duminică, mai 22, 2022

Ultima șansă pentru a avea un București curat și european!

Scrisoare deschisă adresată Consiliului General al Municipiului București, Domnului Primar General

Stimați consilieri, domnule Primar General

Știind că în aceste zile se va vota statutul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea integrată a deșeurilor municipale vă supunem atenției următoarele:

Procesul de gazeificare este singura soluție pentru a rezolva problema gunoiului municipal. Trebuie ca Bucureștiul să se circumscrie economiei circulare și să aibe o abordare nouă asupra gestionării acestor deșeuri solide municipale ca multe orașe europene. Știm că acest procedeu este prevăzut în Planul de Gestionare al Deşeurilor din Municipiul Bucureşti și este reglementat de legislația europeană.

Cum redactorul aceste misive a descris un sistem de reciclare a deșeurilor aici, aici si aici, înainte de alegerile locale, vă rugăm să introduceți în statutul pe care îl votați zilele viitoare posibilitatea ca gazeificarea acestor deșeuri să fie în obiectul de activitate al Asociației și să fie eligibilă pentru un potențial proiect european care poate fi accesat ca proiect de mediu, energetic sau de transport. Pentru informarea dumneavastră, Sofia a luat-o înaintea Bucureștiului, câștigând un proiect european, despre care puteți citi aici.

Dorim să vă reamintim avantajele procesului de gazeificare:

1.           Eliminarea curată a deșeurilor municipale, fără emisii atmosferice;

2.           Reducerea cu 90% a deșeurilor stocate în gropile de gunoi, deșeurile rezultate din gazeificare  fiind neutre din punct de vedere al mediului;

3.           Transformarea deşeurilor în energie, existând posibilitatea ca aceasta să fie stocată în hidrogen, folosit ulterior la transportul în comun;

4.           Posibilitatea de a trece transportul în comun pe hidrogen (rezultat al gazeificării), fără emisii atmosferice;

5.           Eliminarea poluării aerului cu gaze (CO2, NOx, SOx) și a pulberilor emise de motoarele cu combustie internă precum și a mirosurilor, care apar în cazul gropilor de gunoi;

6.           Reducerea poluării provenite din transportul deșeurilor prin reducerea distanței până la gropile de gunoi pentru fiecare camion cu aproximativ 50 km / cursă;

7.           Trecerea taxei de groapă de 280 lei / tonă (200 lei – administratorul gropii de gunoi și 80 – AFM) pentru depozitatea gunoiului către operatorul instalației care va creea locuri de muncă și va genera impozite și taxe ce se vor întoarce în bugetele locale;

8.           Eliminarea problemei infrigement-ului pe problema deșeurilor.

Mai adaug că tehnologia este disponibilă și că există companii românești care pot construi instalația pentru a trasforma deșeurile solide municipale în energie electrică, termică și hidrogen.

Acestea fiind spuse, avem credința că sunt foarte mulți bucureșteni care ar semna o astfel de scrisoare. Aceste rânduri au fost scrise de mai multi specialiști care cred în această tehnologie și care cred în puterea de discernamânt și buna credință pe care suntem convinși ca le aveți.

Later edit: Am aflat printr-un prieten că sunt câțiva specialiști din Universitatea Politehnică București ce pregătesc un material pe aceași temă, material ce sperăm că-l veți citi în câteva zile.

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

 1. La Brașov s-au obținut încă în urmă cu 15 ani rezultate remarcabile la gazeificarea deșeurilor într-o instalație pilot ce a funcționat la Brașov și Amsterdam.Prin analiza gazelor la evacuarea finală, analiză efectuată în Belgia de un laborator UE s-a dovedit respectarea integrală a normelor europene, unii indicatori de poluare fiind cu peste 50% sub aceste norme.Dar decidenții zilei,nu au primit partea leului…..

 2. Inca un ,,strigat in pustiu” al unui specialist in domeniu, care va fi la fel de ignorat ca si celelalte scrisori deschise sau alte astfel de apeluri la actiune economica ori civica!
  ,,Specialistii” Romaniei, autori de lucrari economice ori tehnice, etc. ,,inca” nu inteleg ca nici o actiune sau strategie INDIVIDUALA (din cele 54 de strategii nationale) nu este realizabila, in lipsa unui proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii, care sa asigure (in mod unitar si coerent) sustinerea materiala si financiara a evaluarii si realizarea necesitatilor curente de orice tip!
  In calitate de autor de PROIECT DE TARA, recomand, sau mai precis solicit colectivului redactional (si autorilor) organizarea unei intilniri ,,tehnice”, in cadrul careia sa prezint acest proiect spre evaluare si sustinere nationala, prin metode si actiuni stabilite de dvs.
  In lipsa unor demersuri bazate pe o viziune si proiect economic concrete care sa le adauge o valoare PROGRAMATICA realista si fezabila, intreg efortul de sustinere a existentei saitului CONTRIBUTORS, de la prezentari si dezbateri, la ,,scrisori deschise”, ramine un efort marginal de schimbare…
  Situatia de azi a tarii impune ca domeniul constatativ al presei de orice fel sa fie sustinut (daca nu inlocuit) de modalitati colective de actiune, chiar daca CONTRIBUTORS nu este un ONG cu un anumit obiectiv declarat.
  cu stima,

 3. Adica Bucurestiul NU a avut pana acum ADI???!!! :O
  OAU!!
  De ce nu faci tu o petitie in sensul acesta, s-o pui pe Declic? Sa VEZI numa’ cate se mnaturi aduni, doar in 2 – 3 zile! ;)

 4. Baietii astia cu gropile de gunoi si firmele de gunoieri pot sa dea spaga cate o hartie de 500 de euro pentru fiecare semnatura pe care o strangeti.
  Lupta e inegala si pierduta din start pt ca nu ei platesc infringementul ci se plateste de la buget ei vazandu-si linistiti de numaratul banilor.
  Ideea e buna, tehnologia matura, dar 50 km mai putin inseamna accize pt combustibil, sofer, masini de gunoi, taxe care se duc la bugetul statului!

  • Era vorba de INCINERARE, nu de gazeificare!
   NORMAL ca s-au opus!
   Si, da! mirosurile sunt intr-adevar o problema – dar se poate alege locul, se pot face perdele forestiere (si asa e deficit de arbori) samd. ;)

  • se poate trece de la abordarea conceptuala, teoretica, la una practica; inteleg ca in Germania functioneaza mii de unitati de tratare a deseurilor municipale in care se produce energie electrica, termica si simultan se neutralizeaza deseurile; inteleg ca sunt profitabile, nu inteleg de ce trebuie sa redescoperim roata prin discutii teoretice cand altii deja o folosesc de ani buni.
   sa fie oare ce spune @ Stoian Gheorghe Dorin? s-a pronuntat deja CCR in acest sens? (in ideea ca deja a reclamat-o Avocatul Poporului pe Clotilde ca discrimineaza in privinta colectarii deseurilor)

 5. Cea mai eficienta forma de administrare a gunoiului e strngerea acestuia, urmata de sortare.
  Sortarea depinde enorm de educatia poporului. In Ge pina si turcii sorteaza, in timp ce in Franta nici francezii.
  In orasele mari gen Buc. Sortarea e f complicata, nici in Paris nu se prea sorteaza. Desigur exista sisteme subterane, la fata locului, unde se aduna gunoiul sortat, se aplica prima prelucrare, preseaza etc. Si mai apoi se transporta, dar acestea necesita investitii relativ mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

conferinte Humanitas

 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este banner-contributors-614x1024.jpg

„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice organizată la Ateneul Român de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.  La fel ca în edițiile precedente, își propune să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte. Vezi amănunte.

 

Carte recomandată

Anexarea, în 1812, a Moldovei cuprinse între Prut și Nistru a fost, argumentează cunoscutul istoric Armand Goșu, specializat în spațiul ex-sovietic, mai curând rezultatul contextului internațional decât al negocierilor dintre delegațiile otomană și rusă la conferințele de pace de la Giurgiu și de la București. Sprijinindu-și concluziile pe documente inedite, cele mai importante dintre acestea provenind din arhivele rusești, autorul ne dezvăluie culisele diplomatice ale unor evenimente cu consecințe majore din istoria diplomației europene, de la formarea celei de-a treia coaliții antinapoleoniene și negocierea alianței ruso-otomane din 1805 până la pacea de la București, cu anexarea Basarabiei și invazia lui Napoleon în Rusia. Agenți secreți francezi călătorind de la Paris la Stambul, Damasc și Teheran; ofițeri ruși purtând mesaje confidențiale la Londra sau la Înalta Poartă; dregători otomani corupți deveniți agenți de influență ai unor puteri străine; familiile fanariote aflate în competiție spre a intra în grațiile Rusiei și a ocupa tronurile de la București și Iași – o relatare captivantă despre vremurile agitate de la începutul secolului al XIX-lea, ce au modelat traiectoria unor state pentru totdeauna și au schimbat configurația frontierelor europene. Vezi pret

 

 

 

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Esential HotNews

Top articole

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro