miercuri, iulie 28, 2021

Ultima șansă pentru a avea un București curat și european!

Scrisoare deschisă adresată Consiliului General al Municipiului București, Domnului Primar General

Stimați consilieri, domnule Primar General

Știind că în aceste zile se va vota statutul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea integrată a deșeurilor municipale vă supunem atenției următoarele:

Procesul de gazeificare este singura soluție pentru a rezolva problema gunoiului municipal. Trebuie ca Bucureștiul să se circumscrie economiei circulare și să aibe o abordare nouă asupra gestionării acestor deșeuri solide municipale ca multe orașe europene. Știm că acest procedeu este prevăzut în Planul de Gestionare al Deşeurilor din Municipiul Bucureşti și este reglementat de legislația europeană.

Cum redactorul aceste misive a descris un sistem de reciclare a deșeurilor aici, aici si aici, înainte de alegerile locale, vă rugăm să introduceți în statutul pe care îl votați zilele viitoare posibilitatea ca gazeificarea acestor deșeuri să fie în obiectul de activitate al Asociației și să fie eligibilă pentru un potențial proiect european care poate fi accesat ca proiect de mediu, energetic sau de transport. Pentru informarea dumneavastră, Sofia a luat-o înaintea Bucureștiului, câștigând un proiect european, despre care puteți citi aici.

Dorim să vă reamintim avantajele procesului de gazeificare:

1.           Eliminarea curată a deșeurilor municipale, fără emisii atmosferice;

2.           Reducerea cu 90% a deșeurilor stocate în gropile de gunoi, deșeurile rezultate din gazeificare  fiind neutre din punct de vedere al mediului;

3.           Transformarea deşeurilor în energie, existând posibilitatea ca aceasta să fie stocată în hidrogen, folosit ulterior la transportul în comun;

4.           Posibilitatea de a trece transportul în comun pe hidrogen (rezultat al gazeificării), fără emisii atmosferice;

5.           Eliminarea poluării aerului cu gaze (CO2, NOx, SOx) și a pulberilor emise de motoarele cu combustie internă precum și a mirosurilor, care apar în cazul gropilor de gunoi;

6.           Reducerea poluării provenite din transportul deșeurilor prin reducerea distanței până la gropile de gunoi pentru fiecare camion cu aproximativ 50 km / cursă;

7.           Trecerea taxei de groapă de 280 lei / tonă (200 lei – administratorul gropii de gunoi și 80 – AFM) pentru depozitatea gunoiului către operatorul instalației care va creea locuri de muncă și va genera impozite și taxe ce se vor întoarce în bugetele locale;

8.           Eliminarea problemei infrigement-ului pe problema deșeurilor.

Mai adaug că tehnologia este disponibilă și că există companii românești care pot construi instalația pentru a trasforma deșeurile solide municipale în energie electrică, termică și hidrogen.

Acestea fiind spuse, avem credința că sunt foarte mulți bucureșteni care ar semna o astfel de scrisoare. Aceste rânduri au fost scrise de mai multi specialiști care cred în această tehnologie și care cred în puterea de discernamânt și buna credință pe care suntem convinși ca le aveți.

Later edit: Am aflat printr-un prieten că sunt câțiva specialiști din Universitatea Politehnică București ce pregătesc un material pe aceași temă, material ce sperăm că-l veți citi în câteva zile.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. La Brașov s-au obținut încă în urmă cu 15 ani rezultate remarcabile la gazeificarea deșeurilor într-o instalație pilot ce a funcționat la Brașov și Amsterdam.Prin analiza gazelor la evacuarea finală, analiză efectuată în Belgia de un laborator UE s-a dovedit respectarea integrală a normelor europene, unii indicatori de poluare fiind cu peste 50% sub aceste norme.Dar decidenții zilei,nu au primit partea leului…..

 2. Inca un ,,strigat in pustiu” al unui specialist in domeniu, care va fi la fel de ignorat ca si celelalte scrisori deschise sau alte astfel de apeluri la actiune economica ori civica!
  ,,Specialistii” Romaniei, autori de lucrari economice ori tehnice, etc. ,,inca” nu inteleg ca nici o actiune sau strategie INDIVIDUALA (din cele 54 de strategii nationale) nu este realizabila, in lipsa unui proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii, care sa asigure (in mod unitar si coerent) sustinerea materiala si financiara a evaluarii si realizarea necesitatilor curente de orice tip!
  In calitate de autor de PROIECT DE TARA, recomand, sau mai precis solicit colectivului redactional (si autorilor) organizarea unei intilniri ,,tehnice”, in cadrul careia sa prezint acest proiect spre evaluare si sustinere nationala, prin metode si actiuni stabilite de dvs.
  In lipsa unor demersuri bazate pe o viziune si proiect economic concrete care sa le adauge o valoare PROGRAMATICA realista si fezabila, intreg efortul de sustinere a existentei saitului CONTRIBUTORS, de la prezentari si dezbateri, la ,,scrisori deschise”, ramine un efort marginal de schimbare…
  Situatia de azi a tarii impune ca domeniul constatativ al presei de orice fel sa fie sustinut (daca nu inlocuit) de modalitati colective de actiune, chiar daca CONTRIBUTORS nu este un ONG cu un anumit obiectiv declarat.
  cu stima,

 3. Adica Bucurestiul NU a avut pana acum ADI???!!! :O
  OAU!!
  De ce nu faci tu o petitie in sensul acesta, s-o pui pe Declic? Sa VEZI numa’ cate se mnaturi aduni, doar in 2 – 3 zile! ;)

 4. Baietii astia cu gropile de gunoi si firmele de gunoieri pot sa dea spaga cate o hartie de 500 de euro pentru fiecare semnatura pe care o strangeti.
  Lupta e inegala si pierduta din start pt ca nu ei platesc infringementul ci se plateste de la buget ei vazandu-si linistiti de numaratul banilor.
  Ideea e buna, tehnologia matura, dar 50 km mai putin inseamna accize pt combustibil, sofer, masini de gunoi, taxe care se duc la bugetul statului!

  • Era vorba de INCINERARE, nu de gazeificare!
   NORMAL ca s-au opus!
   Si, da! mirosurile sunt intr-adevar o problema – dar se poate alege locul, se pot face perdele forestiere (si asa e deficit de arbori) samd. ;)

  • se poate trece de la abordarea conceptuala, teoretica, la una practica; inteleg ca in Germania functioneaza mii de unitati de tratare a deseurilor municipale in care se produce energie electrica, termica si simultan se neutralizeaza deseurile; inteleg ca sunt profitabile, nu inteleg de ce trebuie sa redescoperim roata prin discutii teoretice cand altii deja o folosesc de ani buni.
   sa fie oare ce spune @ Stoian Gheorghe Dorin? s-a pronuntat deja CCR in acest sens? (in ideea ca deja a reclamat-o Avocatul Poporului pe Clotilde ca discrimineaza in privinta colectarii deseurilor)

 5. Cea mai eficienta forma de administrare a gunoiului e strngerea acestuia, urmata de sortare.
  Sortarea depinde enorm de educatia poporului. In Ge pina si turcii sorteaza, in timp ce in Franta nici francezii.
  In orasele mari gen Buc. Sortarea e f complicata, nici in Paris nu se prea sorteaza. Desigur exista sisteme subterane, la fata locului, unde se aduna gunoiul sortat, se aplica prima prelucrare, preseaza etc. Si mai apoi se transporta, dar acestea necesita investitii relativ mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

 

Recomandare Contributors.ro - Musica Ricercata Festival Op.3

https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-24929744-23-iulie-incepe-musica-ricercata-3-festival-despre-muzici-pierdute-regasite.htm

Intre 23 si 25 iulie, la Sibiu, va avea loc un festival foarte interesant, Musica Ricercata Festival Op.3. Titlul este un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive. Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și “părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. Vezi programul festivalului in articol.

 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Top articole

În ultimii 40 ani, temperatura medie anuală din România a crescut cu circa 2°C

În baza de date întreținută de NASA la Goddard Institute for Space Studies (NASA GISS), care funcționează în New York, pe lângă...

Energie și Geopolitica – Pe unde este România în relațiile energetice cu Moldova și Ucraina?

În ultimile zile s-au petrecut două evenimente care ar putea influența situația energetică regională. Prima și cea mai importantă...

O întrebare pentru „colegii de la Academie”

Una dintre sculpturile prin care Christophe Gabriel Allegrain (1710-1795) a atras atenția (cea a lui Diderot e notabilă) și a devenit dezirabil...

Orfani de știință

Undeva în Transilvania. Masca obligatorie pe stradă și în instituțiile publice. Unitatea militară, la intrare. În uniforme și în civil, un grup...

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii.  Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.

Carti recomandate de Contributors.ro

 

„Pierre Hadot aduce filosofia antica in zilele noastre. Ce s-a spus candva redevine actual, urmand modelul exercitiului spiritual, mai exact al intelepciunii care este, inainte de orice, o optiune de a fi.” – Pascal Bruckner

 

 

 

Cumpara cartea de pe GiftBooks.ro