joi, iulie 18, 2024

O nobilă minciună și în revista Nature

În 2021 am prezentat cititorilor români conceptul platonician al „nobilei minciuni” (gennaion pseudos) cu o aplicație de caz – Premiul Nobel pentru Fizică din acel an și climatologia. În Republica, Socrate consideră că este lăudabil să minți pentru o cauză merituoasă, obturând adevărul. De exemplu, o nobilă minciună este necesară pentru a justifica moral o societate ideală, stratificată și stabilă, condusă de un rege filosof.

Făcând un salt în timp de peste 2.400 ani, constatăm că nobila minciună socratică nu a dispărut, ci, din contra, s-a sofisticat și diversificat pe măsură ce a infectat și a prins rădăcini în diferite domenii ale vieții de zi cu zi: politică, religie, economie, medicină etc. Încă de la începutul secolului al XX-lea, scriitorul Alexandru Vlahuță avertiza premonitoriu: Minciuna stă cu regele la masă…/Doar asta-i cam de multișor poveste:/De când sunt regi, de când minciună este,/Duc laolaltă cea mai bună casă.

A devenit tot mai evident, cel puțin pentru mine, că o nobilă minciună este astăzi un mecanism de propagare intenționată a unui mit sau neadevăr de către o elită („nobilată” sau nu) în scopul (uneori nedeclarat) menținerii armoniei sociale și/sau pentru a promova o  agendă specifică (corectă politic, egalitaristă, socialistă, „verde” etc.).

Un exemplu neașteptat, dar cu atât mai edificator, îl oferă revista Nature, considerată, alături de Science, o publicație de top în multe domenii științifice.

În 2018, Bedoor K. AlShebli, Talal Rahwan și Wei Lee Woon (toți de la Khalifa University of Science and Technology din Abu Dhabi) au publicat în Nature Communications (factor de impact 14,7) studiul The Preeminence of Ethnic Diversity in Scientific Collaboration”. Utilizând baza de articole științifice Microsoft Academic Graph, autorii au analizat peste 9 milioane de articole și 6 milioane de oameni de știință pentru a studia relația dintre impactul cercetării și cinci categorii de diversitate: etnie, disciplină, sex, afiliere și vârstă academică. Analiza lor a găsit că diversitatea etnică a avut cea mai puternică corelație cu impactul științific. Pentru a izola mai bine efectele diversității etnice, cercetătorii au utilizat modele de referință randomizate și au constatat din nou o legătură clară între diversitate și impact. Una din concluziile studiului a fost următoarea:

Angajatorii ar trebui să se străduiască întotdeauna să încurajeze și să promoveze diversitatea etnică, fie prin recrutarea de candidați care completează compoziția etnică a membrilor existenți, fie prin recrutarea de candidați cu experiență dovedită în colaborarea cu persoane din diverse medii etnice.

În actuala atmosferă academică, dominată de conceptul DEI (Diversity, Equity, Inclusion), lucrarea cercetătorilor din Emiratele Arabe Unite a fost primită laudativ și citată (până la data scrierii acestei contribuții) de 416 ori.

După doi ani, o parte din colectivul anterior (Bedoor K. AlShebly și Talal Rahwan) plus Kinga Makovi au publicat, tot în Nature Communications, studiul The Association between Early Carrer Informal Mentorship in Academic Collaboration and Junior Author Performances. Utilizând aceeași bază de date (Microsoft Academic Graph) și aceeași metodologie statistică, plus rețele de citare a lucrărilor și informații despre autori, AlShebli et al. (2020) au studiat mentoratul în cadrul colaborărilor științifice, în care un cercetător debutant este sprijinit de mai mulți colaboratori seniori, fără ca aceștia să aibă neapărat roluri formale de supraveghere. Au fost identificate 3 milioane de perechi mentor-protégé și s-a folosit un eșantion aleatoriu, pentru a verifica dacă relația lor a implicat o formă de mentorat.

Autorii studiului au găsit că activitatea oamenilor de știință de sex feminin cu mentori de sex feminin este asociată cu un impact științific mai scăzut decât activitatea oamenilor de știință de sex feminin cu mentori de sex masculin. Ei au susținut că această constatare ridică posibilitatea ca mentoratul de gen opus să crească de fapt impactul femeilor care urmează o carieră științifică. Constatările studiului adaugă o nouă perspectivă la dezbaterea socio-politică privind cea mai bună modalitate de a ridica statutul femeilor în știință.

Dacă primul studiu s-a înscris „corect” pe traiectoria DEI, al doilea studiu a „violat” termenul Equity din trinomul respectiv. Deși publicarea unei lucrări într-o revistă de prestigiu, precum Nature, se face cu un riguros peer-review, acest lucru nu este o garanție că lucrarea va supraviețui.  Pentru că supraviețuirea unui studiu cu „probleme” rezolvate incorect politic nu depinde de validitatea datelor și metodelor științifice folosite pentru extragerea concluziilor. Nu, malaxorul social media este cel care decide ce este „adevărul științific”, împrumutând definițiile oximoronice ale lui George Orwell din romanul 1984.

Concret, utilizatorii rețelelor de socializare au simțit că există o posibilitate reală ca rezultatele studiului publicat de AlShebli et al. (2020) să conducă la ideea că cercetătorii de sex feminin vor primi mai puține aplicații din partea unor studenți talentați de sex feminin care caută un mentor pentru studiile lor doctorale sau post-doctorale.

Pe 19 noiembrie 2020, Nature a publicat următorul comunicat:

Cititorii sunt avertizați că această lucrare este supusă unor critici care sunt luate în considerare de editori. Aceste critici au vizat interpretarea de către autori a datelor lor, conform cărora genul joacă un rol în succesul relațiilor de mentorat între cercetătorii juniori și cei seniori, într-un mod care subminează rolul mentorilor și al persoanelor îndrumate de sex feminin. Investigăm preocupările ridicate și un răspuns editorial va urma rezolvării acestor probleme.

Și, ceea ce au cerut rețele de cititori indignați s-a pus în practică peste două zile (21 noiembrie 2020) și cei trei autori au cerut, de bună voie și nesiliți de nimeni (sic!), să-și retragă articolul, care are deja peste 100 citări.

Povestea celor două studii publicate în aceeași revistă, de practic aceeași autori, care au folosit aceleași date și aceleași metode de investigare, dar care și-au propus să răspundă la întrebări diferite, este extrem de semnificativă pentru ceea ce se întâmplă în zilele noastre cu diseminarea științei, în mod onest și integral. Dacă întrebarea (cu răspunsul așteptat) este corectă politic, atunci articolul este lăudat și rămâne neretras în patrimoniul științific. Invers, o întrebare cu răspuns incorect politic, chiar dacă este perfect argumentat științific, ajunge imediat în coșul de gunoi al istoriei științei. Și acesta este și un posibil răspuns pentru unii comentatori ai articolelor mele la întrebarea: De ce publicați pe Contributors.ro și nu în Nature.com?

Analizând întrebările și răspunsurile cercetătorilor din cele două studii, bazate pe aceeași bază de date și aceeași metodologie, vedem imediat cusătura politică: Realitatea conform căreia diversitatea etnică este benefică pentru impact în știință a fost aplaudată. Realitatea conform căreia femeile-mentor sunt non-benefice pentru impactul științific al femeilor cercetătoare a fost ostracizată și epurată rapid din patrimoniul științific.

Discutând nobila minciună prezentată mai sus, profesorul Michael Muthukrishna (London School of Economics) a opinat:

Condamnarea selectivă bazată nu pe acuratețea științifică ci pe prejudiciul social este o ilustrare perfectă a nobilei minciuni descrise de Platon: ceva fals care este menținut și promovat numai pentru că are presupuse efecte pozitive asupra societății. Minciunile nobile, în special atunci când sunt dezvăluite în partizanatul lor, risipesc credibilitatea științei. Oricare ar fi adevărul, dacă oamenii nu cred că pentru orice descoperire, ar fi putut fi publicată și o descoperire opusă, atunci știința nu este nimic mai mult decât propagandă nedemnă de adevăr, care oglindește și susține părerile pe care le credem deja.[1]

Din păcate, revista Nature nu este la prima acțiune de retragere a unor articole publicate peer-reviewed, care contrazic corectitudinea politică sau consensul celor 97-99,9% experți climatici. Cititorii Contributors au fost informați de-a lungul articolelor mele despre schimbarea climei.

Pe de altă parte, aceeași revistă, ignorând criticile aduse, nu a retras articolul The demise of the largest and oldest African baobabs, publicat în 2018 de un colectiv de autori români și americani. De ce? Pentru că, așa cum arătat în intervenția mea [De ce mor cei mai bătrâni baobabi din Africa? Ați ghicit: din cauza schimbărilor climatice! (cu o explicație parțial românească)], revistei Nature îi convine publicarea unei nobile minciuni. Cum așa?

În rezumatul articolului, autorii scriu cauza mortalităților este încă neclară, pentru ca în finalul articolului să își schimbe afirmația inițială și să cânte aria schimbărilor climatice:

Bănuim că dispariția baobabilor monumentali poate fi asociată cel puțin parțial cu modificări semnificative ale condițiilor climatice care afectează în special sudul Africii.

Această ultimă afirmație bănuită este făcută fără NICIO dovadă care să conecteze schimbările climatice din sudul Africii cu dispariția baobabilor monumentali. Risc afirmația că a fost o adăugare ulterioară făcută de editor. Și, totuși, această ultimă afirmație nefondată, dar făcută, nu-i așa, de niște oameni de știință într-o publicație de prestigiu, a fost preluată fără control de calitate și fără ezitare de numeroase ziare, reviste, posturi de televiziune și radio din SUA și Europa, pe 11 iunie 2018 și mai târziu.

Care este soluția pentru depistarea și dezafectarea nobilelor minciuni? Mai multă informație contrapusă dezinformației. Când cineva strigă fals într-un cinematograf Foc!, avem nevoie de alte voci care să strige Nu, nu este niciun foc! Și trebuie să exploatăm reputațiile detestabile ale diverșilor „băieți” care au strigat „lupul” de prea multe ori, arătându-i cu degetul pe alarmiștii falselor incendii ca surse fără nicio credibilitate.

Concluzie

In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act. (atribuit lui George Orwell)


[1] Muthukrishna, M., 2023, A Theory of Everyone – The New Science of Who We Are, How We Got Here, and Where We’re Going, MIT, 448 p.


Definiția actuală a „schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Distribuie acest articol

93 COMENTARII

 1. Multumiri domnule profesor. Articolele dvs sunt intotdeauna interesante.

  Apreciez diplomatia cu care evaluati revista Nature dar cred ca ar fi bine de subliniat ca, datorita unor episoade ca cel mentionat in articol, credibilitatea acestei publicatii(impreuna cu multe altele) a scazut considerabil, devenind un fel de ziar Scanteia pentru bogati(la peste 10000 Euro APC): dobandesti oaresce prestigiu cand publici acolo(dovedeste ca esti bine pozitionat in sistem) dar arata si ce hram porti dpv stiintific(versatil, disponibil oricarui compromis, 100% dedicat propagandei). Articolele decente care se mai strecoara nu au decat un singur rol, acela de a mentine pe linia de plutire nivelul de credibilitate oferind o platforma solida pentru propaganda.

  Probabil ca ati remarcat si Dvs ca in ultimul numar apar 5 corectii si o retragere de articol, ceea ce mie mi se pare destul de mult. Nu mai vorbesc de subiecte care se regasesc, fara exceptie, in fiecare numar.

  O scurta lectura a paginii despre cine conduce Springer Nature ofera o imagine destul de clara a influentei exercitate de combinatia fonduri de investitii/institutii financiare – industrie farma – media.

  https://group.springernature.com/gb/group/about-us/supervisory-board

 2. „o nobilă minciună este astăzi un mecanism de propagare intenționată a unui mit sau neadevăr de către o elită („nobilată” sau nu) în scopul (uneori nedeclarat) menținerii armoniei sociale”. Bine dar care este scopul real, avand in vedere ca aceasta politica „verde” mai mult a divizat societatile si a isterizat lumea? Cum spunea un coleg pe forum aici, Tovarasa „Lalayen” nu are acces la metale rare sau alte produse care au la baza aceste metale pentru a fabrica baterii. UE nu trimite nici o oferta producatorilor de baterii, iar marile mine din Africa sunt detinute deja de China sau Rusia. UE are tinte ireale de inverzire (2030, 2025), insa nu are cu ce sa se inverzeasca. Asadar care este scopul acestei politici verzi europene, altul in afara de a isteriza lumea, de a provoca proteste masive, de a controla si domina indivizii care nu au acces la stiinta sau care sunt ignoranti? Sefii de la WV si BMW nu sunt de acord cu taxele impuse de UE pentru masini electrice chineze, taxe care intra in vigoare astazi. A ajuns Lalayen sa dicteze, mai rau ca un dictator, toate politicile unui continent? Va dati seama ce va urma in urmatorii 5 ani dupa ce va castiga un nou mandat? Asa sunt dictatorii, oameni cu foarte multa rabdare care cauta sa se insurubeze vesnic intr-o functie, urmarind ideologii doar de ei stiute. Acesta este pericolul de a continua inca un mandat, iar apoi inca unul si tot asa in vederea asigurarii „stabilitatii sociale”. In acest moment, sistemul democratic, prin care poporul isi alege liderii, dispare. Nu-i vorba, sefa Comisiei Europene nici macar nu este aleasa direct; poporul european alege niste eurodeputati, care la randul lor vor vota un individ obscur care promoveaza o agenda obscura.
  „In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act. ” Asa incepe orice regim totalitar, pas cu pas (Iohannis), prin inocularea unor minciuni nobile in mintile noastre.
  P.S. Saracul Iohannis nu este un dictator, insa anumite expresii imi vor aduce aminte mereu de el.

  • Taxele pe masinile chineze sunt binevenite, la americani taxa de import este de 100 %.
   Sefii marilor concerene germane au tacut in fata aberatiilor verzi venite de la Bruxelles iar acum dupa ce au pus pe butuci industria auto europeana isi cauta mantuirea in China in loc sa faca ce stiu mai bine, cele mai performante masini cu motoare cu ardere interna.
   Pe noua agenda a UE a disparut complet agenda ecologica dupa ce au primit un sut in fund de la alegatorii tot mai revoltati de politiciel aberante iar Europa are problema masive datorita sanctiunilor puse pe energia ieftina din Rusia.
   China speculeaza prostia europenilor si le ofera tot sa-si poate indeplini ” visele ecologice umede” fara sa-si traga singur „un glonte economic” in cap.

 3. Domnule profesor Cranganu
  va rog, insistent, sa schimbati „head”-ul
  deoarece minciuna nu poate fi nobila.
  Minciuna este „decat” minciuna…
  Si-am zis verde de albastru,
  ma doare un cal maiastru,
  si-am zis para de un mar,
  minciuna de adevar…*

  _________________________
  * Nichita Stanescu

  • Dom Roland, asta-i tot cuiul. Caimacul. E si un cantec foarte frumos:

   https://www.youtube.com/watch?v=uCGD9dT12C0

   Ce spuneti? Intrinsec oamenii vor minciuni, ca le cred ori nu asta-i alta mancare de peste.

   Itzig ii spune lui Strul, eu merg la Cernauti sa cumpar branza.
   Stiu ca nu mergi la Cernauti ci la Sibiu.
   Dar stiu ca tu stii ca eu stiu. Asa ca o sa mergi la Cernauti

   Bancul asta era mai bine spus…l-am uitat. Dar prindeti idea

   • Dom Robert
    … va respect… naivitatea…
    „intrin/sec-demi”… uominii accepta „temporar” minciuni
    pana la verde de albastru

    in cazul in care, inca nu puteti intelege
    ca diferenta este way difference than chromatic
    ar trebui sa cautati explicatia in „exigenta” naturii

 4. D-le Constantin Cranganu, permiteti-mi va rog sa va semnalez o greseala de gramatica, pentru a nu fi facuta si de altii. Scrieti, in text, «al „nobilii minciunii” », dar nobile, adj. fem sing. se declineaza la genitiv si dativ, articulat, primind sufixul -ei si forma „nobilei”. Deci intrebuintat corect ca adjectiv, forma este „nobilei minciuni”. Ca substantiv, masc, genitiv, plural, forma este al „nobililor minciunii”. Nu stiu pe care din cele doua forma ati vrut sa o folositi. Multumesc.

  • Articolul din CNN prezintă confirmarea unei ipoteze expuse prima dată anul trecut – aceea conform căreia variațiile rotației nucleului terestru urmează un ciclu de 70 de ani. Deocamdată, nu se cunoaște dacă acest ciclu influențează câmpul magnetic terestru și posibilele sale inversiuni.

   • Intr-un ziar românesc de mare tiraj (Adevărul) publicat 05/07/2024 la ora 23:09 si actualizat la ora 23:37, titlul e cam asa „Nucleul pământului a incetinit atât de mult incât acum se invârte invers”.
    Moartea minții …
    România nu mai are nici o speranță.
    Dacă nu greşesc, Petre Țuțea spunea că suntem o națiune de idioți. Intotdeauna m-a deranjat afirmația asta dar pe măsură ce imbatranesc incep sa-l inteleg.

 5. Va citez un citat din articol si unul atribuit lui Isus in Biblie. Bineinteles asemenea in esenta.

  „In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act. (atribuit lui George Orwell)”

  „If they keep quiet, the stones themselves will start shouting.”

  Ce inseamna ca pietrele tipa, urla?

  • La modul general, e vorba de faptul că există niște adevăruri imuabile, indiferent dacă oamenii le recunosc drept adevăruri sau le neagă. De exemplu, sexul unui individ este stabilit în momentul concepției, chiar dacă medicii îl determină oficial abia în momentul nașterii.

   Pisica lui Schrödinger poate fi și moartă și vie în același timp, dacă așa le place oamenilor să se alinte, dar bebelușul încă nenăscut nu e și băiat și fată în același timp. Și nici nu hotărăște individul însuși dacă e băiat sau fată, indiferent ce pretind ”principiile” neomarxiste referitoare la ”autodeterminarea sexuală”.

   • Harald, ce defineste sexul unui aligator, un ou sub nisip? Caldura? Care e sexul unei broaste tesoasa?
    Nu baga pisica aici si nu confunda principiile cu realitatea.
    Oi, natura asta e atat de vasta…am aflat de curand ca furnicile ajuta o alta furnica ranita cu amputarea unui picior bolnav.
    Pe curand

    • Evaghelia lui Luca reproduce cuvintele lui Iisus, ea nu include aserțiuni referitoare la aligatori sau broaște țestoase. Cuvintele lui Iisus tocmai despre asta sunt, despre realitatea obiectivă, care nu depinde de voința oamenilor și nici de dorința / acordul lor de a o recunoaște ca atare.

 6. De ce o „nobilă minciună” ar trebui evitată cu orice preț?

  O „nobilă minciună” poate părea inofensivă sau chiar benefică (!) în anumite circumstanțe, dar în realitate, are potențialul de a provoca daune majore pe termen lung. Iată câteva motive pentru care o „nobilă minciună” este dezastruoasă și ar trebui evitată cu orice preț:

  Eroziunea încrederii: Minciunile, chiar și cele nobile, erodează încrederea. Încrederea este fundamentul relațiilor sănătoase, fie ele personale, profesionale sau în societate. Când cineva află că a fost mințit, chiar și pentru a fi protejat, se poate simți trădat și insultat. Acest lucru poate duce la deteriorarea relațiilor, atât personale, cât și profesionale. Odată pierdută, încrederea este extrem de dificil de reconstruit. Dacă se descoperă că liderii, instituțiile sau revistele științifice de top, precum Nature, au mințit, chiar și cu bune intenții, credibilitatea lor este compromisă. Minciuna, chiar și cu intenții bune, erodează încrederea.

  Distorsiunea realității: Minciunile pot distorsiona realitatea, făcând dificilă luarea unor decizii corecte. Când oamenii nu au acces la informații exacte, pot lua decizii bazate pe presupuneri greșite, ceea ce poate duce la consecințe negative.

  Decizii informate: Pentru ca oamenii să ia decizii informate, au nevoie de adevăr. Minciunile distorsionează realitatea și pot duce la decizii greșite, bazate pe informații incorecte. Acest lucru poate avea consecințe grave, mai ales în situații critice, cum ar fi în domeniul sănătății publice, securității energetice sau economiei.

  Crearea unui precedent: Colportând o minciună, chiar și una „nobilă”, se creează un precedent pentru minciuni viitoare. Atât tu, cât și cei din jurul tău s-ar putea simți mai predispuși să mintă în viitor, ceea ce poate duce la un cerc vicios de înșelăciune.

  Efectele pe termen lung: Minciunile pot avea efecte pe termen lung și imprevizibile. O minciună care pare inofensivă sau necesară în prezent poate avea repercusiuni neașteptate în viitor. De exemplu, în politicile climatice, o „nobilă minciună” poate duce la acțiuni ineficiente sau chiar dăunătoare (găsiți în articolele mele de pe această platforme numeroase exemple).

  Etica și integritatea: Minciunile, indiferent de motiv, sunt contrare principiilor etice de onestitate și integritate. Menținerea unor standarde etice ridicate este esențială pentru coeziunea socială și pentru funcționarea sănătoasă a societății. Mințind, chiar și din motive nobile, subminează aceste valori fundamentale.

  Consecințe neintenționate: Minciunile pot genera un efect de bulgăre de zăpadă, necesitând alte minciuni pentru a acoperi prima minciună. Acest lucru poate complica situațiile și poate duce la un lanț de evenimente negative.

  Respectul pentru demnitatea umană: Adevărul respectă demnitatea și autonomia individuală. Minciunile, chiar și cele nobile, presupun că mincinosul știe ce este mai bine pentru ceilalți, subminând astfel capacitatea lor de a-și gestiona propria viață. Lipsa de respect implică faptul că auditorii nu sunt suficient de inteligenți sau capabili să înțeleagă adevărul.

  În concluzie, o „nobilă minciună” este dezastruoasă deoarece subminează încrederea, compromite capacitatea de a lua decizii informate, poate avea consecințe pe termen lung, încalcă principiile etice fundamentale, poate genera consecințe neintenționate și subminează respectul pentru demnitatea umană.

  Adevărul, chiar dacă uneori dureros, este esențial pentru o societate sănătoasă și funcțională.

  • Adevărul, chiar dacă uneori dureros, este esențial pentru o societate sănătoasă și funcțională.

   … de aceea minciuna nu poate fi asociata, nici macar „poietic” cu nobletea.
   Nu cred ca Nichita se gandea la „sange-albastru”
   sau la marul pe care „eva” l-a folosit ca sa-l corupa pe necoptul „adam”
   mai degraba „para” reprezinta soldurile late din care cadana, lasciv, te fura*
   in timp ce „marul”, rotund, te aduce pana la urma la adevar
   (dupa 360 de grade de orbecaiala… )
   _____________________________________________________________________
   * o veche „zicala” despre femeie/ispita spune ca:
   „adevarata” femeie este „decat” aceea
   care-ti umple perna cu par si patul cu c_r

  • Stimate Domnule Cranganu, aduceti pe tapet chiar daca subliminal, orcia din rusia. Minciuna care e crezuta de ei ca fiind nobila. E o multime infinita (fara de sfarsit) de minciuni pe care le indruga Kremlinul. Cu toate astea, Putin si poporul rus, libertate ne-au adus.
   Stiu ca evitati sa intrati in politica dar mentionand doar mediul universitar din US nu e deajuns. Plaga asta e mult mai extinsa.
   Am citit ieri ori alaltaieri un articol interviu cu Domnul V. Tismaneanu. Profesor universitar In US. Ce m-a frapat e ca din stangist a trecut pe drapta. Pana la urma fiecare dintre noi are doua maini, stanga si dreapta. O folosim pe aia care e mai potrivita.

   https://hotnews.ro/interviu-vladimir-tismaneanu-despre-situatia-din-sua-au-aparut-comparatii-intre-jill-biden-si-elena-ceausescu-1620725

   • Dacă recitiți textul articolului meu veți găsi patru domenii în care am depistat prezența nobilei minciuni:

    … nobila minciună socratică nu a dispărut, ci, din contra, s-a sofisticat și diversificat pe măsură ce a infectat și a prins rădăcini în diferite domenii ale vieții de zi cu zi: politică, religie, economie, medicină etc.

    Nu discut politică din mai multe motive, unul fiind cel menționat de dumneavoastră mai sus. Parafrazându-l pe James Joyce, pentru mine politica este un coșmar din care încerc să mă trezesc.

    • Va respec optiunea fara nici o cracnire. Ma stiti bine. Am citit articolul de doua ori.
     „De multe ori vina crimei nu e a celui care a comiso ci a celui care n-a preintampinato.” G. Iorga

     • Clar.
      Suedeza trebuia sa se-mbrace cu enshpe randuri de toale, cat mai ample
      ca sa nu-l ispiteasca pe saracul kurd s-o violeze.

      • Pai cine a lasat toti neavenitii sa intre in UE. Merkel, da? Eu si frte-miu in anii 1990 cu descendenta germana, nu am putut emigra cu toate ca suntem educati etc. Pe cine dati vina Roland? Ai?

      • madame makerel, secretara a utc-ului est*-nemtesc
       n-ar fi putut face ceva de una singura.
       Cand un descreierat intra cu un camion intr-o multime de oameni
       este „numit” un individ… fara „detaliile” necesare
       cand cativa protesteaza tocmai impotriva unui asemenea act de barbarie
       sunt „numiti” in clar si li se pun „etichete”
       in jermanika indeosebi (iar in francia by default) sunt neo-„fascisti/nazisti”
       … dar madame mekerel merge „mai departe”
       si interzice „festivitatile-de-craciun” ca sa nu „ofenseze”

       Nu c-as „da vina” pe some-who, musiu Borert
       „decat” ignor „descendenta” si/sau „ieducatia”… tiparita

       __________________________________________________________
       * comu’istoid

   • Nu e trecut nimeni ”pe dreapta”, ultimele articole erau tot despre comuniștii ”buni” : Imre Nagy, Lucrețiu Pătrășcanu etc.

    Practic, neomarxismul a confiscat întreg spectrul politic, neomarxiștii iau măsuri de stânga și tot ei se pretind a fi și de dreapta. Exact ca Merkel în Germania și Boris Johnson în UK. La rândul lui, Obama se declară creștin (la fel ca Merkel) în timp ce activiștii anti-creștini nu au nimic de comentat pe tema asta, deci știu cu toții că e o minciună.

    Rusia nu a monopolizat ea minciuna, exact aceeași minciună generalizată o practică și neomarxismul occidental. De-a lungul carierei, Imre Nagy a denunțat el însuși peste 200 de persoane pentru activități împotriva regimului comunist, din care cel puțin 15 au fost executate. Promovarea insistentă a unor ”eroi” de teapa lui Imre Nagy e doar o încercare de a confisca eroismul autentic al luptătorilor anticomuniști. Și ține tot de neomarxism.

 7. „Angajatorii ar trebui să se străduiască întotdeauna să încurajeze și să promoveze diversitatea etnică, fie prin recrutarea de candidați care completează compoziția etnică a membrilor existenți, fie prin recrutarea de candidați cu experiență dovedită în colaborarea cu persoane din diverse medii etnice.”

  Enunțul de mai sus din seria nicio pește fără masă, din păcate, este rezonabil/cu efecte pozitive doar pentru/cu indivizi de la un nivel intelectual și etic în sus.
  Diversitatea etnică/culturală, a doreilor și șoșoacelor, forțată/nedorită de cel puțin una dintre părți, din culturi fundamental incompatibile, aduce fărâmițare, disensiune și conflicte interetnice/la nivel de grup.
  Realitatea pură și dură ne tot arată asta, inclusiv în SUA și UE, dar interesații de mână de lucru ieftină, voturi, distragerea atenției, slăbirea impactului/vocii și subțierea clasei de mijloc, subminarea coeziunii au avut și au acces la butoanele legislative ale pompierismului piroman.

  Pe 10aprilie2024, palavramentul UE a votat o serie de 10 decizii legate de imigrație non-UE. Încă nu le-am citit, dar din puținul văzut prin presă, nu par a îmbunătăți semnificativ situația existentă. O lălăială diluată menită să încurajeze nemulțumirile deja existente și resentimentele din ce în ce mai pronunțate la adresa „felcerilor, inginerilor și minorilor de 30 de ani neînsoțiți, care nu sunt periculoși, ci sunt în pericol”(apropo minciuni nobile).
  Toți lăcrimoșii (crocodilieni sau doar utili) se dau acum de ceasul morții (mimat sau nu): „vai, maică, vine extremiștii/iliberalii la putere – săriți, Chiriac, Spiridoane!”.

  • @nihil sine dei… si totusi diversitatea nu neaparat, dar poate fi, etnica, e f importanta intr-o firma.
   Am un exemplu din USA, in care cineva cu functii de raspundere se plingea ca personalul nu vorbea engleza, la care sefu mare i-a spus ca trebuie el sa-nvete mexicana.

   Si eu am profitat de dorinta diversitivitatii in firma. Am fost, la un moment dat, singurul estic angajat in cercetarea unei sectii dintr-un concern. De ce? Concernul avea suficienti cercetatori seriosi, chiar prea seriosi, disciplinati, care respectau cu asprime regulile, procedurile, dar nu ieseau din drum.

   • Eu profit de faptul ca sunt emigrant in Canada, spun ce cred si ce vreau chiar ofuscandu-l pe CEO. Sa vedeti ce „glume” scot. Una doar ca sa va spun. Un sef avea numele White si i-am recomanadat din principii legate de etc. sa-si schimbe numele in Brown. Nu au putut sa-mi faca nimic. A fost doar un HAHA

 8. Sociologia nu prea e o stiinta, e mult prea politizata. Daca Nature publica astfel de „studii” cu diversity and gender, etc, nu e de bine. Exista in general prea multa politica si interese de grup la nivelul universitatilor, al institutiilor, etc. De multe ori agenda e facuta de persoane bine pozitionate cu relatii, dar slabe stiintific. Diversitatea etnica de gen, de orientari, in general e o marota. Pe de alta parte, desi exista si in climatologie destule greseli si exagerari, totusi per total nu se poate spune ca nu exista schimbari climatice, sau ca omenirea poate continua la nesfarsit cu poluarea

  • Exista multa frica de pierderea jobului , a reputatiei universitare, politice, sociale. Multi prefera sa taca si sa-si vada de treburi care nu prezinata risc, se conformeaza si supun.
   Daca stiinta a ajuns sa se supuna ideilor politice si a dorintelor unor idivizi , valorile iluministe sunt calcare in picioare, noapte buna !!
   Puterea va fi preluata de activisti de tot felul care de pe acum au infilitrat mediul politic si ca exemplu, o foarte mare parte a membrilor parlamentului european vin din mediul activistilor de mediu, a miscarilor feministe, de gen si altele.

  • Tema discutata la nesfarsit. Hai sa nu confundam poluarea cu schimbarea climei. Sunt lucruri diferite.
   Cum spune frantuzul: Comparaison n’est pas raison.
   Numai bine ursule alb.

 9. Minciuna a devenit virtute datorita fricii in fata politiei morale, politie care este omniprezenta, atat in mediile sociale cat mai ales in politica. Political correctnessul a perveritit minciuna in adevar, metodele consacrate precum repeterea minciunii pana devine adevar fiind metoda preluata mai ales de mass media, de activistii de tot felul, „oameni de bine” care au infectat spatiul public incepand din universitati si pana in cele mai inalte sfere a politicii occidentale.
  Sub pretextul salvarii planetei, a respectarii drepturilor si promovarii minoritatilor prin toate mijloacele posibile dar mai ales de multe ori absurde se doreste defapt instaurarea unei noi ordini, unui nou model de viata care nu mai are nici o legatura cu ideile liberale, cu democratia, cu libertatea individului.
  Suntem pe cel mai bun drum catre un totalitarism de extrema stanga daca nu reusim sa ne opunem cu toata taria acestor tendinte care nu mai au nici o legatura cu stanga sau dreapta politica.
  In conceptia activismului eco de stanga, democratia se poate dezvolta numai in limitele acestei noi oranduiri orweliene in care miciuna devine noua religie verde, tor ce nu corespunde este denigrat, strivit, executat si considerat neconform.
  Din pacate foarte multi oameni nu isi dau seama de aceste tendinte, din contra propaganda ecologista a reusit mai mai ales in Europa sa raspandeasca ideile dorintei impunerii unei noi oranduri.
  Liberatea individului este in mare pericol asa cum si liberul discurs nu este agreat decat in limite impuse de mainstream si vedem bine cum cei cu alte idei si pareri sunt exclusi, marginalizati, interzisi, insasi acesta platforma in trecut liberala cazand prada celor sus enuntate, numarul redus de comentarii la articole fiind edificator.

  • În Europa autoritățile au trecut de la modul reactiv la cel preventiv-ofensiv. Nu știu dacă a fost reales comisarul pentru comerț interior, cel care anul trecut si-a asumat cenzura internetului.
   In lumea publicațiilor științifice cenzura pentru marele bine universal se cheamă suppression.
   Suprimarea este mai subtila si larga decât cenzura
   Ea include ascunderea sa discreditarea acelor studii neacceptate de consensul științific sau de puterea politica.
   Se face prin finanțarea prioritatea a studiilor acceptabile, publicarea selectiva prin peer review, autocenzura, etc.
   Studii nedorite care trec sunt rar citate de lumea bună științifică si total ignorate de media. Trăim vremuri interesante.

   • Exact precum comentariile la articole de pe acesta pagina.
    In Europa autoritatile bajbaie si incearca prin restrictii, crestrea artificala o preturilor pt energie si alimente sa „educe” cetateanul recalcitrant.
    In alte ordine de idei o cercetatoare austriaca care se ocupa cu cercetarea ghetarilor din tara ei natala concluziuneaza ca se poate stopa topirea ghetarilor daca, citez ” Avem nevoie de un consum mai selectiv, mai multă durabilitate, o mobilitate mai selectivă și mai țintită în traficul zilnic, atât în privat, cât și în transportul de mărfuri și mărfuri. Și o mai bună furnizare de energie…”
    Acum poate intelege fiecare ce doreste.
    Insa aceste masuri nu pot fi implementate decat prin masuri coercitive iar capitalismul liber ramane singura forma prin care se pot „controla” cat de cat efectele activitatilor umane, daca privim in jur, numai tarile capitaliste puternic industrializate pot lua masurile necesare in vederea diminuarii efectelor incazirii globale.
    Problema, marea parte a omenirii traieste in afara acestei orunduri si are alte obiective.

    • Cresterea preturilor pt energie (implicit) alimente … etc
     n-a fost si inca nu este „artificiala”, Brown Bear.
     este „decat” un efect al politicilor dezastruoase. Adica „artificiale”.
     Fireste ca, pompieristic, se-ncearca eliminarea efectelor…
     nu doar ignorand cauzele, ba chiar prin pompierism*, se-nmultesc.

     Ceea ce n-au inteles, inca**, „cercetatorii” de tip savanta-de-renume-mondial
     coercitia poate servi un scop (nobil sau mincinos) dar „decat” pe termen scurt.
     Diferenta in reactia*** la coercitie este direct proportionala cu nobletea.
     _____________________________________________________________
     * aka ignoranta… ca nu-i spun de-a dreptul… prostie. fudula.
     ** dac-ar putea… dar putirinta i-ar situa intr-o alta categorie
     *** legea (principiul al) III-(le)a

 10. N-am citit studiul incriminat. Cred ca autorii acestui studiu ar fi putut evita suprimarea dacă adăugau ca tinerele cercetătoare cu mentori bărbați au mai mult succes pentru ca bărbații au mai multa influența în lumea științifică, controlează finanțarea studiilor, sunt predominant prezenți om funcții de conducere în universități și instituții de cercetare, etc astfel un studiu cu concluzii aparent mizantropice se putea transforma intr-un studiu feminist. Dacă au spus asta si tot n-au scapat e grav.
  Mai în gluma, mai în serios, ce te poți aștepta de la niște cercetători din lumea patriarhală a Orrientului Mijlociu? Ca bărbații sunt mai buni și în promovarea femeilor, mai ales dacă sunt tinere.

 11. Ploaia duce la emisii de CO₂ neașteptat de mari. Aceasta este ceea ce au descoperit cercetătorii de la Universitatea Heidelberg. Se știa anterior că concentrația de emisii în emisfera nordică crește iarna și este cea mai mare cu puțin timp înainte de începutul primăverii. Deoarece există mult mai puțin teren în emisfera sudică, s-a presupus că fluctuațiile emisiilor ar fi mai puțin severe acolo. Cu toate acestea, conform studiului, concentrația de Co2 crește semnificativ la sfârșitul verii. Această perioadă este caracterizată de ploi abundente în interiorul Australiei. Cercetătorii bănuiesc că această ploaie activează microorganismele uscate care se răspândesc rapid pe solul cald și umed. Materialul organic este reciclat și se eliberează CO₂. Deoarece creșterea plantelor scade în acest timp, este stocat mai puțin CO₂ în același timp – motiv pentru care concentrația de emisii crește atât de semnificativ. Se știe de mult timp că emisiile de CO₂ pe pământ sunt în creștere. Recent, cercetătorii au descoperit chiar că CO₂ crește mai rapid decât în ​​ultimii 50.000 de ani. Cu toate acestea, faptul că ploaia crește și emisiile a fost un factor neașteptat.

 12. O expedite interesanta, pentru cine are vreme, este o căutare pe retractionwatch.com.
  Cele mai citate articole care au fost retrase, de cele mai multe ori la cererea editorului, sunt cele din biochimie și medicina (in special cele legate de vaccinurile anti corona). Sunt domenii în care în joc sunt foarte mulți bani.
  Un mare scandal l-a stârnit retragerea recentă de către concernul Wiley a 11300 de articole, majoritatea din medicina.
  O căutare avansata combinând climate change și retractionwatch.com da o lista lunga de articole retrase la cererea grupurilor de presiune formate din cercetători, oficiali din universități, jurnaliști si activiști de mediu. Este interesat cât de repede s-au confirmat autorii sa-si retraga lucrările, fie la cererea editorului, fie a universităților. O excepție notabila aici:
  https://retractionwatch.com/2023/08/25/paper-that-found-climate-crisis-to-be-not-evident-yet-retracted-after-re-review/
  Exista și retrageri in câteva cazuri de plagiat.

 13. Numele cercetatoarei multilateral dezvoltate Anca Selariu, filolog absolvent al Universitatii Transilvania , biochimist si ofiter NAVY, bombeaza de mandrie cavitatile toracice ( pieptii, piepturile nu suna bine) unor zeci de milioane de români care au înțeles ca numai prietenia de nezdruncinat romano-americana poate depăși nostalgiile filatelistilor colecționari ai coliţelor cu Prunariu și Gagarin.
  Ceva, ceva suna fals în stirea rostogolita prin toate canalele media..
  https://www.nasa.gov/podcasts/houston-we-have-a-podcast/ep-295-a-year-on-mars/
  https://youtu.be/NsGFdX4NrTY?si=wq6aiG3-i4k0UHBv

 14. OFF TOPIC

  Pe 7 iulie 2024, The New York Times a publicat articolul intitulat NATO Has to Change. Here’s How.

  După o introducere sobră:

  Generalul Dwight Eisenhower, primul comandant suprem al forțelor aliate ale NATO în Europa, era ferm convins că misiunea sa era de a-i readuce pe europeni „pe picioarele lor militare” – nu ca trupele americane să devină garda de corp permanentă pentru Bruxelles și Berlin. „Dacă peste 10 ani, toate trupele americane staționate în Europa în scopuri de apărare națională nu se vor fi întors în Statele Unite”, scria el despre NATO în 1951, „atunci întregul proiect va fi eșuat”.

  autoarea afirmă că situația din Europa în 2024 este foarte departe de așteptările generalului, viitor președinte american, Eisenhower:

  …aproximativ 90 000 de soldați americani sunt staționați în Germania, Italia, Marea Britanie și în alte țări, constituind o parte semnificativă a celor 500 000 de soldați NATO aflați în stare de alertă ridicată.

  …Statele Unite pur și simplu nu pot face totul peste tot, deodată, singure. Viitorul necesită aliați bine înarmați și capabili. Națiunea indispensabilă trebuie să fie un pic mai puțin indispensabilă.

  După înșiruirea sumelor enorme cheltuite de SUA pentru NATO și Ucraina, autoarea articolului aruncă bomba:

  Acum devine din ce în ce mai clar că europenii trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare.

  Ceea ce scrie astăzi NYT spunea cu niște ani în urmă președintele Trump și, dacă va fi reales, va spune din nou aceleași vorbe. A bon entendeur, salut…

  • Domnule profesor, nu doar Trump a cerut ca aliații să îsi respecte angajamentul pe care l-au luat odata cu intrarea in NATO. Trump a facut-o in stilul caracteristic, real-mitocanesc si a facut-o ca sa facă senzație. Lui Trump ii pasă de armata americană cum ii pasă doamnei Storm Daniels. Stiți bine că eșaloanele doi si trei din administratiile Democrate si Republicane de la Eisenhower incoace au tot cântat refrenul ăsta si aliații au zis ” sigur … mâine”. Aşa cum i-au zis si lui Trump. Dacă nu mă inșel nici UK și nici Germania nu au ajuns încă la 2,5% cu tot circul făcut de Trump.
   Cred că e o chestiune de respect reciproc care nu prea există intre aliați. Trump, trebuia să își retragă trupele dacă era așa convins că aliații trag pielea de pe americani (si eu cred că da, o trag). Dar, cred că a vrut să facă circ. Atât.

  • Iar pe 6 iulie 2024, The New York Times a publicat articolul intitulat:

   In Ukraine, Killings of Surrendering Russians Divide an American-Led Unit

   A German medic said he was so troubled that he confronted his commander. Others boasted about killings in a group chat.

   By Thomas Gibbons-Neff (sper sa n-o pateasca la fel ca bietul Assange)
   Thomas Gibbons-Neff reported this article over several months during multiple assignments to Kyiv, Ukraine, and the front lines of the war.

   July 6, 2024

   Articolul (deblocat) poate fi accesat – gratuit – aici:
   https://www.nytimes.com/2024/07/06/world/europe/ukraine-russia-killings-us.html?unlocked_article_code=1.5U0.CaQh.mPJkHEctO4aq&smid=url-share

   Sau se poate citi despre articol aici:
   https://www.zerohedge.com/geopolitical/bombshell-nyt-expose-details-war-crimes-american-led-volunteer-force-ukraine

  • Dupa dezbatere, toata lumea buna de stanga isi cauta febrila sapca cu MAGA. Spectacolul acesta va fi deosebit de dizgratios de vizionat la establishmentul din Romania.

 15. Pai Europa nu poate Domnule Cranganu, nu poate pentru ca e impotenta. Cum e si bidon. Mai nou a iesit verzitura la alegeri in Francia. Doamne fereste, sper ca nu inchid nuclearele si acolo.
  Cat despre Trump si sa le numim, „iluminari trumpiste”, nu cred ca sunt noi. …asta doar le-a spus in gura mare, ca-sa-i place lui, in gura mare!

  • Former MI6 chief: Next PM will be hit by the ‘gravity’ of the role

   https://www.itv.com/news/2024-07-03/former-mi6-chief-next-pm-will-be-hit-by-the-gravity-of-the-role

   „Since I’ve left office and I’ve travelled around Europe, I am profoundly depressed. Nobody mentions the UK.

   „We’ve just made ourselves irrelevant. And this is extraordinary,” he says.

   „At the beginning part of this century, we were the dominant force. France has effectively eclipsed that and, and we just, you just don’t hear a discussion of us. And I think Brexit has marginalised us.”

   And responding to claims by Nigel Farage that the EU and NATO provoked Russia’s invasion of Ukraine, he said he agreed to part of the Reform UK leader’s argument but rejected the substance.

   „It may surprise you, but I half agree with him. We absolutely did provoke Russia. But the catch is that we provoked Russia not through our strength, but through our weakness. It was our serial weakness that led us to where we are today.”

   • Nu va vad numele nici macar nickname-ul, ceea ce e „nu bine”. Oricum, am citit si ascultat acest domn. Spre deosebire de dvs., ce ma frapat e urmatoarea fraza:

    „It may surprise you, but I half agree with him. We absolutely did provoke Russia. But the catch is that we provoked Russia not through our strength, but through our weakness. It was our serial weakness that led us to where we are today.”

    Numai bine si daca vreti, va pot ajuta cu un nickname corespuzator.

 16. O nobilă minciună și în meteorologie?

  O perioada istorică fără furtuni în Pacificul de Nord

  O premieră în era sateliților: Fără furtuni numite la începutul verii

  Pentru prima dată în era sateliților, care a început în 1966, întregul Pacific de Nord a experimentat o anomalie meteorologică extraordinară. De la 1 iunie la 3 iulie 2024, nu a existat nicio furtună cu nume în Pacificul de Nord (vest, central sau de est).

  Această perioadă de acalmie este foarte neobișnuită având în vedere activitatea istorică a furtunilor din regiune în aceste luni. Absența furtunilor cu nume în această perioadă are implicații semnificative pentru meteorologie și știința climei, în timp ce tăcerea mass media cu privire la acest eveniment este o dovadă clară a prejudecăților legate de schimbarea climei.

  Liniștea mediatică din jurul lipsei istorice de furtuni cu nume din Pacificul de Nord contrastează puternic cu acoperirea exagerată a uraganului Beryl. Această disparitate este un exemplu perfect de părtinire a mass-mediei și de manipulare a informațiilor de către complexul climatic-industrial pentru a stârni teamă și anxietate, promovând agendele politice.

  În timp ce mass-media au acoperit pe larg fiecare detaliu al uraganului Beryl, amplificând adesea impactul potențial al furtunii până la niveluri senzaționaliste, calmul fără precedent din Pacificul de Nord a beneficiat de o atenție redusă sau chiar inexistentă. Această raportare selectivă distorsionează percepția publicului, dând impresia că fenomenele meteorologice severe devin din ce în ce mai frecvente și mai intense, fără a oferi o imagine echilibrată a tendințelor generale.

  Această prejudecată alimentează o narațiune care susține obiectivele celor care beneficiază de politicile determinate de schimbările climatice, creând un mediu de teamă, mai degrabă decât de înțelegere în cunoștință de cauză.

  Exprimarea unui adevăr parțial (uraganul Beryl) în timp ce adevărului integral, care include și activitatea meteo din Pacificul de Nord, este ocultat reprezintă un alt exemplu de „nobilă minciună”.

  Detalii,

  https://irrationalfear.substack.com/p/unseen-calm-the-north-pacifics-historic

  • D-le Cranganu, v-ati oprit o secunda sa va intrebati de ce blog-ul pe care il citati a ales tocmai perioada 1 iunie – 3 iulie si nu 1 iunie – 1 iulie?

   V-ar surprinde sa aflati ca exista multi ani (in sensul de prea multi ca sa intre in tabel) care au avut la fel de multe furtuni cu nume ca 2024 in luna iunie (adica zero)? Sau ca 1966 si 2010 au avut zero furtuni in iulie, si 1996 a avut zero furtuni in august?

   Oare omiterea acestor informatii nu e tot o minciuna?

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Pacific_hurricanes#Named_storms_per_month

   • Îmi place să cred că aveți suficientă inteligență să remarcați că informațiile oferite de profesorul Matthew Wielicki se refereau la două tipuri de fenomene meteo care s-au petrecut în perioada cea mai recentă, pentru a sublinia asimetria totală în raportarea mediatică a acelor fenomene.

   • Dacă la comentariul anterior v-am acordat circumstanțe atenuante despre posibila lipsă de înțelegere a unui text, de data aceasta mă văd silit să retrag această alegație.
    Nu faceți altceva decât să băgați un băț (cam idiot) prin gardul articolului publicat de Newsweek.

    De regulă, nu comentez comentariile articolelor pe care le citez – mă concentrez doar pe conținutul articolului. Dar dacă m-ați provocat, v-ați asumat implicit și riscul de a apărea într-o lumină foarte defavorabilă (to say the least…).

    Primul comentariu, pe care l-ați citat în original, este ori de rea credință, ori complet idiotic. Pentru că harta reprodusă de Newsweek prezintă întreaga coasă pacifică a SUA, din Washington până în sudul Californiei și cu o extindere semnificativă în Mexic. Și dacă puteți distinge fără probleme oculare culoarea albastră (temperaturi scăzute), atunci trebuie să admiteți că, exceptând zona Los Angeles – San Diego, apele Pacificului au avut temperaturi mai scăzute pe 19 iunie 2024 decât zonele înconjurătoare.

    După atâtea sute de articole și mii de comentarii publicate de-a lungul a zece ani, aveam alte așteptări din partea cititorilor comentatori. Dar, din păcate, mai apar și rateuri…

 17. OFF TOPIC
  Dupa alegerile europarlamentare vor fi schimbari cu ineptia asta de green deal. Deja apar semne. Meloni da semne bune in sensul asta. In Romania a scazut drastic cumpararea de EV. Datorita pretului energiei, crescut cu 40% in Germania, nush cate firme au dat faliment, mai ales in auto, masini unelte si contructii. Pai daca trebuie sa faci tratament termic unor piese in China ce sa mai spun…Pe timpul meu in Romania aveam in fabrica, forja, tratament termic, iononitrurare si acoperiri metalice (cadmiere, cromare, brunare etc) Si nu plateam TVA fiind integrate. Pacat de furaciune. Fabrica aia ar fi mers binisor.

  https://www.reuters.com/sustainability/boards-policy-regulation/new-eu-parliament-less-supportive-green-agenda-documents-show-2024-07-09/

  Numai bine Domnule Cranganu.

  PS. Putine comentarii de curand. Schimbare de politica pe Contributors?

 18. O noua (cel putin pentru mine) sintagma vampir. UN a publicat recent o statistica a climate wreckers. Un fel de distrugători de climat.
  Exista și un index al climate wreckers, un fel de lista a rusinii. Lista includea companii, iar acum și tari întregi.
  Anul trecut era a apărut si o lista a planet wreckers.

  • Pe lista rușinii sunt la vârf, marii exportatorii de combustibili fosili, Qatar Brunei, UAE, Australia, dar mai jos tarile care consuma masiv acești combustibili, India si China.

 19. Vremea acum 100 ani!

  Poetul Liviu Antonesei a publicat pe blogul personal un facsimil dintr-o publicație oficială a Ministerului Cultelor și Instrucțiunilor. Este vorba despre Buletinul meteorologic din București pentru data de 6 iulie 1916:

  Eri peste zi căldură extraordinar de înăbușitoare, în toată țara, dar mai cu seamă în regiunea de câmpie, unde s-au înregistrat temperaturi maxime de 40° și mai mult termometrul atingând 41° la Târgu Ocna, București, Giurgiu și Turnu Măgurele, 42° la Roșiorii-de-Vede, Calafat și Craiova și 43° la Alexandria.

  De la 1877 (30 ani) de când se fac la București observațiuni termometrice, niciodată în această lună nu s’a înregistrat o temperatură maximă așa de ridicată ca acum.

  Cum vedeți, mai adaugă poetul, aveam și atunci caniculă, temperaturi extreme etc. Doar că pe atunci nu descoperisem „încălzirea globală”! Aferim!

  Detalii,

  https://antoneseiliviu.wordpress.com/2024/07/11/vremea-acum-o-suta-de-ani/

  • Pai ne rezolva Comisia Europeana cu Strategia bazata de hidrogen, natural si racoritor. Sau incalzitor, dupa preferinte si nevoi. Cum asta?
   Pe data de 8.7.2020 a scris ea, Comisia catre Palavramentul European, un „comunicat care seteaza o viziune (…)” dimpreuna cu un „roadmap providing a strategic policy framework for a European Clean Hydrogen Alliance (…) to develop an investment agenda”.
   Nu stiu la altii insa la mine asta suna a prostie crasa sub cuvinte lustruite sa dea bine. Dupa vorbele lui Razvan Exarhu „haideti sa haidem”! Ori sintem condusi de idioti sadea ori de indivizi si vide care habar n-au ce fac. Dar daca scrii cumva ca actuala si, helas, viitoare Comisie a fost si continua sa dea cu economia Europei de gard – uitati-va la cresterea economica a US si comparati-o cu cea a EU de cind e moasa asta la butoane, cam 4.5 x, esti in orice caz antieuropean, putlerist, vindut Chinei, orbanist si neaparat trumpist. Da’ neaparat! Desigur, cel care te categoriseste astfel e cel mai destept de la el de pe ulita, destept foc nu alta, analist nu te joci, un soi Cristoi sisiielnic fara blog sau M. Badea „gura mare ia bataie” dar cu servici pe Contributors.

   • România a adoptat prin lege (237/2023) un program de utilizare si producere a hidrogenului verde. Sunt acolo specificate sursele pentru producerea de H2: energie regenerabila nebiologica și energie cu emisie redusa de CO2 (?hidro sau ?nucleara).
    Ba chiar și tinte precise de producție: 288,8 tone în 2030. Nu lipsesc bineînțeles certificatele, de Hidrogen, de data asta. Dacă am înțeles eu bine va exista din 2025 obligația comercianților de carburanți de a prelua un anumit procent (crescând in timp) de H2 de la producători.
    Bănuiesc ca va fi o afacere buna pentru producători dacă li se garantează o piață de desfacere. Mai ales ca prețul nu va fi mic chiar cu energie regenerabila hidrogenul obținut prin electroliza nu este ieftin.

    • :))))
     Va sa zica alde Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar, ba chiar si Gazprom ca au si aia benzinarii pe-aci, ce embargou’ ma-sii, doar nu sintem copii, o sa fie obligati sa-si puna in benzinarii niste bombe cu hidrogen? Nu cu fuziune, ci „doar” chimice. Si-au si facut-o lege? Bun asa.
     Pai daca o sa fie lege bag de seama ca o sa se respecte. Ma astept asa dar ca undeva intr-un colt de banzinarie dupa niste ziduri groase sa fie niste mici buncare de beton si linga ele niste compresoare zdravene, nu cumva sa se incalzeasca naibii hidrogenul ala ca face bum. Dar sintem stat de drept, asa dar o sa respectam legea nu-i asa, in litera sau daca pusca vreun rezervor de-ala, chiar si in spiritul ei! Ca spiritele celor care-au facut-o sint moarte din nascare. Care spirite vor fi si singuri clienti ai respectivului hidrogen la vreo benzinarie! Sa spiritualizam asadar natia sofereasca prin hidrogenare! Sau ca sa inventez un cuvint, sa hidrogenizam natia, dom’le! Ca tot e aproape si guvernamental dragostinizata.
     Daca se pune in aplicare, nu se va intimpla dar sa zicem, promit sa-mi fac o lista cu benzinariile care vind hidrogen si sa nu opresc vreodata acolo!

     PS – s-a intimplat la cercul de chimie sa intru in panica si sa arunc eprubeta pe fereastra in hohotele colegilor: facusem, exact ca legislatorii astia, ceva, dar nici nu stiusem ce facusem si nici ce urma sa se intimple, eprubeta s-a incalzit foarte tare si a inceput sa iasa fum. Exact ca la legislatorii astia. Pedeapsa a fost un misto general condus de stralucitul profesor de chimie + sa aduc 10 eprubete care s-o inlocuiasca pe cea aruncata afara in iarba. Cu eprubetele noi a fost simplu dar de misto n-am scapat multa vreme :)))

    • Shell și-a închis în 2024 stațiile de alimentare cu hidrogen pe care le avea în California. Statul oferea 75% subvenții pentru instalarea lor, mai oferea niște subvenții și pentru hidrogen ”verde”, dar la scară industrială hidrogenul tot din metan se obține, iar menținerea în funcțiune a stațiilor de alimentare tot pierderi operaționale produce.

     Bineînțeles, România ține neapărat să repete povestea, dar nu poate garanta o piață pentru hidrogen, la fel cum nu poate garanta nici California. Și e greu de crezut că România va instala mai mult de 10 stații de alimentare hidrogen, când California abia are vreo 55, în ciuda subvenției de 75% acordate pentru instalarea lor.

     În UK erau în funcțiune 11 stații de hidrogen anul trecut, dar numai 6 erau deschise și pentru public. La 300 vehicule, câte erau în toată țara, nici nu trebuie mai multe.

  • ”Buletinul meteorologic din București pentru data de 6 iulie 1916 (…)”

   Câteva detalii ”tehnice” merită din plin amintite: acela era ciclul solar 15, care s-a derulat între 1913 și 1923.

   Punctul de maximum a fost în august 1917, la aproximativ un an după buletinul meteorologic menționat. Astăzi, se estimează că punctul de maximum al actualului ciclu solar va fi atins cam peste un an, prin vara lui 2025.

   Mai multe furtuni solare au avut loc în cadrul ciclului solar 15, inclusiv una care a ars instalațiile de telegraf în New York și o centrală tefonică în Suedia, din cauza firelor telefonice exterioare care deveniseră incadescente (”glowing”).

   https://www.solarstorms.org/SS1921.html

   În California (Pasadena, 34° 9′ 22″ N) aurora boreală s-a văzut la zenit, iar una dintre erupțiile solare care au provocat acea furtună a fost atât de extinsă, încât a putut fi văzută cu ochiul liber (printr-o sticlă afumată, ce-i drept).

   La vremea aceea, New York Times făcea din start legătura între petele solare și urmările lor pe Pământ:

   “Sunspot aurora paralyzes wires” – [New York Times, May 15, 1921, p.1 ]

  • Mi-aduceti aminte de Labis cu Moarte Caprioarei, prima strofa:

   Seceta a ucis orice boare de vant.
   Soarele s-a topit si a curs pe pamant.
   A ramas cerul fierbinte si gol.
   Ciuturile scot din fantana namol.
   Peste paduri tot mai des focuri, focuri
   Danseaza salbatice, satanice jocuri.

   Caldura mare si mai pe timpuri. Tin minte, bunica-mea, cand avea musafiri in toiul verii ii servea cu apa de la frigider si dulceata. Un fel de inghetata sa-i spunem…
   Numai bine Domnule Cranganu

 20. Citind prin comentarii ar trebui redeschisă marea dilemă a cunoașterii științifice cu 2 și 3 necunoscute a evoluției vieții pe Terra:
  1. cu 2 necunoscute – ce a fost înainte? găina sau cocoșul?
  2. cu 3 necunoscute – ce a fost înainte? oul, găina sau cocoșul cu ouă?

 21. OFF TOPIC

  Dacă vreți să știți de ce suntem singuri în univers, de ce posibilii extratereștri n-au fost (încă) găsiți, și dacă sunteți interesați de un posibil răspuns la paradoxul lui Fermi și ecuația Drake, recomand un articol interesant publicat pe 12 aprilie 2024, în Nature Scientific Reports:

  The importance of continents, oceans and plate tectonics for the evolution of complex life: implications for finding extraterrestrial civilizations

  Toate întrebările de mai sus au un singur răspuns: Geologia.

  Prezența oceanelor, a continentelor și a plăcilor tectonice pe Pământ este cel mai probabil motiv pentru care nu există dovezi ale existenței unor civilizații extraterestre avansate.

  Studiul analizează lipsa „civilizațiilor active, comunicative” și sugerează o modificare a ecuației Drake, o formulă concepută de astronomul Dr. Frank Drake în 1961, pe care astronomii o folosesc pentru a estima numărul civilizațiilor inteligente din galaxia noastră, capabile să comunice cu oamenii. Ecuația Drake se referă la formularea unei întrebări, dar nu oferă niciun răspuns.

  Ideea principală a studiului menționat este axată pe tectonica plăcilor, un fenomen unic în universul observabil astăzi. Viața complexă și evoluată de pe planeta Pământ este indisolubil legată de această tectonică a plăcilor. Pe măsură ce plăcile se mișcă, ele creează noi forme de relief, care generează sisteme meteorologice și noi climate. Descompunerea fizică și chimică a rocilor face ca substanțele nutritive să ajungă în oceane, în timp ce nașterea și moartea habitatelor forțează speciile să evolueze și să se adapteze.

  Ecuația Drake, spun autorii studiului, presupune că o civilizație inteligentă ar evolua în mod logic pe toate planetele purtătoare de viață. Studiul citat sugerează altceva. Pământul este singura planetă din sistemul solar cu tectonică litosferică. Este mult mai frecvent ca planetele să aibă un înveliș solid exterior care nu este fragmentat, ceea ce este cunoscut sub numele de tectonică cu un singur strat. Dar tectonica în plăci este mult mai eficientă decât tectonica cu un singur strat pentru a determina apariția formelor de viață avansate. Mai mult, după cum am menționat de n-ori, tectonica plăcilor terestre este unul din cele cinci subsisteme ale sistemului climatic, jucând un rol predominant în generarea și sechestrarea dioxidului de carbon.

  Recomand și articolul meu din 2015 pe această temă: Singuri în Univers. Și condamnați să rămânem așa… Despre paradoxul lui Fermi și ecuația Drake

 22. Așa-i în presă…

  În timp ce presa se concentrează pe căldura din California dinn această săptămână, Argentina se află în mijlocul celei mai reci ierni din 1907.

  Un val de frig recent a făcut ca temperaturile să scadă sub -25°C în Santa Cruz, provocând înghețarea multor râuri.

  Jurnalistul @leandrovesco de la La Nación, care a survolat regiunea împreună cu armata argentiniană, a publicat un film surprinzând peisajul înghețat. Alte imagini sunt la fel de elocvente.

  Detalii,

  https://x.com/leandrovesco

 23. Schimbarea climei implică nu doar valuri de căldură (heatwaves), ci și opusul lor, valuri de frig (coldwaves). Dacă despre primele se vorbește aproape în exclusivitate în mass media, despre celelalte se șoptește doar pe ici pe colo, ca și cum ar fi ceva rușinos pentru onoarea familiei climatice.

  Ieri, s-a publicat următorul articol:

  The World’s Sharks Face a Gauntlet of Threats From Marine Heatwaves—and ‘Coldwaves,’ Scientists Say

  Ceea ce atrage atenția este punerea între ghilimele a termenului „coldwaves”. O realitate climatică indubitabilă nu necesită ghilimele.

 24. Da, scriitoare asta acopera legatura dintre budism si incalzirea globala in Tailanda. Nu ar fi mai bine sa mearga in Australia si sa studieze legatura dintre incalzirea globala si influenta acesteia asupra perpendicularitatii intre laturile unui cacacel de Wombat?

  Kiley Price
  Reporter
  Kiley Price is a reporter at Inside Climate News, with a particular interest in wildlife, ocean health, food systems and climate change. She writes ICN’s “Today’s Climate” newsletter, which covers the most pressing environmental news each week.

  She earned her master’s degree in science journalism at New York University, and her bachelor’s degree in biology at Wake Forest University. Her work has appeared in National Geographic, Time, Scientific American and more. She is a former Pulitzer Reporting Fellow, during which she spent a month in Thailand covering the intersection between Buddhism and the country’s environmental movement.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. 2024 este Annus Mirabilis: Patru cărți publicate ca singur autor (o tetralogie) -Reflecting on our Changing Climate, from Fear to Facts: A Voice in the Wilderness, Cambridge Scholars Publishing; Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, 2nd ed., Springer Nature; The Dynamic Earth - Introduction to Geology and Climate Change, KendallHunt; Clima în schimbare De la frică la realitate, Editura Trei/Colecția Contributors. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro