1960 și 2019 și un total de 13,5 trilioane de dolari în această perioadă. Peste jumătate din această sumă a fost reprezentată de trei cicluri extreme El Niño, 1982/83, 1997/98 și 2015/16. Există, de asemenea, dovezi solide potrivit cărora condițiile generate de evenimentele La Niña puternice pot produce, de asemenea, o creștere semnificativă a costurilor economice legate de climă.

Estimările economice precise de acest tip, în special atunci când estimează impactul economic la ani de zile după producerea evenimentelor climatice în cauză, nu ar trebui luate prea în serios. Dar este clar că variabilitatea naturală ENSO duce la pierderi semnificative de vieți omenești și daune economice. Se pare că variabilitatea ENSO este un fenomen pe care am putea să îl atenuăm.

Eliminarea efectelor El Niño

Geoingineria solară a fost discutată aproape exclusiv ca o metodă de încetinire sau inversare a schimbării climei. Dar nu este o soluție permanentă. Practic, toate intervențiile de geoinginerie implică intervenții cu durată scurtă de viață, care dispar relativ repede dacă nu sunt susținute. Particulele de sulf injectate în stratosferă rămân acolo doar aproximativ un an și ar trebui să fie injectate continuu pentru a limita încălzirea. Strălucirea norilor marini, subiectul experimentului anulat din Alameda, durează doar câteva săptămâni sau luni.

Ca soluție climatică, geoingineria este o măsură de rezervă pentru reducerea încălzirii până când emisiile de gaze cu efect de seră pot fi reduse la zero sau chiar eliminate din atmosferă. Dar, deoarece chiar și scenariile foarte agresive pentru a obține emisii nete zero la nivel global vor dura zeci de ani, aceasta înseamnă că măsurile de geoinginerie, fie prin injectarea de aerosoli în stratosferă, fie prin luminarea norilor marini, trebuie să fie susținute timp de zeci de ani sau, eventual, mult mai mult. Un studiu recent a constatat că, în marea majoritate a scenariilor de atenuare ale IPCC, geoingineria ar trebui să fie menținută cel puțin un secol.

Problema este că, dacă începem geoingineria și apoi ne oprim, încălzirea evitată va reveni imediat. Doar că, în loc să revină treptat, va reveni imediat. Un deceniu, două sau trei de încălzire s-ar materializa în câțiva ani într-un un fenomen numit șoc final. Iar șocul final este exact genul de fenomen climatic la care știm că societățile umane sunt cel mai puțin rezistente, spre deosebire de o schimbare treptată sau o intensificare a fenomenelor climatice care apar mai regulat sau mai previzibil.

Cu toate acestea, în contextul unui fenomen ciclic precum ENSO, mai degrabă decât al unei tendințe seculare precum încălzirea antropogenă, șocul final devine o caracteristică, nu un defect. Geoingineria solară pentru moderarea sau anularea unei faze El Niño în curs de dezvoltare ar trebui să dureze doar câteva luni, poate un an. Pe măsură ce ciclul se îndreaptă din nou spre La Niña, încetarea geoingineriei ar duce la o intensificare de scurtă durată care ar modera la rândul său faza La Niña a ciclului. În plus, dacă am decide să punem capăt brusc acestui tip de geoinginerie, sistemul ar trebui pur și simplu să se echilibreze și să revină la starea sa inițială, nu să treacă la o nouă stare.

Există motive întemeiate pentru a nu dori eliminarea completă a ENSO. Tot felul de funcții ale ecosistemelor de pe întreaga planetă au evoluat odată cu fluctuațiile de temperatură și ciclurile hidrologice determinate de ENSO. Dar având în vedere cât de mult din costul social al ENSO este asociat cu evenimentele El Niño puternice, moderarea evenimentelor puternice ar putea aduce beneficii sociale foarte semnificative, fără prea multe dezavantaje pentru oameni sau pentru lumea naturală.

Cea mai probabilă modalitate de a face acest lucru ar fi prin creșterea luminozității norilor marini, nu prin injectarea de aerosoli stratosferici. Un studiu care urmează să fie publicat concluzionează că strălucirea norilor marini ar fi putut fi utilizată în mod eficient pentru a atenua în întregime evenimentele El Niño din 1997/98 și 2015/16, readucând oceanul sudic la o stare neutră ENSO. Dar geoingineria la o scară capabilă să atingă o stare neutră nu ar fi necesară. Simpla reducere a intensității evenimentelor puternice El Niño și La Niña ar fi probabil suficientă pentru a atenua majoritatea costurilor sociale care rezultă din fenomenele ENSO. Amintiți-vă că peste jumătate din costurile asociate cu ENSO în ultimii 60 de ani sunt asociate cu doar trei evenimente El Niño extreme.

Ideea de a modera ENSO este, desigur, în cel mai bun caz, un experiment de gândire. Nu avem nicio idee dacă am putea modera eficient ENSO prin luminarea norilor marini din Pacificul de Sud și nici cât ar costa să facem acest lucru la o scară care să afecteze în mare măsură evenimentele ENSO puternice. Dar același lucru este valabil și pentru diversele noțiuni conform cărora am putea utiliza geoingineria solară pentru a evita o urgență climatică.

Împotriva aroganței precauționiste

O mare parte din argumentele în favoarea atenuării schimbărilor climatice și împotriva geoingineriei solare sunt de natură preventivă. Sistemul climatic este prea complex pentru a fi pe deplin înțeles, cu atât mai puțin pentru a fi gestionat, iar credința că ne-am putea adapta sau că am putea folosi geoingineria pentru a evita încălzirea climei este o aroganță. Atât schimbările climatice, cât și geoingineria reprezintă experimente vaste și incontrolabile.

Dar principiul precauției în sine se bazează și pe un fel de aroganță. La urma urmei, ideea este că ar trebui să acționăm în cadrul unui sistem complex precum climatul global numai după ce înțelegem pe deplin consecințele acțiunilor noastre. Acest lucru presupune că suntem capabili să facem acest lucru. Cu alte cuvinte, aroganța precauției presupune că putem studia și înțelege un sistem complex de la o anumită distanță, fără a acționa în cadrul acestuia. Aceasta nu este doar o rețetă pentru a nu acționa niciodată. Presupune, de asemenea, o viziune de zeu asupra sistemelor în care existăm.

Dar nu există niciun laborator pe Pământ în care să putem testa diverse acțiuni fără nicio consecință posibilă. Modelele climatice sunt, în cel mai bun caz, o hartă, nu un teritoriu. În lumea în care trăim de fapt, putem înțelege sistemele unice și complexe în care trăim doar acționând în cadrul lor. Luăm măsuri și vedem ce se întâmplă. Dacă acestea produc rezultatele pe care ni le dorim, facem mai multe. Dacă nu, sperăm să ne oprim. Pe măsură ce creștem amploarea acelor acțiuni, rezultatele se schimbă. Uneori, lucrurile care par să funcționeze la scări foarte mici nu funcționează la scări mai mari. Uneori, acestea produc rezultate nedorite și neanticipate pe măsură ce se extind.

În ultimul deceniu, de exemplu, ne-am angajat într-o formă neintenționată de șoc terminal, curățând multe surse de poluare a aerului cu sulf asociate cu industria și transportul. Reducerea rezultată a emisiilor de aerosoli de sulf pare să fi accelerat încălzirea. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să încercăm să reducem poluarea cu sulf. Viața este complicată. Există întotdeauna compromisuri. Dar este, de asemenea, adevărat că nu știm prea multe despre astfel de lucruri până când nu facem ceva în lume și vedem ce se întâmplă.

Acesta este modul în care am creat o planetă care este mult mai locuibilă pentru locuitorii săi decât cea cu care am început – prin încercări, erori și experimente. Acesta este modul în care am inventat uneltele, agricultura și majoritatea celorlalte tehnologii. Și este practic opusul modului în care ne gândim și vorbim despre geoingineria solară, ca o soluție deus ex machina la jocul pasional care este problema climei, o soluție complet teoretică la o criză existențială care este, de asemenea, complet teoretică.

În schimb, fără rolul său de piesă de teatru în diversele bătălii ideologice din cadrul discursului climatic, am putea ajunge să vedem unele eforturi de gestionare a radiației solare, cum ar fi luminarea norilor, mai mult ca însămânțarea norilor sau plantarea de copaci, ca o modalitate de a modera unele dintre variațiile naturale extreme ale sistemului climatic în care trăim astăzi – ceva de făcut, sau cel puțin de încercat, pentru a vedea dacă ar putea produce unele beneficii în lumea reală aici și acum.

Va funcționa? Cine știe. Dar, fără riscul unui șoc final care să ducă la o revenire rapidă a temperaturii globale, consecințele unei astfel de acțiuni devin mult mai puțin semnificative. Și, cel puțin, vom învăța probabil o mulțime de lucruri utile despre sistemul climatic pe care nu le putem învăța prin exerciții din ce în ce mai elaborate de modelare climatică.


Ted Nordhaus (născut în 1965) este un important gânditor global în domeniul energiei, mediului, climei, dezvoltării umane și politicii. Este fondator și director executiv al Breakthrough Institute și coautor, împreună cu Michael Shellenberger, al An Ecomodernist Manifesto. Unchiul său, profesorul William Nordhaus (Yale University) este laureatul Premiului Nobel în Științe Economie (2018) pentru „integrarea schimbării climei în analiza macroeconomică pe termen lung”.

Articolul pe care l-am tradus –  Yes, We Should Try to Control the Weather – a fost publicat pe 10 iulie 2024. La solicitarea mea, autorul mi-a acordat permisia traducerii și publicării pe Contributors.ro.


Definiția actuală a „schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Distribuie acest articol

120 COMENTARII

  1. S-au facut diguri, canale, s-a luat apa pentru irigatii. In loc de prosperitate, dupa cativa ani, a venit desertificarea multor zone.
    Nu cunoastem toate mecanismele naturale. Nu le putem stapani, deocamdata. Nu stiu daca le vom stapini vreodata.
    Oricum, povestile astea nu pot fi aplicate decat pe o planeta unificata politic, cu o conducere unica. Altfel, o tara se va proteja (oare cine?) iar alta/altele vor fi arse de soare. Vedeti si cu rachetele antigrindina. Avem o gramada de rampe de lansare si rachete, dar eficienta lor… lasa de dorit. Si de unde luam nori, daca nu exista?
    Nu mai vorbesc de situatia in care o tara se va proteja cu tot sulful aruncat in nori si alta va incasa nota, caci ploile la ei vor deveni acide. (Ca veni vorba de ploi acide, sulful asta unde cade? In oceane? Parca -deja- coralii au de suferit din cauza ploilor acide. Daca le mai dam si noi, ce va fi?)
    Omenirea trebuie sa inteleaga faptul ca avem de-a face cu o clima variabila natural si sa se adapteze la acest fenomen pe cicluri mari. (Orase submarine etc.) Circul cu „schimbarea climatica” este doar o tema pentru politruci extremisti si acces la buget pentru firme din domeniu.

    • Cred ca daca exista cicluri climatice variabile datorate unor factori externi legati de miscarea de revolutie a Terrei si de activitatea solara, dar si unor factori terestri legati de economie si de locuire. Adaptarea la aceste cicluri trebuie bine gandita, dar de multe ori interesele economice, comerciale, politice si militare primeaza. Urbanizarea se va extinde tot mai mult ca si infrastructura rutiera, aeriana, etc.. Dar poate ar trebui sa limitam ridicarea de blocuri la peste 5-6 etaje si sa avem mai putina densitate de constructii si mai mult spatiu verde in jurul lor. Goana nebuna dupa profit nu va aduce la nimic pozitiv.

  2. Domnule Cranganu, am omis sa citesc primele randuri ale articolului si ca atare n-am vazut ca e o traducere decat la sfarsit. Ma intrebam citind, unde-i conciziuna in articol? Nespecific Dumneavoastra. All in all, scrieti mult mai bine decat domnul Ted. A adus ceva nou dar e cam amestecat in discurs, spre deosebire de Dvs.
    Numai bine!

    • Da, articolul dlui Nordhaus a discutat o idee nouă – folosirea geoingineriei pentru controlul/reducerea variațiilor naturale ale climei, nu ale celor produse de activitățile antropogene. Cred că argumentele lui sunt suficient de clar exprimate și reprezintă o fațetă inedită a utilizării unei ramuri a geoingineriei – managementul radiație solare, cealaltă ramură fiind captarea și sechestrarea geologică a CO2.

      Un alt motiv pentru publicarea acestei traduceri este legătură directă cu unul din articolele mele recente: Un experiment climatic neintenționat: Reducerea bruscă a emisiilor din transporturile maritime produce o încălzire substanțială

      • Stiu ca acceptati diversitatea de opinie. Dau copy/paste a unor paragrafe din traducere. Dupa mine e cel putin o contradictie.

        În mod clar, există multe posibilități de a face mai multe progrese în ceea ce privește reducerea și, în cele din urmă, eliminarea combustibililor fosili și a emisiilor de gaze cu efect de seră care vin odată cu aceștia, ceea ce va fi important pentru protejarea biodiversității, reducerea poluanților atmosferici convenționali și, în general, pentru asigurarea faptului că generațiile viitoare vor avea o climă mai moderată.

        Cine scrie aici? Bernie Sanders? Urmatorul paragraf:

        Antropocenul, în pofida diverselor dezbateri stratigrafice cu privire la punctul său de plecare, nu reprezintă ruptura de Holocen pe care mulți o sugerează. Holocenul este mai bine caracterizat ca Antropocenul timpuriu, o perioadă distinctă de perioadele interglaciare anterioare ale Pleistocenului, deoarece oamenii au început să refacă mediile terestre la scară largă și să crească concentrațiile de gaze cu efect de seră în atmosferă.

        Intrebare, exista Antopocen? 400-10 000 de ani nu fac o era. Urmatorul citatat:

        Dacă știm că putem pompa pur și simplu dioxid de sulf sau alte substanțe similare în atmosferă, s-ar putea să nu luăm în serios reducerea emisiilor, care este singura soluție pe termen lung.

        Domnul Nordhaus cumva a uitat de vulcani? Inca unul si ma duc:

        Clima Holocenului a fost, ni se spune, stabilă, permițând civilizației umane să prospere. Antropocenul nu este, și amenință societățile umane cu o încălzire periculoasă.
        Holocenul este mai bine caracterizat ca Antropocenul timpuriu, o perioadă distinctă de perioadele interglaciare anterioare ale Pleistocenului, deoarece oamenii au început să refacă mediile terestre la scară largă și să crească concentrațiile de gaze cu efect de seră în atmosferă.

        Sper ca ma intelegeti, sunt afirmatii contradictorii all over the place in articolul D-lui Nordhaus

          • Stiu Domnule Cranganu, nu va acuz de nimic. Am inteles ca practic ati legat traducerea articolululi D-lui Nordhaus de munca dumneavoastra. Si e bine ca faceti asta. Cu cat mai mute voci ies la iveala cu atat mai bine.
            PS. O alta notiune mi-a sarit in ochi dupa ce am citit articolul de doua ori; „albirea norilor”. Stiu de nori negri… dara asta e doar datorita faptului ca reflecta lumina in stratosfera si sunt opaci.
            Sper sa nu va obosesc. Articolul va starnii opinii diverse in mod sigur.

            • @Robert
              dupa o ploaie zdravana in care se „sparg” norii aia negri, o sa vedeti ca si aia mititei, faramitati, razleti si deja partial transparenti (cat de transparent ar putea fi, spre exemplu, un dres negru de dama) is tot negri si nu reflecta lumina, ba dimpotriva;

            • @ Prototipescu
              Stimate domn am citit multe comentarii pertinente scrise de dvs. Dar asta inafara de mentiunea dresului negru e complet aiurea. Cred ca ati zburat cu avionul pe la o inaltime de 10 km, da? Daca puteti sa-mi spuneti; ati vazut vre-un nor negru dedesupt? Ce am spus eu e complet logic, iar dvs ati luat-o pieptis pe ciocalaiste.
              Numai bine.

            • @Robert
              un nor negru de grindina ar pluti ca un puf la presiunea altitudinii de10km ? norii negri ii vedem la altitudine relativ joasa si sunt mult mai reci comparativ cu aerul in care plutesc; iar negrul e negru fie pentru ca nu reflecta lumina, ci o absoarbe, fie in cazul in care nu exista lumina; eu doar v-am prezentat cazul in care norii pot fi negri si cand exista suficienta lumina in jur, iar asta ar trebui sa confirme tocmai o absorbtie;

            • de fapt eu imi pot imagina un nor negru de grindina la altitudine ridicata, cu conditia sa aiba viteza avionului sau jetstreamului, pentru portanta; de fapt chiar cred intr-un astfel de fenomen, sustinut de mai modesta viteza a vanturilor sezoniere; nu prea zbor cu avionul dar pariez ca norii musonici nu-s albi si pufosi

            • @ Prototipescu
              „Hurricane pictures from above” alb si basca negri pe burta.
              „Monsoon pictures from above” alb si basca negri pe burta.
              Hai s-o lasam balta ca sunteti capos vad.

  3. Buna ziua,
    Domnule Cranganu , citesc cu mare interes articolele dumneavoastra. Cat priveste Clima pe Pamant ,eu consider ca Pamantul este un sistem deschis si aproape totul ,depinde de Soare.As dori sa stiu daca exista certitudine in lumea academica de faptul ca in situatia revenirii emisilor de gaze cu efect de sera la valorile din perioada preindustrila incalzire globala macar ar intetini.

    • Mai întâi, o precizare cu privire la statutul planetei noastre:

      Pământul poate fi considerat atât un sistem închis, cât și un sistem deschis, în funcție de ce avem în vedere:

      Închis pentru materie: În ceea ce privește materia, Pământul acționează în mare parte ca un sistem închis. Marea majoritate a materiei rămâne în atmosfera planetei, reținută de gravitație. Deși unii meteoriți și unele particule mici intră și ies din atmosferă, schimbul este minim în comparație cu masa totală.

      Deschis pentru energie: Cu toate acestea, Pământul este cu siguranță un sistem deschis pentru energie. Lumina soarelui intră constant în sistemul terestru, furnizând energia care determină vremea, ecosistemele și multe procese geologice. Pământul radiază energie înapoi în spațiu, însă fluxurile de energie care intră și care iese nu sunt perfect echilibrate. Acest dezechilibru, pe care îl numim efectul de seră, este cel care menține planeta noastră locuibilă. Așadar, Pământul este un sistem complex cu aspecte atât ale sistemelor închise, cât și ale celor deschise. O bună definiție a sistemului terestru ar fi quasi-închis.

      În al doilea rând, dacă emisiile cu efect se seră ar reveni la valorile din perioada preindustrială (circa 280 ppm of CO2), temperatura globală ar continua să scadă după o perioadă de timp, dar nu ar reveni imediat la valorile preindustriale.

      Iată de ce:

      – Inerția sistemului climatic: Oceanele și ghețarii Pământului au o masă enormă și absorb o cantitate mare de căldură. Chiar și după ce emisiile de gaze cu efect de seră ar înceta complet, ar dura decenii sau chiar secole ca aceste corpuri de apă să elibereze toată căldura suplimentară pe care au absorbit-o din cauza activităților umane.

      Efectul de „histerezis” climatic: Unele gaze cu efect de seră persistă în atmosferă timp de zeci sau chiar sute de ani. Chiar dacă emisiile ar fi reduse la zero astăzi, concentrațiile actuale de gaze cu efect de seră ar continua să contribuie la încălzirea globală pentru o perioadă semnificativă de timp.

      – Feedback-uri climatice: Încălzirea globală existentă poate declanșa feedback-uri climatice care pot amplifica încălzirea. De exemplu, topirea ghețarilor expune suprafețe mai întunecate care absorb mai multă căldură solară, accelerând încălzirea.

      Efectele specifice ale revenirii la nivelurile preindustriale de CO2 sunt incerte, dar oamenii de știință estimează că temperatura globală ar scădea probabil cu aproximativ 0,5 grade Celsius.

    • Interesanta întrebare.
      Am avut o discuție destul de animata cu un inginer mare „specialist” in schimbări climatice care susținea ca Pământul este un sistem închis si daca adaugăm ceva ii modifică iremediabil starea de echilibru.
      L-am întrebat atunci daca cunoaște principiului lui Le Chatelier, care spune ca daca modificam un sistem dinamic aflat in echilibrau el va tinde sa revină la echilibrul anterior. Discuția a alunecat spre același argument folosit azi de mai toți noii specialiști in schimbările climatice: viteaza de schimbare a sistemului de azi este mult mai mare decât in trecut (ca si cum am cunoaște-o bine pe cea din trecut), iar la schimbări foarte mari si viteze mari de schimbare nu se mai aplica principiul lui Le Chatelier.
      Nu știu daca avea sau nu dreptate, cert este ca Pământul a avut multe stări de „echilibru”.

      • Nu există un echilibru, există doar stări de moment meta-stabile. Pământul și sistemul lui climatic au o inerție imensă. Oceanele conțin o cantitate de apă imensă, există mii de vulcani subacvatici care nu sunt montorizați în niciun fel, iar Soarele are și el o inerție imensă.

        Oamenii nu dețin cunoștințele necesare pentru a modifica clima Pământului și nici nu există niște obiective clare, de genul ”clima corectă în Spania ar fi clima de azi din Polonia”. Niște oameni de bine (apud Ion Iliescu) își câștigă traiul din povești încălziriste și vor continua să promoveze acele povești încălziriste, atât timp cât vor câștiga bani din asta.

        Ăsta e un alt mare defect al civilizației urbane: oamenii au nevoie de bani ca să-și asigure traiul, iar cea mai sigură sursă de bani sunt banii publici. Iar politicienii au cu-atât mai multă putere, cu cât confiscă mai mulți bani publici din economia reală. Pentru că pot distribui acei bani cui vor ei.

        • Dom Harald ce amestecatura de idei…OMG!
          „Nu există un echilibru, există doar stări de moment meta-stabile. Pământul și sistemul lui climatic au o inerție imensă.” Pai nu vedeti o contradictie aici?
          Ce are „civilizatia urbana” si nu are cea rurala ca sa aiba nevoie de bani?
          Hai ca m-ati dat gata cu cumentariul asta.

          • Nu e nicio contradicție. O analogie mai ușor de înțeles: pe o navă aflată în plină furtună, pasagerii pot fi aruncați dintr-un perete în altul. Dar asta nu înseamnă că pasagerii rămân la nesfârșit pe traiectorii necontrolabile. Nava are o inerție imensă, își continuă mersul pe traiectoria inițială și îi aruncă imediat și în celălalt perete 😀

            Momentele de contact cu pereții sunt stări de moment meta-stabile pentru pasageri.

            Exprimările mele sunt de multe ori neglijente, admit asta. Nevastă-mea îmi reproșează că din 7 fraze care ar fi necesare pentru o explicație, eu spun numai două și mă aștept ca ceilalți să înțeleagă tot 😀

            Despre banii din civilizația rurală: majoritatea oamenilor nu au rate la bancă pentru locuință. La Țebea sau la Gurahonț, de exemplu, oamenii au venituri mult mai mici decât în București. Sunt și mai puține mașini la Gurahonț, la mia de locuitori. Mai puține, mai vechi și mai ieftine. Și nici nu cred că e vreun încălzirist în Gurahonț, care să publice studii și articole fanteziste pe tema asta. Tot pe la SNSPA în București se găsește și fauna asta 😀

            • @Harald

              Tema de cercetare, daca nu ati cercetat-o deja precum X, cercetatorul rus care a descoperit razele X inainte lui Roentgen.
              https://www.scientificamerican.com/article/global-warming-is-slowing-the-earths-rotation/
              O alta explicatie ar fi asta:
              Momentul giroscopic al masei unui uragan. Stim ca sunt mase uriase de apa si vapori in ei. Si se invart si au un moment giroscopic atasat. Cand incepi sa modifici unghiul vectorului de rotatie al uraganului, vei avea o contrareactie in sensul micsorarii ungiului respectiv (Le Chatelier principle). Si stim ca rotatia pamantului schimba unghiul vectorului uraganului cu 360 de grade pe zi. Si astfel viteza de rotatie a pamantului incetineste. Ei ce spuneti, am dreptate?

        • Bineînțeles, la țară oamenii nu au nevoie de bani ca să trăiască, ei continuând să trăiască ca acum câteva mii de ani, făcând troc, schimburi de legume și animale între ei. La țară oamenii nu au case de întreținut, mașini care le ușurează munca, nevoie de servicii care, din păcate, nu pot fi plătite în natură.

      • Dom Alex, ma bucur ca aduceti in discutie acest principiu. E valabil si-n mechanica. Aplicat ca „faill safe mode”. Un exemplu clasis e cuplajul de extrasarcina cu recuplare automata dupa disparitia extrasarcinii. Altul ar fi cuplajul de frictiune cu alunecare peste extrasarcina, un fel de ambreiaj. In general in proiectare prevezi un punct slab in mechanism, care sa fie ieftin, usor de ajuns la el in caz de cade.
        Din pacate nu prea se aplica schimbarii climei; care e un proces indelungat. Cine stie poate daca un meteorit marisor loveste, putem vorbi de o schimbare brusca. In fond principiul mentionat vorbeste de o schimbare rapida.
        Numai bine

        • Din pacate [principiul lui Le Chatelier] nu prea se aplica schimbarii climei; care e un proces indelungatDa,

          Principiul lui Le Chatelier se poate aplica sistemului climatic. Principiul afirmă că, atunci când se aplică un stres unui sistem chimic în echilibru, concentrațiile de echilibru se vor deplasa într-o direcție care reduce efectul stresului. Cu alte cuvinte, dacă perturbați un sistem în echilibru (cum ar fi o reacție chimică), acesta va răspunde prin ajustarea compoziției sale pentru a contracara perturbarea respectivă.

          Acum, să luăm în considerare ciclul carbonului și impactul acestuia asupra climei. Un exemplu de echilibru în ecologie implică contribuția ciclului carbonului ca tampon (buffer) pentru a minimiza impactul dioxidului de carbon (CO2) asupra temperaturilor globale. Iată cum funcționează:

          1. CO2 atmosferic și CO2 dizolvat:
          ◦ CO2 atmosferic (formă gazoasă) este în echilibru cu CO2 dizolvat (formă apoasă). Acest echilibru există între atmosferă și oceane.
          ◦ Atunci când CO2 este eliberat în atmosferă (de exemplu, prin arderea combustibililor fosili), acesta se dizolvă în apa de mare, formând CO2
          dizolvat.
          ◦ Principiul lui Le Chatelier intervine aici. Dacă concentrația de CO2 din atmosferă crește (din cauza activităților umane), echilibrul se schimbă
          pentru a consuma excesul de CO2. În acest caz, o cantitate mai mare de CO2 se dizolvă în apa de mare, reducând impactul creșterii CO2
          atmosferic.

          2. Efectul buffering:
          ◦ Ciclul carbonului acționează ca un tampon natural. Ajută la menținerea unui echilibru între CO2 atmosferic și CO2 dizolvat.
          ◦ Atunci când nivelul CO2 atmosferic crește, oceanele absorb mai mult CO2, ceea ce reduce impactul general asupra temperaturilor globale.
          ◦ În mod similar, atunci când nivelul CO2 atmosferic scade (de exemplu, datorită proceselor naturale), oceanele eliberează CO2 înapoi în
          atmosferă, menținând echilibrul.

          Pe scurt, principiul lui Le Chatelier se aplică ciclului carbonului, permițându-i să atenueze efectele excesului de CO2 asupra climei. Sistemul se ajustează în mod dinamic pentru a menține echilibrul, chiar și când este supus unor tensiuni externe. Există, totuși, unele limitări ale aplicării acestui principiu în cazul sistemului climatic, în special, existența unor bucle de feed-back-uri complexe.

          • Bun de stiut Domnule Cranganu, eram convins ca principiul lui Chatelier se refera la fenomene de scurta durata ca-n mecanica. Dar pana la urma, la scara geologica 1000 de ani e un fleac.
            Respectele mele.

            • @ Cranganu
              Sper sa va starnesc macar un zambet. Termenul de „fleac” chiar este o marime de lungime. E aproximativ egal cu inch-ul rusesc, 25 mm.
              Nu intru in detalii anatomice ca ar fi OFF TOPIC.
              Va doresc o seara buna!

  4. Multumesc mult pentru ca mi-ati citit preocuparea si chiar mi-ati si raspuns.Toata lumea vede ca doua suprafete una cu iarba si cealalta cu asfalt aflate la mica distanta una de alta intro zi de vara torida ,asfaltul te frige iar iarba pare racoroasa(absorbtia diferita a energiei solare).De asemenea stim ca „efectul de sera” care este unul real se datoreaza faptului ca la impactul radiatiei solare (energie cu anumite caracteristici, respectiv lungime de unda_frecventa) se transforma in energie cu alte caracteristici (lungimi de unda si frecventa) .O parte ramane in corpul absorbant (asfalt, iarba, etc) si alta parte se intoarce in atmosfera.La randul lui corpul care a absorbit caldura „incerca sa o cedeze” cu alte caracteristici (frecventa mai mica_lungime de unda mai mare.Aceasta energie nu mai este in stare sa paraseasca atmosfera „efect de sera”.Se spune ca „vinovat de neputinta parasirii atmosferei terestre’ a energiei cu caracteristici modificate ar acele gaze cu efect de sera.Poate nu reusesc eu sa inteleg , dar sunt sceptic in sensul ca aceste gaze ar fi singurul „vinovat” de acumularea de energie in atmosferaterestra”efect de sera”.In opinia mea la fel de vinovate sunt suprafetele tot mai mari de asfalt,caldura tot mai multa care este produsa de activitatea umana,activitatea si constructiile umane (eoliene,fabrici,orase, circulatia avionelor, vapoarelor) care pot influenta multe procese naturale .Este posibil ca doar acele gaze sa actineze ca o „supapa de sens” pentru energia de frecventa mica si lungime de unda mare(caldura)?

    • „Toata lumea vede” = mai toata lumea are iluzii; o iluzie ar fi ca suprafetele reflectorizante reduc incalzirea; zic sa incercati cu tabla zincata sau nisip (cu siguranta o sa obtineti doar o intensa racire pe timp de noapte, cam ca in desert); o alta iluzie este aceea ca daca n-ar fi atmosfera, aceasta n-ar mai impiedica solul sa se raceasca prin radiatie; zic sa verificati temperatura maxima pe Luna si o lege a radiatiei care de fapt spune ca temperatura unui corp e o masura a energiei sale radiante: cu cat radiaza mai multa energie e mai fierbinte si invers; daca la un moment dat un corp nu e strabatut de un flux de radiatie termica, acela nu e un corp in echilibru termic (nu exista un astfel de echilibru termic, pentru ca nu exista temperatura fara energie radianta in miscare si de asemenea nu exista energie radianta care sa nu fie in miscare), ci un corp in moarte termica, inghetat bocna; daca inlocuiesti asfaltul, cu, sa zicem, lemn, nu obtii o racire globala, ci doar o redistribuire a energiei in timp si in spatiu; cam acelasi lucru obtii si cu mai mult sau mai putin codoi, dar nu o incalzire sau racire globala;
      cu vegetatia e alta poveste, pentru ca efectiv convertesti energia radianta in energie stocabila, neradianta si reduci cantitatea de energie in miscare; o alta solutie viabila este sa opresti radiatia inainte sa coboare la sol; iar ultima varianta e cea clasica in care pui corpul fierbinte in contact cu unul mai rece: in lipsa de altceva, functioneaza sa folosesti un jet de aer sau o recirculare de apa, ceea ce la scara planetara se numeste convectie, cu sau fara evaporatie;

      • Domnule Prototipescu ,eu v-as ruga sa explicati efectul de sera care se observa foarte bine iarna intro camera (sera) cu pereti transparenti in care se incalzeste mult mai mult decat in exterior si caldura ramane acolo.Este un fel de sens unic(dioda in electronica) ,fenomen care face posibil ca energia sa circule preponderent intr-un sens.De ce aceasta atmosfera lasa caldura sa ajunga pe Pamant dar nu o mai lasa sa iasa?Si acest fenomen (spune o parte a lumii academice) s-a intensificat o data cu era industriala, asta este intrebarea.

        • intr-o sera reala:
          energia radianta se converteste in energie cinetica, iar aceasta la randul ei e echivalenta cu o energie potentiala de presiune, care presiune e la baza fenomenelor de dilatare-contractare; cand energia radianta dispare noapte, sistemul tinde sa revina la starea anterioara; intr-un sistem inchis precum intr-o sera aerul nu poate sa expandeze, incat acumularea de presiune din timpul zilei reprezinta stocul de energie care asigura o temperatura mai ridicata noaptea;
          intr-un sistem gazos deschis nu poate exista efectul dintr-o sera reala, ci acumularea de energie are loc in sol saau in apa: temperatura noptii e mai ridicata vara pentru ca temperatura solului se mentine suficient de ridicata si noaptea, cand solul inca suficient de cald poate mentine temperatura aerului la valori ridicate spre dimineata; va asigur insa ca in august pe plaja aerul va fi foarte rece dimineata;
          in ce priveste efectul de „sera” atribuit unor anume substante, teoria se bazeaza doar pe observatii spectrometrice; problema cu astfel de observatii este ca vezi mai degraba ceea ce nu se intampla decat ceea ce se intampla (vezi benzile frecventelor care nu se consuma, dar nu vezi benzile de frecventa efectiv angajate in interactiunile care conteaza), precum in inspiratul articol cu avioanele supravietuitoare, publicat de dl.Profesor aici:
          https://www.contributors.ro/umbra-iminenta-a-trecutului-prejudecata-supravietuirii-in-stiinta-climei/

          • Buna ziua,
            Va multumesc pentru raspuns.Este un raspuns logic argumentat tehnic , sa nu spun stiintific ,care nu poate fi combatut.”Secretul ” acumularii de caldura provenit din radiatia solara este transformarea energiei de radiatie solara in caldura .Caldura nu mai poate parasi la fel de usor atmosfera(are alta natura ) cum patrunde radiatia solara.Totusi o parte a lumii academice afirma ca anumite gaze emise de arderea combustibililor carbon formeaza acea „sera ” la partea de sus a atmosferei care „actioneaza ca o plapuma”,citez din Cristian Presura.Deci efectul de sera exista oricum, cu asta sunt de acord, dar ca niste gaze in concentratie de nu stiu cate p.p.m. in stratosfera ar schimba fundamental ecuatia transferului energetic ,parca nu pot accepta, dar nu am cum sa demonstrez.Personal sunt sceptic ca acest fenomen chiar este asa .Opinia mea este ca pana cand Sistemul Planetar nu va putea fi „vazut” din exterior nu vom putea da judecati de valoare.

  5. Departe de a ma pricepe cat de cat in domeniu, citind cate ceva, mi-am creat impresia, poate gresita, ca activitatea umana are mult mai putina influenta asupra climei in comparatie cu influenta micilior variatii ale parametrilor dinamicii planetare a sistemului solar. Cred ca activitatea umana influenteaza considerabil doar indicii de poluare si se exagereaza influenta ei asupra schimbarilor climatice.

  6. Sunt atat de batran incat imi amintesc ca acum 2-3 ani in urma „geoingineria” impreuna cu chemtrail si flat-earth erau la pachet cu teoria conspiratiei. O tempora,…. Acum geoingineria a devenit main stream. Chemtail sunt deja semi-oficiale. Putem spera ca si „flat-earth theory” va deveni maintream in viitorul cincinal?
    Cine a citit Sfarsitul Copilariei a lui Arthur C. Clarck isi aminteste ca „extraterestii” au folosit geoingineria pentru a ingenunchia pamantenii rebeli. Bill H. Gates a propus ceva identic cu „extraterestrii”. Si culmea e destul de usor de facut. Desfasurarea unor „vele” in spatiu care sa blocheze soarele sa mai ajunga pe Terra si practic sa fie noaptea cat vrea muschii lui Bill H. Gates. Copii nostri vor trai vremuri unice si interesante.

  7. Un pic bizar articolul, in sensul ca am ramas surprins sa vad ca sunteti de acord cu o astfel de geoinginerie riscanta. Nu sunteti de acord cu alarmistii climatici si propaganda climatica, insa ati fi de acord sa modificam vremea prin metode noi. Ar insemna sa recunoastem existenta problemei climatice „grave” atat de des invocata de „expertii” climatologi. Desigur, procesul descris in articol poate fi privit si ca o solutie pentru oprirea distrugerii industriilor inceputa de progresisti, precum si la ecologizarea fortata prin metodele si tintele agresive agreate.

    • am ramas surprins sa vad ca sunteti de acord cu o astfel de geoinginerie riscanta

      Nu aveți motiv să fiți surprins pentru că nu am spus/scris nicăieri că aș fi de acord cu opiniile dlui Nordhaus. Din contra, dacă veți căuta prin articolele mele mai vechi veți descoperi că am numit geoingineria SRM o „cutie a Pandorei” a cărei deschidere implică foarte multe riscuri pe lângă posibile avantaje. Există o a doua ramură a geoingineriei – CCS – pe care o studiez și care oferă mult mai multe beneficii și riscuri minime.

      Am tradus și am propus platformei Contributors publicarea articolului dlui Nordhaus pentru a familiariza cititorii cu o perspectivă care preocupă pe unii oameni de știință, îngrijorați că ameliorarea și adaptarea – primele două linii de apărare împotriva variabilității climei – ar putea să fie depășite de dezvoltarea actuală și viitoare a societății cu peste 8 miliarde de oameni.

      • Multumesc pentru lamuriri, am inteles acum. Carbon storage cred ca este viitorul in geostiinte. De asemenea, ar trebui gandit un mod de a inmagazina energia electrica pe termen lung (acumulatori), insa deocamdata nu exista asa ceva.

        • ”Carbon storage cred ca este viitorul in geostiinte.”

          Exact asta fac oceanele, carbon storage. În apa de mare se găsește de 140 de ori mai mult CO2 decât în aer, pe unitate de volum (metru cub, kilometru cub, nu contează). Nicio soluție artificială de stocare a CO2 nu poate ajunge la cantități comparabile cu cantitatea stocată în oceane.

          Între timp, niște corporații pretind că au soluții-minune pentru stocarea CO2 și revendică bani publici pentru activitatea asta nobilă. Așa că finanțează și niște ONG-uri care să le promoveze interesele.

  8. (partea 1/3)

    Orice nouă invenție/tehnologie poate fi folosită ca unealtă pașnică, sau ca armă de atac. Chiar dacă riscul acesta e înțeles, împinși din spate de vanitate și de vise de mărire (sau de foame), inventatorii nu pot rezista tentației de a crea unelte nemaivăzute. Eventualele noi tehnologii de control al vremii vor intra în arsenalele armatelor înainte de a face cuiva vreun bine. Unele poate că nici nu vor primi permisiunea să fie folosite în scopuri pașnice dacă militarii le vor aprecia foarte mult și vor cere secretizarea urgentă.

    Dacă un om excepțional de inteligent și bine intenționat are o idee genială și inventează azi o nouă tehnologie, peste cîteva minute va fi asaltat de „investitori” gata să-l „ajute” cu munți de bani, specialiști, oameni „grei”, cu relații în guvern, armată, servicii etc. ca să se dezvolte rapid și afacerea să decoleze ca o rachetă. Cine cedează tentației își pierde afacerea, pierde controlul dezvoltării și utilizării noii tehnologii, ba poate fi chiar dat afară, cu un șut în fund, din compania pe care el însuși a creat-o muncind din greu pe bani puțini sau chiar pe datorie. Au pățit-o foarte mulți.

  9. (partea 2/3)

    Why the Answer is Always No (nu pot sa pun link-ul; vad ca sistemul nu permite)

    Au fost oameni care ne-au contactat din senin pentru a „investi” în Castalia și în aproape orice alt proiect începând din 2014. În primele zile, când le răspundeam la e-mailuri sau le preluam apelurile, vorbeau despre cât de multe am putea realiza dacă am avea mai multe resurse la dispoziție și așa mai departe. Și, în mare parte, ceea ce spuneau era mai mult sau mai puțin credibil. Dar am crescut în domeniul tehnologiei, fiind fiul unui antreprenor de succes, și am fost martor personal la modul în care aproape fiecare fondator care a acceptat investiții sau a fost achiziționat de o companie mai mare a fost ejectat, mai devreme sau mai târziu, indiferent de succesul pe care l-a avut. Așa că nici nu mai răspund nimănui.

    Don’t take the money. Never take the money. Once you take the money, they own you, even if you think it is only “a minority share”. And almost as importantly, never, ever cut it close. When you try to get cute and cut things close, someone always finds a way to push the ball across the line, one way or another.

  10. (partea 3/3)

    P.S.
    M-am uitat pe site-ul Breakthrough Institute. Prima din board e Rachel Pritzker (Rachel Pritzker is an heir of the Pritzker family fortune, a center-left Democratic activist and funder, and a proponent of ecomodernism. Familia Pritzker – stăpînii orașului Chicago – e în top 10 familii miliardare din America.) Suficient ca să înțeleg că organizația a fost penetrată și e complet controlată. M-am uitat totuși și la pagina cu Senior Fellows. Da, au fost plantați oameni și acolo.

  11. am mai incercat o data sa pun link-ul. s-a dus direct in recycle bin.
    am incercat si cu un link liberal (cnn). nici asta nu a mers.
    :)
    renunt.

  12. Stire romaneasca:

    https://www.g4media.ro/criza-climatica-face-ca-zilele-sa-fie-mai-lungi-topirea-ghetii-incetineste-rotatia-planetei-si-ar-putea-perturba-traficul-pe-internet-tranzactiile-financiare-si-gps-ul-studiu.html

    Sursa

    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/jul/15/climate-crisis-making-days-longer-study

    “We can see our impact as humans on the whole Earth system, not just locally, like the rise in temperature, but really fundamentally, altering how it moves in space and rotates,” said Prof Benedikt Soja of ETH Zurich in Switzerland. “Due to our carbon emissions, we have done this in just 100 or 200 years. Whereas the governing processes previously had been going on for billions of years, and that is striking.”

    Chiar asa…..billions of years? Chiar stie ce spune acest prof Soja?

    • Engleza are un cuvânt potrivit pentru acest tip de „informație” care, de regulă, se abreviază cu B.S.

    • Nu as lua in serios nici un articol „stiintific” din The Guardian sau din orice alta publicatie media din UK. Au tot felul de agende de stânga (in cazul The Guardian ) sau de dreapta (in cazul The Telegraph de exemplu). Si publicatiile astea sunt in elita media!. Majoritatea publicatiilor media britanice sunt de o calitate mizerabila, undeva la nivelul „Fanatik” din România sau mai jos. E o chestiune de calitate a publicului , o variatiune a unui cunoscut dicton ar suna cam asa: ” Spune-mi ce citesti ca sa iti spun cine esti” sau „Spune-mi cate publicatii de mizerie ai ca sa iti spun ce fel de natiune esti”. La capitolul asta Britanicii bat tot. O natiune disperat de prost educatā si de prost crescutā. Cauza: sārācia endemicā. Povestile cu Oxford si Cambridge, lorzi si printese sunt praf in ochii prostilor din afara. Realitatea in care traieste britanicul de rând e cumplitā.

  13. Sunt 2 elemente profetice descrise în trecut despre finalul civilizației în care trăim:
    În noul testament se menționează despre zdruncinarea puterilor cerurilor iar într-o interpretare a unui cercetător francez a catrenelor lui Nostradamus, se menționează că ar fi vorba despre un experiment.
    Rușii au fost îngroziți de manifestarea experimentului detonării bombei țarului cu hidrogen!
    Dar, nu de mult, o întreagă comunitate științifică mondială a ordonat stoparea urgentă a unui experiment suedez atmosferic, aproape stratosferic, ieftin, care să reducă artificial temperatura terestră aflată deja într-o ireversibilă creștere.

  14. Domnule Profesor Constantin Crânganu, as avea o rugaminte putin mai off-topic. Ieri mi-au terminat de forat primul put de 100 m adancime pentru a-l folosi la pompa de caldura. Mai urmeaza 2 puturi tot de 100 m fiecare.

    Prima intrebare se refera la cantitatea de caldura pe care o voi extrage din sol tinand cont ca in mare parte au dat de argile si pe alocuri de nisipuri. Este corect sa consider cam 40-50 W/ml cantitate de energie termica extrasa din acest foraj?

    Cand au ajuns pe la 50-55 m adancime, au oprit utilajul pentru ca s-a defectat ceva. In timp ce utilajul era oprit, din putul forat a continuat sa iasa apa chiar daca pompa de apa murdara (cu noroi) a utilajului era oprita. Domnii au spus ca asta e dovada clara de prezenta a apei sub forma de „fantana arteziana”. Este corecta presupunerea lor? Ideea este ca as dori sa fac si un foraj pentru apa ca sa am apa de irigat gradina (am teren destul de mare si am calculat ca as avea nevoie de cam 300 mc/an pentru irigatii). Forajul pentru apa este de 2 ori mai scump fata de cel pentru pompa de caldura si trebuie sa calculez daca mi-as amortiza investitia.
    Va multumesc anticipat si imi cer scuze pentru intrebarile off-topic dar voiam sa apelez la experienta dumneavoastra in calitate de geolog.

    • 1. Cantitatea de căldură pe care o poate genera subsolul, exprimată în mW/m^2, se poate calcula principial utilizând ecuația Fourier – produsul dintre conductivitatea termică a rocilor din coloana lito-stratigrafică a forajului și valoarea medie a gradientului geotermic din zona forajului. În lipsa unor măsurători de laborator (pentru conductivitate) și in situ pentru variația temperaturii, puteți aproxima fluxul geotermic local folosind o hartă geotermică a României (experții români pe care îi cunosc sunt Crișan Demetrescu și Șerban Veliciu).

      2. Umplerea cu apă a forajului nu este întotdeauna o manifestarea arteziană a acviferului. O sursă arteziană propriu-zisă este cea care erupe apa la suprafața solului, precum un vulcan erupe lavă. Pentru o estimare a caracterului „quasi-artezian” al forajului respectiv, trebuie făcută una sau mai multe determinări care să măsoare cantitatea de apă acumulată într-o unitate de timp (de exemplu, 24 ore) după ce forajul a fost oprit. Dar nici aceste determinări nu sunt absolute, pentru că trebuie considerate și adâncimea forajului, tipul de acvifer, nivelul static și dinamic al apei, porozitatea și permeabilitatea rocilor etc.

      • Tot in legătură cu asta, parintii au facut recent la țară un foraj de 70 de metri deoarece au ramas complet fara apa la fantana si au zis sa incerce cu foraj deoarece apa captata din stratul acvifer ar fi permanenta si necontaminata. Cand a fost executat forajul a iesit multa apa cu huma, vreo 2 saptamani dupa care cei care au executat forajul au ridicat pompa si a iesit apa curata intr-un final. Dacă binevoiti sa-mi raspundeti, se poate capta stratul acvifer la 70 de metri? E sigura pentru baut acea apa? Este adevarat ca nu depinde de factori externi si nu seaca fantana dupa? Va mulțumesc anticipat

        • Incerc eu o farima de raspuns: da, pueti capta de la 70 m, si de mult mai jos.
          Calitatea apei nu v-o poate garanta nimeni pina cind se fac analizele apei recoltate din putul dv. Aveti obigatia nu doar legala ci si fata de familia dv sa stiti ce apa aduceti in casa, apa poate fi de la nepotabila la purtatoare de cine stie ce substante dizolvate, bacterii si asa, pina la calitate de „apa de izvor”. (E mult de povestit la „apa de izvor,” ca daca ii vine cuiva la robinet niste apa clorurata, sulfuroasa, iodurata, bromurata (!) cum sint cele de la vreun izvor din Olanesti o sa faca scandal desi respectiva apa e cit se poate „de izvor”. Nemaivorbind despre ape feruginoase sau de cele numite alcalino-teroase (habar n-am de ce) cu continuturi de Magneziu si Seleniu, fiind si astea cit se poate de „de izvor” si unele potabile.
          In principiu daca ati forat intr-o zona cunoscuta (eventual rezidentiala) specialistii stiu ce caracteristici are apa din acviferele de sub dv dar trebuie sa va faceti propria verificare.
          In orice caz trebuie sa investiti in tubaj, pompare, filtre, poate decantare.

          • O analiză obligatorie pentru determinarea potabilității apei de la adâncime este TDS (Total Dissolved Solids).

            TDS reprezintă concentrația totală de substanțe dizolvate în apă, inclusiv săruri anorganice (precum calciu, magneziu, potasiu și sodiu) și o cantitate mică de materie organică. Aceste minerale pot proveni din surse naturale (de exemplu, izvoare minerale) sau din activități umane (scurgeri, evacuări de ape uzate etc.). Trebuie considerat și faptul că pe măsură ce forajul devine mai adânc, crește și temperatura apei, recte capacitatea ei de a dizolva minerale din rocile acviferului.

            Un aparat de măsurat TDS vă poate indica ce fel de apă aveți: valori sub 600 mg/litru sunt acceptabile pentru apa potabilă. Dar rețineți că numai TDS nu determină calitatea apei. Este esențial să luați în considerare alți factori precum ionii specifici (de exemplu, calciu, magneziu) și potențialii contaminanți. În copilăria mea petrecută la Bârlad, părinții foloseau apa din două cișmele: Una oferea apă din rețeaua orășenească, cu un gust de clor respingător. A doua oferea apă dintr-un foraj săpat la circa 80 m adâncime. Clorul nu mai era prezent, în schimb, la acea adâncime, apa dizolva mult sulf din rocile acviferului. După o zi, pe fundul căldărilor se depunea un strat subțire galben de sulf. Deși gustul era de leșie, mama spunea că nu-i mai trebuie detergent la spălat😊 Firește, aceste constatări s-au făcut empiric, fără măsurători TDS.

            • Cand a facut bunicul fantana, nu la 80 de metri, mai pe langa 10-12, a dat de oase de mamut. Matusa-mea inca le are. Apa era buna si rece ca o supa neincalzita din oase de mamut.😊

        • Din ce m-am documenta, chiar daca apa e buna de baut azi, se poate contamina peste X zile asa ca ar trebui dusa la analize din cand in cand.
          Teoretic la o adancime de 70 m apa este „filtrata” doar ca asa cum s-a mai explicat pe aici, depinde pe unde circula, prin ce straturi, ce roci etc.
          Din punct de vedere al cantitatii de apa, din ce stiu, forajele de adancime „garanteaza” o cantitate de apa (debit) constant care poate fi folosit 24/7.
          Dupa ce imi termina forajul (1-2 saptamani) vor stabili debitul putului si voi calcula o pompa + zone de irigat astfel incat sa irig gradina direct din foraj.
          Am si un bazin de 10.000 litri pe care il pregatisem de mai demult in cazul in care nu as fi facut forajul.

  15. Ar fi interesanta o simulare oferita de AI privind aceste fenomene climatice si eventuale „solutii” oferite. Sunt curios ce masuri politice ar adopta algoritmul, avand la baza date stiintifice.

  16. Dr. Patrick T. Brown, coleg de institut al dlui Ted Nordhaus, a publicat ieri o opinie diferită de cea pe care am tradus-o în articolul de față. Este o bună dovadă că dezbaterea de opinii, cu argumente și contraargumente, fără etichetări, este calea cea mai productivă pentru rezolvarea unor probleme complexe, precum variațiile naturale și antropogene ale climei.

    Cititorii Contributors au făcut cunoștință cu punctele de vedere ale Dr. Brown în Spovedania unui climatolog incorect politic și Ne spune știința climatică întregul adevăr? Un articol de Patrick T. Brown.

    Pe 17 iulie a.c., Dr. Patrick T. Brown a publicat articolul Forget Adapting to Climate Change We Must First Adapt to the Climate We Have, din care traduc primele două paragrafe:

    Adaptarea la schimbarea climei continuă să primească din ce în ce mai multă atenție, atât în context internațional, cât și național. În cadrul acestor discuții, ni se spune în mod constant că omenirea a fost adaptată mai mult sau mai puțin suficient la climatul istoric, dar acum, rata rapidă și fără precedent a schimbării climei este principala motivație pentru a investi în creșterea rezilienței societății la pericolele meteorologice și climatice. De asemenea, ni se spune că adaptarea la schimbarea climei nu merge bine, deoarece clima se schimbă mult mai repede decât ne adaptăm noi la ea.

    Ambele puncte de vedere sunt grav eronate. Omenirea nu a fost niciodată suficient de adaptată la niciun climat. Clima noastră istorică, departe de a fi benignă și hrănitoare, a fost indiferentă și adesea ostilă bunăstării noastre, motiv pentru care istoria este plină de exemple de efecte climatice devastatoare asupra societății.

    (Cititorii atenți al ultimului paragraf tradus vor remarca similitudini cu pozițiile mele din mai multe articole anterioare publicate pe această platformă.)

  17. Un pic pe alături, dar nu chiar pe aratura.
    Exista o nemtoaica, doctor in fizica (pe bune), cu preocupari in filozofie, stiinta popularizata, etc, care publica pe blogul personal, pe LinkedIn și pe YouTube mesaje video despre fel de fel de subiecte, de la hype-ul AI, quantum computing, gauri negre, prostia colectiva, slabiciunea modelelor climatice, pana la miracolul numit hidrogen. Iata un video despre ultimul subiect, un pic cam lung, dar nu lipsit de umor.
    https://m.youtube.com/watch?v=HIVmSewHqMY&pp=ygUUVGhlIG1vc3QgZHVtYiBzYWJpbmU%3D
    Frau Sabine are și ea unghiuri moarte, dar pe total mesajele sale sunt destul de educative și chiar distractive.

    • „Frau Sabine are și ea unghiuri moarte…”

      Si mai are si, zice dumneaei in clipul asta https://www.youtube.com/watch?v=4S9sDyooxf4 :

      – de pe la min9 – panica/teama legata de cel mai model incalzirist al IPCC, pentru ca a fost folosit pentru predictie a vremii(NU a climei) si NU a dat gres – clipul prezinta si o captura de ecran cu studiul in cauza

      – de pe la min13 – mirare ofuscata – „…it just blows my mind how mind-„expletive” stupid it is that the lives of all people on this planet depend on an OBSCURE DISCUSSION about the properties of supercooled droplets in a type of cloud, whose name I can’t even remember”.

    • Am experimentat în garajul meu această situație: am parcat fără nicio problemă sedan-uri (de ex. Ford Taurus, Honda Civic, Honda Accord) și apoi SUV-uri mai vechi, precum Honda CR-V. Dar când am cumpărat un nou SUV (Acura RDX), intrarea în garaj a devenit o problemă, lățimea ușii de intrare fiind doar cu 1 cm mai mare pe fiecare parte a noului SUV. Casa a fost construită în 2005.

      • Interesant, domnule profesor, conduceti Honde :)
        Am avut un Accord (Acura TSX in US) pe care l-am adorat. Si acum dupa o scurta ratacire pe la bavareze ma uit cu jind spre o Acura TLX Type S.

        • Auziti Dom far de nume, am nevoie de o masina noua, ce spuneti de masina popolurui Taos?
          In versiune 4×4 are cutie cu tiptronic care mi-a placut la VW. Nu-mi trebuie ceva fancy.

          • Sint ultima persoana care trebuie intrebata despre cumpararea unei masini, asta pentru ca pentru mine masina nu e o necesitate ci o placere. Nu e o utilitara, nu transport nimic cu ea, cel mult am o pasagera, nu merg la lucru cu masina, nu merg la cumparaturi cu ea, nu pornesc motorul s-o tirasc prin oras 3 km. Cind m-apuca condusu’ ma urc la volan, merg usor 15-20 km pina se incalzesc „apa” si uleiul si-apoi ma dau la ea. Am fost la Belgrad cu ea, o placere de drum si ca de obicei media mea orara e foarte proasta. De ce? Sint fumator dar in masinile mele nu se fumeaza. Exclus! (Nu se maninca, nu se bea, nu se altele, doar se sofereste, uneori se piloteaza, se asculta muzica, se converseaza, se cinta). Asadar trag pe dreapta, ies din masina si-mi satisfac onestul viciu afara. Fara vreo graba.
            Nimic nu ma infurie mai tare decit ca masina mea sa nu fie in perfecta stare tehnica si optica. Hai, poate fi putin murdara seara la intoarcere insa primul lucru a doua zi e s-o spal. (Nu, n-o spal cu tabla fierbinte dupa drum). Trebuie sa fie ceva intr-adevar important la birou sa nu fie asta primul lucru pe care-l fac a doua zi daca am adus masina murdara. Iar rezervorul l-am umplut aseara cind am intrat in oras, masina va innopta cu el plin.
            Pina si masinile pe care le-am inchiriat le-am tratat tot asa, ca pe masina personala, cred ca daca cumva lovesc o masina, indiferent inchiriata sau nu, am garantate citeva noapti albe, eventual acompaniate de niste kile de palinca.
            Asa incit nu e bine sa te iei dupa mine la masini, eu chiar exagerez rau de tot la tema asta.

            • Am avut prima masina pe la 14 ani, chiar a mea. Bunica a depus 5000 de lei pe numele meu si am castigat o Dacia 1300. Sunt plictisit de spalat masini dar inteleg, gusturile nu se disputa. Oricum nu ma invitati in masina dvs ca prima intrebare va fi, ca de fiecare data cand intru in masina alcuiva, unde lipesc buggers?😊

        • Aveam de zburat acum citiva ani vreo 2000 de km, iar la aterizare urma sa ma preia un coleg de breasla pe care il cunosteam doar din discutiile prin email etc. Inainte de plecare, il intreb ce masina are, in caz ca va trebui sa il caut prin parking. „Una verde”, imi raspunde. :)

          Isi privea masina ca pe un simplu obiect de care se folosea ca sa se deplaseze de ici colo. Nici un pic de respect, nici urma de admiratie. :)

          • Daaa, uni au o relatie speciala cu masinutele lor, in caz extrem cu teava de esapament. Un minus pentru electrice. Ma intreb cum se descurca Narci.
            Cat despre „respect si admiratie” penrtu un obiect? Curat fetisism.

            • Prima me-a masina a fost un VW 1.9 TDI varianta PD (tractoras). La 140 KM/h pe autostrada trebuia sa urlu in masina ca sa fiu auzit. Multumesc, nu am nevoie de asa ceva.
              Electrica merge atat de fin incat atunci cand scot dieselul din garaj pentru ca se face curatenie, parca sunt intr-o caruta. Desi are cutie automata, cand schimba vitezele (mai ales in treapta inferioara), e ca si cum as da peste niste bolovani. Se simt asa niste „lovituri de motor” neplacute.

  18. Science shock: Met Office continuă să amplaseze noi stații de măsurare a temperaturii în locuri nepotrivite
    DE CHRIS MORRISON 18 IULIE 2024

    https://dailysceptic.org/2024/07/18/science-shock-met-office-continues-to-site-temperature-stations-in-junk-locations/

    „Peste opt din 10 dintre cele 113 stații de măsurare a temperaturii deschise în ultimii 30 de ani de către Met Office din Regatul Unit au fost amplasate în mod deliberat sau din neglijență în locuri de clasa 4 și 5, unde sunt posibile erori nenaturale de încălzire de 2°C și, respectiv, 5°C. Această dezvăluire șocantă, obținută în urma unei cereri recente de eliberare a informațiilor, trebuie să pună serios sub semnul întrebării capacitatea Met Office de a furniza o măsurare reală a temperaturii aerului din Regatul Unit, o statistică care reprezintă piatra de temelie a sprijinului pentru Net Zero. De-a lungul timpului, expansiunea urbană crescândă a corupt aproape întreaga rețea de 384 de stații, 77,9% dintre stații fiind clasificate în clasele 4 și 5, dar este de neconceput ca noile stații să fie amplasate în astfel de locuri.”

    • În 2019, am prezentat o situație asemănătoare din SUA (Când vremea devine climă…):

      Într-un studiu publicat de prestigiosul Journal of Geophysical Research, cercetătorii (Fall et al., 2011) au analizat 1007 din cele 1227 stații meteo din SUA administrate de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) din punctul de vedere al erorilor care se produc la înregistrarea temperaturilor maxime/minime din cauza locațiilor respectivelor stații…

      Din cele 1007 stații examinate, 98,8% produc temperaturi eronate mai ridicate cu ≥ 1°C – 5°C față de temperaturile NARR (North American Regional Reanalysis). Peste 70% din stațiile examinate se încadrează în clasele 4 (64,4%) și 5(6,2%). Din cele 1007 stații analizate, doar 7,9% introduc erori < 1°C. Restul stațiilor, un impresionant 92,1%, raportează temperaturi eronate, mai mari – nu mai mici! – cu ≥ 1°C – 5°C.

  19. Off topic aparent. Articol de pe BBC. Trebuie un graunte de sare.

    Like swimwear’s timeless styles, the environmental damage it causes also endures. The problem comes down to plastic. Swimsuits need to stretch, recover their shape, and be quick-drying. Therefore, synthetic fibres like nylon, polyester and elastane, which are derived from fossil fuels, are the most widely used materials, both for performance and low cost.

    Pozele fac sa merite sa fie citit articolul:

    https://www.bbc.com/culture/article/20240719-how-to-choose-the-best-and-most-eco-friendly-swimwear

      • Pe de o parte, doamna Iovanovici Șoșoacă e omul potrivit (clovn) la locul potrivit (circ) in parlamentul european.

        Pe de alta parte, daca ne uitam mai atent la spectacolele in care se da de-a dura, vedem ca doamna Șoșoacă a fost distribuita in rolul opozitiei (caricaturale) controlate. Alaturi de cei din AUR, pare sa aiba misiunea sa ridiculizeze si sa compromita prin asociere ideile de natiune, patriotism, suveranitate, identitate culturala, credinta in Dumnezeu.

        O foarte-foarte buna lamurire in privinta acestui produs toxic al unor entitati inombabile puteti sa cititi in acest comunicat:

        https://www.activenews.ro/opinii/Manastirea-Petru-Voda-Comunicat-despre-Diana-Iovanovici-Sosoaca-190763

    • Asa cum, altadata, stiam sa pozitionam singuri radioul pe lungimea de unda a Europei Libere in ciuda bruiajului uneori teribil, la fel, si azi, putem sa aflam – daca vrem – fara ajutorul nimanui (guvern, politruci, analisti, agentii de presa, massmedia, influencers etc.) ce se intimpla in lume citind stirile necoafate, in timp real, pe site-urile LIBERE (conform the 1st Amendment to the US Constitution).

      Cine e interesat, le gaseste usor daca e dispus sa iasa din padurea de minciuni google, facebook, apple, microsoft, reuters, AP, france presse, televiziuni.

      • Aveti dreptate insa v-as si contrazice foarte usor. Nu c-as vrea: nu sint 2 ore (ma rog, incepuseram aseara) de cind am avut o controversa destul de aprinsa cu vara-mea, inginer Telecomunicatii Poli Bucuresti 1991, PhD Oxford 1998 in ceva Fizica Laserilor (cred), prof universitar la o facutate din Dept of Engineering in Anglia, foarte bine cotata, fosta conducatoare de doctorate, adica nu o oarecare. Desteapta si foarte foarte constiincioasa si muncitoare. Stiu bine, a muncit de-a rupt, asa e ea. E in tara la rude acum, mergem in Ardeal miine dimineata. Controversa a fost, evident, si nu e prima, pe claimat ceingi, poluare, codoi, sintem prea multi pe planeta, toate alea. Spre uluiala mea le sustine pe toate cu toata garnitura de argumente slabe pe care „denierii” am inceput sa le cunoastem mult prea bine. Isi calculeaza amprenta de carbon ca a zburat de la Manchester la Zurich si apoi la Bucuresti!!! Eu ii trintesc in cap paleoclimatologie, stratigrafie, vikingi, Groenlanda, Pleistocen, episoade glaciare, stalactite, scl, nu-si permite sa ma contrazica si o stie, as sifona-o rau de tot, imi e ruda, mi-e draga si o apreciez enorm, dar e, sa ma ierte Dumnezeu, spalata pe creier! Refuza sa accepte argumente contrare indiferent de sursa. Stie ca stiu ceva mai multe decit ea pe tema asta insa mai mult nu ajunge la ea. Iar daca asa ceva se intimpla la o femeie educata si foarte inteligenta nu e greu de imaginat ce se intimpla la, cum sa zic, oameni „normali” fara preocupari stiintifice asaltati de propaganda incalzirista continua.
        Gasesc situatia asta nu doar iritanta ci si foarte trista.

        • E exagerat sa iti calculezi amprenta de carbon pt un zbor sau drum cu masina, etc. Si evident clima e un sistem dinamic haotic extrem de complex. Dar, pe de alta parte, nu se pot nega studiile stiintifice foarte serioase facute de organisme prestigioase diin intreaga lume, care atesta:

          1. cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera in urma arderii comb fosili.

          2. cresterea aciditatii oceanelor, care stocheaza mare parte din CO2. topirea ghetarilor, etc.

          3. schimbarea brusca in doar 20 ani a unor weather patterns. Deci nu e vorba de „incalzirism”, ci de schimbari climatice.

          Pe de alta parte nu s-au identificat alte surse responsabile pt aceste schimbari observate (soarele, vulcanii nu pot fi responsabili pt aceste modificari bruste, sunt monitorizati).
          Ma astept sa vina diversi cu comentarii „acide”, dar astea sunt datele stiintifice.

          • Astea sint datele de prostire a lumii.
            1- Da, concentratia de codoi a crescut. Stiti de ce? Sinteti primul. Luminati-ma. Unii presupunem ca procentul de codoi ar creste la 500 – 700 de ani de la incalzirea atmosferei. De ce? Am cam avea o explicatie dar nu sintem siguri ca e corecta. Sau ca e unica. Dv pe ce va bazati cind spuneti cu atita certitudine ca stiti? Nu cumva pe narativa „oficiala”, indelung pompata si dovedita falsa a celor 97% contabilil, sociologi, politruci, bancheri si ce-or mai fi ei?
            2- Unde a crescut aciditatea oceanelor? In ce loc, la suprafata sau la adincime? La ce adincime? Pentru ca discutia sa continue trebuie sa aratati datele, altfel nu e o discutie, nici stiintifica si nici altfel. E ceva de crisma, nu voi participa, lucrurile astea se discuta in laborator si abia apoi la o bere. In nici un caz invers. Nu puteti avansa o astfel de teza in fata (nu doar) a mea cu atita usurinta fara sa fiti foarte bine pregatit cu datele pe care se sprijina afirmatia dv. A propos, Google va va spune care e Ph-ul inaintea Revolutiei Industriale a fost de 8.2 si ca azi ar fi 8.1. Adica usor bazic. Fie. Va rog sa precizati care sint datele masuratorilor Ph-ului oceanelor (daca exista asa ceva pentru toate oceanele lumii, ma indoiesc foarte dar fie), de 8.2 inainte de Revolutia Industriala sI cum a influentat omenirea asta. A propos, stiti desigur ca apa e o substanta amfotera. Va rog sa specificati cum influenteaza asta aciditatea apei oceanelor. Ar fi o foarte solida (dar si extrem de complexa) baza de plecare a discutiei. Ceva imi spune ca il veti intreba pe Google ce e aia substanta amfotera …
            3- La care anume schimbari climatice va referiti? Recte la care date faceti dv referinta si cum le prelucrati pentru ca analiza lor sa poata fi numita stiinta?
            Daca va referiti la teze luate tale quale de pe la alde BBC & Co e ok, aveti dreptul la opinie. Insa am vesti pentru dv, opinia cuiva, a oricui, inclusiv a mea, nu e un argument stiintific. Trebuie mult mai mult decit atit. Si inca, nici macar cind avem toate date in fata nu sintem siguri ca intepretarea pe care le-o dam e cea corecta. Dar nah, la „noi” scrupulele sint mult, mult mai mari.

            • Cica astea sunt datele „de prostire a lumii”. Oare?!
              De unde sunteti asa sigur ? sunteti expert climatolog, oceanolog, ati studiat personal datele?
              Pana una alta, astea sunt datele stiintifice, verificati rapoartele oficiale ale National Academy of Science, UE, NASA, etc.
              Cei 97% se refera la oameni de stiinta, nu la bancheri, contabili, etc. Asta ca sa nu cadem in teoria conspiratiei.

  20. „The Eagle has landed”

    NASA: Pe 20 iulie 1969 – acum 55 de ani – Apollo 11 a pus primii oameni pe lună.

    Elon Musk, 20 iulie 2024:

    Acum este timpul ca America să atingă înălțimi mult mai mari prin trimiterea de astronauți pe Marte!

    În cele din urmă, oricine dorește să fie un călător în spațiu și să contribuie la construirea unei noi civilizații pe Marte ar trebui să poată face acest lucru.

    Acesta este un viitor care inspiră!

    –––––––-
    Ceva este neclar pentru mine: Ni se spune că un grad sau două de încălzire va face planeta Pământ nelocuibilă, dar mediul extrem de pe planeta Marte este OK pentru oameni. Cineva minte. Civilizație pe Marte?!?

    • Si mie mi se par extrem de bizare declaratiile lui Musk. Omul doar face show, nu e cine stie ce vizionar. Chestia cu masina trimisa in spatiu mi s-a parut o gaselnita de prost gust, doar reclama.
      A vazut prea multe filme, dar nu e un om de stiinta sau un manager de luat in serios.
      A zis ca vrea sa trimita cica 1 milion de oameni pe Marte pana in 2030…. e o mare prostie. Asa ceva e total nerealizabil in urmatorii 10-20 ani. POate cu mari eforturi omenirea sa puna cativa oameni pe Marte pana in 2035-2040, dar in niciun caz 1 milion… !
      Acum si-a mutat niste companii din California in Texas ca l-au suparat nu stiu ce legi noi din California impotriva copiilor transgender.

      • Musk incearca doar sa forteze limitele inertiei/confortului.
        N-o fi „vizionar” (si nu-i sunt fan) dar cred ca provocarile sale (desi unele frizeaza ridicolul)
        au scopul de a coagula o masa critica diferita de aceea „pastorita” de alde „sf.gretutza”.

        Dincolo de optimizarea fiscala pe care o doreste oricare barosan,
        economico-social from sperhead California a devenit raiul trantorx, imigrantx… etc
        incepand cu perioada gubernatorului „republican” de sorginte austriaca.
        Si din contributor major la bugetul federal
        a ajuns sa cerseasca majorarea indexului in tiparnita FED.
        Noua lege invocata (ca scuza) de Musk nu este „impotriva copiilor trans….”
        s-a suprapus (ca o picatura care varsa paharul) peste multe alte fracturi de logica elementara.
        Bancile californiene care recent au dat faliment erau exact cele care finantau „diversitatea”.
        Boeing care si-a propus sa devina sperhead in „diversitate”…
        numara astazi rotile si usile cazute la/in decolari/zboruri… in curand sicrie… clar diverse.
        Candva, Florida era „raiul” pomenilor si al… infractionalitatii. Fief „democrat”/blm/”divers”.
        Cauzele trans(sac!)formarii celor doua state sunt foarte accesibile.

    • Si oricine poate fi un calator in spatiu ?! asta contrazice decenii de practica NASA. Nu oricine poate fi astronaut, de fapt extrem de putini pot fi, doar cei in forma fizica excelenta si avand cunostiinte tehnice si stiintifice extinse, plus sa reziste la lunile de radiatii in spatiu si sa nu aiba claustrofobie.

    • Luna se află la vreo 3 zile de drum, distanța e doar de vreo 10 ori mai mare decât cea la care se află sateliții geostaționari de televiziune.

      Marte se află la vreo 8 luni distanță, iar asta doar din 2 în 2 ani, când planetele trec una pe lângă cealaltă. În anii intermediari, Marte se află dincolo de Soare, în partea opusă a orbitei. În acești ani intermediari e exclusă lansarea oricărei misiuni spre Marte și nu avem altă opțiune decât mai așteptăm câteva luni, până se mai apropie de Pământ.

      Roverele pot fi trimise pe Marte, pentru ele nu are nicio importanță când ajung. Dar misiuni cu echipaj uman, garantat nu vor exista în timpul vieții noastre. Astea sunt veșnicele promisiuni despre ”viitorul luminos al omenirii”. Cam ca mini-reactoarele de la Doicești 😀

      Robotizarea și automatizarea au evoluat extrem de mult în ultimii 55 de ani. Pur și simplu nu e nevoie de oameni pe Marte, n-ar avea nimic de făcut acolo. De asta nu sunt în prezent nici măcar pe Lună misiuni cu echipaj uman. Nu e nevoie de oameni acolo, chiar dacă dpdv tehnic trimiterea de oameni pe Lună e realizabilă.

      Marte ar fi utilă ca bază intermediară robotizată, pentru exploatarea de resurse minerale de pe asteroizi. Dar asta fără oameni. Orice misiune spațială e mult mai ieftină, dacă nu include și sisteme de menținere a vieții.

  21. Odată cu creșterea nivelului de CO2, zonele aride ale lumii se înverzesc. În ciuda avertismentelor conform cărora schimbările climatice vor duce la deșertificarea pe scară largă, multe zone aride se înverzesc din cauza creșterii nivelului de CO2 din aer – o tendință care, potrivit unor studii recente, va continua. Oamenii de știință avertizează însă că această vegetație suplimentară ar putea absorbi rezervele limitate de apă.

    Detalii,

    With CO2 Levels Rising, World’s Drylands Are Turning Green
    Yale School of the Environment

    • Studiul de la Yale School of Environment, despre deșerturile care se înverzesc, a inspirat o intervenție aparent parodică:

      Global Greening Becomes so Obvious That Climate Alarmists Start Arguing We Need to “Save the Deserts”!

      Lumea „înverzește” într-un ritm uimitor și în creștere rapidă, iar deșerturile se micșorează aproape oriunde te uiți. Toate acestea se datorează, se pare, creșterii naturale a dioxidului de carbon „hrană pentru plante”, fără a uita micul procent anual de 4% la care contribuie arderea hidrocarburilor de către oameni. Bineînțeles, acest lucru nu este convenabil pentru povestea politică Net Zero – alături de numărul mare de urși polari, recuperarea ciclică a gheții marine din Arctica și recenta creștere record a coralilor din Marea Barieră de Corali – așa că, în mod natural, este puțin menționat în mass-media și în politică.

  22. CLIMATARD: O persoană care crede că clima poate fi schimbată prin plata unei taxe CO2 către guvern.

    Sunt mulți climatarzi pe lume, unii chiar comentează pe această platformă. Dar am fost neplăcut surprins să citesc o pledoarie pentru taxa pe CO2 din partea lui Elon Musk (https://x.com/elonmusk/status/1813606282898608245), pe care-l apreciez pentru realizările sale în domeniul transporturilor auto și spațiale.

    Dar de aici până la a scrie, printre altele, că:

    O taxă pe CO2, aplicată corect, ar schimba tragedy of the commons, care este creșterea constantă a nivelului ppm de CO2. Dacă vom impozita ceva, atunci ar trebui să acordăm prioritate impozitării potențialului rău asupra potențialului bun, așa cum facem cu alcoolul și țigările față de legume și fructe.

    este o distanță lungă pe care Musk n-ar trebui să se angajeze s-o parcurgă. Calitățile sale de antrepenor auto-spațial și proprietar al platformei X nu îl califică pentru indicarea unor politici climatice. Fiecare afirmație din posting-ul său este criticabilă și potențial greșită. Cititorii mei de pe această platformă au cunoștințe de mult mai bună calitate decât cele care transpar din intervenția lui Elon Musk și cu siguranță pot repede să demonstreze găunoșenia afirmațiilor sale.

    • Cred ca a transparent ce inseamna în viziunea lui EM „o taxa CO2 aplicata corect”. O taxa favorizând automobilele electrice. Si o noua subvenției pentru Tesla a la Obama.

    • Domnule profesor, Elon Musk e un om de afaceri, nu mai mult dar nici mai putin. E in stare sa vada oportunitati de a face bani, sau de a le crea, acolo unde noi ceilalti nu putem. Ce-i al lui e pus de-o parte cum zicem in ardeleneste.
      Absolut tot ce face e subsumat obtinerii de profit. Space X e cel mai bun exemplu. Nu face mare lucru doar ca ridica saptaminal sateliti pe orbite joase. Desigur asta e o realizare insa nu e nimic nou. Rachetele lui nu sint capabile sa duca expeditii cu echipaj uman pe Luna, ceea ce puteam in anii ’70. Poate Starship insa sa vedem niste rezultate nu hype si explozii. Pentru Marte nu se pune sub nici o forma problema, personal nu cred ca cei vii azi vor vedea o expeditie cu echipaj uman pe Marte. Eu nu vad rostul unor astfel de expeditii, dar o fi de la mine. Pune niste roboti sa caute pe-acolo si e mai mult decit suficient, restul e hype. Vandabil cu profit, asta neindoios! Iar el vinde Starlink, o prostie cit casa insa foarte profitabila. Nu stiu cit este de profitabil e X fostul Tweeter, nu ma intereseaza, insa ideea de contrapondere la FB si la naiba mai stie de Instagramuri mi se pare buna per se. Nu ca l-ar absolvi pe Musk de toate celelalte.
      Ca observator extern mi se pare o problema ca NASA nu e capabila sa genereze macar un proiect ci apeleaza la tot soiul de companii, unele mari, altele start-up-uri!, pentru asa ceva.
      Restul hype-povestilor, transport hipersonic in California, nu rezista unei analize de fizica elementara. La fel ca zborurile hipersonice de pasageri NY Londra in 3 ore. Prostii. Nici un pasager care a fost accelerat cu 1.2G timp de o ora si apoi decelerat tot o ora cu 1.2G nu se va mai sui vreodata in acel avion, nici macar daca are o pregatire fizica de astronaut sau de pilot de Formula 1.
      Cit priveste treba cu Musk si codoi, aici as aminti clasica butada: daca vezi un bancher elvetian aruncindu-se pe fereastra arunca-te dupa el, in mod sigur e de facut un profit.

  23. @ :). Fals, n-ai auzit de Concorde, NY Londra in 3 ore. Au fost zboruri comerciale multi ani. Programul Concorde a fost anulat din cauza boom-ului sonic, a costurilor mari cu combustibilul (mai ieftin per pasager zborul subsonic), si a spatiului/confortului mai mare din avioanele subsonice.

  24. Doar două critici la scurtul citat din pledoria climatardului Elon Musk:

    Elon crede că emisiile de CO2 provoacă o tragedy of the commons. E pur și simplu neadevărat. În realitate, emisiile au marcat triumful revoluției industriale, revoluție care, printre multe altele, a dus omenirea de la mai puțin de un miliard de oameni înainte de industrializare la peste 8 miliarde în prezent.

    Iar aceste miliarde de oameni trăiesc mai mult, sunt mai sănătoși și mai bogați decât oricând înainte.

    Și după cum arătat de n-ori (a se vedea cel mai recent comentariul meu de la ora 0:19), datele sateliților NASA arată că Pământul a înverzit continuu din 1979. Această înverzire înseamnă că Pământul poartă mai multă viață, oferă mai multă hrană oamenilor și animalelor. Așadar, despre ce „tragedie” ne vorbește Elon Musk?

    După aceea, Elon compară taxa pe carbon cu taxele/accizele pe tutun și alcool. Dar, în timp ce tutunul și alcoolul sunt alegeri opționale ale stilului de viață, combustibilii fosili nu sunt. Combustibilii fosili sunt o necesitate pentru lumea noastră: peste 80% din energia electrică și termică a omenirii este produsă de arderea acelor combustibili.

    Și în plus, după cum am demonstrat în articole anterioare, întreaga civilizație în care trăim și de care ne bucurăm a fost construită pe cinci piloni fundamentali: oțel, ciment, îngrășăminte agricole, mase plastice și medicamente performante. Toți acești piloni ai civilizației actuale au fost produși și continuă să fie produși din petrol și gaze, nu din frunze de bambus, mori de vânt sau panouri fotovoltaice. A nu se uita.

    • Apropo de dementa generalizata care pare sa cuprinda SUA si a lipsei unor valori comune, printre armele de mare putere la civili si alte nazbatii, este si problema transgenderilor, a multiplelor litere din lbgtqia+, care toti vor drepturi, sa fie bagati in seama, etc.
      Barbati care se simt femei si concureaza in sporturi feminine (si castiga), hormoni dati in cantitati industriale unor femei pt a se transforma in barbati si invers, femei care impregneaza barbati care apoi nasc (!), etc …

      Matt Walsh a facut in acest sens un documentar , „What is a woman ?” .
      Se pare ca americanii (si alti occidentali din Vestul „avansat”), au mari probleme in a defini o femeie …!

    • Da Domnule Cranganu, nu e prima data cand Musk arunca o petarda…e parte din vocatia lui de a scoate din echilibru niste sisteme care functioneaza fara repros.
      Din pacate nu el singurul si nici primul.
      Te uiti ca Germania trimite piese la tratament termic in China datorita legislatiei verzi, te doare capul. Si asta e doar un exemplu mic mic.

      Numai bine!

      • Sa adaug, pentru ca vad ca nu-i nici un raspuns aici cu toate ca e important conceptul. Dyson cu aspiratoarele si ventilatoarele lui, nu numai Musk, a abordat politica asta. In principiu, iei un produs industrial bine stabilit si pus la punct si-l inlocuiesti cu ceva mai nou care poarta beneficiile inovatiilor recente.
        Un alt exemplu clasic e fracturarea hidraulica.
        Mai putin bricheta Bic de aprins tigari, asta va trai lung si bine, are peste 50 de ani de la proiectare.
        Sunt propuse si solutii destinate cosului de gunoi dar incercarea n-are moarte.

  25. Una dintre afirmațiile cele mai greșite și extrem de nocive este aceea că dioxidul de carbon este un poluant, care trebuie, de aceea, să fie taxat (vezi mai sus propunerea lui Elon Musk), eliminat sau, în cel mai bun caz, sechestrat.

    Merită urmărită intervenția unui jurnalist internațional premiat care, în câteva fraze, demontează întreagă scamatorie cu CO2 = poluant:

    Ideea că CO2 înseamnă poluare este absolut absurdă… Ideea că [acesta] va distruge planeta sau va schimba temperatura Pământului este complet ridicolă.

    Dar dintr-o perspectivă totalitară, dacă poți convinge oamenii că CO2 este poluant, nu există activitate umană care să nu aibă ca rezultat emisii de CO2, inclusiv viața, inclusiv moartea, aprinderea unui întrerupător.

    Și atunci, fiecare aspect al vieții noastre, dacă ne supunem ideii că CO2 este poluant, intră sub politicile de reglementare ale oamenilor care pretind că ne salvează de poluare.

    Detalii,
    https://x.com/i/status/1814994343796597088

    P.S. Faptul că platforma X nu cenzurează o opinie contrară celei exprimate de patronul Elon Musk este o bilă albă pentru profilul platformei.

    • „Creșterea majoră a teoriilor conspirației legate de geoengineering” are câteva motive pe care autorul articolului (și alții care scriu despre geo-inginerie) le ocolesc cu grijă:

      Dacă un geo-experiment produce o catastrofă regională, poate planetară, cine este răspunzător și cum va plăti daunele produse?
      Va există vreo poliță de asigurare pentru posibilul dezastru?
      Cine va suporta costul asigurării?
      Cine va ține mâna pe butonul de declanșare a geo-experimentului?
      Dacă o țară se va opune unui experiment, care și cum i-ar putea schimba poziția?

      Etc.

      • Am asa un instinct. Cand vad teorii ale conspiratiei, mai ales detaliate, ma intreb daca nu-i o mana care a uitat ca exista hartie igienica. Scuzati-ma.
        Evit sa generalizez dar acum poti gasi pe net ce vrei potrivit bulei tale. Si daca vrei sa crezi ca puii de cangur sunt spanchi, n-ai decat. Iaca, n-am spus mare lucru. Doar un soliloquy.

    • In romaneste s-a luat numele german, mondmilch. E comun, il gasim deseori. In literatura speologica romana e descris drept un „calcar dezagregat” ceea ce ar putea fi corect insa mecanismul de formare/dezagregare (e doar un carbonat de ceva, Ca, Mg) nu e inca cunoscut.
      E o pacoste, e cam ca un unt alb si greu/dens, aluneci rau pe el, e foarte lipicios si se lipeste de orice, cu greu il dai jos de pe miini, de pe salopeta/cizme nu prea, ori il speli ori daca n-ai apa asta e, il duci cu tine. De mincat te descurci tu cumva. N-ar gust, doar un iz de ipsos/ciment sau pe-acolo. Daca-ti ajunge pe sticla lampii ai pus-o, lampa-i chioara. Daca ai coarda imbibata in mondmilch blocatoarele cam tin, nu foarte dar tin cind tin dar se umplu si trebuie sa le cureti des (nodurile Prusik sint sfinte in situatia asta) iar daca ai de urcat un put de 40 m (un bloc de 12 etaje) pe o coarda murdara de mondmilch poate dura de 3 ori cit pe o coarda curata. Insa coboritorul e posibil sa nu (prea) tina indeosebi daca-i modelul Petzl. Dar cu un pic de grija si de atentie se rezolva. Uneori ajuta si citeva injuraturi si invocarea berilor pe care le vei bea dupa ce iesi afara :)))).

  26. Pentru ca am observat mai sus, in comentarii, interes pentru foraj/aductiune apa, o legatura cu vremea si clima:

    „…Anca a fost nevoită să sape adânc în economiile fermei pentru un puț de 60 de metri care să străpungă până în apele subterane de adâncime din dealurile Tutovei.
    Însă, soluția ar putea să fie una de scurtă durată. Un studiu publicat în urmă cu cinci ani de o echipă de hidrologi, care a analizat nivelul apelor freatice cu ajutorul imaginilor colectate de sateliții NASA, arată un trend multianual descendent pentru apele subterane din Moldova. Și nu sunt doar estimările din satelit, ci și restricțiile de alimentare cu apă potabilă sunt o realitate în multe sate din nord-estul României.
    (…)
    Pentru Anca Ursu, agricultura în vremea încălzirii globale înseamnă mai puțină apă pentru irigații și legume care rezistă cu greu în câmp deschis…Și, „în ceea ce privește vremea, înghețul târziu de primăvară ne omoară. Am avut temperaturi de îngheț în mai. Vremea nu mai are niciun sens,” adaugă Anca.”

    https://snoop.ro/mi-s-a-frant-inima-cand-mi-am-vazut-nepoata-carand-apa-cu-galetile-toata-ziua-pentru-a-si-pastra-culturile-in-viata/

  27. Nobila minciună în politică

    Bari Weiss: Era minciunii nobile De ce avem o criză de încredere? Pentru că experții continuă să mintă. Joe Biden este doar cel mai recent exemplu.

    Motivul pentru care nu există un candidat democrat la președinție în acest moment – cu 27 de zile înainte de începerea convenției partidului din Chicago – este existența unei minciuni. Motivul pentru care democrații se vor strădui să alinieze majoritatea celor 3 936 de delegați în spatele vicepreședintelui Kamala Harris – motivul pentru care cele mai elementare elemente ale procesului democrat (și democratic) sunt atât de dramatic contestate – este din cauza minciunii pe care toți cei din jurul lui Joe Biden și-au spus-o și apoi au spus-o publicului.

    • E destul de clar ca cei din jurul lui Biden stiau de starea lui mentala de ceva vreme. De fapt o planeta intreaga a putut vedea gafele sale (nu doar cele din ultima luna), impiedicarile, etc.
      Dar nu au fost in stare sa-i zica sa nu se duca la dezbaterea cu trump sau sa-l pregateasca mai bine?
      Parerea mea este ca dezbaterea respectiva a fost dezastruoasa pt el, si un turning point. Daca s-ar fi comportat mai bine in dezbatere, in sensul ca nu ar fi facut gafe, atunci ar fi continuat sa fie candidat.
      Trump are probleme de moralitate si multe procese. Asa ceva nu s-a mai intamplat cu alti presedinti americani.
      Pe de alta parte, e Kamala un candidat cu sanse reale de a-l bate pe TRump? Se pare ca ea va fi pusa candidat democrat la conventia partidului, ceilalti cu sanse mari precum guvernatorii din California si Michigan spunand ca o sustin.

      • @ Richard.

        La momentul asta nici Richard Inima de Leu nu-l mai bate pe Donald. Cat despre Camila, e jos tare si ca discurs politic, anti Israel pro Hamas si mai e si prostuta. Nu degeaba China o sustine. Cei straniu e ca nu mai gasesc sirea citita azi dimineata….
        Mai ce tare e cenzura asta.

        • @Robert. Nu stiu, nu trebuie sa iei de bune toate aiurelile care zboara pe net. E prostuta Kamala?.. N-as zice. A fost procuror general al Californiei. E o functie importanta, nu ajunge oricine. Vine dintr-o familie de intelectuali de marca, tatal profesor de economie la Stanford UNiv, si mama cercetator in biologie la univ California Berkeley a avut progrese in studiul cancerului; deci profesori la 2 universitati de prestigiu.
          A pledat pt strict gun control, ceea ce e un plus.
          Evident ca nu e perfecta, i se pot gasi unele defecte.
          Discurs politic? nu mi se pare important; asa un smecher care nu a facut mai nimic in viata dar stie sa dea din gura, are discurs politic…
          O sustine China? Nu e public. Oricum americanii nu se iau dupa cine sustine China. Pe de alta parte, Rusia nu o sustine pe Kamala, o tot ataca vulgar si rasist, ceea ce spune multe; Rusia il sustine pe trump ….

            • Cred ca unii nu au incredere in stiinta din alte cauze, nu fiindca Nature sprijina un anumit candidat (desi nu ar trebui sa o faca, stiinta trebuie separata de politica).
              De fapt nu e un fenomen general si nici nou, ci doar anumiti oameni nu cred (si nici nu au crezut) in stiinta, de aici teoriile conspiratiei cu covid, clima, etc. Cauzele ar fi:

              1) Democratizarea informatiei si retelele sociale. Multi cauta informatie de la prieteni, de pe net sau de pe retelele sociale. Evident ca astfel se creaza distorsiuni si dezinformari. Unul care habar nu are de stiinta dar e activ pe retele sociale, va convinge mai multi decat o carte de specialitate, de exp.

              2) Stiinta este grea si cere timp pt a o intelege, de aceea marea majoritate fug de subiectele grele, matematica, fizica, chimie, astronomie, medicina, etc. Toti cauta ceva usor si preferabil banos. E mult mai usor sa faci un master in „stiinte politice”, „comunicare”, psihologie, „stiintele apararii”, etc…

              3) In ziua de azi fiecare se crede f.destept si „expert”, si crede ca poate avea o parere avizata despre orice. Va respinge orice din afara bulei lui, fara sa ii pese de stiinta.

            • 1. teoriile conspirationiste sunt accesibile (si preferate)
              cu-precadere/indeosebi celox* care,
              pe langa zgarcenia naturii au „beneficiat”
              si de un „system” dominat de „esentialx*/specialx*”
              (care cu epoletx* care cu sutanx*… si alte „rochii” „diversx*”
              dar… informatia n-are vreo treaba/tangenta
              cu „democratia” si nici cu „retele-sociale”.
              Informatia (cu tot cu intelegere), a fost, este si va fi „royala”.

              2. simpla folosire a sintagmei pleonastice marea-majoritate
              iti descalifica postarea… clar ca „marea-majoritate” fuge de…
              stiinta care cere… neuroni (multi, activi si interconectati prin studiu…)
              timp?… poate… desi au trecut peste 30 de ani…
              rumunii si astazi se ingramadesc in fata usilor unui mijloc de transport in comun…. desi bunul simt si educatia/logica elementara
              ar trebui sa le impuna ca mai intai sa le faca loc celor care coboara/ies
              (indiferent de sex/varsta)

              _____________________________________________________________
              * unde x apartine [0 -:- 56], deocamdata

          • Argumentul c-a fost „aleasa”-n California… ar fi de fapt contra~
            Depinde de unghiul de abordare.
            Daca-ti doresti „diversitate”
            si cat mai multe „legi” pt a fractura logica si bunul simt
            si cat mai multe „drepturi” pt trantorx* si imigrantx* si… etc x*
            atunci da, este un „argument”.
            Si in cazul tovarasului Boc se foloseste acest „argument” („alesul”)
            desi… acelasi „electorat” avea in trecut repetata preferinta pt guitza franar.

            Strict gun control este de fapt bocancul pus in usa intredeschisa.
            Actuala legislatie federala ar fi suficienta dac-ar fi respectata/aplicata.
            Interesant este ca in cele 25 de state care aplica al ii-lea amendament
            cresterea vanzarilor de arme s-a datorat in principal „diversilor”
            si nicidecum „nenorocitilor-de-albi” „conservatori” si „nazisti”.

            cat despre madamx* kamilla…
            cred c-a fost suficienta sustinerea teroristilor hamas.
            __________________________________________________________
            * unde x apartine [0 -:- 56], deocamdata

  28. Nobila minciună în politică

    Dând vina pe mass-media este ceea ce i-a adus pe democrați în această mizerie.
    Realitatea vine pentru toată lumea – și acum a venit pentru Joe Biden.

    …Dar unii critici par șocați de faptul că New York Times, de exemplu, nu acționează ca un organ partizan al Partidului Democrat. Totuși, acest lucru nu ar servi intereselor publicului, cu siguranță nu ar servi intereselor ziarului Times – și dacă ultimele două săptămâni sunt un indiciu, oricum nu ar servi intereselor Partidului Democrat.

    În momentul în care „băieții buni” se comportă ca și cum ar avea toate răspunsurile corecte – și că sunt chiar îndreptățiți să spună „minciuni nobile” atunci când acest lucru servește interesului public – este momentul în care încep să devină greu de distins de „băieții răi”.

  29. Proiect pilot captare (si) codoi in transportul comercial maritim:

    „The full-scale retrofit of a 7MW Wärtsilä Carbon Capture & Storage (CCS) system will be carried out on Solvang’s 21,289 cubic metre ethylene carrier, Clipper Eris, scheduled to commence in the third quarter of this year. The project will use AMINE CLEANING technology to capture 70 per cent of the carbon dioxide (CO2) in the exhaust gas from the main engine, involving the entire value chain for handling CO2, including liquefaction and storage onboard the vessel.
    (…)
    The technology will be piloted onboard the vessel over a year while it is operating commercially. If the pilot project is successful, Solvang intends to install the technology on more vessels, including newbuilds.”

    https://investors.seatrium.com/newsroom/20240216-PR_World-_First-Full-Scale-Turnkey-CCS-Retrofit-from-Solvang.pdf

    „Solvang has won Norwegian government funding…the Enova programme has awarded the shipowner NOK 80m ($8m).”
    https://www.tradewindsnews.com/technology/-we-need-to-get-started-solvang-scores-government-funding-for-carbon-capture-pilot/2-1-1526127

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. 2024 este Annus Mirabilis: Patru cărți publicate ca singur autor (o tetralogie) -Reflecting on our Changing Climate, from Fear to Facts: A Voice in the Wilderness, Cambridge Scholars Publishing; Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, 2nd ed., Springer Nature; The Dynamic Earth - Introduction to Geology and Climate Change, KendallHunt; Clima în schimbare De la frică la realitate, Editura Trei/Colecția Contributors. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

Foarte rar mi-a fost dat sa citesc o carte atat de neinduratoare cu realitatea imediata, in acelasi timp atat de logica si de riguroasa in demonstratii. Da, Mihai Maci n-are solutii pentru impostura generalizata din sistemul universitar romanesc sau din cercetare; dar o vaneaza splendid si necrutator in toate cotloanele unde se ascunde si o fotografiaza impecabil, aratandu-i originile si semnificatia sociala. Da, recunoaste ca nu stie cum ar trebui recuplata cultura de invatamant, nu mai spera ca s-ar putea ingradi dezastrele produse limbii romane de utilizarea device-urilor digitale, nu poate decat consemna declinul ireversibil al culturii inalte, dar si al satului traditional si al „familiei traditionale”: dar cat de magistral si, mai ales, lipsit de complezenta sentimentala completeaza fisele sociologice ale principalelor mutatii sociale si culturale din ultimele decenii! Ce-i de facut, totusi? Atata (si e deja mult), crede el: sa privim drept in ochi dezastrul si sa-i punem interogatiile esentiale: „Inainte de-a da raspunsuri, se cuvine sa punem intrebarile”. – Andrei Cornea

Un nou volum semnat de Mihai Maci. Îl puteți achiziționa de aici

Carti

Cărți noi

Noțiunea de cumpănă, care dă titlul acestui volum, nu doar că surprinde natura momentului geopolitic internațional, dar sugerează și o posibilă soluție pentru România. Cumpăna nu este doar o etapă de tranziție, ci un punct critic în care direcțiile asumate astăzi vor determina ireversibil poziția țării în arhitectura globală a puterii. După trei decenii de integrare euro-atlantică, în care viitorul părea stabil și previzibil, realitățile internaționale s-au schimbat rapid, iar ordinea liberală care a definit ultimele decenii este acum contestată. Această contestare vine atât din exterior, prin ascensiunea regimurilor autoritare, cât și din interior, prin revizionism politic și radicalizarea discursului public.” Prof. Corneliu Bjola, Universitatea Oxford

Volumul poate fi cumpărat de aici

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro