joi, iulie 25, 2024

Stocarea energiilor „verzi” – călcâiul lui Ahile pentru politicile Net Zero

Guvernele unor țări cu economii avansate din Europa, ale unor state din SUA, precum și cele din Canada, Australia, Noua Zeelandă ș.a. s-au îmbarcat într-o cursă ambițioasă de a atinge obiectivul climatic numit Net Zero sau ceea ce am numit recent Marele Salt Verde. Este vorba de decarbonizarea economiilor lor prin reducerea aproape la zero a emisiilor de CO2 și ale altor gaze cu efect de seră. Modalitatea principală de atingere a acestui obiectiv– cheia de boltă a politicilor climatice de genul Green New Deal sau European Green Deal– o reprezintă construirea și instalarea  unui număr cât mai mare de panouri solare și turbine eoliene în încercarea de a elimina producerea de energie electrică și termică din combustibili fosili și înlocuirea lor cu energii regenerabile, aka „verzi”.

În ultimii trei ani, am analizat în mai multe articole  „durerile facerii” suferite de tranziția către 100% energii colorate și diversele „medicamente” aplicate sau aplicabile, pe care le-am numit exerciții de gândire magică. De data aceasta nu voi mai aborda caracterul intermitent, controlat de capriciile vremii, al energiilor eoliene și  solare, densitățile lor de putere, cu ordine de mărime mai mici față de cele ale combustibililor fosili, cantitățile de minerale necesare pentru noile construcții și linii de transmisie ori propriile emisii de CO2.

Ambele „vedete” ale energiilor regenerabile – solară și eoliană – suferă fundamental de intermitență: o deficiență structurală (soarele nu strălucește noaptea, vântul nu suflă tot timpul) și locală, controlată de variațiile meteo, altitudine, latitudine etc. În consecință, instalațiile eoliene și solare au nevoie permanentă de o altă sursă de energie (backup source) care să le înlocuiască în perioadele de non-producție: generatori pe bază de combustibili fosili, termocentrale nucleare, baterii sau o altă formă de stocare a energiei care să fie folosită instantaneu când vântul nu mai bate ori soarele nu mai strălucește, astfel încât rețelele naționale să nu cadă și luminile să rămână aprinse continuu.

Guvernelor care au îmbrățișat ideea eliminării totale sau cvasi-totale a energiilor fosile sau nucleare ca surse backup le rămâne în principal opțiunea stocării producției neconsumate de energie eoliană sau solară. Politicienii au presupus, pur și simplu, că o formă de stocare sau alta trebuie să existe sau să devină disponibilă la comandă. Dar până în prezent, considerațiile lor despre capacitățile de stocare necesare, cum funcționează acestea și cât vor costa (instalare, funcționare, mentenanță etc.) au fost inadecvate.

Stocarea energiei backup pentru un sistem de generare predominant eolian/solar reprezintă o ecuație complexă, enorm de greu de rezolvat. Așa cum am prezentat recent în articolul Trilema tranziției energetice – sustenabilitate, accesibilitate, siguranță, în acest moment „nu există nicăieri în lume un proiect pilot funcțional pe o perioadă de timp satisfăcătoare, să zicem 5 – 10 ani, în care o economie de orice dimensiune să funcționeze numai cu surse care nu emit dioxid de carbon (eoliană, solară, hidro) și fără să folosească vreo sursă de combustibili fosili. Nu există nici măcar un singur proiect pilot care să asigure doar energia electrică necesară unei economii (cca. 25 – 35% din consumul final de energie)”.

Cu toate acestea, guvernele angrenate în Marele Salt „Verde” continuă exercițiile lor de gândire magică și gândire cu rezoluție scăzută (apud Jordan Peterson): fără să aibă date reale despre cum funcționează și cât costă un sistem de stocare la nivel național pe o perioadă de timp nelimitată, guvernele pornesc orbește la drum. Dacă nu se va întâmpla vreun miracol, adevărul crud va persista o perioadă relevantă pentru oricare politică climatică: nu numai că nu există niciun proiect pilot funcțional, nicăieri în lume al sistemului energetic solar/eolian/de stocare, dar nu există nici măcar unul în construcție sau unul propus. În schimb, politicienii și Biserica Verde a Climatismului visează ca un stat întreg din SUA (California, New York) ori o țară întreagă să devină cobaiul ideilor lor nebunești.

Funcționarea unei rețele electrice impune existența unei balanțe echilibrate între cererea și oferta de energie, aproape minut cu minut. Spre deosebire de termocentralele pe bază de combustibili fosili, generatoarele eoliene și solare suferă de intermitență: soarele nu produce nimic noaptea sau când este acoperit de nori, iar vântul produce foarte puțin în perioadele intempestive de calm atmosferic.

De aceea, nicio o instalație solară sau eoliană, indiferent de capacitatea sa nominală, nu va putea alimenta singură o rețea națională. Dacă se renunță (de bună voie sau din cauza presiunilor impuse de politicile Net Zero) la termocentralele pe cărbune, petrol sau gaze, rămâne posibilitatea folosirii energiei nucleare, dacă și aceasta promovează examenele politice. În plus, noile facilități nucleare sunt greu de aprobat și construit, practic imposibile, din cauza obstacolelor regulatorii.

Prin urmare, pentru o obține un regim de full backup al energiilor „verzi” intermitente singura soluție care rămâne este stocarea energiei într-o formă sau alta. Pentru aceasta, vor trebui construite capacități solare și eoliene a căror producție să egaleze cererea anuală medie de energie. Uneori vor fi perioade cu surplus, alteori perioade cu deficit de producție. Dacă surplusurile vor putea fi stocate, energia respectivă va putea fi extrasă pentru a compensa perioadele deficitare.

Un sistem de stocare a energiei regenerabile la scară mare (regiune, stat, țară) are nevoie de un plan cu trei elemente esențiale:

– Capacitatea de  stocare necesară pentru un full backup

– Costul stocării

– Fezabilitatea tehnică a sistemelor de stocare considerate

Dintre modalitățile posibile de stocare a energiei „verzi” excedentare, voi considera pe cea mai utilizată în prezent: bateriile Li-ion. Alte tipuri de baterii, propuse de Form Energy și ESS Inc., ambele bazate pe un proces de „ruginire reversibilă”, sunt încă prea „necoapte” pentru a fi considerate înlocuitori veritabili ai actualelor baterii bazate pe litiu. Despre forme complementare de stocare (hidrogen „verde” și pompare sau transportul apei din aval în amonte am discutat în alte articole).

 Câtă capacitate de stocare este necesară?

Dacă vom considera scenariul cel mai rău posibil – o „secetă” eoliană și solară, extinsă pe mai multe zile consecutive în mijlocul iernii, când producția surselor intermitente este aproape zero – atunci putem răspunde simplu. De exemplu, dacă „seceta” soare/vânt acoperă 5 zile consecutive cu producție zero, atunci capacitatea necesară de stocare este de 120 MWh (5 zile x 24 ore) pentru fiecare 1 MW din cererea medie de consum.

Dacă planificarea noastră se extinde pe un an întreg, capacitățile de stocare depind de istoricul producției din sursele eoliene și solare existente de-a lungul unui an, incluzând numărul de zile când producția de energie este excedentară, precum și numărul de zile cu producție insuficientă. Modele create pentru diverse țări sugerează că anual este nevoie de 500 până la peste 1000 MWh de stocare per 1 MW de cerere medie.

Un calcul bazat pe scenariul „secetei” solare pentru câteva zile a fost publicat în ianuarie 2022 și apoi a fost aplicat imediat în cazul statului New York.

Întrebarea la care s-a căutat un răspuns a fost următoarea: Ce capacitate solară trebuie instalată și stocată pentru a furniza 1.000 MW timp de cinci zile fără soare, urmate de două zile însorite, urmate apoi de alte cinci zile fără soare?

Răspunsul a fost următorul: Pentru a furniza 1.000 MW conform scenariului de mai sus, utilizând numai energie solară și baterii pentru stocare, va fi nevoie de panouri solare cu o putere de 10.500 MW și o capacitate de stocare de 120.000 MWh.

În cazul Germaniei, respectiv Californiei, capacitățile de stocare a energiilor „verzi” au fost calculate în 2018 și au inclus necesarul de energie backup pentru un an întreg. Autorul a compilat date oficiale și a găsit că cererea medie zilnică de electricitate a Germaniei în 2016 a fost de circa 50.000 MW, iar în California, la nivelul anului 2017, s-a înregistrat o cerere medie zilnică de circa 35.000 MW. După care, presupunând că toată electricitatea consumată de Germania și California ar fi produsă de panouri solare și turbine eoliene, cu intermitențele lor structurale, fiecare parte ar fi avut nevoie de aproximativ 25.000 GWh capacitate de stocare. Aceasta reprezentă circa 714 MWh stocare per MW mediu utilizat în California (29,75 zile de utilizare medie) sau 500 MWh de stocare per MW mediu utilizat în Germani (21,83 zile de utilizare medie).

În cazul altui stat american – New York, cu un necesar de stocare estimat la 10.000 – 12.000 GWh pentru o rețea bazată în principal pe energie regenerabilă, se plănuiește achiziționarea a circa 6 GW de stocare în rețea, ceea ce înseamnă aproximativ 24 GWh. Adică, aproximativ 0,2% din necesar. Desigur, dacă statul New York continuă cu planurile sale de a tripla cererea de energie din rețea prin electrificarea tuturor automobilelor și a încălzirii locuințelor, cei 24 GW vor reprezenta mai puțin de 0,1% din necesarul de stocare.

Capacitatea de stocare anuală necesară Statelor Unite (cele 48 state continentale) a fost calculată de un alt cercetător anul acesta, folosind date ale producției eoliene și solare din perioada 2019-2020. Conform calculelor efectuate,  cererea anuală de stocare a energiilor „verzi” este de aproximativ 233.000 GWh.

233.000 GWh de stocare a energiei este o cantitate enormă. Dar înainte de a stoca și utiliza GWh din baterii, ele trebuie umplute cu o cantitate de energie „verde” egală (sau mai mare) de 233.000 GWh. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, să considerăm ferma solară Topaz din California, una din cele mai mari din lume.

Ferma Topaz are o putere de 550 MW, o producție anuală netă de 1.282 GWh, ocupă 2500 ha și a costat $2,4 miliarde. Pentru a umple bateriile americane de stocare cu energie solară, va fi nevoie de 181.747 ferme solare tip Topaz, care vor ocupa 4.543.682 km2 și ar costa $436.192.800.000.000. Să acceptăm, de dragul gândirii cu rezoluție scăzută, că SUA vor accepta ca jumătate din teritoriul lor continental (9,8 milioane km2) să fie acoperit cu panouri solare și că administrația Biden sau alta de aceeași coloratură politică va scoate din tiparniță cele $436 trilioane pentru construirea fermelor solare.

Să vedem unde vom stoca cei 233.000 GWh.

Compania Vena Energy construiește în Queensland (Australia) o masivă instalație de baterii litiu-ion (Fig. 1). La terminarea construcției, proiectul cu o capacitate de 100 de MW, va putea stoca până la 150 MWh. Costul total estimat este AUS$120 milioane (circa US$80 milioane)

Fig. 1 Instalația de baterii Li-ion pentru stocarea energiilor „verzi”, în curs de construcție în Queensland, Australia.
(Sursa)

150 MWh reprezintă 0,15 dintr-un GWh. Cu alte cuvinte, SUA, după ce vor produce cumva cei 233.000 GWh „verzi”, vor avea nevoie de 1,55 milioane de instalații de tipul celei din Fig. 1, presupunând bineînțeles că ele vor avea și îți vor menține de-a lungul timpului capacitățile de încărcare/descărcare. Iar costul estimat ar fi exorbitant: $124 trilioane!!!

Până în prezent, Statele Unite au construit  cele mai mari de sisteme de stocare din lume: Moss Landing Energy Storage Facility, 400 MW/1,600 MWh, California, care a costat peste $400 milioane, respectiv Manatee Energy Storage Center Project, 409 MW/900 MWh, Florida, care a costat peste $300 milioane. Calculele mele de mai sus pot fi ușor refăcute dacă se iau în considerație baterii de stocare mai mari, cu prețurile aferente.

Planurile unor țări europene de stocare a energiilor „verzi”

Pe 11 aprilie 2022, firma de consultanță Wood Mackenzie a publicat raportul Europe’s grid-scale energy storage capacity will expand 20-fold by 2031 din care aflăm că în următorii nouă ani capacitățile de stocare din 10 țări europene vor atinge 73 GWh (Fig. 2).

Fig. 2. Noile capacități de stocare a energiilor „verzi” la scara rețelelor naționale care vor fi instalate în perioada 2022 – 2031 în Top 10 țări europene.

Există cumva vreun decalaj serios între realitatea și planificarea capacităților de stocare a energiei regenerabile? Să considerăm cazul Germaniei. Raportul Wood Mackenzie afirmă că, în 2031, capacitatea planificată de stocare la nivelul rețelei naționale, urmând o creștere de 20 ori față de prezent, va atinge 8,81 GWh. Analiza prezentată mai sus indică faptul că Germania ar avea nevoie de 25.000 GWh pentru stocare. Adică, planificarea din 2022 reprezintă doar 0,035% din capacitatea totală necesară. Această situație nu poate reprezenta  un efort serios de a asigura funcționarea fără sincope a rețelei naționale germane. Prin închiderea termocentralelor sale nucleare și pe cărbuni, Germania a devenit extrem de vulnerabilă din cauza dependenței sale totale de gazele rusești ca surse backup pentru instalațiile sale eoliene și solare.

În celelalte țări europene din Top 10, capacitățile de stocare planificate a fi instalate în perioada 2022 – 2031 variază între 2,1 GWh (Portugalia) și 25,68 GWh (Marea Britanie). În cazul implementării politicilor Net Zero, prin care energiile fosile vor fi eliminate, iar cele nucleare reduse/eliminate, necesitățile reale de stocare sunt cu multe ordine mărime mai mari (vezi cazul Germaniei).

Cea mai mare instalație de stocare a energiei din Europa a început să funcționeze pe 2 decembrie 2022 în provincia belgiană Wallonia, în contextul în care continentul încearcă să își asigure aprovizionarea cu energie.

Cele 40 de mega-baterii litiu-ion permit o distribuție stabilă a energiei în rețeaua publică chiar și atunci când energia eoliană sau solară fluctuează.

Având în vedere actuala criză energetică, stocarea de energie electrică ar putea fi esențială pentru independența energetică a Europei, potrivit lui Michael Coudyser, directorul general al companiei de energie solară Corsica Sole.

Centrul poate stoca 100 MWh de energie electrică. Fiecare baterie costă în jur de 800.000 de euro și ar trebui să dureze aproximativ zece ani, după care vor fi reciclate de către producător.

Concret, ce înseamnă asta? La o cerere de vârf din Marea Britanie de aproximativ 40GW, înseamnă o capacitate de stocare de circa 10 secunde pentru suma de €32 milioane euro, care va fi înlocuită după 10 ani, sau €3.200.000 euro pe an în perpetuitate.  Ceea ce m-a surprins, totuși, este ideea că „bateriile vor fi reciclate”. Asta ar fi o premieră pentru că în prezent nimeni nu a reușit să găsească o modalitate de reciclare a bateriilor litiu-ion mai mult de 1%.

Cât vor costa instalațiile de stocare?

În SUA, National Renewable Energy Laboratory (o instituție federală) publică periodic rapoarte despre costurile curente și viitoare ale bateriilor de tip litiu-ion folosite pentru utilități la scara rețelei naționale. Ultimul raport, publicat pe 17 septembrie 2021, indică un cost mediu curent al unei baterii de circa $350/kWh. Autorii raportului fac mai multe estimări cu privire la scăderea acestor costuri până în 2030 ($143/kWh -$248/kWh), respectiv 2050 ($87/kWh – $248/kWh).

Să presupunem că în perioada 2022 – 2050, costul unei baterii Li-ion va fi foarte mic, să zicem $100/kWh.  Înmulțind acest cost cu necesitățile de stocare ale SUA de 233.000 GWh, rezultă că nota de plată va ajunge la $23,3 trilioane, adică o sumă care depășește PIB-ul anual al Statelor Unite. Și această sumă nu ia în calcul electrificarea actualelor sisteme ne-electrice ale economiei, caz în care nota de plată ar ajunge la circa $70 trilioane.

Dacă  costul unei baterii litiu-ion va fi mai mare de $100/kWh, atunci nota de plată va ajunge la cifre amețitoare, depășind de multe ori PIB-ul anual al SUA. Și să nu uităm că bateriile litiu-ion durează doar câțiva ani, după care trebuie înlocuite.

Încercări de implementare a sistemelor Net Zero

În articolul Trilema tranziției energetice – sustenabilitate, accesibilitate, siguranță am prezentat cazul proiectului numit Gorona del Viento instalat pe insula spaniolă El Hierro din arhipelagul Canare:

Pe 20 august 2015, cotidianul spaniol El Pais a titrat că insula „El Hierro devine primul teritoriu izolat alimentat 100% cu energie regenerabilă”, adăugând însă, ca subtitlu, că autosuficiența energetică a durat de fapt doar patru ore!! Adevărul neconvenabil pentru eco-activiști este că insula El Hierro nu a ajuns niciodată, în cei opt ani de funcționare a proiectului Gorona del Viento la autosuficiență energetică folosind doar sistemul său eolian+stocare. Aportul surselor regenerabile a fost la început relativ mic, 10 – 15%, ajungând mai târziu la 50%. Cu alte cuvinte, nici pomeneală de „primul teritoriu izolat alimentat 100% cu energie regenerabilă”

O altă încercare a avut loc tot pe o insulă: King Island, parte a statului Tasmania din Australia. Mult mai mică decât El Hierro, King Island adăpostește circa 1.500 locuitori (cam cât un mic sat românesc).

Proiectul King Island din Tasmania este în curs de dezvoltare din 1998 și reprezintă prima încercare din lume de a demonstra cum o insulă poate face tranziția de la generarea de energie diesel la cea eoliană. O analiză a datelor de producție indică faptul că, deși „sistemul său de control avansat” face o treabă bună în ceea ce privește integrarea producției eoliene în rețeaua locală, proiectul nu este capabil să furnizeze Insulei King Island mai mult de 60% energie electrică din surse regenerabile din cauza cerințelor prohibitive de stocare a energiei. Nice try, but no cigar…

Și dacă Spania-și are faliții săi, dacă Australia-și are faliții săi, nu se putea ca și America să nu-și aibă faliții săi.

Povestea a început în 2012 în orașul Georgetown din Texas, când primarul și oficialii din jurul său au decis să facă tranziția integrală a alimentării cu energie electrică a localității către energia exclusiv regenerabilă: au semnat contracte pe termen lung cu companii eoliene și solare pentru cantități stabilite de energie la un preț fix, mizând pe faptul că costurile vor fi mai mici decât dacă ar fi folosit alte surse de energie.

Trecerea la 100% energie regenerabilă a stârnit laude la nivel național pentru primar, ceea ce i-a adus chiar și un locșor în filmul propagandistic  al lui Al Gore, „An Inconvenient Sequel„. Gore a numit Georgetown un „deschizător de drumuri” atunci când a vizitat orașul în 2016.

Primarul a declarat că decizia sa a avut la bază economisirea banilor pentru locuitorii din Georgetown.

Dar, în 2019, la doar șapte ani mai târziu, primarul și oficialii orașului au început să renegocieze contractele. În iulie 2018, orașul a plătit pentru peste 100.000 MWh, dar locuitorii au folosit mai puțin de 77.000 MWh. Practic, s-a cumpărat mult prea multă energie la un preț mult prea scump. Orașul nu are capacități de stocare a excesului de energie regenerabilă, care ar fi ameliorat problema.

Oficialii orașului au urmărit cum costurile energiei regenerabile au crescut cu 26 de milioane de dolari peste ceea ce au proiectat; au o grămadă de energie în exces și acum trebuie să o revândă cu o pierdere de 7 milioane de dolari; și, în plus, au semnat cu locuitorii pentru un preț fix, care acum este mai mare decât prețul altor surse de energie.

În urma pariului eșuat cu energia „verde”, locuitorii din Georgetown au fost obligați să plătească pentru pariurile „înverzite” ale oficialităților. C’est la vie…

Concluzii

Pe zi ce trece, apar tot mai multe dovezi că politicile asociate cu gândirea magică Net Zero sunt un dezastru social și economic care stă să se întâmple. Practic, New Zero este calul troian care, odată introdus politic și propagandistic în economiile avansate ale lumii, le va aduce în poziții extrem de inconfortabile, unde diferența dintre fantezie și realitate nu va mai putea fi percepută.

Gândiți-vă doar la un alt exemplu: La sfârșitul anului 2020, Statele Unite aveau o capacitate de producție de peste 100 GW putere solară și 122,5 GW putere eoliană. Dar fiecare sursă regenerabilă va trebui să adauge anual până la 70 – 100 GW pentru a decarboniza sectorul energetic între 2035 și 2050. Cel puțin recunoașteți cât de ridicol este acest obiectiv: trebuie să construim întreaga infrastructură actuală de energie solară și eoliană în fiecare an, timp de 15 ani. Cât de probabil este ca acest lucru să se întâmple? Serios – lăsând la o parte costurile bănești, unde vom amplasa toate aceste ferme de energie regenerabilă? Cum rămâne cu analizele de reglementare și de mediu? Sau construirea infrastructurii de panouri și mori de vânt conectate la rețea?

Politicienii și activiștii climatici, susținători ai politicilor New Zero sunt niște struți cu capetele adânc băgate în nisipurile propagandei, complet rupți de realitate și fără competențe elementare de specialitate. Trecuți pe repede-înainte de la diverse meserii non-tehnice la pósturi și postùri de freelancers, care nu pot deosebi MW de MWh, cu un IQ energetic la genunchiul broaștei, deveniți recent membri(e) ale unor ONG-uri sau Think Tank-uri create pentru a fi pe trendul „analizelor de politici publice în energie”, ei,  și mulți alții ca ei, creează o cacofonie de voci neautorizate, dar vehemente, un zgomot de fond care asurzește și nedumirește totodată oamenii de bună credință aflați în căutarea unor adevăruri, chiar incomode.

Politicile Net Zero suferă de o vulnerabilitatea evidentă: instalațiile de stocare, sub-dimensionate, scumpe, nefezabile, neperformante. Acestea reprezintă un veritabil călcâi al lui Ahile în următoarele decenii dedicate decarbonizării totale, pentru „a salva planeta”.

Susținătorii acestui fantastic viitor energetic – Net Zero – au obligația să construiască măcar un proiect pilot funcțional la o scară mare înainte de a ne forța pe toți să adoptăm, precum locuitorii orașului Georgetown, schema lor utopică, ruinătoare financiar, pentru a veni apoi să ne spună că proiectul n-a funcționat: Sorry, next time will be better… Din nefericire, riscul de a ne întoarce undeva în Epoca de piatră există și nu e neglijabil.

Parafrazând-l pe F. Menton, imboldul politicienilor și activiștilor către atingerea obiectivului Net Zero fără a exista o soluție complet demonstrată și evaluată pentru rezolvarea problemei stocării energiei este analog cu a sări dintr-un avion fără parașută și a presupune că parașuta va fi inventată, livrată și fixată în aer la timp pentru a ne salva înainte de a ne prăbuși la sol.

Distribuie acest articol

405 COMENTARII

 1. Cu alte cuvinte sa ne pregatim sufleteste de blackout-uri interminabile. Dar salvam planeta de klingonieni, de la ei vine „incalzirea globala”.

 2. Se ocoleste cu iscusinta cea mai eficienta stocare a energiei, potentialul cinetic al apei din lacurile de acumulare a centralelor hidro. Lacul din spatele hidrocentralei Portile de fier 1 poate sustine la productie maxima debitul necesar timp de cateva zile, suficient pana incepe sa bata vantul. Si mai sunt si alte acumulari. Sunt sigur ca cu o gestiune riguroasa a nivelului apei, centralele hidro pot juca rolul de productie securitara, impreuna cu cateva reactoare nucleare.
  Oricum, energia electrica poate fi transportata la sute, poate peste 1000 km, daca e necesar. Sunt sigur ca cu o retea mai bine integrata deficitul de productie poate fi compensat mai bine decat acum.
  Intermitenta resurselor verzi e un dezavantaj, dar nu cred ca atat de mare, cel putin in cazuri punctuale. Se zice ca vantul bate 11 luni pe an la tarmul Marii Negre. E suficient de reliabil pentru mine. Iar potentialul e enorm, ca productie teoretic disponibila.
  In alte tari panourile fotovoltaice beneficiaza de vreme insorita mai mult timp. Exista optiuni.
  Cu siguranta nu e fezabil sa stochezi suficient curent in baterii. Dar poate ca se poate pompa apa in acumulari hidro, folosind surplusul de energie cand productia depaseste consumul. Sau poate se face elecrroliza si se obtine hidrogen.
  La o centrala pe gaz sau nucleara sau pe carbuni trebuie sa consumi o resursa pentru a produce energie. Orice cantitate de electricitate suplimentar peste serere necesita cheltuieli. La panourile fotovoltaice sau eoliene tot ce e produs peste cerere e gratis oricum, ca soarele si vantul nu costa. Deci e natural ca energiei aproape gratis produsa eventual in excedent sa-i fie gasita o utilizare. Decat sa oprim eolienele in plus sau sa deconectam panourile, mai bine folosim energia aceasta in surplus la ceva. Chiar daca pomparea apei sau productia de hidrogenbe ineficienta, oricum energia in exces s-ar fi pierdut.

  • Citiți mai atent articolul:

   Despre forme complementare de stocare (hidrogen „verde” și pompare sau transportul apei din aval în amonte am discutat în alte articole).

   Sunt state în SUA sau țări în lume care nu au nicio hidrocentrală sau lacuri cu acumulări hidroelectrice semnificative.

   • @dl Cranganu: este o practica straveche in energie (ca si in politica externa !)…este cea mai strinsa legatura intre cele 2 notiuni / domenii in privinta SECURITATII, respectiv:
    – orice analiza (energetica) trebuie sa plece „din interior”, de la ce ai, si sa te uiti/proiectezi „spre exterior”.
    DECI – acu sa vorbim despre energie, ca, despre politica externa, intr-un alt episod: sa ne uitam la situatia noastra, asa cum e, iar din exterior NE INSPIRAM, NU COPIEM (who cares what it is in US, or in Macron’s courtyard,…, or our latest friend, Annalene’s !?).
    Dl. Tiberius, zice bine ce zice, „mi-a ridicat mingea la fileu” si acum finalizez(punctez):
    Sa citim doar o modesta sursa de informare (sunt atit de multe ?!):

    https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC68678Pumped hydropower

    iar astia de sus nu sunt chiar prosti, iar unii dintre noi (romani, care nu suntem nici noi chiar asa de prosti ca politicienii care impiedica cetatenii Romaniei sa intre in Schengen) chiar am verificat -tehnic si economic cele spuse in acel site (citez):
    „… storage (PHS) is currently the only electricity storage technology able to offer large-scale storage as that needed for accommodating renewable electricity under the 2020 EU energy targets.
    Compared with the high environmental and social impact of most new hydropower plant in Europe, the transformation of an existing reservoir into a PHS system offers the prospects of a much smaller environmental and social impact.
    Acu’sa explic mai in detaliu CONCLUZIILE, despre ce e vorba, „in interiorul Romaniei”:
    1. Romania, spre deosebire de alte state si din statele unite, chiar poate fi TOTAL VERDE (stiu, suna urit, nu vreau nici sa fiu „politically correct”, dar, ASTA E !
    2. Daca valorificam potentialul fizic/geograpfic al Romaniei (dáia nu ma intereseaza ce e in SUA sau la monsieur Macron), vad ca:
    – as putea avea CHEAP (centrala hidro-el acumulare-pompare) Tarnita-Lapustesti de 1000 MW (va rog, nu mai incepeti-unii- sa-mi spuneti ca astia sunt MW si nu MWh ca, nu mai stau sa explic)
    – pe linga asta, as putea avea/exploata un alt potential, linga Semenic, cm tot pe acolo…aprox 1000 MW
    – as putea avea / in muntii Macinului (vreo 300-400 MW), din Dunare
    – as putea transforma CHE Bicaz in CHEAP…ohohooo, ce bine se preteaza
    Ma opresc aici cu CHEAP, cea mai veche, cunoscuta, eficienta (~80% ), disponibila, curata, tehnologie de stocare a energiei electrcie intermitente.
    Modelarile facute in mod real pe PZU-ul nostru amarit, arata ca:
    – numai 1500 MW stocare, cu ce avem azi, permite instalarea fara probleme a cca 5000 MW eoliene (PV-urile sunt mult mai usos predictibile- si convenabile, intrucit produc numai ziua- care, intotdeuna vine dupa noapte- si, mai ales, ziua cind e si necesarul cel mai mare, deci…nu pre sunt probleme.
    – la astea mai aduc exploatarea restului de potential hidro la ceea ce e inceput, in ciuda WWO si GreenPeace-talibanii mediului
    – la astea mai adaug termoficarile- cel mai bu „sink energy storage” la elecrcitatea excedentara, adica, folosesc SACET ca o cafetiera- inclazesc apa
    – la astea mai adaug biomasa, deseuri , CHP pe gaz, de care, oricum nu scapam, lasam nuclearele numai 2 unitati;
    – facem repowering la hidro existente si, VOILA ajungem cam la 8000 MW securitari, „verzi”…si asa ajunge Romania in ridul tarilor verzi….cum sunt si altele, mai ales in Scandinavia
    Deci, in ROmania, „calciiul lui Ahile la stocarea energiilor verzi”, este prostia managerilor energiei de pe la noi…si nu altceva !…ei viseaza hidrogen, bateriute cu Li-Ion, etc., chestii in dezvoltare, cind noi avem la indemina ceva testat, disponibil si la scara mare.
    Si, ca sa inchei, cine va fi interesat, sa va dau o veste (si buna si proasta)
    DACA AM FI AVUT TARNITA IN FUNCTIUNE ASTAZI, Romania/SEN, ar fi economisit (scazut costul de productie anual) cu cca 1,3 miliarde EUR (da, da, MILIARDE EUR !), si ar fi ëconomisit o noua capacitate cam de 350 MW, iar investitia in Tarnita ar fi costat cam tot pe acolo-1,3 -1,4 mld EUR…aceste cifre atit de mari/neobisnuite in practica energetica, arata cit de mare e prosta …si de aici, facem legatura cu securitatea, dar, asta intr-un alt episod

    • @dragostin catalin „numai 1500 MW stocare, cu ce avem azi, permite instalarea fara probleme a cca 5000 MW eoliene”

     Deja avem instalată o capacitate de 3015 MW în eoliene (conform ANRE), prin urmare am fost curios să văd cum ne descurcăm în prezent cu intermitența lor. Din fericire Transelectrica pune la dispoziție producția orară pe fiecare tip de generare, așa că m-am uitat cum a evoluat pe tot parcursul anului. Totodată am încercat să coroborez datele și prin prisma proiectului Tarniţa-Lăpuşteşti ce presupune ”un ciclul complet de umplere–golire pe parcursul unei săptămâni” cu energie pompată de 42,93 GWh/săptămână și energie produsă de 33,66 GWh/săptămână.

     Datele Transelectrica, cumulând producția de energie eoliană în ultimele 7 zile, arată variații foarte mari: de la un minim de 34,4 GWh în săptămâna 5-12 mai la 323,2 GWh în săptămâna 10-17 ianuarie. Prin urmare stocarea Tarniţa-Lăpuşteşti, deși ar ajuta, nu ar putea compensa semnificativ asemenea variații. Dacă privim datele agregate pe un an de zile proiectul pare a avea o importanță semnificativă: producție de 1.649,46 GWh față de aprox. 6.800 GWh producție eoliană. Dar în realitate cred că ar trebui să privim la datele agregate pe ciclul săptămânal de umplere-golire și aici datele arată destul de slab tocmai din cauza variațiilor (săptămânale) foarte mari ale energiei eoliene.

     Așa că am fost curios cum se face totuși echilibrarea în prezent. Și se face prin importuri și exporturi de energie. Principalul partener e Bulgaria. Practic când bate vântul în Dobrogea, România exportă energie în Bulgaria, iar aceasta din urmă își oprește o parte din termocentrale. Invers, când vântul se oprește, Bulgaria folosește spre maxim termocentralele pe cărbune pentru a exporta energie în România.

     Așadar energia ”verde” produsă în Dobrogea e compensată din greu de temocentralele ”negre” din Bulgaria, iar proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti nu ar face prea mare diferență după cum arătam mai sus.

     • @dl.Sorin: voi publica cit de curind analiza>
      Pe scurt, dispunem de instrumentele de analiza (software pentru care avem licenta de utilizare) a sistemelor de energie, orar (se pot face si la 10 min., dar, cere mai mult timp de calcul)
      Ca sa intelegeti ce vorbesc, pe baza datelor de productii orare publicate de la Transelectrcia, am facut asimularile ORARE ale productiei / consumului /soldului imp/exp pe PZU-ul orar corespunzator (FOARTE IMPORTANT !…de aceea stocarea este vitala !)….printre altele, stocarea se simuleaza nu numai pe productiile fizice ci,/si mai ales pe PZU-uri
      Analiza am facut-o deocamdata pina la 1 Decembire (deci 11 luni din acest an), in interiorul firmei doar, in 2 scenarii:
      1. Baseline- adica asa cum a fost (s-a determinat „costul de sistem”)
      2. Baseline in care s-a presupus ca am fi avut si Tarnita-Lapusteti (stocare 4×250 MW/14 mill m3 stocare in „lighean”, 80% randament)
      Rezultatele comparative FARA/CU stocare sunt impresionante !
      In ambele scenarii, pot fi utilizate strategii, cum ar fi:
      – functionare „in piata” (cu PZU)
      – functionare ïnsularizata” (iesire din piata !–adica, ramii agatat in retele, dar, prin stocare „controlezi”imp/exp…este exact ce nu place Austriei)
      – folosirea subrutinei de „minimising net generation cost”, (e doar programare liniara) in conditiile „de piata”(PZU)
      Sigur, se poate spune ca nu stim contractele bilaterale, dar, who cares !?…se pot presupune dar, abaterea/eroarea in context general este marginala
      Astea le-am discutat cu altii (nu de pe la noi), si au confirmat ca, inclusiv japonezii (la ultimul S/F) al Tarnitei, nu au folosit metodologii asa detaliate…
      asa ca…analiza detaliata a influentei posibile a unei stocari asupra SEN este f. f. mare ! (am simulat chiar si minimizarea exportului, stocare si folosirea energiei in piata…se scuteste o capacitate de ~350 MW, caree, oricum ne lipseste din sistem…chiar mai mult !
      Rezultatele sunt validate !…si, mai apar si alte „ciudatenii”, dar, asta intr-un alt serial…
      iar, corborarea datelor pe care probabil ati incercat sa le faceti, nu merg cu un simplu Excel…trust me…

  • Tiberius, f multe hidrocentrale, as zice majoritatea, nu au lacuri in aval, exceptie Portile de fier, deci acestea nu au posibilitatea sa pompeze apa in amonte. Desigur acolo unde se poate se poate face dar nu poate fi o solutie generala ci doar o solutie particulara.

   P.S In Paris s-a oprit lumina.
   PPS In ge guvernul sfatuieste populatia sa-si faca provizii pt cazul in care va aparea blackout.

   • P.S In Paris s-a oprit lumina.

    Macron spune că este absurd să ne temem de haosul provocat de penele de curent în această iarnă

    PARIS, 6 decembrie (Reuters) – Președintele Emmanuel Macron a declarat că este „absurd” să ne îngrijorăm că penele de curent vor paraliza infrastructura din Franța în această iarnă și a insistat că țara va trece peste perioadele de vreme geroasă, în ciuda crizei energetice care afectează Europa.

    Primul val de frig din această iarnă testează rezistența rețelei electrice din Franța, unde compania de stat EDF se confruntă cu o cursă contra cronometru pentru a repune în funcțiune reactoarele nucleare afectate de probleme de coroziune.

    „Nu trebuie să speriem oamenii. Trebuie să oprim toate astea”, a declarat Macron la sosirea la un summit al Uniunii Europene în Albania. „Vom trece prin această iarnă, în ciuda războiului (din Ucraina)”.

    Deci, răbdare și tutun și fără cârcoteli împotriva viitorulul „verde”.

   • dl Neamtu Tiganu, cam aveti dreptate in unele privinte, despre CHE, care sunt de 2 feluri, conform hidrodinamicii: Energia = debit x diferenta de nivel, adica:
    – „pe firul apei”…cum e Portile de Fier, unde se exploateaza DEBITUL, si care trebuie sa mearga tot timpu (asa a fost gindita…iar barajul e necesar, din alte motive)
    – „cu baraj”, unde, se exploateaza „CADEREA DE NIVEL”, cum ar fi Vidraru, Bicaz, Retezat, s.a. (astea pot /ar putea fi transformate in CHEAP, dar, trebe analizat)…asta este ideea/politica/recomandare site-ului JRC mentionat in comentariul catre dl Cringanu

    • Domnule Dragostin, nu știu ce profesie aveți și cu ce vă ocupați, dar sigur nu sunteți din domeniul ingineresc. Nu e nici o supărare, evident – lumea are nevoie și de artiști, filozofi, critici literari, medici și avocați. Doar că m-aș aștepta ca oamenii din aceste categorii să evite să comenteze unde nu se pricep (valabil și pentru ingineri, dealtfel!). Perla dvs. de mai sus, „Energia = Debit x Diferență de nivel”, e demnă de o lucrare de Bacalaureat la fizică a unui absolvent de la liceul de Arte Plastice.

     • @ Tescovin: acesta este unul din deliciile de a discuta despre energie si fizica pe site-uri, incl. Contributors…absolut delicios si amuzant !
      Deci, framintat de „perla” absolventului de arte plastice, l-am intrebat pe nepotel ce intelege el din „perla” invocata, si, mi-a spus:
      – Bunicu’ , pe noi educatoarea ne-a invatat, inca din gradinita, ca fizica se compune din marimi variabile si constante (fizice sau chimice);
      – Matale trebuia sa explici termenul ala de „energie”, adicatelea, daca e apa „sus in lighean”, atunci aia e energie potentiala care se exprima in m=masa si h=inaltime, care se inmultesc cu citeva constante, printre care si una numita „g” (ooohooo, tinere Tescovin, nu te gindi la „acel punctul g”, cum te-as banui ca la acolo se limiteaza orizontul matale)
      – Bunicule, ai gresit ca trebuia sa specifici ca debitul x diferenta de nivel se refera la energia de pompare (adica debit MASIC) si inlatimea de pompare si toate astea, multimplicate cu ceva alte constante…si, foarte important, trebuia sa specifici ca acele ënergii”sunt aceleasi; pina la urma, tot un drac, presupunind ca ai intrat in discutii cu unii care inteleg principiile si nu neaparat formulele
      Se confirma ca atunci cind copii inteleg partial ceva, spun lucruri traznite si sunt foarte amuzanti, dar cind oamenii maturi spun lucruri pe care nu le inteleg nici macar partial, atunci sunt doar amuzanti !
      De aceea imi place Contributors…mai auzi si vezi din cind in cind, fel de fel
      mi-am insusit explicatiile, la cit ma duce mintea de absolvent de arte plastice

      • Fix ceea ce va place aici pe contributors.ro mie imi lasa un gust amar .

     • @Tescovin o scurta cautare pe internet te-ar fi scutit de un comentariu aiurea. Uite aici un calculator online https://www.engineeringtoolbox.com/hydropower-d_1359.html
      Banuiesc ca vorbim de hidrocentrale pe planeta aceasta unde stim cat e atractia gravitationala (constanta), vorbim de apa (unde iar stim densitatea ei – constanta) si mai vorbim intr-adevar de eficienta turbinei (de obicei 0.9). In rest, variabilele „adevarate” din sistem sunt debitul apei si inaltimea de la care „pica”.
      Daca vrei sa despici firul in 4 o sa calculezi fortele de frecare cu teava care transporta apa, salinitatea apei (care ii schimba densitatea) si multe alte porcarii. Banuiesc ca nu vrei ca domnul Catalin sa-ti proiecteze aici pe forum o hidrocentrala?

      • Bre, nea Dragostine, și bre narci-bacsi, da fain vă mai pricepeți să le aduceți din condei și să le întoarceți ca la Ploiești ! Cum faceți voi din alb negru, din rahat bici și din masă – debit supra accelerație gravitațională (care, apropo, narcișor, e constantă în sensul că derivata parțială după timp e zero, dar cea după latitudine nu… hai că am luat-o razna, cred că l-am pierdut și pe Drago pe drum…). Hai, vă pup !

       P.S. – Drago-bacsi, mulțumesc foarte important că m-ai făcut tânăr ! Aș vrea eu…

      • @Tescovin stiu sa fac diferenta dintre acceleratie si viteza. Acceleratia poate fi o constanta chiar daca asta are ca si efect cresterea vitezei in timp. Nu e nevoie sa faci pe interesantul cu derivate. Cu „latitudinea” in povestea cu acceleratia gravitationala nu stiu ce ai vrut sa zici, o fi diferita acceleratia gravitationala in emisfera nordica fata de cea din emisfera sudica? Poate ca ai vrut sa spui „altitudine”.

       Pe scurt, daca tu ai un corp aflat la o inaltime si ii dai drumul sa pice, ce parametri te intereseaza pe tine ca sa-i afli energia cinetica/viteza pe care o acumuleaza? Nu cumva masa, inaltimea si eventual frecarea cu aerul? Acum imagineaza-ti ca in loc de corpul acela ai X KG de apa, nu la masa*viteza se rezuma energia pe care o acumuleaza cele X KG de apa pana cand ajung sa loveasca palele turbinei, unde viteza este accelerata cu valoarea acceleratiei gravitatioanale de pe Pamant in functie de inaltimea de la care este lasat corpul sa pice? De acolo mai scazi niste pierderi cum ar fi frecarea cu teava prin care pica apa, transmisia energiei dintre apa si palele pe care le loveste, eficienta turbinei etc.
       Daca tu cunosti alte legi ale fizicii care se aplica la noi pe Pamant, nu le pastra doar pentru tine, impartasete-le si cu lumea, poate iti aduce un premiul Nobel. Nu de alta dar si de Einstein radeau toti pe la inceputuri cand a venit cu teorema relativitatii, ba si mai nasol, nici macar nu a primit vreodata premiul Nobel pentru ea. Am inteles ca mai e un om care a demonstrat prin anii 90 un „motor imposibil” care functioneaza sfidand legile fizicii. Cauta EmDrive sa vezi despre ce e vorba. Dupa ce initial au ras toti de el, s-au pus sa testeze motorul si de fiecare data a functionat. L-au testat si in spatiu si s-a dovedit ca si acolo functioneaza incalcand in continuare legile fizicii (cunoscute).
       Deci mai exista loc de noi descoperiri.

       P.S. Chiar mi-am calculat recent la casa pe care o construiesc, cam ce cantitate de apa pe secunda ar putea sa descarce pluvialele si de ce diametru minim as avea nevoie la tevi ca sa descarc cantitatea maxima de apa care a fost inregistrata in Romania (pe metru patrat evident). Din pacate nu am gasit date exacte pentru Romania (am gasit cantitati de apa dar nu si in cat timp s-au acumulat cantitatile respective). Noroc ca am gasit ceva date record pentru SUA pe baza carora am ales maximul de litri/mp/secunda.

  • Daca ai lac in aval, altfel ramine fluviul fara apa, adio navigatie, irigatie etc; dar asta s-a mai zis; ati pus intrebarea cata energie e necesara pentru a pompa apa in amonte, daca ai lacul de acumulare in aval? dvs. vreti sa inventati un perpetuum mobile; o fi posibil?

   • nu intelegi problema…ai doua ligheane…din ala de jos cosumi 1000 MW ca sa „ridici apa” in ligheanul de sus, iar, cind ii dai drumu invers, de sus in jos obtii 800 MW…grosier, sta e perpetuum-ul mobile in cauza…are eficienta ~80%…sau mai putin daca sunt ceva broaste sau obleti…

  • @tiberius – „Se zice ca vantul bate 11 luni pe an la tarmul Marii Negre. E suficient de reliabil pentru mine”

   Se zice greșit. În realitate bate cam 25-28% din timp, în acele 11 luni, dar amănuntul ăsta nu-l spune nimeni. ”11 luni” nu înseamnă nimic concret. Un an are 8.760 de ore și nicio eoliană nu atinge 3.000 de ore de funcționare anual. O eoliană funcționează numai la viteze ale vântului între 3 m/s și 25 m/s. Cele mai vechi sunt limitate chiar la 20 m/s.

   Pentru o putere instalată comparabilă cu un reactor de la Cernavodă (~700 MW) e nevoie de 140 de eoliene de câte 5 MW fiecare, însă ele vor funcționa numai 25-28% din timp. Cu piloni de peste 100 de metri înălțime și cu rotoare de peste 100 de metri în diametru, cele 140 de eoliene ocupă o suprafață respectabilă. Dar 72-75% din timp sunt inutile.

   • @Harald si Tiberius:
    – un „pachet hybrid” ~5000 MW eoliene + ~1500 MW Stocare Tarnita + „maruntisuri” fac cit 2 unitati nucleare (nu socotesc ceva solare- sa zicem ~1000 MW, semi-intermitente: ziua vine mereu dupa noapte…iar ziua am nevoie de energie, nu noaptea)
    Toata tarasenia asta costa cam de 2 ori mai putin decit U-3-4 Cernavoda, si, mai ales, pot fi deisponibile cam de 2 ori mai repede…cam asa ar sta lucrurile grosso-modo

    • @dragostin catalin – ar fi nemaipomenit dacă ne-am mai uita și pe o hartă, înainte de a promova soluții fanteziste. Dobrogea aceea unde bate vântul e pe malul Mării Negre, în timp ce Tarnița e ”pe malul” Clujului. Se duc 20% din energie cu ocazia transportului, alt ”amănunt” pe care nu-l spune nimeni.

     5.000 MW eoliene disponibile doar 25% din timp ar necesita un lac de acumulare ca la Porțile de Fier, pentru restul de 75% din timp. Se pare că la Minister, cineva a înțeles aritmetica asta simplă, iar Tarnița nu va fi construită în secolul ăsta, indiferent cât ar promova-o bătrânii învechiți în rele.

     Toată poveștile nemuritoare actuale cu energia sunt destinate să păcălească oamenii, să-i facă să accepte sărăcia și taxele aberante, în baza promisiunilor fanteziste privind ”viitorul luminos al omenirii”. De asta se ocupă de ele bătrânii marxiști, fiindcă ei asta au învățat, asta știu.

     P.S. Uite că UK nu și-a construit încă 10 Snowdonia (hidrocentrala lor cu pompaj). UK a instalat un interconector submarin de 1.400 MW cu Norvegia, în curent continuu (± 515 kV). Fiindcă Norvegia nu-și permite fantezii energetice, dată fiind clima de la ei.

     În nordul Scoției bate vântul cât n-o să bată niciodată în Dobrogea, însă Norvegia a fost ”mai aproape”, în materie de energie electrică, deși a fost nevoie de un cablu submarin de 720 km pentru asta.

     • @ draga Harald: imi e imposibil sa-ti explic motivatiile Scotland, Norway and Germany, ref. deciziile (de sistem) luate. Motivul e simplu: e greu sa-ti explic astfel incit sa intelegi….no offence !!!: n-ai „softul” necesar instalat ca sa poti procesa info
      E problema de optimizare sistem (stocare proprie vs stocare la altul)…iar Novegia este „storage-ul” cel mai mare al Ge si Sco…iar Ge construieste azi CHEAP in Austria…prietenii nostri…
      mai discutam in alt serial…

      • @dragostin catalin – „n-ai „softul” necesar instalat ca sa poti procesa info”

       Am tot ”softul” necesar ca să pot procesa realitatea din spatele oricărei înșelătorii energetice la care pui ”matale” umărul. Ți-ar trebui măcar 30 de puncte de IQ în plus, ca să ne batem ”în soft-uri” de la egal la egal. 😀

       La proiecte pe bani publici nu te întrece nimeni, după activitatea din București, de la CET Sud. Cu rezultatele care se văd astăzi în toată splendoarea lor.

       Exact ca în cazul lui Liviu Dragnea și Victor Ponta (marele promotor al proiectului de la Tarnița, fiindcă avea el un aranjament cu chinezii) în cazul de față e vorba de viclenie, nu de inteligență. În cazul Norvegiei, chiar e vorba de inteligență în administrarea resurselor energetice: are tot ce-i trebuie pentru ea însăși și mai are de dat și la alții.

    • Așa arată un parc eolian real din nordul Scoției. 24 MW din 8 turbine e tot ce s-a putut obține acolo, cu vârfurile palelor ajungând la 110 metri înălțime față de sol. Suprafața de teren ocupată se poate aproxima pe baza dimensiunii turbinelor, comparată cu dimensiunea vehiculelor și persoanelor de la sol:

     https://www.baywa-re.com/en/news/details/baywa-re-sells-uks-first-subsidy-free-wind-farm

     Inițial, Inverclyde Council a respins o aplicație pentru 22 de turbine a 100 metri înălțime (de la sol) fiecare. Peisajul devastat e clar vizibil în fotografie, chiar și cu numai 8 turbine.

  • @ tiberius.
   Porțile de Fier NU au lac de acumulare.
   E centrala ” pe firul apei”.
   Barajul ( in care se găsesc turbinele Kaplan și generatoarele de curent ) creste cu putini metri diferența de nivel. Pentru a obține un randament mai bun energetic.
   La celelalte tipuri de hidrocentrale( ca Bicaz, Tarnița și restul) lacurile sunt ” de acumulare”.
   Practic energia mecanică a diferențelor mari de nivel ( in cazul acestora) duce la o îmbunătățire a puterii grupului turbina- generator. Atât.
   Prostia cu barajul Lapuseni legat de Tarnita e exact ce am scris. O prostie.
   Deoarece maslueste însăși principiile fizicii elementare.
   A pompa apa la deal , consuma mai multa energie decât cea produsa de aceiași apa care cade liber.
   Iar domnul Crangaru încearcă să vă explice că NU EXISTA acumulatori de energie electrică rentabili și eficienți.
   NU EXISTA.
   Majoritatea populației și toți politicienii , nu au habar cum se produce energia electrică, cu ce efort și cât de costisitoare e rețeaua de la priza din casa la generatorul din centrala .
   Un exemplu ca sa pricepeți gravitatea problemelor energetice :
   1- o mașină pe baterii ( 100% NU hibrida) are o încărcare decenta in 20- 30 de minute EXCLUSIV cu stații de încărcare trifazate in curent continuu ( DC) și de putere superioara a 350 kw. Optim , ideal cele de putere de 500 Kw DC.
   Una mie astfel de stații, necesita 350 x 1.000 = 350.000 Kw. Adică 350 MW
   La 10.000 , necesarul e de .3.500 MW.
   Deci daca RO ar avea azi aceste stații de încărcare, jumătate din ce se produce la ora de vârf ar fi necesar doar pentru așa ceva.
   Și asta ar însemna să stați la întuneric, tremurând de frig și fără internet.
   Politicienii debitează multe dar ideologia NU POATE INLOCUI tehnologia.
   Tracțiunea electrica nu poate fi dezvoltată fara descoperiri revoluționare in domeniul bateriilor și a generatoarelor de curent.
   Aceste descoperiri NU EXISTA nici azi și nici mâine.
   Indiferent cât se supără Greta, Ursula și ecologiștii.

   • @dl.Stefan, va rog, mai usurel cu afirmatiile, sa nu creem clisee false:
    „…A pompa apa la deal , consuma mai multa energie decât cea produsa de aceiași apa care cade liber.
    Iar domnul Crangaru încearcă să vă explice că NU EXISTA acumulatori de energie electrică rentabili și eficienți…”
    Explicatii obiective:
    1. – pompez la deal si consum 100 MW
    2. – turbinez la vale si obtin 80 MW….RANDAMENT ~80%
    3.- centralele CHEAP (Centrale Hidro-El-Acumulare -Pompare) sunt f.f.vechi ca tehnologie, experienta, siguranta si, mai ales, in prezent sunt CEA MAI MARE BATERIE ELECTRICA DISPONIBILA DIN LUME !…SI CEA MAI VECHE !
    Puteti gasi aceste informatii oricind, oriunde.

    • Da, nea Cataline, sunt de acord ca in anumite conditii pomparea apei la deal ar putea fi o solutie de acumulare de energie. Chiar iti dau un pont. Pe Olt sunt mai multe mici hidrocentrale in lant. Acestea ar putea fi folosite pompindu-se apa de la un lac de acumulare, la celalalt in amonte.
     Dar aceste solutii nu sunt posibile decit rar. In multe cazuri in avalul digului se afla localitati. De ex. dupa hidrocentrala Turcu e orasul Calimanesti si minastirea Cozia. Acestea ar trebui acoperite cu apa pt formare lacului de acumulare in aval! La fel ar fi la Bicaz, sau pe valea Doftanei.
     Cu alte cuvinte potentialul total al unui asemenea sistem e extrem de limitat.

    • Deci pompezi la deal consumând 100MW.
     Lași apa sa cada la vale și obții 80 MW.
     Sper că remarcați că 20 MW sunt pierdere .
     NU randament de 80 % .
     La oricare ora.
     Deci ” investim” peste 1 miliard euro în o drăcovenie care pompează apa la deal și obținem in final un minus un 20 MW. raport consum-producție.

     Fenomenal.
     „o afacere” tipic gândirii socialiste.
     Centralele cu pompaj in amonte nu sunt răspândite tocmai din cauza raportului consum- producție.
     Neimportant că pompez noaptea și consum ziua.
     Deoarece :
     – Fizica elementara zice că nu există transformare fara pierderi .
     – Tarnița e o centrala mica. De regulă e compensator de energie reactiva. După 2- 3 zile de funcționare, ar trebui oprită săptămâni că nu are apa in lac.
     Deci nici de unde sa pompezi in amonte apa nu ar exista.
     Din acest motiv e folosita strict in orele de vârf de sarcina. Și nu în toate vârfurile.

     Oricum eu sunt liniștit.
     Cum știe Romania sa arunce banii pe geam, nu știe nimeni.
     Canal MN – Dunăre, alt canal propus, reactivat ca Buc- Dunare .
     NU vede nimeni că reactorul 3 Cernavodă va fi gata ( daca tot merge brici) doar in 2030.
     Și statul jura solemn 😀😀 sa nu pretindă mai mult de 50 % din profitul Nuclearelectrica pină nu vin puse în funcțiune reactoarele.
     O minciună mai gogonată nu am citit.

     https://m.ziare.com/centrala-cernavoda/lege-construire-reactoare-3-si-4-cernavoda-1777031

     Când proiectul de buget 2023 prevede clar confiscarea a 90 % din profiturile firmelor de stat. Oricare.

     Succes tuturor.
     Ipotetice baterii cat casa/ bloc peste tot dar lipsa crasă de curent să le încărcăm. 😀
     Că nu se poate dubla producția de energie în nici 10 ani.
     La noi și mai mișto.
     Producția scade constant și importul creste.
     Pina vor face poc și linile de 400 KV.
     Un viitor luminos.
     Bine că nu îl apuc. Prea bătrân pentru noi aventuri , ” succese” .(utopice)

     • oooooof,ooof,of Domnilor Stefan (in principal) si Neamtu Tiganu (spre fyi), in secundar: ma asteptam la un nivel mult mai ridicat al conversatiei…si fara „la misto”…nu de alta, dar ma pricep si la asta, dar, problema e f. serioasa si nu merita sa o desconsideram.
      Cititi asta va rog (si mai ales niste linkuri din raport, pe la sfirsit), si, mai discutam dupa aceea (daca mai aveti interes si nu va veti descuraja…chestii de „basics” si, mai ales statistici):

      https://www.hydropower.org/factsheets/pumped-storage

      Prima data, in viata mea, m-am ocupat de Tarnita Lapustesti in 1986, cind, vroiam sa-i copiem pe bulgari, care aveau deja 2 x 250 MW instalati, cu turbine reversibile de la Toshiba

     • @stefan60 inteleg ca te deranjeaza acea pierdere de 20% sau ma rog, o eficienta de 80%, dar cand arzi carbuni sau gaz si transformi doar ~40% din energia termica in energie electrica, atunci e totul in regula? Intreb si eu pentru un prieten…

      • Comparația e falsă, cărbunele nu îl obții din energie electrică. Iar consumul de cărbune a crescut, de când ai umplut Europa de regenerabile, împreună cu tovarășii tăi.

       Prietenul pentru care întrebi e tot un tovarăș învechit în rele, care face echipă cu Victor Ponta în plan energetic, la fel cum tu faci echipă cu Victor Ponta în plan psihologic.

       Prietenul tău are deja în România hidrocentrale cu pompaj pe care nu le folosește, dar mai vrea încă una nouă. Fiindcă are el combinații oneroase care nu se pot face decât cu ocazia unei construcții noi, realizate din bani publici, care poate să ajungă decontată la un preț de 3 ori sau de 5 ori mai mare decât costul real.

       Nu e suficient dacă duci energia electrică din Dobrogea până pe Olt, la hidrocentralele cu pompaj existente? Ai tu un șmen mult mai adevărat, ai de dus energia până pe Someșul Cald?

   • @stefan60 eu iti inteleg inversunarea dar totusi mai haide cu picioarele pe Pamant unde suntem si noi muritorii de rand. Daca tu ai o statie de 350KW si incarci masina in 30 minute, inseamna ca ai o masina cu baterie de 175KWh. Eu nici nu stiu sa existe pe piata asa ceva. La 500 KW putere deja vorbim de 250 KWh baterie. Tu si colegul @Harald scoateti cifre din burta care nu au legatura cu realitatea (cel putin cu realitatea din prezent).

    • @ narci
     Greu de înțeles curentul și bateriile. 😀
     Am subliniat : mașini full electric NU Hibrid.

     Aici studiu ENEL pentru mașina cu baterie de 40 Kw.
     Încărcare de la 0 % la 100%
     https://www.enelx.com/it/it/faq/quanto-tempo-ci-vuole-per-effettuare-la-ricarica

     Deci :
     – statie mare, pină la 350 Kw , încărcare în 25 minute.
     – statie pină la 50 kw incarcare 60 minute.
     – statie 3,7 kw pina la 7,4 kw timp de încărcare de la 5 la 12 ore.
     Datele sunt optimiste.
     Deoarece statile mici sunt ” recomandate” clienților persoane fizice. Adică încărcare în casă. Și cum tot în Italia, 70 % din populație are contracte consum casnic de curent de max 3,3 kw, vedeți dumneavoastră cum încărcați masina fără să modifici contractul și fără să sacrifici microunde, frigider, aer condiționat, mașină de spălat, fier de calcat. Basca costul facturii că la 7,4 kw putere maxima pe locuință, curentul in Italia te costa lunar mai mult de un salariu de 1.500 euro. Adică mai mult decât salariul mediu net al privatilor ( că la stat media e mai mare)

     Aceste date nu sunt larg răspândite deoarece sunt „bolovan” la gatul tracțiunii electrice generalizate.

     PS.
     La puteri mai mari de 350 kw, se incarca in paralel și două mașini. Folosind șmecherii electronice din soft.
     Simplist explicat :
     un pic mie și puternic cu puțin și slab celelaltei masini.
     După care se inversează.
     Practic încărcate „in valuri” și in paralel.

     Aceste sisteme de stații mari, sunt UNICELE care asigura încărcări in timp decente.
     Bei o cafea, mănânci un mic, bei o apa plata și ai mașina gata.

     Nu se face publicitate că sistemele energetice naționale ( din oricare țară ) nu au capacitatea productiva să susțină mii de astfel de stații CONCOMITENT și să vă asigure în paralel și curentul la televizor, frigider.
     Nici astea nu le publica UE, nu le dezvăluie Greta și ecologiștii.
     Face rău pâinii pe care o mănâncă prostind cetățenii.

     PS.
     In Italia mașinile full electric sunt un flop.
     Tocmai din cauza lipsei statiilor adecvate de încărcare. ( de mare putere)
     Se vând și puține hybrid. Chiar daca bateria e la zero și mergi cu motorul pe benzina. Dar bateria are garanție de doar 10 ani. Și mașina în ansamblu e scumpă.
     In schimb se cumpără mult Dacia Sandero. Cu motor pe benzină și GPL.
     PS2.
     Full electric se găsesc deja la second-hand in Italia.
     Oamenii fraieriți au pus la vânzare ” bijuteria” total electrica.
     Pierzi bani, timp și câștigi doar nervi.
     PS 3.
     „Mănânc” curentul de prin 1978. Când aveam 18 ani.
     Și în toate formele lui.
     Automatizări mașini unelte, întreținere și reparații grupuri generatoare și linii de medie tensiune, instalații de ridicat și instalații de joasa tensiune civile și industriale.
     Cu excepția centralei nucleare Cernavodă am fost in toate marile centrale românești. Hidro și pe cărbuni.
     Și în zonele acestora unde 99, 99 % din populație nu va avea acces veci și pururi.

     • Cred ca daca mancai pe paine curentul nu prea faceai confuzii intre KWh (energie) si KW (putere). Hai sa mergem putin invers poate asa iti dau calculele si tie si celor care au facut studiul lui peste prajit (niste electricieni). Masina de care ne zice studiul banuiesc ca are 40KWh (nu 40 KW) baterie. 40KWh inseamna 40KW timp de o ora (h vine de la „hour”). Deci ca sa se incarce de la 0 la 100% intr-o ora (si vreo 2-3 minute ca sa fim politically correct si sa introducem si pierderile de rigoare) are nevoie de o putere de 40 KW. Daca vrei sa o incarci in 30 minute ai nevoie de 80 KW putere, daca vrei sa o incarci in 15 minute ai nevoie de 160 KW putere. Daca vrei sa o incarci in 7.5 minute ai nevoie de 320 KW putere si in cele din urma, daca vrei sa o incarci in 6.85 minute ai nevoie intr-adevar de 350 KW putere.

      Nu stiu, cand zici
      „– statie mare, pină la 350 Kw , încărcare în 25 minute.
      – statie pină la 50 kw incarcare 60 minute.”
      nu iti sare in ochi faptul ca nu se aplica regula de trei simpla invatata in scoala generala? 50 KW 60 minute si 350 KW (7*50) in 25 minute care e 60/2.4

      Apoi ” Basca costul facturii că la 7,4 kw putere maxima pe locuință, curentul in Italia te costa lunar mai mult de un salariu de 1.500 euro” despre ce locuinta vorbim? Apartament, casa? Stii ca o priza normala shuko (sau model italian cum aveti voi pe acolo) e rated pentru 16A maxim adica ~3.7 KW tot ce e peste 3.7 KW inseamna circuite diferite. Mai stii ca un aspirator iti consuma 1.5-2KW la fel si feonul de par nu-i asa?
      Ti se pare tie nerealist sa lasi la incarcat masina peste noapte o data pe saptamana? Ti-o spune un om care foloseste masina electrica si o incarca la priza shuko la 10A (2.3 KW). E drept ca ai nevoie de o disciplina suplimentara cu o masina electrica. Trebuie sa-ti planifici cand si unde mergi cu ea, daca ai unde sa o incarci.

      Si opinia mea este aceea ca sistemul de electricitate nu va tine pasul cu cresterea numarului de masini electrice si in curand vor incepe sa apara probleme cu reteaua, dar nu sunt lucruri care nu se pot rezolva din punct de vedere tehnic.

      P.S. Dar de cei care fac mining , ce parere ai? O fi bine, o fi rau sa aiba zeci de KW absorbiti (uneori si furati) din retea?

      • Mai discutam peste ceva ani când bateria nu se mai incarca la 100% că e îmbătrânită.
       Eu mașina electrică nu cumpăr . Nu vreau nici dacă e gratis.
       Și sigur VECI NU o sa ” planific” o călătorie în baza locurilor unde găsesc stații de încărcare.
       Basca folosesc mașina pentru munca.
       Cu medie de 100- 150 km zilnic.
       Succes cu mașina electrică.
       Eu tot la aia pe benzina, motorina rămân pină mor.
       Țițeiul e din belșug. Idem și posturile de făcut plinul.

      • @stefan60 eu nici macar nu ti-am sugerat sa-ti cumperi masina electrica. Sunt adeptul libertatii, fiecare om sa fie liber sa aleaga ce vrea sa faca atata timp cat nu le cauzeaza chestii nasoale altor oameni. Cu toate acestea, recunosc ca ma activez si tin sa postez comentarii atunci cand observ cifre gresite postate prin comentarii si/sau articole. Daca tu esti o persoana rationala, vei lua in calcul cifrele atunci cand vei decide daca iti cumperi masina electrica. Daca ai cifre gresite, cum ai putea sa faci o alegere „corecta” (corect inseamna ceva diferit pentru fiecare din noi). Daca tu preferi sa dai 100 EUR in plus pe luna pentru ca nu ai de gand sa fii nevoit sa iti planifici drumurile, este in regula. Pentru tine nu merita 100 EUR bataia de cap si inteleg asta. Poate ca daca ar fi vorba de 10.000 EUR ar merita, pentru fiecare persoana pragurile sunt diferite. Si apropo, gasitul statiilor de incarcare e si el problematic. Cele gratuite fie sunt ocupate fie nu functioneaza. Adica nici macar nu te poti baza ca mergi la Iasi direct la locul X pentru incarcare pentru ca exista sanse sa nu functioneze statia (fie ea gratuita sau pe bani). Asta ti-o spun tot din experientele mele de 2 ani cu masina electrica. Cred ca pot sa numar pe degete de cate ori am incarcat-o la o statie publica (gratuita sau pe bani). Deja stau taximetristii la coada pentru statiile gratuite :).
       Cu imbatranirea bateriei am mai scris in alt comentariu, ea imbatraneste de la cicluri de incarcare/descarcare nu de la timp (ma rog, in timp se descarca si fara sa circuli cu ea si trebuie sa ai grija sa nu scada sub un anumit prag dupa care se strica ireversibil). Dar ca si cicluri de incarcare/descarcare vorbim de cam 400.000-600.000 km parcursi.

  • OOPs, s-a pus in aplicare primul perpetuum mobile, lasi apa prin generator, produci curent, apoi o pompezi inapoi, apoi iar produci curent

  • „La panourile fotovoltaice sau eoliene tot ce e produs peste cerere e gratis oricum”. Oare? Sa instalezi putere suplimentara nu costa nimic?

 3. Citeva fapte:
  – incepe si-n Ge sa se vorbeasca despre fracking. Professor Dr. Hans-Joachim Kümpel, sustine cu tarie aceasta tehnologie. Spre surprinderea mea a aparut si la TV, e adevarat, la ore tirzii. Se pare ca dinsu a citit cartile domnului Cranganu, spune exact acelasi lucru. In plus propune ca dupa epuizarea gazului gaurile de foraj sa se foloseasca pt pompe de caldura. Exista chiar un studiu in acest sens. Adversarii lui il acuza ca studiul a fost finantat de industrie si deci nu e bun. Chiar ziarul inginerilor, de fapt al guvernului sustine, cu juma de gura, aceasta tehnologie. https://www.ingenieur.de/technik/fachbereiche/energie/fracking-in-deutschland-chancen-und-risiken/

  – Annalena Baerbock, sinistra de externe germana, verde pina-n plasele, e blocata in Dublin, aeroportul e sub zapada. Se pregatesc saniile cu ciini. Cauza, incalzirea globala.

  – musulmanii din Germania construiesc cea mai verde Moschee din lume, zero codoi, panouri solare pe acoperis… etc. https://www.nordkirche-weltweit.de/news/weltweit-modernste-moschee-entsteht-in-norderstedt/ Se studiaza reprofilarea Domului din Köln unde se afla moastele celor trei Crai de la Rasarit.

  – am aflat ca pe steagul Californiei se afla Steaua Rosie, Asta explica multe. Câte stele sînt pe cer, toate pân’la ziuă pier, numa’ una, ca o proastă, șade pe uzina noastră

  Sa nu ne lasam impresionati de fapte! Mult mai de pret e iubirea.

 4. Net Zero mi se pare de la sine inteles, deci fara demonstratie, ca este o utopie. Ma refer la asumarea voluntarista de politici imposibile care pretind ca vor elimina total energia carbonica din marea industrie. Am asa o presimtire vaga ca cei care exacerbeaza atat de insolent aceasta idee (sa nu zic escrocherie) vor fie sa o compromita iremediabil pentru a scapa definitiv de ea, fie este o inselatorie de suprafata pentru ca in adancime sa continue sa foloseasca energia hidrocarburilor. Ori poate ambele chestiuni. Cred ca este un truc al presedinteluin progresist al SUA, Joe Biden, pentru a-si impune mega-planul de investitii ultra-energofage. Reluam discutia dupa ce pleaca Biden de la Casa Alba, a carui plecare sunt aproape sigur ca va inmormanta si politica sa Net Zero, dar Mega-planul sau ultra-energofag ii va ramane, fix neclintit. Ca intotdeauna, problema reala tine de masura si proportii ale energiei carbonice in bilantul total energetic, care trebuie sa se bazeze pe tipuri de energii diferite, in care cea carbonica sa nu mai fie dominanta. Cred ca termenul de energii regenerabile ar trebui inlocuit cu cel de energii curate, care nu murdaresc si nu imbolnavesc planeta si oamenii. Desigur, nu imaculate, pentru ca este imposibil, ci cu un grad acceptabil de a fi curate. Mai realist mi se pare stabilirea de plafoane procentuale de consumuri de petrol si gaze sau de emisii industriale de CO2, defalcate pe tari si regiuni, cele cu contributii majore de poluare climatica din trecut cu plafoane mai mici, iar saracii si emergentii cu plafoane mai mari. Cantitatile totale de emisii de gaze cu efect de sera ale tarilor ar trebui sa fie raportate si la numarul populatiei fiecarei tari: populatie numeroasa – plafoane mai ridicate. Energiile hidro si nucleare fac parte din energiile curate, carora cercetarea stiintifica fundamentala, pe termen lung, le va adauga cu siguranta si alte tipuri de energii curate, la care acum nu ne gandim sau ni se par imposibile. In orice caz, nimeni nu ar trebui sa se mai intoarca la modelul vetust de industrializare mega-agresiva si ultra-energofaga.

 5. Ca orice altceva in lumea asta, nu exista solutii perfecte, doar compromisuri. Din ce am mai citit, energia nucleara are cea mai mare densitate de energie si generare de CO2 mai mica (astept opinii pe tema asta).
  Obiectiv ganding, pare ca acesta e viitorul (in tandem cu solutiile solare si eoliene). Poate ar trebui investit mai mult in a gasi solutii de depozitare a deseurilor si de a face cat mai sigura functionarea acestor centrale.

  • Într-un interviu care va fi curând publicat în ziarul Adevărul, mi s-au pus, printre altele, două întrebări legate de energia nucleară:

   Ce reprezintă „Factorul de capacitate pentru energie” și în ce măsură se poate spune că din cauza creșterii puternice a surselor regenerabile, factorul de capacitate al multor țări începe să scadă pe măsură ce centralele nucleare și termocentralele sunt scoase din funcțiune?

   Factorul de capacitate (FC) este măsurarea perioadei în care o centrală electrică funcționează pentru o anumită perioadă de timp. Este exprimat ca procent și se calculează prin împărțirea producției unitare efective de energie electrică la producția maximă posibilă. Acest raport este important deoarece indică gradul de utilizare a capacității unei unități. FC variază considerabil în funcție de instalație și de tipul de combustibil. În cazul energiei nucleare, FC depășește 90%, ceea ce înseamnă că o centrală nucleară medie rămâne în funcțiune, generând electricitate, mai mult de 90% din timp. În cazul energiei eoliene, FC ~32%, iar pentru energia solară FC ~23%. Un simplu calcul vă demonstrează că FC nuclear este de 3-4 ori mai mare decât cel al energiilor regenerabile (motivul se cunoaște – caracterul intermitent al celor două energii „verzi”).

   Cât de curată și de sigură e energia nucleară în raport cu cea „verde”? Vă întreb asta în ideea în care ONG-urile și partidele „verzi” din Europa fac presiuni uriașe pentru renunțarea la energia nucleară și gazele naturale.

   Există lucruri periculoase în societatea contemporană, dar noi le facem să fie sigure. Gândiți-vă la zborul unui avion peste Oceanul Atlantic. Zboară la 10.000 m altitudine cu 900 km/oră. Nicăieri nu este un teren de aterizare. Avionul are 10.000 piese critice pentru zbor și noi le-am făcut să fie sigure. Este periculos zborul cu avionul? Deșeurile radioactive sunt mult mai ușor de controlat și stocat. Nu există nicio moarte dovedită a fi produsă de deșeuri radioactive. Energia nucleară este un domeniu profund neînțeles, împânzit de concepții enorm de greșite.

   • @dl.Cranganu: va citez: „…Energia nucleară este un domeniu profund neînțeles, împânzit de concepții enorm de greșite…”
    Sunt 100% de aceeasi opinie cu dvs. !!!…, simt insa ca vedem diferit acest adevar dar din unghiuri diferite…
    Marea greseala care se face, chiar in lumea stiintifica si tehnica: este total gresit sa compari mere cu pere cu caise, banane si kiwi ! (nuclear, eolian, solar, gaze, etc., etc.). si apoi sa tragi concluzii, care, vor fi oricum gresite.
    ESENTIAL ESTE SA FACI SALATA DIN FRUCTELE ASTEA, PERFECT PE GUSTUL TUTUROR , DIN FRUCTE ECOLOGICE SI…CEVA „CONIAC POLUANT”…adica, mai pe intelesul celor de la Adevarul, cred ca ar putea intelege pina si ei (sau macar au mai auzit) de termenul: MIXTUL OPTIM DE RESURSE DE ENERGIE, (sau, RETETA „OPTIMA” DE SALATA DE FRUCTE) iar aste depinde de „bucatar”- ex, DAM Mary Berry (daca o stiti si stiti ce e), sau, adica Ministerul Energiei (ha !) si de unde procuri fructele- din Piata Obor (mere, pere, prune, caise) , sau, banane Dole din Columbia si Kiwi din Polinezia (iar asta e specific fiecarei tari si, duce si la costul salatei de fructe)
    Cam asa se vede energia, incl.nucleara, dpdv culinar
    Iar cu energia nucleara,…mai discutam in alt episod…in salata de fructe e buna si ii da gust bun cam ca „indulcitorii ecologici scumpi”

   • E cat se poate de normal ca energia nucleara (fisiune sau fuziune) sa fie cea mai potenta sursa de energie. Avem exemplul acesta peste tot in Univers. Cea mai potenta sursa de energie va fi fuziunea nucleara atunci cand va deveni eficienta.
    Daca am inteles bine, evolutia calculatoarelor va ajuta foarte mult progresele in domeniul fuziunii deoarece calculatoarele vor putea simula/anticipa in timp util deformarile plasmei si sa ia actiuni de contracarare a acestor deformari

   • Credeti ca s-ar putea pondera factorul de capacitate al eolienelor in functie de zonele de amplasare versus vant?
    Adica: azi am vant in Dobrogea si duc curentul electric pana in Germania, iar maine am vant in Marea Nordului si aduc curentul electric pana in Bucuresti. Daca nu e nici acolo, poate bate pe coasta Portugaliei sau in Sicilia.
    S-a facut o astfel de simulare?
    Investitia in reteaua de transport ar merita facuta pentru a acoperi un astfel de scenariu?
    Integrez ferme eoliene offshore din 5 colturi ale Europei si cumulat, obtin un factor de capacitate de 75% sa zicem…

 6. Am vazut ferma solara Topaz atat din mashina cat shi din avion. Din mashina pare imensa dar din avion se vede clar ca peste 100 de ferme similare ar incapea in deshertul deocamdata nefolosit deci problema spatziului nu se pune deocamdata in California shi Nevada unde exista inca suprafetze foarte mari deshertice complet nefolosite deocamdata.

 7. Deocamdata, politica asta e o utopie; ca si comunismul; ar fi frumos daca…; si ne aruncam cu capul inainte, la ordinul politrucilor; asa e ordinul pe unitate; nenorocirea e ca se atrunca si liderii politici, de teama sa nu piarda functiie.
  Ceva pute rau in sistemul politic mondial.
  Nimeni nu are curajul sa spuna ca imparatul e gol… (Vorbesc de politicieni, caci noi, amarastenii, degeaba aratam greselile.)

 8. Un tip din Sydney a găsit soluția pentru net zero pana în 2050.
  https://www.theshovel.com.au/2021/10/26/man-announces-he-will-quit-drinking-by-2050/
  Mi-a plăcut mai ales analogia pentru sechestrarea CO2, cumpărarea din bani publici a unui frigider suplimentar pentru stocarea alcoolului/CO2.
  Da, din taxele cetățenilor, pentru ca mai toate proiectele de acest fel sunt foarte costisitoare.
  Atât Longship cat si Northern Lights se bazează cel putin în faza întâia pe fonduri de la guvernul norvegian (pentru Longship peste 2 miliarde de dolari), respectiv EU (minimum 450 milioane de $). Nici unul din aceste proiecte n-au publicat modelul economic pe care se bazează.

 9. Poorly Zeroed: A Net Zero Travesty

  A apărut o nouă specie literară – ficțiunea distopică net zero:

  Căutând să se decarbonizeze rapid, Statele Unite s-au grăbit să renunțe la combustibilii fosili, cu consecințe previzibile. Până în 2032, energia devine rară, iar economia a fost decimată. China este acum singura superputere a lumii. Scepticii climatici în vârstă confirmă faptul că știința climatică folosită pentru a justifica Net Zero a fost o minciună deliberată. Aceștia își riscă viața pentru a-și împărtăși opiniile.

  Cei care-și împărtășesc opiniile sceptice în 2022 nu au șansa de a deveni personaje literare.

  • Daca aveti ceva banuti de joc, cumparati actii ale companiilor care extrag uraniu, la nivel mondial daca nu ma insel, citeam undeva ca vor construi ca. 100 de centrale noi, numai nemtii le inchid.

  • @Neamtu tiganu: guv olandei a interzis exploatarea gazului…se goleste gazul din terenul nisipos si apar cutremure locale frecvente…mare pericol…si jale…atunci, ce sa faca !?….n-au incotro, nu neaparat ca le si place nuke

 10. Intuiesc ca aceasta noua ideologie „verde” își are originile undeva prin China lui Xi. Practic, au forțat lumea occidentala sa adopte treptat, precum picatura chinezeasca, astfel de politici având scopul de a subjuga și distruge economiile avansate, pentru beneficiul guvernului chinez care exporta în draci metalele rare folosite la fabricarea moristilor și panourilor solare. Este o forma de șantaj, dar și de sabotaj politic în același timp. Astăzi, marile guverne vestice realizează ca au fost pacalite de aceasta politica „verde” și nu mai știu cum s-o dreagă. Too late! Odată propaganda începută, va fi greu s-o oprești. Poate cu riscul pierderii alegerilor pentru următorii 40 de ani. Cine își asuma aceasta cădere libera a acestor progresisti de carton? Poate ca oamenii au fost atrași la început de ideea „verde”, însă astăzi realizează ca este doar o utopie sinistra pentru care mai trebuie sa se și sacrifice, făcând frigul prin case sau plătind facturi uriașe la energie. Ultimele evenimente din UE (votul împotriva aderării României în Schengen dat de Austria, de exemplu) arata o posibila reîntoarcere la business as usual cu Rusia și o fragmentare teribila a Uniunii. Frigul din case și facturile enorme nu pot pune în pericol adunatura de funcționari europeni, atâta timp cât Putin are gaze de dat la preturi mici. „Prietenii” știu de ce….

   • Inteleg….o vreti pe Eva libera, iar pe „Adam” in arest, iar apoi sa figiti amandoi ca Bonnie si Clyde in insule exotice :) Intr-adevar elita din Bruxelles este în soc și groaza, când vede cum un „inger” din Athosul Bruxellez cade din „Rai”. Sa vedeți cati vor cădea de la Comisie, atunci când se va ancheta achiziția de vaccinuri Pfizer în 2020. Codruța deja a început investigația ;)

      • Da, mai ales ca la Bruxelles se afla o „armata de lobbyisti” se spune ca. 20.000, aproape pt fiecare angajat cate unul, lobbyisti de care nu se atinge nimeni,
       concentratia acestora intr-un singur loc fiind cea mai mare la nivel mondial.
       Ce se intampla acum nu este o coincidenta, se apropie finala CM din Katar, cei care au mituit se spune ca ar fi politicieni din acel stat.
       Katarul a devenit pre puternic, acum este momentul sa-i fie dat peste bot si scoase la iveala magariile care s-au facut dar mai ales metodele, mita si coruptie domnilor, treburi cotidiene in Romania, stim noi cum functioneaza.
       Sa fie europenii mai imuni la bani ? Nu , fenomenul este acelasi insa mai sofisticat, insa saci cu bani, cash gasiti la cei care doresc desfiintarea banilor fizici arata cat de putred este intreg sistemul politic actual.

   • Dl. Neamtu Tiganu…ma dezamagiti profund cu PS-ul dvs. !…
    Romania este in EU !!!….exact din cauza coruptiei la nivel de top !!!….nu ma refer la „micii gainari”, ma refer la „coruptia politica interstatala” !….numite „intelegeri politice”, incheiate pe baze economice

 11. Domnule Constantin Crânganu, am o rugaminte. Puteti va rog sa corectati cifrele in asa fel incat sa fie consistente? Intr-un caz zecimalele sunt separate de virgula, in alt caz de punct…
  Multumesc anticipat!

 12. Am o intrebare.Ce se intampla cu productia de energie electrica a hidrocentralelor in anii secetosi si foarte secetosi.? A doua intrebare se refera la industrie .Cum vor funcționa fabricile si uzinele daca productia de energie electrica si eoliana este foarte mica si nu poate fi stocata decat in proportie de 1 la suta sau. mai putin? De unde vor avea curent milioane de automobile electrice daca productia de energie electrica din surse regenerabile nu e suficienta nici pentru i industrie si nici pentru consumul populatiei?Ultima intrebare se refera la inchiderea termocentralelor pe carbune si gaz.Daca acestea se inchid iar regenerabilele nu pot asigura in locul lor cantitatea de energie electrica necesara populatiei si economiei ce se va întâmpla cu tara respectiva din punct de vedere economic ,politic si social? Vor intra in colaps total inainte sau dupa ce ii vor impusca pe promotorii politicii ecologiste progresiste ( corecte politic) sau mai bine zis ii vor impusca inainte sa se producsa colapdul total sau dupa ce s a produs? Pot sa nu i impuste ci numai sa i lase pe mana populatiei dar va fi mult mai crud.

  • Elveția este afectată de războiul pornit de Rusia, oficialii de la Zurich temându-se de penele de curent care ar putea să acapareze țara în sezonul rece. Pentru a evita această situație, elvețienilor ar putea fi obligați să meargă cu mașinile electrice doar în situații de maximă necesitate. În plus, ar putea să fie impuse limite și la conusumul casnic de curent, scrie The Telegraph. https://www.wall-street.ro/articol/Auto/292184/elvetia-ar-putea-obliga-posesorii-de-masini-electrice-sa-le-lase-acasa.html#gref

   https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/12/03/electric-car-journeys-could-restricted-switzerland-plan-deal/

  • @Ioan 2 pe scurt se cheama mixt energetic, sau cum zice o zicala „nu-ti pune toate ouale in acelasi cos”. Elvetia si-a cam pus ouale in 2 cosuri – hidro si nuclear. Nuclearul nu se poate regla prea mult asa ca la hidro, daca raman fara apa in lacuri o sa faca frigul. De aceea nu e indicat sa omori de tot nici centralele pe carbune nici cele pe gaz nici cele nucleare nici fotovoltaicele nici eolienele.
   Tot de aceea e indicat sa faci parte dintr-un grid mare astfel incat atunci cand ai surplus sa ai unde sa vinzi iar atunci cand ai deficit sa ai de unde sa cumperi.
   Cu elvetienii nu stiu care e treaba, nu or fi conectati la gridul european, nu e Franta plina de centrale atomice langa ei de la care ar putea sa cumpere deficitul de curent? Oare se incalzesc elvetienii preponderent cu curent electric si nu cu gaz ceea ce accentueaza problema iarna? Sunt intrebari la care nu am raspunsuri in cifre exacte…

 13. Referitor la costul de 350 $ / KWh de baterie LiFePo doresc sa protestez. La o simpla cautare se poate gasi pe AliExpress sistem de baterii LiFePo la 2500 $ pentru 10 KWh. Deci 250 $ / KWh asta cu tot cu MPPT (circuitul de echilibrare a celulelor). Sunt convins ca daca as cumpara 1 GWh de baterii as primi o reducere astfel incat sa fie maxim 200 $ / KWh de baterie.
  La urma urmei trebuie facut un calcul daca iti amortizezi investitia. Presupunem ca locuiesti la casa unde consumi 450 KWh/luna de energie electrica deoarece ai pompa de caldura. Pompa de caldura te costa cam 10.000 EUR. Ca sa stochezi curent pentru 5 zile ai nevoie de cam 75 KWh stocare deci 18750 EUR baterii. Apoi ai mai avea nevoie de cam 10 KW panouri solare sau eoliana la un cost mediu de 1000 EUR/KW instalat ajungi la inca 10.000 EUR. Asa ca avem o investitie de circa 40.000 EUR.
  Daca 1 KWh de la retea costa 0.5 EUR, rezulta o factura de 225 EUR/luna. 40.000 EUR/225 = 177 luni adica 15 ani adica aproximativ durata de viata a panourilor si a bateriilor.
  De aici rezulta ca deocamdata nu e prea profitabil sa fii total off-grid in special din cauza bateriilor care costa prea mult. Daca am putea sa luam afara costul bateriilor, am avea 20.000 EUR la 225 EUR/luna recuperati aduca 88 luni care ar insemna 7-8 ani.

  • ”se poate gasi pe AliExpress sistem de baterii LiFePo la 2500 $ pentru 10 KWh. Deci 250 $ / KWh asta cu tot cu MPPT (circuitul de echilibrare a celulelor). Sunt convins ca daca as cumpara 1 GWh de baterii as primi o reducere astfel incat sa fie maxim 200 $ / KWh de baterie”

   Și cu transportul + instalarea cum se rezolvă? Gratis?

   1 GWh de baterii ar costa 200 de milioane de dolari, mai ușor cu gigawații pe scări 😀

   • Ti-am raspuns mai jos. Transportul e gratuit pentru produsul dat ca exemplu de mine iar cu instalarea in cazul meu iarasi e gratuita pentru ca am absolvit o facultate de 5 ani din cadrul unei universitati tehnice la care se mai adauga un an de energetica tot din cadrul universitatii, deci cam stiu ca trebuie sa leg + la + si – la -.
    Eu nu am zis ca ar fi rentabil sa ai baterii de ordinul GWh, doar am facut niste calcule de profitabilitate din care deocamdata reiese ca nu ar fi rentabil sa fii off-grid.
    In plus am contestat studiul respectiv care spunea ca 1 KWh costa 350 $ cand defapt la a 2-a mana pe AliExpress costa 260 $ per KWh chiar si pentru oameni simpli ca mine si ca tine.

   • @Harald iar comentezi aiurea ca sa te bagi in seama. Chiar si de pe linkul dat de tine, te intreb ce capacitate are bateria? Stii sa faci o inmultire simpla Amperi X Voltaj? Daca da, iti da undeva la 20 KWh capacitate pentru 4650 USD?
    Ca sa nu te chinui cu probleme dintrastea grele de matematica (ca poate nu iti duce softul) uite aici un link in care produsul are capacitatea trecuta
    https://www.aliexpress.com/item/1005004813594243.html?spm=a2g0o.cart.0.0.666d38dacD1taQ&mp=1
    Iti fac eu calculele ca sa nu iti uzezi softul. 3754 USD (cu transport gratuit) pentru 14400 Wh. Adica 260 USD per KWh de baterie.

    • @narci – agresivitatea n-o să te ducă nicăieri. în comentariul precedent cumpărai 1GWh de baterii la 200 USD/kWh, deși n-ai avut și n-ai să ai în viața ta capacitatea de a dispune plăți de 200 de milioane de dolari.

     ”Simpla înmulțire Amperi ori Voltaj” e o altă prostie patentă, discută cu un electrician și o să-ți explice diferența între W (wați) și VA (volt-amperi). Rezultatul în volt-amperi e teoretic, asta nu înseamnă că ai să obții vreodată același număr de wați din instalația respectivă.

     Mai mult decât atât, bateria din link-ul tău e fără invertor și fără circuit de încărcare. Bateria respectivă scoate 51 de volți fiindcă atât scoate ea. În starea în care e, o poți folosi ca să alimentezi o centrală telefonică locală de 48V, dar pentru o instalație casnică mai trebuie și un invertor. Nici măcar invertorul nu e capabil să scoată din ea 14400 Wh, iar tu din invertor, cu-atât mai puțin. Dacă scoți vreodată 12 kWh, ar trebui să fii super-mulțumit. Dar 10 kWh e o cifră realistă, întreabă tot un electrician și despre asta.

     Last but not least, un încărcător de 40 de amperi va trebui să cumperi separat pentru bateria aceea, vezi că pe ăsta ai uitat să-l incluzi în preț 😀

     • @Harald, dupa cum spuneam, am terminat o facultate de domeniu tehnic la care am avut materii despre electricitate, asa ca spre deosebire de tine, stiu ce vorbesc.
      Denaturezi ceea ce am scris grosolan. Mentionezi cifra de 200 USD/KWh cand eu am zis defapt 250 USD („La o simpla cautare se poate gasi pe AliExpress sistem de baterii LiFePo la 2500 $ pentru 10 KWh. Deci 250 $ / KWh asta cu tot cu MPPT (circuitul de echilibrare a celulelor).” – asta am zis eu.
      Apoi, eu am facut calcule pentru casa mea nu inteleg de unde scoti calcule pentru 1 GWh (mai ales ca am zis si eu ca nu e rentabil sa ai baterii pentru a fi off-grid). Am zis eu ceva de costul pt 1GWh? Cred ca au confundat comentariile si/sau comentatorii, sau poate crezi iar ca exista o singura persoana pe aici care tot posteaza cu mai multe nickname-uri.
      Pentru ca e duminica si fac o pauza de la ceea ce mesteresc pe aici (lucrezi la niste chestii cu curent btw) am sa binevoiesc sa te invat si pe matale cateva lucruri.
      In electricitate puterea este data de V*A si este egala cu Watti. Nu trebuie sa me crezi pe mine, da rapid un ochi pe wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Watt
      Ai auzit tu ceva de VA(Volti-Amperi) care e un parametru dat la transformatoare.
      O baterie din exemplul meu, e defapt o baterie formata din mai multe celule, fiecare avand un voltaj nominal de 3.2V. Celulele, cand sunt incarcate la maxim ajung sa aiba undeva la 3.4 V iar regula zice ca nu ai voie sa le descarci sub 2.8 V. Daca celulele nu sunt balansate (adica nu au toate exact aceeasi capacitate) se poate intampla intr-adevar ceea ce zici tu – adica sa nu poti sa tragi toti 14400Wh din bateria ca ansamblu deoarece ai descarca celula cea mai slaba sub 2.8 V si deci ai strica-o. De aceea e nevoie de un circuit de protectie care sa nu lase sa se intample asa ceva. Ca sa fie adevarata cifra pe care o dai tu (din burta sau dupa ce te-ai consultat cu electricianul) ar insemna sa exista o celula in tot pachetul cu vreo 30% mai slaba fata de restul. Iti dai si tu seama ca vorbim de o mica aberatie…
      Invertorul l-am inclus deja in pretul sistemului de panouri fotovoltaice deoarece costul lui creste cam proportional cu puterea. Panouri fotovoltaice fara invertor chiar nu au sens sa existe la fel ca si bateria de care iti ziceam.
      „Last but not least, un încărcător de 40 de amperi va trebui să cumperi separat pentru bateria aceea, vezi că pe ăsta ai uitat să-l incluzi în preț ” iarasi cred ca te consulti cu electricianul pentru astfel de sfaturi si nu intelegi cum functioneaza curentul. Eu pot sa incarc acele baterii si la 1A si la 0.1A daca vreau. Nu pot sa depasesc eventual ~100A. Tot pentru ca am timp iti explic cum e si cu incarcatul bateriilor.
      In exemplul nostru, celula de 3.2V nominal va primi de la incarcator 3.4V ceea ce va determina curentul sa circule dinspre incarcator spre baterie si nu invers. Ca si Amperaj, bateria tinde sa traga curent (amperaj) infinit, iar incarcatorul va face limitarea de amperaj in functie de sursa de incarcare (panouri fotovoltaice/retea ) si totodata va limita sa nu dea amperaj peste cat pot duce bateriile.
      Sfatul meu ar fi sa nu te mai consulti cu electricianul pe astfel de probleme ci cu un inginer care a terminat o facultate la care a invatat niste chestii despre curentul electric nu doar cum sa lege niste cabluri la o casa.

      • Trebuie sa va spun ca am experienta in formatarea acumulatorilor auto . De pe vremea cind elementii erau conectati cu punti exterioare . Niciodata nu am reusit sa incarc un acumulator auto cu un curent de incarcare de 0,1 A . Daca incerc sa incarc un acumulator auto cu un redresor care furnizeaza maxim 0,1 A obtin un singur lucru ; scoaterea din uz a redresorului prin ardere .
       Cit despre legarea unor cabluri la o casa …. eu zic sa nu va treaca vreodata prin cap sa faceti asa ceva . Nu e pentru oricine .

      • @Adrian Popescu, ti-am raspuns mai jos. Cifra de 0.1 a fost pentru exagerare dar daca vrei sa despicam firul in 4, spune-mi tu mie daca imi fac un megapack de baterie formata din sa zicem 100 celule dintrala care se pun la ceas (CR2032) si le pun pe toate in serie, nu pot sa le incarc la 0.1 A?
       Depinde de chimia celulelor si marimea lor. Eu inteleg ca dumneavoastra ati formatat acumulatori de masini, dar lumea bateriilor e mult mai larga cu mai multe tipologii de chimie, cu mai multe strategii de imbinare a celulelor, cu mai multe capacitati…

    • @narci – ai scris chiar tu asta, în urmă cu 30 de ore:

     „narci 10/12/2022 At 11:42
     Sunt convins ca daca as cumpara 1 GWh de baterii as primi o reducere astfel incat sa fie maxim 200 $ / KWh de baterie.”

     Acum nu-ți mai recunoști propriile comentarii?

     În următorul comentariu, altă inepție care continuă seria:

     ”narci 11/12/2022 At 17:25
     Eu pot sa incarc acele baterii si la 1A si la 0.1A daca vreau”

     Dacă producătorul recomandă 40 de amperi, iar tu le încarci la 0.1 amperi ”dacă vrei”, o să dureze de 400 de ori mai mult încărcarea. În practică, bateria respectivă nici nu se încarcă deloc, la 0.1 amperi.

     Exact ca și @Hantzy în vremurile lui bune 😀 tu reciți niște povești citite pe diverse site-uri, dar n-ai montat în viața ta niște baterii în serie sau
     în paralel. Exemplul tău cu celula de litiu de 3,7 V e tot unul teoretic, ești exact genul de inginer pe care îl trimit eu la plimbare când vine să se angajeze. Fiindcă are impresia că diploma e suficientă, deși el nu înțelege nimic din realitatea practică a instalațiilor electrice.

     Ce-ar fi să studiezi tu bateria aceea la care ai pus link-ul și să vezi din câte celule individuale e formată și cum sunt conectate ele? După care ai să-ți revizuiești ideile despre încărcarea ei la 0.1 amperi 😀

     P.S. Pentru informarea ta, domnu’ inginer: cu diploma pe care o ai tu, n-ai voie să conectezi nici măcar două fire într-un tablou electric. Numai un electrician autorizat are voie să facă asta, tocmai fiindcă el are niște cunoștințe reale și testate despre rețele electrice, cunoștințe care ție îți lipsesc cu desăvârșire.

     • @Harald, esti fara sperante :). Cu acea cifra de 1 GWh aruncata in comentariu am vrut sa subliniez faptul ca se ofera discounturi atunci cand cumperi cantitati mari. De aceea doream sa protestez fata de studiul care zicea ca 1 KWh costa 350 USD cand defapt eu muritor de rand pot sa-l cumpar la 250 USD. Daca as fi vreun barosan si as cumpara de 200 Milioane USD, sigur as primi un pret si mai bun. Deci calcule pentru GWh de baterii facute la un cost de 350 USD/KWh nu mi se par corecte.
      Cu voltajul la baterii iarasi nu esti informat. Cele LiIon de la tine din laptop sunt de 3.7V nominal si 4.2V cand sunt pline si se recomanda sa nu le scazi sub 3V. Cele LiFePo sunt putin diferite.
      La intrebarea cum sunt legate celulele ca sa dea 48V nu cred ca o sa stie sa-ti raspunda electricianul dar iti dau un hint. La legatul in serie voltajul se aduna la legatul in paralel amperajul total „disponibil” se aduna (am folosit niste termeni mai de baza ca sa priceapa si electricianul).
      Despre incarcatul bateriilor eu doar ti-am dat un exemplu extrem. Pe tine nu te prea intereseaza care e Amperajul tipic de incarcare ci cel MAXIM pana la care nu degradezi bateriile. In functie de asta iti dimensionezi „incarcatorul” care btw ideal ar fi sa fie tot invertorul, adica sa ai un invertor off-grid cu intrare de la panou fotovoltaic si intrare/iesire la baterie. Daca esti informat, iti cumperi un invertor hibrid care e si ongrid si offgrid unde poti sa configurezi tot felul de scenarii de genul: daca am productie pe panouri, baga in baterii, daca bateriile sunt pline baga in retea. Daca am consumatori si depasesc productia de panouri trage diferenta din baterii, daca nu am nici in baterii trage diferenta din retea. In concluzie, tu daca ai disponibili din panouri 2A pentru baterii, atata bagi in ele, nu ai nevoie de ceva mega complicaciune ca sa bagi tot timpul 40A.
      „Pentru informarea ta, domnu’ inginer: cu diploma pe care o ai tu, n-ai voie să conectezi nici măcar două fire într-un tablou electric.” tu crezi ca un curs de electrician te face mare mester „in viata reala”? Asta imi aduce aminte de ziua in care a venit un instalator de la Rehau sa-mi puna in functiune automatizarea SMART. Era singurul din Romania care facuse cursul pentru instalarea automatizarii si a venit taman de la Bucuresti pana la mine acasa. Habar n-avea omul de port forwarding si DNS si alte cele foarte necesare cand vrei sa accesezi de pe internet panoul de control al automatizarii. Nici electronica nu stia prea multa si mi-a legat 2 transformatoare de la 230V la 24V fara sa le puna nul-ul impreuna astfel incat se defazau si unul ajungea sa devina consumator pentru celalalt. Sa nu mai spun ca nici el nici cei de la Buderus (de la care aveam cazanul pe gaz) nu au stiut cum pot sa le conectez intre ele , asa ca am citit manualul de la automatizarea Rehau si pe cel de la centrala Buderus si cu 2 relee am rezolvat problema. De electricieni si instalatori dintrastia zici tu ca ar trebui sa-i las sa-mi faca prin casa cablajul?
      Tu esti exact genul acela de persoana care vine sa-ti vanda un produs fara sa-l cunoasca in detaliu cum functioneaza si prin urmare fara sa stie cum sa-l depaneze cand apar probleme.

      Ca de obicei de acolo de sus unde esti le vezi si le stii pe toate inclusiv cate baterii am legat eu vreodata in serie sau in paralel. Sa ne ierti Imparate Harald daca ti-am gresit cu ceva, noi taranii de pe plantatie cu diplome si doctorate nefolositoare, fara a avea scoala vietii ca Tine, simple slugi ai ONG-urilor si crescuti de niste tati care nu au fost un model potrivit pentru noi.

      • @narci – autorizarea electricienilor se face în cadrul ANRE, nu are nicio legătură cu Rehau sau cu vreun produs comercial. Tot de autorizare de la ANRE ai nevoie și pentru a fi verificator de proiecte autorizat sau pentru a fi expert tehnic de calitate și extrajudiciar autorizat (în domeniul instalațiilor electrice tehnologice).

       Eu nu vreau să vând nimic nimănui, eu refuz să cumpăr minciunile tale, ceea ce e complet diferit. Tu ești cel care vinde regenerabile verzi pe pereți. În psihologie se numește ”proiecție”, când acuzi pe altul că s-ar comporta așa cum te comporți tu.

       Diploma ta nu face doi bani, când pretinzi că poți încărca bateria aceea cu 0.1 amperi ”dacă vrei”. Am întâlnit zeci de inși ca tine, veniți la angajare, iar argumentul lor era ”bine, dar am totuși o diplomă”. La care primeau replica: ”da, dar nu diploma primește salariu”, după care erau invitați să închidă ușa de partea cealaltă 😀

       Cu bateria tot n-ai lămurit-o, câte celule are în serie și câte în paralel. Ca dovadă că nu înțelegi nici asta. După ce determini câte sunt în paralel, ai să vezi cum se împarte acel 0.1 amperi, ca să-ți dai singur seama ce aberații susții.

       Dacă n-ai acces la grid, bateria aceea trebuie încărcată de la un generator diesel. În exemplul tău, cu panouri fotovoltaice care livrează 2 amperi timp de 6-7 ore, cât e soare afară, n-ai nicio șansă să o vezi vreodată încărcată.

      • @Harald, despre ce baterie vrei sa vorbim? Tu tot arunci cifre din burta. Tu ai scos cifra de 40A la incarcare. La care baterie te-ai referit? Poate ca eu am un mega pack de celule CR2032 puse toate in serie. Ce zici, le pot incarca la 0.1A? Dar la 0.2A? Dar daca le dau 40A ce se intampla?
       Ai mai calculat cum e cu Watti si cat costa pe KWh bateria din linkul tau sau preferi in continuare sa ma faci mincinos cand matematica si fizica de baza spun clar cum sta treaba.
       Eu cand am pus comentariul am vorbit de 10KW de panouri si 75KWh de baterii. Daca luam pachete de baterii pe 50V ca exemplu (ca sa fie mai usoare si pentru tine calculele), 10 KW de panouri ar produce 10KW putere care la 50V inseamna 200A. Hai sa mai punem pierderi cu transformarile si ca poate nu bate soarele chiar 100% si ramanem cu un 150A. Ce parere ai, la 150A mi s-ar incarca ansamblul de baterii de 75KWh? Daca da, in cat timp? S-ar incarca in vreo 10 ore (adica 2 zile de productie)?
       Eu iti inteleg frustrarile pe care le ai pentru ca nu ai facut o facultate dar sa stii ca o facultate chiar iti deschide orizontul si ajungi sa vezi lucrurile putin mai larg si din alte perspective nu doar de acolo din nori unde sezi Tu.

      • @Harald pentru ca sunt baiat bun vreau sa te ajut sa-ti improspatezi memoria. „În exemplul tău, cu panouri fotovoltaice care livrează 2 amperi timp de 6-7 ore, cât e soare afară, n-ai nicio șansă să o vezi vreodată încărcată.”
       Media anuala de 6-7 ore/zi e la moristi nu la panourile fotovoltaice. La fotovoltaice, pentru Romania, media anuala e de cam 3-5 ore/zi. Nu de alta, dar faci fara sa vrei prea optimiste lucrurile si nu am vrea sa ii derutam pe electricienii care ne citesc.

     • Bateria aia poate fi incarcata la 0,1 A numai si numai daca vrea ….ea . Treaba e ca ea nu o sa vrea pentru ca nu a fost conceputa pentru asa ceva .
      Daca producatorul bateriei spune ca trebuie incarcata cu 40 A si cineva vrea sa o incarce cu 0,1 A nici peste 100 de ani nu se va incarca .

      • @Adrian Popescu eu nu spun ca vei incarca vreodata bateriile cu doar 0.1A, trebuie sa poti sa dai cel putin curent peste cat e descarcarea lor la liber (nefolosite). Dar nici faza ca trebuie musai sa le dai exact 40A tot timpul nu e deloc adevarata. Trebuie sa le dai intre un X si Y amperi unde X si Y depind de chimia bateriei si capacitatea ei.
       Defapt eu am vrut sa scot in evidenta ca nu ai nevoie de vreun „incarcator de baterii” fancy care sa iti creasca costurile asa cum a sugerat @Harald si nici sa compensezi curentul de incarcare al bateriilor (mai slab cand nu bate soarele) cu curent de la retea. @Harald arunca aici niste cifre legate de costuri care nu se confirma nici macar din linkul pe care il posteaza el si apoi mai vine sa spuna ca WattiOra nu sunt V*Ah si ca o baterie de 400Ah la 48/52V (din linkul lui) nu inseamna 20KWh care la un pret de 4650 USD ar da 232USD per KWh.

    • @narci – „despre ce baterie vrei sa vorbim? Tu tot arunci cifre din burta. Tu ai scos cifra de 40A la incarcare”

     Tu ai stabilit care e bateria, dar ai uitat din nou ce-ai scris în comentariile precedente.

     ”narci 11/12/2022 At 10:58
     (…) uite aici un link in care produsul are capacitatea trecuta
     https://www.aliexpress.com/item/1005004813594243.html?spm=a2g0o.cart.0.0.666d38dacD1taQ&mp=1 (…) ”

     Pentru bateria aceea, producătorul spune că e 40 de amperi curentul de încărcare, dar nu te-ai obosit să citești specificațiile:

     Standard charging current: 40A
     Maximum continuous charging current 200A

     Spre deosebire de tine, eu trebuie să-mi argumentez decizia, când dau un inginer afară. Bateria de 48/52 V e cea din link-ul tău, dar ai uitat și asta.

     • @Harald daca tot te-ai obosit sa citesti specificatiile de cele 6000 cicluri de incarcare ce parere ai? Zilele trecute faceai analogii ale bateriilor cu cele din laptop si ca nu te tin mai mult de 3-5 ani. Pentru o masina electrica pe care o incarci chiar si dupa 100 km, ce inseamna 6000 cicluri?
      In mod „natural” dimensionezi un sistem offgrid ca avand bateria cam 5X-10X mai mare fata de puterea instalata a panourilor, adica dimensionezi bateria sa se incarce in cam 5-10 ore. Daca faci lucrul asta „natural” vei avea si amperii de incarcare automat. Nu ti se pare o mare coincidenta faptul ca 75KWh de baterii din linkul meu inseamna 5 pachete de cate 15KWh legate in paralel iar cei 200A produsi de panourile fotovoltaice impartiti la 5 dau exact 40A ?

      Tot nu mi-ai raspuns, daca fac un pachet de baterie format doar din celule CR2032 pot sau nu pot sa le incarca la 0.1A? Te poti consulta eventual si cu electricianul tau…

      „Spre deosebire de tine, eu trebuie să-mi argumentez decizia, când dau un inginer afară. Bateria de 48/52 V e cea din link-ul tău, dar ai uitat și asta.” daca trebuie sa-l dai afara inseamna ca tot tu ai gresit atunci cand l-ai angajat, in cadrul interviului nu ai reusit sa-ti dai seama ce model masculin a avut in familie, cu toata psihologia pe care (crezi ca) o cunosti.

      • ”inseamna ca tot tu ai gresit atunci cand l-ai angajat”

       Ultima greșeală de genul ăsta am făcut-o în 2005. Și da, era vorba de modelul masculin cu care crescuse. L-am dat afară după o săptămână și a venit cu maică-sa, care era o femeie foarte OK. Nu i-au trebuit decât 10 minute ”odorului” ca să înceapă să se manifeste chiar și în prezența ei, așa că femeia a lăsat privirea în jos și n-a mai zis nimic. De-atunci încoace, toți inginerii dați afară i-am găsit angajați dinainte de a prelua eu actvivitatea respectivă.

       Un om corect educat trebuie să aibă o anumită coerență în idei. Dacă ai propus o baterie, se presupune că aceea e bateria care îți trebuie și știi de ce e aceea și nu alta. Despre CR2032 în instalații de panouri solare discută cu Victor Ponta 😀

      • @Harald, daca ai fi avut vreodata in viata ta contact cu o masina electrica ai fi aflat si matale ca o masina electrica standard (sa zicem de 30KWh baterie) se poate incarca de la 10A (2.3KW) pana la ~220 A (50KW). Adica o marja extraordinar de mare.
       Dar si daca nu ai atins in viata ta o masina electrica tot puteai sa gasesti o informatie similara din lumea telefoanelor mobile (mai recente) care se pot incarca atat la 100W cat si la ~5W. Adica un factor de 20X pe partea de Amperaj despre care discutam pentru ca voltajul celulelor de baterie din interiorul masinii sau al telefoanelor este acelasi. Din motive ce tin de transportul energiei pe cabluri, pot sa existe circuite interioare atat la masini cat si la telefoane care reconfigureaza „on the fly” (probabil cu tranzistori IGBT) celulele care sunt in paralel si care sunt in serie.
       Deci nu mai veni aici sa insinuezi ca e musai sa bagi 40A si sa pornesti generatorul pe benzina ca sa atingi cei 40A.

      • @narci – acum ai abandonat CR2032 și ai trecut la mașini? 😀

       Care e scenariul tău pentru încărcarea bateriei din link-ul tău ?

       Ai două posibilități: ori prezinți un scenariu în care bateria aceea propusă de tine să fie complet încărcată la ora 16:00, când panourile solare încetează garantat orice producție, ori recunoști că bateria aceea e complet nepotrivită pentru setul de panouri solare pe care pretinzi tu că vrei să-l instalezi.

       Sari aiurea de la un subiect de la altul, disperat să scapi din colțul în care te-ai înghesuit singur. Realitatea e mult mai simplă: eficiența economică a instalațiilor casnice de panouri solare se bazează pe minciuni, iar tu te-ai încălcit singur în propriile minciuni.

      • @Harald, tu stii sa folosesti bateriile doar daca sunt incarcate 100% si sa incepi sa le incarci doar cand ajung la 0%? Pentru tine ca de obicei nu exista ideea de a incarca bateriile cand ele au ajuns la 50%. Cred ca tot electricianul tau te-a sfatuit ca asa ar fi cel mai sanatos sa ai doar deep cycles la baterii. Eu ti-am tot explicat ca cifra de 40A pentru incarcarea bateriilor (cifra fixa) mentionata de tine, este o aberatie. Ti-am dat si exemplul din lumea reala cu bateriile masinilor, baterii de ~30 KWh care se incarca si la 2.3 KW si la 50 KW. Chiar si cifra de 40A mentionata de tine (pentru bateria de 50V) inseamna doar 40A*50V = 2000W adica 2 KW. Chiar nu are nicio logica ce tot zici pe acolo. Defapt ce vrei sa dovedesti? Ca nu poti sa ai un sistem offgrid bazat pe baterii LiFePo si panouri fotovoltaice? Asta incerci sa scoti in evidenta, ca nu inteleg.
       Am zis si eu chiar in comentariul original ca nu pare rentabil (economic vorbind) sa ai un sistem offgrid exceptand situatia in care te-ar costa o caruta de bani ca sa te bransezi la grid.
       Chiar ieri cand iti scriam comentariile lucram sa imbunatatesc consumul de nergie la un termostat wireless pe 433 Mhz alimentat de o baterie LiIon 18650 la care i-am facut un circuit de protectie ca sa imi dau shutdown atunci cand tensiunea ei scade sub 3V. Circuitul include microcontrollerul (programat si lipit de mine), PCB-ul (design facut de mine executat in China), tranzistorii necesari, senzorii (umiditate si temperatura) si alte componente.
       Tinand cont ca deja termostatele acestea sunt folosite cu succes in 4 locuinte de mai bine de 1 an, eu cred ca am ceva habar si in practica despre electronica si baterii (chiar daca e la nivel micro ca sa zic asa).
       Modul in care vobesti cu alte persoane pe aici (nu doar cu mine) arata lipsa ta de respect si totodata o educatie deficitara.

    • @narci – „voltajul celulelor de baterie din interiorul masinii sau al telefoanelor este acelasi”

     Asta doar în fantezia în care trăiești tu. În lumea reală, telefoanele mobile folosesc o singură celulă de litiu, la care poți măsura din exterior curentul și tensiunea, în timp ce la automobilele electrice nu ai acces decât la bornele exterioare, iar configurația serie-paralel din interiorul bateriei e doar o cutie neagră, despre care nu știi absolut nimic. La Tesla 3, de exemplu, tensiunea nominală e 350V la bornele bateriei (poate ajunge la 400V în practică) dar asta n-are nimic de-a face cu tensiunea la bornele unei celule 2170, din care e construită bateria.

     Chiar și la telefoanele mobile, dacă nu desfaci carcasa bateriei, nu ai acces la celula propriu-zisă de litiu. Bornele exterioare ale bateriei oferă acces doar la un circuit electronic de control, nu la celula de litiu propriu-zisă.

     • M-am referit la celulele din interiorul unui pachet de celule, nu la faptul ca voltajul celulei din telefon e acelasi cu voltajul celulei din bateria unei Tesla. Ti-am spus asta ca sa intelegi ca la final, pe fiecare celula ajung tot timpul X Volti chiar daca tot sistemul de baterie il alimentezi la 230V sau la 800 V sau la cat o fi si in concluzie incarcarea rapida sau mai treptata a celulelor se rezuma in final la variatia Amperajul care le este servit. Deci daca incarci masina la 2.3KW sau la 50KW , pe celule vor ajunge X Amperi pt 2.3 KW respectiv (50/2.3)*X Amperi cand o incarci la 50KW. Deci poate sa existe o variatie de peste 20X Amperaj care e servit unei singure celule. La fel e si cu telefoanele care se incarca atat la 100W (cu incarcatorul lor smart cu care negociaza si o tensiune mai mare nu doar 5V cat e standard pe USB) dar si la 5V*1A = 5W cat au de obicei USB-urile dummy. Sa mai pun ca un USB din calculator iti da maxim 0.5A la 5V = 2.5W? Iarasi vorbim de un factor de 20X-40X amperaj final pe celula.

      Pana una alta mai fa un curs pe partea de baterii si de amperaj.
      „la care poți măsura din exterior curentul și tensiunea” daca binevoiesti ma inveti si pe mine ce inseamna pentru tine sa masori curentul la o baterie si care e procedura prin care faci masuratoarea de curent? Si cum eu nu am cursuri de electrician la activ, sa-mi zici musai si daca pui aparatul de masura in serie sau in paralel cand masori curentul bateriei…

   • @narci – ultima dată când te-ai lăudat cu PCB-urile acelea îți spuneai @Calin și te lăudai cu un IQ de 150 și cu 2 ani de psihoterapie. Era pe 11 iulie 2022.

    Îți sunt mai mult decât recunoscător pentru comentarii. Cu susținători ca tine, energiile regenerabile sunt pe calea cea bună.

    P.S. Ultimul tip cu care am discutat personal, din aceeași categorie, s-a dus până la urmă cu o bombă în rucsac, într-un amfiteatru de la Universitate. Nu mai știu ce avea de demonstrat la acel moment, eu discutasem cu el cu vreo doi ani mai devreme.

 14. „Apoi ai mai avea nevoie de cam 10 KW panouri solare sau eoliana” trebuie sa ai o casa si curte extrem de mare pt a instala eoliene, chiar si din alea mici de 10 kw.

  „Daca am putea sa luam afara costul bateriilor, am avea 20.000 EUR la 225 EUR/luna recuperati aduca 88 luni care ar insemna 7-8 ani.” Aritmetica e o chestie grea, e usoara doar atunci cind e vorba de banii altora. Greseala ta de logica e ca daca nu ai baterii esti nevoit sa cumperi o parte de energie la pretul pietii, 0,5 zici tu, deci tu nu economisesti intreaga suma de 225 €/luna, ci doar o parte. Vei spune ca vinzi excesul, dar nu-l vinzi in veci la pretul de 0,5. Deci amortizarea se lungeste si ajunge tot pe la 15-20 de ani.

  • „chiar si din alea mici de 10 kw” deci sa inteleg ca eoliene mai mici de 10 kw nu exista? Eu vreau sa-mi cumpar o eoliana verticala de 0.4 kw (400 W), oare o pot instala?
   10 KW de panouri la 20% eficienta = 50 mp suprafata neta. Din cauza ca nu poti sa le pui chiar lipite, sa zicem ca ar fi vreo 75-100 mp suprafata bruta. Daca ai o casa cu acoperis tip terasa de exemplu, cei 75-100 mp ar putea fi strict acoperisul.
   Eu am la casa 40 mp de acoperis tip terasa necirculabil. Deci pot sa pun 5KW direct pe acoperis

   • @narci – pe banii tăi, ești liber să-ți cumperi tot ce-ți poftește inima. Dar nu mai păcăli lumea înjumătățind prețurile. Așa ceva poate merge la conferințele pentru care te plătește ONG-ul tău, dar în lumea reală nu merge. În lumea reală, electricienii autorizați chiar costă.

    • @Harald, ti-am demonstrat inclusiv in linkul pus de tine ca esti pe langa si tu in continuare vii sa ma acuzi ca injumatatesc preturile. Eu specific 250 USD/KWh de baterie apoi tu vii sa zici ca defapt eu am spus 200 USD/KWh si ca am mintit.
     Pe langa faptul ca vorbesti aiurea mai si semnalizezi.

     • @narci – se pare că insiști în a nu-ți recunoaște propriile comentarii, deși sunt afișate toate mai sus:

      „narci 10/12/2022 At 11:42
      Sunt convins ca daca as cumpara 1 GWh de baterii as primi o reducere astfel incat sa fie maxim 200 $ / KWh de baterie.”

      Problema asta cu nerecunoașterea propriilor afirmații e foarte serioasă, la fel ca în cazul lui Victor Ponta. Însă rezolvarea ei se caută în altă parte, nu pe forumuri.

   • @narci, sigur ca exista si mai mici, cind eram copil ciopleam elice din lemn, exista si din hirtie. Dar o eoliana ca sa aiba cit de cit ceva eficienta trebuie sa fie cit mai sus, unde bate vintul mai tare, si cit mai mare.
    PS Am auzit ca unii vor sa le monteze in pivnita.
    PPS la a doua observatie a mea privind socotelile de amortizare fara folosirea bateriilor nu ai raspuns.

    • @neamtu tiganu, mi-a scapt raspunsul pentru partea cu „Greseala ta de logica e ca daca nu ai baterii esti nevoit sa cumperi o parte de energie la pretul pietii, 0,5 zici tu, deci tu nu economisesti intreaga suma de 225 €/luna, ci doar o parte. Vei spune ca vinzi excesul, dar nu-l vinzi in veci la pretul de 0,5. Deci amortizarea se lungeste si ajunge tot pe la 15-20 de ani.”

     Da, ai perfecta dreptate (cel putin pentru Romania) deoarece cand bagi curent in grid ti se ofera compensare doar pe pretul de productie nu si pe cel de transport/distributie. Acuma intre noi fie vorba, mie nu mi se pare corect sa fie asa.
     Daca eu bag azi 1KWh in retea, acel 1 KWh ajunge la vecinul meu care plateste pretul intreg de transport/distributie chiar daca pierderile pe fir au fost minime. Corect ar fi ca eu maine, cand trag acel 1 KWh din retea, sa platesc doar transportul/distributia cat ar fi de la vecinul meu, la care i-am dat ieri 1 KWh pentru care el a platit taxe intregi de transport/distributie ca si cum curentul i-ar fi venit de la zeci de KM cu toate transformarile din inalte in medii si din medii in joasa, desi eram aproape si nu s-a pierdut pe fir mare lucru.
     E o mica tepuire a prosumatorilor ceea ce se intampla la noi acum.
     Desigur, probabil ca ar fi greu de contorizat cu exactitate unde si cum s-a dus curentul dar niste aproximari tot ar putea fi facute in functie de locatie si consumatori din proximitate si poate cu contoare inteligente unde se analizeaza productie VS consum din zona.

     • Narci Daca eu bag azi 1KWh in retea, acel 1 KWh ajunge la vecinul meu
      Nu e chiar asa…
      1. chiar azi a aparut un comunicat in Ge prin care se condamna faptul ca anual curent in valoare de 800 mio euroi se arunca deoarece reteaua nu poate sa-l duca de la eoliene acolo unde e nevoie.
      2. Si-n energetica functioneaza cererea si oferta, Cind bate tare soarele oferta e peste cerere si deci automat pretul scade, uneori e chiar negativ si invers. Ca doar d-aia ne batem capul cu posibilitati de sticare energie.
      Citeam si de un sat romanesc care arunca tone de varza, pur si simplu e supraproductie.

      • @neamtu tiganu nici chiar asa cum zici matale nu e :).
       Eu vorbeam strict de prosumatori, cei care locuiesc in orase si care au vecini consumatori. Ce zici tu, poate fi adevarat la ferme de productie de energie (eoliana sau fotovoltaica).
       „Si-n energetica functioneaza cererea si oferta, Cind bate tare soarele oferta e peste cerere si deci automat pretul scade, uneori e chiar negativ si invers” – da tocmai de aceea ar fi frumos sa incepem sa lucram si pe partea de ajustare a cererii nu doar pe partea de oferta. Acolo ar fi bune sistemele de pompare in amonte a apei (cand exista surplus in retea) sau comutarea unor consumatori mai mari (sau marirea puterii lor de absortie). De exemplu, daca ai 100 de statii de incarcat masini electrice si vezi ca exista surplus in retea, poti sa dai putere mai mare la masini.

      • @narci
       ma mir ca nu pretindeti si dobanda, ca in viziunea dvs.SEN a fi tocmai un soi de depozit de stocare in care dvs.deschideti un cont curent din care sa retrageti oricand doriti soldul de energie „economisita”

 15. @neamtu tiganu

  incepe si-n Ge sa se vorbeasca despre fracking.

  Redau mai jos două întrebări din interviul pentru ziarul Adevărul, împreună cu răspunsurile mele:

  România este una dintre țările care dispune de importante resurse energetice, indiferent că vorbim de zăcămintele de gaze din Marea Neagră, de cele din jud. Buzău sau despre gazele de șist, dar chiar și așa prețurile energiei în România sunt printre cele mai ridicate. Ce ar fi de făcut și în ce măsură ar avea statul capacitatea să se ocupe de exploatarea acestor zăcăminte?

  O precizare mai întâi. România nu știe dacă are sau nu gaze de șist. S-a forat o singură sondă de explorare în comuna Pungești (Vaslui) și firma Chevron a fost izgonită prin violență de acolo înainte de a publica rezultate. Chevron mai trebuia să sape trei sonde în Dobrogea pentru a explora și eventualele gaze de acolo. Opinia publică și cei mai mulți politicieni din România s-au opus vehement fracturării hidraulice. În lipsa forajelor de explorare nu avem nicio dovadă că există gaze de șist în subsolul țării.
  Despre gazele din Marea Neagră și cele din jud. Buzău nu aș dori să discut aici și acum – zarurile au fost aruncate, rien ne va plus. Dar aș insista pe reluarea explorărilor pentru gazele de șist, în Moldova, Dobrogea, Banat și alte zone similare geologic. Cred că opinia publică din România și guvernanții aleși s-au vindecat de isteria anti-fracking și văd cu ochii lor cum revoluția argilelor din SUA a triumfat spectaculos, devenind cea mai importanță realizare tehnologică a secolului acesta. Dintr-un importator major, Statele Unite ale Americii au devenit cel mai mare producător de petrol și gaze și un mare exportator de gaze naturale lichefiate, inclusiv către o Europă devenită captivă energetică a gazelor rusești.

  S-a tot vorbit despre gazele de șist ca despre o sursă uriașă de poluare, inclusiv prin procedura de extracție. Cât adevăr și câtă propagandă și manipulare există în aceste afirmații, inclusiv atunci când unii susțin că extracția gazelor de șist poate provoca cutremure și alte probleme serioase? Și tot aici, ce interese fac ca Europa să nu-și exploateze aceste zăcăminte?

  Am scris mai sus ce înseamnă fracturarea hidraulică a argilelor care conțin petrol și gaze. Am fost primul om de știință român care, începând din 2014, am demontat imensa minciună propagandistică țesută în jurul acelei făcături ordinare din filmul Gasland despre apa de la robinet care se aprinde. Din 1947, de când a fost inventată în Oklahoma, fracturarea hidraulică a fost aplicată în peste 2 milioane găuri de sondă în SUA și Canada. Și toate aberațiile propagandistice – fracturarea hidraulică otrăvește apele din fântâni, declanșează cutremure și radiații ucigașe, produce diverse boli la copii și adulți deopotrivă, contribuie la încălzirea globală etc. – le-am demontat în prima carte publicată în România pe această temă – „Gazele de șist și fracturarea hidraulică – Între mit și realitate”, 2014, Ed. Integral, 287 p.

  • Domnul Cranganu,
   aveti un aliat in „Wir sind ein Stück weit an der Nase herumgeführt worden“, sagt Prof. Hans-Joachim Kümpel, ehemaliger Präsident der Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe, zur Kritik am Fracking. Seit vielen Jahren sei Fracking eine sichere Technologie.

   Am fost mult timp dusi de nas, spune Prof HJK, fostul presedinte al Institutului de materiale si geofizica, privind critica frackingului. De multi ani Fracking este o tehnologie sigura.
   Interesant e ca domnul prof HJK indrazneste sa iasa la rampa de abia dupa ce a iesit la pensie.
   https://www.aktiv-online.de/news/erdgasfoerderung-fracking-koennte-deutschland-unabhaengiger-von-importen-machen-17207

   Ceea ce mi s-a parut mie extrem de interesant si nou, a fost ideea de a folosi gaurile de foraj, la terminarea extractiei, pt pompe de caldura.

   • @Neamtu Tiganu & prof.Cranganu: SUBSCRIU TOTAL !
    Prin 2008-2010, am avut un proiect pilot „pe invers” : Foraj pentru pompe de caldura apa-apa (energie verde) si ce-o mai iesi (adica …whoops !…gaze)…si, asa se poate „masca” problema fracking…macar partial, sau de forma…
    Asta s-a bazat pe o alta „smecherie” facuta de mosu’: la Calimanesti (dar si alte locuri) se exploateaza apa geotermala, dar, apar si „niste gaze asociate” – adica CH4, adica Metan (gaz), care, se separa f. simplu intr-un degazor simplu…acest gaz e folosit in ICE (Internal Combustion Engine), care mai produce si energie termica aditionala si energie electrica…iar cind electricitatea produsa de ICE actioneaza o pompa de caldura amarita cu COP-3, atunci avem randament 120-130% (ohohoooo, la ce de critici ma astept de la prietenii Contributors…ca habar n-am ce vorbesc (energetic !) …please call !…abia astept !.. make my day…

  • @dl Cranganu: aveti dreptate, (poate), nu contest, nu ma pricep in detaliu, DAR, noi nu suntem in stare sa le scoatem-gazele- pe astea disponibile deja natural, de ce naiba’ sa mai fac si fracking, scandaluri, demonstratii-mase populare si stiintifice,,,all this headache ?

 16. Despre stocarea energiilor „verzi” excedentare sub formă de hidrogen

  Prezentarea inițială a problemei hidrogenului ca sursă de stocare energetică poate fi citită aici: Ce nu ți-a spus mama ta despre hidrogen și climă…

  Adaug un calcul despre puterea necesară pentru a produce hidrogen „verde” (prin electroliza apei).

  – Să considerăm un stat cu o cerere constantă de electricitate de 288 MW. Cifra este aleasă pentru că General Electric produce o turbină pe gaze foarte populară având această capacitate. Dacă eliminăm gazele și intenționăm să menținem aceeași capacitate de producție de electricitate folosind panouri voltaice, ce capacitate va trebui instalată?

  – În decursul unui an, statul respectiv va utiliza 288 MW x 8760 ore = 2.522.880 MWh electricitate.

  – Începem să montăm 288 MW de panourile solare. Presupunem că panourile solare produc 20% din capacitatea lor de-a lungul unui an. (În locuri însorite precum California sau în zone de deșert, se poate ajunge la 25%). Asta înseamnă că panourile solare 288 x 8760 x 0.2 = 504.576 MWh/an.

  – De aceea, pe lângă cele 288 MW panouri solare care produc direct electricitate, mai avem nevoie de alte panouri pentru a produce hidrogen care să fie ars într-o centrală capabilă să furnizeze restul de 2.018.304 MWh.

  – Considerând că eficiența procesului de electroliză este 80%, rezultă că este nevoie de 49,3 kWh electricitate pentru a produce 1 kg de hidrogen. General Electric informează că centrala sa de 288 MW arde 22.400 kg hidrogen pe oră pentru a produce la capacitate maximă. Adică, 49,3 x 22.400 = 1.104.320 kWh, ori cca 1.104 MWh de electricitate pentru obține hidrogenul pe care centrala să-l ardă într-o oră.

  – Din cauza factorului de capacitate de 20% al panourilor solare, centrala va funcționa doar 8760 x 0.8 = 7008 ore pe an. Adică, vom avea nevoie de suficiente panouri solare care să producă 7008 x 1104 = 7.736.832 MWh electricitate.

  – Din nou, din cauza factorului de capacitate de 20%, pentru a genera 7.736.832 MWh electricitate folosind panouri solare, vom avea nevoie de panouri care să producă de 5 ori mai mult, adică 38.684.160 MWh. Împărțind la numărul de ore dintr-un an, rezultă că vom avea nevoie de panouri solare cu o capacitate de 4.416 MW care să producă hidrogenul necesar pentru backup.

  – Acum mai trebuie adăugați și cei 288 MW de panouri solare cu care am început calcularea.

  – În final, rezultă că capacitatea totală ale panourilor solare necesară să producă 288 MW putere stabilă folosind hidrogenul „verde” ca backup este 4.704 MW.

  – Dacă folosim gaze naturale, este nevoie doar de o centrală de 288 MW pentru a furniza 288 MW de energie stabilă pe tot parcursul anului.

  – Dacă utilizăm panouri solare plus hidrogenul „verde” ca backup, este nevoie de aceeași centrală de 288 MW pentru a arde hidrogenul, plus o capacitate de peste 16 ori mai mare, adică 4.704 MW de panouri solare, pentru a furniza direct electricitate și pentru a genera suficient hidrogen pentru backup.

  – În scenariul cu hidrogen „verde”, centrala de 288 MW costă $305 milioane. 4.704 MW de panouri solare costă $6,25 miliarde. Nota de plată finală: $6,6 miliarde dolari.

  – În scenariul cu gaze naturale, centrala de 288 MW costă $305 milioane plus gazul necesar pentru funcționare. Ca o regulă generală, în perioadele în care prețul gazelor naturale este normal, combustibilul reprezintă aproximativ două treimi din costul de producție a energiei electrice, ceea ce ar reprezenta echivalentul a aproximativ 600 de milioane de dolari în plus la costurile de capital, pentru un total de aproximativ 900 milioane de dolari.

  Pe baza acestor cifre, scenariul hidrogenului verde este de 7,3 ori mai scump decât scenariul gazului natural. Despre celelalte probleme ale hidrogenului, a se vedea articolul meu indicat mai sus.

  QED.

  • Pt 4.704 MW putere instalata solare e necesara o suprafata de ca. 28 km², adica ca. 4500 terenuri de fotbal. De mentionat Caracal, acolo unde a fost accidentul acela ingrozitor, care are si azi urme, are o suprafata de 70 km², deci am acoperi cam jumatate din oras. Ar fi f bine vara, ar fi umbra.

   Cu 4500 de terenuri de fotbal s-ar putea sa se califice si nationala romana la europene.

  • @dl, Cringanu: va recomand o demonstratie mult mai simpla, decit calculele de sus, care sunt greu de inteles pt. un cititor novice, DECI:
   – am 100 MWh energie verde, deja produsa , dar, n-o vind in piata ci, fac electroliza pt. H2, cum ne bate la cap Bruxelles-ul cu prostia asta (exergetica !):
   – electroliza produce Hidrogen echivalent energetic a cca 70 MW (randamentul este ~70%)
   – cei 70 MW H2, ii bag in cea mai perfoamnta tehnologie disponibila azi: Centrala cu ciclu Combinat (randament net ~50%), si, deci, in final, sfirsesc jalnic cu ~35 MW electrici net…si ….ce-am realizat ?!

   Nu mai socotesc aici ca trebuie turbine speciale, materiale tmeperaturi de ardere diferite, compresoare, etc.,e tc., nu mai zic de securitatea conductelor de gaz, costuri adaptare, etc.,e tc….un balamuc intreg
   NU mai socotesc ca pt 1 t H2, trebuie cca 19 t apa (distilata !!!….nu din riu asa cum e !!)…iar distilarea/sau demineralizarea apei este ea insasi poluanta, si energofaga…si, daca am vrea 1000 MWe din turbine pe Hidrogen, ar trebui sa luam juma de Dunare s-o distilam…adica, nu mai produc energie hidro, dar fac H2 ca sa fac energie „verde”…noaptea mintii energetice…
   Am discutat problema asta in nenumarate „high-level working groups”, dar, „talibanii energiilor verzi”nu pot intelege energia/exergia/termodinamica simpla
   Cam asa stau lucrurile

  • Nici nu vreau sa ma gândesc cat ar fii prețul curentului, fără subvenții si alte ajutoare. Adica normal o firma privata face un împrumut la banca cu dobânda pe 20 de ani, la ce preț ar fii curentul ca sa aibă si ceva profit si sa plătească împrumutul. Chiar as vrea sa vad un astfel de calcul.

   • Există în Coreea de Sud un exemplu foarte bun: prețul energiei electrice e $0.1/kWh (10 cenți de dolar american per kWh) pentru gospodăriile populației, respectiv $0.095/kWh (9.5 cenți de dolar american per kWh) pentru firme.

 17. Domnule Cranganu, lucrurile sunt clare de mult, probabil de cand mi-ati trezit mintile, prin 2014. Ce rost mai are sa dati cifre si calcule; in fond, sa va cheltuiti energia probabil futil.
  Faceti asta pentru, posibili, potential noi veniti in lumea reala?
  Cerberii verzi oricum nu va asculta.

  Cu tot respectul

  • Nu stiu ce inseamna pentru dumneavoastra ,, cerberi verzi ” dar stiu ca omenirea consuma imbecil si inutil resurse .
   Nevoile de trai ale omului sint , in esenta , reduse . Sintem mintiti si ne mintim ca avem nevoie de mai mult . Sintem indemnati sa consumam pe toate caile posibile . Scopul este unul singur ; imbuibarea celor care produc si a bugetelor publice furate de guvernanti ( bugete formate din cotele procentuale stabilite prin taxe de tot felul pe consum si pe munca ) .

 18. Astept cu nerabdare blackouturi cat mai multe in Europa, cine nu doreste sa inteleaga trebuie sa simta, altfel „vazduhistii” de pe Bruxelles si alte guverne, mai ales cel german, nu vor intelege despre ce este vorba.
  Sa stea stimabilii la lumina lumanarilor si sa fie blocata intrega activitate, pana nu va durea cat se poate de tare, nu se va schimba nimic, sa fie „scurtcircuitati” pana le sar sigurantele.

 19. Eforturile bolnăvicioase ale socialiștilor de a impune cu forța niște năzdrăvănii verzi sunt absolut delicioase. Dacă n-ar fi tragic și n-ar avea impact și asupra celor care isi mai aduc aminte un pic de fizica și mai au încă bun-simț, ar fi de-a dreptul amuzant. Nu o sa existe o dezbatere în media main stream între cineva ca dl. Cranganu și cineva ca dl. Dragostin din motive cât se poate de evidente. Marxistii sunt gata sa arunce societatea în apa chiar dacă nu știe sa înoate, nu e problema lor, nu o iubesc și nu o vor. Poate o data cu societatea actuala moare și ce-a mai rămas din capitalism, dreapta și economia de piața. Am văzut azi doua articole despre „cum sa economisești energie electrică când ai instalație de brad”. Nu știu unde erau cetățenii ăștia în vremea in care Ceaușescu raționaliza combustibilul auto și ne oprea alimentarea cu energie electrică. Eu aveam un apartament la etajul 9 în Titan (București) și îmi făceam temele la o lampa cu gaz. Iarna ne strângeam toți în bucătărie unde mergea aragazul ca nebunul, măcar cald sa ne fie, dacă tot stăteam pe întuneric. E complet irațional sa renunți la sursele de energie disponibile fără sa pui nimic în loc, contrazice milenii de dezvoltare economica și socială. Se întâmplă iar ce s-a întâmplat în vremea comunismului: se definește Dușmanul și se cere populației orice soi de sacrificiu pentru Binele Comun, cu condiția esențială ca Liderii sa nu stea pe inturneric, sa zboare la intlaniri, sa circule în zilele cu soț și în zilele fără sot și, în general, sa aibă o viață nemeritat de buna în timp de idioții răbda „sustenabil”. Cu regret o spun: nu am niciun pic de simpatie pentru cine susține tâmpeniile astea care ne afectează pe toți. Nu am și n-o sa am data vreme nu exista alternative reale (în mod limpede nu exista, nici măcar planificate nu sunt). Din nou: mulțumesc dlui. Cranganu și comentatorilor de aici, fiecare articol și comentariile la acestea îmi fac ziua mai buna.

  • Vali, asa-i cum spuneti. Nu mai e BUN SIMT. Domnul Cranganu spune asta de multi ani.
   Din fericire pt mine si familie, platesc 65$/ luna la curent aici unde traim. Aproape insignifiant. Gazul deopotriva, relativ ieftin. Tin caldura-n casa la 23 C. Dar alte cheltuieli s-au dublat aproape. Mancarea…benzina, rata la casa etc.
   Am facut si eu lectii la lumanare si nu v-oi uita. L-am urat pe ceasca aproape la fel de mult cat i-l urasc pe putin

   • Nea Robert ești de treaba dar cu gramatica ai probleme mari! Nu ai folosit lampa cum trebuie! Bagi la cratime și pe unde e nevoie și pe unde nu e.
    In rest numai de bine!

    • Dom Catalin, stiu ca o duc rau cu gramatica. Din pacate cred ca am dyslexia. Am avut cea mai buna profesoara de limba Romana, taica-mi a fost corector la o revista de literatura. Degeaba.
     Va rog sa aveti intelegere.

     • Pentru ca un om sa poata avea intelegere trebuie sa fi primit o anumita educatie de acasa si de la educatorii pe care comunitatea i-a platit gras .
      Poporul roman are o capacitate de intelegere din ce in de mai redusa . E pot sa-i inteleg pe cei care au capacitatea de a intelege mai redusa dar nu vreau intotdeauna sa ii si accept .

 20. Am sa intru si eu putin in discutii….
  1. Ceea ce poate fi stocat poate fi si speculat
  2. Poate ar fi sanatos pentru omenire sa isi reduca activitatea economica . Foarte mult din ceea ce produce omenirea ajunge la gunoi iar gunoiul ajunge in mediul nostru de viata si il denatureaza . Cumpatarea fiecaruia dintre noi ar putea reduce destul de mult emisiile de CO2 .
  3. Folosirea chibzuita a unor sisteme fotovoltaice in domeniul casnic ar reduce iarasi emisiile de CO2
  4. Putem trai linistiti daca am fi mai putin consumaci a tot si a toate imbecilitatile produse de toate economiile lumii .

  • @ Adrian Popescu !…perfect !…aveti dreptate !…well done !!!
   fara nici o ironie , dvs. promovati , probabil inconstient, Directiva UE de Eficienta energetica !..de care RO se apropie cu pasi repezi de infringement
   V-as pune fara ezitare seful dept. eficienta energetica din Minsiterul Energiei, ca aia, tot nu stiu despre ce e vorba

   • Domnule Dragostin,
    a lăuda pe cineva care propovăduiește reducerea activității economice ca soluție la problemele de energie și a-l propune ca șef spune din păcate multe despre înțelegerea și viziunea asupra lumii.
    Nu va contest experiența și expertiza in materie de energie. Nu sunt in măsură. Dar să considerați ca autoflagelarea economică e soluția , pute a neomarxism verde! Fără supărare !

    • Cresterea activitatii economice bazata pe cerere indusa in subconstientul oamenilor ( prin manipulare ) este nefireasca . Ea produce bunuri si servicii mai multe cu scop de imbuibare .
     Crestere economica consumind imbecil resurse ?! Nu doresc .
     Crestere economica umplind gropile de gunoi ( cimpiile , apele curgatoare , marile si oceanele , ….. ) Nu doresc .
     Am observat , zi de zi , in doua localitati ghenele de gunoi din spatele pietelor asa-zis ,, taranesti ” ; am gasit acolo o gramada de produse ( saci intregi cu legume si fructe , carofi de saminta , arpagic , ….) . Este nefiresc sa consumam resurse pentru a le produce iar apoi sa le aruncam la gunoi . Exista pe lumea asta oameni care si le-ar dori pe masa …..Faptul ca cei care vind asa ceva cer preturi pe care mare parte nu le pot plati si faptul ca aruncarea la gunoi genereaza pierderi pe care vinzatorii le intrroduc in preturile ulterioare pentru a le recupera – asta dovedeste lipsa de cunostinte economice elementare si nesimtire .
     Nu ma pricep la doctrine politice dar sint convins ca Dumnezeu nu ne vrea prosti si dobitoci .

    • Tizule, absolut nici o suparare !!!…chiar ma bucur de reactie dar, tare ma tem ca matale n-ai inteles ce zisei…sunt tot atit de marxist verde, pe cit e Comisia Europeana pe care am invocat-o, cred, destul de clar cu a sa Directiva de Eficienta Energetica, pe care vrem nu vrem, trebuie sa o luam in considerare (nu ca as fi un fan deosebit al CE !?!?!).
     Deci, va recomand sa cititi cu atentie acel document unde se defineste eficienta energetica (eu, strict la asta m-am referit, e drept, cu o usoara/vaga unda de ironie prieteneasca, pe care „n-ati prins-o”) si asta, veti vedea, se refera la a produce la fel cu mai putin (resurse sau activitare consumatoare de resurse)…ideal ar fi sa produci mai mult cu si mai putin !…cam asta fu’…

     • Da,sunt neomarxisti. Intra in categoria talibanilor climatici care se lipesc de șosele și opere de arta. Ei vor să decidă pentru alții când se aprinde și stinge lumina. Chiar dacă nu o plătesc ei.
      Argumente de genul “de-aia a lăsat Dumnezeu întunericul “ prind poate la grădiniță nu pe aici!!

      • E plina lumea de indivizi care isi justifica actiunile imbecile prin faptul ca pot plati ( cu bani ) . E si asta o fateta a faptului ca banii le ia unora mintile .
       In opinia mea cei care cheltuie bani ca sa faca pe Marte locuinte pentru oameni ( de exemplu ) nu sint intregi la cap . Sint atitea situatii de rezolvat pe lumea asta …. Faptul ca au bani ( si ar fi o alta discutie modul in care au dobindit banii ) nu justifica actiunile inutile , irationale , imorale , aiuritoare , ….. E modul in care omul dovedeste ca nu are limite . Din pacate , in acceptiunea mea , un om fara limite e un om fara Dumnezeu . E rupt de Dumnezeu . U om pierdut care isi imagineaza ca savirseste ceva maret . Ceva ce nu a mai facut nimeni dar inutil si consumator de resurse care trebuie indreptate catre cei care au nevoie de ele si nu aiurea .

     • @Adrian Popescu – pentru sistemul energetic național, este extrem de dăunătoare reducerea consumului sub un anumit nivel. Așa a fost abandonată ”Ora Pământului” în UK, după ce reprezentanții National Grid au explicat cât de dăunătoare pentru sistem reducerea consumului severă a consumului și câte resurse se consumă pentru re-echilibrarea lui.

      În sistemul energetic național se injectează permanent energie, pe care trebuie să o consume cineva și noaptea, dacă vrem ca sistemul să rămână în parametri.

      • We sit in darkness with our gadgets turned off — so far, we’ve saved £4.41

       Familia mea are un nou hobby: să stea în întuneric. În această iarnă a nemulțumirilor, cu bani care se evaporă, cu breaknews sumbre, cu linii de pichetare care împânzesc națiunea și chiar și cu fabricanții de sicrie care au intrat în grevă, există activități mult mai vesele pe care le-am fi putut alege. Park Run, poate.

       Dar aici nu este vorba de orice fel de ședere în întuneric. Este vorba despre Saving Sessions de la Octopus Energy, un joc de economisire a energiei. Este vorba de a sta în întuneric… pentru premii.

       Scopul, spune Octopus, este ca clienții să reducă la minimum consumul în timpul orelor de vârf, atenuând impactul creșterilor de prețuri și, în același timp, reducând presiunea asupra rețelei.

       „Jocul” acesta l-a inventat Ceaușescu și l-am experimentat dureros cu familia mea în „Epoca de Aur”.

      • Trebuie sa va spun ca stiu cum functioneaza SEN , la modul sintetic . Din pacate de la producator si pina la clientul final au aparut foarte multi speculatori . Sau speculanti …. nici eu nu mai stiu cum e corect . Personal as vrea sa imi pot face abonament la un producator de energie electrica dar nu e posibil . Asa ca trebuie sa fandez in piata asta imbecila , prost reglementata si plina de speculanti si speculatori .

      • Noaptea ar putea fi consumata energie electrica pentru incalzirea locuintei ( de exemplu ) . De catre multi cetateni ai tarii . Dar mare parte din ei consuma gaz in mod direct ( centrale proprii ) sau indirect ( SACET-uri ) . Si asta se intimpla pentru ca asa sint incurajati de guvernantii care au interese si /sau pentru ca sint ignoranti si fuduli ( cetatenii ) . Este total anapoda sa justifice cineva consumul de energie electrica al firmelor luminoase ( de exemplu ) prin faptul ca tine in parametri SEN pe timpul noptii . Consumul inutil de energie electrica este consum inutil si atit . Daca totusi mai e cineva care nu intelege despre ce vorbesc ; opinia mea este ca noi ca popor consumam inutil resurse . Din snobism , fudulie , inconstienta , iresponsabilitate , …..

     • @Adrian Popescu – nu e vorba de partea comercială, deci nici de speculatori. Este nevoie de un consum minim în SEN, altfel nu poate fi ținut în parametri.

      A scoate din funcțiune corpuri de iluminat care nu-ți aparțin reprezintă tot acte de vandalism. Iar a lăuda activiștii care fac asta reprezintă o încurajare pentru ei.

      • Consumul acela minim e atit de mic incit nu cred ca in ultimii 30 de ani a existat vreun pericol in acest sens . In plus , partea ce mai grea pentru inginerii care administreaza SEN este echilibrarea si nu distributia in sine . Turbinele se invirt si produc energie in unitatea de timp mai mare decit se consuma efectiv in unitatea de timp . Si in aceste conditii preturile o iau razna . Asta ma intriga .
       De acord cu dumneavoastra ; e act de vandalism . Dar faptul ca se consuma energie electrica cu o firma luminoasa pe timpul noptii imi pare neghiobie ( ca sa nu spun altfel ) . Cum neghiobie imi pare si ,,impopotonarea ” ferestrelor cu ghirlande luminoase . Poate aici e si putin snobism . Daca mai adaug faptul ca eu consider importanta lumina din sufletele noastre sint sigur ca o sa primesc comentarii acide ; sau mai stiu eu cum ….

     • @Adrian Popescu – ”faptul ca se consuma energie electrica cu o firma luminoasa pe timpul noptii imi pare neghiobie”

      Chiar dacă e neghiobie, libertatea de alegere e mai importantă. Nu i se poate permite unui activist să scoată din funcțiune firma luminoasă când dorește el, pentru că în etapa următoare tovarășii lui or să vă stabilească rația de zahăr și ulei la care ”aveți dreptul” în fiecare lună.

      Deja în epoca actuală, statele și corporațiile au dobândit niște puteri asupra cetățeanului la care în urmă cu 10 ani nici nu visau. La momentul de față e necesară mai multă libertate individuală pentru cetățean, nu mai multe restricții. Iar această libertate individuală înseamnă și firme luminoase sau ghirlande la ferestre, chiar dacă o considerați dvs neghiobie.

      Resursele nu pot fi alocate strict pe criterii de necesitate, întotdeauna e necesar un excedent de producție, astfel încât să existe și niște rezerve. Altfel, cei mai săraci membri ai comunității vor fi fi inevitabil lipsiți de acele resurse. Să nu vă imaginați că face cineva economie la Palatul Parlamentului, dacă stați dvs cu lumina stinsă și magazinele din cartier sting și ele firmele luminoase. Când n-o să fie destulă energie electrică în SEN, tot la dvs în cartier o să se întrerupă alimentarea, nu la Palatul Parlamentului.

   • Am acceptat sa fiu ,,sef ” o singura data ; in perioada liceului – sef de clasa . Am renuntat dupa cca o luna .

  • Waw! Ar trebui sa ne punem/ raspundem la prea multe intrebari: de la de ce nu mai tzesem o gaura din ciorap si aruncam toata perechea – inlocuind-o cu una noua-, pana la cate echipamente electrocasnice, componente auto, etc. mai pot fi reparate, fiind obligatorie inlocuirea acestora -din fabricatie? Sau, eventual, de ce apelam la noile modele de toamna-iarna, aruncandu-le pe cele din sezonul trecut? O fi vorba de lacomia indusa de sistemul concurential ce genereaza din ce mai multa bunastare? De disparitia preceptelor morale odata cu a religiilor ce le promovau? De…?

  • „Poate ar fi sanatos pentru omenire sa isi reduca activitatea economica .”
   Vă mulțumim domnule doctor de renume și calibru mondial pentru consultația gratuită. Ce bine că sărăcia e leacul, asta înseamnă că e la îndemâna oricui…

   Doar câteva curiozități, probabil morbide:
   1) pastila să o luăm toți deodată, prin decret ONU+Comitetul Doctorilor Umanității, sau in ordinea pib/caplocuitor?
   2) câte pastile de sărăcie se recomandă ca să scăpați de repulsia pe care v-o provoacă gunoaiele altora?
   3) ce facem dacă cineva scapă pe gât mai multe pastile, deci o supradoză? îl ajutăm să scape sau îl ținem lipit de pământ până moare de foame și scapă planeta de un poluator?
   4)pastila..se ia pe stomacul gol sau după masă? …dar…merge luată doar cu apă de perete sau e bun și sifonul? ..alcool avem voie? și ar mai fi destule dar mă opresc că nu vreau să vă țin din treabă, știu cât de prețios e timpul dumneavoastră. O seară bună vă doresc și mult succes in opera dumneavoastră de binefacere, stimate doctor!

 21. Schimbarea climei: un scepticism în creștere

  Un studiu publicat de IPSOS (Institut Public de Sondage d’Opinion Secteur), Paris, 8 decembrie 2022

  Puterea de cumpărare este acum prioritatea cheie la nivel global. În ciuda importanței pe care o atribuie climei și fenomenelor meteorologice extreme, oamenii sunt mai puțin înclinați să se implice și sunt mai îndoielnici în ceea ce privește originea umană a fenomenului.

  În ciuda faptului că se află în fruntea listei de priorități de mediu, schimbarea climei nu generează o preocupare mai mare, iar scepticismul climatic este în creștere.

  Schimbarea (46%, +2 puncte față de 2021) și fenomenele climatice extreme (43%, +2 puncte față de 2021) au devenit principalele motive de îngrijorare în materie de mediu în acest an la nivel mondial, deși acest lucru se datorează și scăderii îngrijorării legate de deșeuri și plastic (41%, -5 puncte față de 2021) și de poluarea aerului (37%, -3 puncte față de 2021). Cu toate acestea, dacă se combină cele două elemente, 66% din populația lumii consideră în continuare clima ca fiind o problemă prioritară (60% în 2019).

  În mod neașteptat, scepticismul privind clima a crescut în mod constant în ultimii 3 ani (37%, +6 pct. în 3 ani) și este deosebit de frapant în Franța în acest an (37%, +8 pct. într-un an), în timp ce preocuparea față de mediu este deosebit de puternică în această țară. Mai precis, ideea care a progresat cel mai mult nu este negarea schimbării, ci ideea că aceasta se datorează „în principal tipurilor de fenomene naturale pe care Pământul le-a cunoscut de-a lungul istoriei sale”…

  Vârsta nu pare a fi un criteriu de departajare pe acest subiect. Nivelul de scepticism climatic este foarte asemănător în toate categoriile de vârstă [s.m.]

  Toate propozițiile subliniate, cu excepția ultimei, sunt secrete à la Polichinelle. Toată lumea le observă și le cunoaște, dar mass media alarmiste le maschează sau le prezintă cu semn schimbat.

  Dar faptul că toate categoriile de vârstă sunt sceptice climati fără deosebire mă bucură. Pentru că tinerii și tinerele care-și irosesc timpul chiulind de la școală, vandalizând opere de artă, blocând autostrăzile etc. se vor întoarce probabil la școală și la practicarea unor meserii serioase și utile lor și societăților în care trăiesc.

  • Scoala cam produce secaturi sociale de la o vreme . De astfel de loaze are nevoie orice guvernare tilhareasca si mincinoasa . Scoala care exista numai pentru a plati beneficii nemeritate educatorilor trebuie desfiintata .

  • Domnule profesor, din fericire oamenii, la fel de tare cum se ambaleaza de vreo chestiune, se si satura de ea si trec tot la ale lor. Sint ceva exemple de mode furibunde care au disparut peste noapte (mersul pe patine cu rotile, saltelele cu apa, bicarbonatul ca panaceu universal, umblatul cu sticla de apa de baut pe strada…)
   Sa speram ca aceasta latura a omului va mai dainui.

  • @Al Goretex: „sfiriiala finlandeza” este cunoscuta demult…ohoo !…ei nu au facut decit sa copieze pe altii.
   Personal, am participat in 2020 la „Helsinki Energy Challenge” (decarbonarea inclazirii orasului Helsinki care se inclazeste ~50% cu o centrala pe carbuni, restul ciclu combinat pe gaze si biomasa.)
   Noi (firma noastra), in calitate de lider de consortiu, am propus sistem bazat pe stocarea energiei electrice intermitente in mediu solid (betoane, pietre de cuart sau nisip) la temperaturi inalte si „reconversia”prin Cogenerare , inapoi electrcitate si energie termica pentru inclazire….la concursul de propuneri, la care au participat 152 de firme din toata lumea, noi ne-am clasat onorabil pe locul 24 cu o solutie identica cu cei de pe locul II – o firma finlandeza, cu exact acelasi concept (de care intrebati dvs. acu’)
   Tehnologiile similare de care vorbesc sunt:
   https://energy-nest.com
   https://bren-energy.com/

   Nimic nou sub soare !….sunt cunoscute demult ca fiind cele mai economice sisteme de stocare a energiei pe linga centralele hidro pompare acumulare (sunt si cam de 8-10 ori mai ieftine decit bateriile electrcie de orice fel !)
   Noi am avut/avem un concept, bazat pe acest sistem, care se numeste CHP-BATTERY (cred ca-l puteti gasi pe undeva pe net daca tastati termenul)
   Sper ca v-am raspuns satisfacator

   • Multumesc foarte mult. Deci e ceva ceva, e mai bun decat nimic si nici scump nu este, in unele zone probabil ca se va impune ca o solutie decenta.

 22. Am remarcat in comentarii „disputa” privind „stocarea” energiei electrice produse solar si eolian, respectiv pomparea aval-amonte a apei uzinate de hidrocentrale care AU/AR PUTEA AVEA(in aval) lacuri de acumulare.

  Dl. Dragostin sustine despre „sistemul solare-eoliene-hidro”(SEH):
  (a) cand solar + eolian produc electricitate „nedorita”/surplus, o folosim pentru pompare ca mai sus
  (b) cand solar + eolian NU produc electricitate (nori/noapte + vant inafara plajei 3-25m/s), uzinam apa pompata la (a).

  Suna bine/inginereste, DAR:
  (i) unde-i incadrarea cerebrata/”phronetica” a SEH in TABLOUL REAL ENERGETIC ROMANESC(TRER), astfel incat consumatorul casnic si industrial sa nu experimenteze (din nou) binefacerile optzecisto-pingeliste (lumanarirea recenta pariziana imi spune ca super-reteaua europeana nu-i chiar asa de „zeiss/too big to fail”, incat sa dormim linistiti in timp ce partidul mai pune-o plapuma pe tambal si pe noi)?

  (ii) unde-s considerate si care-s implicatiile reale ale profilului climatic/meteorologic romanesc ANUAL asupra SEH in TRER? (precipitatii-adaos, seceta-evaporare, profil eolian romanesc avand ca baseline/referinta plaja 3-25m/s si cum fluctueaza modelat-real kWh produsi, NU transportati, in plaja asta eoliana)

  (iii) unde-s pierderile transferului/transportului/distributiei de la solare-eoliene la hidrocentrale si IMPACTUL ASUPRA TRER?

  (iv) unde-s redundantele necesare pentru perioadele de mentenanta planificata si neplanificata (accidente, incidente) ale SEH si integrarea acestora in TRER/respectiv defazarea fata de mentenanta necesara celorlate tipuri de generatori de electricitate din TRER?

  (v) cate hidrocentrale DEJA existente in Romania(„pe fir” si cu acumulare) pot fi cooptate intr-un SEH specific romanesc(considerand raspunsurile la intrebarile de mai sus si jos)?

  (vi) cat timp este necesar pentru ca hidro de la (v) sa fie puse in functiune cu succes in SEH?

  (vii) care-s costurile financiare (sursele si conditiile contractuale de finantare) si de mediu vs. beneficii generate FARA impact negativ asupra TRER (respectiv marirea statutului de importator al Romaniei/afectarea negativa – prin crestere pret unitar si reducerea disponibilitatii la priza – a consumatorului casnic/industrial, tinand cont si de faptul ca avem grija energetic de Rep. Moldova)?

  • @intre-bare-…exista raspunsuri la toate astea ridicate de matale…dar ca sa le abordam, acaparam tot site-ul pe citeva zile, ca sa te satisfacem pe matale, ceea ce nu e corect, nici eficient….prea multe resurs echeltuie pe nimic:. Dar, subliniez citeva confuzii dále matale:
   1. centralele CHEAP (Centrale hidro-El acumulare-pompare) sunt CELE MAI VECHI TEHNOLOGII DE STOCARE A ENERGIE ELECTRICE, CELE MAI MARI, CELE MAI ECOLOGICE cunoscute PINA IN PREZENT !;
   2. matale neintelegind foarte clar cum functioneaza un sistem energetic (iti inchipui ca electronii din Dobrogea fug pina in Maramures), te sperii ca ramii fara lumina la priza la care iti pui celularul la incarcat. Nu e chiar asa….inngeneral, CHEAP sunt de mari capacitati, si s epun pentru echilobrarea sistemului (partea de transport en-gros a energiei), si nu pentru priza matale
   3. citeste gramada de referinte si informatii obiective pe care le-am indicat in contributors, pe aceasta tema
   3. sa stii si matale ca sunt analize „optzecisto-pingeliste” demult facute, care sunt confirmate si valabile si azi….matale politizezi in mod penibil stiinta si tehnologia …jenant

 23. Despre bateriile fier-aer

  În articol, am semnalat două companii americane (Form Energy și ESS Inc.) care s-au angajat să producă baterii fier-aer ca posibili înlocuitori ale bateriilor actuale Li-ion. Pentru că nu am vrut să lărgesc prea mult articolul propriu-zis, ofer aici detalii suplimentare.

  Bateriile fier-aer sunt remarcabil de simple în comparație cu chimia complexă pe care o folosesc alte baterii. Ele se bazează pe oxidarea fierului, un proces familiar, numit ruginire, și pe inversarea acestuia. Extragerea energiei electrice din acest proces într-un mod eficient este însă mult mai dificilă, dar puține tehnologii alternative folosesc ingrediente atât de ieftine – fier, apă și aer. Electricitatea este eliberată pe măsură ce peleții de fier se oxidează, apoi aportul de energie inversează reacția.

  Costurile lor de capital (costul de achiziție amortizat pe durata de viață a unităților și adăugat la costurile percepute pentru stocare) sunt estimate la 1/10 din costurile similare ale actualelor baterii Li-ion. Materialele folosite (în principal, fierul) sunt suficient de abundente pentru a alimenta întreaga lume dacă am dori acest lucru. În plus, aceste baterii sunt ușor de reciclat.

  Care sunt principalele dezavantaje?

  Ruginirea este lentă, astfel încât bateriile fier-aer nu se pot încărca sau descărca la fel de repede ca cele existente în prezent pe piață și, prin urmare, nu pot concura cu tehnologiile existente în multe scopuri. de aici, decurge un dezavantaj major: bateriile fier-aer au o eficiență mai mică de 50%. Acest lucru se datorează în parte evoluției hidrogenului la electrodul de fier și în parte supratensiunii ridicate la electrodul de aer. Din cauza subfuncționării catalizatorului, stabilitatea electrodului de aer nu este, de asemenea, încă suficientă pentru a fi utilizată ca dispozitiv de stocare staționar în contextul energiei generate eolain și solar.

  Densitatea lor energetică este scăzută și probabil că va rămâne așa, prin urmare nu există nicio șansă ca aceste baterii să devină tehnologia preferată a bateriilor pentru utilizări în transporturi. De fapt, bateriile de la Form Energy necesită atât de mult spațiu chiar și pentru o cantitate modestă de stocare a energiei, încât probabil că nu vor fi niciodată competitive cu bateriile litiu-ion pentru susținerea panourilor solare rezidențiale.

  Detalii:

  https://youtu.be/1n1qZHni718

  • Adica vor sa dezrugineasca niste fierarie? Asta-i poanta zilei. :)))
   Nici nu e nevoie sa ma uit in carte sau pe Scala Pauling a Electronegativitatii ca sa scriu asa: ruginirea in prezenta apei este un proces firesc, substanta obtinuta este mult mai stabila chimic decit substantele care intra in reactie. Fara apa poti lasi bine mersi o bara de otel intr-un recipient cu oxigen pur la presiune normala si iti trebuie timpi geologici sa se intimple ceva.
   Dar, hei, toata lumea a vazut cuie ruginite (intotdeauna am avut in casa si am urit cu spume cutitele Solingen de dinainte de razboi. Cele cu miner de argint. Nu le poti lasa in chiuveta nici macar 10′ ca incep sa cocleasca. In copilarie am primit suficiente si dese observatii si atentionari sa le spal imediat ce le-am folosit. Dracu sa le ia, si acum am vreo 6 in bucatarie) se intelege usor.
   Bon, astia vor sa faca electricitate prin reversul reactiei asteia? Si cineva le si da bani pentru asa ceva? Ce baieti destepti, dragostinizarea e in floare, floare de cui. Dezruginirea cu pricina inseamna spargerea legaturii Fe-O (putin importa aici valenta ionului de Fier). Pe-asta o faci cu multa caldura. Foarte, foarte multa caldura. Enorm de multa caldura: otelul se topeste pe la 1200 si ceva C, rugina cu vreo 300 C mai sus. Pai ce-ai facut, Bonitza? Iar ai pus-o de-o kestie care consuma de rupe ca sa produca verzituri?
   Da, poti sa scazi temperatura de topire in varii moduri, unul ar fi sa pui bateria in mediu puternic alcalin, cu cit mai spre 14 cu atit mai bine. Mult succes cu asta, e „grozav” de simplu si foarte ieftin. Da.

   • Pe site-ul companiei Form Energy se pot citi următoarele:

    – Principiul de bază al funcționării este ruginirea reversibilă
    – În timpul descărcării, bateria inspiră oxigen din aer și transformă fierul metalic în rugină.
    – În timpul încărcării, aplicarea unui curent electric [solar sau eolian] transformă rugina din nou în fier, iar bateria expiră
    oxigenul.

    Sistemul nostru modular și scalabil de stocare acoperă mai multe zile

    Fiecare modul de baterii individuale are dimensiunea unui set de mașini de spălat și uscătpr de rufe și conține un grup de aproximativ 50 de celule de un metru înălțime. Celulele includ electrozi de fier și de aer, părți ale bateriei care permit reacțiile electrochimice pentru stocarea și descărcarea energiei electrice. Fiecare dintre aceste celule este umplută cu un electrolit pe bază de apă, neinflamabil, precum electrolitul utilizat în bateriile AA.

    Aceste module de baterii sunt grupate în carcase protejate de mediu. Sute de aceste carcase sunt grupate în blocuri modulare de energie la scară de megawați. În funcție de dimensiunea sistemului, zeci sau sute de astfel de blocuri energetice vor fi conectate la rețeaua electrică. La scară, în configurația sa cea mai puțin densă, un sistem de un megawatt cuprinde o jumătate de acru de teren. Configurațiile cu densitate mai mare ar atinge >3 MW/acru. (1 acru = 0,4 ha)

    Form Energy va începe producția comercială la sfârșitul anului 2024 și își propune să producă pachete de baterii la un preț mai mic de $20/kWh. Compania are deja un contract cu Great River Energy din Minnesota pentru instalarea unei baterii de 150 MWh și colaborează cu Southern Company pentru a explora un proiect pilot similar în Georgia.

    Pe 6 octombrie 2022 Form Energy adunase $450 milioane din fonduri private. Deși date precise despre eficiența și performanțele bateriilor fier-aer nu au fost publicate de companie, printre donatorii privați se numără și persoane binecunoscute, precum Bill Gates, Jeff Bezos și Richard Branson.

    • Am citit pe site, domnule profesor, inainte de mica mea diatriba. Ma tem insa ca nu exista ruginire reversibila fara energia reprezentata de cele 300 C diferenta intre fier+oxigen (+neaparat apa ca lichid, vapori, ce-or fi, apa sa fie, altfel la termperatura si presiune normala fierul nu oxideaza decit foarte lent) si rugina). Energia aia trebuie adusa din exterior sub forma de caldura sau de electricitate, altfel dezruginirea nu poate avea loc. Poate putin mai tirziu sa fac o socoteala, cita energie pe kilomol este necesara pentru reactia inversa ruginirii.

 24. Pomparea unor fluide mai dense decât apa

  Am menționat în articol posibilitatea stocării energiei „verzi” excedentare prin pompare în lacuri de acumulare. Ofer acum detalli pe care nu le-am inclus inițial din motive de economie.

  Compania canadiano-britanică RheEnergise dezvoltă un sistem de stocare a energiei hidroelectrice de lungă durată folosind un fluid mai dens dens decât apa.

  Fluidul respectiv nu este mercurul, exclus din motive de siguranță, cost și raritate geologică.

  Compania intenționează să utilizeze fluidul R-19, proprietate exclusivă a companiei. Datorită densității ridicate a fluidului (de 2,5 ori mai mare decât a apei), proiectele nu numai că pot fi construite în zone cu altitudine mică (circa 200 m), dar pot fi și de până la 2,5 ori mai mici decât proiectele hidroelectrice tradiționale cu pompare pentru aceeași capacitate.

  Desigur, ca și în cazul Hg, există problema costului fluidului și alte probleme legate de utilizarea acestuia care trebuie rezolvate.

  Energia electrică pentru pompare este adesea furnizată de energia regenerabilă excedentară, precum cea eoliană și/ori solară.

  Proiectele companiei au o putere cuprinsă între 10 MW și 50 MW. Acest lucru înseamnă că pot fi conectate la infrastructura de rețea existentă și pot fi amplasate împreună cu alte proiecte de energie regenerabilă.

  RheEnergise va implementa un proiect pilot de 250 kW/1MWh (4 ore) la o mină, în apropiere de Plymouth, Devon, în următoarele 18 luni. 

  Detalii,

  https://www.rheenergise.com/

  • Cind am citit tare m-am cam speriat, intelesesem gresit, din fericire, ca ar fi vorba de densitate mai mica, mi-era teama sa nu fie vorba de tuica.
   Si alcoolul ar fi o posibilitate de stocare energie. Si chiar se foloseste.

  • :)))) Alta, acum. Alti baieti destepti. Foc, minca-i-ar tata de bastepti care este ei. Tot ce au obtinut este ca inaltimea de pompare e mai mica. Iar fluidul ala proprietar o fi devenind mai usor (mai putin dens adica) cind e sa-l care la deal? Ce-i asta decit o Tarnita Lapustesti mai mica? Uite cum se fac banii: pui de-un start-up de energii verzi, vorbesti de niste „storage” si gata, gusterul musca. A da, neaparat faci vorbire de o substanta proprietara, neaparat, adica nu vii cu mina goala ca ghiolbanu, te faci ca ai inventat o substanta densa, ca e de tehnologie, bah, nu de fizica, ce mama dracului! Ba, cocosi, de tragel ati auzit? Ca de bentonita mai greu. Noutati cu chestii dense folosite in foraje de macar 100 de ani. A se slabi.
   Inca ceva: intr-o mina? Sigur, sigur? Pai prin mina aia n-a circulat vreodata apa? Se poate insa nu-i ceva comun. Inca: dealul/muntele ala nu dreneaza el niste ape de infiltratie? Ca e Anglia, macar de la niste ploi asa, de doua ori pe saptamina, de luni pina vineri si de simbata pina duminica. Adica substanta voastra densa trebuie sa fie 1- nemiscibila cu apa, altfel nu mai e atit de densa, 2 – inerta in prezenta apei si ce) muntele sa nu prezinte fisuratii semnificative. Misto, da, halatu’, cit e halatu’?

   • Eu mi-am exprimat punctul de vedere în articol: sunt încă prea „necoapte” pentru a fi considerate înlocuitori veritabili ai actualelor baterii bazate pe litiu

    Am introdus detalii pentru că multe comentarii s-au făcut pe seama pompării apei din aval în amonte sau despre alte tipuri de baterii metal-aer.

    Într-un articol mai vechi am discutat un articol peer-reviewed despre transportul apei cu cisterna din aval în lacul în amonte, mai exact în spatele barajului pentru a mări producția de hidroenergie.

   • Cred că nu înțelegeți complexitatea noilor tehnologii. Lichidul cel misterios pare a fi Zoaie(Tm), și este deja cunoscut și utilizat in gospodăriile cu nivel ridicat de conștiință ecocivică, in casele pasive ce se autoconsumă, unde energia se obține prin înalte tehnologii precum încălzirea la rece prin urcatul cărbunilor cu furca-n pod și stocarea de energie solară prin plimbatul ligheanului plin cu raze din ogradă in beci. Deci, pe scurt: ZoaieTm se adună săptămânal intr-o copaie care este urcată -cu o pompă sau, dacă nu e destul curent, manual- la mansardă sau intr-un pod, unde e turnată intr-un bazin mai mare de unde apoi i se dă drumul intr-o turbină care produce curent electric. Și uite așa, nimic nu se pierde, nimic nu se aruncă, totul se transformă, iar pionierii mileniului 3 sunt gata să facă pasul înainte!

 25. Pt 4.704 MW putere instalata solare e necesara o suprafata de ca. 28 km², adica ca. 4500 terenuri de fotbal. De mentionat Caracal, acolo unde a fost accidentul acela ingrozitor, care are si azi urme, are o suprafata de 70 km², deci am acoperi cam jumatate din oras. Ar fi f bine vara, ar fi umbra.

  Cu 4500 de terenuri de fotbal s-ar putea sa se califice si nationala romana la europene.

  • Nu sunt oltean, dar nu sunt de acord cu aceasta nedreptate!:)

   La Caracal s-a rasturnat caruta cu ,,plosti”; plosca = Vas de lemn, de lut ars, de metal sau de piele, cu capacitate mică, rotund și turtit, cu gâtul scurt și strâmt, în care se ține băutură și care se poartă atârnat de o curea.

   In rest, apreciez intodeauna comentariile DVS.

   • Dan, glumisca :)
    Ma intreb insa cit de valoroase ar fi trebuit sa fie acele „plosti”, daca spargerea lor a ramas in istorie!! Sau poate erau pline, atunci se mai explica.

 26. În primele zile ale războiului rusii au atacat cyber sateliții și stațiile GSM de baza, afectând și statele vecine, inclusiv centralele eoliene din jur care au GPS. Totul pana la moristi de vânt. Alea trebuie aparate cu armata NATO probabil.

 27. Am citit cu atentie comentariile si am cateva observatii:
  1. Centralele Vidraru si Stejaru sunt centrale de varf, cu baraj sus si eliberarea apei dupa baraj, ca urmare nu am unde sa fac lac pentru stocare jos si sa pompez sus. In plus ele sunt prima la a 3 a licitatie pentru retehnologizare iar a 2 a partial retehnologizata cu litigiu intre Hidroelectrica si consortiul care o retehnologiza.
  2. Hidrogenul verde, e simpu, per total are un randament de tot rasul, cu investitii necunoscute inca in centrale electrica, dar care da bine la ,,vorbitorii ecologisti” care stiu ca nu exista optiuni viabile pentru stocarea energiei.
  3. Exista o multidudine de start-up-uri care studiaza bateriiie, unele cu ruginirea fierului, altele cu siliciu, altele cu diverse alte metale din grupele 1 si 2. Preturi mici, avantaje mari, dar toate netestate la scara mare.
  4. Bateriile Li-Ion, au o mare problema pe care vad ca nu a bagat-o nimeni in semana. Pentru a functiona optim ele trebuie sa ramana undeva la peste 20 C, in plus ele nu se incarca si se descarca la maxim pentru ca le scade durata de viata. Asta o vad eu la masina electrica iarna care are 280 km autonomie (pe bord incarcata optim la 80% si parcata afara) reusesc sa fac cu ea un 90 km reali (pentru ca la 20% trebuie sa o incarc din nou). Pentru a le incalzi iarna si vara a le raci trebuie sa am sisteme de HVAC integrate care vor consuma si ele o cantitate apreciabila de energie, dar pe care nimeni nu vrea sa o spuna.
  5. Tocmai am citit din zecile de start-up-uri de ractoare de fuziune primul ar fi reusit sa exporte enegie:

  https://science.hotnews.ro/stiri-tehnologie-25959505-descoperirea-stiintifica-majora-care-sua-pregatesc-anunte-aceasta-saptamana-asteptam-nerabdare-dezvaluim-mai-multe-informatii-marti.htm

  Asta, in cativa ani – evident pot fi 5 sau 30, va duce la moartea energiilor regenerabile si a tuturor eco-marxistilor.
  6. Pentru centralele hidroelectrice cu pompare acumulare este foarte dificil de gasit un amplasament, de aia sunt asa putine, in plus ele au pacatul de strica toata zona unde se vor aplasa, pacat originar pentru toate energiile verzi. Nu e placut sa vezi baraje, structuri cu panouri fotovoltaice si moristi!

  • Dle Bucur, cred că depinde mult si de masina electrică, deoarece eu nu am problemă asta. Într-adevăr, iarna autonomia este mai mica, dar asta la temperaturi de 0 sau sub 0 grade, nu sub 20. Însă asta se intampla si la telefoane, procentajul de la baterie scade brusc daca afara sunt in jur de 0 grade. Iar dacă sunt folosite datele mobile, scade si mai repede.
   Nu vreau sa fac speculații, însă mai cunosc pe cineva care are o problemă asemănătoare cu a Dvs la o Dacia Spring. În acest caz cred ca tine mult si de modelul mașinii si cat de bine e realizată, nu neapărat de acumulatori.

   • In pricipiu masinile electrice la timperaturi scazute nu sunt fiabile, punct.
    Orice discutie este inutila sa arata ca acest produs nu corespunde cerintelor.
    Ce se poate intampla daca la temp scazute pe timp de iarna ramaneti blocat undeva pe strazi, un ambuteiaj, accident ? nu ajunge cablul pana la prima priza, o canistra de rezerva va poate salva de la inghet !!
    ma rog, cine se plimba doar prin oras cu masina lectrica aceasta poate fi o alternativa pa langa alta clasica pt drumuri mai lungi !!!

   • @Cris, asta i-am spus si eu domnului Bucur tot din experienta personala de peste 2 ani cu o masina electrica. Sub 0 grade incep sa fie vizibile degradarile de performante de vreo 10-15% si abia pe la -10/-15 grade se injumatateste autonomia. Ca de obicei, multi oameni pe Contributors exagereaza cifrele ca sa incerce sa-si sustina opinia dar nu isi dau seama ca facand aceste exagerari vizibile din satelit, se auto-discrediteaza. Cam pe la 20 grade celsius masina are cele mai bune performante deoarece nu ai nevoie nici de AC nici de caldura, iar bateriile sunt la temperatura optima.

   • Eu o am, e a doua iarna cu masina electrica si din pacate cum scade temperatura sub 10 grade scade si autonomia puternic. Daca ieri dupa incarcare aveam pe bord 270 km, azi dupa o noapte parcata afara si 25 km parcursi am ajuns la 168 km.
    Nu e Spring.
    Asta am spus si eu, bateria trebuie tinuta la 20 C pentru a-si pastra performantele. Din acest motiv iarna masina electrica are autonomie scazuta pentru ca bateria este amplasata intr-o incinta climatizata si aceasta este incalzita constant printr-o rezistenta alimentata din baterie, ceea ce conduce la scaderea autonomiei masinii.

    • @Radu Bucur , hm… eu nu am astfel de probleme, nu la 10 grade. E drept ca imi tin masina in garaj subteran unde nu scade temperatura sub 7 grade. Daca dai cifre de ieri, din ce stiu ieri au fost maxime de vreo 0 grade cu temperaturi frecvent sub 0 grade.
     Ce pot sa mai spun, ca iarna prin oras autonomia se injumatateste si la mine pentru ca trebuie sa ridice si temperatura din interior (pentru confort) de pe la 0 grade pana la 20-22 grade. Adica ai perioade scurte de drum si tot trebuie sa o ia de la 0 grade sa o ridice la 20-22.

 28. @Radu Bucur am sa incerc sa expun punctual si experientile/opiniile mele
  1. Nu stiu, nu ma bag.
  2. Este adevarat.
  3. Se vor testa si la scara larga. Nu poti sa ai pretentia ca in 2-3 ani sa si descoperi ceva combinatie chimica ieftina/eficienta sa o si testezi la scara larga. Aveti putintica rabdare. Intre timp, CATL face progrese in fiecare an la densitatea de energie pe KG (cautati pe internet). CATL fiind cel mai mare producator de baterii pe Litiu din lume (baterii folosite in viata reala nu in laboratoare).
  4. Detin o masina electrica si cifra de 20 C este exagerata rau de tot. Abia de la 0 grade in jos incep sa fie vizibile scaderile de autonomie deoarece pe langa faptul ca scade performanta bateriilor trebuie sa consumi energie (nu tocmai neglijabila) si ca sa faci caldura in masina. Din experienta mea, cam pe la -10 grade sau mai frig vorbim de injumatatirea autonomiei. Pe la 0 grade ai cam cu 15% mai mica autonomie. Intre 10 si 35 grade deja e normal cu sau fara AC. Asta tot din experienta pe care o am cu masina electrica pe care o detin de 2 ani.
  5. Cu fuziunea inca e devreme. Chiar daca baga X energie si scot 1.2*X energie tot nu e suficient pentru ca vorbim de energii termice , ori noi vrem sa bagam X energie electrica si sa scoatem >X tot energie electrica. Multe startupuri omit sa spuna ca X-ul supraunitar e pe energie termica.
  6. Da, asa este, dar asta cu stricatul spatiilor verzi eu zic sa o lasi balta ca doar nu e mai daunator pentru mediu sa creezi un lac artificial fata de a muta muntii din loc pentru carbune sau sa ai accidente cu vase petroliere pe mare, sau explozii de gaz metan etc etc. Nu exista nicio forma de energie care sa nu aiba un impact negativ asupra mediului. Trebuie sa ne uitam doar care e „raul cel mai mic”.

  • Legat de fuziune, am zis 5 sau 20 de ani. O fi mult, o fi putin, habar nu am.
   I-am raspuns lui Cris legat de bateriile si autonomia masinilor electrice.
   Pana la urma daca se va creste finantarea cercetarilor poate unul din cele cateva zeci de proiecte care studiaza asta va deveni viabil.
   La 6, nu exista activitate umana care sa nu aiba impact asupra mediului, e doar parerea mea ca energiile verzi au un impact pe suprafete mari, o centrala electrica are un impact local, 1000 ha de panouri au un impact mult mai mare, ca sa nu spun de sute de eoliene amplasate in mai multe comune.

 29. Buna ziua!Imi dau si eu cu parerea…multi vor pastrarea planetei pentru viitoarele generatii…dar ce facem cu cei care nu au copii ?…poate vor sa se bucure de viata…carpe diem…au si ei drepturi…

  • Era imposibil sa nu apara si o astfel de ..abordare ” …..
   Sa te bucuri de viata inseamna sa traiesti firesc , pe principii morale , sa respecti pe cei din jurul tau si mediul in care traiesti . A trai nu inseamna sa duci viata in bateie de joc fata de propria persoana si fata de tot ce ( si toti cei care ) te inconjoara .

   • „Sa te bucuri de viata inseamna sa traiesti firesc”
    Ce de definiții prețioase cunoașteți, domnule doctor! Întreb pentru un prieten american interesat să devină o ființă morală: e ok, adică firesc, să continue să se bucure de viață mergînd la vânătoare cu jeepul lui in niște păduri aflate la vreo 100 de mile de casă unde e plin de mistreți și căprioare? s-ar bucura mai tare de viață dacă ar abandona hobby-ul ăsta ucigaș și ar pleca in turneu global cu jetul ca să predice salvarea omenirii prin reducerea amprentei de carbon? E firesc să ai curent electric și acces la internet nonstop, o locuință încălzită și un birou dotat cu computer de unde să torni replici pline de respect și indicații prețioase pentru alții? E firesc și moral oare să ceri altora să facă foamea in timp ce tu trăiești in huzur? Dar cine hotărăște ce e firesc și ce nu?

    • Aprecierea dumneavoastra imi scade temperatura corporala . Insuficient sa imi provoace stricaciuni .
     Nu sint doctor si nu doresc sa fiu .
     Cine cauta firescul il gaseste in Sfinta Scriptura . Daca e prea greu de inteles poate incerca in Pateric .
     Nu dau indicatii nimanui . Ma exprim ca oricare alt comentator pe aici . In locuinta mea termometrul arata 17 grade Celsius . Stiu ca e greu de crezut dar nu o sa justific . Nu meritati efortul . Si asta este temperatura nu numai astazi ci de la inceperea sezonului rece . Biroul meu este in fapt un obiect de mobilier din 1984 care a fost adaptat sa poata sustine un PC cu monitor si tastaura . Nu am internet non-stop . E limitat la 5 G download . Imi este suficient . Mai ales ca pret . Nu m-ati nimerit . Nu sint genul care sa doresc lafaiala . Nu imi dau seama cum ati reusit sa aflati ca traiesc in huzur . Daca jumatate dintre locuitorii Romaniei ar trai ca mine bugetele publice ar fi mai mici cu 70% iar multi comecianti ar fi in faliment . Nu ma cunoasteti dar emiteti aiureli . Cine hotaraste ce e firesc si ce nu ?! Iisus Hristos . Stiu , e dureros pentru dumneavoastra sa aflati adevarul . In fapt il cunoasteti ; Adevarul / Hristos . Dar va pute . Va muta nasul din loc . Sinteti probabil genul de persoana care va considerati autonoma raportat la Divinitate . Sa va traiasca Dumnezeu !

     • „Cine hotaraste ce e firesc si ce nu ?! Iisus Hristos.”
      Dacă tot sunteți prieten (sau tovarăș?) cu Isus Hristos, nu-l întrebați dacă e firesc să țineți un computer acasă, știind că ar putea fi vorba de unealta diavolului? Altfel, in opinia mea, 17 grade si viteza de 5g se incadrează la huzur, probabil ne scrieți de undeva din Elveția…Ce-ar fi dacă ați reduce oleacă activitatea economică -spre binele planetei, de pildă 12 grade in casă, 15 in dormitor și internet doar pentru citit, o juma de oră pe zi? Pân la urmă, dacă nu aveți nimic esențial de comunicat, scrisul devine și el un moft burghez (ce consumă resurse importante), o manifestare a egoului, o deșertăciune a sufletului (până și Hristos credea asta bănuiesc, că d-aia nu a lăsat lumii prea multe povețe scrise personal sau măcar niște ciorne ale discursurilor)…

 30. Despre „marea” știre de ieri referitoare la producerea fuziunii nucleare

  1. Experimentul a durat o fracțiune de secundă.
  2. A eliberat 2,5 MJ față de 2,1 MJ de energie. Dar laserele consumă ~330 MJ pentru a se încărca.
  3. Laserele pot acționa doar o singură dată pe zi.

  Astfel de experimente au mai fost hiperpopularizate de mass media ahtiate de click-uri și visuri „verzi”.

  Pentru cei care se îmbată prea repede chiar cu apă rece, recomand un tratament eficient: Urmăriți preț de 15 minute explicațiile unui fost expert în fuziune oferite acum un an:

  Former fusion scientist on why we won’t have fusion power by 2040

  • S-a dar stirea? Eu citisem doar ca urmeaza ca maine 13 Decembrie 2022 sa fie un comunicat de presa despre un „major breakthrough”. Asa cum spuneam si intr-un alt comentariu, se omite sa se spuna ca cei 2.5 MJ produsi sunt sub forma de caldura si pana sa ajunga sub forma de electricitate se mai pierd vreo 50-60% (daca nu ma insel).
   Probabil ca intr-o zi vor reusi sa faca fuziunea rentabila dar nu sunt convins ca noi vom prinde acele zile…

   • Nu încă, dar nu cred că noutățile de mâine vor fi prea departe de ceea ce am scris eu.

    Să nu uităm că același laborator a mai dat tot o știre breakthrough acum 9 ani:

    Laser fusion experiment extracts net energy from fuel

    Revenind la știrea din Financial Times, am câteva observații:

    Dacă se confirmă, descoperirea este foarte importantă, introducând lumea în domeniul „aprinderii prin fuziune” și, poate, în viitor, într-o reacție de fuziune susținută și controlată. Susținut este un cuvânt cheie. Experimentul actual a durat o fracțiune de secundă.

    Am o întrebăre esențială, care sper să primească un răspuns acceptabil în conferința de presă anunțată.

    Ce înseamnă energie netă? Laserele folosite de laboratorul Lawrence Livermore sunt extrem de ineficiente, așa că, deși experimentul a produs energie netă în comparație cu ceea ce a livrat laserul, laserele au consumat mult mai mult înainte de a se încărca.

    Experimentul a eliberat 2,5 MJ față de 2,1 MJ de energiea din laser. Dar, din cauza ineficienței, laserele consumă ~330 MJ pentru a se încărca, iar energia este stocată în 3.840 de condensatori de înaltă tensiune timp de 60 de secunde înainte de a fi eliberată într-o „explozie” de 400 de microsecunde. Extrapolarea acestor condiții la situații sustenabile pe termen lung și la scară mare mă face să cred că mai trebuie aștepatate niște decenii de dezvoltare a tehnologiei de fuziune.

    • ……………………..

     Mai sunt doi comentatori cu nick-name-ul „Sorin”. Încercați să vă găsiți un nick singular.

     C. Crânganu

    • Am mai scris aici cind a venit vorba, iarasi, despre fuziunea nucleara: randamentul reactiei, Q plasma, e una. Randamentul instalatiei, Q total e Q plasma inmultit cu inca multe alte randamente ale proceselor prin care extragi caldura de-acolo. Deocamdata vorbim strict despre Q plasma si probabil despre asta va fi comunicatul de miine. Nu poate fi vorba despre o reactie controlata, sintem foarte departe de asa ceva, nimeni nu stie cum se poate controla fuziunea. Iar pina cind cineva reuseste cumva sa o produca pentru citeva secunde e mai probabil sa explodeze citeva reactoare, vesti care vor face cu siguranta inconjurul lumii.
     Peste toate astea presupusa energie produsa trebuie scoasa din Tokamak si transformata ori in electricitate ori in caldura ori in ambele. Nimeni nu are cea mai vaga idee cum se poate face asa ceva si la ce randamente. Care randamente, babaetz, nu se aduna ci se inmultesc. (Ce se intimpla cind inmultesti numere subunitare? Imi apar cumva randamente de 120% cum dragostineaza de foame vorbetele ala? Ar fi o revolutie nu doar in energie ci si in matematica!).
     Pe de alta parte sint 100% sigur ca de la o astfel de centrala n-o sa-mi apara pe factura „contributii pentru cogenerare de mare eficienta” atit de eficienta incit trebuie sustinuta financiar incontinuu.

    • A apărut comunicatul de presă despre breakthrough-ul fuziunii nucleare. Citez din The New York Times:

     a brief moment lasting less than 100 trillionths of a second (10^-10 s) (eu am indicat mai sus un timp de 400 microsecunde, mult mai mare decât cel comunicat oficial);

     192 giant lasers – dar nu se comunică elementul esențial: Câtâ energie s-a consumat cu încărcarea celor 192 laseri uriași. Deci, nu se poate aprecia care este eficiența transformării energiei consumate de laserii uriași față de câștigul de energie obținut pentru o fracțiune minusculă de secundă.

     • „The experiment put in 2.05 megajoules of energy to the target and resulted in 3.15 megajoules of fusion energy output – generating more than 50% more energy than was put in. It’s the first time an experiment resulted in a meaningful gain of energy.”
      Lipsesc intr-adevar multe informatii. E de apreciat totusi procentul de 50%.
      Din ce am mai citit , de lasere ar fi nevoie doar la pornire (la momentul 0) dupa care reactia ar functiona singura. Daca e asa, se poate ignora energia consumata de catre lasere chiar daca e vorba de energia pe care ar produce-o reactorul pe durata a catorva ore.
      Ma rog, mai e de rezolvat problema de stabilitate. Acolo Chinezii parca au reusit vreo 200 secunde dar cred ca era alta tehnologie folosita.

      • Esti complet pe dinafara. Iti inchipui (exact cum iti inchipuia unul mai acum 3 luni la oteluri ca e ca la chibrituri, ii dai foc si arde singur) ca reactia merge de la sine. Gargara asta nu tine: reactia are loc numai si numai daca plasma e confinata in permanenta. Iar dupa amorsarea reactiei confinarea trebuie sa fie atit de puternica incit sa contracareze si energia rezultata din fuziune (care are semn opus reactiei), altfel reactia se opreste. Ti-a scapat si asta pesemne sau n-ai primit-o la pontaj.
       Aici s-a facut cu lasere concentrate intr-un sigur punct asupra caruia se exercita un cimp magnetic foarte puternic. In Soare de confinarea plasmei ( ~ 600 000 000 tone de plasma de hidrogen arde Soarele nostru in fiecare secunda) se ocupa in primul rind cimpul gravitational si apoi cimpul magnetic.
       Chinezii n-au obtinut nimic decit in mintile pline de cilti ale unor propagandisti. 200 de secunde fuziune? Vezi c-ai gresit seringa. Ce au publicat e ca au rulat 17 minute instalatia si au obtinut temperaturi 80 mil C pentru 1056 secunde, depasind recordul Frantei de 390 s. Temperaturi: 80 mil C la chinezi, 120 mil C la francezi. Atit si nimic mai mult. Adica zero, ziltch, nada, canci. Toata treaba ii va fi costat peste 1000 de miliarde de dolari pina in iunie 2023 cind vor opri instalatia. Confinarea plasmei? Rezultat necunoscut. Presiune? Rezultat necunoscut. Cimp magnetic? Nu se stie/necomunicat.
       Mai ai spoieli de-astea? Stiva de pari e gata pregatita.

      • @:) Dupa cum spuneam, sunt doar chestii pe care le-am citit, nu ma pricep la fuziunea nucleara. Dar am citit ceva de genul:

       „Nuclear fusion reactions can be self-sustaining, however, if they are carried out at a very high temperature. That is, if the fusion fuel exists in the form of a very hot ionized gas consisting of stripped nuclei and free electrons, termed a plasma, the agitation energy of the nuclei can overcome their mutual repulsion, causing reactions to occur. This is the mechanism of energy generation in the stars and in the fusion bomb. It is also the method envisaged for the controlled generation of fusion energy. See also: Plasma (physics)”

      • Daca esti de buna credinta citeste si mai ales straduieste-te sa intelegi ce citesti inainte sa colportezi nimicuri despre fuziune despre care palavragesc tot felul de tinichigii de presa web 2.0. Nu doar ca nu vei convinge pe cineva cit de cit interesat de domeniu insa te poti trezi cu raspunsuri mult mai contondente din partea celor care chiar lucreaza in domeniul fizicii nucleare si care sint jigniti de usurinta si senzationalismul cu care e tratat in presa domeniul lor (extrem de dificil, la marginea cunoasterii umane) de catre orice nataflete, azi scriitor despre fizica energiilor inalte, miine despre desuurile si crupa vreunei starlete.

       In biblioteca copilariei, separat de cartile potrivite virstei, jos erau niste carti mai groase. Una dintre ele m-a atras, e o lucrare de popularizare despre fabricarea bombei atomice si l-am chinuit multa vreme pe tata sa-mi explice ce-i acolo, cum si de ce. Nici lui nu-i erau clare toate ca a fost geolog nu fizician. Iar cartea aceea e usoara! Un tratat de specialitate e inaccesibil tuturor celor fara scoala superioara in materie. Iar scoala aia nu e ASE si nici snspa, nu intra oricine acolo.
       Cu minuscule ajustari (cele mai multe de situare politica deci insignifiante) o recomand cu caldura si azi pentru ca oamenii sa-si dea seama despre uriasele obstacole tehnologice care au trebuit depasite pentru a avea noi azi si bombe dar si fisiune controlata. Deci energie la discretie. Inca.
       O gasesti pe OLX, se numeste „Atomul, un gigant”.
       Nici unul dintre cei vii azi nu va putea citi o carte similara despre fuziunea nucleara controlata.

 31. Băncile europene au încă portițe care le-ar permite să continue să finanțeze cărbunele, în ciuda faptului că au semnat alianțe climatice care vizează emisii nete zero.

  Net zero este un slogan fără sens, o fantezie periculoasă, un cal troian pe cale a fi introdus în economiile avansate ale lumii pentru a le „aduce în poziții extrem de inconfortabile, unde diferența dintre fantezie și realitate nu va mai putea fi percepută”.

  Net zero este analog cu a sări dintr-un avion fără parașută și a presupune că parașuta va fi inventată, livrată și fixată în aer la timp pentru a te salva înainte de a te prăbuși la sol.

  Detalii,
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-12/banks-are-finding-loopholes-to-keep-financing-coal-study-shows?leadSource=uverify%20wall

 32. De-ale energiilor „verzi”…

  Suedia va suspenda testele hidrocentralelor pentru a evita pene de curent

  Suedia va întrerupe examinarea autorizațiilor de mediu ale producătorilor de energie hidroelectrică pentru a evita presiunea asupra rețelei electrice a țării. 

  Verificarea va fi suspendată timp de 12 luni, a declarat azi (luni) ministrul Mediului, Romina Pourmokhtari, într-o conferință de presă la Stockholm. Presiunile recente din rețeaua electrică suedeză au dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor și la avertismente pentru pane de curent.

 33. Cu hidrogenul verde s-ar putea produce curent la cerere pentru rețea. Mai mult de atât tehnologic omenirea nu-și poate permite deocamdată. Bineînțeles, Dumnezeu și încă câțiva știu cât va costa acel curent fabricat cu hidrogen verde care, la rându-i, a fost fabricat cu Soare…verde-galben, da. Intuiția mea este că hidrogenul va fi soluția. Dar intuiția mea e doar o speculație.

 34. https://www.rnd.de/politik/ungenutzter-strom-kostet-verbraucher-807-millionen-euro-im-jahr-5L3IIB3VHZBE3PWIAN3QGMFK2Y.html?outputType=valid_amp
  In linkul de mai sus o știre din Germania de astăzi. Publicată la o cerere a partidului Die Linke :
  Anul acesta , producătorii de curent care nu au reușit sa introducă in rețea curentul produs vor fi despăgubiți cu suma totală de 807 milioane de euro.
  Ăsta e curent efectiv aruncat la gunoi. Zero barat. Bineînțeles ca toate costurile vor fi suportate de contribuabili. Ca morișca produce , și curentul nu poate fi transportat deoarece rețeaua e plină și trebuie evitate dezechilibre.
  Cea mai mare parte din bani merg in Landurile unde turbinele și solarele produc in draci!
  Încă o data : e o știre oficială nu povesti!
  Așa ca pentru cei care cred ca putem produce oricând și oricât e un dus rece! Nu numai ca ce se produce se aruncă dar trebuie și despăgubit producatorul!!!
  Îți vine sa îți dai palme!! Prima data ii subvenționezi de rad curcile după care le mai dai bani să-i despăgubești pentru curentul produs!

  • Încă ceva : in 2021 paguba a fost de 761 milioane. In 2018 de 635 milioane. E din ce mai bine. “Noi muncim nu gândim”. Viitorul luminos ne așteaptă ! ECO curentați din toate țările uniți-vă !

  • @dl.Sibisan – Tizul,
   Aveti perfecta dreptate !…si, mai sunt cazuri si prin alte parti.
   Explicatia e simpla: cit e ea germania de germanie, se intimpla ceea ce se intimpla in realitate: dezvoltarea dezintegrata a resurselor.vs consum.vs stocarevsvs sistem.
   Am mai sustinut, incl pe aici prin Contributors necesitatea „planificarii SEN” si am fos catalogat in fel si chip…inclusiv comunist exponent al altor vremuri, dusman al „pietei libere” (asta e ideologie !…nu exista in mod real)…Imi amintesc o discutie avuta cu Andrew Warren (domul respectiv a fost seful ANRE din Marea Britanie…adica echivalentul, ca functie nu si ca intelect, a lu’unu pe nume Chirita de la ANRE-ul neaos):
   „….unless market distorsions are removed, there will be no sound investments in a planned system…”
   uitati-va la noi-ROmania- prin prisma celor de mai sus si mai discutam

   • Se cheamă că au pus căruța in fața boilor(😂).
    In timp ce își plâng de milă ca nu au destule moriști, verzii se opun vehement unor proiecte mari de infrastructură energetică. Pur și simplu acționează ideologic ignorând realitatea!
    Le pute Stromstrasse că vezi doamne mediul bla bla!
    La fel ca și Biden după ce anulează toate proiectele de infrastructură energetică se duce cu basca in mână și se milogește arabilor la câțiva barili!
    Aș vrea sa văd acum prin ce găuri se ascund Tiberiuși și Florixi că de samaritean ne-a scăpat domnul Crânganu!

 35. Efectul razelor de lună asupra panourilor solare din Australia

  Noul prim-ministru al Australiei, onorabilul Anthony Albanese, crede că panourile solare de pe acoperiș pot încărca bateria mașinii electrice pe timp de noapte datorită razelor de lună. Și a spus acest lucru înainte de alegeri, în cadrul unui miting politic, și tot a fost ales.

  Iarăși, ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns…

  Din serialul Cascadorii râsului sau Ce trăznăi mai spun politicitienii „verzi”

  Detalii,

  https://saltbushclub.com/2022/04/15/the-power-of-moonbeams/

  • Raze de luna care sint in fapt raze ale soarelui reflectate de luna ……
   Eu consider ca a fost ales pentru alte parascovenii debitate si nu pentru cea pomenita de dumneavoastra .

  • @dl Adrian Popescu, dl.Cranganu
   Stocarea ne trebuia de ieri in SEN nu din 2026 cum zice baiatu’asta de la Transelectrica (bogdan toncescu).

   Asta a auzit si el prin-prejur si ceva prin presa, si ne explica el doct cum e cu regenerabilele (puteti consulta cv-ul lui…n-are nici o treaba concreta cu energia…altminteri, o fi bun in altele, vorbeste bine limba engleza, probabil „are staif”…conditii necesare, dar nu suficiente in businessu’asta…si se mai ocupa si de guvernanta–pariez pe ce vreti dvs. ca habar n-are de Regulamentul 1999/2018 -politici eneergetice si schimbari climatice pt. care RO este in pre-infringement- nu mai zic sa-l si aplice. Ha !

 36. O solutie rezilienta sustenabila liberal este gaura. Nu e nevoie sa urcam apa la deal. Putem face o gaura in jos sau mai intr-o parte si aruncam in ea prin niste turbine. Avem deja o gramada de bolovani foarte densi aflati in pozitii inalte. Groapa beneficiaza energetic de paradoxul gravitational-quantitativ: daca scoti dfin ea , creste , iar daca pui in ea scade !
  Sa luam de exemplu o mina. Ea era deja o gaura. Turnam in ea niste apa cu noroi. Cand ajunge jos o lasam sa se usuce si astfel devine mai usoara. O caram sus , bagam iar noroi in ea , si astfel nu numai ca umplem gaura dar mai producem si curent ! Voila ! (adica voa-la).
  Deci ea e densa dar cand ajunge la fund se inmoaie si iese afara foarte usor. Din diferenta de densitate pe metru liniar iese o gramada de curent. Care poate fi stocat chiar acolo, pe fundul minei sub forma de pietre si nici nu polueaza. Cand mai avem nevoie de curent gasim alta gaura si facem la fel. Am facut un calcul. Ma rog, mai multi, dar la socoteala mi-a dat vreo 300 de megajuli profit net daca bagam o parte din Everest -partea mai ascutita- in groapa Marianelor.
  Ati inteles ? Din cauza ca nu mai tre sa dam bani pe gravitatie, ca e de la ei si nu se pune.

  • Am facut si eu calculele pentru stocarea energiei cu ajutorul gravitatiei si mi-au dar niste monstruozitati de numere. 100 tone stocate la o inaltime de 100 metri iti ofera doar ~27 KWh de enrgie stocata. Calcule pur teoretice intre inaltimea muntelui Everest si adancimea din Groapele Marianelor raman pur teoretice, trebuie totusi ceva calcule mai realiste care se pot si implementa…

 37. Intrebare retorica, daca guvernele eco-marxiste-socialiste („Marxism is more theoretical in nature whereas Socialism is more practical in nature.” sau „Marxism is political in its concepts” vs „Socialism is economic in its ideologies.”) nu ar fi zis poftim 10000 euro mergi si cumpara un EV, cati ar fi dorit sa isi puna economiile/credit/investitie in asa ceva?

  Aceeasi intrebare pentru panouri si moristi. Acuma plang pe toate drumurile ca vine statul sa impoziteze/taxeze etc.

  De aici pleaca toata problema, ca imi explica mie naci + altii cat e de frumos cu EV-ul prin oras, si daca ai nevoie sa mergi la Iasi cum faci? Dar pana la Brasov si inapoi intr-un week-end + plus ceva km locali, pe la un supermarket, un ski ceva? o manastire, muzeu etc?

  Asa si cu PV/moristi, pai iarna si cand nu bate vantul cum faceti? Pai sa ne dea statul, pai si statul de unde/cu ce sa tina el infrastructura si toate celelalte gata pregatite pana ai tu nevoie? Sa ia de la saraci, da-i in xxx-ul meu :)

  Naci si altii traiasc de fapt pe spinarea celor care platesc taxe.

  Real, adica in viata reala, nu in vise, copii, bagaje, concedii, revizii, cost, timp, etc o masina EV este pentru foarte putini dintre noi, as spune cam 0.5%, si de cele mai multe ori este in pereche cu una ICE – internal combustion engine.

  O pui seara la incarcat, da cum sa nu, in vise pentru: cei care stau la bloc/apartament, chiriasii, cei care nu isi permit, si mai ramane undeva pe la 25% din cei din tarile UE+SUA/Canada/australia etc, undeva la mai putin de 5% din populatia totala, deci REAL, fara interventii, practic niciodata.

  De aici OBLIGATIVITATEA, pentru ca nu este si nu v-a fi fezabil, pentru cel putin 30-50 ani, si atunci nu vrei/permiti te obligam. Ce faci tu dupa, este fix problema ta, saracule.

  • Incerc sa iti recitesc comentariul lipsit de coerenta. Te obliga cineva sa iei 10.000 EUR de la Guvern ca sa-ti cumperi masina electrica? 0.5 bani subventie la motorina si benzina oare nu costa Guvernul mai multi bani fata de cei 10.000 EUR pt un EV? „Consumul de carburant, motorină și benzină, la nivelul unei zile, pe întreaga rețea de drumuri naționale din administrația CNAIR inclusiv autostrăzile, este de aproximativ 15.14 milioane litri.” Deci la 15.14 milioane litri de combustibil statul suporta 15,140,000*0.25 (pentru ca 0.25 bani suporta benzinaria) adica 3,750,000 RON ZILNIC! Adica vreo 750,000 EUR ZILNIC! Despre subventiile la gaz si la curent sa nu mai vorbim pentru ca nu vrem sa comparam mere cu pere.

   Intr-adevar, inca nu este fezabil sa ai in garaj doar un EV, ai nevoie si de un ICE, dar pot sa-ti spun ca in 2 ani am facut 26,000 KM cu EV-ul. Acesti KM nu i-am mai facut cu ICE-ul. Pentru cei 26,000 km am platit curent in valoare de 2184 RON. Daca ii faceam cu ICE-ul m-ar fi costat motorina 14560 RON (la un consum mixt de 7 litri la 100 km si 8 RON pe litru de motorina). Sa-ti mai spun ca la ICE trebuie sa schimb distributia si uleiul din cutia de viteza, uleiul din Haldex la fiecare 60,000 km? La fiecare 15,000 km mai trebuie schimbat uleiul din motor, filtrul de motorina.
   Cand vei avea EV pe piata cu 1000 km autonomie, vei putea merge la Iasi si la ski si mai stiu eu pe unde? Ai fi dispus sa faci o pauza de 1 ora dupa ce ai condus 1000 km la schimb cu o economie de ~100 EUR? Daca da bine, daca nu, iar bine. Nu te forteaza nimeni nimic, asa ca nu te mai tot agita si nu mai fi invidios aiurea pentru ca nici mie nu mi-au picat banii din cer si nici nu i-am furat sau castigat la loto ca sa-mi permit sa am si un EV si un ICE. Am lucrat pe branci si m-am chinuit mult in viata ca sa ajung sa-mi permit astfel de lucruri fara sa-ti fi furat tie ceva vreodata, fara sa dramatizez, fara sa fiu invidios pe cei care au facut mai multi bani.

   • 0.5 bani subventie la motorina si benzina oare nu costa 
    Duomnu narci, nu mai incerca sa faci socoteli ca-ti da cu virgula. Informeaza-te intii cit impozit si alte taxe se platesc pt benzina, motorina si vei vedea ca cei 0,5 bani, chiar 0,5?, sunt de risul curcii.

    • Impozit nu este, eventual accize ai vrut sa zici. Aceleasi accize le gasim si la tutun si la alcool, oare de ce? Nu o fi pentru ca tu fumezi dupa care faci cancer la plamani si mergi tot in bratele statului sa te tratezi pe banii statului ca vorba aia, ai cotizat nu?
     Oare nu o fi acelasi motiv/principiu si pentru accizele la masinile care scot noxe?

     • @narci – „Impozit nu este”

      Dpdv contabil, TVA-ul este un impozit, chiar dacă se numește taxă. Mai mult decât atât, în cazul combustibililor auto, se aplică TVA și la accize.

      Statul taxează pentru că poate, indiferent ce justificări înălțătoare găsește el.

     • Nu domnul Narci.
      Accizele pe tutun și alcool se numesc in lumea civilizata “taxe pe viciu/vicii”
      Statele taxeaza fumătorii și băutorii in avans.
      Și fără ca vreodată sa fii demonstrat cauzalitate nu doar corelații cu date parțiale sau trunchiate.
      Și protecția oferită de nicotina m-a ajutat sa nu am Covid. Și pe nevasta și cunostiinte fumători.
      Au apărut și doua studii serioase in reviste medicale de specialitate in UK și in India.
      Conform studiilor astea doar 5% din fumători au făcut Covid.
      Vrem banii furați de state prin accize înapoi!

   • Am o mică observație. Mai bine zis o dilemă de etică pe care a ridicat-o un coleg de muncă: e corect ca prețul curentului cu care îmi gătesc sa fie mai mare sau egal cu cel care intră in bateria unei mașini electrice?
    In prețul motorinei și al benzinei exista o taxa care se virează spre ministerul transporturilor pentru reparații carosabil, extindere infrastructură, etc. Aceasta taxa nu există pentru curentul cu care se încarcă mașina electrică cu toate ca și ele circulă pe aceleași șosele . Se ridica chiar o problemă de legislație nu doar de etică, nu credeți?

    • Pe logica asta ar trebui accize si la gazul pentru masinile pe GPL nu?
     Oare la curent nu se platesc accize/taxe in functie de cata poluare a produs furnizorul atunci cand a generat curentul electric? Oare rovigneta pentru ce se plateste? Dar accizele la tutun si alcool, sunt tot pentru „reparatii”? Cred ca da, tot pentru „reparatii” sunt si acele accize – mai exact pentru reparatia oamenilor inconstienti care le-au consumat si apoi au mers la spitalul de stat sa primeasca tratament gratuit.

     • Dragu’ moșului, ști ce e etica? O sa pun întrebarea astfel încât sa înțelegi și mătăluță. Ideea este ca a mânca este o necesitate( dacă nu crăpăm). A conduce o mașină fie ea electrică sau nu se consideră un lux.
      Cam tot ce nu e necesar sau e lux se impozitează mai mult. De asta când cumperi din supermarket alimente plătești 7% TVA dar dacă mănânci la restaurant , se consideră un lux deci 19% TVA.
      Înțelegi acum problema de etică? Curent pentru mâncare vs curent pentru mașină?

      • Da, inteleg perfect si aveti dreptate (si eu am zis mai jos ca o masina ICE sau EV reprezinta un lux nu o nevoie primara) doar ca strict pentru masinile electrice nu stiu cum s-ar putea face diferentierea intre curentul consumat pentru cuptor si cel consumat pentru a incarca masina electrica.
       Doar daca se face un consens si monteaza producatorii de masini contoare pe masina, alta solutie nu vad. Dar si atunci, trebuie si GPS ca sa vezi daca a incarcat acasa omul sau la statia din oras. Sau ar trebui sa faca citire de la distanta si sa iti vina taxa la Primarie.
       As fi de acord cu o acciza la curentul pentru EV.

   • @narci, comentariile tale sunt lipsite de logica elementara:
    1. cei 10000 luati de la stat sunt luati din impozitele muncitorilor, ca statul nu are banii lui. E firesc ca un platitor de impozite sa incerce sa influenteze unde se duc banii lui.
    2. La benzina statul cistiga ca 85% din pret prin taxe si impozite. Cei 0,5 bani (?) sunt floare la ureche, o mica excrocherie statala sa-ti dea iluzia ca te ajuta.
    3. Ce se vorbeste pe aici e in spiritul ecologiei- A avea doua masini e un impact ecologic catastrofal. Unele studii arata ca o electrica are nevoie de 100000 de km pt compensa emisiile produse la fabricarea ei si asta doar daca TOATA energia electrica e produsa verde, ceea ce nu e cazul.
    4. Privind socotelile nu as vrea sa te vad atunci cind te vor lasa acumulatorii, nu mai dureaza mult. Sa te vad atunci ce cheltuieli ai!
    5. Desigur fiecare face ce vrea cu banii lui, tu nu esti singurul care munceste, desi istericii ecologici blocheaza soselele, chiar si pt cei care au electrice, blocheza avioanele. Unii ca tine sunt de fapt cozile de topor al acestora.

    • 1. Asa este, cei 10.000 EUR sunt luati din impozitele muncitorilor, dar nu uita ca noxele genereaza probleme de sanatate in timp, probleme de sanatate pe care tot la stat le tratezi tot pe banii muncitorilor. Mi se pare normal sa „pedepsesti” cauza (poluare,accize la alcool, tutun, fast-food, zahar) si sa oferi avantaje la alternative.
     2. Vezi punctul 1. cu accize la alcool si tutun
     3. Unele studii arata ca in SUA o masina electrica ajunge la compenseze emisiile dupa 1-2 ani (raportat la cati km fac in medie cu ea in SUA oamenii). Nu uitat ca si masina clasica are tot felul de piese metalice si alte aliaje (chiar mai multe) pentru care se emite CO2. Daca ma intrebi pe mine si a avea o singura masina (electrica sau ICE) e nasol pentru mediu. Dar ca si majoritatea oamenilor eu nu sunt vreun eco-extremist de aceea am 2 masini (una ICE si una EV) si mai am si o casa in constructie cu peste 25 tone de fier beton si peste 100 mc de beton. Pe scurt, masina este un lux, o fita daca vrei.
     4. Acumulatorii isi pierd cam 10% din capacitate dupa 3000 cicluri de incarcare. Daca tu ai masina cu autonomie de 250 km iti incarci masina in cel mai nefericit caz la fiecare 150 km (pt ca niciodata nu o sa incepi sa o incarci de la 0). 150*3000 = 450.000 km. Eu zic ca dupa ce ai facut 450.000 km cu o masina care are autonomie de doar 250 km, e cazul sa o casezi la rabla (exceptand situatia cand faci taxi si poate reusesti sa faci cei 450.000 km in minim 5 ani – adica 250 km/zi in fiecare zi).
     5. Orice extrema e daunatoare. Acei eco-isterici care vandalizeaza tablouri, blocheaza sosele, avioane, trebuie scosi din societate si pusi la racoare.

     Ca sa fac un sumar, mi-am luat masina electrica pentru ca din calcule mi-a iesit ca voi face economii de bani si asa si este. In plus, locuiesc la parter acum si sub mine e garajul in care imi incarc masina. Am dat o gaura si mi-am tras curent direct din apartament. Da, am avut si acest noroc. Cu ICE-ul consum undeva la 11 litri morotina/100 km in orasul super aglomerat in care locuiesc. La 11 litri de motorina devine si mai mare economia facuta la EV fata de ICE

     • Am zis ca nu ma mai bag in mocirla, dar uite ca mi-ai dat cateva mingi foarte bune.
      Ca orice troll amesteci datele si le faci sa para corecte.
      Pentru mine de exemplu la cele 2 ICE am in 40500 km = 5.9l/100km, respectiv 19000km = 5.8l/100km. Astea sunt datele din aplicatia My Car + cele de la masina.
      Configuratia este simpla, un mica+motor 0.9 bezina, folosita preponderent oras, una SUV diesel, ai ghicit, concedii + biciclete, mers constant la 120km/h pauze la 3-4h, fara calcule unde opresc, unde cazez, etc.

      Deci, real pentru mine nu se justifica un EV, nici financiar nici eco, in niciun fel, pentru tine o fi ok.
      Dar vin eco-comunistii si spun ca stiu ei ce este mai bine pentru mine. Nu multumesc, stiu cum era pe vremea lui ceasca.

      Iar te intreb fara vaucher care ar fi fost calculele, cred cei 1-2 ani, se fac 3-4, la care daca adaugi cum este produs curentul electric esti in offside :).

      BTW am zis ca banii vin de la saraci pentru ca ei nu isi vor permite EV niciodata, deci nu mai „recupereaza” nimic din taxele respective.
      Altii mai putin saraci, gasesc destule „combinatii” sa mai intoarca ceva din taxele/accizele platite in buzunarul lor. Un PFA un SRL etc. pari baiat destept, deci stii despre ce vorbesc.

      Dar cu pretul fix de 1.3 lei cum este: „Pe 23 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, propunerea legislativă care, printre altele, stabileşte un preţ maxim la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii, indiferent de nivelul de consum.”

      La accize/taxe sa ia, nu se da, din 60% abuzatorul ne da o acadea, 0.5lei ca sa spun uite v-am dat, mai taceti. Dar rezultatul final este ca platim 59% sa zic fara cei 0.5lei.

      Cu tine a fost foarte simplu, imi dai dreptate cu +ICE, altfel nu te poti descurca doar cu EV, apoi vii cu cazul tau particular care nu se aplica la toti, poate altii circula cu bicicleta/transport in comun in loc de EV si cu ICE pentru drumuri lungi. QED – EV nu este fezabil decat pentru foarte putini, si asa o sa fie multi ani de acuma incolo.
      Dar daca cumpar un EV de culoare verde se pune ca sunt mai verde fata de unul cu un EV de culoare neagra?
      Eu zic ca da:) hai sa fim noi sanatosi, nu mai arunca cu jicniri ca nu e frumos.

     • „dar nu uita ca noxele genereaza probleme de sanatate in timp,”
      De ce crezi ca valoarea noxelor e 10000 de euroi. Daca e de economisit noxe atunci cei care merg pe jos, sau cu bicicleta, ar trebui sa fie subventionati de stat cu mult mai mult decit 10000!?

   • @narci – „mi-am luat masina electrica pentru ca din calcule mi-a iesit ca voi face economii de bani si asa si este. In plus, locuiesc la parter acum si sub mine e garajul in care imi incarc masina. Am dat o gaura si mi-am tras curent direct din apartament. Da, am avut si acest noroc.”

    Iar îți crește nasul ca lui Pinocchio 😀

    În iulie 2022 scriai că ai să-ți iei mașină electrică în ianuarie 2023 și încă făceai confuzie între greutatea mașinii și greutatea bateriei.

    De data asta ai avut ghinion, că toate comentariile tale din iulie încă sunt disponibile 😀

 38. Rog un pic de seriozitate! ;)
  https://www.theparliamentmagazine.eu/news/article/cattle-industrial-emissions-directive

  Intrebari:
  1. De ce vacile din poza nu au ugere? Photoshopate?
  2. De ce sunt vacile din poza atat de costelive? Nu arata de loc ca vacile elvetiene!
  3. De ce vacile nu au talangi (cow traditional accesories)? Nu este asta abuz la adresa vacilor?
  4. Nu ar trebui pampersi pentru captarea emisiilor de gaze de la vaci care genereaza asa de mult CO2?
  6. Pampersii nu ar trebui sa fie biodegradabili ca sa poata fi folositi impreuna cu balega?
  7. Nu trebuie impuse cote de implementare a unei asemenea tehnologii si cu credite pe modelul UE cu CO2?

  • „De ce vacile din poza nu au ugere? Photoshopate?”

   Pentru că nu sunt vaci de lapte. Vaca dă lapte numai după prima gestație (i.e. prima naștere)

   În poză sunt tăurași, crescuți numai pentru carne. Nu mă pricep la vaci, dar par destul de tineri, probabil sunt vițeii din anul precedent. E vizibil faptul că nu au nici coarne.

    • Vedeti ?!
     Toti bem lapte , mincam oua , roadem sorici , …. si ne imaginam ca toate astea vin de la sine pe mesele noastre . Cind ne intrebam de unde vin ele ne gindim la o ….imprimanta 3d . Sintem rupti de natura , asta e realitatea . Asta e adevarul .

 39. BREAKING NEWS: Dr. Fauci consideră că pandemia COVID-19 a fost favorizată de schimbarea climei!

  Într-un interviu publicat pe 1 decembrie 2022 în The New England Journal of Medicine, dr. Anthony Fauci face o declarație surprinzătoare pentru unii ca mine, dar mult așteptată de eco-activiști:

  În prezent, nu există niciun motiv pentru a crede că amenințarea infecțiilor emergente va scădea, deoarece cauzele care stau la baza acestora sunt prezente și, cel mai probabil, în creștere. Pe măsură ce societățile umane se extind într-o lume din ce în ce mai interconectată, iar interfața om-animal este perturbată, se creează oportunități, adesea favorizate de schimbarea climei, pentru ca agenții infecțioși instabili să apară, să sară de la o specie la alta și, în unele cazuri, să se adapteze pentru a se răspândi printre oameni.

  Despre posibilitatea scăpării intenționate sau nu, a virusului din laboratorul chinezesc, dr. Fauci nu suflă un cuvințel. Pentru el e clar ca bună ziua că pandemia COVID este strîns legată de schimbarea climei.

  Același Fauci, într-un articol publicat pe 3 septembrie 2020 în revista biomedicală Cell Press, a scris:

  A trăi într-o mai mare armonie cu natura va necesita schimbări în comportamentul uman, precum și alte schimbări radicale care ar putea dura zeci de ani pentru a fi realizate: reconstruirea infrastructurilor existenței umane…

  Ideea lui este, recunosc, destul de șmecheră: El și instituțiile de sănătate publică vor să mențină atât temerile legate de climă, cât și cele legate de COVID, pentru a promova așa-zisele lor soluții. Plecând de aici, soluțiile pentru prevenirea viitoarelor epidemii sunt simple: toată lumea trebuie să cotizeze la implementarea politicilor numite Green New Deal, Acordul de la Paris, Net Zero, taxele pe carbon, mașini electrice, renunțarea la consumul de carne și trecerea la consumul de viermi și insecte etc. Într-un cuvânt, este nevoie urgentă de RESETAREA întregii societăți contemporane și emergența unei Brave New World.

  Detalii,

  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp2213814

   • Anthony Fauci a devenit cunoscut publicului international gratie pozitiei sale politice, de al 2-lea consilier medical șef al președintelui Joe Biden. Din acesta pozitie, el a suscitat controverse teribile prin deciziile sale privind pandemia de coronavirus. Fauci a ajuns sa fie gratulat drept un sarlatan malefic, chiar daca si o astfel de gura poate grai uneori adevarul sau jumatati de adevar, ca in cazul manipularii. De aceea acest BREAKING NEWS mi se pare fortat, daca nu cumva nu urmareste sa-i creasca publicitatea, stiind ca americanii considera ca nu exista publicitate negativa, ci doar publicitate. Totusi, Fauci are ceva adevar cand vorbeste despre o legatura intre schimbarea climei – care evident schimba si profilul imunologic al omului – si cresterea probabila a epidemiilor, inclusiv de covid. „Probabil”, deoarece schimbarea climei este insotita de o adaptare imunologica, ambele la fel de insidioase. Insa a accepta propaganda ca virusul a „scapat” dintr-un laborator „chinezesc” este mai mult decat o speculatie, este o tendentiozitate, fie si daca avem in vedere laboratoarele biologice americane descoperite in Ucraina, unde se lucra intens la crearea si testarea de virusi extrem de periculosi, capabili sa provoace pandemii. De aceea Fauci nu „suflă un cuvințel” despre presupusa origine „chineza” a coronavirusului, el stie, prin profesia sa, care inseamna rigoare, ca fara probe concludente nicio afirmatie nu are valoare, nu trebuie luata in seama si nu trebuie facuta. Are sens, nu?

    • „Anthony Fauci a devenit cunoscut publicului international gratie pozitiei sale politice, de al 2-lea consilier medical șef al președintelui Joe Biden.”

     Fauci ar trebui să fie în închisoare, ca urmare a faptului că a finanțat prin intermediul ONG-ului lui Peter Daszak (EcoHealth Alliance) cercetările de la Wuhan, a căror finanțare era (și este) în mod expres interzisă de legislația americană.

     În esență, Fauci nu putea finanța direct institutul lui Shi Zhengli de la Wuhan, așa că că banii au ajuns acolo trecând pe la EcoHealth Alliance, iar Fauci nu a fost niciodată investigat pentru asta.

  • Am si eu o intrebare. De ce va place sa spamati sectiunea de comentarii cu multe chestii care nici nu au legatura cu articolul in loc sa lasati oamenii sa comenteze si sa va limitati la ce ati scris in articol ?

   • @ion daninel

    Nu consider a fi spam comentariile off topic (inclusiv ale mele) apărute aici. Le consider contribuții Open Thread. Sunt enorm de mulți oameni inteligenți, extrem de bine informați, care vor să publice o contribuție cu valoare adăugată. Pentru informarea dumneavoastră, cutia de „Spam” conține acum 32 mesaje, iar cutia „La gunoi” e umplută cu 10 mesaje.

    • Sincer va spun ca nu arata bine. Nici nu mai citesc sectiunea de comentarii de la articolele dumneavoastra, desi imi place sa vad parea oamenilor, pentru ca e plina de lucruri offtopic si abia mai gasesti cate un comentariu la subiect. Si chiar daca gasesti cate un comentariu imediat apar yesmenii care ataca si jignesc pe oricine nu e de acord cu parerile lor.
     As prefera sa vad o dezbatere pe subiect si nu o shaorma cu de toate. Dar asta e doar opinia mea si cred ca o sa pierdeti cititori interesati de articolele dumneavoastra, mai ales din cei moderati sau orientati mai spre centru. Eu personal, desi nu sunt de acord cu multe din ideile pe care le expuneti, imi place sa vad si argumentele pe care le aduceti pentru ca ma ajuta sa ies din bula mea , sa gasesc o cale de mijloc.
     Din pacate, din cauza sectiunii de comentarii am renuntat sa va mai citesc articolele .

     • Da’ pleaca odata! Libertatea de exprimare se pare ca e pentru tine ca lumina Soarelui pentru virusi.

      Hai, tzushti inapoi sub bolovanul de sub care ai iesit si sub care iti cistigi existenta mizera stind la pinda.

      • El e unul dintre exemplele de care vorbesc. Vorbeste pe langa subiect, e arogant, agresiv, se crede destept , scoate niste fraze complicate care nu zic nimic. Are si un pseudonim „inteligent”. Nu are chef de conversatie, ci doar de scandal. Nici macar gramatica nu stie.
       @jossecuritatea Esti exemplul perfect al efectului „Duning-Kruger” si a spuselor lui Umberto Eco despre oamenii ce folosesc internetul. Iti zic o vorba din batrani: daca taceai, filzof ramaneai! :)

      • Iti zic si eu o vorba auzita de la batrinii de pe-aici:
       Don’t let the door hit your @ss on the way out.

       Si be), vezi ca ai un dezacord cit Facultatea de Litere, principala fabrica bukaliota de trolli-securisti – Silviu Predoiu a spus-o intr-un interviu, in haiku-ul logoreic de mai sus, taman dupa ce ti s-a nazarit ca e o idee grozava sa sugerezi publicului spectator ca le ai cu gramatica.

       P.S. Nu tac, Gigele! Si nici n-am de gind sa tac. Dar nici sa nu-ti inchipui ca o sa-mi fac un obicei din a ma imbrinci cu tine de cite ori o sa te vad. Va trebui sa-ti cauti un alt partener.

 40. S-a anuntat azi primul experiment reusit de fuziune nucleara, in SUA, in care s-a creat mai multa energie decat cea pusa initial prin lasere. Sa speram ca aceasta va fi energia viitorului, si ca va deveni comerciala in 5-10 ani. Altfel, energiile eoliana/solara sunt doar de propaganda, fara un viitor real, la fel ca si cele pe carburanti fosili (care nu numai ca incalzesc atmosfera, dar petrolul are si alte intrebuintari, in afara de a-l arde). Energia hidro e buna in masura in care exista surse de apa, iar cea nucleara e ok, dar cu riscurile aferente..

 41. OFF TOPIC

  De ce Stanford, Harvard și NASA continuă să onoreze un trecut nazist?

  Un articol cu titlul (tradus) de mai sus a fost publicat astăzi de The New York Times. Câteva citate care incită la lectura integrală:

  Harvard încă se mândrește cu o bursă și o catedră care poartă numele lui Alfried Krupp, un criminal de război nazist al cărui imperiu industrial a folosit aproximativ 100.000 de muncitori-sclavi.

  Harvard nu este singura: De la NASA la Stanford și până la Armata Statelor Unite, instituțiile americane continuă să recunoască – și uneori chiar să celebreze – foști naziști de profil înalt.

  Persoanele onorate nu sunt gardieni obscuri ai Holocaustului care au reușit să se strecoare pe lângă ofițerii de imigrare – unele dintre ele sunt figuri istorice a căror relație cu America a fost relatată pe larg.

  Instituțiile care șterg trecutul nazist al unor oameni ale căror nume sunt incluse în programele Harvard și Stanford, o parte din Centrul Spațial Kennedy al NASA și mai multe locații din Huntsville, Alabama, fac acest lucru, de obicei, prin înșelăciune prin omisiune – ștergând istoria prin omiterea sau marginalizarea faptelor incomode.

  La aproape 30 de ani de la război, abia dacă a existat o undă de surpriză atunci când s-a anunțat că Harvard va primi 2 milioane de dolari (aproximativ 12 milioane de dolari astăzi, ajustate la inflație) de la Fundația Alfried Krupp von Bohlen und Halbach. Era în 1974, iar fondurile au fost folosite pentru a înființa Catedra de Studii Europene a Fundației Krupp, precum și Bursa de Cercetare pentru Disertație a Fundației Krupp.

  Alfried Krupp a fost un baron industrial și a fost condamnat pentru crime de război și crime împotriva umanității la Nürnberg. Compania sa avea o fabrică construită cu sclavi la Auschwitz și a pus la muncă aproximativ 100.000 de muncitori-aclavi, inclusiv prizonieri de război, deținuți din lagărele de concentrare și copii. Când Harvard a acceptat banii lui Krupp, The Harvard Crimson a publicat o scrisoare în care se afirma că „puține nume sunt mai onorate în analele crimelor în masă și ale genocidului decât cel al lui Krupp”. (În 1951, sentința lui Krupp a fost comutată și a fost eliberat din închisoare).

  Paginile web pentru bursa Krupp de la Harvard și catedra Krupp nu spun nimic despre faptul că omonimul lor este un criminal de război condamnat.

  O carte excelentă despre foștii naziști din SUA este „Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scientists to America” scrisă de Annie Jacobsen și publicată în 2014.

  Și acum, un contra-exemplu la articolul publicat azi de NYT:

  Când folosiți un termometru pentru ureche, folosiți un dispozitiv inventat de un criminal de război nazist care a lucrat pentru US Navy.

  Când Theodor Benzinger a murit în 1999, necrologul din NYTimes a omis trecutul său nazist. Astăzi, NYT vânează naziștii din universități celebre și de la NASA.

  • Am si eu o carte „The vanishing paperclips. America’s aerospace secret, A personal account“, scrisa de Hans H. Amtmann
   Am facu chiar o mica recenzie https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2018/09/paperclip-1.html#more din trei parti.
   Operatiunea paperclips nu a fost destinata salvarii nazistilor ci racolarii specialistilor, care altfel ar fi cazt in mina rusilor. Cel mai prominent a fost von Braun.

   Si-nca ceva Alfried Krupp von Bohlen und Halbach, a fost al cincilea Krupp, baiatzl celebrei Berta Krupp, cea care a dat numele tunului Dicke Bertha.

   • Relatarea corespunde si cu https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Damocles
    Si cu relatarea despre Otto Skorzeny (refugiat in Spania lui Franco unde a prosperat financiar).
    Pe Netflix este si un documentar spaniol despre asta.
    Skorzeny, un proto-nazist, favoritul lui Hitler pentru operatiuni speciale si diversiuni este cel care a condus operatiunea de salvare a lui Musollini in 1943.
    Stiam mai demult si de un alt producator de avioane din nordul Germaniei,
    Am fost socat sa vad cu vreo 10 ani in ujrma in UK la un aerodrom-muzeu unul din avioanele astea.
    Numele era al unei persoane cunoscute de mine care cred ca era din familia respectiva.
    Socul mi-a fost reluat/reactualizat cand in documentarul spaniol am vazut ca avionul cu care fusese salvat Musollini avea tot cu numele asta.

 42. Un nou film documentar despre schimbarea climei, aparținând unei politiciene binecunoscute

  După fostul vicepreședinte american Al Gore, care a lansat în 2006 filmul An Incovenient Truth pentru care a obținut apoi Premiul Nobel pentru Pace, un alt politician democrat a lansat în week-endul trecut documentarul To the End, dedicat schimbării antorpogene a climei

  Este vorba de Alexandria Ocasio-Cortez, reprezentantă a unei zone din orașul New York și binecunoscută pentru lansarea programului Green New Deal și a alarmei paranoice: Mai avem 12 ani pînă la sfârșitul lumii.

  Filmul s-a dovedit o catastrofă financiară la debut: proiectat în 120 cinematografe, a adunat circa $80 per cinematograf, adică mai puțin de 10 spectatori.

  Oamenii care s-au fript cu Al Gore, suflă acum și în Ocasio-Cortez…

  Detalii,

  https://www.foxnews.com/media/aoc-climate-change-documentary-earns-80-theatre-critic-reviews

 43. Prima taxă frontalieră pe carbon din lume ajunge în Europa

  În premieră mondială, Uniunea Europeană a ajuns astăzi la un acord preliminar pentru a impune o taxă pe carbon pentru bunurile importate.

  Măsura este menită să ajute industriile europene să nu fie subminate de produse mai ieftine fabricate în țări cu norme mai puțin stricte privind emisiile de gaze cu efect de seră.

  Propunerea a bulversat deja lanțurile de aprovizionare din întreaga lume și a deranjat partenerii comerciali din UE, inclusiv producătorii americani, care se tem că planul va îngreuna exportul de bunuri în Europa. În special țările în curs de dezvoltare cu emisii ridicate de gaze și-au exprimat frustrarea.

  Dar acordul a determinat și alte țări, precum Regatul Unit și Canada, să ia în considerare punerea în aplicare a propriilor taxe de ajustare la frontieră. Parlamentarii democrați din Statele Unite au propus, de asemenea, un sistem similar de taxe la frontieră.

  Detalii,
  https://www.politico.com/newsletters/power-switch/2022/12/13/worlds-first-carbon-border-tax-lands-in-europe-00073653

 44. @Constantin Crânganu 10/12/2022 At 13:03

  ” România nu știe dacă are sau nu gaze de șist. S-a forat o singură sondă de explorare în comuna Pungești (Vaslui)… mai trebuia să sape trei sonde în Dobrogea pentru a explora și eventualele gaze de acolo.(…)În lipsa forajelor de explorare nu avem nicio dovadă că există gaze de șist în subsolul țării.(…)
  Dar aș insista pe RELUAREA explorărilor pentru gazele de șist, în MOLDOVA, DOBROGEA, BANAT și ALTE ZONE SIMILARE GEOLOGIC.(…)
  Cred că opinia publică din România și guvernanții aleși s-au vindecat de isteria anti-fracking și văd cu ochii lor cum revoluția argilelor din SUA a triumfat spectaculos…”

  Daca nu ma inseala memoria (daca da, imi cer scuze anticipat), Dvs. ati scris la un moment dat in trecut ca exista niste diferente esentiale intre sisturile/argilele din SUA si cele din Romania/Polonia.

  Daca binevoiti sa ne lamuriti/raspundeti:
  (a) ne puteti (re)aminti care sunt diferentele geologice (daca se poate pe intelesul neofitilor) si ce ar insemna ele dpdv al exploatabilitatii/productiei/cantitatilor economic-exploatabile de „titei/pacura si gaze de sist” in Romania?
  si
  (b) nu credeti ca regimul legislativ FOARTE diferit Romania-SUA pune bete-n rotile acestui proces/explorarii-exploatarii surselor de energie primara din sisturi/argile? (ma refer strict la persoana fizica-proprietar de teren cu resurse fosile/minerale detectate si, eventual, exploatate in/din subteranul terenului/terenurilor prorietate ale persoanei fizice din Romania vs. SUA)
  ==========

  @narci 13/12/2022 At 18:53

  „Pe scurt, masina este un lux, o fita daca vrei.”

  Nu si pentru cei (civili, nu militari-zati) care au nevoie de ea in mod obiectiv (ca sa se hraneasca si, eventual, sa-i hraneasca si pe altii, inclusiv necunoscuti lor):
  – deplasare la/de la munca/gradinita/scoala (in tari leviatan precum SUA si Canada, dar nu numai, inafara urbanului, esti fiul ploii fara masina)
  – deplasare la/de la/intre casa-ferma-camp-depozit in mediul rural
  – daca luam termenul de masina la modul general, apar si alte „ne-fite”, adica vehicule tehnice folosite SI de persoana fizica rezidenta in rural – tractoare, camioane, incarcatoare frontale, combine, etc.

  • a)

   Pentru ca o argilă să devină o sursă de petrol/gaze extrase prin fracturare hidraulică de mare volum + foraje orizontale dirijate trebuie să aibă un număr de proprietăți importante: un TOC (Total Organic Carbon) cât mai mare (argila Marcellus ajunge la TOC = 11%), să aibă o grosime și extindere apreciabile, adică volum exploatabil (argila Marcellus ajunge la 270 m grosime și 970 km extindere), să aibă o compoziție mineralogică care să o facă fracturabilă (pe lângă mineralele argiloase predominante, se existe și concentrații variabile de cuarț, carbonați, pirită, siderită etc.), să aibă fisibilitate (caracterul de a se desface în straturi paralele).

   Toate aceste proprietăți trebuie determinate prin foraje din care să fie prelevata carote și prospecțiuni seismice.

   Variații ale proprietăților menționate mai sus între diferitele argile de pe glob sunt controlate în principal de regimurile de sedimentare (oceanice, lacustre), regimurile de stres tectonic, regimurile regresiune-transgresiune (avansurile sau retragerile oaceanelor). Iarăși, estimarea acestor factori de variabilitate se poate face numai dacă există lucrări de foraje, analize de carote, analize geochimice, prospecțiuni seismice, carotaje geofizice ș.a. În SUA și Canada există suficiente lucrări de explorare care au permis conturarea unui model al argilelor de petrol sau gaze. În Europa, lucrările de această natură sunt extrem de puține pentru a fi relevante. Cu o floare nu se face primăvară și nici cu un singur foraj la Pungești nu se poate face fracturare hidraulică în România.

   b)

   Regimurile legislative referitoare la fracturarea hidraulică sunt diferite în SUA și România pentru un motiv unic: drepturile minerale asupra bogățiilor din subsol. Dar chestia aceasta nu a împiedecat România să aibă mii de foraje pentru petrol și gaze de-a lungul timpului. Drepturile minerale în România aparțin statului și acesta, în calitate de proprietar, are dreptul să-și extragă resursele din subsol după obținerea/cumpărarea dreptului de acces pe o proprietate privată aflată la SUPRAFAȚĂ. Dacă s-ar fi dorit serios ca România să-și inventarieze resursele de petrol și gaze fracturabile, s-ar fi găsit/modificat corespunzător legislația în vigoare. Dar nu s-a dorit și punct.

   • „Cu o floare nu se face primăvară și nici cu un singur foraj la Pungești nu se poate face fracturare hidraulică în România.”

    Va multumesc pentru raspunsul concis, clar, exhaustiv (acest adjectiv il atribuiesc doar in baza imaginii pe care o am despre Dvs. de om/profesionist integru) si pe intelesul cam oricui.

    Sunt de acord cu afirmatia Dvs. din citatul de mai sus (din acest comentariu), drept urmare se naste intrebarea:

    are Romania (entitati recunoscute juridic, fie private sau de stat cu capital majoritar romanesc) bagajul teoretic-informational-interpretare date culese, forta de munca specializata si toate echipamentele specifice tuturor activitatilor necesare pentru „…lucrări de foraje, analize de carote, analize geochimice, prospecțiuni seismice, carotaje geofizice ș.a…” SAU Romania, daca vrea sa „faca primavara/lumina” in ce priveste argilele fracturabile si cu TOC economic-exploatabil de pe teritoriul ei, TREBUIE SA IMPORTE toate aceste necesitati (sau doar o parte din ele)?
    ===========

    „Drepturile minerale în România aparțin statului și acesta, în calitate de proprietar, are dreptul să-și extragă resursele din subsol după obținerea/cumpărarea dreptului de acces pe o proprietate privată aflată la SUPRAFAȚĂ.”

    Eu nu pot discerne daca e „mai bine pentru proprietarii la suprafata/persoane fizice” din Romania, respectiv pentru implementarea eficienta a procesului de explorare-exploatare resurse din subsol, asa cum ati rezumat Dvs/e legal in Romania sau cum e in SUA.

    Cultura juridica/avocateasca si resursele financiare ale romanului mediu/persoana fizica proprietar de teren(uri) (probabil ca) nu sunt si nici nu vor fi vreodata la acelasi nivel de sofisticare (fine prints&co)/volum cu cele ale entitatilor private si recunoscute juridic din domeniul explorare/exploatare/downstream-upstream (fie ele si 100% romanesti).
    Si nici „institutia avocatului de familie” nu e prezenta in Romania, doar cea (de obicei) tacuta/slugarnica a „avocatului poporului”.
    Pe de alta parte, pana si SUA au in legislatie si practica conceptul de „eminent domain”.

    • @ intre barele de-arama : „TREBUIE SA IMPORTE toate aceste necesitati (sau doar o parte din ele)?”
     Chevron s-a angajat sa vina cu bani de-acasa, cel putin in contractul pentru Vama Veche:
     art.3.1.4: „Titularul va executa Operatiunile petroliere prevazute in acest acord pe risc si cheltuiala proprie.”
     art.5.3.1: „Titularul se angajeaza, ca un minim angajament de explorare, sa suporte cheltuielile considerate necesare pentru indeplinirea programului minimal de explorare…”
     https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjjsfbcrPv7AhWmi_0HHRlsChcQFnoECA4QAQ&url=https%3A%2F%2Fmedia.hotnews.ro%2Fmedia_server1%2Fdocument-2012-04-26-12095722-0-acord-chevron-pentru-explorare-exploatare-perimetrul-vama-veche.pdf&usg=AOvVaw2zDG_0LqMZeAslsLNObDbJ

     daca vreti si alte comparatii, contractele pentru constructia de autostrazi cu Bechtel, Pizzatotti, Porr, Strabag etc, se achita in lei si se deruleaza cu forta de munca locala, in exact aceleasi conditii in care s-ar derula cu un contractor autohton (de fapt, Strabag ar putea fi deja considerat tot ca fiind autohton, ca nici autohtonii nostri pursange nu-s obligati sa-si tina sau sa-si cheltuie banii in tara)

    • are Romania … bagajul teoretic-informational-interpretare date culese, forta de munca specializata si toate echipamentele specifice tuturor activitatilor necesare pentru „…lucrări de foraje, analize de carote, analize geochimice, prospecțiuni seismice, carotaje geofizice ș.a…

     Da, pentru o mare parte din lucrările menționate. De exemplu, analizele geochimice de tip baseline (probe de sol și apă prelevate înainte de începerea forajului de la Pungești pentru a servi ca referințe după terminarea acestuia) au fost efectuate de foștii mei colegi de la Universitatea din Iași. În Dobrogea, au fost executate lucrări geofizice de către firme specializate românești, bineînțeles cu protestele de rigoare ale localnicilor. Dacă erau echipe de explorare americane, cred că și în Dobrogea s-ar fi repetat „experimentul Pungești”. Unul din motivele pentru care Chevron a abandonat România (plătind amenda de rigoare) înainte de a fi săpat cele trei foraje de exploare contractate cu statul român. C’est la vie…en Roumanie.

  • De acord. In Germania exista ceea ce se cheamă “Pendlerpauschale”.
   Este o subvenție pentru cei care trebuie sa parcurgă o distanță relativ mare până la locul de muncă. Indiferent de mijlocul de transport. Bineînțeles că și aici verzii au avut obiecții și idei năstrușnice . Sa le pună bețe in roate ălora care ard motorina sau benzina. Mai jos un link in germană care explică mai bine lucrurile astea:
   https://www.buhl.de/steuer/ratgeber/pendlerpauschale/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=dsa-allgemein&utm_account=805-460-2329&utm_term=&utm_content=mix&utm_matchtype=&utm_network=g&utm_device=m&utm_devicemodel=&utm_creative=493735552229&utm_adposition=&utm_locphysical=9042431&pk_source=google&pk_medium=google_steuer_nec&pk_campaign=google_steuer_nec&gclid=EAIaIQobChMI0tq-tp77-wIVTvZ3Ch0j_wAkEAAYASAAEgKA9PD_BwE

 45. @ :) 11/12/2022 At 20:13
  „Am citit pe site, domnule profesor, inainte de mica mea diatriba. Ma tem insa ca nu exista ruginire reversibila fara energia reprezentata de cele 300 C diferenta intre fier+oxigen…”

  de fapt, celulele fier-aer nu sunt baterii alcaline ce se bazeaza pe reducerea oxigenului cu ajutorul unui acid sau cu ajutorul energiei electrice, ci sunt pile de combustie cu hidrogen care consuma oxigen din aer:
  energia electrica nu este utilizata pentru reactia redox, ci tocmai pentru intensificarea procesului de oxidare, in scopul producerii de hidrogen; la incarcare, prin procesul de ruginire se capteaza si se stocheaza hidrogenul degajat, care este ulterior „ars” intr-o pila de combustie pentru a produce electricitate;

  https://ro.wikipedia.org/wiki/Pil%C4%83_de_combustie_alcalin%C4%83

   • cu mentiunea ca aprecierea mea e subiectiva, n-am detalii despre tehnologia la care se refera dl.profesor;
    din alte barfe ar fi vorba de niste celule cu pulbere de fier, cu dezavantajul major ca nu suporta mute cicluri; si de marime comparabila cu a unei masini de spalat, care cantareste pe masura…
    oxidul de fier probabil va fi reciclat in vopsele, cat sa coloram totul in rosu :)

    • Nu e atit de simplu (unde e un metalurg cind ai nevoie de el? :) ), ionii de Fe nu au doar valenta 2. Pot avea si 3 (Fierul poate da o caruta de valente, depinde in contact cu ce-l pui) iar in combinatia descrisa (adica ai si apa si codoi) treba se complica rau de tot pentru ca pe linga legaturi covalente cu oxigenul apar si legaturi coordinative polare (Polare inseamna ca electronii pusi in comun de fier si de oxigen sint mai atrasi de nucleul mai greu, Fier, aparind niste microsarcini care influenteaza foarte mult schimburile de electroni) dar si legaturi ionice intre fier si oxigen lucru care complica mult reactiile. In acelasi timp atomii de Fier se aranjeaza la rindul lor in niste retele de tip cristalin. Si mai complicat, asa incit a prezenta din burta o baterie ca fiind nu stiu ce reusita e naiv cu o adiere de escrocherie.

     Insa toate astea sint de discutat intre chimisti de profesie si metalurgi ca nu e deloc simplu.

     • „polare inseamna ca electronii pusi in comun de fier si de oxigen sint mai atrasi de nucleul mai greu, Fier”. De fapt – nu sunt in pusi in comun, ca nu sunt covalente ci legaturi ionice. SI daca ar fi covalente (legaturi carbon oxigen), de oxigen ar fi atrasi mai mult electronii, ca element mai electronegativ :).
      Un lucru e sigur: sunt cateva traznai.

 46. off topic : propuneti adminilor platformei (oameni de toata isprava)(eu n am vizibilitate si credibilitate) sa nu mai permita aici politruci, ong isti, think thank isti, juzi, militieni, securisti si alti neica nimeni! putorile astea au absolut toate spatiile mediatice la ndemina. de ce stirmocesc p aci? doar nu de aici isi recruteaza sustinatorii

   • o saminta roditoare genereaza un arbore cu milioane de alte seminte roditoare. ce ti spune asta?ce ti sugereaza limbricii „atotputernici” ce stau atirnati de fundurile cele mai zemoase?

    • Cât de inteligent, cultivat și spiritual sunteți Domnule war! Și ce repede ați prins ideea buruienoasă din bancul sec de mai sus!! Să trăiți foarte mult!!!

     • care banc sec? doua cifre separate prin virgula i un banc? si de unde (am inteles din calamburul dublului L ca sinteti doamna Elena) ati dedus inteligenta/spiritualitatea „Domnului war”? orice om c un simbure de morala si buna crestere deosebeste insa un limbric de o vertebrata

      • @man of war – urmașele Evei au mai avut și în trecut obiecții cu privire la nickname-ul folosit de dvs 😀

       Ca interpretare personală, am presupus că ”man of war” se referă la un tip de navă de luptă, de pe vremea navigației cu pânze. Se poate confirma sau infirma?

      • @Harald
       man o’ war a fost un celebru cal de curse pursinge iar manowar zdranganesc si azi chitarile. imi plac si calutii si „satanistii” metalelor grele (desi cu timpul te mai dor urechile)

      • @man of war – aveam un prieten în RO care asculta Manowar toată ziua, încă înainte de 1990. Dar eu crescusem cu Suzi Quatro și Jeff Lynne, așa că Manowar a însemnat întotdeauna cam prea multă metalurgie pentru mine 😀

       Oricum, am presupus mereu că numele formației, ca și al calului de curse, provine tot din sensul original al termenului, cel din secolul 18.

  • Asa e, da-i incolo de ONGisti, vrem doar YES people! Ce ne trebuie noua dezbatere, optiuni, libertate de exprimare. Cine nu-i cu noi, nu stie ce vorbeste!
   In loc sa comenteze aici tampenii, mai bine sa faca treaba la canal. Daca nici cu canalu nu merge, ii trimitem la Pitesti. Nu strica un pic de reeducare.
   Pun pariu ca au si parul prea lung !
   PS: O sa le punem si niste Manowar sa le creasca spiritul patriotic.

   • Când ești ONGist (uneori finanțat chiar din bani publici) nu prea te ocupi cu dezbateri. Te ocupi cu o agendă politică, însă ascunsă sub masca activismului civic.

    Societatea civilă e aceea neînregimentat politic, de asta îi zice civilă. Curentul neomarxist e un curent politic, iar ONGiștii ca tine asta promovează, respectivul curent politic. Nu e decât reeditarea politicii lui Ceaușescu, ”Partidul e în toate”.

    La ultima noastră discuție, rămăsese că spui din ce ONG faci parte, ca să ne lămurim cine îl finanțează.

    • Nu am vazut ultima replica. nu ma abonez la raspunsuri. Dar pot sa iti raspund acum, nu fac parte din nici un ONG, partid, organizatie sau asociatie. Si nici nu am facut parte vreodata. Doar ma obosesc extremistii precum Manowar-ul de sus sau precum prietenul tau Josef. Probabil sunt unul din primii cititori ai platformei si ma supara faptul ca sectiunea de comentarii a scazut in calitate, mai ales la articolele autorului de mai sus. Chiar si tu erai mult mai echilibrat inainte sa intri in gasca cu josef, victorl, bancher si restul .
     Extremismul american/anglosaxon , in care totul e stanga/dreapta si nu exista nuante de gri ma oboseste si imi pare rau ca a fost importat si in Romania cu toate prostiile lui de la chestiile de „gen” la capitalismul corporatist . Vorba unuia din trecut : forme fara fond.

     • @ion daniel – ”nu fac parte din nici un ONG, partid, organizatie sau asociatie. Si nici nu am facut parte vreodata”

      Sunt absolut convins 😀 . Nu te-ai lăudat niciodată pe-aici cu presupuse câștiguri ”în industria oil & gas”, nu te-ai străduit niciodată să încarnezi personaje efemere care să corespundă profilului, nu te-ai lăudat niciodată cu ce-ai făcut tu la Roșia Montană, n-ai folosit niciodată vreun alt nickname decât @ion daniel, iar victimizarea în numele ONG-urilor neomarxiste e pur și simplu numai și numai din spirit civic. Corect? 😀

      Neomarxiștii nici nu sunt vreodată de stânga și nici nu folosesc ONG-uri în scop de activism politic. Sunt și ei niște ”oameni de bine”, după rețeta lui Ion Iliescu, iar unii dintre ei se declară pur și simplu de dreapta (apud @Hantzy). Dar imensa lor majoritate sunt de centrul centrului, oameni mai echilibrați ca neomarxiștii nu există și nici n-or să existe vreodată. Ever veci 😀

      • Dragul meu, folosesc „nick-ul” asta de la inceputul site-ului. E chiar numele meu. Ma gasesti si pe Hotnews. Cu google nu am gasit nimic mai vechi de asta https://www.contributors.ro/intelectualul-si-imaginea-lui/ dar e destul pentru a iti demonstra ca vorbesti aiurea.
       Cat despre rosia montana si OMG-uri neomarxiste nu are rost sa iti raspund dar iti reamintesc ca doar anumiti oameni gasesc mereu „o categorie inamic” cu nume din astea gen chiaburi, burgezi, neomarxisti careia trebuie sa ii inchizi gura. Ce caut eu e o dezbatere , nu mesaje pe langa subiect si cu trimiteri la inchis gura, precum al individului de mai sus. Ma irita in mod deosebit oamenii ca el si nu pot sa nu observ ca s-a umplut sectiunea de comentarii de ei, atat pe g4media, hotnews cat si aici.
       Dar vad ca te intelegi bine cu el, bravo. Va trimit la vorbele lui Voltaire legate de libertatea de exprimare.
       PS: E ultimul meu mesaj in legatura cu tema asta.

 47. Alte păreri despre recentul breakthrough al fuziunii nucleare

  Laboratorul Național Lawrence Livermore din SUA a dat startul campaniei Go-Fund-Me de sfârșit de an săptămâna trecută, anunțând o descoperire în domeniul fuziunii nucleare.

  Descoperirea în domeniul energiei de fuziune realizată de oamenii de știință americani sporește speranțele de energie curată. Câștigul net de energie indică faptul că tehnologia ar putea oferi o alternativă abundentă, fără emisii de carbon, la combustibilii fosili.
  -Financial Times, 11 decembrie 2022

  Aceste afirmații sunt un nonsens. The Wall Street Journal a numit anunțul privind fuziunea drept o exagerare, menționând că centralele nucleare sunt, în cel mai bun caz, la zeci de ani distanță. 

  Experimentul a folosit lasere pentru a introduce 1,8 megajouli (MJ) de energie și a obținut 2,5 MJ – dovedind că energia poate fi eliberată și obținută cu succes printr-o reacție de fuziune Deuteriu-Tritiu. Din nefericire, a trebuit să utilizeze 500 MJ de energie în lasere, astfel încât EROI a fost de 0,005. Acesta este cel mai prost raport de energie netă din toate timpurile.

  Producția de 2,5 MJ este suficientă pentru a alimenta o casă medie din SUA timp de 400 de milionimi de secundă și nu poate fi repetată mai mult de o dată pe zi.

  Dar anunțul a fost sincronizat pentru a sprijini o măsură de finanțare uriașă a Congresului american:

  Sunt… mândru să anunț… cea mai mare autorizație de până acum, de peste 624 de milioane de dolari în acest an, în cadrul Legii de autorizare a apărării naționale, pentru programul ICF [Inertial Confinement Fusion], pentru a construi pe baza acestei descoperiri uimitoare.
  -Liderul majorității din Senatul SUA, Charles Schumer

  Să presupunem pentru un moment că acest experiment dovedește că fuziunea este acum o nouă sursă de energie viabilă din punct de vedere comercial.

  Construirea de centrale nucleare de fuziune pentru țară este un proiect mare, iar proiectele mari necesită timp. Dacă, de exemplu, ar exista finanțare și autorizații complete pentru a construi un nou aeroport important, ar dura aproximativ nouă ani pentru a fi finalizat.

  Construirea unui mare sit nuclear cu manipularea deșeurilor radioactive ar face lucrurile de multe ori mai dificile. Pentru o tehnologie nucleară experimentală și total nedovedită precum fuziunea, problemele sunt aproape insurmontabile și ar necesita cel puțin zeci de ani.
  -Thomas Overton, om de știință în domeniul nuclear și editor al PowerMag

  Overton a continuat spunând că

  Progresele anunțate sunt un „nimic” menit să atragă investiții. Nu există nicio substanță acolo. Demonstrarea unei cantități mici de reacție de fuziune nu reprezintă în niciun caz o garanție că metoda ar putea fi extinsă, chiar și teoretic, pentru a produce electricitate.

  Recomand tot articolul din care am tradus doar începutul:

  FUSION BREAKTHROUGH IS A NUCLEAR NOTHING BURGER

 48. Ceva care pare greu de înțeles la prima vedere. Și totuși:

  Prețul țițeiului Ural din nord-vestul Europei a scăzut cu aproape 30 dolari/baril, ajungând 43 dolari/baril la începutul lunii decembrie.

  Exporturile de petrol din Rusia au crescut cu 270.000 barili/zi, până la 8,1 milioane barili/zi, cel mai mare nivel din aprilie, în condițiile în care exporturile de motorină au crescut cu 300.000 barili/zi, până la 1,1 milioane barili/zi.

  Transporturile de țiței cu vaporul au rămas în mare parte neschimbate de la o lună la alta, chiar dacă livrările către UE au scăzut cu 430.000 barili/zi, ajungând la 1,1 milioane barili/zi. Transporturile către India au atins un nou maxim de 1,3 milioane barili/zi. Cu toate acestea, veniturile din exporturi au scăzut cu 0,7 miliarde de dolari, ajungând la 15,8 miliarde de dolari, din cauza prețurilor mai mici și a reducerilor mai mari pentru produsele de origine rusă.

  Deci, războiul din Ucraina continuă și face ravagii de multe luni, toată lumea bună este oripilată și condamnă războiul, iar Rusia câștigă peste $15 miliarde dolari din vânzarea petrolului…Ceva e putred în Danemarca.

  Detalii,

  Oil Market Report – December 2022

 49. Calculele dumneavoastra legate de baterii sunt adevarate doar daca densitatea energetica ramane aceeasi cu cea de astazi. Pentru baterii aflate in stadiu de prototip cu densitate energetica de patru ori mai mare decat Li-Ion si care nu au in compozitie metale rare, de aceea mult mai ieftine, calculele aratate trebuie modificate corespunzator.
  Imaginati-va ce cost ar avea petrolul azi , la cererea de azi, daca metodele de exploatare ar fi aceleasi cu cele din 1910.
  Nu cred ca regenerabilele sunt in panaceu universal dar cred ca petrolul va fi eliminat din transportul terestru ( nu din cel aerian) si din asigurarea caldurii in mediul construit „built environment” … O lume fara petrol e de neconceput si probabil vom ajunge sa facem „mining” in toate gropile de gunoi in care am aruncat milioane de tone de plastic in ultimele decenii doar ca sa recuperam petrolul din el. Ar fi o tema de discutie „cat de reciclabil e petrolul odata extras si ne ars ” ?
  Thanks

  • Pentru baterii aflate in stadiu de prototip cu densitate energetica de patru ori mai mare decat Li-Ion si care nu au in compozitie metale rare

   Câteva exemple, cu datele de rigoare, ar fi necesare și utile pentru cititori.

  • Wow nici nu iți dai seama ce spui ala devine instant cel mai bogat om din lume de fapt devine mai bogat decât toți omeni bogați din lume la un loc. Uneori ma întreb daca omeni chiar înțeleg ce spun ,am ajuns in Star Trek si eu nu am aflat.

  • @Bogdu

   „…baterii aflate in stadiu de prototip cu densitate energetica de patru ori mai mare decat Li-Ion si care nu au in compozitie metale rare, de aceea mult mai ieftine,…”

   SAU Li-Ion asa:
   „Nyobolt’s unique niobium and tungsten-based anode systems show superior performance over other Li-ion anode technologies. Advantages include:
   Charging time: >90% charged in <5 minutes
   Higher input power density: 10x power addresses range anxiety and allows for more smaller and lighter batteries
   Longer durability: 10x durability resulting in lower total cost of ownership for battery lifetime
   Improved safety: wider temperature performance and reduced fire risk"
   https://batteriesnews.com/nyobolt-ultra-fast-charging-ultra-high-power-density-battery-business-receives-investment-h-c-starck/

   Spun(e) Dna Grey/Nyobolt/H.C. Starck Tungsten Powders-Masan High-Tech Materials ca ea/ei ar avea asa ceva, folosind anozi din Niobiu-Wolfram/Tungsten, care, cf primului link de mai jos, cica nu-s metale rare:

   https://geology.com/articles/rare-earth-elements/
   https://www.telegraph.co.uk/technology/2022/07/15/cambridge-professor-raises-50m-5-minute-electric-car-charging/
   "Other (than Dame Prof Clare Philomena Grey and H.C. Starck Tungsten Powders-Masan High-Tech Materials) shareholders in Nyobolt include Cambridge’s IQ Capital and the University of Cambridge."
   https://nyobolt.com/technology/

   Orice varianta abordata trebuie cernuta si prin prisma geopoliticii, respectiv vazut ce tari controleaza majoritar depozitele naturale (in acest caz) de Nb si W, cat si prelucrarea in forma semifabricata (feroniobiu si bare/pudra de tungsten; din ce stiu eu, tungstenul, ca depozite naturale SI prelucrare primara, este majoritar in "curtea" Chinei si Rusiei).

  • Duomnu Bogdu, eu as propune sa se mareasca densitatea energetica a bateriilor, nu de patru ori, ci de zece ori. Si sa se foloseasca doar materiale comune, dar fara lemn, sa protejam natura, fara plastice, fara metale rare… ar trebui data o lege europeana.

  • „probabil vom ajunge sa facem „mining” in toate gropile de gunoi in care am aruncat milioane de tone de plastic in ultimele decenii doar ca sa recuperam petrolul din el”

   Presupunând, prin absurd, că s-ar termina petrolul natural, există destul cărbune pentru a obține cantități practic nelimitate de petrol sintetic. Procedeul se practică și azi prin Africa de Sud și prin China. S-a practicat și în timpul WWII, alarmismul e complet nejustificat. În prezent folosim petrolul natural pentru că e ieftin și abundent, nu de altceva.

   Pentru a elimina petrolul din transportul terestru mai trebuie cel puțin 50-60 de ani, deci n-ar trebui să ne facem griji pentru asta. Politrucii de azi își pot obține traiul din bani publici numai cu condiția unui minim nivel de trai asigurat cetățenilor. Insistența de a reduce acel nivel de trai prin restricții arbitrare asupra petrolului (gen interzicerea fracturării hidraulice) va duce inevitabil la înlocuirea acelor politruci. Nu mai durează mult.

   Până la baterii nemaivăzute (a căror greutate, de sute de kilograme, trebuie oricum transportată, chiar și cu bateria complet descărcată) va fi întotdeauna nevoie de vehicule terestre care să-și transporte cu ele propriul combustibil. Și dacă este respinsă utilizarea camioanelor, se va ajunge la conflicte bazate pe tancuri. Care își transportă oricum motorina cu ele. Politrucii care ne conduc ar face bine să mediteze și la astfel de aspecte 😀

 50. Cine ar citi acest comentariu s-ar putea sa creada ca as avea ceva importriva domnului profesor, ca as avea ceva de dovedit, dar nu este asa. Insa dansul a predat in SUA si presupun ca cunoaste niste zicale americane:
  „Chiorul este rege in tara orbilor”
  „Un ciocan stie sa bata cuie (Alta traducere: pentru un ciocan totul pare a fi un cui)”
  In Romania nimic nou nu se poate, daca intrebi localnicii. Romania este constant condamnata neschimbarii, decat cea fortata, venita din exterior. Iar cei care vor ceva nou sunt constant intampinati de: „cine esti si ce vrei dom’le?”
  Alte tari in schimb isi diversifica sursele energetice si se asigura ca mentin o populatie relativ educata. Vad comentarii negative la ceea ce s0a reusit in SUA in legatura cu fuziunea nucleara. Vezi doamne ce prosti ar fi aia sa bae atatia bani in asa ceva. Dar as vrea sa stiu ce a facut Romania in cercetarea din domeniu cand practic i s-a dat un laser de mare putere? As vrea sa stiu care sunt marile studii care le produce Romania in materie de noi surse de energie? Ce face Romania in a-si modifica infrastructura pentru o siguranta sporita in situatii dificile? Ar avea de exemplu Romania un surplus de energie electrica ieftina pentru a-si proiecta interesele in afara granitelor, de exemplu in Republica Moldova?
  Prin urmare un profesor universitar specializat in metoda de extractie a combustibilor fosiline poate explica foarte bine cum se poate face asta, fie si, eventual, prin algoritmi adaptivi. Cere multa munca si inteligenta ca eu sincer nu le posed. Dar ma gandesc ca nu este si expert in surse de energie regenerabila, baterii si politici guvernamentale in legatura cu producerea si distribuirea energiei electrice. Numai zic…
  Cateva lucruri de mentionat: eficienta unui motor cu ardere interna este undeva la 30+%. Eficienta unui motor electric este undeva pe la 96-98%. Pierderile de putere numi in transmisia unui motor cu ardere interna sunt undeva la 10-15%. Progresul este important, iar daca Romania nu si-l doreste for fi alti doritori a investi in viitorul lor. De exemplu Croatia produce masini electrice de lux, iar Turcia UAV supersonice. Sa fie cercetarile din Romania din domeniile astea atat de secrete?

 51. Bazooka energetică de jumătate de trilion de dolari a Germaniei ar putea să nu fie suficientă

  Cum funcționează energia eoliană și solară pentru Germania? Mai puțin de jumătate de trilion de dolari americani sub formă de subvenții guvernamentale, pentru a face ca sistemul energetic distrus al Germaniei să fie accesibil pentru utilizatorii finali. Câteva citate demonsytrative dintr-o analiză Reuters publicată astăzi.

  FRANKFURT (Reuters) – Germania pierde bani pentru a menține luminile aprinse. Aproape o jumătate de trilion de dolari, și numărătoarea continuă, de când războiul din Ucraina a împins-o într-o criză energetică în urmă cu nouă luni.

  Aceasta este amploarea cumulată a planurilor de salvare și a schemelor pe care guvernul de la Berlin le-a lansat pentru a susține sistemul energetic al țării de când prețurile au crescut vertiginos și a pierdut accesul la gazele naturale de la principalul furnizor, Rusia, potrivit calculelor Reuters.

  Și s-ar putea să nu fie suficient.

  Economia națională în ansamblu se confruntă cu o pierdere uriașă de bogăție, a declarat Michael Groemling de la Institutul Economic German (IW).

  Banii puși deoparte se ridică până la 440 de miliarde de euro (465 de miliarde de dolari), potrivit calculelor, care oferă prima numărătoare combinată a tuturor acțiunilor Germaniei menite să evite rămânerea fără energie și să asigure noi surse de energie.

  Acest lucru echivalează cu aproximativ 1,5 miliarde de euro pe zi de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Sau aproximativ 12% din producția economică națională. Sau aproximativ 5.400 de euro pentru fiecare persoană din Germania.

  Germania vrea ca sursele regenerabile să reprezinte cel puțin 80% din producția de electricitate până în 2030, față de 42% în 2021. La ratele recente de expansiune, însă, acest obiectiv rămâne unul îndepărtat.

  Detalii,

  Germany’s half-a-trillion dollar energy bazooka may not be enough

 52. Nu numai verzii s-au tâmpit. Acum vreo 15 ami BP si-a schimbat simbolul, acțiune ce a costat sute de milioane de dolari. Noul simbol, e un fel de floarea soarelui, precum cel de pe sticlele de ulei din anii 80. Bineînțeles că BP nu si-a schimbat activitatea, dar a devenit mai verde.
  Vad acum ca Schlumberger își schimba numele în SLB și își alege un nou simbol, ca sa devina mai verde. Treaba asta va costa și ea ceva mărunțiș, poate nu la fel de mult ca pe BP, dar virtue signalling este la moda. În final toate aceste costuri sunt transferate consumatorului de energie.

 53. OFF TOPIC

  Scheletul din dulapul lui Marx

  În 1851, în timp ce locuia la Londra, Karl Marx a avut un fiu nelegitim cu Helen Demuth, menajera familiei. Temându-se că această indiscreție îi va distruge căsnicia și îi va afecta imaginea publică, a organizat o mușamalizare eficientă, la care au participat prietenul și colaboratorul lui Marx, Friedrich Engels, și Helen Demuth.

  Engels a pretins că este tatăl, iar domnișoara Demuth a confirmat înșelăciunea. Copilul, Fredrick Demuth, a fost dat spre creștere unei familii de muncitori din Londra. Secretul a fost păstrat timp de mai bine de patru decenii. În 1895, pe patul de moarte, Engels s-a confesat lui Eleanor Marx – una dintre cele două fiice supraviețuitoare ale lui Marx. Ea a fost șocată de această dezvăluire. Trei ani mai târziu, s-a sinucis.

  În 1911, cealaltă fiică a lui Marx, Laura, s-a sinucis și ea. Freddy Demuth a crescut ca un copil neglijat și singuratic. Marx nu-și putea permite niciun sprijin. Engels, de care Marx depindea din punct de vedere financiar, trimitea niște uneori niște sume mici. Atât Marx, cât și Engels s-au distanțat de Freddy. Marx nu l-a văzut niciodată pe băiat. Freddy Demuth era slab educat. În cea mai mare parte a vieții sale, a lucrat ca muncitor și confecționer de unelte. După moartea lui Marx, a stabilit un contact mai strâns cu mama sa, care devenise atunci menajera lui Engels. Freddy o vizita săptămânal, dar nu avea voie să intre în bucătărie și în camerele servitorilor decât pe ușa din spate. Engels, ca și Marx, îl evita.

  După moartea mamei sale în 1890, Freddy nu l-a mai văzut aproape niciodată pe Engels. Nici Marx și nici Engels nu i-au lăsat o moștenire. Cu toate acestea, fiicele lui Marx i-au dat lui Freddy niște bani din partea lor din ambele proprietăți. În 1929, după o viață grea și întunecată, Freddy a murit la 78 de ani într-un cartier sărac din Londra. Nimeni, nici măcar mama sa, nu i-a spus adevărul despre paternitatea sa și a murit crezând că este copilul bastard al lui Engels.

  Secretul lui Marx a fost bine ascuns. În timpul vieții sale, doar Helen și Engels au împărtășit această confidență. La moartea sa, aceștia i-au verificat documentele pentru a elimina referințele la Freddy. Mai târziu, cam în perioada în care Engels a murit, câțiva asociați și membri ai familiei au aflat de afacerea Demuth, dar nu s-a discutat prea mult despre aceasta.

  În timp ce cercetam această parte a vieții lui Marx, o parte care conține multe indicii despre dezvoltarea ideilor sale, m-am convins că mulți marxiști au construit un zid al tăcerii în jurul acestui secret. Niciun material biografic sovietic important despre Marx nu îl menționează pe Freddy. Alți marxiști îl dau la o parte ca pe o bârfă irelevantă. Este clar că, pentru lumea marxistă, Fredrick Demuth nu a existat, sau că subiectul este tabu. Imaginea eroică proletară a părintelui revoluției nu trebuie să fie pătată de dovezi ale duplicității, ipocriziei, fragilității sale. Episodul ne arată cât de esențial uman a fost Marx. Avea aceleași temeri, disperări și vinovății care îi afectau pe ceilalți cetățeni convenționali din Marea Britanie victoriană. Aceste traume și impactul lor asupra vieții și gândirii sale sugerează că propria interpretare strict economică a istoriei lui Marx este un instrument insuficient pentru a explica motivația umană și evoluția societății.

  Detalii,

  What Marx Hid

  The secret of Karl Marx: History, psychology, and Marxism

 54. Cum ajung oamenii sa voteze masiv un senil in pragul dementei (chiar daca pe ici, pe colo, prin punctele esentiale, a fost nevoie ca miini invizibile sa coafeze rezultatele numaratorii voturilor ca sa iasa totul cum era dinainte hotarit)? Sau sa se intoxice in massa de wokeism, de CRT, de climate change, de transgenderism, de vaccinism si de alte idiotenii care, fara Twitter si televizor, nu le-ar fi trecut lor prin scafirlii nici in o mie de ani.

  Un articol ca o bomba (la care, din pacate, putini vor ajunge):

  Tucker Carlson pune întrebarea corectă: „S-ar putea ca Twitter să fie, de fapt, un aparat de colectare de informații și un instrument de propagandă?”

  Toti cei care au „mirosit” ceva si s-au tinut departe de capcane gen Twitter (lista e lunga, la un moment dat se vor scrie astfel de analize si despre Facebook, Apple, Google, Yahoo, Microsoft, BlackBerry si multe alte minunatii GRATUITE, sau la pret de seminte de dovleac, din cyberspace) pot sa se felicite. Au intuitia in buna stare de functionare.

   • Ar mai fi una:
    “When something online is free, you’re not the customer, you’re the product.”
    „Când un serviciu online este gratuit, tu nu ești clientul, ci marfa.”

    Ma mir sa-l vad pe D. Tudoran folosindu-se de citate (cirje) din John Bolton, fiindca mustaciosul a fost si este un razboinic iresponsabil, detestat de toti politicienii decenti (atitia citi mai sint) din Partidul Republican. Toata viziunea lui politica a ajuns sa fie rezumata intr-o singura fraza: John Bolton has never met a war he didn’t like.

    O cautare pe internet dupa numele lui imi furnizeaza pe prima pagina titluri ca:
    John Bolton left because Trump wouldn’t let him start a war.
    At least Bolton didn’t start a war before Trump fired him. For that we should be grateful.
    JOHN BOLTON TRIED HIS BEST TO DRAW THE U.S. INTO A WAR. LUCKILY, HE FAILED.
    Bolton completes war cabinet of old men who love war but have never fought.

    Despre Bout, care nici macar nu e rus, ci etnic ucrainian:
    Nu exista nici un alt un motiv decit cele care tin de razboiul propagandistic dintre americani si rusi pentru care Viktor Bout (un „grey market dealer”) a fost ridicat de MSM la rangul de mare “merchant of death”, „world’s most notorious weapons trafficker”. In realitate, Bout a fost doar unul din miile de astfel de comis-voiajori vântură-lume care bat din poarta in poarta si din jungla in jungla ca sa vinda arme oricui are bani sa le cumpere. Si nu sint doar rusi. Sint si americani, si francezi, si suedezi, si cehi, si…, si… Inclusiv romani. A cazut magareata pe el.

    Un comentariu la obiect al lui Old Brown Fool (December 11, 2022 at 4:25 am GMT • 5.4 days ago):
    https://bit.ly/3FUP1TM

    (Comentatorul citeaza din The New Yorker, „Disarming Viktor Bout” By Nicholas Schmidle August 27, 2014.)

    E adevarat ca schimbul facut de cei din spatele lui Biden pare ridicol si idiot la prima vedere. Probabil, insa, ca e vorba de inca o tentativa de mita electorala, asemanatoarea cu precedenta: „Biden’s Huge Plan for Student Loan Cancellation and Forgiveness”. Are sens. Cite voturi le-ar fi adus democratilor eliberarea unui militar oarecare ca Paul Whelan, pe deasupra barbat alb si heterosexual? Pina si rusii rid de tembelismul acestui schimb:
    https://youtu.be/BMGKGhfof-U

    P.S. Un alt comentator: „Considering the billions of dollars of u.s. weapons that have gone unaccounted for and straight to black market dealers in ukraine, the u.s. has no room to talk about who is a “merchant of death”.”

    A propos:
    https://bit.ly/3BIZL57

  • Cineva acolo, pe undeva ne uraste visceral! „You will own nothing and you will be happy” poate fi citit in alta cheie: you will not own your life!
   Politicile net-zero sunt abil ascunse sub un staniol ieftin si sclipicios sub care viermuieste crima, nu degeaba se spune ca drumul spre iad e pavat cu intentii bune
   In „lumina” cutting-edge technology, oamenii au fost atrasi de posibilitati fascinante de comunicare si s-au invatat si atasat, unii in mod adictiv, altii fortat, de gadgeturi, fara sa ia prea mult in calcul etica. Dupa ce „jucaria” i se va da cu portia si apoi i se va lua de tot in numele unei etici decise de cineva, pe undeva, sa vedeti „democratie a exprimarii” realizata de IA. Te poti certa cu un robot care iti interzice intrarea pe aeroport sau ca firma de utilitati ti-a facturat gresit plata, sau ca banca ti-a anulat contul?
   Citeam recent ca in Canada „the leading cause of mortality” este eutanasia. Probabil ati auzit ca femeia tanara care glorifica sinuciderea asistata in reclama canadiana despre frumusetea actului, de fapt nu voia sa moara. Ganditi-va ca un robot va face acest „dirty job” din pricina de „etica”, omul fiind inclinat spre remuscari, vinovatii, deci ineficient. Acum este in discutie o lege de eutanasiere, fara acordul parintilor, a asa-numitilor „matured minors” care sufera de depresie sau afectiuni psihice nu numai de boli terminale. Ce-i impiedica pe acesti lideri evil sa puna totul pe seama deciziilor unor roboti AI ca sa nu fie impiedicati de constiinta si de legi sa ne extermine democratic si legal.
   Puteti “râde” urmarind clipul:
   Canada’s New Healthcare Plan!
   https://www.youtube.com/watch?v=w5M9elm5jdw&ab_channel=AwakenWithJP

   • @Monica – fără supărare, oamenii aflați în situația asta își cam merită soarta. Numai niște indivizi disfuncționali își pun toate speranțele în autoritățile statului.

   • „Cineva acolo, pe undeva ne uraste visceral! „You will own nothing and you will be happy” poate fi citit in alta cheie: you will not own your life!”

    „Did you know that only one SQUARE MILE (City of London) dominates the entire planetary civilization?” (nu dau link-ul)

    Când miliarde de oameni se târâie de la un salariu la altul, iar tu și cei câțiva din grupul tău aveți mai mulți bani ( = putere, arme, armate, servicii secrete, polițiști, tancuri, bombe atomice, televiziuni, rețele sociale) decât toate miliardele astea de «inutili care viermuiesc» pe planetă, nu e de mirare că te întrebi: dar ce nevoie avem noi de toți paraziții ăștia care consumă resursele planetei degeaba?! Cu o sută de milioane de sclavi ne-am descurca perfect și planeta NOASTRĂ ar fi mult mai curată. Iar petrolul și celelalte ne-ar ajunge pentru mii de ani.

  • „Cum ajung oamenii sa voteze masiv un senil in pragul dementei”

   Nu știu cum o fi în State, dar în UK e destul de evident mecanismul: spiritul de turmă e mai mult decât își imaginează oamenii normali. Am discutat odată cu două studente, stăteau la o coadă imensă (peste 1.000 de persoane) care așteptau să intre într-un club la modă în acel moment. În mod normal n-aveam treabă cu ele, eu evaluam comportamentul bouncer-ilor (oamenii de ordine) fără ca ei să știe, dar mi s-a părut greu de înțeles de ce ar sta 1.000 de oameni la coadă să intre într-un club, când mai erau încă 3 cluburi pe aceeași stradă, în limita a vreo 100 de metri.

   ”- Aici trebuie să fim și noi, dacă aici e toată lumea”, m-a lămurit una dintre ele.
   ”- De ce?”
   ”- Dacă nu ești aici, ești singur!” 😀

   Până la urmă, statul socialist care preia rolul familiei, asta are drept scop: să împiedice individul să se maturizeze și să ajungă independent, să îl facă dependent psihologic de restul turmei.

   Iar la articolul trecut chiar a fost o dispută foarte instructivă pe tema asta, progresimea insista că ei sunt un grup și eu nu, asta li se părea lor argumentul suprem 😀

   • „Nu știu cum o fi în State, dar în UK e destul de evident mecanismul: spiritul de turmă e mai mult decât își imaginează oamenii normali.”

    E la fel.

    „statul socialist care preia rolul familiei, asta are drept scop: să împiedice individul să se maturizeze și să ajungă independent, să îl facă dependent psihologic de restul turmei.”

    Da. Are baiatul asta un canal tiktok cu clipuri scurte, de un minut, foarte inteligente si bine lucrate. De exemplu:
    https://www.tiktok.com/@voiceofreasonsofficial2/video/7104068065654246702

    Apoi, dupa majorat, la virsta adulta… hahaha, stafeta controlului e predata televiziunilor si retelelor sociale, majoritatea strict controlate de acelasi stat.

    La ce obscenități poate duce parteneriatul STAT-MSM:
    PRESA FRANCEZĂ (Canada) ÎNDOBITOCEȘTE COPIII SĂ CREADĂ CĂ CEI NEVACCINAȚI AR TREBUI BĂGAȚI LA ÎNCHISOARE.
    https://bit.ly/3WiKLTe

    Si asa se ajunge ca oamenii care cred că bărbații pot rămâne însărcinați, că există 1.267 de genuri și că pârțurile de vacă vor distruge planeta Pământ … să se prăbușească în depresii adânci, îngrijorați de dezinformarea de pe noul Twitter al lui Elon Musk.

   • Este o vorba: „mai bine cu inteleptul a cara pe umeri o piatra mare, decât cu nebunul a bea vin”.
    Imi aminteste de cei care se speteau sa construiasca manastiri in pustietati in care nici macaralele nu s-ar baga astazi, pe stanci golase in mijlocul oceanului, in deserturi, pe varfuri batute de furtuni. Oameniia ceia pot fi considerati, pe buna dreptate, nebuni. Insa este nebunia salvatoare, cea care inalta. Dumnezeu nu a construit Universul cerându-si scuze. Nici (neaparat) dând cu bâta. Aici intervenim noi.

 55. California reduce subvențiile pentru casele cu sisteme solare pe acoperiș

  Decizia, care va reduce stimulentele pentru proprietarii de locuințe care își instalează panouri solare, ar putea influența și alte state să facă schimbări similare.

  Conform propunerii adoptate joi, compensația pentru energia trimisă în rețea de panourile de pe acoperișuri va fi redusă cu aproximativ 75% pentru noile case cu panouri solare pe acoperiș, începând cu luna aprilie.

  Detalii,

  https://www.nytimes.com/2022/12/15/business/energy-environment/california-rooftop-solar-subsidy.html

 56. Dr. John Christy, distins profesor de științe atmosferice și director al Centrului de Știință a Sistemului Pământului de la Universitatea din Alabama din Huntsville, a fost o voce convingătoare de cealaltă parte a dezbaterii privind schimbările climatice de zeci de ani.Utilizând seturi de date construite de la zero, Christy, împreună cu alți oameni de știință, inclusiv savantul de la NASA Roy Spencer, au testat teoriile generate de modelele climatice pentru a vedea cât de bine țin ele la realitate. Descoperirile lor? În medie, cele mai recente modele pentru stratul profund al atmosferei se încălzesc de aproximativ două ori prea repede, prezentând o reprezentare profund defectuoasă și nerealistă a climei actuale.

  Data shows there’s no climate catastrophe looming – climatologist Dr J Christy debunks the narrative
  https://www.youtube.com/watch?v=qJv1IPNZQao&ab_channel=BizNewsTv

 57. OFF TOPIC

  O caracterizare inedită a lui Elon Musk

  Sen. John Kennedy, republican din Louisiana, a afirmat într-un interviu despre acțiunile lui Elon Musk la Twitter:

  Bat în el de parcă ar fi furat Crăciunul. Dar el este dur. Este tare ca un nod de copac Și omul are curaj. Are portocale de mărimea unor mingi de plajă.

  A vorbi despre „portocalele” unui bărbat în acest mod mi s-a părut complet inedit.

  Detalii,
  https://www.msn.com/en-us/news/us/they-re-beating-on-him-like-he-stole-christmas-sen-kennedy-raves-to-hannity-courageous-musk-has-oranges-the-size-of-beach-balls/ar-AA15kB0M

 58. O nouă analiză a administrației federale EIA (Energy Information Administration) oferă vești bune pentru obiectivele climatice ale Statelor Unite: sectorul producției de energie continuă să înregistreze o scădere a emisiilor, iar cele mai mari scăderi pot fi atribuite trecerii la gazele naturale.

  Analiza EIA descrie progresele extraordinare înregistrate în reducerea emisiilor în ultimul deceniu și jumătate, subliniind rolul gazelor naturale:

  Între 2005 și 2021, intensitatea de carbon a energiei electrice produse în SUA a scăzut de la 0,61 mt/MWh la 0,39 mt/MWh. Dacă intensitatea carbonului ar fi rămas aceeași ca în 2005, în 2021 ar fi fost emise 905 MMmt suplimentare de CO2. Dintre aceste emisii evitate, 58% (526 MMmt) s-au datorat trecerii de la producția de energie fosilă cu emisii mai mari de carbon la producția de energie pe bază de gaze naturale, iar 42% (379 MMmt) creșterii producției de energie fără emisii de carbon.

  (mt este o tonă metrică de CO2, MM – milioane n.m.)

  Numai în ultimii trei ani, utilizarea sporită a gazelor naturale în producția de energie electrică a fost responsabilă pentru un total de 1,615 miliarde de tone metrice de reduceri de CO2.

  Creșterea consumului de gaze naturale în Statele Unite în ultimul deceniu, gaze majoritar extrase prin fracturarea hidraulică, a dus la cea mai mare „înverzire” a economiei americane din istoria modernă. Dacă factorii de decizie politică doresc să se bazeze pe acest progres remarcabil, ar trebuie să pună în aplicare politici care să sprijine și să promoveze dezvoltarea gazelor naturale.

 59. Inteligența artificială la un alt nivel

  Am cerut lui ChatGPT următoarea modificare a unui roman american clasic:

  Introduceți un paragraf in romanul lui Huckleberry Finn în care Huckleberry se întâlnește cu Donald Trump.

  Huckleberry se apropie de Donald Trump și îi zâmbește. „Bună, Donald”, spune el. „Sunt Huckleberry Finn. Am auzit că ești un om de afaceri de succes și m-am gândit că poate ai putea să mă ajuți.

  Repetarea solicitării produce de fiecare dată versiuni apropiate, dar nu identice.

  Inteligența artificială a atins deja un prag semnificativ.

  • Am pe cineva in familie extraordinar de entuziasmat de ChatGPT. Eu sint mult mai pesimist si ne-am cam contrat acum citeva zile.

   Ce vad eu e ca ChatGPT e o mare baza de date de raspunsuri si intrebari (in care se pompeaza informatie de zor). Despre partea de inteligenta, insa, Doamne, sa ne ierti… :)

   Ce citim aici:
   https://mashable.com/article/chatgpt-amazing-wrong

   If you ask point blank for a country’s capital or the elevation of a mountain, it will reliably produce a correct answer culled not from a live scan of Wikipedia, but from the internally-stored data that makes up its language model. That’s amazing. But add any complexity at all to a question about geography, and ChatGPT gets shaky on its facts very quickly.
   (…)
   The instructions can’t be followed, but they more or less correspond to what usable instructions would look like. So it’s obvious that despite its reluctance to use it, ChatGPT’s model has a whole lot of data rattling around inside it with the potential to steer users toward danger, in addition to the gaps in its knowledge that it will steer users toward, well, wrongness.

   Concluzia mea (veche de vreo 25 de ani, la care inca nu am motive sa renunt): AI e o unealta inca rudimentara, care, daca va ajunge sa fie intrebuintata masiv, s-ar putea sa provoace dezastre biblice, fiindca o masina nu poate „gindi” fara greseala decit algoritmic exhaustiv si pe teritorii precis delimitate, iar daca algoritmul are un bug (eventual creat intentionat), sau nu acopera niste ramuri ale algoritmului (care, repet, TREBUIE sa fie EXHAUSTIV ca sa poti conta pe el in orice situatie) fiindca nu au fost gindite/scrise de programatori, catastrofa abia asteapta sa se produca. Ginditi-va ca un banal browser ca Firefox are in spate peste 9 milioane de instructiuni.

   https://www.flux.pk/heres-how-many-millions-of-lines-of-code-it-takes-to-run-different-software/

   Omul gindeste euristic, eliminind rapid ramuri intregi de algoritm fara legatura cu cazul analizat, atunci cind se produce un rationament urmat de o decizie si de actiune. Nici o masina nu va putea face asa ceva vreodata. Cred ca lucrul asta nu se intelege de foarte multa lume. Din ce citeam pe vremuri despre felul in care functioneaza gindirea umana, imi amintesc ca se vorbea despre etaje euristice, pe care procesul gindirii umane le parcurge extrem de rapid, practic instantaneu si in mod natural, fara efort special, ceea ce e o imposibilitate fizica pentru o abordare algoritmica exhaustiva (presupunind ca asa ceva se poate implementa pentru probleme de foarte mare complexitate) fiindca ar necesita mult prea mult timp pentru ca raspunsul sa mai fie de vreun folos intr-o situatie limita/critica/extrema. Iar cei care spera sa o rezolve cu quantum computing in 2-3 ani sint din aceeasi clasa de optimisti ca si cei care isi tin respiratia in asteptarea stirii ca fuziunea nucleara va incepe de miine dimineata sa alimenteze Teslele si sa incalzeasca locuintele.

   Daca rationamentul euristic al unui om poate fi gresit, el poate fi corectat imediat de cei din jur. Daca un algoritm AI implementat pe mii de masini (sa zicem pe F-35, care are peste 20 de milioane de instructiuni) are un bug, toate masinile astea vor „sucomba” simultan in momentul in care datele care intra in sistem conduc executia procedurilor pe ramura care contine bug-ul care astepta acolo linistit de luni sau ani de zile fara sa fi deranjat pe cineva vreodata in tot timpul asta.

   Cred ca sperantele care se pun in AI sint science fiction si entuziastii se vor mai potoli dupa primele esecuri rasunatoare. Pe de alta parte, utilizarea limitata (LI-MI-TA-TA!!!) a AI in domenii si pe teritorii de mai mica complexitate, precis delimitate si ne-critice, in care abordarile algoritmice exhaustive sint fezabile, va fi raspunsul corect (si modest, cu picioarele pe pamint) la exuberanta juvenila actuala.

   • Există acum o mică-mare deosebire între AI inițial și ceea ce acum se cheamă ML (Machine Learning). Când am început să mă ocup de implementarea unor algoritmi AI în studiile mele de geofizică (pe la mijlocul deceniului trecut), mașina (computerul) se comporta ca un simplu robot: executa rapid și precis instrucțiunile scrise de mine, fie că era vorba de artificial neural networks, gene expressing programming, support vector machines, sau fuzzy logic. Nu exista prea multă „învățare”.

    Între timp, lucrurile au evoluat și mașinile pot învăța singure, cu o viteză și profunzime inaccesibile omului obișnuit. Exemplul cel mai tare îl reprezintă mașinile care joacă șah și go. Dacă în 1996, Kasparov a câștigat meciul cu mașina Deep Blue, declarând că el nu crede că vreum computer ar putea juca mai bine decât un om, peste numai un an, același Kasparov pierdea meciul cu o variantă îmbunătățită a aceluiași computer.

    După care, peste 10 ani, AlphaZero a învățat să joace șah în numai 24 ore, ajungând la un nivel de performanță super-umană și învingând cel mai tare computer de șah existent în 2017 (Stockfish). Astăzi, părerea lui Kasparov a devenit o glumă în mediul șahist: orice jucător, oricât de bun ar fi, incluzând actualul campion mondial Magnus Carlsen, se antrenează și învață șah zilnic de la supercomputere. Și nici un campion de șah sau go numai îndrăznește să provoace la duel un computer.

    Atâta timp cât computerele sunt programate încă de oameni, lucrurile mai pot fi ținute sub control. Problema pe care o văd neclară în viitor este ce se va întâmpla când computerele se vor programa ele însele, între ele, prin machine learning sau alte proceduri pe care nu le cunoaștem în prezent.

    • Cu tot respectul, cu toate acestea, tehnologia folosita in ML este esential aceeasi ca la primele retele neuronale. Un model rudimentar al neuronului, multiplicat in structuri organizate de regula pe straturi, cu conexiuni multiple ale caror ponderi pot fi ajustate in procesul de „invatare”. Ce s-a schimbat fundamental fata de anii ’60 e ca acum avem la dispozitie putere de calcul masiva, de neimaginat in trecut, fapt care permite o libertate mai mare de a experimenta cu variate structuri masive. Sigur, ML e foarte util, chiar spectaculos, in multiple aplicatii de pattern recognition, dar de aici pana la inteligenta e cale lunga.

     Problema reala cu ML nu e, insa, limitarea sa inerenta, naturala, ci faptul ca acesti algoritmi, prezentati mediatic si perceputi de public ca „inteligenta artificiala”, pot fi folositi drept pavaza pentru deciziile politicienilor, care se pot ascunde in spatele „obiectivitatii” acestora pentru a-si pune in aplicare planurile mai putin „obiective”. O retea neuronala e la fel de obiectiva ca datasetul folosit la antrenare, iar acesta e controlat tot de oameni. Fapt care se vede clar si la ChatGPT, daca ii pui intrebari mai „ideologice”.

     • Pentru că au fost atât de multe comentarii despre AI și ML, voi încerca, anul viitor, să fac o prezentare mai detaliată a celor două tehnologii, introducând și rezultate ale cercetărilor personale. Desigur, punctul-cheie al oricărei prezentări este definiția termenului „inteligență”, artificială vs. umană.

      • Excelenta idee, astept cu nerabdare articolul!

       Un cetatean de rand, intrebandu-l pe ChatGPT despre climate change (apropo, ati incercat?) va fi impresionat de verdictele pe care acesta le da si va crede ca, da, the science is settled: chiar si un AI, implicit obiectiv si fara opinii politice ne spune ca avem nevoie de net zero…

       Asa ca, definitia „inteligentei” e, intr-adevar, esentiala, dar cred ca la fel de importanta e si perceptia acestui termen in societate. Chiar daca noi, ca specialisti, vom folosi o definitie nuantata, publicul larg percepe termenul asa cum e, deci „AI” e vazuta ca o inteligenta capabila sa ia decizii care afecteaza societatea. Impactul fascinantelor creatii din SF nu ne ajuta :)

   • Va multumesc, cam in termenii astia gindesc si eu, masina va „sti” sa faca ce a stiut programatorul s-o faca sa stie. Nimic mai mult si ce-i mai rau e ca nu se poate imagina nici un fel de creativitate din partea ei, doar salahorie. Care, nu-i vorba, poate fi folositoare si se si foloseste cu succes unde e cazul.

    O amintire: nevasta unui un geolog tinar de la noi era inginer IT si sefa centrului de calcul al intreprinderii (yep, aveam si asa ceva. La ce folosea numai Ministerul de interne o fi stiut, ca al Minelor, Petrolului si Geologiei sau cum s-o fi numit in anul ala nu), la vremea cind astia nu se gaseau pe toate gardurile iar calculatoarele erau niste dulapuri tinute sub cheie intr-o sala separata, in aer conditionat si doar ea stia sa le programeze. Restul operatoarelor, vreo 8, erau cu liceul industrial, angajate pe pile, stateau la tastaturi intr-o sala separata si tot ce stiau sa faca erau calendare cu Eminescu. Geologul era interesat de Fortran, Cobol, Basic, limbaj masina si de-astea, am auzit si ceva „dBase” sau asa, ma rog, si se-apuca sa modeleze o structura geologica de la noi. Termina modelarea, cheama colegii si sustine o conferinta cu privire la structura si ce i-a iesit masinii.
    Eu vin de la lucru si o intreb pe maica-mea cum a fost. Zice: pai lucram pe asta de 20 de ani si tot ce am vazut stiam deja. (Toate analizele fusesera comandate de mama si cel putin o jumatate dintre sectiunile subtiri fusesera studiate de ea). Sint dezamagita, ma asteptam sa fie interesant dar n-am aflat nimic nou. Norocul lui ca n-a avut taica-tu chef sa mature pe jos cu el. :)))
    Trebuie sa adaug ca peste vreo 5(?) ani respectivul a sustinut cu succes o teza de doctorat la Geologie Bucuresti. Nu o cunosc.

    • Machine Learning (ML) ar putea revoluționa explorarea minerală

     Folosind un set de date globale de oligoelemente aflate în zirconiu, un nou studiu demonstrează puterea algoritmilor ML pentru a identifica și localiza cu precizie depozitele de cupru porfiric (porphyry copper).

     Tehnologiile secolului al XXI-lea, inclusiv cele esențiale pentru un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon, se bazează pe elemente și metale din pământuri rare. Multe dintre aceste minerale căutate se află în depozitele de cupru porfiric care conțin sute de milioane de tone de minereu. Pe lângă cupru, aceste depozite sunt o sursă de cantități semnificative de aur, molibden și reniu. Industria minieră a identificat și exploatat majoritatea depozitelor de Cu porfiric mari și accesibile din lume. În ciuda creșterii investițiilor în explorarea minerală, rata de descoperire a zăcămintelor minerale este în scădere.

     Într-un studiu publicat recent, Zou et al. prezintă două tehnici noi de ML pentru a identifica noi depozite de cupru porfiric adânc îngropate prin caracterizarea fertilității magmei. Magma fertilă se referă la magmele care pot forma depozite de Cu porfiric. În schimb, magmele sterile nu au șanse de a dezvolta minereuri bogate. Autorii au urmărit să îmbunătățească indicatorii geochimici tradiționali, afectați de rate ridicate de fals-pozitiv.

     Autorii au dezvoltat doi algoritmi, Random forest și Deep Neural Networks. Ei au formulat modelele folosind un set de date globale privind chimia zirconului, care este utilizat pentru a evalua depozitele de Cu porfiric din magmă. Autorii au concentrat modelele pe 15 oligoelemente. Aceștia au validat modelele cu seturi de date independente de la două depozite de cupru porfiric bine caracterizate din partea central-sudică a Columbiei Britanice, Canada, și din Tibet, China.

     Ambele modele au dus la o precizie de clasificare de 90% sau mai mare. Modelul Random Forest a prezentat o rată de fals-pozitiv de 10%, în timp ce modelul de rețea neuronală profundă a avut o rată de fals-pozitiv de 15%. În comparație, măsurătorile tradiționale raportează o rată de falsuri pozitive de 23%-66%.

     Europiul, ytriul, neodimul, ceriul și alte elemente au apărut ca indicatori semnificativi ai fertilității magmei. Performanțele modelelor indică faptul că algoritmii pot face distincția între magme fertile și sterile folosind rapoartele de oligoelemente. În special, performanța modelului nu a fost afectată de diferențele regionale sau de cadrul geologic dintre seturile de date de evaluare din Canada și China.

     Pe măsură ce cererea de elemente de pământuri rare, minerale și metale crește vertiginos, sunt necesare noi tehnici pentru a descoperi depozite necunoscute anterior. Potrivit cercetătorilor, rezultatele evidențiază promisiunea învățării automate ca o abordare robustă, precisă și eficientă pentru identificarea și localizarea resurselor de cupru porphyry. (Zou et al., 2022, Application of Machine Learning to Characterizing Magma Fertility in Porphyry Cu Deposits, Journal of Geophysical Research: Solid Earth, https://doi.org/10.1029/2022JB024584)

     Sursa: https://eos.org/research-spotlights/machine-learning-could-revolutionize-mineral-exploration

     • Va multumesc, domnule profesor.
      Mai acum doua luni o stire prizarita de presa spunea ca la Rosia Poieni vor sa foloseasca AI insa nu dadeau nici un fel de detalii, ce cauta, ce studiaza, cum o fac etc.
      De data asta stirea n-a alunecat spre obisnuita resemnare plingacioasa cum ca „muntii nostri nu-stiu-ce” sau catre cele de chilotareala protevista, cele din seria „avem cel mai mare zacamint de x din …, in care pe linga x un lacatus minier pensionar care a lucrat acolo declara ca ar mai fi si cantitati uriase de a, b, c, d” iar in teren arata spre ceva galerie de aeraj parasita sau spre niste santuri pentru prospeciuni de-acum 60 de ani.

      E mult de „sapat” la noi la tema, plutoni si batolite avem, parageneze U-Th (+Zr?) avem (nu stiu ce s-a studiat in materie de terre rare la ele, era „above my pay grade” iar zacamintele in care s-a investit puternic in lucrari miniere intre 1986-1989 urmind a se trece la exploatare – Cu-Zn (+U?), U (+Th?), banuiesc eu cu terre rare caci altfel n-ar fi fost la noi ci la alte intreprinderi, sint azi abandonate), ocurente de monazit stiu eu in Banat si-or mai fi, nu s-a facut absolut nimic dupa descoperirea lor (pe una a descoperit-o tata cind era stagiar si a publicat 2 sau 3 lucrari despre ea mai apoi, nu s-a investit nici un sfant) cealalta prezinta o mineralizatie de terre rare cu Actiniu si e puternic radioactiva – tare mi-ar placea s-o pot exploata!), pegmatite avem, formatiuni Mo+Cu (+Zn? + Pb?) cu „palarie de fier” avem (si cu ceva argilite Au? Ag?), granodiorite alcaline avem, sienite nefelinice avem, adica e mult de lucru la noi. Iar daca metodele noi sint eficiente atunci eu sint „all in”! Din pacate de la distanta :(