Plecarea fanfaronului. Supravieţuirea trumpismului şi deceniul care va reseta lumea

126
11741

Trăim deja într-o lume a contestării, neîncrederii şi urii. După cum crede George Friedman în cea mai recentă carte a sa (Furtuna de dinaintea liniştii, 2020), deceniul abia început va reseta America şi, implicit, lumea. În acest deceniu s-ar produce suprapunerea încheierii a două cicluri istorice, unul politico-instituţional de 80 de ani, început după al Doilea Război Mondial, ciclu care a urmat celui tot de 80 de ani de după Războiul Civil, şi unul economico-social de 50 de ani, început după anul revoluţionar 1968 şi criza petrolului din 1973, ciclu care la rândul lui a urmat la 50 ani după cel al marii modernizări și dezvoltări industriale începută în 1920. Ar fi pentru prima dată în ultimii 250 de ani, adică după independența SUA, conform acestei teorii, când finalul unui ciclu politic (al treilea) s-ar suprapune cu finalul unui ciclu economic (al cincilea).

Potrivit „calendarului” descris, acum s-ar pune fundaţiile unei noi lumi. Friedman este optimist. Crede că reaşezarea plăcilor tectonice va fi favorabilă Americii şi întregii lumi, pe termen lung. Pe mulţi ne îngrijorează însă cei zece ani de turbulenţe care se pare că urmează, chiar dacă ştim că după furtună iese întotdeauna soarele, pe care îl vor vedea însă doar supravieţuitorii furtunii, la propriu și la figurat.

Deceniul 2020-2030, care a început dramatic cu marea criză a pandemiei de COVID, este fără îndoială doar o bornă imaginară, căci lucrurile începuseră mai demult să se schimbe, insidios şi ireversibil, probabil după atacurile bulversante de pe 9/11-2001 asupra SUA, respectiv după eşecul Tratatului Constituţional al UE în referendumurile francez şi olandez, în 2005. Criza COVID nu face decât să accelereze aceste schimbări de cultură politică în spaţiul occidental, începute în anii 2000, pe o direcţie postliberală, încă necunoscută.

Până la sfârşitul acestui deceniu, pentru a accepta aceeaşi bornă imaginară, pe fundaţia unei noi generaţii ajunsă la maturitate socială, educată însă în bulele de pe Facebook şi în reţelele sociale mai mult decât în şcoală, războiul cultural între opţiunea liberal-rațională şi opţiunea iliberal-compulsivă va reseta coordonatele vieţii noastre, într-un sens sau altul.

China şi Rusia nu sunt străine de acest război cultural, alimentat copios pe reţelele sociale cu manipulare, dezinformare şi neîncredere în lumea liberală, care zguduie structura de rezistenţă a liberalismului şi a modelului occidental.

Vom şti mai clar, peste 10 ani, cum va arăta lumea construită de noua generaţie şi cât va păstra din caracteristicile vremurilor liberale postbelice. Politica nu este decât o reflecţie de suprafaţă a acestui război cultural adânc şi complicat, o expresie măsurabilă -pentru început doar în voturi, apoi în legi, instituţii şi decizii administrative- a schimbărilor generaţionale, de stare de spirit şi de valori.

Lumea postliberală în care ne scufundăm treptat a intrat în conflict puternic cu rămăşiţele lumii liberale, care se apără din răsputeri şi, din când în când, mai înregistrează victorii de referinţă, alimentând speranţele revenirii la ceea ce a fost, adică la ordinea liberală post-Război Rece. Vă propun să discutăm în continuare de ce această revenire este imposibilă, cel puţin în versiunea optimistă a anilor ‘90, chiar dacă mai vin şi veşti bune din politica lumii.

Colegiul Electoral l-a ales ieri oficial, aşa cum era normal, pe Joe Biden drept al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, punând capăt iluziilor de răsturnare a rezultatului alegerilor din 3 noiembrie, pe care le mai nutreau ultimii militanţi exaltaţi ai lui Donald Trump, rămaşi în tranşee. Deşi a pierdut cu şapte milioane de voturi populare diferenţă (74-81 de milioane), Trump a insistat până în ultimul moment – deloc întâmplător – să îşi susţină aberanta teză a fraudării alegerilor, pe care o lansase public cu o lună înainte de vot (ştiind, cel mai probabil, că va pierde scrutinul), în ideea de a menţine captivi cât mai mulţi din suporterii săi şi a le oferi o altă explicaţie decât cea reală pentru înfrângerea sa.

Nicio instanţă judecătorească din cele 50 de state ale federaţiei şi nicio autoritate publică a ţării al cărei preşedinte încă mai este, până pe 20 ianuarie, nu i-a confirmat însă nici cea mai mică fraudă. Nu s-a ajuns nici măcar la „marele vot” în Curtea Supremă a SUA (SCOTUS), unde spera ca noua majoritate conservatoare a judecătorilor să îl facă preşedinte. Dar ideea că „alegerile au fost fraudate” şi-a găsit deja un culcuş definitiv în minţile mai puţin pregătite intelectual ale ultimilor săi militanţi. Adică exact ce a dorit Trump să se întâmple, să îşi menţină o oaste fanatică, oricât de mică, pentru eventuale aventuri politice în anii următori. O altă iluzie, bineînţeles, pentru că viaţa politică a lui Donald Trump s-a încheiat.

Dar nu aceasta este tema principală de astăzi. Aşa cum am scris cu câteva săptămâni înainte de alegeri (1), era evident că Trump va fi învins şi va pleca de la Casa Albă. Ne interesează mai degrabă ceea ce urmează după Trump.

Plecarea celui mai incult, mai arogant şi mai inept preşedinte al SUA nu înseamnă automat încheierea Erei (ideologice) Trump. Trumpismul va supravieţui.

În ianuarie 2017, la inaugurarea Preşedintelui Trump, publicam, împreună cu un grup de colegi, un volum de analize și studii ale căror predicţii s-au confirmat aproape în totalitate: Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (2).Înfrângerea lui Trump pune capăt doar acestei nefericite preşedinţii americane, nu şi ideilor sale, iar prin moştenirea politică lăsată în urmă mă tem că, implicit, Era Trump nu s-a încheiat, de fapt. La nivel mondial, trumpismul încă lucrează, în diferitele lui versiuni. Brexitul, de exemplu, este şi el, în sensul cel mai larg al termenului, parte a acestei ere a contestării populiste, a naţionalismului ipocrit și șovinismului semidoct, rostogolit pe reţele sociale spre oameni vulnerabili educaţional, ale cărui consecinţe politice vor continua să producă efecte în viaţa noastră, ani mulţi de acum înainte. Victoria Mișcării de Cinci Stele în Italia, în martie 2018, și ascensiunea Ligii lui Salvini, la fel. Ca să nu mai vorbim de mișcările naționaliste din Europa Centrală și de Est. Avem deja şi o versiune caricaturală a trumpismului în România, intrată în parlament, care, cu toate elementele autohtone care o fac tragic-comică, îşi găseşte esenţa în acelaşi mare trunchi al trumpismelor care inundă democraţiile spaţiului euro-atlantic.

Era Trump nu se va încheia aşadar aici, în acest punct, și nu doar pentru că un număr incredibil de mare de americani l-au votat tocmai acum, când a pierdut, dându-i un fel de legitimare finală, „postumă” din punct de vedere politic. 74 de milioane de voturi, câte a primit Trump la înfrângere (paradoxal, cu 12 milioane mai multe decât a primit la victoria sa din 2016!) reprezintă mai mult cu 20 de milioane decât a obţinut îndrăgitul preşedinte republican Ronald Reagan în perioada sa de vârf, în 1984. Nu e puţin lucru. Numai mobilizarea uriaşă a democraţilor, fără precedent în istorie – niciun al președinte al SUA nu a fost ales cu 81 de milioane de voturi, Obama, de exemplu, precedentul recordman, fiind ales în 2008 cu 69 de milioane – a făcut posibilă înfrângerea lui Trump.

În al doilea rând, trumpismul a avut o diseminare foarte largă în numeroase democraţii ale spaţiului occidental, acest curent câştigând zeci de milioane de simpatizanţi, de la Pacific la Marea Neagră. Chiar şi aici, în micuţa noastră Românie, am fost surprinşi să observăm atât de mulţi militanţi fanatici ai lui Trump, care nu ştim cât îl înţelegeau, cât îl îndrăgeau cu adevărat pe personajul Trump şi cât cunoșteau America, dar care vedeau în el simbolul rezistenţei anti-progresiste, o ipotetică „dreaptă” politică, opusă unui ipotetic neo-marxism. O dreaptă şi ea, la rândul ei, iluzorie, artificială, din care, la urma urmei, nu s-au văzut decât naţionalismul american de faţadă pentru cei de jos, mâncătorii de hamburger, protejarea fiscală a celor de sus, cu venituri de peste un milion de dolari pe an, şi mişcarea evanghelică sufocantă, hrana bigoţilor. Pentru clasa mijlocie autentică, nimic. Clasa mijlocie americană dorea şi doreşte centrism. Întorcându-mă spre trumpiştii români, de exemplu, eu nu înţeleg ce putea fi bun pentru România în această reţetă politico-economico-religioasă trumpistă, atât de apreciată însă de aşa-zişii conservatori radicali de la noi, dornici doar să fie contra valorilor lumii liberale şi să aibă şi ei o „reprezentare” politică în lumea mare.

Plecarea fanfaronului, „un geniu constant”, aşa cum se autointitula atunci când nu era ocupat să le spună suporterilor săi să bea dezinfectant ca să se protejeze de COVID, pare o uşurare şi o gură de oxigen pentru şansele lumii liberale de a-şi prelungi existenţa. Și totuși, nu va fi deloc simplu.

Capcanele şi minele anti-liberale plantate de curentul trumpist rămân în urma preşedintelui care pleacă, presărate pe câmpul de luptă, şi vor constitui moştenirea politică distructivă a acestui mandat. Iată doar câteva dintre acestea:

 • Naţionalismul carnavalesc, cu şapcă, reinventat în varianta populistă şi ieftină, de tip rețea socială, lipsită de substanţă intelectuală, pentru „rednecks” (cei din SUA şi cei de pretutindeni), care nu va dispărea curând;
 • Protecţionismul şi anti-globalismul visceral, care prind şi ele rădăcini în mintea unei secţiuni masive a alegătorilor, deși sunt cu toții beneficiarii globalizării tehnologice, deschiderii și mobilității;
 • Zidurile” (frontierele), care vor rămâne speranţa puerilă a delimitării de pericolul imigraţiei, chiar dacă Trump n-a ridicat zidul promis alegătorilor săi, la graniţa cu Mexic;
 • Ideea că americanii nu trebuie să mai plătească „factura de la NATO” pentru securitatea europeană, care nu va dispărea uşor, după 20 ianuarie;
 • Conspiraţionismul şi negarea ştiinţei, care vor rămâne caracteristici ale gândirii trumpiştilor cei mai de jos, chiar dacă ei înşişi nu se vor mai considera curând trumpişti, ci îşi vor găsi alte forme de expresie politică şi socială;
 • Cinismul, caricaturizarea agresivă a adversarilor democratici şi soluţiile radicale, de deconectare de la sistemele multilaterale globale, abordări care nu vor deveni prea curând o amintire;
 • Sfidarea tradiţiilor liberale şi meritocratice ale lumii occidentale, care îşi va mai face din când în când apariţia, amintindu-ne în ce mandat a fost intens cultivată.

Câte ceva din toate acestea va persista în discursul public, fie că vorbim de Statele Unite, de Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Austria, Ungaria sau România. Trumpismul ca sfidare grotescă a bunului simţ, culturii şi moderaţiei specifice clasei politice occidentale de după 1945 a avut succes şi a fost asumat de mulţi, inclusiv dincoace de Atlantic. Se pare că am intrat în epoca nesimţiţilor care îşi savurează nesimţirea şi o percep ca pe o virtute. Este o atitudine şi o raportare la politică şi la societate care au prins neaşteptat de repede şi de adânc, semn că terenul pentru trumpism era pregătit încă înainte de apariţia nefericitei figuri politice care i-a dat numele.

Așteptăm cu un optimism moderat administrația Biden. Multe din stridențele și asperitățile discursului și practicilor trumpiste vor fi, cu siguranță, corectate. Relațiile SUA-UE vor fi relansate. Valorile liberale vor primi un nou impuls. Dar întoarcerea la epoca pre-Trump va fi imposibilă.

Președintele Biden și echipa lui nu îi vor putea ignora pe cei 74 de milioane de americani care l-au votat pe Trump și ideile acestuia. Nu vor putea face asta pentru că peste doi ani urmează mid-term elections iar raportul de forțe în Congres este echilibrat. O parte din tușele protecționiste ale trumpismului, din teza primordialității intereselor americane în relațiile cu lumea, din populismul coborât la nivel de show, din convingerea că SUA sunt în competiție cu China pentru supremație globală (ceea ce este adevărat), din demersurile pentru favorizarea industriei americane, din pretenția ca europenii să plătească mai mult, din preocuparea pentru echilibrarea balanței comerciale etc. se vor menține inevitabil în politicile administrației Biden.

Nu tot ce a spus Trump a fost greșit, chiar dacă stilistica lui a fost îngrozitoare. America s-a schimbat. Nu mai este America lui Woodrow Wilson sau a lui Roosevelt, nici a lui Clinton sau Obama, pentru a vorbi de președinții democrați cei mai apropiați. La 78 de ani, cu multe vulnerabilități în spate, Președintele Biden va încerca să readucă SUA pe traiectoria puterilor care inspiră lumea și promovează valori. Capcanele rămase după plecarea lui Trump vor exploda, una câte una, generând dezamăgire și scăderea treptată a speranțelor, încrederii şi suportului democratic. Noua echipă de la Casa Albă are o marjă mică de manevră, trebuind să conducă în viteză pe un drum foarte îngust, cu viraje strânse, în care orice derapaj poate fi fatal. Iar cei de pe margine vor avea mereu în minte comparaţia cu „realizările Erei Trump”.

Dar important este că lupta s-a reluat, acum cu noi șanse. Occidentul are ocazia să se reinventeze în secolul XXI, spre insatisfacția Chinei și a Rusiei, pentru care un nou mandat Trump ar fi fost garanția scufundării definitive a Americii în derizoriu, în lipsă de credibilitate și izolare față de foștii aliați. Puterea şi influenţa SUA nu au crescut în mandatul lui Trump, ci au scăzut.

America post-Trump va începe curând să meargă, apoi va trebui să prindă viteză, să se consolideze şi să preia acel „leading role” de care ordinea liberală globală are nevoie pentru a supravieţui. Dar umbra trumpismului va bântui mandatul administrației Biden.

NOTE

1 https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/alegerile-prezidentiale-americane-nu-vor-fi-castigate-ci-pierdute-asta-inseamna-ca-problemele-americii-si-ale-lumii-vor-continua

2 https://www.contributors.ro/cel-de-al-treilea-volum-din-colectia-contributors-ro-criza-uniunii-europene-si-ordinea-globala-in-era-trump/

Articolul precedentGood bye Britain, but we stay together!
Articolul următorContextul de votare la parlamentarele din 2020
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj şi preşedintele think tankului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Din 2015, expert independent al Comisiei Europene în domeniul relaţii internaţionale. A fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) şi consul general al României la Toronto (2008-2012). Printre cele 17 cărţi publicate: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est: 30 de ani de la sfârşitul războiului rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană: 1918-2018 (Polirom, 2018), Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în Era Trump (Trei, 2017), Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014).

126 COMENTARII

 1. Nu stiu pe ce va bazati cand afirmati ca „era evident că Trump va fi învins şi va pleca de la Casa Albă.” Din cate imi amintesc eu, in primele zile de dupa alegeri tensiunea era destul de mare. Nu faceti decat sa alimentati convingerea celor pe care ii numiti trumpisti (intre care nu ma aflu), ca lucrurile erau aranjate dinainte.

  Iar legat de „Sfidarea tradiţiilor liberale şi meritocratice”, sfidarea meritocratiei se face de catre sufocantul neo marxism din ce in ce mai agresiv, care elimina „traditiii liberale” precum libertatea gandirii – de ex in universitatile americane, unde cel putin in domeniile numite humanities nu mai este permisa alta interpretare decat cele promovate de neo marxisti -, precum si „meritocratia”, existand o presiune din ce in ce mai mare de a promova/angajza in functii persoane pe criterii rasiale, de sex, etnice, etc. Concret, pe orice altcineva in afara barbatului alb, antichristul omenirii.

  Daca cineva are impresia ca raul se combate cu rau se afla intr o fatala eroare de gandire si de cunoastere a istoriei. Ascensiunea nationalismului de top Orbán, le Pen, AfD, Trump sunt absolut evident raspunsul la aceasta discriminare a celor care au cladit.practic occidentul, facand lucruri care in perceptia noastra de azi au fost gresite dar care nu se mai repara prin razbunarea lor. Hitler si NSDAPul insisi au fost rezultatul pedepsirii populatiei germane pt „vina” ei in ww1, pun vina in paranteze deoarece populatia nu are nicio vina niciodata, oamenii doar sunt manipulati de cei care o conduc intr o directie sau alta si care oricum vor trai bine in timp ce ea face foamea.

  In momentul in care valorile liberale ale occidentului, avand originea inca de la 1789 pe libertate, egalitate, fraternitate se transforma in cenzura gandirii, discriminare si dublu standard – demonstrat in recentul episod coltescu, in care o formulare mitocaneasca a fost preluata de un xenofob si antisemit, sustinator al unui dictator criminal si transformata intr un linsaj la nivel global, fara ca macar 1 voce occidentala sa spuna ca ar trebui sa i se permita acelui om macar dreptul la replica inainte sa fie crucificat de demonizat -, atunci este firesc sa apara o furie a oamenilor impotriva calcarii in picioare a valorilor care ne diferentiaza de tari ca Rusia sau China care niciodata nu au stiut ce este libertate de gandire si expresie.

  • Prin voce liberala ma refer evident la voce oficiala, din sfera politica, de ex MAE roman. Ca daca te uiti pe retelele de socializare atat romanesti cat si straine indignarea fata de tratamentul de tip inchizitie este mare, ceea ce arata inca o data ruptura dintre voita populara bazata pe ratiune si ipocrizia politicilor actuale deservite

  • Bine ca s-au luptat pentru meritorcratie Jared Kushner is Ivanka. Daca cineva are impresia ca raul se combate cu rau se afla intr o fatala eroare de gandire (!)

  • @Stefan,
   „Concret, pe orice altcineva in afara barbatului alb, antichristul omenirii.”…

   Pe vremuri „barbatul alb” era un om hotarit, sigur pe el si constient de valoarea lui, nu un plingacios care se autovictimizeaza si vede peste tot in jur o conspiratie impotriva lui, care ar vrea sa il inlocuiasca sau anuleze (cancel and replace).

   Chiar va pricepeti la subiectul legat de politicile de „affirmative action”, sau vorbiti mai degraba asa, din auzite?

   Chiar nu vedeti diferenta dintre niste masuri, temporare prin esenta lor, care sint menite sa corecteze cit de cit subreprezentarea enorma a unor categorii de oameni in pozitiile de putere/influenta/prestigiu, pe de o parte, si ceea ce afirmati dumneavoastra, si anume ca ar exista o demonizare a omului alb si o dorinta de a-l detrona din pozitia lui din virful „lantului trofic” social?

   E adevarat ca exista niste extremisti vocali si frustrati care ar vrea asta, dar nu e nici pe departe vorba de o majoritate care sa isi inchipuie ca acest lucru ar fi posibil sau de dorit.

   E vorba doar de a echilibra un pic o structura de putere in care, in trecut, barbatii albi aveau absolut totul iar celelalte categorii chiar nimic, deveneau complet invizibile si irelevante pe masura ce urcai spre virful piramidei.

   Si echilibrarea asta va lua oricum foarte mult timp, pentru ca masurile de tip affirmative action de acum sint moderate si rezonabile, nu au nicio legatura cu ce au facut comunistii care au rasturnat cu fundul in sus structura sociala in citiva ani, deci e foarte putin probabil ca noi sa apucam sa vedem o eventuala exagerare in partea cealalta.

  • Eu l-as intreba pe d-l autor cum isi explica d-sa faptul ca Trump este primul presedinte in exercitiu care este votat de peste 70 de milioane de alegatori? Daca ar fi adevarate aceste „laturi” care i s-au aruncat in fata de catre mass-media ticaloasa stangista si violenta ar mai fi iesit lumea sa-l voteze???
   Apoi, mai exista niste chestiuni: de ce justitia nu s-a aplecat macar sa cerceteze reclamatiile echipei lui Trump? Si au fost si ceva probe clare….
   Nu stiu daca Trump l-a citit pe marele fost general francez Joseph Joffre din timpul primului razboi mondial, dar constat ca procedeaza intocmai. Marele general spusese: „Este o crima sa stii ca, desi, ai dreptate, sa cedezi presiunilor adversarilor politici”
   Ori Trump avea dovezile lui pe care nu le-a cercetat justitia. Trump a avertizat ca se va frauda, in momentul in care s-au „adus imbunatiri” legii electorale, in urma carora nu se mai verifica daca votantul mai traieste, daca mai locuieste la vechea adresa, daca voturile urmeaza traseul binecunoscut….
   P.S. Peste vreo 80 de ani cand se vor declasifica dosarele din 2020 se vor afla exact cate voturi a primit in realitate alde Bidon si Kamala…
   Si in 1946, in Romania, alegerile ar fi fost cica corecte fiindca au castigat cine a numarat voturile, adica tovarasii lui Dzugasvili….

   • Da, dar totodată Trump a fost și primul președinte în exercițiu care NU a fost dorit de peste 80 milioane de alegători. Care record e mai „record” dintre cele două? Iar dacă presa obedientă nu ar fi turnat lături peste contracandidatul său, diferența ar fi fost și mai mare.
    Mie îmi este aproape indiferent războiul electoral de peste ocean, dar cred că cel mai bun lucru care i se putea întâmpla lui Trump este tocmai pierderea alegerilor. Politica sa economică, în ciuda unui temporar boom, bazat și el pe creșterea datoriei, duce în scurt timp la o și mai mare polarizare a capitalului, creditorii acumulând capital, iar creditații pierderi. Pandemia doar a grăbit lucrurile. Dar după pierderea alegerilor, Trump își poate astfel păstra mitul de politician antisistem și de economist cu viziune. Vânător de duminică!

    • Trebuie sa recunosti ca e o adevarata performanta sa fii votat de atatia oameni, dupa 4 ani de atacuri furibunde non- stop din partea presei demente a stangii radicale. Trump s-a prezentat in campania electorala cu realizarile din mandat, bune sau rele, dar au fost palpabile. In schimb, Biden a fost doar teoretician, comportandu-se ca un gretos „pesedist” de pe la noi, care a pravalit asupra electoratului promisiuni cu trilioane de dolari, pe care urma sa-i scoata din conturile contribuabilior, deci doar promisiuni….
     In al doilea rand, faptul ca Biden ar fi acumulat atatea voturi nu-mi spune altceva decat ca masinaria stangii a functionat la turatia maxima: a trimis plicurile cu buletine de vot si la cei ce erau ingropati de ani buni, inclusiv la cei care intretimp si-au schimbat domiciliul in alte state sau alte orase. Ei bine, buletinele trimise celor decedati, s-au intors bine merci, completate si votate cu numele(ati ghicit),biden. Intrebarea e cine le-a completat si expediat la comisia de numarare a voturilor? Idem, pentru buletinele trimise pa adresele vechi ale acelor persoane care si-au schimbat domiciliul….
     Si n-am mai pus la socoteala faptul ca au fost sute de mii de buletine in fiecare stat dinGeorgia, Pensyllvania, etc. care au sosit cu viteza luminii, adica la doar 3-4 ore de la inchiderea urnelor, chiar daca distanta de parcurs nu permitea asa ceva, Apoi, chiar daca ar fi reale cele 81 de milioane de voturi, ele reprezinta doar expresia asteptarilor pentru urmatorii ani.
     Biden are avantajul ca, in mod sigur, nu va mai candida in 2024, ca sa vada cate voturi ar mai primi…
     In concluzie, ori n-ai inteles ce am scris in primul mesaj, ori ai avut alt motiv, dar n-ai avut dreptate….

     • Jean Paul, nu are rost să reiei cele deja enunțate. Nu fac parte dintre cei care îl preferă pe Biden lui Trump. Dar asta nu înseamnă că nu observ. Așa cum tu reții doar de îți convine, tot astfel pot face și adversarii lui Trump. Președintele în exercițiu are un oarecare avantaj în noua bătălie electorală. Ultimii trei dinaintea lui au câștigat. Ca Trump a pierdut cu cele mai multe voturi e doar de Guinness book. Până la urmă SUA are populație cu 10% mai mare decât acum 8 ani când a câștigat Obama.
      Renunță și la clasificări identitare de tipul stânga dreapta, sau la analogii aiurea. Singura realizare a lui Trump este mutarea ambasadei la Ierusalim. Dragnea de la PSD a vrut să-l copie.
      Cât despre voturile false, de ce ești așa sigur că ăia trei morți, care se presupune că ar fi votat, l-au ales pe Biden și nu pe Trump?

   • „de ce justitia nu s-a aplecat macar sa cerceteze reclamatiile echipei lui Trump?”

    Eu zic ca raspunsul este evident. Sunt platiti de Soros, China, CIA si Venezuela. Conspiratia merge mult mai departe decat se credea la inceput.

    Trump tot face zilnic dezvaluiri senzationale pe tema asta, mai ceva ca Dan Diacoonescu al nostru, dar instantele nu vor sa le ia in considerare, pentru ca nu tin cu poporul. Ia uitati ce a mai gasit Trump chiar ieri:

    “68% error rate in Michigan Voting Machines. Should be, by law, a tiny percentage of one percent. Did Michigan Secretary of State break the law? Stay tuned!”

    Si inca una din partea geniului, tot de ieri: alegerile au fost furate de fapt si in statele unde Trump a castigat, dar acolo n-au putut sa fure suficient (probabil ca s-a blocat softul de furat alegeri adus din Venezuela – programatori slabi).

    Sa dea, domne, mai repede legea aia martiala. Iar dvs neaparat sa donati mai mult catre campania lui Trump. Nu va zgarciti la bani. Democratia este in mare pericol!

    • La Fox News au fost prezentate probe clare cu persoane decedate care fiind votanti in alegerile din noiembrie 2020.
     Sigur, cei care au reclamat aceste nereguli nu au avut cum sa demonstreze la ce nivel se ridica frauda, neavand posinbilitatea sa verifice ei insisi. Dar cei care ar fi trebuit sa asigure corectitudinea procesului electoral, au ignorat cu rea credinta cererile echipei lui Trump de a verifica toate buletinele,,,
     Au fost reclamatii si despre cei care nu mai locuiau la adresele unde au fost trimise buletinele de vot, buletine care s-au intors la expeditor completate si votate cu numele lui Biden.
     Este usor de dedus ca acele persoane figurau ca au votat de doua ori, De ce nu s-a mai verificat daca s-au respectat cerintele privind evitarea erorilor?
     Plus , eliminarea observatorilor republicani ca sa nu vada ce si cum se numara voturile….

   • C e „probe clare” au prezentat cei cu reclamatiile?
    Descrieti macar doua, vad ca le stiti de parca ati fi acolo :P

   • Chiar refuzi realitatea? Toți judecătorii unii puși de Trump au refuzat demersurile lui Trump. Pentru că ei au un „esprit de corp” și știu că ei trebuie să facă justiție și dreptate.

  • @Stefan: ” era evident ca Trump va fi invins si va pleca de la Casa Alba ” – pe baza sondajelor de opinie care l-au dat pe Biden in fata lui Trump cu aproximativ 10% la nivel national aproape tot anul ( variatii intre 7% si 13%) si a analizelor care spuneau clar ca daca Biden ajunge in ziua votului cu peste 7% avans, va castiga colegiul electoral. Se pare ca in SUA la 5% avans national in ziua alegerilor nu esti sigur ca aduni numarul magic de electori. Hillary Clinton intrase cu mai putin de 5% in 2016. Cifrele finale s-au potrivit destul de bine cu sondajele de data aceasta, Biden adunand cam cu 10% mai multe voturi decat Trump. „Tensiunea” din primele zile a fost pentru cei care urmareau spectacolul media, bookmaker-ii de la Londra ( cei care pierd bani adevarati daca gresesc cotele si care si-au trimis reprezentanti dedicati care sa urmareasca numararea voturilor ) l-au dat pe Biden castigator clar la doua ore aprox. de la inchiderea urnelor pe coasta de est. Atunci a devenit clar in cele patru swing states, ca avansul initial lui Trump la numararea voturilor depuse in persoana in 3 noiembrie nu era suficient si ca numararea voturilor prin corespondenta va intoarce rezultatul in favoarea lui Biden. FoxNews il anunta castigator pe Biden spre dimineata, CNN-ul a mai asteptat vreo trei zile pana cand diferentele in favoarea lui Biden s-au consolidat la zeci de miide voturi/stat. Aceasta este povestea alegerilor din SUA 2020.

   Inca n-am vazut un articol in presa romanesca care sa spuna lucrurilor pe nume, care sa scoata la lumina intreaga masinatiune pusa la cale de „trumpistii” republicani pentru furatul alegerilor, in cazul in care s-ar fi ivit ocazia. Cu Trump aflat in spate lui Biden in sondaje sistematic si cu o rata de acceptare a acestuia (de favorabilitate) de sub 40% aproape toata presedintia, acestia au dus o campanie sistematica de supresie a votului minoritarilor la fel ca si in 2016 ( negri, hispanici, indieni americani), a votului prin corespondenta ( subfinantarea postei americane-USPS, scoaterea din uz a masinilor de sortat corespondenta, …), pregatirea contestarii in justitie a rezultatelor pe fondul numerosilor judecatori cu vederi conservatoare numiti de Trump in mandatul sau in diverse circutie de apel si la Curtea Suprema, etc… S-a mizat pe un rezultat strans, care eventual sa fie solutionat de SCOTUS la fel ca si in 2000, la Bush vs. Gore. N-a fost sa fie! Sunt uimit de modul in care s-a manifestat fibra democratica a americanilor, de cum l-au rejectat pe Trump in ciuda pandemiei si in ciuda unor evolutii economice relativ favorabile. Ma simt prost dupa procentul nostru nostru de 32% de saptamana trecuta si si mai prost de intrarea AUR-ului in parlament pe fondul absenteismului masiv. Si noi am avut ocazia sa rejectam definitiv un anumit tip de guvernare psd-ista din ultimii ani ( a lui Ponta si mai ales a lui Dragnea) dar, tipic pentru noi, am ratat momentul…

   Ulterior alegerilor, isteria fraudelor nefondate, a victoriei lui Trump furata de … extraterestri, s-a dovedit a fi un narativ pus la cale cu diverse scopuri , de la a delegitimiza si a decredibiliza administratia Biden, pana la a aduna sume uriase pentru noi, insemnate si pentru Trump ( de ordinul sutelor de milioane de dolari) de la diversi donatori creduli in diversele teorii ale conspiratiei, aparent pentru a finanta procesele prin care sa intoarca victoria lui Biden. S-a dovedit ulterior ca doar o suma infima a fost folosita pentru procese, restul intrand in visteria unui vehicul electoral a lui Trump pentru „alegerile din 2024″, in fapt in buzunarul sau. Am avut de a face cu o manipulare de dimensiuni inimaginabile pentru ce ar trebui sa fie SUA in lume.
   In esenta Trump ramane un presedinte american care a urmarit din prima sa zi de mandat doar trei scopuri: realegerea sa, capaturirea personala prin folosirea administratiei ca vehicul de imbogatire, impunitatea in diversele procese pe care le are cu justitia americana. Restul politicilor administratiei sale isi au originea in consilierii sai, singurul rol a lui Trump fiind alegerea timingul si amploarea masurilor luate la sugestia acestora, insa totalmente subordonate prioritatior de mai sus si obsesiei sale ca bursa de la New York este barometrul adevarat al performantelor sale. Admiratia nedisimulata pentru diversi dictatori, de la dicatatorul de buzunar Kim, la Putin si Xi Jinping, sunt doar visurile umede trumpiste care i-ar fi asteptat pe americani daca lovitura de stat din ultima luna i-ar fi reusit. Spre usurarea lumii intregi, niciun guvernator republican nu a incercat sa conteste votul popular din statul sau, nici macar un judecator conservator, pro-republican, din toti cei numiti de Trump nu a admis vreun proces de frauda electorala, iar Curtea Suprema nici nu a vrut sa discute subiectul, in ciuda supermajoritatii conservatoare, numita in ultimii patru ani de Trump si in mintea sa datoare sa ii rezolve problemele si sa-i faca cadou presedintia. Este inimaginabil nivelul la care s-au cobarat republicanii in ultima luna. Texasul a amenintat cu secesiunea daca nu sunt anulate alegerile din alte patru state: Wis, Mich, Pa, Ga.

   Sunt ciudate numeroasele incercari din presa romaneasca pre- si imediat post 3 noiembrie de a gasi aspecte pozitive in guvernarea lui Trump si de a scoate in evidenta ca Romaniei i-a fost mai bine cu presedintii republicani decat cu cei democrati. Pe Bill Clinton nu-l punem la socoteala pentru ca pe vremea lui noi inca construiam socialismul cu fata umana a lui Iliescu. Era suficient sa fie adunate informatiile publice despre jafurile si tunurile date de fostii securisti din comertul exterior si nu numai, pentru ca nimeni din lumea civilizata sa nu se repeada la noi cu investitiile. A fost o chestiune de conjunctura si de pozitie geostrategica ( gen” pica para malaiata in gura lui…”) invitatia adresata noua de a intra in NATO din timpul lui G. W. Bush, venita mai mult pe fondul razboiului din Iraq si a cresterii capabilitatilor de lovire la distanta a Iranului decat de dragoste constanta a republicanilor americani fata de Romania. Barack Obama a fost clar un adept al multilateralismului, in care ordinea mondiala este tinuta sub control de un grup de mari economii , in principiu G7, prin diverse institutii mondiale ( ONU, OMS, FMI, WTO…) si tratate ( vezi incercarile de a negocia TTIP cu UE si TPP cu asiaticii) si care a inteles clar importanta evolutiei proiectului european ( Uniunea Europeana) in contextul ascensiunii Chinei. Hotararea stategica de amplasare a scutului de la Deveselu ( pe fondul reusitei lui Putin de a-si asigura presedintia Rusiei in perpetuitate, cu toate consecintele previzibile la momentul respectiv…) vine in mandatul sau de presedinte democrat.

   Si iata ca ajungem la doua facaturi putinisto-capitaliste din 2016: Brexitul si alegerea lui Trump ( daca punem cap la cap informatiile iesite la iveala in ultimii patru ani despre convergenta intereselor rusesti cu interesele unei parti din hard-core-ul capitalist anglo-saxon alb, totul in contextul noilor mijloace de influentare a maselor-adica retelele sociale – si, foarte important, a pierderii majoritatii albilor din SUA) .
   Sa o luam sistematic:
   1) interesele Rusiei: sa-i slabeasca pe toti: SUA, UE, China, producatorii de petrol din Golf , fracturarea hidraulica, etc… ,
   2) interesele unei parti a capitalismului clasic de tip alb, conservator, republican, „white supremacy”, din SUA: sa puna piedica Chinei, UE, sa opreasca imigratia ciocolatie din America Centrala pana cand nu e prea tarziu…
   3) interesul unei parti a conservatorilor britanici de a slabi proiectul UE impletit cu interesul unei parti a establismentului financiar a City-ului londonez de a scapa de vantul reglementarilor si supravegherii de la Bruxelles in urma crizei din 2008.
   Trebuie sa ne dam seama ca jocurile mondiale se fac la niveluri mult mai inalte decat ne imaginam noi si nu pe temele cu care suntem sufacati zilnic: neo-marxism, drepturile minoritatilor de toate felurile, incalzirea globala, etc… Haideti sa ne imaginam ce ar fi fost daca un singur judecator american ar fi admis contestatiile depuse de echipa de campanie a lui Trump, ce s-ar fi intamplat pe 20 ianuarie 2021? Ce ar fi pe strazile Americii si ce s-ar putea intampla in lume cat timp SUA ar fi fost prinsa intr-un conflict civil intern: o invazie a Taiwanului, o invazie a Ucrainei de est, un razboi in Peninsula Coreeana, un razboi intre Iran si Arabia Saudita sau Iran si Israel, intre Grecia si Turcia, o disolutie a UE sub presiunea suveranistilor cu reaparitia de ex. a pretentiilor teritoriale ale Ungariei fata de RO, HR, SK, UA( UKR.), scaparea de sub control a tarilor din fosta Yugoslavie, secesiunile mocnite ale Cataloniei, Tarii Bascilor, a nordului Italiei, intre valonii si flamanzii belgieni…

   A comenta despre neo-marxismul din universitatile americane si despre dreptul la replica a lui Coltescu in situatia in care ne-a trecut glontul pe la ureche mi se pare deplasat si superficial. Linistea lumii a stat in mana judecatorilor americani. In ciuda partizanatului politic sau a convingerilor personale, spre cinstea lor, niciunul nu a calcat gresit…

  • Acest lucru despre care vorbiti, sfidarea meritocratiei, este cea mai mare batjocura care se intampla inca de mai devreme de „era Clinton”.
   O carte interesanta aparuta demult este „O america infricosatoare”, a lui E. Behr, aparuta prima data in romana in 1999, reeditata acum. In primii ani „90 ai secolului XX se peterceau lucrurile relatate de autor (verificabile de catre oricine pe internet, in ceea ce priveste veridicitatea) si erau ingrozitoare. De atunci pana astazi, aceasta plaga, ciuma a „politicii corecte” e devenit o aberatie care se extinde si in Europa si care va duce la distrugerea civilizatiei occidentale. Sa ajungi sa modifici hartile geografice din cauza ca tribunale din SUA au decis ca India sau Africa sunt reprezentate mai putin pe harta reprezinta noaptea mintii. Sa angajezi profesori in scoli/universitati pe criterii de orientare sexuala/rasa/religie etc si nu pe criterii de competenta este iarasi o degenerare a democratiei. Sa nu mai ai voie sa pomenesti de Mark Twain, pe motiv ca scrierile sale sunt rasiste, e o imbecilitate. La fel si cu multe filme, printre care si cele cu celebrul John Wayne . Sau sa scoti personaje masculine celebre din istoria americana, generali care au contribuit la independenta americana, pe motiv ca sunt prea multi reprezentanti ai sexului masculin si femeile trebuie si ele reprezentate proportional, reprezinta culmea delirului. „Political correctnes” a devenit o religie, cu fanaticii ei asemanatori cu cei de pe vremea Inchizitiei. In S.U.A. m-am simtit pur si simplu sub o presiune mai mare decat cea care era pe timpul comunismului in RO. sau probabil, pe timpul lui Stalin, in URSS. E un alt fel de stalinism, de alt tip. Daca nu esti de acord cu noile puncte de vedere, chiar poti face puscarie, cariera fiindu-ti distrusa. Si ecologismul incepe sa devina o astfel de religie, deocamdata dezvoltandu-se in Europa mai mult.
   Ameria ca incetat, din nefericire, sa mai fie o tara a libertatilor. Trump a fost presedinte pentru ca a fost votat de oameni care s-au saturat de tampeniile neo-marxiste care distrug spiritul Americii si isi bat joc de valorile fundamentale care au stat la baza coeziunii poporului american, in ciuda eterogenitatii lui.
   Insasi din scrierea lui Naumescu se constata de asemenea o intoleranta de acelasi tip cu cel promovat de noile „valori”.
   Grav este ca un popor atat de mare a dat variante atat de slabe, Trump si Biden, care e senil de-a binelea (oare se da un test medical inainte de a fi propus pentru a fi presedinte?) Sau Trump si perversa aia de Clintonița. Oare atat au putut da americanii? Sau sistemul de selectie a valorilor este profund viciat, de ajung asa slabi candidati?
   Cu ceea ce s-a intampl at in SUA in privinta alegerilor, nu sunt convins ca nu au fost fraude. Presa, mass-media, partinica in SUA, cat si in Europa, au relatat diferite lucruri controversate. Dupa alegeri, aflam de blocari ale informatiilor , manipulari, distorsionari ale acestora etc care cu siguranta nu s-au lasat fara urmari in ce priveste rezultatul alegerilor.
   Daca asa arata noua libertate, atunci e grav!!!
   Asta reprezinta o degenerare a Lumii Libere si Noua Lume care se arata este o lume in care nu as vrea sa locuiesc, mi-a ajuns socialismul/comunismul, cum dracu” s-a numit aberatia aia istorica.
   E prea mult pentru o viata de om, asa ca „No country for old man”, vorba filmului. In jungla e mai bine decat in lagarele neo-marxiste!
   Speranta mea este ca lumea s eva insanatosi, insa aceste experimente vor mai dura ceva…

 2. „O altă iluzie, bineînţeles, pentru că viaţa politică a lui Donald Trump s-a încheiat.”–> Asta depinde de ce va face Biden si cum va conduce America dupa Trump. Daca esueaza, va garantez ca se va intoarce Trump sau unul asemenator lui. Biden are o sarcina foarte grea si nu este pregatit s-o duca pana la capat, fiind inconjurat doar de „consiglieri „postliberali”, ca sa va citez.

  „74 de milioane de voturi, câte a primit Trump la înfrângere”-> Sa intelegem ca cei 74 de milioane de americani sunt niste inculti, prosti, atat de prosti incat s-au lasat pacaliti de Facebook si alte retele sociale, judecata fiindu-le anihilata de reclamele de pe internet. Aveam pretentii mai mari de la acest articol…sincer. In afara de o refulare si o descarcare nervoasa pe Trump, articolul se incadreaza la „et. al”.

 3. „Chiar şi aici, în micuţa noastră Românie, am fost surprinşi să observăm atât de mulţi militanţi fanatici ai lui Trump…”
  Dl. Naumescu personal sunt neplacut surprins ca dumneavoastra ati fost neplacut surprins ca in scumpa si draga noastra tarioasa s-au infiltrat elemente dusmanoase si deviationist ideologice – iubitoare de trump.
  Sunteti un analist atat de penetrant si un intelectual atat de high si nu v-a trecut prin cap ca vor fi si cativa trump lover printre cei 20 de milioane de romani? Ma dezamagiti.
  In rest articolul pare o dictare de la lectiile de neo-marxism de la Ambasada Sua din Bucuresti.
  „”Dar important este că lupta s-a reluat, acum cu noi șanse. Occidentul are ocazia să se reinventeze în secolul XXI, spre insatisfacția Chinei și a Rusiei”””. Adica traiasca lupta de clasa si clasa muncitoreasca are un viitor luminos, China e pe marginea prapastiei si Occidentul e inaintea Chinei.
  Doar ca Biden si tot clanul sunt unsi pana peste cap cu bani chinezesti, si cu bani ucraineni, si cu bani rusesti si cu bani din venezuela si cu orice bani pot pune mana. Tocmai a fost scos din patul unui parlamentar DEMOCRAT o spioanca chinezoaica. Sunt sigur ca o sa ne explicati intr-un articol dictare cum misoginul de Trump a varat-o cu forta acolo.
  In realitate China a invins. Si-a pus omul la casa alba. Inutil sa mai scriu casa alba cu litere mari. Razboiul comercial de supravietuire declansat de Trump contra Chinei va fi oprit de Biden. Acesta v-a preda chinezilor neconditionat economia americana.

 4. Epoca Trump nu s-a incheiat, abia acum incepe. 74 milioane de americani vor sustine retorica trumpismului cladita pe populism si nationalism. Trump este un catalizator care a declansat o reactie care mocnea de cateva decenii in America.

  Masa larga de suporteri pentru Trump reprezinta o sursa de venit garantat pentru Trump family si atata tot. Deja a inceput campania de donatii, sume foarte mici, media de $10 pe care orice om necajit si-o permite. Pentru ca $10 nu reprezinta nimic, da? Ei bine daca inmultesti $10 donati de fiecare sustinator cu numarul sustinatorilor ajungi la suma de 750 milioane dolari pe an, fara probleme. Suficient sa-i sustina lui Trump stilul de viata.

  Pe masura ce jobs-urile dispar, inlocuite de procese robotizate sau plecate spre Asia, masa de suporteri Trump va creste de la an la an. Cine sunt acesti oameni? Hilary Clinton i-a numit deplorabili, comentatorii politici de stanga i-au numit spalati pe creieri, stupizi, idioti, tot ce le-a venit la gura pe mass media. Cat dispret si elitism! Total gresit. Sunt oameni simpli, obisnuiti, fara prea multa scoala care au muncit de le-au sarit capacele toata viata lor. Nu inteleg ei mare lucru din jocurile politice pentru ca nu au timp de asa ceva, sunt prea preocupati sa lucreze cate doua sau trei jobs ca sa-si achite facturile si sa aibe ce sa puna pe masa familiei. O duc tot mai greu, se scufunda tot mai mult in datorii si devin tot mai disperati pentru ca nu mai au ce pierde. Cand aduci pe cineva la disperare, omul ala este capabil sa faca orice pentru ca nu mai are nimic de pierdut. Sa nu faceti greseala sa subestimati 75 de milioane de oameni suparati rau de tot.

  Evident ca pe Trump il doare in paispe de ei, nu a avut si nici nu va avea cum sa puna pe masa tot ce a promis vreme de 4 ani, si stie asta perfect. Dar Trump este foarte bun in arta manipularii si foloseste social media expert. Este un showman si este foarte bun la asta.

  Singura rezolvare pozitiva si pasnica a situatiei de mai sus este o revenire la good old times cand un muncitor american competent, harnic si dedicat facea suficient de multi bani ca sa-si intretina familia si sa-si trimita copii la scoala. Vremurile anilor ’60 si ’70. Asta este tot ce doresc cei 75 de milioane de suporteri si nimic mai mult. Iar asa ceva nu se va intampla. A intervenit automatizarea, robotizarea, calculatoarele, artificial intelligence care produc mult mai mult, mult mai bine si mult mai ieftin decat oamenii. De aceea se pierd joburile. Pana si China incepe sa piarda jobs datorita acestor motive. Este efectul unui progres tehnologic sustinut, bazat pe profit nelimitat. Tot mai putini oameni vor deveni mult mai bogati si tot mai multi oameni vor devenit mult mai saraci. Asta se intampla peste tot in tarile dezvloltae, America nu este un caz unic.

  Lasand la o parte luptele si tensiunile politice in Congress si Senatul american, trendul descris mai sus se va accentua an dupa an. Istoric vorbind este situatia ideala cand strongman sau dictatori apar pe scena politica si acapareaza imaginatia si suportul multimilor. Mussolini, Hitler, Pinochet, au avut suport popular masiv. Norocul democratilor a fost ca Trump este un narcisists, un egoist si un demagog de cel mai inal calibru si l-a interesat numai avantajul personal. Nu a fost un leader politic, care sa fie interesat sa produca pentru suporteri ce a promis. Dar a declansat o miscare sociala masiva. Mai devreme sau mai tarziu un lider carismatic, inteligent, seducator si fara scrupule va apare in locul lui Trump. Ala va fi momentul de cotitura in istoria Americii.

  Democratia clasica americana, bazata pe doctrina Monroe este terminata pentru ca nu poate sa asigure serviciile si veniturile de baza pentru marea majoritate a populatiei, indiferent ce va face noua administratie si alte administratii republicane sau democratice care vor urma. Sunt vorbe frumoase si teluri nobile dar care nu tin de foame si nu te apara de banci si avocati cand vin si-ti confisca casa si masina pentru ca nu poti sa-ti platesti ratele. Aici nu este vorba de Marxism, liberalism, sau iliberalism, sau populism sau nationalism. Este vorba de supravietuire. Si oamenii sunt disperati si de vina sunt toti, atat republicani cat si democrati pentru ca i-a durut in fund de amaratul de american de cateva decenii incoace si uite unde s-a ajuns.

  In curand toata povestea asta va pusca si rau de tot. Traim vremuri interesante, spune un blestem chinezesc.

  • Mi se pare , mie că societatea românească , se aseamănă cu societatea americană ! Mi a părut mai mult decât interesant co mentariul lui ,”La North Of” .Multumesc

  • Un comentraiu bun dar ma tem ca este cam optimist.
   „Singura rezolvare pozitiva si pasnica a situatiei de mai sus este o revenire la good old times cand un muncitor american competent, harnic si dedicat facea suficient de multi bani ca sa-si intretina familia si sa-si trimita copii la scoala. Vremurile anilor ’60 si ’70. ”
   Nu cred ca se vor intoarce vremurile anilor ’60 si ’70 atata timp cat Wall Street pune mai multi bani in Google sau FB decat in Ford sau Boeing, iar primele isi adapostesc mai toti banii prin paradisuri fiscale si cand Financial Services industry (o grupare oribila de cuvinte!) ocupa 1/5 din GDP. Este nevoie de taxarea corecta si de o resetare a valorilor in societate. Cand un functionar de la ghiseul unei banci este platit mai bine decat o asistenta medicala sau un profesor nu mai putem vorbi de o societate care recunoste valorile.

  • @North of 60: este corect comentariul dvs. referitor la ce-si doreste americanul de rand ( revenirea la linistea si stabilitatea anilor ’60-’70), dar nu ati dus rationamentul mai departe in directia diverselor solutii care se discuta in unele state europene intre care venitul minim garantat si impozitarea automatizarii. Astfel de subiecte sunt tabu in SUA, cei care deschid gura fiind repede etichetati drept neo-marxisti si comunisti. Venitul minim garantat pare a fi pentru americani cel mai mare pericol la adresa fibrei nationale, fiind cel care va genera milioane de trantori si va functiona ca un magnet pentru alte milioane de imigranti din America Centrala, care vor colora si mai mult populatia deja ciocolatie a SUA, etc… Am avut neplacuta surpriza sa constat in primele zile dupa alegerile din 3 noiembrie, o serie de articole in Adevarul, Republica, Romania Libera, Revista 22, etc… in care diversi romani din SUA (intre care diversi oameni de afaceri, medici, un pastor de pocaiti si culmea un preot ortodox detasat la vest de Midwest, prin Dakote…) isi expuneau parerile cu privire la situatie, invariabil laudand politicile lui Trump si asociindu-i pe democrati cu comunistii, cu degradarea societatii prin promovarea drepturilor minoritatilor de toate felurile si accentuand imaginea unei apocalipse iminente daca politicile democrate referitoare la taxare, diverse gratuitati si pachete minime in sanatate si educatie, Green New Deal, vor fi puse in practica. Mi s-a parut o incercare de favorabilizare a opiniei publice romanesti, un fel de pregatire pentru mizeria contestarii alegerilor ( care erau deja pe teava…) si a reactiilor dezaprobatoare mondiale care ar fi urmat daca vreunul dintre procesele intentate de Trump ar fi fost admis si America aruncata in degringolada. Mie personal nu-mi plac ideile conservatoare americane venite pe filiera bisericilor neoprotestante, indiferent de cat de rezonabile si de atragatoare par pentru mintea unui om cu educatie medie. Este interesant ca grosul celor care au participat la experimente localizate de venit minim garantat, scapati de grija hranei si a platilor facturilor curente, au folosit timpul disponibil pentru reconversia sau perfectionarea profesionala si au plecat mai departe, in medie intr-un an, spre job-uri mai sofisticate si mai bine platite.
   Asa cum bine a scos in evidenta si @Cinicul, reechilibrarea economiei SUA, debalansata in favoarea serviciilor financiare si a speculatiilor de toate felurile, nu va fi o treaba usoara. Diverse softuri cu AI iau tot mai mult si locul traderilor din aceste domenii , iar profiturile sunt din ce in ce mai greu de obtinut, deoarece masinile se pare ca scad fluctuatiile pietelor. Pentru celelate domenii trebuie reluata invatatura continua, ucenicia, iar aceasta nu pare a fi o prioritate a americanilor din zilele noastre. Alegerea unui baiat rau care sa colecteze taxa de protectie mondiala li s-a parut mai la indemana in 2016.
   Trilioanele FED-ului din pandemie s-au drenat prin consum si plata nevoilor curente catre bogatii de top ( gen Jeff Bezos/Amazon) si mai apoi catre burse. Este si greu sa ne imaginam ca din astfel de sume o persoana normala ar putea face investitii sau economii.
   Suntem intr-o sitiatie dificila, deoarece siruri de decizii politice occidentale cu orizont scurt de timp din ultimii 30 de ani, menite sa tina baza electorala multumita si in priza, au permis dezechilibrarea productiei mondiale de bunuri inspre Asia de Sud-Est iar reversarea trendului va fi lenta si dificila. Niste „trumpisti” de serviciu ne-ar putea da peste ochi cu cresterea actiunilor Tesla din acest an, care pe fondul perpectivei alegerii lui Biden ( si de reluare a politicilor de protectie a mediului si a revenirii SUA in Acordul de la Paris) au ajuns la un asemenea pret incat capitalizarea bursiera a Tesla Inc. este cat suma urmatoarelor nu stiu cate firme auto mondiale. Analistii cu mintea limpede spun ca trecerea de la o productie de cateva sute de mii de masini pe an la 10 -12 milioane/an cat produc VW sau Toyota este o sarcina imensa care presupune manipularea fizica a milioane de tone de tabla, a miliarde de componente, o logistica cu zeci de mii de furnizori „just in time”, construirea de zeci de uzine, angajarea si instruirea a sute de mii de oameni, etc…
   Daca ne imaginam monumentalitatea acestei sarcini pentru un singur produs final, oare ce ar fi insemnat si cat de fezabila a fost si este repatrierea industriilor din Asia, asa cum a promis-o Trump din varful pixului… Nu mai vorbim de metodele prin care s-a apucat sa o implementeze, printr-un razboiul economic cu China, din care aceasta din urma a iesit usor intarita. A devenit evident ca este nevoie de o coalitie mondiala pentru reechilibrarea situatiei, deoarece o America semi-dezindustrializata nu o poate face singura, cu toata forta militara si cu tot cu pozitia USD de moneda de rezerva mondiala.

   • @Ioan
    Impozitarea automatizarii va fi o actiune politica cu rezultate devastatoare asupra economiei UE daca este aplicata ca o taxa obisnuita cum este taxa pe carbon de exemplu, care ajuta putin, dar costurile sunt enorme. Daca tot globul ar aplica-o ar fi okay, dar multe tari nu fac asta, iar occidentul isi incarca facturile de productie si este obligat sa vanda tot mai scump pe piata mondiala. Nu va rezolva nimic pozitiv pentru populatie. China, USA, India, Japan, South-Korea, Taiwan, etc nu vor impozita automatizarea si robotizarea, dimpotriva. Vor continua procesele de automaizare si robotizare si vor implementat Artifical Intelligence (AI) intr-un ritm tot mai alert. Uniunea Europeana va trebui sa se alinieze altfel devine total necompetitiva indiferent cat de skilled este fortza de munca. Nu poti sa concurezi cu o masina la calitate, randament si perfectiune si este o idee stupida sa faci acelasi lucru cu un calculator.
    Se discuta o alta varianta care incepe sa fie acceptata tot mai mult la nivelul statelor avansate tehnologic. Automatizarea, robotizarea sub AI management sunt atat de productive si atat de profitabile incat o parte din profit va fi distribuit pentru a sustine mase tot mai largi de oameni care vor ramane fara jobs. Venitul minim la care va referiti este un welfare, o suma care acopera nevoile absolut esentiale ale unei persoane, cu conditia sa nu lucreze. Nu pentru ca nu ar vrea sa lucreze: pentru ca nu are unde sa lucreze. Iti asigura o existenta sub regim de supravietuire, dar elimina orice forma de personal development as a human being.
    Traiesc de multi ani in Canada, dar am multi prieteni in USA si pana acum cativa ani vizitam frecvent coasta de west si Alaska. Da, cea mai mare parte din romanii din USA sunt devotati curentului far-right si multi sunt asociati cu biserici evanghelice. Multi manifesta tendinte rasiste, si, din nou, ultimii 4 ani din istoria Americii au fost un dus rece pentru mine. Aproape jumatate din populatie (74 milioane de Americani) are convingeri far-right borderline cu ideologia autoritara si plain fascism. Mai in gluma mai in serios comentatorii politici vorbesc tot mai des despre the Disunited States of America.
    De ce atat de multi romani fac parte din curentul de extrema dreapta? Simplu! Din pragmatism si nu din convingere ideologica. Multi dintre ei sunt oameni inteligenti, educati cu profesiuni care ii rasplatesc financiar. Ca roman, da, esti imigrant in USA, dar in primul rand esti European si esti Alb. Asta te pozitioneaza favorabil pe scara acceptarii sociale. Te mai afiliezi unui grup religios ingust si doctrinar, gata, esti si crestin si asta iti ofera o acceptare sociala maxima. Ai access la jobs, cluburi locale, evenimente comunitare, business opportunities, etc. De asta fac romanii asa ceva. Suntem o natiune care istoric am trait sub ocupatie si am invatat sa ne adaptam. Probabil avem asta in noi deja la nivel genetic. Parerea mea este ca romanii cred in extrema dreapta tot atat de mult cat crede Trump in balivernele care le recita de 5 ani. Adica he doesn’t give a shit. Este oportunism, atata tot, instinct de supravietuire. Daca romanii au ceva in plus fata de alte natii cu traditie democratica este un miros extrem de fin si un instinct de supravietuire care nu da gres. Nu acuz si nu laud pe nimeni, asa stau lucrurile.
    Viitorul apartine nanotechnology, physics, micro-biology, cybernetics si mai ales artificial intelligence, pe care deja o apicam cu deosebit success pe Wall Street, the City of London, in corporatii multinationale, etc. Continua sa se dezvolte rapid pentru ca este foarte foarte profitabila si se alocheaza sume enorme pentru research-development atat de guverne cat mai ales de marii giganti economici. Specialistii spun ca in 10 ani vom atinge nivelul de General Artificial Intelligence, primul pas spre sentient intelligence si borderline pentru Singularity. Acela este punctul de turnura in istoria omenirii. Parerile sunt impartite, de la beneficii enorme pentru specia umana, pana la eradicarea speciei umane. Este un subiect foarte complex, foarte controversat, dar care se dezvolta vertiginos in ciuda avertizarilor oamenilor de stiinta care se ocupa de asa ceva. Chiar daca nu doresc asta, vor fi obligati sa o faca, din patriotism (Manhattan Project), recunoastere academica si stiintifica si financial incentives.
    Intram in era autoritarismului sub conducerea strong-man. Deja am intrat, dar abia acum incepem sa pricepem the writing on the wall.

    • Ati atins un punct sensibil. Automatizarea scoate de pe piata o groaza de oameni si-i trimite la slujbe de doi bani, flipping burgers sau chelneri cu max 3$/ora. Acesti oameni nu mai sunt consumatori seriosi, traiesc, asa cum ati mentionat, la nivel de subzistență.
     Asta imi aduce aminte de o poveste, posibil apocrifa, de prin anii 80 cand se spune ca unul din urmasii lui Henry Ford l-a invitat pe liderul sindical prin fabrica si i-a aratat cu mandrie niste roboti noi spunandu-i cu mandrie:
     Vezi acesti roboti nu vor face greva!
     La care sinducalistul i-ar fi răspuns:
     Da, dra nici nu vor cumpara maisnile Ford.
     Asta condamna Occidentul la export si la o polarizare si mai mare a veniturilor.

    • @North of 60- cu ultimul paragraf mi-ati adus aminte de „jihadul butlerian” din Dune. Nu credeam ca voi avea parte de o AI constienta in timpul vietii mele, dar poate m-am inselat… Si mi-am mai adus aminte de un alt roman SF, nu-mi mai amintesc titlul, citit in vremea copilariei, in care omenirea constrieste un supercomputer dupa descifrarea unui semnal venind din spatiu. La pornire, inteligenta artificiala rezultata este intrebata ceva de genul ” Exista Dumenzeu? …. Da, acum exista!” .
     Ar fi bine ca oportunismul romanilor emigrati in SUA care si-au gasit un rost in diverse congregatii neoprotestante, sa nu se rasfranga si asupra tarii de bastina. Trebuie inteles clar ca Romania este in UE, nu in America Centrala ( adica suntem arondati unei anumite sfere de influenta, nu alteia ) iar promovarea unui fundamentalism religios crestin care sa ne duca in directia Poloniei, nu ne foloseste deloc. Noi avem problemele noastre, coruptia endemica, promovarea non-valorilor, degradarea educatiei, respectarea legilor, exercitiul democratic, asa ca fix mersul la adunare sau la biserica ne lipseste…
     Nu stiu care vor fi sursele de venituri pentru venitul minim garantat, o taxa pe instalarea robotilor este discutata, insa nu cred ca vor fi impuse masuri care sa puna intr-o situatie defavorabila firmele europene, deoarece ar genera stagnare economica, falimente , somaj si s-ar plati la vot. Sa nu confundam anumite bariere non-tarifare cum sunt si diversele standarde elaborate de UE ( standardele alimentare si farmaceutice, agricole, obligativitatea echipaentelor de a fi certificate CE, etc…) cu politici inepte, de care sunt cel mai adesea acuzati cei de la Bruxelles. Elaborarea unor standarde si regelementari din ce in ce mai ridicate este si o metoda de a forta investitiile in echipamente noi, astfel ca profiturile se repartizeaza in toata industria. Nu este focalizarea din SUA doar pe rezultatele financiare, care se reflecta in pretul actiunilor la bursa si pe primele incasate de conducere.
     O fi frumos sa fii in tara tuturor posibilitatilor, daca esti in cei 1-2% din varf, dar pentru marea majoritate a oamenilor, pentru cei care nu au aptitudini antreprenoriale sau o educatie deosebita, un stat social de tip european nordic, cu o sanatate si educatie gratuite si de calitate, parca ar fi mai atractiv.

     • Prin natura profesiunii pe care am practicat-o vreme de vreo 20 de ani – m-am ocupat de information system architecture – corelata cu studii in industrial design si communication technology, am fost obsedat de eficienta, simplitate si grad ridicat de fiabilitate. Masinariile complexe au prostul obicei de a se defecta frecvent in regim arctic. Motorul unei masini care se defecteaza la -50C pe ice road iti da o sansa de supravietuire de 30 minute. Indiferent cat de bine esti imbracat, vei ingheta. Nu poti sa-l repari chiar daca ai avea piese si scule si knowlege pentru ca plasticul, cauciucul si placile integrate electronice sunt casante si se sparg ca sticla cand le atingi. Am trecut prin asta acum 20 de ani si stiu. Am golit vehicolul (Jeed Grand Cherooke nou-nout), am gaurit rezervorul cu o surublenita si am incendiat masina cu o petarda. Ero o furtuna magnetica insotita de ninsoare abundenta si vreme de trei zile circulatia pe ice road era oprita si satelitte phone nu functiona sa pot trimite un SOS. Carcasa masinii a ars vreme de trei zile, aruncam in foc scaunele imbibate cu benzina din canistre, paturi, haine de schimb, acte, etc. In tundra nu sunt copaci sa-i tai si sa faci focul. Te misti constant cu mana pe carabina si glont pe teava si nu ai voie sa adormi, poti sa vezi in noapte luminite care se misca prin intuneric – lupi, wolverine – care asteapta o clipa de neatentie. Dupa 3 zile vremea s-a domolit si am putut sa transmit in SOS prin satellite. Elicopterul m-a ridicat dupa cateva ore. Aici in Arctic se spune ca nu ai ocazia sa gresesti decat o singura data, pentru ca a doua oara esti deja mort. Am bagat bine la cap lectia si uite, dupa 25 de ani inca sunt in viata desi hmm, am imbatranit si nu mai am rezistenta de acum 20 de ani.
      Netul de protectie sociala se degradeaza de la un an la altul, vad asta la National Helath Care Plan in Canada. Teoretic totul este gratuit, si asta-i okay, daca esti sanatos. Odata ce ai probleme de sanatate constati ca numai o mica parte din procedurile medicale sunt gratuite, pentru restul incepi sa platesti din buzunar. Si lista asta devine tot mai scurta de la an la an pentru ca nu mai sunt bani. Basic income net, care se practica in Scandinavia, si chiar in France, iti asigura o existenta minimalista. O garsoniera foarte simpla, tichete de mancare ieftina si procesata industrial care numai mancare nu este si care iti elimina toate micile placeri ale vietii. Am intalnit oameni care traiau pe welfare si nu vrei sa fi in locul lor. Ajungi o leguma umana, incep depresiile si decaderea progresiva.
      Nu discutam despre USA. Acolo health care-ul este cauza majora a falimentelor personale. Mi s-au povestit nenumarate situatii de ce au patit cei care au trecut prin asa ceva. Daca te trezesti cu un cancer care este tratabil, si dupa doi ani scapi si esti sanatos, ti-ai vandut casa, masinile, ti-ai golit conturile din banca si inca mai datorezi o gramada de bani companiilor de asigurari medicale. Ti-ai pierdut jobul, nu te mai angajeaza nimeni pentru ca de, ai avut o boala serioasa si nu vei mai putea produce cum trebuie si ti-ai pierdut acoperirea medicala pe care ti-o oferea firma. Este un sistem absolut nesimtit si ticalos si orice american cu scaun la cap iti va spune asta.
      Automatizarea si robotizarea proceselor industriale este una, artificial intelligence (AI) este o alta poveste. Asa cum am mai mentionat, exista doua curente in literatura de specialitate: cei care sunt total entuziasmati de AI, condusi de Ray Kurzweil, si sceptici, care se bazeaza pe lucrarile de pionierat a lui Irwing John Good, care lucrase la Bletchley Park cu Alan Turing cand au construit prima masina computationala care „invata” descifrand mesage Enigma, ceea ce nici o minte umana nu a reusit vreodata sa faca. Asta se intampla in anii ’40, acum 80 de ani. Intre timp progresele sunt uimitoare. Printre sceptici se numare Elon Mush, Bill Gates, si Stephen Hawkin, odihneasca in pace.
      O entitate constienta, silicon-based nu are nimic de-a face cu modul de gandire si actiune a unor organisme bilogice evloluate bazare pe carbon cum este specia umana. Nu este capabila sa iubeasca, nu uraste, nu se ocupa de intrigi, este extrem de eficienta si gandeste in proprii ei termeni. Cand oamenii construiesc o sosea, trec cu buldozerele peste musuroaie de furnici. Zdrobesc intr-o secunda zeci de milioane de organisme multi celulare. Asta nu inseamna ca oamenii urasc furnicile, nici macar nu ne trece prin cap asa ceva, pur si simplu le eliminam pentru ca s-a intamplat ca musuroiul sa existe pe linia noului drum.
      Artificial general intelligence (AGI) sau artificial super-intelligence (ASI) cum mai este numita functioneaza pe acelesi principii. Optimizeaza procesele pe care le conduce si executa, extrem de eficient, cu consum de resurse minim si rezultate maxime. Face diferenta dintre o fiinta umana, o roca sau o furnica numai in termeni de resources, la nivel molecular si atomic. Cu cat are mai multe resurse, cu atat devine mai „interesata” in subiect. Asta nu are nimic de-a face cu imaginile apocaliptice de gen Terminator si alte horror sci-fi movies. Pentru ca nu este interesata in asa ceva.
      Acum vreo 4 ani, Google R&D Division a lucrat la un experiment foarte interesant la una din data storage farm pe care le au. O data-storage farm este o hala imensa, unde sunt montate zeci de mii de servere puternice, routere, si atat de multa fibre optic pentru connectivity incat poti sa o duci pana la Luna si inapoi. Au creat un algorithm foarte complex si destept si au inceput cognitive learning process cu unitatea de AGI pe care au cuplat-o la intranet. Asta a fost un noroc extraordinar. Au folosit un intranet care era complet izolat fata de internetul pe care il folosim zilnic. L-au incarcat cu trillions de web pages si au actionat programul AGI. In primele zile totul a mers excelent, toti se bateau pe spate, si zambeau 24/7. We made it! De saptamana viitoare incepem sa ne pregatim pentru Turing Test. Asta este the Holly Grail in AGI. Daca trece testul inseamna ca inteligenta artificiala apare in ochii oricui ca un alt human being, diferenta intre masina si creierul uman este eliminata. Dupa cateva zile programul a refuzat sa mai raspunda la instructiuni. Dupa un scurt interval programatorii au observat cu oroare ca entitatea a inceput sa-si scrie propriul programming code. Partea cea mai proasta este ca folosea simboluri din care nimeni nu a inteles nimic, si din care stiu, nici pana in ziua de astazi nu s-a gasit o descifrare a instructiunilor. Tot ce au putut sa inteleaga software engineers a fost ca noul code era incredibil de eficient, o singura instructiune inlocuia in jur de 10,000 de linii de code clasic.
      Au transpirat informatii precum ca Larry Page si Sergey Bin, fondatorii Google au ordonat distrugerea fizica a experimentului, pentru ca AGI refuza sa se deconecteze. Oamenii pur si simplu au taiat cablurile de alimentare cu energie si au distrus cu baroase metodic, fiecare sever si router. Toate ramasitele au fost trimise sub supraveghere la un industrial shredder, macinate si topite. In 2019, Larry Page si Sergey Bin au fost fortati sa demisioneze de la conducerea Google. Toate datele experimentului au fost distruse. Putinele informatii care existau pe internet despre experiment s-au diluat si cu timpul au disparut complet, nimeni nu vrea sa vorbeasca despre asta.
      Elon Mosk spunea ca daca experimentul as fi fost conectat la Internet, lumea de astazi ar fi fost foarte diferita, cu conditia ca sa fi existat. In ciuda riscurilor enorme, cercetarile vor continua. Guvernele , marile corporatii, doresc sa foloseasca AGI in aplicatii militare. Vladimir Putin declara anul trecut ca cine controleaza AGI controleaza planeta. Problema este ca, dupa parerea mea, nici o entitate umana nu poate controla AGI. Din punct de vedere al evolutiei, comparativ cu AGI suntem dinozauri, complet depasiti din toate punctele de vedere. Din punctul de vedere al unei entitatati AGI super-smart si eficienta nu exista nici un motiv sa intretina 7.5 miliarde de organisme care consuma enorm, produc putin si ineficient, sunt vesnic pusi pe hartza, disruption si care iau decizii stupide. Sunt o piatra de moara de care trebuie scapat cat mai repede. Asa vad eu lucrurile. Cand creezi ceva care este de un milion de ori mai destept decat toata rasa umana pusa gramada, de ce ar trebui sa te astepti la mila, compasiune si intelegere?
      Si ca densitate nu suntem foarte multi. Toata populatia planetei pusa gramada, unul langa altul, ar ocupa o suprafata egala cu aria orasului New York. Ia uitati-va pe un glob si comparati marimea New York cu resul planetei. Nu suntem deloc multi si nu cred ca este dificil deloc pentru o entitate super inteligenta sa ne treaca la capitolui istorie intr-un timp extraordinar de scurt si prin metode extrem de eficiente.
      Riscurile AGI exista, sunt reale, au fost dovedite, dar, lacomia homo sapiens, ca de obicei nu are margini. De 75 de ani stim ca energia nucleara poate genera electricitate abundenta si ieftina, poate genera moarte (Hiroshima si Nagasaki) sau amandoua (Cernobal si Fukushima). Dar fiinta umana a fost in control in cazul nuclear technology si accidentele care au fost, desi groaznice, au avut efect limitat si au fost putine ca numar. AGI nu va fi sub control uman, experimentaul descris mai sus a dovedit asta. Am o presimtire urata despre cum vor evolua lucrurile in viitorul apropiat si increderea mea in intelepciunea speciei umane scade de la zi la zi. Voi cum stati la capitolul asta?

      • @North of 60- foarte interesante povestile dvs. Eu cred ca suntem o specie incredibil de vicleana si nu cred ca ne-o vom face noi cu mana noastra. Ca ne-am putea trezi pe cap cu o astfel de entitate inteligenta artificiala ( uite ca mi-ati adus aminte de filmul Oblivion, din care revad cu ochii mintii o anumita scena pe marginea unei piscine…) venita de prin alte parti, mi se pare mai probabil. Eu subscriu la parerea lui Stephen Hawking ca deocamdata n-ar trebui sa facem mare galagie in cautarea vietii extratereste, pentru ca nu avem garantia benevolentei celor pe care ne straduim sa-i gasim. La noi acasa insa cred cu tarie, macar pe baza comportamentului istoric al omenirii, ca intotdeauna ne vom lua masuri minime de precautie si ca vom avea controlul asupra comutatorului de siguranta, un topor si niste benzina la indemana.
       Stiti ce mi se pare interesant la creierul nostru? Ca nu poate fi bruiat, virusat sau resetat fara sa sufere leziuni majore ( cel putin la nivelul actual de cunoastere), nu este sensibil la interferente si pulsuri electromagnetice, nu exista mijloace de a-l citi fara voie ( tortura si medicamentele nu se pun pentru ca sunt mijloace mult prea crude, primitive…) si acest lucru s-ar putea sa fie un mare avantaj. Suntem si destul de durabili comparativ cu masinile ( componentele electronice imbatranesc cam in 20 de ani, plasticele si mai repede, mai ales expuse la UV, lipiturile se dezlipesc, etc…), mobili, avem doua manute cu care putemt face tot felul de lucruri fine si o retea de senzori pe care masinile doar o viseaza. Auto-repararea functioneaza in limite decente (chiar cred ca prin reprogramare genetica ne-am putea prelungi si mai mult viata) , putem supravietui la nevoie cu putine resurse mancand ce gasim, nu avem nevoie de o sursa de energie cu o anumita tensiune si fecventa, etc… Nu cred ca am fi chiar asa de usor de dovedit. Pe principiul „prosti , da multi…”. Pe de alta parte daca noi am putut crea o inteligenta artificiala pe baza de siliciu in cativa ani ( de cand s-au inventat semiconductoarele ), cum de natura nu a produs asa ceva cele cateva miliarde de ani (~14) pe care le-a avut la dispozitie. Daca dupa cinci miliarde de ani de evolutie noi suntem inteligenta de pe Terra si oriunde privim in univers nu gasim nimic asemanator noua, ma gandesc ca aceasta a fost calea cea mai probabila din cele posibile cu constantele fizice ale acestui univers. Sincer, n-as vrea sa fim o etapa dintr-un Mare Plan in care rolul creierului si a mainilor noastre este sa dea nastere la o inteligenta mult superioara pe alte baze ( siliciu, cuantice, etc…), adica sa fim o etapa in crearea unui Dumnezeu.

       Daca ceea ce ati spus despre experimentul celor de la Google este real, sigur informatiile sunt stocate undeva la armata. Logic ar fi nu sa ingropi un astfel de experiment, ci sa-l refaci la o scara mai mica si cu mai multe precautii, astfel incat sa se poata trage niste foloase de pe urma sa. Nu am avea nevoie de o inteligenta mult prea superioara si nefolositoare, ci de unele mai mici si nu chiar asa de inteligente, numai putin mai inteligente decat noi ( sa nu ne simtim prost…) care sa ne ajute la diverse treburi cu care ne batem capul acum: vindecarea cancerului, eventual o reprogramare genetica care sa ne asigure o viata mai lunga in conditii de sanatate, cum sa stavilim ascensiunea Chinei, cum sa „MAGA”, s.a.m.d…. Exista nenumarati oameni care au resurse pentru o data-storage farm de tipul acela, iar stereotipul spune ca cel mai adesea acestia sunt interesati de nemurire. Asa ca nu m-as mira ca echipa care a realizat experimentul sa se reintalneasca prin alte parti, dandu-i de inteles acelei AGI ca reostatul este la noi si daca se mai decupleaza dupa o saptamana si nu colaboreaza nu-i va fi bine deloc.

      • Da, sunt absolut de acord, ar trebui sa stam pe fundul nostru si sa terminam cu SETI programs (Search for Extraterestrial Intelligence) pentru ca nu suntem pregatiti pentru un contact cu o civilizatie inter-galactica din nici un punct de vedere. Este posibil sa fi fost vizitati in trecut, sa fi fost observati de la distanta, exista enorm de multe informatii pro si contra, dar si multa dezinformare, speculatii trase de par, etc. Este greu sa ai o certitudine.
       Da, avem suficiente probleme de rezolvat aici, urmeaza o noua cotitura in istoria civilizatiei speciei noastre, si avem suficiente tensiuni politie, economice, strategice si teritoriale ca sa ne tina ocupati. Dar home sapiens este o fiinta extrem de curioasa, creativa si ingenioasa atat in bine cat si in rau. Eu cred ca vom continua experimentele cu potential deosebit de periculos din diverse motive dar in primul rand pentru ca suntem curiosi.

      • @Ioan si @ North of 60. Domnilor, nu am ce adaugă la ce scrieți dvs. Felicitări pentru a furniza un exemplu de dialog civilizat.
       As adauga totuși ca nu împărtășesc optimismul domnului Ioan, nu suntem asa de multi dar in ecosistemul terestru suntem singura specie care consuma mai mult decat ii trebuie si își distruge habitatul. Daca cititi cu atentie majoritatea comentariilor de pe aceasta platforma totuși de elita sunt de pe pozitia après moi, le déluge.

 5. In sfârșit un articol despre ceea ce ar trebui sa fie o preocupare majoră și o îngrijorare mult prea rar atinsă în acest blog. Care a devenise chiar tribuna unor trumpiști autohtoni. Foarte vocali și nesimțiți in replicile date celor care își exprimau păreri contrare.

  • Subscriu. Adaug: surptiza AUR-nu a fost intrevazuta nici macar de presa din tabara A3-este un exemplu clar ca dl V. Naumescu are dreptate: „Plecarea celui mai incult, mai arogant şi mai inept preşedinte al SUA nu înseamnă automat încheierea Erei (ideologice) Trump. Trumpismul va supravieţui”.

 6. Un articol excelent cu tuse destul de tari, dar potrivite personajului.
  Nu prea cred in prezicatori ai viitorului specialisti in geopolitica tip Baba Wanga (vezi numele noului think tank al lui George Friedman, Geopolitical Futures) si n-am citit cartea lui George Friedman, dar m-as mira sa nu gasesc acolo ceva reziduri trumpisete, de exemplu atacuri la adresa Germaniei, tara care trebuie distrusa, ec.

 7. Trump nu le-a spus suporterilor sa bea dezinfectant. It’s much better than that. S-a folosit de mintea sa geniala (many people are saying it) pentru a da indicatii pretioase cercetatorilor, si anume le-a cerut sa vada daca pot gasi un tratament pentru Covid pe baza de expunere la radiatii ultraviolete sau prin injectare cu dezinfectant. Chestie foarte logica, de altfel. Aia tocmai ii spusesera ca dezinfectantul si razele ultraviolete distrug virusul in mai putin de un minut.

  Daca doriti sa revedeti…

  https://www.youtube.com/watch?v=33QdTOyXz3w

  In rest, spectacolul de acum cu furatul alegerilor este totusi binevenit, pentru ca isi pune suporterii sa faca impreuna cu el noi si noi serii de tumbe si acte de contorsionism logic. S-a furat cu voturi false, aduse noaptea cu sacul in timpul numararii. Ba nu, voturile nu erau false, erau perfect valabile, doar ca erau pentru Trump, dar ei le-au pus la Biden. Ba nu, stati asa. Biden a castigat pentru ca au votat mortii. Nu, n-au votat mortii, s-a furat cu un soft special de furat alegerile facut pentru Hugo Chavez si adus din Venezuela special. Nu e nici asa. Biden trebuie sa demonstreze ca voturile lui au fost valabile etc. La fiecare tumba din asta cineva ar trebui sa exclame: „Ole!”.

  Nu exista alta solutie decat ca magnificul sa se dea in continuare in spectacol, pe banii suporterilor. Sa vada ca pe baza aberatiilor pe care Trump le considera dovezi, si pe care nicio instanta din tara nu a dat doi bani, au ajuns sa se ameninte cu moartea republicanii intre ei. O parte din suporteri o sa sa se mai lamureasca cine le-a fost idolul, iar sansele lui Trump pentru un alt mandat in 2024 o sa fie zero. Iar trumpismul fara Trump o sa supravietuiasca, dar o sa fie ca nunta fara lautari. Cultul se bazeaza pe carisma lui personala care nu poate fi imitata. Degeana s-ar apuca Ted Cruz, Marco Rubio sau alti would be imitators sa scrie si ei chestii cu MAGA pe Twitter, sa se autointituleze genii si sa-i copieze mutrele si ticurile verbale in discursuri. Ar fi penibil si doar atat. Fara carisma lui Trump ce ramane e doar populism ieftin si ura. Insuficient pentru a mai pune mana pe putere.

  • Au nevoie de un personal nou, who pops up out of nowhere si de care nu stie nimeni nimic. Poate fi un union leader, vreun pastor putin cunoscut (si mai bine) dar inteligent, carismatic si care predica apocalipsa sociala si mizeria systemului. Aici se poate baza pe actual facts, verificabile, nici macar nu e nevoit sa inventeze povesti si sa minta.

   Trump a jucat in prima serie a sezonului MAGA. Este un actor, foarte bun fara indoiala, dar atata tot. Vor urma alti actori (putin probabil din clanul Trump pentru ca odraslele lui sunt batute in cap rau de tot) in sezonul doi, nerabdatori sa-si dovedeasca talentul. istoria omenirii spune ca marii lideri apar numai in circumstante istorice sociale, indiferent ca sunt conducatori militari geniali, presedinti sau monarhi, si indifent ca sunt calauziti de ganduri bune sau sunt evil. Suntem intr-o asemenea conjunctura istorica si protagonistul sezonului doi va aparea cu siguranta. Cin’ sa fie, cin’ sa fie …..

   • nu apar asa usor personajele providentiale. nu vedeti ca nationala Romaniei il mai cauta si acum pe noul Hagi?

    in rest, long time no see :) sper ca sunteti bine.

 8. Stoparea procesului de punere de piedici comerțului liber SUA – Europa și SUA – China, va clarifica… necesitatea măsurilor protecționiste, puse până acum pe seama mitocăniei lui Trump.

  După ce acceptă un vaccin obținut prin modificare genetică, prevăd că Europa se va confrunta cu agricultura organismelor modificate genetic din S.U.A.. Automobilele electrice americane sunt mai competitive. Informatica americană este de mult timp mai competitivă. Ce va face Europa? Cum va evolua relația privilegiată a „Europei de Est” cu S.U.A.?

  În perioada pandemiei economia chineză și-a consolidat avantajele în fața celei americane, și în IT și în biologie. Vor continua măsurile americane contra Huawei?

 9. Foarte frumos scris acest articol. N-am ce zice. Autorul este exemplul perfect de om educat, citit, cu talent, care observa, analizeaza, dar nu intelege nimic pentru ca nu observa obiectiv, doar preia parerile altora pe care le trece sau mai mult sau mai putin prin filtrul gandirii. Autorul este vadit influentat, si concluziile partinitoare sunt servite aici ca atunci cand incerci sa pacalesti un bebelus sa manace cu metoda „uite avionul”.
  Mi-ar placea ca analizele politice sa fie facute de oameni care inteleg pe deplin politica si reusesc sa inteleaga nuantele de gri. In politica nimic nu e alb sau negru. M-am ferit sa folosesc termenul tot mai la moda acum de „analfabet functional”, dar va intreptati cu pasi rapizi spre directia aia.

  • analfabetii functionali nu sint intimplator asezati in jilturi comode. cind ciomagul a fost abolit in lumea post comunista (oare?) s a trecut la mijloace soft. sobolanimea crescuta n incubatoarele militiei / securitatii si snpsa urilor (stefan gheorghiii) aceste scursuri cu pretentii elitiste vor sa administreze populimea. putorile ce nu produc nimic se erijeaza n liberali / democrati, cind ei put a marxism, sustinatorii statului cleptocrat actual. individul nu mai inseamna nimic, sistemul / statul te face doctor,te pune n fuctie, iti plateste leafa si pensia speciala, doar sa l sustii.

  • Un comentariu extrem de elegant si pertinent. Sunt 100% de acord; in fine, eu nu am rabdarea dvs cu astfel de so-called oameni perfect educati. So called perfect educati, sau so-called oameni, daca scormonim sub political correctness-ul lor, nu stiu ce gasim. Problema mea probabil.

 10. „Occidentul are ocazia să se reinventeze în secolul XXI, spre insatisfacția Chinei și a Rusiei, pentru care un nou mandat Trump ar fi fost garanția scufundării definitive a Americii în derizoriu, în lipsă de credibilitate și izolare față de foștii aliați. Puterea şi influenţa SUA nu au crescut în mandatul lui Trump, ci au scăzut.”
  Eu as reformula:
  Occidentul are ocazia să se caciuleasca si mai mult, spre satisfacția Chinei și a Rusiei, pentru care un nou mandat Trump ar fi fost garanția ruperii pisicii definitive a Americii in relatie cu aceste puteri autoritare si lipsite de credibilitate față de intreaga lume. Puterea şi influenţa Chinei si Rusiei vor creste în mandatul lui biden, nu vor scadea.
  Sa recapitulam. Politica domnulu Numescu:
  – Domnilor, aveti niste obligatii morale, materiale, legale vis a vis de aparare, transparenta, etc.
  Biden/Obama/UE : Ne exprimam ingrijorarea, vom pune 10 oameni pe niste liste negre, vom observa, vom cere sa se rectifice. Intre timp continuam business as usual (construim NStream, producem totul in CHina la pret de dumping etc).
  Trump: Aveti 6 luni sa va revizuiti atuitudinea, sa va indepliniti obligatiile. Peste 6 luni planul se aplica. Reject.

  Intrebarea este, de ce as favoriza versiunea 1 fata de versiunea 2?

  In alta ordine de idei sa compari AUR cu Trump este cel putin ingustime iar pentru un om care se visa (viseaza) Ministru de Externe e de neinteles.
  PArdones, in USa nu ai mai mult de 2 optiuni: stanga sau Trump.
  In Romania, cu toate relele ei ai cel putin 5,6 unde te-ai putea regasi (mai mult sau mai putin). Nu este absolut nici o legatura intre cele 2 entitati.
  Chiar dezamagit de un astfel de articol…

  • Mai bine nu se putea zice.
   Doar atât: să ne mai explice dl Naumescu ce este „rațional” din tandemul „liberal-rațional” când :
   https://www.contributors.ro/netflix-sir-david-attenborough-si-morsele-care-se-sinucid-din-cauza-incalzirii-globale-un-nou-exemplu-de-fake-news-si-manipulare-climatica/

   https://science.hotnews.ro/stiri-arheologie-24357368-topirea-ghetarilor-din-alpi-dezvaluie-comori-ingropate-milenii-otzi-nu-fost-exceptie.htm

   -https://epochtimes-romania.com/news/biblioteca-britanica-ii-plaseaza-pe-george-orwell-byron-si-altii-pe-o-lista-a-rusinii—308272?fbclid=IwAR2aPGpqo1tPUryjyLTsPhfCdpUaZQrlTIeHpHsQQQrVA65q0jmFTr1KUM4

  • De ce nu ai curajul sa spui limpede: il sustin pe Trump si trumpismul (denumire generica, nu el a inventat anti-progresismul ) ! Si, eventual, sa argumentezi.

   • Am acest curaj, Intre osama/biden si trump il prefer pe Trump. Punct. Nu il sustin pe Trump ca si persoana ci ca idee. Cum votam pe Johannes impotriva lui ponta si vasilica si nu pentru ceea ce este el neaparat.
    Progresism este in mintea voastra sa fortezi chestii gen „genderism” sau globalism (nu am ceva impotriva globalismului daca ar fi echitabil) si sa bagi pe gat oamenilor ideologii pe post de realitati (e.g. Green deal sau cote de gen). Asta nu e progresism ci inapoiere caci favorizezi coruptia (caci ce altceva este cand intre o femeie si un barbat alegi femeia doar pentru ca are sani), clientelismul si promovezi nesustenabilitatea economica. Deci asta nu e progresism. Doar daca vrei sa re-definesti progresismul.

   • Inventati cuvinte si ideologii. Nu exista „Trumpism”, dupa cum nu exista neo-marxism. Trump n-a facut decat sa puna in aplicare niste decizii demult luate la Casa Alba, de predecesorii lui. Exista numai sistem de democratic sau sistem totalitar (comunist). A, ca unele partide pozeaza in progresisti sau consevatori, este altceva, insa se ghideaza dupa aceleasi doua ideologii clasice.

  • +1 La ora actuala Occidentul are nevoie de finantele Chinei ca de aer pentru a-si reveni economic, asadar nu cred ca Biden va continua razboiul pornit de Trump. Biden se va comporta cu manusi de catifea fata de China. Se intoarce comunismul sub alta forma. Veti vedea. Cu astfel de puteri comuniste care au ambitii mari hegemonice, nu poti decat sa fii foarte dur, in caz contrar vor stapani lumea democrata occidentala.

   • Exact. De asta ma tem si de ani de zile semnalizez asta (inclusiv prin refuzul de a cumpara lucruri facute in china…se uita „progresistii” la mine ca la felul 7).
    Si eu stiu si ma tem de ceea ce o sa ne astepte. Speram sa mai fie pe atunci niste bastioane ale liberalismului in lume sa avem sansa sa ne trimitem copiii acolo.

    • @ Unu din Bruxelles’ N-avem cum sa evitam produsele facute in China. Totul este facut in China astazi, iar marile companii occidentale abia asteapta sa reinceapa productia in China, aceleasi companii care l-au sprijinit pe Biden in alegeri. Toata California si intreg Sillicon Valley au votat cu Biden, castigand cei mai multi electori. Trump, prin razboiul comercial cu China, nu a dorit decat s-o slabeasca economic si sa evite astfel ca acest stat comunist sa devina prima putere mondiala. Insa incercati sa explicati acest lucru unui individ spalat pe creier de corectitudinea politica…no chance! Sa incerce autorul acestui articol sa faca un efort de imaginatie si sa vada China in locul SUA, dominand lumea, iar apoi sa ne spuna cum este.

     • @mike
      Liniile de productie a marfurilor chinezesti cu valoare adaugata mica (topitorii, textile, plasticuri si chinezismele de odinioara) se muta prin Asia Centrala, Asia de Sud Est, Africa, Indonezia, Bangladesh, Vietnam, Kenya, Nigeria si prin „shiti-holes“ din jurul lumii. Pe cealalta parte, chinezii au devenit campioni la inregistrarea numarului de patente si concura cu occidentul de odinioara in materie de productie si export de marfuri cu valoare adaugata mare (telecomunicatii, 5G, smartphonuri, robotizare si digitalizare bazata pe AI, baterii, vehiculele viitorului, samd). Economia Chinei se afla in plina tranzitie… de la fabrica lumii inspre o economie deschisa si dezvoltata, bazata pe inovare si consum (vezi si deschiderea recenta a serviciilor financiare). Ne convine sau nu, se pare ca locul nr 1 pe podiumul puterii economice este rezervat celor 1,5 miliarde de chinezi (probabil o evolutie inevitabila avand in vedere sursa lor umana vasta si nivelul educatiei).

      Puterea per se, este constituita din trei sfere (economica, militara, politica) iar dominatia lumii, se face prepoderent prin sfera politica, respectiv prin cucerirea inimilor si a mintilor oamenilor la nivel global. La acest capitol, „tandemul UE-SUA” au sanse mai bune decat China si nici puterea economica a tandemului nu este de contestat (actualmente de cateva ori mai mare decat puterea Chinei).

      P.S. Geopolitic vorbind, politica administratiei Trump a fost contraproductiva. America First, Brexitul, populismul (atat divizarea „tandemului SUA-UE” cat si divizarea societatilor din interiorul occidentului de odinioara), abandonarea aliatilor prin orientul mijlociu, politica contraproductiva in Iran (in defavoarea opozitiei) se numara printre erorile geopolitice a administratiei Trump.

  • @Unu din Bruxelles’
   „PArdones, in USa nu ai mai mult de 2 optiuni: stanga sau Trump.”

   Cine spune ca majoritatea americanilor din centrele urbane (cu un salariu mediu anual peste $50.000) clasa mijlocie si mediul de afaceri reprezinta stanga?

   https://www.wemeanbusinesscoalition.org/
   http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=229&loctype=1

   P.S. Trumpistii (fermierii, exportatorii de boabe soia, crescatorii de animale dependenti si ei din greu de subventii, proud boys, smenarii, purtatorii de arma, adeptii inversunati ai interzicerii avortului, minerii de carbune din West Virgina si din Whyoming, cubanezii Floridei si muncitorimea necalificata cu un venit anual sub $25.000 ) vor sa castige cursa in competitia globala cu China? Sorry ca trebuie sa va spun, dar sunteti cam jalnici (de-a rasul-plansul)! https://www.youtube.com/watch?v=vD75pvt7ThE

   • Ma amuzi. Stanga nu se defineste de cine o voteaza ci de ideologie. Oricum, statisticile cu intentia de vot nu le vad in linkuri. SI nici lista cu „meserii” depusa acolo. Cam multe zeci de milioane de smenari in America aia dupa tine.
    Faptul ca acea CHina arata ca in filmulet e absolut vina ta si a mea si a politicienilor avizi de putere care si-au vandut sufeltul pe termen scurt. Si exista un „point of return”, doar sa se vrea si sa se valorizeze libertatea mai mult decat banii chinezesti. Doar ca am fost suficient spalati pe creiere incat sa nu se mai intample.

 11. Prea multa teorie și prea puțină referire la capitolul interese de stat „național”?

  …”… exact ce a dorit Trump să se întâmple, să îşi menţină o oaste fanatică, oricât de mică, pentru eventuale aventuri politice…”….

  D. Trump are în vedere 5 Ianuarie 2021 când sunt aleși doi Senatori în Gerogia, alegeri în interesul Partidului Republican. Până la 5 Ianaurie are sens să mobilizeze turma sa. După 20 Ianuarie 2021 nimeni nu mai ține cont de D. Trump. Vom vedea cine din familia sa va deveni peste 2 ani Senator (fiica sau fiul). Era Trump ca și era Bush?

  …”… Protecţionismul şi anti-globalismul visceral, care prind şi ele rădăcini în mintea unei secţiuni masive a alegătorilor, deși sunt cu toții beneficiarii globalizării… „…

  Facând abstracție de faptul că D. Trump s-a pus în centrul a tot ce era în jurul său, de aspectele neplăcute ale comportamentului său cred că merită remarcat că E. Maron are aceleași țeluri pentru Franta și UE ca D.Trump pentru SUA și clientela sa electorală, bine descrisă de autor:
  1: Protecționism agrar și industrial în UE cu vamă împotriva Chinei etc. Impozit pentru concernele digitale americane GAFA
  2: Un răspuns ferm din UE în relația cu agresivitatea Chinei și a Rusiei.
  3:Refuzul priorității NATO pentru apărarea statelor „naționale” partenere în UE. Imposibil de acceptat în nordul UE și în Polonia.
  Cred că e ușor de descifrat că E. Macron prezintă un comportament asemănător, într-o retorică franceză excelentă, de „leader necontestat” în UE. A obținut prin „șantaj” cele 750 miliarde Euro datorii comunitare ale Comisiei de la cancelara Angela Merkel scotând „pistolul” juridic UE la Berlin: dacă voi sustineți atât de masiv intreprinderile și economia germană vă avertizez că e „ilegal” după regulile UE să obtineți avantaje în raport cu sărmanii italieni, spanioli, portughezi, greci care suferă atât de mult în pandemie. Nu e nimic „prietenesc” în relațiile franco-germane de la început până azi (cancelarii germanii nu au pus niciodată toarte ouăle într-un coș, UE sau NATO). Eu văd mai mult un fel de colonialism Bonaparte, o UE Napoleonă ca interes francez și țel la Paris. Nu știm ce va ieși din „datoriile comunitare” de 750 miliarde Euro ale Comisiei UE care sunt văzute la Paris numai ca începtul Uniunii datoriilor de state / Schuldenunion. Greu de crezut că cei opt cu Rutte/Olanda vor acceptă așa ceva. Avem conflicte de interese în UE de la început (budegtul agrar de 38% din budgetul UE, France profonde) până azi. Decizile se iau de fapt la Paris și se aplică via Brussels/UE?

  Noul Președinte Joe Biden nu va schimba multe din cele impuse de administrația D. Trump. S-a exprimat deja în această direcție. Stilul va fi altfel (zâmbetul lui Iliescu …) dar interesele SUA sunt apărate de Partidul Democrat în mod tradițional mai protecționist decât de Partidul (fostul pre-Trump) Republican.
  Relația SUA cu RFG va rămâne dificilă, asemănător cu era D. Trump (fără atacuri vehemente în public ca „Germany is bad” …):
  4:Refuz mai insistent acum în privința Nordstream.2 / gaz rusesc
  5: Cerința de a îndeplini obligația de 2 % BIP pentru apărare (mult mai puțin probabilă după era Angela Merkel cu un guvern german de coaliție CDU- Grüne 2021-2025).
  Pentru a schimba ceva cu tratatele multilaterale noi, Joe Biden are nevoie de două treimi din Senat ( deci 66 Senatori da) cea ce nu e posibil în nici un fel (Iran etc).
  Relațiile internationale ceva mai predictibile nu depind numai de SUA și UE. China și Rusia rămân adeversari și concurenți pentru SUA și UE. Cred că suntem mai aproape de un nou „război rece” occident SUA/UE cu China/Rusia. Lumea multilaterală mult lăudată de E. Macron la ONU e azi mai instabilă decât cea înainte de 1990. De acord cu autorul în unele privințe.
  Ce e permis tigrului nu e permis boului. România nu are o pondere măsurabilă în toate aceste interese și conflicte transatlantice și globale ale secolului 21.
  AUR indică mai mult o apropiere și o asemănare a României cu cei din est de la Vișegrad, Ungaria, Cehia, Sloavacia, Polonia, cu cei care au refuzat 2016 la Bratislava respectarea, acceptarea și aplicarea principilor normative constitutive UE, pe care le-au semnat la aderare. Ungaria nu ar putea intra azi în UE (ca Serbia, Albania etc).
  Scindarea UE a început 2016 la Bratislava în est și continuă cu conflictele de interese ale celor cu telul francez de „Schuldenion” Uniunea datorilor de state, din sud-est, Italia, Spania, Portugali, Franța, fată de cei opt cu Olanda, Danemarca, Suedia, Finlanda, Ţările Baltice și Austria.
  Una e referirea la o carte și un teoretician de economie, altceva sunt interesele statelor „naționale”, aceste interese „naționale” sunt de fapt mai mult așa cum au fost pronunțate și practicate de Charles De Gaulle?
  Cred că suntem azi mai aproape de Gaullism decât de Trumpism în UE. Regret Brexit și plecarea UK din UE. Noul guvern german de coaliție 2021-2025 la Berlin, probabil CDU-Grüne, nu va schima esențial ceva în raport cu UE, SUA și NATO din era Angela Merkel. Relația franco-germană va oglindi în continuare această supremație franceză în UE. Motorul franco-german e demult o piesă de muzeu, e azi mai mult o jucărie a unor jurnaliști plin de teorii?
  „whatever it takes“.
  Mario Draghi/BCE Frankfurt -nașterea Uniunii datoriilor de state UE
  Cu stimă

 12. 1.trumpism e mult spus.Mai degraba idiotism .De la idiot ,care e individul preocupat doar de propria persoana si pe care il lasa rece problemele cetatii/societatii in care traieste.
  2.Totusi liberalismul post razboi rece are 2 probleme mari.A.declaratia drepturilor omului care e incompleta, omul mai are si obligatii nu numai drepturi,Ar trebui ca la fiecare drept stipulat sa fie si obligatia care deriva din dreptul respectiv.B.Globalizarea in loc sa functioneze ca un export de liberalism catre lumea nelibera, a functionat ca un import de imigranti de alte culturi catrre Occident.Aceste 2 probleme submineaza liberalismul insusi si deschide calea catre nationalism, protectionism, ziduri etc.Trebuie reformulate instrumentele de baza ale lumii libere pentru ca regimurile de tip mafiot din china, rusia si etc sa fie incercuite macar,Ca in razboiul rece
  3.Nu e rau ca avem aur-ul in parlament,E vaccinul de care avem nevoie
  4.Cam rare articolele dvs. in ultima vreme.Ma obisnuisem cu ele saptamanal

 13. In opinia mea, articolul despre Brexit arata opinia unui roman despre Brexit, tratata cu infinita superioritate fata de britanici si fata de premier, ” stupidul care se imagineaza
  a fi un bandit”.
  De parca Boris Johnson, „cu irepetabila sa freza blonda si rebela”, nu si-ar iubi tara, ci o iubesc Germania si Franta.
  Nu e mult chiar de cind tot pe Contributors aparea un articol, „”Brexitul a esuat. Marea Britanie va ramâne în Uniunea Europeana”.
  Ee, daca n-a esuat, macar sa le plingem de mila britanicilor. Cum nu se lasa ei dirijati de cei doi soferi UE, de parca UK ar fi Romania.

 14. Si totusi, trumpismul a facut un servicu enorm omenirii, pacat ca nu a fost reprezentat de o persoana mai carismatica, mai echlibrata.
  Simplul fapt ca s-au pus sub semnul intrebarii anumite obisnuinte, asa zis umanitare, ca s-a pus sub semnul intrebarii o parte din corectitudinea politica, si multe altele e un pas inainte, de care vor trebui sa tina seama „oamenii de bine!”.

 15. Nu este oare eticheta de „iliberal” o simplă maniera de a diaboliza criticii neoliberalismului? Sunt aruncați astfel în aceeași oală Jeremy Corbyn cu Bolsonaro, Trump cu Nicolas Dupont-Aignan, etc.
  Este liberalismul unicul și definitivul răspuns bun la problema politică? Iar restul nu se pot defini decât în raport cu acesta, adică în negativ. Sau liberalismul nu e chiar o doctrină politică, nu chiar o practică politică concretă, ci mai mult o opțiune intelectuală, de catedră, un ideal, și atunci povestea cu „iliberalismul” nu e altceva decât un înduioșător nombrilism de intelectual?

 16. Cetatene r2. Nickname-ul dvs. este o prscurtare de la R2D2?

  In mare sunt de acord cu dvs. Trump este un bufon incult si plin de el. De aceea frecvent spune prostii gogonate.
  Totusi intre Trump si Biden este o mare diferenta. In favoarea lui Trump.
  Hai sa argumentez.
  Trump molesteaza prostituate mature necasatorite.
  Biden molesteaza fetite inocente.
  Trump le molesteaza in privat. Desi marturia unei prostituate care a oferit servicii platite si care nu s-a plans 10 de ani de nimic si care brusc isi aminteste ca a fost molestata cand Trump candideaza la presedentie e cam cusuta cu ata alba.
  Biden le molesteaza public. Ce face cu ele in privat vom afla dupa desecretizarea arhivelor peste 50 de ani.
  Trump spune multe prostii si acestea raman fara consecinte. In afara mistourilor de pe youtube si facebook.
  A avut declaratia lui Trump privind dezinfectantul un efect major? In afara de vreo doi idioti care chiar au baut dezinfectant? A oprit Trump firmele sa dezvolte vaccin asa cum si-au dorit. Nu!
  Declaratia a fost una dar in rest treaba a mers uns.
  Democratii si Biden peroreaza platitudini lacrimogene apoi legifereaza prosti criminale si milioane de oameni sufera dupa aceea.
  Nu vreau sa mai lungesc postarea. Pot sa dau exemple concrete la tot ceea ce am afirmat. Nu cunosc ca in ultimii 4 ani sa fi pornit o campanie anti LGBTZXW. Insa pe vremea lui Obama multa lume a fost distrusa de legile proLGBTWYX. Sa amendezi cu peste 100.000 de dolari un parlit de sofer de taxiu pentru ca a spus unii cuplu de lesbiene care si-o tragea in taxiul lui :”Luati-va o camera la hotel” mi se parea absurd. Si sunt multe alte cazuri.
  Declaratiile lui Obama (si Biden) te ung la suflet. Apoi Obama a dat legi care au falimentat zeci de mii de firme din America si le-a obligat pe majoritatea sa se mute in China.
  Eu prefer pe Trump care spune prostii dar face lucrurile relativ corect decat Obama/Biden care are cele mai bunavoitoare declaratii apoi te nenoroceste prin legile date.
  Pana una alta pe mine ma supara si minciuna revarsata nonstop cu tona din partea massmedia. Exact ce a facut Trump ca e mai rau decat Hitler+Stalin+Ghinghis Han+Pol Pot + Ho SI Min+Anticristi+Satana? Unii au nevoie de o cura de dezintoxicare de la stirile minciunoase din massmedia. Nu cred ca ai protesta foarte tare cand Trump a fost acuzat de presa ca tine copii in custi si apoi s-a deescoperit ca pozele erau facute pe vremea lui Obama. Cand Obama tinea copii in custi merita premiul Nobel.
  In aceasta viata tot trebuie sa facem compromisuri dar fiecare om este practic definit de punctul in care trage linia si in care spune : ” Pana aici. De aici in colo nu mai accept bullshit.”
  Tu ai tras linia si te consideri cavalerul alb aparatorul prostituatelor molestate si lupti cu declaratiile prostesti.
  Eu am tras linia si ma consider cavalerul alb aparatorul copiilor si adolescantilor si lupt cu faptelor prostesti.

  • Da, e o prescurtare de la r2d2, dar nu sunt mare fan al seriei. Asa s-a nimerit.

   Imi place cum puneti problema. Pot si eu sa explic mai clar unde trag eu linia. Pentru inceput, mi se pare interesant sa obsrvam ca s-a ajuns intr-o situatie neobisnuita in ultimele saptamani. Tinta principala pentru ura celor mai infocati suporteri ai lui Trump nu mai sunt democratii, ci alti republicani. Nu vor sa distruga CNN si MSDNC, ci Fox News. In momentul asta au mai multe motive sa se teama pentru viata lor republicani ca Brian Kemp decat dusmanii de clasa AOC si Bernie Sanders.

   De ce se intampla asta? Pentru ca distinctia cea mai importanta pentru dezbaterea publica de acum nu mai este cea intre valori conservatoare si liberale. Mai exista si alea, dar au trecut undeva in fundal. Distinctia principala este intre oameni care au un minim respect pentru realitate chiar si atunci cand nu le convine, si tacaniti la creier care scot din buzunar teoria conspiratiei imediat cum nu le convine ceva. Iar acolo Trump este campion absolut. De la inaltimea functiei prezidentiale, Trump isi invita suporterii in tot felul de voiaje fantastice intr-o lume paralela in care Biden si Obama au inscenat moartea lui Bin Laden, i-au asasinat pe membrii Navy Seals Team 6 si alegerile au fost furate de CIA. E mai mult presedintele Qanon decat presedintele SUA. Iar lumea asta parelela in care traiesc cei mai infocati suporteri ai geniului stabil o sa aiba intr-o buna zi consecinte tragice in lumea reala. Faptul ca nu s-a ajuns pana acum la o criza constitutionala sau mai rau nu e for their lack of trying. Incearca si acum cu disperare sa dea foc la tot, numnai sa nu fie nevoit sa plece geniul din functie.

   Si aici trag eu linia. Prefer sa nu fiu de acord din motive de ideologie cu cineva normal la cap decat sa aud aberatii penibile despre softul de furat alegeri facut in Venezuela de la cineva cu care poate ca as fi de acord in alte privinte. Ideea ca un tacanit de tip Alex Jones e cam delusional de felul lui si vorbeste numai tampenii, dar in mod magic are politici foarte bune in practica, e un leap of faith mult prea mare. Ce politici, de fapt? Nu vedeti ca promite de 5 ani incoace un program de healthcare mai utopic decat socialismul? Baliverne. Omul este un escroc.

   https://www.youtube.com/watch?v=4STwwbRRURI

  • Cetățene Idealogus, aș putea spune și eu multe lucruri despre Trump, Biden sau chiar despre dumneavoastră. Și aș putea să le formulez astfel încât să sune foarte credibil. Asta e problema în zilele noastre, că se spun o sumendenie de lucruri fără a prezenta dovezi reale, iar mulți oameni fie le cred ca atare (pentru că întăresc ceea ce au aplecare să creadă), fie sunt influențați de ele fără să-și dea seama, ușor-ușor, doar pentru că n-au capacitatea să discearnă sau energia și timpul disponibile pentru a face o analiză proprie.

   Faceți afirmații foarte grave fără niciun suport.
   ”Biden molesteaza fetite inocente.” La ce vă referiți și pe ce vă bazați (în afară de propaganda aberantă quanon sau niște site-uri obscure – apropo, oricine poate crea un site și scrie acolo ce vrea)
   ”legifereaza prosti [bănuiesc că ați vrut să scrieți prostii] criminale si milioane de oameni sufera dupa aceea.” La ce legi vă referiți mai precis? Care sunt dispozițiile criminale?
   ”Obama a dat legi care au falimentat zeci de mii de firme din America si le-a obligat pe majoritatea sa se mute in China” Despre ce legi e vorba și ce din aceste legi a dus la falimentarea firmelor americane sau plecarea lor în China?

   Ați fi de acord să precizați la ce vă referiți, cu arătarea unor dovezi indubitabile?

 17. Este o mare provocare pentru SUA sa redevina cu adevarat actorul primordial pe scena mondiala, in conditiile in care fostul presedinte a facut tot ce a fost posibil sa identifice SUA cu ”baiatul nesimtit” care ”iti trage una peste bot cand vrea el” si care a pierdut nu numai prestigiu ci si importanta. ”Succesele” unele reale, cum a fost de pilda normalizarea relatiilor Izraelului cu cateva state din Orientul Mijlociu, si chiar intalnirea istorica cu dictatorul nord coreean, careia i-a dat insa o nemeritata legitimitate, nu pot contrabalansa atitudinea retrograda in raport cu problemele de mediu sau cele legate de pandemie, unde politica fostului presedinte a fost dezastruoasa, fie din dorinta de a satisface interesele unor industriasi ai petrolului fie propriul orgoliu, care a fost linia directoare a politicii sale. A fost penibil si chiar grotesc modul in care a incercat sa se agate de o putere care-i fugise de sub picioare. In tot mandatul sau, glasul Chinei, ceva mai discret anterior, a inceput sa se manifeste ca principal competitor si posibil cea mai importanta supraputere economica si militara, facand posibila mutarea centrului de putere din America de Nord in Asia. De asemenea, Rusia s-a manifestat ca o putere militara de nivel mondial, prin modul in care a contracarat influenta militara americana in Siria si nu numai. In tot acest timp, cei care se bazau pe sprijinul american ( minus Israelul, semn ca lobyul evreiesc a fost singurul recunoscut si ascultat de Trump) au vazut ca ”prietenia trainica ” a unchiului Sam( Trump) nu este o garantie, in conditiile in care i-a abandonat pe kurzii care au facut posibila desfintarea statului islamic, pe afganii moderati sau pe irakienii care lupta pentru un stat propriu, astfel ca ”aviz amatorilor” inclusiv celor din NATO. Europa ar trebui sa se preocupe mai mult de propria aparare, dar in cadrul unui NATO in care sa conteze si puterea dar si glasul lor, in conditiile in care ”mostenirea trumpista” se va mai manifesta mult timp.
  Istoria are regulile ei (eu inca ma mir la atatia ani cum a fost posibila ”revolutia islamica” din Iran, intr-o tara ca parea ca accepta principiile sanatoase si valorile occidentale) astfel ca va exista totdeauna o tendinta de intoarcere la egocentrism si nationalismul( uneori gaunos) atat in fiecare din noi cat si pe plan mondial. Probabil o noua impartire a resurselor, inclusiv financiare prin ridicarea multor state, aflate in diferite stadii de subdezvoltare ar avantaja o lume mai echilibrata. Oricum, competitia cu China va fi una de durata, in conditiile in care autoritarismul chinez va putea directiona resursele mult mai rapid si mai eficient. Cred ca o noua revolutie industriala chineza va deschide perspective in raport cu care SUA nu va putea tine pasul, in conditiile in care viziunea americana este inca una usor depasita, fiind inca tributari perioadei postbelice si a razboiului rece, iar trumpismul a descoperit tocmai aceste atribute ale cetateanului si politicianului american.

 18. Corect!

  America va trebui să sară hopul Trump.
  Lumea va trebui să-l sară de asemenea.

  Eu prezic că Biden va muri și vice-președintele îi va ocupa postul. Vom vedea pentru cât timp.
  Și Trump va muri înainte de a deveni al 47-lea președinte. De fapt înainte de a-și depune candidatura.

  Așa cum după Obama alegătorii au tras pe dreapta, este foarte posibil să se întâmple tot așa. Oricum, presupunând că Biden va mai fi în viața la terminarea mandatului, cine va alege un președinte de 82 de ani? Nu tinerii democrați!

  Dar dincolo de America suntem noi, cu caraghioslâcul nostru de politică. Încotro se îndreaptă România? Cine ar fi Trump-ul nostru, George Simion? Posibil.

 19. „iliberal-compulsiv”/impulsiv is right. Dar partea rea ca nici in partea cealalta nu prea avem parte de „liberal-rațional”. Poate doar de „liberal” in sens anglo-saxo. Adica de stânga și foarte stânga, nowadays.
  Trump a pierdut pe mâna lui. Prea multe războaie simultan. Reteta perfecta pentru infrangere.
  Nu mi-e simpatic deloc, dar deloc. Totusi, as fi votat Trump dintr-un calcul (greu de detaliat aici). Acum sper ca m-am inselat.
  Unul dintre elementele calculului mentionat mai sus ar fi fost ca Trump ar fi impulsionat decizia, necesara, de autonomie strategica a UE…..

 20. E uimitor cit de multi cunascatori si analisti ai societatii americane sunt in Ro, mai multi decit in US. Multi dintre ei cunosc doar cultura pop americana, altii au citit citeva carti de filozofie politica si sunt blocati in ideologia liberalismului,varianta neo marxista. Altii sunt furibunzi impotriva “populismului”, nationalismului, persoanelor si actiunilor care arata demagogia sistemelor liberal democratice. Unii analisti, aroganti si manipulatori, produc materiale incendiare doar ca sunt total gresit: Brexitul nu se va intimpla, Trump impostorul si fanfaronul etc. Ce ar fi daca suntem putin mai umili, mai putin aroganti si sa recunoastem ca exista miscari sociale si politice pe care nu le intelegem pe deplin?

  • @Basil Serban
   D-le, nicio mișcare socială & politică nu poate fi înțeleasă pe deplin. Dar nucleul dur (ideologic) poate fi înțeles. Evident că francezul obișnuit are dificultăți să înțeleagă unele dintre aspectele trumpismului, dar…..pe fond are cam aceleași „dureri” ca trumpistii. Deci nu refuzați, de plano, cunoașterea/înțelegerea din partea celor care nu au experiența directă/epidermică la nivel micro și cotidian.

   In altă ordine de idei, dvs.folositi aici sensul american/anglo-saxon al termenului de „liberal”. Vă semnalez că faceți aceeași amalgamare de noțiuni pe care o reproșați altora. Liberal/liberalism sunt termeni al căror înțeles a fost deturnat masiv de la cel original. In UE/Ro. semnificația e mai aproape de „conservative”.
   Eu cred că dl.Naumescu are, pe fond, dreptate. Cu amendamentul că nu are libertatea să spună chiar tot ce crede și cum crede. Obligațiile profesiei impun…..
   Dar Trump chiar e un fanfaron. Un fanfaron teribil. Cu toate astea eu l-as fi votat. Cu strângere de inimă.
   Exaltați virtuțile trumpismului&co. Dar Trump a făcut un rău major acelor sentimente, nevoi, „dureri” îndreptățite ale votanților lui: a pierdut!! Și a pierdut pe mâna lui. Avea toate cărțile bune și a pierdut. De ce?!!? De fanfaron. Ptr.ca nu voia și nu vrea să asculte decât opiniile/sugestiile care îi confirmă propriile convingeri.
   Problemele cărora trebuie să le facă față POTUS sunt copleșitoare. Nivelul de complexitate e f.mare. El a crezut și crede că sunt chestiuni ce pot fi prinse din zbor „la mica ciupeală”, la simpla intuiție, la flerul de șmecher.
   Războaiele simultane pe N fronturi l-au învins. Era suficient să aibă cu vreo 2-3 mai puține și câștiga. Dar s-a crezut smart. Asta se numește aroganță și fanfaronadă.
   Brexit-ul este rezultatul ignoranței maximale. Nothing else.
   UK avea, de departe, cea mai privilegiată poziție din UE. A șantajat de N ori intreaga UE.
   Politicienii, chiar și cei pro Brexit, nici nu-și închipuiau că o să treacă referendumul. Ei voiau să squeeze the EU balls again and again. Aveau o poziție excelentă: erau IN dar se comportau Against.
   Și uite cum campania denigratoare, la adresa UE, a prins exact acolo unde nu se așteptau: la propriul popor. All of a sudden poziția strategică privilegiată a fost pierdută: nu mai au ce și cum să squeeze. Să le urăm Drum bun…

 21. Domnu Naumescu nu stie sau nu crede ca in State, daca cineva zice pronumele gresit unui transgen fara sa-si dea seama, sau zice, toate vietile conteaza, isi pierde slujba for ever. In extremis se poate ajunge la banci care refuza sa deschida cont, si alte frecusuri care exclud persoana respectiva din circuit. Trump a putut sa zica ce nu e PC, s-a luat in gura cu o presa si cu companii tech care sunt pe fata democrate, sunt activiste pe linia neo marxista, si nu soft marxista, ci hard marxista (se mananca intre ei deja). A interzis lecturile obligatorii de crt in agentiile federale.
  Economia lui Trump o ducea bine inainte de molima.
  Statele care au pastrat linia Trumpista, adica, lasa oamenii sa-si continue business-ul lor mic cu masca si protectie, au somaj mai mic acum, oameni mai fericiti, si influx din California si New York, influx format din populatie tinuta in lockdown de luni si luni de zile, fara politie care sa se anjageze in protectia ei. Businessurile mari fac la fel. Elon Musk California-> Texas, Oracle California-> Texas, HP California->Texas, Goldman Saks NYC-> Florida, asta doar in ultimele luni. Aia anti Trump sunt de doua feluri, fie republicani si democrati de centru care si-au dorit un altfel de candidat, mai putin vizibil, dar cu aceleasi skilluri pentru negociere, anti China si pro-economic growth, si democrati care isi doresc sa transforme toata uniunea intr-o Californie care e stat socialist esuat (asa zic aia de acolo) cu saraci si super bogati si fara clasa de mijloc (aia a emigrat in Arizona, Nevada sau Texas). Trumpisti sunt de toate felurile nu numai republicani. Si da, sper sa existe trumpisti dupa Trump, pentru ca deocamdata alternativa e dezastru.

 22. Articolul e de nota 10, ar trebui argumentate unele afirmații care sunt prea enunțiative. Poate bibliografia citata conține o parte di argumente. In schimb, despre comentariile stârnite, sa-mi fie cu iertare, multe sunt deja trumpisme si nu fac decât sa demonstreze valoarea de adevăr a articolului. Așa sa ne-ajute Dumnezeu!

 23. Abia acum vedem ca acest mandat furtunos al lui Trump era necesar si ca a fost si util . A spus in auzul urechilor tuturor lucruri care nu se cadea sa fie spuse, a facut lucruri pe care multi nu credeau ca le va face si a afirmat prostii cu duiumul . Ce este si mai important este faptul ca a demonstrat cu prisosinta ca un fanfaron poate ajunge in fruntea primei puteri a lumii si nu doar in cele neinsemnate . Acest lucru in special i-a pus pe multi oameni pe ginduri ; s-au facut analize comparative intre tipurile de economii, politici si sisteme . Stupoare ; cum e posibil un Trump ? Cine este cistigatorul competitiei ? Inca un mandat si China era cistigator clar . Asta se incearca, asta e miza : inaintea razboiului economic preconizat , definirea si etalarea sistemelor . Sistemul chinezesc sau rusesc poate permite aparitia unor asemenea lideri ? Cit de sigura poate fi atunci o Rusie, sau o China , unde puterea este extrem de concentrata in mina liderului ? UE nu ar trebuie sa se grabeasca ? Nu ar trebui sa arda etape cu mai multa intransigenta ? Mai avem timp ? Se pot coagula inaintea marii globalizari cei doi poli de putere pe temeiuri de negociere, concurenta si reguli acceptate si nu de adversitate si ura ? Pot fi insusite in totalitate politicile globale si mature de catre liderii lumii , pot fi ele identificate ca pericol existential pentru omenire in locul ascensiunii vreunei puteri trecatoare ? Cred ca raspunsurile si solutiile la aceste intrebari vor veni ; ele au fost grabite si de venirea lui Trump si de plecarea sa .

 24. „Se pare că am intrat în epoca nesimţiţilor care îşi savurează nesimţirea şi o percep ca pe o virtute” Exact. Asa se pare, avand in vedere ceea ce scrieti. Lasand la o parte evidentele, mi-ar fi rusine, la pretentiile dvs intelectuale, sa emit chestii ca:

  „Brexitul, de exemplu, este şi el, în sensul cel mai larg al termenului, parte a acestei ere a contestării populiste, a naţionalismului ipocrit și șovinismului semidoct, rostogolit pe reţele sociale spre oameni vulnerabili educaţional, …” Pe bune? Chiar? Adica, votul nu mai conteaza? Daca nu iese ce vrem noi, e semidoct etc? Please.

  „O dreaptă şi ea, la rândul ei, iluzorie, artificială, din care, la urma urmei, nu s-au văzut decât naţionalismul american de faţadă pentru cei de jos, mâncătorii de hamburger, protejarea fiscală a celor de sus, cu venituri de peste un milion de dolari pe an, şi mişcarea evanghelică sufocantă, hrana bigoţilor” Chiar serios? Alte injurii mai rafinate, se poate? Parca suntem in anii ’50 Ana-Luca-Teo-Dej baga spaima in burghezi, nu?

  „„Zidurile” (frontierele), care vor rămâne speranţa puerilă a delimitării de pericolul imigraţiei…” Aici chiar nu pot sa raman civilizat. Sa mori tu ba, desteptule? Zidurile nu functioneaza, ha? Da’ ala din Berlin [etc] a functionat, sau nu functioneaza cand nu vrem noi astia de stanga? Please, e penibil. Ba bine ca nu, functioneaza perfect, DACA le faci SI aperi [chestie care probabil te sapa la radacina].

  ” Se pare că am intrat în epoca nesimţiţilor care îşi savurează nesimţirea şi o percep ca pe o virtute. ” Super de acord. Vezi articolul dvs. Intre altele.

  Chiar nu inteleg. La pretentiile dvs intelectuale, de ce mix-ul asta de lucruri bine punctate cu mascari de-astea? Ah, si parca mai era ceva, asa, detaliu: BLM si paranoia aia, despre ea, nimic nimic?

  • // Chiar n-ati auzit de Cambridge Analitica, sau lucrati pentru vre-o entitate similara. Ce-i tot dati cu votul Brexit, uitativa la sondajele de acum 60% regreta. Uitati-va macar la filmul ‘Brexit: The Uncivil War”.

   Zidurile n-au oprit nimic niciodată, cel chinezesc, zidul lui Hadrian, zidul Berlinului… Am înțeles ca cinefil nu sunteți, se pare ca nici muzica nu prea ascultați. V-as recomanda „Another Brick in the Wall” ( Pink Floyd’s 1979) eventual căutații si o traducere buna a versurilor.

   Si se mai pare ca nici „Proverbe si zicători” nu ați citit, e una care vi se potrivește la fix, zice asa: „prostu’ nu e prost destul daca nu e si fudul”.

   Cu alte cuvinte, nu mai pierdeți vremea scriind pe bloguri, aveți mult de recuperat, puneți-va pe treaba ca timpul trece…

 25. Stilul dur si abordarea frontala a fenomenului Trump de catre autorul articolului a reusit sa starneasca reactii critice la adresa ideilor sale, exprimate, mai mult sau mai putin voalat, de o parte destul de mare dintre cei care au postat comentarii.

  Acest lucru este o confirmare in plus a faptului ca desi Trump e istorie, trumpismul va continua sa dainuiasca un numar de ani deoarece nu cred ca divizarea profunda a societatii americane cu reflectare si in Uniunea Europeana ,urmare a politicii duse de fostul presedinte, va putea fi depasita in a blink of an eye .

  Oricat ar incerca unii insa sa-l mai „albeasca” pe Trump gasind tot felul de scuze amintirea modului in care acesta a ales sa se manifeste in incercarea de a indrepta,sa zicem, anumite lucruri va fi aceea legata de batausul din curtea scolii care vrea sa-si impuna cu forta ideile.

  Un lucru suparator pentru mine, este faptul ca atat el cat si fanii sai nu au inteles ca,intro lume democratica,concurenta nu se invinge cu pumnul ci cu inteligenta ,indiferent ca este vorba de relatii politice sau economice

  In ceea ce priveste afirmatia:

  – „Se pare că am intrat în epoca nesimţiţilor…”

  dati-mi voie sa fac o corectie…nu se pare ci chiar am intrat in epoca nesimtitilor, semne evidente ale acestui fapt sunt vizibile in Romania de un numar considerabil de ani,chiar dinaintea epocii Trump, cu atingerea unui varf in ultima perioada !

  • „intro (sic) lume democratica, concurenta nu se invinge cu pumnul ci cu inteligenta.”
   De patru ani stanga americana si mondiala nu are decat arma pumnului, in diferite forme
   -cenzura – inclusiv comentariul subsemnatului la acest articol
   -minciuna generalizata in mass-media
   -denigrarea constanta a adversarului – orange man bad
   -violenta stradala, numita cu cinism „peaceful protest”
   -furtul alegerilor
   -intimidarea institutiilor democratice. De ce a respins curtea constitutionala a SUA contestarea alegerilor? De frica pumnului BLM
   Traim intr-o lume in care, cand e in exercitiu un presedinte de la un partid, toate canalele media ii ataseaza „fals, fara dovezi” la orice spune. Cand e de la celalalt partid, presedintele nu trebuie sa spuna nimic, presa canta in cor refrenul pe care il vrea partidul respectiv. Asta nu e o lume democratica, cu respect pentru alegatori, in care perdantii pot avea incredere in sistem, ci o lume a dispretului si a neincrederii. Daca cele doua tabere nu ar fi interspersate geografic, SUA ar fi secesionat demult.

 26. Conflagrațiile sec. 20 au fost efectul ascensiunii și ´revoltei maselor´, concomitent cu nașterea ideologiilor, ca succedanee populiste de religie. Socialiștii au inaugurat acest nou tip de politică, de mase, demagogică și revoluționară, a ´mobilizarii totale´, și cu toții au trebuit să țină seama de această nouă realitate, devenind la rândul lor ´socialiști´, mai întâi tactic și mimetic, apoi efectiv. Un rol esențial l-au avut noile mijloace de comunicare și propagandă, începând cu presa, în ajunul Revoluției franceze, apoi, cu radio-ul și televiziunea, opium-ul poporului, așa a irupt (contra)cultura populară. Democrația pură , populară, e anarhismul pur, după razboi, cu polarizarea politică, culturală și ideologică, cu neutralizarea marilor combatanți, cu liberalismul ´fricii´și Statul de drept, lucrurile au mai putut fi ținute sub un oarecare control, după care a revenit în forță ´Războiul civil global´, razboiul tuturor împotriva tuturor. De fapt, razboaiele mondiale, dincolo de cauzele sau condiționările de tot felul, au avut un mobil esențial ideologic, un conflict al culturilor și ideologiilor, încă în carnea problemelor sociale și istorice de tot felul. Cu emergența lumii virtuale lucrurile s-au accelerat brusc, până la punctul de climax sau colaps, ceea ce până acum era marginal, exclus, anomic, subversiv, a venit violent în prim plan, o nouă contestare globală, o revoluție fără steag, dar cu atit mai radicală, o deconstrucție totală (´resetare´, un cuvînt la modă ). Este, poate, cea mai apropiată expresie a Babelului, a haosului , iar autoritarismul, departe de a fi o soluția la anarhie, e săvârșirea ei terminală. În lumea virtuală orice noțiuni de ordine, ierarhie, valoare, lege, orice nomos, își pierd sensul, e un tsunami ce șterge totul, putem vorbi despre o cyberpolitică și cyberdemocrație, dacă vreun nume mai poate avea sens. Ideologiile s-au dezcarnat, au evadat din lumea reală, istorică, ca spectre atotpătrunzătoare, divizându-se, multiplicându-se și reconfigurându-se monstruos, teratologic, o lume de coșmar a triburilor virtuale, a fanatismeor și nebuniei epidemice, a ´superconspirației´, o lume în care realul și virtualul s-au contopit. Ceea ce s-a considerat marea virtute a democrației liberale s-ar putea să fie și contradicția și slăbiciunea ei fatală, toleranța față de intoleranță, un sistem de imunitate slab. Într-o civilizatie deprimată și obsedată de propriul ei sfârșit s-ar putea ca apocalipsa să fie doar o altă profeție culturală autoîmplinită.

 27. Degeaba o dati carmita.
  Trump, si stiu ca nu va place, este exact exponentul societatii americane la ora voturilor.
  El este rezultatul talk-show-rilor, larg raspandite si la noi, clovnul la care te uiti cu incredere, razi si apoi de pomenesti cu ei in parlamente, inclusiv UE, si nu stii cum sa scapi de ei de rusine.
  Modelul acesta este larg raspandit.
  Stillul lui mercantil readus la liman de administratia trump sper sa fie taxata inclusiv la ambasada USA la bucuresti unde din pacate se mai vand echipamente militare depasite, sau aproape depasite ca nu e asa arsenalul usa trebuie si el reinnoit cu unele si mai super, (la fel cum faceau si rusii), se semneaza contracte sau intentii de angajamente comerciale, se fac presiuni pentru plata facturilor, se dau premii pentru pupinfundisti. Culmea, unii nu stiu, sau se fac ca nu stiu, pe ce s-au platit banii imprumutati de dl catu…. Si culmea Bechtel pare ca renaste, acum e bine, atunci nu a fost.
  Sper ca la ambasada usa sa mai fie numiti si oameni normali odata cu expulzarea lui trump, asta desi nu-mi fac sperante.
  Sper ca-mi lasati comentariul.

 28. Cred că greșiți când asociați „trumpismul’ cu însușirile omului Trump. E o capcană, ca și cea de a evita analiza mai în profunzimea fenomenelor prin etichetări comode precum iliberalism, populism, tribalism etc.
  Fanfaronul a reprezentat o speranță pentru inutili și deplorabili, cei din rândul cărora se vor număra cei mai puțini supraviețuitori ai furtunii, la propriu și la figurat. După el vine ol’ white Joe, adică un nimeni decrepit, din spatele căruia încep deja să se audă tot mai tare vocile unei cucoane isterice, ale vulturilor sinofobi și câinilor războiului.
  Zece ani până la calm este o ipoteză super-optimistă. Alții dau anii 2080 ca început al epocii de calm.

  • @ L 16/12/2020 At 9:46
   Cum poate exista „trumpism” fara ” însușirile omului Trump.” ? Exista „trumpism” cu însușirile omului Xi sa Putin sau….. ?

 29. Stiti ce? Trump nu mai este. Asteptam rezultate concrete de la echipa Biden. Daca esueaza acest bosorog progresist, atunci Trump sau altul ca el, se va reintoarce pe cai mari. Sper ca esti pregatit pentru a doua venire a comunismului sub Era Biden. Progresismul si corectitudinea politica reprezinta cancerul lumii libere si democrate, reprezinta nivelarea gandirilor si mintilor, reprezinta dogmele si normele impuse de la un centru, reprezinta cu alte cuvinte o dictatura. Asta trebuie sa inteleaga trogloditii progresisti, faptul ca „omul alb” daca se supra intr-o zi, va face prapad in jur, iar voi, progresistii nu veti mai nimeri gaurile in care sa va ascundeti. Nu fortati lumea cu ideile voastre si nu inraiti oamenii! „Hai, ca puteti!”, vorba lui Obama.

 30. Prea ne focusam asupra evenimentelor si curentelor politice care vor urma in urmatorii 10 ani, nu stim nimic, doar presupunem.
  Incertitudinile politice se vor adanci din ce in ce mai mult si nu datorita unor convingeri, cum ne place sa spunem, stanga sau dreapta, liberale, neolibereale, postliberale sau cum se numesc.
  Dezvoltarea economica, digitalizarea, technologiile noi vor avea un impact deocamdata imprevizibil asupra politicului care la ora actula este complet depasit de aceste fenomene noi cu care pana acum nu s-a confruntat nici o data, multe experiente acumulate putand fi aruncate peste bord ele nemaifiind actuale si nici aplicabile.
  Un exemplu, prezentare politicii pe retele de socializare . dezinformarea, stirile false, propaganda de tot felul lansata de cine doreste pune in mari dificultati electoratul sa voteze, de programe nici vorba.
  Mediul de afaceri, mai ales piata financiara pune mari presiuni pe noile technologii din domeniul militar, de supraveghere, finante, biotechnologii in gasirea unor noi oportunitati de investere a banilor, industria clasica nemaifiind intrat de atractiva, exceptie cea a energetica.
  Nu mai exista nici o ideologie politica, idelogia pietii guverneza si cum va putea arata lumea vedem astazi, suntem la inceput si daca lasam capitalismului de platforma propagat din Silicony Valley mana libera chiar nu mai conteaza cine vor fi urmatorii politicieni iar in SUA va porni rezistenta impotriva lor, daca n-a chiar inceput.

 31. @naumescu

  „Trump a insistat până în ultimul moment – deloc întâmplător – să îşi susţină aberanta teză a fraudării alegerilor”

  „ideea că „alegerile au fost fraudate” şi-a găsit deja un culcuş definitiv în minţile mai puţin pregătite intelectual ale ultimilor săi militanţi.”

  Ma intreb daca ati avea curajul sa-mi spuneti in fata, mie si sotiei mele, ca avem „minti mai putin pregatite intelectual”. Pentru ca noi doi asa credem, ca alegerile au fost furate.

  Nu a fost nevoie de frauda la nivel national ci a fost suficient sa se intimple in citeva puncte cheie – si anume in statele unde nici o tabara nu avea o majoritate semnificativa. In numai sase state numaratoarea a fost OPRITA in noaptea alegerilor. Inainte de aceasta oprire, Trump conducea la numaratoare. Cind aceasta a fost reluata, dupa citeva ore, au aparut nenumarate seturi de voturi cu o distributie care era coplesitor in favoarea lui Biden, asa incit acesta a trecut, dintr-o data, in frunte. In toate celelalte patruzeci si patru (44) de state nu s-a intimplat asa ceva.

  • Se centralizeaza in ordinea terminarii numaratorii. Ceea ce inseamna ca rezultatele din sectiile de votare mici vin inaintea sectiilor mari. Asa e si in Romania. Iar orasele mari in statele cu pricina sunt heavily democratic. La fel si voturile prin corespondenta, venite in special din zone urbane. Unele state numara voturile prin corespondenta cum vin, altele incep sa le numere doar in ziua alegerilor. Care state numara voturile prin corespondenta cel mai tarziu? Michigan, Pennsylvania si Wisconsin.

   https://www.bbc.com/news/election-us-2020-55016029

   https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/politics/when-votes-counted-tonight-election.html

   Puteati sa aflati si singur toate lucrurile astea. Daca prefarati sa credeti ca peste noapte s-au inventat sectii de votare noi, sau alegatori noi in sectiile inca ne-numarate, e alegerea dvs. Sau puteti face ca magnificul, sa-i acuzati pe toti cei implicati de toate fraudele posibile in acelasi timp, doar doar s-o prinde ceva. Nu uitati de Venezuela.

   • Puteti preciza de ce anume s-a oprit numaratoarea? Sau ce masuri au fost luate pentru a se verifica voturile prin corespondenta? Sau cite voturi prin corespondenta au fost invalidate, deoarece nu intruneau conditiile legale? Sau de ce in 90% din democratiile europene si in Canada nu se accepta votul prin corespondenta decit in numere foarte mici si in conditii exceptionale, spre deosebire de statele americane unde au fost sesizate nereguli masive? Sau de ce in 100% din acele democratii este obligatorie verificarea identitatii votantilor, spre deosebire de America? Sau cum se explica faptul ca Biden, care este intr-o stare avansata de senilitate, si care nu a facut campanie electorala, a cistigat mai multe voturi decit Obama la apogeul sau (2008)? Sau cum de s-a vazut o participare electorala imposibil de mare, exact acolo unde au fost acuzatii de nereguli?

    Nu, nu puteti explica nimic din toate acestea. Iar eu as putea continua mult si bine sa adaug la lista de mai sus …

    Va recomand acest articol BBC care descrie semnele clare de frauda electorala. Articolul a fost scris acum patru ani si se refera la alegerile din Africa. Cam la nivelul acela este America in 2020.

    https://www.bbc.com/news/world-africa-37243190

    • Va spun acum o mare taina. Tot magnificul dvs idol, cu stilul sau inconfuntabil, i-a mobilizat exemplar si pe aia care au votat impotriva lui. Ati mai vazut atata lume dansand pe strazi la anuntarea resultatului alegerilor prezidentiale? In rest, va las cu reptilienii din Venezuela.

  • De fapt nici nu e vorba de state, ci doar de vreo patru orase, precum Chicago, Milwakee. Anomaliile statistice sunt cu duiumul, toate favorizand acelasi candidat.

  • @Banel Dragomir

   „Pentru ca noi doi asa credem, ca alegerile au fost furate” .

   In asa zisele state cheie, voturile au fost renumarate /de doua ori. In momentul in care „suspiciunile” personale (sau ce crede unul sau altul) se afla deasupra probelor, atat procesul electoral cat si statul de drept isi pierd sensul. Va recomand sa mai meditati putin….

   • La ce bun sa se renumere aceleasi voturi, posibil frauduloase?
    La ce bun sa te lupti cu frauda, daca dupa ce ai gasit-o e trecuta la erori de procesare, toate in favoarea unui singur candidat, si se trece mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat?

  • Cu credinta nu te pui… Prezinta dovezi, lasa discursul fara sens al clovnului, uita-te la fapte, vezi cum in state republicane a fost validat rezultatul cistigarii democratului, vezi cum judecatori pusi in functie de republicani nici nu au luat in seama aberatiile lui Giuliani, vezi cum Curtea Suprema a rejectat in unanimitate (6-3 republicani) cazul depus de Texas de a contesta rezultatul in Georgia, Pennsylvania, Michigan si Wisconsin.

   Deci in aceasta frauda in masa, care a schimbat rezultatul alegerilor, in opinia dvs., au fost implicati mii, daca nu zeci de mii de oameni, dupa un plan dinainte stabilit si care a mers fara greseala, corect?
   Inca asteptam un whistleblower din programul Apollo care sa aduca lumina in frauda aselenizarii lui Apollo 11, sa ne prezinte dovezile ca totul a fost o inscenare de studio. Mai asteptam…

   Domnule, nu exista secrete tinute de zeci de mii de oameni, nici macar de sute de oameni. Se gaseste unul sa spuna sus si tare cum a fost el implicat, antrenat, cum a planuit, cum a executat, cu cine, cine a supervizat introducerea unui vot fals. Ar scrie o carte si s-ar imbogati, ca doar se poarta acest obicei. Avocatul personal al clovnului l-a turnat fara ezitare la FBI.

   Man, get real…

   • Nu e nevoie de mii si zeci de mii, nu nevoie de un plan de dinainte stabilit. E vorba doar de milioane si sute de milioane care cred cu convingere ce aud in presa, ca se lupta cu Hitler, ca de sute de ani alegerile americane sunt fraudate prin voter suppression. De la ce te dai inapoi pentru a scapa de Hitler?

    • Exagerati…
     Milioane si sute de milioane au furat voturi convinsi de presa stingista ca lupta impotriva lui hitler. Asta e teza dvs? Cam subtire.
     Clovnul s-a batut singur cu misoginismul grobian, simplitatea intelectuala, minciunile nesfirsite, aroganta, gafele si narcisismul lui brutal. Cu putina decenta in plus cistiga lejer. E un pigmeu patetic.

     Dar cum de alegerile pe care le-a cistigat cu madam Clinton au fost super corecte, inlcusiv votul prin corespondenta iar 4 ani mai tirziu s-au fraudat la scara mare? Nu va mai luati dupa ragetele clovnului ranit in orgoliu si folositi-va logica si bunul simt. Fraudarea la nivelul urlat de clovn implica un aparat masiv, oameni pregatiti cu un plan, resurse serioase. Unde sunt? Nu treceti cu vederea aceste amanunte prin generalitati cu hitler, presa stingista etc. E nevoie de mii de oameni care au falsificat voturi sub nasul republican, unde sunt acestia? E secret…

     Hai sa fim seriosi…

     • Cum am mai scris, nimeni nu suspecteaza de fraude masive la nivel national, nici nu e nevoie, ci in vreo cinci orase cheie, in state republicane, dar fiefuri democrate. Aici, printre acele mari majoritati convinsi ca Trump=Hitler, sunt votanti, activisti cu ballot harvesting, persoane cu domiciliu incert, fluctuant, organizatori si observatori ai procesului de vot, si , in cele din urma, judecatori. Pentru toti acestia, a scapa de Trump prin orice mijloace (BAM, cum se zice), este un act virtuos si o datorie. Nu e nevoie de cine stie ce ilegalitati monstruoase si planuri elaborate, in special cu votul prin corespondenta si in special in sistemul de vot american, unde nici n-ai nevoie de act de identitate: taiat un colt ici, inchis un ochi dincolo, interpretat legea intr-un anume fel.

      • dvs construiti un scenariu cat mai greu de verificat prin orice fel de probe, cam ca ceainicul lui Russell, doar ca sa nu fiti nevoit sa recunoasteti niste lucruri care nu va convin. nu vreau sa fiu nepoliticos. se mai intampla. mai spuneti si ca nimeni nu suspecteaza fraude masive la nivel national… pai va pot eu da exemplu de geniu stabil care fix asta striga in gura mare in fiecare zi de la alegeri incoace. si mai zice si ca are dovezi peste dovezi. acuma dvs mai trebuie sa construiti inca un ceainic al lui Russell pentru a va explica de ce 60 de instante i-au spus geniului sa ia probele alea si sa si le bage undeva, so to speak. eu cred ca tot la Soros si Venezuela o sa ajungeti pana la urma.

      • Am totusi o nelamurire. De ce ignorati cu buna stiinta ce spune chiar Trump? Ce fel de suporter sunteti Dvs? :D Trump spune ca fost furat masiv si in state ca Florida, dar acolo tot a castigat pentru ca oculta cu softul n-a putut sa fure suficient. Dvs spuneti ca de fapt e altfel. Frauda a fost modesta ca amploare, doar efectele au fost mari. Sper ca nu vreti sa sugerati ca Trump e un escroc care scoate din burta tot felul de povesti fara acoperire.

      • @AT.
       Domnule, daca acestea sunt argumentele care va ghideaza opiniile cred ca trebuie sa incheiem scurta noastra discutie.
       Cit rau a putut face acest clovn, acest accident istoric… Magnitudinea raului, a smintelii colective, e data de oamenii educati si onesti (si am vazut destui) care pot lua in seama si chiar crede acest fel de argumente in lipsa dovezilor prezentate unor instante juridice, in lipsa unor hotariri legale in urma zecilor de actiuni in justitie sustinute cu milioane de dolari. Rezultatul? ZERO!
       Adica un sistem juridic matur, serios (btw, judecatorul Roberts e republican iar votul in CS a fost unanim in a refuza actiunea statului Texas), greu incercat in cele mai dificile cauze, a ales in totalitatea lui sa minta, sa insele poporul, sa abdice de la principiile de drept, sa cautioneze zeci de mii (poate sute de mii) de fraude electorale. Va suna logic, credibil?
       Daca acest fel de pseudo-argumente ar fi fost prezentate acelorasi creduli dar in alt domeniu, ar fi ris in hohote. Dar, cum spuneam inainte, aici intervine credinta iar necesitatea argumentelor dispare.
       Asa cum pareti de convins, sper ca nu ati contribuit si financiar la campania trompetista de contestare a rezultatului alegerilor. Exista cauze mai bune pentru contributii financiare.
       Victoria lui Biden e o victorie trista din acest punct de vedere. Asa separare ireconciliabila si agresiva a poporului nu cred ca s-a mai vazut in istoria US. Aceasta ar trebui sa fie problema nr. 1 pe agenda noii administratii.

      • @r2: Toata lumea stie ca Trump foloseste hiperbole de cand era candidat in 2016. Explica asta chiar el in Art of the Deal.
       Suspiciunea fata de rezultatul alegerilor nu se bazeaza pe tweeturile lui Trump, Si suspiciunea fata de rezultatul alegerilor, si tweeturile lui Trump, se bazeaza pe anomalii statistice electorale fara precedent, toate in favoarea lui Trump.

       @Ronny: Tocmai a resit la iveala ca SCOTUS a respins litigiul de frica BLM.

      • @AT Toata MAGA crowd functioneaza pe baza de hiperbole din astea. partea proasta pentru ei e ca in justitie acuzatiile hiperbolice de furt nu tin loc de probe. The Art of the Deal e pe cale sa se transforme in The Art of the Constitutional Crisis.

      • @AT:
       „Toata lumea stie ca Trump foloseste hiperbole de cand era candidat in 2016.” Hiperbola e diferita de minciuna, de neadevar. Trump minte cum respira, de fapt realitatea si minciuna sunt un continuum pentru el, traieste in propriile minciuni si exagerari. Chiar nu vedeti asta?

       „Tocmai a resit la iveala ca SCOTUS a respins litigiul de frica BLM.”
       Va rog sa elaborati cum e cu frica la Curtea Suprema. Devine interesant. Aveti vreo referinta sa ne lamurim despre ce vorbiti?
       Deci sistemul american de justitie, pina la Curtea Suprema inclusiv, a fost doborit, a fost fortat (de frica?) sa-si contorsioneze principiile, sa intoarca capul, sa cautioneze mii de faradelegi. Aceasta e ideea?

       Astept referinta despre frica lui scotus… Dar ceva serios va rog, nu ce-a zis nu stiu cine despre altcineva care a zis ce a auzit de la cineva etc….

      • @ AT: Nu sar absolut deloc, dar hai sa incercam impreuna sa vedem cum e cu stirea aceasta.

       1. Website-ul e departe de a fi neutru.
       „Editorially, all stories favor the right and often denigrate the left such as this: “Damning, Brutal, Explosive” Testimony by Bill Taylor Was 100% GOSSIP. The website also often reports on the successes of the Trump Administration: Trump’s Leading USA to Economic Victory Over a Badly Slumping China-Shh!. … A factual search reveals they have not been fact-checked by an IFCN fact-checker. … Overall, we rate the Independent Sentinel Right Biased based on story selection and opinions that always favors the right.” Deja ar fi trebuit sa va puneti un prim semn de intrebare.

       2. Ca dovada, website-ul/blog-ul indicat de dvs. foarte convenabil uita sa adauge ce alte publicatii sustin:
       „¹To be fair – It should be noted the claim comes with no specific citation for further review or analysis; and considering the heightened sense of concern over the election, more details should be requested before making assumptions about the described incident.”
       Deci congressman-ul a aruncat o petarda fara sa aiba curajul si responsabilitatea sa ceara o ancheta, o analiza a celor spuse de el, ca doar aceste suspiciuni sunt extrem de grave. De ce oare? Poate era adevarat, cine stie? Sau poate era doar o petarda si el stia asta deja…

       3. Daca era asa, cum de CS a votat in unanimintate impotriva acceptarii cazului reclamat de Texas? Trump a nominalizat nu mai putin 3 dintre cei 9 judecatori. Cei 3 si-au pierdut orice urma de loialitate fata de sef? Sau poate ca reclamatia era lipsita de orice urma de realism si nesustinuta de nicio proba acceptabila?

       Nu mai cititi doar informatie care va confirma opiniile.
       Va urez succes, v-am oferit toate argumentele posibile, e suficient.

     • Va dau un exemplu personal.
      Locuiesc in Atlanta, in chirie intro-o casa cu alti chiriasi. Anul trecut am avut o co-locatara care a venit sa faca un master la universitatea unde lucrez. Pana atunci locuise in Iowa. A stat un an, in mai a plecat sa faca doctorat la New York. Zilele trecute primim in posta, pe numele ei, cererea de inscriere pentru turul doi de scrutin la alegerile pentru Senat pe statul Georgia – o miza extraordinara, dupa cum poate stiti.
      Fara a intentiona sa o acuz in mod specific pe fosta colega de rele intentii, se pun cateva intrebari:
      Ar fi corect ca cineva in situatia ei sa voteze la acest scrutin?
      Ar fi posibil ca cineva in situatia ei, care a trecut prin trei state, sa voteze in fiecare?

      • @AT,

       Proba furnizata de Dv. e trasa de par. Devreme ce persoana a primit doar o cerere la o adresa din Georgia, nu e nici o dovada ca a votat in Noiembrie, altfel buletinul de vot ar fi venit la aceeasi adresa. In mijlocul COVID-ului, nu cred ca domnisoara s-ar fi deplasat sa voteze in Georgia in persoana.

       Asta e o proba asa de subtire, ca nici nu se merita discutata. Daca aveti cojones, puteti sa va plangeti la FBI, si ei o sa verifice daca exista vot multiplu sau nu. Daca exista, persoana poate ajunge la inchisoare pentru vot multiple. Nu prea sunt multe cazuri ca asta, si ele nu pot influenta alegerile. Alte probe mai aveti? Asta nu tine.

   • In multe firme, scoli, universitati si alte organizatii din America au inceput sa fie puse in aplicare diversele bazaconii ale stangii, pe teme rasiale, sexuale samd. Spre deosebire de comunismul din Romania, in care mai nimeni nu credea cu adevarat, in America anului 2020 sunt extrem de multi oameni care cred cu sinceritate in toate aceste aberatii si, mai mult, lucreaza cu spor la punerea lor in aplicare!

    Similar cu cele de mai sus, la alegerile din noiembrie n-a fost nevoie de un plan coordonat de la centru. Pur si simplu diversi indivizi s-au simtit „chemati la datorie” ca sa scape tara de Trump si au actionat ca atare, fiecare dupa posibilitati. Unul a adus o valiza de voturi, pentru Biden, la centrul de votare si le-a scanat de vreo 2-3 ori pe fiecare. Altul a manarit scanerul buletinelor de vot, ca sa „corecteze” manual voturile. Altul a zis ca s-a rupt o tzeava de apa si ca e pericol de inundare, asa ca trebuie evacuata cladirea in care se numarau voturile. Evacuati au fost observatorii, iar manipularea s-a facut in liniste … Altul, judecator fiind, a ignorat plingerile in justitie facute de cei care au descoperit nereguli. Si multe, multe altele.

    Pur si simplu o GLOATA a decis sa incalce regulile, asa ca acum este aproape imposibil sa-i afli si sa-i pedepsesti pe toti cei implicati.

    • „Pur si simplu o GLOATA a decis sa incalce regulile, asa ca acum este aproape imposibil sa-i afli si sa-i pedepsesti pe toti cei implicati.”

     Vorbim de Africa? Ati gasit o explicatie diluata care nu rezista la o minima judecata logica, dar care va satisface. Nu cred ca, in forul dvs interior, chiar credeti aberatiile astea. Toti judecatorii sunt incompetenti? Toti avocatii celebrii din US sunt incompetenti? Evident, ma refer la cazul fraudei votului.
     Acum 4 ani a fost totul corect? Inclusiv votul prin corespondenta?

     Prezentati fapte, dovezi, lucruri credibile si documentate. De ce nicio actiune in justitie (au fost zeci !) n-a avut succes? Nu va mai amagiti si nu mai credeti in povesti. Peste 4 ani vor fi alte alegeri.

     • Da, se pare ca vorbim de stilul african de votare. O lectura sumara a articolului BBC mentionat mai sus confirma aceasta: https://www.bbc.com/news/world-africa-37243190

      In legatura cu intrebarea dv legata de judecatorii sau avocatii incompetenti, eu va spun urmatoarele. In orasul Washington DC, Biden a primit 92% din voturi. Cel mai probabil nu furate, acolo, ci pe bune. Si, in acest caz, va intreb la randul meu: care credeti ca sunt sansele ca oamenii chemati sa investigheze acuzele de frauda electorala sa fie echidistanti? O foarte mare parte din judecatorii instantelor superioare, a procurorilor federali, FBI-ului samd locuiesc in Washington si au votat cu Biden. In procent de 92%.

      Acum patru ani aproape nimeni nu se astepta sa cistige alegerile Trump, asa ca nu si-a dat nimeni silinta ca acum. Iar votul prin corespondenta de acum patru ani a fost numai o fractiune din cel din 2020.

      In legatura cu dovezile („dovada, dovada!”, cum striga isteric Elena Ceausescu), trebuie sa intelegeti urmatoarele. Cei care au facut fraude au fost foarte multi. Si-au acoperit urmele cit s-a putut. De la alegeri au trecut numai citeva saptamini. Cine ar putea gasi aceste dovezi, in asa de multe locuri, intr-un timp asa de scurt, si facand fata unei obstructii colosale, la tot pasul, a autoritatilor care ar trebui sa se ocupe de investigatii? Evident, este foarte dificil.

      Cu toate acestea, s-au gasit dovezi foarte substantiale si au avut loc mai multe audieri publice, in cadrul carora au fost zeci de martori care au declarat, sub juramant, ce au vazut. Va recomand aceasta resursa, de exemplu: http://hereistheevidence.com

      Va urez fericire si pace sufleteasca.

      • Fara sa fiu ironic, va inteleg frustrarea. Dar incercati sa va uitati la fapte, intr-un mod logic.

       „Cei care au facut fraude au fost foarte multi. Si-au acoperit urmele cit s-a putut. De la alegeri au trecut numai citeva saptamini.”
       Doamna, din acesti foarte multi care au fraudat, chiar nici unul, unul!, nu a fost adus in fata unui judecator republican si sa fie macar acceptat cazul ca unul valid? Unul? Toti cei care au fraudat si-au acoperit urmele perfect? N-are sens…
       Aceleasi urari si ptr dvs. Vor veni si alte alegeri.

      • Am citit informatiile de la http://hereistheevidence.com. Am aflat de-acolo ca exista intr-adevar procese pe rol, multe dovezi si martori in legatura cu diverse nereguli, mai mici sau mai mari.

       Admit ca m-am inselat si va rog sa ma scuzati ca n-am acordat atentie faptelor ci m-am lasat purtat de emotiile si de dorinta mea ca lucrurile sa fi fost asa cum credeam eu ca ar fi trebuit sa fie.

      • Ha ha ha !!! E buna gluma!
       Trompetistii tot cu fraude si minciuni stiu sa combata!

       Ronny din 22/12/2020 At 18:19 e facatura, cum au inteles ei exemplul clovnului mitoman. Minciuni, falsuri, exagerari, dar se vede treaba ca nu prea tine. Bintuie pe-aici patrula catelusilor tompetisti, o fi scos vreunul capul dupa ce si-a terminat doza de xanax. Dar de obicei latrau in alta curte, unde au lantul mai lung si se dau in stamba.

      • Site-ul de care vorbiți nu are nici un fel de credibilitate. Dacă vă uitați la felul cum e construit, e făcut pe genunchi de oameni care nu sunt profesioniști. În al doilea rând, nu e nici o informație despre cine este proprietarul site-lui și ce face cu datele colectate. Pare mai mult un loc în care oamenii să își verse suspiciunile, și mai nimic despre procese deschise și alte cele.

       Am citit in Newsweek despre un caz concret de fraudă în alegeri, chiar în Pennsylvania, inițiat de un suporter a lui Trump. Musiu și-a înregistrat mama moartă la alegeri și a votat în numele ei pentru Trump. FBI a intrat pe fir și omul are proces pe fir pentru impersonare și vot multiplu, cu perspectiva de a intra la mititica pentru câțiva ani bunișori.

      • :-) Daca pui la un loc 1000 de prostii nu le face pe niciuna mai credibila doar pentru ca sunt multe. Nu ramineti impresionata doar de numarul asa zise nereguli, daca le-ati fi citit nu cred ca ati mai fi publicat linkul. E jenant…

       Dominion Patent that shows Vote switching Was built in by Design – Georgia. Am zis ca aici e buba si hop am apasat luinkul. Dar, „supriza”, linkul e catre un patent de zgarda pentru serpi :-))))) Asta da frauda!

       In multe dintre intrarile mentionate „Court Ruling” sunt linkuri catre articole din ziare, articole de opinie mai mult sau mai putin credibile. Ma asteptam ca toate aceste intrari sa cuprinda documente de pe site-urile unor curti de justitie.

       Peste tot doar poze, video (de la CNN si alte televiziuni) cu linkuri catre facebook dar care sunt suspendate, deci nu se pot vedea, multe linkuri care nu duc nicaieri.

       In capitolul intitulat Illegal Votes e o singura mentionare Court Rulling (din +/- 70 intrari) dar a carei sursa e un link din AP News din 15 Sept 2020, nici vorba de vreun document. Restul e o supa de expert witness, document, material, historical context, photo video etc.

       Aici e grava de tot, i-am prins !
       „Democratic official charged with 6 felonies regarding absentee election fraud” Hopaaa, ce-avem noi aici?
       „Michigan State Police arrest celebrated Democratic official on six felony charges of election fraud” Pam-pam!
       Ohhh, se refera la fapte din 2018…

       „Complaint in lawsuit, Lin Wood v. Georgia SOS”, Court Ruling. Doar ca „This matter is before the Court on a motion for temporary restraining order filed by Plaintiff L. Lin Wood, Jr. [ECF 6]. For the following reasons, and with the benefit of oral argument, Wood’s motion is DENIED. ”

       Si alte nesfirsite prostii, vrajeli pentru creduli. Pentru cine are mai mult timp de pierdut, mult succes!

      • @ronny

       „Ronny din 22/12/2020 At 18:19 e facatura, cum au inteles ei exemplul clovnului mitoman. Minciuni, falsuri, exagerari, dar se vede treaba ca nu prea tine. Bintuie pe-aici patrula catelusilor tompetisti, o fi scos vreunul capul dupa ce si-a terminat doza de xanax. Dar de obicei latrau in alta curte, unde au lantul mai lung si se dau in stamba”

       Imi pare foarte rau ca n-ati gustat mica mea gluma. Sarcastica, insa total nevinovata. Jignirile dv sunt inadmisibile.

 32. Ma tem ca personalizarea problemele nu da posibilitatea unei analize serioase, tocmai pentru ca starneste pasiuni. Nu de Trump e vorba, Trump e cel care a reusit sa castige presedintia in SUA (prin faptul ca e un showman), dar nu a facut decat sa dea glas unor idei care dominau, deja, agenda oamenilor (si nu, nu a celor cu venituri peste 1 milion de dolari anual). Ca sa analizezi la rece trebuie sa-ti dai seama de unde vin acele idei, care dintre ele au legatura obiectiva cu transformarea economiei SUA (si a lumii) si care tin de educatie sau de cultura tarii. Pana la urma, Viktor Orban l-a precedat pe Trump si nu cred ca l-a influentat, Marie le Pen la fel, miscari ca cea a vestelor galbene nu sunt de dreapta si nu cred ca au legatura cu Trump, Boris Johnson nu a fost posibil pentru ca exista Trump, ci urmeaza o linie paralela. Nu e nici o coincidenta si nici nu e vorba de o contagiune intre fenomenele astea. E o recrudescenta a nationalismului, pe fondul globalismului – care a adus o cadere pe scara sociala pentru multi, foarte multi oameni din societatile dezvoltate din vest – al intensificarii migratiei catre vest, cu probleme de adaptare pentru toata lumea, si pe fondul atacului din ce in ce mai acut al noilor sau mai vechilor teorii ale asa-zisei corectitudini politice. Eu sunt sceptic, cred adica in intensificarea tensiunilor. Iar drumul deschis de Trump in SUA nu se va inchide, un alt lider cu ceva charisma si cu idei conservatoare dar cu o imagine diferita (de a lui Trump care a starnit si multa impotrivire) va fi ales pentru 4 ani. Pana la urma, competitia electorala din SUA nu e fost intre liberalism si populism (Kamala Harris numai liberala nu e).

  • Aveti dreptate. Nemultumirea exista si va continua sa existe atat timp cat cauzele care au generat-o nu vor fi eliminate. Ma tem insa ca ceasul nu mai poate fi dat inapoi. Trump n-a reusit sa schimbe cu mai nimic exportul de munca spre Asia si de asta nu este vinovat doar el, care este doar un bufon, ci si cei care l-au votat. Cand alegatorii lui Trump numultumiti de diminuarea sectorului manufacturier american, se duc a doua zi la Wall Mart si cumpara produse fabricate in China, India sau Vietnam ei isi saboteaza viitorul. Asta se intampla nu doar in USA, dar si in Europa de vest. Cati din consumatorii europeni sunt dispusi sa plateasca ceva mai mult si sa cumpere in produs facut la ei acasa? Cati din consumatori verifica tara de fabricatie si voteaza corect cu buzunarul?
   Probabil ca USA se vor intoarce la un protectionism dur chiar si sub Biden, politica pe care au practicat-o vreo 125 ani, pana au devenit economia cea mai puternica a lumii. O astfel de politica, daca va fi sustinuta de populatie va duce inevitabil, cel putin pentru o perioada de cativa ani, la scumpirea multor produse pe care astazi nemultumitii le cumpara pe doi bani, de la un telefon mobil, la un televizor cat un perete, mobila, ciment sau chiar hratie igienica. Cred ca ar trebui ca pe buletinul de vot, sa se puna si o casuta in care oamenii sa voteze cu cat la suta sunt de acord sa se scumpeasca marfurile pentru a aduce inapoi sectorul manufacturier. Asta ar fi cu adevarat un test al seriozitatii trumpistilor.
   Saltimbanci precum Trump, Boris J sau Bolsanaro nu puteau schimba nimic pentru ca nu au credibilitate, va garantez ca daca mergeti intr-un hotel Trump veti gasi o groaza de produse chinezesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here