sâmbătă, iunie 22, 2024

Afară cu agenții de influență ai Federației Ruse din industria energetică națională! Afară cu corupția!

„Patternul agresiunii Federaţiei Ruse, pe lângă şantajul energetic mai cuprinde: dezvoltarea unui sistem corupt – cumpărarea sau impunerea unor personaje politice controlabile de la Kremlin, impunerea unui sistem autocratic, intruziunea în alegeri, crearea de forţe politice revizioniste şi favorabile Kremlinului, achiziţia de active în industriile strategice, în special cea energetică, ocuparea spaţiului mediatic şi al reţelelor de socializare – asaltul „fake-news” începând de la reţelele de socializare şi până la presa quality generat de „fabricile de troli” ataşate serviciilor de informaţii ruseşti şi dacă este cazul apariţia „omuleţilor verzi” pe teritorii încă „neexplorate” de aceştia.”

Mai sus este un paragraf din cartea mea: „România – Energie și Geopolitică„, publicată acum trei ani. L-am căutat după ce am citit analiza doamnei Otilia Nuțu de zile trecute din Contributors: „România trebuie să se decidă cu cine ține în războiul energetic: cu Rusia sau cu Europa?„, articol pe care vi-l recomand. Nu este treaba noastră să desconspirăm agenții de influență ai Federatiei Ruse care s-au aflat sau care se mai află la guvernare. Ei există! Sunt multe cărți (serioase) care relatează cum a acționat KGB-ul începând cu anii ’20. Sunt multe cărți care analizează cum URSS-ul și mai apoi Federația Rusă și-a infiltrat agenți e influență în stucturile de decizie. Să amintim de fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder și este de ajuns! În România apar fel de fel de informații pe fel de fel de site-uri sau bloguri, care au în spate probabil foști ofițeri, care încearcă să desconspire agenții infiltrati care contaminează societatea românească cu corupția Federației Ruse. (iată un exemplu) Cum tratăm industria de fake-news rusească, așa ar trebui să le tratăm și pe acestea, deoarece nu știm cine este în spatele acestora. Dar există articole scrise de jurnaliști „bătrâni și hârșiți în meserie” care relateaza numai despre formarea a fel de fel de rețele corupte, formate de foști angajați ai instituțiilor de forță (proaspăt pensionați) care își caută legitimarea ca „profesioniști”, ei nefiind altceva decât niște sinecuri avide de „bunăstare individuală”. (alte exemple aici, aici, aici, aici și mai sunt … )

Revenind la agenții de influență din România. Putem să urmărim (de exemplu) ce discuții s-au purtat și cum s-a votat în comisia de specialitate din Parlament când s-a pus problema în toți acești ani când noi am așteptat o legislație favorabilă pentru extracția gazelor naturale din Marea Neagră. Sau cine a organizat demonstrațiile din Bârlad împotriva extracției gazelor de șist. Sau cum a fost inițiată Ordonanța de Urgenta 114. Sau cum și-au umplut conturile anumiți politicieni și decidenți și ce cheltuieli au … (alt exemplu)

Singura abordare pe care o putem avea este cea teoretică și într-un limbaj comun.

Eu am scris în Contributors pe tema „partidei ruse din energie”. (aici și aici) Au contribuit mulți jurnaliști documentați la această temă. (un exempu)

1.            Să o luam sistematic: avem un sistem corupt în energie? Avem! Cine l-a amorsat? Greu de zis, eu urmărind industria energetică din 2006, îmi amintesc că nu am suspicionat existența „grupurilor de interese ilegitime” păpușate din afara țării. Da, erau fel de fel de grupuscule: unii au traficat benzină în Iugoslavia, unii au căpușat Hidroelectrica până la insolvență, altii CEO sau CEH. Începând cu 2010 am fost din ce în ce mai atent (când m-am apucat de cercetarea doctorală) și în 2012 (odată cu guvernul Ponta) am depistat primii actori în nebunia demonstrațiilor anti gaze de șist. Bețele în roate companiilor occidentale cu activitatea de prospecțiune și extracție au fost vizibile mai ales în mediul poitic. Se scurg bani! Nu știu unde se duc, dar le-au fost „indicate” izvoarele în presă. (aici colegii de la PROTV spun cât pot în 45 de minute) Am mai scris și eu de involuția din ultimii ani. (aici)

Mai avem industrie petrolieră? Nu! Lucrul acesta l-am sesizat încă din 2011 în primele lucrări publicate în timpul cercetării doctorale. Rezervele, o parte din producție și extracția sunt gestionate de o companie austriacă cu un istoric în relația cu Federația Rusă și banuită că are acționariat rusesc. Extracția și rafinăriile ori s-au închis ori sunt în proprietatea companiilor ce aparțin altor state (Federația Rusă, Kazahstan, Azerbaijan, Ungaria și Austria). Dar cât de austriacă este OMV? Și asta este o problemă. Petrochimia este închisă! Distribuția este de asemeni în mâna altora. Dacă se cartelizează și nu mai vor să distribuie?

Să ajungem la ultimii ani: s-a închis CEH-ul. Ce bine ne-ar fi prins cei 1000 și ceva de MW pe care încă putea să îi mai producă! Să nu uităm că de câteva zile cărbunele este reacceptat de UE. Nici o investiție în 32 de ani în noi capacități securitare de producție de energie electrică. În august am fost în Ucraina și un oficial s-a plâns că de un an așteptă un răspuns la propunerile de colaborare energetică de la oficialii noștri. (aici am scris după ce m-am întors) Cum putem să îi ajutăm pe ucraineni? Azi nu cu mare lucru. Suntem conectați cu Republica Moldova, dar degeaba: conductele construite sunt goale de la punerea în funcțiune. Sunt luni bune de când am analizat situația energetică moldovenească (aici). Nu s-a întâmplat nimic!

Acum câteva luni, Romgazul a ieșit din asocierea Gastrade, care construieste un terminal LNG in Grecia, care va fi legat de sistemul sudic european de conducte care ajunge și în România. Să fie oare o operațiune rusească? Acum câteva ore Germania tocmai a hotărât că va construi un astfel de terminal!

De câțiva ani România a devenit importator net de energie electrică. Acest fapt nu este altceva decât că importăm mascat gaz rusesc, transformat in energie electrică. Unde se duc banii?

Mai nou, autoritățile ne anunță că BRUA va ajuta UE. Cu cei 1,75 miliarde mc / an, cât este capacitatea de intrare în România? Stopați minciuna și manipularea! Și ne mai anunță că România va ajuta și Moldova și Ucraina cu energie electrică. Pai dacă noi nu avem de unde să ne aprovizionăm, cum să îi ajutăm pe alții? Închidem industria națională?

2.            Oare putem demonstra că cineva din zona de decizie este sub controlul Kremlinului? În primul rând nu este treaba noastră deoarece nu este în competența celor care mai scriu în presă. În PressHub avem un exemplu. Răzvan Chiruță constată existența a câtorva acțiuni și a câtorva efecte. Da, la o analiză comparativ – istorică, tot ce s-a întâmplat, cel puțin în ultimii 12 ani, este în interesul Federației Ruse. Poate domnia sa să demonstreze ceva? Nu are documente valide, nu poate demonstra nimic, trage doar un semnal de alarmă. Nu este de competența presei să producă probe! Până la urmă și eu trag un semnal de alarmă. A existat vreo sesizare a justiției pe acuzația de trădare? Instituțiile care urmăresc astfel de acțiuni pot demostra trădarea? Nu știm și nu este treaba noastră să răspundem. Treaba noastră este să înțelegem și să explicăm ce se întâmplă în industria energetică. (Alt articol cu care exeplific este aici.)

3.           Rusia a impus sisteme autocrate în majoritatea țărilor caucaziene care facilitează acapararea resurselor, producția, comerțul care sunt folosite în interesul Kremlinului. Acum vedem unde s-au dus banii și la ce sunt folosiți.

4.           Nu are rost să scriu de intruziunea în alegerile din diversele țări, inclusiv cele din SUA,  deoarece au curs tone de cerneală pe această temă.  

5.           Nici despre apariția forțelor revizioniste favorabile Kremlinului nu scriu. În România avem câteva: AUR și toate partidulețele din jur, latura putinistă a PSD, ALDE, PRO România …

6.           Nici despre investițiile rusești în economie … Este deajuns să dau câteva linkuri (aici, aici și aici) în care s-a relatat despre industria energetică, producția de aluminiu, industria sigerurgică și metalurgică.

7.           Există o presă prorusească? În sistemul meu de valori, există! Cunosc câțiva jurnaliști pe care îi consider că s-au scrântit deoarece scriu împotriva democrației, împotriva valorilor occidentale și cărora le place Vladimir Vladimirovici. Ei apar in Sputnik și sunt mândri.

8.           Rețelele de socializare sunt pline de știri de doi lei. Sar peste ele dar nu îi banez pe cei care le răspândesc deoarece sunt curios ce mai zice „cealaltă parte”, promotorii de „știri alternative”. Trolii nu prea sunt la mine pe wall, deoarece mă protejez cât pot.

9.           Puțin probabil să vedem „omuleții verzi” în România, dar nu exclud. Bănui că există un plan de contracarare a acțiunii acestora în cazul în care aceștia apar de cine-știe-unde și schimbă steagul de pe primăria comunei Y, sau orașului Z. Cred cu tărie că de fapt aceștia sunt prezenți în industria energetică romănească de ceva timp și nu îi recunoaștem deoarece apar la TV, au gulere albe, zâmbesc fermecător, lucrează în instituții de decizie.

Toate acestea au un rezultat: nu avem o strategie energetică de 13 ani și vinovații sunt cei care s-au perindat prin ministerul de resort. (recomand ce am scris acum câteva luni aici și aici) Rezultatul: industria energetică națională este la pământ. Cine a avut de câștigat? Federația Rusă! Nu știm dacă au lucrat sub controlul Kremlinului sau au acționat sub imperiul prostiei și incompetenței (… sau din proprie inițiativă). Am trecut într-o nouă eră energetică și trebuie făcute schimbări fundamentale!

A venit timpul ca profesioniștii (care s-au resemnat sau care nu au vrut să participe la demolare, care au fost îndepărtați pentru „delict de opinie”, care nu au mai avut loc deoarece sinecurile, aparatinici și habarniștii au ocupat posturile cheie) să fie chemați (în toate ministerele, nu numai la energie,) pentru a încerca să salveze ce se mai poate în inductria energetică.

PS: Duminică Vladimir Putin a declarat că Yamal Europe, conducta care trece prin Bielorusia și Polonia a fost închisă. Ce înseamnă acest lucru? O lipsă de 33 miliarde mc/an de gaz în Europa. Pentru comparație: de trei ori capacitatea Turk Stream, care este de 11,4 miliarde mc/an.

Ce înseamnă pentru noi? În Europa vor crește exponențial prețurile la gaz. În principiu nu ar trebui să însemne mare lucru pentru România, având rezerve de gaz care ne clasează pe locul doi în UE. Dar și prețul național va exploda, având în vedere că producția națională de gaz a scăzut de câteva luni (chiar nu investighează nimeni?) și că acciza se calculează în funcție de prețul de la bursa de la Viena și nu în funcție de prețul de la bursa autohtonă. Cred că și hotărârea președintelui ANRM, dată pe vremea lui Dragnea, ar trebui investigată! Dar ar mai putea fi investigat și motivul pentru care nimeni nu a schimbat-o de doi ani și ceva, de când s-a schimbat guvernul Dragnea.

Creșterea prețului la gaz înseamnă și creșterea prețului energiei electrice. Creșterea prețului la gaz ar duce la creșterea prețurilor tuturor produselor energetice (lemne de foc, petrol și derivate, cărbune).

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

 1. Interesant articolul, multumim. Ceva ce era cumva evident, dar prezentat intr-o forma sistematizata.
  O obervatie de limba: „Ei apar in Sputnik și sunt mândrii.” – corect mandri, un singur i.

 2. cresterea pretului la gaz, inseamna si cresterea pretului la ingrasaminte , … care se vor aduce din tari…Dar, totusi as zabovi oleaca la agenturili ..:
  „zeci de primari români au mers să discute „business … – Digi24
  https://www.digi24.ro › … › Rusia Dec 14, 2021 — mai multi primari apar alaturi de ambasadorul rusiei la bucuresti Mai mulți primari și viceprimari au dat curs unei invitații de a avea o …”
  „ambasada Rusiei, avertisment inedit: Au apărut falși … – Profit.ro
  https://www.profit.ro › energie › am…scris 21 oct 2021. Ambasada Federației Ruse în România susține că au fost identificate cazuri de falși intermediari români ai gigantului rus de stat Gazprom” .exista oferte de cumparare? exista romani, care au facut coada si antecamera pentru contracte de cumparare gaz ? au fost eliberate loi,ce au la baza cereri ale autoritatilor locale ?

 3. Cu riscul de a fi înjurat fiindcă poluez forumul în mod redundant am dat copy/paste la link-ul autorului cu securiștii și milițienii de la Transgaz ca să se vadă o mică parte atît din esențialii speciali ai interesului național care ne apără de teroriști stînd cu mîna în buzunarele proștilor de români, cît și din încrengătura de neveste/gagici/neamuri de politicieni
  ”Iată lista:

  1. Stoica Marius – fost general SRI, consilier al directorului-general;
  2. Iuga Alexandru – fost general SRI, pentru care a fost inființată Direcția Aprovizionare și Transport, la care este director;
  3. Țolescu Cezar Aurelian – ofițer superior al SRI, fost director general al RASIROM, Șef Serviciu BRUA în cadrul Transgaz;
  4. Țolescu Geanina Elena – ofițer SRI, la Direcția de contraspionaj radio, Șef Serviciu Financiar BRUA. (Soții Țolescu și-au plagiat tezele de doctorat, fiind din lotul de „doctori de-ai lui Oprea” de la Academia SRI).
  5. Pop Nelu – chestor de poliție (general cu două stele), consilier al directorului-general, în timp ce fiica acestuia lucrează la Direcția Juridică din Transgaz;
  6. Buleandră Dumitru – fost ofițer UM0215, angajat la IT;
  7. Buleandră Alexandra – fiica celui de mai sus, la Resurse Umane;
  8. Achim Viorel Ciprian – fost ofițer SRI, Șef Serviciu Mediu, Protecție și Securitate la Transgaz;
  9. Drăghici Aurelian – protejatul fostului general de informații Virgil Ardelean, șef în Direcția de Analiză și Verificare
  10. Chițoiu Elena Laura – soția lui Daniel Chițoiu, lider ALDE, fost deputat, fost ministru al economiei, lucrează la Resurse Umane la Exploatarea Teritorială București și vine foarte rar la serviciu;
  11. Motreanu Daniela – soția liderului PNL Dan Motreanu, actual europarlamentar, fost ministru al agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale în Guvernul Tăriceanu, este Șef Birou Administrativ, structură desființată pentru a putea fi eliminat fostul conducător. Ulterior a fost reînființată și instalată șef doamna Motreanu, alături de alte două persoane: Vlăducu Nicoleta și Șpan Laura Diana – fost ofițer;
  12. Grăjdan Vasilica – soția directorului RAAPPS Marius Grăjdan, director la Resurse Umane;
  13. Davidoiu Maria – soția lui Eugen Davidoiu, fost şef al unor mari companii de stat precum TAROM, Electrica Serv, Termoelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Doamna Davidoiu ocupa la Transgaz poziția de Șef Birou Achiziții;
  14. Sandu Viorel – cuscrul lui Ion Sterian, angajat consilier al directorului-general, cu șofer personal și mașină de serviciu, merge frecvent la Roșiorii de Vede unde domiciliază, fiind prezent la serviciu de câteva ori pe lună;
  15. Sârbu Ionel – fost polițist în Brăila, șef la Departamentul Terenuri în Transgaz, este omul de bază al lui Ion Sterian și execută multiple sarcini importante pentru acesta, având mașină și șofer și are decontate costurile șederii la Hotelul Diesel din Capitală;
  16. Rizea Cornel – nepotul lui Ion Sterian este șoferul acestuia, fiind angajat și ca inginer la Departamentul Terenuri din cadrul BRUA și are locuință de serviciu la Hotelul Diesel din Capitală;
  17. Mihai Vasile – șofer al lui Ion Sterian, angajat la BRUA, deși nu își desfășoară activitatea acolo;
  18. Costin Emilia – nepoata lui Ion Sterian, Șef Birou Verificare și Monitorizare Achiziții;
  19. Lascu Laurențiu – rudă cu Domnița Sterian, soțul directorului-general Ion Sterian, lucrează în cadrul BRUA;
  20. Cănjan Ramona – nepoata Domniței Sterian, activează în cadrul Direcției IT din Transgaz;
  21. Petrescu Monica – nepoata Domniței Sterian, șef la Direcția Achiziții Proiecte Speciale;
  22. Lupu Emil – prieten cu Ion Sterian, angajat manager arheologie;
  23. Viscopoleanu Veronica – angajată la RAAPPS, și asociată cu Domnița Sterian în SC Dosil Team SRL, este consilier al directorului-general al Transgaz;
  24. Fudulică Cristina Mihaela – rudă cu Veronica Viscopoleanu, pentru care s-a inființat ilegal poziția de Șef Birou Verificare Devize şi Evaluare Economică;
  25. Andrei Andrei – nepotul Veronicăi Viscopoleanu, inginer în cadrul BRUA;
  26. Radu Dumitru – rudă cu Veronica Viscopoleanu, este inginer în cadrul Exploatării Teritoriale București;
  27. Albu Mihai – prieten cu Veronica Viscopoleanu, adus de la RAAPPS;
  28. Culea Lucica – vecină cu Ion Sterian și soția preotului de unde locuiește directorul Transgaz;
  29. Beldiman Ion – a fost înființat special pentru el Departamentul Management Energetic, făcând zilnic naveta Ploiești – București cu mașina de serviciu;
  30. Tomescu Claudia – fiica unui ospătar de la Club Floreasca.”
  No comment.

 4. Domnu Cosmin,
  E extrem de greu sa faci diferentierea intre hotie, coruptie si prostie dementa.
  1. Un exemplu din Germania: In Hamburg a fost construit timp de zece ani si a costat citeva mliarde una din cele mai moderne centrale pe carbune din lume, la Moorburg. Planurile erau marete, producea si caldura, folosea si apa din Elba, producea si Hidrogen. A functionat cinci ani si a fost inchis.
  Nu departe de aceasta instalatie exista alta, veche de 50 de ani, la Wedel care incalzeste Hamburgul, dar e inafara orasului. Cine credeti ca a fost primar cind s-a inaugurat, in 2015 centrala Moorburg si cine credeti ca a fost cel care a inchis-o? Bingo, Olaf Scholz, nu stiu daca ati auzit de el. Centrala moderna fiind pe teritoriul Hamburg strica bilantul de codoi al primarului, cealalta veche, ruina nu intra pe terotoriul primarului deci nu-i strica bilantul.
  2. Alt exemplu din Ge. Deutsche Umwelthilfe e organizatia nonprofit care a vrut sa interzica masinile Diesel in Ge. Cine a sustinut financiar aceasta institutie? Toyota.
  3. Ar fi extrem de interesant sa se afle cine finanteaza Greenpeace? Cica pina si ExxonMobil. Salariul unui sef de echipa e de peste 7800 Euroi! De ce nu plateste Greenpeace impozit? Cica e nonprofit.
  4. Cine a dat in git scandalul cu excrocheria VW, la masini diesel? Americanii!

  Domnu Cosmin, aceste organizatii „nonprofit” sunt adevaratele armate de invazie a anumitor interese.
  Soros e mic copil.

  PS Cine chitaie ca nu avem gaze, nu avem energie, ca e prea scumpa? Olaf Scolz. A avut mare noroc cu razboiul din Ucraina, a gasit pe cine sa dea vina ca vine catastrofa. Parerea mea e ca oricum ar fi venit, poate nu atit de brusc si brutal, dar de venit, ar fi venit!

 5. DA, Dl. Pacuraru spune foarte corect (de fapt ne reaminteste) ceea ce unii stiu, au vazut sau au simtit toate acestea de-a lungul anilor: este in logica perfecta a Rusiei de a slabi si diviza tarile UE (mai ales cele vecine), si cum energia este element de securitate a unui stat, rezultatele se vad cu ochiul liber !….cum la noi, de bine de rau, avem resurse, (dependenta de gazul rusesc <10%) calea logica a fost sa "inteseze" establishmentul cu agenti de influenta, ca sa se asigure ca nu le folosim, pentru noi sau altii…la altii, care n-au resurse, vezi HU sau Germania, "manevrarea" lor s-a facut dupa dependenta de gaz, in principal (nu mai vorbim de "alunecarea" suferita de Schroeder in Gazprom)….degeaba si-a racit gura SUA cu Madam Merkel s-o lase mai moale cu Rusia (ne mai si miram revoltati nevoie mare, ca CIA i-a interceptat convorbiri)…iar acum, tot ei dau din colt in colt ca nu pot fara gaz rusesc…cumva gretos…
  Si, intr-adevar, chiar in interiorul UE , in fantezia unora si imaginatia bolnavicioasa a altora, luata de pe Netflix, posibili si alti agenti de influenta, mai subtili, institutionalizati, gen state "neutre"…cine adica ? …pai tocmai Austria !…iar OMV, da e doar o firma din piata (actionarii nu sunt deloc "relevanti"), ia firma e curata ca "o fata mare".

  https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/austria-to-stay-neutral-says-chancellor/

  In toate nenorocirile din jur, stai si te intrebi: "neutri" fata de cine ?…ei se asigura ca sunt "neutri" fata de "aialalti" , aia "rai" (bad-boys) ca sa-si asigure apfelstrudelul cu vanilie linistiti in StefanPlatz, pentru ca stiu f. bine ca "astialalti" nu-i fac nimic si-i tolereaza apucaturile…adica cer teste PCR emigrantilor la intrarea in A A….adica, ei stau , cum zice romanu', c
  cu fundu in 2 luntri: sunt in blocul UE sa beneficieze de piata si avantajele blocului UE, dar, sunt "neutri" bine mersi, fata de blocul rasaritean, pe care l-au intesat cu banci, iau gaze/petrol, la fel…paduri, lemne, etc., etc., etc…si-atunci, evident, avem un bloc UE cu fisuri…
  Austria, ar trebui sa-si trimita portavioanele din Mondsee pe Dunare, via Isaccea, in trecere cu ajutoare si ca sa-si apere gazul din Marea Neagra, gaz care ar trebui sa treaca prin BRUA…A de la Austria…dar, deocamdata nu e nevoie de el in Baumgarten ca vine din Rusia, iar Austria este neutra !…ia sa nu fi fost neutra…azi, vorbeam de epuizarea rezervelor din Marea Neagra
  Da, Dl Pacuraru spune foarte bine si, ar trebui poate sa ne uitam foarte atent nu numai "la agentii de influenta de rind" …adica trepadusii sau "cum li se mai spune "idiotii utili" de care, slava domnului, nu ducem lipsa
  Cine sa faca asta oare,… intr-o politica coerenta in interesul Romaniei dar si al blocului UE, cel unitar, nu cu fisuri ?…ar fi mult "de rinit in aceasta mocirla"
  Inchei doar cu o remarca: a fost un prim-ministru polonez, artizanul privatizarii in Polonia – dl. Balczerowicz- care a decis unilateral excluderea oricarei firme sau persoane din Rusia la procesul de privatizare din Polonia (la acea vreme CE a protestat, fiind in favoarea "free market", dar, spre lauda polonezilor – fara succes)
  Cum si unde e Polonia azi fata de noi ?…complet "imunizata" la influentele rusesti…iar cine are ochi sa vada, vede si nuantele subtile de trament intre noi si ei din partea partenerilor strategici

  PS. dupa cele declarate, sovaitor, din pacate, de Dl Premier Ciuca, la TV-Digi24, ieri seara, ca "legea Off-shore"va ajunge in Parlament in 1, PROBABIL 2 luni…as paria ca nu va ajunge nici in 3 luni !…va fi testul suprem de verificare a celor spuse bine de Dl, Pacuraru
  Romania avea nevoie de acest gaz alaltaieri, nu ieri, iar noi prognozam ca intra in dezbatere in 1-2 luni…
  fiind o problema de SECURITATE…de CSAT…, as fi indraznit sa zic "democratic": intr-o luna legea sa fie in vigoare, altfel sa desfiintam parlamentul si partidele care il compun…la ce mai sunt bune ?!…ca tot mai discutam pe aici prin Contributors despre militarizarea energiei si alte altelea…SUNTEM IN RAZBOI !…pt. cine n-a observat, iar asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa vedem tancuri in Centrul Vechi…razboiul "astalalt" este mai grav !

 6. Afara!
  De unde ?!

  Atu auzit de AGRI ? https://en.wikipedia.org/wiki/Azerbaijan%E2%80%93Georgia%E2%80%93Romania_Interconnector

  Nu era chiar „cine stie ce” … cat sa deranjeze excesiv . „Se putea permite” mai ales ca era destul de vulnerabila adica”noi suntem draguti cat timp copii se joaca frumos la groapa cu nisip” ….

  Dar nu ….

  De altfek este de-a dreptul ciudat cum si Nabucco , White Stream, South Stream, Trans Adriatic Pipeline, and Interconnector Turkey–Greece–Italy s-au „fumat”

  In gnl orice conducta care ar fi interesat cat de cat Romania …. nu s-a facut. Ca cum ca cum zicea un murican Nabucco nu este “Sfantul Graal” pentru SUA (https://www.money.ro/nabucco-nu-este-sfantul-graal-pentru-sua-spune-noul-trimis-special-pentru-energie-in-eurasia/) .

  SI mia interesant este ca talpile au fots puse de banci din UE ….

  Insa Turkish Stream nu .. e bine mersoa beaucoup.

  Noi ? Noi ramamen cu BRUA .. ptr care am primit banni fara sa cerem „asta e suma executati conducta!” . Care BRUA in original avea ca scop ca noi sa exportam gaze din Romania in Ucraina …

  Si o sa imi ziceti ca este vorba de .. caftu ala dintre comicu democrat si colonelu cekist , da ? Despre „valori”, da? Ei bine si gazele sunt o valoare! MARE !!!!!Si totu pute a gaze si mercaptani si alte hidrocarburi!
  Pesemne ca voi credeti ca si razboiul Troiei a avut loc ca una Elena ar fi fots rapita de unu Paris (care , la data nasteri Elenei era deja in varsta de minim 20 de ani).”Rapita” … da da avea grija barabat-su si cumnat-su sa nu fie impiedicat derbedeul – ca in Troia namol de aur era!!!!

  Da cum zic … AGRI era perfect . Adica perfect ptr multa ipocrizie … „noi suntem ptr colaborare si indepedenta” catigau si ei un ban pozand in prootiri ai comertului liber

  Deci .. de unde afara ?

  Ca daca mai tineti minte „Elefantii” a u stat la „meditatia penala” pana cand au au vandut Jaffo Onesti unuia Iakov Goldovskiy si Jaffo a redevenit Rafo !

 7. Pai acest „pattern” e comun si arhicunoscut de niste sute de ani – l-au practicat toate tzarile „civilizate” ca sa-i „civilizeze” pe cei cu resurse (incluisv americanii cu „apa de foc” pentru pieile rosii), doar nu-i inventia rusilor! CUM crezi ca au procedat Imperiul Britanic sau cel Spaniol, Portughez samd. (macar olandezii au fost mai putin preocupati de colonizarea religioasa, erau mai cu „economia pragmatica”, ashaaaa… ;)
  Apropo de asta: de ambasadorul Canadei, angajat de Rosia Montana Gold Corporation, CE zici? :P
  „Strategie energetica” EXISTA, domne!! de cate ori sa-ti spun? e inclusa in Marea Strategie Nationala pentru Dezvoltare Durabila (pana in 2030), pai ai tu idee CATI bani ia Borbely cu gashkulitza lui, ca sa se ocupe de asta, in cadrul Departamentului din subordinea directa a Guvernului? he-heee… :P
  Cat despre gazele de sist, n-am fost la Barlad dar am participat la unele proteste, consider o MARE porcarie exploatarea lor in Romania. Iar de organizat… hmmm… siurpraiz (sau nu?)!! s-a ocupat de multe ori o prietena a noastra comuna, nu spui cine… persoana importanta, monsher! :P
  Oricum, insa, per ansamblu ai dreptate: ce s-a intamplat in industria energetica roimaneasca (inclusiv hotzomania cu BRUA) a fost o MARE porcarie!! Ca veni vorba: stii CINE s-a ocupat, pe vremea lu’ Pontache, de „negocierea” datoriilor alora imense, cu KMZ? Cauta si te cruceste! :P
  Si, daca tot veni vorba de Pontache, ProRomania NU e cu rusii ci cu chinezii (de parca asta o fi vreo consolare sau mare diferentza). Da’ voi, batman, batman! rusii si iarasi rusii – in alte partzi nu sunteti deloc atenti! :P

  • Codrutooooo ! ma faci sa rad … arata documentul! … care trebuie sa fie in concordanta cu SNAp! daca exista de ce se dau astia de ceasul mortii sa-l faca?

  • Cat despre gazele de sist, n-am fost la Barlad dar am participat la unele proteste, consider o MARE porcarie exploatarea lor in Romania.
   (******(*
   Precis esti si impotriva geneticii si impotriva codoi, si impotriva 5G… dar esti tare in birfa…. cind vei gati la vreascuri sa nu te plingi

 8. https://www.newsbuzau.ro/cultura-media/misterele-buzaului/adevaruri-interzise/41323-denunt-public-facut-de-un-ofiter-de-contrainformatii-economice-jaful-omv-petrom-in-romania

  pare a fi pe linia a ceea ce a descris dl. Pacuraru…insa nu stiu cit este de adevarat…problema parind foarte serioasa, cred ca, ori cineva s-o fi sesizat si s-o fi cercetat si s-o fi infirmat (sau confirmat), sau, sa apara vreo dezmintire plina de minie si vehementa din partea OMV…personal, n-am auzit nimic din toate astea…
  Cum spuneam, am convingere din adincul sufletului, ca OMV este neprihanita „ca o fata mare” si nu poate suferi „alunecari” d’astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro