vineri, decembrie 13, 2024

O enumerare de probleme ale sistemului energetic național

Săptămâna trecută am scris cum cetățeanul care a condus Ministerul Energiei nu și-a îndeplinit promisiunile, unele din ele esentiale pentru supraviețuirea industriei energetice naționale. Dacă doriți enumerarea, o puteți citi aici. La acestea mai adaugăm câteva, după ce acesta și-a pierdut puterea și vedem că cei care se pricep au mai prins curaj și au început să vorbească.

În primul rând semnalez că vine iarna și problema energiei termice nu este rezolvată. Ministrul Energiei a scris Primarului General al Bucureștiului că trebuie să se întâlnească pentru a rezolva problema. Primarul i-a răspuns din televizor că lucrurile sunt rezolvate și că „e o problema tehnică„. Ca de obicei, începutul toamnei prinde problema termiei bucureștene nerezolvată: datoria către Elcen nu este platită. 1.000.000.000 lei. Dar Primăria mai are o datorie la Elcen: 3.700.000.000 lei de pe vremea RADET-ului. Dacă nu vă amintiți de ea, înseamnă că ați întrat în jocul politicianist și ticalos al politicienilor urbei dâmbovițene! Nu trebuie să fie așa! Aproape un miliad de euro nu pot fi dați uitării, sunt banii tuturor românilor, cele două componente ale SACET-ului fiind pagubite la rândul lor deoarece, fiind companii aflate în dificultate, nu pot accesa fonduri naționale sau europene sau nu pot apela la bănci. Si gazul pentru la iarnă, trebuie cumparat! Nu putem desființa SACET-ul, mai ales acum când Uniunea Europeană dorește decarbonificarea și singura soluție pentru marile aglomerări urbane este menținerea SACET-ului în cazul Bucureștiului și construirea altora în orasele care mai pot face așa ceva, asa cum am scris acum câteva luni.

Profesorul Dumitru Chisăliță atrage atenția asupra defectelor legislatiei de plafonare și compensare a prețurilor la gaze și energie electrică. (dacă deschideți link-urile înțelegeți problematica.) Ce deducem: noi, prin taxe și impozite plătim către companiile din energie toate aceste compensații, acestea capitalizând profituri imense, în special „regenerabilii” înbogățindu-se nejustificat, creind fel de fel de probleme, ce se vor vedea pe termen mediu și lung deoarece capacitățile din gaz și cărbune fiind transformate și ele în „intermitente”. (explicații scrise aici) Și mai mult decât atât, fiind făcut atât de prost, astăzi suntem captivi acestui sistem de plafonare și compensare a prețurilor la energie: dacă renunțăm la el se crează o mare nedreptate, cei care consumă puțin, adică cei săraci, vor plăti mai mult decât cei care consumă mult, adică cei mai avuți.

Surpriza însă vine de la doi parlamentari UDMR, plecați nu demult de la guvernare:

„Fără electricitate în bandă nu există industrie, nu există economie”, a declarat Antal Istvan Lorand, președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură energetică și Resurse minerale din Senat. Și a continuat: „A ne baza doar pe regenerabile înseamnă suicid”. „Actualul market design (adică actuala piață de energie, traduc eu) a fost proiectat pentru susținerea energiei regenerabile (…) Dacă rămânem cu acele reflexe și ideologii de dinainte (de război), atunci Europa va avea mari probleme”, a mai spus Antal Istvan Lorand. Păi noi știam mai demut că numai cu energia regenerabilă nu ajungem decât numai sub monopolul chinezilor.

Ne-am trezit și cu o declarație a domnului Bende Sandor, șeful Comisiei de Industrie și Servicii din Camera Deputaților: „lipsa investițiilor în domeniul distribuției, atât a energiei electrice, cât și a gazelor, acum a început să iasă la iveală.” Păi atât timp cât șefii ANRE sunt numiți așa cum sunt numiți,  au cv-uri pline de gărgărițe de prin dulapurile colegiilor ce se ocupă de securitate și atât timp cât legenda urbană zice cum pe coridoarele ANRE există un circuit alternativ de genți doldora cu hârtii despre care se spune că ar fi „de valoare”, cum ar putea ANRE-ul să vegheze corect asupra distribuitorilor? … Nu putem demonstra un zvon care zice că ulterior contractelor de privatizare ale companiilor din distribuție, prin care cei care au pus mâna pe monopolul regional de distribuție de energie s-ar fi acoperit cu fel de fel de facturi prin care s-au degrevat de obligațiile de investiții. Dar facturile înaintate la ANRE se pun în socoteala „prețului de distribuție” aprobat de acelasi ANRE, preț care se regăsește în facturile noastre sub cinci tarife de distribuție:

Dupa aproape patru ani de „domnie” a fostului ministru avem o „grea moștenire”, România suferă din lipsa investițiilor în mai tot ce înseamnă producție. Înțelegem scoaterea din producție a capacităților pe cărbune, dar nu înțelegem de ce capacitățile pe gaz nu au fost înlocuite, dezvoltate, retehnologizate.

Nu trebuie decât să ne bucurăm că în sfarșit în fruntea Ministerului Energiei se află o persoană care a înțeles importanța energiei securitare. Astfel, ministrul Sebastian Burduja a declarat zilele trecute: „Țara noastră și-a asumat construirea unui sistem energetic care furnizează energie sigură, la un preț corect și cât mai verde — în această ordine. Fără energie nu există dezvoltare economică, iar fără dezvoltare economică nu există viitor.”, citândul pe marele liberal Vintilă Brătianu.

Nicolae Codreanu, recunoscut de industria energetică ca mare specialist, face o paralelă între industriile energetice din România și Grecia.

Dar să începem cu diferențele date de countryeconomy.com:

Cu toate că populația Greciei e cam o treime din cea a României și suprafața cam jumătate, vedem că economia se măsoară după capacitățile de producție și de consum.

Analizând graficul realizat de domnul Codreanu, observăm că Grecia are de trei ori mai multe capacități de producție pe gaz, în situația în care această țară nu dispune de resurse de gaz. Înțelegem că Grecia are o altă arhitectură a sistemului energetic deoarece cam jumătate din teritoriu este reprezentat de insule, că este mai însorită și potențialul eolian este mult mai mare decât în România, dar înțelegem și faptul că decidenții lor au gândit bine: există capacități pe gaz (6000 MW) și există există 700 MW capacități de stocare prin hidrocentrale prin pompaj, ceea ce face ca echilibrarea regenerabilor să se realizeze fără probleme. Neavând nicio strategie energetică și în ministerul nostru de resort nicio direcție de analiză care să fie populată cu specialiști, ajungem la spusele domnului senator Antal Istvan și a ministrului Sebastian Burduja: fără energie în bandă (sigură) nu avem industrie, nu avem economie!

Discutând despre „un preț corect” cu un prieten, acesta mi-a semnalat o anomalie petrecută zilele trecute pe piața de OPCOM, întrebându-mă cine e în spatele „manevrei”. Curios din fire am luat producția, consumul, soldul, exportul și importul de energie electrică de pe site-ul Transelectrica pentru a vedea care a fost evoluția lor.

Am ales săptămânile 14-20 august și 21-27 august 2023, știind că în prima săptămână România a exportat multă energie electrică (106,14 GW) iar în a doua săptămână a importat multa energie electrică (124,8 GW).

Pe OPCOM, prețul megawattului din prima zi a săptămânii 13-20 august a fost mic pe PZU, piața unde s-a tranzacționat în blocuri.

Facem comparație cu prețul din ultima zi din săptămâna a doua luată în calcul:

Vă rugăm să faceți comparația prețurilor vehiculate în OPCOM. Atât timp cât s-a exportat, am avut prețuri mici, când am început să importăm, prețurile au crescut simțitor.

Putem să tragem o concluzie: este posibil ca cineva să manipuleze piața în funcție de interese iar instituția care trebuie să vegheze piața, adică ANRE-ul să nu aibă habar sau să acopere presupusele manevre de manipulare a pieței, care este posibil să se facă prin DEN – Dispeceratul Energetic National, aflat sub Transelectrica, companie ce se află sub SGG – Secretariatul General al Guvernului.

Later edit: la data de 31 august s-au facut tranzacții la prețul de peste 1900 lei MW iar importurile erau 1000 MW, conform site-ului Transelectrica.

Dar asta nu e tot! Răzvan Nicolescu, expert în energie, fost Ministru al Energiei și fost președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie (ACER), spune că implementarea schemei de sprijin prin contractele prin diferenta (CfD) „va fi o greșeală care va pune cruce sectorului de energie electrică, o greșeală mai mare chiar decât prostia de schemă de compensare care a dezechilibrat atât de mult bugetul de stat”. Trebuie spus de la început că aceste CfD-uri au fost inițiate acum doi ani și au fost excesiv promovate de patronatele din regenerabile și de reprezentanții acestora printre decidenți. Un prieten mi-a spus că este o obligație față de Uniunea Europeană. Uniunea Europeană nu ne impune nimic, în afara de a ne ține de cuvant. Noi ne-am angajat (prin acei decidenți) ca să punem în joc banii cetățenilor pentru capacități de 5000 MW din regenerabile. Trebuie doar să ne onorăm obligatiile.

Eu știam că aceste CfD-uri sunt niște valori mobiliare, folosite în hedgingul la bursa de valori. Dar financiarizarea tuturor piețelor le-a adus și pe piața de energie.

Zilele trecute, Cătălin Dragostin explica (din punct de vedere tehnic) zilele trecute de ce nu trebuie să intrăm în acest joc, al celor câțiva care vor să „inverzească” cu orice preț fețele noastre când citim facturile la energie electrică. 

Să ne uităm la ce declara astăzi ANRE-ul capacitati funcționale de producție:

Cu alte cuvinte, România vrea să construiască în câțiva ani capacități regenerabile mai multe decât avem astăzi, capacități ce s-au construit în mai mult de 15 ani. O altă legendă urbană spune că la ANRE sefii sunt puși de diverse grupuri de interese. Oare „regenerabilii” nu sunt „partida caștigătoare” din această rundă?

Am mai scris despre Hidro Tarnița și ce înseamnă pentru sistemul electro-energetic național stocarea. Precedentul ministru (împreună cu SAPE) a îngropat orice posibilitate de a investi în stocare. Dacă vrem să fim competitivi la preț, dacă vrem să avem un sistem energetic stabil, dacă vrem să avem un avantaj regional, fară capacități semnificative de stocare „pierdem meciul”. Am auzit voci care pun multe semne de întrebare asupra realizării unui nou studiu de fezabilitate. În ultimii ani au apărut noi tehnologii de stocare iar prețurile de tranzactionare a energiei sunt altele. Sunt convins că un nou studiu ne va arăta avantajele și dezavantajele diverselor soluții de stocare și va fi aleasă cea mai potrivită tehnologie în funcție de optiuni: vrem stabilitatea SEN, vrem prețuri mai mici sau vrem avantajul energetic regional.

Am aflat că Transgaz are de recuperat o datorie de 4,7 miliarde euro de la Gazprom. Nu înțeleg cum s-a putut ajunge la aceasta cifră enorma și nu s-a întreprins nimic până acum!

Pe 29 august a avut loc adunarea generală a acționarilor companiei Prospecțiuni SA București, (pe BVB cu indicativul PRSN). La prezentarea Raportului Anual pentru 2022 un oficial a afirmat că Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM)  nu a mai scos de mulți ani la licitație perimetre în vederea prospectării / explorării. Informația se confirmă chiar pe site-ul ANRM.

Deci de 5 ani nu au mai fost eliberate permise de prospecțiuni. Tot pe site-ul companiei găsim câte acorduri de concesiune pentru explorare și expoatare sunt încă valabile + un link aici. (daca deschideți link-urile, vă rog să vă uitați la datele de eliberare)

Și asta în timp ce Ucraina, aflată în război, face prospecțiuni și a descoperit un nou depozit de gaze naturale.

Toate aceste realități duc către ideea cedării suveranității energetice, despre care m-am întrebat acum mulți ani dacă este trădare sau prostie?

Distribuie acest articol

15 COMENTARII

  1. un articol bine documentat pana cand da in aurisme si ne atrage atentia ca „exportam ieftin si importam scump, deci cineva manipuleaza”.
    asta denota o intelegere puerila a sistemului.
    asteptam cu interes articolul cu tunelurile de sub Carpati…

    • domnu’ 3z! daca nu as fi pus datele as mai fi zis ca e greu de inteles … dar cu datele sub nasul dvs, mai curand cred ca trolati tocmai pe cine nu trebuie …

    • dati-ne intelegerea matura a sistemului in acceptiunea dvs.

      eu va voi trimite prin tunelurile de sub Carpati, explicatia modului in care se poate manipula o piata…in special aia a electrcitatii/energiei

  2. „Atât timp cât s-a exportat, am avut prețuri mici, când am început să importăm, prețurile au crescut simțitor.”
    Este normal sa fie asa si nu invers, sistemul energetic romanesc fiind conectat la cel european, sistem puternic perturbat datorita regenerabilelor mai ales celor nemtesti.
    Nemtii produc masiv curent electric cu ajutorul regenerabilelor, daca vantul si soarele bat ziua , exista un excedent puternic, de multe ori nemtii platind preturi negative altora sa le cumpere curentul produs in exces !! cu alte cuvinte dau bani astfel incant curentul produs sa fie preluat de altii,iar noaptea recumpara curentul produs conventional la preturi mult mai mari, asta da afacere ! asta inseamna ideologia verde.
    Este vorba de miliarde de EURO bani incasati de pe facturile consumatorilor aruncati in vant si soare !!

  3. Romania are un sistem energetic ce contine diversificarea surselor de energie .In rest pretul sau dezvoltarea bazata pe noi tehnologii viitoare este preferabil de inteles cum ca totul nu este parte doar a deciziilor de la Bucuresti Ne aflam intr-un imens conglomerat de putere energetica si reprezentam doar o rotita in acest sistem european .Asa se intimpla si in sistemul militar de aparare si nu im multe alte locuri .Acum avem de asigurat si energia Rep.Moldova .Gindirea in sistemul de energie romanesc este facuta pe termen lung si foarte lung urmare si a decuplarii energetice de Rusia decuplare ce nu se poate face chiar peste noapte .Nu va faceti griji .Probleme au fost mereu dar cind le vine rindul ele sunt rezolvate asa cum am vazut si cu Neptun Deep .Fiecare lucru trebuie facut la timpul lui .

    • 1. ”…Gindirea in sistemul de energie romanesc este facuta pe termen lung si foarte lung urmare si a decuplarii energetice de Rusia decuplare ce nu se poate face chiar peste noapte…”

      Unii (la care ma aliez si eu) ar zice ca nu exista nici o gindire in sistemul de energie romanesc ! cel mai la indemina argument, fara a nascoci altele, cititi in articolul subsemnatului o țîră ma jos, in care nemții se vaicaresc ca Guv RO, inca nu a publicat strategia pina în 2050 (asta e termen mediu…lung e peste 2050, iar scurt e 2030…cam asa calculam timpii in energie)…deci, ”decuplarea” trebuie asap !…cit de asap ????

      2. ”…Romania are un sistem energetic ce contine diversificarea surselor de energie .In rest pretul sau dezvoltarea bazata pe noi tehnologii viitoare este preferabil de inteles cum ca totul nu este parte doar a deciziilor de la Bucuresti…”

      Sa-mi fie cu iertare, dar gresiti fundamental. Pîna si amaritii aia de la Bruxelles, au scos Regulamentul 1999/2018-Guvernanta in energie si schimbari climatice, in care spun CA FIECARE STAT MEMBRU TREBUIE SA-SI INTOCMEASCA PLANUL (NATIONAL !!) INTEGRAT DE ENERGIE CU RESURSELE SALE, BAZAT PE PRINCIPIUL EE-1st (energy efficiency first) CARE SA-I ASIGURE SECURITATEA, DECARBONIZAREA SI ELIMINAREA IMPORTURILOR (de unde oare ?)
      Deci, CE, vrea eficienta, decarbonare, nu fosile, in special din RU !
      Deci, securitatea CE este = securitatea sumei de state membre

      Cam la fel si cu ce ziceti: ”…reprezentam doar o rotita in acest sistem european .Asa se intimpla si in sistemul militar de aparare …”…corect !!!!…trebuie sa fii contributor la securitate si nu CONSUMATOR DE SECURITATE…adica, trebuie sa ai Himars, rachete cu raza medie de actiune, armata pregatita, multe drone, ca sa poti rezista cam 2 saptamini daca 30 de divizii ruse dau navala !…spun 2 saptamini, ca, daca n-avem infrastructura necesara…autostrazi si linii ferate pentru transportul celor ”heavy”, alea degeaba mai vin, daca rusii fac vama la Nadlac…nu mai zic ca tancurile ce le avem, ar trebui sa se alimenteze cu motorina de la OMV…sau MOL…sau Lukoil…sau Gazprom…sau Socar…la alegerea dvs !

      3. ”…Nu va faceti griji .Probleme au fost mereu dar cind le vine rindul ele sunt rezolvate asa cum am vazut si cu Neptun Deep…”

      ba chiar imi fac griji…si tocmai pentru ca am vazut cum s-au rezolvat…stati ca nici cu Neptun deep inca nu e f.f.clar (dupa 2027 ?!)…le ducem la Baumgarten si le cumparam de acolo (adica la pretul de acolo ?!)…pentru ca avem capacitati din BRUA deja rezervate, poate nu stiti asta ?!

  4. Domnule Cosmin, nu este nevoie sa publicati comentariul meu, dar dumneavoastra in fiecare articol folositi doar exprimari ale puterii (KW,MW,GW etc) chiar si atunci cand vorbiti despre energie care se exprima in (KWh,MWh,GWh etc). In primul rand, cred ca va pierdeti credibilitatea. Oamenii care au habar despre diferenta intre KW si KWh vor respinge instant astfel de articole.

    A doua problema, cea mai grava, este faptul ca in mintea oamenilor de rand (fara cunostinte tehnice) , se accentueaza confuzia. Daca nu vor putea sa faca diferenta intre KW si KWh, cum vor vota acesti oameni atunci cand cineva le va cere parerea? Cum vor lua ei decizii energetice pentru propriile nevoi daca nu sunt capabili sa inteleaga diferenta intre energie si putere? Cum isi vor creste acesti oameni IQ-ul energetic (asa cum ii spunea foarte bine domnul Cranganu)?

  5. Tradarea nu este pedepsita (de facto), in Romania, asa ca e la ordinea zilei. Daca adaugam prostia (larg raspandita), lacomia, lipsa de viziune si atotputernicia politicului, rezulta un coctail letal.
    Adica, daca respectivul decident nu e tradator, e posibil sa fie numit 100% politic (deci e lacom, prost sau/si incompetent). Ce mai ramane, dupa ce ne trecem „elitele” prin „sita asta”? Mai ramane ceva?…

  6. Eu nu înțeleg CINE permite ca OPCOM să vândă ieftin și să cumpere scump. DE CE Statul român acceptă situația? De ce producătorii români tac? Oare, statul român este un stat mafiot?
    Ca părere, piața de energie românească trebuie decuplată de influențele ruse și austriece prin NATIONALIZAREA PETROM plus a tuturor rafinăriilor rusești.

  7. Este foarte simplu, se exportă cand bate vantul si este debit normal pe dunăre și rauri și se importă cand nu este vant, deoarece am falimentat producătorii securitari, așa cum i-ați numit dumneavoastră!
    Cand bate vantul prețul este mic, combinat cu soare poate fi negativ!

  8. Nea Cosmin, imi pare rau ca-ti spun, tocmai eu care nu prea le am cu gramatica, dar scoti mult prea multe inecaciuni, mai ales cu virgula intre subiect si predicat.
    Mare pacat ca se duce mult din continut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Pacuraru
Cosmin Gabriel Păcuraru este consultant în regim de freelancing. Are un doctorat în „Relații Internaționale și Studii Europene” la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca cu o teză depre securitatea energetică a României. (2013) Este autorul cărților „Romania – Energie si Geopolitică” (2018) și „Energia – o problemă de securitate națională” (2022), precum și a numeroase articole științifice în domeniul securității și politicilor energetice în publicații de specialitate naționale și internaționale.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

 

 

Nexus – Scurta istorie a retelelor informationale

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA
Editura Polirom, 2024, colecția „Historia”, traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban
Ediție cartonată
Disponibil pe www.polirom.ro și în librării din 27 septembrie 2024

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

Carte recomandata

Ediția a II-a adăugită.

„Miza războiului purtat de Putin împotriva vecinului său de la vest este mai mare decât destinul Ucrainei, echilibrul regional sau chiar cel european. De felul în care se va sfârși acest conflict depinde menținerea actualei ordini internaționale sau abandonarea ei, cu consecințe imprevizibile asupra întregii lumi pe termen mediu și lung. E o bătălie între democrație și dictatură, între regimurile liberale și cele autoritare... Cumpara volumul de aici

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro