luni, mai 27, 2024

Gimnastică lingvistică: noi cuvinte vampir, ChatGPT și schimbarea climei

Într-un articol din 2021 am scris că una dintre lecțiile cele mai importante pe care ni le oferă George Orwell în capodopera sa 1984 se poate rezuma astfel: „Cine controlează limbajul controlează lumea”.  Cum se exercită acest control? Orwell a oferit mai multe exemple într-un eseu mai puțin cunoscut, publicat în 1946, Politics and the English Language:

 • Sate lipsite de apărare și bombardate din aer, locuitori alungați din casele lor, vite mitraliate, colibe incendiate cu gloanțe incendiare: aceasta se numește pacificare.
 • Milioane de țărani deposedați de fermele lor și trimiși pe drumuri cu tot ce pot căra: aceasta se numește transfer de populație sau rectificare a frontierelor.
 • Oameni întemnițați ani de zile fără proces, sau împușcați în ceafă, sau trimiși să moară de scorbut în lagărele de cherestea din Arctica: aceasta se numește eliminarea elementelor nesigure.

Dacă extindem exemplele la zilele noastre, invadarea unei țări, bombardarea orașelor și satelor ei, uciderea civililor de toate vârstele se numește operație militară specială.

Plecând de la sugestiile lui Orwell, am introdus cuvintele-vampir și le-am definit astfel:

Un cuvânt-vampir nu doar suge pur și simplu sensul unui cuvânt de care este atașat, ci de multe ori inversează acel sens. Adesea, cuvintele-vampir sunt intenționat ambigui sau direct înșelătoare.

Revenind la Orwell, remarcăm cum vechilor cuvinte – libertate, egalitate, obiectivitate, raționalism ș.a. – li se extrag sensurile originale și se înlocuiesc cu surogate liberale/progresiste/ecologice de ultima oră, cu semnificații complet opuse primelor. Războiul devine pace, libertatea devine sclavie, prostia devine inteligență ș.a.m.d.

Exemplele mele de cuvinte-vampir au fost, printre altele: fracking în loc de fracturare hidraulică, schimbare climatică în loc de încălzire globală, simulare climatică în loc de realitate climatică, emisii de carbon în loc de emisii de dioxid de carbon, negaționiști (deniers) în loc de sceptici.

Dacă restrângem problema cuvintelor-vampir la domeniul climei în schimbare, se poate sesiza o disonanță strategică de comunicare al cărei mare dușman este nesinceritatea. Atunci când există un decalaj între scopurile reale și cele declarate, se recurge din instinct la cuvinte lungi și la expresii eufemistice, ca o sepie care scuipă cerneală (apud Orwell). Comunicatorii din domeniul climatologiei susțin că singura modalitate de a obține acțiuni de anvergură din partea guvernelor și suport masiv din partea opiniei publice este o prezentare terifiantă a unor aspecte meteo/climatice, încercând, în același timp, să vândă cât mai ingenios apocalipsa climatică.

De exemplu, până la jumătatea anilor 2000, problema climatică, după ce o vreme fusese numită răcire globală, a devenit încălzire globală. Dar activiștii și propagandiștii au simțit, după un timp, că oamenii nu se îngrijorează prea tare. Așa că nomenklaturiatul a impus o nouă denumire: schimbarea climei. (Este un mister pentru mine cum expresii americane, cu substantivul la singular, au devenit în românește expresii cu substantivul la plural: climate change a fost tradus prin schimbări climatice, iar shale gas a devenit gaze de șist ?! Încât orice vorbitor de română este lăsat în ceață: despre câte schimbări sau câte gaze vorbim? 2, 20, 200, 2000?! ).

Dar nici schimbarea climei nu a satisfăcut pe deplin apetitul apocaliptic al unor cercetători sau ale unor mass media: schimbare sună prea blând, prea lent, este nevoie de ceva care să înspăimânte rapid oamenii. S-a trecut la variante precum fierbințeală climatică (climate heating), urgență climatică, catastrofă climatică, apocalipsă climatică etc. Dacă sunteți curioși, căutați, de exemplu, prin articolele publicate de The Guardian.

Un alt exemplu de marketing climatic și gimnastică lingvistică este adjudecarea unor culori pentru diverse tipuri de energie. Am scris în repetate rânduri că energiile, oricare ar fi ele, nu sunt colorate. A atașa o anumită culoare unei forme de energie înseamnă de fapt că folosești un cuvânt-vampir și limbajul Newspeak.  De exemplu, „verde” este un termen de marketing. Nu are nicio semnificație științifică sau tehnică. Cu alte cuvinte, este 100% propagandă. Verdele este o culoare, nu o ideologie politică.

Dacă se menține actual ritm de folosire în discursurile politice, mass-media și grupurile ecologiste, „verde” va deveni sinonim cu „idiot/nebunesc” și vom avea nevoie de un nou cuvânt pentru a descrie culoarea semaforului care nu este roșie sau galbenă.

Convingerea că gimnastica lingvistică și jocul cu cuvinte manipulatoare, menite să transforme politicile de mediu în pilule ușor de înghițit de plătitorii de taxe a cuprins și alte domenii. Cu câțiva ani în urmă, susținătorii surselor energetice regenerabile au decis că descrierea surselor eoliene și solare ca fiind „intermitente” le fac să pară nesigure, nefiabile. Și atunci, hocus-pocus, aceste surse vor trebuie descrise ca fiind „variabile”. Oricine folosește vechea terminologie devine suspect de negaționism, defetism, adversar al surselor regenerabile. Simpla menționare a faptului că mai sunt zile și nopți când soarele nu strălucește sau vântul nu bate și că s-ar crea probleme pentru serviciile electrice care trebuie să fie disponibile în permanență este indezirabilă, interzisă chiar. Ceea ce activiștii și propagandiștii climatici ignoră – spre ghinionul lor – este că schimbarea terminologiei nu schimbă nici vremea, nici mintea cuiva. Dar, pentru o vreme, noul termen a folosit ca o parolă pentru a recunoaște pe cei care joacă în echipa Regenerabile.

Un articol recent publicat în Bloomberg ilustrează un alt exemplu de gimnastică lingvistică manipulatoare. Activiștii climatici pretind acum ca gazul natural extras prin fracturare hidraulică să fie numit gaz fosil. Pentru că gaz natural sună prea bine, dacă e doar natural! Și iarăși, activiștii și propagandiștii climatici ignoră faptul că lumea nu ar ști că gazul natural este un combustibil fosil. Speră ei cumva că, folosind noua denumire, oamenii cu minte funcțională vor renunța la folosirea aragazului sau cuptorului și vor trece automat la instalații electrice, cu microunde sau rezistențe încălzite?

Expresia „gaz natural” a fost adoptată în anii 1820 pentru a distinge produsul de gazul fabricat prin procesarea cărbunelui și a petrolului. Este o substanță naturală, incoloră, inodoră, formată în subteran din plante, animale și alte materii organice descompuse. Gazul natural se formează și în prezent în gropile de gunoi, mlaștini, jungla Amazonului, orezării.

Ecologiștii cer renunțarea la vechiul nume pentru că, susțin ei, „gaz natural” este folosit acum în mod strategic pentru a ascunde consecințele climatice ale gazului metan, fiind promovat în același timp ca o opțiune sănătoasă. Ceea ce ecologiștii eludează este realitatea că o mare parte din reducerea emisiilor de CO2 din SUA și din multe alte țări în ultimii ani se datorează trecerii de la termocentralele pe cărbuni la cele pe gaz natural. Și această reducere nu s-a produs prin ucazuri aprobate de ecologiști, ci prin geniul geologilor, geofizicienilor și inginerilor care au găsit și produs mai mult gaz natural.

Un joc de cuvinte periculos – the tipping points

În literatura română de specialitate n-am găsit o traducere adecvată. Am folosit în 2020 expresia puncte critice (Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe) cu următoarea descriere:

Punctele în care se înregistrează relații non-liniare semnificative între atributele evolutive ale unui sistem natural complex (d. ex.: ecologic, hidrologic, climatic) și factorii (naturali sau umani) care produc schimbări în sistem. Dacă „punctele critice” depășesc un anumit prag, schimbările către o nouă stare a sistemului sunt rapide și pot deveni ireversibile sau să manifeste histerezis (o întoarcere la starea inițială care are loc pe un traseu diferit de traseul schimbărilor inițiale)

Denumite formal drept „puncte de basculare a climei”, ele descriu situații în care au loc schimbări abrupte, în urma cărora sistemul afectat trece brusc dintr-o stare în alta. Matematic, sunt identificate în teoria catastrofelor ca un sistem având două stări stabile și care poate „sări” brusc dintr-una în alta. Metafora „punctelor” critice, de basculare, de cotitură, de inflexiune sau cum veți fi dorit să le traduceți, s-a infiltrat în discuțiile despre mediu și climă cu intenția clară de a speria pe cei oameni care nu vandalizează opere de artă occidentale, nu se lipesc de autostrăzi, nu comit alte soiuri de talibanism, dar trebuie aduși pe drumul acceptării fără murmur a politicilor de tip „No More Oil”, „No More Fracking”, „Net Zero Emisii”, „No More ICE” și altele asemenea.

De-a lungul timpului, „punctele critice” au format un corp de cunoștințe în continuă evoluție, deosebit de susceptibil la confuzii și interpretări greșite. Geologii, geofizicienii, paleontologii și alte categorii de geo-cercetători au propus definiții ușor diferite ale punctelor „critice”, iar listele cu astfel de „puncte” au suferit diverse eliminări și adăugiri. Dacă schimbările bruște produse de El Niño și La Niña ori musonii tropicali nu se mai regăsesc pe toate listele apocaliptice, persistă îngrijorările despre slăbirea sau oprirea Curentului Golfului, defrișarea junglei amazoniene, topirea calotei glaciare din Antarctica de Vest ori eliberarea bruscă a metanului din zonele cu permafrost.

În geoștiințe, inclusiv climatologie, termenul tipping point ridică semne de întrebare justificate.

Prima parte – bascularea – implică o rapiditate similară cu răsturnarea unui automobil peste buza unei prăpăstii. Dar datele climatice existente atestă că schimbări bruște la o scară de 20-30 ani sunt foarte rare și pot fi considerate excepții, nu regula. În plus, cele cinci componente ale sistemului climatic (litosfera, hidrosfera, atmosfera, biosfera și criosfera) suferă variații semnificative de-a lungul multor zeci de ani, secole sau chiar milenii.

După cum am descris în articolul „Gheața care arde” – Hazard geologic, bombă climatică sau bonanza energetică? (2), hidrații de metan pot „exploda” cu consecințe climatice remarcabile, dar numai la scară geologică (10.000 – 20.000 ani), nu la scară umană (~100 ani). În consecință, emanațiile viitoare de CH4 prin topirea permafrostului siberian și canadian, ca și creșterea nivelului mării din cauza topirii calotei glaciare din Groenlanda, ar putea avea loc pe parcursul a multor mii de ani. Cu alte cuvinte, pentru mine, ca geolog, punctele de basculare sunt fenomene cu manifestări de durată lungă. Desigur, pentru un profan care-și imaginează un tipping point ca pe turnul înclinat din Pisa, care s-ar putea răsturna foarte rapid, scara de timp umană este predominantă.

A doua parte a expresiei – punctul – creează și ea confuzie. Pentru că este asociată cu point of no return, adică un prag critic, unic și ne-liniar, dincolo de care schimbările către o nouă stare a sistemului sunt rapide și pot deveni ireversibile. Deși teoretic se poate anticipa existența unor astfel de praguri, în realitate sunt rareori definite cu o precizie dincolo de erori semnificative. Iar dacă sistemele spațiale în care se produc schimbări sunt dezvoltate la scară continentală (ca permafrostul arctic sau jungla amazoniană), este posibilă existența mai multor modificări neliniare la scări mai mici, locale. Adică, de la un „punct” se ajunge la o „linie” de inflexiune.

O altă problema majoră a „punctelor critice” este că nu sunt cuantificabile. Dar s-ar putea oare identifica un „punct critic” calitativ? Ca atunci când încep mecanismele de acționare reciprocă (de exemplu topirea permafrostului și încălzirea globală). Sau ar trebui să abandonăm întreaga idee? Pentru astfel de sisteme, în care există probabil „puncte critice”, problema este că nu avem posibilitatea de a ști/măsura în avans existența pragurilor care le definesc. De aceea, ele sunt inutile pentru managementul mediului înconjurător.

Conștienți de deficiențele expresiei tipping points, climatologii au recurs la jocul preferat: nu mai spun puncte de basculare, ci elemente de basculare (tipping elements), definite astfel: componente la scară largă ale sistemului terestru care pot depăși un punct de basculare.  Ultimul raport IPCC (2021) a oficializat noua expresie.[1]

Pentru setul de scenarii viitoare probabile cu care ne confruntăm în prezent, literatura de specialitate în domeniul climatologiei nu a identificat niciun punct de cotitură global apropiat, după care schimbările climatice galopante să se intensifice dincolo de capacitatea umanității de a le opri. Un mega-studiu, publicat în 2020, a ajuns la o concluzie fără echivoc:

Pentru a înțelege răspunsurile ecosistemelor la schimbările globale antropogene, un cadru predominant este definirea nivelurilor limită de presiune, peste care amploarea răspunsurilor și variațiile acestora cresc în mod disproporționat… [În acest mega-studiu] rezumăm 36 de meta-analize care au măsurat peste 4.600 de efecte ale schimbărilor globale asupra comunităților naturale. Am constatat că depășirile pragurilor au fost rareori detectabile, fie în cadrul meta-analizelor, fie între meta-analize. În schimb, răspunsurile ecologice au fost caracterizate în principal prin creșterea progresivă a magnitudinii și a variației atunci când presiunea a crescut. Analizele de sensibilitate … au arătat că variațiile minore ale răspunsului sunt suficiente pentru a exclude detectarea pragurilor din date, chiar dacă acestea sunt prezente. Simulările au întărit afirmația noastră conform căreia biologia schimbărilor globale trebuie să renunțe la așteptarea generală că proprietățile sistemului permit definirea pragurilor ca modalitate de gestionare a naturii în contextul schimbărilor globale. Mai degrabă, răspunsurile extrem de variabile, chiar și în cazul unor presiuni slabe, sugerează că este puțin probabil ca „spațiile de funcționare sigure” să fie cuantificabile.[2] [s.m.]

Cu alte cuvinte, „bascularea” bruscă nu există în datele observate. Dar fără „basculare” nu există nici „puncte” sau „elemente” asociate cu ele. De aceea, tipping points sunt mai degrabă o jucărie politică pentru declanșarea și întreținerea isteriei climatice decât o realitate dură.  Nu întâmplător, secretarul general ONU, António Guterres a avertizat pe un ton amenințător: «Point of no return» nu mai este dincolo de orizont. Este la vedere și se îndreaptă spre noi. După care, mai aruncă o fumigenă: Suntem pe o autostradă către iadul climatic și ținem piciorul pe accelerație. Astfel de jocuri de cuvinte sunt periculoase: Imaginația populară și, mai ales, a unor tineri cu discernământ limitat de IQ-ul lor climatic, se poate inflama ușor și disproporționat, cu consecințe tragice uneori.

În loc de concluzii

În seara când scriu aceste rânduri (2 mai 2023), The New York Times tocmai a publicat, sub semnătura lui Thomas L. Friedman, o opinie halucinantă: We Are Opening the Lids on Two Giant Pandora’s Boxes. Ziaristul, de trei ori laureat cu premiul Pulitzer, face un exercițiu de gimnastică verbală „corectă politic”: Cele două gigantice cutii ale Pandorei sunt ChatGPT (foarte la modă în ultimele luni) și, ghiciți dv., clima în schimbare! (care trebuie ținută la modă cu orice preț), iar deschiderea lor este asemănată cu deschiderea Mării Roșii:

Aceste două mari cutii ale Pandorei se deschid acum. Dumnezeu să ne aibă în pază dacă vom dobândi puteri dumnezeiești pentru a despărți Marea Roșie, dar nu vom reuși să îndeplinim cele zece porunci.

Jocul corect politic, practicat de dl. Friedman, poate avea însă un final neașteptat: dacă oamenii ajung să creadă că ChatGPT va fi în final benefică, asta se va răsfrânge similar și asupra climei în schimbare.  Pentru că, până în prezent, nu există vreo dovadă substanțială că gimnastica lingvistică și cuvintele-vampir pe care politicienii și activiștii ecologiști le folosesc ad nauseam au produs schimbări semnificative ale modului în care opinia publică percepe chestiunea climatică. Și să nu uităm un fapt esențial: Copacii nu votează. Oamenii votează.


NOTE

[1] Chen, D. (2021), Framing, Context, and Methods, in Masson-Delmotte, V. (ed.), Climate Change 2021: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change.

[2] Hillebrand, H., et al., 2020, Thresholds for ecological responses to global change do not emerge from empirical data, Nature Ecology & Evolution, vol. 4, pp. 1502 – 1509.

Distribuie acest articol

608 COMENTARII

 1. ChatGPT si clima în schimbare exista .Indiferent cum se vor pozitiona, in scris sau verbal, diferiti formatori de opinie (omul este mereu supus nevoii de breaking news. ) si indiferent cit de plastice vor fi expresiile atasate , existenta acestora nu poate fi negata si ea face parte din ceea ce numim experiment .Nimic pe aceasta planeta nu este facut fara a avea in compozitie experimentul ce este transmis in timp prin experienta astfel acumulata . Experimentul si experienta ,cumulate, ne ofera „de prin lume adunate si apoi lumii date ” variante presupus reale ,in cazul nostru axate pe schimbarile climatice sau diferitele forme de obtinere a energiei , fie ea verde sau nu .Umanitatea are nevoie de experimente (doar experimentul sau experimentele pot fi consensuale ) totul fiind parte a ceea ce viitorul va confirma sau infirma .Sentimentalismul stiintific face tot atita rau cit face si sentimentalismul politic . „Ce un secol ne zice ceilalti o dezic ”reprezinta vorbele care reactiveaza, mereu si mereu , valoarea experimentului , valoarea incercarilor repetate in a produce , in final , o formula superioara dar si stiintifica, de neconbatut , ca si rezultanta .Vedem cum cititul , cap-coada , a unor lucrari ce nu sunt stiintifice si care face referire la opera literara, mai noua sau mai putin noua , nu mai este parte a prezentului . Cititul este doar o forma agreabila a cunosterii sau un model care a oferit cindva cititorilor o imensa fictiune ca parte a nevoii umane de mai bine .Singura valoare de intrebuintare a reprezentat posibilitatea (unui numar mic de oameni ) de a-si forma un vocabular , atasat cunosterii , ce a permis unora un prilej de afirmare in societate . Marea majoritate a cetatenilor nu au citit in viata lor o carte nici acum si nici in trecut . Acum exista insa o mare oportunitate .Tinarul sau mai putin tinarul cetatean citeste selectiv atunci cind doreste a se informa ceea ce cindva nu era posibil .Gimnastica lingvistica face si ea parte din acesta nevoie anceatrala de a prezenta favarabil ceea ce „savantul” doreste a ne arata .Desigur, textul de fata forteaza cunosterea , prin paralela facuta intre asa zisa operatiune militara speciala de clansata de Rusia in Ucraina ,cu ceea ce numim ChatGPT si clima în schimbare dar asta nu ne face decit a intelege cum ceea ce pina acum ni se parea realitate capata o alta intelegere globala .Razboiul din Ucraina are drept scop final „exemplul ” .Zeci de ani de pace , in care globalizarea nu va mai putea fi oprita , este parte a cuvintelor :„cine face ca mine ca mine sa pateasca ”.Imensa eroare , facuta de Rusia , de a declansa conflictul ne va aduce aceasta pace .Sa ne bucuram chiar daca victimile de o parte si de alta ne arata inutilitatea demersului facut de Rusia .

  • Logica ta incalcita, fara concluzie imi aduce aminte de Bunul samaritean sau Gicu.
   Keep it short and simple sau in romana: Scrie scurt si la obiect.

    • Tiparul e destul de clar. Dincolo de faptul că stă la pândă pentru a fi primul! Ca mesajul propagandistic sa ajungă la cât mai mulți!

     • Pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni ar trebui să fie inteligibil. Textul lui „esop” nu este inteligibil. E o simplă leorbăială făcută, probabil, doar ca să atragă atenția cuiva.

      • Omul are o misiune, trebuie să ne aducă la cunoștință viziunea Cotrocenilor în diverse chestiuni. Comentariile merită citite, tocmai pentru că e important să înțelegem punctul de vedere al Cotrocenilor. Interesant e faptul că preia diverse linii de gândire de la Bruxelles, dar nu și pe cele de la Berlin, cum fac alții de pe-aici.

 2. Corect, oamenii voteaza dar sunt influentati de diverse articole cum este si acesta.
  Personal sper ca tot mai multi sa voteze pentru incheierea treptata a epocii combustibililor fosili. Asa cum s-a sfarsit cu carbunele, asa se va sfarsi si cu petrolul, cel putin in domeniul combustibilor. Eventual sa ramana in alte domenii precum medicina daca nu se vor gasi si acolo solutii.

  • Crezi ca o sa-ti ajunga lana , bumbacul si inul sau canepa sa imbraci 8 mld. de oameni?
   Crezi ca petrol inseamna numai pacura, diesel sau benzina?
   Omenirea s-a tampit accelerat in decursul ultimei decade!
   In loc sa „rafineze” la maxim resursa pe care o are, s-a gandit ca este mai bine sa utilizam 2 mil de litri de apa pentru 1 tona de litiu, sau sa utilizam 1.200 to de diesel pentru a obtine o tona de cobalt sau alte metale pentru productia bateriilor.

  • @Gabi – ”Asa cum s-a sfarsit cu carbunele, asa se va sfarsi si cu petrolul”

   Bunică-mea obișnuia să spună: ”gura păcătosului adevăr grăiește”. Exact așa ”se va sfârși cu petrolul”, exact cum ”s-a sfârșit cu cărbunele” 😀

   Ce-ar fi să vezi cât lignit exploatează Germania și câte termocentrale pe lignit are în funcțiune Germania? Ce-ar fi să vezi statisticile privind prețul cărbunelui energetic și consumul mondial de cărbune energetic? Ți se pare că sunt la cele mai scăzute nivele?

   Cu altceva se va sfârși, cu eco-marxismul. Subiect de meditație: ce crezi, prin 1985 Ceaușescu își anticipa propria execuție în mai puțin de 5 ani? Prin 1988 Ceaușescu își anticipa propria execuție în mai puțin de 2 ani?

   • Daca Germania a facut o prostie prin inchiderea centralelor nucleare asta nu inseamna ca toata lumea face la fel. In plus carbunele era folosit si la alte lucruri de unde acum au dispărut cum ar fi trenurile si automobilele. Asa ca da, si petrolul va ajunge destul de rapid sa fie folosit doar marginal ca si cărbunele.
    Ma bucura scaderea din ultimul timp a cererii de petrol. E un semn ca masurile verzi incep sa-si faca simtita prezenta in ciuda miliardelor de dolari aruncate de petrolisti in propaganda.
    Am vazut ca un comentariu nu mi-a fost aprobat desi ceream unora sa gandeasca un paradox. Probabil ca adevarul deranjeaza

    • @Gabi – o decizie politică pusă în aplicare în urma unui parcurs de peste 20 de ani (2000 – 2023) nu poate fi expediată cu aiureli gen ”o prostie”, mai ales când a fost pusă în aplicare de o țară de 80 de milioane de oameni ca Germania. O asemenea ”prostie” e agendă politică.

     ”Măsurile verzi” au provocat deja revolte de stradă în Franța, iar în cel mult 3-4 ani va trebui să te hotărăști: vrei război civil în Europa sau renunți la ”măsurile verzi” ?

     În vara și toamna lui 1989, Ceaușescu a preferat riscul de a declanșa un război civil. S-a hotărât că el nu renunță la putere decât odată cu viața. Iar Iliescu a acceptat: ”Bine. Așa să fie” 😀

    • @Gabi – ”petrolul va ajunge destul de rapid sa fie folosit doar marginal ca si cărbunele”

     În decembrie 2022, consumul mondial de cărbune pentru întreg anul era estimat că va atinge cel mai înalt nivel din toate timpurile. După care va continua să crească cel puțin până în 2025. Ai nevoie de povești mai bune, dacă vrei să contrazici statisticile privind consumul mondial 😀

     https://www.reuters.com/markets/commodities/global-coal-consumption-reach-all-time-high-this-year-iea-2022-12-16/

  • Probabil candva si acesta epoca sa va incheia.
   Va fi nevoie de multe technologii inteligente sa suplineasca combustibili fosili cu altceva, nevoia de energie este tot mai mare.
   Problema este, se doreste acum si imediat, 20 – 30 de ani fiind un orizont foarte scurt, ciclurile sunt mult mai lungi, nu ajunge o generatie sau „ultima generatie” cum se numesc cei care sa lipesc de caldaramul strazilor sau distrug opere de arta de parca ele ar fi devina !
   De schimbarile climatice nu activitatile umane sunt exclusiv de vina asa cum se incearca sa ni se sugereze creind astfel panica, confuzie si multe conflicte inutile.
   La sfarsitul anului va avea loc in Dubai a 28 a !!! conferinta pe tema climei si ?
   vor mai urma inca vreo 50 pana lucrurile se vor misca intr-un fel sau altul si pana marile institutii bancare mondiale nu sunt cooptate nu se va intampla la nivel global si isi inchipuie unii sau altii.
   Sultan al-Jaber seful COP 28 a declarat ca doresc sa mareasca substantial productia de gaz si petrol si declara ca trebuie luate in considerare toate resursele energetice pe langa cele alternative , pt dansul decarbonizarea insemand, decarbonizarea productiei prin metode inteligente si nu decarbonizare prin reununtarea la resursele fosile.
   Sa organizezi insasi acesta conferinta in „inima petrolului si a gazului” este un semnal pe care activistii de mediu nu-l agreaza cu toate ca multe inovatii inteligente de mediu isi au inceputul in acesta zona.

 3. Derivatele cuvantului de baza apar de 4 ori in articol: propaganda si propagandisti.
  E limba de lemn a acestui inceput de secol, asa cum si activistii fascisti si cei comunisti aveau exprimari standardizate asa au si activistii climatici. Orwell a scris 1984 uitandu-se la ce se intampla in timpul lui, nazistii cu ,,razboiul total” sau comunisii cu ,,razboiul intregului popor”.
  Propaganda are un singur scop acela de a mobiliza populatia pentru a primi suport politic, intrebarea este: a reusit sa mobilizeze pe cineva?
  Eu cred ca raspunsul este unul singur: da, e plina lumea de stresati climatici care se leaga de garduri si arunca cu diverse in tablouri si la finalul zilei voteaza verzii sau socialisii ,,responsabili”.

  • Și ExxonMobil ce limbaj folosește? Ei știu de schimbările climatice de zeci de ani, dar mint că nu există încălzirea globală. Vietnamul tocmai a atins 44 de grade, depășind recordul din 2019.

 4. Un scurt comentariu privitor strict la metamorfoza „natural gas” -> „gaze naturale”. Am remarcat încă din școală (anii 80) că România are „zăcăminte de petrol și gaze naturale”. Când am întrebat de ce „gaze naturale” și nu „gaz metan”, mi s-a răspuns că pe de o parte metanul din zăcămintele de gaze e doar vreo 99%, pe de altă parte mai există gaze de sondă asociate zăcămintelor de petrol, în care metanul e o proporție mult mai mică.

  Astăzi, pe siteul romgaz.ro, scrie cu majuscule „Romgaz Este Cel Mai Mare Producător Şi Principal Furnizor De Gaze Naturale Din România”. Și dedesubt, „Traditie Şi Experienţă Din 1909.” În 1991, când s-a înființat Romgazul, majoritatea numelor întreprinderilor componente conțineau „gaze naturale”, puține conțineau „gaz metan” (cele din Mediaș). A se vedea HG 16/1991.

 5. Nu uitati ca propagandistii au nevoie de figuri importante, precum Friedman, pentru a-si transmite aberatiile. Faptul ca a fost laureat de trei ori la premiul Pulitzer este un lucru excelent pentru factorii politici decizionali, precum si pentru gloata de activisti si ONG-uri care se imboogatesc vanturand aceste idei. Propaganda climatica, la fel ca orice fel de propaganda de altfel, nu va avea o viata lunga si in final se va stinge, pentru ca lumea nu poate fi prostita la infinit cu astfel de vorbe si nici dispusa sa se sacrifice pe altarul climatologilor de carton. Anul 2024 este o buna ocazie de a matura pe jos cu acesti politruci si de a-i scoate definitiv de pe scena politica. Atunci vor inceta si zgomotele produse de „vuvuzelele climatice”.

 6. Aceasta gimnastica lingvistica se numeste comunicare corespunzatoare.
  Avem „armate” de oameni cu studii superioare in ale comunicarii care sunt cooptati pt gasirea acestor termeni prin care omul de rand sa poata fi indus in eroare pt ca nu e nimic altceva, cumunicare cu jumatati de adevar sau chiar neadevaruri pt atingerea scopurilor.
  Ma intreb . nu le crapa obrazul de rusine daca se lasa inhamati in asemnea actiuni.
  In spatiul european de comunicare datoriile au devenit dintr-o data „avere speciala”, suna mai bine, sumele exorbitante care trebuiesc imprumutate trebuie cumva altfel impachetate incat masurile sa fie acceptate.
  In discursul politic daca reticientele sunt vizibile fata de aberatiile scornite pe diferite proiecte , esecul este aruncat pe o comunicare neadecvata si nu pe incapacitatea sau diletantismul celor care doresc sa le puna in practica.

 7. Ca de obicei un articol foarte interesant.

  Partea ce mai distractivă a „newspeak” e aceea că e nici mai mult nici mai puțin decât buna și bătrâna „limbă de lemn” a lui Pingelică. O chestie de care râde toată lumea. Iar ceva pe seama căruia te amuzi cu greu poate fi luat în serios.

  În acest sens mucegăiții își taie crăcile de sub picioare în încercarea disperată de a cloci un nou limbaj. Am văzut la copii mei mai mici (gemenii au 11 ani) că atât ei cât și anturajul lor râd și se distrează pe seama vacilor sfinte ale graiului iecologist. „Verde”, „reciclabil”, „sustenabil”, „eolian” etc sunt bășcălii. Nevoia de a merge al toaletă sau diareea sunt „climate emergency” și tot așa. 😀 Practic e exact genul de miștocărie care o făceam în copilăria mea pe seama „marilor izbânzi ale socialismului multilateral dezvoltat și a înaintării spre comunism”.

  • Sunt o grămadă de bancuri tari la categoria asta de vârstă. Băiatul meu cel mare are 12 ani și nu e zi sa nu vină de la școală cu o glumă nouă pe teme verzi. Preferata mea e una in care o vaca își face nevoile pe o pajiște. Adresându-se unui vegan: uite ce face cina mea pe cina ta!
   Cred ca orice acțiune, penibilă , insistentă o să aibă o reacție pe măsură. Iar umorul, bancurile, glumele erau si pe vremea lui Pingelică dar și acum supapa perfectă!

   • Da. Așa-i. Copiii au un foarte acut simț al ridicolului și chiar o oarecare cruzime. Ei nu iartă niciodată aberațiile.

    Adulții au de regulă un oarecare reflex al corectitudinii politice. Noi de regulă nu-i zicem prostul că-i prost în față. I-o zicem așa mai cu fereală, dacă chiar i-zicem. Copiii n-au astfel de complexe. 😀

     • Există inclusiv lideri de partid în România care își iau educația din filme, așa că răspândirea fenomenului în marea masă a populației n-ar trebui să mire pe nimeni.

      Lord of the Flies reprezintă o ficțiune de orientare marxistă, un curent foarte la modă în Anglia acelor ani (în 1948 au avut loc naționalizări comparabile cu cele din România, iar cartea e publicată în 1954).

      În situații din viața reală, adolescenții nu se comportă în maniera descrisă în carte. Însă în epoca aceea se scriau tot felul de materiale de propagandă de pe poziții anti-creștine, iar cartea este exact un astfel de material. E ficțiune, nu e reportaj.

      P.S. promovarea agresivă a roboților în zilele noastre și poveștile despre colonizarea spațiului se încadrează în aceeași recrudescență a marxismului.

      • Dom Harald, nu-i nimic marxist in carte. E doar o parabola. Si nu e despre adolescenti, e despre copii fara farul care ar trebui sa-i ghideze. Parintele.

      • @Robert – fiecare pricepe cât poate. ”Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în traistă”, obișnuia să spună bunică-mea.

       Un om care vrea să înțeleagă ceva din realitatea înconjurătoare, ar citi din nou cartea, după ce a luat la cunoștință despre o idee pe care nu o mai auzise până acum. Un om care e în proporție de 75-80% infestat de idiosincrazii marxiste, despre care nici măcar nu știe că sunt marxiste, nu are nevoie să recitească nimic. Pentru că nu înțelege diferența între ficțiune și reportaj, pentru el ambele sunt povestiri reale.

      • @Harald, @Robert. O carte poate fi citită si interpretată din mai multe perspective. Si nu doar Lord of the Flies ci și alte cărți.
       https://phdessay.com/extent-can-lord-flies-considered-marxist-piece/
       O lectură marxistă e doar un tip de lectură printre altele. Cine doreste sa gaseasca elemente marxiste oriunde le gaseste, chiar si in Biblie dar acest lucru nu înseamnă că așa și este. Tendința de a vedea „dușmanii de clasa” peste tot este tot una marxistă in esenta ei, chiar dacă puțini își dau seama de acest lucru.

      • @Harald
       Infinity explains the barrier of reality.
       The future grows through total acceptance of marvel.
       Your consciousness creates exponential force fields.
       And so one.

      • @Fly – domnu’, textele biblice au fost scrise cu ceva vreme înainte de Marx. Lord of the Flies a fost scrisă un pic după Marx, într-o Anglie în care Marx era la mare cinste.

       Unde scrie în Biblie ceva despre naționalizări și despre ”proprietatea întregului popor asupra mijloacelor de producție”?

      • Faptele Apostolilor 2:44, 45. Unul dintre versetele prin care cineva, daca scoate din context lucrurile, poate face acrobatii intelectuale. Comunitatea creștină din primul secol chiar așa funcționa, dar asta nu o face susceptibilă de marxism.
       Am scris clar ca cine doreste sa caute legături de genul o poate face si culmea, le si poate gasi. Nu am scris ca asa si este.
       Cate elemente marxiste puteti identifica concret in Lord of the Flies?

      • @Fly – când ai să ai măcar 100 de comentarii sub nickname-ul ăsta, o să scriu și comentarii conform cu solicitările tale. Deocamdată nu te califici.

      • Răspunsul standard al forumistului de meserie prins cu lecțiile nefăcute dar care ține cu insistență să ne arate cum stă treaba cu literatura și marxismul. 😀

       Nu mai e nevoie să vă suprasolicitați cu alte comentarii, m-am lămurit încă de la primul. 😀

      • @Fly – când o să mă vezi pe mine stabilind subiectele despre care trebuie să scrii tu, atunci poți să faci și tu la fel. Până atunci, nu.

      • Nici măcar aici nu aveți dreptate. Realitatea e că ați spus o prostie pe care nu sunteți în stare să o argumentați cât de cât. Normal e când susțineți cu mare pompă ceva să aveți și niște probe, în caz că vi se cer. Fudulia măruntă nu se pune ca probă. 😀

      • @Fly – Nice try 😀

       Comentariul meu precedent rămâne valabil, consideră că l-am scris din nou.

      • Dar bineînțeles că rămâne valabil. E aceeași aberație doar că scrisă de două ori. 😀

     • @Robert – „nu e despre adolescenti, e despre copii”

      Lord of the Flies e o replică murdară la adresa unei alte cărți, The Coral Island, scrisă cu 100 de ani mai devreme. În The Coral Island, Ralph Rover avea 15 ani, iar în Lord of the Flies sunt mai mule referiri batjocoritoare la Coral Island.

      William Golding era profesor de filosofie și în școala unde preda a organizat grupuri de băieți pe care i-a pus să se bată între ei. Era un marxist bătrân și pervers, dar nu a fost întotdeauna bătrân: în jurnalul lui apare și o tentativă de viol asupra unei adolescente.

      • „@Fly – când ai să ai măcar 100 de comentarii sub nickname-ul ăsta, o să scriu și comentarii conform cu solicitările tale. Deocamdată nu te califici.”
       Extra-ordinar (ca de obicei) jeniul Harald egalul lui D-zeu de pe acest forum.Magistral!
       Apropo de referirile la iad (ca si alter ego-ului tau ISveik) vezi ca exista un sector special in iad(mai ales in iadul ortodox,la care te califici cu brio) pt. cei ultra arogantzi care sufera de pacatul trufiei nemarginite.Dar si catolicii avertizeaza clar ca astfel de cazuri nu se califica pt Purgatoriu, e un pacat capital.
       PS: apropo de referiri bilbice”Mai usor trece o camila prin urechile acului decit sa ajunga un bogat in Imparatia lui D-zeu” dar evident fiecare interpreteaza dupa bunul plac citatul respectiv,mai ales ilustrii apologeti de „talia” lui Mister H sau Mister IS.(totuna).
       Si alta mai clara”Daca vrei sa fii Ucenicul meu, lasa-ti toata averea saracilor,lasa-ti sotia, copiii si Urmeaza-ma….etc”Mai, interesant ce fel de pilde se pot gasi in cartea aia…..Familia crestina solida….
       Da ma rog fiecare cu interpretarile lui/ei, mai ales pt. „maestrii” in sofisme de pe acest forum.

      • @Lamuritorul – am mai scris asta de câteva ori, dar o să o repet special pentru tine. Asta e, dacă trebuie, trebuie 😀

       Personajul meu favorit, din toată Biblia, e Noe. Apreciez învățăturile creștine, atunci când le văd manifestându-se, am fost botezat creștin ortodox, dar nu obișnuiesc să întorc și obrazul celălalt. Ți-am mai explicat și cu altă ocazie că Dumnezeul lui Noe era un Dumnezeu răzbunător și o să vină vremea să te convingi 😀

       Iadul și raiul sunt aici, în lumea reală, iar discursul tău anti-creștin e doar o tentativă jalnică de manipulare, nu păcălește pe nimeni.

      • @Harald e dreptul dvs. sa apreciati doar cartea lui Noe din toata Biblia, dar asta nu inseamna ca Noul Testament nu exista, sau ca un preot ortodox v-ar considera la fel de crestin ca el daca i-ati spune ca nu va intereseaza ce scrie in Noul Testament.

       > Era un marxist bătrân și pervers, dar nu a fost întotdeauna bătrân: în jurnalul lui apare și o tentativă de viol asupra unei adolescente.

       As zice ca un element care face evenimentele din carte mai verosimile. Adica el stia foarte bine ca exista oameni care duc o viata perfect normala nu din considerente morale, ci doar pentru ca asa le e mai la indemana, si sunt dispusi sa renunte la moralitate cu prima ocazie.

       https://woodfromeden.substack.com/i/97663909/killing-less

       Nu am citit cartile lui Chagnon despre Yanomamö, si nu sunt convins ca generalizarea din articol functioneaza, dar pare ca exista cel putin un trib izolat pentru care viata era mult mai apropiata de Lord of the Flies decat de Coral Island.

      • @Dan Berindei – moralitatea este intrinsecă individului. Moralitatea impusă de conducători nu este moralitate, este coerciție. Lord of the Flies este exact propaganda marxistă despre necesitatea ”tătucului Stalin” / ”tătucul popoarelor”. La pachet cu batjocura la adresa religiei.

       Ce relevanță are modul cum mă vede pe mine un preot ortodox?! Stabilești tu modul cum ar trebui să gândesc eu? Cine te-a investit cu un asemenea rol? Patologia indusă de marxism în toată Europa de Est, ea este cea care te-a investit cu un asemenea rol și nici măcar nu ești conștient de asta.

       William Golding ”știa foarte bine” altceva, știa foarte bine să-și justifice propria lipsă de caracter, propria lipsă de moralitate, prin justificări de tipul ”toți oamenii sunt așa”. Ăsta a fost rolul cărții Lord of the Flies, dpdv psihologic. William Golding avea nevoie să-și justifice propria disfucționalitate, la fel ca mulți dintre eco-marxiștii de azi.

       Însă majoritatea oamenilor nu sunt așa. Majoritatea oamenilor au conștiință și au noțiuni înnăscute despre bine și rău. Asta e ”scânteia dumnezeiască” despre care vorbește creștinismul. Oamenii obișnuiți le spun marxiștilor ”oameni fără Dumnezeu”, iar definiție mai bună decât asta nu există.

       La momentul de față, societățile europene sunt prizonierele marxiștilor bătrâni, de tipul Merkel, Scholz etc. Așa au prins din nou glas cei ca tine, așa s-a umplut din nou mass-media de marxism, la fel ca pe vremea lui Honecker și Ceaușescu.

     • @Dan Berindei – scopul unei educații corecte este formarea de oameni liberi, cu o identitate proprie clară, capabili să funcționeze independent la maturitate, capabili să-și asigure în mod independent cele necesare traiului și capabili să ajute și pe alții.

      Scopul ”educației” marxiste este să creeze indivizi disfuncționali, lipsiți de identitate, dependenți de stat și de un lider ”providențial”. Asta promovează Lord of the Flies. Religia este principalul adversar al patologiei sociale marxiste, de asta sunt marxiștii atât de înverșunați împotriva religiei și așa se explică scenele absurde din Lord of the Flies. Așa arată religia la triburile amazoniene, ca în Lord of the Flies?

      Una dintre metodele dragi ”educației” marxiste este urbanizarea forțată, practicată intens și pe vremea lui Ceaușescu, dar practicată și astăzi în România. Sunt excelente comentariile lui @Josef Svejk pe tema urbanizării forțate, ele descriu cum nu se poate mai bine situația reală efectele ei.

   • @Catalin Sibisan
    Excelenta poanta!
    :))
    Nimic nu doare sau este mai efectiv impotriva tiraniei decat rasul .
    Si cand e vorba de ras, romanii sunt campioni mondiali!

    • Tipa spune „Sunt vegetariană, nu consum alcool și fac duș doar cu apă rece.” Tipul îi răspunde: „E splendid când cineva poate vorbi atât de detașat despre propriile afecțiuni psihice.” 😀

     E un soi de parafrază la un vechi banc nemțesc.

 8. Pentru ca este un business, iar ca orice business serios, componenta marketing este foarte importanta.

  „Marketing refers to any actions a company takes to attract an audience to the company’s product or services through high-quality messaging. Marketing aims to deliver standalone value for prospects and consumers through content, with the long-term goal of demonstrating product value, strengthening brand loyalty, and ultimately increasing sales.”

  Politicienii sunt 100% marketing, nimic altceva, inventeaza sloganuri si subiecte, exact ca in definitia de mai sus „… to attract an audience to the company’s product or services through high-quality messaging … and ultimately increasing sales.”, adica voturi, via emisiuni, presa, etc. fara astia nu se poate.
  „Neil Postman, Distracţia care ne omoară – Preschimbarea discursului coerent, serios şi raţional într-unul searbăd şi absurd. Reducerea marjei de atenţie a oamenilor la mai nimic. Abandonarea clasificărilor intelectuale, a inferenţelor, a judecăţilor de valoare. Imposibilitatea dezvăluirii minciunilor din cauza confuziilor şi a generalizărilor abuzive. Pierderea uzului logicii şi a bunului simţ. Promovarea irelevanţei, impotenţei şi incoerenţei. Foarte multe opinii, dar nicio disponibilitate de a enunţa şi decela adevărul. Timp fracturat, atenţie fracturată. În loc de o lume organică, transformarea lumii într-un puzzle discontinuu. Restrângerea până la dispariţie a ideilor şi a conceptelor.”

  Cat timp tine, foarte bine, apoi reinventezi, roata, sau alti termeni, sloganuri etc.

  • „Foarte multe opinii, dar nicio disponibilitate de a enunţa şi decela adevărul. Timp fracturat, atenţie fracturată. În loc de o lume organică, transformarea lumii într-un puzzle discontinuu.”

   Reducerea ATENTIEI, in special la CONSECINTE NEGATIVE, si a capacitatii de a intelege (macar ca exista o problema/niste probleme/consecinte negative/responsabilitati neasumate) e sustinuta majoritar de psihologia umana aplicata (r)evolutiei tehnologice hard si soft pentru maximizarea timpului petrecut in retelele sociale ca fb/tw etc si, eventual, implicarea directa in discutii care duc/incartiruiesc „permanent” intr-una dintre partile rezultate in urma fracturilor.

   Large language models, Generative Pretrained Transformers. artificial general intelligence(in curand?), Persuasive Technology + Social Media.

   https://www.youtube.com/watch?v=Sb1M5nER3M8
   https://www.youtube.com/watch?v=C5mozrUgbkc

   Spre finalul documentarului „The Social Dilemma”, cativa (2-3) oameni, care au lucrat pentru implementarea strategiilor de maximizare a timpului petrecut in fb/twitter, spun clar/deschis ca nu le permit propriilor copii accesul la aceste retele si recunosc ca pana si ei sunt „captati/arestati” atunci cand le folosesc.

 9. Eu ma bucur ca in limba romana nu avem o traducere la fel de sugestiva a termenului de „tipping point”. Si, de asemenea, ca au inceput, in engleza, sa transforme „punctul” in „element”.

  In mod normal, eu sunt intotdeauna in favoarea gasirii unor metafore cat mai bune in comunicare, pentru claritatea textului si actului de comunicare in sine. O metafora sau sintagma pe care o intelegi intuitiv, fara a cauta definitii, e extrem de valoroasa si trebuie folosita cu prioritate. Aici, „punct de basculare” sau „de rasturnare” mi se pare o traducere foarte buna, fidela originalului, pentru ca e inteleasa intuitiv de oricine si exprima perfect mesajul dorit.

  … Pentru „tipping points” climatice as prefera ceva de genul „puncte de modulatie fenomenologica” ;) pentru a fi „clar” pentru toata lumea la ce ne referim…

  Limbajul e, intr-adevar, o arma periculoasa, iar abilitatea de a ne apara de aceasta este mult mai importanta, azi, decat am fi crezut vreodata.

  • Studenților mei le prezint un film documentar lung în care profesorul Jørgen Peder Steffensen explică în detaliu măsurătorile și rezultatele obținute prin măsurarea carotelor de gheață din Groenlanda de către echipa de glaciologiști danezi condusă de soția sa.

   Filmul a fost realizat de un coleg de-al meu din CUNY și conține o mulțime de elemente incorecte politic, motiv pentru care colegul meu a refuzat să-l facă public. Ceea ce este fascinant în filmul din Groenlanda este lipsa amprentei Eemian-ului (interglaciația anterioară Holocenului) într-una din locațiile carotate (Greenland Ice Sheet Project (GISP2)). Ipoteza profesorului Steffensen, susținută acum de măsurători satelitare, este că topirea ghețarilor din Groenlanda este puternic influențată de existența unor surse geotermale (plumes) generatoare de surplus energetic natural. Existența acestor surse naturale de căldură este studiată și în Peninsula din vestul Antarcticii, un candidat serios la o topire masivă de gheață și rupere de banchiză.

 10. Minunat articolul, superb argumentat si extrem de lamuritor!

  Separat de acesta as fi de parere ca schimbarea in „verde” are si o latura extrem de pozitiva si anume reducerea dependentei fata de tarile exportatoare de petrol, care in majoritatea lor covarsitoare nu sunt democratii si nici nu privesc cu ochi buni democratiile, ba chiar baga bete in roate.

  • Din păcate e exact pe dos.

   Mucegăiala duce la dependența și mai acută a lumii dezvoltate de regimurile tiranice.

   Pe lângă dependența de petrol și gaze (ce n-a scăzut aproape deloc!) acum apare și dependența de tot soiul de alte materii prime mult mai scumpe și mai rare în lumea civilizată. Un vehicul electric are în medie nevoie de între 6 și 8 ori mai multe elemente deficitare decât unul pe benzină sau motorină. Se estimează că „tranziția verde” ar necesita o creștere a mineritului de peste 20 de ori în următoarele 2-3 decade. Sărind peste faptul că nu există suficiente minereuri pentru acoperirea cererii ele sunt în zone și mai dubioase ca lumea arabă.

   Singura chestie care a redus masiv dependența lumii civilizate de barbari a fost facturare hidraulică. Ea a transformat SUA din cel mai mare importator de petrol în cel mai mare producători al lumii în câțiva ani. Fără ea Europa a fi trebuit să capituleze necondiționat în fața invaziei muscălești din Februarie 2022…

 11. Am citit 1984 in engleza la fiind adolescent
  Un xerox in coperti maro.
  Xerox-ul era dupa originalul de la biblioteca ambasadei (avea stampile pe multe pagini) ….. Frantei. :)
  Dictionarul de Newspeak are corespondente in toate sistemele totalitare: Germania nazista, URSS si evident Romania.
  Cartea era una dintre referintele cel mai relevante de literatura interzisa.
  In blocul tarilor socialiste asta se numea Samizdat.

  Una din ideile principale din Newspeak este folosirea de abrevieri de concepte neclare dar si nume de institutii si de a folosi abrevierile astea in limbajul politrucilor inclusiv pentru etichetarea adversarilor politici.
  Si urmata de marginalizarea, infometarea, ostracizarea si lichidarea lor fizica. A lor, a familiilor lor dar si a prietenilor lor.

  Cat despre NYT (Friedman si nu numai) Guardian, BBC, CNN? Oficine de propaganda mizerabila, cenzura institutionalizata si locul de adunare de spin-doctors . Dar si Sky News pentru campanii „climatice”.
  Nu intamplator A3 este sub sigla CNN.

  • În 1984 eram un proaspăt asistent universitar la Universitatea din Iași și am ascultat o emisiune la Europa Liberă, prezentată de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca și dedicată romanului 1984. O temă majoră a discuțiilor era cât de mult a anticipat Orwell ceea ce se întâmpla real atunci, în anul 1984. La urmă, cei doi comentatori au dat o adresă a unei fundații din Franța, care trimitea gratuit în Romania un exemplar din 1984.

   Am trimis o scrisoare în Franța, a ajuns (nu știu cum) la destinație, și după circa o lună, am primit o înștiințare de la poșta din Iași că am primit un colet din Franța. Dar poșta din Iași mi-a spus că, de fapt, coletul meu nu este la ei, ci la Oficiul 50 din Gara de Nord, București.

   Mirat, mi-am luat un bilet de tren, am ajuns în Gara de Nord și am întrebat în stânga și-n dreapta unde se găseste Oficiul PTTR 50. Cei mai mulți funcționari de acolo m-au privit ca pe un extraterestru. În cele din urmă, cineva m-a condus în fața unei uși oarecare, fără nicio tăbliță pe ușă, și mi-a soptit conspirativ: Aici este, Dumnezeu să vă ajute!

   Și mai mirat, am bătut la ușă, am auzit o voce stringând tare „Intră!”, și am pășit înăuntru. Acolo erau trei bărbați în civil, unul ținând în mână o carte subțire, pe a cărei copertă am zărit titlul 1984. Cu înștiințarea primită la Iași, m-am apropiat de persoana cu cartea mea în mână, și i-am dat înștiințarea. În același moment, alt bărbat a început să urle la mine, tutuindu-mă: Bă, ești tânăr, ai doi copii mici și umbli după prostiile auzite la Europa Liberă?! Drept cine te crezi?! Ieși afară imediat și bagă-ți mințile în cap ca să nu ți le băgăm noi!

   Nu mi-am băgat mințile în cap, cele două dosare de urmărire informativă „Geologul” și ”Corbul” sunt mărturie la CNSAS. Cât privește romanul 1984, am putut să-l citesc numai după șase ani, în 1990.

   • Ce noroc ati avut domnule profesor! Ai mei au fost chinuiti ani de-a randul. Cu mine si frate-miu fiind amenintati cu datul afara din liceu, cu taica-miu si mama fara sjujba etc. Erau chemati la interviu lunar, dar cred c-am mai spus asta.
    Si apropo de limbaj alterat, am avut un sef de sectie care confunda cuvantul „curatenie” cu „acuratete”. Spunea, mai muncitori, trebuie sa pastram acuratetea in sectie, sa maturam shpanul de pe jos.

   • Este probabil locul unde ni se trimiteau pachete din strainatate (la vreo 10-12 metri de ghiseul cu informatii pentru public in fata liniilor de tren) si unde eram jecmaniti de unii functionarii care lucrau mana in mana cu Secu.
    In cazul d-voastra era literatura samizdat.
    Pentru familia mea (atunci) era vorba de lapte praf pentru fetita noastra (nu se gasea chiar si cu spaga la orice farmacii). hainute pentru fetita si cafea care costa orice intre 1300-1500 lei. Cand nici nechezol nu se mai gasea.
    Alta moneda forte pe vremea aia era coniacul Carmel de la comunitate care era furat de smecherii de acolo.
    Pasca si faina de pasca se mai gasea rar.
    Cred ca stiu cine erau turnatorii din jurul meu (la liceu si la facultate) si al familiei si nu am avut curiozitatea (inca) sa imi confirm suspiciunile.

   • Cam in ’88 am trimis unui ziar occidental (cred ca era german, fiindca una din cartile alese de mine era germana) care oferea gratis doua carti de pe o lista o carte postala prin care solicitam o carte in engleza despre Gorbaciov (Gorbachev’s challenge, cred) si Fischer Weltalmanach. A durat ceva timp (de ordinul a cel putin doua luni) si surprinzator le-am primit (nu-mi aduc aminte sa fi mers la niciun oficiu postal la gara). Cea cu Gorbaciov era neatinsa dar Fischer Weltalmanach avea citeva pagini smulse si se vedea inca o urma de creion rosu unde ar fi trebuit sa fie un pasaj despre Ceausescu. Sint inca in apartamentul parintilor in care nu sta nimeni …

   • E foarte interesant.

    Fratele tatălui meu a fugit în Germania în prin 1977-1978. A fost o chestie foarte nașpa pentru regim. Era lector la Cluj specializat în fizică nucleară. Lucrase înainte cred că vreo 1-2 ani la centrul de fizică nucleară ani de la Dubna în URSS. A rămas în RFG cu ocazia unei delegații oficiale. Pe mătușa mea (soția lui) au dat-o imediat afară de la politehnică (preda germană și engleză și traducea literatură tehnică), și a fost evacuată din apartamentul pe care-l cumpăraseră ei în rate și nu era încă plătit integral. La data la care expira ordinul de evacuare efectiv au venit niște lucrători + miliția și i-au scos mobila în stradă. A primit ordin de transfer ca profesoară undeva la capătul țării, la țară, în județul Botoșani. Evident că nu s-a dus.

    A stal la noi împreună cu verișoarele mele timp de aproape 2 ani, până ce au reușit să plece și ele în Germania. Unchiul meu s-a agitat puternic cu mesaje și petiții la EL, DW, BBC, etc. A fost destul de complicat cu 8 suflete (noi 3 băieți + părinții, ele mătușa și cele două verișoare) în 4 camere și o singură baie dar ne-am descurcat până la urmă foarte bine.

    Unchiul meu s-a aranjat relativ repede. Bunica mea (mama lor) era vieneză și el a fost considerat etnic german refugiat, chiar dacă vorbește acasă româna și are un nume complet românesc. Asumarea etniei germane a ajutat probabil și la întregirea familiei. A ajuns să lucreze la mai puțin de un an de la fugă la politehnica din Frankfurt (ce era înființară atunci de câțiva ani). Imediat ce s-a întremat cu banii a început să trimită pachete lunare pe numele lui tata, pentru ca soția sa nu fie bruscată de tovarăși. Suna cel puțin săptămânal, dacă nu de mai multe ori pe săptămână. Evident că, convorbirile erau ascultate. Pachetele au venit ca ceasul și după ce mătușa și verișoarele au ajuns în Germania până pe la începutul anilor 90 când tata i-a spus „stop”. Erau blugi, electronice, țigări, conserve, dulciuri, prezervative, anticoncepționale, cosmetice, medicamente pentru bunici și prieteni + reviste de toate felurile.

    Foarte interesant că organele nu au confiscat niciodată nimic. S-a întâmplat de mai mult ori să merg la „la vamă” în spatele poștei (de acolo le luam) cu tata să-l ajut să le aducă. Erau desigur desfăcute și studiate cu mare atenție. Tovarășilor le curgeau ochii după conținut și încercau aproape de fiecare dată, în cele mai variate moduri, să obțină sau chiar să cumpere câte ceva la prețul pieței negre. Tata avea o plăcere deosebită să facă o figură bonomă, să-i lase să se miluiască și după aia evident că nu le dădea și nici nu le vindea niciodată nimic. Însă în mod interesant n-au nici confiscat niciodată nimic. Au parcurs de-a lungul timpului toată gama de la agresivitate verbală și amenințări la lingușeală. Nu au confiscat nici măcar diversele publicații din care unele erau după regulile epocii „subversive”. Știm sigur că n-au luat nimic chiar dacă scotoceau prin toate. Unchiul meu e foarte tipicar. În fiecare pachet era un opis pe care-l verifica apoi la telefon cu tata.

    Am astfel în țară toată colecția Science & Vie (era revista mea preferată pe atunci) și Flug Revue din acei ani. Flug Revue de exemplu a avut un supliment foarte detaliat prin 1985 sau 1986 ce prezenta ordinea de bătaie a aviațiilor militare a Pactului de la Varșovia, inclusiv România lui Pingelică. Ăsta era pe atunci mare secret de stat la noi. Când am ajuns în armată la aviație în 1988-1989 am constatat, numărând efectiv avioanele de pe aerodromurile militare Buzău și Boboc că cifrele era corecte (cel puțin vis a vis de alea două) la fel cu evaluarea stării lor operative. La fel pentru aerodromul militar de la Luna (Turda) unde zburasem pentru calificarea C de argint cu planorul în vara lui 1986. Știau că regimentul avea sub 20 de avioane operaționale (17 am numărat în 1986) în loc de minimum 32 (cât era norma unui regiment comunist), cu toate că avea infrastructura pentru toate și încercau să simuleze că le au pe toate. De exemplu știau că cele 4 MIG-21 de la Bobocu pe care ai noștrii se chinuiau de ani de zile să le mute aproape noapte de noapte (ca să pară operaționale văzute din satelit) erau practic bune de topit. Le-am văzut de sus când am făcut saltul cu parașuta de la Boboc. Am aterizat intențional cât mai aproape de ele. De la 500-600 de metri de sus păreau noi nouțe și străluceau argintii în soare. Trebuia să fi foarte aproape ca să vezi că-s ruine. Nu-mi dau seama cum de s-au prins că-s terminate. Ai noștii chiar continuau să ardă betonul în spatele lor ca să pară că au pornit motoarele, la doi ani după ce într-o revistă germană apăruseră că-s neoperaționale. Oricum nici acel supliment nu l-au confiscat.

    O altă chestie șocantă pe care n-au confiscat-o era un număr din Science & Vie unde apărea o fotografie panoramică mare (pliată în mijlocul revistei), de noapte făcută în 1985 din naveta spațială de astronautul francez #2 Patrick Baudry („spationaut” îi ziceau franțujii ). În poză se vedea întreaga Europă iluminată feeric. Doar România lui Pingelică era toată-n în beznă ca o gaură neagră. Aproape că puteai să trasezi contururile frontierelor pe poză. 😂

    • Situația mea era complet diferită de a tatălui dumneavoastră.

     În octombrie 1983 am trimis o scrisoare redactorului-șef al Scânteii în care l-am întrebat niște chestii foarte incorecte politic (puteți citi scrisoarea mea în articolul Moartea unui general).

     După două luni, în decembrie 1983, Securitatea a deschis pe numele meu Dosarul de Urmărire Informativă (DUI) nr. 4039 privind obiectivul „GEOLOGUL”.

     În toamna anului 1984 a avut loc evenimentul descris mai sus. Având deja un DUI activ, reacția securiștilor de la Oficiul 50 Gara de Nord pare justificat.

     Pentru că nu mi-am „băgat mințile în cap” după întâlnirea cu ei, pe 23 martie 1987 Ministerul de Interne, Inspectoratul Județean Iași, Securitate Serviciul I, mi-a deschis un nou dosar DUI, nr. 004039, asupra obiectivului „CORBU”.

     În februarie 1989, m-am prezentat la concursul de admitere la doctorat (după o „secetă” de 10 ani!) și am avut doi concurenți „teribili”: fiul unui general din Miliția Capitalei și Adrian Vlad, fiul generalului Iulian Vlad, șeful Departamentului Securității Statului. Eu fiind fiul unui simplu tâmplar din Bârlad, n-am avut nicio șansă în ocuparea unuia din cele două locuri la doctorat în geofizică. Am fost acceptat din oficiu în februarie 1990. Adrian Vlad a fost exmatriculat („s-a retras”) și am auzit că ar fi un agent imobiliar prin București. Celălalt candidat s-a pensionat.

     • Domnule profesor,

      M-am lungit un pic prea mult cu postarea mea și s-a pierdut mesajul. 😀

      Ceea ce m-a uimit întotdeauna la regimul Cizmarului a fost inconsistența și aparenta incompetență a represiunii. Ambii părinți au avut dosare de urmărire. Al tatei era ditai Biblia cu stenograme ale tuturor convorbirilor sale cel puțin săptămânale cu fratele său cale de peste zece ani. Tata a pierdut poziția de director tehnic al institutului de proiectări în construcții și a rămas simplu arhitect până la împușcarea Cizmarului. Dar nici azi nu știe dacă asta a fost din cauză că era frate de fugar sau pentru că refuzase să intre în PCR. Cele două evenimente fuseseră oarecum suprapuse: șeful său îl sfătuise deja de mai multe ori să depună cerere de intrare în partid.

      Eu personal n-am simțit represiunea. În mod stupefiant am plecat la o tabără de pioneri în Berlinul comunist în 1980 (cu toate că tehnic vorbind n-am fost niciodată făcut pionier 😀) după ce cineclubul nostru luase un premiu național. În mod sigur organele ne studiaseră dosarele. Au venit două tovarășe de la securitate (presupun) în civil să ne „instruiască” adică să ne amenințe pe noi puștii de 10 ani să nu cumva să trădăm la dujmani secretele patriei 😂. Ni s-a spus preventiv că oricum „organele abilitate” veghează vigilente oriunde am fi. „Colectivul clasei a IV-a A” a trebuit să voteze în ultima zi de școală ca eu să pot pleca în tabără „peste hotare” în RDG. 😁 Niște chestii absolut ireale.

      După cum spuneam nouă nu ne-au confiscat niciodată nimic din cele primite din afară. Unui prieten de al tatei din Bistrița, mare fotograf, I-au confiscat însă un aparat foto Hasselblad primit din Suedia. Ăla săracul era literalmente să-și bage gheara în gât. Era visul lui. Era ceva foarte soficsiticat pentru vremurile alea și foarte scump, dar era totuși doar un aparat foto. Justificarea era ceva treabă confuză legată de securitatea națională. Fără drept de apel desigur cu toate că a trimis plângeri și memorii în toate zările până în 1990. Aparatul nu l-a mai văzut niciodată. La fel dumneavoastră v-au confiscat o biată de carte.

      Ideea e că „standardele” variau enorm de la o localitate la alta. Un alt caz interesant de la noi: Prin 1987 sau 1988 niște colegi de al aeroclub construiseră pe barba lor un motodeltaplan. Aparate de bord erau imposibil de procurat. De exemplu la noi cu o singură excepție, toate planoarele de școală (cu două locuri) avea aparate de bord doar pe postul din față. Instructorul avea bordul gol cu găuri acolo unde ar fi trebuit să fie aparatele de bord. Și dacă chiar voia să vadă ceva se uita peste umărul elevului de pe postul din față. 😀

      Obținuseră, nu știu cum, un motor de IJ Planeta de vreo 20CP Unul din băieții ce făcuseră motodeltaplanul avea ceva rude în Germania de vest și a obținut de acolo un aparat de bord electronic & digital pentru aviația ușoară. Avea altimetru, prize Pitot pentru vitezometru, variometru, giroclinometru mai performant ca ăla de pe planoarele noastre venite din fabrică etc. Era probabil singurul de acest gen din România.

      Ăla nu i l-au confiscat la vamă. Nu se știe cum, conducerea aviației sportive a aflat de existenta aparatului. Au început presiunile de la București „să-l împrumute” la centru. Șeful lotului național de planorism, venit în cantonament pentru două săptămâni, „a dus muncă de lămurire”. A explicat trist că ditai aviației civile române nu i s-au aprobat nicicum cele 450 de mărci vest germane (cam $225 🤣) „fonduri valutare” pentru achiziția sa din Germania. În final a venit un telex furios de la însuși comandantul aviației civile (stăpân absolut peste Tarom, aviația sportivă și cea utilitară) temutul general Puiu prin care acesta cerea trimiterea urgentă, fără alte amânări și discuții a aparatului la București.

      Băieții au refuzat să-l dea și nu l-au dat. Culmea că nu s-a întâmplat nimic. Absolut NIMIC. Comandantul aeroclubului se temea că va fi forțat să-i dea afară din aeroblub. Că vor năvăli organele să afle de unde procuraseră barele de dural, cum prelucraseră „inima” din oțel ce susținea întreaga structură, de unde aveau carenajul din fibră de sticlă, etc. Pe atunci nimic din toate astea nu se puteau procura legal. Erau toate subtilizate sau obținute prin „fușerai” din fabrica la care lucrau. Fabrică ce producea în cel mai curat stil comunist elemente de caroserie din plastic pentru Dacia Lăstun, rucsaci cu cadru de aluminiu, pompe de locomotivă, prelungitoare electrice și napolitane. 😀 Făcuseră o matriță pentru carenajul din fibră de sticlă foarte sofisticată pentru vremurile alea. Nu știu cum se numește în română – pe atunci nu pricepeam și nici nu apreciam ce chestie deosebită făcuseră. În engleză îi zice LRTM (light resin transfer molding – pe atunci o tehnologie revoluționară) iar ceva de mărimea și forma aia aia costă în zilele noastre în America vreo + $25000 și ceva mai mult în Europa. Lor le-a ieșit făra calculatoare, fără CFD cu „injection molding simulation” din vreo 5-6 încercări 😀, dar le-a ieșit. Culmea că nici nu le-a confiscat nimeni motodeltaplanul ce nu avea niciun fel de certificare și niciun fel de înmatriculare.

      Asta era ideea (iar m-am lungit prea mult!): Întreaga represiune era era fenomenal de lipsită de consistență. Varia de la de la sminteala stalinistă la o nepăsare totală, după criterii numai de ei știute.

      • Din păcate, manuscrisul original s-a pierdut definitiv după mutarea din Vaslui la Iași.

       Demersurile mele repetate pe lângă CNSAS au rămas fără efect până astăzi. Mi-a fost prezentat doar primul dosar, întocmit pe când eram elev de liceu în Bârlad, după ce am trimis o scrisoare lui Max Bănuș la Europa Liberă. Dosarele de la București (pe când eram student) și de la Vaslui nu mi-au fost comunicate deocamdată. Am mai cerut oficial și deconspirarea informatorilor din dosarele de la Iași, dar tot fără răspuns după 14 ani de așteptare.

     • Este evident acum ca noi, scepticii suntem urmasii „elementelor dusmanoase” ale comunistilor.
      Buncul a stat la Barlad impreuna cu bunica si avusese o pravalie-bacanie acolo.
      Copil fiind, mergeam in blocul de langa gradina zoologica unde au fost mutati.
      Una dintre poantele cele mai tari la care am ras cu totii cu lacrimi foarte mult timp a fost la o vizita la gradina zoolgica cand mama vazand un porumbel alb a spus „uite papagalul pacii!” :))

      • @Constantin Crânganu
       Bunicul avea un baiat foarte serios, tapiter de meserie din Barlad. L-a adus de doua ori la Bucuresti sa ne reconditioneze mobila.

       Daca va referiti la blocul mai inalt (cred ca 6 sau 8 etaje) de peste drum, nu alea de 4 etaje adiacente parcului si baiatul ala a facut o facultate tehnica la Iasi, atunci probabil ca este vorba de un var al bunicului impreuna cu baiatul lui pe care i-am vazut doar de cateva ori.

       Mama mea a ajutat-o pe mama bolnava de cancer a baiatului in Bucuresti la doctorii din Bucuresti.
       O femeie demna de tot respectul.

     • @JS
      puteau fi represivi cei dotati cu uniforma, arma, pulan, statie si escorta cu AKM, iar de regula nu era nevoie de mult „efort” sa fie obtinut un minim de informatii necesare inchiderii unui caz

     • Nu va citisem articolul mentionat. Sunteti un om cu „stamina” ce sa mai spun.
      Eu n-am fost nici pionier nici UTC-ist. Dosarele parintilor mei nu decizia mea.
      Acum o faza hazoasa cu taica-miu fiind pionier mandru.
      Se duce la scaldat in Barzava imediat ce iese de la scoala. Si ca un pionier mandru ce era, impatureste cravata de pionier si o pune peste uniforma.
      Cat s-a balacit el acolo, au trecut niste capre si s-au pisat pe cravata si haine. N-a mai iesit mirosul de pisat de capra din cravata aia nicicum.
      Probabil asa a devenit anticomunist inversunat.

     • In primavara lui ’88 am auzit ca s-ar putea trece granita dinspre URSS inspre Finlanda fara viza. Eram stagiar la I Av Bacau si am incercat o calatorie in URSS care avea pe lista si Murmansk si Leningrad. Asa cum fusesem informat am reusit sa iau o viza individuala fiindca avind buletin de Bucuresti cererea mea a fost prelucrata de politia bucuresteana si nu de cea din Bacau. In Leningrad i-am lasat o nota ghidului Benea, scriind ca am intilnit o rusoaica si ca o sa reintilnesc grupul la Moscova (sarind peste Novgorod). Voiam sa cumpar un bilet de avion si vinzatoarea m-a sfatuit sa iau un tren ca e mult mai ieftin (ceva de oridul a 25 ruble fara de 200 dolari). Cei de la ambasada finlandeza ma asigurasera ca nu am nevoie de viza si si vinzatoarea a sunat la aeroport la un prieten care i-a zis ca nu am nevoie. In tren am lasat pasaportul la conductor si la Viborg un capitan m-a informat ca nu pot intra in Finlanda din cauza vizei. „Care viza, ca nu am nevoie?” i-am raspuns. „Nu viza finlandeza, cea de iesire din lagarul socialist!” M-am intors in Romania si intr-o zi mergind la prinz sa trag un pui de somn in una din extrem de putinele zile petrecute in fabrica ma intilnesc cu Mosnegelu (nume adevarat!), securistul intreprinderii. „Am auzit ca ai fost la Moscova. Nu treci pe la mine sa dai o declaratie?” „Nu s-a intimplat nimic, nu e nimic de declarat. Acum ma grabesc.” Si nici ca am mai auzit de el.
      Povestirea e relatata un pic mai pe larg in: https://www.blackswanpublishing.ro/o-via-a-dubla-intre-est-i-vest-de-corneliu-cazacu.html
      PS Scurt timp dupa aceea Benea a intrat in puscarie pentru „detinere ilegala de valuta”:)

      • Ehei, ați subestimat vigilența tovarășilor! 😀Dacă puteați trece fără viză din URSS în Finlanda, nu v-ar fi lăsat în URSS de la bun început.

       Exact așa cum s-a întâmplat în 1989. În primăvara acelui an ungurii au demontat gardul electric de la frontiera cu Austria și au renunțat să mai ceară vize de ieșire la plecarea dinspre Ungaria spre Austria. Instantaneu frontiera româno-maghiară a fost închisă pentru cetățenii români. Nici măcar cei ce aveau rude-n Ungaria nu mai aveau voie să meargă acolo sub niciun motiv. Oameni care erau în tren la Curtici la controlul pașapoartelor în ziua închiderii au fost coborâți din tren și li s-au reținut pașapoartele pe loc.

       În rest, într-adevăr sistemul de represiune era extrem de inconsistent.

       De exemplu prin 1987-1988 un vecin pensionar a început să-l înjure pe Pingelică coadă la laptele ce tocmai se terminase înaintea lui pe la 6-7 dimineața. L-au chemat la miliție cu o notificare trimisă în poștă la vreo săptămână după incident și i-au dat câțiva ani pentru „huliganism” și „tulburarea liniștii publice”. Omul a reapărut abia în Ianuarie 1990. A zis că nu l-au bătut, nu l-au bruscat, Anchetatorul i se adresa mereu cu „stimate domnule” sau „domnule profesor”, ceea ce pe dumnealui, un om de modă veche, foarte manierat, sigur că l-a mișcat. La procesul cu ușile închise s-au purtat așa de respectuos cu el, de credea că scapă. Zicea că judecătorul chiar i-a spus după pronunțarea sentinței, să nu-și facă probleme că-n câteva săptămâni vine ceva grațiere și o să-i dea sigur drumul drumul. Și el săracu’ chiar credea. L-au băgat vreo două săptămâni în spitalul închisorii unde omul aștepta cu încredere grațierea și ticluia o scrisoare de mulțumire judecătorului. Însă după aia l-au băgat la zdup pe el fost profesor și bibliotecar într-o celulă supraaglomerată cu tot soiul de șuți și șmenari.

       Un contraexemplu: În primăvara lui 1989 eram în armată. Colonelul Spânu ce era responsabil cu pregătirea TR ținea un curs de tactică. Nu mai rețin dacă în sala de pliaj eram tot batalionul TR sau doar o companie. În orice caz eram mulți. A început prin a-l înjura de generalul Milea pe care-l considera un cretin fără pereche și nus e sfia să dea exemple. Milea fusese înainte de asta șeful Gărzilor Patriotice, prescurtate GP, deci îi ziceau „Gepidul” 😂. Apoi după ce a terminat cu Milea a luat-o la rând pe Leana (c)academiciana „anal…fabetizata” (pe care o considera protectoare „Gepidului”) și în final pe când chiar se enervase cu totul s-a apucat să-l înjure scabros, dar scabros bine de tot așa cum fac APV-iștii, pe Cizmar. La final nici nu mai înțelegeam cu ce-l înjură. La nervi vorbea cu un accent moldovenesc atât de puternic, că era aproape de neînțeles.

       Nu s-a întâmplat nimic. Și nici nu a fost deloc un eveniment singular. Colonelul Spânu i-a înjurat în aceeași ordine (întâi pe Milea, apoi pe Leana și în final pe Pingelică) și cu alte ocazii dar cu audiențe mai restrânse.

       În mod sigur tovarășii știau de astea. În plutonul nostru erau 2 (posibuil 3) turnători. Cred că la fel era și-n celelalte. Nu văd de ce al nostru ar fi avut mai mulți sau mai puțini ca alții. Deci aveau turnătorii multiple pe tema asta. În dosarul meu de securitate pe care l-am văzut în 2009 apărea un ciochism despre incidentul din sala de pliaj. Eram notat eu (plus mulți ații) ce ne-am „manifestat zgomotos aprobarea față de injuriile duse de tovarășul locotenent-colonel Spânu la adresa Tovarășului Nicolae Ceaușescu, a Tovarășei Elena Ceaușescu și a conducerii superioare a armatei” Exact așa spunea. Îmi amintesc cuvânt cu cuvânt formularea. Din nou, în mod inexplicabil, nu s-a întâmplat absolut nimic. Colonelul Spânu a rămas la comanda cursului TR și din vara lui 1989 (după ce terminasem noi armata) a fost chiar avansat în funcție. A ieșit la pensie undeva în anii 90.

      • @Josef Svejk
       Am facut si eu armata atunci si culmea am avut sef de baterie (artilerie) un capitan pe nume Spânu. Room de origine.
       Ar fi culmea sa fie aceeasi persoana. Asta era in Bacau. Cred ca ati facut armata la aviatie. Daca-i acelasi personaj suna ca-n bancul ala de la radio Erevan:
       Ascultator – este adevarat ca tovarasul Evgeni a primit in dar o bicicleta Ciaika?
       Radio Erevan – da este adevarat doar ca nu i-a fost facuta dar ci i-a fost furata. Si nu era o bicileta ci un Jiguli

      • @ Robert

       Cred că e o coincidență de nume.

       Colonelul Spânu era printre cei mai vechi ofițeri ai trupelor de parașutiști. Avea în birou o poză împreună cu generalul Baștan (fondatorul trupelor de parașutiști comuniste) înainte de îmbarcarea în avion, de când era locotenent prin anii 60. Poza avea semnătura generalului. Era în ramă și era foarte mândru de ea. O arăta tuturor de fiecare dată când avea ocazia.

       Altfel era blond-roșcat și avea un accent moldovenesc ce devenea ininteligibil la nervi. I se spunea din cauza asta (și fără răutate) „Colonielul”.

       Trebuie să fie vorba de persoane diferite cu același nume de familie.

      • @Josef Svejk
       Da asa-i, trebuie sa fie acelasi nume a doua persoane diferite.
       Capitanul asta era botezat „cateaua” ca si tunul antitanc de 86 de mm care era foarte zgomotos, iar reculul il facea sa semene cu un caine care-si lasa labele din fata jos si se sprijina pe falcele (picioarele din spate)
       Acum ca sa veteti ce prostan era. Ducea bateria incolonata la pranz in cantina unitatii intr-o sambata. A ordonat mars fortat. Toti am inceput sa tropaim pe caldaram in cadenta.
       Stiti ce a facut? A injurat de mama bateria. Rasete de te cruceai.
       Sigur nu e aceeasi persoana.

  • Era o lupta pe carti la vremea aia de necrezut. Cu greu a gasit taica-miu „Aceasta Stranie Materie”, culmea publicata in editura politica. Scrisa de Alfred Kastler, un neurolog. A ajuns la editia a tria imbunatatita si completata. O am ca cadou.
   I-ar face bine lui Narci s-o citeasca.

   • @Robert
    Editura Politica (Humanitas acum) era condusa Valter Roman.
    Unul dintre putinii de care Ceausescu se temea cu adevarat.
    Era vremea cand intelectualitatea din Romania era fascinata si de Toffler cu Socul Viitorului.
    Si cu prea inteligentul si prea cinicul si si prea optimistul (tineti minte cu 20 de ani pana Romania o sa fie o democratie?) Brucan care a fost unealta lui Gorbaciov care a coagulat preluarea din mers a lovilutiei.
    Apropo, mai tineti minte articolul lui „Fara isme” din ianuarie ’90? Cu coalitia USL avem … exact asta.

    • „Apropo, mai tineti minte articolul lui „Fara isme” din ianuarie ’90? Cu coalitia USL avem … exact asta.”
     Nu dom Durak, nu stiu nimic. Va rog spuneti.
     Salom

      • @ Durak
       Presupun ca sunteti cu ochii la incoronarea lui Charles, poate ultima din England.
       Am citit ce am putut din ce mi-ati trimis.
       Sincer nu stiu cum Brukman a supravietuit comunismului lui Ceausescu si nici Iliescu. Banuiesc ca legaturile lor cu Moscova au prevalat peste napasta Ceausescu.
       Va rog spuneti-mi de tatal dvs.

      • @Robert
       Brucan era un cameleon dar intelesese ca sistemul socialist trebuie sa se schimbe.
       Dar evident, nu era posibil. Doar pentru ca aveau minti stralucite dar comert socialist si control KGB/Secu nu exista nici o sansa.
       Si nici nu aveau bani, ci doar petrol, gaz, materii prime si aur in URSS.
       Acelasi lucru si acum. Schimbarile initiate de Yeltsin au fost stopate.
       Spre deosebire de China lui Deng unde au inceput cu economia, educatie in occident si fara cedarea puterii partidului comunist, in URSS Gorby a inceput cu paca-paca (perstroika si glasnosti) si a pierdut startul cu cel putin 5 ani dpdv economic cred.

       KGB-ul a vrut partea leului. Putin a executat strategia asta.
       Rusia a ramas un stat al cleptocratiei.

       Ceausescu era un smecher care a stiut sa ii foloseasca pe cei mai experimentati care erau de pe vremeal lui Dej
       In timp a ajuns diabetic si la mana lunga si gura lui Leanta.
       Mai exista o corelatie. Valurile de emigranti evrei si germani vanduti la bucata inca de pe vremea Anei Pauker.
       Emigratia mai semnificativa a evreilor incepuse inainte de WWII.
       Am rude si cunostiinte care au emigrat la varsta de 15 ani, doar cu un titlu de calatorie (Lesse-Passé) one-way.

      • @ Durak
       Sa stiti ca nu va las acum ca stiu ca aveti asa o carca de istorie dupa dvs. si probabil un tata Rabi. Ganditi la ce puteti face public pe blogul acesta. Multzam domnului Cranganu!
       Respectele mele. Pe curand si Shalom

    • @Durak
     Alta intrebare, cred ca devin o povara….
     Il cititi pe Petre Iancu? A scris si vorbit la Europa Libera si dupa aia la DW

      • Ma intreb cum de nu-l cunoasteti. Un om foarte afabil cultivat. Stand cu dumnealui la vorbe, dupa ce am trimis niste versuri din Pastorel Teodoreanu, mi-a spus asa ca din nori ca bunicul lui a fost prieten de copilarie cu pastoreii in Iasi. Dupa asta, l-am intrebat daca bunicul lui a supravietuit pogromului. Intrebarea a fost…i-mi muscam limba.
       Bunicul dumnealui a trait si chiar a apucat sa-l vada pe nenorocit impuscat. Happy End

   • Domn’ @Robert, lasati ca e suficient pentru aceasta paltforma sa aiba un specialist in fizica atomica – in persoana dumneavoastra, nu e nevoie de inca o persoana.
    Spre deosebire de dumneavoastra, eu cred cu tarie in importanta specializarii atat a oamenilor cat si a industriilor.
    Am scris si cu alte ocazii, credeti ca daca fiecare om era si vanator si culegator si agricultor si vraci si fabrica haine si fabrica arme, am mai fi ajuns aici la stadiul acesta de evolutie?
    Dumneavoastra va tratati singur acasa cand aveti o problema de sanatate?
    Apoi, daca nu exista globalizarea, credeti ca tara in care locuiti dumneavoastra putea sa fie auto-suficienta, sa nu importe si sa nu exporte nimic si sa fie eficienta si pe toate ramurile? Credeti ca ajungeam la nivelul acesta de bunastare daca aveam doar „dietatietori” (expresie preluata din seria de comedie robotii cu Mo si Foca).

    • @narci
     „Domn’ @Robert, lasati ca e suficient pentru aceasta paltforma sa aiba un specialist in fizica atomica – in persoana dumneavoastra, nu e nevoie de inca o persoana.
     Spre deosebire de dumneavoastra, eu cred cu tarie in importanta specializarii atat a oamenilor cat si a industriilor.”

     Sunteti un fost/prezent lucrator la resurse umane (HR)?
     Ca deja ati facut organigrama platformei si cati specialisti trebuie.

 12. Un nou semnal de alarmă în legătură cu politizarea și ideologizarea științei

  Anul trecut, am publicat două articole emblematice despre criza prin care trece știința în societățile occidentale:

  „Știința și politica sunt inseparabile” – esența unui amestec toxic și Este libertatea academică în pericol? Despre dezechilibrul ideologic și deriva către „monocultura” de stânga în universități

  Ceea ce semnalam anult recut, s-a reluat anul acesta.

  Articolul In Defense of Merit in Science, semnat de 29 autori, majoritatea oameni de știință, dintre care doi sunt laureați ai Premiului Nobel, a fost respins sistematic de reviste americane cu ștaif, incluzând The Proceedings of the National Academy of Sciences, pentru că cuvântul merit nu trebuie asociat cu cuvântul știință chiar din titlu. Mai sunt și alte bazaconii semnalate care trezec fiori reci pentru cei care am ajuns aici din „raiul” comunist.

  Traduc mai jos concluziile articolului celor 29 autori:

  Impregnarea științei cu ideologie dăunează demersului științific și duce la o pierdere de încredere din partea publicului. Dacă vom continua să subminăm meritul, universitățile noastre vor deveni instituții de mediocritate, mai degrabă decât locuri de creativitate și realizări, ceea ce va duce la pierderea avantajul competitiv în domeniul tehnologiei. Prin urmare, trebuie să ne restabilim angajamentul față de practicile bazate pe umilința epistemică și pe tradiția meritocratică, liberală.

  Trebuie să fim vigilenți față de diluarea evaluărilor noastre de merit de către prejudecăți, ideologie și nepotism. Mai mult, ca o comunitate, ar trebui să continuăm să investim în mentorat și educație pentru a-i ajuta pe oameni să-și dezvolte întregul potențial. Adoptând liniile directoare pe care le-am sugerat nu înseamnă că ignorăm contribuțiile rasismului și sexismului din trecut la inegalitățile pe care le observăm astăzi. Înseamnă să abordăm aceste probleme într-un mod fundamental pozitiv – nu prin introducerea unor indicatori de diversitate în deciziile de finanțare sau de angajare, nici prin slăbirea standardelor de admitere în universități și de avansare profesională, ci investind în dezvoltarea timpurie, de exemplu, prin consolidarea activităților de informare în domeniul educațional și a programelor pentru a crește accesul la o educație de calitate susținută și la expunerea timpurie la STEMM.

  Oamenii de știință trebuie să înceapă să ia atitudine pentru integritatea domeniilor lor, în ciuda riscului de intimidare și de atacuri verbale; donatorii și finanțatorii ar trebui să își condiționeze sprijinul de urmărirea științifică nepartizană și rațională. Știința ca o căutare liberă a cunoașterii nealterată de ortodoxii ideologice sporește la maximum binele public.

  Spre mirarea mea, The New York Times a luat poziție împotriva cenzurării inițiale a articolului și a politizării științei, în general:

  A Paper That Says Science Should Be Impartial Was Rejected by Major Journals. You Can’t Make This Up.

  • statul asigura finantare in problemele fundamentale si creaza locuri administrative in coducerea aparatului stiintific; dar statul este condus de politruci; deci, stiinta cade sub cizma politrucilor si a intereselor acestora; nimic de facut; poate marirea sectorului privat in stiinta… si functi de coordonare stiintifica intre stat/privat, independente de politic sau ONG-uri. SF

   • O profesoară universitară care s-a dat descendentă a unor triburi pentru a obține locuri de muncă prestigioase, dată în vileag. Hoover a susținut mult timp că descinde din popoarele Mohawk și Mi’kmaq din estul Canadei și din Statele Unite – făcând referire la această moștenire chiar și în relatările din presă și în timp ce își pregătea teza de doctorat pentru Universitatea Brown. Cu toate acestea, ea a recunoscut că ”a primit burse academice, oportunități și beneficii materiale pe care poate că nu le-aș fi primit dacă nu aș fi fost percepută ca un cercetător nativ”. Asta se intampla cand cotele de gen culoare etc iau locul competentei.

  • Apropo NYT – De obicei schimbarea ideologica de macaz, chiar si partiala este din cauza scaderii credibilitatii si a ratingului si drept consecinta a veniturilor din publicitate.

 13. Amestecul politicii în știință a produs dezastre, mai mici sau mai mari, de regulă proporționale cu dimensiunile țării. Să ne amintim de campania lui Mao de exterminare a vrăbiilor în China (rezultat – insectele, lipsite de prădători, au distrus în mare parte recoltele, au murit literalmente de foame milioane, poate chiar zeci de milioane de chinezi) sau de teoriile lui Lîsenko în URSS (individul pretindea că poate adapta cereale și chiar citrice la climatul arctic, oponenții săi au sfârșit în Gulag sau mai rău). Dar cum cei care uită istoria sunt condamnați să o repete, mai recent a apărut Marea Țeapă Planetară, cu încălzirea globală. Perdanți – lumea civilizată, care în numele „decarbonizării” a pus piedici de tot felul producătorilor industriali – și nu numai. Rezultat – producția s-a mutat în China (ironie a destinului), s-au pierdut zeci de milioane de locuri de muncă, iar politicienii și-au frecat mâinile că pot oferi drept momeală electorală mărfuri la preț redus – adibași, ceasuri Cetezin și nenumărate alte chinezării. La fel cu extracția de petrol și gaze, la fel cu energia nucleară, înlocuită cu fotovoltaice utile doar în Sahara, cu 1% zile înnorate pe an, sau cu morile de vânt ale lui Don Quijote. Câștigători: țarul de la Kremlin, împăratul de la Beijing, comuniștii venezueleni (de altfel, ca orice buni marxiști, incapabili să exploateze situația) și o pleiadă de tirani mari și mici, de la emirii cu cearșafuri pe cap până la autoproclamatul zeu suprem al Guineei Ecuatoriale.

 14. Nici macar predictiile meteorologice pentru o vreme foarte calduroasa nu s-au adeverit.
  Au fost cu 3-4 grade Celsius mai putin decat la incoronarile din prima jumatate a secolului XX.
  A fost o vreme londoneza tipica pentru perioada asta cu averse de ploaie uneori foarte puternice si indelungate.

  Am stat acasa sa vad incoronarea.
  A meritat pentru mine si pentru cei care inteleg macar un pic istorie si ritual din vremuri biblice (de pe vremea regelui Solomon) , traditie, cultura, muzica (inclusiv muzica bizantina cantata in greaca, gospels, o melodie noua a lui Andrew Lloyd Weber pe baza Psalmului 98 (ca asa este scris in ebraica atunci cand este un cantec nou), dar si de Patrick Doyle https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Doyle si evident apogeul ceremoniei cu Zadok the Priest a lui Haendel ) continuitate si stabilitate, monarhie constitutionala (nu republicanism de sorginte francezo-bolshevica aducator de dezastre economice si sociale), toleranta proportionala a politiei fata de protestatari.

 15. S-ar putea ca unii din comentatori sa se fi intrebat de ce am spus in diferite ocazii despre Zadok the Priest a lui Haendel inclusiv ca apogeul ceremoniei de incoronare.
  Dedicatia mea pentru platforma Contributors!
  Sper sa placa nu numai amatorilor de fotbal si sa dea de gandit.

  Sa incep cu „fapta” recunoscuta de compozitorul Tony Britten … care isi recunoaste …. plagiatul dupa,Haendel care saracul era mort si nici vreo ruda daca o mai fi vreuna in viata nu ar mai putea reclama drepturi de autor!:))
  :
  https://www.youtube.com/watch?v=SlAhE_GoHhE
  In 1992 a scris imnul UEFA.
  https://www.youtube.com/watch?v=9LqFvdfMMik

  Haendel era de origine germana si era religios la fel ca si Bach.
  https://en.wikipedia.org/wiki/George_Frideric_Handel

  G-d a sublimat in noul rege – fotbalul! :))

  Si acum contextul romanesc.
  Iosif Sava, unul dintre monumentele culturii romanesti a avut curajul ca la emisiunea lui sa difuzeze Zadok the Priest, evident fara a traduce titlul sau a da contextul religios.
  Noroc ca culturnicii comunisti nu ascultau emisiunea lui!
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Sava

  Asta a fost cu adevarat rezistenta prin muzica si cultura in Romania!

  • Sunteti muzician ori e doar un hobby. Mi-l aduc aminte pe dl Sava. Avea o voce baritonala si un fel de-a vorbi mai incetuc asa. Nu stiam ca-i din Iasi ori dintr-o familie atat de bogata spiritual. Va multumesc pentru informatie.

   • @Robert
    Am avut cariera de muzician de la varsta de 4 ani pana la varsta de 14 ani.
    Am fost coleg si prieten bun pana intr-a VIII-a cu fiul dirijorului Madrigalului si cu unul din fii fratilor Grigoriu.
    Am aparut si la TV cantand la un Steinway alb cu corul liceului.
    Si la Opera in Bucuresti, cu … Cantare Romaniei.
    Si acum mai cant „Braul” cand mai pun mana pe un pian. :))
    La liceu Oana Pellea era nelipsita cand cantam jazz si compoziti personale.

     • @Robert
      Multumesc dar sa nu exageram. Am avut mai mult noroc decat creier. :))
      Am amici si fosti colegi care s-au ocupat cu muzica, inclusiv cu cantatul in pub-uri sau cu prietenii.
      Si fosti colegi care au studiat ceva si au ajuns sa se ocupe cu altceva, mai interesant sau mai cautat pe piata.

      • OK ma calmez. Taica-miu spune ca sunt „ezaltat”
       Oricum sunteti un om, nu banal ci dimpotriva.
       No bs at all. Sper sa pastram legatura.

 16. Un nouă lucrare despre consensul climatic începe așa:

  Scepticismul cu privire la schimbarea climei și la originile sale umane reprezintă un obstacol major în calea adoptării politicilor de atenuare a schimbării climei.

  După care, vine „urechiala” pretins științifică:

  De ce neîncrederea în schimbarea antropogenică a climei este comună, în ciuda consensului științific larg care susține contrariul? O explicație larg răspândită implică un raționament motivat politic: În loc să ajute la descoperirea adevărului, oamenii își folosesc capacitățile de raționament pentru a-și proteja identitățile partizane și pentru a respinge convingerile care amenință aceste identități. În ciuda popularității acestei explicații, dovezile care o susțin (i) nu țin cont de faptul că partizanatul este confundat cu convingerile anterioare despre lume și (ii) este în întregime corelațional în ceea ce privește efectul raționamentului.

  [În această lucrare] abordăm aceste neajunsuri prin (i) măsurarea convingerilor anterioare și (ii) manipularea experimentală a gradului de raționament al participanților folosind sarcina cognitivă și presiunea timpului pe când evaluăm argumente pro sau contra încălzirii globale antropogene. Rezultatele nu oferă niciun sprijin pentru contul de raționament al sistemului motivat politic față de alte conturi: Angajarea în mai mult raționament i-a determinat pe oameni să aibă o mai mare coerență între judecăți și convingerile lor anterioare despre schimbarea climei – un proces care poate fi în concordanță cu raționamentul bayesian rațional (nepărtinitor) – și nu a exacerbat impactul partizanatului odată ce convingerile anterioare sunt luate în considerare.

  Pentru cei care vor să înțeleagă noile „raționamente despre schimbarea climei” și despre ce este vorba, textul integral al lucrării poate fi citit aici:

  Reasoning about climate change
  PNAS Nexus, Volume 2, Issue 5, May 2023, pgad100, https://doi.org/10.1093/pnasnexus/pgad100

 17. Tot respectul pentru calitatea informatiilor dar, in final, nu inteleg alternativa. Poate ca incalzirea globala nu exista, sau nu asa cum ne este exagerat prezentata dar eu unul, in Bucuresti, nu am mai folosit lopetile de facut partie de vreo 2 – 3 ani; cand merg pret de o statie de tramvai pe jos (de, corporatist fiind, incerc sa fac si eu ceva miscare) sau cand ies cu fetita intr-u parculet de langa un bulevard, negresit, dupa ceva timp, simt o usturime in gat de la fumul de esapament. Consider ca trebuie facut ceva. Ca tehnologia inca nu-i acolo, ca-i inca poluanta, ca poate nu-i potrivita, sunt de acord, dar mai stiu ca se imbunatateste in continuu si ca se fac eforturi!

  In fine, mi-ar placea sa citesc un articol (sau o serie de articole) de-al domnului profesor unde sa explice pe intelesul tuturor ce probleme probleme pe teme climatice, combustibili fosili etc. vede dumnealui, eventual cu sublimierea exagerarilor curente, sa analizeze putin ce solutii se propun si ce solutii alternative ar propune. Mi s-ar parea mult mai instructiv un astfel de mesaj!

  • Având probabil mari lacune de educație primară nu înțelegeți subiectul discuției.

   „Ecologiștii” nu se luptă deloc împotriva poluării. Ei se luptă cu încălzirea globală. Sunt două chestii absolut diferite. În mințile lor, încălzirea globală e cauzată de emisiile de dioxid de carbon și metan. Dioxidul de carbon nu vă cauzează usturime în gât nici dacă-l trageți de la furtun.😀 Consumați dioxid de carbon de zeci sau sute de ori mai concentrat ca cel atmosferic atunci când beți o bere sau apă minerală. Și sunt sigur că nu vă doare-n gât de la așa ceva.

   Presupunem că petrolul e o resursă finită. Soluția e găsirea unei surse de energie cât mai ieftină și mai curată care să înlocuiască la un moment dat petrolul. Asta însă nu o vom găsi risipind toate resursele fabricând ceva mult mai poluant ca petrolul și care oricum nu ne rezolvă problema energetică a civilizației noastre.

   Soluția rapidă pentru rezolvarea poluării din marile orașe e ruralizarea. Marile orașe europene sau asiatice sunt îngrozitor de poluate din cauză că toată lumea stă buluc în ele într-o aglomerație cumplită. În viermuială. Soluția e mutarea în afara lor. În suburbii. Atunci nu vă va mai durea în gât. Însă asta necesită energie ieftină și infrastructură rutieră și mai ales libertate.

   Exact astea sunt cele două elemente împotriva cărora luptă pe viață și pe moarte iecologimea & progresinea. Ei se zvârcolesc pentru o urbanizare și mai agresivă. Pentru o înghesuială și mai mare deci inevitabil pentru mai multă poluare. Motivul e foarte simplu: Oamenii înghesuiți în staule ca vitele sunt ușor de controlat și stăpânit. Vita din staul e ca un animal speriat ce va ușor potolită. Omul care trăiește în afara blocului, a mușuroiului e liber și mult mai puțin înclinat să asculte ordinele. Înghesuiala le garantează puterea politică perpetuă. Iar dacă pentru asta trebuie să vă doară în gât și să vă creșteți fetița între betoane ca pe un animal la zoo, atâta pagubă. În ochii lor sunteți orcium unn nimic. O furnică din mușuroi. Mai ales că papagalii sunt fericiți cu propria condiție de animale înghesuite în staule. Greșesc cumva? 😂

   • „Greșesc cumva?” Pai da domnule Josef Svejk, gresiti pentru ca nu vedeti imaginea de ansamblu. Inclusiv evolutia ne spune clar ca doar comunitatile de mai multi oameni au prosperat si au evoluat. De ce? Pai daca esti o comunitate de 100 de oameni, cativa trebuie sa fie medici, cativa vanatori, cativa croitori, cativa bucatari, cativa profesori etc etc. Dar daca luam exemplul cu medicii, daca toata comunitatea ta este de 100 de oameni, sa zicem ca ai 5 medici, poti sa ai in aia 5 un specialist pe stomatologie, unul pe cardio, unul pe ginecologie, unul pe neurologie etc etc ? Nu poti! Si atunci ai 5 medici care stiu cam din toate domeniile cate ceva dar nu exceleaza intr-un anumit domeniu si prin urmare nu poti sa primesti cel mai bun tratament posibil.
    Desigur, orasele din prezent nu se compun din 100 de oameni ci din mii de oameni DAR exista o diferenta extrem de mare intre un oras de 10.000 oameni si unul de 1.000.000 de oameni. In orasul de 10.000 probabil ca ai 2-3 scoli, maxim un spital, maxim 2 birouri notariale, etc. Daca vrei sa-ti schimbi locul de munca, nu ai multe optiuni, eventual sa iti iei copiii, catelul si purcelul si sa-i muti pe toti in alt oras (alta scoala). Intr-un oras cu 1 milion de oameni ai zeci de scoli, zeci de spitale, zeci de birouri notariale si sute de optiuni pentru locul de munca.
    Intr-un oras de 10.000 oameni e posibil sa nici nu ai vreo farmacie deschisa non stop.
    In concluzie, un oras mare iti ofera optiuni atat pe partea de servicii (ca sunt ele medicale, sali de sport, scoli etc) cat si pe partea de cariera/locuri de munca.

    Referitor la poluare, o solutie mult mai simpla si mai viabila ar fi taxe foarte mari pentru masini personale in orase. Trecut pe trolee, tramvaie, metrouri care sa circule cu o frecventa suficient de mare pentru a satisface nevoile oamenilor. Apoi am mai zis pe aici, usturimea aceea in gat, nu ar fi o problema daca nu ar avea efecte ireversibile asupra sanatatii umane. Si daca arderea benzinei si motorinei s-ar produce undeva in afara oraselor, deja ar fi un castig major pentru sanatatea oamenilor din orase.

    • Neatza Narci, esti fresh? Hai taxeaza-te pe tine si eventual pe vecini, ori oricare e in arealul tau de influenta.
     Aici intr-un orasel de 10 000 de oameni. Cu autostrada, cu spital regional si pista de aterizare a elicopterelor de urgenta, vantul bate majoritar din nord. Ioc poluare.
     Adevarat, in unele zile de vara daca mergi spre Toronto, cerul e galbui de la smog.
     Mai sunt nesimtitii cu motoare vechi gen Harley Davidson, putini dar tot sar in nas cu putoarea.
     Ce vreau sa spun, „Vara la Tara”, Toparceanu
     https://www.poezie.ro/index.php/poetry/88400/Vara_la_%C5%A3ar%C4%83

    • @narci – ”o solutie mult mai simpla si mai viabila ar fi taxe foarte mari pentru masini personale in orase”

     Mult succes cu taxele, la modul cel mai sincer. Partea care îți scapă ție e alta: oamenii cu care discuți nu mai au de mult nicio treabă cu mocirla dâmbovițeană, nu-i afectează cu absolut nimic taxele tale. Poți să interzici traficul auto cu totul sau poți să procedezi ca pe vremea lui Enver Hodja în Albania, unde oamenii nu aveau voie să dețină autoturisme personale. Ți se pare că Albania a ajuns așa departe cu metodele astea?

     • @Harald
      „Ți se pare că Albania a ajuns așa departe cu metodele astea?”
      Aveti dreptate, dar:
      Nu trebuie subestimati albanezii (in regiunea Bucuresti sunt cateva zeci de mii, oameni de isprava si cu legaturi incontestabile de limba romana) si nici influenta lor culturala internationala de sorginte Enver Hodja.
      1.. Inainte de pandemie am lucrat mai putin de jumatate de an la 30 metri de Trafalgar Square. Si era vara si foarte cald si aglomerat si fara aer conditionat pe linia Picadilly.
      Si atunci de nevoie dar si de placere treceam peste podul dinspre Charing Cross spre gara Waterloo sa iau trenul sa ajung acasa.
      In pasajul de sub liniile de tren era un centru de arhitectura pentru studenti.
      Afara erau expuse panouri mari cu proiectele studentilor.
      Am ramas cu gura cascata cand am vazut un panou al unui student cu nume chinezesc care avea case moderne in stilul de cazemate-buncare a-la Enver Hoja pe o schita de „White Cliffs of Dover” !.
      2. Cand am emigrat in UK mergeam la un restaurant italienesc (influenta italiana din Albania persista) unde se manca foarte bine. Restaurantul era al unui kossovar.
      Si acum mergem la alt restaurant italienesc tot excelent al unui alt kossovar
      3. Am descoperit de curand ca „scrumiera” este din albanezul „skrum”!
      Si nu se foloseste ca in Basarabia cuvantul „urna”, ca e pentru scrum=ash(tray). :))

      Semnat,
      Durak
      Fost licean si student sortator la munca patriotica la depozitul de cartofi Ion Heliade Radulescu :))

    • @Narci
     Ati uitat de pictorii de picturi rupestre.
     Si de magazionerii de carne de mamut.
     Si fochistii.
     Si de samani, ca si partea religioasa conteaza.
     Speram mai mult de la d-voastra. :))

     • Domn’ @Durak, nu am uitat de ei, dar pur si simplu nu stiam ca au existat astfel de profesii pentru ca vedeti dumneavoastra, eu nu le stiu pe toate. Uneori ma tot intreb si nu inteleg de ce s-a mai creat google si ChatGpt pentru ca avem chiar aici la noi pe forum (pfff era sa spun „la noi in tara”) o mana de oameni care cunosc raspunsurile si solutiile la toate intrebarile si problemele. Pacat ca sunt atat de egoisti si nu vor sa imparta si cu restul omenirii, doar cu cei de pe aceasta platforma.
      Am speranta ca totusi acesti oameni vor da intr-o zi socoteala pentru egoismul lor si pentru faptul ca nu au vrut sa impartaseasca toate cunostiintele lor cu restul lumii.

      • „Pacat ca sunt atat de egoisti si nu vor sa imparta si cu restul omenirii, doar cu cei de pe aceasta platforma.
       Am speranta ca totusi acesti oameni vor da intr-o zi socoteala pentru egoismul lor si pentru faptul ca nu au vrut sa impartaseasca toate cunostiintele lor cu restul lumii.”

       Sa imparta si sa impartaseasca, egoism; imi este clar ca ati/sunteti profund influentat de tov general KGB Voronin care a remarcat: „Isus a fost primul comunist” :))
       Ati pregatit o schita de rechizitoriu?

    • Domnu’ narci

     Gândiți-vă cum ar putea cineva să-i explice unui om dintr-un trib pierdut în jungla din Amazonia lumea modernă? Dacă i se va spune de o lume în care nu există triburi și în care oamenii nu trăiesc în junglă va avea desigur o nenumărate obiecții: Cum e posibil să trăiască omul în afara tribului? Cine-l păzește noaptea să nu fie gâtuit de tribul rival sau înfulecat de un jaguar? Unde va pescui, de unde va culege fructe și va vâna ca să se hrănească dacă e scos din junglă? La nivelul său de înțelegere a lumii toate astea erau întemeiate și destul de greu de combătut. N-am invatat eu chestia asta. Am citat aproximativ observațiile unui antropolog și academician francez, Claude Levi-Strauss, autor al mai multor cărții excelente din care „Antropologia structurală” și „Suntem cu toții canibali” au fost traduse și-n română încă din vremea iepocii și merită citite. El chiar le-a experimentat în Brazilia și nu a fost capabil să-i facă pe oamenii ăia să înțeleagă mai nimic. Erau atât de înapoiați încât orice explicație era inutilă.

     Sper că dumneavoastră nu sunteți la un nivel chiar așa de jos și chiar dacă nu am nici pe departe elocința lui Strauss voi încerca totuși să vă explic. Dumneavoastră vedeți în lumea modernă o societate ce de fapt a devenit demodată undeva pe la 1950. Desigur că nu trăiți în epoca de piatră dar trăiți totuși în trecut.

     Omul a trecut de la existența rurală la una în aglomerări urbane undeva între mileniile III și IV î.d.C.odată ce producția agricolă din luncile Eufratului și Nilului a generat suficient surplus pentru ca o parte din oameni să poată să trăiască din comerț și diverse alte servicii. Nu era neapărat convenabil și nici nu era cel mai sănătos mod de viață, dar mijloacele primitive de transport au forțat apariția marilor aglomerări urbane. Negustorul și toți cei legașți de afacere erau forțați să locuiască în apropierea pieței ca să nu-l termine concurența. Ele au tot crescut până pe la 1950, când producția industrială americană supra dezvoltată în timpul războiului a reușit să producă automobile tot mai multe și tot mai accesibile. Asta împreună cu costul scăzut al energiei a favorizat schimbarea modului de viață și expansiunea suburbiilor + crearea unui sistem de autostrăzi și șoșele rapide.

     Oamenii au încercat pe toate căile să scape de marile orașe. Azi s-a ajuns ca aproximativ 80% din populația țării SUA să trăiască în zone suburbane sau rurale chiar dacă agricultura ocupă mai puțin de 8% din populația țării.

     Practic în marile aglomerări urbane trăiesc mai alea oamenii foarte săraci. Acolo sunt complexele de locuințe sociale și acolo se dezvoltă ghettourile. Chiar și marile afaceri s-au mutat (și continuă să se mute) în afara marilor orașe. Oamenii nu prea mai agreează clădirile din beton și sticlă ce rămân tot mai pustii. Lucrez mult mai relaxat într-o clădire joasă, pe malul lacului, unde măcăne rațele, unde am o terasă în afara biroului și unde adese ședințele se țin vara adesea în aer liber. Ce părere aveți? Eu am lucrat în „cazemate” din astea de beton. Vă pot spune că diferența e enormă. e la urma urmei o chestie de productivitate.

     De acasă până la serviciu am 18 mile – cam 30 de km. Din garajul meu până în parcarea de la birou fac pe autostradă între 20 și 25 de minute în funcție de trafic. În România făceam cei 3 km până la lucru în mult mai mult timp prin trafic, zgomot praf și înghesuială.

     Suburbia în care locuiesc are 11000 de suflete și are o suprafață de 64 sqm asta înseamnă (dacă am socotit corect) 165 kmp. Clujul cu o populație de aproape 300000 de suflete are o suprafață de 180 kmp. Evident că la noi calitatea vieții e infinit mai ridicată ca-n Cluj unde am trăit o vreme și știu exact câte parale face. Cam tot pe la a 3-a, a 4-a casă e o piscină. Avem peste 30 de mile (48 de km) de piste de biciclete și alergat prin pădurile din jur. Dar nu ca-n Cluj, luând din carosabil, ci alei complet separate în afara drumurilor publice pe care nu și-e frică să-ți lași copiii. E mereu aer curat și liniște. Nu există niciun fel de criminalitate. Cea mai apropiată farmacie e la 3 minute de mers cu mașina. Are drive through. E un Wallgreens deschis de la 8 AM la 8PM 7 zile pe săptămână și un CVS cu program probabil similar – la aia însă nu cred c-am fost niciodată.

     Cea mai apropiată farmacie non stop e un CVS pe la 10-15 minute de mers cu mașina într-un târgușor vecin. Cel mai apropiat centru de Urgent Care e deschis de la 8AM la 10 PM e la sub 5 minute de mine cu mașina. Cel mai apropiat spital cu centru de de urgențe non-stop + elicopter, ambulanțe, etc. e la 8 mile de mine (12 km) ce se fac în sub 10 minute. Și aici ambulanțele chiar ajung în sub 15 minute. Mai sunt altele la 12 mile (20 km), respectiv 15 mile (24 km) în alte direcții. Și de la alea se ajunge în sub 15 minute. Am probabil cam 50-60 de restaurante, baruri, etc. în sub 15 minute de mers cu mașina și cel puțin 20 de magazine universale deschise de regulă de pe la 6AM la 10-11PM + 2 minimum Walmart-uri în dirtecșții diferite ce sunt deschise nonstop tot la maximum 15 minute de mers cu mașina.

     Toate asta funcționează în condițiile unei energii ieftine și a unei infrastructuri dezvoltate. Casele se realizează standard cu garaje pentru 3-4 mașini.

     Omul nu trăiește de bună voie în aglomerări urbane ci de nevoie. Vedem asta inclusiv în România. Oamenii ce ies din foame fac tot posibilul să-și cumpere case și să se mute în zone suburbane ca Băneasa, Otopeni, Pipera, Voluntari pe lângă București. Florești, Baciu, Gilău, Someșeni, etc. pe lângă Cluj sau Giroc, Giarmata, Ghiroda, Covaci lângă Timișoara. Astea sunt zonele cele mai scumpe și cu dezvoltarea cea mai puternică.

     Marile aglomerări urbane au rămas azi în locuri faine ca Mumbai, Karachi, Șanghai, Beijing, Cairo, Sao Paolo, etc. Locuri unde mizeria, viermuiala și disperarea depășesc orice imaginație. Ăsta e idealul dumneavoastră?! Să trăiți într-un soi de Karachi? 😂

     https://pakistaniat.com/images/east-west.jpg

     Pentru dumneavoastră „civilizație” înseamnă blocul comunist igrasios și sordid ce așteaptă cu resemnare următorul cutremur. Ăla-n care-l auziți pe vecinul de la 3 cum se screme pe budă de parcă-l înjunghie și pe ăla de la 5 cum își regulează femeia. Autobuzul sau metroul în care adulmecați cu nesaț miasmele tuturor „orășenilor” ce văd apa doar când îi mai prinde câte o ploaie pe neașteptate. Nu-i așa? Mi-a scăpat ceva? 🤣 Ce ar fi să faceți totuși un efort de imaginație și să încercați să visați măcar anume ce înseamnă existență civilizată?

     • Propune de ex. parizienilor sa se mute masiv la tara; ce crezi, „geniule” de serviciu care semneaza cu nickname-ul „impunator”de JS vor accepta parizienii in totalitate sa-si paraseasca orasul si sa-l lase asa un muzeu parasit in „open air”?!
      Sau londonezii?! Si aha sa ramina doar noul rege cu familia si toti din stafful regal la Buckingham.Adica teoria ca teorie dar „praftica” ne omoara.(mai ce ingramadire de genii mai ales la articolele domnului Cringanu) Adica mai simplu: incearca sa convingi chinezii adunati masiv in orase ca se bucure de confortul vietii de la oras( cu toate minusurile ei) sa le paraseasca fiindca in mari aglomerari precum Shangai nu ai cum sa construiesti suburbii capabile sa gazduiasca mase imense de oameni astfel incit sa fie convenabile pt. toti si MAI ALES fara sa defrisezi suprafetze imense(e simplu,nu?mai multi copaci mai multa fotosinteza si deci oxigenul necesar) plus sa ajungi sa afectezi chiar suprafetele agricole;incearca si in India,domnule.
      Cit despre aluziile rautacioase la blocurile comuniste=sofisme si retorica ieftina scoase din context.Daca tot esti omniscient, da o fuga pina la Paris in zonele de suburbii (cele decente)-tocmai am fost de curind- ca sa-ti faci o idee despre ce inseamna o mare aglomerare urbana care dupa unii statiscieni ar depasi 11 milioane de locuitori,Ile le France,cea mai mare aglomerare urbana din Europa continentala,mai mare decit cea din zona Londrei (Europa insulara de fapt) si depasita doar de cea din zona Moscovei.
      Si mai ales sa-i convingi pe parizienii get beget,f mindrii de orasul lor sa se mute masiv in alte si alte suburbii (si asa sint destule)tot mai departe de capitala.Masura care de fapt ar fi din punctul lor de vedere f neomarxist neo-ecologica.Si in Paris sa ramina numai guvernul, parlamentul si presedintia + paznicii unui mare muzeu parasit in aer liber.Ei, asta da perspectiva!!!
      Dar ma rog, e f usor sa stralucesti aici pe contributors si sa dai altora lectii.

      • Ha, ha, ha… Gura păcătosului adevăr grăiește!

       Păi parizienii chiar o fac, iar cei ce pot fug din Paris fug. 65% din populația celor 4 departamente ce formează Ilfovul Franței trăiesc în afara Parisului în case individuale. E un proces care a început în „Les Trente Glorieuses” (cele 3 decade de maximă prosperitate de după 1945 când țara fost dominată de De Gaulle). Și a fost inițiată chiar de liderul necontestat al țării, generalul-semizeu De Gaulle, care trăia în cea mai mare parte a timpului în casa sa de la țară venind la Paris cu scârbă cât de puțin putea. Uneori doar odată pe săptămână.

       Și asta în pofida faptului că taxele anuale pe proprietate în Franța sunt oneroase (3%) iar vânzarea proprietăților e supusă unii TVA de 20%.

       Același lucru și-n China. Numai că acolo sărăcia endemică și taxele pe proprietate amețitoare (de peste 10%) reduc masiv numărul celor ce-și permit o casă în afara mizeriei și poluării cumplite din marile orașe chineze. Și acolo e același reflex de a scăpa din staulul de vite. Dovadă că oamenii sunt peste tot cam la fel. Chinezii ajung să-și dea până la 75% din venituri pe ratele și taxele la case individuale. Orice, numai să scape din mușuroi.

       Doar dumneavoastră, vajnicii pensionari comuniști așteptați cutremurul ăl mare ascunși ca șobolanii în cuțumiile sordide și igraiose scornite de Cizmar. Vă petreceți zilele „la periscop” pândind să vedeți cine mai intră și mai iese din bloc ca să aveți ce comenta între două breiching niuz lătrate la România TV. 😂 Și vă imaginați că asta-i „civilizație”. Nu-i așa că v-am ginit? 😀

      • @Lamuritorul
       Foarte relevante pentru discutie Parisul si Shangai-ul toarsu’ Lamuritorul de la sectia de urbanism si infrastructura civila.
       1. Nu mai aveti rabdare sa asteptati putin sa vedem daca parizienii din suburbii nu dau foc si fac noi baricade in Paris asa cum sunt obisnuiti de cateva secole? (Nota: Polenta franceza da in clocot la temperaturi mult mai joase. ;) )
       Urmat de ciomagiri ale jandarmilor in subordinea directa a presedintelui fanfaron Macron?
       3. Aveti vreo idee macar vaga despre zonele urbane abandonate si preluate de grupuri de nomazi si trasnsformate chiar si renovate cu grafitti anti-guvernamentale din Hamburg, Copenhaga si estul Londrei?
       2. Aveti vreo idee de candidatii stangisti la primaria Parisului cu d’alde Hidalgo in frunte?
       3. Infrastructura de autostrazi si cai ferate de mare viteza din China trebuie replicata si in Romania? Sunteti un pro-basist sau un admirator nedestainuit inca al lui Ponta care a vrut sa aduca chinezii?
       4. Asa, ca agitator pe domeniul asta, recomandati modele ceausiste de stergere a diferentelor dintre sat si oras gen blocurile din comuna Otopeni?
       5. Apropo „depasita doar de cea din zona Moscovei”, visati la o datcha sau credeti ca ati pierdut startul la cursa pentru cumparare de imobile si terenuri?
       6. „guvernul, parlamentul si presedintia + paznicii unui mare muzeu parasit in aer liber”.
       Stiti care este capitala Australiei sau sunteti doctor de la vreo facultate d’alde „Spiru Haret? :))
       7. „Si aha sa ramina doar noul rege cu familia si toti din stafful regal la Buckingham”.
       Cine v-a spus ca Buckingham este resedinta principala a monarhilor??? De Windsor ati auzit? Asa, macar in contextul „Windsor Framework” cu discutiile cu eUSSR?
       Sau nici macar barfele cu printul Harry si Meghan Merkel si nu le-ati urmarit?
       Banuiesc ca va luati informatiile de la A3.

      • Haideți să nu facem confuzie între țăranul ajuns care-l ia pe tac-su’ rămas în comuna natală cu „Bă țătrane! și omul civilizat. 😀

     • Domnu’ @Josef Svejk, eu inteleg ca dumneavoastra aveti in jur de 60 ani si azi-maine iesiti la pensie. Sa fiu la varsta dumneavoastra si eu probabil ca m-as muta undeva unde e mai liniste cu conditia sa am spitale la indemana ca deh, dupa o varsta mai scartie lucrurile si trebuie verificari de „intretinere” mai dese.
      Daca un oras (comuna mai bine spus) are 11.000 locuitori presupunand prin absurd ca populatia este distribuita uniform pe criteriu de varsta si luand in considerare doar intervalul 1-70 ani, avem 157 oameni cu varsta de 1 an, 157 oameni cu varsta de 2 ani etc. Daca ai o comuna cu aceste caracteristici, cam cate licee ai avea intr-o astfel de comunca? Maxim 1! Cate gradinite? Iar cu facutul navetei lasati-o mai moale ca nu e chiar atat de simplu sa iti duci si copiii la gradinita/scoala/liceu apoi sa-i si scoti dupa masa si sa mai ai si un job full time (probabil tot in orasul mare de langa comuna).
      Cand esti la pensie inteleg perfect, lucrurile sunt diferite. Nu ai nevoie de joburi, nu ai nevoie de gradinite/licee/facultati etc. Dar totusi, daca speranta de viata este de 85 ani si la pensie iesi la 65, ponderea pensionarilor intr-o societate cu dezvoltare uniforma este de vreo 20-30%. Stiu ca in prezent populatia Europei este imbatranita si poate ca procentul pensionarilor se apropie mai degraba de 30-35%, dar asta nu justifica distributia „cu forta” a oamenilor la tara.
      Dumneavoastra chiar credeti ca pe toata planeta asta exista o oculta si o conspiratie prin care majoritatea oamenilor sunt „fortati” sa locuiasca in orase mari/aglomerate? Oare nu de buna voie se muta oamenii in orasele mari/aglomerate? Oare nu se muta pentru tot ceea ce am scris mai sus (joburi,servicii, optiuni intr-un cuvant)?
      Si daca acestia impreuna formeaza o majoritate, intr-o democratie nu vi se pare normal ca majoritatea sa decida cum e mai bine? Punctual, majoritatea sa decida ca le-ar fi mai bine sa nu inghita noxe de la masini (nu ma refer deloc la CO2).

      • Ceea ce propune dl. Svejk e un comunism dar pe dos fata de ce a fost la noi: ruralizare in loc de urbanizare. Prin Cambodgia a incercat si Pol Pot ceva asemanator iar consecintele se cunosc.

       In România nici nu mai este nevoie de asa ceva, oricum populația rurală e parca cea mai mare din UE. Numai că locurile de muncă plătite bine tot in marile orase sunt iar sediile firmelor se încăpățînează sa ramana acolo. Ca si restul activităților. Ca au fost mentionate unele zone de periferie, nu cred ca autorul comentariului are idee ce trafic e acolo cand oamenii merg si se întorc de la serviciu. Ca tot la oraș lucrează.
       In zona din SUA unde locuiește dumnealui poate o fi asa cum spune, dar am dubii ca chiar si acolo e peste tot la fel. In plus, comparatia însăși e deplasată.

       Pe tema bloc vs casa se poate polemiza la nesfârșit, fiecare are avantaje si dezavantaje. Varsta, stilul de viata, își spun toate cuvantul. Multi aleg să stea la oraș din comoditate, ca nu ai de facut atatea prin curte sau pe la casa.

       Apartamentele in zonele bune din marile orașe sunt cu mult peste pretul caselor de la tara sau oriunde or fi ele, nu se pune automat problemă ca acei oameni care locuiesc la apartament n-ar avea bani. Vinzi un apartament in Cluj sau Bucuresti si iti iei o gospodărie frumoasa la tara. WC-ul în fundul curții e opțional. Si nimic nu garantează că în cativa ani acele zone periferice nu vor deveni la rândul lor la fel de populate ca orașele. Acolo se construiește mereu, nu stiu ce liniște poti avea cand auzi mereu utilaje in jurul tau.
       Iar simplul fapt că stai la o casa nu te face in mod necesar un om mai bogat sau mai liber, de multe ori e exact invers.

      • Domnu’ narci

       Trăind captiv în cușca dumneavoastră de iepuri între tot soiul de lusări din ăștia înăcriți de oftică aveți o viziune foarte distorsionată asupra lumii. civilizate.

       M-am uitat de curiozitate la componența demografică conform recensământului din 2020 a suburbiei în care locuiesc: au rezultat următoarele cifre interesante:

       Populația totală a crescut de fapt la 13000 de suflete cu vârsta mediană de 36 de ani. Tabla de la intrarea în târg e depășită de evenimente. Distribuția pe vârste e și ea interesantă:

       – 0-9 ani sunt 18% din populație deci 2340
       – 10-19 ani sunt 17% din populație deci 2210
       – 20-29 de ani sun 6% din populație deci 468
       – 30-39 de ani sunt 16% din populație deci 2080
       – 40-49 de ani sunt 12% din populație deci 1560
       – 50-59 de ani sunt 15% din populație, deci 1950
       – 60-69 de ani sunt 8% din populație, deci 1040
       – 70-79 de ani sunt 5% din populație deci 650
       – +80 de ani sunt 2% din populație deci 260

       Zecimalele sunt rotunjite

       Sigur că pentru dumneavoastră ca „progresistt” e greu de socotit numărul copiilor. Ei sunt pentru progresime așa un soi de extratereștrii știut fiind faptul că progresiștii nu fac copii pentru că fie nu pot, fie pentur că sunt prea absorbiți de salvarea planetei. Nu-i așa? 😂

       M-am întrebat de ce sunt atât de puțini în grupa de vârstă între 20 și 29 de ani. Explicația e simplă: În acea grupă de vârstă sunt foarte mulți studenți sau înrolați în armată. Studenții în general locuiesc in campusuri deci apar acolo și nu acasă. Nu toată lumea are privilegiul să meargă la cursurile dela Spirache Haret cu metroul cum făceați dumneavoastră în tinerețe. 😀

       Bătrânii la rândul lor lipsesc pentru că marea majoritate fug după ce ies la pensie în state fără taxe pe venit ca Florida sau Nevada.

       5-6 târgușoare din astea își unesc forțele și formează un „Independent school district” plătit exclusiv din taxe locale ce nu primește niciun cent de la stat. Deci nu depinde de stat pentru programa școlară, angajări exmatriculări, etc. Districtul asigură educație pentru cei aproape 15 mii de copii între 5 și 19 ani. Sunt 5 școli elementare (clasele 1-6), 4 junior high school (clasele 7-9) și 4 senior high school (clasele 10-12).

       Școlile elementare și licele pentru juniori sunt astfel localizate ca autobuzele de școală să nu facă mai mult de 30 de minute de la nicio adresă din district până la ele. Sigur că sunt copii ce fac școala de acasă sau care urmează cursuri la școli confesionale sau private, mai ales în liceu. De asemena foarte mulți părinți își duc ei copii cu mașina la școală (și eu fac la fel) ceea ce face ca de fapt să nu existe în realitate niciun copil ce are nevoie de 30 de minute în autobuz să ajungă la școală. Eu făceam până la liceu în urbea noastră de 150000 de suflete cam 40 de minute fiecare drum. Iar când era zăpadă devenea și mai interesant. 🙄

       Spațiul permite școli mari cu toate facilitățile imaginabile. Au săli de sport stadioane, patinoar acoperit și piscină acoperită. Când le-am arătat copiilor mei mai mari școala în care am învățat eu primii 8 ani, au refuzat să creadă că era o școală unde eram +1100 de copii pe două schimburi. Credeau că-i ceva pușcărie. Ideea lor de școală e una cu terenuri mari de sport, săli mari și aerisite, coridoare largi etc și o parcare mare în față. Exact așa ceva e imposibil în orașele alea înghesuite ca niște mușuroaie unde copii cresc anemici și peloștiți printe betoane și gunoaie și învață prin închisori și cazemate.

       O educație de calitate în spații largi și libertate e sențială pentru succesul în viață și pentru sănătatea lor. Alternativa e o copilărie cenușie în viermuială și mizerie fetidă, și apoi o existență ca a dumneavoastră în apartamentul igrasios și sordid al părinților în așteptarea cutremurului ăl mare sau a unui bilet câștigător la loterie. Nu-i așa? 😀

       Pentru evitarea acestui scenariu deprimant sunt necesare taxe mici, infrastructură rutieră dezvoltată, și energie ieftină și abundentă. Fără ele oamenii eșuează exact ca dumneavoastră.

       În aer liber nu simțiți deloc poluarea de la mașini așa cum se simte în viermuiala în care trăiți dumneavoastră. Oricum ceea ce iese pe eșapamentul unui vehicul ce respectă normele EPA Tier 4f e mai curat decât ceea ce aspiră motorul. Asta ca să mai învățați și dumneavoastră ceva pe ziua de azi, că tot ne mărturiseați nu de mult că orcum nu vă pricepți… 🤣

      • „Oricum ceea ce iese pe eșapamentul unui vehicul ce respectă normele EPA Tier 4f e mai curat decât ceea ce aspiră motorul”
       Mai sa fie, eu tocmai am cumparat ceva schimbatoare de caldura de la Prana. Daca as fi aflat mai repede de faza cu motoarele care respecta normele „EPA Tier 4f”, imi comandam cateva bucati, ca sa-mi purifice aerul din casa si nu dadeam banii pe prostii de schimbatoare de caldura de la Prana.

      • @narci

       Da, dar dacă nu existau motoarele Diesel (cu emisii Tier 4 sau nu) nu existau nici schimbătoare de căldură și nici măcar Prana aia.

       Iar dumneavoastră scăpat de grija „schimbătoarelor de căldură” (dacă ați fi fost la școala primară pe bune ați fi aflat că le zice „calorifere”) v-ați fi bătut ca un leu cu aliați pomanagii din jurul blocului pentru niște vreascuri ca să nu v-nghețe șoriciul în cușca de la etajul 7.

       Ocazie cu care s-ar fi văzut valoarea inestimabilă a regenerabilelor: Îi ardeați măgarului ăla de la 8, care vă inundă săptămânal când îi refulează buda, una cu panoul solar peste țeastă de ar fi rămas anesteziat pentru vreo oră. Iar după aia îi puteați lua victorios vreascurile. 😂

      • Pfff domn’ @Josef Svejk, trebuie musai sa facem schimb de contacte (telefon, facebook, whatsapp ce o fi). Aia care mi-au vandut produsele Prana le-au denumit „Sisteme de Ventilație – Cu Recuperare de Căldură”. Nah, acum aflu si eu ca prostul, de la dumneavoastra care sunteti expert si pe aceste sisteme, ca defapt ele se numesc „calorifere”.
       Profit de ocazie sa va adresez mai multe intrebari tehnice, ca tot sunteti expert. Am si eu de facut instalatia termica la casa si nu vor domnle firmele sa imi faca proiectul ca e prea complicat. Sistemul va fi compus din pompa de caldura apa-sol (cu foraj vertical), termosemineu, puffer de 1000 l (cu rezistenta electrica de backup), boiler apa calda menajera de 300 l cu rezistenta electrica de backup, sistem de degivrare cu tevi de apa pe rampa auto, recicularea apei calde la robinet (pe baza senzorilor de miscare din baie), incalzire in pardoseala cu posibilitatea de aregla temperatura apei din serpentine in concordanta cu temperatura din camera & temperatura de afara si temperatura dorita, temperaturi diferite in fiecare incapere in functie de patternul de utilizare pe durata unei zile, etc. Sistemele Prana pentru controlul umiditatii si a aerului curat din casa, am inteles, le schimb cu un motor cu Tier 4.
       Oricum, banuiesc ca imi veti da gratis informatiile.
       Sau credeti ca mai bine bun un motor diesel (cu emisii Tier 4) si se rezolva toata problema?

      • @narci

       Păi stați domnu’ narci că nu se leagă: Spuneați că sunteți orășean din ăsta de la blocul comunist și că sunteți tare fericit & mândru cu viața în cușca igrasioașă.

       De unde luați „agentul termic” pentru cuțumia dumneavoastră? Forați cumva în buda vecinului de la 3, ăla care se screme de parcă-i spintecat? 😂 Când ați mințit? Atunci sau acum?

       Oricum vă luarăți cu galopul oniric și ați uitat să ne spuneți cum ajungeau chestiile alea pe care le-ați văzut la Prana (pe care le-ați pipăit când nu se uitau), fără camioane cu motoare Diesel? Le aduceați dumneavoastră cu căruța ecologică?😀

       Haideți! Copăcel, copăcel. Cu cuvintele dumneavoastră… 😉

  • Aveti clasica limba de lemn, sa se faca, sa se duca, sa se imbunatateasca incontinnu sa se gaseasca solutii.
   Hai mai omule, scrie pealte garduri, da?

 18. Un articol savuros al scriitorului Ioan T. Morar – Pinguinii producători de fier
  https://romanialiterara.com/2023/05/pinguinii-producatori-de-fier/
  Umor și schimbări climatice de cea mai bună calitate!

  Primul pinguin din viața mea a fost Apolodor, cu tot ceea ce însemna el („Cînta în cor/ era tenor“). Mulțumiri postume, Gellu Naum! Știu și acum pe de rost cîteva strofe și consider cărțile cu Apolodor cele mai frumoase volume la care am avut acces în copilărie. Aș face din ele o lectură obligatorie și pentru generația care pune mîna mai întîi pe smartfon și abia mai tîrziu pe carte….

  [Cele de mai sus]Nu le-aș fi evocat dacă n-aș fi citit recent un articol în „Science & Avenir“ sub titlul Declinul pinguinilor ar putea agrava schimbările climatice. Grav titlu, mai ales în raport cu blîndele viețuitoare cu aripi. Cum adică? Și pinguinii sînt de vină? Nu e destul că deja sînt învinovățiți oamenii și vitele? Hai, măi, Greta, nu ne face una ca asta!

  Citesc mai atent: nu pinguinii, ci declinul pinguinilor ar fi vinovat de schimbările climatice. Știrea e cam așa: declinul populațiilor de pinguini ar putea avea un impact asupra ciclului fierului în Oceanul Austral (sursa e un articol din revista „Natura Communications“). Citez: „Fierul este un element crucial al ecosistemelor din Oceanul Austral, ca sursă de hrană pentru filoplanctom (plancton vegetal)“. Studiul subliniază rolul esențial al pinguinilor care consumă Krill (placton animal bogat în fier) și fertilizează prin dejecțiile lor apele meridionale.

  Cercetătorii au calculat volumul de excremente (vedeți, unii cercetători se ocupă și cu chestii mai puțin spectaculoase) (guano) al unei colonii de pinguini de pe Insula Decepției (ce nume de locuri au mai dat și exploratorii!), „cu ajutorul dronelor și al Inteligenței Artificiale și au găsit, în urma analizelor chimice, trei miligrame de fier per gram de caca de pinguin.“ Ei, bine, extrapolînd datele, cot la cot cu inteligența artificială, cercetătorii au ajuns la concluzia că pinguinii respectivi reciclează 521 de tone de fier în fiecare an. Repet, 521 de tone! E mult? Ei, bine, e mult mai puțin decît acum 40 de ani, timp în care populația de pinguini s-a înjumătățit. Un semnal de alarmă: Planetei cît mai mulți pinguini! O cît mai amplă deFERcare!

  Dacă vi se pare un subiect derizoriu, cel mult de rîs, mai vin cu unul, de data asta din coloniile monarhice alcătuite din pinguini imperiali. Dar nu părăsim zona de interes: nu se știe dacă excrementele acestor pinguini conțin fier (nu le-a analizat nimeni în acest sens), dar e cert că sînt bogate în gaz ilariant. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au izbucnit în rîs ori de cîte ori au dat peste grămăjoare de găinaț de pinguin, bogat în protoxid de azot. Un gaz cu efect de seră cu efect euforizant. Pîrț hilariant, cum ar veni. Printre hohote de rîs, cercetătorii excrementelor de pinguini imperiali ne asigură că acest gaz nu are un impact asupra „bugetului energetic global al Terrei“.

  În fine, printre veștile catastrofice despre planetă, printre grete și grinpisuri, iată una care nu e chiar așa de rahat cum ar părea. Dimpotrivă, ne binedispune…

  • Oi oi boje moi domnule profesor, mor de ras. Stiam despre gazul ilariant produs de gainatul pinguinilor (NO). Cred ca am si postata asta undeva in trecut. Ce ma face sa rad e cat de uman puneti problema. Sunteti fara nici un fuss pseudointelectual.
   Acum va intreb, au pinguinii jenunke?

  • Acum am citit articolul trimis. Dl Morar e chiar peste banchiza aici. Se uitau sotia si kopkilu la mine cum radeam ca prostu la ecran.
   Revin, acum si pentru domnul Morar; au pinguinii genunchi? HAHAHA
   Daca au, atunci cum de merg so funny?

 19. ‘You Don’t Know, Do You? You Don’t Know, Do You?’: Kennedy Does Not Let Up On Top Biden Official

  https://youtu.be/O9N8Y67LYcw

  „David M. Turk este un jurist american care deține funcția de adjunct al secretarului pentru energie al Statelor Unite în administrația Biden.

 20. Domnul Constantin Cranganu remarca si foloseste cu virtuozitate termeni si expresii sugestive, precum „gimnastică lingvistică” și „cuvinte vampir”, aplicabile de altfel oricarei teme, nu numai celei privind schimbarile climatice. Marturisesc ca il privesc cu admiratie, ca pe un virtuoz al cuvintelor si un denuntator neimpacat al progresistilor, care au ridicat totalitarismul paleomarxist la nivel global, transformandu-l in globalitarism neomarxist. Insa teoria orwelliana si consecintele acesteia sunt, acum, un pic diferite, la scara globala. Am mari indoieli, motivate chiar de Orwell, in privinta utilizatorilor reali ai tipului de lingvism gimnasto-vampirist si, mai ales, a impactului sau prezumptiv de a stapani lumea. Prin codul lingvistic novlimba sau nouvorba, din romanul sau politico-fantastic „1984”, Orwell avertizeaza ca inversarea sensurilor cuvintelor cu antonimele acestora are drept scop inselarea oamenilor de catre o anumita politica. Pe cale de consecinta, nu ar trebui sa luam in serios la modul absolut discursurile fluvii si stereotipe ale gimnasto-vampirilor lingvistici, care evident ca sunt maligne prin scopul lor de inselare. Am de asemenea mari dubii in privinta bunei credinte si binefacerii – ori filantropiei, asta este termenul de acoperire cel mai des invocat cu emfaza, ca de exemplu George Soros – celor preocupati sa gaseasca o modalitate de a stapani lumea. Ei sunt mai degraba ca gangsterii care viseaza sa traiasca fara munca, pe spezele altora, prin talharirea celor care muncesc, care au pentru ca trudesc din greu. Ce a spus Orwell in 1949, cand incepea razboiul rece, ca „Cine controlează limbajul controlează lumea” nu prea mai are rezonanta. Probabil pentru ca lumea a aflat antidotul la epidemia de cuvinte, s-a imunizat, intr-o anumita masura, desi limbajului de lemn al colonialismului ideologic globalist continua sa-i cada victime destui oameni. Sa privim doar la valurile de cuvinte despre razboiul din Ucraina, rostogolite de stapanii banilor, dar – sa vezi si sa nu crezi! – numai o patrime din statele lumii, circa 50 din 200, si aceea in scadere, sustine livrarea de arme si continuarea razboiului, din care stapanii fara scrupule ai complexului financiar-militar-industrial se imbogatesc cu nerusinare. Ce a scris Orwell in eseul din 1946 este o prefigurare nu numai a romanului „1984”, dar si a epicii dramatice a razboaielor globaliste din Vietnam, cu napalm si mitralieri asupra satelor asiatice, din Afganistan, Irak si Siria, cu petrol arab jefuit si refugiati islamici deposedati de munca de o viata, cu oameni intemnitati si torturati la Guantanamo, o pata de rusine de nesters in istoria globalista, dar si un ecou dureros al razboaielor mondiale care au trasat discretionar si tendentios frontiere non-istorice, ca tarile vecine sa fie dezbinate si sa nu se inteleaga niciodata, conform acelui machiavelic divide et impera. Ca om de stiinta, domnul Constantin Cranganu are perfecta dreptate in tot ceea ce scrie in articol, dar, sincer, mi se pare nepotrivita asezarea unei constructii teoretice atat de verosimile pe temelia subreda si veche, de 75 de ani, a ideii orwelliene – devenite neverosimile in secolul XXI, dupa cum vedem – potrivit careia „Cine controlează limbajul controlează lumea”.

  • @Exeget
   Aveti comentarii a la Guardian, citadela stangismului extremist britanic de sorginte URSS.
   Si cu o justificare a expansiunii comuniste de dupa WWII.
   Sunteti pentru cecenii lui Putin sau pentru grupul Wagner?

   Soros este doar un profitor foarte inteligent.
   A „cumparat” intelectualitatea din Romania dornica de occident la pret de chilipir.

   • Exact la asta mă gândeam și eu!

    În cea mai bună tradiție a Agitpropului găspădin Exeget susține pe larg o temă populară printre cititori ca să înfigă apoi en passant o mică șopârlă sovietică: În acest caz aflăm că războiul e întreținut de vestul cea ajută Ucraina cu țârâita și nciidecum de rusopitecii ce au invadat-o și insistă să se facă de baftă pe acolo de mai bine de 15 luni. 😀

 21. Cuvintele își schimbă sensul după context. Nu cuvintele schimba realitatea ci realitatea generează noi cuvinte sau întrebuințari ale cuvintelor. Orwell avea în vedere cu totul altceva in cartea sa cand vorbea de limbaj. Nimeni nu mai foloseste aceleași cuvinte sau expresii ca acum un secol sau câteva decenii in urma. Limbajul este organic, se schimba in functie de realitatea in care trăim.

  Profesorul Crânganu urmareste, prin acest articol si referințele la Orwell, sa inducă ideea că în prezent ne aflăm într-un soi de dictatura „verde”, tema principală si a altor articole de ale sale. Doar că nu ne aflăm, drept dovadă că domnia sa poate vorbi liber despre tot felul de subiecte, lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă era eroul romanului lui Orwell. Si nu numai domnia sa.

  • @Dima – ”Nu cuvintele schimba realitatea ci realitatea generează noi cuvinte sau întrebuințari ale cuvintelor”

   Dintr-o perspectivă antropologică, e parțial adevărat: oamenii inventează toate cuvintele de care au nevoie, iar moda joacă și ea un rol în povestea asta. Dar și lipsa de cultură generală și lipsa de educație joacă un rol: multe cuvinte există deja, nu e nevoie de inventat altele noi sau de schimbat sensul celor vechi.

   Din perspectiva ideologiilor colectiviste (fascismul, național-socialismul, comunismul și neomarxismul) se întâmplă altceva: activiștii schimbă sensul termenilor în scopul de a controla politic societatea.

   Ne aflăm într-adevăr ”într-un soi de dictatură verde”, am o colecție de sute de comentarii care n-au trecut de moderare. Iar într-o zi, nu foarte îndepărtată, cineva va fi pus în situația foarte incomodă de a explica public de ce nu treceau de moderare acele comentarii.

   • Extraordinar, fix de asta trebuie să dea socoteală cineva in fata poporului, de ce userului Harald nu i s-au publicat toate comentariile. Cred ca fiecare comentator de pe aici are zeci de comentarii nepublicate. Si ce-i cu asta? Satul arde si baba se piaptănă, asta ne preocupă pe noi.

    • Exista pe aici si o persoana care foloseste vreo 10+ nickname-uri ca sa posteze opinii diferite fata de opiniile unor domni de aici. E clar ca nu poate fi vorba de 10+ persoane reale, pentru ca nu pot sa existe in realitate atat de multe persoane care sa nu fie de acord cu dansii. Candva, si acea persoana neomarxista si platita de ONG-uri, va trebui sa dea socoteala in fata Marii Adunari :).

    • @Sorin – se pare că totuși te preocupă, dacă ai simțit nevoia să reacționezi 😀

     Nickname-ul @Sorin având sute de comentarii, e clar că ai toată credibilitatea pentru o asemenea reacție.

     @narci – am mai discutat că pe internet nu se pierde nimic și că se poate proceda ca în cazul lui @Florix. Se pare că ții neapărat să te convingi. Ce soluție ai după aceea, revii la nickname-ul de vara trecută? 😀

     • Bre, du-te si gaseste-ti ceva de făcut si lasa-i pe adolescenti sa internetul. Nu stiu ce faci tu de ai timp sa postezi mii de comentarii si sa te preocupe ca nu iti sunt postate toate. Tu n-ai nimic mai bun de facut?

      • Da, dar spre deosebire de dumneavoastră scrie comentarii bune.

       Puneți mâna pe ceva manual de compoziție de clasa a 4-a, învățați cât de cât măcar acum ceea, din ce nu s-a lipit de dumneavoastră în copilărie și după aia veniți să vedem dacă meritați o notă de trecere. 😂

      • @Sorin – apreciez cultura dialogului de care dai dovadă, însă am o veste neplăcută pentru tine: ai pierdut deja războiul ăsta, la fel ca rușii în Ucraina 😀

       Cu ajutorul a 5-6 comentatori, românii s-au cam lămurit cum e cu serviciile secrete care controlează economia, societatea și mass-media românească, precum și cu ”progresismul” de orientare totalitară, promovat de vreo 20 de ani în toată Europa.

       Trecerea ta și a tovarășilor tăi pe linie moartă nu mai e decât o chestiune de timp, cu tot epoleți și ochi albaștri. Ar fi cazul să începi să te gândești și la o muncă reală, fiindcă pensie specială n-ai să mai apuci multă vreme 😀

     • Nickname-ul mi-l aleg in fiecare dimineata in functie de cum dorm noaptea. E ceva similar cu personajul din filmul Split in care joaca Bruce Willis :).
      Dar nu va faceti griji, intr-o buna zi voi da socoteala :)

      • Păi sigur c-o să dați socoteală într-o bună zi! 😀

       Păi sloboziți puhoi de gaze cu efect de seră zăcând pe forumuri și nu reușiți să aduceți nici un fel recruți cauzei. Izbutiți doar să ne binedispuneti sau cel mult vă privim cu compasiune, după cum vine cazul.

       Păi se poate dom-le?! Asta-i responsabilitate climatică? 🤣

      • @Narci
       ” in fiecare dimineata in functie de cum dorm noaptea”
       Asta imi amintestede bancul mai deocheat;cu nevasta care este intrebata cum stie cat de gros sa se imbrace.
       La care spune: daca penisul sotului e pe dreapta trebuie sa ma imbrac gros sau cu ceva de ploaie. Daca e pe stanga atunci subtire.
       Si i se pune intrebarea cheie: daca nu este nici pe stanga nici pe dreapta?
       Raspunde: Pai atunci nu e vreme de iesit din casa.:))

 22. Consilierul principal al WEF, Yuval Noah Harari, sugerează că restricțiile totalitare implementate ca răspuns la pandemie (pe care unii o numesc escrodemie or scamdemie), inclusiv oprirea tuturor zborurilor și blocarea unor țări întregi, îi vor face pe oameni „mai deschiși la idei radicale despre cum să facem față schimbărilor climatice”.

  https://twitter.com/i/status/1655118480310521857

  • Te apucă frica. Și greața. Există comentarii si comentatori reduși la tăcere de Facebook, YouTube , Twitter pentru nimicuri numite comentarii netolerante sau incitare la ură. Personajul ăsta propovăduiește teroarea si dictatura la scara largă si nu îl trage nimeni de mânecă, din contră e bine plătit si stă la căldurică. Asta a înțeles el după toată seria de abuzuri din timpul pandemiei! Că se poate dacă se vrea!

  • Yuval (specializat pe istorie medievala dar o nulitate tehnica si economica absoluta ramasa cu zeci de ani in urma) impreuna cu sotul/concubinul au fost promovati tot de …. Guardian.
   Ca sa escamoteze ca nu ar fi antisemiti si anti-sionisti.

   Yuval este un reprezentant al intelectualitatii din Israel cu sindrom Stockholm-Europa metastatic cultural.
   Fara cunostinte elementare de religie.

  • De cateva vreme se folosesc foarte des cuvintele rezilienta si incluziune in discursul oficial politic si ulterior preluat de media main stream.
   In trecut nu-mi amintesc sa fi cineva folosit aceste cuvinte in limbajul uzual.
   Sunt „creatii” noi sau au un trecut ligvistic ? suna „savant” si dau importanta !!
   sunt intelese de omul de rand sau numai de cei avizati ? Recunosc, trebuia sa apelez la dictonar sa deslusesc intrutotul intelesul acestor cuvinte.

   • @Ursul Bruno – asemenea cuvinte (reziliență și incluziune) sunt un soi de parole pe care neomarxiștii le folosesc pentru a se recunoaște între ei, astfel încât să nu se atace unii pe alții.

    Cine perorează despre reziliență și incluziune semnalizează prin asta că ”sunt de-al vostru”.

   • @Ursul Bruno – am găsit și alte exemple în istoria recentă: pe vremea lui Gorbaciov, ”glasnosti și perestroika” puteau fi auzite non-stop în discursul oficial. Toată lumea știa că asta e deviza liderului de la Kremlin și avea astfel ocazia să-și afirme aderența la politica statului.

    Ion Iliescu avea și el o formulă magică: ”în liniște și consens”, pentru ca tovarășii să se poată recunoaște între ei. Asemenea formule asigură departajarea de restul spectrului politic în ambele direcții. De exemplu, unii ca Vadim Tudor sau ca Gheorghe Funar n-ar fi promovat nici morți formule de tipul ”în liniște și consens”.

    La fel sunt astăzi ”reziliență și incluziune”.

    • Daca rezilienta o mai pot alatura unei oarecare rezistente, cu incluziunea am probleme, probabil se doreste includerea cuiva ? se pune intrebarea cine este exclus si nu are loc astfel incat folosirea exagerata a cuvenitelor devine dogmatica. Probabil este ceva de genul political correctness.
     Prefer sa fiu corect dar nicidecum politic.

    • @Harald
     Iliescu mai avea o dorinta/recomandare pe care o dorea implementata in legislatie.
     Protestele sa se desfasoare DOAR in parcuri.
     Un fel de Hyde Park corner obligatoriu … dupa mintea lui de activist.
     Daca imi amintesc bine … lozinca de la alegerile din Duminica Orbului din 1990.
     „Un presedinte pentru linistea noastra”
     Si la manifestatia din 21 decembrie 1989 unde mi-a fost fortat prezenta deoarece o membra PCR din institutie nu se simtea bine Ceausescu urla in microfon „Liniste!”

 23. Chiar daca vi se pare o reluare, aparut in 08.05.2023 pe YT:
  https://www.youtube.com/watch?v=GLkiQ0qIm-M
  00:00 Dr. Patrick Moore despre creșterea în sălbăticie absolută
  02:16 Despre o licență în științe în silvicultură și biologie, urmată de un doctorat în ecologie după obținerea certificatului
  02:54 Cum a început Greenpeace alăturarea unui grup încipient de oameni al cărui scop era oprirea testelor nucleare
  04:38 Despre eforturile Greenpeace care au condus la anularea de către președintele Nixon a viitoarelor teste de arme nucleare în Alaska, ceea ce înseamnă începutul mișcării ecologiste
  04:58 În defavoarea testelor nucleare atmosferice franceze în Pacificul de Sud
  07:02 Despre campania Greenpeace Salvați balenele din anii 1970 și campania activă împotriva deșeurilor toxice
  11:06 Despre Greenpeace deturnată de stânga politică
  12:06 Despre separarea științei de politică fiind absolut esențială
  13:35 În cartea sa, „Fake Invisible Catastrofes and Threats of Doom”.
  17:34 Despre istoria temperaturii și CO2 pe Pământ
  21:54 Cum ființele umane au crescut cantitatea de CO2 din atmosferă cu aproximativ 50%
  22:39 Despre capacitatea ființelor umane de a fi răi
  24:05 Pe Net Zero
  25:09 De unde am obține CO2 dacă lumea ar abandona combustibilii fosili și ar adopta energia nucleară
  27:19 Despre recifele de corali și mitul că vor muri dacă devine prea cald
  28:17 Cum se cumpără și se plătește consensul
  29:44 Cum sunt discreditați oamenii de știință care nu sunt de acord cu consensul
  31:14 Despre afirmația că evenimentele meteorologice extreme dovedesc schimbări climatice catastrofale
  33:26 Despre rapoartele Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).
  36:10 La decizia sa de a pleca de la Greenpeace
  46:44 Despre potențiala motivație care conduce la alarmismul climatic

 24. rezilienta, incluziune, urgenta climatica, net zero, decarbonizare, build back better, trust the science, climate deniers, problematic, BAME, BoPo, BLM, Cis, Cultural Appropriation, Gender Binary, Internalised Misogyny, Internalised Racism, Intersectionality, Mansplaining, Manspreading, Toxic Masculinity, Trigger warning, Safe Space, Zero Waste etc
  Exista un intreg dictionar de newspeak woke deja si ar fi bine sa luam intreaga miscare foarte in serios. Dincolo de bascalie, din cultura trec direct in politica si odata ce au de partea lor puterea de „convingere” a statului lucrurile pot degenera rapid. Pe hartie si comunistii lui Lenin aveau intentii foarte nobile :))

  Frontul rosu, tovarasi. Pardon, multicolor.

  • @Zambetul lui Ilici
   Cu mare intarziere am citit comentariul d-voastra.
   „Frontul rosu, tovarasi. Pardon, multicolor”
   .
   Nu trebuie adaugat si Frontul Plugarilor?
   https://en.wikipedia.org/wiki/Ploughmen%27s_Front
   Nu de alta, dar articolul este despre Climate Change si daca o sa mai avem pita si polenta de toate zilele.
   Ucraina a fost infometata de Stalin. Acum KGB-istii mizeaza pe multipolar ca sa infometeze din nou.

   Nota de bucatarie:
   Nu este vorba de Masterchef, cu toate ca Putin este fiul bucatarului lui Stalin.
   Nu avea dreptate Floricica Dansatoarea? Eu zic ca avea.
   https://www.youtube.com/watch?v=pPSVTa7ptm0

   Nota de sociologie practica si rock-oriental fusion:
   Dar tot Floricica Dansatoarea a avut si premonitiliile cu „o sa ne omoram intre noi” … si altele.
   Plus excelentul fusion de Metallica si dansuri orientale.
   https://www.youtube.com/watch?v=ENYVtaSLkYM&t=453s

 25. Eco-vandalii au atacat Roma

  Cărbune în Fântâna celor patru râuri din Piazza Navona: Ultima generație se întoarce să atace patrimoniul artistic roman.

  Cu două zile în urmă, patru eco-activiști sau eco-vandali, acționând în cadrul campaniei „Să nu plătim pentru fosile”, promovată de grupul ecologist agresiv Ultima generație, au atacat un monument de artă creat în 1600 și recent restaurat. După blocarea mașinilor pe Gra și manifestația femeilor goale și legate cu lanțuri în via del Tritone, activiștii au turnat cărbune vegetal diluat în apa prețioasei opere baroce proiectate de Gian Lorenzo Bernini, pentru a „trage un semnal de alarmă asupra viitorului negru care așteaptă omenirea și care se manifestă deja prin secete și inundații din ce în ce mai frecvente”

  Detalii,

  Last generation, in the fountain of the Four Rivers in Piazza Navona thrown charcoal: “Future as black as water”

 26. Cum aici se posteaza in general subiecte legate de energie, iata un exemplu de urmat pentru restul lumii (de la Ciolacu la Scholz), nu numai California:

  https://www.wsj.com/articles/california-democrats-income-electricity-bill-energy-climate-68aec815

  Textul e adaugat mai jos, fiindca articolul e sub paywall.

  In doua cuvinte e vorba de introducerea unei taxari progresive fixe pe energie, dependenta de venitul consumatorului si adaugata la cea bazata pe volumul de energie consumat.

  California’s Income Tax on Electricity

  Another Golden State first: a graduated tax on lighting your home.
  By The Editorial BoardFollow
  May 5, 2023 6:36 pm ET

  Climate policies are driving up California electric rates to the point that progressives say they are discouraging the non-affluent from buying electric vehicles and appliances. Now Democrats plan to double down on their policy distortions by charging electric customers based on income.

  Democrats snuck this second progressive income tax into a budget trailer bill last year that was ostensibly aimed at boosting grid reliability. The new law authorizes the Public Utilities Commission to restructure electric rates by imposing a fixed charge on an income-graduated basis. No other investor-owned utilities in the country link electricity costs to income.

  The income-based charges are drawing attention as utilities last month submitted rate-design proposals to the commission. Pacific Gas & Electric floated charging customers fixed fees ranging from $15 a month for those earning less than $28,000 annually, up to $92 a month for those making $180,000 or more.

  These fixed charges would be in addition to “volumetric rates” that customers pay for each kilowatt hour of power they consume. Volumetric rates cover the price of electricity generation, distribution and transmission. But in California they also include subsidies for low-income households, rooftop solar customers, EV chargers and energy efficiency programs. Democrats have shifted this spending to utilities so politicians can spend more on social welfare and public-union salaries.

  The result is that California’s electric rates have surged over the last decade to an average of 26.5 cents a kWh—more than twice as much as in neighboring states—even though the marginal cost of generating power has remained relatively stable at three to four cents a kWh. California rates can exceed 60 cents a kWh during peak hours.

  California’s electric rates are currently both regressive and progressive. Middle- and higher-income folks subsidize discounts for lower-income customers. However, lower- and middle-income households also subsidize the affluent with solar panels and electric vehicles.

  Progressives say this Rube Goldberg system of cross-subsidies is making it more expensive for lower- and middle-income folks to shift to electric vehicles, heat pumps and stoves to meet the state’s climate goals. Depending on the time of day, it can be more expensive to fuel an electric car than a gas-powered one.

  Thus they want to impose this de facto graduated income tax to light up your home. This is another form of income redistribution, as well as a new tax ratchet to raise money to finance their climate agenda. While lower rates for some consumers may make it cheaper to go electric, they will also reduce the incentive to conserve power and increase the strain on the grid amid a shortfall of reliable electricity.

  Utilities will have to spend more to procure power and upgrade their systems to handle the increased load from EVs and electric appliances. Income-based electric charges will invariably rise, as income tax rates always do in Sacramento. The very rich will cope, but the middle class will get soaked, as they always do.

 27. Schimbarea climei: Fermele eoliene cauzează secetă și ariditate – Dovezile sunt tot mai multe [Studiu nou].

  Sub titlul de mai sus, sunt prezentate dovezi despre impactele climatice ale fermelor eoliene din Germania:

  Din seria pentru copii: Am vrut să salvăm clima și am distrus planeta.

  Fermele eoliene nu numai că provoacă secetă și uscăciune, dar contribuie în mod semnificativ la dispariția speciilor. Dovezile științifice care le demonstrează pe amândouă sunt din ce în ce mai multe. Două studii din 2023 se adaugă la ansamblul studiilor existente, toate ajungând la aceeași concluzie. Parcurile eoliene sunt rele pentru faună și floră, dar, desigur, o vacă de muls pentru o serie întreagă de profitori ai iluziei climatice.

  Ca o concluzie, se poate spune că este cert că fermele eoliene schimbă clima locală. De asemenea, fermele eoliene foarte mari sau numeroasele au un efect asupra climei globale. Rezultatele se bazează în cea mai mare parte pe modele de simulare, în timp ce studiul lui Zhou et al. (2013), care a putut să se bazeze pe date comparative, confirmă rezultatele găsite în modelele de simulare. Noul studiu realizat de Wang et al. (2023), despre care am discutat astăzi, confirmă calculele modelelor folosind date reale obținute de la o fermă eoliană din China și arată pentru prima dată că umiditatea solului este redusă de fermele eoliene nu numai în direcția în care bate vântul, ci și în direcția opusă vântului.

  Astfel, fermele eoliene contribuie semnificativ la uscarea solurilor, la secetă.

  Detalii,

  Klimawandel: Windparks verursachen Trockenheit und Dürre – Die Belege werden immer zahlreicher [Neue Studie]

 28. Încălzirea globală funcționează în moduri misterioase.

  Nome, Alaska, se confruntă cu cel mai friguros aprilie „de-o viață” (-13,3°C), alături de un nivel record de zăpadă.

  0,04% din atmosfera noastră este CO2, responsabil pentru actuala încălzire globală. Dar, din moment ce în 1999, cei mai importanți experți în climă ne-au spus că zăpada va fi un lucru de domeniul trecutului, iar copiii nu vor ști ce este zăpada, trebuie să fie un miracol al încălzirii globale!

  Mai mult, copiii din California, ale căror case au fost acoperite de peste 17 m zăpadă în iarna 2023, vorbesc probabil despre un extra-super-miracol!

  • A fost o iarnă foarte rece și plină de zăpadă în toată țara. Mississippi a înghețat beton, dar nimeni nu se mai miră, cum se mira când se întâmpla odinioară înain te de vremurile încălzirii globale… 😀

   Ultimul viscol a dat pe la jumătatea lui Aprilie în zonele temperate. Acum 12 ani deschideam piscina pe 1 Mai și o goleam abia prin Octombire. Suntem pe 8 mai și abia ier am văzut în sfârșit ieșind primii muguri de frunze în copaci. În prima jumătate a lui Octombrie 2021 umblam cu limba scoasă să închiriez un compresor de aer ca să golesc tuburile de irigații tocmai dăduse prima zăpadă și dădea primul ger. Experții ne-au asigurat că e o consecință firească a „schimbărilor climatice”. Bag seama că încălzirea globală a fugit în vacanță. 😀

   • Sa va spun aici, nu vad schimbari climatice. Mai sunt old timers care sa vaicararec cum ca poate si nustiu cum, „unde sunt zapezile de altadata”. Nu vad nici o schimbare fundamentala. Ma uit la chitantele pe care le platesc la gaz. Nu-i schimbare de ani de zile. Ma repet dar asta-i adevarul. Abia a dat papadia la noua Mai. Ziua victorioasa pentru USSR

    • Și eu ma uit la chitanțe. După ce îmi șterg lacrimile, sperând ca din cauza lor nu am văzut bine cifrele, constat ca viitorul verde e de fapt maro. Cum e cacaua.
     Dacă până anul trecut plăteam 170€ pe lună curent și gaz, furnizorul meu m-a informat că având in vedere prețurile actuale , îmi sugerează sa plătesc 375€ lunar pentru a nu avea la sfârșitul anului(regularizare) prea mult de plătit.
     Și pentru cei care îmi vor spune ca războiul e de vină. Poate , dar dacă e sa renunțam la “fosile” cu totul, cum visează verzii, preturile de acum o să ni se pară frumoase! Și o să ne rugăm Domnului să ne dea mai multă încălzire globală, mai ales iarna când e frig tare și nu prea bate soarele!

     • @Sibisan Catalin
      Comentariul d-voastra imi intareste convingerea ca sunteti pieton/pedestras in materie de inflatie si profitoreala furnizorilor de curent si gaz.
      Ei „vrea” sa fiti fraieri si sa platiti cat de repede, in avans daca se poate, cu toate ca in timp valorea reala a banilor scade prin inflatie.
      Riscul este ca sa primiti o factura mare, poate si cu amenzi daca nu stiti cum sa va esalonati platile.

      • Iarăși ați făcut praf vorbind degeaba! Ați căutat un comentariu mai vechi pentru a nu raspunde la cele noi, arătându-ne de asemenea ca aveți simtul umorului a unui ciocan de lipit. Atac la persoană din ascunzișul internetului! Bravo, premiu-ntâi cu coroniță!

 29. Ce declară laureatul Premiului Nobel pentru Fizică din 2022 despre laureatul aceluiași premiu în 2021 și schimbarea climei?

  Pe 14 noiembrie 2021 am publicat articolul Nobila minciună și premiul Nobel pentru fizică 2021 în care am criticat alegerea lui Syukuro Manabe ca laureat Nobel „Pentru modelarea fizică a climei Pământului, cuantificarea variabilității și predicția fiabilă a încălzirii globale”.

  Recent, laureatul Premiului Nobel pentru Fizică de anul trecut, Dr. John F. Clauser, a criticat acordarea Premiului Nobel 2021 pentru activitatea de dezvoltare a modelelor computerizate de predicție a încălzirii globale și i-a spus președintelui Biden că nu este de acord cu politicile privind clima.

  Dr. Clauser a dezvoltat un model climatic care adaugă un nou proces dominant și semnificativ la modelele existente. Procesul implică lumina vizibilă reflectată de norii cumulus care acoperă, în medie, jumătate din Pământ. Modelele existente subestimează foarte mult această reacție a norilor, care asigură un control termostatic foarte puternic și dominant al temperaturii Pământului.

  Potrivit Dr. Clauser, „Povestea populară despre schimbările climatice reflectă o corupție periculoasă a științei care amenință economia mondială și bunăstarea a miliarde de oameni. Știința climatică eronată a făcut metastaze și a devenit o pseudoștiință jurnalistică cu un șoc masiv. La rândul său, această pseudoștiință a devenit un țap ispășitor pentru o mare varietate de alte rele fără legătură cu acestea. A fost promovată și extinsă de către agenți de marketing, politicieni, jurnaliști, agenții guvernamentale și ecologiști.

  În opinia mea, nu există o criză climatică reală. Există, însă o problemă foarte reală în ceea ce privește asigurarea unui nivel de trai decent pentru majoritatea populației mondiale și o criză energetică asociată. Aceasta din urmă este exacerbată în mod inutil de ceea ce, în părerea mea, este o știință climatică incorectă.”

  Dr. John F. Clauser, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2022, a fost ales să facă parte din consiliul de administrație al CO2 Coalition, Arlington, Virginia.

  Detalii,

  https://co2coalition.org/publications/nobel-laureate-john-clauser-elected-to-co2-coalition-board-of-directors/

  • Max Plank spunea ceva de felul ca știința avansează pas cu pas cu fiecare înmormântare. Parafrazându-l si bazându-ma pe exemplul de mai sus as zice ca știința avansează mult mai rapid, in fiecare an, cu un nou premiu Nobel. Tare ma tem însa ca va trebui sa așteptam însa si multe înmormântări pana la dispariția fizica a militanților lui net zero. Poate doar copiii noștri vor scapă de ei.
   Va propun sa includeți si pe net zero in categoria sintagmelor vampir. 90% din cei care-l folosesc n-au habar ce înseamnă si ce implica atingerea lui. Nu cred ca sunt prea multi oameni de știința care sa creadă ca viitorii combustibili sintetici vor putea fi generați comercial după 2035 prin recombinarea H2, produs prin electroliza, cu CO2. Sper sa trăiesc pana atunci si sa vad minunea asta.

  • Mda. Măcar să vorbim despre cine plătește pentru activitate acestei coaliții. Să dăm un citat la întâmplare:
   „The CO2 Coalition is funded by donations from individuals, foundations, and corporations. While the CO2 Coalition does not disclose its donors, tax filings confirm donations from Greater Horizons ($225,000 in 2019), 5 the Mercer Family Foundation ($150,000 in 2016), 6 and the Sarah Scaife Foundation ($150,000 in 2018). ”
   Mai primesc bani și de la Charles Koch Institute. Sau de la American Petroleum Institute.
   Asta ca să nu mai vorbim de schimbarea numelui din George C. Marshall pentru a scpăa de reputația proastă consturită pe baza materialelor fără fundament, dar plătite de tot felul de persoane și organizații cu interes direct în explotarea combustibililor fosili.
   Adică o organizație plină de bune intenții, dar total opacă în privința finanțării pentru că nu vrea să se știe public că este finanțată de oameni și companii cu interes direct pentru status-quo.

   • Vedeți că iar ați încurcat borcanele și după aceea, ca și alții din aceeași ligă, vă mirați de ce nu vă apar elucubrațiile pe post de comentarii.

    Nota mea a fost despre ultimul laureat al Premiului Nobel pentru fizică și despre opiniile sale referitoare la Manabe și la poveștile actuale legate de schimbarea climei. Detaliile despre CO2 Coalition au fost inserate pentru că de acolo am selectat textul tradus de mine. În loc să faceți proces de intenții unui laureat Nobel, adult, care a ales de bună voie să facă parte dintr-o organizație oarecare, ar fi mult mai potrivit să mai citiți o dată ce a declarat, fără ochelari de propagandist/activist. Și recitiți și textul meu despre Laureatul Nobel în fizică 2021 și poate veți înțelege ce am criticat eu și ce a criticat/confirmat Dr. Clauser.

 30. Titlul articolului include ChatGPT.
  Referinta la idee este cred aici – „Cine controlează limbajul controlează lumea”.
  Am gasit tot la BBC articolul asta proaspat referitor la ChatGPT.
  https://www.bbc.co.uk/news/education-65316283

  Ca sa raspund la intrebare este foarte relevant cat de recente sunt datele puse la dispozitie de ChatGPT.
  Mai jos este raspunsul care il stiam din termenii de folosire a ChatGPT.
  Si raspunsul la aceeasi intrebare este:
  ” As for the data update frequency, ChatGPT is updated regularly with new features and improvements 2. However, its knowledge is still limited to 2021 data 2..”

 31. Peste vreo 10-15 ani o sa mergem cu coada intre picioare (noi europenii) la americani.
  Stiti am comis-o, iar, am calculat gresit, similar cu Putin, daca mai tineti minte, am devenit papusa lui pentru ca am vrut gaz ieftin, acuma am patit la fel dar cu chinezii, scopul/minciuna a fost identica – sa salvam planeta:

  „Raport. China joacă un rol tot mai important în tranziția UE la energia “verde” și își reorientează investițiile în acest sens. Producătorii europeni au nevoie de expertiza companiilor asiatice, iar în schimb, acestea sunt scutite de anumite taxe.

  În același timp, raportul mai arată că investițiile în proiecte în curs de dezvoltare din Europa le permite companiilor din China să evite tarifele și costurile de transport și să se protejeze de tensiunile politice care ar putea împiedica exporturile și importurile. Europa, se mai arată în raport, rămâne în continuare mai deschisă din punct de vedere politic față de China decât de SUA, care au adoptat măsuri drastice împotriva importurilor de baterii chinezești.”

  • Dacă voi avea posibilitatea sa cumpăr produse pentru izolarea termica a locuinței, îmi voi putea permite să cumpăr chiar Tesla, din salariul mediu.

   Aerogel = aparent un cuvânt puțin cunoscut

   In 2019/ 2020 marile lanțuri de magazine, mi-au răspuns că …..,, nu face parte din lista lor de importuri,,..

   Interdicțiile/legislația europeană a fost imposibilă prin interziceri. Prețurile imposibile.

   ,,Limitele utilizării aerogelului,, __________= ,, Limitările minții umanității,,.

   Am putea încălzi / menține temperatura ambientală pe caniculă, orice încăpere cu flacara unei lumânări iarna/ proteja de caniculă, vara!

   Și noi , despre ce anume vorbim? Despre costul încălzirii, din octombrie – aprilie?

   În plină stare de urgență se conturase posibilitatea (existau speranțe de dezvoltare a unor centre de producție, în Europa și UK).

   Pandemia a trecut. Tăvalugul ei a readus panourile fotovoltaice/bateriile ce nu pot fi colectate/reciclate. Despre eficiență/costuri de întreținere/amortizarea întregii investiții etc., altă poveste.

   Din anii 30 nu avem acces la această extraordinară invenție.

   Cu siguranță, și eu voi privi (din ,,drona,, personală, după ce voi părăsi această viață) cu multă liniște, cum, peste generații, nu va mai fi nevoie să muncească nimeni, pentru un adăpost încalzit, în plină iarnă.

   Sănătate tuturor!

   • Ei Dom visator, hai un pic de optimism. Ce face domnul Cranganu aici e sa ne deschida ochii. Hai deschideti ochii. Viata mai si trebuie traita. Va doresc sanatate si postati cat de des puteti. Sigur aveti ceva de lasat posteritatii.

 32. Cei pe care intuitia, sau anumite „teorii conspirationiste” (gen „There’s no such thing as a free lunch.”) vis-a-vis de „gratuitatile” abundente de pe internet, v-au tinut la distanta de ideea deschiderii unor conturi personale pe Twitter, Facebook, Meta, Instagram, Google, YouTube, WhatsApp, Zello etc. puteti sa va auto-felicitati.

  Daca veti citi povestea lui Sundance, veti vedea ca, chiar si fara sa va fi amestecat in taritele numite mai sus, se vor gasi porci care sa incerce sa va muste de fund. Dar le va fi mult mai greu sa o faca daca chiar nu ati intrat niciodata in troacele respective si veti avea sanse reale sa scapati cu fata curata.

  Daca veti citi articolul (e extraordinar de interesant), veti intelege sensul comentariilor urmatoare:

  1. „Iată o aplicație evidentă a inteligenței artificiale, care constă în crearea de conturi fantomă false care să furnizeze o evidență falsă a activității infracționale. Acuzatul va trebui apoi să dovedească faptul că nu a făcut ceea ce se arată în dosar.

  Acesta este încă un motiv pentru a nu mai apela la platformele convergente. Este mult mai ușor să dovedești că nu ai avut niciodată un cont pe o platformă, dacă nu ai interacționat niciodată cu ea în niciun fel, formă sau aspect, decât dacă o foloseai în mod regulat.”

  2. „Vă amintiți când Paul Pelosi a fost atacat și imediat a fost dezvăluită o prezență falsă pe rețelele de socializare, făcându-l pe atacator să pară un republican MAGA? Postările false au fost făcute cu câteva luni în urmă.

  Se pare că există echipe care lucrează în cadrul platformelor de socializare a căror sarcină este de a fabrica dovezi împotriva oamenilor. Acest lucru a fost stabilit. Ar fi frumos să știm dacă aceștia sunt actori guvernamentali sau privați, dar implicațiile practice pentru noi nu fac mare diferență.

  Ceea ce mă îngrijorează este potențialul inteligenței artificiale de falsificare profundă (deepfake) și de falsificare a probelor. Aceștia ar putea publica înregistrări video cu tine comițând infracțiuni pe care nu ai fi avut cum să le comiți.”

  3. „Tratați tot ceea ce spuneți pe internet ca și cum ar urma să fie difuzat pe Jumbotron în Times Square.”

  …………………………….
  How Corrupt Is Our Current Situation? It’s Worse Than Most Can Fathom…
  May 4, 2023 | Sundance | 352 Comments
  https://archive.is/Yn5lj

 33. Nu siu daca ati vazut stirea asta domnule profesor.
  Două importante zăcăminte de combustibili fosili din Turkmenistan au provocat emisii de metan care au cauzat mai multă încălzire globală în 2022 decât toate emisiile de carbon ale Regatului Unit, iar o imagine surprinsă de NASA din satelit arată amploarea acestei probleme.

  https://www.digi24.ro/stiri/externe/imagine-incredibila-surprinsa-din-satelit-deasupra-turkmenistanului-situatia-a-fost-complet-scapata-de-sub-control-2341513

  • N-am văzut-o pentru că de multă vreme mi-am pierdut orice brumă de încredere în „știrile” alarmiste emise de Digi24.

   Cu o echipă de știriste/știriști neprofesioniști, care preiau pe nemestecate „bombe” de la tabloide britanice precum The Guardian, Digi24 a involuat de pe vremea când dl. Cosmin Prelipceanu mă intervieva în direct despre Gazoductstan și războiul din Siria la făcăturile de astăzi, cărora nu le mai acord nico atenție specială.

   • Va inteleg. Aveti o plaja mult mai larga de informare ca mine. In mare masura recomandati un link la orice informatie pe cere o expuneti.
    Dar, v-am semnalat un articol publicat acum cel putin un an in urma cu referire la norii deasupra Americii de Sud. In oceanul Pacific de sud. Dom Iosif m-a luat la suturi atunci, cum ca insist cu albedoul. Se pare ca am avut dreptate. Se poate sa am si de data asta cu metanul din Turkmenistan

    • Este posibil și să nu aveți dreptate. Digi24 a preluat o fumigenă de la sursa The Guardian care afirmă că au primit ei singuri niște date date de la o sursă, numită Kayrros. Dacă reușiți să găsiți publicate undeva cifrele respective, reveniți aci cu link-ul respectiv. Dacă nu, recitiți prima parte a comentariului meu.

     • Cel mai probabil sunteti corect. Din nefricire nu am si nu sunt calificat sa dau cifre in domeniul asta.
      Este o borta in pamant in Kirgizstan care arde de pe vremea lui Alexandru Macedon. Sigur stiti asta.
      Am gasit la repezeala asta:
      https://www.reuters.com/lifestyle/science/nasa-instrument-detects-dozens-methane-super-emitters-space-2022-10-26/
      My point, sunt multe alte surse care pot creste, ori nu, efectul de sera. Mascarada asta cu codoiul trebuie sa se termine. Contributia dvs e extraordinar de importanta. Aveti conexiuni.

      • Noiembrie 2022

       Dna Karen St.Germain (hilara alaturare de prenume/nume) despre un proiect de monitorizare a CO, CO2 si metan de pe orbita INALTA/geostationara (ales/initiat in 2016):
       „The agency has ALREADY SPENT $170 (ad.mea-in art mai apare si 173) million on the NOW-CANCELED program and won’t spend any more.”

       Tot din articolul semnalat mai jos:
       „…the agency cited technical concerns with the mission as well as cost performance and the availability of other sources of greenhouse gas monitoring data as reasons for canceling GeoCarb.
       (…)
       INSTEAD OF its project, NASA is looking to launch a YET-TO-BE-DECIDED Earth-focused mission, designed to be bigger and less risky. The space agency also is getting methane data from a special instrument on the International Space Station that was meant to look at mineral dust but is monitoring the potent greenhouse gas AS A BONUS (ad.mea- la acest instrument face referire articolul reuters semnalat de Dvs.-octombrie 2022), plus there are methane monitoring satellites from the European and Japanese space agency and some commercial and non-profit firms, she said.”

       https://www.pbs.org/newshour/science/nasa-cancels-plans-for-costly-greenhouse-gas-monitoring-satellite

      • @atentia
       Cat se mai poate tolera atata neglijenta in tratarea problemei cu CO2?
       1. De ce nu exista sisteme cu GPS trackers la urechi pentru bovine?
       2. De ce sunt bovinele astea cu flatulentele lor inca tolerate?
       3. De ce nu se promoveaza mai mult hrana pe baza de gandaci si greieri in loc de carne de bovine?
       4. De ce nu se comercializeaza in UE carnea de la canine ca in Asia?
       5. Cat timp trebuie sa fie pierdut pentru umanitate pana o sa fie pilule distribuite catre populatie cu concentrate de hrana pe baza de plosnite si alte insecte daunatoare pentru agricultura?
       6. De ce nu sunt fondurile PNRR utilizate pentru scopurile astea nobile ale UE?
       7. Unde e tuica aia? Cine mi-a baut-o?

       :))

      • Sigur că emisiile de metan există. Orice ființă vie emite tot soiul de miasme printre care și metan.

       Ne puteți spune ce faceți dumneavoastră pă persoană fizică să reduceții propriile emisii de metan? 😂

   • Îmi pare rău, The Guardian nu’i nicicum un ziar tabloid,altele masează voios în direcția asta”daily star, the mirror, the sun”, etc.

     • @Josef Svejk
      Adevarat.
      Intrebarea mea este care dintre ziarele britanice se califica la categoria „izvestia”? :))
      Poate Independent sau sunt mai multe?

     • Oricât de pline de miez ați crede că sunt întrebările astea probabil că timpul petrecut cu ele ar fi mai bine cheltuit dacă ați frunzări măcar raport IEA.

      • Păi przentați-ne dumneavoastră un rezumat al unui din uimitoarel rapoarte IEA să vedem ce am pierdut.

       Sa vă pomeniți că n-ați priceput nimic din ele și nu sunteți capabil să faceți un rezumat?😂

      • Rezumatul e foarte simplu și îl fac ei și pentru ăștia proști, ca mine, care nu cred în conspirațiile ecologiste „As global temperatures continue to rise, scientists have identified that cutting methane emissions as the quick-
       est way to limit near-term warming.” …

      • Domnu’ andrei

       Problema dumneavoastră e că nu prea înțelegeți ce citiți. Aveți idee care e concentrația de metan din atmosferă? E de 0.0018%.

       Puteți să ne descrieți vreun experiment repetabil care să demonstreze efectul de seră al metanului la 0.0018%?! Sau dacă tot veni vorba, cunoașteți vreun experiment repetabil care să demonstreze efectul de seră al dioxidului de carbon în concentrația atmosferică de 0.041%? 😀

       Afirmațiile dumneavoastră sunt la fel de valoroase cu cea că dacă beți bere îngreunați teleportarea. Pentru moment nu prea putem demonstra teleportarea, deci n-avem idee ce o putem ușura sau îngreuna.

       Încercați să vă folosiți ocazional creierul (vă asigur că nu se uzează! 😂) și nu doar să repetați lozinci pe care nu le pricepeți ca oile lui Orwell.

      • @JS
       Daca andrei incearca sa doboare recoduri Guiness la mancat cremvursti ai bere cat de repede poate.
       Dar nu numai pentru record, ci pentru experimente nu cu teleportarea ci cu scripeti? :))
       Tata mi-a adus niste teste de astea cu scripeti si roti dintate cand eram copil. Ca sa se convinga ca nu sunt doar talentat la instrumente cu clape. :))
       Ne uitam duminica la lectille lui Bernstein la TV.
       De ce nu m-au dus si la concertul lui Faramita Lambru?
       https://www.youtube.com/watch?v=JgQAhRRkNyk

 34. Un nou studiu despre elemente de basculare climatică

  AMOC Stabilization Under the Interaction With Tipping Polar Ice Sheets

  Noul studiu, publicat în Geophysical Research Letters, 17 ianuarie 2023, arată că topirea completă a calotei de gheață din Groenlanda ar putea *destabiliza* circulația curentului oceanic AMOC – Atlantic Meriodional Overturning Circulation, dar topirea completă a calotei de gheață din vestul Antarcticii ar putea *stabiliza* această circulație.

  (https://twitter.com/theAGU/status/1656305868420395008)

  Cuvântul magic, chiar dacă nu e vampir, este *ar putea*. Prezența acelui cuvânt implică multe incertitudini, ceea ce pentru un studiu științific nu este preferabil. Sper ca autorii să revină când vor avea mai multe date de încredere decât modelarea pe calculator.

  • Pai e simplu. La fel cum in piata nu mai sint ridichi ci ridichii, inclusiv la Mega Image, ba chiar pe Yt gasesc retete de salate de ridichii, ca e mai multe pen’ ca vechile ridichi se simteau singure de la climat ciaingi asa si cu Gates Atoatestiutoru’. Nici nu conteaza ca el stie linii de cod si nu intelege nimic alltceva, doar el este luminatorul lumii, ca tot soiu’ de edificatori si lamuritori de pe-aci, sectei tastaturieni apartinitindu-le ei. Nu-i bai, aburitores te salutant ca n-are ei mare lucru de raconteala. E complicat ce-am pisat mai sus? O fi, da’ eu nu-s philosof sa ma dau mare (citeste ascund dupa cuvinte) ca sa zic doar ca: bah, va ia mama dracu’ daca mai scrieti ridichii in loc de ridichi, o sa va atrag atentia ori de cite ori va intru in magazin, dobitocilor. Despre corporatismele voastre nu zic nimic, e plina platforma asta de muritori de foame analizind lucruri elementare pe care nu le inteleg si pe care le ascund sub ideologii convenabile la moda. Subiectul nici ca le mai conteaza, discutia, citeste „comunicarea”. Totul e sa te trezesti cu niste nene firoscoase cu opinii habarniste dar capabile de rezolutii decisive. Sau flausate dupa cum devine chestia. Nici ca mai conteaza ca e vorba despre fizica, geologie, clima, oteluri, ciment, foci, raci, gindaci, rime sau populatii de lame, E de vinzare un mit si marketingul face restul. Daca bizonul cumpara algore treaba-i oabla, e destul un narci la un car de oale.

   • @ :)
    „E de vinzare un mit si marketingul face restul.”
    S-a trecut de la „reclama este sufletul comertului” la „reclama == (identic adica pentru corijentii la matematica) comert”

    Unde sunt vremurile cu reclama:
    „Ciocolata Postavaru face **** cum e parul
    Tineti minte trei cuvinte
    ****, parul, Postavaru”
    :))

    • Multumesc de buna reamintire din copilarie. Ciocolata Postavaru in cutia galbena cu 2 etaje continind mai multe feluri de ciocolata. 5 ciocolate mai mari, la vreo 20g fiecare la etajul superior, fiecare ambalata separat, citeva ciocolate mai mici ocupind restul de etaj. Sub ele nu-mi aduc aminte ce era, bomboane de ciocolata parca? Era oricum spectaculoasa amabalarea si produsul era foarte bun. Normal ca-l primeam cu portia, daca era dupa mine as fi terminat toata cutia intr-o zi. Comparata cu alte ciocolate occidentale pe care le mai gustam uneori, trimise in pachete din Vest, ciocolatele noastre erau acolo la inceputul anilor ’70. Parca Cibo Brasov era producatorul si mai era o fabrica buna la Timisoara? Dar deja prin 1975 astea au disparut facind loc la naiba stie ce, ca nu mai lua nici dracu ciocolata din Alimentara iar mamele noastre incepusera sa faca ciocolate in casa. Nu ca-si dorisera si stiusera ele vreodata sa faca asa ceva insa n-au avut incotro, bietele. Se cuvine sa avem un gind bun pentru femeile care doar ele stiu cum s-au descurcat sa ne puna pe mese cele trebuincioase in conditii de penurie alimentara de neimaginat azi pentru majoritatea.

     • @ :)
      Mai era Kandia care cred ca era de la Timisoara.
      Si mai era ciocolata cu rom care exista si acum la magazinele romanesti si turcesti din UK.
      Si Eugenia. Si asta se gaseste la magazinele romanesti acum.
      Eugenia este senzationala. Cativa colegi britanici sunt aproape „addicted” dupa asta!

      „Se cuvine sa avem un gind bun pentru femeile care doar ele stiu cum s-au descurcat sa ne puna pe mese cele trebuincioase in conditii de penurie alimentara de neimaginat azi pentru majoritatea.”
      Adevarat! Mama statea multe ore la cozi la Falimentara.
      in frig, in caldura, in ploaie si in vant.
      Tata si eu, doar ocazional.
      Asta era economia socialista; 1) „ce se da” 2) „s-a bagat …”

      • Cindva, sa fi fost 1972 a adus tata de la Bucuresti o chestie nemaivazuta. Habar n-am de unde o luase, era romaneasca insa nu-mi aduc aminte producatorul. Era oricum o chestie industriala/de serie, nu ceva de pe la vreo cofetarie artizanala: o cutie cu 8 bomboane de ciocolata cu coniac, ambalate fiecare in staniol. Coniac lichid inauntrul bomboanelor! Bomboanele aveau aproximativ forma unei sticle de vreo 4-5 cm lungime pe vreo 1.5-2 grosime si sub glazura de ciocolata era un strat de zahar cristalizat care continea licoarea. N-am avut voie sa maninc decit una si aia dupa ce tata a baut continutul. Ceva coniac era el impregnat si in zaharul ala ca l-am simtit. Nu stiu daca era un coniac de calitate, probabil ca nu, insa respectivele bomboane chiar erau ceva spectaculos!
       La anii aceia stiam citeva cofetarii exceptionale si in Timisoara, Arad, Cluj si Bucuresti. Si in, wait for it…., Braila, probabil cea mai buna inghetata pe care am mincat-o vreodata. Azi tragi cu tunul sa gasesti o cofetarie cum trebuie.

    • Sa va tin hangul. Reclama asta e o parafraza a unei ziceri mai vechi:
     Uite luna, uite carul,
     Uite **** mea ca parul.
     Era o urmare dupa…
     Uite luna uite râpa
     Uite ****ca cârpa

     Sper sa nu ofensez. Face parte din folclorul de cartier din anii 70-80.

      • Va multumesc pentru poezea si link. Ce sa va spun, pe vremea aia si eu am incercat sa scriu dupa ce am citit colectia de nuvele a lui J D Salinger. In special aia cu pestele banana. N-a iesit nimic sa va spun.
       Cat despre colegi de banca, am avut si eu unul cu talent literar.
       Amandoi in prima banca in dreapta clasei, amandoi cu acnee vulgara, dar nu cred ca asta ne-a unit ci dorinta de-a citi si mai important, schimbul de idei. A si publicar un roman:
       https://editura.liternet.ro/carte/3/Catalin-Gavriliu/Ghita.html
       L-am avut profesor pe dl Petru Cimpoesu.
       https://ro.wikipedia.org/wiki/Petru_Cimpoe%C8%99u
       Din pacate Catalin Gavriliu si-a pierdut total vedere pe la 27 de ani.

      • Ce mică e lumea!

       Cu Petru Cimpoeșu am fost mai întâi prieteni din vremea liceului (el în Vaslui, eu în Bârlad), apoi colegi de facultate (el la Forajul sondelor, eu la Geologie-Geofizică). După plecarea mea în SUA, ne-am întâlnit mai rar, dar am corespondat mai des și am primit o parte din cărțile lui cu autograf. Tot Petru mi-a povesti și despre Cătălin Gavriliu și situația lui deosebită.

      • @Constantin Cranganu
       Oi oi boje moi, chiar ca-i mica lumea asta mare.
       Domnul Cimpoesu mi-a ramas in memorie ca o persoana extraordinar de umana, buna la suflet. Mai mult nu stiu, doar ca e tot in Bacau. De Catalin nu mai stiu nimic. Ultima data am dat de el intaplator prin centrul Bacaului. Are o fata, Paula, care-l tinea de mana la vremea respectiva.

  • E drept că a fost modificat și apoi cultivat timp de câțiva ani pe țesut uman, în laborator, dar la origine provenea de la lilieci 😀

  • Doamna, n-am putut sa vad clipul pana la sfarit. Nu stiu cum sa spun, aveti o predispozitie pentru „tragede”.
   Hai veniti la masa? Fac cornish hen din Qebec la gratar. Veniti? Sa pastrez o farfurie?
   Va doresc optimism si voie buna.
   Sarut mana.

 35. Un studiu devastator pentru narațiunea climatică actuală (criză, apocalipsă, urgență etc.):

  Rezultatele noastre arată că procentul din totalul de CO2 datorat utilizării combustibililor fosili din 1750 până în 2018 a crescut de la 0% în 1750 la 12% în 2018, mult prea mic pentru a fi cauza încălzirii globale.

  Sper să citească acest studiu și cei 97% experți care cred în încălzirea globală antropogenă.

  Detalii,

  World Atmospheric CO2, Its 14C Specific Activity, Non-fossil Component, Anthropogenic Fossil Component, and Emissions (1750–2018)

  Health Physics 122(2), p. 291-305, February 2022

   • Lady: You raped me

    Guy: No. I did not

    Lady: Yes, you did

    Guy: When?

    Lady: I don’t remember

    Guy: uh?

    Lady: “Rape is sexy”

    Guy: This is insane

    Lady: I’m suing you to prove it

    Guy: ok

    NY Jury: He didn’t rape you

    Guy: Thanks

    NY Jury: Now pay her $5,000,000.00

    Guy: WHAT!?

     • Face sotia pizza la cuptior, Veniti?
      Sunt multe lucruri de sarbatorit. Am si vin rosu proaspat.
      Ucraina a bombardat Luhansk cu rachete de croaziera englezesti.
      Alta veste buna. Bateriile Patriot americane, din care Ucraina are doua, au reusit sa doboare o racheta “hipersonica” Kinjal ruseasca. Cica aste zboara cu de peste 10-12 ori viteza sunetului. Un avion de linie zboara cu appx 0.8 din viteza sunetului, spre comparatie.
      Sarut mana!

      • Asta cu racheta hipersonica, va sa zica peste 5 Mach, e inca o gogorita de presa natinga care-a prins la bizon.
       Pe scurt, energia rezultata din ciocnirea intre aripa avionului/rachetei si moleculele de aer creste cu patratul numarului Mach si energia aia trebuie sa se duca undeva. La viteze Mach nu se duce ci in unele puncte numite Puncte de Stagnare aerul nu mai curge pe sau pe sub suprafetele portante, in principal pe bordul aripilor, pe bot si pe deriva ci sta. In acele puncte numite chiar asa, Puncte de Stagnare, apare ceea ce specialistii numesc Temperatura de Stagnare rezultata direct din imposibilitatea schimbului de caldura in respectivele puncte. Citeva date: la altitudinea de ~12 km Mach 1 T~ 260 K. Mach 2 T= 390 K. (Aia-i deja 117 C). La Mach 5 T=1300 K, la Mach 8 T=3000 K. Nu doar ca la temperaturi de 3000 K mai toate metalele sint topite, insa incep sa-si piarda din proprietatile mecanice inca de pe la 800 K.
       Sigur, cineva ar putea sa-mi spuna stai asa, Naveta spatiala zbura la Mach 25. Corect, insa ea mergea drept in sus si atingea Mach 3 doar la „iesirea” din atmosfera densa, la peste 14-15 km unde atmosfera e mult mai rarefiata decit la citeva sute de metri de sol unde chipurile ar zbura hipersonicele rusilor. (Si cele ale chinezilor, ca aceiasi natingi de presa au scos-o si pe-asta, cum ca ar avea chinezii o suflerie aerodinamica Mach 22. Asta e de departe gluma zilei).
       Sint putine substante care sa isi mentina caracteristicile mecanice si cele chimice la temperaturi peste 1000 K. TaC – carbura de tantal si HfC – carbura de Hafniu cu temperaturi de topire de aprox 4000 K si-or mai fi citeva pe vreo planseta de cercetator.
       Mai e ceva: motorul unei rachete „atmosferice” arde oxigen pe care-l consuma din aer. Pentru motoare in regim hipersonic e nevoie de alt tip de motoare, fara compresor, Ramjet, care functioneaza intre Mach 3 si Mach 6. Mai sus Scramjet. Daca bine stiu eu actualele recorduri sint cele ale vehiculului experimental Nasa, X-43, care a atins viteza Mach 9.6, cel de timp apartinind Boeing X-51 care a zburat cu Mach 5. Timp de 3.5 minute… (Iar astea sint lansate de pe un B-52 si accelerate la Mach 4.5 cu o racheta „conventionala”, chimica). Ca amanunt, liderul echipei care a proiectat X-51 s-a facut de risul curcilor la o conferinta TED vorbind despre transport hipersonic de persoane bazat pe antimaterie…

       In 2019 a fost audiat in Senatul American Comandantul US Strategic Command exact pe tema asta.
       Intrebare: in cit timp ajunge o racheta hipersonica ruseasca sa loveasca teritoriul US?
       Raspuns: o racheta balistica in jur de 30′. Una hipersonica in functie de design si de locul de lansare ar putea in 15′ sau chiar mai putin. (Asta a dat nastere unei macaneli generale de presa in US si abuzului de stiri stupide la noi).
       Ce nu s-a spus e ca aceste rachete sint atit de fierbinti incit ele pot fi detectate foarte usor cu senzori infrarosu existenti pe sateliti decit oricare alte rachete balistice. Sic transit …

    • Scufita Rosie in drum spre bunica ei merge prin padure cu cosuletul cu mancare. Apare lupul dintr-un tufis. Te mananc Scufita Rosie!
     Sufita: mancare si iar mancare…nimeni nu mai violeaza zilele astea…

 36. Se cauta o normalitate, suntem la faza „discutii”, pasi mici cei drept, dar se incearca, cred ca este o incurajare la hai sa fim „politically correct”, cand folosim cuvinte mari.
  Lista de asemenea produse este lunga, unii ar spune prea lunga.
  Poate urmeaza o discutie serioasa despre masinilor in general, inclusiv EV si mai ales cat de mult emit cele standard, conform studiului citat mai sus, daca fosilii in general sunt „vinovati” de 12%, transportul care este un procent din acest din total, parca 17%, a avut un impact si mai putin „devastator”, chiar daca pute cand lergi pe strada, avem alte solutii nu sa le inlocuim cu EV, care per total si chiar mai devastatoare pentru clima.
  Poate este cazul sa vorbim serios fara pump in gura.

  „Parliament’s approved negotiating mandate foresees banning the use of general environmental claims like “environmentally friendly”, “natural”, “biodegradable”, “climate neutral” or “eco” if these do not come with detailed evidence. It also aims to ban environmental claims that are based solely on carbon offsetting schemes. Other misleading practices such as making claims about the whole product if the claim is true only for one part of it, or saying that a product will last a certain amount of time or can be used at a certain level of intensity if that is not true, will also be forbidden.””

  https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230505IPR85011/parliament-backs-new-rules-for-sustainable-durable-products-and-no-greenwashing

  • Asta e un fel elegant de a mai băga câte un betisor prin gard. Sunt rare cazurile acestea, dar prezentate cu mare alai ca si cum ar fi o regula. De ce nu căutați si cate masini pe benzina sau motorina iau foc? Ati ramane surprins.

    • Ăsta nu e un motiv să nu se mai fabrice mașini electrice, deorece dupa astfel de criterii nu ar trebui sa nu se mai produca nimic. Se poate lucra la capitolul siguranta astfel incat acest tip de incidente sa fie cât mai redus cu putinta. Imi amintesc când cei de la Samsung au scos cu ani în urmă modelul Note 7, care se încingea pana lua foc si era interzis in avioane. Au fost și câteva explozii urâte cu acel telefon pana ce Samsung l-a retras cu totul de pe piață. Multi deja vedeau în asta sfârșitul companiei Samsung ca producător de telefoane mobile. Ei bine, au remediat problema cu noul Note 8 și funcționează bine mersi si acum.

     Acum, e drept că explozia unui telefon mobil nu se compara cu cea a unei mașini dar e destul de urâtă chiar și așa, cauzand răni serioase. Nu ne putem lipsi de ele deoarece există ocazional astfel de accidente.

     • O baterie de telefon are câteva zeci de grame de litiu. O baterie de mașină ajunge și la 500 de kilograme.

      Soluția aplicată la Boeing 787 constă în închiderea etanșă a bateriilor de litiu în niște containere de oțel sudate, astfel încât să nu poată ajunge la ele oxigenul din aer. Însă avioanele de pasageri sunt implicate mai rar în coliziuni, comparativ cu autoturismele 😀

      La autoturisme o să fie un pic mai greu de aplicat o asemenea soluție. Cel mai probabil, după ce vor lua foc destul de multe, autovehiculele cu baterii de litiu vor fi interzise pe drumurile publice. Mai ales după câteva procese din acelea tipice din State, cu daune punitive de câteva milioane de dolari.

      • În plus că la un avion care pică cu 700 km/h-1000km/h nu prea mai contează dacă bateriile cu litiu se aprind. Oricum nu mai rămâne mare lucru nici din el șio nici din pasageri.

       Însă la un automobil o coliziune de 80 km/h-120km/h se poate supraviețui. Nu șl dacă bateriile cu litiu explodează.

     • Ceea ce nu pricepeți faptul că nu există nicio justificare de nicio natură (afară de ideologia unor indivizi cu creierașul pe bigudiuri) pentru punerea unor astfel de bombe pe drumurile publice.

      • Domnule, ceea ce nu pricepeti dvs e altceva si anume ca daca sunt doritori de mașini electrice lasa-i domle sa le aiba. Dacă cineva vrea o masina electrică și există pe piață sa fie lasat liber sa isi aleaga. Ce se va intampla își asumă fiecare. La fel cum nu ma impiedica nimeni pe mine sau pe dvs sa ne luam masini pe benzina, motorina sau gaz. La fel cum daca cineva se teme sa nu ii explodeze telefonul in buzunar isi poate lua fix. Bine, doar acasa ce-i drept:)) Accidentele astea sunt foarte rare, cate masini electrice in flăcări ati vazut dvs personal prin America sau unde spuneti ca locului? Acum daca vreti sa bateti cuie in bateria telefonului ca sa vedeti ce frumos exploatează si sa faceti experimente, e altceva:))

      • Domnu’ Bla bal bla

       Eu n-am nimic împotriva lor afară de două probleme:

       1. Că că ele primesc subvenții de la buget.

       2. Că proprietarii nu au (încă, dar vine și asta – ecologistelor li-s s-a strecurat deja șopârla șopârla 😂) responsabilitatea financiară a reciclării lor.

       Vi se pare normal să fie subvenționați bețivii și să fie scutiți de la plata daunelor dacă sparg vitrine la beție? De ce ar fi apropitarii de buleftrice scutiți de la plata dezastrului iecoliogic pe care-l cauzează? 😂

      • @Bla bla bla
       Punand cap la cap comentariul asta si cel cu nevasta ma va intreb:
       Luati decizii financiare in familie „under duress” ? :))

    • Domn’ @Josef Svejk am si eu o propunere pentru dumneavoastra, din aceeasi categorie de propuneri pe care le faceti frecvent. De ce nu renuntati la toate dispozitivele care contin litiu si sa traiti asa, „litiu-free”. Adica fara telefon, fara laptop, fara ceas inteligent etc.
     Nu de alta, dar e muuuult prea periculos sa fiti inconjurat de atat de mult litiu.
     P.S. Vedeti ca si bateria de la masina are acid si cica mai scapa niste vapori de acid asa in timp. Mai bine renuntati si la bateria aceea si va porniti masina ca pe vremuri prin impinsul ei!

     • Marea dumneavoastră e lipsa simțului măsurii.

      E OK și chiar recomandat să bei ocazional o bere, o șampanie, un cognac, un vin etc. Însă e o problema atunci când ești beat ca porcul 24/7. 😂

      Înțelegeți diferența?

      E OK și foarte bine să folosim litiul pentru bateriile calculatoarelor. tabletelor, etc. Ele nu pot provoca cine știe ce daune și beneficiile depășesc cu mult orice riscuri.

      Însă e o sminteală demnă de cineva care-și bea mințile sau bagă prafuri pe nas (căre-i categorii îi aparțineți?!) să distrugi rezervele de litiu NERECICLABIL ale planetei (la consumul din 2020 avem rezerve pe vreo 12 ani!) ca să construim niște bombe pe roți ce nici nu rezolvă nimic.

     • @narci
      „Mai bine renuntati si la bateria aceea si va porniti masina ca pe vremuri prin impinsul ei”
      Gresit. Motorul se pornea cu o manivela.
      Ati folosit vreodata o manivela?
      Hints: a) aveti una in portbagaj b) nu este pentru cafteala in trafic
      Eu in Romania am avut si Trabant si Dacia.
      D-voastra ce aveti? Bicicleta sau trotineta electrica?
      Sau mergeti cu „ia-ma nene”?
      Sau cu „nasul” pe trenuri?
      :))

      • @Durak – astea de azi nu mai au manivelă pentru pornire. Nu de altceva, dar la motoarele transversale ar fi mai greu de băgat manivela prin roata mașinii 😂

      • Domn’ @Durak, sunteti un om fascinant, plin de fantezii cu privire la bunastarea altor oameni. Oricat de multi bani as avea, as prefera sa fiu discret. Trebuie sa fii foarte complexat sau foarte prost (sau ambele) sa tii mortis sa-ti afisezi bunastarea prin masini foarte scumpe, ceasuri scumpe, cifre in conturi bancare etc. De ce? E o chestiune ce tine pur si simplu de securitate, in sensul ca daca iti afisezi bogatia, cu siguranta vei fi luat in vizor de oameni care poate ca iti vor rapi un membru al familiei, vor incerca sa-ti faca vreo frauda bancare etc. Oricum, eu am mai spus-o cu mai multe ocazii, sunt un biet vanzator de seminte din gara de nord, nu ma bagati in seama :).

       Despre partea de securitate, dumneavoastra si domnul @Josef Svejk nu aveti nevoie sa va faceti astfel de probleme :). Mai mult, domnul @Josef Svejk isi investeste banii in aur. Ma rog, inca nu ne-a spus daca e vorba de aur in format fizic sau doar de niste cifre prin ceva platforma de tranzactionare. Cred ca nici dansul nu stie exact care e diferenta la cum ne-a tot explicat pe aici cum e cu dividendele si investitul in actiunile unei companii.

       Referitor la folosirea vreunei manivele, cred ca am mult mai multe ore muncite la lopata (si alte unelte similare) doar anul trecut fata de cate ati muncit dumneavoastra in toata viata. Anul trecut mi-am scos manual, intr-o singura zi, 5 mc de pamant dintre zidurile elevatiei la casa pe care o construiesc. Tot in perioada aceea am mai bagat tot la mana (3 oameni) vreo 40 mc de pietris pentru dren. Am facut toate aceste operatii manual deoarece nu mai aveau pe unde sa intre utilajele.
       De „cafteala in trafic” nu se pune problema, sunt o persoana deosebit de calma si controlata si nu am agresat niciodata pe nimeni in toata viata mea. Pot sa fiu foarte acid verbal dar niciodata violent fizic. Pentru „cafteala” sunt convins ca gasiti ceva colegi pe aici :)

      • @Harald
       Incercam sa inteleg daca narci s-a uitat la filmul pa care l-am postat cu Stan si Bran. Cu Stan care dadea la manivela.
       :))

      • @Narci
       Vad o schimbare de ton in postarea d-voastra care justifica folosirea de majuscula la nick-name-ul d-voastra.
       Am o oarece banuiala ca sunteti un admirator/follower al d-lui Buhnici. Care are foarte multe emisiuni absolut remarcabile la nivel national si chiar international. Un fel de Lex Fridman autohton cu o plaja de domenii acoperite chiar mai mare decat Lex.
       Am fost un bucurestean cu iesiri rare din perimetrul urban.
       Ma bucur ca imi urmariti postarile.
       Urmarirea asta este parte din indatoririle de serviciu? ;)

      • Domnu’ narci

       Acum am înțeles de faceți reclamă cu atâta fanatism vieții în cuștile de iepuri de la bloc! Nu pentru că ați locui deja acolo, ci pentru că doar aspirați să vă mutați de la coliba părintească din chirpici în ditai apartamentul comunist unde există acele minunății numite „robinete” prin care apa curge direct din perete! 😂

      • @Durak „Am o oarece banuiala ca sunteti un admirator/follower al d-lui Buhnici.” observ ca fanteziile obsesive continua :).
       Mai mult, o luati si dumneavoastra pe aceeasi melodie ca si colegii @Josef Svejk si @Harald cu ONG-urile cu Soros, cu agentiile straine, alea alea :). Vedeti sa nu o dati in paranoia :).

      • @narci

       Domnu’ stați liniștit. La paranoia aveți un avans de nedepășit. 😂

     • Nici vorbă de așa ceva. Vedeți cam ce subvenții se acordă pe petrol si faceti comparatia cu ce se da la masiniutele electrice. Ceva de ordinul trilioanelor de dolari se acordă la pe petrol si se estimează că va creste pana in 2025. Sau cel puțin așa ceva spune fondul monetar internațional :))
      https://www.imf.org/en/Topics/climate-change/energy-subsidies

      Dar ce dezastru ecologic cauzează? V-am mai întrebat, cate masini electrice prăjite ati vazut pr acolo pe unde pribegiti? Una? Două? Niciuna? :))

      Dar dvs Batman :)) vreti sa fie toate interzise, ceea ce puteti speră dar nu prea o sa se întâmple. Ceea ce am spus e foarte simplu de inteles: conduceți de doriti si lasati-i si pe altii sa faca la fel. Nu asa e corect,m ;) Intreb si eu.

      • Mințiți prost de tot. Petrolul nu e deloc subvenționat. Petrolul e cel mai taxat produse de primă necesitate din lume. Așa la un calcul aproximativ:

       Din fiecare baril de petrol (159 litri) se obțin următoarele:
       – 69 de litri de beniznă
       – 37 de litri de motorină
       – 16 litri de kerosen pentru aviație

       Din restul de 47 de litri de petrol bruit se obțin obțin (împreunau diveri aditivi mult mai ieftini ca petrolul) alți ~ 60 de litri lubrifianți, asfalt, mase plastice, etc.

       Prețul unui baril de petrol a fost Vineri de $74. Transportul, rafinarea, stocarea și vânzarea costă în medie în lumea dezvoltată încă $10/baril. Deci împărțind costurile de procesare și profiturile tuturor celor de pe lanțul de producție și vânzare rezultă că prețul uni litru de benzină sau motorină ar trebui să fie maximum $0.5. Asta e cam 1.9 lei pe litru. Însă azi prețul benzinei în București e de fapt de 6.85 lei/litru.

       Diferența dintre 6,85 și 1,9 e formată din taxe, accize, etc. Adică petrolul după e ce cumpărat (în cei $74% intră și taxarea producătorilor) e supus taxe cumulate de e de 73% de la achiziție la vânzare. dacîă luăm în clacul și taxarea producătorilor, de cam 50% cu tot cu taxe iecologice, din ăia $74 ajungem la o taxare totală de aproape 90%. E de departe cel mai taxat produs de primă necesitate din lume.

       Gargara cu „subvențiile pe petrol” e o minciună gogonată.

   • Mare diferență e că litiul din baterii arde vio,lent și instantaneu în contact cu aerul. Dacă vreți să vedeți ce se întâmplă bateți un cui în bateria unui telefon vechi. Veți grijă să aveți ochelari de protecție și mănuși.

    Iată aici ce frumos ard niște autobuze electrice:

    https://youtu.be/EAmtpCB1Hns
    https://youtu.be/T71cVhxG_v4
    https://youtu.be/-5aNdqZWphY

    Aici și o motocicleta electrică:

    https://youtu.be/Bqwh4yUyJuE

    Sau cea mai spectaculoasă.un autobuz cu copii în Franța:

    https://youtu.be/N3Z9J795BHg

   • Poate dacă îți dai jos ochelarii verzi o să vezi ca mașina electrică era încă în garanție. In garanție!!!!
    La linkul trimis de tine se spune chiar că incendiul a pornit de la bateria mașinii. Deci cam care sunt șansele la ditamai bateria și circuitele EV să ia foc? Dincolo de faptul ca materialele din care sunt făcute sicriele astea electrice ard de câteva ori mai repede decât restul?
    Având in vedere proporția E.V. din total, cu siguranță că sunt mai multe, procentual, față de restul. Și încă odată:sunt noi și in garanție!!!

    • Da, sunt noi si in garantie. Si ce e cu asta? N-ati dus niciodată un lucru nou și în garanție inapoi la magazin ca s-a defectat? Am dus doar telefonul de 3 ori inapoi, nou și în garanție, ultimul model la acea vreme. Laptopul de 2 ori, tot nou si în garanție. Un coleg de la serviciu a mers după 6 luni la reprezentanta, cu masina noua si in garantie ca i s-au dus din senin nu știu ce senzori. Dacă ați fi văzut măcar lunar „torțe” din masini electrice pe strada as fi inteles si v-as fi dat dreptate, dar așa veniți cu cate o pastilă din asta culeasa de pe nu stiu unde să mai faceti un pic de senzație ca uite domle, ce poti păți daca ai masina electrică. Poti păți mult mai multe cand stai acasa decât atunci când mergi intr-un autovehicul electric.

      • @Bla bla bla

       Ce fatalitate că n-aveți parale de o buleftircă! Mai mare dragul să se prăjească iecologistu’ la flacăra nestinsă a litiului. N-așa? 😂

      • Apreciez grija față de bunăstarea mea dar am trecut de vreo 4 ani inapoi la mașina pe benzina si asta nu pentru ca ar fi explodat :)) Nevasta-mea in schimb nu s-a convins filmuletele trimise si se încăpățînează sa umble cu cea electrică :)) mai trimiteti poate o sa se convinga si ea :D

      • @Bal bla bla

       Și mașinuța electrică a doamnei cum e? Are telecomandă radio sau e din aia mai veche cu fir? 😂

    • „Având in vedere proporția E.V. din total, cu siguranță că sunt mai multe, procentual, față de restul. Și încă odată:sunt noi și in garanție!!!”
     Gata domn’ Catalin, ne-ati lamurit cu cifrele statistice. Acum stim exact cum sta treaba. Multumim de informatiile extrem de utile!

     • Problema e una de siguranță a traficului.

      Au început deja să apară de altfel deja parcări care interzic accesul și staționarea vehiculelor electrice. E cazul unor zone rezidențiale, drumuri private, afaceri, etc.

      • De ce întrebați? Vreti sa cercetați terenul in eventualitatea unui împrumut? Spuneti-o direct, domnule :)) S-ar putea sa vi se acorde, …

   • Domnule, după WW1 si pana le-a mai oprit Obama prin 2012 s-au acordat subvenții pentru petrol doar in State de au depășit tot ce industria EV ar putea visa vreodată. Asta e realitate si ca trăitor acolo ar trebui să vă fie familiară. Restul e gargara sau bla bla bla, cum preferați :)) Dacă sunteți revoltat pe subvenții in general fiti consecvent macar, nu selectiv :))

    • Pentru achizitia de masini sau vorbiti pentru extractie, ca in cazul panourilor + moristilor?

     Eu zic ca atunci cand subventionezi, sa pp ca este adevarat ce spuneti, o noua conducta, cu 1mld si asta aduce sa zicem 1.2mld, adica 20% beneficii taxe, salarii, sau pretul final este mai mic, eu zic ca banii cetatenilor au fost folositi cu success, inca o data daca este adevarat, dar nu cred ca este, din contra.

     Dar in cazul EV-urilor, panourilor si moristilor ei singuri se lauda cu subventii de miliarde, care nu s-au tradus in preturi mici sau beneficii pentru cetateni.
     Anul trecut, din contra, preturile energiei produse de moristi au profitat din plin de cresterea de la gaz, iar asta o numesc hotie sau furt, iei subventii, apoi maresti pretul?

     La fel si la EV, dai subtii pentru ce ? eu as da subventii le cei care doresc sa renunte la masina de tot – adica sa ma plateasca sa renunt la masina, nu sa cumpar alta :)

    • Asta-i altă minciună gogonată. Atât în vremea lui Obama cât și înainte de le petrolul a fost puternic taxat. La benzinăriile din statul eu sunt afișate la fiecare pompă toate taxele și accizele pe benzina sau motorina vândute (la motorină e apropare 60%). Ele sunt de aproximativ 50%. Exact la fel erau și-n vremea lui Obama.

     Încercați să vă mai desfășurați miotmania și pe la le mese. Benzina e azi ~ în jur de $3/gallon. Taxele reprezintă jur de $1.50. Sigur ele nu sunt de 90% ca-n Europa dar sunt totuși foarte mari.

    • @Josef Svejk – ”chestii mai inteligente decât gargara de propagandă”

     Diverse ONG-uri de renume mondial au în ministerele din România niște reprezentanți: niște consilieri, angajați încă de pe la 22-25 de ani, imediat după terminarea facultății. Dincolo de loialitatea față de ONG-urile respective, unul dintre rolurile lor este și comunicarea publică. Deci statul român îi plătește tocmai pentru promovarea unor minciuni impuse de acele ONG-uri.

     Cu astfel de consilieri vă aflați dvs în dispută, asta ar fi mica problemă.

     La un articol alăturat, aveți ocazia să vedeți la ce nivel scrie astăzi un fost asemenea consilier, a cărui ”telecomandă” se afla de fapt la WWF România, nu la ministerul care îi plătea salariul. WWF e organizația aceea faină care folosește un urs panda pe banner-ele de pe site-ul din din România. Al cui simbol o fi ursul panda? Că al României nu e, în niciun caz.

     • Yep. Ăștia-s „activul de partid” pe stil nou.

      Exact așa cum în vremea iepocii partidul recruta tot soiul de incapabili și chiulangii, știind că cei ce nu au nicio altă alternativă în viață for fi susținători fanatici, tot așa fac și urmașii lor de azi. Cum iecologia e unul din paravanele la modă ale marxismului contemporan azi sunt cu toții „iecologiști”. 😀

      • Da sigur ca da! Dvs ori nu stiti ori o faceti intenționat. Sper ca prima :))
       https://www.reuters.com/business/energy/biden-budget-target-us-fossil-fuel-subsidies-2023-03-09/#:~:text=Calculating%20the%20cost%20of%20U.S.,to%20%2450%20billion%20per%20year.
       Eu v-am mai zis, Dacă aveți ceva cu subvențiile nu e problemă, dar sa aveti cu toate. Dvs aveti o narațiune pe care o repetati mereu în timp ce toată lumea știe că petrolul a fost puternic subvenționat după ww1 si inca este. Nu stiu ce zvonuri circula prin comunitatea vorbitoare de spaniolă din State dar ceea ce am zis se cunoaște de ani buni oriunde ;;)

       Repetati acelasi lozinci cu marxismul de doi lei văzute pe la canalele „destroilor” conservatori de prin State. Daca si marxismul sau iecologismul le-ati priceput ca subventia pe petrol atunci cand le combateti, progresimea e in siguranta :)) Dar e simpatic cum va agitati :D

      • @Bla bla bla

       Domnu’ ce ar fi să încercați să vă tratați mitomania?😂
       V-am dat link-ukl la bugetul SUA. Pe același site găsiți toate bugetele SUA din ultimii 70 de ani. Găsiți în oricare din ele UN SINGUR ARTICOL ca să indice un cent alocat subvenții pentru petrol sau gaze. În toate găsim doar TAXE & ACCIZE.

       Aveți obiceiul să vă susțineți gargara prin trimiteri la alte minciuni scrise de alți mitomani din presa de propagandă. Aveți sursa primară. Găsiți în ea ceva care să vă susțină elucubrațiile. Până la proba contrarie ele rămân ceea ce sunt: Minciuni gogonate.

      • Aveti link de la Fondul Monetar Internațional. Aveti zeci de studii care arată acest lucru si nu in presa de scandal. Poate sa verifice oricine. A spus-o si Biden, ca printre măsurile pe care le va lua ca președinte se numără și cea care reduce drastic subvențiile pe combustibili fosili. Ce ar fi avut de redus daca nu exista asa ceva?

       Cat priveste sursele, aceleași publicații sunt bune cand va susțin narațiunile si rele cand nu le mai susțin? Nu sunteti singurul care are acest obicei :)) Aveti explicat cum functioneaza aceste subvenții. Sa spui ca petrolul nu a fost si nu este puternic subvenționat in SUA si nu doar in SUA e minciuna. Cand am zis de schimbarea nickname-ului in Păcală sau Joker nu era o glumă:D

      • @Bla bla bla

       Lăsați poveștile cu cocoșu’ roșu’ și indicați articolul și paragraful din legea bugetului c prevede măcar un cent subvenție pentru petrol. V-am dat site-ul oficial cu bugetul SUA pe anul în curs. Tot acolo găsiții toate bugetele țării din ultimii 70 de ani.

       Petrolul e probabil cel mai taxat produs de larg consum din lume. V-am dat socoteala mai sus. În SUA el e taxat cu în jur de 50% iar în Europa cu aproximativ 90%. De unde subvenții?1 Veniți cu poveștile lui Biden, ce are reputația de mitoman patologic și plagiator de decenii și acum mai e și senil pe deasupra.

       Așa cum am spus tot soiul de mitomani vă citați unii pe alții în cerc. 😀

  • „mizeriile astea ard cu o rapiditate incredibila” si cisternele de benzina ard, pardon,explodeaza, si apartamentele care folosesc gaz metan ard , pardon explodeaza ba chiar se mai prabusesc blocuri de la acumulari de gaze si explozii (vezi cazul blocului din Zalau), si telefoanele mai iau foc ca au batetii tot pe litiu (vezi cazul Samsung Note).
   Dumneavoastra ce propuneti? Sa nu mai folosim telefoane, sa nu mai folosim gaz, sa nu mai folosim benzina?
   Poate aveti vreo solutie miraculoasa bullet proof si nu stim noi?
   Sunt si oameni care mor electrocutati, in trecut au existat oameni omorati de cai sau de carutele care au trecut peste ei. Tot in trecut au fost oameni omorati de animalele salbatice pe care le vanau pentru a face rost de hrana. Exista si o mica sansa sa va pice un asteroid in cap si sa va omoare data viitoare cand iesiti din casa.
   Veniti cu niste statistici clare despre procentul de incendii spontane la masinile pe combustie versus cele electrice si mai discutam. Cand o masina iti ia foc, ai o problema majora de viata si de moarte indiferent daca e masina pe benzina sau electrica.

   P.S. I-am mai spus cuiva stirea dar m-a trimis la plimbare. Ideea este ca deja se monteaza baterii Sodiu Ion in masini (chinezesti ce-i drept), baterii care nu pot sa ia foc. Peste vreo 5 ani oare ce motive veti mai cauta/inventa? Poate veti spune ca masinile cu baterii pe sodiu ne iau sarea de pe masa si ajungem sa avem cu totii deficit de sare in mancare :).

   • Mai Narci, un simplu exemplu apropo de stocarea petroluli. Iranul a trimis, din Yemen drone si au bubuit depozite de petrol in Arabia Saudita. Uite aici:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Abqaiq%E2%80%93Khurais_attack
    Faptul ca desi au fost lovite o suma de depozite, si au luat foc, au fost stins in cateva ore. Bagi tu seama?
    E mare diferenta intre un foc la temperatura joasa cu unul care topeste otelul. Daca nu stiai otelul incepe sa curga pe la 1200 -1600 de grade. Petrolul, benzina, motorina nu depasesc 600 de grade. Temperatura la care arde litiul e aproape de 2500 de grade. Ca si fosforul. Element chimic din aceiasi grupa cu magneziul. Pai, mai omule, de asta-s facute bombele cu fosfor utilizate in Ucraina de catre rusi

    • Inca un lucru pe care vreau sa ti-l spun Narcisistule. I-ti lipseste simtul proportiei.
     Nu greu de inteles pentru altii. …

     • Domn’ Robert’, am pregatit extinctorul din dotare deoarece exista un risc iminent sa luati foc :). Referitor la cele 600 grade, oare din cartea aceea de fizica atomica va luati informatiile? Daca tot sunteti binevoitor, poate ne spuneti la ce temperatura fierbe benzina :))).

      Domn’ @Durak, eu am facut o facultate din domeniul tehnic, nu una de muzica sau conservatorul ca sa invat astfel de lucruri tehnice :).

      • Domnu’ narci,

       Ei au fost la școală. De acolo știu măcar de unde să caute informațiile de care au nevoie. Dumneavoastră chiar dacă ați văzut ocazional școala pe dinăuntru se pare că nu s-a lipit mai nimic. Nu-i așa?

       Nu vreți să ne povestiți un pic despre „educația tehnică” aia a dumneavoastră? E așa o zi ploioasă și e posibil să ne mai indispuneți un pic.🤣

      • Haideti domn @Josef Svejk, nu va mai adanciti in penibil.
       „. De acolo știu măcar de unde să caute informațiile de care au nevoie. ” tocmai ca nici aia nu stiu, sa caute, sa dea o cautare rapida pe google dupa „gasoline flame temperature”. Va las pe dumneavoastra sa cautati si sa-mi dati si mie unde scrie 600 grade. Acuma nah, poate ca e si vina mea ca nu am intrebat, poate ca cele 600 grade sunt pe scara „Robert” nu „Celsius”.

      • @narci

       Haideți domnu’ narci puneți „educația tehnică”, aia cu care ne înveseliți periodic, la lucru și descreți-ne un experiment repetabil care să dovedească efectul de seră al Codoiului în concentrația atmosferică de 0.041%.

       Haideți! Cu cuvintele și „expertiza” dumneavoastră. Curaj! 😂

      • @Josef Svejkce legatura are concentratia de codoi cu cele 600 grade mentionate de Robert pentru flacara produsa de arderea benzinei?
       Referitor la efectul de sera, vedeti ca iar incurcati borcanele. Eu nu am mentionat nici macar o singura data faptul ca exista o incalzire globala cauzata de CO2. Intrebati-l pe colegul dumneavoastra Harald, ca el tine evidenta internetului si a comentariilor puse de toti utilizatorii.
       Sunt studii care arata ca in prezenta unei concentratii mai mari de CO2 copacii cresc mai repede. Deci CO2 ar putea sa fie chiar benefic. Eu cred ca in natura totul se auto-regleaza pentru ca asta face natura de cand a aparut viata pe Pamant, se auto-ajusteaza in functie de conditiile din mediu inconjurator.
       Apoi, eu personal, prefer mai degraba caldura VS frigul. Cred ca un Pamant mai cald este mai usor de gestionat fata de un Pamant mai rece. Ma gandesc doar la nevoia de hrana si deja avantajul e net superior sa ai caldura versus sa ai frig.

      • @narci

       Bravo!

       Deci dacă nu sunteți cu codoiul în brațe atunci care e sensul mașinii electrice care consumă resurse enorme, sau care e sensul vieții la bloc ca de vita în staul la care-i faceți reclamă?

      • @narci
       Dar de unde ati tras concluzia ca nu am terminat o facultate tehnica?
       Nu de alta dar am terminat una la zi. La Politehnica; una din facultatatile cotate ca fiind primele trei ca grad de dificultate.
       Ca mai stiu si ceva muzica, asta este bonus pentru mine.
       Doar cand am inceput la facultate am inteles ca Bach este matematica pura!
       Dar sa nu trecem direct la subiecte interdisciplinare sfinte, ca Bach.
       Macar ascultati pe foarte talentatii Florin Salam, Guta, Vali Vijelie si multi altii?
       Muzica lor are de asemenea matematica „embedded”, chiar daca este mai putin evident.
       Macar muzica rock ascultati? Eseuri scrise dupa formatul /regulile englezesti cunoasteti?
       „Allegro ma non tropoo” intelegeti ce inseamna?
       Cat timp mai aveti de gand sa tropaiti pe forumul contributors? :))

      • Domn’ @Durak, sper ca la un comentariu de genul la „Sper ca ati invatat la facultate ca unghiul drept fierbe la 90 de grade. :))” nu puteti sa aveti pretentia sa vi se raspunda cu seriozitate. Observ totusi ca v-am atins o coarda a orgoliului, atat de des intalnita printre comentatorii de pe aceasta platforma.
       Pentru domnul @Josef Svejk „Deci dacă nu sunteți cu codoiul în brațe atunci care e sensul mașinii electrice care consumă resurse enorme, sau care e sensul vieții la bloc ca de vita în staul la care-i faceți reclamă?” daca ati urmarit comentariile mele din trecut, pe scurt am 2 motive mari si late pentru care sustin EV-urile:
       1. Pretul de exploatare. Eu circul cu 15 KWh 100 KM. In Romania la Hidroelectrica 1 KWh costa 0.7 RON. Deci cu 10.5 RON fac 100 km, echivalentul la 1.5-1.8 litri motorina. La vreo 18.000 km pe an (estimarea pt 2023 ca a trecut pandemia) faceti dumneavoastra calculele (va zic eu, peste 1000 EUR diferenta doar din combustibil). De intretinere nici nu mai vorbesc. Un ICE are o sumedenie de piese care sunt in miscare, tot felul de ganituri, furtune si supape care se uzeaza.Curea de distributie, filtre de motorina, filtru de ulei, ulei in motor, ulei in cutia de viteze, planetare, injectoare, filtru de particule, volanta, ambreiaj si lista poate sa continue.
       2. Poluarea cauzata de noxe (NU vorbim de CO2 aici). In orase, ICE-urile sunt dezastru. De aceea de exemplu mi s-a parut normala actiunea de interzicere a diesel-urilor in anumite orase din Europa.

       Ar mai fi cateva motive secundare dar acelea sunt pur subiective:
       – cuplu instant :ai bagat pedala in podea si in milisecunda aceea a si raspuns. Nu se schimba nicio viteza, nu ai delay de turbo etc etc
       – silentios: mergi cu 100 KM/h si nu iti dai seama
       – caldura instant in habitaclu iarna (desigur cu niste costuri foarte mari de consum de curent din baterii). Eu locuiesc undeva pe deal asa ca dimineata cand cobor in oras nu se incalzeste motorul la diesel ca sa imi dea caldura. Norocul meu e ca am garaj subteran si oricum nu mai circul cu dieseulul – l-am pus de vanzare daca doriti sa-l cumparati :)

      • Domnu’ narci,

       Ați uitat motivul cel mai important al posesiei unei mașini electrice: E compactă. Vă încap câteva zeci pe rafturile cuțumiei din bloculcomuist unde o faceți pe „orășeanul”. Nu-i așa? 😂

       Iar vă cam încurcați în minciuni. Ați lăudat viața la blocul comunist până la greață. Numai că cine stă în blocul comunist nu prea area cum să-și alimenteze mașina electrică dacă chiar și-o permite. Nu-i așa?

       Atunci soluția dumneavoastră a fost să vă luați una teleghidată. 🤣

      • @ Narci
       Hai te rog sa faci un experiment, nu in bucatarie ori in back yard. Du-te pe malul unui rau fara stufaris ori salcii. Pune bentzin intr-o tava de gatit din aluminiu. Apoi, e mai greu, pune o buctica de litiu in apa in aceeasi tip de tavita. Trebuie sa porti opelari de protectie si alt echipament de protectie. Da foc la benzina si lasa litiul sa-si faca mendrele, Nu intervine la litiu da? Trebuie sa ai cu tine un Infrared Temp Gun.
       Spune-ne rezultatele. Aluminiul curge pe la 660 deg C.

   • Domnu’ narci,

    Așa cum v-am mai spus există riscuri acceptabile și cretinism.

    E un risc acceptabil să zbor cu avionul. E cretinism să săriți de la etajul 10 cu umbrela. Înțelegeți diferența? Utilizarea litiului la un telefon, calculator sau cea e utli, benefic și reprezintă un risc minim și acceptabil. Să punem sute sau mii de de kg de litiu deficitar pe vehicule (mașini autobuze, etc.) e deja demența la ea acasă. E un risc enorm și o risipă inutilă. Câte telefoane și calculatoare se pot face din litiul risipit aiurea pe un autobuz?

    La aia cu bateriile cu sodiu-ion repetați ca papagalul un hoax pe care nu-l înțelegeți. Ați admis într-un moment de sinceritate că nu vă prea pricepeți la nimic. Încercați măcar să le înghițiți cu cu oarecare reticență. Sodiul e și el un metal alcalin ca și litiul. Fac parte din aceeași grupă a sistemului periodic al elementelor. Numai că electrochimia lor e suficient diferită. Așa pe înțelesul dumneavoastră: Oxigenul și sulful au aceeași „legătură de rudenie” ca litiul și sodiul Însă sper că realizați chiar și dumneavoastră că n-ați putea respira prea mult sulf. 😂

    • Nu domnule @Josef Svejk, problema este ca multi discutati pe aici pur pe baza emotionala. Eu am cerut niste numere cu privire la cate masini pe litiu iau foc spontan si cate pe combustie – desigur nu in cifre absolute ci in procente raportate la numarul de masini in circulatie de la ambele categorii.

     „Înțelegeți diferența? Utilizarea litiului la un telefon, calculator sau cea e utli, benefic și reprezintă un risc minim și acceptabil.” Chiar nu inteleg ce diferenta sau ce vreti sa spuneti aici. Adica un telefon cu baterie pe litiu are mult mai mici sanse sa ia foc spontan comparativ cu o masina electrica? Sau transpusa altfel problema, dumneavoastra spuneti ca daca o masina pe litiu ia foc comparativ cu situatia in care o masina pe benzina ia foc, cei din masina cu litiu au sanse mult mai mari de a se rani?

     • „cate masini pe litiu iau foc spontan si cate pe combustie”

      Nu e relevantă o asemenea statistică. Incendiile la mașinile cu motoare termice pot fi stinse foarte rapid, orice șofer de camion trebuie să aibă în cabină un extinctor cu 2 kg de pulbere (la care trebuie să ajungă fără să se ridice de pe scaun) și încă unul de 2 kg sau de 6 kg (funcție de tonaj) amplasat în exteriorul camionului, la care trebuie să ajungă fără să fie nevoie să intre în cabină.

      Cu 20 de asemenea extinctoare nu stingi o mașină electrică, dar stingi 20 de incendii la 20 de mașini diesel normale.

      https://www.tgsparts.co.uk/blog/do-business-vehicles-require-fire-extinguishers

     • Diferența e enormă.

      Chiar dacă telefonul sau calculatorul se aprind e puțin probabil să pună pielea cuiva în pericol. În plus pe moment nu avem alternativă la bateriile cu litiu pentru electronicele de mici dimensiuni. Deci e un risc acceptabil.

      Alternativa la automobilele electrice există de vreo 125 de ani. Alternativa la automobilele electrice e infinit mai puțin poluantă, mult mai economică, mult mai puțin periculoasă și necesită un consum de elemente deficitare de 6-8 ori mai mic. Înțelegeți acum diferența dintre necesitate și cretinism?

      Pe lângă toate astea automobilul electric nu e mai rapid, nu e e mai confortabil și nici nu e mai fiabil ca cel convențional. E doar un gărgăune a tot soiul de debili mintali. Nu-i așa?

     • Păi încercați să vă folosiți un pic creierul. Vă asigur că nu se uzează. 😂

      Știu că în calitate de progresist înainte nu puteți sau nu doriți să aveți copii, dar întrebați pe cineva care are copii cât de confortabil s-ar simți să-și adună copilul într-un autobuz care face așa ca ce din imaginea de mai jos:

      https://youtu.be/N3Z9J795BHg

      Și asta doar ca să vă satisfacă dumneavoastră gărgăunii ideologici. Acum ați priceput? 😀

      Găsiți imagini în care un autobuz Diesel să se aprindă spontan ca cele de la:

      https://youtu.be/T71cVhxG_v4

      Dacă le găsiți, nu le țineți pentru dumneavoastră. Dacă nu, atunci căutați ceva subiecte mai puțin ridicole.

     • @Harald, cum ar fi daca domnul Profesor Cranganu ar merge la studentii lui si le-ar spune „vedeti ca dioxidul de carbon e intr-o cantitate foarte mica in atmosfera. Nu stiu sa va spun cifra dar credeti-ma ca e o concentratie mica”. Ce ar insemna „mic”? In momentul in care dai si cifrele, nu mai discutam despre o opinie subiectiva ci de una obiectiva. In lumea tehnica nu poti argumenta un lucru pe baza de ceea ce crezi tu. Daca nu vii cu cifre, e filozofie sau mai rau, religie. Ati vazut dumneavoastra vreun articol al domnului Cranganu care sa nu fie argumentat de o gramada de cifre?
      Referitor la copii as zice sa o lasati mai moale putin, depasiti o limita de bun simt.

      • Exact! Hai să discutăm despre cifre:

       Descrieți-ne un experiment repetabil care să dovedească efectul de seră măsurabil al C02 în concentrația atmosferică de 0.041%.

       Dacă nu există un astfel de experiment, explicați-ne de ce credeți într-o gargară ce nu poate fi dovedită?

      • Alooo, domn @Josef Svejk vedeti ca s-a blocat CD-ul pe concentratia de CO2 de 0.041%.
       Discutia parca era despre temperatura flacarii rezultata prin arederea benzinei versus temperatura flacarii rezultata prin arderea Litiului. Apoi mai era in discutie procentul de masini electrice care iau foc versus procentul de masini pe combustie care iau foc. De ce deviati de la subiect???Ce legatura are concentratia de CO2 cu clanta de la baie, ca nu inteleg?

      • Domnu’ narci,

       Cuiva care prinde așa de greu și scapă așa de ușor ca dumneavoastră e bine să i se repete. Cine știe? Poate chiar prindeți ceva. Iar dacă la finalul întregii acestei povești rămâneți măcar cu înțelegerea faptului că atmosfera planetei conține doar 0.041% carbon și 0.0018% metan tot e un câștig. Nu-i așa?

    • @ narci – „vedeti ca dioxidul de carbon e intr-o cantitate foarte mica in atmosfera. Nu stiu sa va spun cifra dar credeti-ma ca e o concentratie mica”. Ce ar insemna „mic”?

     În anii trecuți, am folosit în mod repetat exemplul cu bilele roșii, pentru a descrie cantitatea infimă de CO2 din atmosferă și încurajez pe orice om de bună credință să procedeze la fel, pentru că analogia poate fi înțeleasă de orice copil de 10 ani.

     Prin urmare: avem 4 bile roșii de CO2 amestecate printre alte 2095 de bile albastre de oxigen, alte 7808 bile cenușii de azot și alte 93 de bile violet de argon. Toate într-o găleată care conține 10.000 de bile în total. Asta e compoziția atmosferei, pe înțelesul oricărui elev de școală primară.

     Cantitatea de CO2 este absolut infimă. Nici dacă ar fi incandescente și radioactive, cele 4 bile roșii de CO2 nu ar putea încălzi celelalte 9996 de bile din găleată în maniera în care pretind încălziriștii că se întâmplă.

     La nivelul mării, vaporii de apă ajung să reprezinte 1% din compoziția atmosferei, deci mai avem încă 100 de bile transparente, de apă. În medie, în toată atmosfera, vaporii de apă reprezintă 0,4%, asta fiind echivalent cu 40 de bile. Deci în medie, chiar și bilele de apă sunt de 10 ori mai numeroase decât numărul bilelor roșii de CO2. Iar la nivelul mării sunt chiar de 25 de ori mai numeroase.

     Dacă nici analogia asta nu e suficient de edificatoare, umple o găleată cu 10.000 de granule de polietilenă, ca să vezi cu ochii tăi cât de puține sunt 4 granule, printre celelalte 9996.

   • E un articol despre un metastudiu („…by Professor Bernhard Sabel, who heads the Institute of Medical Psychology at Otto von Guericke University Magdeburg…”) centrat DOAR pe cercetari/studii(cu si fara ghilimele) din domeniul/ramura biologie-medicina.

    Din prima fraza a articolului:
    „One in five articles published in journals may contain faked data produced by UNAUTHORISED “paper mills”…”.
    Exista si „authorised paper mills”?! :)

    „It also backs up recent evidence that the majority of fake research comes from China.(…)some Chinese hospitals and health authorities require physicians to be first author on a set number of papers.”

    „Professor Gerd Gigerenzer of the University of Potsdam, a psychologist and co-author of the paper, said: “It will be a race between the paper mills and those of us who try to detect them, with BOTH SIDES USING AI.”
    But the ultimate solution, Gigerenzer added, was to reduce the pressure to publish, particularly in China. Others, he suggested, could follow the example of the German Research Foundation, which tells applicants for funding that they should limit the number of their own papers cited to five.”

    Daca exista dorinta aici, pot da un copy/paste intr-un alt comentariu cu tot textul articolului. (vor lipsi doua imagini interactive/reprezentari grafice)

   • Un profesor olandez a pus pe LinkedIn urmatorul sumar:
    „A team, led by Professor Bernhard Sabel, who heads the Institute of Medical Psychology at Otto von Guericke University Magdeburg, found that the number of fake papers had risen substantially in recent years. The number of red flag publications across biomedicine rose from 16 per cent in 2010 to 28 per cent in 2020, with a much sharper increase in neuroscience than in clinical medicine. Taking account of papers flagged as fake that are actually genuine, Sabel estimated that the actual proportion now was about 20 per cent #medicine #publications medical university academia publication pressure.”

    Am crezut ca întâmplarea din link-ul de mai jos este inventata, dar se pare ca este un fapt real.
    https://scholarlyoa.com/bogus-journal-accepts-profanity-laced-anti-spam-paper/
    Daca platesti $150 editorului unui jurnal din India poti publica si un articol despre profetiile mamei Omida.

 37. Factori de mediu ai creșterii productivității agricole: Fertilizarea CO₂ a culturilor de câmp din SUA

  Un nou studiu publicat de National Bureau of Economic Resarch, USA, oferă date tari despre rolul creșterii concentrației de CO2 antropogen în creșterea fără precedent a producțiilor agricole din Statele Unite după anul 1940. Este, de fapt, ceea ce am scris de multe ori în articolele mele: CO2 este singura hrană de care plantele au nevoie, alături de apă și căldură. Îngrășămintele produse pe bază de combustibili fosili ar fi, fără îndoială, a doua cauză, iar genetica ar fi a treia cauză.

  Detalii,

  Environmental Drivers of Agricultural Productivity Growth: CO₂ Fertilization of US Field Crops

  • La asta mă gândeam șl eu: Bună ar mai fi un pic de încălzire globală pe la casa omului!

   Iarna lungă a ținut până bine după mijlocul lui Aprilie. Doar un singur copac din jurul casei a început să facă ce muguri de frunze. Pe vremuri deschideam piscina în jur de 1 Mai. Azi 1 Iunie pare un termen optimist. 😒

   Singura chestie bună e că totuși terenurile de golf se deschid după-amiaza asta. Cu aproximativ o lună întârziere…

 38. „Un joc de cuvinte periculos – the tipping points

  În literatura română de specialitate n-am găsit o traducere adecvată. Am folosit în 2020 expresia puncte critice (Despre inconsistența „punctelor critice” în evoluția sistemelor naturale complexe) cu următoarea descriere:”

  Cred ca se foloseste si in Romania expresia adoptata din engleza „critical mass” – masa critica.
  Nota: Pentru „corijenti din toate tarile uniti-va!”; nu este vorba de mobila Chippendale si nici despre dansatori erotici Chippendale! :))

  Nu cred ca au auzit astia de circuite bistabile (flip-flop in engleza)
  Nota: Pentru „corijenti din toate tarile uniti-va!”; nu este vorba despre papuci flip-flops cu care lipaiti prin casa, gradina, in fata blocului sau la plaja. :))
  Eco-alarmistii sunt un fel de ajutoare-de-bagatori-de-seama-ucenici la electricieni. Care sunt trimisi sa cumpere sigurante pentru tabloul electric. De aici si ideea de tipping point cred.

  Dar este incontestabil ca muzica climato-activistilor este antrenanta si cu nota entuziasta.

  Un fel de „Trecea fanfara militara” a regretatului Dan Spataru.
  https://www.youtube.com/watch?v=Chgs5M2ykvU
  In rolul de primadona-tambur-major a fost distribuita Greta.
  Nota: Pentru cheflii: Numele este Dan Spataru nu Spirtaru! :))

  Campania-spectacol are aplaudaci precum Hantzy si Florix.
  Un aplaudac lasat inca sa pazeasca intrarea este narci.

 39. HIHIHI:
  Long-range cruise missiles supplied by UK caused Luhansk explosions, former Russian-backed official says
  From CNN’s Kostan Nechyporenko

  Explosions in the Russian-occupied eastern city of Luhansk was conducted by Storm Shadow cruise missiles, a retired Russian lieutenant colonel said on Saturday, according to preliminary reports and reported by Russian state news agency TASS.

  „The JCCC [the LPR representatives to the Joint Centre for Control and Coordination of Issues Related to War Crimes of Ukraine] officially filed information that the May 12 strikes on Luhansk were carried out by Storm Shadow missiles. Today was most likely the second test launch on the city with this particular type of ammunition,” retired Lt. Col. Andrei Marochko of the Luhansk People’s Republic Militia said, as reported by TASS.
  Marochko added that there were „no causalities or victims” among civilians, but there was partial damage to residential buildings, and information is still being verified.

  Ukraine has not made any official comment on the use of Storm Shadow missiles since Britain announced it had supplied Ukraine with the weapons earlier this week. The long-range cruise missile, which is jointly developed by the UK and France, has stealth capabilities and is typically launched from the air.

  According to TASS, a Luhansk eyewitness named Anna said the explosion happened at about 9.30 a.m. Moscow time, and “the lights went out at home” immediately afterward.

  “Windows flew out in the neighboring houses. … After the explosion, a siren went off, and ambulances and the Ministry of Emergency Situations crews arrived,” Anna said, as reported by TASS.
  Artem Lysohor, the Ukrainian head of Luhansk region military administration, claimed the effectiveness of Russia’s Iranian-made Shahed drones is „catastrophically declining every week.”

  „The situation on the ground is also in disarray, where the Russians are still saved by ‘import substitutes’ of T-54 and T-62 tanks at the front,” Lysohor said in a Telegram post.

  An explosion was heard Saturday morning in the suburbs of Luhansk, which has rarely come under attack by Ukrainian forces since the Russian invasion. On Friday, the city was struck by two missiles, injuring six children, the head of the self-declared Luhansk People’s Republic said.

  • Nu te lași ai? Nici după ce ai văzut autobuze parcate luând foc si arzând tot scrum. Nici după ce ți s-a explicat că litiul arde mai abitir ca orice altceva am văzut până acum si că la un impact cât de mic e posibil sa arzi ca șobolanul înainte să-ți dai seama! Sau că făcând abuz de o resursa așa rară cum e litiul nu rezolvi mai nimic! Sau ca se scoate cobalt in șlapi cu dalta! Sau ca chinezii au in mâna cam tot ce înseamnă regenerabile si baterii! Dar de… dacă așa cântă muzica intrăm in horă nu?

  • Păi arăați-ne niște imagini în care un autobuz Diesel arde așa de sprctaculos ca cel de la:

   https://youtu.be/EAmtpCB1Hns

   Arătați-ne un film în care un vechiul pe benzină sau motorină se aprinde se aprinde din senin ca cel de la:

   https://youtu.be/T71cVhxG_v4

   Sau unul în care un autobuz diesel cu copii face acrobațiile celui electric de la:

   https://youtu.be/N3Z9J795BHg

   După aia putem să mai discutăm de siguranța vehiculelor electrice, respectiv ce anume trebuie interzis sau nu.

   • Voi chiar aveți probleme, iar problemele nu au nicio legătură cu mediul, autovehiculele electrice sau emisiile de gaze cu efect de seră. Dar zău că nu se rezolvă prin comentarii la articolul ăsta și, cel mai probabil, la niciun articol.

    • Dar nu vă sfiiți!

     Descrieți-ne problemele alea ca să fim și noi în cunoștință de cauză.

     Nu mă înțelegeți greșit. Dacă vreți cu tot dinadinsul să vă băgați într-o chestie din aia pe roți care face spontan bum-bum și vă flambează pe loc, nu vă oprește nimeni.

     Oricum vă rog să nu uitați să ne dați niște link-uri cu imagini cu vehicule cu combustie ce se aprind spontan la fel ca alea electrice. În cei +125 de ani de existență a lor trebuie să se fi găsit ceva dacă chiar fac asta. Nu-i așa? Sau vorbiți cumva din burtă și nu vă bazați pe nimic? Nu pot să cred! 😂

     • Una dintre cele mai mici probleme ar fi incapacitatea de a accepta că adevărul endiferit de propriile convingeri. și așa, de curând, https://www.observatorulph.ro/eveniment/2685384-de-la-ce-a-luat-foc-bmw-ul-parcat-in-ploiesti-alte-trei-masini-au-fost-distruse aici chiar e implicată și o mașină electrică care, culmea, nu a explodat în ciuda incendiului pornit spontan la mașina ne-electrica. Deși e posibil să fie o conspirație a ecologiștilor la mijloc

      • Domnu’ andrei,

       Dintr-un parc auto mondial de 1.5 miliarde de mașini pe benzină și motorină ce se tot fabrică de 125 de ani asta e tot ce ați găsit? Poza unui BMW prăjit al unui „bombardier”? Nici măcar n-ați putut găsi un film? 😂

       Uitați-vă pe youtube câte incendii violente cauzează cele 6 milioane de mașini electrice ce reprezintă doar 0.0004% din parcul auto mondial… 😀

 40. 12 Best Things First

  Pe 7 mai 2023, profesorul Bjørn Lomborg a publicat ultima sa carte Best Things First:

  Unele lucruri sunt greu de reparat, costă mult și ajută puțin. Alte probleme știm cum să le rezolvăm, cu costuri reduse și cu rezultate remarcabile. Ar trebui să facem mai întâi lucrurile inteligente.

  Guvernele și filantropii ar trebui să se concentreze pe aceste 12 lucruri cele mai inteligente. Să rezolve tuberculoza, malaria și bolile cronice, să abordeze malnutriția, să îmbunătățească educația, să crească comerțul, să implementeze achizițiile publice electronice și să asigure proprietatea funciară. Acest lucru va îmbunătăți uimitor lumea. Costul este de 35 de miliarde de dolari pe an. Beneficiile includ salvarea a 4,2 milioane de vieți în fiecare an și generarea a 1,1 trilioane de dolari în plus pentru săracii lumii.

  Cu siguranță ne putem permite acest lucru: Costul de 35 de miliarde de dolari este echivalent cu creșterea anuală a cheltuielilor globale pentru produse cosmetice din ultimii doi ani. Acesta este probabil cel mai bun lucru pe care lumea îl poate face în acest deceniu.

  P.S. Rezolvarea „crizei” climatice nu se regăsește printre cele 12 cele mai bune lucruri de făcut imediat.

 41. Un studiu din 2015 devenit vedetă publicistică în presa din România în 2023

  Studiul Energy use, blue water footprint, and greenhouse gas emissions for current food consumption patterns and dietary recommendations in the US, publicat de un grup de cercetători de la Carnegie Mellon University, Pittsburgh, Pennsylvania, a tras un semnal de alarmă cu privire la efectele climatice nocive ale consumului de vegetale.

  Am fost surprins să regăsesc studiul prezentat după opt ani în mass media românească, cu subtitlul Salata verde, de trei ori mai poluantă pentru oganism din cauza emisiilor de gaze cu efecte de seră

  Ca de obicei, jurnaliștii români nu citează sursa exactă a articolului lor, mulțumindu-se să citeze ceva la mâna a doua sau a treia.

  Pentru cei interesați, am citat articolul original cu link-ul de rigoare.

  Despre ce este vorba?

  Contrar multor titluri recente, o dietă vegetariană ar putea afecta negativ schimbarea climei, producând mai multă încălzire globală.

  De fapt, potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea Carnegie Mellon și publicate în 2015, respectarea recomandărilor Departamentului Agriculturii din SUA de a consuma mai multe fructe, legume, produse lactate, pește și fructe de mare este mai dăunătoare pentru mediu decât se credea, deoarece aceste alimente au o amprentă relativ ridicată de utilizare a resurselor resurselor energetice per calorie și a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) aferente. Studiul a măsurat modificările în ceea ce privește consumul de energie, consumul de apă subterană și emisiile de GES asociate cu modelele de consum alimentar din SUA.

  Consumul de salată este de peste trei ori mai rău în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră decât consumul de șuncă, a declarat Paul Fischbeck, profesor de științe sociale și decizionale și de inginerie și politici publice. O mulțime de legume obișnuite necesită mai multe resurse pe calorie decât ați crede. Vinetele, țelina și castraveții arată deosebit de rău atunci când sunt comparate cu carnea de porc sau de pui.

  Deci, ce mai trebuie să mâncăm, potrivit oamenilor de știință? Deja carnea roșie este anatema, pentru că vacile produc metan. Dacă și legumele devin anatema, ce mai rămâne?

  • Doamna Monica, cum de va lasati momita de indivizi ca astia? Va place de Robert Turcescu & co?
   Va spun ceva clipurile cu seniletele rusest trecand intentionat, in Bucea, peste oameni? Oameni vii!!!!
   Cum cineva poate tagadui cineva aceste crime odioase. Cum cineva poate sa dea vina pentru acest razboi pe ucrainieni?
   Goodness gracious.

   • Nu sunt fan antena 3 cnn si nici nu diger propaganda SUA, UE despre acest razboi ciudat! Ma informez din alte surse. Ciudat e ca Biden e globalist la fel ca Ursula, dar si Putin este absolvent al programului „Young Global Leaders” al lui Klaus Schwab! Eu sunt convinsa ca Ucraina este tarata in razboi impotriva vointei ucrainienilor a caror voce nu se aude nicaieri. Zelenski vorbeste mai bine rusa decat ucraineana si este permanent prezent peste tot prin spatiul celor cu NWO in timp ce tinerii barbati mor cu sutele de mii in lupta, multi neantrenati, familiile lor imprastiate prin vest si toata societatea destructurata. Este o minciuna si o propaganda prea mizerabila. Ba Putin vrea sa reconstituie URSS sau fostul imperiu tarist, dar rusii au armata praf, ba a murit Putin de vreo cateva ori si a facut cancere de tot felul, ba o sa-i faca de petrecanie cineva din staff-ul lui….! Nu suntem copii sa punem botul la ceea ce vrea 1% din populatia lumii si proxi-war provocat e un vehicul de depopulare, saracire si implementarea a agendei 2030.
    Just think about it!

    • DOAMNA , nu cred ca sunteti nesincera in ceea ce spuneti. Va acord prezumptia de nevinovatie, pentru moment.
     Ce peiorati in postarea anterioara e peste puterile mele digestive.
     Zelensky trebuie sanctificat cu toate ca e evreu iar papuska asta a nostru e comunist.
     Purtati ochelari de cal?

     • Poate-l sanctificati cu tot cu tocuri si conturi!
      Un ucrainean in exil: „Orice pace rea este mai buna decat un razboi”!

      • Hai vorbiti cu sn putika pe tocuri despre razboi si pace si conturi. La revedere.

    • @Monica – neomarxiștii au păcatele lor, administrația Obama l-a încurajat pe Putin să revină în forță pe arena internațională, prin implicarea în Siria în 2012 și prin anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

     Concret, în 2011, administrația Obama a desființat Flota a 2-a a Atlanticului de Nord și a retras pe ascuns toate tancurile americane de la Grafenwöhr, din Germania. Trump a corijat ambele măsuri, a reînființat Flota a 2-a în 2018 și a readus tancurile americane în Germania. Pe toată perioada administrației Trump, Rusia nu a mai desfășurat acțiuni expansioniste.

     Însă invazia din 2022 din Ucraina este reală, iar Rusia nu poate fi lăsată să modifice frontierele prin forță, fiindcă ea nu are limite. Dacă i se permite astăzi să anexeze jumătate din Ucraina, mâine (peste 20 de ani) o să vrea toată Ucraina și jumătate din Polonia.

     Înainte de 1918, Polonia nu mai exista ca stat, fusese împărțită între Rusia, Prusia (precursoarea Germaniei) și Austro-Ungaria. Pe la 1700+, Iașul și Bucureștiul ajungeau mereu ocupate de trupele rusești, care uitau să mai plece cu anii. Între 1944 și 1958, România a fost efectiv sub ocupație sovietică, exact cum e astăzi sub ocupație sud-estul Ucrainei.

     Dacă Rusia nu este oprită acum în Ucraina, peste 30 de ani va fi din nou la granițele României. Așa că Federația Rusă trebuie dezmembrată, la fel cum a fost dezmembrată Germania în 1945. Din același motiv: ca să nu mai poată invada pe nimeni.

     • O lume multipolara, nu o dictatura bideneasca!
      Resursele Rusiei sunt bune, rusii sunt rai, nu? Iraq-ul are arme de distrugere in masa, Bashar e un dictator, Gadhafi trebuie eliminat, etc.! Nu i-am placut niciodata pe rusi, dar NATO n-are ce cauta la granitele Rusiei, „democratia” neomarxista este o capcana pt creduli! SUA ar sta locului, daca Rusia ar planta niscaiva rachete in Mexic? Acordurile Minsk1 si 2 au fost incalcate si Europa saracita si impinsa intr-un razboi fals. Ucraina a devenit Iraq-ul sau Afganistanul Europei! Cum sa castige Ucraina in fata unei tari care are cele mai multe arme nucleare? Chiar se doreste implicarea intregii Europe intr-o conflagratie mondiala pt ca nu au murit destui oameni in pandemie?
      Chestia cu Rusia care ne ameninta, dar are armata distrusa, soldatii dezerteaza sau sunt beti, totul e intr-o disolutie si Putin moare de cate ori vrea MSM ce mai este daca nu propaganda ca-n pandemie?
      Pacea e raspunsul !Indiferent de umilintele unora!
      Un ucrainean in exil, fugit in SUA in 2022: „Orice pace rea e mai buna decat un razboi”!
      Asa ca d-le Harald, devreme ce nu trebuie sa mergeti pe front personal sau sa va trimiteti fiii la moarte, e usor sa dezmembrezi tari si natiuni!

      • Daaa, clar acum. Sunteti sub influenta. Influenta FB si a teoriilor conspirationiste.
       Cine pe cine a invadat? Cine pe cine bombardeaza zi de zi? Cine ucide cu placere civili? Cine omoara si deporteaza copii?Cine a ras de pe fata pamantului teatrul din Mariopol?Cati civili, femei si copii au murit acolo?
       Acum MAREA INTREBARE, CINE VA UITA?
       Raspuns: NIMENI!!!!

      • Gura păcătoasei adevăr grăiește! 😀

       Într-adevăr resursele Rusie sunt bune, însă muscalii sunt răi.

       Lumea aia „multipolară” înseamnă o lume în care regimurile criminale din Rusia, China și alte țări faine să împileze și alte țări și popoare afară de propriile lor țări. V-ar place să trăiți sub cizma muscalilor sau orezarilor? Păi vedeți? Exact asta ar fi „multipolaritatea” aia după care tânjiții. România a fost supusă multipolarității ăleia între 1944 și 1990. Și nu i-a priit deloc. Dimpotyrciă. De la fanarioți încoace a fost cea mai catastrofală perioadă din istoria țării.

       NATO nu a înghițit pe nimeni cu forța. Toate țările membre admise în alianță după prăbușirea URSS au intrat cu greu și s-au rugat mult și bine să fie primite. Așa a ajuns NATO la frontiera Rusiei. Rusia nu are dreptul să decidă în ce alinate.intră vecinii săi. Iar țările ce au intrat în NATO au făcut-o exact din cauza agresivități cârmuirii debile și isrterice de la Kremlin. Cel mai bun exemplu sunt Finlanda și Suedia ce au cerut primirea în alianță anul trecut tocmai de teama unei invazii putleirste. Ambele după peste un secol de neutralitate.

       Rusia nu depune rachete în Mexic nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu poate. Corupția a i-a distrus complet capacitatea de proiecție a unei forțe militare la distanță.. Acum aproape 20 de ani și-a retras ultima bază de ascultare din Cuba pentru că nu o mai putea susține financiar. Cu mare greutate a trimis prin 2007-2008 un „bombardirovșcic” „în vizită de curtoazie” (ca o demonstrație de forță 😂) până-n Venezuela dar nu mai repetat figura. Hardughia abia a ajuns cumva înapoi în Rusia mai mult moartă decât vie.

       Da, aramta roșție (la fund 😀) e ciuca bătăilor și pare în degringoiladă. Însă războiul nu trebuie oprit până la disoluția completă a regimului putlerist și a Rusiei așa cum e ea azi. Krăkănel a semnat condamnarea la moartea Rusiei în 2022 exact așa cum a făcut-o Gorbaciov pe cea a URSS prin 1987-1988. Poate dura ani, dar dacă Rusia nu e zdrobită exact așa cum a fost zdrobită Germania lui Hitler în 1945 se va ridica din nou în câteva decenii spre a deveni iar ceea ce Nicolae Iorga numea așa de inspirat pe la 1913 în cartea sa „România și vecinii ei”:

       „Rusia, această etenă primejdie pentru civilizația umană”

      • @Monica, pai nu va opreste nimeni, puteti sa va mutati in celalalte tari „multipolare”, in China, in Corea de Nord, Rusia, vedeti dumneavoastra unde va potriviti mai bine.
       Ah, sa nu uit, vedeti doar ca in China au tot sechestrat oamenii prin case din cauza COVID, ca asa e pe la ei, imparatul cel mare decide ce si cum fac sclavii, pardon, populatia.

     • @Monica – ”Acordurile Minsk1 si 2 au fost incalcate”

      Acordurile de la Minsk prevedeau ca ucrainenii să-și dezmembreze țara de bunăvoie. Angela Merkel a participat personal la negocierea și semnarea lor, însoțită de ministrul ei de Externe de atunci, Frank-Walter Steinmeier, care astăzi este președintele Germaniei.

      Franța și Germania au presat Ucraina să semneze acordurile de la Minsk, pentru ca astăzi Angela Merkel să pretindă că nu se intenționa respectarea lor. Când mințea, atunci când desființa centralele nucleare ale Germaniei ca să cumpere gaz de la ruși și presa Ucraina să semneze acordurile de la Minsk? Sau acum?

      Rusia a invadat Ucraina, nu invers. Cât despre resurse, Rusia poate să și le păstreze liniștită. Cârtițele plantate de Rusia în Europa, încă de pe vremea lui Brejnev, sunt în continuare la butoane, în cap cu Scholz, Stoltenberg și chiar Mircea Geoană. Când fiul unui fost general de Securitate, cu legături la Moscova, ajunge secretar adjunct NATO, înseamnă că mâna Moscovei a ajuns mult prea lungă.

      România și Europa au destul gaz, destul cărbune și destul uraniu. Numai cârtițele Moscovei au redus sau au împiedicat cu totul exploatarea lor, din anul 2000 încoace, de când a ajuns Putin președinte.

      Dacă Moscova vrea pace, soluția e simplă: retragerea din Ucraina. Dacă nu, o Federație Rusă ceva mai mică, de vreo 80 sau 100 de milioane de locuitori, va asigura Europei încă 25 de ani de pace, exact cum s-a întâmplat și după dezmembrarea Uniunii Sovietice. Deci lucrurile tot spre pace merg, egal ce face Rusia 😀

  • Așa pe scurt papagalul sovietic din acest filmuleț ne spune că nu, nu Krăkănel e de vină pentru invadarea pentru invaziile muscălești ale Ucrainei, ci imperialiștii cei răi de la Ouașintăn și Luonduon. Piticul socvietic voia doar sărăcuțul de el să slobozească noroadele împilate. Iar ciolovecii de fapt s-au dus în Georgia & Ucraina doar să planteze niște panseluțe. Tot de aia mai stau și-n Transnistria. Nu-i așa? 😂

   Haideți! Dezvoltați un pic subiectul că devine interesant. Bănuiesc că nu ați postat filmul pe post de banc lung și fără poantă?

   • Nimic din MSM, cei care au cenzurat la greu in pandemie, cei cu „climate change” ideology, cei cu transgendareala si orasele de 15 minute, lockdownuri permanenete mascate, cei cu cenzura big tech, cei cu resetarea si carnea sintetica pentru fraieri, cei cu cashless society si alte nefacute:
    The Limits of AMERICAN HEGEMONY – JEFFREY SACHS
    https://www.youtube.com/watch?v=tKihDhodyvM
    Where U.S Weapons For Ukraine Are REALLY Going! w/ Sy Hersh
    https://www.youtube.com/watch?v=J2MaeM5tdCA&t=15s
    Ukraine is FINISHED and Blackrock is taking over | Redacted with Clayton Morris https://www.youtube.com/watch?v=KRa4kkW-nEQ&t=64s

    • Are logică. Mi se pare o chestie chiar foarte inteligentă.

     Libanul e o țară foarte slabă măcinată de conflicte interne. Niciunul din jucătorii din țară, nici măcar armata libaneză, nu e destul de puternic să atace cu succes complexul ambasadei SUA de la Beirut.

     Dacă vă uitați la pozele din satelit e la sub 150 de metri de yacht clubul din Beirut (un debarcader confortabil) pe o înălțime, mult în afara zonelor locuite. Deci pot acsota nave destul de mari. E ușor de apărat și alimentat din aer și de pe mare. Are platforme betonate pe care pot ateriza avioane de luptă sau transport cu aterizare/decolare pe verticală și elicoptere. Pare destul de mare ca să poată găzdui la nevoie o unul poate chiar două regimente de infanterie marină.

     E practic un centru de comandă politică și militară sigur în lumea arabă. + bază militară. Niciunde altundeva nu ar avea garanția imunității pe care o au în Liban. Într-o situație de criză forțele americane din Golful Persic ar putea fi forțate de țările gazdă să-și evacueze rapid bazele din Arabia Saudită sau Bahrein sau Kuweit. În Liban însă nimeni nu e destul de puternic să poată impune o evacuare.

     Sigur mai e varianta Israelului, care e aliatul cel mai fidel al SUA din zonă și care nu cred că se va rupe prea curând de această alianță. Numai că acolo sunt două impedimente majore:

     1. Israelul e în stare de cvasi război cronic cu lumea arabă. Deci aceea practic nu ar fi o bază în lumea arabă.

     2. Evreii au o capacitate tehnologică excepțională și în mod cert sunt cu ochii, urechile și alte organe pe ambasada SUA 24/7. Chiar dacă sunt buni amici probabil că nu se dorește să știe chiar totul.

     • Asta este un aspect dintr-o viziune geopolitica cu schimbari in curs de desfasurare.
      Dislocarea reusita a UK si Frantei din Orientul Mijlociu a fost obiectivul URSS de dupa WWII.
      Occidentul joaca de prea multe ori bambilici la nivel international.
      .

     • Cred ca Israelul jubileaza iar Hezbollah si Iranul bocesc in pumni. Acum ar fi interesant se stiut cum de au putut americanii sa faca treaba asta. Sigur e vorba si de bani dar parca nu-i deajuns.

      • @Robert
       Inca nu,
       Un curs de desfasurare este ceea ce in Israel se numeste „un razboi intre razboaie”.
       Cu acorduri temporare de stopare a ostilitatilor.
       Adica un razboi de atritie.

      • @Durak
       Bine bine dar asta e o evolutie, cel putin in partea de achizitie de informatii despre Hezbollah si Siria, inclusiv baza din Tartus. Scurteaza distanta pana in Tartus, din Haifa cu vre-o suta jumate de km si e foarte aproape de Damasc.
       Cred ca sunt vesti bune pt Israel.

 42. Domnule profesor sunteți, de departe, persoana care reușește să stârnească cele mai multe discuții și contr