sâmbătă, iulie 13, 2024

Monstrul complexității și schimbarea climei

Dacă lumea este împotriva adevărului,
atunci eu sunt împotriva lumii.
Sf. Atanasie din Alexandria

Hidra din Lerna era un monstru înfricoșător, asemănător unui balaur cu multe capete. Dacă unul era tăiat, alte două creșteau în locul lui. Hercule, unul din cei mai populari eroi ai mitologiei grecești, a reușit, cu ajutorul unui nepot, să omoare monstrul (Fig. 1).

Fig. 1. Hercule omorând hidra din Lerna (sursa)

De-a lungul ultimilor ani și a mai multor zeci de articole/studii, am încercat să prezint diversele „capete”, cu multiplicare rapidă, ale unei complexități monstruoase capabile, după părerea multor oameni de știință și ale mass media liberale, să distrugă umanitatea, să producă a șasea extincție a vieții pe planetă, să provoace Armagedonul etc. Actuala hidră este schimbarea climei, iar eroul menit s-o răpună definitiv se numește IPPC (International Panel on Climate Change). Eroul mitologic Hercule a muncit zece ani la ordinele regelui Eurystheus, îndeplinind 12 corvoade legendare. Deși eroul zilelor noastre, IPCC, luptă de mai multe zeci de ani să-și ducă la îndeplinire misiunea  cu care a fost învestit de „regele” ONU, noua hidră nu se lasă răpusă prea ușor. Pentru că versatilitatea ei fundamentală – dublarea capetelor tăiate – a transformat-o într-un monstru al complexității, devenind o provocare permanentă și o piatră de încercare pe care și cei mai temerari luptători, îmbrăcați cu mantia IPCC, le resimt dureros, făcându-i până în prezent impotenți.

Monstrul complexității” climatice este un impediment major în rezolvarea așa-zisei crize climatice. Următoarele exemple încearcă să descrie această situație.

Să presupunem că Hercule-IPCC va reuși să taie acest cap al monstrului:

Schimbarea climei este o problemă de poluare (gaze cu efect de seră, cenușă vulcanică, aerosoli etc.)

Ce va urma? Alte capete vor crește în locul celui tăiat:

Nu, este o problemă tehnică

Stocarea energiilor „verzi” – călcâiul lui Ahile pentru politicile Net Zero

Nu, este o problemă energetică

Este posibilă decuplarea dintre climă și energie?

Tranziția către 100% energii „verzi”- un exercițiu de gândire magică. Avem nevoie de evoluție sau revoluție?

Trilema tranziției energetice – sustenabilitate, accesibilitate, siguranță

Nu, este o problemă justițiară

Sclavia și combustibilii fosili – un nou caz de cancel culture

Poliția științei și sfidarea consensului

Nu, este o problemă politică

„Știința și politica sunt inseparabile” – esența unui amestec toxic

Este libertatea academică în pericol? Despre dezechilibrul ideologic și deriva către „monocultura” de stânga în universități

Nu, este o problemă de IQ energetic și IQ climatic

Cenușăreasa -variantă modernă- și IQ-ul energetic 

Despre deficitul de înțelegere în societatea modernă

Eficiența energetică poate contribui la creșterea încălzirii globale. Despre paradoxul Jevons și efectul de recul

Despre agnotologie cu două studii de caz: fracturarea hidraulică și consensul celor 97% experți care sunt de acord cu încălzirea globală antropogenă

Nu, este o problemă de comportament

Paradoxul sapiențial, capcana bârfelor și unele schimbări climatice

Cui îi pasă de schimbarea climei? Despre mitul leneș al generațiilor

Schimbările climatice și polarizarea opiniei publice. Despre efectul vești bune vs. vești proaste

Nu, este o problemă de percepție

Despre filosofia hiperobiectelor, încălzire globală și Don’t Look Up

Schimbările climatice și percepțiile lor culturale: Sunteți egalitarist, fatalist, ierarhist sau individualist

Nu, este o problemă de credință

Biserica Verde a climatismului

Patru mituri esențiale ale schimbărilor climatice: edenic, apocaliptic, babelian și themistian

Nu, este o problemă de panică și anxietate

Frica și apelurile la frică în comunicările privind schimbarea climei. Studiu de caz: Coperțile revistei The Economist din perioada 2005 – 2022

Nu, este o problemă  vicioasă

Schimbările climatice – O problemă vicioasă, cu patru E-uri. Între Aristotel și Ayn Rand (detalii suplimentare mai jos)

Problema climei este toate cele de mai sus plus altele (de ex., riscuri, incertitudini, asigurări).

O simplă încadrarea a complexității problemei climatice, precum cea ilustrată în Fig. 2, relevă multele capete ale monstrului pe care IPCC tot încearcă să le răpună.

Fig. 2. Două perspective diferite asupra problemei climatice (modificat după Judith Curry, 2023, comun. pers.)

Deci, în anul de grației 2023 am ajuns în punctul în care se pretinde că vom avea o criză viitoare, dar soluția principală – reducerea rapidă a emisiilor globale de CO2 pentru realizarea obiectivului net zero – este considerată practic imposibilă. 

Cum s-a ajuns aici? Sursa acestei enigme este faptul că am caracterizat greșit schimbarea climei ca fiind o problemă ușoară, cu o soluție simplă. Adică, un fel de monstruleț căruia și un Hercule mai mititel i-ar veni ușor de hac.

ONU, IPCC și alți luptători anti-climatici și-au imaginat că „hidra” are un singur cap – excesul de dioxid de carbon din atmosferă – a cărui tăiere s-ar putea rezolva simplu prin eliminarea emisiilor de CO2 produse de arderea combustibililor fosili (partea stângă a Fig. 2). Această perspectivă domină negocierile ONU privind schimbarea climei de aproape trei decenii. Scopul: Controlul climei (ceea ce am descris a fi varianta modernă a mitului babelian). Soluția: Planetară.

Partea dreaptă a Fig. 2 abordează schimbarea climei ca pe o problemă complexă și dificilă. Pe de o parte, sunt prezentate cauzele schimbării climei, iar pe de alta, soluțiile care pot contribui la reducerea vulnerabilității produse de schimbarea climei (energie, apă , hrană – abundente, ieftine, sustenabile).  Lista cauzelor naturale ale schimbării climei (soarele, vulcanii, circulația lentă a curenților oceanici, influența mareelor) este provizorie, recunoscând faptul că înțelegerea noastră este incompletă și că pot exista procese necunoscute care influențează schimbarea climei ori altele care trebuie mai bine conceptualizate și valorificate – marele maxim solar de la sfârșitul secolului al XX-lea, activitatea vulcanică scăzută de la mijlocul secolului al XIX-lea, marea schimbare climatică din Pacific din 1976 sau trecerea la faza caldă a AMO (Atlantic Multidecadal Oscillation) în 1995. Scopul: Înțelegerea climei. Soluțiile: Regionale.

Între cele două perspective de abordate a problemei climei există deosebiri esențiale (Fig. 2). Partea stângă se referă la controlul climei, în timp ce partea dreaptă se referă la înțelegerea climei și, în plus, recunoaște inutilitatea/imposibilitatea controlului climei. Soluțiile din partea dreaptă se concentrează pe gestionarea necesităților umane de bază: energie, apă și hrană. Dezvoltarea economică sprijină aceste necesități, reducând în același timp vulnerabilitatea noastră la fenomene meteorologice și climatice extreme.

De ce schimbarea climei s-a transformat într-un monstru al complexității?

Caracterul malefic al problemelor legate de schimbarea climei este legat de dualitatea dintre știință și politică în cazul unor fenomene complexe.  Există trei moduri comune, toate nepotrivite, de a amesteca știința și politica (Judith Curry, 2023, comun. pers.).

Primul este scientizarea politicii, care abordează conflictul politic dificil de rezolvat produs de transformarea problemelor politice în probleme științifice.  Dificultatea insurmontabilă a acestui demers este rezultatul unui conflict epistemologic: știința nu este concepută pentru a răspunde la întrebări despre cum ar trebui să fie lumea, care este domeniul politicii.

Al doilea este politizarea științei, prin care cercetarea științifică este influențată sau manipulată în sprijinul unei agende politice. A se (re)citi: Când politicul impune științei limita de temperatură de 1,5°C.

Există un al treilea mod, care ilustrează elocvent monstrul complexității climatice. Este cunoscut sub numele de wicked problem, care poate fi tradus prin problemă vicioasă, neîmblânzită, malefică,  opusul lui tame problem, o problemă îmblânzită, simplă, fără complexitate. În Fig. 2, partea stângă este ilustrarea unei tame problem, iar partea dreaptă exemplifică o wicked problem.

În ultima vreme, tot mai multe probleme legate de climă par să sfideze soluțiile simple. Acest lucru se întâmplă de obicei din patru motive: cunoștințe incomplete sau contradictorii, numărul de persoane și de opinii implicate, povara economică mare și natura interconectată a acestor probleme cu altele similare. Problemele vicioase sunt deseori „cartofi” fierbinți, aruncați de la unii la alții între factorii de decizie politică.

Horst Rittel, unul dintre primii care a formalizat o teorie a problemelor vicioase, citează mai multe caracteristici ale acestora:

– Problemele vicioase nu au o formulare definitivă. De exemplu, o secetă din Texas este extrem de asemănătoare, dar discret diferită, de o seceta din Etiopia, astfel că nu există caracteristici practice care să descrie „seceta”.

– Este greu, poate imposibil, să măsori sau să pretinzi succesul în cazul problemelor vicioase, deoarece se amestecă unele în altele, spre deosebire de problemele simple, tradiționale, ale căror limite pot fi articulate sau definite.

– Soluțiile la problemele vicioase pot fi doar bune sau rele, nu adevărate sau false. Nu există o stare finală idealizată la care să se ajungă și, prin urmare, abordările problemelor vicioase ar trebui să fie modalități ușor de aplicat pentru a îmbunătăți o situație, mai degrabă decât pentru a o rezolva.

– Nu există un pattern care să fie urmat atunci când se abordează o problemă vicioasă, deși istoria poate oferi un ghid. Echipele care abordează probleme vicioase trebuie să inventeze lucrurile pe parcurs.

– Există întotdeauna mai multe explicații pentru o problemă vicioasă, iar caracterul adecvat al explicației depinde în mare măsură de perspectiva individuală a celui care o propune.

– Fiecare problemă complexă (vicioasă)  este un simptom al unei alte probleme. Calitatea interconectată a sistemelor politice socio-economice ilustrează modul în care, de exemplu, o schimbare în educație va determina un nou comportament în domeniul nutriției.

– Nicio strategie de atenuare a unei probleme vicioase nu are la dispoziție un test științific definitiv, deoarece oamenii au inventat problemele vicioase, pe când știința există pentru a înțelege fenomenele naturale.

– Nu se cunosc soluții alternative ale problemelor vicioase.

Monstruoasa complexitate a problemelor asociate cu schimbarea climei, reflectată în caracterul lor vicios, obligă factorii de decizie politică să recunoască faptul că controlul este limitat și că viitorul este necunoscut.

Concluzii

Pentru că încă mai există cititori despre al căror IQ energetic și climatic nu mă pot pronunța definitiv, recomand, în loc de concluzii, o postare recentă a lui Thomas Sowell – scriitor, economist, teoretician social și comentator politic american, senior fellow la Hoover Institution:

Activismul este o modalitate pentru oamenii inutili de a se simți importanți, chiar dacă consecințele activismului lor sunt contraproductive pentru cei pe care pretind că îi ajută și dăunătoare pentru structura societății în ansamblu.

Distribuie acest articol

310 COMENTARII

 1. Mai intai a fost mileniul, anul 1000, in care intreaga omenire avea sa piara pentru ca e plina de pacatosi (atat s-a putut la sofisticarea respectiva) care trebuie sa isi schimbe stilul de viata. Solutia? Mai multa putere pentru popii zilei. Dupa aceea am avut criza freonului. Solutia? Mai multa putere pentru popii laici pe stil nou. Dupa, infamul codoi. Solutia? Mai multa putere pentru popii apocalipsei pe stil nou. Si asa mai departe, fenomenele ciclice de racire si incalzire au fost mereu speculate de smecherii zilei pentru a controla populatia si pentru a acapara mai multa putere & control. Esti un negationist al schimbarilor climatice antropogene? Desigur ca vrei ca planeta sa piara!

  Sa inteleg ca mica era glaciara medievala a fost cauzata de faptul ca europenii emiteau prea putin codoi? Dar despre asta nu vorbim, ca nu cadreaza cu overton window.

  Will somebody think about the children!

  • Ai uitat de lupta pt pace. Daca vroiai butelie faceai o cerere pe care o incheiai cu „traiasca lupta pt pace!”. S-a luptat atit pt pace incit acum toata lumea vrea sa se inarmeze.
   P.S Azi e f frig pe aici, pericol sa-nghete florile copaciilor infloriti. M-am gindit sa emit niste codoi! Cica ar exist achiar procedura sa faci foc intre copaci pt a-i salva de la inghet.

   • Ce copaci înfloriți?!

    La noi tocmai s-au mai pus vreo 40-50 cm de zăpadă în noaptea de Vineri spre Sâmbătă. Se anunță o nouă furtună de zăpadă miercuri sau joi…

    În rest încălzirea globală merge de râgâie… 😀

    • Si-aici la fel, se anunta frig si posibil zapada cel putin in Transilvania.
     Pe vremuri ii zicea „zapada mieilor”, azi ii zice vortex polar. :))

     • Nimic anormal, a nins si in luna mai prin Romania !!
      Imi este frig, m-am saturat de temperaturi joase, abia astept caldura de peste 25 de grade.

     • Dar dar „vortex arctic” sună a ceva înfricoșător așa ca un doi de cancer exotic. 😂

      Apropos de „vortexul la arctic” îmi amintesc cum acum vreo 12 ani, în prima iarnă din asta aspră de după întețirea încălzirii globale, am asistat la universitatea locală la o parte din conferința lui Al Gore & orchestra despre cum stă treaba cu vortexul arctic. Era prima oară când auzeam termenul și mărturisesc că am fost impresionat.

      În principiu, înțeleptul Al ne asigura ce că vedem e un fenomen aproape unic în viața omului. Ceva așa ca cometa Halley. 😀 Că nu vom mai vedea niciodată așa ceva veci, pururi, amin. Că nici zăpadă nu vom mai prea vedea vreodată și că cine e înțelept își cumpără o bucată de pământ undeva prin nordul Canadei ca să îndure urgia arșiței globale. N-am putut să asist la toată minunăția din cauza că clasa copilului meu se termina și trebuia să-l iau, deci dacă or fi fost ce discaliamer-e pe la sfârșit le-am pierdut.

      Vortexul ăla arctic a devenit de atunci un fenomen anual. Cred că am avut o singură iarnă mai blândă. În rest au fost tot una-ntruna. Cea mai cruntă a rămas iarna lui 2013-2014 în care am avut -30 zilnic timp de mai bine de o lună și jumătate. Și care s-a încheiat glorios cu ceea ce s-a numit „viscolul Hitler-Lenin” început de ziua lui Hitler pe 20 aprilie și încheiat de ziua lui Lenin pe 22 aprilie. Care culmea s-a mai repetat de atunci de viore 2-3 ori…

      Așa ca o evoluție a încălzii globale, O parte din parcarea de la serviciu e rezervată celor ce vin cu motocicletele la lucru. E o tablă mare pe care scrie de prin 2008 încoace „April 1st – October 30th motorcycles only.” cum e încă destulă zăpadă, evident că aia a rămas pustie. Nimeni nu vine cu motocicleta la lucru pe vremea asta.

     • Parca va-ncalziti global voi astia…
      Am scris aici acum multi ani ca planeta asta se raceste de 34 de milioane de ani incoace (de-atunci exista gheata permanenta) si ca in 80% din timpul de cind exista ea, clima a fost mai calda si mai umeda. Sintem intr-un interglaciar de vreo 12 000 de ani insa asta o sa treaca. Nu caldura vine ci gheata. Daca n-aveti noroc o mica perioada de racire va incepe chiar cu urmatorul ciclu solar. Luati-va batistute ca o sa aveti boticurile curse, copii.

   • Aveti dreptate, in vechime cei care aveau livezi strangeau frunzele si le faceau gramejoare carora le dadeau foc pentru ca fumul sa protejeze pe cat posibil florile.
    Dar nu imi imaginez sa aveti atata curaj sa faceti asta in tara care si-a oprit centralele nucleare si si-a distrus avioanele pentru ca polueaza. 😁

  • @Zambetul Lui Ilici
   Ati uitat de 1666 si https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Fire_of_London
   Cred ca s-a intamplat cu doua secole mai devreme decat trebuia.
   Daca s-ar fi intanplat pe vremea reginei Victoria, Londra ar fi avut bulevarde si drumuri mai largi.
   Poate nici nu ar fi trebuit sa inventeze double-deckers si sa sape tuneluri pentru underground..
   Necesitatea este mama inventiei!

   Nici de asta nu sunt convins pentru ca mi-am pierdut timp si pe centura ocolitoare interna din Paris.

   Dar pentru ca asta nu este la subiect direct, iata ce fac la Paris cu trotinetele electrice.
   https://www.lexpress.fr/environnement/fin-des-trottinettes-electriques-a-paris-il-ny-aura-pas-de-report-massif-vers-le-velo-QPKPFTUINRFE7P7K3MMH53THPQ/

   :))

   • Cum s-ar spune “inversul” dictaturii majoritatii = noua normalitate (pt. Vestici, noi am tot avut din astea) optional de obligatorie:-).
    Ma refer la faptul ca 7% din votanti could impose a change but the administration will likely decide to make it. Curat democratic, n-ar merge in tari retrograde si bigote care inca mai au un prag de 30% pt. Validarea unui referendum, fie el si optional.
    Si cum aschia nu sate departe de trunchi, metoda aceasta e folosita si de UE prin acele consultari populare, de care numai ea stie, + 0.000…% din populatie, in baza carora propulseaza diverse politici de mediu!

  • Pt. o corecta informare a cititorilor articolului d-lui Crânganu:
   Aia cu „criza freonului” e chiar pe bune; nu face parte din aceasi categorie cu celelalte enumerate!
   Asa numitul freon folosit pina in anii 90,generic numiti agenti de racire CFC,chlorofluorocarbons, CHIAR distrugeau stratul de ozon printr-o reactie in avalansa. Ca idee generala o molecula de CFC distrugea 1 milion d emolecule de ozon. Lucrez in AC si a trebuit sa dau un examen sa inteleg cit de important este sa nu mai dai drumul la „freon” in aer ci sa-l recuperezi in cilindri, pt. ca altfel cerul era limita la care se oprea.

   • Evident ca ma refeream la faptul ca nici o criza nu trebuie ratata daca vrei putere politica. Ca acea criza e bazata deloc, partial sau complet in realitate sau ca este o urgenta sau nu, nici nu mai conteaza. Cred ca nu ati prins esenta, adancit fiind in gandire strict… inginereasca (sa ma ierte inginerii).

   • Dacă o singură moleculă de CFC ”distrugea 1 million de molecule de ozon”, ce o împiedica să distrugă 1 miliard de molecule de ozon? Povestea ozonului se reduce în final la a susține că UVB sunt ”bune”, iar UVC sunt ”rele”, ceea ce e o absurditate per se.

    Ozonul este distrus în mod natural, în fiecare an, de o combinație de lumină solară + temperaturi scăzute, pe baza unor reacții chimice în care e implicat Bromul, fără nicio legătură cu CFC.

    Faptul că ozonul se reface, tot în mod natural și tot în fiecare an, demonstrează că impactul CFC nu era nici pe departe atât de grav pe cât se pretindea. Perioada de încălzire globală dintre 1980 și 2010 ar putea explica foarte bine refacerea stratului de ozon, s-au redus perioadele cu temperaturi scăzute.

    Chiar și dacă problema ozonului ar fi fost perfect legitimă, faptul că aceeași tabără susține în paralel o mulțime de aberații (literalmente, exact aceeași postaci refuză să admită responsabilitatea Chinei în problema Wuhan) demonstrează că problema a fost serios politizată șii postăcimea respectivă serios finanțată.

    Exemplu din prezent: până în urmă cu 2-3 ani, problema defrișărilor era abordată la modul isteric, cu toate că suprafața împădurită creștea în Europa. La momentul de față, utilizarea excesivă a lemnului e promovată insistent, tot de la Bruxelles, în timp ce bravii ecologiști nu mai au nimic de comentat pe tema asta, deci primesc finanțări pentru alte subiecte.

 2. Problemele vicioase imi amintesc de nodul gordian.
  Vad ca tot incercam sa il gasim o rezolvare si de fapt ne adancim mai tare in a nu vedea solutia evidenta, aceea ca societatea si oamenii au avut intodeauna posibilitatea de a se adapta la noile provocari.
  Cand un vulcan emite intr-o eruptie gaze cu efect de sera cam cat emite umanitatea in cativa/zeci de ani, ce mai incercam sa reducem noi?
  Cine are curajul sa il taie?

 3. Sa nu uiti Darie, dar pe vremea celei mai bune societati existau posturi oficiale de „agitatori”, cu mult inainte existau misionari, in cercurile elevate sunt lobbiisti, azi se numesc activisti. In alte culturi sunt talibani.
  In definitiv cu totii sunt din acelasi lemn taiati, vor o lume mai buna pt noi toti, iar noi, nerecunoscatorii, nu intelegem.

  Ce nu pot sa inteleg cum de s-a reusit ca aceasta adevarata molima a isteriei ecologice sa se intinda practic in intreaga lume!? Am intilnit chiar batrinei cu ceva cultura, cu titluri, nu numai pustani fara scoala, care sunt convinsi de iminenta sfirsitului, ceea ce la virsta noastra e de inteles, dar ei se refera la planeta. Ce nu am intilnit insa niciodata au fost persoane din astea convinse care sa si aplice macar ceva din cele proclamate.

  Poate ca tocmai complexitatea fenomenului ii face pe unii sa fie depasiti si atunci se refugiaza intr-un fanatism quasi religios.

   • Sincer, eu personal n-am întâlnit pe nimeni care chiar să creadă. E ceva ca-n vremea iepocii când ăia care vorbeau despre îndeplinirea sarcinilor congresului al XIII-lea înainte de termen prin ședințe ziceau după aia bancuri cu Pingelică prin cârciumi.

    Surpriza cea mai are a fost cu senior VP-ul diviziei de regenerabile al companiei pentru care lucrez. Avem și așa ceva și aduce chiar bani frumoși. După ce a ținut un speech foarte persuasiv (mai că-ți venea să-l crezi!) la Conexpo despre tranziția energetică, la chermeza privată de după făcea o bășcălie copioasă de papagalii care chiar cred în prăpăstiile astea.

    • Nu stiu cum se face, nici eu nu cunosc pe nimeni , toata lumea injura , toata lumea stie ce o asteapta insa nu crede pana cand nu vor fi obligati sa scoata zeci de mii de euro din propriile buzunare pt punerea in aplicatie a ordinelor venite de la Bruxelles.

    • Faptul că senior VP-ul spune bancuri cu ecologiști în timpul liber ne ajută la fel de tare cum ne ajutau bancurile cu Ceașcă: ne mai susțineau moralul, dar nu făceau mizeria să dispară. Mișto era ca și activiștii Congresului XIV și VP-ul dvs să spună în plen ce cred despre elefantul din cameră.

     • Treaba e un pic diferită: Există piață pentru vibratoare? Se fabrică vibratoare.

      Există piață pentru camioane miniere electrice? Le fabricăm si le vindem. Ba ne mai și lăudăm cu ele chiar dacă suntem 150% convinși de inutilitatea lor. E ca atunci când țăranul ajuns își comanda Cadillac-ul cu coarne pe capotă, cu mânerele ușilor și masca suflate în aur. E damblaua lui. Plătește? I-i vinzi la un preț cât mai oneros e posibil. Acum mai bine de 20 de ani lucram la GM și era la Troy, Mi, o divizie a corporației care se ocupa de „customizations” pentru tot soiul de zbanghii. Mergeam pe acolo ocazional să mă minunez ce tâmpenii le mai treceau prin capete la degenerații ce comandau mașini speciale. Oamenii de acolo erau profesioniști și meseriași impecabili. Râdeau și ei cu lacrimi de zgubiliticii ce veneau cu tot soiul de idei crețe dar pentru aia le făceau cu toată seriozitatea și pasiunea. Unele povești erau de-a dreptul tragice: Un papagal din ăsta ce-și acoperise Humvee-ul cu peste 20 kg de aur dormea, câteva luni mai târziu, conform tabloidelor, în ceva cutie de carton din Vegas.

      La fel e și cu camioanele electrice. E ceva absolut aberant, inutil și de o ineficiență hidoasă. Însă de exemplu guvernul Suediei obligă compania suedeză ce se ocupă exploatările de minereu de fier să folosească basculante miniere cu „0 emisii”. Așa că le vinzi astfel de monstruozități cu un profit de neam prost pe care nu îndrăznesc să-l scriu. Oamenii care le operează și le întrețin înțeleg pe deplin imbecilitatea, inutilitatea și rispa. Par a fi însă resemnatți.Și ei râdeau de sminteala propriului guvern. Însă toată lumea e fericită atât vreme cât contribuabilii sunt încântați să finanțeze dezmățul…

  • „Ce nu pot sa inteleg cum de s-a reusit ca aceasta adevarata molima a isteriei ecologice sa se intinda practic in intreaga lume!?”
   E simplu. Isteria ține de progresism. Verzii sunt progesiști. Europa este progresistă. Totul face parte din ideologizare și îndoctrinare. În toată „zona” verde sunt investite miliarde de dolari, precum în suplimentele alimentare: nu aduc niciun beneficiu, dar este o piață de miliarde. Sifonări. Politica progresistă produce cultura progresistă. Verde. Spălare de creiere.

 4. „Activismul este o modalitate pentru oamenii inutili de a se simți importanți, chiar dacă consecințele activismului lor sunt contraproductive pentru cei pe care pretind că îi ajută și dăunătoare pentru structura societății în ansamblu.” Genial si asta! Acestia sunt „idiotii utili” ai propagandistilor climatici si nu doar in acest domeniu. Da, insa atunci cand unii politicieni au ocazia sa controleze o planeta intreaga sau societati intregi, precum si ocazia sa distruga industrii si economii in numele climei si apocalipsei climatice care va sa vina, nu pot rata momentul „istoric”. Mai mult, atunci cand esti primit cu fanfara si covor rosu la Beijing (vezi Tovarasa Ursula, Macron et all.) chiar incepi sa te crezi un fel de apostol, un „mantuitor” al omenirii imbracat intr-o mantie alba, marca Chanel eventual. A ignora intentionat stiinta si fenomenele naturale si a le folosi pentru a-ti atinge niste scopuri obscure, inseamna crima impotriva umanitatii. Nici macar sovieticii nu faceau asa ceva sau nord coreenii. Asta nu inseamna ca cineva este impotriva unor tehnologii noi si inovatoare, precum masinile electrice sau trotinetele electrice. Este loc pentru toate tehnologiile pe Terra, insa atunci cand incepi sa urmaresti tinte „marete” de zero CO2 sau alte bazaconii, in detrimentul unor industrii vitale si indispensabile omenirii momentan, atunci inseamna ca faci un joc de destabilizare a occidentului si urmaresti agendele unor guverne autoritare, precum cel rus si chinez.

  • Problema , noi toti vom fi arsi la buzunare de nu ne vom vedea, respectiv impovarati cu datorii „cat China” . culmea, tineretul socialist ne acuza de halul in care a ajuns planeta din cauza „babacilor batrani”
   Le-am oferit confort, educatie, trai fara de griji ca acum sa fim pusi la stalpul infamiei.
   N-ar fi fost mai bine ca multi parinti care nu-si mai inteleg copiii si-ar fi legat „trompele” de la bun inceput ?

   • @Ursul Bruno, propaganda incepe in scoli, iar Romania nu face exceptie. Inteleg ca deja exista „saptamana verde” in care elevii fac diverse activitati specifice legate de mediu, probabil combinate cu indoctrinarea respectiva. Daca plantarea de copaci n-ar veni la pachet si cu propaganda, ar fi minunat. Sunt scoli care poate nu au toalete sau lumina in unele zone rurale, insa „saptamana verde” trebuie sa devina norma. N-as da vina pe copiii nostri, ci mai ales pe retele sociale, scoala si „bombardarea” lor cu astfel de stiri si politici prin care sunt „reeducati” de guverne. Solutia ar fi explicatiile si o educatie facuta acasa de catre parintii care inca mai gandesc cu mintile lor. Acolo unde se poate; unde nu se mai poate, asta este…se vor forma „noii oameni”. Tinerii sunt cel mai usor de „modelat”, iar actualii politicieni neo-comunisti pe acest lucru mizeaza pentru a-si indeplini visele de maretie. La noi, astia trecuti prin scoli si prin comunism, chestiile astea nu mai prind. Daca observati, in ultimii 20 de ani, aceste politici ne-au fost strecurate in minte, precum „picatura chinezeasca”, semn ca monstrul totalitar nu a murit niciodata, ci doar a fost adormit pentru scurta vreme. Viitorul insa suna foarte „bine” si sunt curios sa vad cati oameni vor lucra in fabricile de masini electrice sau in cele care vor produce moristi de vant si panouri solare, comparativ cu industria de petrol, aia care distruge planeta si aduce apocalipsa.

    • Cu educatia m-am lamurit de mult, nici o sansa, reeducarea a inceput iar cei care mai gandesc cu propriul cap sunt pe cale de disparitie.
     „Monstrul totalitar”se va impune pt ca asa vor noile generatii, sa le fie de bine !!

    • „probabil combinate cu indoctrinarea respectiva” adica dumneavoastra nu stiti exact cum arata saptamana verde in scoli dar credeti cu tarie ca se intampla niste lucruri conspirative in cadrul programului respectiv si astfel acestea duc la „indoctrinarea” copiilor. Pai domnule Mike, nu vi se pare civilizat si normal ca atunci cand mergi la un gratar in natura sa nu iti lasi gunoaiele pe acolo (pet-uri, doze de bere etc). Nu vi se pare normal sa nu va aruncati mucurile de tigara pe strada? Vi se pare ceva gresit in aceasta educatie?
     Tot vorbiti de autoritati care investesc bani in „prostii ecologice” iar eu de o saptamana tot caut unde sa duc la reciclat 2 saci cu resturi de polistiren, si locuiesc intr-un oras foarte mare din Romania.

     • „caut unde sa duc la reciclat 2 saci cu resturi de polistiren”

      Polistirenul nu se reciclează nici în UK. Angajații de la salubritate refuză să ridice deșeurile reciclabile cu totul, dacă se văd și bucăți de polistiren printre ele. Le colectează în final o mașină de la Consiliul Local, dar e mașina care colecteză deșeurile de la coșurile de gunoi de pe stradă, acelea care conțin inclusiv dejecții de câini. Deci merg la categoria ”landfill”, ajung îngropate în final.

     • Dincolo de gunoaiele lasate in urma unora, care dupa mine ar trebui pedepsite drastic (nefiind insa o problema de incalzire globala, ci de educatie si respactarea legilor), ma refeream la „educarea” climatica si propaganda climatica subtil transmisa in saptamana verde. Daca s-ar limita acea saptamana verde la educatia privind deseurile lasate in padure dupa gratare sau la impactul distrugerii padurilor de catre mafia Ministerului Mediului, atumci ar fi binevenite astfel de ore „verzi”. Insa am vazut destui politicieni care plantau un copac, pentru ca mai apoi sa taie 100..

     • Polistirenul expandat arde foarte bine si lasa putina cenusa. Face mult fum deci mergeti undeva departe si stati cu vantul in spate. Asta fac si eu.

  • Ce nu priceți foarte mulți /…/ este că fără acei activiși era foarte improbabil să avem discuții de felul ăsta. Că activismul nu e doar pentru protecția mediului și nu doar de când s-au trezit unii că omul nu are nicio vină pentru schimbările climatice.

   • Cu alte cuvinte, activistii sunt cei care deschis subiectul discutiei despre proprile ineptii.
    De parca n-am avea si asa destule, mai trebuie sa-i suportam si pe astia pe langa toate trompetele din presa.

   • Pai mai Andrei,
    Vorbesti fara temei.

    Omul e vinovat pentru poluare, nu pentru „schimbarile climatice”. Cine dracu intelege notiunea?

 5. E adevarat ce spuneti, ca miscarile ecologiste sa fie finantate si sustinute de guverne. Dar nici cealalta tabara nu-i mai prejos, fiind finantata masiv de mari companii de hidrocarburi. Deci adevarul e pe undeva pe la mijloc. Fiecare tabara are argumente pro si contra. Ce se cunoaste in prezent e ca:
  1. pe moment si in viitorul apropiat nu exista sanse prea mari sa fie asa cum vor ecologistii. Nu e realist sa trecem in totalitate la energie verde in viitor, deci o sa mai apelam multa vreme la hidrocarburi. De preferat ar fi centralele nucleare dar cam greu si in directia asta.
  2. poluarea, in special din marile orase, duce la cazuri de cancere pulmonare, afectiuni respiratorii si decese. Prin urmare, e prioritar ca statul in colaborare cu industria sa gaseasca solutii pentru a limita aceste noxe. Plantarea de copaci ar fi o solutie dar cu siguranta mai sunt si altele. Din ce cunosc, putini dintre detinatorii acestor industrii locuiesc in orasele pe care le afecteaza, de obicei locuiesc departe tocmai pt ca cunosc astfel de lucruri.
  Asa ca cel mai bine e un dialog onest intre ecologisti si industriasi, ca despre ei e mai ales vorba. Trebuie gasite niste solutii pt a raspunde nevoilor populatiei si de energie ieftina si de mediu curat. Din pacate, cam ce vedem acum sunt conceptii extreme de ambele parti, sustinute in mod dogmatic. Fara o comunicare reala nu se face nimic pt cetateanul de rand.

  • „Dar nici cealalta tabara nu-i mai prejos, fiind finantata masiv de mari companii de hidrocarburi.”

   Da. Se vede treaba că ”marile companii de hidrocarburi” au nevoie să finanțeze activiști ca să încurajeze consumul de produse petroliere, că altfel guvernele n-ar avea de unde lua taxe din care să finanțeze moriști pe dealuri 😀

   Ce înseamnă ”dialog onest între ecologiști și industriași”, vrei bani de la companiile petroliere pentru ONG-ul la care activezi? 😀

   Nu există ardere mai curată decât a gazului metan, iar o persoană de bună credință ar înțelege că trebuie trecute termocentralele de pe lignit pe gaz metan și că trebuie construite mai multe centrale nucleare. Dar tu nici asta nu vrei, tu vrei ”un dialog onest între ecologiști și industriași” până ieși la pensie.

   • „Da. Se vede treaba că ”marile companii de hidrocarburi” au nevoie să finanțeze activiști ca să încurajeze consumul de produse petroliere”

    Poate ca nu au nevoie de activisti, poate ca au nevoie de oameni mult mai destepti, cu un IQ energetic si climatic ridicat.

    Ca de exemplu, de cei de la MIT Energy Initiative, unde Shell si ExonMobil sunt membri fondatori. Uite aici: https://energy.mit.edu/membership/#current-members

    • E doar o altă încercare de a deturna discuția. Ce legătură are link-ul tău cu aserțiunea lui @karl:

     ”nici cealalta tabara nu-i mai prejos, fiind finantata masiv de mari companii de hidrocarburi.”

     Chiar ți se pare corect ca ecologiștii să fie finanțați de guverne? Pe cine reprezintă ecologiștii, ca să fie finanțați de guverne din taxele și impozitele plătite de cetățenii direct productivi? El așa justifică finanțarea ecologiștilor de către guverne, prin aserțiunea că ”nici cealalta tabara nu-i mai prejos, fiind finantata masiv de mari companii de hidrocarburi.”

     Cum rămâne cu ecologiștii care promovează interesele Chinei și militează pentru dezindustrializarea Europei? E corect ca și aceia să fie finanțați din bani publici europeni? E corect să-ți câștigi traiul din finanțări asigurate de guvern, sub pretextul că ”nici cealalta tabara nu-i mai prejos, fiind finantata masiv de mari companii de hidrocarburi.” ?!

     • MIT, NASA, Biden si UE promoveaza interesele Chinei…Cine deturneaza? Cate din puzderia de articole din “bibliografie” sunt trecute prin filtrul stiintific inter pares?

      • Tehnic vorbind, da, promovează mai mult sau mai puțin intenționat interesele Chinei.

       Socialismul contemporan cu toate văietatele sale ()icologie, antirasism, LGBT-eală, etc.) promovează agresiv interesele Chinei, Rusiei, Iranului și ale celorlalte regimuri paria ale lumii.

       Toți ăștia sunt socialiști pe stil nou: NASA și NOAA au fost infestate cu activiști politici în timpul lui Obama. În general bugetarii sunt greu de concediat și Trump nu a făcut eforturi serioase în acest sens deci ei au continuat să înflorească.

       Biden e la rândul său un politician de extremă stângă ca și majoritatea zdrobitoare a căpeteniilor UE. Și unii și alții își fac un titlu de glorie din faultarea capitalismului occidental și a unei societăți bazate pe respectul legii ceea ce desigur că avantajează enorm China. Pentru moment singura chestie care chiar salvează pielea occidentului e aceea că, căpeteniile chinezești la rândul lor sunt cam la fel de inepte ca cele occidentale. 😀

    • Ca de exemplu, de cei de la MIT Energy Initiative, unde Shell si ExonMobil
     1. Cind e clar ca se vor imparti prajituri (statul arunca cu banii) ar fi absurd ca Shell, sau Exon, sau EON, sa nu incerce sa-si ia o bucata.
     2. Faptul ca se incearca sa se gaseasca noi surse de energie nu e nici pe departe o chestie inventata de ala cu mersul pe jos, de cind e lumea si pamintul omenirea a incercat si incearca sa gaseasca noi resurse, ca e guano, ca e piper, ca e ceai, sau corn de rinocer pt potenta.

     Ce se-ntimpla azi, in multe locuri din lume e altceva, e o mare excrocherie, cineva ia banii din buzunarul celor care produc ceva, si-i imping in buzunarul unora mai schemkeri care pretind ca vor salva lumea. Asta nu prea s-a mai intimplat in istorie, putem spune ca aceasta excrocherie e intr-adevar de dimensiuni istorice.

      • niște capitaliști nenorociți. Păi cum să nu dai în ei!
       În societatea ecologistă multilateral dezvoltată toți lucrează în ONG-uri, plantează panseluțe și dau mâncare urșilor!

   • Dar bineinteles ca nu au intarziat sa apara si exemplele concrete care sa confirme cele scrise in comentariul meu. Deja s-a a simtit cineva dintr-o tabara la partea cu „nici cealalta tabara nu-i mai prejos, fiind finantata masiv de mari companii de hidrocarburi” si, inarmat cu tastatura si spume la gura explica cum sta treaba cu finantarile desi lucrurile stau exact asa cum am scris, finantarile nu lipsesc din nicio parte.
    …că trebuie construite mai multe centrale nucleare….se pare ca acelasi comentator a ramas traumatizat de finantare si nu s-a mai putut concentra mai departe sa vada ca exact centralele nucleare sunt de preferat, cum am scris si eu.
    Astept cu interes si alte asemenea comentarii care pot bune bazele unui „dialog”.

    • @karl – am să-ți spun un secret de-al psihologilor, dar rămâne între noi: comentarii ca ale mele nu se pot obține pe bani, în schimb acuzațiile pe care le faci demonstrează că ale tale sunt obținute pe bani. Și încă pe bani publici.

     Pe cine consideri că reprezinți, ca să te recunoască cineva drept partener de dialog? Dacă spui de care ONG aparții, îți spun concret și cine te finanțează.

     Dacă nu, ”du-te și nu mai păcătui!” 😀

   • Cred că cineva îi ține ”legați” pe împuțiții de politicieni, din moment ce nu se face mai nimic concret pentru înlocuirea carburanților actuali, iar primii suspecți sunt producătorii de hidrocarburi.
    Din suprafața totală a uscatului pământean, 1/3 este ocupată de deșerturi, iar 8% este suprafața Saharei. Nu am văzut nici o asociație de guverne pornită să transforme Sahara în producătoare de hidrogen din energie solară și apă de mare, pentru întregul mapamond. Gândiți-vă câte locuri de muncă și afaceri s-ar înființa. Poate lumea nu a văzut filmul la televizor, dar hidrogenul poate învârti motoarele termice actuale cu o instalație de alimentare cu gaz ca cele pe care deja le folosim. Dacă nu ar fi așa de hoți și de proști, s-ar gândi măcar la cât bioxid de carbon produce un avion de linie aflat în cursă. La ce-i vor folosi banii murdari familiei sale de politician peste cincizeci de ani? Poate crede că cu acei bani familia se va muta pe altă planetă?! Posibil, la cât sunt de idioți…

    • Nu am văzut nici o asociație de guverne pornită să transforme Sahara în producătoare de hidrogen din energie solară și apă de mare, pentru întregul mapamond.
     A existat cu ani in urma un mare proiect https://de.wikipedia.org/wiki/Desertec de care s-a ales praful Saharei. Cica nu a iesit din cauza situatiei politice instabile din zona. Instalatiile ar fi trebuit pazite de o intreaga armata, cu avioane, tancuri etc.

    • In Africa se misca ceva, se cauta locatiile potrivite pt instalarea panourilor solare, a moristilor de vant pt productia de hidrogen.
     Problema, zonele sunt politic instabile, sunt zone din sudvestul Africii, la sud de Sahara. Sunt convins ca marii procatori de hidrocarburi vor fi primii in implementarea acestor proiecte insa deocamdata ei regleaza vrem nu vrem piata, astazi Arabia Saudita a redus productia cu 1,8 mil. barili pe zi, preturile au facut un salt si fiti convins, preturile vor urca respectiv vor ramane sus atata tip timp cat vor ei, intrega tranzitie pe urmatorii 30 de ani o vom plati la pompa asa cum in viitor tot ei vor incasa preturi bune prin vanzarea hidrogenului.
     Este obiectivul declarat al Arabiei Saudite pt ca stiu foarte bine foamea de energie tot mai mare din occident , digitalizare etc.etc. poate fi satisfacuta numai prin importuri masive, daca nu va mai fi gaz si petrol va fi hidrogen
     si combustibilii sintetici derivati din hidrogen , technic nu se intrevede nici o posibilitate de stocare masiva a curentului electric pt sustinerea economiilor occidentale.
     Singura scapare este dezvoltare masiva a productiei de curent cu ajutorul energiei nucleare in occident si producerea hidrogenului in Europa, obiectivul declarat al Frantei.

     • Arabia Saudită e chiar pe Tropicul Racului, acolo sunt alte condiții pentru panouri solare. NASA însăși susține că 95% din suprafața Arabiei Saudite e deșert, la o suprafață totală cam de 10 ori cât România.

      Un sistem energetic național nu se justifică în Arabia Saudită, la condițiile date, în schimb se justifică centrale solare bazate pe stocarea sării topite și alte asemenea soluții locale.

      Însă asta nu justifică reducerea cu 75% a producției europene de gaz metan din 2000 în încoace și nu justifică eliminarea completă a producției de uraniu din România, Franța, Germania și Cehia, din 2016 încoace.

      Europa are suficiente resurse energetice pe cont propriu, numai că politicienii crescuți de Brejnev și Putin au făcut-o complet dependentă de Rusia, pentru că așa a fost planul.

     • Tocmai din cauza gainariilor facute de catre o mana de tari, ar trebui ca toate natiunile sa tinda sa devina independent energetic si asta nu (doar) cu energii regenerabile intermitente. Oricum, nici cu preturile la gazele oferite de Norvegia nu imi este rusine…

    • Au fost încercări din astea fain prin deșerturile din Nevada și California. S-au lovit toate de aceeași problemă neprevăzută,de care se lovesc și locuitorii din acele zone ce au panouri solare pe case:

     Prin pustiu bate vântul și vântul poartă cu el particule fine de praf ce acoperă totul. Unele din fermele solare au fost demult îngropate în nisip. Se caută tot soiul de soluții de curățare a lor. De la sisteme vibratorii la ștergătoare de praf și lucrători ce se urcă pe casă să le curețe cu furtunul. Nimic însă n-a funcționat cu adevărat, sau nu e rentabil/ Praful fin distruge rapid articulațiile și glisierele ștergătoarelor de praf, iar lucrătorii cer o căruță de vani și protecții pentru afecțiuni respiratorii. ajungi să-i plătești ca pe astronauți. 🙄

     https://images.interestingengineering.com/images/import/2016/01/rsz_15853691_orig-455×341.jpg

     https://youtu.be/D6LKiOcKr_o

     Înțelegi dificultățile astea după ce închiriezi o mașină în Nevada sau Arizona. Ai luat-o proaspăt spălată de la aeroport și până seara e toată prăfuităde nu-ți mai dai seama ce culoare avea. Cu panourile staice e și mai rău.

     Altele ferme solare au fost construite în zonele mai puțin nisipoase unde însă sunt distruse aproape complet de furtunile violente.

     https://youtu.be/vDB_SwSFb8Q

     Ideea e că oricum ar fi volumul de întreținere necesar e imens și după deschideri triumfale și discursuri avântate despre viitorul luminos sunt abandonate pe șestache, Iar startup-urile făcute pe bani publici dau faliment și se reînființează sub alte nume ca să dea faliment din nou. 😀 Reciclarea panourilor solare e extrem de scumpă și dificilă deci salvatorii planetei recurg la abandonarea în aer liber a deșeurilor extrem de toxice

     „Regenerabilele” reprezintă cea mai rentabilă modalitate de sifonare a banului public și de poluare sistematică a mediului. 👌

     • Prin pustiu bate vântul și vântul poartă cu el particule fine de praf ce acoperă totul.
      ++++++++++
      Nu de putine ori in München e un cer rosu si masinile sunt, spre necazul nemtilor care scot pietricelele dintre creturile cauciucurilor cu penseta, pline de praf- De unde, din Sahara, trece si Alpii.

      • Praf de aceeasi origine se depune de doua-trei ori in fiecare iarna pe zapada pe care schiem noi pe Platoul Bucegilor. Coloreaza zapada in rosu/ocru. Se vede foarte bine diferenta intre pirtia pe care a batut-o ratrack-ul si zapada cu praf pe ea. Daca o iei la joaca si balaureala pe linga pirtii, de ce nu? :)), lasi urme albe pe suprafata aia cu tenta rosiatica. E foarte abraziv, uneori trebuie sa refaci seara straturile de ceara de pe talpa schiurilor.

     • > https://youtu.be/vDB_SwSFb8Q

      Aia nu-i ferma solara, e o escrocherie. Normal ca s-a distrus repede, daca a fost construita doar pentru o sedinta foto. Din link-ul din descriere:

      > She pointed out there were no power purchase agreements, PacifiCorp had never heard of the companies and there was no connection to the grid.

      https://www.ksl.com/article/46348177/utah-solar-lens-scheme-a-massive-fraud-judge-says

      Sa dai asta drept exemplu reprezentativ de ferma solara e ca si cum ai zice ca situatia de la Neptun Deep demonstreaza cum gazele aflate la mai mult de 1000m adancime nu pot fi exploatate profitabil nicaieri in lume.

      • Între noi fie vorba cam toate fermele solare sunt esrocheii. 99.999% nu s-ar fi construit niciodată fără subvenții publice grase. Iar după 10-15-20 de ani toate sunt abandonate.

       Uitați aici exemple de feme eoliene abandonate sau lăsate ăssă prărpdească.

       https://youtu.be/nSb-33aXK3E
       https://youtu.be/2UKPGk3Fv4g

       Mergând prin Iowa sau Nebraska am văzut de-a lungul a zeci de mile de autostradă moriști distruse sau înțepenite. Chestii făcute cu mare tam tam din bani publici pe vreme lui Obama.

  • „Plantarea de copaci ar fi o solutie dar cu siguranta mai sunt si altele.”
   Nici nu banuiti poate cat adevar exista in spatele acesti afirmatii a dumnevoastra. Ma frapeaza intotdeauna cat de lipsite de vegetatie urbana sunt marea majoritate a centrelor oraselor din vest, in speta parte amai nordica. Pe cat de verzi sunt multe zone peri-urbane pe atat de gri-beton cele intens urbanizate.
   Si nu compar doar cu multe dintre orasele de la noi ci mai ales cu cele din sudul europei, unde arsita verilor fierbinti a determinat o abordare diferita a urbanismului. In nord centrele sunt inghesuite si nu prea vezi des bulvarde sau piatete strajuite de arbori imensi precum in Portugalia, Spania, Italia. Ibidem si cu gradinile urbane, unele chiar luxuriante.
   Inclusiv la noi sau in alte tari fost comuniste, de bine de rau, inca exista acele spatii verzi pana si in cartierele comuniste (acolo unde nu au fost napadite de parcari si indesirea constructiilor)
   Luati afirmatile mele si cu tonuri de gri, nu sunt absolute ci doar o remarca din destul de multe calatorii.

   • E simplu, orice plantatie urbana trebuie intretinuta, costa bani si munca.
    Zonele pavate si betonate pot fi intretinute cu utilaje, cu personal foarte putin.
    Primariile occidentale au alte probleme, este nevoie de multi bani pt sustinierea refugiatilor

    • Probabil de aceea or fi mai sarace tarile din sudul europei? E un pic mai complicat de atat.
     Pe urbanismul înghesuit, in nord e printre altele nevoie de lumina, ca soarele e cam zgârcit si vitamina D compensata. Dar avem sperante de mai bine – vine încălzirea globala si plantam portocali in belgia🙂.

     • Bogatia celor nordice este aparenta, depinde cum o privesti. Cine nu este stare sa vada lucrurile adevarat frumoase incerca sa compensenze cu obiecte considerate frumoase.
      Poate inghesuila urbanistica nordica tine loc de caldura, mai stii ?
      Este eficienta, fiti convins.

      • Si de multa umezeala.
       Cred ca intram in alta tema cu bogatia. Conteaza si cu ce ramai la sfarsit de luna/an dar si cum traiesti in rest, in timpul vietii active, de preferinta.

      • Multi numai raman cu nimic la sfarsitul lunii , este dorinta din totdeauna a socialistilor. Sutem pe cel mai bun drum spre raiul de pe pamant, sa numai posedam nimic, totul sa fie controlat de stat.

 6. Stimate profesor, birocratii de la Bruxelles au planuri pe care nimeni nu le mai intelege.
  Deunazi au interzis comercializarea motoarelor cu ardere interna din 2035 lasand o portita deschisa, cele care pot fi alimentate cu E- fuels putand fi in continuare comercializate, cu alte cuvinte, pompe cu alimentare clasica, benzina, diesel, alta pt E-fuels, alta poate pt hidrogen pe langa statiile de incarcare electrica.
  Industria auto europeana este bulversata , probabil cea europeana va pierde sute de mii de locuri de munca, masinile electrice chineze vor invada piata.
  Masinile electrice chineze cu ce sisteme informatice vor functiona, Google, Apple , Microsoft sau cele chineze ? G5 de la Huawei este intezis in multe tari europene.
  Parlamentul european a hotarat ca pana in 2033 toate imobilele din UE obligatoriu trebuie sa corespunda claselor energetice D/E, inseama pt locatari, proprietari, anvelopare, izolarea acoperisului, instalarea de panouri fotovoltaice, schimbarea usilor/ferestrelor, schimbarea sistemelor de incalzire pe gaz/ulei cu pompe de caldura sau alte sisteme care functioneaza cu energii regenerabile.
  Ce inseamna ? O masina electrica modesta noua, pret undeva intre 25,000 – 50,000 EUR
  Rezolvarea problemei cu imobilul, costuri intre 20000 – 100.000 depinde de natura lucrarilor.
  Sunt mult oameni sa spunem cei de peste 50 de ani pt care aceste investii nu merita, ei nu mai apuca amortizarea acestora.
  Politicul va strange surubul cat se poate prin scumpirea costurilor pt energia conventionala astfel incat oamenii sa fie obligati sa platesca aberatiile dorite.
  Probabil multi isi vor vinde pt preturi de nimic imobile care din punctul lor de vedere nu merita reconditonate energetic, multi vor emigra din Europa centrala rece catre zone mai calde din Spania, Grecia ,Turcia sau SUA, locuri in care isi pot permite eventual un trai decent.
  Chiar daca Europa sa presupunem se va „decarboniza” pana in 2045 – 2045, cu restul lumii ce se intampla ? vor avea aceste masuri si constrangeri impuse politic efectele scontate ?
  Sunt convins, nimic nu se va schimba la nivel global doar se va intampla in Europa un fenomen major, expropierea fortata a detinatorilor de imobile, saracirea a parti largi ale populatiei mai ales trecuta de varstele bune etc.etc.
  Fara aportul major al Chinei si Indiei, tari cu cele mai mai mari populatii ale lumii absolut nimic nu se va schimba, actualmente relatiile intre China si occident fiind la cote minime, chiar in fata unui conflict militar deschis.
  Exista un grafic are demostreaza , concentratia de CO2 a crescut constant in ani pandemiei 20/21 , ani in care intrega lumea a luat repaus, n-au circulat atatea vehicole, avioane, activitatile economice a fost reduse etc.etc. inseamna cu ceva nu se leaga cu ce ne povestesc politicienii, sistemul climatic este mult prea complex astfel incat numai factorul uman sa fie raspunzator de cresterea concentratiei de CO2
  Totodata ni se povesteste de acesta crestere fara a ne spune ca defapt este vorba numai de jumate din cifrele vehiculate, tone CO2; nu sunt prezentate cifrele, gradul de absorbtie a CO2 de catre oceane si paduri.
  Filosoful roman Plotin a constatat cu ca. 250 de ani i.e.n ca cei stapaniti sunt prea prosti sa-si alega conducatori intelepti si daca cumva se intampla, apare suspiciunea si invidia. ( astazi sustinuta de medii si politiceni prosti )
  Cu alte cuvinte, poporul isi merita conducatorii.

  • Si uite-asa ”you will own nothing” ca de de ”you’ll be happy” nu poate fi vorba. Lumea sta in asteptare uluita spunand ca la noi nu se poate intampla asa ceva. Cineva evil conduce agenda si guvernele se intrec in a se apleca incredibil de rapid cu capul in jos de parca ar fi amenintate si santajate.

  • le reconditionam artizanal pe alea vechi in garajul propriu, o sa fie ca in vreme de prohibitie…
   meseria de mecanic auto va fi mult mai bine platita, iar pana la scadenta piata auto ar putea exploda, inclusiv la categoria „rable”

   • Pe mine ma bate gindul de ceva vreme sa cumpar o masina, o anume masina cu un anume motor, Honda K24 – in opinia multora cel mai bun motor natural aspirat in 4 cilindri facut vreodata (nu-i vorba ca au facut si altii citeva) – s-o desfac toata pina la tabla si s-o aduc la starea „showroom”. Exista si expertiza si experienta in Romania pentru asta, cunosc 2 tipi care au facut exact acelasi lucru + niste modificari la cutia de viteze si la „final drive”, de galerie de evacuare, eventual de axe cu came mai agresive cu care motoarele vindute in Europa nu au fost echipate, merge si-un LSD – nu drogul ci Diferential Cu Alunecare Limitata – si au iesit niste bijuterii pe roti. Si toate astea fara pierderea legendarei fiabilitati Honda ceea ce nu-i deloc putin lucru, exista in US motoare de-astea care au facut peste 1 milion de mile fara interventii mecanice majore!
    Doar Euro 4, exista si un K24 Euro 5, foarte frumos motor si ala dar parca e mai atragator celalalt. Ca pe mine tablete agatate de bord nu ma intereseaza.

   • Sa nu uitam marele embargou contra lui Fidel Castro, care a murit de batrinete, desi occidentul spera ca va fi nimicit de popor. Si azi mai circula „frumoasele americane”, adevaratele vapoare ale strazii, si, culmea, au ajuns adevarate valori.

    Am putea sa ne gindim si la prohibitia alcoolului, acelasi fenomen, Moonshine

    • nu stiu in ce masura in Cuba a fost si criza alimentara si cati ar fi dispusi sa se sacrifice cu acelasi stoicism;
     embargoul va afecta comunitatile locale, iar administratia centrala nu poate supravietui fara sprijinul politic al baronilor locali; societatea poate sa acumuleze tensiuni o perioada mai indelungata, dar ma indoiesc ca va avea rabdarea sa se obisnuiasca cu magazine goale si masini agricole sau camione nefunctionale;

    • Cuba n-a fost niciodată supusă unui embargou total. Doar SUA au impus un embargou mai mult sau mai puțin aspru. Dar chiar și America le-a permis celor 2.5 milioane de cubanezi fugiți și SUA să trimită măcar câteva sute de dolari lunar celor +11 milioane de cubanezi rămași în Cuba. Asta a fost și mai e una din principalele surse de valută a regimului lui Castro. Să ne amintim că prin 2018 se lăuda Raoul Castro că au spart cubanezii bariera salariului mediu de $20/lună. 😂

     În primii 30 ani rușii le-au asigurat cubanezilor și regimului lui Castro supraviețuirea. După căderea URSS s-au mai scos cu turism – că doar e bordelul ieftin al Caraibelor.

     Comerțul Cubei cu restul Americii Latine, Europa și Asia a fost mereu în picioare. La o adică țările din jur ca Jamaica, Haiti sau Republica Dominicană au reușit să ajungă la fel de prăbușite ca și Cuba fără niciun fel de embargou. 😀

     • @JS
      Am revazut de curand Scarface.
      Sunt si mai impresionat decat la precedentele vizionari.
      Regizorii italiano-americani sunt neintrecuti in arta cinematografiei!

 7. „ONU, IPCC și alți luptători anti-climatici și-au imaginat că „hidra” are un singur cap …” Cred ca suspectati ONU, IPCC etc. de competenta si buna intentie:) Dupa cum am mai comentat la alte articole, trecerea de la „global warming” la „climate change” a fost o manevra de PR foarte reusita, ofering practic o umbrela care permite prezentarea unei varietati de fenomene meteo ca fiind dovezi ale apocalipsei care va veni. Concentrarea pe CO2 e din aceeasi categorie, ofera publicului neinformat / mediu informat un nume cunoscut pentru cauza schimbarilor climatice (cred ca sulfur dioxide nu suna la fel de sexy). Simplul fapt ca ne concentram doar pe un singur factor ca solutie miraculoasa a unei probleme atat de complexe sugereaza fie lipsa de competenta, fie o agenda. Personal cred ca avem de a face cu o combinatie: pe de o parte o agenda sustinuta consecvent de anumiti actori, sensibili la potentialul financiar/profesional al „salvarii planetei”, de alta parte o mare masa de indivizi neinformati sau mediu informati, care rezoneaza la aceasta varianta simplificata a problemei. Mai exista probabil si o a treia categorie, indivizi relativ educati/informati, care inteleg faptul ca problema e mult mai complexa si ca solutiile propuse nu sunt neaparat bune, dar merg pe aceeasi linie pentru ca practic discutia nu se mai poarta decat in pro sau contra, fara nuante intermediare.

  • In mediul animal nici o data o haita/turma nu-si alege pe cei mai slabi sa-i conduca, la oameni este exact invers. De accea animale vor supravietui.

   • Probabil. Consecinta progresului tehnologic e ca factorii de selectie externi (mediu, alti pradatori) au devenit mai putin importanti pentru noi din punct de vedere evolutiv, fiind inlocuiti de factori sociali. Practic, „survival of the fittest” si-a schimbat semnificatia.

  • Informatia , bate-o vina, ce impreuna cu partizanatul ,de tot felul ,ne separa cunoasterea . De acolo ni se trage totul .Societatile actual inchise si cele foste inchise , ferecate cu sapte lanturi grele , nu aveau acces la informatie . Ceea ce nu stii carevasazica ca nu exista.Asa am putea defini realitatea anilor ce au fost si care va sa vina pentru multi dntre noi .Conspirationstii, ne-ar putea spune cum si aparitia Covid 19 ba chiar ceea a Climate Changeului impreuna cu PNRR si tendinta de federalizare a Uniunii Europene nu ar fi fost decit anticamera aparitiei Razboiului din Ucraina ce la rindul lui este acum anticamera defederalizariii Rusiei .Unde se va opri totul si cind se va face asta chiar nu stim . Ceea ce stim este insa usor de vazut si inteles daca punem in balanta doar faptele . Curind vom vedea si cistigatorii care si ca ne place si ca nu ne place, isi vor pune in aplicare planurile . Suntem cu totii la o sageata distanta de adevar .Avem imensa oportunitate sa traim aceste timpuri ce au inceput cindva in preajma anului 1989 si care acum continua .Atunci un rus a pierdut URSS acum altul va pierde Federatia .Va fi iarasi Occidentul un cistigator si UE beneficiarul asa cum s-a intimplat nu de mult ?

   • Ceea ce știm cu siguranță este faptul că joci în aceeași echipă cu @Hantzy și că amândoi ați deturnat discuția de la articolul lui Alin Fumurescu. El ca portavoce a Berlinului, tu ca portavoce a Cotrocenilor.

    • cam asa. astia s bugetari ghiftuiti, cu osinza groasa, 10-20 de mii de euroi lunar ii merita pe deplin. sarmana Romanie pe ce miini a incaput, si oare cum s ar putea descotorisi de ei? (progeniturile analfabetilor autoproclamati sociaisti/comunisti sint mai hraparete, proaste si amorale decit cei ce i au nascut)

   • Experimentul in care se avanta Europa de data acesta se va sfarsi urat intr.un fel sau altul
    Personal nu sunt curios de nici o oportunitate, am trecut prin multe, nu mai am timpul si nici rabdarea sa.mi sacrific timpul de viata care a mai ramas pentru nimeni si nimic, e simplu.

      • Observ un grad mare de pesimism si nu doar la Dvs. Oare ce se intampla? O fi covidul si dupa, razboiul? O fi tampenia asta cu verziturile? O fi China cu Taiwanul?

      • Pai tocmai asta spun Dom Bruno, hai sa fim realisti. Cu cat putem sa inducem concepte hai s-o facem. Copii astia n-au de unde sa invete decat de la noi cei trecuti prin viata. Va urez viata lunga si o cohorta de nepoti sa va manance zilele, HA

  • „Dacă nu schimbăm direcţia, dacă nu rezolvăm problema schimbărilor climatice, civilizaţia noastră va fi profund afectată de temperaturile în creştere care vor face ca teritorii extinse ale planetei să fie practic de nelocuit.
   Trebuie să reorientăm instituţiile financiare internaţionale, în special Banca Mondială, astfel încât să se concentreze pe schimbările climatice. ” George Soros.

  • Oamenii de la ipcc, de exemplu, nu sunt anonimi și se poate verifica dacă au sau nu expertiză. Pe site găsiți atât membrii grupurilor de lucru cât și, la fiecare raport, pe cei care l-au scris. https://www.ipcc.ch/
   Dacă vi se pare că sunteți mai priceput ne puteți spune, de curiozitate, ce pregătire și ce experiență aveți în domeniu?

 8. Kamala Harris issues dire climate change warning in Africa: ‘Existential threat to the entire planet’

  The impact of the climate crisis is unmistakable, and without any question in my mind, poses an existential threat to the entire planet

  Un clasic exemplu de activism pe care Thomas Sowell l-a caracterizat perfect.

  Administrația Biden și activiștii pentru climă susțin, în esență, că națiunile africane nu pot face aceleași „greșeli” pe care le-a făcut lumea occidentală prosperă cu combustibilii fosili. Care au fost aceste „greșeli”? Păi, sunt foarte vizibile: Viață lungă, mortalitate infantilă mai mică, prosperitate și un mediu mai curat pe măsură ce națiunile devin mai bogate.

  Tările africane ar trebui, conform acelorași activiști, să renunțe la combustibilii lor fosili sau, chiar mai bine, să-i livreze Europei de vest, și în locul lor să se „dezvolte” cu energie produsă de arderea biomasei (bălegar, paie, vreascuri, ierburi uscate) și de panourile solare – instalații eoliene, care nicăieri pe planetă nu pot asigura singure necesarul energetic unei economii decente.

 9. Declarația Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), 3 aprilie 2023

  Noile reduceri semnificative ale producției de petrol anunțate de țările OPEC+ au loc într-o perioadă de incertitudine sporită pe piețele petroliere globale și de îngrijorare cu privire la perspectivele economiei mondiale. Previziunile IEA și ale altor instituții relevante, care reprezintă atât consumatorii, cât și producătorii, indică toate că piețele petroliere mondiale ar urma să se restrângă deja în a doua jumătate a anului 2023, existând posibilitatea apariției unui deficit substanțial al ofertei. Noile reduceri OPEC+ riscă să exacerbeze aceste tensiuni și să determine creșterea prețurilor petrolului într-un moment în care presiunile inflaționiste puternice afectează consumatorii vulnerabili din întreaga lume, în special în economiile emergente și în curs de dezvoltare.[s.m.]

 10. Marele nostru ministru al economiei, al mediului, a tot ce exista si misca a facut o vizita surpriza in Ucraina.
  Nu, nu s-a vorbit de tancuri, nici de avioane ci de regenerabile.

  Die Ukraine könne zum Energieexporteur Richtung Europa werden. Dafür würden Wind- und Solarenergie sowie Biomasse eine wichtige Rolle spielen, ergänzte der Grünenpolitiker. Deutschland wolle die schon länger existierende Energiepartnerschaft mit der Ukraine neu auflegen, um ihr zu helfen.

  Germania va ajuta Ucraina sa-si dezvolte energie regenerabila, iata ca Ucraina e salvata, exact asta ii lipsea.

  • Și nu s-a dus singur. Ci împreuna cu reprezentanți de la vârful economiei germane. Căci,oricât ar dura războiul, când se va termina, e acolo o tarla goală. Și ca să nu crească buruieni, vin nemții și seamănă . Ce nu știu Ucrainienii e ca tot ei, nemții, vor și recolta. Oricum le sunt deja datori vânduți !

 11. Citesc intotdeauna cu placere articolele domnului Crânganu. Chiar daca nu sunt de acord, in unele chestiuni (si nu putine), cu opiniile dumnealui. Eu il citesc pentru calitatea rationamentului si claritatea scrierii si gasesc, cu satisfactie, contra-argumente dificile la propriile idei. Nu am nevoie de un ecou al propriilor ganduri, de o confirmare. Nu imi sunt de folos. Contradictia ideilor imi pare mult mai roditoare. Acestea fiind zise vreau sa fac cateva observatii. Constat ca multi comentatori confunda critica acida si sarcasmul domnului Crânganu cu adeziunea implicita la pseudo-religiile ad-hoc la care acestia subscriu: consumerism desantat, conspirationism malign, fanatism tehno-stiintific sau congregatia imbecililor. Cand autorul spune ca nu vede o solutie rapida, facila si sanatoasa de renuntare la combustibilii fosili intr-o economie globala nascuta din petrol asta nu inseamna absolut deloc ca pe pieptu-i de arama are tatuat sloganul dacului liber: „Passatu e sefu la toate!” (culeasa din folclorul internautic).
  Inchei cu un avertisment al lui Marcel Proust pentru cei ce cred ca pot schimba idei din capul altora mergand pe calea dovezilor, ratiunii si bunului simt:
  „Les faites ne penetre pas dans le monde de nos croayances.”

  Multumim de osteneala, domnule Crânganu!

  • Les faites ne penetre? Mon Dieu! Care va sa zica faptele nu strapunge, adica nu penetreste ca e singure saracutele. Proust o fi scris asa ceva pe Wikipedia.
   Corect: les faites ne penetrent (…). Ca-s mai multe!

  • Vă mărturisesc că aia cu „consumerismul deșănțat” chiar mi-a plăcut. Știți până acum vreo 200-300 ani când s-au inventat țesătoria și tricotajul industriale, izmenele se lăsau moștenire din tată-n fiu. Și ca să dureze atât se spălau extrem de rar și numai în situații limită. 😂

   Doar cei obscen de bogați și risipitori își permiteau mai multe perechi de izmene pe care le schimb periodic. Dar nici ăștia nu prea abuzau de spălarea lenjeriei ca să-i mărească durabilitata.

   Îndrăznesc să cred că vă schimbați chiloții zilnic și că-i mai si spălați după purtare. Ei bine dacă faceții asta vă faceți vinovat de un „consumerism deșănțat„ în ochii antecesorilor de acum câteva secole ce va-u lăsat o lume fără emisii și fără risipă nebunească de resurse la care recurgeți pentru a purta zilnic chiloți curați. 😀

   Greșec cumva? Să înțeleg că dumneavoastră îi purtați ecologic nespălați cu deceniile după moda strămoșească?

   • Ei na si dumneavoastra Dom Iosif, nu-l stiti pe nea Narcis?
    Dar oricum, nici macar n-a spus ceva gresit, nu? Doar stim ce urmeaza:
    Am să te iert
    E vechi păcatul
    Şi nu eşti prima vinovată!..

    • Domn’ @Robert am mai pus un comentariu dar aparent a fost cenzurat asa ca il voi reformula. Sfatul meu este sa nu faci vreo obsesie pentru mine, nu de alta dar in general obsesiile nu sunt benefice si nu aduc nimic bun.

     • Narci, n-am nici o obsesie pentru tine. Mai bine spune-ti parerea despre betele articulate intr-un pendul anarhic. Ce scoala ai facut?

   • @Josef Svejk

    izmenele se lăsau moștenire din tată-n fiu. Și ca să dureze atât se spălau extrem de rar și numai în situații limită.

    Înainte de Revoluția Industrială, izmenele erau împletite din lână. Ele aveau două inconveniente majore: frecau neplăcut pielea și anumite organe, iar curățarea lânii prin spălare era imperfectă. Odată cu apariția războaielor de țesut în prima țară care a dezvoltat și dominat Revoluția Industrială (Marea Britanie), bumbacul tricotat a înlocuit imediat izmenele împletite din lână. Aceastea au devenit mai ieftine decât cele de lână, mai rapid și mai ușor de curățat și, foarte important, fără iritarea pielei din zona genitală. Cred că un blazon comprehensiv al Revoluției Industriale ar trebui să conțină și o pereche de izmene din bumbac.

    • Eu tin minte ca bunica tesea iarna nu numai lana dar si in. Avea un razboi pus in „camera mare” din casa. Inul nu-i asa de abraziv ca sa zic. Dar ce mai stiu si eu…
     Poate ne lamureste nea Narcis ca oricum le stie pe toate.

    • Eu si acum imi amintesc de trauma fizica la fotograf la terminarea gradinitei.
     Mi-au dat o jachetzica alba care pisca ingrozitor! Si cu batistuta roz la buzunar.

  • Sunteti „all over the place” cu comentariul asta. N-are cap ori coada. De fapt cred ca erati un pic beat cand ati scris. Nu-i problema, niste moare de varza si maine poate postati ceva mai logic. Hai noroc!

  • io ma gandesc sa renunt la masina de 100cai si sa revin la epoca preindustriala: zic ca ar putea sa-mi ajunga numai vreo 2-3cai, dar am o dilema:
   nu cumva 2-3cai produc mai multe emisii la ralanti 24h/zi decat 100CP pe care ii folosesc in medie cam 1h/zi ?

  • cel mai desantat consumerism pe care il vad eu e in noile cartiere de bogatani, unde-i musai sa-ti montezi fotovoltaice peste viloiul desantat cu nshpe camere;
   cartierele cu turnulete incep sa se adapteze si ele: daca n-ati mai fost o vreme pe-acolo, sa nu fiti surprinsi ca locatarii investesc masiv si cu spor in reconversia turnulezelor (mai ales ca nici nu prea au alta ocupatie)

   • Ingrijorarea mecanicilor auto clasici in privinta emisiilor este binevenita, chiar daca aportul lor la solutie, pana acum, a fost doar softul minicinos pentru Diesel.
    Lumea nu mai vrea azi motoare termice: CAR NOT!

     • D-le inginer @Prototipescu, ONG-ul “CAR NOT!” face parte din lumea dvs. Chiar daca inca nu v-ati “adapat” pana acum din prorocirile ONG-ului asta, aflati ca se afla la baza “iecologiei” brucseleze (Biserica Verde) in materie de motoare termice. Politica de la Bruxelles este bazata pe o continua corespondenta cu analizele inginerilor afiliati la respectivul ONG. #CAR NOT! este prezent peste tot in lume, nu poate fi conturnat de niciunul dintre producatorii de motoare termice.

      • Abia așltept să-l văd pe progresis ce se întoarce la căruță și care are tăria sufletească de a nu se mai da cu avionul la clasa I sau cu unul privat când are ocazia. 😀

 12. Cea mai mare presiune e totusi pe tarile bogate si consumatorii vulnerabili de acolo. Care sunt tot mai multi. Frustrarea sociala e in crestere. Dar na….suntem bogati, frumosi, destepti, puternici. Cine tot face planuri si conduce lumea? Ce face OPEC e gandita bine si e din planul celor care se joaca acum cu cei bogati si puternici. Arabia Saudita a intors oficial macazul si cu fiecare saptamana fac si altii la fel. Tranzactiile nu se mai fac in dolari, la fel si rezervele. Ce planuri tot face Europa cand materia prima o au altii? Probabil ca peste cativa ani vom rade de perioada aceasta in care ne batem capul sa intelegem pe ce se bazeaza ei si ce nu stim noi. Multumesc mult pentru articolele dumneavoastra domnule profesor! Uneori, in anumite conversatii va citez, dar nu spun ca o fac :). Chiar sunt putin arogant ca-s greu de contrazis.
  Numai bine!

 13. nu „scientizarea politicii”, ci „politizarea stiintei”;
  Heracle a reusit, doar pentru ca nepotul sau ardea gatlejurile proaspat taiate si nu se mai puteau forma cele doua capete; nu am auzit sa se procedeze asa in prezent;
  cred ca si despaduririle masive contribuie la schimbarea climei, cat o fi; si lacurile de acumulare artificiale etc.
  in plus, exista forte incontrolabile, deocamdata, care duc la modificari climatice la nivel planetar; abia dupa descifrarea acestor forte si a modalitatii cum schimba clima, ne putem gandi la masuri;

  • Nu sintem timpiti, multe lucruri le intelegem insa dopuri la vulcani nu putem pune. Nici folie de plastic peste oceane. Nu contribuie nici un lac de acumulare la „schimbarea climei”, e prea mic. Nici „despaduririle masive”, alea pot afecta alte lucruri, poate climatul local dar „clima” in ansamblu nu.
   Mie insa mi-a sarit in ochi prima oara cind am auzit de „energie eoliana” si de „energie a mareelor”. Sint foarte multi ani de-atunci. De ce? Pentru ca m-am intrebat simplu: ce se intimpla in locul de unde „scoti” energia cind „scoti” energie dintr-un curent de aer care e acolo in treaba lui? Ca asta faci cind pui o sfirleaza pe undeva, scoti energie de undeva si-o duci in alta parte. La fel si la hidro insa acolo macar stim.

   A propos: stiti care este cea mai mare cascada cunoscuta pe planeta asta? Improbabil, n-aveti de unde. E in Nordul Oceanului Atlantic si face parte din Circulatia Termohalina. Termo vine de la temperatura iar Halina vine de la sare. E absolut gigantica, uriase mase de apa de „suprafata” incalzita in zona tropicala se prabusesc in adinc peste 2000 m (ma va corecta bunul domn profesor daca gresesc) din cauza gradientului de densitate intre apa mai calda tropicala si cea mai rece polara dar cu saruri dizolvate mai putine deci mai putin densa. Fara cascada asta jumatate din Vestul Europei ar fi nelocuibil, cam din Normandia pina in Norvegia si din Scotia pina la Munchen iar Marea Baltica si Marea Nordului ar fi toate un ghetar. (Partea de Nord a Gulfstream e „pragul” de sus al cascadei asteia). E energie in cascada asta cita sa dam si la altii.
   Dar sa ma opresc ca poate-i spune cineva lu Gore cel Climatic si cine stie ce discurs balarie mai inventeaza de se pun pe avortat articole lauzele intelectualicesti ale lumii :))

   • @narci
    Ati cumparat biciclete pentru d-voastra si familia ca la chinezi sau vietnamezi pe vremuri?
    Sau doriti sa cumparati Carul cu boi sau alte atelaje sau cai inspre/dinspre carciuma?
    :))

    • Eu doar faceam o comparatie intre vaporii de apa (potential emisi de masini pe hidrogen) versus vaporii de benzina/motorina, emisi de masinile care circula in prezent prin orase. Nu era vorba de a nu mai folosi autvehicule, dar nah, dumneavoastra si multi altii de pe aici de pe forum ganditi lucrurile doar in alb sau negru nu le ganditi din punct de vedere al avantajelor si dezavantajelor. In engleza se cheama a fi „open minded”.

     • @narci
      Sa spunem ca suntem open minded pentru ca chiar suntem.
      Dar v-ati gandit la costurile si problemele cu noua religie electrica si impactul social pentru oamenii care nu au si nici nu o sa aiba bani sa cumpere masini electrice nici la mana a doua sau a treia?
      De termenul de „gentrification” ati auzit?
      https://www.merriam-webster.com/dictionary/gentrification

      Cat priveste industria auto germana. Ati auzit de scandalul Dieselgate?
      Mai ales ca Scholz a venit acum crei doua zile in Romania.
      Sunteti impotriva Germaniei si a UE?

      • „Sunteti impotriva Germaniei si a UE?” Ești si tu trimis de Basescu sa faci putin euroscepticism de serviciu? Altfel nu își au rostul asemenea intrebari. Dar nu esti singurul de pe aici. Ce se mai stie de axa București – Londra- Washington? A mai făcut Base ceva?

      • domnule @Durak, nu inteleg de ce dumneavoastra porniti de la premiza ca masina este un „drept” pe care trebuie sa-l aiba si cel mai sarac om. Va rog sa-mi dati voie sa nu fiu de acord. Masina este un lux, nu o necesitate primara. Cand vorbiti asa imi reaminteti de oamnii care isi cumpara masina fara sa aiba loc de parcare si apoi urla peste tot ca lor de ce nu li se da loc de parcare. Eu am doua masini si am doua locuri de parcare (cumparate de pe vremea cand aveam doar o masina). La casa pe care mi-o contruiesc am bagat o caruta de bani in subsol (partea de beton si de fier beton) deoarece am vrut sa am un garaj pentru 2 masini + scule necesare pe langa o casa.
       Referitor la masinile electrice eu chiar nu consider ca salvez planeta cu masina mea electrica si nici nu mi se pare ca reducerea CO2 este neaparat benefica planetei deoarece sunt studii care demonsteaza ca in prezenta unei concentratii mai mari de CO2 copacii se dezvolta mai repede si mai mult.
       Totusi, sunt impotriva poluarii produse de masini in orase. Poluarea produsa de masini chiar imi afecteaza sanatatea si mie si dumneavoastra. Deci da, as prefera sa electrificam totul si sa ardem motorina si benzina in afara oraselor pentru a produce electricitatea pentru masinile care circula in oras. As prefera sa „mutam” poluarea din orase in alte zone.
       Nu trebuie sa faci vreun studiu, este suficient sa faci o plimbare pe o artera aglomerata din orice oras din lumea aceasta. Asa ca da, prefer vaporii de apa in orase, vapori produsi de masini ICE pe hidrogen, hidrogen a carei producere este ineficienta, in locul vaporilor de benzina si motorina si alte noxe foarte daunatoare organismului uman.

      • @narci

       Haideți domnu’ narci încercați și altele mai puțin gogonate. 😂

       Ați văzut mașină electrică cel mult prin poze. Cine știe? Poate odată și odată chiar ați avut șansa să atingeți una înainte de a vă alunga apropitarul. Și dacă chiar aveți două mașini sunt din alea sub 10 cm lungime cu resort. Emisii 0, ce-i drept.😀 Nu de alta dar v-ați dat deja examenul și ați dovedit că habar nu aveți ce-i aia.

       Portretul dumneavoastră robot e ceva de genul: Unul care trăiește de pe o zi pe alta cu teama-n suflet că-l prinde proprietarul cuțumei comuniste în care stă cu chiria restantă pe măcar o lună și care se visează mare Bil Gheiț.

       Domnu’ narci nu mai umblați după cai verzi pe pereți. Puneți mâna și învățați o meserie cinstită ca să ieșiți definitiv din foame, că acum e momentul. ✔️

      • Domnule @Josef Svejk daca asta va face sa va simtiti mai bine – sa credeti ca nu detin vreo masina si ca traiesc de pe o zi pe alta, sunteti liber sa o faceti. Doar nu credeti ca ma voi da de ceasul mortii ca sa vin aici pe forum sa demonstez unui anonim ceea ce detin si ceea ce nu detin. Cat despre meserie, sa stiti ca exista sanse mari ca eu sa fi facut mai multi ani de scoala fata de dumneavoastra (18 mai exact).
       Dumneavoastra fiind la pensie, probabil ca va plictisiti , mai ales ca e frig afara si nu va puteti folosi piscina din curte.
       Dar cum spuneam, daca va face sa va simtiti mai bine, imaginati-va ca acum va scriu dintr-un internet-cafe din gara de tren in care cersesc zi de zi mancare :). Si chiar daca ar fi adevarat, felul in care va exprimati frustrarile si complexele ar trebui sa va dea de gandit…

  • Pentru ca vaporii de apa nu produc bani pentru oengime si pentru granturi pentru cercetatori de „lumea nu putea sa-i mai incapa”. Ca sa maninca si gura lor so piine. Si-un r**at.

 14. Case, masini, haine, medicamente, hrana si practic tot ce ne inconjoara are o componenta de petrol in fabricare, transport, functionare, mentenanta si conservare. Petrol mai avem, cel putin cateva zeci de ani, poate mai mult, dar e o resursa limitata. Cum iesim din asta? Ce solutii se intrevad? Suntem limitati si de alti factori: resurse minerale, apa, calitatea solului, biodiversitate in declin, tehnologie. Ce-i de facut ca suntem multi pe planeta asta si inca ne mai facem? Codoi-ul imi pare doar una din probleme si nici nu stiu daca-i cea mai serioasa.

  • Petrolul e o resursă limitată. Pe cât timp ne mai ajunge e greu de zis. În copilăria mea la sfârșitul anilor 70 „experții” ne garantau că până-n anul 2000 petrolul se va epuiza și va fi așa de scump încât cognac-ul Courvoisier va fi mai ieftin ca el. Anul 2000 a trecut de ceva vreme și eu nu beau nici pe departe atâta cognac bun cât petrol arde doar în mașina mea.😀

   Ceea ce știm e că, la consumul de azi, avem rezerve de petrol, cunoscute pe vreo 80 de ani.

   Marea problema e că pe moment nu avem nicio alternativă viabilă la combustibili fosili. „Regenerabilele” de fapt nu sunt deloc regenerable. Pe de o parte fiecare panou solar sau morișcă de vânt ard în zonele temperate cam 1.5 litri de petrol pentru fiecare litru de petrol „economisit”. Pe lângă asta consumă cantități imense de minerale foarte limitate și nu sun deloc reciclabile. Altfel spus ca să economisim o resursă limitată o cosumăm nebunește. Cât despre vehiculele electrice, la consumul actual (și el cește!) avem rezerve de litiu pe mai puțin de 10 ani…🙄

   Soluția raționala ar fi ca în loc să stimulăm din rațiuni ideologice risipa porcească, să folosim măcar o parte din fondurile „tranziției verzi” pentru a găsi o soluție viabilă și pe termen lung a problemelor noastre energetice.

   Nu cred că civilizația petrolului va dura la nesfârșit. Presupun că la un moment dat vom trece sub o formă sau alta la o civilizație bazată pe hidrogen. E cel mai răspândit element din univers și practic inepuizabil. Însă în mod cert politicile „ecologice”demențiale din zilele noastre îndepărtează de fapt momentul tranziției și o fac mult mai dureroasă decât ar trebui ea să fie. Nu-i așa?

   • Să facem hidrogen din gaz metan, tovarăși! 😀

    O fi bun hidrogenul, o fi extrem de abundent în Univers, dar realitatea e că în prezent îl obținem din gaz metan, nu îl captăm din spațiu.

    California e campioană la instalat stații de alimentare cu hidrogen. Costă 2,8 milioane de dolari o astfel de stație, care poate distribui 100 kg de hidrogen în 24 de ore, în condițiile în care o Toyota Mirai alimentează cam 5 kg, dacă face plinul. Cum era de așteptat, California e campioană și la capitolele imediat adiacente: 99,6% din hidrogen îl obține din gaz metan, iar subvenția pentru instalarea stațiilor de alimentare cu hidrogen e 75%. Deci, se poate! 😀

    • Exact asta e șmecheria: Modul în care obținem hidrogenul acum pe cale industrială e lipsit de fezabilitate și nesustenabil. Așa e mai simplu să ardem gazul direct, decât să-l procesăm în hidrogen și să-l ardem după aceea.

     Principala cauză a eșecului epic al „regenerabilelor” e tocmai faptul că tot soiul de găinari & escroci reușesc să convingă fazanii cu putere de decizie să implementeze pe scară industrială ceva ce nu funcționează ca și concept.

     În locul risipei enorme de acum pentru „tranziția verde”, ce evident că duce nicăieri, ar fi mult mai utilă finanțarea unor cercetări pentru găsirea unor surse de energie alternative. Mie hidrogenul îmi pare cel mai promițător. E oste posibil să nu fie. Dar nu asta e ceea ce contează. Ceea ce contează e efortul de a cerceta și descoperi. Nu are o eficiență foarte mare, dar fără el nu există evoluție.

     Vorbind de energie, dacă niște aiuriți nu s-ar fi apucat să studieze și experimenteze serios fracturarea hidraulică (părea o idee absurdă și contraintuitivă) acum aproape 80 de ani azi am fi la mâna arăbeților și a muscalilor și am scuipa sânge pentru fiecare picătură de petrol.

     În același mod e posibil ca cercetarea pentru obținerea pe scară industrială a hidrogenului să ne ducă la soluții soluții de obținere, sau poate la obținerea unei alte surse fezabile de energie.

     În orice caz cine nici măcar nu încearcă, e limpede că nu va descoperi nimic.

   • Nu vedeti ca productia de hidrogen este luata de multi in deradere, prea scup, ineficient, nu merita etc.etc. toti se arunca cu capul inainte spre electrificare totala.

    • Sa presupunem ca azi jumate motoarele termice din flota Bucurestiului merg cu hidrogen. Adica elimina la esapament vapori de apa. Afara sint 4-5 grade. Ce-or sa faca vaporii de apa? Vor condensa la sol, cel mult la citiva metri de sol. Adica va fi o ceata compacta in tot orasul si-o flescaraie generala!
     Temperaturi negative? Ghetus continuu pe jos peste tot si ceata pina la etajul 2. In tot orasul, poate mai putin la periferie. O plimbare in parc va presupune echiparea cu coltari. Doamnele noastre vor lasa la garderoba la National nu doar paltoanele ci si pioletii cu Cristale Zwarovski :))

      • Ori Tampax chiar in teava. Dupa ce se unfla, presiunea din spat il pusca pe drum. Cineva poate sa-i culeaca, sa-l usce si reutiliza. Cea mai verde solutie.

     • @ :)

      (ritm sacadat va rog, doar am fost toti la karaoke)
      Mai bi-ne ghe-tzush si la or-to-pe-di-e
      De-cat po-lu-ati si la on-co-lo-gie.
      Mai bi-ne ni-sip si sa-re pe tot dru-mul
      Nu vrem ca sa mai fim ju-pu-iti cu tu-nul.
      :))

   • @Josef Svejk
    „petrolul se va epuiza și va fi așa de scump încât cognac-ul Courvoisier va fi mai ieftin ca el”
    Fara panica va rog!
    O sa fie cognac-ul si mai ieftin decat atat.
    Am primit o sticla de Calarasi XO care este mai bun decat Armagnac-ul.
    Jos monopolul galic pe cognac!
    Repet, am convingerea ca dacilor li ser ordonase sa nu mai produca atata vin din cauza de supraproductie. :))

    • Cam la asta mă gândesc și eu când mai beau câte un coniac: „Ce ghinion dom-le! A trecut atât vremea și tot e mai scump ca benzina…” 😀

 15. Despre IQ-ul climatic și premierea activismului

  Universitatea din Helsinki, Facultatea de Teologie, a hotărât ca pe 9 iunie 2023 să acorde un Doctorat onorific domnișoarei Greta Thunberg, 20 ani, activistă climatică.

  Mi se pare foarte interesantă această decizie a unei universități vest-europene de a oferi un doctorat onorific unei persoane care a chiulit sistematic de la școală și care, pe deasupra, nu are nicio contribuție în domeniul teologiei.

  Un alt aspect care mi-a atras atenția a fost următorul: Universitatea din Helsinki cuprinde următoarele facultăți: Agricultură și Silvicultură, Arte, Științe Biologice și Ecologice, Științe Educaționale, Drept, Medicină, Farmacie, Știință, Științe Sociale, Medicină Veterinară, Școala Suedeză de Științe Sociale și Facultatea de Teologie.

  Având în vedere activitățile prestate de activista suedeză pentru cauze climatice, m-aș fi așteptat ca doctoratul onorific să fie acordat de Facultatea de științe biologice și ecologice sau de Facultatea de științe educaționale sau de Facultatea de științe sociale. Dar Facultatea de Teologie?!

  Motivația teologilor a fost următoarea:

  Greta Thunberg este o formatoare de opinie și activistă suedeză. Greva școlară pentru climă pe care a organizat-o în fața clădirii parlamentului suedez în toamna anului 2018 s-a extins în mișcarea globală „Vinerea pentru viitor”, în cadrul căreia elevii îndeamnă factorii de decizie să ia măsuri în domeniul climei pe baza unor dovezi științifice.[s.m.] Valoarea activității sale intransigente și consecvente pentru viitorul planetei noastre a fost recunoscută prin mai multe premii și distincții importante. Acțiunile ei ne-au obligat pe toți, în calitate de membri ai comunităților și societăților, dar mai ales în calitate de ființe umane, să facem schimbări în viața noastră de zi cu zi.

  Când am publicat articolul Biserica Verde a climatismului, am introdus paralela climatism – religie și am pomenit-o, printre alți „preoți verzi”, și pe Sf. Greta:

  Profeții mai în vârstă ai climatismului – Al Gore, Bill McKibben, David Attenborough, Michael Mann ș.a. – au fost recent „eclipsați” de mai tânăra Alexandria Ocasio-Cortez (inițiatoarea programului Green New Deal în 2019) și, mai ales, de Sf. Greta Thunberg. În 2019, Sf. Greta a erupt în mass media ca o profetesă care ne-a avertizat: Ne-am rugat zeilor falși ai creșterii pe bază de combustibili fosili. Păcătoșii/vinovații sunt adulții care „ne-au mințit” și ne-au dat „speranțe deșarte”. Inițiind o „cruciadă a copiilor” – Vinerea pentru viitor, Grevă școlară pentru climă – Sf. Greta a făcut valuri ceva vreme, dovedind tuturor care se mai îndoiau ceva total neașteptat: copii deveniți experți în schimbarea climei… Mistificarea – sau, dacă vreți, misticismul – a atins proporții planetare, Sf. Greta dând lecții climatice politicienilor maturi în parlamentele unor țări occidentale și de la tribuna ONU. Și, din păcate, mulți adulți au căzut sub „vraja” discursurilor Sf. Greta, ce-i drept, puternic ajutată de mașinăria sa de PR, care a acționat permanent și fără cusur.

  Desigur, conferirea unui doctorat Gretei Thunberg din partea Facultății de Teologie a Universității din Helsinki este, la urma urmei, un travesti pentru întreaga mișcare „Clima în schimbare”, care poate fi caracterizată în mod corect ca o religie non-teologică (o religie fără Dumnezeu), așa cum a fost prezentată aprofundat în 2010 (Environmentalism as Religion) și, apoi, în 2015 (The Climate-Change Religion).

  • Exact!

   E pe deplin justificat.

   Nu e nimic rațional în „iecologism-ul” contemporan. E mai degrabă ceva apropiat de fanatismul Jihad-ului islamic. ✔️

  • Probabil un fel de Gea moderna , nu exista religie non-teologică au doar alt Dumnezeu un fel de druizi moderni. Desi Gea era un zeu agricol legat de fertilizarea solului si nu numai, asta de azi este altceva. Am ajuns sa credem ca suntem peste natura si ea face ce vrem noi , ce zeu e asta nu știu e ceva nou.

   • Câteva idei dintr-un articol mai vechi (2016):

    Mitul Turnului Babel – Mândria de a fi stăpânii Naturii

    Rasa umană se caracterizează printr-un ego nemărginit, confident și independent, manifestat de la începuturi. Un exemplu timpuriu și caracteristic este mitul Turnului Babel:

    Haidem să ne facem un oraș și un turn al cărui vârf să ajungă la cer și să ne facem faimă înainte de a ne împrăștia pe fața a tot pământul! (Facerea, 11:4)

    Aspirația către un statut asemenea lui Dumnezeu, către lauda de sine și gloria personală, exemplifică ideea greacă de hybris – o mândrie nemăsurată, o supra-apreciere a forțelor proprii în confruntarea cu destinul și o dorință de a domina. Acest mit – Noi suntem stăpânii naturii și constructorii Turnului Babel – mobilizează de asemenea ideea utopiilor climatice și abilitatea noastră de a imagini lucrări de geo-inginerie pentru beneficiul omenirii.

    Credința (sau, mai dur, aroganța) în abilitatea oamenilor de a controla Natura este atributul dominant, chiar dacă subliminal, al eforturilor diplomatice internaționale (gen Acordul de la Paris din 2015), de a angaja națiunile în lupta lor contra schimbării climei. În acest context, provocările lansate de schimbarea climei sunt considerate primordiale în termeni moderniști, tehno-manageriali. La fel ca în cazurile amintite anterior (toxine chimice) sau gaura de ozon din stratosferă, pentru început se identifică problema și riscurile aferente, după care organismele birocratice ale unui stat sau, în cazul schimbărilor climatice, ale mai multor state, se mobilizează pentru a atenua riscurile.

    Sub influența limbajului folosit în mitul anterior – schimbarea climei văzute ca o Apocalipsă – managementul schimbări climei devine ultimul proiect pe care guvernanța, controlul și dominația umane l-ar putea duce la bun sfârșit înainte de finalul inexorabil.

    Expresia tipică a mitului stăpânirii și controlului schimbării climei se manifestă în domeniul geo-ingineriei (aka inginerie climatică sau remedierea climei): Un ansamblu de măsuri care vizează intervenții deliberate și pe scară planetară în sistemul climatic terestru cu scopul limitării efectelor adverse ale încălzirii globale. Geo-ingineria este un termen umbrelă pentru două tipuri de măsuri: captarea, urmată de sechestrarea geologică a dioxidului de carbon și managementul radiației solare.

    • Vedeti domnule Cringanu ca lucrurile nu saint chiar atit de simple;tot mai multi fundamentalisti religiosi adepti ai apocalipsei argumenteaza faptul ca „traim zilele din urma” FOLOSINDU-SE de argumentele ecologilor neomarxisti.
     De unde concluzia ca si anumiti indivizi extrem de religiosi mai saraci cu duhul pun botul ca sa ma exprim trivial la argumentele pseudo-ecologistilor,deci tabara adeptilor schimbarilor climatice provocate de om NU este chiar atit de rosie precum ar parea.
     Acesti fundamentalisti sint sinceri in credintza lor.Pt. ei asa zisele schimbari climatice provocate de om nu sint decit un argument in plus al „vremurilor apocaliptice pe care le traim”.

     • Da un fel de anul 1000 reluat, alt motiv aceeași tema. Problema nu este ca exista , teoria apocalipsei e veche. Ce este nou este numărul de adepți creații inclusiv de propaganda apocalipsei. Stam in cea mai buna epoca a omeniri si așteptam apocalipsa, cum am ajuns aici?

      • Domnule Clau pai….sta in firea unora mai slabi de duh ca sa creada tot felul de traznai; si uite asa-ca in cazul asa zisei apocalipse climatice- fraieri nu sint cei care lanseaza bombe in mediul public ca sa profite de pe urma lor ci tocmai cei care le cred-chestie de psihologie a maselor atent studiata si folosita- si se lasa convinsi inclusiv sa participe baneste la finantarea diverselor solutii aiuristice.Adica e usor pt. unii sa speculeze si sa faca bani( o gramada chiar) pe seama milioanelor si milioanelor de fraieri care sint de buna credintza si vor doar un viitor mai bun;e adev.,ca de obicei alt gen de idioti utili.Nimic nou sub soare.
       DAR ceea ce anumiti domni de aici sau de aiurea, vajnici aparatori ai iudeo-crestinismului si veridictatii sale le scapa(sau ignora sistematic, deh, selectia observationala tactica si strategie clasica) e ca promotorii apocalipsei climatice i-au convins le multi pastori, preoti,credinciosi ca dat fiind ca „Train Vremurile Apocalipsei, Vremurile Din Urma” schimbarile „dramatice” ale climei provocate de om ,asa cum am mentionat mai sus reprezinta „o dovada HOTARITOARE” ca aceste schimbari sint semne ale apropiatei apocalipse.
       Pe de alta parte uitati-va la cit de prospera e industria pastorilor in SUA dar si in alte parti dupa cum si in Romania exista preoti care zic”da,dragilor uitati-va NU mai avem clima de odinioara,anotimpurile de odinioara, D-zeu s-a suparat pe noi pt. ca stricam natura si ne pedepseste,Judecata din Urma e aproape, Isus se intoarce”.
       Adica fenomenul e mult mai complex decit ar vrea unii de aici sau de aiurea sa creada,si nu e doar „rosu”.(Domnule Cringanu,va multumesc pt. intelegere).

     • Singurii fanatici religioși pe care-i vedem în zilele noastre sunt ăia care propovăduiesc apocalipsele codoiului & metanului. Nu-i așa? 😂

      • Mister Sveik aka Mister Harald nu-mi amintesc sa-ti fii cerut parerea domnule dar pt. ca tot ai aparut(omniprezent dar NU si omniscient) iti reamintesc ca replica DEFINITIVA (dupa ultima replica la articolul domnului Maci) ca sa-ti vezi de treaba si sa ne lasi pe noi „incultii”(fiecare se cultiva cu cei place;unii ca de pilda d-ta o iau pe tarla ferm convinsi ca detin Adevarul Absolut revelat prin Biblie) sa credem ce dorim in materie de spiritualitate;nici d-ta nici Mister H (politaii atenti de pe acest forum, atenti la orice semn de..cica activism anticrestin) NU sinteti pastratorii adevarului absolut pe stil iudeo-crestin.
       „Singurii fanatici religioși pe care-i vedem în zilele noastre sunt ăia care propovăduiesc apocalipsele codoiului & metanului. Nu-i așa?”
       NU;ajunge sa urmaresti comentariile de pe youtube scrise cu ocazia ultimului filmuletz postat de influencer-ul Zaiafet in spiritul „ortodoxiei” „schimbarilor” climate antropogene ca sa remarci ca sint oameni piosi,SINCERI care au postat acolo (si nu numai acolo)argumentind faptul ca „schimbarile climatice PROVOCATE de om reprezinta unul dintre SEMNELE CELE MAI IMPORTANTE ale apropierii Apocalipsei/Armaghedonului si ca TRAIM Timpurile Apocaliptice”.Si atit.
       In rest, fiecare crede ce vrea si mai ales cit il/o duce capul.Daca aveti intentia sa replicati in aceeasi maniera grosolana, jignitoare producind sofisme jenante nu va obositi, NU voi replica.
       O zi buna!! (domnule Cringanu,sper ca drept la replica sa aprobati acest comentariu, dupa cum v-am mai asigurat si m-am tinut de cuvint nu voi mai replica,va multumesc pt. intelegere, numai bine)

      • @Lamuritorul

       Vă mărturisesc că-mi amintiți de un vecin din copilăria mea. Seara târziu, după ce-l alungau chelnerii de la Distrugătorul, o lua agale spre casă oprindu-se la stâlpii și plopii din drum ca să le explice pe îndelete și cu deosebită pasiune opiniile sale pline de miez în toate domeniile. 😂

      • Nu , am ajuns de la o viziune de tip Star Trek ,un viitor luminos o încredere mare in noi la apocalipsa. Calatori spre stele , nave spațiale, marțieni pe tot drumul, SF era mâine si acum nu stim daca vine mine apocalipsa sau poimâine . Incredibila transformare unde sa pierdut tot optimismul , realizările sunt mari si acum dar nu le mai vedem sau nu le mai înțelegem. Ce schimbare de visul de a coloniza Marte la apocalipsa, încrederea nostra in viitor ajuns sumbra.

      • @Lamuritorul
       eheeee… nu am mai vazut de mult videociipuri de la Zaiafet,
       Acum incep sa va inteleg de unde vi se trag opiniile de tinerel cu mintea (inca) cruda si cu lecturi pe sarite.
       Pe cand treceti la influencerii lui Kim Kardashian sau autohtona Dana Budeanu? :))

 16. De reținut, pentru unii activiști:

  Poate că cel mai mare mister al întregului Război Rece este de ce Paradisul Clasei Muncitoare nu a fost în stare să producă o pereche decentă de blugi.

  Niall Fergusson, Civilization: The West and the Rest, 2011

  • Foarte corect Domnule Cranganu.
   De curand, dupa o lupta de clasa de duazeci de ani, Chinezii au reusit sa faca o bilutza. Aia din varful pixului. Pana atunci importau bilutze din Germania.
   Cat poate fi de hilar….

  • Dacă puteți explica în mod coerent și care este legătura dintre comunism care avea fix același respect pe care îl aveți și dumneavoastră pentru mediu și profesionalismul celor care nu gândeau la fel ar fi ideal. Altfel e doar un citat fără legătură cu nimic.

   • Ce pretentii la duomnu Andrei, pretentiile unui nesimtit care afirma „legătura dintre comunism care avea fix același respect pe care îl aveți și dumneavoastră pentru mediu”, .
    Ma baiete, tie chiar nu ti-e rusine! Cum iti permiti sa-l jignesti pe domnul profesor caruia nu-i ajungi nici la glezna? As zice si ceva de mama d-voastra, ca m-ai enervat..

     • Exista profesori si profesori, Andrei, profesor de piei de closca… un ADEVARAT profesor ar avea macar o farima de bun simt, ceea ce lui ii lipseste, ca si tie de altfel!

     • @judex, pretinzi ca Domnul Cranganu nu ar avea respect pt mediu? Pe ce te bazezi? Poti explica cu cuvintele tale, cu citate din nenumaratele articole? De unde ai tras aceasta concluzie? Esti sigur ca intelegi ce citesti? Esti sigur ca e academic sa-l bagi pe domnul Cranganu in aceeasi oala ca pe comunisti? De ce nu mergi si la Hitler?
      De mama ta nu spun nimic! Saraca!

 17. https://www.g4media.ro/tir-uri-si-masini-stau-in-coloana-marti-noapte-pe-dn-1a-la-limita-cu-judetul-brasov-din-cauza-zapezii-pompierii-impart-ceai-soferilor.html

  Doar o vorba sa mai spun: acum 6 ani (cred) cam pe vremea asta plecam intr-un weekend la Cheia. Sa biscuim pe-acolo (stiti bancul) la relax si plaja, sa ne vada ochii altceva decit ne vad toata saptamina. Toate bune si frumoase, asfalt negru, temperaturi pe la 8-10 grade jos in cimpie. Doar ca exista o zona unde vremea „se rupe”. Undeva pe la Maneciu Ungureni, stiu de ea. Deseori in citiva kilometri ai venit din uscat si cald si dai de ploaie zdravana sau de ceata. Ei bine, de data asta din asfalt negru am dat direct in ninsoare deasa cu zapada pe jos intr-un kilometru. Au fost citiva kilometri buni in care n-am vazut mare lucru si chiar ma gindeam sa fac stinga-mprejur, masina are inca pneurile de iarna insa e prea periculos, zapada curgea din cer si nu-mi placea deloc, vizibilitatea scazuse urit de tot, noroc mare ca am prins un TIR in fata si am mers pilot pe stopurile lui. Bine ca a putut el sa urce, altfel situatia era albastra, nu aveam echipamente de iarna la noi. Ajunsi in Cheia ne-a oprit Politia (bravo Politie, te-ai miscat fenomenal de repede, multumesc nu doar eu, de unde naiba ati ajuns acolo inaintea mea n-am idee), au blocat drumul, DN1A spre Pasul Bratocea unde nici naiba nu putea sa ajunga in noaptea aia. Am tras masina intr-o curte sa nu cumva sa vina dimineata vreo lama sa mi-o rada si-am mers pe jos pret de 100 de metri pina la pensiunea unde-am stat pina duminica la prinz. Am putut cobori liber dar cu grija pina in Maneciu Ungureni de unde era iar liber si asfalt negru. Nu stiu altii insa mie-mi place si stiu sa ma joc cu masina pe asfalt negru si nu prea-mi place sa fie alb pe drum. Nici macar cind cobor 500m de la pirtie din Busteni.

  • Dom far de nume, Romania e o tara frumoasa si compacta ca relief. Eu sa merg in munti dureaza 5-7 ore de zbor. Aici in est bate un vant din nord de te dor toate oasele, inclusiv cel penian. Pe dealta parte vara e beton. Doar ca-i cam scurta dar intensa.

 18. Până una alta in aprilie ninge mai serios decât în decembrie, ianuarie si februarie la un loc. Dar astfel de articole ne spun că nu-i drept, nu vedem noi bine si ca nu exista climate change. Sau dacă există, o fi fiind cauzată de erupția unor vulcani de prin Hawaii, cel mult. Convingător.

  • Ninge din cauza incalzirii globale, ca asa e, atunci cind se incalzeste, ninge. Tu ce crezi, nu cumva ai mers cu masina, nebunaticule, nu cumva te-ai incalzit, pai vezi, ai emis codoi si acum ai patit-o, te-a nins.

   Mergi cu bicicleta si inchide computerul.

  • Pentru cine nu s-a născut ieri: în 1996 ultimul viscol a fost în noaptea de Înviere, pe 14 aprilie. În jumătatea de nord a României au fost cam 10 cm de zăpadă, iar în jumătatea de sud au fost doar vreo 2-3 cm.

   Scăderea activității solare începând din 26-28 Martie 2023 e evidentă, iar fenomenele solare au de-obicei nevoie de 3-4 zile până când efectele lor sunt resimțite pe Pământ:

   https://ibb.co/2c3CjMD

   Dacă ai petrece mai mult timp pe spacewatherlive.com ai scrie mai puține inepții:

   https://www.spaceweatherlive.com/en/solar-activity/solar-cycle.html

   Și pe site-ul NOAA sunt niște grafice interesante, al doilea grafic din pagina asta reflectă clar scăderea activității Soarelui în ultima lună.

   https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression

   NOAA e sub controlul progresiștilor, sper că n-ai să susții că ei modifică datele privind activitatea solară.

   În subsolul primului grafic din pagină se observă clar cele 3 cicluri solare (21, 22, 23) care au provocat încălzirea globală din perioada 1980 – 2010. Ciclul solar 24 (2009 – 2019) a fost cel mai rece din ultima sută de ani, iar ciclul solar actual (25) încă nu a atins maximum, vom trăi și vom vedea ce se mai întâmplă.

   • Pe 21.04.2017, am rămas inzapezită aproape de vama Albița, viscol îngrozitor, fara semnal la tel, fără curent electric. M-au găzduit niște săteni miloși în casa cărora m-am încălzit la sobă de lemne de dimineață până după amiaza când politia a dat drumul la circulație. Folclorul local blama rușii pentru „controlul vremii”!

   • Au apărut și astrologii, cei care urmăresc activitatea Soarelui și încearcă sa-i convinga pe ceilalti ca anumite cicluri solare are fi de fapt cauza ninsorilor din această perioadă a anului. Pare-se ca acest astru are o preferinta pentru zona NE, alte zone fiind trecute mai usor cu vederea. Nesesizand anormalul a ceea ce se intampla, ierni călduroase cu 20 de grade si primăveri cu 0 grade, astrologii susțin că așa a fost mereu, deși oricine stie din experienta directă ca iernile erau reci si primăverile calde, asa cum e normal sa fie. De asemenea, aceste schimbări pe care le vedem anual sunt si de data mai recenta, fiind direct proporționale cu activitatea umană, lucru iarăși trecut cu vederea de cititorii în stele.

    • St Volcano – scrie evoluția ”corectă” a temperaturii de-a lungul anului calendaristic (așa cum o consideri tu normală, fără schimbări climatice) pentru orice localitate din emisfera nordică și te poți convinge că există în mod natural abateri de ordinul a ±20 de grade, oricând în ultima sută de ani.

     Ocazional (în 2 ani din 10) poți avea în jur de 0 grade în august și în jur de 20 de grade în ianuarie, în aproape orice localitate din jumătatea de nord a României. În aprilie garantat s-au înregistrat temperaturi negative în orice localitate din România, în ultima sută de ani.

     Viscolul e cel care are ”o preferință pentru zona NE”, din cauza Câmpiei Ruse.

  • Schimbările climatice se manifestă de câteva miliarde de ani. De când are planeta atmosferă.

   Nu existența lor e contestată, ci ideea creață colportata de tot soiul de indivizi cu o spoială de educație ce pretind că dacă ai înfulecat o friptură sau dacă te dai cu mașina țac-pac ai schimbat clima de n-o mai drege nimeni.

   Sper că sunteți de acord că cretinii ce împrăștie într-o veselie aberațiile asta catastrofice trebuie totuși combătuți de toți oamenii ce nu și-au pierdut bunul simț? Nu-i așa?

  • Ca fanaticii verzi habar nu au de nimic nu e o noutate, ar putea sa se informeze de zapada mieilor, nemtii au Eisheilige, mai spun si April macht was er will.
   De altfel niciodata nu a pretins dom profesor ca nu ar exista climate change, din contra a dat nenumarate exemple din istorie cu schimbari brutale. Dar ANALfabetii functionali oricum nu pricep

  • Notiune gresita Vulcane, ce-i aia „climate change”? E doar global warming man. Din pacate e si global worming coming.
   Spun asta ca sa reflectati la cat de usor e sa schimbi doar o litera si sa si sa obtii un cu totul alt rezultat.
   Ce sa mai vorbim de clima, cu atatea variabile.

 19. De analisti calificati nu ducem lipsa. O alta categorie de analisti o dau platformele de social-media care au transformat în jurnaliști jumătate din planetă.
  Nu este o conspiratie atat de mult cum s-ar putea crede. Este un proces auto-generativ datorat egoismului ancestral care ne dirijeaza, modului in care perpetuam, trecem cu vederea si sustinem adevaratele sisteme care ne oprima.
  Ciclurile Milankovitch sunt la baza schimbarilor climatice. Asta nu inseamna ca omul trebuie sa faca tot ce-l taie capul in legatura cu planeta.
  Omul va ceda si disparea mai ales datorita lipsei de sens, marele generator de anxietate si depresie.

 20. Tot voiam sa lansez o mica dezbatere (civilizata) in special pentru domnul @Josef Svejk, @Robert, @Harald. S-a mentionat de multe ori faptul ca un motor Euro 6 scoate pe toba de esapament un aer foarte curat. Nu lucrez in domeniu, nu pot sa confirm sau sa infirm, dar intrebarea mea ar fi alta. Care sunt motivele pentru care au aparut aceste motoare Euro 6? Au fost mai ieftin de produs? Sunt mai eficiente? Au mai putine componente? Clar NU! Euro 6 a fost impus cu forta de UE. Pana acum, impunerea de motor Euro 6 nu mi se pare ca a crescut preturile extrem de mult la masini. In schimb, din ce am inteles, normativele pentru Euro 7 sunt atat de drastice incat unele modele (in special cele de volum mic si per ansamblu ieftine) vor disparea deoarece costurile implementarii Euro 7 sunt foarte mari iar la o masina budget ar insemna o crestere cu 50% a pretului final, crestere care este nesustenabila.
  In opinia mea, unele restrictii (la fel cum a fost si legea cu becurile LED, renuntarea la benzina cu plumb etc) pot sa fie benefice pentru a „forta” avansul tehnologic. E discutabil in alte cazuri daca nu cumva aceste restrictii (cum ar fi Euro 7) nu merg cumva prea departe si intervin prea adanc in economia libera…

  • Da, sunt multe legi bune, si legea care te obliga sa nu arunci gunoaiele unde-ti vine, sau sa tai copaci cind iti vine, sau sa urinezi pe strada, sau, sau, sau… dar nu de asta e vorba ci de a fi obligat sa renunti la incalzirea cu fosile, asa cum vrea min Habeck, sau la masina, sau sa bagi mincare de insecte, sau sa iei banii de la cei nevoiasi si sa-i dai la cei bogati pt a-si cumpara masini electrice, sau, sau, sau..

   • @neamtu tiganu
    „…si legea care te obliga sa nu arunci gunoaiele unde-ti vine,” dar o lege care te obliga sa nu-ti arunci gunoaiele in aer nu e binevenita, asa-i? Ba mai mult, ar trebui taxat si aerul pe care-l respirati. Apa si celelalte de ce sa fie taxate si aerul nu? Cine are tobe mai mari plateste mai mult si respira mai putin, nu e corect ce zic? 😀

    Unde se baga mai exact in Germania mancarea de insecte? La cantina unde mancati chiar nu cred 😀 La fel cum nici in peste 90% dintre restaurantele nemtesti nu exista asa ceva in meniu. Iar la alea in care chiar se serveste nu cred ca va permiteti.

    „sau sa iei banii de la cei nevoiasi si sa-i dai la cei bogati pt a-si cumpara masini electrice, sau, sau, sau..” Intelegem ca Germania a dat-o pe o haiducie rasturnata, ia de la saraci si da la bogati ca acestia din urma sa-si cumpere masini electrice? Ca doar nu le ajunge, sarmanii, sa-si ia o masina electrica. Dar ce ar fi daca s-ar da o lege in care imigrantii carcotasi ai celei mai puternice economii din Europa si a uneia dintre primele din lume ar fi trimisi inapoi in tarile de origine. Ar fi corect sau nu? Si sa ramana acolo doar milioanele de imigranti care apreciaza si sunt apreciati. Ati sustine o astfel de lege? 🙄

    • ”Germania a dat-o pe o haiducie rasturnata, ia de la saraci si da la bogati”

     Chiar așa este, orice economist vă poate explica ce fel de taxă este TVA-ul, ce fel de taxe sunt accizele și ce fel de taxe sunt certificatele de carbon.

    • @tom sawyer,
     Eu pledez pt legi inteligente. Exemplu, in Ge sunt legi aspre contra poluarii aerului. Consecinta, s-a inchis tot ce insemna ind otelului si s-a transferat in China. Cum se produce acolo
     Akt exemplu am avut audi euro 5 , mergea excelent, am vindut-o siam luat euro 6. L-am intrebat pe cumparator ce face ce ea. O duce in Africa.
     Nu pricep aiureala cu migrantii. Eu platesc impozit in Ge de multi ani, cine plateste comanda muzica

  • Narci, am prins vremea cu benzina cu plumb (Tetraetilplumb). A fost interzisa in mai toate tarile, uite link:

   https://www.digi24.ro/stiri/externe/benzina-cu-plumb-a-fost-oficial-eliminata-la-nivel-mondial-dupa-ce-algeria-a-epuizat-ultimele-stocuri-1650643

   Pe vrema cu plumb, si nu vorbesc de Bacovia, aveam o sticluta cu tetraetil si datorita faptului ca benzina era atat de proasta la pompa, taica-miu adauga cateva lingurite in rezervor. Mai punea si alcool 90% ca astia puneu apa in benzina. Masina era facuta pentru a fi taxi in Venezuela si raportul de compresie era un pic mai scazut. Nu facea autoaprindere usor da totusi, benzia era atat de proasta ca trebuia tetraetil.
   Cand a inceput sa fie sever limitata cota de benzina, 40 l/luna, am modificat jigloarele in carbilator si am trecut pe gaz de lampa. Bunicul, la tara avea cota si n-o folosea. Sa vezi ce putoare si fum erau in urma masinutii. Jumate din gaz era nears. Iarna scotem bujiile si le ardeam pe aragaz sa putem s-o pornim.
   In plus bateria trebuia dusa in casa ca sa nu fie furata.
   Ei astea-s amintiri de demult. Sper sa inveti ceva Narci. Sunt oameni pe blogul asta care au ceva de spus. Nu vorbesc de mine si nu mai scrie baut.
   .

   • Mai adaug ceva, Doamnele care vindeau benzina la PECO si bagau apa in benzina aveau un nume: PECOAIE…. persoane foarte importante ca si casieritele de pe autobuze.

  • @narci
   chiar exista o competitie tehnologica cu premii fabuloase si chiar in tehnologia auto;
   an de an se schimba regulile in sensul cresterii restrictiilor, echipele fiind confruntate cu provocari din ce in ce mai mari;
   doamna ue n-are decat sa sponsorizeze o mai populara Formula Eco, sai inspire pe producatori, asa cum acestia s-au inspirat pana acum din F1

 21. „la fel cum a fost si legea cu becurile LED”
  Iar nu stii nimic. Prin 2009 au fost interzise becurile cu incadescenta si stimulate cele „economice” care contineau mercur, o catastrofa. LEDurile au fost inventate de industrie, nu ca urmare a vreunei intitiative europene si cind s-au trezit EU au bagat si ei o reglementare inutila cu LEDuri. De ce inutila? Pt ca LEDurile se impusesera deja, piata le acceptase si le prefera. Am masina Euro 6, pretul nu a crescut, a fost mai scumpa doar in prima faza.

  • De pe wikipedia „Electroluminescența a fost descoperită în anul 1907 de către H. J. Round, folosind un cristal de carbură de siliciu și un detector primitiv dintr-un metal semiconductor. Rusul Oleg Vladimirovich Losev a fost primul care a creat primul LED prin anii 1920”.
   LED-urile existau de foarte mult timp doar ca nu erau accesibile ca si pret. Imi aduc aminte ca in momentul in care au aparut pe piata, un bec LED era cam de 10 ori mai scump fata de un bec cu incandescenta. Becurile LED au un transformator in interior deoarece un singur element LED functioneaza de obicei pe 3V si in practica de obicei se fac grupuri a cate 4 LED-uri in serie care au nevoie de 3*4=12 V. Chiar cand au aparut, desi consumau mult mai putin curent fata de cele pe incandescenta, pretul lor de 10X nu le faceau deloc atractive.
   Problema era ca orice ar fi facut producatorii de becuri cu LED, nu ar fi putut niciodata sa egaleze la pret un bec cu incandescenta pentru simplul motiv ca un bec cu incandescenta se reduce in mare la un fir de tungsten pe cand la un bec LED ai nevoie de led-urile in sine plus transformarea de la 230V AC la 12V DC.
   Totusi, daca e sa calculam faptul ca becurile cu LED au in medie o viata mai lunga corelat cu faptul ca au un consum mult mai mic de curent, un bec cu LED este mai ieftin pe termen lung fata de unul cu incandescenta. Din pacate, oamenii obisnuiti nu gandesc pe termen lung. Ei merg la magazin si au de ales intre un bec cu 5 RON sau unul cu 20 RON. Evident ca majoritatea il vor alege pe cel cu 5 RON.
   Cred ca exemplul poate continua si cu electrocasnicele (frigidere, aspiratoare etc).
   Ca sa fac un sumar, mie personal mi se pare ca in multe cazuri o tehnologie mai buna exista pe piata doar ca are initial un cost mai mare chiar daca pe termen lung costurile sunt mai mici. In astfel de situatii majoritatea oamenilor vor alege tehnologia pentru care platesc initial mai putin pentru ca din pacate noi ca specie nu gandim pe termen foarte lung asta deoarece abia de ~200 ani incoace (poate chiar mai putin) am ajuns sa avem o oarecare siguranta a nevoilor primare din piramida lui Maslow (mancare, haine, locuinta). Pana relativ recent, oamenii trebuiau sa se preocupe de nevoile primare pe termen scurt.

   • @narci, tu ai pretins ca reglementarile (blocarile EU ar fi mobilizatoare pt inovatii. Ti-am spus ca LEdurile nu se incadreaza in aceasta ipoteza si in general a interzice ceva nu duce la progres.

   • În lumea reală, becurile cu LED nu au o viață mai lungă decât CCFL, dar ambele au o viață mult mai lungă decât becurile cu incandescență, într-adevăr. Dar și filamentele cu incandescență pot avea o viață foarte lungă, dacă sunt încălzite treptat. Cinescoapele color aveau filamente cu incandescență, cutentul absorbit era destul de mare, dar firmele de prestigiu foloseau o alimentare la tensiune redusă, care să țină filamentul cald, chiar când televizorul nu funcționa. Cinescoapele color depășeau frecvent 20 de ani de utilizare, în special cele vechi.

    Becurile cu incandescență din locuință erau extrem de rudimentare, de asta aveau viață atât de scurtă. În aparatele electronice, lămpile aveau totuși un termistor în serie cu circuitul filamentelor, tocmai pentru a împiedica aprinderea bruscă. Becurile de la mașină erau tot cu filament cu incandescență (inclusiv becurile halogen) și totuși aveau viața mult mai lungă decât becurile din locuință, deși erau exploatate în condiții mult mai severe (șocuri și vibrații).

    LED-urile se ard destul de ușor, dacă sunt conectate în serie, iar becurile LED chiar conțin LED-uri conectate în serie. Am avut becuri LED care s-au defectat în 2 ani, în timp ce becurile CCFL țineau cam 6 ani.

    ”un bec cu LED este mai ieftin pe termen lung fata de unul cu incandescenta” din cauza LED-uriulor de calitate proastă și a taxelor incluse în prețul energiei electrice, nu de altceva. LED-urile cu-adevărat perfomante sunt cele din ecranele de televizor (60.000 de ore de utilizare) nu cele din becurile LED pentru iluminat casnic. Dar nu vinde nimeni becuri de uz casnic construite cu LED-uri ca în ecranele TV.

    Becurile cu halogen nu le-a interzis nimeni, deși consumă foarte mult curent. Dar fiind scumpe, nu a fost nevoie să fie eliminate pentru a promova LED-urile.

   • Chestia cu LED-urile în UE e o prostie fenomenală și un exemplu despre cum s generezi conflicte doar ca să te afli-n treabă. 🙄

    În America LED-urile au învins becurile cu incandescență pe cale naturală și nu pentru că că cele cu incandescență au fost interzise, ci pentru că LED-urile au niște avantaje. LED-urile au auns (și au fost întotdeauna!) mai ieftine ca-n Europa. Se vând în continaure însă și becuri cu incandescență:

    https://www.amazon.com/b?node=328865011&ref=lp_322525011_nr_n_4

    Am cumpărat LED-uri de la bun început (pe când în Europa erau practic necunoscute) pentru simplul motiv că nu generează căldură. În living am o duzină de becuri de 100W și cele cu incandescență produceau mult prea multă căldură vara.. Era aberant să duduie pe de o parte aerul condiționat și pe de alta să adă reoșu-n tavan. 😀

    Însă sunt oameni care le preferă totuși pe cele cu incandescență și le cumpără. De ce să le interzici?! E treaba lor și e plăcerea lor. Cu ce te încurcă? De unde isteria nazistă de a interzice?

    Tata a reușit să găsească online anul trecut becuri cu incandescență de 100W ce merg la 220V. În America rețeaua e de 110V și nu le cumpăra nimeni. A dus vreo 2-3 duzini unui prieten de al lui din România. Ăla săracul s-a bucurat ca un copil. Stai și te întrebi ce o fi fost în mintea degeneraților ce le-au interzis acolo?

 22. „Euro 6 a fost impus cu forta de UE”
  mai precis: cu forta si interesul unor politicieni;
  standardizarea nu are ca scop sa forteze avansul tehnologic, in nici un caz ;
  si doar standardele de siguranta se cuvine sa fie obligatorii: impunerea becurilor LED cu forta e un abuz

  • Germania are o economie supradimensionată, mult peste nevoile reale ale țării, motiv pentru care se bazează masiv pe exporturi. Impunerea normelor Euro 6 a forțat scoaterea din competiție a altor producători auto. Normele Euro 4 erau absolut suficiente, nu era nici cea mai mică nevoie reală de Euro 6. Scandalul emisiilor trucate demonstrează că adoptarea normelor Euro 6 nici nu era realizabilă, la costuri rezonabile pentru producătorii auto. Nici măcar pentru cei germani.

   Un alt exemplu din zilele noastre: Germania este cel mai mare producător mondial de turbine eoliene, motiv pentru care toată legislația europeană a fost reconfigurată pentru a forța instalarea de turbine eoliene. De asta plătim cu toții certificate de carbon, ca să-și vândă Germania turbinele eoliene. Și tot de asta presa mainstream și ONG-urile încălziriste primesc finanțare, ca să-și vândă Germania turbinele eoliene.

   Adoptarea monedei euro a forțat și ea creșterea competitivității exporturilor germane. În prezent, un euro valorează, în termeni reali, mai puțin decât valora o marcă germană la introducerea euro, deși la vremea aceea raportul a fost 1,95 (aproape 2 DM pentru un euro). În rezumat, salariile germanilor sunt astăzi reduse la jumătate, comparativ cu anii ’90. Însă germanii care au astăzi mai puțin de 30-35 de ani nu știu ce putere de cumpărare aveau salariile pe vremea aceea, astfel încât lor situația de azi li se pare normală.

   • Iar bagati strambe. Economie supradimensionata? Ce donle daca, se pricep la masinarii. Sunt prezenti in America in tot ce inseamna reductoare, suruburi cu bile, rulmenti, ghidaje, pinioane, cremaliere si toate alte alea. Sunt competitivi la pret/calitate.
    Competitia vine din Japonia la calitate/pret dar Japonejii sunt mult mai rigizi. Ei merg pe teoria „just in time” si alte alea principii de productie in masa.
    Personal, am comandat de la un distribuitor canadian o piesa fabricata in Japonia si primul lucru pe care m-a intrebat a fost: cate sute vrei si te rog fa in avans comanda cu ecartul de livrari.
    I-am spus, mulsam fine dar nu.

    • Robert, ar trebui sa-ti fie rusine. Ti-ai facut un prost obicei din a-l hartui pe Harald pe la toate articolele si acum probabil astepti sa-ti si raspunda. Nu se face asa. Poti fi de acord/in dezacord cu oricine, dar nu e ok nici ce faci tu, sa dai apa la moara la tot felul de activisti de pe aici. Esti cu ei, nu-i problema, dar macar fa-ti cunoscute optiunile, nu sta cu fundul in doua luntrii.

     • Dom Willy nu va ofuscati. Dom Harald e teflon si baga strambe la greu. Cred ca n-ati citit comentarii la articole mai vechi postate de multi alti cititori.

   • Aveți dreptate despre presiunea nemților de a forta introducerea de turbine eoliene peste tot pentru ca le produc ei. Acesta este si motivul pentru care au făcut (si fac) presiune pentru închiderea centralelor nucleare, de unde si conflictul mocnit actual cu Franța.
    Cat despre Euro cred ca sunteți pe o pista greșita. Nemții nu puteau ști ca peste 23 de ani moneda Euro va ajunge la valoarea scăzuta de azi. E adevărat însa ca Euro a distrus industria italiana pentru ca n-a mai permis crearea artificiala de competitivitate prin devalorizarea continua a lirei.
    Situația s-a schimbat de vreo 10 ani si tare ma tem ca se va împlini ceea ce a spus un fost trezorier american: “Europe is a museum, Japan is a nursing home and China is a jail.” Nu stiu daca excludea UK din Europa.

    • @Cinicul – în mod sigur, orice economist german a estimat în 1999 că introducerea monedei euro va duce la aprecierea ei, right? 😀

     Chiar din comentariul dvs rezultă că se știa foarte bine cum își administrează Italia propria monedă, deci o monedă comună a Italiei și a Germaniei urma să aibă un traseu destul de previzibil pentru economiști.

    • „Nemții nu puteau ști că peste 23 de ani moneda Euro va ajunge la valoarea scăzuta de azi.” E un fragment savuros!

     O monedă unică ce se bazează pe economiile unor țări așa de diferite ca forță economică, financiară și nivel de (i)responsabilitate fiscală precum Germania, Grecia, Franța, Italia, Portugalia, Olanda etc. What could possibly go wrong? 😂

   • Germania e motorul economiei europene si nu numai. SUA stie foarte bine acest lucru, de asta si pune presiune pe Germania ori de câte ori are ocazia. De altfel, Germania ar fi cu cel puțin 20-30 înaintea SUA si a restului Vestului, în termeni de tehnologie. Pe o bună parte, ca sa nu zic cam pe toti cei mai importanți ingineri si savanti de top din SUA nu prea ii chema nici Bill si nici Bob.

    • @bogdan – așa e. Nemții fabrică avioanele americane, nemții lansează sateliții americani, portavioanele și submarinele nucleare americane sunt fabricate tot de nemți etc. Americanii ar folosi plute din trunchiuri de copaci, dacă n-ar fi nemții pe lumea asta 😀

    • Nemtii au probleme. se lasa usor indoctrinati, au o birocratie infernala si se simt inca raspunzatori pt cel 2 razboaie mondiale pe care l-au dus.
     Iar industria auto, perla ecenomiei germane, au facut-o praf birocratii de la Bruxelles, eliminarea acesteia in favoarea chinezariilor care vor aparea, un act criminal care trebui cercetat de justitie, care justitie ? cea sub control politic ?

    • @bogdan
     Germania si China sunt tarile orientate economic spre export cu orice pret.
     Germania este inapoiata vreo 2+ generatii in materie de tehnologie moderna.
     Au ramas cu ciocanaritul facilitat de sistemul de invatamant de vocatie.
     In materie de ceasuri cu cuc, elvetienii sunt mult mai buni! :))

     • Ati dat cel mai bun exemplu, ceasul cu cuc. Probabil sunteti cam singurul de pe aici care mai are in casa asa ceva. Ceas cu cuc pt cei fara cuc. Calitate elvetiana.

      • @Mihnea
       Am un skill enabled pentru ceas cu cuc.
       Stiti ce este aia sau ati ramas cu sute de ani in urma? :))

    • Nordex și-a transferat producția de pale în India în 2022, în urmă cu mai puțin de un an. Dacă palele vin din India acum, înseamnă că India promovează instalarea turbinelor în Germania prin certificatele de carbon? 😀

     Costul energiei electrice a fost unul dintre motivele invocate de Nordex pentru transferul producției de pale în India, iar costul a crescut tocmai prin creșterea prețului la certificatele de carbon, începând cu 1 ianuarie 2022. Ca dovadă că nici măcar Nordex nu mai poate funcționa în 2023 în Germania, de-atâta energie ieftină cât produc turbinele proprii 😀

   • Fals. Germania e abia pe locul 3, la mare distanta de China. Pina si Danemarca produce mai mult ca Germania (nu e de mirare, tinind cont ca Vestas, cel mai mare producator european, daca nu si mondial dupa unele statistici, e daneza).

    • Producția Vestas realizată în Germania intră la producția Germaniei. Vestas Deutschland GmbH are mai multe sedii în Germania decât compania-mamă daneză în Danemarca.

     Transferul producției în China e de dată recentă și nu înseamnă că de-acum vinde China produsele respective. Doriți să susțineți că a impus China certificatele de carbon în Uniunea Europeană?

     • Strict vorbind orice statistici ati folosi Germania nu e cea mai mare producatoare de turbine eoliene. Cautati pe net si convingeti-va (hint: China).
      Eu daca vad Siemens Gamesa inregistrata in Spania cred ca tine de Siemens, asa cum si Vestas cred ca tine de DK ori Dacia de Renault, chit ca are sediu romanesc. Stiu insa ca tineti sa aveti dreptate si cind nu aveti asa ca nu mai comentez pe tema asta.
      De ce si cine a introdus certificatele de carbon nu am comentat si nu vreau sa speculez. Va las sa va certati cu pro-nemtii de pe site (care nu cred ca sint platiti de nimeni ci doar isi iubesc tara adoptiva mai mult decit cei nascuti acolo, lucru care se intimpla si la romanii americani uneori). Cred ca nici ei, nici dv nu aveti deplina dreptate, ori de fapt poate si unii si altii. La mine lucrurile nu sint atit de alb-negru ca la domniile voastre. Probabil ca as putea spune ceva pozitiv si despre Fr. Dr. Merkel dar nu-mi vine acum:)

    • @cititor critic – ”De ce si cine a introdus certificatele de carbon nu am comentat si nu vreau sa speculez”

     Introducerea certificatelor de carbon a stat la baza instalării de turbine eoliene. Pe o piață concurențială, turbinele eoliene n-au nicio șansă, dat fiind factorul lor de capacitate și suprafațele imense de teren pe care le ocupă, raportat la puterea generatorului.

     Nu a venit China să-și încerce norocul cu vânzarea de turbine eoliene în Europa. Turbinele au fost mai întâi produse de europeni și impuse prin certificate de carbon, după care producția lor s-a mutat în China.

     Corporațiile multinaționale nu mai țin de o țară sau alta, ele produc într-o țară sau alta. Danemarca e o țară mică, are sub 6 milioane de locuitori, o populație de vreo 14-15 ori mai mică decât Germania. Nu e ca și cum Germania ar depinde de producția de eoliene din Danemarca și ar sta fără eoliene dacă nu le primește din Danemarca.

     • Palele pt eoliene, dar si casuta de sus, se produc din fibra de sticla cu anumite rasini. Danemarca are o mare experienta in acest domeniu din vremea iahturilor si a micilor vapoare. In plus are acces la mare, ceea ce e un imens avantaj pt transportul imenselor pale. Am colaborat cu mai multe din firmele daneze, pe compozite. (Fac si cabine pt trenuri). Sunt f bune si f serioase si nu sunt nici asa de scumpe precum cele germane, care de altfel nu mai exista. Sa nu uitam ca morile de vint au fost dezvoltate in Olanda si Danemarca. Germania are un atu in domeniul electric, electronic.

 23. Eu propun sa discutam despre EV si impactul euro 7, ICE-urile sunt ca si moarte, nu?
  Mai ales greutatea si microparticulele de la cauciucuri si frane, mult mai multe si mai periculoase in cazul EV-urilor.
  Cele 2 mari probleme ale unui EV, dar daca nu am EV nu am voie sa particip la discutie: greutatea si durata bateriilor.
  Uite ca EC nu a uitat de ele si le pune in euro 7.
  A se citi „sa cumpere fraieru’ EV”, uite noi avem norme – alea nu se scumpesc, nu deloc.

  „Support the deployment of electric vehicles: the new rules will regulate the durability of batteries installed in cars and vans in order to increase consumer confidence in electric vehicles. This will also reduce the need for replacing batteries early in the life of a vehicle, thus reducing the need for new critical raw materials required to produce batteries.”

  „Regulate emissions from brakes and tyres: the Euro 7 standards rules will be the first worldwide emission standards to move beyond regulating exhaust pipe emissions and set additional limits for particulate emissions from brakes and rules on microplastic emissions from tyres. These rules will apply to all vehicles, including electric ones.”

  Sursa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_6495

  Cum am mai tot sustinut, masinile electrice sunt in cadere libera, nu degeaba le-a ieftinit Tesla, le putem compara cu crypto monedele, o schema ponzi cu efect intarziat.

  • eu unul mi-as dori mai degraba un EV; sau poate chiar un sistem de teleportare;
   dar asta nu inseamna ca trebuie sa-mi cumpar ce imi doresc, ci exact ceea ce imi trebuie: deci imi cumpar un Sandero, in nici un caz Ferrari sau Rolls;
   @Narci vrea sa insinueze ca trebuie standardizate tehnologiile mai performate;
   nu are dreptate, nici macar in cazul unor standarde de siguranta, cel putin din motivul pentru care nu standardizam dotarea spitalelor cu aparatura de ultima generatie, iar pe cele care nu se conformeaza le inchidem; si nu in ultimul rand, standardele de siguranta/protectie se aplica proportional cu riscurile: de exemplu nu prevezi benzi de urgenta la un drum comunal si in mod similar nu trebuie sa impui euro7 decat acolo unde exista risc de depasire a concentratiilor admisibile;
   iar daca schimbi un standard de siguranta la fiecare cativa ani, te discreditezi ca fiind o autoritate incompetenta sa-ti asigure un cadru normativ viabil care sa iti garanteze in mod constant protectia, o autoritate care bajbaie cu experimente pe pielea noastra

   • Cred ca standardele de siguranta sunt dintr-o alta poveste si sunt total de acord cu ele. Incepand de la standarde de siguranta impuse la constructiile noi (vezi cutremurul din Turcia) la ABS obligatoriu la masini (vezi Dacia Logan care nu a avut ABS pana cand UE a impus acest lucru ca standard de siguranta).
    Eu sugeram ca in unele situatii, unele restrictii impuse de guverne/UE cu privire la emisii sau consum de energie pot fi benefice pentru utilizatorii finali nu pentru ca impulsioneaza crearea de noi tehnologii ci pentru ca ii „protejeaza” pe utilizatori de alegeri proaste. Uite, de exemplu, primul meu apartament pe care mi l-am cumparat a fost prin 2004 si conform normativelor de atunci, deoarece constructorul a folosit caramida de 30 cm, nu mai era obligat sa puna si termosistem. Eu nestiind importanta termosistemului intr-o locuinta inchisa ermetic cu termopane, am cumparat apartamentul fara sa stau pe ganduri. Efectul? dupa 2-3 ani toti peretii au mucegait si nu doar la mine ci la toti locatarii din bloc. Astfel a trebuit sa punem mana de la mana sa facem noi izolatia.
    Eu consider ca unele restrictii/reglementari nu duc la descoperiri tehnologice DAR pot sa duca la eficientizari majore (si deci ieftinire) ale unor tehnologii deja existente dar scumpe.
    Dar asa cum ziceam, cel mai important e faptul ca unele reglementari ii feresc pe oameni de alegeri proaste, la fel cum obligativitatea centurii de siguranta in masina ii fereste pe oameni de spitalizare/deces. Desigur, daca e sa despicam firul in patru, exista si cateva cazuri in care centura de siguranta face foarte mult rau – de exemplu daca plonjezi cu masina intr-o apa.

    • eu am un apartament ceausist in care n-am fost interesat sa ma debransez de la termoficare pentru ca era suficient de calduros; fiind insa din prefabricate fara anvelopare s-a incadrat la clasa B in certificatul energetic; acum stau intr-un apartament din astea noi cu certificat energetic clasa A, dar pierderile de caldura sunt incomparabil mai mari; diferenta consta in lipsa unor balcoane inchise si in suprafata vitrata incomparabil mai mare, pe toata latimea peretelui exterior + o laterala de circa 1m pe colt; la sufragerie ar fi cam 6,25m x 2,80m (de la calorifer la plafon); la bucatarie cam 4mx2,8m, de mai bine de 5ori mai mare decat geamul de la bucataria veche;
     daca le-as vinde, cine ar alege pe baza certificatului energetic inventat de birocratii ue, ar lua niste ue.

     • Apartamentele ceausiste, cu toate păcatele lor sunt net superioare celor care se construiesc acum. Cam toti pe care îi cunosc și care au trecut de la apartamente ceausiste la altele noi, mai spatioase, confortabile, moderne si cum vreti si-au cam luat teapa. Unul se plange ca sunt subtiri pereții si e zgomot, altul ca instalația i s-a crăpat, altul ca e frig iarna si prea cald vara.
      Certificatele alea sunt simple hârtii, v-as spune ce sa faceti cu ele dar mi-e ca nu mi se va permite aici.
      Apartamentele de pe vremea lui Ceausescu se construiau cu oarecare răspundere pentru siguranța oamenilor, chiar dacă nu sunt atât de ochioase ca cele de acum. Am un apartament cu 2 camere in Suceava, conectat la retaua de termoficare a orasului, care-i pe biomasa aici. Iarna e foarte cald in casa, poate chiar prea cald ca noaptea mai închid cate un calorifer in camera in care dorm ca e prea cald. De platit, plătesc la asociatie pana in 500 lei pe lună, în banii ăștia intrând si gazul, gunoiul, apa, tot. Vecinii cu centrale pe gaz, care mai fac si frigul ca trebuie si economie, plătesc doar gazul aproape cat plătesc eu la asociatie si nu beneficiază nici pe departe de atata căldură. Eu stau in tricou si pantaloni scurți in casa in timp ce ei stau in bluze cu mânecă lungă.
      Un coleg de serviciu care s-a mutat la un apartament din asta nou, e drept, mai mare, plătește si 800-900 lei pe încălzire doar, si mi se părea destul de rece la el cand mergeam deși centrala era pornită.
      Nu zic acum ca toate apartamentele noi sunt pacatoase, dar multe sunt construite aiurea, se sare peste etape, materialele ieftine, muncitori adusi de pe strada. La unele s-a dus tencuiala după nici 6-7 ani de când au fost construire, se beleste tot.

  • Doar așa, ca idee, particulele de la plăcuțele de frână nu sunt mai periculoase la mașinile electrice din simplul motiv că folosesc mai puțin frânele.

  • @Dragos, am mai spus-o si cu alte ocazii. Un EV are masa cam cu 10-15% mai mare fata de aceeasi masina ICE. Atentie, multi compara clase de volum diferite de EV vs ICE. Sigur, depinde putin si de dotarile masinii si mai depinde si de dimensiunea rotilor, la EV-uri de obicei dimensiunea minima e de 19″ pe cand la ICE ar fi 16-17″.
   Cu durata de viata a bateriilor iarasi, am mai facut calculele. La 2000 cicluri de incarcare daca incarci un EV la fiecare 200 km, inseamna ca in 400.000 km ajungi sa iti deteriorezi bateriile de la 100% capacitate la 85%. Eu zic ca e super rezonabil.

   „Cum am mai tot sustinut, masinile electrice sunt in cadere libera, nu degeaba le-a ieftinit Tesla, le putem compara cu crypto monedele, o schema ponzi cu efect intarziat.” Eu sunt de alta parere, masinile electrice au inceput sa se ieftineasca pentru ca cel mai mare producator de baterii din lume (CATL) a inceput sa le ieftineasca. CATL a inceput sa le ieftineasca deoarece perspectivele de extractie de Litiu la nivel global s-au imbunatatit semnificativ. Tot CATL a inceput sa vanda comercial noile baterii M3P care au o densitate de cam 240-250 Wh/kg. La 250 Wh/kg inseamna ca in 600 KG de baterii ai deja o masina cu 150 KWh batrie , baterie cu care ai 1000 KM autonomie (daca masina finala ajunge la cam 2000 kg ca sa aiba cam 15 KWh / 100 km consumul).
   P.S. Dieselul meu combi, 4×4 cu motor de 2.0 TDI are 1735 KG (1750 cu ceva motorina in rezervor) iar EV-ul un SUV 4×4 cu autonomie de 500 KM are 2050 KG. EV-ul are roti pe 19″ iar dieselul pe 17″. Cifrele de masa le-am luat de pe auto-data.net iar la EV cred ca ei au luat in calcul jenti de 21″ iar la diesel pe cele standard de 17″.

   • Masinute si iar masinute…mai ai altceva de spus? Te-am intrebat de pendule; nimic.
    Eu am masinuta de la 14 ani de pe vremea lui ceasca. Satul de ele.
    Dacia, K car, Hyundai, VW, Hyundai si vor mai urma. EV no way.
    Sfat prietenesc; incearca sa scapi de EV cat mai ai timp.

    • Pfff deci dumneavoastra domn’ Robert ati incalcat legile inca de la varsta de 14 ani cand deja detineati o masina? Banuiesc ca daca o detineati o si conduceati. Pe langa lipsa de respect fata de alti oameni observ ca ati dezvoltat si o lipsa de respect fata de legile tarii in care locuiti/ati locuit.
     Cat despre masina, ce sa spun, parintii mei aveau masina inca de dinainte sa ma nasc (tot de pe vremea lui ceasca).
     Cat despre mine, mi-am dat scoala de soferi pe la 24 ani pentru ca neavand o masina m-am gandit ca nu are rost sa fac scoala de soferi daca nu imi voi folosi permisul de conducere. Mi-am luat permisul de conducere din prima incercare iar dupa inca o luna am avut si prima masina (noua din fabrica VW Golf 1.9 TDI PD).
     Daca nu ati observat, nu era vorba despre masini – care sunt mai bune, ci despre niste afirmatii ale lui @Dragos care spunea ca are o problema cu greutatea EV-urile in comparatie cu ICE-urile. Eu am venit cu niste cifre concrete pentru a face lumina in ceea ce inseamna acea greutate suplimentara. La fel domnul @Dragos spunea ca are o problema cu durata de viata a bateriilor la EV unde iar am venit cu niste cifre.
     Am un telefon P30 PRO de 4 ani (l-am achizitionat la precomanda cand s-a lansat). In medie incarc telefonul cam la fiecare 1.5 zile (pentru ca nu il las sa se descarce de tot si pentru ca l-am folosit si mai intens cand am navigat la drumuri lungi cu el). In 4 ani i-am facut probabil 1000 cicluri de incarcare si nu simt nici cea mai mica degradare a performantei bateriei. Si acum ma tine aproape 2 zile bateria daca nu am navigatia pornita si la o utilizare de baza dar totusi cu bluetooth pornit, 4g pornit, WiFi pornit.
     Daca tot imi dai sfatul sa scap de EV, spune-mi te rog si motivul, doar nu vrei sa iti urmez sfatul orbeste fara argumente.

     • Aveau o mașină dinainte să vă nașteți. În argouldin vremea ieocii îi zicea „Merțanu’ dobrogean” . Era un roadster-coupe. Tracțiunea era nervoasă, avea două urechi lungi, și făcea „ihaaa, ihaaa!”

      După cum spuneam mai sus v-ați dat examenul în mașini electrice și e limpede că le-ați văzut maximum prin poze. Cred că e rezonabil să considerăm și restul gargarei dumneavoastră ca scoasă din burtă. 😀

      • Mortal dom Iosif, Mertzan dobrogean. Sarumana. Mor de ras, curg lacrimi. O sa porneasca pompa din basement sa-mi scoata udeala.

 24. https://www.hotnews.ro/stiri-international-26188985-emmanuel-macron-ursula-von-der-leyen-intalnesc-joi-jinping-pentru-milita-favoarea-ucrainei.htm

  Altceva cred ca ii mana in China, nu Ucraina. Liderii europeni au inceput sa-si prezinte omagiile in fata presedintelui Xi. De fapt, au inceput odata cu Scholz, cu cateva luni in urma.

  Ii dorim viata lunga si fericita presedintelui Xi! Multa intelepciune in carmuirea acestei planete si sa atinga noi culmi ale progresului stiintific si economic!

 25. The Economist: Hug pylons, not trees

  Pe 5 aprile 2023, publicația The Economist, pe care am analizat-o de curând în
  Frica și apelurile la frică în comunicările privind schimbarea climei. Studiu de caz: Coperțile revistei The Economist din perioada 2005 – 2022, a publicat articolul The case for an environmentalism that builds
  Economic growth should help, not hinder, the fight against climate chang
  e.

  Ideea principală pe care o dezvoltă autorul articolului este că „salvarea climatică” necesită o „îmbrățișare” mai strânsă a pilonilor de oțel ai turbinelor eoliene în locul copacilor – o viziune de coșmar despre salvarea lumii prin asfaltarea zonelor sălbatice și construirea de noi instalații eoliene.

  Dar cum se mai împacă atunci viziunea „verzilor” despre neprihănirea Naturii-mamă cu acoperirea atâtor zone cu pilonii turbinelor eoliene? Nu ar putea „verzii” să accepte soluții mai prietenoase cu natura neprihănită prin care să „îmbrățișeze” mai mulți copaci? Soluțiile există, mai trebuie voința de a le aplica.

  • Asta-i ca si cu Putika. Da un cap barosan de stalp, dupa care se invarte si-l pipaie de jur imprejur si spune „suntem incercuiti”.
   Cat despre pilonii de turbina ce sa mai spunem; s-au spus atat de multe pe acest blog, ca pentru cei de-l citesc regulat devine „old news” (oximoron)
   Ce cred, Domnule Cranganu e ca poate sunt si cititori mai noi care nu v-au citit mare parte din articole. Pentru ei e bine sa revaniti si sa citati articole mai vechi. Lucru pe care-l si faceti.
   Numai bine.

   • Cele 251 articole pe care le-am publicat cu începere din arprilie 2014, adică din ultimii 19 ani, sunt disponibile pe platforma Contributuros și pe alte site-uri, care le-au preluat mai mult sau mai puțin legal. Versiuni îmbunătățite ale articolelor inițiale sunt disponibile în cărțile publicate în România și Marea Britanie. Dacă există interes de a-și crește IQ-ul energetic și IQ-ul climatic, nu este nevoie să re-citez întotdeauna articolele mai vechi.

    • Sunt si oameni superficiali cu drept de vot, din pacate. Asta voiam sa spun. Prostani neinstruiti care poate au nevoie sa le muiem posmagii. Poate poate-si schimba optiunea de vot.
     Dvs depuneti un efort enorm pentru educare si se vede efectul. Va felicit pentru rezultate.
     In ultima jumate de an, am vazut schimbari in bine. Nu le pun doar in carca Dvs.
     Lumea se scoala din „this wet dream”. Numai de bine Domnule Cranganu

  • Lume nebuna Monica. E ca si cum te dai cu sania pe derdelus in ultimi 3 ani. Nu stii in ce te izbesti, un pom, un pilon de morisca, ori cade vre-o racheta ruseasca in capul tau. A cazut una in Zagreb intr-un campus de studenti.
   Debusolant dar trebuie sa mergem inainte.
   Noroc cu Domnul Cranganu ca mentine un echilibru intre cele de zi cu zi si stiinta.
   Numai de bine doamna

  • @Monica

   Un nou suflet rătăcit în căutarea unor falși dumnezei „climatici” inexistenți.

   Este din categoria celui care s-a sinucis în 2018 în Brooklyn ca să protesteze împotriva combusbililor fosili, dându-și foc cu benzină (!?!).

   Sau din categoria activistului climatic din Colorado care, anul trecut, și-a dat foc în fața Curții Supreme din Washington D.C.

   În 2021, am prezentat experimentul unor cercetători elvețieni și germani care au stimulat creierul unor pacienți pentru a-i „aduce pe calea cea bună” a anxietății climatice, procedeu numit de ei „mentalizare”. AI este continuarea logică a acestor experimente sinucigașe.

   Nu vă pasă de încălzirea globală și viitoarele sale victime? Știința are o soluție: mentalizarea

   • Domnule Profesor, mulțumesc pentru informații! Nu cred ca vom mai contempla mult timp frumusetea si fascinatia lumii libere. Ceva rau mișcă nebunia asta in lume, sfidând rațiunea, experienta științifică, ordinea firească și parcă îi merge de minune.

    • Monica, acum fac niste coaste de purcel la tigaie. Am pus inclusiv seminte de mustar, alea din biblie, am mai pus si frunza de laur si piper. Voi pune si usturoi la sfarsit. Sper sa iasa bun, am un copil flamangios.
     V-as invita la cina doamna.
     Un pic de optimism nu v-ar strica. Sarut mana

     • Să averi poftă, d-le Robert!
      Să stiți ca sunt optimistă când postez pe-aici, potrivit bancului:
      Pesimistul: Mai rău de-atât nu se poate!
      Optimistul: Ba se poate!

      • Am omis Monica, frunza de laur era dintr-o coroana imperiala romana. HIHI
       Acum fara nici un misteaux, am fost in Italia si am cules o ramura de laur de pe marginea drumului.

 26. Vă mulțumesc mult pentru informații!
  Am înțeles, socata fiind, ca parlamentarii noștri au votat legea orașelor de 15 minute. Se mișca repede tăvălugul „verde”!

 27. Am recitit Domnule Cranganu. Asocierea dintre Turnul Babel si lumea de azi, cum o expuneti, e extraordinara. Mi-ati dat de gandit si va multumesc.

  • AI este un alt „animal” decât simulările climatice – iarăși invit cititorii interesați să recitească contribuțiile mele despre ambele subiecte (sunt disponibile pe Contributors.ro).

   Ceea ce pot să vă anunț, pe dumneavoastră și pe cei interesați de cele două subiecte, este că volumul meu “Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences</em>,” publicat în 2015 de Springer, a suscitat interes pentru tipărirea unei a doua ediții, ceea ce este o raritate pentru o carte științifică. Editorul executiv Anthony Doyle mi-a trimis recent un email care confirmă cele spuse mai sus:

   I wonder if you have considered publishing a new edition of your book “Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences”. It is among the 20 percent most downloaded Springer books and interest in it remains high.

   A new edition with some updated/new material could keep the book as relevant to researchers as it has been up to now.

   Cu alte cuvinte, interesul pentru AI și ML este în creștere, mai ales când este dublat și de actuala situație geopolitică – o criză energetică generată de politicile „verzi”.

   • Long story short: AI și ML sunt despre pattern-uri. Inteligența umană nu e despre pattern-uri. Inteligența umană e despre soluții pe care trebuie să le inventăm, atunci când nu găsim pattern-uri pe care să le aplicăm.

    ”Seamănă, dar nu răsare” ar fi spus bunică-mea 😀

    • Judecam in patternuri, de vreti ori nu vreti Dom harald. Uneori nu le avem si asta va face sa spuneti ca inventam. Nimic nou sub soare altceva decat AI.

     • Da si nu. Pe de o parte sintem „patter seeking mammals”. Pe de alta parte specia noastra a dezvoltat metoda stiintifica, iar rezultatele sint uneori contrare pattern-urilor, obisnuintelor si a ceea ce uneori numim „bunul simt” comun. Nu doar in privinta unor lucruri complet contraintuitive din matematica, fizica scl ci si in privinta unor lucruri care „asa trebuie sa fie”. Si nu e, realitatea poate fi mult diferita de patternurile noastre si pun un exemplu simplu, un cinel, un obiect solid din bronz se deformeaza incredibil de puternic: https://www.youtube.com/watch?v=kpoanOlb3-w&ab_channel=FlukeCorporation

      Un coleg de liceu a facut aeronave si-mi povestea ca are curs (cred) de vibratii si ca nu e usor.

      • sunt sigur ca ati vazut (poate chiar simtit) si cum vibreaza un pod, fie metalic, fie cu grinzi din beton armat

      • @ Prototipescu 09/04/2023 At 22:27

       Sigur, cind eram copii stateam pe un pod CF metalic (unii ne cataram pe el) cind stiam ca va veni trenul :) (Tren cu locomotiva cu abur, locomotiva care e un spectacol in sine). E greu sa nu te impresioneze vibratiile unui pod. Sau cele ale unei aripi de avion, noroc ca pe-ale nu le simti ca n-ar fi bine :))).
       Sau cele ale unei forje in lucru. Sau ale unui munte cind pusca frontul. Sau in cariera.
       Insa cel mai tare ne-a speriat altceva. Eram intr-o pestera in Apuseni, mica, vreo 200 m sa aiba si in „fund de sac”. Eram cam pe la capat si dintr-o data a venit de-afara un front scurt de aer care ne-a stins lampile cu carbid. L-am simtit si pe piele. Am inghetat, asa ceva intr-o pestera mica, fara sali mari si fara curs subteran activ si cu un capat inchis nu se produce. Tot ce puteam sa-mi imaginez imediat era o prabusire catastrofica a galeriei. Am reaprins lampile si am zbughit-o spre iesire si cu mare usurare am iesit afara, pe drum vazind ca nu s-a intimplat nimic cu galeria. Bun, afara dupa ce-a trecut sperietura, deloc mica, ne-am pus pe intrebat de unde suflul ala de aer? A trecut ceva timp pina cind am gasit ceea ce cred ca e explicatia corecta. Undeva deasupra noastra spargeau zidul sonic Mig-urile care decolau de pe, cred, Aeroportul Militar Arad, producind tunetul acela specific. Cumva una dintre undele alea de presiune intrase prin portalul ogival de vreo 6 x 4 m al pesterii.

      • Dom far de nume, nu-i din bronz e din alama dar nu conteaza. In facultate am avut curs de vibratii doua semestre. N-am retiunut mult, era prost facut cu multa matematica de neinteles si putine exemple practice.
       Si acum sa va spun, am facut analiza de vibratii la cutii de viteze pentru masini unelte. Ma chemau sa dau cu urechea, sa gasesc roata dintata cu bataie ori axul indoit etc. Ei asta-i din tinerete cand auzeam bine HA. Numai bine

      • @ Robert 10/04/2023 At 22:36
       Din ce au publicat cele citeva companii producatoare de asa ceva, interesant ca toate au origini turcesti/armene, cu o exceptie, Paiste, o companie relevanta cu origini estoniene (!), toate cinelele adevarate (nu cele ultraentry level) sint facute dintr-un aliaj 80% Cu 20% Sn. Adica sint bronzuri pentru ca nu contin zinc, si asta nu doar la Zildjian, Sabian, Paiste si Meinl ci si la producatori noi si buni care incearca sa-si ia parte din piata precum Istanbul Agop si Istanbul Mehmet, ghici de unde :). Unele aliaje mai moderne cautate de producatori pentru anumite serii high end contin si siliciu, aluminiu, parca si mangan daca bine-mi aduc aminte, insa zinc nu. Adica sint bronzuri nu alame!

   • „AI este un alt „animal” decât simulările climatice” un enunt transant sa nu spun abrupt. De asta v-am intrebat Domnule Cranganu. Daca puteti si aveti timp si rabdare va rog sa detliati diferenta dintre simularile climatice pe computere si posibilitatea ca AI sa aiba ceva de spus aici. Sunt foarte curios din fire. Si felicitari pentru toate cele ce le faceti!
    Multe mutumiri!

     • Deocamdată, nu. Schimbarea climei este un proces 100% haotic, care are are foarte multe variabile cu predictibililate apropiată de zero. Ce se pot prevedea, până la o anumită limită, sunt consecințele unui episod de încălzire globală (interglaciație) sau al unuia de răcire globală (glaciație).

 28. Sa va mai spun ceva apropos de AI. Avem, la mine la fabrica un program cu o universitate tehnica. Punem in aplicare un program de mentenanta preventiva. Cade un rulment, un ghidaj etc. Softul e deajuns de avansat ca-i bagam pe gat data si analizam AI.
  Avem senzori pusi pe masini in diferite fabrici. La momentul actual doar culegem data. Dureaza.

  • Ce spui nu este AI este o baza de date (culegem date)integrata pe care faci analize adică interogări. Scoate te rog senzori si vezi ce iese si pune AI sa deduce ceva adică sa creeze un sistem de mentenanța fără senzori vei avea cel mult o statistica. Adica sa creeze o terorii a lumi buna sau rea , apoi sa urmărești daca teoria ta pușcaș cu mentenanța si asta fără nici un senzor . Ce zici de teoria câmpului unificat e un început bun ? O teorie a lumi nu va fii niciodată o statistica interogata AI , vastitatea fonemelor e prea mare. Matematica, fizica reduc fenomenele la abstract căutând legături, AI nu poate înțelege ca un cerc este de fapt un obiect virtual , o teorie a deplasări in vid nu exista de fapt in realitate, noi cream terori fără senzori apoi vedem daca sunt corecte sau nu in mod generalizat. Toate teoriile noastre sunt pline de găuri dar pot fi corecte in cazuri particulare. AI tau este un abac modern si nimic altceva mai rapid si cunoștințe mai multe dar nimic altceva este un srib nu un poet.

   • „AI (…) este un scrib nu un poet”. Asta e foarte frumos si cu mult „miez”! E mult adevar in ce ati scris, felicitari!

    • Si eu ma prapadesc aici de ras vazand cum unii oameni sunt mai nou experti si in AI. Cat despre faptul ca dumneavoastra, domn’ Robert, ma vedeti pe mine in mai orice comentator de aici de pe forum, imi fac sinceri griji. Sunt semne incipiente de paranoia, paranoia care se manifesta de obicei la oamnii cu (inceput de) dementa. V-am mai spus ca stiu acest lucru deoarece una din surorile mele lucreaza in spitale in care sunt internati oameni cu dementa. In plus, cred ca va lipseste cu desavarsire si partea de pattern recognition de care se vorbea mai sus.
     Am mai scris in trecut un comentariu despre AI (in calitatea mea de dezvoltator de solutii software de 20 de ani din care unele bazate pe AI si pe ML). Pe scurt, AI e un buzzword in lumea IT, e o chestie care suna bine la fel cum a fost „cloud-ul” cand a aparut ca buzzword. Datacentere existau de cand lumea, dar a venit cineva si le-a spus „cloud” si aia a fost. Cam asa si cu AI-ul.
     Chiar in weekend am facut un algoritm de AI pentru distribuirea cea mai buna a unor tarabe (incercand sa respecte preferintele oamenilor) la un eveniment in strada din Olanda care se va tine intr-un weekend din luna Mai. Nu mi se pare ca e ceva cu ce sa ma dau mare, pentru ca din punctul meu de vedere sunt doar algoritmi si mi-ar fi rusine sa spun ca am facut „AI”. Dar tinand cont ca am folosit algoritmi genetici cu scoring si tot tacamul, conform definitiilor din carti, am facut AI. Exista o competitie anuala de la Google la care mai particip uneori – Google Hash Code se cheama. Acolo chiar merg bine algoritmii genetici de AI pentru a obtine o solutie cat mai buna pentru problema data, doar ca fiind un concurs, timpul este limitat si e greu sa scrii si algoritmul si evaluatorul si sa rulezi distribuit pe mai multe calculatoare (pentru ca ai nevoie de putere mare de procesare) intr-un interval de doar 4 ore.

 29. Mai uitati si aici, cuvantul de origine ungureasca e febril actual: CURVA

  Hungary signs new energy deal with Russia
  Hungary has signed new agreements today to ensure it can continue to access Russian energy – a sign that it will maintain the close ties it has forged with Moscow.

  Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto told a news briefing in Moscow that Russia’s state-owned gas firm Gazprom had agreed to allow Hungary to import gas beyond the amounts agreed in a contract amendment between the two countries last year.

  The cost of the gas, which is pumped into Hungary using the Turkstream pipeline, would be capped at €150 (£132) per cubic meter.

  Mr Szijjarto’s Russia visit marks an unusual move for an official from a country in the EU, with most member states condemning Vladimir Putin’s invasion of Ukraine and reducing their reliance on Russian energy supplies.

  Hungary’s foreign minister is one of the only top EU figures to have met with Russian officials since the war began.

  At the news briefing today, Mr Szijjarto said Russian supplies are „crucial” for his country’s energy security.

  He said „like it or not”, cooperation with Russia will carry on, „as long as the issue of energy supply is a physical issue and not a political or ideological one”.

 30. He said „like it or not”, cooperation with Russia will carry on, „as long as the issue of energy supply is a physical issue and not a political or ideological one”.

  Cata ironie?

  putika a spus nu demult, „suck it up princess.”

 31. O glumă de sezon

  3000 î.e.n.: Imaginați-vă un duș fierbinte…
  1000: Nu ar fi plăcut un duș fierbinte?
  1200: Nu ar fi plăcut un duș fierbinte?
  1400: Nu ar fi frumos un duș fierbinte?
  1600: Nu ar fi plăcut un duș fierbinte?
  1800: Nu ar fi plăcut un duș fierbinte?
  2000: Ah, dușuri calde pentru toți! 🚿
  2020: Ce ziceți de un duș rece?
  2023: Ce ziceți de o baie de gheață?

 32. Cred ca am inceput sa inteleg ce lipseste din cronologia asta.
  a. Baie comunala ca sa se economiseasca energie.
  b. Spa rusesc cu nuiele.
  c. Vodka Smirnoff
  d. Mos Gerila rusesc, nu Mos Craciun
  e. Aruncari cu crucea in lacul inghetat sa sara tinerii enoriasi care doresc sa se remarce
  f) Plimbari cu sania trasa de reni sau caini huskies
  g) corul de baritoni al Armatei ruse
  h) kalinka fara cazaci ca sunt din Ucraina
  i) matrioska germana in matrioska franceza in matrioshka EU
  j) servitori KGB deveniti practic invizibili: Assange si Snowden

 33. Sunteti aproape corect.
  Nu cred ca cineva e de acord cu vodca Smirnoff, cu toate ca e facuta in Lituania, mai de graba aia poloneza, Sobieski, e mai dulce un pic.
  Ce sa mai spun de mos gerila? Ori de kalinka fara cazaci si mai mult de scurgerea de informatii NATO.
  Oi oi boje moi Dom Durak

  • @Monica

   Vă mulțumesc pentru semnalarea acestui caz tipic de incultură climatică (IQ climatic ~ 0)

   Niciodată nu a existat o asemenea profunzime a analfabetismului științific și o incapacitate fundamentală de a manipula numerele ca în prezent.

   Nu e de mirare că oamenii de azi cred orice.

   • D-le Profesor,
    Vă urez un Paște fericit, cu multă pace, sănătate și bucurii alături de cei dragi!
    Aștept cu plăcere articolele dvs. și le trimit link-ul și altora spre a lor luminare.

    • Vă mulțumesc pentru urări și, la rându-mi, vă doresc și eu sărbători luminate!

     Îmi face plăcere să vă anunț în premieră că manuscrisul viitoarea mele cărți – A Changing Climate – From Fear to Facts – a fost trimis unei edituri britanice. Cinci referenți vor efectua peer-review-ul mansucrisului, după care editura va anunța data probabilă a publicării.

 34. Pare ca incepe:

  Tanks drive from defensive lines to the Bakhmut front
  Tank crews drive towards the frontline in Bakhmut from Chasiv Yar, the nearest town to its west.

  Few buildings remain intact and those queuing for food and other aid do not even flinch at the sound of artillery.

  Should Russia gain Bakhmut, Chasiv Yar contains Ukraine’s defensive lines to stop enemy soldiers advancing to two bigger cities in the Donetsk region – Kramatorsk and Sloviansk.

 35. Apropos de incalzirea globala.
  Aici deobicei e mai frig timpul asta. Azi am facut niste sardine la gratar cu cartofi nature.
  La +25 de grade afara au dat bobocii din crinii din gradina. M-au muscat tzantarii. In 3 zile avem viscol.
  Culmea-i ca nu e nimic nou. Am poze cu zapada in Aprilie la greu. Se intampla in fiecare an.
  Numai ca niste neaveniti au spus azi ca e „incalzire globala”
  Dar nu-i cred domnule profesor sub nici o forma. Unul din ei merge pe numele de Greta cu toate ca-i un scotian cu numarul 46 la pantofi…si cu blana pe spate si picioare. Sper sa va fac sa zambiti!

  • Pai vezi, Robert? Exact asta e incalzirea globala, o poti constata pana si tu la tine in vagauna. Dar tie ti se pare normal sa ninga in aprilie si apoi a doua zi sa fie 25 de grade ca dupa alte 3 zile sa fie din nou viscol? Nu ti se pare ca ceva nu e cum trebuie?

   • @Grizzly – ba da. Comportamentul eco-marxiștilor ”nu e cum trebuie”. Folosirea mai multor nickname-uri ”nu e cum trebuie”. Activismul pe forumuri ”nu e cum trebuie”. Finanțarea de ONG-uri din bani publici ”nu e cum trebuie”.

    Nu în ultimul rând, confuzia dintre vreme și climă ”nu e cum trebuie” și exact pe asta se bazează propaganda ta, pe a crea și întreține confuzii. În regiunea Moscovei, e perfect normal să existe viscole și în aprilie, iar din cauza reliefului plat, unele dintre aceste viscole ajung până în estul României. Așa a fost dintotdeauna, lumea nu a început odată cu ONG-urile eco-marxiste și cu certificatele de carbon.

    P.S. Faptul că folosești mai multe nickname-uri pentru a repeta aceleași inepții nu are nicio legătură cu vremea sau cu clima. Dar are legătură cu scopul propagandistic, exact așa se dezvăluie scopul real. Nu sunt prea multe persoane capabile de comportament onctuos-manipulativ, care să semneze mereu condica la articolele de față 😀

    • Așa a fost dintotdeauna,…Da nea Haraldu’, intotdeauna a fost asa! Intotdeauna a nins in aprilie mai mult decat toata iarna. In fiecare an sunt blocate drumurile in aprilie cu omat, ce, esti nebun, nu stiai?

    • Te autoflatezi inutil. Cei mai mulți dintre cititori nu cred astfel de aberatii ci au încredere în consensul științific cu privire la încălzirea globală antropogena. Sunteti doar o minoritate foarte vocală care se manifesta mai ales la articolele Profesorului Constantin Crânganu dand impresia ca sunteti multi. In realitate numărați 5 sau 6, aceleași persoane cu aceleași comentarii la fiecare articol de genul. Mau adunati-va băieți, mai adunati.

     • @Lupu’ cel Rău – dacă n-ai promova pe-aici propaganda încălziristă, împreună cu tovarășii tăi, comentariile mele s-ar ocupa de cu totul alte probleme. Discuțiile din anii trecuți, despre materia întunecată, despre meteoriți și despre evoluție, erau mult mai agreabile în absența voastră 😀

      ”Consensul științific” e manufacturat tot de tovarăși de-ai tăi, știința autentică nu funcționează pe bază de majorități calificate. Vezi că ai mai în susul paginii link-urile de la NOAA și de la spaceweatherlive.com. Aceea e știință adevărată, activitatea Soarelui este măsurată în mod obiectiv, n-o votează nimeni 😀

     • Mai Lupulea, dom Harald mai bate campii uneori, baga strambe din obicei, dar e logic. Dvs sunteti cu totul pe ciocalaiste. Aveti un EV acasa?
      „consensul științific cu privire la încălzirea globală antropogena”
      Parca-i ceva de pe vremea inchizitiei.
      Un pic de bun simt va trebuie, sigur!!!!!!

      • Robert, eu stiu ca Harald bate câmpii, e ceea ce fac multi oameni singuri dupa o anumita varsta. Dar tu ce motive ai sa bati câmpii?

      • @Lupu’ cel Rău – memoria mea are o mică scăpare: care era personajul cu nevasta psiholog, @Claudius sau @DanielS ? 😀

       Țin minte că acela era personajul care câștigase bani timp de 15 ani în ”industria oil&gas”, el fusese la Pungești și la Roșia Montană și tot el ajunsese la deducția că aș lucra la termocentrala de la Ratcliffe-on-Soar. Tot pe baza faptului că nevastă-sa era psiholog era și deducția asta, dar insista că avea și el unele conexiuni cu domeniul.

       Acum sunt un pic pe fugă, dar mâine caut în articolele mai vechi și îți spun dacă atunci erai @Claudius sau @DanielS 😀

      • Harald, eu am multe nume, dar nu alea pe care le-ai scris tu. Cauta mai cu atentie.

      • @Lupu’ cel Rău – am înțeles. Susții că ești de fapt @Emeric, cel cu epoleți și ochi albaștri. Condescendența, păcatul tău favorit! 😀

   • Habar n-am cine sunteti. Vagauna asta are autostrada. Cat despre vreme, aici in vagauna, nu spune nimeni ca e anormala. Nu e pic de munte de la Stancosi pana la lacul Ontario si mai departe in est. Asta face vremea atat de instabila. Nu sunt bariere de relief. You got it?

    • @Robert cum adica „Habar n-am cine sunteti.”? Nu este cat se poate de clar ca eram eu, ca acel comentariu e defapt scris in stilul meu? :)

     • Mai nea Narci, esti ca un raspuns de-si cauta intrebarea. Nu vezi?
      The human nervous system imparts reality to objective neural networks

  • Am comentat anul trecut pe autorul inițial al propunerii de eco-terorism, suedezul Andreas Malm:

   …prezentul ne „răsfață” cu ipochimeni de genul lui Andreas Malm, profesor asociat de ecologie umană la Universitatea din Lund, Suedia. Malm este autorul unor „opere memorabile”, precum Fossil Capital: The Rise of Steam Power and the Roots of Global Warming, How to Blow Up a Pipeline ori Corona, Climate, Chronic Emergency – War Communism in the Twenty-First Century. Același Malm a fost elogiat recent în The New Yorker pentru că îmbrățișează ideea unui „sabotaj inteligent” în problemele ecologice. Prof. Malm valorifică propriile sale vederi despre revoluția bolșevică, ajungând să ceară, în 2020, ca lumea să se supună unui „leninism ecologic” pentru a opri schimbarea climei. Știu că unii cititori vor spune: Mare-i grădina lui Dumnezeu, dar câți mai sar gardul! Totuși, pentru cei mai puțin credincioși, „leninismul ecologic” à la Malm – viitorul de aur al omenirii, varianta eco – înseamnă vegetarianism pe scară globală, energie solară + eoliană în exclusivitate, interzicerea zborurilor internaționale, a călătoriilor pe distanțe mari și a transporturilor maritime de alimente, precum și o eventuală deschidere a granițelor.

   Idei similare cu cele articulate de Andreas Malm au fost propuse și de tânăra preoteasă a cultului climatic, Greta Thunberg: Air travel is a huge contributor to climate change. A new global movement wants you to be ashamed to fly (2019), Greta Thunberg tells world leaders to end fossil fuel ‘madness’ (2020) ori Greta Thunberg says humanity must stop eating meat and switch to vegan diet or ‘we are f***ed’ (2021).

   Detalii,

   Dezbaterile privind energia și moralitatea consumului de carne de porc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Constantin Crânganu
Constantin Crânganuhttp://academic.brooklyn.cuny.edu/geology/cranganu/
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector de geofizică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită prin concurs de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a apărut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași. 2024 este Annus Mirabilis: Patru cărți publicate ca singur autor (o tetralogie) -Reflecting on our Changing Climate, from Fear to Facts: A Voice in the Wilderness, Cambridge Scholars Publishing; Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, 2nd ed., Springer Nature; The Dynamic Earth - Introduction to Geology and Climate Change, KendallHunt; Clima în schimbare De la frică la realitate, Editura Trei/Colecția Contributors. ___________________________________________________________________________________ DISCLAIMER: Profesorul Constantin Crânganu nu lucrează pentru, nu oferă consultanță, nu deține acțiuni și nu primește finanțare de la nicio companie sau organizație care ar putea beneficia de pe urma acestui articol și nu a dezvăluit nicio afiliere relevantă în afara poziției sale academice.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro