miercuri, octombrie 27, 2021

De ce a crescut factura la gaze?

Acum câteva luni trăgeam semnalul de alarmă că prețul energiei va crește și explicam de ce se va întâmpla. Nu sunt singurul care a semnalat potențiala creștere de preț la gaze. Domnul profesor Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă o face constant de minim un an. (aici, aici, aici și aici) Și profesorul Petrisor Peiu a scris multe articole avertizând șefimea energiei românești de potențialul dezastru. (aici, aici sau aici) Acum buba a plesnit! Citez un titlu din presa de săptămâna asta: Haos pe piața gazelor!

Astăzi, prețurile au explodat și se pare că nimeni nu a dorit să ia măsuri.

Exercițiu pentru parlamentari

Doamnelor și domnilor parlamentari, vă rog să faceți următorul exercițiu: ajungând în camera din care faceți parte, uitați-vă de jur împrejur și încercați să identivicați căți dintre dumneavastră pricep ceva din industria energetică. Nu cred că în tot Parlamentul României sunt 20 de parlamentari care dau impresia că pricep ceva. (Eu cred că nu sunt cinci parlamentari care chiar se pricep – din câte cunosc sunt doar trei.)

De asemenea, câți dintre cei care se află la frâiele ministerului de resort sau ANRE știu cum se produce, se transportă, se stochează sau se distribuie energia? Câți dintre cei care sunt numiți în consiliile de administrație, de supraveghere sau directorate pricep ceva din industria energetică?

Iată un motiv pentru care s-a scumpit energia: în poziții cheie sunt numiți niște oameni care habar nu au! Ceea ce s-a demontrat: oamenii din acele funcții ar fi trebuit să vă atenționeze din timp de ceea ce urmează. Nu au înțeles, nu v-au avertizat, a început scandalul național pe care îl veti stinge pompieristic provocând mari pagube colaterale.

Cum arată piața de gaze

În articolul Molecula mea din aragaz (din 5 august 2020) arătam cum funcționeza „piața liberalizată” de gaze. Reiau în cateva cuvinte: avem doi producători (OMV și Romgaz) care dețin 93% din totalul producției naționale, unul – maxim doi importatori de la Gazprom, care acum cinci ani avea sub 5% din piața de consum, dar care de un an și câteva luni are peste 20% din piața de consum. Avem un transportator, monopol de stat, care transportă gazul prin rețeaua națională de conducte și doi distribuitori cu monopol regional (EON – Delgaz Grid – 57% din consumatori și Engie – GdF – 46%, restul până la 100% sunt 32 de mici companii ce acoperă distribuția în câteva sate sau orășele). Mai spuneam că acum câțiva ani, am cercetat piața și companiile de producție (adică Romgaz, OMV și Gazprom) și am aflat că acestea sunt cele mai profitabile din piață.

Pe lângă toate aceste companii mai există „furnizorii”, adică „brokerii” de energie. De pe site-ul ANRE aflăm că săptămâna aceasta sunt 69 de astfel de firme de apartament, cu cațiva angajați, care se ocupă cu cumpărarea de gaz de la unu dintre cei doi producători și firma importatoare de la Gazprom și îl revând în „piața concurențială”. Piața care conteaza este cea din Bursa Română de Mărfuri. Totul este legal! Întrebarea este: cât de morală este organizarea pieței?

Daca aveți nervii corespunzatori, câteva explicații despre cum funționează piața de gaze se află și pe site-ul ANRE.

Pentru a nu va mai pune nervii la încercare, va redau mai jos evoluția prețului la gaze pe piața de contracte pe termen lung de pe BRM.ro.

Dar mai trebuie sa vedeți și următorul grafic făcut de profesorul Chisăliță: prețul gazelor a atins maximul istoric în ultima sută de ani,

Concluziile pe care le trăgeam acum un an rămân valabile: Piața de gaze este una strategică și nu poate fi întru totul o piață liberă deoarece este până la urmă monopolizată de șapte companii energetice. Produsele celor două mari companii energetice românești de extracție din piața de gaze sunt tranzacționate de mai multe ori înainte de livrare, piața liberă fiind mimată în interesul distribuirii de profit către alte companii care se află sub o posibilă ocrotire politică. Factorii care împiedică dezvoltarea pieței libere sunt: incertitudinea legislativă, intervenția politică, lipsa de diversitate a resurselor, monopolul de stat sau privat, lipsa de transparență a companiilor, în special a celor controlate de stat.

Gazul este important în ecuația energetică românească. Cerea a rămas aproximativ constantă deoarece industria are nevoie de gaze iar generarea de energie electrică securitară pe gaz a rămas constantă. Normal ar fi ca cererea de gaz pentru termocentrale să crească deoarece termocentralele pe cărbune trebuie înlocuite cu investiții noi pe gaz. Deocamdată nici măcar Iernutul nu este văzut în funcțiune de Transelectrica în următorii ani, chit că noua centrală este gata în proporție de 95%. (Și trebuie să spunem că DNA-ul nu a luat pe nimeni la întrebări.) Factorul de capacitate pe care l-am analizat acum jumătate de an este slab pentru termocentralele noastre pe gaz, dar dacă vom avea investiții noi sigur acesta va crește.

De ce am ajuns la aceste prețuri mari?

Am zis mai sus: cetățenii ajunși să conducă destinele industriei energetice habar nu au. Oamenii de sub ei tac și pe bună dreptate o fac deoarece „cei cu gura mare” zboară, fiind „condamnați pentru deviaționism” de la linia partidului. Spuneam într-un articol din februarie anul acesta: Diletantismul, reaua voință, hoția decidenților generează frica, minciuna, ipocrizia, conformismul celor mici ai sistemului și toate la un loc sunt legile care guvernează societățile de stat și ministerul. “Pălmașii”, adevărații tehnocrați, se fac sau sunt făcuți preș în fața numiților politic.

Cine ar mai putea spune ceva? Presa! Dar sistemul ticălos prin care presa primește reclamă de la companiile de stat îi fac pe jurnaliști să tacă, deoarece canalul media la care lucrează poate intra în faliment dacă cele câteva zeci de mii de euro primite de la una sau două companii de stat din energie nu mai vin la comanda vreunui ministru. Și cum am scris și despre relația presă – industria energetică acum șapte luni, citez ultimul paragraf: “A tăinui cuvântul adevărului, înseamnă a te lepăda de el!”

Doar specialiștii mi-au dat dreptate când am afirmat că este un dezastru în industria energetică româneasca și am explicat în 15 motive de ce prețul energiei va crește. Am încercat să fac și o analiză comparativ – istorică pentru a vedea în interesul cui sunt aceste creșteri de preț. Zilele trecute a mai apărult o inforație: România și-a triplat importurile de gaze în ultimile șapte luni. Articolul meu de acum un an se chema „Partida rusă din energie” care se încheia în felul următor: „Mi-ar plăcea să văd într-un viitor apropiat cum instituțiile abilitate să îndepărteze „omuleți verzi invizibili și cu gurele albe” de la butoanele energeticii românești. Și numai pe ei ci și pe „carașolii, rudele și amantele”, mai vechi sau mai noi, instalați caritabil, dar toxic, în diversele poziții, remunerate bine, din companiile energetice românești.”

Distribuie acest articol

57 COMENTARII

 1. Hoția și șpaga au fost factorii determinanți, incompetența este peste tot, nu trebuie să o blamăm atît de mult. La fel ca la bănci, unde nea Manole păstorește jaful și ocrotește hoția și aici avem politicienii care în schimbul șpăgilor îi lasă pe ”entrepreneuri” să fure cum vor ei fiindcă s’tem liberali și ”piața e liberă, concurența, bla-bla”. Cîțu a inventat furtul subvenționat, adică lasă-i să fure, că o să dăm noi niște subvenții din banii voștri ca să nu muriți de frig prin case în iarna asta. Adică eu văd hoțul, îți spun cine este, iar polițaiu’ zice ”bă, dacă ți-a furat 1000 de lei, ia d-acilea 500 și dă-l dreacu’, lasă-l să fure că asta-i treaba și nu mă mai deranja!”. În stilul lui Isărescu care ne spunea să fim atenți la contracte cînd ne împrumutăm fiindcă băncile fură și el nu are ce face, dacă ai semnat n-ai avut noroc, reformatorii pieței libere la furat ne spun să schimbăm furnizorul dacă nu ne convine. Furnizorul care se dedă la ”abuzuri repetate” (adică furturi) va fi amendat cu sume consistente, cam cît lasă el într-o seară la cîrciumă. Poi da’ atunci să mă amendeze și pe mine dacă sparg bănci ”în mod repetat” și abuzez minore tot ”în mod repetat”!

  • Cititi domnule Pacuraru, citi parlamentari si consumatori :
   GN TRANSGAZ SA MEDIAŞ PLANUL DE DEZVOLTARE A SISTEMULUI NAȚIONAL DE TRANSPORT
   GAZE NATURALE 2020 – 2029
   , ca e public, transparent univoc.

 2. Problema e chiar mai grava – nu avem la butoane oameni care se pricep cu adevarat in nici un domeniu important. Poate doar ministrul sanatatii sa fie potrivit cu functia ocupata.
  Si nu se pricep fiindca asa pot fi pilotati de interese ale unora cu spate in partide.
  Romania NU este si nu va fi piata concurentiala pentru nimic – totul este impartit frateste intre „baietii destepti”. Nu conteaza domeniul: gunoi, recuperari de materiale, exploatae, agricultura (cu exporturi fictive de cereale pt a putea „importa” mai scump si mai prost; etc), transporturi, farmaceutica, medicina, constructii, arhitectura, s.a.m.d.
  Luati orice domeniu si deja exista „firma” sau persoana care va ajuta. „furnizorul” strategic care garanteaza realizarea lucrarii/investitiei sau finantarea…..
  Nimeni nu are interesul sa strice aceste structuri mafiote – exista oameni care traiesc foarte bine asa; au cohorte de bugetari si/sau alte categorii sociale fidelizate prin pomeni sociale care or sa iasa la vot si or sa le cimenteze puterea.
  In Romania „piata libera” produce strict numai scumpiri – in fapt este un conglomerat de interese ce nu ami poate fi in veci desfacut.
  Piata libera produce anomalii oriunde reglementarile nu sint corecte, transparente si in favoarea consumatorului; scapata din mina duce la formarea de monopol sau oligopol si coruptie masiva – genul de democratii din sud America, Africa, Asia sau Romania, Rusia, etc.

 3. „EON – Delgaz Grid – 57% din consumatori și Engie – GdF – 46%, restul până la 100% sunt 32 de mici companii ce acoperă distribuția în câteva sate sau orășele”

  Traduceti fraza asta in limba romana va rog, fara a faulta aritmetica.

 4. de ce creste factura la gaze si electricitate ? de ce creste pretul benzinei la pompa cind pretul mondial al barilului scade ? de ce se exporta griul si se importa piinea congelata ? de ce se chelesc muntii de paduri iar din magazine cumperi scaune si mese din rumegus aduse din china sau suedia? de ce este subventionata „presa libera” ? de ce fug romanii din tara ? de ce duduie parlamentul de prosti cu doctorate si institutiile statului (justitie, militie, armata, securitate) de speciali si esentiali cu lefuri si pensii de nababi capitalisti ? de ce trogloditii din bnr, asf, tvr, anre (si cite si mai cite) sint platiti ca niste antreprenori de succes cind ei nu sint decit niste capuse (monopol de stat) ce pirjolesc Romania ? au ramas in tara doar prostovanii incapabili sa se asocieze si sa ia in suturi aceste lighioane cu chip uman ?

 5. Hai sa iesim de paguboasa aruncare a unei anateme asupra unora care nu se pricep sau poate ca da .Cine poate afirma cu tarie ca asa este corect .Poate ca da ,poate ca nu . Ne aflam intr-o piata libera si concurentiala . Pretul este stabilit de concurenta si uneori si de cantitatea de energie existenta la vinzare .Ce putem observa in acest moment . Peste tot in Europa se scumpeste energia electrica si creste pretul gazelor naturale .DE CE? In primul rind aparitia Nord Stream 2 si nepunerea proiectului in functiune totala ,ca dealtfel si consumul ce creste zi la zi in toate tarile membre scumpeste, pentru moment ,produsele ce se vind in piata de energie. Dorinta de a recupera pierderile din anii trecuti , pierderi datorate situatiei pandemice influenteaza si ea scumpirea .Romania nu are resurse cu care poate ocupa intreaga cantitate necesara cererii din intern si atunci trebuie sa se imprumute , pentru a face fata ,cu sume purtatoare de dobinzi variabile ce amplifica si ele pretul energiei .In alta ordine de idei ,Romania este conectata la piata Europeana a energiei si atunci pretul creste si scade functie de pretul general .Din punct de vedere politic sau jurnalistic putem arata diferitele abordari aparute in Media si putem concluziona sentimental acuzind opiniile unora sau altora dar adevarul ne arata ca pretul la energie creste peste tot in lume , cum noi ca tara nu avem resurse sa acoperim intreaga cantitate de energie necesara , ca depindem in mare masura de altii si ca statul nu poate functiona la nesfirsit cu imprumuturi .Vine o vreme cind trebuie sa decontam erorile trecutului . Acesta este se pare momentul .Restul sunt povesti .Oricum , guvernul (evident nu se poate implica in stabilirea pretului la energie ) se imprumuta cu sume de bani purtatoare de dobinzi mici si uneori de dobinzi negative (probabil ca toata lumea stie ce este asta ). Avem marele noroc ca sunt bani in piata pe care ii putem imprumuta . Legea consumatorului vulnerabil este si ea o solutie posibila si probabil legea consumatorului vulnerabil va fi parte a unui concept ce tine de de cantitatea de energie consumata . Daca te incadrezi intr-un anumit barem de consum de pina la X -KW primesti ajutoare .Factura va contine automat reducerea respectiva /Nu cred ca se va merge pe ideea de venit familial sau personal .Cei 4 milioane de cetateni identificati ca vulnerabili nu sunt mari consumatori de energie electrica si acestia, cei ce consuma putin ,pot fi ajutati spre a nu isi reduce drastic consumul .Timpul le va lamuri pe toate dar greul acum incepe .

  • da, bai nene, asta e kktpitalizmul monopolizd de stat, asupra caruia ne avertizau comunistii; intrebarea este: daca libealizmu ne baga in groapa, de ce mamica lui il mai acceptam? care e scopul nostru, sa ingrasam profiturile marilor companii doar ca sa nu incalcam „sfintele idealuri ale neoliberalizmului”? hai pa

  • „… guvernul (evident nu se poate implica in stabilirea pretului la energie ) se imprumuta cu sume de bani …”.
   NU Guvernul trebuie sa se implice, ci STATUL ROMAN, prin agentia SA pe nume ANRE, care are ca atributii
   ( printre altele, conf. site propriu):
   „Principalele atributii conferite ANRE prin legislatia primara sunt următoarele:
   ………………
   – emite si aproba metodologii de stabilire a preturilor si tarifelor,
   – aproba preturi si tarife
   – asigura monitorizarea functionarii pietelor de energie eletrica si gaze naturale….” Iar modalitatea hoteasca prin care Guvernul- subventionand consumatorii vulnerabili- asigura indirect profiturile companiilor stapanilor de-afara tine de manualul coruptiei.

   • Si tot statul trebuie sa se implice in desfiintarea cartelurilor ce formeaza preturi de monopol (pt cei ce nu stiu A.I.C. a reusit sa vanda sub pretul stabilit de catre monopolisti!; a fost desfiintat imediat, dar s-a putut, nu?). De ce se vand gazele la preturi de 10-15 ori, fata de cel de intrare in Ro? Greu de scris … si chiar cam periculos, nu? Uite , de exemplu, pe iutub un baiat din energie isi etaleaza masinariile de miliaone de ieuro (toate galbene: de la Pinin Lamborsi Fera si Pors, pana la G – poate ie daltonist, nu ?) . Brava la el, baiat bun este .Si destept . Si finul … na ca era sa scap

   • ANRE=AgentiaNerozilorRetardatidin Energie.A fost creata sa apere consumatorul dar apara monopolul deoarece este mai profitabil pentru buzunarele proprii.

  • Stimabile Mafalda, cred dupa cum puneti problema si argumentele lucrati in sistemul administratiei centrale. Abordarile sa fie mai pe scurt, caci nu stiti sa va sintetizati ideile. Problema majora este ca in 30 de ani nu au fost create noi unitati de oroducere energie electr.

   • JUST!Ba mai mult si cele existente s-au distrus dupa ce au fost retehnologizate.A se vedea Chiscani ,Doicesti si altele.Mai este putin si Nucleara de la Cernavoda nu va mai putea exploata in conditii de siguranta Reactoarele astazi in functiune.

 6. Oai e bine ca se scumpeste, in acest mod Romania se alinieaza valorilor europene. Si-n Ge inflatia e cea mai mare, din 1993, ne asteapta vremuri rozalii, marca vad ca vom merge cu roaba plina de bani sa platim o piine

 7. Foarte bun articolul, din pacate sunt foarte multi consumatori care nu stiu sa isi citeasca factura. Astfel cand ii intrebi daca au sesizat scumpirea , inca nu o vad fiindca sunt obisnuiti sa fie +/- 10-15% de la o luna la alta datorita citirii , regularizarii , etc. . Abia peste inca 1-2 luni sau cel mai sigur in prima factura de iarna , vor vedea ca groasa , dar va fi prea tarziu. Presupunand ca liberalizarea e buna si nu viciata/ mimata cum se vede. Cuma agandit guvernul sa lase niste jucatori care se pare ca nu au capacitate ? Care 28 de zile de schimbare furnizor ? A reusit cineva sub 2-3 luni ? Cum de mai sunt lasati sa „joace ” . Ce cuprind contractele ? Tot felul de clauze ascunse in loca fi cateva tipuri standard ( cu abonament, far , rarif de noapte , weekend etc ) Astfel ca daca te uiti pe contract vezi una , iar in factura te trezesti cu altele … Guvernarea asta proasta ne-a lasat pe mana lupilor , doar ca sa mai „respire” ei un pic aer deguvernare … Speram sa ii vedem arzand cu gazul pe care ni l-au liberalizat si sa dardaie la toata capacitatea electrica a Romaniei conectata la manutele lor ….

 8. Ma bucur sa vad un parlamentar ingrijorat de bunastarea poporului
  Problema e ca ,la fel ca la ceilalti ,ingrijorarea este numai declarativa,nimic concret
  Pai bine stimati parlamentari la de asta sînteti unde sînteti?sa dati cu gura sau sa luati masuri?
  Nu am auzit pe cineva sa vrea o lege antitrust(este o lege pe care o astept din ’90 si pe care o astept degeaba)
  Abia acum va plîngeti de monopolul unor companii?
  Nu ati vazut asta pîna acum?
  Oare nimeni nu a sesizat ca asta a stat la baza privatizarii?

  • Corect, nu avem economie de piata adevarata si liberalizarilee au fost jafuri la vedere. Nu avem mai multi furnizori de electricitate, gaze si prin urmare platim importuri prin asa zisi furnizori, de fapt intermediari. Concurenta adevarata, corecta nu exista. Avem o serie de institutii care mananca bani degeaba, ANRE, ASF, etc. Corpul de control al minsterelor la ce sunt platite si cine schimba legile proaste date pe clanuri de interese ?!!

 9. Pana la sfârșitul anului trecut exista o doamnă care publica pe Contributors cate un articol cam la fiecare 3 luni despre beneficiile liberalizării pieței de energie, in special de gaze.
  Am tot întrebat atunci daca liberalizarea va duce la scădea preturilor la consumator si daca nu cumva articolele sale suna a articole de lobbist. Răspunsul a fost o liniște totala. Apoi post factum doamna Nutu a început sa ne explice de ce cresc preturile, printre altele pentru ca boborul n-a fost informat de ANRE, cand problemele sunt structurale. Pe pagina de la Expert Forum, think tankul la care este afiliata doamna Nuta, dar si alți autori de pe Contributors se vede cine finanțează aceasta organizație.
  https://expertforum.ro/expert-forum/finantatori/
  Printre ei Federația Patronală de Petrol și Gaze.

 10. Buna ziua!
  Cainii latra ursul merge, dar, daca ursul din padure este vanat de ce nu este vanat si „ursul politic”? O concluzie logica ar fi ca „vanatorii” care sunt platiti regeste pentru a vana „ursul politic” sa o faca rapid, insa acesti „vanatori” nu au ferocitatea vanatorului nativ din padure si nici nu pot avea pentru ca totul este un teatru cu regizori bine platiti.

 11. Ar fi mult de comentat la asta – dar in esenta, pana la urma, totul se reduce la scurt si simplu: „Pentru ca putem”! :P

 12. Nu te-ai prins: ideea de baza e „la preturi mari, TVA si accize mari” – deci to’arasu Guvern, in foame mare (a mai scos niste mii de posturi la concurs, mai da niste bani la partide – in loc sa le TAIE subventiile – samd.) are TOT interesul ca preturile sa creasca! >:
  Mai sunt furaciuni de facut (vezi PNDL) 0 de UNDE sa furi, daca nu sunt bani? :P

 13. Daca este adevarat ca, acum 2 zile, la Viena pretul era 52,27 euro/MWh si la BRM( bursa de marfuri Bucuresti) era 246 lei/MWh (deci f. apropiate) l-as intreba pe autor daca si pe la Viena sunt niste incapabili si niste „baieti destepti” ca pe la noi…

  • Cum spuneam, preturile se alinieaza european, mai putin salariile..
   Cum se explica faptul ca un muncitor energetician, in Ro, cistiga cam jumate din cit cistiga unu din vest, deci presupunind ca partea salariala e cam 50% din pretul energiei, ar trebui ca in Ro sa fie cel putin 25% mai ieftina decit in vest.

   • Păi este așa, dragă NT. În Germania 1 kWh costă în medie 32 Eurocenți, iar în România costă cam 0,72 RON, adică 15 eurocenți.
    Când litrul de benzina e în Köln 1,50 EUR, la mine e 1,60 (transportul pe Rin e scump), iar în România e cam 1,24 EUR. Probabil accizele sunt 2/3 din preț și doar o treime este partea celui ce comercializează, așa că salariile se regăsesc doar în această fracțiune.

 14. Tare, răspicat și direct: da, habar nu au. Foarte corect punctat domnule Pacuraru!
  Problema este că nici în viitor nu vor avea habar. Perpetuare și nepăsare.

 15. La nivel continental liberalizarea pieței de gaze a condus după 2010 la o temporară scădere a prețurilor. Evident însă, după o perioadă de reașezare a participanților, prețurile au început din nou să crească. Și cresc accelerat pentru a-și „amortiza” și perioada de așteptare. Consumul de energie per capita a crescut, rezervele sunt tot mai politic exploatate și s-a introdus plata pentru deșeurile de codoi, așa cum este normal. Cerere mare, ofertă slabă plus „taxe” înseamnă scumpire. Cu sau fără firme de apartament. Ultimele au doar privilegiul de a înfuleca singure gălbenușul.

  • Herr Hantzy” Ati putea sa-mi expicati de ce este „normala plata pentru deseurile de codoi” ? Ca „este normal” NUMAI la noi europenii ? La chinezii comunisti ai lui Xi Ping Pong nu numai ca nu se platesc – dar se CONSUMA MAI MULT DE JUMATATE DIN PRODUCTIA MONDIALA DE CARBUNE !!! Iar consumul ce titei si produse rafinate nu este departe de jumatate din productia mondiala !!! Sau ne facem – ca si „dastepti de la brusal” ca nu stim ?? Ba mai cumparam LA GREU si celule foto-voltaice – China comunista este marea producatoare !! – platind sute de milioane de dolari anual !! Si nici acum nu stim ce vom face cu ele dupa expiratea duratei de functionare !! Le ingropam ? Ca si paletele „moristilor de vant” ??? Regret – dar mi se pare ca inghitim o galusca …. nemestecata – si mai zicem ca …. e normal ! O lege pentru „conservarea ” planetei poate fi utila NUMAI daca este aplicata LA SCARA PLANETARA ! Daca noi – europenii o aplicam – iar Asia , Africa – care consuma combustibili fosili in proportie de peste 70 % NU O ALICA – ce mare ra h at am realizat ? Doar vorbe goale si propaganda VERDE nesustenabila – ca toata poliloghia stupida cu scoaterea in vreo 10 ani a TUTUROR mijloacelor de transpor cu motoare pe baza de benzina- motorina ! Chiar crede cineva ca SE POATE ASA CEVA ? Si – aceeasi politica stupida este aplicata si CANTATA si in USA – cu apologeti gen Alexandria Cortez ( specializare ? fosta chelnarita – Nu e de rusine munca aceasta – DAR ESTE INSUFICIENTE PENTRU ELABORATEA UNUI New Green Deal !!) Sunt inginer in specialitate – am lucrat peste 40 de ani si in Romania si in alte tari – tot in branse – si continui sa fiu uimit de lipsa de cunostinte si navala incompatentilor intr-un domeniu deosebit de specializat si CRITIC ! Si ca final : Plata acestei taxe pe bioxidul de carbon este o curas intinsa de – in principal – Germania, care-si poate permite sa mentina in functiune centrale terice pe carbune – ba isi modernizeaza mina de carbune la suprafata – DECI o extinere a duratei de functiune cu inca vreo 25 – 30 ani – Importa masiv gaze naturale din Rusia (se intrevede un cartel Rusia-Germania pentru produtia-utilizarea gazelor in Europa ?? – dar noua si altora ni se interzice utilizarea – arderea – gazelor naturale in noi centrale termice !!!?? De ce ? Ni se interzice si producerea de en. electrica in centrale atomice !!?? (Noroc cu Franta care produce en atomica peste 70 % la nivel national !! ) Sunt prea multe necunoscute AZI si PREA MULTE reglementari UE care nu reprezinta decat ideile unor birocrati FARA NOTIUNI ENERGETICE MINIME !

   • Mr Iliescu, ați scris mult și nu vă pot răspunde pe larg, neavând mult timp la dispoziție. Deci telegrafic:
    Plata pentru deșeuri este ca cea pentru gunoi, pentru deșeuri de producție, ca taxa la toaleta publică, ca plata pentru apa menajeră, deci absolut normală. Anormal este să nu plătești.
    China plătește o taxă simbolică, dar prin Acordul de la Paris „Fabrica lumii” s-a obligat să aplice mai multe politici ecologice până în 2030.
    Aveți însă dreptate: TOATE țările trebuie să facă acest lucru pentru a avea succes. De aceea UE intenționează să aplice o taxă de carbon reală pentru importurile din China sau SUA, a.i. să se reflecte competitivitatea produselor și din acest pdv. China deja acuză UE de violarea principiilor comerciale. Dar ca să-și vândă produsele în UE va trebui să crească taxele de carbon. În viitorul acestea vor fi tranzacționate la bursele de valori.
    https://www.cnbc.com/2021/08/26/how-europe-could-get-china-and-the-us-onboard-with-a-new-carbon-tax.html
    https://www.cnbc.com/2021/07/26/china-says-eus-planned-carbon-border-tax-violates-trade-principles.html
    Siliciul pentru wafers este complet reciclabil. Nu este nicio pagubă să fie îngropate palele moristilor: țărână din țărână. Spre deosebire, codoiul e scos din pământ și degajat în atmosferă.
    AOC și-a finanțat studiile lucrând ca ospătăriță. Mulți studenți fac asta. Reprezentanții noștri de prin parlamentele lumii nu trebuie să conceapă singuri New dealuri, pot să preia studii de la universități și să le promoveze în legislative. Dar chiar și așa ele sunt mai întâi obligatoriu supuse dezbaterii publice.
    Germania reduce an de an consumul de cărbune: în 2020 a fost la jumătate față de 2013. De gaz va avea nevoie doar în următorii 25-30 ani până la definitivarea tranziției. Nimeni în UE nu e obligat să renunțe la facilitățile energetice actuale, dar este susținut financiar dacă le înlocuiește cu altele curate.

 16. Nu stiu ce sa zic, insa la iarna veti plati dublu ca anul trecut pt incalzire – toate se vor scumpi cu cel putin 33% pana in primavara, oricat le vor tine sub control – abia la anul pe vremea asta sa trageti linie!
  Poi, ati uitat baetzi dashtepti dan energie? Nu e acelasi mecanism? …doar ca statul s-a spalat pe maini de voi si se face doar ca va mai protejeaza, cum stie el mai bine, pana la Primavara!
  (sa speram ca s-a cam terminat Pandemia care s-a suprapus pe LIBERALIZARI – nu puteau sa le amane, totusi? – ca sa nu cumva sa va explodeze saracia, de foame si de frig la fel ca ’89!
  …ce-ar mai avea de pierdut?

 17. N-am idee daca mai sunt ingaduit pe-aici, dupa o pauza de mai multi ani, daca mi-o fi expirat perioada de penitenta, asa ca o sa incerc sa fiu scurt (desi sunt resemnat, de regula nu reusesc), macar sa nu-mi pierd prea mult timp testand vigilenta cenzorilor.
  D-le Pacuraru, va mai citesc din cand in cand (rar, recunosc), cu multumirea ca mai sunt totusi oameni care stiu despre ce scriu. In acest context, un sfat amical si pur tehnic – mai reduceti din autocitarile alea. Mai aveti doar putin si-o sa scrieti articole compuse exclusiv din autocitari. In ultima sectiune a acestui articol – singura pe care am citit-o, pentru ca voiam sa aflu raspunsul la intrebarea din titlu – aveti sase astfel de, hmmm, manopere. Ultimul paragraf exceleaza, cu patru autocitari si tot continutul preluat din alte articole. Nu stiu cine-a emis panseul asta, dar se potriveste – mai taie din ele, da-le dreak…
  Doi, cum ziceam, eram curios de ce creste pretul gazelor (incercand sa-mi verific, fireste, propriile teorii). Raspunsul dvs. din acea ultima sectiune este dezamagitor – pentru ca bajetzii de la butoane habar n-au. Asta e singura explicatie pe care ati dat-o. Din asta se pot trage cateva concluzii certe, care in acelasi timp au foarte mari sanse sa fie false:
  – cum pretul creste peste tot in uie, in mod clar toti responsabilii europeni din industria energetica sunt tembeli (ca n-or fi ascultand aia de la Viena de prostii nostri, ma gandesc ca or avea si ei prostii lor…).
  – in ceea ce ne priveste, situatia s-ar rezolva ca prin farmec daca habarnistii bastinasi ar fi inlocuiti de niste persoane stiutoare, gen dvs., dl. Chisalita, poate si d-na Nutu…
  Imi spuneti dvs. cat de verosimile sunt concluziile de mai sus.

 18. Cum era bancul ala „Liniste! Tovarasul lup stie ce are de facut!”?
  Trebuie doar versiunea 2.0 a bancului.
  „Liniste! Tovarasii lupi de la Berlin, Paris si Bruxelles impreuna cu tovarasul urs de la Moscova stiu ce au de facut”.

 19. eon 57 la suta, engie 46 la suta si… restul pana la 100 la suta sunt companii de apartament? 57 plus 46 fac 103…

  asta una la mana, a doua la mana, daca ai 3 producatori, romgaz, omv si gazprom, de ce le permiti capuselor sa cumpere de la astia si sa revinda gaz? de intermediari avem nevoie? ca sa creasca pretul si mai mult?

  • Autorul a corectat in un comentariu acel 57 %.
   Cu 47 %.
   Iar faptul că cei 3 producători de gaz SUNT OBLIGATI să vânda cel puțin 40 % din producție unor băieți deștepți, e o EXCLUSIVA IMPUSA prin o lege UNICAT româneasca creata și votată de parlamentarii avizi de spaga.

   O reală problema sunt certificatele verzi de codoi. Și prețul lor în creștere.
   Nu se înțelege de ce centralele pe cărbune ( toate de stat) trebuie sa cumpere aceste certificate din piata internațională și la prețul impus.
   Cind hidrocentralele ( toate de stat) și Nuclearelectrica ( tot de stat) sunt vânzători de certificate verzi.

   Logic ar fi o compensare între firme energetice a aceluiași stat.
   Nu e scris nicaeri că o centrala pe cărbune germana trebuie sa cumpere certificatele de pe piata internațională. O poate compensa ( și o face) cu certificatele vândute de centralele nucleare germane. La prețul patuit și nu impus de alții.
   Dar ce e permis altora , in Romania sfantei șpăgi generalizate și legalizate , e o necunoscuta.
   Iar dacă:
   – închizi capacități energetice pe cărbune.
   – investiții în turbo gaz ( de stat) sunt un sac fără fund și fără rezultat.
   – dacă aștepți (prea mult) ca un investitor străin să te finanțeze cu dolari pentru două reactoare nucleare ( cînd unu existent se oprește în 2025 că intra în reparație capitală . Și pe banii cui ? )

   – daca la Marea Neagra nu extragi nimic așteptând aprobarea și interesul rușilor.

   Cumulat e evident că prețurile cresc galopant deoarece importul tot mai mare de gaz și curent se plătește în valută și nu lei.

   Unii câștigă gras , statul se amăgește că încasează taxe și TVA in plus ( oricum toacă tot fara ceva rezultat vizibil) iar muritorul de rând va fi mai sărac.
   Muritor de rând = masa iobagilor care trăiesc în RO și nu sunt bugetari , pensionați speciali si de serviciu.

 20. @PiFU – printre (foarte) putinii care au lucrat in domeniu (ar mai fi Th Iliescu dar nu are aceeasi expertiza tehnica):
  – este posibil ca aburul produs de unitatile de cogenerare electric/termic pe gaz, si care vara este inutil (si periculos) sa fie folosit vara in loc de termoficare pentru producere de gaz din carbune sau hidrogen din gaz metan? Este profitabil dpdv economic? (am inteles ca vara unele CETuri nu pot fi folosite la capacitate pentru ca nu e nevoie de apa calda pt termoficare)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Prin adaugarea unui comentariu sunteti de acord cu Termenii si Conditiile site-ului Contributors.ro

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărții „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Carte recomandată

 

Sorin Ioniță: Anul 2021 a început sub spectrul acestor incertitudini: va rezista democraţia liberală în Est, cu tot cu incipientul său stat de drept, dacă ea îşi pierde busola în Vest sub asalturi populiste? Cât de atractive sunt exemplele de proastă guvernare din jurul României, în state mici şi mari, membre UE sau doar cu aspiraţii de aderare? O vor apuca partidele româneşti pe căi alternative la proiectul european clasic al „Europei tot mai integrate“? Ce rol joacă în regiune ţările nou-membre, ca România: călăuzim noi pe vecinii noştri nemembri înspre modelul universalist european, ori ne schimbă ei pe noi, trăgându-ne la loc în zona gri a practicilor obscure de care ne-am desprins cu greu în tranziţie, sub tutelajul strict al UE şi NATO? Dar există şi o versiune optimistă a poveştii: nu cumva odată cu anul 2020 s-a încheiat de fapt „Deceniul furiei şi indignării“?

 

 

Carte recomandată

“Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința psihică” – Andrada Ilisan

”Berdiaev spune că la Dostoievski singura afacere, cea mai serioasă, cea mai adîncă e omul. Singura afacere de care sînt preocupați toți în Adolescentul e să dezlege taina lui Versilov, misterul personalității sale, a destinului său straniu. Dar la fel e și cu prințul din Idiotul, la fel e și cu Frații Karamazov, la fel e și cu Stavroghin în Demonii. Nu există afaceri de altă natură. Omul este deasupra oricărei afaceri, el este singura afacere. Tot omul e și-n centrul acestei cărți. Și lipsa lui de speranță.” Continuare…

 

 

 

Carte recomandată

”Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.” (Teodor Baconschi)

Cumpara cartea, 39.95 RON

Daca doriti un exemplar cu autograf accesati linkul acesta

 

Esential HotNews

Top articole

Cine sunt adevaratii „crizatori”?

Din toata aceasta costisitoare, frustranta, murdara, dar, vai, pilduitoare tevatura, remarc cateva lucuri precise: 1. Criza a avut...

Democrație, decizie colectivă, raționalitate, știință, medicină

Mă tem că numele Nongqawuse nu e prea cunoscut. Era o fetiță din tribul Xhosa, din Africa de...

Criza de carburanţi din S.U.A. şi România din anul 1979 şi limuzinele utilizate de politicienii comunişti de la Bucureşti în perioada 1957-1979

În cursul şedinţei din 25 iulie 1979, Nicolae Ceauşescu a propus şi membrii Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. au aprobat majorarea...

Agenda ,,verde”, Europa și gazul rusesc: cronica unei crize energetice anunțate

            Dacă la sfârșitul verii s-a vorbit despre o situație tensionată, acum se vorbește deschis despre o criză energetică. Prețurile la petrol,...

Preşedintele unui stat eşuat

Preşedintele Iohannis a trecut de la plimbările cu bicicleta şi recomandările practicării terapeutice a golfului la gestionarea crizei sanitare. Ca de atâtea...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.