luni, decembrie 2, 2024

“Mort, Navalnîi poate fi chiar mai periculos pentru Putin”, interviu cu  istoricul Armand Goșu

Contributors.ro: Moartea lui Aleksei Navalnîi, petrecută la 16 februarie, într-o închisoare de la Cercul Polar a stârnit reacții dure împotriva lui Vladimir Putin în Occident. Atât soția lui Aleksei, Iulia, colaboratorii săi, dar și presa rusă liberă din exil, comentatorii și analiștii ruși și străini, vorbesc de asasinarea lui Navalnîi și de faptul că Putin s-ar afla în spatele acesteia. Putin l-a ucis pe Navalnîi?

Armand Goșu: Evident că nu Putin personal, nu s-a dus în celulă să-l omoare cu mâna lui. Dar, responsabil pentru soarta lui Navalnîi este Putin însuși. Aleksei Navalnîi a fost principalul adversar politic al lui Putin. Atitudinea lui Putin însuși, faptul că nu-i menționa niciodată numele, ca și cum asta făcea ca el să nu existe, parcă într-un exercițiu de șamanism siberian, confirmă faptul că s-a temut de forța lui Navalnîi și l-a perceput drept cel mai periculos adversar.

Da, Putin e vinovat de moartea lui Navalnîi. În sistemul penitenciar din Rusia, lucrează oameni cu o anumită mentalitate, cu un nivel intelectual precar, cu un tip de cultură a violenței. Acei oameni nu iau nici o decizie cu capul lor. Faptul că Navalnîi a fost pedepsit de 27 de ori cu carcera nu e o decizie a gardienilor, acest lucru a fost hotărât la nivelul administrației prezidențiale, poate nu de către șeful acestuia, dar cu siguranță de unul dintre adjuncții de acolo. Că din cei trei ani petrecuți în închisoare, mai mult de 300 de zile s-a aflat la izolator, asta s-a aprobat la fel de sus în ierarhia de la Kremlin.

Contributors.ro: Moartea lui în acest moment să fi fost o întâmplare? E posibil? Putea să moară acum trei luni sau peste un an. S-a scris încă din toamna 2020 despre faptul că după otrăvirea cu noviciok avea organismul slăbit, era predispus la anumite crize, convulsii, care puteau să ducă la un stop cardio-respirator și moarte – pe când Navalnîi era la tratament la Berlin. Apoi au apărut acele detalii în presa rusă, dvs mi-ați vorbit despre ele, cu urme de vânătăi pe corpul lui Navalnîi. Sau, să luăm în considerare primul comunicat al penitenciarului, în care se spune că după plimbarea de la prânz a căzut inconștient și a murit, cauza fiind un cheag de sânge? Ce parere aveti despre aceste informații?

Armand Goșu: Faptul că boții, adică roboții, folosiți de instituțiile rusești pentru a răspândi dezinformarea pe rețelele sociale, insistă încă de la primele ore pe două narative, mi se pare extrem de important în analiza pe care o facem și confirmă faptul că asistăm la o operațiune clasică de manipulare și propagandă, într-un registru al serviciilor secrete rusești. Potrivit primei teorii promovate, uciderea lui Navalnîi nu-i folosește lui Putin, din contră i-ar dăuna, deci ar fi pusă la cale de serviciile secrete americane care vor să răscoale populația împotriva conducătorului ei. Aici sunt mai multe variante, însă domină cea cu CIA care a penetrat penitenciarul de la Cercul Polar și l-a ucis pe Navalnîi ca să destabilizeze Rusia. Din acest trunchi mai crește și varianta barocă promovată de propagandiștii ruși Soloviov și Simonian, în care “anglo-saxonii” l-ar fi ucis pe Navalnîi ca să acopere impactul pe care l-a avut în Occident interviul lui Putin cu Tucker Carslon. Al doilea scenariu promovat de boții monitorizați de analiști occidentali, insistă pe condițiile meteo, pe gerul cumplit de acolo, pe faptul că viața în coloniile penitenciare din Rusia este dură, pe faptul că Navalnîi era slăbit după atâta carceră, deci moartea lui era pe undeva normală, mai devreme sau mai târziu oricum ar fi murit. Că dacă ești trimis la cercul polar și mai stai și în izolator ești condamnat la moarte, dar nu s-a stabilit data și felul execuției. Această teorie se adresează unui public mai educat, care poate analiza diverse detalii și trage concluzii nuanțate. Însă, ca prin minune, această teorie îl scoate pe Putin din ecuație și-l scutește de orice responsabilitate pentru soarta lui Navalnîi.

Sunt și alte teorii care mai circulă prin Rusia. Una dintre ele explică decizia de a-l lichida pe Navalnîi prin faptul că ar fi avansat negocierile ruso-americano-germane pentru schimbarea lui Navalnîi contra agentul FSB Vadim Krasikov, cel care l-a ucis în centrul Berlinului pe un fost comandant cecen și care este condamnat în Germania la închisoare pe viață. Însă, siloviki aveau de reglat conturile lor cu el, pentru că Navalnîi a umilit FSB atunci când a obținut mărturia telefonică detaliată a întregii operațiuni chiar de la unul dintre ofițerii care se ocupaseră de otrăvirea lui la Tomsk. Ofițerul respectiv a dispărut, poate că a fost lichidat. Atunci, Navalnîi a dezvăluit nu doar natura criminală a regimului, ci a și ridiculizat cel mai mare serviciu secret din Rusia. De aceea se spune că ordinul de lichidare ar fi venit din partea facțiunii siloviki. Al treilea scenariu discutat în media rusă din diaspora în primele ore după anunțarea morții lui Navalnîi este cel al unui complot al serviciile secrete rusești care pregătesc înlăturarea lui Putin. Un complot după modelul Ceaușescu-decembrie ’89, moment tot mai insistent menționat în comentariile ziariștilor și experților ruși.

Dar să mă întorc la întrebarea inițială. Cred că Dvs plecați de la informația din Novaia gazeta Evropa, care citează o sursă ce spune că trupul lui Navalnîi ar fi la morga spitalului regional din Salehard, centrul regional din regiunea autonomă Iamalo-Nenets, unde se află penitenciarul și că ar fi fost văzute vânătăi și pete pe piele care ar fi obișnuite în cazul convulsiilor puternice (acestea se pot întâmpla ca rezultat al noviciok) sau când medicii apasă cutia toracică încercând să resurciteze un muribund, ceea ce anunțase comunicatul penitenciarului care a spus că a venit o echipă de prim ajutor care însă nu l-a mai putut salva pe Navalnîi. Aceste detalii au fost preluate de multă lume. Însă, pentru o analiză serioasă, aștept confirmarea acestor informații dintr-o altă, a doua, sursă.

Liudmila, mama lui Aleksei Navalnîi, se adresează lui Puțin cerând trupul fiului său pe care vrea să-l înmormânteze

Că moartea lui n-a fost o întâmplare, ci a fost rezultatul unei operațiuni a serviciilor secrete este sugerat de faptul că o echipă specială formată din ofițeri ai unor unități operative a serviciului penitenciarelor și a FSB au venit pe 14 februarie, deci miercuri, să reconfigureze funcționarea echipamentelor de supraveghere secrete audio și video. Sunt indicii că echipamentele audio-video, inclusiv cele secrete și neclasificate din camera lui Navalnîi au fost deconectate și demontate. Iar echipamentele audio ce se aflau asupra condamnaților au fost ridicate. Cel mai probabil moartea lui Navalnîi a survenit în joi 15 februarie. Deci, după ședința de la procesul de unde a provenit ultima înregistrare video cu el, în care o ridiculiza pe judecătoare. Sunt câteva detalii importante, din mai multe surse. Anume că joi după amiază deținuții au fost trimiși la barăci, și închiși acolo. Au fost amenințați că o echipă de inspectori va face o percheziție la sânge vineri dimineața, li s-a confiscat telefoanele, li s-a cotrobăit prin lucruri. Ei au simțit că s-a întâmplat ceva important, dar nu știau ce. Apoi, în curtea închisorii au intrat și alte mașini, tot în ziua de joi; au fost prezente persoane din afară. Deci, putem presupune că inima lui a încetat să bată cel târziu joi după amiază, adică cu 18-20 ore înainte ca serviciul penitenciar să-i anunțe moartea.

Cum a murit exact poate nu vom afla poate niciodată. A fost schingiuit, umilit, electroșocuri… cum și cine l-a omorât, i s-a făcut rău din cauza gerului și l-au lăsat să moară… sunt întrebări serioase care merită menționate. Nu știu dacă vom afla toate detaliile despre moartea lui Navalnîi. Dar cred că ce este important cunoaștem deja.

Salvarea a venit la cel puțin 16 ore, dar probabil mai mult, după moartea lui. Gardienii sunt obligați de regulamente să cheme salvarea. Iar medicii sunt obligați să încerce timp de 30 minute să resusciteze mortul. Adesea se întâmplă ca medicii să încerce să resusciteze cadavrele unor oameni care au murit de 8 sau chiar 10 ore. Doar pentru că așa cere regulamentul. În sistemul penitenciar, ca și în toate instituțiile militarizate din Rusia, importante sunt hârtiile. Ofițerii de la penitenciare, ca mai toți funcționații din administrație, inclusiv profesorii din universități, se acoperă cu tone de hârtie, cu regulamente, de protocoale, de procese verbale etc.

Contributors: Deci, și dvs susțineți că Navalnîi a fost omorât. Iar Iulia Navalnaia, luni 19 februarie, a declarat într-un discurs impresionant că cei care l-au ucis pe Aleksei vor fi găsiți iar fotografiile lor vor fi făcute publice. Fundația lui Navalnîi care a publicat anchete despre corupția din Rusia se pregătește să ancheteze acum asasinarea fondatorului ei. Deci sunt șanse să aflăm ce s-a petrecut în închisoare în noaptea de 15 spre 16 februarie. Asta pare să fie miza în viitorul apropiat, ancheta despre uciderea lui Navalnîi?

Armand Goșu: Sigur că vor încerca să afle mai multe, deci o anchetă cu mijloace jurnalistice va fi realizată, fără îndoială. Eu cred că vom afla destul de multe detalii, iar de asta se teme cel mai tare Kremlinul acum. Amintiți-vă de ancheta făcută, în care Navalnîi de la Berlin unde se recupera după noviciok l-a intervievat telefonic pe cel care a mers la Tomsk să-l otrăvească. Știm excepțional de multe detalii despre crimele regimului Putin grație anchetelor lui Navalnîi, sunt convins că vom afla foarte multe lucruri interesante.

Echipele venite de la Moscova în penitenciar au ca misiune să împiedice scurgerea de informații. Din ce vedem, n-au reușit. Ivan Jdanov, actualul director al Fundației anti-corupție, și colegii săi, au cerut pe rețelele sociale ajutorul celor care dețin informații. Sunt convins că vor primi multe informații, le vor verifica atent, iar echipa de investigație va reconstitui pe ore și zile tot ce s-a întâmplat în penitenciar. Orice detaliu și orice probă ar prezenta, Kremlinul va nega, ține de ADN-ul putinismului să nege, să mintă, să manipuleze.

Însă altceva mi se pare acum important, anume mitologizarea figurii lui Navalnîi. Uciderea lui Aleksei Navalnîi devine o crimă ritualică, care poate fi interpretată într-o paradigmă christică. Aleksei se sacrifică voluntar ca să întărească adevărul mesajului. El crează o credință, un cult religios pentru cauza respectivă. Nu știu ce impact va avea în societatea rusă. Consecințele sunt greu de descifrat, pe zile, săptămâni, luni, ani, decenii. Raportarea la moarte este diferită în Rusia. În societățile occidentalizare secularizate, cum este și a noastră, ne-am tocit organul și nu mai înțelegem fenomenul religios. Aici ar trebui întrebați oamenii competenți, Teodor Baconschi poate să vină cu o perspectivă de antropologie religioasă, Mirel Bănică, cu o grilă de sociologia fenomenului religios, Bogdan Tătaru-Cazaban, dinspre filosofia religiei. Ei posedă instrumente pe care eu nu le am. E o discuție care nu se poartă nici în Rusia, nici în altă parte. Și e păcat.

Încă ceva important. Dispariția trupului lui Navalnîi este devastatoare ca mesaj. Mama sa care a ajuns sâmbătă, 17 februarie, la penitenciar și acolo nu era trupul, amintește de Maria Magdalena care n-a mai găsit trupul lui Isus, iar asta e o imagine foarte puternică. Cererile adresate lui Putin de mama lui Aleksei și de soția sa, pentru a li se da trupul spre a fi înmormântat cu siguranță vor impresiona și vor contribui la mitologizarea lui Aleksei Navalnîi. Presa din exil, chiar dacă audiența ei în Rusia este limitată, o să spargă zidul tăcerii cu aceste titluri: Ce face Kremlinul cu trupul lui Navalnîi? Când va fi dat familiei trupul lui Navalnîi? Mai toate titlurile știrilor și articolelor din ultimele zile conțin cuvântul telo, trup. Aleksei Navalnîi după moarte poate deveni chiar mai periculos pentru Kremlin.

Mama lui Aleksei Navalnîi, împreună cu avocatul, în căutarea trupului fiului său ucis în închisoare

Contributors: Iulia, soția lui Aleksei Navalnîi, a anunțat luni, 19 februarie, că va continua lupta. Deci, locul rămas gol de moartea lui Aleksei Navalnîi a fost imediat ocupat de Iulia, soția sa. Ce șanse are ca să se impună ca lider al opoziției ruse?

Armand Goșu: Nu știu, e prea devreme să fac afirmații pe tema asta. Mi s-a părut încă din momentul anunțării morții lui Navalnîi, când Iulia era la Munchen, unde a ținut un discurs chiar la deschiderea Conferinței pentru Securitate, înaintea vice-președintei SUA, că și-a intrat în rolul de lider politic și a preluat moștenirea soțului său. Apoi a fost înregistrarea video de luni, absolut impresionantă, bine ales cuvintele, impecabilă ținuta, în care și-a asumat oficial noul rol. Iar tot luni, la Consiliul Afacerilor Generale de la Bruxelles, unde se întâlnesc miniștrii de Externe ai țărilor membre, Iulia a fost invitată, a stat lângă Josep Borrell și a ținut un discurs foarte bun. Dar examenul cel mai greu va fi în fața rușilor, pe care nu știu dacă are forța și carisma lui Aleksei ca să-i mobilizeze. Nu uitați că Navalnîi a fost un politician atipic. A fost mai mult un activist civic, un militant anti-corupție, decât un politician. Asta pentru că în Rusia nu puteai să faci politică adevărată. El a reușit să facă politică și a încercat să re-politizeze o țară care fusese de-politizată. A avut și el limitele lui, pe care Iulia le poate depăși, în sensul că trebuie să nu moștenească aversiunea față de coalițiile cu alte forțe de opoziție și să devină – cât mai repede – o alternativă politică la Putin. Îi va fi foarte, foarte greu. Aleksei și-a construit profilul public în 20 de ani, Iulia nu are la dispoziție nici jumătate din acest timp.

Contributors: S-a spus despre Navalnîi că este destul de controversat.

Armand Goșu: O mare parte din păcatele lui sunt inventate de propaganda rusească și înghițite pe nemestecate de oameni care nu se pricep la Rusia, dar au păreri ferme pe care vor să le împărtășească cu noi. Nu mai pun la socoteală faptul că ucrainenii, de la media până la politicieni, i-au făcut jocul lui Putin, ostilizând și opoziția din Rusia, de la care aștepta nerealist să stea la colț pe coji de nucă repetând “Krîm ne naș” (Crimeea nu e a noastră). Faptul că ucrainenii n-au reușit să construiască relații bune nici cu opoziția din Belarus, nici cu cea din Rusia, deși erau vital interesați în capacitarea celor două forțe de opoziție pentru șubrezirea regimurilor din cele două țări, spune ceva despre limitele lor de înțelegere și acțiune. În ce privește Rusia, Ucraina ar trebui să joace un rol important, poate cel mai important, de model demn de urmat de milioane de oameni, devenind o poveste de succes a reformei, dezvoltării și integrării occidentale în procesul de democratizarea Rusiei.

Contributors: Să ne întoarcem la Navalnîi, de ce a fost omorât acum? Momentul este prost ales, pentru că sunt alegerile prezidențiale de la mijlocul lunii martie.

Armand Goșu: Dacă nu este o întâmplare că a murit tocmai acum, cu o lună înaintea așa numitelor alegeri, și probabil că nu este, cred că degradarea situației politice interne ar putea fi explicația. În ultimele săptămâni, în contextul strângerii semnăturilor pentru candidați, a fost vizibil un fenomen care a îngrijorat puterea. E vorba de cererea socială pentru candidați care se manifestă împotriva războiului cu Ucraina. Repet, candidați anti-război, nu anti-Putin, nu alternativă la Putin, ci candidați care promit oprirea războiului.

Contributors: Spuneați cu altă ocazie că rolul acestor alegeri trucate este să-l legitimeze pe Putin? Mai are același obiectiv Kremlinul? Sau pentru Putin mecanismul de legitimare s-a schimbat odată cu schimbarea naturii regimului?

Armand Goșu: Mă gândesc mult la asta, încă n-am răspuns. Mi s-a părut că Putin se legitimează acum prin forță, prin teroare. Atunci, de ce alegerile acestea fake? Poate pentru că suntem într-o perioadă de tranziție. Aceste alegeri mai amintesc cumva de regimul autoritar electoral, chiar așa degradat după 2012, în care nu mai mimează competiția, nici micile șanse pentru o alternativă politică. Atunci, de ce? Pentru că nu e încă pregătit sistemul administrativ și nici populația pentru noul regim politic, adică dictatură și teroare. Însă, războiul îl obligă să acționeze în mare viteză, arzând etapele. Are prea mari urgențe, ce țin de natura unui regim totalitar, adică să obțină 80% în alegeri, ca să demonstreze că națiunea e unită în jurul liderului pentru a continua războiul, dar are nevoie de legitimitatea pe care doar un exercițiu electoral o poate asigura, pentru a mobiliza populația la război. Dacă falsificarea rezultatului alegerilor devine evidentă pentru omul simplu, pentru omul de rând, atunci Putin ar putea să aibă probleme. În momentul în care va încerca să mobilizeze, atunci populația ar putea respinge asta invocând lipsa de legitimitate a lui Putin, pe motiv că a fraudat alegerile.

Contributors: Și unde se vor duce voturile celor care doresc oprirea războiului? Sau nu despre voturi e vorba aici?

Armand Goșu: Nu au unde să se ducă. La început o ziaristă de provincie, Ekaterina Dunțova a promovat mesajul anti-război. Comisia Electorală Centrală a respins înscrierea ei în cursa pre-electorală, în care urma să strângă semnături pentru a-și promova candidatura. În Rusia e un sistem complicat, partidele parlamentare n-au nevoie de semnături, cele din afara parlamentului au nevoie de 100.000 iar candidații independenți au nevoie de 300.000 semnături. De pildă, Putin s-a înscris ca independent în cursă, și a depus 3 milioane de semnături. Nu există nici măcar o fotografie care să indice interesul populației pentru a susține candidatura lui Putin, în care să vezi o masă cu o listă și o coadă de 2-3 persoane, nimic, absolut nimic. După ce Dunțova n-a fost lăsată să strângă semnături, a anunțat că-l susține pe Boris Nadejdin, care a preluat  o parte din programul ei pacifist. Și mulți dintre voluntarii care lucraseră în trecut cu Dunțova. Inițial n-a existat nici un interes pentru Nadejdin, nu strângea nici bani și intenția sa de a candida nu părea să intereseze pe cineva. Analiștii și presa din exil i-au lipit repede eticheta de “iepure al Kremlinului”, pentru că în trecut a colaborat politic, în Uniunea Forțelor de Dreapta, înființată în 1999, cu actualul adjunct la șefului administrație prezidențiale, Serghei Kirienko. Abia neînregistrarea Ekaterinei Dunțova a generat cozi de zeci și sute de metri, mai ales compuse din tineri, în marile orașe, dar și în diaspora, unde zeci de minute sau chiar ore întregi trebuia să aștepți pentru a putea semna în favoarea candidaturii. Nadejdin a strâns peste 150.000, dar a depus după o verificare primară doar 105.000. Așa cum majoritatea comentatorilor au afirmat, candidatura lui Nadejdin n-a fost înregistrată. Era prea riscant pentru Putin. Nu pentru că Nadejdin putea câștiga alegerile, dar îi putea strica planul de a arată întregii luni o Rusie strâns unită în jurul conducătorului său care sprijină războiul. V-am spus mai devreme de cele peste 80% pe care vrea Putin să le treacă în palmares. Nu mă întrebați de unde obsesia asta cu 80, poate de la Lukașenko, dictatorul din Belarus, el “câștigă” mereu cu 80%.

Acum, nu mai au unde să se ducă voturile anti-război, pentru că în cursă au rămas doar 4 candidați. Putin care candidează independent. Nikolai Haritonov, din partea comuniștilor, la 75 de ani, ne-votabil chiar și pentru electoratul comunist. Și noua stea Leonid Sluțki, dar nu fotbalistul ci noul Jirinovski, personaj la fel de amuzant pe cât este de controversat, cunoscut mai mult pentru că hărțuiește ziariste, decât pentru activitatea politică. El i-a succedat lui Jirinovksi, preluând conducera Partidului Libera-Democrat, după moartea liderului naționalist. Întrebați de ziariști dacă vor câștiga alegerile, atât Haritonov cât și Sluțki au răspuns: “Doamne ferește”. Ei vor obține unde în jur de 4-5% fiecare, deși inițial Kremlinul părea decis să-l proptească pe doi, după Putin, pe Sluțki. Ultimul candidat este un necunoscut, Veaceslav Davankov, din partea partidului Novîe liudi (Oamenii noi). Au existat mai multe presiuni pe Nadejdnin să îndemne pe cei care intenționau să voteze, să se orienteze pe Davankov. Însă, deși tânăr, doar 39 de ani, este de ne-votat. Înainte să intre în parlament a lucrat pentru Kremlin, conducând principalul operator de acordare a granturilor, iar președintele consiliului acestei organizații era însuși Putin. Cariera și profilul său, chiar și felul în care arată, indică faptul că este o creație a serviciilor secrete rusești.

Contributors: De ce e de nevotat?

Armand Goșu: Davankov a ajuns în Dumă în 2021, fiind ales vicepreședinte. Acolo a votat toată legislația represivă propusă de putere. S-a încercat în ultimele săptămâni creionarea unui portret de liberal. Unele case de sondare îl anunță pe locul doi, cu 5%, ceea ce e puțin probabil. Ziarul “Kommersant” a anunțat că Nadejdin poartă negocieri cu Novîe liudi pentru o alianță la localele din toamnă, iar la schimb l-ar susține pe Dovankov la prezidențiale. Principalii lideri ai opoziției aflați în diaspora, Hodorkovski, Kaț, analiști influenți Șhulman, Belkovski au evitat să se pronunțe atunci când nu au fost împotrivă. Doar Leonid Volkov a fost categoric în a respinge orice susținere pentru Dovankov, pe motiv că e krîmnașist (adică susține anexarea Crimeii de către Rusia).

Contributors: Și cum se va manifesta opoziția, nu ratează ea o extraodinară ocazie de a-și face simțită prezență?

Armand Goșu: Opoziția a adoptat deja protestul propus de Navalnîi încă din închisoare. Acțiunea se numește “Protestul de la amiază”, a fost inițial propusă de un deputat local de la Petersburg, Maksim Reznik, prieten cu Aleksei. Deci, opoziția invită pe cetățeni să iasă din casă să voteze, la ora 12.00, în ultima zi de vot, duminică 17 martie, și să aglomereze secțiile de votare. Nu se știe care va fi efectul exact. Însă, eu mă aștept ca lumea să se mobilizeze, și mai ales sub emoția asasinării lui Navalnîi să participe în număr cât mai mare, inundând piețele marilor orașe. Doar fotografiile cu aceste mulțimi și pun sub semnul întrebării legitimitatea lui Putin și pun în lumină falsificarea rezultatului. (Lucian Popescu)

Interviu realizat în 19-20 februarie 2024

Distribuie acest articol

45 COMENTARII

  1. Ma intreb de unde supozitia asta ca mort Navalnyi ar putea fi chiar mai periculos pentru Putin? Nici viu nu era vreun pericol si cu atit mai putin mort. O rasturnare a regimului nu poate avea loc decit printr-o lovitura de stat sustinuta de armata si, preferabil, de serviciile de securitate si asta nu se va intimpla decit daca armata rusa va pierde din teritoriile ocupate. Atunci poate ca va exista un nucleu care va dori sa scape de Putin, si daca acesta nu-i va elimina pe conspiratori inainte, poate ca acestia vor avea succes.
    In conditiile in care poporul rus e tinut intr-o represiune doar ceva mai blinda decit a poporului nord-coreean si orice manifestatie (de fapt cu participare limitata, nu cu sute de mii de oameni) se lasa cu arestari masive, acesta nu are sansa de a amorsa o revolutie (asa cum s-a intimplat in Romania).
    Singura sansa a occidentului de a scapa de Putin (cred ca e posibil de negociat o pace satisfacatoare cu oricare urmas al lui) e de a ajuta Ucraina sa-si recapete cel putin o parte din teritorii.

  2. Un documentar si dialog interesant ca idei si abordare. Dar daca privim toata istoria F. Ruse de la instaurarea regimului sovietic din 1917 si pana astazi lupta dizidentilor a fost una care a avut sute si mii de victime dar care nu a dus la nicio schimbare si deschidere democratica. Pana nu se va uni in actiune comuna, populatia in majoritate, armata si securitatea, lucrurile vor ramane la fel.

      • Corecta atentionarea. Probabil ca Durak nu stie ca „people who live in glass houses should not throw stones”. Si nici ca, uneori – mai ales cind ai o ditamai musca pe caciula, tacerea chiar e de aur.

    • Sucker Castron a primit bani pentru acel ,,interviu” scris inainte…se vorbea de peste 660000 de dolari, primiti pentru a merge in salbaticia rusesca….Era de asteptat sa fie ridiculizat, fiindca regia facuta de rusi, a fost catastrofala…Cica acel interviu era menit sa arunce SUA in aer….!!!

      • gigimargot & miki: imi amintiti de copiii care, dupa ce luau cite un pumn zdravan de la vecinii de bloc mai musculosi, tipau vitejeste (in timp ce fugeau mincind pamintul): „nu ma doare, nu ma doare, c-am mincat fasole tare!!!”

        Tucker Carlson spune că Boris Johnson i-a cerut un milion de dolari pentru un interviu despre Ucraina. Hahaha!!!

        Tucker: „Boris Johnson calls me a tool of the Kremlin or something. So I put in a request for an interview with Boris Johnson. Finally one of his advisors gets back to me and says he will talk to you but it’s going to cost you a million dollars. He wants a million dollars.”

        Mai in amanunt, aici:
        https://www.thewrap.com/tucker-carlson-boris-johnson-million-dollars-interview-vladimir-putin/

        • Si vi se pare credibil Tucker Carlson ? Ce daca spune el ca Boris Johnson i-a cerut bani pentru interviu ? Ce dovezi a adus ?

          Carlson manipula mai finut si mai inteligent cand lucra la Fox News. Interviul cu Putin, atat de asteptat, a fost un mare fâs ! Intr-adevar, o regie proasta rău …

          Tucker Carlson … o curva pe bani !

      • Toate interviurile luate Sefilor de Stat
        , ambasadorilor, Papei, sunt regizate.
        Unde, cine si cand vorbea despre „atenția” financiara primita de jurnalist?
        De ce 660 si nu 666?
        Personal, nu cred ca s-ar compromite cu o astfel de gainarie.
        Faptul ca a fost invitat la Balşoi si s-a intalnit cu personalitati culturale din categoria Mihalkov a fost suficient de onorant .
        Numai ziaristii romani plimbati prin tari exotice accepta drept suveniruri ceasuri de aur .

        • Sigur ca nu exista dovezi nici ca Tucker Carlson a luat bani (probabil si-a platit singur avionul, hotelul, a facut interviul complet dezinteresat) si sunt convins ca nu s-ar fi pretat la asa o “gainarie” ! De fapt jigniti termenul de “gainar” ! Tucker Carlson este o prostituata cinstita, pe fata !

          A fost invitat la Balshoi si s-a vazut cu Mihalkov (pacat de talentul lui de cineast) … Chiar ca m-ati convins ! Tucker Carlson este astfel in mod indubitabil validat ca un jurnalist onest si impartial !

          Domnule Clement ! Din pacate, astazi rubla a scazut un pic … 1 euro = 100,29 ruble

          • Bancul pe vremuri la radio Erevan continea nu numai vizita la Bolshoi ci si vizita la mausoleul lui Lenin.
            Doritorul se duce si mituieste un militian care ii spune „Vreti sa mergeti inauntru sau vi-l scoatem afara sa il vedeti?”
            :))

    • Media din SUA este 95% de stanga, de unde si haosul, razboaiele si wokismul nebun! Poti sa afli „adevarul” acelei media uitandu-te la antena 3 cnn si sa dormi linistit ca ti-ai hranit corect mintea! Hahah!

  3. Pt a provoca moartea detinutilor din Siberia e suficient sa fie lasati in hipotermie. Iar pentru resuscitarea cardiorespiratorie a unui pacient in hipotermie protocolul este altul; e ridicol sa spui ca medicii au resuscitat 30 de minute! Sa le fi scapat asta celor care au dat comunicatul oficial?! Iar daca erau deja instalate semnele mortii clinice( rigiditate, lividitati cadaverice) sa spui ca au incercat 30 de minute resuscitare e grotesc! Profanare de cadavre!

    • Bravo Gilda ! Asa zisele vânătăi de pe corp nu sunt probabil altceva decat lividitatile care apar in primele ore dupa deces la orice persoana, indiferent de felul in care a murit.

      Ce s-a intamplat acolo, nu cred ca vom sti vreodata. A fost ucis in sensul propriu al cuvantului ? Probabil ca nu, probabil a fost “ajutat” sa moara, asa cum au fost “ajutati” miile de detinuti politici de la Canal, Sighet, Pitesti …

  4. mda, Cracanel si-a creat un martir, care poate coagula nemultumirile populare; lectie de initiere in politica, dar duracul e durac….

  5. Rămân la părerea că Occidentul nu înțelege ce se întâmplă în Rusia. Idem în lumea arabă, asiatică,etc. Anarhismul rus a existat întotdeauna, idem terorismul islamic, etc. A-i analiza pe ruși, islamici, africani, asiatici, etc este o eroare de analiză. În definitiv, Navalnii era contra regimului Putin, nu avea de gând să implementeze un regim democratic în Rusia.
    De ce a fost omorât? Fiindcă, în psihologia totalitară, așa trebuia. Impunerea fricii este rațiunea oricărui regim totalitar, altfel regimul nu poate exista. Asta nu înțelege Occidentul.
    Moartea lui Navalnii nu va avea niciun efect imediat. În cazul Rusiei, nu acțiunile unor grupuri mici pot schimba regimul. Trebuie o acțiune din centrul puterii(siloviki) și nici atunci nu se poate ști ce se pune în loc. Experiențele Gorbaciov+Elțin au arătat că sistemul rus nu se poate reforma ușor.
    Pe mine mă deranjează bâjbâiala Occidentului care parcă a rămas perplex.
    Soluția? Rusia trebuie lăsată în pace, ea merge singură spre autodistrugere.

    • Da, doar ca silovikii, daca vor dori sa-l rastoarne pe Putin, se vor imparti si ei in doua tabere la acel moment: una care va dori sa mentina la putere un regim autoritar care sa continue destabilizarea occidentului, iar alta anti-Putin si regimul lui. Din confruntarea asta nu se stie ce ar putea iesi. Probabil ca va castiga tabara care va fi sustinuta de armata, insa acest lucru poate activa doctrina nucleara rusa, care sa considere ca Rusia este sub un atac (atac „occidental” inchipuit, de exemplu) al CIA-ului, SRI-ului, MI-6 sau ce naibii vor mai inventa si sa lanseze o „nuca” F-F („nuke”). Fuziune-fisiune sau invers. Nici nu mai conteaza procesele fizice. De aceea, cred ca orice, dar orice miscare impotriva lui Putin trebuie calculata si gandita de 1 milion de ori, altfel Occidentul o va da iar in bara, la fel cum a facut-o in Afganistan, Irak , Orientul Mijlociu.

  6. Ne îmbătăm cu apă rece. Navalnâi nu mai constituia un pericol real încă de când a fost capturat și, odată mort, a dispărut și pericolul teoretic pe care să zicem că l-ar mai fi constituit la adresa lui putin.
    Faptul că putin își permite astfel de acțiuni nu este decât rodul ultimelor decenii de inacțiune a vestului, rodul politicilor tâmpite de integrare a rusiei într-o lume normală ignorând prostește și complet ura viscerală fățișă a rusiei față de orice valori vestice. Cu rusia nu va trebui tratat vreodată ca și cu un partener cinstit și de bună credință, este cea mai mare greșeală și ea se va întoarce împotriva celui care o face – vedeți acum atitudinea rusiei la adresa vestului. Singurul argument pe care rusia îl înțelege este cel al forței brute, negocierea cu rușii se face cu ciomagul în mână.

  7. Eu aș dori să știu cu cine votează clasa mijlocie din Rusia, indiferent dacă este sau nu împotriva războiului din Ucriana, dacă este pro-cocidentală sau are rezerve față de Occident. Am citit că în marile orașe, unde ar fi acea clasă mijlocie, nu prea se votează cu Putin. Și mi se pare că Navalnîi, în ultimul timp, nu prea era în grațiile clasei mijlocii.

    • Tema principală a poporului rus și a regimului Putin este Rusia vs Occident. În această paradigmă intră și războiul din Ucraina, și Ultimatumul contra Occidentului, și amenințarea cu războiul atomic. Statul și poporul rus au declarat război Occidentului și se comportă ca atare. Numai că Occidentul nu este vinovat de prăbușirea „lagărului socialist” și nici de prăbușirea URSS, dar Rusia crede asta. De aceea agresivitatea Rusiei este un pericol pentru întreaga Lume.

  8. Intr-o societate nedemocratica si inchisa cum e cea rusa, era imposibil ca Navalnai sa aiba vreo tractiune majora. Suporterii sai sunt de regula oameni educati din marile orase, mai tineri, care au viziuni pro-occidentale, si care nu sunt mai mult de 10-20% dintre votantii din Rusia. Sansele unei democratizari din interior a rusiei sunt practic zero. Candidatii care au ramas pt alegerile prezidentiale sunt doar „iepuri” fara nicio sansa reala, care sunt lasati sa candideze doar ca sa dea impresia lumii externe ca in rusia au loc alegeri libere si ca Putina ar fi ales de popor. Ceea ce se va si intampla, fiindca marea majoritate a rusilor sunt spalati pe creier de decenii de propaganda.
    Narativul „cetatii asediate” prinde bine in rusia, si multi privesc cu nostalgie perioada comunista. Mai vine si un dobitoc ca tucker carlson care lauda statia de metrou din rusia si ordinea adusa de putin, si da apa la moara altor autocrati precum Trump.
    IN timpul asta vestul sta degeaba si fluiera ipocrit a paguba, in loc sa ajute concret Ucraina…

    • Era suficient sa sugereze sa fie izolat dar conditii decente, mancare putina dar ok, program restrictionat total la internet si alte mijloace de comunicare, practic un fel de spital de psihiatrie. Si ar fi trait inca multi multi ani….daaar Putin stie ca are 70 de ani asadar cati mai are la conducere? 5? 7 ? 10?! cine ar fi fost bun de pus in locul lui? Navalnai numai bun de manipulat de un intreg aparat de siloviki

  9. In valtoarea evenimentelor din decembrie ’89 un jurnalist s-a impedicat de balustrada terasei unui hotel din Timisoara si presa a tacut, un alt jurnalist s-a impiedicat de o şina de tren si intamplarea a fost consemnata ca „fapt divers” , un tanar expert bancar a murit subit si autoritatile au interzis practicarea autopsiei.
    Lista disidentilor romani este lunga si nu ii cuprinde doar pe Doina Cornea, ID Sarbu, Gheorghe Ursu, Liviu Cornel Babeş, Horia Caciulescu . Faptul ca politicienii pretins patrioti tac este de inteles cand ajung la putere si aspira chiar la functia de Presedinte dar tacerea jurnalistilor este dezonoranta.
    Foarte posibil ca si in cazul navalnicului ( navaljati-slava veche) dizident rus adevarul sa nu iasa la lumina foarte curand cu toate ca in jurul sau se mobilizeaza personalitati si entitati vizibile si invizibile.
    La categoria ” vizibile” intra junele realizator israeliano-canadian Daniel Roher oscarizat in martie 2023 la NY pentru documentarul „Navalny” produs pentru CNN, in care Iulia Navalnya
    ” sparge ecranul” cu talentul si charisma sa .
    Ceea ce se poate observa cu ochiul liber, adica fara lentile de contact , este faptul ca soția si fiica eroului sunt lansate deja in batalia electorala care se va da dupa expirarea mandatului pe care Putin il va castiga, corect sau fraudulos, in toamna.

    • Hmm ! Horia Caciulescu disident !!?!?! Serios ?

      “sotia si fiica eroului lansate deja in batalia electorala” ? Poate ca da ! Poate ca nu ! Viitorul ne va spune !

      Dar … numai Putin are voie sa manipuleze electoral ?

      In fine ! Rubla inca scade … 1 euro= 100,39 ruble

  10. Asa ca o nota usor ironica am putea zice ca viu, mai ales daca era la conducerea Rusiei, era mai periculos intr-o oarecare masura si pentru Putin si decit Putin. De altfel, nu este exclus ca Putin sa fi aflat de oarecari intentii subterane de a-l propulsa ca succesor. In vederea unei iesiri cit mai onorabile – adica prin responsabilizarea unui regim trecut, cu teritoriile Ucrainei in posesie si fara plata daunelor provocate, Navalnii era solutia ideala; Putin insa, nu e pregatit sa moara inca. . Mai ales daca nu e ajutat , cum e practica pe la rusi . Acum Rusia nu va mai putea iesi ieftin deloc din afacerea asta naclaita cu singe ; roata mondiala pe care a pornit-o – cu greu – este solutia cea mai rea pentru toata lumea; inseamna pierderi economice mondiale gigantice urmare a conflictului si punerea economiilor pe repede inainte catre inarmare, in vederea declansarii unui mare razboi. O alta nota ironica este ca jocul dublu al Chinei se va dovedi nefast si pentru China, pe care o avantaja pacea si conlucrarea economica mondiala, nu conflictul. O schimbare de discurs si actiune a Chinei ar fi benefica si pentru ea insasi si pentru toata lumea. Un ajutor militar direct acordat Ucrainei, impreuna cu un ajutor american si unul european , ar dovedi maturitate si ar putea deveni usor reinsanatosirea economiei mondiale. Putinii, Trumpii, Orbanii, Lukasencii si alti pescuitori in ape tulburi – avem si noi personajele noastre nesimtite si malefice – trebuie ingraditi; fara o asanare a vietii in societate, omenirea are toate sansele sa nu supravietuiasca.

  11. Daca vrei sa vezi nepăsare monstruoasă și frică bolnăvicioasă și ai ajuns în tărâmul mujicilor, ai nimerit unde trebuie. Daca seamănă un loc cu iadul, Rusia putinista este. Putin este un criminal fara scrupule. Calea spre puterea absolută a fost pavata cu sute de victime. După moartea lui Navalnii, cadrilul răfuielilor va căpăta un tempo tot mai accelerat. Nici în ceasul al doisprezecelea, nici în pragul morții, criminalul Putin nu va fi în stare să aprecieze gravitatea gesturilor sale criminale. Putin are o sculă care-i ține loc de inteligență: manipularea cu o plăcere sadică. Nu putem să nu recunoaștem faptul ca putinistii, după fiecare linșare răsunătoare, știu să manipuleze masele cu o artă superioara celei pe care au mostenit-o. Or, sistemul criminal de la Kremlin a fost făcut după chipul, asemănarea și „gândirea” diabolica a Dictatorului, nu pentru a ferici societatea abrutizată și abuzată, ci pentru a o reduce la tăcere. Primitivismul lui Herr Putin, ca cel al oricărui dictator malign, îl întoarce în cavernă. N-are importanță că acesta este un buncăr, precum al lui Herr Hitler, ori o rețea de catacombe blindate. Principiul e același, hitlerist: „Să mă urască, dar să se teamă!”. Trebuie sa fim conștienți, și dna Navalnii ar trebui sa fie conștientă de „liniștea de cadavru” in care se afla Rusia gulagovista putinista. Daca mujicii nu se leapădă de Omerta lor răsunătoare, de fascinația morbidă și oribil de neexplicat, pentru crimele Dictatorului, daca nu vor coborî in arena, mujicii vor vedea pretutindeni oameni spânzurați, trași în țeapă, capete cocoțate pe stâlpi, piei sfâșiate purtate ca niște totemuri pe străzi…Astfel, violenta va d veni tot mai realistă. Iar crimele vor fi justificate cu o noua volta demnă de Cartea Ororilor.

  12. Exista OPOZITIE parlamentara in Rusia lui Putin?
    Care, si cand, a fost cea mai mare demonstratie a OPOZITIEI si impotriva a ce s-a demontrat?

  13. Se stie demult ca unii artisti dupa deces devin „genii” iar unii politicieni devin „eroi”. Oare chiar sa nu fi stiut si rusii acest adevar si sa se fi sabotat singuri, creeind si confirmand inca un opozant erou, dupa atatia altii?

  14. In tot cazul, situatiunea l-a iritat intr-asa un hal pe Presedintele dezorientat, confuz, instabil emotional incat l-a tratat pe Putin de ticalos țicnit si nu numai.
    Injuriatul i-a batut obrazul transmitandu-i ca-i ruşinos sa se exprime in acel mod…
    https://www.rtbf.be/article/salopard-cingle-biden-s-emporte-contre-poutine-et-promet-des-sanctions-apres-le-deces-d-alexei-navalny-11333441
    Intamplarea ne obliga sa le solicitam viitorilor candidati romani la cea mai importanta functie in Stat publicarea unui Raport Medical de Sanatate Fizica si Psihica pentru a nu ne afla in situatia de a alege un potential pacient afectat de o patologie cronica sau tarat ereditar.
    Pentru a nu se interpreta, dau cazul poliartritei reumathoide care este genetic legata de o patologie oftalmologica ce poate provoca cecitatea instantanee. Ce te faci cu un Presedinte care din pricina unor suferinte fizice ii sunt alterate atentia, concentrarea, rezistenta fizica, capacitatea de analiza si decizionala?

  15. Părerea mea este că Putin e deja pe făraș. La Kremlin se pregătesc deja pretendenți la tronul țarului. De aceea este Putin periculos, pentru că nu prea mai are nimic de pierdut. Nu-l cred bolnav de cancer sau de vreo altă boală incurabilă: se ascunde prea mult pentru un muribund. Cu uciderea lui Navalnii a vrut să arate vestului că încă poate face ce vrea, iar în Rusia asasinatul reprezintă un act de control si teroare.
    În momentul când războiul se sfârșește, indiferent cum, Putin va fi înlăturat. Dupa ce a terminat treburile murdare, el devine dispensabil. Din acest motiv el va prelungi oricât războiul. Până acum a încercat să cumpere susținerea rușilor, dar acum finanțele sunt direcționate către industria de armament și plata voluntarilor. Populația civilă începe să se revolte și e necesar să o terorizeze. Și să arate astfel cuțitelor lungi că încă nu a rămas fără putere. Dar e chestiune de timp. El poate doar întârzia deznodământul, prelungind războiul și e pregătit să escaladeze oricât. Deciziile pripite sau heirupiste ale vestului il pot determina să o facă intempestiv. Din acest motiv cred că sunt unii occidentali excesiv de precauți.
    Poate greșesc, dar e singura posibilitate pe care o văd la puzzle-ul de informații care îmi survine.

    • Nu am scris nicăieri că moartea sa ar schimba ceva. Nici măcar n-am scris despre vreo moarte (a cui?). Dacă te referi la moartea lui Putin, am scris că “după ce termină treburile murdare, devine dispensabil”. Rezultă clar ca ceea ce face el acum le convine celor ce-i vor urma. Doar că preferă să nu fie ei cei trași la răspundere.

    • Dacă ar fi fost după mine, aș fi livrat demult Taurus. 47% dintre germani ar fi de acord. Cel puțin din acest punct de vedere Scholz este prea precaut și prea secretos. Dar poate are informații clasificate.
      Cert e ca Germania a ajutat Ucraina în mod direct cu 22 miliarde euro și prin UE cu alte 10 miliarde. In total dublu cât Regatul Unit, deși nu are nici pe departe puterea militară a insularilor. Sub acest aspect, opinia exprimată în FOCUS este nu doar eronată, ci complet ruptă de realitate. Germania livrează deja MARS-II, iar până la epuizarea stocurilor de Scalp și Storm Shadow încă este timp pentru reevaluare și răzgândire. Vom vedea!

      • ”Germania a ajutat Ucraina în mod direct cu 22 miliarde euro și prin UE cu alte 10 miliarde. In total dublu cât Regatul Unit,”

        Prețurile la armamentul din Regatul Unit sunt stabilite cu mai mult bun simț, așa se explică diferența. De exemplu, Germania evaluează un tank Leopard 2 pentru export la 13-15 milioane de euro, în timp ce Regatul Unit evaluează un tank Challenger 2 la 4,2 milioane de lire, fiindcă astea au fost costurile de fabricație suportate de contribuabilul britanic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro