luni, mai 20, 2024

A trăit, a pătimit, a auzit iarba crescând: Despre Harry Brauner

A iubit cu pasiune si a slujit cum foarte puțini au facut-o folclorul românesc. Născut la Piatra Neamț în februarie 1908, etnomuzicologul Harry Brauner s-a stins din viata pe 11 martie 1988. Văzuse multe si suferise imens. Împreuna cu soția sa, artista plastica Lena Constante, a fost condamnat în procesul Patrascanu pentru culpe imaginare. Ani chinuitori de temniță. Regim de celulă solitară. Te miri cum au rezistat, cum de n-au innebunit. In seminarul meu despre Europa de Est din acest semestru am discutat trei destine de femei prinse în angrenajul terorii staliniste: Lena Constante, Heda Margolius Kovaly si Margarete Buber Neumann.

Harry si Lena oameni de stanga, veritabili intelectuali antifascisti. El era frate cu pictorul suprarealist Victor Brauner. Sora ei era soția academicianului matematician Grigore C. Moisil. Sora acestuia era soția academicianului arheolog Emil Condurachi si mama profesoarei Zoe Petre. Harry si Lena participasera la campaniile sociologice ale Școlii de la București. Împreuna cu Elena (Herta) Patrascanu, Lena a fost o fondatoare a Teatrului de papusi Tandarica. In acei ani infioratori, papusile erau mai libere decât oamenii. Elena Patrascanu fusese la Moscova împreuna cu soțul ei în toamna anului 1944. El a semnat Armistitiul, ea a vizitat muzee si teatre. Poate ca a mers si la celebrul Teatru de Papusi al genialului Serghei Obraztov si poate ca asa se va fi născut proiectul Tandarica. Destine contorsionate, tragedii umane din secolul lui Stalin si Hitler. In dialogul cu Alexandru Șiperco, Elena Patrascanu spunea: „Eu n-am fost torturata ca Lena. smuls parul din cap, smocuri, sprancene, bătută la tălpi, ținuta cu picioarele în apa”.

Am avut norocul să-i cunosc în Statele Unite pe Emanuel (Noel) Rupenian si pe sotia sa Marta Constantinidi. Domnul Rupenian era nepotul avocatului Herant Torosian, a fost el însuși secretarul personal al lui Lucretiu Patrascanu. Ambii faceau parte din elita intelectuala armeano-romana. Ambii au facut închisoare politica. Ambii erau antifascisti. Doamna Marta era prietenă cu N. Steinhardt. Mi-au vorbit despre Lucretiu si Hertha (Elena), despre Harry si Lena. Aveau lacrimi în ochi…

Harry Brauner and folk singer Maritsa (Maria Lataretu), Bucharest, 1946; Lena Constante and Elena Patrascanu at the Tandarica Puppet Theater, both pics by celebrated American photojournalist Lee Miller; Harry and Lena

Lena Constante and Elena Patrascanu at the Tandarica Puppet Theater, both pics by celebrated American photojournalist Lee Miller; Harry and Lena

Recomandari: Să auzi iarba cum crește („To Hear How the Grass Grows”), Editura Eminescu, Bucharest, 1979

Filmul Catincai Ralea despre Harry Brauner:

Interviul cu Elena Patrascanu în „Confesiunile elitei comuniste din România. Arhiva Alexandru Șiperco”, ediție de Andrei Siperco, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Vol 5, 2021, pp. 13-44

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. ” Elitele comuniste” din România s-au măcelărit între ele în cel mai pur stil bolșevico-stalinist. Nu știu de ce acest remember inutil.

      • Unii rămân înțepeniți în trecut, în amintiri. Alții rămân înțepeniți în propria Istorie. Trăind astfel, totul devine trist și periculos, în sensul că îți periclitezi Viitorul.

    • Cei doi nici nu erau on elitele comuniste, nu erau implicați în luptele interne ale partidului. Au căzut nevinovați, precum.multi alții.

  2. Dezvoltați, domnule Tismaneanu caci subiectul este de actualitate prin tenacitatea intolerabilă a intoleranţei poliției gandirii .
    Martiriul indurat de Lena Constant pentru vina de a fi înțeles și iubit altfel România, de a fi participat la serile muzicale și literare ale grupului Criterion sau Unu impreua cu Mircea Vulcanescu, Mihail Sebastian, Petru Comarnescu Henri H Sthal ar trebui sa fie consemnat în manualele de istorie ale tuturor elevilor din Romania, indiferent de apartenenta etnica a acestora.
    Și sa nu uitam faptul ca Henry Brauner a fost firmat la cursurile lui Constantin Brailoiu .
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C4%83iloiu

  3. Ce frumos spus: sa vezi si sa auzi iarba cum creste. Aceeași gândire am avut-o si eu, atunci când copilul meu era mic. Veneam acasă si vedeam ca micuțul meu a mai descoperit ceva nou. Era ca si cum părinții pot vedea “cum creste iarba” prin copiii lor. Nimic in viața nu se compara cu a vedea cum creste iarba si cum creste copilul tău! Sănătate si numai de bine sa auzim. Aaaaa, si sa nu uitam sa mergem la vot.

    • Autorul folosește o poezie de Eminescu „În zădar în colbul scolii…” cu finalul:
      ” Ci trăiește, chinuiește
      Și de toate pătimește
      Si-ai s-auzi cum iarba crește”

  4. Initial CENACLUL FLACARA fusese gandit ca un punct de reper in viata noastra culturala, aducand in fata publicului valori care se impusesera .Harry Brauner s-a numarat printre ele si au fost chiar interviuri si reportaje cu el si cu Lena Constante in revista FLACARA. Din pacate din cauza deschiderii ”periculoase” cu unii ”dusmani ai poporului”, ca periculosul anti-comunist dr.Ion D.Vulcanescu , incet incet aceasta deschidere s-a inchis.
    Astfel ca in urma unor intrigi conduse de specialistul Dorin Tudoran, logodnica dr.Vulcanescu a trebuit sa plece din redactie, desi era membru fondator al CENACLULUI. si prezenta activa in organizarea lui, ocazie cu care l-a si intervievat de mai multe ori pe Harry Brauner si pe Lena Constante.
    E un episod mai putin cunoscut din viata lui Harry Brauner, care ar merita poate macar mentionat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro