miercuri, mai 31, 2023

Ce vor mesajele legionare de pe străzile Bucureștiului? Să ne antagonizeze

La anul avem alegeri și zgomotul politic deja a început. Negocierile politice actuale sunt percepute de marea majoritate a populației drept o împărțire a ciolanului ”între ei”. Aceasta pentru că nu par să aibă vreo legătură cu nevoile pe care ”noi”, cetățenii, le simțim în viața noastră cotidiană. Sentimentul că ”partidele democratice” au abandonat agenda populației este din ce în ce mai mare, și nu este de mirare că parte din această populație se îndreaptă către un discurs naționalist și, pe alocuri, chiar extremist.

Din punctul meu de vedere, exprimat încă de la începutul pandemiei din 2020, cel mai mare pericol acum este cel reprezentat de întărirea discursului naţionalist şi anti-european. În lumina alegerilor din 2024, foarte mulţi politicieni locali vor încerca să fructifice electoral ceea ce (nu) se întâmplă acum, antagonizându-ne din ce în ce mai mult. Aşa s-a întâmplat şi după Marea Criză din anii 30, și aşa se întâmplă şi după Corona-Criză. Păturile vulnerabile, cele care au fost cele mai afectate atât de efectele medicale cât mai ales de cele economice vor fi tentate să susţină astfel de lideri care vor poza în salvatorii şi prietenii lor. Cei care vor promova mesajele antagonizante vor fi însă, cei cu știință de carte.

Zilele trecute am avut ceva treabă în campusul Universității Politehnice din București și în cel din Regie. Fără să vreau am observat că pe un stâlp, într-o zonă extrem de vizibilă pentru oricine, erau afișate niște abțibilduri cu simbolul Gărzii de Fier și a figurii lui Corneliu Zelea Codreanu. Imediat după ce am văzut aceste însemne, m-am întâlnit cu niște studenți cărora le-am povestit cele mai sus relatate și, de aici, furia mea a lăsat loc dezamăgirii. Studenții mi-au spus că, de ceva vreme, campusul universitar este împânzit de mesaje naționaliste și fasciste și mi-au arătat zeci de poze pe care ei le-au făcut. Mai mult, dacă încearcă să le dea jos, ziua următoare apar la loc și riscă să fie hărțuiți și amenințați din cauză că le-au dezlipit.

Însoțite adesea de mesaje de tipul „Exemplul său, lupta noastră” sau „Trăiască legiunea și căpitanul”, aceste abțibilduri cu mesaje fasciste și extremiste, sunt prezente în număr foarte mare în zona în care locuiesc cei mai bine educați tineri din actuala generație. Poate nu întâmplător aceste mesaje sunt lipite fix lângă însemnele unui partid politic care a intrat în parlament în 2020 și care a devenit celebru ca urmare a intoxicărilor de tip fake-news pe care le-au promovat în spațiul on-line.

Pentru mine nu e nicio noutate că astfel de grupuri de „ultrași” naționaliști și ultra-conservatori, din care fac parte din păcate și studenți, încearcă reabilitarea legionarilor ca „eroi” ai națiunii. Departe de a fi cazul izolat al unui singur legionar nostalgic, aceste grupări au zeci de mii de urmăritori pe Facebook și sunt simptomatice pentru ce poate urma în an electoral: promisiunea unei țări „curate” care trebuie apărată de „neomarxiștii” europeni, LGBT, imigranți etc., îngropând sub frici fabricate problemele reale ale românilor (prețurile din ce în ce mai mari, salariile mici, bătrânii care nu au unde să se trateze etc.).

Ce mă surprinde pe mine cu adevărat este pasivitatea Universității Politehnice din București și, la modul general, a statului român. Nu, în aceste cazuri, nu este vorba despre opinii diferite și libertate de expresie, legea interzicând în mod explicit afișarea simbolurilor și însemnelor legionare (Legea 217/2015), ci este vorba despre un reviriment al extremismului și urii tratat cu o toleranță generată de ignorare.

Se spune că cea mai dură formă de discriminare este ignorarea. Mie mi-a luat câteva minute să văd ceea ce era de văzut. Mă întreb oare, câți studenți, câte cadre didactice, cât personal administrativ au trecut în fiecare zi pe lângă portretul lui Codreanu și nu au avut nicio reacție față de extremismul afișat în ”curtea” propriei instituții?

PS. Studenții cu care am vorbit au depus la Rectoratul Universității Politehnice din București sesizări pe acest subiect. Din păcate, răspunsul, și mai ales acțiunea cerută de lege, se lasă încă așteptat….

Distribuie acest articol

54 COMENTARII

 1. Daca ar aparea vreun legionar adevarat, din perioada interbelica, i-ar lua la suturi si palme pe maimutoii din zilele noastre, care se dau legionari !! Despre ce legionarism sa discuti acum, in Romania, in conditiile actuale??? Atunci, Romania (Mare), de abia se infaptuise, dupa suferinte enorme in Primul Razboi Mondial, si cu mult noroc (fusesem tara invinsa in 1918). Statul roman era unul multinational (cam 72% din populatia de atunci (anii ‘2), era constituita din etnici romani, erau greutati in inchegarea statului nou creat..Era si o moda in Europa, a miscarilor de dreapta (In Italia, in 1922, fascistii au preluat putera dupa ,,Marsul asupra Romei”), erau multe nemultumiri post razboi, etc…Legionarismul a fost in general antisemit (nu numai, dar in general), in Romania locuiau cateva sute de mii de evrei, iar legionarii ii gasisera pe ei (aveau modle si din alte tari), vinovati pentru greutatile existente..Dar acum, despre ce evrei sa mai vorbesti, ce antisemitism se mai poate manifesta? Doar la nivel de bancuri, poate…Acum suntem membri UE si NATO si realitatile sunt altele.Acum pericolul vine (ca si altadata), de la Rusia, iar ,,legionarii” actuali, sunt prietenosi cu Putin..Astia sunt legionari cu secera si ciocanul pe frunte, imbracati cu camasi rosii..

  • La depoul ITB din Dudesti, jumatate erau cu simpatii legionare, jumatate erau cu simpatii comuniste.
   Dupa WWII am lucrat la o institutie care pana in anii ’70 avea jumatate evrei jumatate fosti legionari.
   Nu degeaba spuneau legionarii: „Camarade nu fi trist. Garda merge mai departe prin partidul comunist” :(

  • Dar cu cata admiratie sincera va referiti la legionarii interbelici! Aia erau barbati adevarati, nu ca „maimutoii din zilele noastre, care (doar n.m.) se dau legionari !!”

   „Dar acum, despre ce evrei sa mai vorbesti, ce antisemitism se mai poate manifesta? Acum suntem membri UE si NATO si realitatile sunt altele”.

   Legionarii erau in principal xenofobi. Ei ii urau pe straini si una dintre temele preferate erau „strainii au venit si ne-au luat bogatiile, ei ne conduc si ei decid pentru noi, trebuie sa curatam tara de ei”. Incercati sa cititi presa vremii si o sa vedeti ca nu exagerez absolut deloc. Va suna cunoscut mesajul? Pai normal, ca deja il auzim astazi zilnic, inclusiv pe posturi TV cu acoperire nationala.

   Lucrurile nu trebuie ignorate si trebuie spus clar ca miscarea legionara a fost o miscare extremista, care a produs violenta, crime politice si pogromuri. La fel trebuie tratati absolut toti care incearca sa sustina o astfel de miscare sau sa propage mesajele ei.

   • La una din sedintele UTC de la liceu a venit politrucul de sector si m-a intrebat:
    „hmmm …xyz. ce nume e asta. Esti neamt?
    I-am raspuns „Nu. Sunt evreu. E vreo problema?”
    Nu a continuat sa ma intrebe nimic.

    Dupa ’89 au inceput cu „elementele alogene”. „Vom fi mai mult decat am fost” a lui VC Tudor, etc.

    Parintii mei isi aminteau foarte bine, chiar fiind copii atunci, cand legionarii urlau de la statia de radio Bod:
    „Jidani, va gasim in toate gaurile unde va ascundeti”

    Dupa mineriada din iunie ’90 eu si familia am decis sa emigram si am depus formularele mici si formularele mari.

    Am lasat cu totii prietenii de o viata pe care ii iubeam si care ne iubeau. Si care erau neputinciosi in fata asaltului zoaielor astea.

 2. ,,Mă întreb oare, câți studenți, câte cadre didactice, cât personal administrativ au trecut în fiecare zi pe lângă portretul lui Codreanu și nu au avut nicio reacție față de extremismul afișat în ”curtea” propriei instituții?”

  Cind spuneti ,,propriei institutii ” va referiti la faptul ca studentii sau cadrele didactice sau personalul administrativ ( poate chiar toti la un loc ) ar fi proprietari ai institutiei ?!

  Manifestarile de care sinteti ingrijorat sint , in opinia mea , rezultatul unei guvernari dezordonate , in degringolada . O guvernare fara principii , toleranta cu orice si oricine . Care imparte cu marinimie din ceea ce ia cu japca legala . Exista oameni aproape din toate paturile sociale care sint nemultumiti de dezordinea si degringolada din societatea romaneasca . Nu are nimeni nevoie de studii inalte sa inteleaga ca legile si ordonanatele sint date pentru hoti . Nu spune nimeni ca trebuie sa impuscam guvernanti sau cetateni dar daca armata de politisiti , procurori si judecatori ( imbuibati la refuz din jecmanirea legala a trudei mediului privat ) nu face ordine la ce va asteptati ? In nume propriu pot sa va spun ca nu ma simt reprezentat de nici un partid aflat in parlament . Dar ei se tot inghesuie acolo scazind pragul electoral . Legitimitatea este data de 50%+1 din masa de alegatori . Restul este tilharie si mirsavie . Daca toate partidele din Romania nu reusesc sa scoata la vot marea masa de alegatori inseamna ca ele sint niste mizerii .
  Nu am reusit sa inteleg daca dumneavoastra condireati firesti manifestarile publice ale lgtbq+ ? Nu stiu daca sa va intreb sau nu : va considerati crestin ?

  • Ce are asta de-a face cu ideologia și manifestările extremei drepte? Adică dacă trebuirile nu ni se par în regulă, se cheamă că extrema dreaptă e valabilă, sau cum? Pur și simplu nu au ce căuta în spațiul public, cei care își trag rădăcinile din ideologii criminale, indiferent dacă ne plac sau nu figurile politice din fruntea statului.

   Și chiar nu înțeleg, dacă cineva are mai puțin de 50%+ 1 la vot, se cheamă că vocea lui trebuie să tacă, sau ce? Și ce treabă are religia, apropo? Ce, un hindus nu e om, sau cum? E o societate liberă, seculară din fericire, în sens legal și unde fiecare are dreptul să se exprime, evident, în limitele regulilor. La urma urmei, totuși, faptul că se exprimă și cei ale căror atitudini sau idei nu ne convin, înseamnă că societatea funcționează corect. În definitiv e vorba de toleranță față de cineva care gândește sau are atitudine diferită, în limitele regulilor, iar faptul că se poate exprima și segmentul LGTBQ+ este o garanție, pentru faptul că ne putem exprima și noi opinia. Azi interzicem exprimarea LGTBQ+, mâine pe a altora și poimâine nu mai ajungem noi să ne putem exprima, fără a ajunge la mititica sau la abator…

   • Nemultumirile unei mase mai mici sau mai mari de oameni , tratate cu spatele / nesimtie de catre guvernanti , duc la extremism . Eu cam asta am vrut sa spun .
    Din punctul meu de vedere legitimitate are cel care obtine 50%+1 din intreaga masa de votanti .
    Un hindus este om , este crestin ca noi doar ca el nu stie . Noi sintem crestini in Lege ( adica cunoscatori ai Sfintei Scripturi ) ei sint creestini in afara Legii ( adica necunoscatori ai Sfintei Scripturi ) . Eu spun seculara din pacate .
    Fiecare om are dreptul si trebuie sa se exprime dar pentru viata singurul indreptar este Sfinta Scriptura . Iisus Hristos ne indeamna sa iubim pe semenii nostri dar sa urim pacatul din ei . Sa ne indreptam unii pe altii avind ca indreptar Sfinta Scriptura . Toleranta fata de imoralitate si amoralitate , sa imi fie cu iertare , nu sint de acord . Din cite stiu eu un om intreg la cap daca e bolnav merge la medic sa isi caute insanatosirea . Dca trupeste facem asta de ce sa nu o facem si duhovniceste ?
    Nu am gasit nimic in Sfinta Scriptura in legatura cu moralitatea si firescul lgtbq+ . Tot in Sfinta Scriptura Iisus Hristos ne indeamna sa iubim adevarul nu minciuna , lumina nu intunericul . Personal numa deranjeaza ca se exprima cei din ,,segmentul lgtbq+ ” . Ci ca au pretentia sa fie tratati ca indivizi firesti , morali .

  • Nu inteleg legatura intre crestinatate si lgbtq in acest context. De fiecare data cand criminalii sau dezaxatii cauta puterea o baga p-aia cu nationalismul, religia, traditionalismul tamp si cum sunt ceilalti diferiti si trebuiesc stirpiti. Pentru ca mesajele acestor criminali sunt centrate pe ura, pe altii, nu pe ei. Pentru ca asta prinde la cretini.

   Singurul lucru pozitiv in toata mizeria asta este ca la noi nu este vorba de ideologie. Toate aceste ideologii sau retardisme bazate pe ura de fapt au un scop: loc in parlament, pensie speciala si acoperirea unor frustrari si impotente prin pozitie. E o nisa unde se mai poate roade un ciolan.

  • Păi nu partidele scot lumea la vot, ci masa de alegători ar trebui să știe că trebuie să iasă și să nu mai aleagă partidele care s-au dovedit nedemne de încrederea acordată. Asta este esența simplă a democrației, care însă se arată foarte greu de înțeles și aplicat de alegătorul român.
   ” Nu ma simt reprezentat de nici un partid aflat in parlament”, deci nu mă mai duc la votare, este o mare prostie, de care profită mafiile de așa-ziși politicieni și numeroșii lor atârnători.

   • Masele de alegatori , in opinia mea , sint needucate . Ca sa nu folosesc un cuvint mai dur . Stiti vorba aceea cu : ,, important este cine numara voturile ” ?! Opinia mea este ca mirsaviile se fac nu cu votul meu din urma ci pe semnatura mea la inminarea stampilei .

  • @Adrian Popescu
   Modernizarea societatii (statul de drept, democratie, pluralism, meritocratie, economie libera de piata, stimularea investitiilor private, cresterea productivitatii si a prosperiatii, etc) nu se realizeaza cu heirupul. Este un proces ceva mai indelungat, dureaza ceva timp. Cel putin o generatie (cred eu) sau poate chiar doua. In fine, nimeni nu poate nega faptul ca nivelul de trai a crescut semnificativ in Romania ultimilor 15-20 de ani (de la aderarea la UE pana in prezent, respectiv de la inceperea implementarii reformelor). Simplele comparatii intre Romania de azi si Romania pre-aderare, sau comparatiile cu evolutia altor tari din fostul lagar socialist (care nu au reusit sa adere la UE) sunt evidente „negru pe alb” in acest sens. Fara reforme, fara fondurile europene (si fara investitii) astazi, Romania era probabil un fel de Ucraina inainte de razboi, sau un fel de Belarus, sau mai degraba un fel de o Albanie mai mare (fiind totusi o tara balcanica;).

   P.S: evident, exista inca multi oameni nemultumiti si nu este exclus ca nemultumirele chiar sa creasca pe marginea trendului actual (stagflationist) al economiei globale. Cum subliniaza insa si @Ada mai sus, „ultrasii”, fie ei de stanga sau de dreapta (aceasi Marie) nu ofera solutii. Dimpotriva, asa cum evidentiaza si istoria, input-ul lor la evolutia societatii si a civilizatiei nu este laudabil (au cam lasat „ravagii” in urma lor).

   • Ceea ce ati pomenit dumneacoastra in primul paragraf se face cu educatie . Acasa , la scoala , in societate . Poporul roman este lipsit de educatie in proportie covirsitoare .
    P.S. Ce treaba am eu cu ,,ultrasii ” ?

    • La modul general vorbind, educatia la randul ei necesita un anumit nivel de trai si de bunastare. Referitor la ultrasi, desigur societatea romaneasca (elitele) sunt cam lente in privinta adoptarii reformelor, consolidarea statului de drept, reforme structurale, descentralizare etc. Dar totusi este bine ca nu fac regrese, asa cum este cazul elitelor Rusiei lui Putin, Ungariei lui Viktor Orban sau a Poloniei lui PiS, etc.

 3. Vinovații sunt elitele culturale și religioase, ele propagă ideologii extremiste, nu numai de dreapta ci și de stânga. Poporului român nu i-a plăcut niciodată sistemul democratic, a preferat -isme ca legionarismul și comunismul.

  • Democratic este ceea ce decide un popor educat cu privire la banii ce i se iau cu japca legala dn truda zilnica . In Romania deciziile le iau guvernantii tilhari si mincinosi in folosul lor pe spinarea poporului . Popor in mare parte needucat .

   • Nici Dvs nu vă place democrația. Nu este vorba numai despre bani ci despre faptul că un sistem democratic asigură drepturile și libertățile cetățenilor.

    • Ar putea sa imi placa democratia . Daca m-as lasa condus in viata de placeri . Dar nu mai am virsta la care sa imi dicteze hormonii . Mare pret pun pe bucurie . Iar bucuria mea este Iisus Hristos . Libertate fara Hristos nu exista . Poate va referiti la libertatea de a ne satisface placerile . Asta poate ca er putea fi democratia .

  • La fel ca in toata Europa continentala cu diferente ideologice minore.
   Republicile din Europa continertala sunt nascute din pacate totalitariste: Franta, Germania, Rusia.
   Tarile-huiduma care distrug Europa periodic/ciclic.

 4. Hauristii, in stransa colaborare cu aripa pro-sovietica din PCR/FSN/PDSR/PSD, isi doresc putere in Romania, pentru a o pune in slujba stapanilor lor, de la Rasarit. In multe tari din Europa, evenimente ce par a tine de politica interna sunt, de fapt, influentate de rusia revansarda. Gruparile de extrema dreapta si sindicatele „oamenilor muncii” sunt instrumente ale acestui razboi hibrid, purtat de rusia cu lumea occidentala. In Franta, in Germania, in Romania s.a.m.d.
  De fapt, dam un examen de maturitate a democratiei (si) in Romania. Ne-ar fi ajutat sa avem un popor mai educat si mai instruit, dar politicienii „de stanga”, mana-n mana cu sindicatele din invatamant (care, astazi, scot oamenii in strada pentru „demnitate”), au facut tot ce-au putut pentru ca nivelul sistemului public de invatamant sa fie foarte scazut si sa produca cetateni slabi de inger.
  Bine ca avem doctori in stiinte, educati si instruiti, la conducerea tarii!…

 5. Autoritățile statului eșuat nu fac altceva, cu pasivitatea lor, decât să ne gândim în permanență, cu frică, la ce ne va mai aștepta de acum încolo.
  Vă mulțumesc pentru articol, domnule Duminică.

 6. „Vai de mine și de mine! Democrația este în pericol. Ce ne facem, stimați telespectatori?”
  Domnule autor: pentru cititori ar fi atractive și ceva noutăți. Cât timp auzim/citim doar aceeași gargară cu sloganuri ponosite, nu faci decât să rămâi în spațiul umorului involuntar.

 7. Nu-i de mirare ca studentii sunt indiferenti, ca doar legionarismul a avut in avangarda intelectualii. Asa cum muncitorii au fost in avangarda comunismului de mai tarziu. Probabil ca o eventuala fuziune va genera noi simboluri, in care intelectualii, muncitorii si taranii sa fie reuniti. Totusi, legionarii nu pot fi condamnati in bloc. Aripa Codreanu a fost patriotica, liderul si miscarea fiind asasinati fizic si politic de catre regele dictator Carol al II-lea, supravietuitorii devenind sfinti ai inchisorilor. Aripa Sima a facut jocurile carlismului si hitlerismului, inclusiv autoinfrangerea si disparitia calculata de pe scena politica. Cine a creat Marea Criza din 1929-1933? Nu cumva sunt aceiasi, pentru a aduce hitlerismul la conducere, exact in 1933!, pe care l-au finantat si militarizat? Credem in mod fals ca mai dezbinati ca acum nu se poate. Dar sa ne uitam la ideologia si actiunile tipic progresiste ale USR, importator al progresismului din SUA, cu toate relele acestuia la adresa umanitatii, normalitatii si culturii. Opusul antagonizarii este unitatea, care are nevoie de input-uri adecvate pentru a fi revitalizata. Nu putem trai dupa indicatiile si calapoadele altora, avem propria noastra cultura si propriul nostru mod de viata, nu acceptam amestec strain.

 8. Nu inteleg pentru ce raman unii socati atunci cand vad astfel de mesaje pe stalpi. Va reamintesc faptul ca ideologiile de extrema stanga si dreapta nu au disparut niciodata. Ele mereu au existat acolo, undeva in fundal, gata sa fie reactivate la momentul oportun si sa se foloseasca de masele ignorate de catre liderii democratici si capitalisti. Sigur, atunci cand acestia nu sunt decat niste functionari mediocri care nu au solutii pentru marile crize, nu trebuie sa ne miram ca marea masa a oamenilor doreste o schimbare substantiala in politica. Este vorba de siguranta, protectie si incredere, trei lucruri fara de care fiinta umana nu poate trai, iar cei care le trambiteaza mai teatral vor castiga electorat. Este o chestie de psihologie a maselor pe care unii o speculeaza mai bine decat altii. Educatia sau nivelul intelectual nu are legatura cu preferinta pentru un sistem sau altul. Vorba aceea, au existat spioni mari sau intelectuali care au tradat cauzele, fie de o parte fie de alta, iar pe acestia nu-i putem banui de prostie. Partide de tip „heavy metal” (AuR, Ag, Pt, etc.) care propaga ideologii extremiste apar in vremuri tulburi, precum cele pe care le traversam acum. De ce nu apar atunci cand este pace, bunastare si cand economiile „duduie”? Pentru ca oamenii nu au nevoie de schimbari majore sau de tulburari sociale atat timp cat le este bine.

 9. Nazistii, fascistii, extremistii au aparut pe fondul unei recesiuni economice severe.
  Germania, marea vedeta a EU a anuntat, cu mindrie, ca a intrat in recesiune economica. De ce? Va las pe voi sa analizati.
  Deci, urmarea logica extremismul de dreapta, dar si de stinga, va inflori.
  Solutia? Incetati sa mai puneti botnite, lasati oamenii sa se manifeste, sunt mult mai inteligenti decit va imaginati voi!

  • “Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.”
   Istoria e ciclică, nimeni nu lare să învețe ceva din ea. Appeal-ul extremismului se naște din lipsa de appeal a doctrinelor „mainstream”, devenite lipsite de conținut și rupte de nevoile și prioritățile reale sau percepute ale maselor largi. O înșiruire de fraze pompoase și docte despre „statul de drept”, „diversitate” sau „mediu” nu înseamnă absolut nimic pentru cineva care se luptă cu facturile umflate peste noapte. Iar cineva care se luptă cu facturile va fi cel mai probabil mai puțin receptiv la argumentele în favoarea „pieței libere” și mai susceptibil a rezona la „multinaționalele ne fură”…

 10. “Căpitane, nu fii trist…”. Mișcarea legionară a fost metabolizată de comuniști foarte rapid. Tot ce se exprimă ca propaganda legionară este un instrument al propagandei comuniste. Este una dintre multele deghizări comuniste vasale sovietice/rusești.

 11. Interesant ca de revizionismul unui slogan ( vecin de stalp) precum „Basarabia-pamant romanesc”- la adresa unui stat vecin si independent, nu suntem deranjati.

 12. Sa nu ne panicam .Astfel de incercari si astfel de aparitii , ce tin de testarea reactiei cetatenesti, au tot fost si vor mai fi .Ele nu au o mare putere de transformare in realitate .Garda si capitanul ,soarele si luna de pe cer , nationalismul de carton ce capata mai degraba forme antinationale asa cum vedem ca se intimpla acum, nu sunt altceva decit desuri ale istoriei,rebuturi politice, ce nu isi regasesc acceptabilitatea decit intr-un numar foarte redus de cetatenii .Politicul functioneaza conform principiului vaselor comunicante.
  Orisicare nisa aparuta in piata este rapid ocupata de cineva.De aici si pina la atragerea unei majoritati votante e cale lunga .In situatii de criza,, asa cum se afla Romania ca dealtfel si intreaga Europa, lucrurile si politicile capata alte forme de agregare .Pe masura ce decuplarea de Rusia devine tot mai evidenta astfel de atitudini politice fie vor disparea ,fie isi vor schimba mesajul . Pina acum Rusia a reusit sa foloseasca astfel de politici cu ajutorul unor cozi de topor acum totul se schimba si cei vizati se vor retrage incet ,incet ,din viata publica . Ultimile zvicniri ale balaurului rosu se vad chiar in aceste zile . Nu vor cistiga in veci .

 13. Pe vremea asta, in lumea in care traim, daca cineva zice ca este legionar, simpatizeaza cu ei, lipesc afise cu Zelea, inseamna ca este un cartofor prost. Dar nici sa nu vedem cine sunt sustinatoriiș posturile TV Romania Tv si Realitatea candva lipite in cuget si simtiri. Dirijorul din umbra este scapatul de YORK si subordonatii, nereusitul G, asistatul social cu privatizarea C, una batrana tamaioasa din fetele lui tata , schimbatorul de numere de inmatriculare S, dulapa S, servanta lui N doamna A , etc.

 14. Tensiunea intre discursul national, nu nationalist, si supranational (nu merge sa-i spui „supranationalist”, de aceea corespondentul real la supranational este national) a existat in toate timpurile. Nu cred ca poate cineva sa nege ceea ce simtim toti, in fiecare zi, presiunea extraordinara a supranationalului asupra nationalului. Iar nationalul care nu lupta impotriva supranationalului in cele din urma dispare. Cam asta este mesajul acelor hartiute cu simboluri legionare lipite pe stalpi, nici pomeneala de mesaje „fasciste” sau „extremiste”! Corneliu Zelea Codreanu a ramas in mentalul colectiv ca un fel de haiduc, precum Robin Hood, haiduc legendar englez (sec. al XIII-lea), care-i apara pe saraci. Iar cu memoria colectiva nu te poti juca politicianeste, uite-o, nu e! In primul rand exista un drept la memorie, in al doilea rand ea nu poate fi stearsa sau interzisa. De o tara curata toti avem nevoie, ca stapani si oameni ai locului, si nu cred ca tara noastra (si altele) a mai fost vreodata atat de murdara si de murdarita cu mizeriile neomarxiste, la propriu, fara ghilimele, venite pe cai supranationale.

 15. I. Din relatările mass media aflăm că pînă acum poliția, jandarmeria și ce alte organe-or mai fi fost în atribuții (1) la extremiștii legionari și la simpatizanții lor și ai „partidui politic care a intrat în parlament în 2020” au găsit cîteva gloanțe iar (2) la etnici romi au găsit arsenale de pistoale, puști, mitraliere. Dl Duminică vine să ne spună că pericolul mare stă în afișe; eu, etnic român, să nu-mi fac griji despre scopul deținerii acelor arme?
  II. Deunăzi mass media au relatat cum două șatre de romi au fost scoase din Alba Iulia; întrebare: poliția, jandarmeria, consiliul local – sunt populate cu extremiști legionari?
  III. Nu în mijlocul studenților din Politehnică trebuia să mergeți, dle Duminică, ci la Alba Iulia și să vă folosiți știința spre a-i face pe acei romi să fie acceptați iar nu alungați. În acest fel ați contribui cu-adevărat la încet-încet dispariția fenomenului pe care-l criticați. Dar, na, e mult mai ușor să tragi în românii naționaliști-extremiști…

 16. Extremismul, radicalizarea stangii/dreptei, intensificarea agresivitatii in totalitatea media etc. sunt clar constatate si urmarite atent in intreaga UE. Polonia, Ungaria, Olanda, Austria, Italia si Franta resimt din plin prezenta si activitatea acestora, in crestere dupa 1995. In plus, o tara vecina la nord si est Romaniei a oficializat extermismul nationalist dupa 2014, aflandu-se acum intr-un dramatic conflict armat, partial determinat de ultranationalism (acum complet ignorat, insa, de criticii acerbi ai acestuia, membri NATO).
  In Romania, un segment semnificativ al discursului extremist este orientat spre o anumita parte a societatii/populatiei, istoric perceputa ca fiind neadecvata si, ca atare,, din nefericire, marginalizata. De la lideri de opinie, intelectuali recunoscuti, precum dnii Duminica sau Nicolae, sunt asteptari de implicare activa si, pe cat posibil, eficienta in corectarea acestei situatii.

  • Domnule Jay NU sinteti cit de cit obiectiv;asa cum a dovedit prof Radu Carp, membrii si simpatizantii organizatiilor extremiste ultra nationaliste cu tente fasciste sau/si neonaziste din Ucrainia adunau prin 2013,deci acum 10 ani cca 11% din populatia Ucrainiei.Problema de baza e ca tocmai actiunile belicoase agresive ale Rusiei putiniste au dus la RADICALIZAREA tot mai multor ucrainieni dupa ocuparea Crimeii si declansarea razboiului din Donbas.
   Deci d-voastra vorbiti mai mult de efecte decit de cauze;CUM ramine ca propaganda ultra nationalista care a dus la rebeliunile din Donbas, la secesiune si la razboi civil?
   E BINE de stiut ca Rusia postcomunista a avut (si are, din pacate) o problema mult mai grava cu organizatiile nationalist extremiste decit orice alta tara din Europa (poate cu exceptia Poloniei in car emiscarile de extrema dreapta aduna tot mai multi simpatizanti dupa cum a dovedit si mitingul din Varsovia din iarna trecuta al partidului catolic fundamentalist la care au participat in jur de 100.000 de oameni;mai greu pe pt. propaganda rusa sa se apropie de ei dat fiiind ca sint catolici fundamentalisti anti ortodocsi);la inceputul anilor 2000 faceau furori pe internet cu videouri care prezentau explicit executii ale inferiorilor emigranti asiatici din Moscova si Skt Ptersburg, torturi si executii chiar ale multor persoane gay,si tot asa.

   Pe de alta parte e bine de stiut ca si la noi, dupa cum s-au exprimat si alti distinsi forumisti coloana a 5-a rusa e f activa prin intermediul unor anumiti inalti prelati ai BOR si anumite partide.Si se ataca stimulind sentimentele nationaliste ale romanilor exploatind urmatoarele teme:
   Romania, stat sclav UE si NATO e furata sistematic, in schimb ne sint impuse politici aberante (din pacate in unele puncte mai au dreptate), politici de favorizare si de discriminare pozitiva a minoritatilor sexuale(f sensibil subiect la romani si in estul Europei).
   Cel putin anul trecut vehiculau ideea ca NATO vrea sa implice Romania in razboiul din Ucrainia in prima linie.
   Romania trebuie sa ceara retrocedarea N Bucovinei si a sudului Basarabiei de la vecinii ucrainieni.
   De asemenea pt. razboiul din Ucrainia vina principala o poarta NATO/SUA/UE care vor sa distruga Rusia ca stat si prin aceasta sa dea si o lovitura de moarte ortodoxiei adevarate promovate si aparate de Rusia putinista.
   Oricum e bine de stiut.

   „In Romania, un segment semnificativ al discursului extremist este orientat spre o anumita parte a societatii/populatiei, istoric perceputa ca fiind neadecvata si, ca atare,, din nefericire, marginalizata”
   NU prea cred;discursul extremist prinde la cel putin 21 % -dupa o statistica oficiala-si sint mult intelectuali care au o atitudine pan ortodoxa pro rusa si anti ucrainiana promovind temele dragi Rusiei putiniste.

 17. Imi aduc aminte cum la Berlin in anii ’90 in trenurile urbane era plin de zvastici de dimensiuni aproximativ A5 . Personalul trenurilor era agitat sa le indeparteze.
  Ironia era ca jos pe ele era scris ” printed in New Jersey, USA”

 18. La cata indolenta manifesta autoritatile…eu ma astept si la lucruri mai grave decat lipirea pe stalpi a unor hartiute! Pana la urma traim ce meritam – cand hotii si tradatorii sunt liberi inclusiv pe scena politica, cand lumea civilizata ne cam tine la usa datorita venalitatii unor fosti si actuali, cum sa se descarce omul nostru ne-educat? Prin promovarea urii si a violentei- atata poate el , asa crede el ca se rezolva lucrurile. Din toate astea, dupa parerea mea, razbate un singur comandament: instaurarea efectiva (nu mimata) a domniei legii! Uitati-Va un pic la parlamentari si ministrii… cu unii ca ei credeti ca e posibil ? Pana nu realizam toti ca nu mai merge cu mermeleala, cu pacalit lumea, cu hotie si durut in cot de ceilalti, nu avem decat sa traim toate aceste chestii. Cu costurile aferente, bineinteles!

 19. Cum era aia cu analfabetismul functional?
  Cati dintre cei care citesc numele stiu cine a fost Zelea-Codreanu? Si ce a facut?
  Si cati dintre putinii care stiu au suficiente instrumente critice cu care sa reziste la argumentele la care nu au rezistat alde Cioran si Eliade. In tineretea lor, e adevarat!
  Doar ca exact pe tineretea asta se bazeaza si propagandistii care comanda abtibildurile alea. Si ii platesc pe amaratii care le lipesc.

  • „Si cati dintre putinii care stiu au suficiente instrumente critice cu care sa reziste la argumentele la care nu au rezistat alde Cioran si Eliade. In tineretea lor, e adevarat!”

   Am senzatia ca suprasolicitati; se pare ca, din pacate, inevitabil la orice dezbatere despre legionarism se ajunge si la M Eliade;despre Ciroan nu stiu, nu i-am citit biografia, insa in ceea ce-l priveste pe Eliade sinteti F PROST INFORMAT si esential ERONAT in afirmatii.
   F multi prolegionari in retorica lor pro si in apologia legiunii sau ma rog a Garzii de Fier din 1930 fac apel la prezenta sau cica afilierea lui Eliade si convingerile sale de atunci pro legionare.FALS.
   Se vede ca NU ati citit excelenta biografie „Mircea Eliade” semnata de marele erudit care a fost IP Culianu.
   Care l-a si cunoscut destul de bine pe Eliade in persoana si Eliade i s-a confesat INCLUSIV in privinta legendelor urbane/rurale sau sa le numiti cum vreti despre asa zisa afiliere la Legiune/Garda de Fier.
   Eliade il aprecia intr-adevar pe Zelea Codreanu dar pina la un anumit nivel; il considera doar un visator cam paralel cu realitatea si lumea, acitvitatea politica de atunci.( intilnirea lui Codreanu cu Julius Evola invitat acasa la N Ionescu).
   Eliade NU a fost niciodata membru activ al Legiunii/garzii de Fier;el l-a cunoscut pe Codreanu prin intermediul mentorului sau (sau mai bine cel care l-a ajutat si l-a sprijinit dupa intoarcerea din India) Nae Ionescu care la rindul sau se stia despre el ca fiind un spirit mefistotelic nu a aderat niciodata la legionarism in mod direct fara echivoc.Ionescu il admira intr-o oarecare masura pe Codreanu dar critica acid diverse principii sacre ale legionarilor (apelul la „sfinta” munca) nefiind nci el un membru activ; simpatizant da,dar intr-o oarecare masura departe de cliseele alb negru stabilite de unii sau de altii.
   Eliade se invirtea atit in cercuri de stinga ( dintre care unii, dupa cum scrie Culianu il priveau ca pe un extremist de dreapta) cit si in cercuri de dreapta (dintre care iarasi unii il priveau ca stingist) dar in esentza NU a fost niciodata nici membru dar nici simpatizant hotarit al Legiunii.
   Eliade a fost intemnitat abuziv ca presupus simpatizant al Legiunii/Garzii de Fier alaturi de N Ionescu de catre nenorocitul de Carol al II-lea absolut arbitrar si binenteles abuziv datorita legaturilor pe care le avea cu N Ionescu si Nu datorita faptului ca ar fi fost un simpatizant hotarit si convins al lui Codreanu.Sau cel putin asta i-a marturisit Eliade lui Culianu.
   Oricum e bine de stiut.

 20. Recomandarea mea este sa sesizati politia.

  Promovarea legionarismului este interzis de legislatia din Romania si sanctiunile sunt pedepse cu inchisoarea.

 21. Pe fondul problemelor economice si societale ignorate de o clasa politica rupta complet de cetatenii platitori de taxe si de doctrine (cat de clasic-liberal e azi PNL, de exemplu?) e normala proliferarea extremelor, chiar nu e rocket science. Fenomenul nu e limitat la Romania si se produce in intreaga europa. Nici nu e nici macar prima oara! Stiu sigur insa ca cea mai sigura metoda de a face ceva atractiv e sa interzici, fara a avea solutii alternative convingatoare. Si copiii de 1 an stiu asta.

 22. Credeti ca e posibila in tara noastra (la altii am vazut ca e – January 6, 9/11, Bucha etc.) o operatiune sub steag fals (false flag) in acest caz?

  Din moment ce autorii abtibildurilor si cei care le-au lipit pe stâlpi nu au fost identificati, o astfel de pista nu ar trebui lasata neanalizata nici macar de un detectiv amator. Ma mira sa vad ca nici autorul textului, nici comentatorii nu iau in discutie aceasta posibilitate.

  Nu stim cine a comis fapta, dar aratam cu degetul, infieram, urcam pe baricade… (Las’ ca stim noi!)

  Nu ar fi mai intelept sa asteptam rezultatele anchetei politienesti, urmata de eventualele inculpari + condamnari si apoi sa vorbim?

  Sint unele state in care un individ care a comis o crima in public, cu sute de martori, cu inregistrari video indubitabile, poate fi chiar si in timpul unei transmisii televizate, in prima faza a anchetei e numit SUSPECT. CRIMINAL i se va spune doar dupa o eventuala condamnare in justitie.

  • Sunt cunoscute grupurile care lipesc aceste mesaje fasciste. Sunt gruparile ultras, galeriile de fotbal, au si pagini de Facebook. Eu deja am sunat la politie pentru acestea, am fost la sectia de politie

 23. Nu îmi plac extremismele de niciun fel. Dar…

  Cred ca manifestările extremiste de la noi vor sa demonstreze ca “avem și noi faliții noștri”. Repet, extremismul este intolerabil!

  Lipsa unei veritabile mișcări extremiste in România au resimțit-o PRM și Vadim Tudor, acum o resimt AUR și Târziu. Serviciile și PSD au construit niște mișcări artificiale, dar care pot capătă in timp aderenți cu adevărat !

  Dar, nimeni nu condamna Serviciile și PSD pentru asta, ci ONG-utile striga puternic despre extremismul românesc pentru a capata finanțare . Și pentru a face jocurile Serviciilor și PSD.

  Or, acest lucru este periculos, pentru ca o reala mișcare extremista se poate dezvolta dacă nu sunt identificate corect fenomenele actuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Gelu Duminica
Profesor asociat facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala la Universitatea din București. Director la Fundatia Agentia de dezvoltare comunitara IMPREUNA

Carti noi

Revoluția Greacă de la 1821 pe teritoriul Moldovei și Țării Românești

 

Carti noi

„Jurnalul de doliu scris de Ioan Stanomir impresionează prin intensitatea pe care o imprimă literei, o intensitate care consumă și îl consumă, într-un intangibil orizont al unei nostalgii dizolvante. Biografia mamei, autobiografia autorului, atât de strâns legate, alcătuiesc textul unei declarații de dragoste d’outre-tombe, punctând, în marginea unor momente care au devenit inefabile, notele simfoniei unei iremediabile tristeți… vezi amanunte despre carte
 „Serhii Plokhy este unul dintre cei mai însemnați experți contemporani în istoria Rusiei și a Războiului Rece.” – Anne Applebaum
În toamna anului 1961, asasinul KGB-ist Bogdan Stașinski dezerta în Germania de Vest. După ce a dezvăluit agenților CIA secretele pe care le deținea, Stașinski a fost judecat în ceea ce avea să fie cel mai mediatizat caz de asasinat din întregul Război Rece. Publicitatea iscată în jurul cazului Stașinski a determinat KGB-ul să își schimbe modul de operare în străinătate și a contribuit la sfârșitul carierei lui Aleksandr Șelepin, unul dintre cei mai ambițioși și periculoși conducători sovietici. Mai multe…
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro